Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, StiriOradea.com,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • Program nou de vizita la Gradina Zoologica din Oradea


  [2017-09-23]
  Conducerea SC Administratia Domeniului Public SA informeaza publicul ca, incepând cu data de 12.09.2017, Gradina Zoologica din Oradea va functiona dupa urmatorul program anual:Aprilie - august- program vizitare intre orele 09.00 - 19.00- program casierie intre orele 09.00 - 18.00 Septembrie -octombrie- program vizitare intre orele 09.00 - 18.00- program casierie intre orele 09.00 - 17.00Noiembrie - martie- program vizitare intre orele 09.00 - 16.00- program casierie intre orele 09.00 - 15.00   [...]Citeste mai departe
  Program nou de vizita la Gradina Zoologica din Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se inchide circulatia rutiera pe mai multe strazi pentru lucrari de termoficare


  [2017-09-23]
  Comisia de circulatie din cadrul Primariei Oradea a aprobat miercuri, 13 septembrie, mai multe inchideri de strazi pentru realizarea de lucrari de termoficare.Astfel, la solicitarea SC TIM CLUJ SRL, incepând de astazi, 14 septembrie 2017 si pâna miercuri, 20 septembrie 2017, va fi inchisa circulatia rutiera in Parcul Traian, intre B-dul Magheru si accesul la Inspectoratul Judetean de Politie Bihor, pentru lucrari de inlocuire a retelelor termice primare.Comisia a aprobat, de asemenea, la solicitarea SC ELSACO ELECTRONIC SRL, inchiderea circulatiei rutiere pe strazile B.St. Delavrancea si Parcului, in perioada 14 septembrie 2017 si 10 octombrie 2017, in vederea realizarii unor lucrari ce tin de reabilitarea sistemului de termoficare urbana a municipiului Oradea.Tot ieri a fost aprobata, la solicitarea SC CONSTRUCTII COPACEL SRL, prelungirea inchiderii circulatiei rutiere pe strada M. Kogalniceanu, intre strada Sucevei si strada Samuil Micu Klein, pâna la data de 1 noiembrie 2017, pentru lucrari de inlocuire a retelelor de apa si canalizare menajera.Reamintim ca lucrarile care se executa pentru reabilitarea sistemului de termoficare presupun inlocuirea conductelor de agent termic primar si sunt necesare pentru cresterea eficientei energetice si a calitatii serviciului de termoficare prin reducerea pierderilor de pe retele. In prima etapa a lucrarilor, care s-a derulat in perioada 2014-2015, au fost inlocuiti 17,5 km de conducte, iar in cadrul etapei a doua, in anul 2016 au fost inlocuiti 5,7 km, anul acesta urmând sa inlocuim inca 14,5 km. Lucrarile la sistemul de termoficare se realizeaza pentru a putea asigura la parametri corespunzatori incalzirea orasului in timpul sezonului rece si apa calda menajera pe toata durata anului, reducând astfel considerabil riscurile de aparitie a avariilor pe retele, care duc la intreruperea serviciului. Va multumim pentru intelegere!

   

    [...]Citeste mai departe
  Se inchide circulatia rutiera pe mai multe strazi pentru lucrari de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Au inceput lucrarile de amenajare a strazii Vasile Alecsandri


  [2017-09-23]
  Saptamâna aceasta au inceput lucrarile pentru amenajarea strazii Vasile Alecsandri si transformarea acesteia in pietonala. Contractul de lucrari a fost atribuit asocierii SC Gavella Com SRL - Porfido Ed Arte Consorzio Stabile - SC Ritmoteh SRL, la pretul de 4.118.136 lei fara TVA.„Prin transformarea strazii V. Alecsandri in pietonala ne dorim sa legam Piata Unirii de Cetatea Oradea, pentru ca, asa cum am mai amintit, un obiectiv important este extinderea spatiilor pietonale din zona centrala si atragerea turistilor. Reabilitarea strazii Vasile Alecsandri este menita sa creasca atractivitatea turistica a orasului si sa ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira frumusetea arhitecturii oradene de-a lungul unui traseu format din strazile Republicii, Piata Ferdinand, Piata Unirii, Vasile Alecsandri si Parcul 1 Decembrie, cu destinatie spre Cetatea Oradea", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.Lucrarile vor dura aproximativ 6 luni si vor consta in pavarea carosabilului cu cubeti de piatra porfir - pe zona centrala, amenajarea trotarului cu placi de piatra porfir - pe zonele laterale, precum si amenajarea a doua platforme de containere subterane. Totodata se va realiza reteaua de canalizare meteorica pentru preluarea apelor de pe carosabil si trotuar, respectiv de la burlanele cladirilor. In ceea ce priveste iluminatul public, pe strada se vor monta corpuri de iluminat de tip LED pe suspensii din otel flexibil inoxidabil.In paralel cu lucrarile de modernizare a strazii, in prezent se lucreaza si la reabilitarea fatadelor cladirilor situate pe strada V. Alecsandri. Astfel se lucreaza la cladirea situata la nr. 9 si sunt aproape finalizate fatadele cladirilor de la numerele 5, 6, 13 si 15. Totodata au fost semnate semnate contractele de reabilitare pentru imobilele nr. 2, 3, 4, 7, 11 si 19, unde lucrarile ar trebui finalizate pâna in cursul lunii iunie anul viitor.  

    [...]Citeste mai departe
  Au inceput lucrarile de amenajare a strazii Vasile Alecsandri
  Sursa: Primaria Oradea
 • Proiecte de hotarari privind noi investitii, votate in Consiliul Local


  [2017-09-22]
  Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de marti, 12 septembrie 2017, s-au aflat câteva proiecte de hotarâri importante, ca rectificarea bugetului pe anul 2017, descentralizarea cheltuielilor unitatilor de invatamânt sau proiectul strategic Hu-Ro vizând imbunatatirea serviciilor in sanatate. Primarul Ilie Bolojan a prezentat aceste proiecte intr-o conferinta de presa desfasurata inaintea sedintei, alaturi de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean din Oradea.

  Achizitia lucrarilor de intretinere a strazilor pe urmatorii patru ani

  Un prim proiect de hotarâre aflat masa consilierilor locali a fost cel privind achizitia lucrarilor de intretinere, reparatii si amenajare a strazilor, podurilor si traficului rutier in municipiul Oradea, pentru o perioada de 4 ani. In aceasta privinta primarul a declarat: „Urmeaza sa fie declansata procedura de licitatie pentru selectarea firmelor de constructie care vor intretine si asfalta drumurile din municipiul Oradea. Noi am operat in acesti ani pe doua loturi: malul stâng si malul drept al Crisului Repede. Au fost licitatii separate. Am avut contracte cu doua firme, a existat deci posibilitatea unor termene de comparatii intre cele doua firme, in asa fel incât sa mentinem in permanenta o presiune pe acestea pentru a realiza lucrari de calitate. Mergem in continuare pe aceeasi politica, deci vor fi licitatii pe doua loturi, malul stâng si pe malul drept. Durata de contractare va fi de 4 ani de zile, urmând ca licitatia s-o derulam in aceasta toamna."

  Rectificarea bugetului municipiului Oradea pe anul 2017

  O prevedere importanta a rectificarii de buget a fost solicitarea OTL SA pentru alocarea unei sume in vederea achizitionarii a zece tramvaie second-hand. Primarul Ilie Bolojan aratat ca pe viitor se are in vedere si achizitionarea unor tramvaie noi, din proiectul de mobilitate urbana, precum si a unor tramvaie second hand modernizate, care sa asigure functionarea sistemului de transport in anii urmatori, urmând ca pâna in anul 2024 orasul Oradea sa aiba o flota de tramvaie intr-o stare foarte buna. 

  Un alt capitol al rectificarii de buget se refera la sistemul de termoficare. Orasul a beneficiat de fonduri europene importante, din care a fost realizata o centrala noua in municipiul Oradea, si se vor continua lucrarile de inlocuire a magistralelor vechi. Se are in vedere automatizarea punctelor termice din oras. „Alocam o suma de 150 000 lei pentru realizarea unui studiu din care sa rezulte care va fi investitia pe care noi o vom realiza in anii urmatori in partea de productie a energiei termice", a spus Ilie Bolojan. De asemenea, se vor aloca bani pentru un studiu de fezabilitate in vederea optimizarii si punerii la punct a sistemului de termoficare in Piata Ferdinand. 

  Un alt material, de asemenea important, se refera la parcul industrial. Compania Inteva isi extinde operatiunile in Oradea, realizând printr-un dezvoltator o investitie de aproximativ 7,1 milioane de euro. Ca urmare a realizarii acestei investitii pâna la sfârsitul anului viitor, in noua locatie situata vizavi de cimitirul Rulikowski, pâna in anul 2024 vor lucra aproximativ 400 de angajati. 

  In ceea ce priveste Palatul Vulturul Negru, primarul Ilie Bolojan a aratat ca investitiile de aproximativ 3 milioane de euro in lucrarile de subteran, consolidari si reabilitarea fatadelor, copertinei si a turnurilor au fost finalizate. A fost luata decizia ca unele spatii din pasaj, ocupate de anumite ONG-uri, sa fie eliberate pâna la data de 30 septembrie, pentru ca acestea sa poata fi scoase la inchiriere in vederea realizarii unor venituri mai mari si generarii unor activitati care sa atraga mai mult public. Vor fi scoase aproximativ 10 spatii la licitatie incepând cu luna octombrie, estimându-se realizarea unor venituri de aproximativ 100.000 de euro pe an, care vor fi alocati pentru fatade sau intretinerea Palatului Vulturul Negru. 

  Descentralizarea bugetara a scolilor de stat din municipiul Oradea

  Un alt proiect de hotarâre care s-a aflat pe masa Consiliului Local a fost cel cu privire la descentralizarea cheltuielilor unitatilor de invatamânt. Intrucât de la bugetul de stat se acopera doar salariile si o parte a cheltuielor de functionare, restul fiind contributia municipalitatii, au fost luate masuri pentru scaderea acestora din urma, de la 5 milioane de lei pe an la 3 milioane. Aceste cheltuieli de functionare au fost gestionate pâna in prezent de Primaria Oradea. „Având in vedere ca in primavara acestui an am semnat contracte de administrare, pentru prima data, cu directorii de scoli, am luat decizia sa descentralizam aceste cheltuieli incepând cu aceasta toamna, deci cu noul an scolar, in asa fel incât toate cheltuielile vor fi urmarite, gestionate si derulate prin unitatile scolare, Primaria Oradea urmând sa realizeze doar lucrarile de reparatii si investitii", a spus Ilie Bolojan. 

  Primaria Oradea are in vedere derularea unor programe de investitii in scoli care vizeaza punerea la punct a tuturor internatelor scolilor din municipiul Oradea. O alta linie de investitie importanta va fi reabilitarea tuturor scolilor care in prezent sunt in stare proasta. Astel, toti banii care vor fi economisiti in urma procedurii de descentralizare vor fi alocati in programe de invatamânt, respectiv in reabilitarea scolilor. 

  Proiect strategic România-Ungaria, pe sanatate

  Proiectul intitulat "Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabila in zona montana a judetului Bihor, imbunatatirea accesului si dezvoltarea serviciilor de sanatate in cazul interventiilor medicale in situatii de urgenta" va fi depus in vederea finantarii in cadrul programului INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020 si vizeaza imbunatatirea serviciilor de sanatate si investitia in infrastructura medicala. Data limita a depunerii proiectului este 20 septembrie 2017.

  Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean, a explicat ca proiectul are in vedere dotarea spitalelor din judet cu aparate radiologice digitale si ecografe la nivelul urgentelor, care vor fi conectate la „creierul" aflat in spitalul judetean, facând astfel posibila punerea rapida a diagnosticului chiar si in absenta medicului de specialitate, si, de asemenea, selectarea cazurilor care sunt pentru spitalul din Oradea. Deoarece exista un deficit de dotari in câteva zone ale activitatii sistemului sanitar si mai ales in  partea de oncologie, in cadrul proiectului s-a optat pentru un aparat mult mai modern decât scintigraful obisnuit aparat, si anume pentru aparatul SPECT, care permite investigatia de cea mai buna calitate. Având si componenta CT, examinarile sunt insumate si dau un diagnostic precis. Un alt aparat medical necesar atât pentru probleme de urgenta cât si in cazul afectiunilor oncologice este aparatul Angio-CT, care poate fi folosit pentru chemoembolizare, precum si in cazuri de accidente vasculare cerebrale. In România, astfel de aparat exista numai la spitalul Fundeni din Bucuresti. 

  In total, sumele prevazute in proiect se ridica la aproximativ 5,2 milioane de euro, din care 4,4 milioane din bani europeni, iar aproximativ 780.000 contributia orasului Oradea si contributia nationala. Aceste dotari suplimentare, care vor intregi sistemul de sanatate din municipiul Oradea, vor transforma, de asemenea, orasul intr-un centru medical de succes. [...]Citeste mai departe
  Proiecte de hotarari privind noi investitii, votate in Consiliul Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • ZAMBETE DE INCEPUT DE SCOALA LA CENTRUL DE ZI


  [2017-09-22]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea si Clubul Lions Oradea, in cadrul unui parteneriat, au oferit copiilor din Centrul de Ingrijire de Zi rechizite scolare, menite sa sprijine la inceput de an scolar si copiii din familiile nevoiase.Aceste rechizite au raspuns nevoilor acestor copii, pe categorii de vârsta: cei mai mici dintre ei au primit penare, creioane colorate, acuarele, caiete de matematica si limba româna, plastilina, pensule, pahar pentru pictura iar cei mari, pe lânga acestea au primit stilou, trusa geometrica,  caiete de biologie, geografie si muzica.Copiii au avut la inceput de an scolar cele necesare studiului, astfel incât sa nu se simta marginalizati.Centrul de Ingrijire de Zi Oradea ofera copiilor de vârsta scolara, incadrati in invatamântul de masa, care provin din familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, ingrijire pe timpul zilei, prin acordarea a doua mese pe zi, activitati de tip after  school, educatie, recreere, socializare, dezvoltarea deprinderilor de viata si orientare scolara.Activitatile desfasurate cu copiii in cadrulul Centrului de Ingrijire de Zi sunt diversificate, adaptate vârstei lor, raspund nivelului si potentialului lor de dezvoltare si vin in sprijinul familiilor, prin promovarea unui model familial de ingrijire a copilului.Clubul Lions Oradea se implica in numeroase proiecte destinate comunitatii locale, prin aceasta actiune incercând sa daruiasca micutilor mai putin norocosi un inceput de an scolar asa cum se cuvine.Multumim pe aceasta cale Clubului Lions Oradea pentru implicarea in proiectele sociale din comunitatea noastra.

