Cum îți îmbunătățesc jocurile de strategie productivitatea

Publicat la: 22 Sep 2022

Află cum îți pot îmbunătăți productivitatea, jocurile tale preferate de pe computer.

Descoperă beneficiile ascunse ale jocurilor de strategie asupra creierului și numeroasele influente pe care acestea le au.

Jocurile de strategie sunt considerate a fi una dintre cele mai bune modalități de a dezvolta abilități acute de luare a deciziilor, care ar putea fi aplicate în viața de zi cu zi și la locul de muncă. Acest lucru se datorează faptului că tensiunea emoțională și o șansă mare de eșec sunt principalii factori ai deciziilor extrem de eficiente în jocurile de strategie.

Indiferent de ceea ce trebuie să faci într-un joc de strategie — fie că îți aperi castelul de armatele inamicilor, stabilești o aprovizionare cu alimente sau plănuiești un asalt perfect — întotdeauna trebuie să ai un plan. Acest plan este coloana vertebrală a succesului, deoarece îți face efortul consistent și identifică acțiuni, în cazul în care ceva nu merge bine. Jocurile de strategie au ca principal scop formularea planurilor. De exemplu, unele dintre ele au nevoie de jucători care să gestioneze o națiune de la naștere și să-i îndrume pe oameni să formeze o societate înfloritoare. Rezultatul jocului depinde în totalitate de jucători și de eficiența planurilor lor.

Ce impact au jocurile de strategie asupra creierului?

Un studiu recent publicat într-un jurnal revizuit de PLoS One, a descoperit că jocul de strategie stimulează flexibilitatea cognitivă. Cercetătorii au afirmat că rețelele cerebrale distribuite, care susțin flexibilitatea cognitivă „pot fi reglate prin experiența captivantă a jocurilor video, care accentuează întreținerea și manipularea unui număr de surse de informații”. Aceasta înseamnă că jucătorii de strategie au fost mai buni în a lua decizii rapide în timp real și în a aloca corect resursele creierului în diferite medii. Fără îndoială, această abilitate de luare rapidă a deciziilor, într-un mediu cu ritm rapid precum biroul, este una excelentă.

O altă descoperire surprinzătoare a fost capacitatea jocurilor de strategie de a elimina stresul. Aparent, jocul concentrează mintea asupra procesului și îl face pe jucător să uite puțin de responsabilitățile legate de muncă. Acest lucru ameliorează stresul și îmbunătățește productivitatea.

Jocurile de strategie permit oamenilor să-și exercite mintea. Jucându-se, angajații experimentează o stimulare mentală sporită, care ar putea fi foarte necesară în cazul în care au multă muncă monotonă. Studiile de cercetare au arătat că diverse mișcări, stimuli vizuali și luarea deciziilor necesare în multe dintre aceste jocuri, conduc la o acuitate mentală îmbunătățită și, prin urmare, la performanță la locul de muncă. Jocurile de strategie îmbunătățesc, de asemenea, munca în echipă și abilitățile de luare a deciziilor.

Jocurile necesită adesea jucătorilor să ia decizii similare cu cele luate în afaceri, cum ar fi alocarea resurselor, cheltuielile și utilizarea resurselor. Această natură reprezentativă a provocărilor permite îmbunătățirea acestor abilități și în viața reală.

De asemenea, conectându-se în lumea virtuală, oamenii pot crea noi conexiuni și în viața reală, pentru că ar avea din start un interes comun. Acest lucru ar putea juca un rol major în îmbunătățirea muncii în echipă.

Chiar și jocurile care nu se încadrează în categoria „strategie” au o multitudine de efecte pozitive. Luați sloturile online, de exemplu. Chiar dacă nu ai nevoie de o strategie sau de o planificare avansată pentru a te juca, creierul tău beneficiază în continuare de culorile liniștitoare și de obiectele familiare bine concepute, pe care le vezi rostogolindu-se în fața ochilor tăi, cum ar fi celebrele fructe. În timp ce joci sloturi, creierul tău se deconectează de stres, iar partea creativă a acestuia este stimulată de culori, forme și combinații.

Care sunt cele mai populare jocuri de strategie în 2022?

Dacă nu ai un joc preferat de strategie, dar îți dorești să descoperi unul pe care să îl poți juca împreună cu prietenii tăi, prima recomandare este Crusader Kings III. Cea mai recentă variantă a jocului a revizuit masiv interfața fostă bizantină a seriei, făcând o propunere binevenită pentru jucătorii noi, păstrând în același timp o mare parte din profunzimea pentru care este cunoscută seria. Deși prezintă cu siguranță sisteme aprofundate pentru a duce războiul, inima lui Crusader Kings III se află în poveștile sale personale, adesea hilare.

În acest joc, poți prelua puterea prin, bogăție, influență religioasă, putere militară, diplomație sau subterfugiu. Fiecare personaj pe care îl interpretezi are propria personalitate și propriul stil de viață, iar fiecare membru al dinastiei tale își va modela imperiul, la bine și la rău, înainte de a-l lăsa moștenire urmașului său din rând. Este un joc în care comploturile personale sunt la fel de importante ca și luptele dintre națiuni.

Un alt joc de strategie care te va stimula cu siguranță, este un multiplayer puternic foarte celebru: StarCraft II. În acest joc, dușmanii tăi sunt oameni; probabil că vor putea face clic mai repede decât tine, emițând comenzi mai repede decât tine. Veți pierde multe, dar veți deveni mai buni, cu cât jucați mai mult. Campania PvE este de asemenea notabilă, deoarece povestea este greu de realizat în jocurile RTS. Mulți dezvoltatori recurg la scenele cinematografice sau la dialoguri în cadrul misiunii, dar StarCraft II te face să interacționezi cu lumea din afara luptei.

Sunt foarte multe jocuri de strategie din care poți să alegi, trebuie doar să-l găsești pe cel care te captivează pe tine și pe prietenii tăi. Important este să te stimuleze din punct de vedere creativ, să îți exersezi memoria sau, cel puțin, să te relaxeze.