   

    [...]Citeste mai departe
  ZAMBETE DE INCEPUT DE SCOALA LA CENTRUL DE ZI
  Sursa: Primaria Oradea
 • Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie


  [2017-09-22]
  Continuam seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunitati din Oradea!Comunitatea maghiarilor din Oradea este cu siguranta cea mai numeroasa minoritate locala, având o contributie importanta asupra istoriei orasului si fiind si o comunitate caracterizata de un sentiment puternic al responsabilitatii civice si de o prezenta activa in viata acestui oras.Fiind la prima editie, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se inscrie in seria de evenimente dedicate comunitatilor locale si este dedicat intregii comunitati oradene, scopul fiind cel de a prezenta valorile si specificul celei mai importante comunitati din Oradea, cea maghiara. Acest sfârsit de saptamâna aduce la Oradea Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie, la Cetatea Oradea, un eveniment dedicat specificului  si traditiilor culturii maghiare.Organizat in Cetatea din Oradea, evenimentul propune vizitatorilor o serie de activitati specifice culturii si comunitatii maghiare, precum si concerte cu unii dintre cei mai importanti artisti din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba. Pe lânga muzica buna, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, judetul Hajdu-Bihar, care va fi prezent pe scena evenimentului vineri, de la ora 18:30. Acelasi ansamblu va prezenta sâmbata, de la ora 12:00 la 16:00 un moment cu povesti pentru copii, Povestile Rozka - povesti pe doua roti, iar duminica, incepând cu ora 11:00, va prezenta spectacolul de poveste Regele vioi - in fata scenei/pe scena si o scurta repriza de cursuri de dansuri populare maghiare, incepând cu ora 12:00.Evenimentul va gazdui si o competitie sportiva: Concurs de tras cu arcul traditional Cupa Ordas, organizata de catre Lupii din Pusta, gazduiti de Cetatea Oradea. Un numar de aproximativ 20 de mesteri populari si producatori locali vor fi prezenti la eveniment si vor aduce in fata vizitatorilor cele mai bune produse si cele mai interesante mestesuguri din aceasta zona.Evenimentul va duce la Oradea unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos din serialul Barátok Közt, care va avea sâmbata si duminica o serie de momente de comedie alaturi de publicul de la eveniment. In corpul J cei mici sunt asteptati sâmbata si duminica, de la ora 10:00 pâna la ora 17:00, pentru a se bucura de desene animate populare unguresti.Evenimentul va sustine anul acesta si o actiune de caritate, pe care Calugarul Böjte Csaba Csaba, unul dintre cei mai respectati membri ai comunitatii maghiare din Romania si Ungaria, o realizeaza. Fundatia Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizeaza de peste 20 de ani o munca importanta pentru comunitatea locala, sustinând copii orfani sau cu probleme sociale. Fundatia se ingrijeste in România de peste 2.300 de copii  in 84 de case. La Oradea, fundatia pastoreste de 5 ani in casa Sf. Angela, in care sunt ingrijiti 12 copii, iar in judet 100 de copii la Salonta si alti 50 de copii la Sacuieni si Galos Petreu. Activitatea acestei fundatii este una care merita atentia si sprijinul oradenilor si al comunitatii locale. In calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom gazdui in cadrul evenimentului. Invitam pe aceasta cale toti oradenii sa sprijine activitatea fundatiei si eforturile Calugarului Böjte Csaba prin donatii, care vor putea fi facute intr-o urna transparenta, amplasata in curtea Cetatii. Pentru mai multe detalii legate de activitatea Fundatiei si actiunile acesteia, va puteti adresa dnei Csilla Bartos - tel. 0724.315.128. ACTIVITATI SI DISTRACTIEEvenimentul va pune la dispozitia vizitatorilor o gama larga de produse traditionale maghiare, de la produse artizanale pâna la mâncaruri specifice, cum ar fi Cel mai bun Lecso din zona, gatit special de un bucatar maghiar venit din Ungaria.De asemenea, cei prezenti vor putea asculta muzica traditionala, dar si muzica pe stil nou, cu artisti precum Csobot Adél, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba sau o intâlnire cu vedeta de televiziune Berényi Miklós din serialul Barátok Közt. Nici cei mici nu au fost uitati, zilnic vom avea proiectii de desene animate unguresti sau ateliere pentru copii, pictura pe fata si multe alte surprize.AMENAJAREEvenimentul se va desfasura in partea din fata a curtii principale Cetatea Oradea, unde se vor gasi standurile pentru artizani si producatori, zona de food, scena si zona de relaxare.Organizat de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in parteneriat cu Administratia Cetatii Oradea, evenimentul va prezenta timp de 3 zile cele mai importante elemente ale culturii maghiare. Program:

  Zilnic

  10:00-20:00 Târg de artizani - curtea interioara

  10:00-20:00 Târg produse traditionale din Valea Ierului - curtea interioara

  10:00-20:00 Târg de carte - curtea interioara

  10:00-20:00 Airsoft si Tir cu arc traditional - Deus Vult - corpul M

  12:00-16:00 Proiectii de desene animate populare unguresti - corpul J

  11:00-12:00 Ghidaj in limba maghiara - Muzeul Cetatii

  15:00-18:00 Intâlnire cu Berényi Miklós din serialul Barátok Közt - scena

  16:00-17:00 Ghidaj in limba maghiara - Muzeul Cetatii

   

  Vineri 15 septembrie

  16:00-20:00 Târg de artizani - curtea interioara

  16:00-20:00 Târg de produse traditionale din Valea Ierului - curtea interioara

  16:00-20:00 Târg de carte - curtea interioara

  16:00-17:00 Ghidaj in limba maghiara - Muzeul Cetatii

  16:00-18:00 Proiectii de desene animate populare unguresti - corpul J

  18:30-19:30 Concert Heit Lorand and band - scena

  18:00-20:00 Airsoft si Tir cu arc traditional - Deus Vult- corpul M

  20:00-21:00 Concert Csobot Adél - scena

   

  Sâmbata 16 septembrie

  10:00-16:00 Concurs de tras cu arc traditional Cupa Ordas-Lupii din Pusta - curte corp I

  12:00-16:00 Povestile Rozka - povesti pe doua roti - scena

  20:00-21:00 Concert András Kállay-Saunders - scena

   

  Duminica 17 septembrie

  11:00-12:00 Spectacol de povesti - Regele vioi - scena

  11:00-12:00 Bodyart cu Mónika Vári Nagy - Teatrul de Vara

  12:00-12:20 Curs de dansuri populare - scena

  12:00-15:00 Atelier traditional de impletit parul cu Csobris Melinda - str. Breslelor

  13:00-13:30 Concert Citera - scena

  16:00-16:30 Concert Citera - scena

  19:00-20:00 Concert Publika - scena

  20:00-21:00 Concert Vastag Csaba - scena

   

  Intrare libera!

   

    [...]Citeste mai departe
  Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Potrivit expertilor Bancii Mondiale, Oradea se afla in topul oraselor magnet din Romania


  [2017-09-22]
  Joi, 21 septembrie, a avut loc in sala mare a Primariei Oradea, conferinta "Orase Magnet - cazul Oradea", sustinuta de Marcel Heroiu si Marius Cristea, ambii experti seniori ai Bancii Mondiale.La eveniment a participat primarul Ilie Bolojan,  viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea (ZMO) Adrian Foghis si numerosi reprezentanti ai institutiilor locale si ai mediului privat din Oradea."Le multumesc oaspetilor nostri pentru prezenta! Stiu ca dânsii prezinta aceste rapoarte in mai multe orase, fiind printre cei mai buni specialisti in dezvoltare regionala si experti in raportari. Ei detin date comparative si de la alte state ale lumii, fapt ce ne ajuta sa ne raportam si la alte motoare de de dezvoltare. Noi ca oras avem niste lucruri date pe care nu le putem schimba. De exemplu, nu ne vom putea compara niciodata cu capitala, deoarece e evident ca aceasta este avantajata de suprafata mai mare a orasului, numarul mult mai mare de locuitori, dar si de o alta pozitionare geografica. Dar, sunt lucruri pe care le putem face pentru a mentine si in anii urmatori ritmul de crestere pe care l-am obtinut, cu mentiunea ca trebuie sa tindem sa atingem un nivel de prosperitate identic cu al oraselor dezvoltate din Europa", a spus primarul Ilie Bolojan.Oradea - oras care ofera forta de munca si o calitate ridicata a vietiiCei doi seniori experti ai Bancii Mondiale au reusit prin prezentarile lor sa creeze o imagine de ansamblu a dezvoltarii socio-economice a României din ultimii 17 ani, a oraselor României care au devenit motoare de dezvoltare, orase printre care se numara si Oradea, dar si a factorilor care au generat sau dimpotriva au impedicat dezvoltarea unui oras.Oradea atrage anual, in medie, impreuna cu Zona Metropolitana Oradea, peste 3000 de locuitori noi, mai ales din orasele si comunele Bihorului, precum si din alte orase importante din partea de vest a tarii (remigratie). Acest flux, ca si puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piata imobiliara si pe traficul auto.Printre factorii care declanseaza dezvoltare in general, se numara: suprafata orasului, numarul de locuitori, infrastructura pusa la punct, centre universitare puternice, oferte educationale unice (cazul orasului Ploiesti, care a dezvoltat in cadrul Universitatii o Facultate de Petro-Gaze unica in Europa), existenta unei industrii etc.Despre orasul Oradea, un oras cu aprox. 200.000 de locuitori, expertii Bancii Mondiale au spus ca acesta este un oras atractiv prin oferta de locuri de munca pe care o are si prin calitatea ridicata a vietii pe care o ofera. De altfel, in topul caracteristicilor care fac un oras atractiv, Oradea se afla pe locul 7 din totalul oraselor din România. Oradea este asadar perceputa in mentalul colectiv ca un oras cu o mare calitate a vietii.Potrivit raportului facut de Banca Mondiala, 1,6 % din populatie traieste in zona urbana functionala (zona rezidentiala, industriala, de trasport si de agrement), iar 2,6 % si-ar dori sa traiasca in aceasta zona metropolitana, aceste cifre aratând dorinta locuitorilor din zonele rurale invecinate orasului de a migra catre Oradea pentru a lucra, pentru a avea joburi mai bine platite si pentru o mai buna calitate a vietii. Potrivit raportului Bancii Mondiale, Oradea are aceeasi zona functionala cu a orasului Galati, care este al doilea oras industrial al României.80% din atractivitatea orasului Oradea este asadar reprezentata de locurile de munca si de calitatea vietii.Cu un profil industrial pronuntat, Oradea face parte din topul oraselor României care se extind catre periferieTotodata, Oradea are un profil industrial pronuntat si face parte din topul oraselor care se extind catre periferie (Oradea are o populatie mobila, dispusa sa se mute spre aceste zone).In acelasi timp, o mare parte a fortei de munca din Oradea provine din zonele limitrofe: Sinmartin, Sintandrei, Osorhei, Sacueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girisu de Cris, Biharia.Un alt factor care arata ca Oradea este un adevarat motor de dezvoltare este numarul foarte mare de navetisti pe care il atrage, respectiv cca 35.000 de oameni care vin aici sa lucreze. Oradea are, asadar, un profil de migratie si navetism.Oradea trebuie sa continue politicile de dezvoltare inceputeIn final, expertii Bancii Mondiale au recomandat administratiei publice sa continue politicile de dezvoltare incepute: având in vedere profilul industrial al orasului axarea in continuare pe educatia vocationala (scoli profesionale); politica de retentie a populatiei tinere in oras prin oferirea de spatii de locuire, joburi bine platite; continuarea dezvoltarii infrastructurii si dezvoltarea trasportului public metroplitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; imbunatatirea comunicarii cu orasele din aceasta regiune (Cluj, Timisoara, Bistrita etc) printr-un schimb de promovare reciproca."Studiul scoate in evidenta necesitatea unei legi dedicate dezvoltarii metropolitane in România, subliniind importanta oraselor polarizatoare si a zonelor de influenta ale acestora, declarându-le adevaratele motoare de dezvoltare economica a României", a spus in finalul conferintei Adrian Foghis, directorul Zonei Metropolitane Oradea.In atasament gasiti o galerie foto cu imagini de la conferinta ”Orase Magnet - cazul Oradea”.   [...]Citeste mai departe
  Potrivit expertilor Bancii Mondiale, Oradea se afla in topul oraselor magnet din Romania
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta ordinara a Consiliului Local


  [2017-09-22]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 1 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta ordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 28 septembrie 2017, ora 14,00 in Sala Mare de sedinte a Primariei Municipiului Oradea. Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro, potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata.  

   

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta ordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • ANUNT COMPANIA DE APA


  [2017-09-22]
  S.C. COMPANIA DE APA ORADEA S.A. isi anunta consumatorii ca in vederea facturarii consumurilor de apa rece pentru luna septembrie, citirea contoarelor de bransament se va face intre orele 800 si 1600,  dupa urmatorul program:

   DATACITIRILuni25.09.2017SH ORADEA: 101, 113, 123, 126, 136 partea I, 202, 507, 510, 604, 606, 801, 807, 832, 840, 842, 845, 871, 878, 883, 913

  SINMARTIN: Rontau de la nr.1 la nr.54

  Haieu de la nr.451 la nr.536Marti26.09.2017SH ORADEA: 106, 111, 112, 116, 125, 136 partea a II-a, 209, 210, 215, 509, 512, 514 partea a II-a, 521, 522, 523, 610, 611, 826, 833, 839, 844, 868, 872, 887

  SINMARTIN: Statii de Hidrofor

  Baile 1 Mai de la nr.1 la nr.20 si de la nr.50 la nr.56/M  Miercuri27.09.2017SH ORADEA: 103, 104, 105, 110, 119, 121, 124, 130, 218, 308, 316, 404, 407, 409, 411, 511, 513, 514 partea I, 820, 831, 849, 910, 911

  SINMARTIN: Agenti Economici

  Baile 1 Mai de la nr.21 la nr.50Joi28.09.2017SH ORADEA: 114, 115, 117, 118, 127, 128, 612, 818, 836, 841, 863, 875, 890

  Citiri ORADEA: Traian Vuia, 1907, Theodor Aman

  SINMARTIN: Cartier Lotus

  Baile 1 Mai - Haieu + Bariera.

  Baile Felix - Asociatii de ProprietariVineri29.09.2017Citiri ORADEA: Calea Borsului si Cartier Grigorescu

  SINMARTIN: Rontau 53

  Baile Felix - hoteluri SCT si Sindicat

  Baile 1 Mai - agenti apa geotermala 

  Aceste programari se pot vizualiza pe pagina de internet la adresa www.apaoradea.ro. Rugam consumatorii care nu pot fi gasiti la domiciliu in intervalul acesta orar, sa  contacteze compania la numerele de telefon 0259 - 436909 sau 0259 - 435505 in vederea reprogramarii citirii contoarelor

   

    [...]Citeste mai departe
  ANUNT COMPANIA DE APA
  Sursa: Primaria Oradea
 • VERNISAJUL EXPOZITIEI DE ARTA FOTOGRAFICA "SPI RIT UAL"


  [2017-09-21]
  Asociatia Internationala "Euro Foto Art" organizeaza, in parteneriat cu Primaria Oradea - Administratia Cetatii si Orasului Oradea, o interesanta si valoroasa expozitie de arta fotografica, intitualata "SPI RIT UAL" al carei vernisaj va avea loc vineri, 22 septembrie 2017, ora 17:00, la sectie de Istorie a Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, in prezenta artistului  Imre Zoltán.Organizatorii evenimentului ii invita la acest eveniment pe toti iubitorii artei fotografice. Expozitia va fi vernisata de artistul fotograf Stefan Tóth AFIAP, presedintele Asociatiei Internationale "Euro Foto Art".De aceasta data, pe simezele salilor de expozitii ale Colectiei de Tehnica si Arta Fotografica "Stefan Tóth István" vor fi instalate fotografiile alb-negru  si color realizate de artistii fotografi dr. Hoppál Mihály si Imre Zoltán din Oradea.Expozitia organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului Oradea, in preambulul editiei a V-a a Festivalului Fotografiei Chineze,  va ramâne la dispozitia publicului vizitator pâna la data de 10 octombrie 2017, când de la ora 16:00 va avea loc festivitatea de inchidere a expozitiei in prezenta ambilor artisti.Fotografiile expuse prezinta intr-un mod deosebit imagini fotografiate in Siberia,  Kathmandu Nepal si regiunile din Himalaya, surprinzând viata din manastiri, peisaje din Anapurna, imagini de la ceremoniile samanice din Siberia, dar si ale calugarilor din manastirile din regiunea Mustang  -  Himalaya etc.Artistul fotograf dr. Hoppál Mihály  s-a nascut in data de 31 octombrie 1942, in Kosice (SL). In prezent este cercetator al Institutului de Cercetari Umaniste si de Etnogafie al Academiei de Stiinte Maghiare, care studiaza samanismul traditional si formele lui moderne, mitologia si medicina populara. In perioada anilor 1998 - 2010, a fost fondatorul Institutului European de Folclor si director al institutiei. In prezent este presedinte al Societatii Religioase Maghiare a Societatilor, distins cu titlul profesor "Emeritus" si "Pitrè".Artistul plastic si fotograf Imre Zoltán s-a nascut in data de 8 august 1976, este antropolog cultural, muzeograf si director al Muzeului Memorial "Ady Endre" din Oradea. Domeniile sale de cercetare sunt literatura maghiara din secolul XX, traditia orala din Asia Centrala si Tibetul de Vest si religia bon. In prezent lucreaza la doctoratul sau, munca lui de cercetare in  teren fiind tinutul Himalaya. Cu lucrarile sale de arta plastica si arta fotografica a participat la diferite manifestari internationale si nationale. Din anul 2017 este membru activ al Asociatiei Internationale "Euro Foto Art".  [...]Citeste mai departe
   VERNISAJUL EXPOZITIEI DE ARTA FOTOGRAFICA
  Sursa: Primaria Oradea
 • ANUNT COMPANIA DE APA ORADEA


  [2017-09-20]
  S.C. COMPANIA DE APA ORADEA S.A. isi anunta consumatorii ca in vederea facturarii consumurilor de apa rece pentru luna septembrie, citirea contoarelor de bransament se va face intre orele 8:00 si 16:00, dupa urmatorul program:DATACITIRILuni11.09.2017Citiri ORADEA: Colinelor, Rafael Sanzio, Facliei, Dinicu Golescu, Ciocârliei, Liliacului, Almasului, Lotrului, Dâmbovitei, Ioan Busita, Thomas Mann, Micsandrelor, P-ta 1 Decembrie, P-ta Cetatii, P-ta Independentei, Marasti, Motilor, Ion Vidu 1-10/A, Vincent Van Gogh, Tompa Mihaly, Daliei, Avram Iancu.

  SINMARTIN: Mircea Eliade, Henri Coanda, Emil Cioran, Lucian Blaga, Padurii, Octavian Goga.

  Cordau de la nr.264 la nr.340.Marti12.09.2017Citiri ORADEA: Republicii, Bucegi, Nicolae Titulescu, P-ta Bucuresti, Mestecanisului, Petru Tutea, Fluturilor, Turzii, George Bacaloglu, Virgil Maxim, Victor Papilian, Mimozei, Ion Vidu de la nr.11 la nr.37, Narciselor, Agricultorilor, Jokai Mor, C.A.Rosetti, Bradului, Rimanoczy Kalman, Scurta, Ion Budai Deleanu, Calarasilor, Crisului.

  SINMARTIN: Stefan cel Mare, Radu Todoran, Anton Pann, Mircea cel Batrân, Mihai Viteazul, Ion Constantin Bratianu, Petre Tutea, Trandafirilor.

  Haieu de la nr.1 la nr.48, Trandafirilor.  Miercuri13.09.2017Citiri ORADEA: Ion Mincu, Arabilor, Timotei Cipariu, Caii Ferate, Coziei, George Topârceanu, Gen. Nicolae Sova, Grigore Moisil, Morii, Tuberozelor.

  SINMARTIN: Octavian Paler, Narciselor, Iosif Vulcan, Ion Minulescu, Petru Maior, Ciprian Porumbescu, Tineretului, Ioan Corneli, Avram Iancu.

  Haieu de la nr.49 la nr.100/A.Joi14.09.2017Citiri ORADEA: Podgoria partea I, Alesdului, Ion Isaiu, Razboieni de la nr.2 la nr.71, Roman Mottl, Balogh Istvan, Nicolae Firu, Coriolan Pop, Gen. Eremia Grigorescu, Alexandru Vaida Voievod, Gen. Leonard Mociulski, Plugarilor, Sudului, Floris Romer, Pitestilor, Oasului.

  SINMARTIN: Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Marin Sorescu, Gheorghe Sincai, Constantin Brâncusi, George Topârceanu.

  Haieu de la nr.101 la nr.161.

  NOJORID: Mihai Eminescu, Avram Iancu, Camil Petrescu.Vineri15.09.2017Citiri ORADEA: Podgoria partea a II-a, Teleki Mihaly, Kabos Endre, Alexandru Vlahuta de la nr.1 la nr.49, Viorelelor, Panait Cerna, Dobrogei, P-ta Episcop Ignatie Darabant, Czaran Gyula, Bethlen Gabor, Radu Enescu, Calea Sântandreiului, Lt. Col. Ion Buzoianu, Horvath Imre, Muscatei, Tudor Vladimirescu, Mangaliei.

  SINMARTIN: Rontau de la nr.1 la nr.54.

  Haieu de la nr.162 la nr.203.

  NOJORID: George Enescu, Octavian Goga, Leonardo Da Vinci, Ion Creanga, Pitagora, Carol I, Constantin Brâncusi.Aceste programari se pot vizualiza pe pagina noastra de internet la adresa www.apaoradea.ro. Rugam consumatorii care nu pot fi gasiti la domiciliu in intervalul acesta orar, sa ne contacteze la numerele de telefon 0259 - 436909 sau 0259 - 435505 in vederea reprogramarii citirii contoarelor.

   

    [...]Citeste mai departe
  ANUNT COMPANIA DE APA ORADEA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Conducerea Primariei Oradea a participat la deschiderea anului scolar


  [2017-09-20]
  Cu ocazia deschiderii noului an scolar, primarul Ilie Bolojan a participat la festivitatile de deschidere de la Colegiul National "Emanuil Gojdu" si de la Colegiul National ,,Iosif Vulcan" din Oradea.Primarul Ilie Bolojan a urat, in numele Primariei Oradea, mult succes in noul an scolar, putere de munca si rezultate bune tuturor elevilor.Viceprimarul Florin Birta a participat la rândul sau la festivitatile de la Liceul Don Orione, la Colegiul National ,,Mihai Eminescu", la Liceul Teologic Baptist Emanuel si la Scoala Generala "Oltea Doamna", unde le-a spus elevilor, parintilor si cadrelor didactice ca le doreste mult succes si cât mai multe reusite in noul an scolar.Viceprimarul Mircea Malan a fost prezent la momentele festive de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", unde le-a urat tuturor celor care au inceput astazi scoala, putere de munca, sanatate si toate cele bune!

   

    [...]Citeste mai departe
  Conducerea Primariei Oradea a participat la deschiderea anului scolar
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea


  [2017-09-20]
  La un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea, cel mai mare complex acvatic din Vestul României, SC ADP SA, societatea care administreaza complexul, informeaza ca in aceasta perioada, aquaparkul oradean a avut un numar de 301.100 de vizitatori. Ponderea cea mai mare au avut-o cei din judetul Cluj, urmând judetele Arad, Timisoara, Satu Mare, Maramures.

  Aquapark Nymphaea s-a deschis anul trecut, pe 10 septembrie. Pentru a veni in intâmpinarea vizitatorilor si pentru a le oferi conditii tot mai bune, in decursul acestui an, SC ADP SA a facut investitii in dotari, valoarea acestora ajungând la 128.000 euro. De asemenea, ADP a infiintat pentru aquapark un numar de 129 de locuri de munca, dintre acestea 93 fiind ocupate.

  Profitul realizat de aquapark, in primul an de la deschidere, este de 660.000 euro. Pâna la data de 31.07.2017, SC ADP SA si-a indeplinit indicatorii stabiliti de a nu solicita subventii de la Primaria Municipiului Oradea. La aceasta data, societatea are profit.

  Biletele de intrare pot fi achizitionate si online

  Având in vedere numarul mare de vizitatori din acest an, pentru a veni in intâmpinarea celor care doresc sa intre in aquapark, ADP a creat serviciul de eliberare bilete cu anticipatie. Astfel, exista doua variante de achizitionare anticipata: de la casieriile aquaparkului sau de pe site-ul www.aquapark-nymphaea.ro, ambele variante putând fi utilizate cel târziu cu o zi inainte de data dorita, pâna la ora 21.00. Posesorii biletelor anticipate au prioritate la intrare.

  Biletele de intrare in aquapark sunt de trei tipuri:

  - Bilete de o zi - 50lei/adulti, 40lei/elevii si pensionarii, 25lei/copii peste 3 ani pâna la 14 ani;

  - Bilete de 3 ore - 25lei/adulti, 20lei/ elevii si pensionarii, 12lei/ copii peste 3 ani pâna la 14 ani;

  - Bilete de la ora 17.00 pâna la 22.00 - 30lei/adulti, 25lei/ elevii si pensionarii, 15lei/ copii peste 3 ani pâna la 14 ani.

  De asemenea, se pot achizitiona abonamente cu 10 intrari care sunt valabile 2 luni.

  In zilele de sâmbata, duminica, sarbatori legale si mini-vacante, nu se elibereaza bilete de 3 ore. In cazul cumpararii unui bilet de 3 ore, in timpul saptamânii, dupa expirarea timpului, fiecare minut in plus costa 20 bani/minut, care se inregistreaza pe bratara tip ceas, iar costurile extra acumulate se vor achita la casierii la plecare.

  Preturile biletelor de intrare includ accesul in aquapark, atât in zona interioara cât si exterioara, utilizarea tuturor toboganelor si asigura fiecarui vizitator sezlong. Celelalte facilitati: saune, baie turceasca, restaurante, masaje se platesc extra. Preturile sunt informative si se pot modifica.

  In incinta aquaparkului NU se pot face plati cash sau cu cardul. Platile se pot face doar cu bratara incarcata cu credit.

  Persoanele indreptatite sa beneficieze de reducerea taxei biletului trebuie sa prezinte la intrarea in aquapark urmatoarele documente:

  - pensionarii: carte de identitate si talon de pensie

  - copiii pâna la 14 ani: certificat de nastere

  - elevii pâna la 18 ani: carte de identitate si carnet de elev

  Persoanele care nu pot prezenta aceste documente nu vor beneficia de reducere si vor achita pretul intreg. Cei care au achizitionat biletele on-line vor achita diferenta la casierie. [...]Citeste mai departe
  Un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea
  Sursa: Primaria Oradea
 • ANUNT COMPANIA DE APA ORADEA


  [2017-09-20]
  S.C. COMPANIA DE APA ORADEA S.A. isi anunta consumatorii ca in vederea facturarii consumurilor de apa rece pentru luna septembrie 2017, citirea contoarelor de bransament se va face intre orele 8:00 si 16:00,  dupa urmatorul program: DATACITIRILuni18.09.2017NOJORIDMarti19.09.2017Particulari ORADEA: Beiusului de la nr. 1 la nr. 15, Industriei, Luceafarului, Piata 22 Decembrie

  HIDISELUL DE SUS, LIVADA DE BIHOR, MIERLAU si POSOLOACAMiercuri20.09.2017CEICA, BUCIUM, HIDISELUL DE SUS, HIDISELUL DE JOS, MIERLA si SÂNTELECJoi21.09.2017SINMARTIN: Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Marin Sorescu, Gheorghe Sincai, Constantin Brâncusi, George Topârceanu

  LES, TILEAGD si TILECUSVineri22.09.2017Particulari ORADEA: Uzinelor, Fabricilor, Aleea Strandului, Cele Trei Crisuri, Aleea Emanuel Gojdu, Spiru Haret, Gheorghe CostaForu, Miron Costin, Zalaului, Aviatorilor, Nicolae Bolcas, Primariei, Duiliu Zamfirescu, Beiusului de la nr. 16 la nr. 59/A

  SÂNMARTIN: Rontau de la nr. 1 la nr. 54, Haieu de la nr. 302 la nr.450

  HIDISELUL DE JOS, INEU DE CRIS, HUSASAU DE CRIS si SÂNTANDREIAceste programari se pot vizualiza pe pagina noastra de internet la adresa www.apaoradea.ro. Rugam consumatorii care nu pot fi gasiti la domiciliu in intervalul acesta orar, sa ne contacteze la  numerele de telefon 0259 - 436909 sau 0259 - 435505 in vederea reprogramarii citirii contoarelor. 

    [...]Citeste mai departe
  ANUNT COMPANIA DE APA ORADEA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lucrarile de restaurare a fatadelor Palatului Moskovits Miksa sunt finalizate in proportie de 80%


  [2017-09-20]
  Lucrarile de restaurare a fatadelor Palatului Moskovits Miksa, incepute in ianuarie 2016, sunt finalizate in proportie de 80%, urmând sa fie incheiate pâna la data de 30 octombrie 2017. Acestea sunt realizate in cadrul Programului Multianual pentru Reabilitare Fatade, restaurarea fiind executata de S.C.Abed Nego Com S.R.L.

  Lucrarile sunt realizate de Primaria Oradea din bugetul propriu al institutiei. Din valoarea totala a lucrarilor, care este de 667.439,86 lei, Primaria Oradea acopera 20%, urmând ca diferenta sumei sa fie recuperata de la proprietarii imobilului. Lucrarile au fost aprobate prin H.C.L. nr. 663/2015 si H.C.L. nr. 718/2016.

  Cladirea in stil Art Nouveau (Secession) este compusa dintr-un imobil construit in jurul anului 1900, la intersectia strazii Republicii cu Parcul Traian, in jurul unei curti interioare, acest tip de cladire fiind des intâlnit in acea epoca. Imobilul are spatii comerciale la parter si apartamente la etaje.

  Fatadele dinspre strazile Parcul Traian si Republicii sunt aproape finalizate, exceptând zona turnului, care, dupa consolidarea structurii de rezistenta de la balconul I, necesita montarea unor elemente decorative. Urmeaza sa fie executate lucrarile la cele doua case de scara (principala si secundara) si la intrarea principala in palat (intrarea dinspre Parcul Traian).

  In atasament puteti vizualiza o galerie foto cu imagini ale palatului din diferite stadii ale lucrarilor.

   

    [...]Citeste mai departe
  Lucrarile de restaurare a fatadelor Palatului Moskovits Miksa sunt finalizate in proportie de 80%
  Sursa: Primaria Oradea
 • Termoficare Oradea incepe probele de etanseitate a retelelor termice de distributie


  [2017-09-19]
  Incepând cu data de 21 septembrie 2017, Termoficare Oradea va incepe realizarea probelor de etanseitate a retelelor termice de distributie a energiei termice. Actiunea este necesara in vederea  pregatirii retelei de termoficare pentru  sezonul  de incalzire 2017 - 2018.Rugam  utilizatorii serviciilor noastre sa ia toate masurile necesare pentru finalizarea lucrarilor la instalatiile interioare din imobile, pentru a evita incidentele (inundatii in apartamente) ce pot aparea odata cu incarcarea acestora.Asociatiile de Proprietari trebuie sa se asigure ca instalatiile interioare proprii de alimentare cu energie termica sunt in stare de functionare si ca lucrarile din interiorul imobilelor sunt finalizate. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Termoficare Oradea incepe probele de etanseitate a retelelor termice de distributie
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a finalizat licitatia pentru realizarea Podului Centenarului


  [2017-09-19]
  Primaria Oradea a finalizat procedura de licitatie pentru "Demolarea Pasarelei Plevna din beton armat peste Crisul Repede, elaborare proiect tehnic pentru executie, obtinere autorizatii si executie lucrari pentru construire pod peste Crisul Repede intre str. Plevnei si str. Szigligeti Ede".Pentru realizarea acestei lucrari au fost depuse cinci oferte: Asocierea S.C DACIA FABER S.R.L - lider, cu S.C POD PROIECT S.R.L - ascociat; Asocierea S.C. FREYROM S.A lider - S.C PROCONS GROUP S.R.L asociat 1 - S.C AQUACONS S.R.L asociat 2 - S.C ELECTRO EXCEL GREEN CONSULTING S.R.L - asociat 3; Asocierea Implemia Baugesellschaft m.b.H - lider, avându-l ca asociat pe  S.C Viaponte Rom; Asocierea S.C PRODIAL S.R.L lider- S.C DRUMEX S.R.L asociat nr. 1- METABET C.F S.A asociat nr. 2 - RITMOTEH S.R.L asociat nr. 3 - DRUMURI ORASENESTI S.A asociat nr. 4 si Asocierea S.C TRAMECO S.A lider - S.C VEGA 93 S.R.L asociat nr.1 - S.C VIA DESIGN S.R.L asociat nr. 2.Dupa evaluarea ofertelor s-a stabilit câstigatorul licitatiei, respectiv Asocierea S.C FREYROM S.A - S.C PROCONS GROUP S.R.L - S.C AQUACONS S.R.L - S.C ELECTRO EXCEL GREEN CONSULTING S.R.L,  cu o valoare ofertata de 9.641. 895,37 lei fara TVA. Termenul de contestatie este de 5 zile, durata de elaborare a documentatiei tehnico-economice este de 2 luni, iar durata de executie conform contractului este de 14 luni.Primaria Oradea a anuntat inca din primavara acestui an intentia de a construi un nou pod rutier peste Crisul Repede in locul pasarelei pietonale de la fostul Centru de Calcul, pasarela construita in anii '50. Consiliul Local al municipiului a aprobat denumirea de ,,Podul Centenarului", iar municipalitatea doreste ca acesta sa fie inaugurat in data de 1 Decembrie 2018, cu prilejul Centenarului Unirii. ,,Expertiza tehnica a pasarelei, intocmita in anul 2016 a constatat deficiente grave ale suprastructurii, ceea ce justifica necesitatea construirii unui pod nou, care sa satisfaca atât necesitatile circulatiei auto, cât si cea pietonala. Acesta va crea un culoar de circulatie care va atrage traficul de pe podurile Sf. Ladislau si Decebal, având si rolul de a descongestiona traficul pe strazile adiacente si in zona centrala, fiind in concordanta cu intentia Primariei de a reduce treptat traficul auto din Piata Unirii, acesta urmând sa fie preluat de noile artere. Dupa terminarea perioadei de contestatii urmeaza semnarea contractului si predarea amplasamentului, iar apoi se va emite ordinul de incepere a lucrarilor", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.  [...]Citeste mai departe
  S-a finalizat licitatia pentru realizarea Podului Centenarului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Toamna Oradeana aduce Concerte, Amazing Food, Teatru stradal si Fun Zone


  [2017-09-19]
  Toamna Oradeana editia 2017 - va avea loc in perioada 5 - 8 octombrie  in Piata Unirii si Cetatea Oradea si este organizata de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), Piata Unirii- Taste of OradeaPiata Unirii va gazdui 4 zile de concerte extraordinare, iar printre cei care vor asigura muzica buna ii amintim pe Delia, Smiley, Zdob si Zdub, The Motans, Lora si multi altii. Piata va fi animata de artistii stradali si personaje fantastice ale companiilor de teatru stradal din Franta si Olanda, impreuna cu alti artisti români, iar activitatile pentru copii ii vor face si pe ei sa se simta speciali.In zona de food- Taste of Oradea din Piata Unirii cele mai bune restaurante din oras isi vor scoate bucatarii priceputi in strada si ne vor face pofta cu retetele lor.Accesul acestora in cadrul evenimentului va fi anuntata in zilele urmatoare printr-o selectie de ocupare a spatiilor disponibile. Dorim sa oferim o experienta unica participantilor, astfel ca, vom fi foarte atenti la modul de prezentare si la produsele pe care vendorii le vor propune. Cetatea Oradea- Street FOOD la CetateCetatea Oradea va deveni locul unde se va scrie din nou istorie, una despre oameni faini, mâncare grozava si muzica excelenta. Vino la Street Food la Cetate sa ai parte de cel mai bun #streetfood, care vine la pachet cu o super atmosfera creata de Vita de Vie, Golan, Alexandrina, Lucia.Editia 2017 se va desfasura si in cartierele oradene prin organizarea unor concerte de muzica instrumentala sau prin spectacole de strada inedite.Evenimentul Toamna Oradeana se va deschide in 5 octombrie incepând cu orele 16:00, simultan in cele doua locatii principale Piata Unirii si Cetatea Oradea si se va incheia duminica, 8 octombrie cu focuri de artificii.Raspândeste bucuria de a fi oradean, incepe Toamna Oradeana! PARTENERI:Producator: WhyNotPartener principal: HeinekenPartener: myDeckPartener media: InfoOradea.ro si Ghid Local Oradea 

    [...]Citeste mai departe
  Toamna Oradeana aduce Concerte, Amazing Food, Teatru stradal si Fun Zone
  Sursa: Primaria Oradea
 • Evenimente organizate in cadrul Saptamanii Europene a Mobilitatii


  [2017-09-18]
  In fiecare an, in perioada 16-22 septembrie, Europa gazduieste cel mai important eveniment dedicat transportului urban durabil organizat pe teritoriul sau.In acest sens, Agentia pentru Protectia Mediului Bihor, in parteneriat cu Garda Nationala de Mediu - Comisariatul Judetean Bihor si Primaria Municipiului Oradea in colaborare cu Asociatia Green Revolution organizeaza urmatoarele evenimente: 20.09.2017 - Concurs de biciclete derulat in Parcul 1 Decembrie din Oradea, in colaborare cu Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" - vor participa elevii din ciclul liceal. Concursul se va finaliza cu premierea participantilor; ora 12.00 21.09.2017 - Faza finala a concursului de desen in colaborare cu Scoala Gimnaziala Dacia din Oradea. Elevii din ciclul primar sunt provocati sa ilustreze populatia urbana care renunta la deplasarea cu masina personala in oras si foloseste mijloace de transport nepoluante (biciclete, role, trotinete, tramvaie, masini electrice) sau mersul pe jos. Premierea participantilor va avea loc la sediul APM Bihor, ora 10.30Saptamâna Europeana a Mobilitatii ofera oamenilor oportunitatea de a medita asupra adevaratei utilitati a strazilor din orase si de a dezbate solutii concrete de combatere a anumitor provocari, precum poluarea aerului si poluarea fonica, ambuteiajele, accidentele de circulatie si problemele de sanatate.Comisia Europeana a stabilit doua obiective majore pentru mobilitatea urbana: Eliminarea treptata din orase a autoturismelor care folosesc carburanti traditionali pâna in anul 2050; Trecerea la o logistica urbana cu zero emisii in marile orase pâna in anul 2030. In anul 2017, campania initiata de Ministerul Mediului si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pune accentul pe „O mobilitate nepoluanta, partajata si inteligenta". Aceasta promoveaza solutiile de mobilitate partajata si evidentiaza beneficiile unor mijloace de transport mai putin poluante. In cadrul campaniei pot participa: primarii, institutii de invatamânt, companii private, prin inscrierea in campanie accesând: http://mobilityweek.ro/inscrie-initiative/. 

    [...]Citeste mai departe
  Evenimente organizate in cadrul Saptamanii Europene a Mobilitatii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Viceprimarul Florin Birta a semnat azi acordul de asociere pentru realizarea drumurilor de legatura Oradea - Sintandrei si Oradea - Osorhei


  [2017-09-18]
  Viceprimarul Florin Birta a sustinut azi, 18 septembrie 2017, alaturi de primarul comunei Sântandrei, Ioan Marcus si de primarul comunei Osorhei, Ioan Pop, o conferinta de presa in care a avut loc semnarea acordului de asociere intre Primaria Oradea si Primaria Sintandrei, pe de o parte, si intre Primaria Oradea si Primaria comunei Osorhei, pe de alta parte, in vederea realizarii drumurilor de legatura Oradea - Sântandrei si Oradea - Osorhei.La conferinta de presa a participat si Adrian Foghis, directorul Zonei Metropolitane Oradea."In planul de dezvoltare al municipiului pentru perioada 2016-2020, unul dintre puncte se refera la realizarea drumurilor de legatura: Oradea- Sintandrei si Oradea - Osorhei. Azi anuntam faptul ca semnam acordul de asociere intre Primaria Oradea si primariile celor doua comune, obiectul acestei asocieri fiind proiectarea si modernizarea celor doua drumuri. Prin aceste proiecte urmarim fluidizarea traficului prin decongestionarea drumului judetean 797. De mentionat, ca fiecare unitate administrativ-teritoriala va asigura finantarea pentru partea de drum din raza sa administrativa", a spus viceprimarul Florin Birta.Pentru drumul de legatura Oradea - Osorhei, azi a fost semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, urmând organizarea licitatiei pentru proiectare si executie. In ceea ce priveste drumul de legatura Oradea - Sintandrei, astazi a fost lansata procedura de achizitie a studiului de fezabilitate, urmând semnarea contractului, iar apoi demararea procedurii de licitatie.Proiectarea si  executia celor doua drumuri de legatura metropolitane este delegata Zonei Metropolitane Oradea (ZMO).Bugetul necesar pentru achizitia publica a proiectarii si executiei drumurilor de legatura metropolitane va fi transferat catre ZMO de catre membri, din bugetele proprii (defalcat pe fiecare unitate administrativ-teritoriala in parte, conform documentatiilor tehnice corespunzatoare tronsonului de drum aflat pe raza teritoriala a fiecarui unitati in parte).Asocierea unitatii administrativ teritoriale Oradea si Osorhei are ca scop promovarea, proiectarea si executia obiectivului de investitii "Modernizarea drumului de legatura de aprox. 3,6 km intre Podgoria (Oradea) - Fughiu (Osorhei)." Din cei 3,6 km de drum, pe teritoriul municipiului Oradea sunt 1,9 km, iar pe teritoriul comunei Osorhei sunt 1,7 km.Asocierea unitatilor administrativ teritoriale Oradea si Sintandrei are ca obiect promovarea, proiectarea si executia obiectivului de investitii "Constructia unui drum de legatura de aprox. 2,8 km intre centura municipiului Oradea (strada Cazaban) si comuna Sintandrei (strada Râturi)." Din totalul de 2,8 km de drum, 1,8 sunt pe teritoriul municipiului Oradea si 1 km pe teritoriul comunei Sintandrei.In atasament gasiti materialul ZMO si doua harti cu drumurile de legatura. [...]Citeste mai departe
  Viceprimarul Florin Birta a semnat azi acordul de asociere pentru realizarea drumurilor de legatura Oradea - Sintandrei si Oradea - Osorhei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Modificari in circulatia mijloacelor de transport in comun


  [2017-09-17]
  OTL informeaza publicul calator ca, incepând de luni, 11 septembrie 2017, mijloacele de transport in comun vor circula conform graficelor de zile lucratoare cu scoala.Tot incepând din 11 septembrie, pe linia 14 de autobuz, in intervalul orelor de vârf, unele curse vor fi prelungite pâna la statia Macon pentru a raspunde solicitarilor angajatilor unitatilor economice din zona strazii Uzinelor. OTL roaga calatorii sa consulte graficele de circulatie afisate in statii.Totodata, linia 24 urmeaza sa fie desfiintata incepând cu aceeasi data.Statia Sinagoga Ortodoxa, de pe str. Mihai Viteazul, va fi din nou operationala pentru liniile 13, 15 si 16 pe sensul de mers dinspre str. M. Kogalniceanu catre Centrul Civic, incepând din 11 septembrie.Provizoriu, in perioada 11 septembrie - 13 octombrie 2017, pentru a veni in sprijinul calatorilor care solicita eliberarea de carduri noi de calatorie, se modifica programul de functionare a punctelor de preluare a datelor, dupa cum urmeaza:- Punctul de la Oraselul Copiilor va fi deschis de marti pâna vineri - intre orele 9:00 si 19:00, sâmbata - intre orele 10:00 si 14:00. Duminica si luni punctul va fi inchis.- Departamentul Comercial OTL (intrarea in depoul Salca) va fi deschis de luni pâna vineri intre orele 7:00 si 19:00, iar sâmbata intre orele 10:00 si 14:00.

   

    [...]Citeste mai departe
  Modificari in circulatia mijloacelor de transport in comun
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politia Locala a aplicat sanctiuni de 312.900 lei tuturor proprietarilor de terenuri insalubre si infestate cu ambrozie


  [2017-09-17]
  De la inceputul anului si pâna in prezent, politistii locali au desfasurat o serie de actiuni de informare si sanctionare a tuturor detinatorilor legali, cât si a administratorilor terenurilor si spatiilor verzi infestate cu planta alergena numita ambrozie.Aceasta este una dintre cele mai suparatoare plante, din cauza puternicului sau efect alergen, ea inflorind intre sfârsitul lunii iulie si inceputul lunii septembrie. Aceasta este si perioada cea mai periculoasa pentru cei care sufera de alergia la ambrozie.Prin urmare, politistii locali au identificat si sanctionat inca de la inceputul anului toti proprietarii de terenuri infestate cu aceasta planta alergena, pe toata raza municipiului Oradea. Astfel, au fost aplicate sanctiuni si ca urmare a sesizarilor primite din mediul online, fiind prevazute termene de salubrizare a acestor terenuri de 24 ore si maximum 2 zile. Zonele in care s-au aplicat sanctiuni sunt urmatoarele:1.     In Cartierul Soarelui au fost aplicate 11 sanctiuni contraventionale in valoare de 3.300 lei.2.     Proprietarul terenului situat pe strada T. Vladimirescu (lânga magazinul Kaufland) a fost sanctionat cu amenzi in valoare de 4.000 lei.3.     Proprietarii terenului situat pe str. Calea Aradului, lânga Cartierul Luceafarul, au fost sanctionati cu amenzi in valoare de 2.000 lei.4.     Proprietarul terenului situat pe str. Chimiei nr. 3 a fost sanctionat cu amenzi in valoare de 1.500 lei.5.     Pe strada Ogorului au fost aplicate 3 sanctiuni a câte 1.000 lei proprietarilor de terenuri infestate cu aceasta planta alergena6.     Proprietarul terenului situat pe strada Petei a fost sanctionat cu amenzi in valoare de 3.000 lei.7.     Totodata, proprietarul terenului situat pe strada Fagarasului, care este Universitatea din Oradea, a fost somata. Aceasta si-a luat deja angajamentul de a finaliza salubrizarea terenului pâna la sfârsitul saptamânii viitoare.8.     De asemenea, Compania Nationala de Cai Ferate CFR a fost somata si sanctionata cu amenzi in valoare de 7.000 lei pentru neluarea masurilor in zona str. Bihorului, str. Uzinelor si str. Caii Ferate.Totodata, conducerea Politiei Locale impreuna cu reprezentantii Directiei Tehnice - Compartimentul Spatii Verzi au identificat terenurile Primariei Municipiului Oradea in vederea salubrizarii acestora pâna la sfârsitul saptamânii viitoare.In total, au fost aplicate 1.625 de procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor in valoare de 312.900 lei tuturor proprietarilor de terenuri insalubre identificate pe raza Municipiului Oradea.Mentionam ca, in urma demersurilor prezentate mai sus, un procent de aproximativ 70% din proprietari s-au conformat in ceea ce priveste salubrizarea terenurilor.Referitor la diferenta de terenuri nesalubrizate, in proportie de aproximativ 30%, procedurile continua in prezent, acestea având termen de finalizare sfârsitul lunii septembrie 2017.Politia Locala Oradea recomanda in continuare proprietarilor si detinatorilor legali ai terenurilor neintretinute, infestate cu aceasta planta alergena, sa ia toate masurile necesare de salubrizare a acestor zone, in caz contrar fiind pasibili de sanctiuni cu amenzi de la 200 la 2.500 lei. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Politia Locala a aplicat sanctiuni de 312.900 lei tuturor proprietarilor de terenuri insalubre si infestate cu ambrozie
  Sursa: Primaria Oradea
 • La Sinagoga Zion au inceput Zilele Culturii Iudaice


  [2017-09-17]
  La Sinagoga Zion a avut loc azi, 8 septembrie, deschiderea Zilelor Culturii Iudaice, in prezenta doamnei Tania Berg Rafaeli, sef adjunct al Misiunii Diplomatice a Statului Israel in România, a directorului Asociatiei pentru promovarea turismului din Oradea si regiune, Mihai Jurca si a  directorului Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupsea.Tot azi s-a deschis expozitia "Cultura si traditii culinare evreiesti", in cadrul careia se vor putea de asemenea servi produse traditionale, specifice celor mai importante sarbatori iudaice. "Apreciem faptul ca Primaria Oradea organizeaza acest eveniment dedicat culturii iudaice. Tot astazi, institutia Primariei va fi gazda ceremoniei de acordare a unor medalii si diploma pentru cei care au salvat vietile evreilor in timpul deportarilor. Toate aceste evenimente sunt frumoase ocazii de a cunoaste cultura poporului evreu", a spus Tania Berg Rafaeli.Directorul Asociatiei pentru promovarea turismului din Oradea si regiune, Mihai Jurca, a prezentat pe scurt programul evenimentului.Incepând de sâmbata, in cadrul expozitiilor "Cultura si Traditii Culinare Evreiesti", cei care doresc sa cumpere produse culinare o vor putea face, dupa ora 12, pe terasa cofetariei alaturate, unde la fiecare masa va exista un meniu cu cele trei preparate specifice sarbatorilor iudaice.  Concertul Trupei Shtetl Klezmer Budapesta, care urma sa aiba loc sâmbata, 9 septembrie, de la ora 21:00, se anuleaza din cauza unor probleme de sanatate. In schimb, cei prezenti la evenimentul de la Sinagoga Zion vor putea viziona de la ora 21.00 filmul "Vine Fanfara!". Participantii doritori sa asculte muzica klezmer sunt invitati la Sinagoga Ortodoxa, de la ora 21:30.Programul evenimentului este urmatorul:Vineri14:00- Deschidere oficiala14:30- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti17:30- Concert al Trupei Sabbathsong Band Budapesta Sâmbata12:00- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti - Sinagoga Zion17:00- Istoria Evreilor din Oradea - Livia Cheres18:00- Gustari culinare evreiesti - curtea din spate21:00- Proiectia filmului "Vine Fanfara!"Duminica12:00- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti- Sinagoga Zion17:00- Istoria Evreilor din Oradea - Andrei Seidler18:00- Gustari culinare evreiesti - curtea din spate19:00- Concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea20:00- Proiectie filme    [...]Citeste mai departe
  La Sinagoga Zion au inceput Zilele Culturii Iudaice
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta extraordinara a Consiliului Local


  [2017-09-16]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 2 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 12 septembrie 2017, ora 14:00 in Sala Mare de sedinte a Primariei  Oradea.Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro,  potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata. 

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta extraordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Festivalul Toamna Oradeana - editia 2017


  [2017-09-16]
  Peste fix 28 de zile vom raspândi impreuna bucuria de a fi oradeni la cea de a 26-a editie a Toamnei Oradene. Editia 2017 va aduce la Oradea originalitate atât prin locatiile alese cât si prin programul de diversitate si multiculturalitate. Doua locatii principale vor intâmpina oradenii, dar si turistii, in acest an la Toamna Oradeana: Piata Unirii si Cetatea Oradea.Organizata de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), Toamna Oradeana din 2017 - Piata Unirii si Cetatea Oradea va avea loc in perioada 5 - 8 octombrie.CULTURA SI MUZICA BUNAExperiente inedite se vor regasi in programul editiei 2017, atât prin muzica buna cu artisti consacrati, cât si prin spectacole culturale si multe surprize culinare. Timp de 4 zile, Oradea va fi cuprinsa de bucuria unui eveniment creat special pentru ea, atât prin locatiile alese, care vor angrena intregul oras, cât si prin evenimente si activitati culturale care sa ii faca pe participanti sa fie mândri ca fac parte din aceasta sarbatoare.Evenimentul se va deschide in 5 octombrie, incepând cu orele 16:00, simultan in cele doua locatii principale  - Piata Unirii si Cetatea Oradea si se va incheia duminica, 8 octombrie, cu focuri de artificii.EXPERIENTE CULINAREPentru ca pretuim comunitatea locala, dorim sa prezentam tot ceea ce are mai bun Oradea de oferit. In Piata Unirii, experienta culinara va fi oferita de restaurante sau vendori din zona, care se vor intrece in mâncaruri cât mai delicioase - TASTE of Oradea.STREET FOOD la Cetatea Oradea, cei mai apreciati vendori de la Street FOOD Festival vor contribui la atmosfera boema si relaxanta din Cetate.In aceasta toamna bucataria stradala va incânta oradenii cu experiente culinare diverse si multiculturale, in cele doua locatii dedicate evenimentului.Accesul acestora in cadrul evenimentului va fi anuntata in zilele urmatoare printr-o selectie de ocupare a spatiilor disponibile. Dorim sa oferim o experienta unica participantilor, astfel ca vom fi foarte atenti la modul de prezentare si la produsele pe care vendorii le vor propune. LOCATII - PIATA UNIRII ''TASTE of Oradea'' si CETATEA ORADEA ''STREET FOOD la Cetate''PIATA UNIRII - cea mai frumoasa piata publica va aduce bucurie vizitatorilor prin decoruri inedite si zone de relaxare, food si activitati pentru copii. Piata Unirii nu va fi singurul loc in care Toamna Oradeana va aduce noutati oradenilor; CETATEA ORADEA, simbolul orasului Oradea, va fi un punct important de atractie prin amenajarea mai multor zone de food (STREET FOOD la Cetate), activitati pentru copii, cultura si traditii, concerte. Cartierele oradene vor fi si ele „scenele" unor concerte si spectacole de strada.In perioada imediat urmatoare, in cadrul unei conferinte de presa, vom prezenta detalii suplimentare legat de eveniment, precum si programul final al evenimentului.PARTENERI:Partener oficial: WhyNotPartener: myDeckPartener media: InfoOradea.ro, Ghid Local Oradea  [...]Citeste mai departe
  Festivalul Toamna Oradeana - editia 2017
  Sursa: Primaria Oradea
 • Din 730 de incinte, 630 sunt deja dotate cu sistem de inchidere electronica


  [2017-09-15]
  In ultimii sapte ani, Primaria Oradea a montat in toate cartierele orasului 730 de incinte metalice pentru depozitarea deseurilor menajere.Dintre acestea, 620 au fost dotate cu sistem de inchidere electronica prin montarea de panouri solare, astfel: 530 au fost dotate de catre S.C RER Ecologic Service si 90 de catre Primaria Oradea.In mai 2015, Primaria Oradea semna cu societatea RER Ecologic Service prelungirea cu 4 ani a duratei contractului de delegare a gestiunii seviciului public de salubrizare a municipiului, cu conditia asumarii de catre operator a realizarii si finantarii unui plan de investitii in suma de 850.000 euro (fara TVA). Prin urmare, si inchiderea electronica a celor 530  incinte metalice pentru depozitarea deseurilor menajere se face de catre RER in baza acestui plan de investitii asumat.Sistemul de inchidere electronic are avantajul de a permite accesul in incinte doar persoanelor autorizate, respectiv al locatarilor si numai pe baza de cartela.Astfel, prin aceasta masura a inchiderii electronice se asigura o mai buna intretinere a incintelor, prin oprirea accesului diverselor persoane care veneau sa  scormonesca si sa sustraga din gunoaie.In continuare, Primaria Oradea va dota cu sistem de inchidere electronica si restul de 110 incinte. [...]Citeste mai departe
   Din 730 de incinte, 630 sunt deja dotate cu sistem de inchidere electronica
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sinagoga Zion gazduieste in acest weekend Zilele Culturii Iudaice


  [2017-09-15]
  Miercuri, 6 septembrie 2017, Mihai Jurca, directorul Asociatiei pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), a sustinut o conferinta de presa privind organizarea "Zilelor Culturii Iudaice", eveniment cu intrare libera, care va avea loc in acest sfârsit de saptamâna, respectiv in intervalul 8-10 septembrie, in Sinagoga Zion.La conferinta de presa a mai participat  Angela Lupsea - directorul Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice si Felix Koppelmann - presedintele Comunitatii evreiesti din Oradea."Oradea este un oras multietnic, un oras multicultural, iar noi ne dorim sa valorificam aceste atribute importante. Astfel, Zilele Culturii Iudaice sunt un eveniment dedicat specificului si traditiilor acestei culturi. Fiind la prima editie, acesta se inscrie in seria de evenimente dedicate comunitatilor locale si este dedicat intregii comunitati oradene, scopul fiind acela de a prezenta valorile si specificul celor mai importante comunitati din Oradea. Deschiderea oficiala va avea loc vineri, 8 septembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 14:00", a spus directorul Mihai Jurca in deschiderea conferintei.In toate cele trei zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea admira expozitia "Cultura si traditii culinare evreiesti", care va reuni, pe mai multe mese, specificul celor mai importante sarbatori iudaice.Totodata, in fiecare seara in Sinagoga Zion se va cânta muzica klezmer, trupele care vor concerta fiind: Sabbathsong Band Budapesta, Shtetl Klezmer Budapesta si Trupa Hakeshet Klezmer Oradea.Sâmbata si duminica, cei care vor trece pragul sinagogii vor putea cumpara din curtea din spate gustari culinare evreiesti."Vâzând ca in luna mai, la evenimentul  Noaptea Muzeelor, cu ocazia caruia am organizat la Sinagoga Zion, o expozitie culinara cu produse specifice evreiesti, a existat din partea publicului o mare cerinta pentru cumpararea de produse culinare evreiesti, am decis ca la acest eveniment - "Zilele Culturii Iudaice", aceste produse sa poata fi cumparate de toti cei care doresc sa cunoasca traditia si gastronomia acestui popor", a spus Angela Lupsea - directorul Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.Felix Koppelmann, presedintele Comunitatii evreiesti din Oradea, a declarat: "Oradea a fost un oras cu foarte multi evrei, 33.000 de evrei. Astazi, datorita evenimentelor istoriei, am ramas o comunitate de 700 de membri, cu aceeasi loialitate si recunostinta fata de tara care ne-a gazduit. Acest eveniment foarte important are darul de a ne cunoaste mai bine, pentru ca fara cunoastere, buna intelegere intre oameni nu poate avea loc. In Oradea, cuvântul toleranta a fost demult depasit, aici putem spune ca exista cu adevarat relatii de respect reciproc si prietenie intre etnii si religii. Sâmbata seara, dupa ora 21:30, va avea loc la Sinagoga Ortodoxa un eveniment deosebit de important, deschis tuturor oradenilor, care va fi de fapt prima prezentare cu public a acestei sinagogi. Cu sprijinul financiar al mai multor institutii si a multor oameni de buna credinta, lucrarile de reabilitare a acestui lacas urmeaza sa fie finalizate in câteva luni, ele intinzându-se pe parcursul a 10 ani. La aceasta prima deschidere cu public vor participa foarte multe personalitati ale vietii culturale, religioase, politice si economice."Comunitatea evreilor din Oradea este poate cea mai importanta comunitate, aceasta având un numar foarte mare de membri in perioada interbelica, mare parte din cele mai importante cladiri Art Nouveau din Oradea fiind construit de familii de comercianti sau industriasi evrei din Oradea.Organizat de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in parteneriat cu Ambasada Israelului in Romania, Comunitatea Evreilor Oradea si Sinagoga Zion, evenimentul "Zilele Culturii Iudaice" va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii iudaice, pornind de la muzica klezmer si obiceiurile de sarbatori in religia iudaica, pâna la gastronomia specifica si o seara de filme din noul val de regizori israelieni.Programul evenimentului:Vineri14:00- Deschidere oficiala14:30- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti17:30- Concert al Trupei Sabbathsong Band BudapestaSâmbata12:00- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti - Sinagoga Sion17:00- Istoria Evreilor din Oradea - Livia Cheres18:00- Gustari culinare evreiesti - curtea din spate21:00- Concert Trupa Shtetl Klezmer BudapestaDuminica12:00- Deschidere expozitie Cultura si Traditii Culinare Evreiesti- Sinagoga Sion17:00- Istoria Evreilor din Oradea - Andrei Seidler18:00- Gustari culinare evreiesti - curtea din spate19:00- Concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea20:00- Proiectie filme Intrare libera!   [...]Citeste mai departe
  Sinagoga Zion gazduieste in acest weekend Zilele Culturii Iudaice
  Sursa: Primaria Oradea
 • Impozite majorate pe cladirile neintretinute


  [2017-09-15]
  La inceputul lunii septembrie, Primaria Oradea a informat proprietarii cladirilor neintretinute asupra modificarilor adoptate in regulamentul privind stabilirea criteriilor de identificare a cladirilor neintretinute de pe raza municipiului Oradea, in vederea aplicarii prevederilor Codului Fiscal privind cotele majorate de impozit ale acestor cladiri.Au fost transmise adrese catre 808 contribuabili care figureaza in prezent cu cota de impozitare majorata pentru cladiri neintretinute, prin care acestia au fost informati cu privire la cota de majorare ce va fi aplicata in anul 2018, respectiv 500% si la posibilitatile prin care se poate evita majorarea in anul urmator.Prima optiune a proprietarilor este de a obtine autorizatia de constructie si de a anunta inceperea lucrarilor de reabilitare a cladirii pâna cel târziu la data de 31 decembrie 2017.Cea de a doua optiune este de a achita, pâna la 31 decembrie 2017, o taxa de reabilitare a cladirii neintretinute, urmând ca Municipiul Oradea sa preia sarcina reabilitarii acesteia. Concret, in situatia in care contribuabilii dispun de sumele ce le revin din lucrarile de reabilitare, dar nu au acordul tuturor coproprietarilor cu care sunt in indiviziune, ei pot consemna in contul Primariei Oradea suma corespunzatoare cotei lor din lucrarile de reabilitare a imobilului, urmând ca din anul 2018 sa nu li se aplice cota de majorare a impozitului pe cladire.

   

    [...]Citeste mai departe
  Impozite majorate pe cladirile neintretinute
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-au finalizat integral lucrarile de reabilitare a Palatului Vulturul Negru


  [2017-09-15]
  In cadrul Programului multianual pentru reabilitarea cladirilor cu valoare istorica situate in „Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea ", Municipiul Oradea si-a propus continuarea si finalizarea lucrarilor la cladirea monument istoric „Vulturul Negru".Lucrarile s-au desfasurat in trei etape. In prima faza au fost executate lucrarile de „Reabilitare parament exterior si invelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea". Lucrarile au fost executate de firma SC CONSTRUCTORUL SALARD SRL si au inceput in data de 31.01.2014. Valoarea contractului de lucrari a fost de 8.100.396,28 lei fara TVA. Lucrarile cuprinse in aceasta etapa  au fost urmatoarele:Refacerea fatadelor exterioare la corpurile dinspre Piata Independentei ( corp C,D, E) si la corpul dinspre Piata Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, inlocuirea in totalitate a invelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau dupa caz inlocuirea tâmplariei existente si  vopsirea acesteia  in culorile originale (exceptie fac tâmplariile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru inlocuire). S-a urmarit refacerea plasticii ornamentale. Elementele ceramice vopsite au fost curatate, iar elementele lipsa au fost inlocuite.S-au reabilitat si fatadele si invelitorile existente deasupra invelitorii din sticla de peste pasaj in zona dinspre str. Vasile Alecsandri si str. Independentei, catre interiorul pasajului, zone care initial nu au fost cuprinse in prima etapa a reabilitarii fatadelor exterioare, precum si a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F si refacerea planseului acestui corp, lucrari suplimentare care s-au executat pe baza de act aditional. Ca urmare, perioada de executie a lucrarilor a fost decalata pâna in data de 28.07.2017.In paralel cu executarea lucrarilor la fatade, au fost demarate lucrarile de reabilitare a fatadelor si a acoperisului din sticla din interiorul pasajului. In urma licitatiei publice, lucrarile de executie au fost adjudecate de catre firma SC CONSTRUCTORUL SALARD SRL si au inceput in data de 20.05.2015, cu studiul de parament. Valoarea contractului de lucrari este de 4.527.965,77 lei cu TVA - proiectare si executie "Reabilitare parament, tâmplarie si invelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Oradea".In paralel cu toate aceste lucrari s-a reabilitat si sistemul de canalizare, pavajul interior si iluminatul arhitectural. Proiectul a fost realizat cu suma de 4.211.119,12 Lei cu TVA, finantat din fonduri europene prin POR si bugetul local, si a cuprins urmatoarele elemente: canal tehnic subteran, retelele de apa si canalizare menajera, iluminatul arhitectural si reabilitarea pavajului in suprafata de 1363,2 mp. Receptia acestor lucrari a fost efectuata in cursul lunii iunie 2016.Fata de aspectele prevazute in contractul de lucrari care au determinat lucrarile de consolidare, restaurare si conservare incluse in faza I a investitiei, in urma lucrarilor de investigare efectuate au rezultat date suplimentare asupra starii monumentului de arhitectura, care au dus la necesitatea executarii unor lucrari noi si anume: interventii structurale la sarpanta si invelitoarea de la Pasaj, interventii arhitecturale la parament si interventii la pictura la fatadele de la Pasaj. Suprafata de pictura estimata de a fi conservata si completata in prima etapa a fost suplimentata in urma investigatiilor efectuate cu 17,14 mp, respectiv 552,86 mp. Pentru aceste lucrari suplimentare s-a incheiat un nou contract de proiectare si executie "Reabilitare parament, tâmplarie si invelitoare - Pasaj Vulturul Negru, Etapa a II-a", cu o valoare de 2.255.564,16 lei cu TVA.In urma executarii lucrarilor de decopertare (desfacere) din gangul de acces din strada V. Alecsandri (amânate si datorita lucrarilor de refacere pasaj), au fost dezvelite mai multe niveluri de straturi picturale, care au necesitat  analiza din partea specialistului care a elaborat studiul de parament. La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabilitare, de comun acord cu proiectantul s-a modificat solutia de inchidere a casei de scara (intrarea la Federatia Patronilor), prevazuta initial in proiect  cu parapet si tâmplarie de lemn, in sticla securizata pe structura metalica.Lucrarile au fost finalizate integral pâna la inceputul lunii septembrie, iar in cursul zilei de luni, 18 septembrie urmeaza sa se intruneasca comisia pentru receptia lucrarilor.    [...]Citeste mai departe
  S-au finalizat integral lucrarile de reabilitare a Palatului Vulturul Negru
  Sursa: Primaria Oradea
 • SE INTRERUPE FURNIZAREA APEI CALDE DIN CAUZA LUCRARILOR DE INLOCUIRE A RETELEI DE TERMOFICARE


  [2017-09-15]
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a montat noi aparate de joaca


  [2017-09-14]
  In cursul lunii august, Primaria Oradea a montat un numar de 35 aparate de joaca in mai multe parcuri de pe raza municipiului Oradea.Au fost montate complexe de joaca cu 5 tobogane si 2 leagane, complexe cu 3 tobogane si 2 leagane, leagane cu doua locuri cu protectie pentru copiii mici, leagane simple cu doua locuri, balansoare cu doua locuri, tobogane drepte si carusele cu 6 locuri.Aparatele de joaca au fost cumparate de la firma SC Dupex SRL, in urma procedurii de achizitie publica derulata in luna iulie, valoarea contractului de achizitie fiind de 96.977 lei.Amplasamentele pe care au fost montate aceste aparate de joaca sunt: Parcul Onisifor Ghibu, Parcul 22 Decembrie, str. Italiana - blocurile Z6, Z7, Z8 si Z9 (locatie noua), str. Lapusului, Principatele Unite, str. George Calinescu, zona Feldioarei, str. Secarei (locatie noua), Parcul I.C. Bratianu, str. Aluminei nr. 37 A (locatie noua), str. M. Sadoveanu (in spate la Pigalle), str. Sovata nr. 11 bl PB 25, str. Iza 23 (locatie noua), str. Grigore Moisil nr. 5, str Liliacului.Pâna in prezent, pe toata raza municipiului, Primaria Oradea a amenajat 106 spatii de joaca pentru copii.  [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a montat noi aparate de joaca
  Sursa: Primaria Oradea
 • Reabilitarea fatadelor Palatului Stern, aproape de final


  [2017-09-14]
  Restaurarea fatadelor Palatului Stern se apropie de final. Astazi a inceput demontarea schelelor de pe fatada imobilului situat pe strada Republicii nr. 10 A. Lucrarile au inceput in luna iunie a anului 2015, in cadrul Programului de reabilitare a fatadelor cladirilor din centrul istoric, initiat de Primaria Oradea, si au ca termen de finalizare sfârsitul lunii noiembrie 2017.Pâna in prezent, la Palatul Stern s-au executat urmatoarele lucrari: inlocuirea invelitorii dinspre strada Republicii si strada Mihai Eminescu cu invelitoare din tigla profilata si refacerea sistemului de colectare a apelor pluviale; inlocuirea unor grinzi si elemente de sarpanta deteriorate pe zona sarpantei situata spre strada Republicii, respectiv strada Mihai Eminescu; s-a finalizat reabilitarea fatadei de pe strada Mihai Eminescu (refacerea tencuielilor cu respectarea texturii originale, respectiv refacerea ornamentelor); s-a aplicat ultimul strat de tencuiala si s-au refacut ornamentele, inclusiv vopsitoriile pe fatada de pe strada Republicii nr. 10 A. In proportie de 90% s-au refacut ornamentele la nivelul ferestrelor si tencuielilor cu respectarea texturii originale pe strada Republicii nr.10 si s-au realizat reparatii si vopsitorii la tâmplaria existenta pe strada Republicii nr.10 A si pe strada Mihai Eminescu. In perioada urmatoare vor fi reconditionate portile de la intrare pe strada Republicii 10 si 10 A, se vor efectua reparatii la soclu, se va reconditiona tâmplaria si ornamentele nefinalizate pâna in prezent si se vor efectua lucrari de vopsitorie a fatadei la imobilul situat pe strada Republicii nr. 10.Valoarea totala a lucrarilor la imobilul de pe strada Republicii nr. 10 si 10/A se ridica la 1.068.825,32 lei, fara TVA. Lucrarile sunt executate de SC Constructorul Salard SRL.„Reabilitarea cladirilor de patrimoniu din oras ne preocupa in mod deosebit, deoarece ne dorim sa avem un centru atractiv, in care sa fie pus in valoare stilul arhitectural al fiecarei cladiri, de aceea reabilitam fatadele in cadrul programului multianual pentru cladirile din centrul istoric, pe care l-am initiat in anul 2014. Anul acesta finalizam lucrarile la Palatul Stern si la Palatul Moskovits Miksa de pe pietonala, urmând ca anul viitor sa finalizam lucrarile la Palatul Apollo, Republicii 31, Iosif Vulcan 4-6 si cele la fatadele de pe strada Vasile Alecsandri", a declarat Adriana Lipoveanu, seful comisiei de aplicare a Programului multianual de reabilitare a cladirilor din centrul istoric.In atasament gasiti o galerie foto.  [...]Citeste mai departe
  Reabilitarea fatadelor Palatului Stern, aproape de final
  Sursa: Primaria Oradea
 • Program nou de vizita la Gradina Zoologica din Oradea


  [2017-09-14]
  Conducerea SC Administratia Domeniului Public SA informeaza publicul ca, incepând cu data de 12.09.2017, Gradina Zoologica din Oradea va functiona dupa urmatorul program anual:Aprilie - august- program vizitare intre orele 09.00 - 19.00- program casierie intre orele 09.00 - 18.00 Septembrie -octombrie- program vizitare intre orele 09.00 - 18.00- program casierie intre orele 09.00 - 17.00Noiembrie - martie- program vizitare intre orele 09.00 - 16.00- program casierie intre orele 09.00 - 15.00   [...]Citeste mai departe
  Program nou de vizita la Gradina Zoologica din Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se inchide circulatia rutiera pe mai multe strazi pentru lucrari de termoficare


  [2017-09-14]
  Comisia de circulatie din cadrul Primariei Oradea a aprobat miercuri, 13 septembrie, mai multe inchideri de strazi pentru realizarea de lucrari de termoficare.Astfel, la solicitarea SC TIM CLUJ SRL, incepând de astazi, 14 septembrie 2017 si pâna duminica, 17 septembrie 2017, va fi inchisa circulatia rutiera in Parcul Traian, intre B-dul Magheru si accesul la Inspectoratul Judetean de Politie Bihor, pentru lucrari de inlocuire a retelelor termice primare.Comisia a aprobat, de asemenea, la solicitarea SC ELSACO ELECTRONIC SRL, inchiderea circulatiei rutiere pe strazile B.St. Delavrancea si Parcului, in perioada 14 septembrie 2017 si 10 octombrie 2017, in vederea realizarii unor lucrari ce tin de reabilitarea sistemului de termoficare urbana a municipiului Oradea.Tot ieri a fost aprobata, la solicitarea SC CONSTRUCTII COPACEL SRL, prelungirea inchiderii circulatiei rutiere pe strada M. Kogalniceanu, intre strada Sucevei si strada Samuil Micu Klein, pâna la data de 1 noiembrie 2017, pentru lucrari de inlocuire a retelelor de apa si canalizare menajera.Reamintim ca lucrarile care se executa pentru reabilitarea sistemului de termoficare presupun inlocuirea conductelor de agent termic primar si sunt necesare pentru cresterea eficientei energetice si a calitatii serviciului de termoficare prin reducerea pierderilor de pe retele. In prima etapa a lucrarilor, care s-a derulat in perioada 2014-2015, au fost inlocuiti 17,5 km de conducte, iar in cadrul etapei a doua, in anul 2016 au fost inlocuiti 5,7 km, anul acesta urmând sa inlocuim inca 14,5 km. Lucrarile la sistemul de termoficare se realizeaza pentru a putea asigura la parametri corespunzatori incalzirea orasului in timpul sezonului rece si apa calda menajera pe toata durata anului, reducând astfel considerabil riscurile de aparitie a avariilor pe retele, care duc la intreruperea serviciului. Va multumim pentru intelegere!

   

    [...]Citeste mai departe
  Se inchide circulatia rutiera pe mai multe strazi pentru lucrari de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Au inceput lucrarile de amenajare a strazii Vasile Alecsandri


  [2017-09-14]
  Saptamâna aceasta au inceput lucrarile pentru amenajarea strazii Vasile Alecsandri si transformarea acesteia in pietonala. Contractul de lucrari a fost atribuit asocierii SC Gavella Com SRL - Porfido Ed Arte Consorzio Stabile - SC Ritmoteh SRL, la pretul de 4.118.136 lei fara TVA.„Prin transformarea strazii V. Alecsandri in pietonala ne dorim sa legam Piata Unirii de Cetatea Oradea, pentru ca, asa cum am mai amintit, un obiectiv important este extinderea spatiilor pietonale din zona centrala si atragerea turistilor. Reabilitarea strazii Vasile Alecsandri este menita sa creasca atractivitatea turistica a orasului si sa ofere vizitatorilor posibilitatea de a admira frumusetea arhitecturii oradene de-a lungul unui traseu format din strazile Republicii, Piata Ferdinand, Piata Unirii, Vasile Alecsandri si Parcul 1 Decembrie, cu destinatie spre Cetatea Oradea", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.Lucrarile vor dura aproximativ 6 luni si vor consta in pavarea carosabilului cu cubeti de piatra porfir - pe zona centrala, amenajarea trotarului cu placi de piatra porfir - pe zonele laterale, precum si amenajarea a doua platforme de containere subterane. Totodata se va realiza reteaua de canalizare meteorica pentru preluarea apelor de pe carosabil si trotuar, respectiv de la burlanele cladirilor. In ceea ce priveste iluminatul public, pe strada se vor monta corpuri de iluminat de tip LED pe suspensii din otel flexibil inoxidabil.In paralel cu lucrarile de modernizare a strazii, in prezent se lucreaza si la reabilitarea fatadelor cladirilor situate pe strada V. Alecsandri. Astfel se lucreaza la cladirea situata la nr. 9 si sunt aproape finalizate fatadele cladirilor de la numerele 5, 6, 13 si 15. Totodata au fost semnate semnate contractele de reabilitare pentru imobilele nr. 2, 3, 4, 7, 11 si 19, unde lucrarile ar trebui finalizate pâna in cursul lunii iunie anul viitor.  

    [...]Citeste mai departe
  Au inceput lucrarile de amenajare a strazii Vasile Alecsandri
  Sursa: Primaria Oradea
 • Proiecte de hotarari privind noi investitii, votate in Consiliul Local


  [2017-09-13]
  Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de marti, 12 septembrie 2017, s-au aflat câteva proiecte de hotarâri importante, ca rectificarea bugetului pe anul 2017, descentralizarea cheltuielilor unitatilor de invatamânt sau proiectul strategic Hu-Ro vizând imbunatatirea serviciilor in sanatate. Primarul Ilie Bolojan a prezentat aceste proiecte intr-o conferinta de presa desfasurata inaintea sedintei, alaturi de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean din Oradea.

  Achizitia lucrarilor de intretinere a strazilor pe urmatorii patru ani

  Un prim proiect de hotarâre aflat masa consilierilor locali a fost cel privind achizitia lucrarilor de intretinere, reparatii si amenajare a strazilor, podurilor si traficului rutier in municipiul Oradea, pentru o perioada de 4 ani. In aceasta privinta primarul a declarat: „Urmeaza sa fie declansata procedura de licitatie pentru selectarea firmelor de constructie care vor intretine si asfalta drumurile din municipiul Oradea. Noi am operat in acesti ani pe doua loturi: malul stâng si malul drept al Crisului Repede. Au fost licitatii separate. Am avut contracte cu doua firme, a existat deci posibilitatea unor termene de comparatii intre cele doua firme, in asa fel incât sa mentinem in permanenta o presiune pe acestea pentru a realiza lucrari de calitate. Mergem in continuare pe aceeasi politica, deci vor fi licitatii pe doua loturi, malul stâng si pe malul drept. Durata de contractare va fi de 4 ani de zile, urmând ca licitatia s-o derulam in aceasta toamna."

  Rectificarea bugetului municipiului Oradea pe anul 2017

  O prevedere importanta a rectificarii de buget a fost solicitarea OTL SA pentru alocarea unei sume in vederea achizitionarii a zece tramvaie second-hand. Primarul Ilie Bolojan aratat ca pe viitor se are in vedere si achizitionarea unor tramvaie noi, din proiectul de mobilitate urbana, precum si a unor tramvaie second hand modernizate, care sa asigure functionarea sistemului de transport in anii urmatori, urmând ca pâna in anul 2024 orasul Oradea sa aiba o flota de tramvaie intr-o stare foarte buna. 

  Un alt capitol al rectificarii de buget se refera la sistemul de termoficare. Orasul a beneficiat de fonduri europene importante, din care a fost realizata o centrala noua in municipiul Oradea, si se vor continua lucrarile de inlocuire a magistralelor vechi. Se are in vedere automatizarea punctelor termice din oras. „Alocam o suma de 150 000 lei pentru realizarea unui studiu din care sa rezulte care va fi investitia pe care noi o vom realiza in anii urmatori in partea de productie a energiei termice", a spus Ilie Bolojan. De asemenea, se vor aloca bani pentru un studiu de fezabilitate in vederea optimizarii si punerii la punct a sistemului de termoficare in Piata Ferdinand. 

  Un alt material, de asemenea important, se refera la parcul industrial. Compania Inteva isi extinde operatiunile in Oradea, realizând printr-un dezvoltator o investitie de aproximativ 7,1 milioane de euro. Ca urmare a realizarii acestei investitii pâna la sfârsitul anului viitor, in noua locatie situata vizavi de cimitirul Rulikowski, pâna in anul 2024 vor lucra aproximativ 400 de angajati. 

  In ceea ce priveste Palatul Vulturul Negru, primarul Ilie Bolojan a aratat ca investitiile de aproximativ 3 milioane de euro in lucrarile de subteran, consolidari si reabilitarea fatadelor, copertinei si a turnurilor au fost finalizate. A fost luata decizia ca unele spatii din pasaj, ocupate de anumite ONG-uri, sa fie eliberate pâna la data de 30 septembrie, pentru ca acestea sa poata fi scoase la inchiriere in vederea realizarii unor venituri mai mari si generarii unor activitati care sa atraga mai mult public. Vor fi scoase aproximativ 10 spatii la licitatie incepând cu luna octombrie, estimându-se realizarea unor venituri de aproximativ 100.000 de euro pe an, care vor fi alocati pentru fatade sau intretinerea Palatului Vulturul Negru. 

  Descentralizarea bugetara a scolilor de stat din municipiul Oradea

  Un alt proiect de hotarâre care s-a aflat pe masa Consiliului Local a fost cel cu privire la descentralizarea cheltuielilor unitatilor de invatamânt. Intrucât de la bugetul de stat se acopera doar salariile si o parte a cheltuielor de functionare, restul fiind contributia municipalitatii, au fost luate masuri pentru scaderea acestora din urma, de la 5 milioane de lei pe an la 3 milioane. Aceste cheltuieli de functionare au fost gestionate pâna in prezent de Primaria Oradea. „Având in vedere ca in primavara acestui an am semnat contracte de administrare, pentru prima data, cu directorii de scoli, am luat decizia sa descentralizam aceste cheltuieli incepând cu aceasta toamna, deci cu noul an scolar, in asa fel incât toate cheltuielile vor fi urmarite, gestionate si derulate prin unitatile scolare, Primaria Oradea urmând sa realizeze doar lucrarile de reparatii si investitii", a spus Ilie Bolojan. 

  Primaria Oradea are in vedere derularea unor programe de investitii in scoli care vizeaza punerea la punct a tuturor internatelor scolilor din municipiul Oradea. O alta linie de investitie importanta va fi reabilitarea tuturor scolilor care in prezent sunt in stare proasta. Astel, toti banii care vor fi economisiti in urma procedurii de descentralizare vor fi alocati in programe de invatamânt, respectiv in reabilitarea scolilor. 

  Proiect strategic România-Ungaria, pe sanatate

  Proiectul intitulat "Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabila in zona montana a judetului Bihor, imbunatatirea accesului si dezvoltarea serviciilor de sanatate in cazul interventiilor medicale in situatii de urgenta" va fi depus in vederea finantarii in cadrul programului INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020 si vizeaza imbunatatirea serviciilor de sanatate si investitia in infrastructura medicala. Data limita a depunerii proiectului este 20 septembrie 2017.

  Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean, a explicat ca proiectul are in vedere dotarea spitalelor din judet cu aparate radiologice digitale si ecografe la nivelul urgentelor, care vor fi conectate la „creierul" aflat in spitalul judetean, facând astfel posibila punerea rapida a diagnosticului chiar si in absenta medicului de specialitate, si, de asemenea, selectarea cazurilor care sunt pentru spitalul din Oradea. Deoarece exista un deficit de dotari in câteva zone ale activitatii sistemului sanitar si mai ales in  partea de oncologie, in cadrul proiectului s-a optat pentru un aparat mult mai modern decât scintigraful obisnuit aparat, si anume pentru aparatul SPECT, care permite investigatia de cea mai buna calitate. Având si componenta CT, examinarile sunt insumate si dau un diagnostic precis. Un alt aparat medical necesar atât pentru probleme de urgenta cât si in cazul afectiunilor oncologice este aparatul Angio-CT, care poate fi folosit pentru chemoembolizare, precum si in cazuri de accidente vasculare cerebrale. In România, astfel de aparat exista numai la spitalul Fundeni din Bucuresti. 

  In total, sumele prevazute in proiect se ridica la aproximativ 5,2 milioane de euro, din care 4,4 milioane din bani europeni, iar aproximativ 780.000 contributia orasului Oradea si contributia nationala. Aceste dotari suplimentare, care vor intregi sistemul de sanatate din municipiul Oradea, vor transforma, de asemenea, orasul intr-un centru medical de succes. [...]Citeste mai departe
  Proiecte de hotarari privind noi investitii, votate in Consiliul Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • ZAMBETE DE INCEPUT DE SCOALA LA CENTRUL DE ZI


  [2017-09-13]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea si Clubul Lions Oradea, in cadrul unui parteneriat, au oferit copiilor din Centrul de Ingrijire de Zi rechizite scolare, menite sa sprijine la inceput de an scolar si copiii din familiile nevoiase.Aceste rechizite au raspuns nevoilor acestor copii, pe categorii de vârsta: cei mai mici dintre ei au primit penare, creioane colorate, acuarele, caiete de matematica si limba româna, plastilina, pensule, pahar pentru pictura iar cei mari, pe lânga acestea au primit stilou, trusa geometrica,  caiete de biologie, geografie si muzica.Copiii au avut la inceput de an scolar cele necesare studiului, astfel incât sa nu se simta marginalizati.Centrul de Ingrijire de Zi Oradea ofera copiilor de vârsta scolara, incadrati in invatamântul de masa, care provin din familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, ingrijire pe timpul zilei, prin acordarea a doua mese pe zi, activitati de tip after  school, educatie, recreere, socializare, dezvoltarea deprinderilor de viata si orientare scolara.Activitatile desfasurate cu copiii in cadrulul Centrului de Ingrijire de Zi sunt diversificate, adaptate vârstei lor, raspund nivelului si potentialului lor de dezvoltare si vin in sprijinul familiilor, prin promovarea unui model familial de ingrijire a copilului.Clubul Lions Oradea se implica in numeroase proiecte destinate comunitatii locale, prin aceasta actiune incercând sa daruiasca micutilor mai putin norocosi un inceput de an scolar asa cum se cuvine.Multumim pe aceasta cale Clubului Lions Oradea pentru implicarea in proiectele sociale din comunitatea noastra.

   

    [...]Citeste mai departe
  ZAMBETE DE INCEPUT DE SCOALA LA CENTRUL DE ZI
  Sursa: Primaria Oradea
 • Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie


  [2017-09-13]
  Continuam seria evenimentelor dedicate celor mai importante comunitati din Oradea!Comunitatea maghiarilor din Oradea este cu siguranta cea mai numeroasa minoritate locala, având o contributie importanta asupra istoriei orasului si fiind si o comunitate caracterizata de un sentiment puternic al responsabilitatii civice si de o prezenta activa in viata acestui oras.Fiind la prima editie, evenimentul Zilele Culturii Maghiare se inscrie in seria de evenimente dedicate comunitatilor locale si este dedicat intregii comunitati oradene, scopul fiind cel de a prezenta valorile si specificul celei mai importante comunitati din Oradea, cea maghiara. Acest sfârsit de saptamâna aduce la Oradea Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie, la Cetatea Oradea, un eveniment dedicat specificului  si traditiilor culturii maghiare.Organizat in Cetatea din Oradea, evenimentul propune vizitatorilor o serie de activitati specifice culturii si comunitatii maghiare, precum si concerte cu unii dintre cei mai importanti artisti din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba. Pe lânga muzica buna, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, judetul Hajdu-Bihar, care va fi prezent pe scena evenimentului vineri, de la ora 18:30. Acelasi ansamblu va prezenta sâmbata, de la ora 12:00 la 16:00 un moment cu povesti pentru copii, Povestile Rozka - povesti pe doua roti, iar duminica, incepând cu ora 11:00, va prezenta spectacolul de poveste Regele vioi - in fata scenei/pe scena si o scurta repriza de cursuri de dansuri populare maghiare, incepând cu ora 12:00.Evenimentul va gazdui si o competitie sportiva: Concurs de tras cu arcul traditional Cupa Ordas, organizata de catre Lupii din Pusta, gazduiti de Cetatea Oradea. Un numar de aproximativ 20 de mesteri populari si producatori locali vor fi prezenti la eveniment si vor aduce in fata vizitatorilor cele mai bune produse si cele mai interesante mestesuguri din aceasta zona.Evenimentul va duce la Oradea unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos din serialul Barátok Közt, care va avea sâmbata si duminica o serie de momente de comedie alaturi de publicul de la eveniment. In corpul J cei mici sunt asteptati sâmbata si duminica, de la ora 10:00 pâna la ora 17:00, pentru a se bucura de desene animate populare unguresti.Evenimentul va sustine anul acesta si o actiune de caritate, pe care Calugarul Böjte Csaba Csaba, unul dintre cei mai respectati membri ai comunitatii maghiare din Romania si Ungaria, o realizeaza. Fundatia Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizeaza de peste 20 de ani o munca importanta pentru comunitatea locala, sustinând copii orfani sau cu probleme sociale. Fundatia se ingrijeste in România de peste 2.300 de copii  in 84 de case. La Oradea, fundatia pastoreste de 5 ani in casa Sf. Angela, in care sunt ingrijiti 12 copii, iar in judet 100 de copii la Salonta si alti 50 de copii la Sacuieni si Galos Petreu. Activitatea acestei fundatii este una care merita atentia si sprijinul oradenilor si al comunitatii locale. In calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom gazdui in cadrul evenimentului. Invitam pe aceasta cale toti oradenii sa sprijine activitatea fundatiei si eforturile Calugarului Böjte Csaba prin donatii, care vor putea fi facute intr-o urna transparenta, amplasata in curtea Cetatii. Pentru mai multe detalii legate de activitatea Fundatiei si actiunile acesteia, va puteti adresa dnei Csilla Bartos - tel. 0724.315.128. ACTIVITATI SI DISTRACTIEEvenimentul va pune la dispozitia vizitatorilor o gama larga de produse traditionale maghiare, de la produse artizanale pâna la mâncaruri specifice, cum ar fi Cel mai bun Lecso din zona, gatit special de un bucatar maghiar venit din Ungaria.De asemenea, cei prezenti vor putea asculta muzica traditionala, dar si muzica pe stil nou, cu artisti precum Csobot Adél, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba sau o intâlnire cu vedeta de televiziune Berényi Miklós din serialul Barátok Közt. Nici cei mici nu au fost uitati, zilnic vom avea proiectii de desene animate unguresti sau ateliere pentru copii, pictura pe fata si multe alte surprize.AMENAJAREEvenimentul se va desfasura in partea din fata a curtii principale Cetatea Oradea, unde se vor gasi standurile pentru artizani si producatori, zona de food, scena si zona de relaxare.Organizat de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in parteneriat cu Administratia Cetatii Oradea, evenimentul va prezenta timp de 3 zile cele mai importante elemente ale culturii maghiare. Program:

  Zilnic

  10:00-20:00 Târg de artizani - curtea interioara

  10:00-20:00 Târg produse traditionale din Valea Ierului - curtea interioara

  10:00-20:00 Târg de carte - curtea interioara

  10:00-20:00 Airsoft si Tir cu arc traditional - Deus Vult - corpul M

  12:00-16:00 Proiectii de desene animate populare unguresti - corpul J

  11:00-12:00 Ghidaj in limba maghiara - Muzeul Cetatii

  15:00-18:00 Intâlnire cu Berényi Miklós din serialul Barátok Közt - scena

  16:00-17:00 Ghidaj in limba maghiara - Muzeul Cetatii

   

  Vineri 15 septembrie

  16:00-20:00 Târg de artizani - curtea interioara

  16:00-20:00 Târg de produse traditionale din Valea Ierului - curtea interioara

  16:00-20:00 Târg de carte - curtea interioara

  16:00-17:00 Ghidaj in limba maghiara - Muzeul Cetatii

  16:00-18:00 Proiectii de desene animate populare unguresti - corpul J

  18:30-19:30 Concert Heit Lorand and band - scena

  18:00-20:00 Airsoft si Tir cu arc traditional - Deus Vult- corpul M

  20:00-21:00 Concert Csobot Adél - scena

   

  Sâmbata 16 septembrie

  10:00-16:00 Concurs de tras cu arc traditional Cupa Ordas-Lupii din Pusta - curte corp I

  12:00-16:00 Povestile Rozka - povesti pe doua roti - scena

  20:00-21:00 Concert András Kállay-Saunders - scena

   

  Duminica 17 septembrie

  11:00-12:00 Spectacol de povesti - Regele vioi - scena

  11:00-12:00 Bodyart cu Mónika Vári Nagy - Teatrul de Vara

  12:00-12:20 Curs de dansuri populare - scena

  12:00-15:00 Atelier traditional de impletit parul cu Csobris Melinda - str. Breslelor

  13:00-13:30 Concert Citera - scena

  16:00-16:30 Concert Citera - scena

  19:00-20:00 Concert Publika - scena

  20:00-21:00 Concert Vastag Csaba - scena

   

  Intrare libera!

   

    [...]Citeste mai departe
  Zilele Culturii Maghiare, 15-17 septembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea


  [2017-09-11]
  La un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea, cel mai mare complex acvatic din Vestul României, SC ADP SA, societatea care administreaza complexul, informeaza ca in aceasta perioada, aquaparkul oradean a avut un numar de 301.100 de vizitatori. Ponderea cea mai mare au avut-o cei din judetul Cluj, urmând judetele Arad, Timisoara, Satu Mare, Maramures.

  Aquapark Nymphaea s-a deschis anul trecut, pe 10 septembrie. Pentru a veni in intâmpinarea vizitatorilor si pentru a le oferi conditii tot mai bune, in decursul acestui an, SC ADP SA a facut investitii in dotari, valoarea acestora ajungând la 128.000 euro. De asemenea, ADP a infiintat pentru aquapark un numar de 129 de locuri de munca, dintre acestea 93 fiind ocupate.

  Profitul realizat de aquapark, in primul an de la deschidere, este de 660.000 euro. Pâna la data de 31.07.2017, SC ADP SA si-a indeplinit indicatorii stabiliti de a nu solicita subventii de la Primaria Municipiului Oradea. La aceasta data, societatea are profit.

  Biletele de intrare pot fi achizitionate si online

  Având in vedere numarul mare de vizitatori din acest an, pentru a veni in intâmpinarea celor care doresc sa intre in aquapark, ADP a creat serviciul de eliberare bilete cu anticipatie. Astfel, exista doua variante de achizitionare anticipata: de la casieriile aquaparkului sau de pe site-ul www.aquapark-nymphaea.ro, ambele variante putând fi utilizate cel târziu cu o zi inainte de data dorita, pâna la ora 21.00. Posesorii biletelor anticipate au prioritate la intrare.

  Biletele de intrare in aquapark sunt de trei tipuri:

  - Bilete de o zi - 50lei/adulti, 40lei/elevii si pensionarii, 25lei/copii peste 3 ani pâna la 14 ani;

  - Bilete de 3 ore - 25lei/adulti, 20lei/ elevii si pensionarii, 12lei/ copii peste 3 ani pâna la 14 ani;

  - Bilete de la ora 17.00 pâna la 22.00 - 30lei/adulti, 25lei/ elevii si pensionarii, 15lei/ copii peste 3 ani pâna la 14 ani.

  De asemenea, se pot achizitiona abonamente cu 10 intrari care sunt valabile 2 luni.

  In zilele de sâmbata, duminica, sarbatori legale si mini-vacante, nu se elibereaza bilete de 3 ore. In cazul cumpararii unui bilet de 3 ore, in timpul saptamânii, dupa expirarea timpului, fiecare minut in plus costa 20 bani/minut, care se inregistreaza pe bratara tip ceas, iar costurile extra acumulate se vor achita la casierii la plecare.

  Preturile biletelor de intrare includ accesul in aquapark, atât in zona interioara cât si exterioara, utilizarea tuturor toboganelor si asigura fiecarui vizitator sezlong. Celelalte facilitati: saune, baie turceasca, restaurante, masaje se platesc extra. Preturile sunt informative si se pot modifica.

  In incinta aquaparkului NU se pot face plati cash sau cu cardul. Platile se pot face doar cu bratara incarcata cu credit.

  Persoanele indreptatite sa beneficieze de reducerea taxei biletului trebuie sa prezinte la intrarea in aquapark urmatoarele documente:

  - pensionarii: carte de identitate si talon de pensie

  - copiii pâna la 14 ani: certificat de nastere

  - elevii pâna la 18 ani: carte de identitate si carnet de elev

  Persoanele care nu pot prezenta aceste documente nu vor beneficia de reducere si vor achita pretul intreg. Cei care au achizitionat biletele on-line vor achita diferenta la casierie. [...]Citeste mai departe
  Un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea
  Sursa: Primaria Oradea
 • ANUNT COMPANIA DE APA ORADEA


  [2017-09-11]
  S.C. COMPANIA DE APA ORADEA S.A. isi anunta consumatorii ca in vederea facturarii consumurilor de apa rece pentru luna septembrie, citirea contoarelor de bransament se va face intre orele 8:00 si 16:00, dupa urmatorul program:DATACITIRILuni11.09.2017Citiri ORADEA: Colinelor, Rafael Sanzio, Facliei, Dinicu Golescu, Ciocârliei, Liliacului, Almasului, Lotrului, Dâmbovitei, Ioan Busita, Thomas Mann, Micsandrelor, P-ta 1 Decembrie, P-ta Cetatii, P-ta Independentei, Marasti, Motilor, Ion Vidu 1-10/A, Vincent Van Gogh, Tompa Mihaly, Daliei, Avram Iancu.

  SINMARTIN: Mircea Eliade, Henri Coanda, Emil Cioran, Lucian Blaga, Padurii, Octavian Goga.

  Cordau de la nr.264 la nr.340.Marti12.09.2017Citiri ORADEA: Republicii, Bucegi, Nicolae Titulescu, P-ta Bucuresti, Mestecanisului, Petru Tutea, Fluturilor, Turzii, George Bacaloglu, Virgil Maxim, Victor Papilian, Mimozei, Ion Vidu de la nr.11 la nr.37, Narciselor, Agricultorilor, Jokai Mor, C.A.Rosetti, Bradului, Rimanoczy Kalman, Scurta, Ion Budai Deleanu, Calarasilor, Crisului.

  SINMARTIN: Stefan cel Mare, Radu Todoran, Anton Pann, Mircea cel Batrân, Mihai Viteazul, Ion Constantin Bratianu, Petre Tutea, Trandafirilor.

  Haieu de la nr.1 la nr.48, Trandafirilor.  Miercuri13.09.2017Citiri ORADEA: Ion Mincu, Arabilor, Timotei Cipariu, Caii Ferate, Coziei, George Topârceanu, Gen. Nicolae Sova, Grigore Moisil, Morii, Tuberozelor.

  SINMARTIN: Octavian Paler, Narciselor, Iosif Vulcan, Ion Minulescu, Petru Maior, Ciprian Porumbescu, Tineretului, Ioan Corneli, Avram Iancu.

  Haieu de la nr.49 la nr.100/A.Joi14.09.2017Citiri ORADEA: Podgoria partea I, Alesdului, Ion Isaiu, Razboieni de la nr.2 la nr.71, Roman Mottl, Balogh Istvan, Nicolae Firu, Coriolan Pop, Gen. Eremia Grigorescu, Alexandru Vaida Voievod, Gen. Leonard Mociulski, Plugarilor, Sudului, Floris Romer, Pitestilor, Oasului.

  SINMARTIN: Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Marin Sorescu, Gheorghe Sincai, Constantin Brâncusi, George Topârceanu.

  Haieu de la nr.101 la nr.161.

  NOJORID: Mihai Eminescu, Avram Iancu, Camil Petrescu.Vineri15.09.2017Citiri ORADEA: Podgoria partea a II-a, Teleki Mihaly, Kabos Endre, Alexandru Vlahuta de la nr.1 la nr.49, Viorelelor, Panait Cerna, Dobrogei, P-ta Episcop Ignatie Darabant, Czaran Gyula, Bethlen Gabor, Radu Enescu, Calea Sântandreiului, Lt. Col. Ion Buzoianu, Horvath Imre, Muscatei, Tudor Vladimirescu, Mangaliei.

  SINMARTIN: Rontau de la nr.1 la nr.54.

  Haieu de la nr.162 la nr.203.

  NOJORID: George Enescu, Octavian Goga, Leonardo Da Vinci, Ion Creanga, Pitagora, Carol I, Constantin Brâncusi.Aceste programari se pot vizualiza pe pagina noastra de internet la adresa www.apaoradea.ro. Rugam consumatorii care nu pot fi gasiti la domiciliu in intervalul acesta orar, sa ne contacteze la numerele de telefon 0259 - 436909 sau 0259 - 435505 in vederea reprogramarii citirii contoarelor.

   

    [...]Citeste mai departe
  ANUNT COMPANIA DE APA ORADEA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Conducerea Primariei Oradea a participat la deschiderea anului scolar


  [2017-09-11]
  Cu ocazia deschiderii noului an scolar, primarul Ilie Bolojan a participat la festivitatile de deschidere de la Colegiul National "Emanuil Gojdu" si de la Colegiul National ,,Iosif Vulcan" din Oradea.Primarul Ilie Bolojan a urat, in numele Primariei Oradea, mult succes in noul an scolar, putere de munca si rezultate bune tuturor elevilor.Viceprimarul Florin Birta a participat la rândul sau la festivitatile de la Liceul Don Orione, la Colegiul National ,,Mihai Eminescu", la Liceul Teologic Baptist Emanuel si la Scoala Generala "Oltea Doamna", unde le-a spus elevilor, parintilor si cadrelor didactice ca le doreste mult succes si cât mai multe reusite in noul an scolar.Viceprimarul Mircea Malan a fost prezent la momentele festive de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", unde le-a urat tuturor celor care au inceput astazi scoala, putere de munca, sanatate si toate cele bune!

   

    [...]Citeste mai departe
  Conducerea Primariei Oradea a participat la deschiderea anului scolar
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un an de la deschiderea Aquapark Nymphaea


  [2017-09-11]
  La un an de la deschiderea Aquaparkului Nymphaea, cel mai mare complex acvatic din Vestul României, SC ADP SA, societatea care administreaza complexul, informeaza ca in aceasta perioada, aquaparkul oradean a avut un numar de 301.100 de vizitatori. Ponderea cea mai mare au avut-o cei din judetul Cluj, urmând judetele Arad, Timisoara, Satu Mare, Maramures.

  Aquapark Nymphaea s-a deschis anul trecut, pe 10 septembrie. Pentru a veni in intâmpinarea vizitatorilor si pentru a le oferi conditii tot mai bune, in decursul acestui an, SC ADP SA a facut investitii in dotari, valoarea acestora ajungând la 128.000 euro. De asemenea, ADP a infiintat pentru aquapark un numar de 129 de locuri de munca, dintre acestea 93 fiind ocupate.

  Profitul realizat de aquapark, in primul an de la deschidere, este de 660.000 euro. Pâna la data de 31.07.2017, SC ADP SA si-a indeplinit indicatorii stabiliti de a nu solicita subventii de la Primaria Municipiului Oradea. La aceasta data, societatea are profit.

  Biletele de intrare pot fi achizitionate si online

  Având in vedere numarul mare de vizitatori din acest an, pentru a veni in intâmpinarea celor care doresc sa intre in aquapark, ADP a creat serviciul de eliberare bilete cu anticipatie. Astfel, exista doua variante de achizitionare anticipata: de la casieriile aquaparkului sau de pe site-ul www.aquapark-nymphaea.ro, ambele variante putând fi utilizate cel târziu cu o zi inainte de data dorita, pâna la ora 21.00. Posesorii biletelor anticipate au prioritate la intrare.

  Biletele de intrare in aquapark sunt de trei tipuri:

  - Bilete de o zi - 50lei/adulti, 40lei/elevii si pensionarii, 25lei/copii peste 3 ani pâna la 14 ani;

  - Bilete de 3 ore - 25lei/adulti, 20lei/ elevii si pensionarii, 12lei/ copii peste 3 ani pâna la 14 ani;

  - Bilete de la ora 17.00 pâna la 22.00 - 30lei/adulti, 25lei/ elevii si pensionarii, 15lei/ copii peste 3 ani pâna la 14 ani.

  De asemenea, se pot achizitiona abonamente cu 10 intrari care sunt valabile 2 luni.

  In zilele de sâmbata, duminica, sarbatori legale si mini-vacante, nu se elibereaza bilete de 3 ore. In cazul cumpararii unui bilet de 3 ore, in timpul saptamânii, dupa expirarea timpului, fiecare minut in plus costa 20 bani/minut, care se inregistreaza pe bratara tip ceas, iar costurile extra acumulate se vor achita la casierii la plecare.

  Preturile biletelor de intrare includ accesul in aquapark, atât in zona interioara cât si exterioara, utilizarea tuturor toboganelor si asigura fiecarui vizitator sezlong. Celelalte facilitati: saune, baie turceasca, restaurante, masaje se platesc extra. Preturile sunt informative si se pot modifica.

  In incinta aquaparkului NU se pot face plati cash sau cu cardul. Platile se pot face doar cu bratara incarcata cu credit.

  Persoanele indreptatite sa beneficieze de reducerea taxei biletului trebuie sa prezinte la intrarea in aquapark urmatoarele documente:

  - pensionarii: carte de identitate si talon de pensie

  - copiii pâna la 14 ani: certificat de nastere

  - elevii pâna la 18 ani: carte de identitate si carnet de elev

  Persoanele care nu pot prezenta aceste documente nu vor beneficia de reducere si vor achita pretul intreg. Cei care au achizitionat biletele on-line vor achita diferenta la casierie. [...]Citeste mai departe
  Un an de la deschiderea Aquapark Nymphaea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Viceprimarul Florin Birta a felicitat familiile care au sarbatorit "Nunta de Aur"


  [2017-09-10]
  Azi, 1 septembrie 2017, in sala festiva ,,Traian Mosoiu", Primaria municipiului Oradea prin Compartimentul de Stare Civila, in baza HCL nr. 68/2008, a organizat a patra festivitate de premiere din anul 2017 a familiilor  care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea.Cu aceasta ocazie au fost invitate 53 familii care si-au sarbatorit ,,NUNTA DE AUR". Acestea au fost felicitate de viceprimarul Florin Birta, prin acordarea unei diplome de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei.Viceprimarul Florin Birta s-a adresat celor prezenti la acest eveniment: "Ma bucur sa fiu azi, aici, alaturi de d-voastra la sarbatorirea a 50 de ani de casatorie, a 50 de ani petrecuti impreuna la bine si la rau. Este o sarbatoare atât pentru noi ca administratie publica, cât si pentru noi personal, pentru ca si noi avem parinti, avem bunici, care ne-au calauzit pasii in viata si carora le suntem recunoscatori. De fiecare data când particip la oficierea unei cununii, le spun celor care isi unesc destinele, sa se bucure si sa isi aduca aminte cu placere si emotie de aceste momente si peste 50 de ani. Va urez un sincer "La multi ani impreuna!" cu sanatate si fericire alaturi de toti cei dragi d-voastra".Reamintim  cetatenilor municipiului Oradea ca, in conformitate cu HCL nr.867/2005, se acorda un premiu in bani in valoare de 1.000 lei persoanelor care au implinit venerabila vârsta de 100 de ani si au domiciliul in municipiul Oradea.Compartimentul de Stare Civila primeste in continuare  cereri, la camera 12 parter, in cladirea primariei. Informatii suplimentare se pot obtine  la numarul de  telefon 0259/408.824.In atasament gasiti o galerie foto de la evenimentul de astazi.  [...]Citeste mai departe
  Viceprimarul Florin Birta a felicitat familiile care au sarbatorit
  Sursa: Primaria Oradea
 • O noua actiune de colectare a DEEE


  [2017-09-09]
  Primaria Oradea anunta organizarea sâmbata, 2 septembrie 2017, a actiunii lunare privind colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.

  In municipiul Oradea, punctele de colectare fixe stabilite de Primaria municipiului Oradea sunt:

  1. Cartierul Rogerius - zona Parcare Spital Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu'';

  2. Cartierul Rogerius - zona  str. Sovata, in dreptul Punctului Termic 109;

  3. Cartierul Iosia         - zona str. Onestilor, parcare supermarket Penny;

  4. Cartierul Nufarul    - zona ultimei statii de tramvai; 

  5. Calea Clujului         - zona Stationar 3 - Obstetrica-Ginecologie Oradea.

  Containerele vor fi disponibile sâmbata, 2 septembrie 2017, intre orele 8:00-18:00.

  Deseurile de echipamente electrice si electronice colectate in punctele fixe de colectare vor fi preluate de S.C. Bene International S.R.L. Oradea.

  Pentru cantitati mari de DEEE persoanele fizice si/sau juridice, asociatiile de locatari pot contacta S.C. Bene International S.R.L. Oradea la tel. fix: 0259 406276; tel. mobil: 0735333828, firma asigurând preluarea si transportul gratuit pentru deseurile de echipamente electrice si electronice.

  Organizatorii acestor campanii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice multumesc oradenilor pentru felul in care au raspuns pâna in prezent acestor actiuni.  

   

   

    [...]Citeste mai departe
  O noua actiune de colectare a DEEE
  Sursa: Primaria Oradea
 • Spectacole ale Operei de stat din Budapesta la Oradea


  [2017-09-09]
  In 14-15 septembrie, Oradea este gazda unui eveniment cultural extrem de important oferit de Opera de stat din Budapesta, una din cele mai renumite din Europa. Spectacolul face parte din cadrul unui turneu mai amplu, organizat de catre prestigioasa institutie in spatiul transilvanean, cu o stagiune speciala organizata din cauza reabilitarii sediului Operei din Budapesta.

  Evenimentul va fi organizat la Arena Antonio Alexe. In prima zi publicul se va bucura de o Opera in trei acte, in limba maghiara, cu supratitrare in limba româna, având o tematica legata de istoria poporului maghiar. Cea de-a doua zi va fi dedicata baletului, mai exact baletul comic in 3 acte Vaduva Vesela de Lehar, piesa desfasurându-se in 1905, la Paris, unde diplomatii ambasadei tarii imaginare Pontevedro incearca sa gaseasca o solutie pentru prevenirea falimentului care ameninta tara lor.

  Pretul biletelor este de 10 ron si se gasesc online pe bilete.ro, la magazinele Germanos, str. Republicii nr. 23 si str. Ogorului 171, Immedia din incinta Kaufland 3, str. Tuberozelor 26 si oficiile postale nr.1, str. R Ciorogariu nr. 12 si nr. 9, blv. Dacia nr. 110. Spectacolele vor incepe la ora 19:00 in fiecare din cele doua zile.

  Actorii celor doua spectacole sunt:

  Opera in trei acte

  László al V-lea: Rab Gyula

  Ulrik Cillei: Dobák Attila

  Erzsébet Szilágyi: Fodor Beatrix

  László Hunyadi: Kiss B. Atilla

  Mátyás Hunyadi: Kálnay Zsófia

  Palatinul Gara: Kovács István

  Mária Gara: Kriszta Kinga

  Mihály Szilágyi: Zsigmond Géza

  Rozgonyi: Somogyi Zoltán

  Vaduva vesela de Lehar

  Hanna Glavari, vaduva: Hangya Rita

  Contele Danilo Danilovici: Timofeev Dmitry

  Valencienne: Földi Lea

  Camille de Rossillon: Rónai András József

  Ludmilla: Pokhodnykh Elina

  Magda: Purszki Lilla

  Kromow: Morvai Kristóf

  Pritschitsch: Majoros Balázs

  Njegus: Kovtun Maksym

  Baronul Mirko Zeta: Biocca Mark James

  Baiat solo din Pontevedro: Kerényi Miklós Dávid

  Ospatarul sef: Molnár Dávid

  ”Evenimentul este organizat de catre Opera de stat din Budapesta, facând parte din stagiunea dedicata Transilvaniei, Asociatia pentru promovarea turismului in Oradea si regiune fiind structura care si-a asumat contractul, responsabilitatile de organizare tehnica si de asigurare a spatiului pentru cele doua reprezentatii. Ne bucuram ca Oradea si comunitatea locala se pot bucura de un astfel de spectacol si ca iubitorii de opera vor primi la Oradea vizita unei institutii atât de prestigioase din Europa”, a declarat directorul APTOR, dl. Mihai Jurca.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Spectacole ale Operei de stat din Budapesta la Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Continua investitiile in unitatile de invatamant din municipiu


  [2017-09-09]
  Lucrari de asfaltare curti la scoli, licee si gradinite

  In aceasta perioada, Primaria Oradea deruleaza o serie de lucrari la unitatile de invatamânt din oras. Astfel sunt in curs de finalizare lucrarile de asfaltare a curtii de la Colegiul National Iosif Vulcan (str. Jean Calvin nr. 5), lucrare in valoare de 165.000 lei inclusiv TVA. Totodata sunt contractate lucrari de asfaltare curti la urmatoarele unitati de invatamânt: Liceul Teoretic Lucian Blaga, lucrari in valoare de 150.000 lei inclusiv TVA; Scoala Gimnaziala Ioan Bogdan, lucrari in valoare de 89.000 lei inclusiv TVA; Scoala Gimnaziala Szacsvay Imre, lucrari in valoare de 72.000 inclusiv TVA. Executia acestor lucrari urmeaza sa inceapa in cursul lunii septembrie, va dura 30 de zile si va fi realizata de catre firma Dumexim.

  Tot anul acesta au fost demarate procedurile privind executia lucrarilor de asfaltare curti la 9 unitati de invatamânt din municipiul Oradea. In cadrul acestor lucrari au fost cuprinse si dotarile cu panouri de baschet, porti de handbal, fotbal si trasarea terenurilor de sport. Pentru 7 dintre aceste obiective de investitie, saptamâna aceasta vom semna contractul de executie cu firma S.C. DRUMURI BIHOR S.A., in calitate de lider de asociere si S.C. TISOTI EXIM S.R.L, in calitate de asociat. Pentru realizarea acestor obiective de investitie au fost achizitionate atât serviciile de proiectare, cât si executia lucrarilor. Lucrarile de asfaltare curti propuse prin acest contract se vor realiza la Liceul Teoretic Aurel Lazar, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Liceul German Friedrich Schiller, Scoala Gimnaziala Lucretia Suciu, Scoala Gimnaziala Dimitrie Cantemir, Gradinita Waldorf si la Cresa nr. 11. Pentru aceste obiective, dupa semnarea contractului se va lucra la partea de proiectare, urmând ca lucrarile propriu-zise de executie sa inceapa in aceasta toamna, in functie de conditiile meteo, si sa dureze 30 de zile. Valoarea totala a lucrarilor este de 711.542,26 lei cu TVA inclus.

  In ceea ce priveste asfaltarea curtii la Colegiul Tehnic Traian Vuia, aici au fost contractate serviciile de proiectare in valoare de 8.806 lei (inclusiv TVA), iar lucrarea de asfaltare a curtii la Scoala Gimnaziala Avram Iancu se afla in curs de verificare a ofertelor depuse.

  Lucrari de reparatii curente

  In anul curent a fost racordata la reteaua de termoficare a orasului Scoala Gimnaziala Lucretia Suciu, lucrari in valoare de 126.295,39 lei inclusiv TVA. Totodata, in acest an au fost executate si lucrari de reparatii curente in regie proprie prin Biroul Intretinere Constructii la Scoala Gimnaziala Nicolae Balcescu (reparatii la grupuri sanitare), amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati, zugraveli si inlocuit pardoseala in trei sali de clasa la Liceul Teoretic Aurel Lazar, zugraveli la Gradinita nr. 18; amenajare grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilitati la Scoala Gimnaziala Ioan Slavici; amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati la Scoala Gimnaziala Lucretia Suciu; amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati la Scoala Gimnaziala Oltea Doamna; amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati si zugraveli in doua sali de clasa la Scoala Gimnaziala Szacsvay Imre. In prezent sunt in curs de executie lucrari de amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilitati la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.

  Având in vedere greutatile intâmpinate la licitarea serviciilor de proiectare - reparatii instalatii electrice, respectiv instalatii sanitare prin neprezentarea sau licitarea de mai multe ori a serviciilor, in prezent sunt in curs de contractare serviciile de proiectare pentru reparatii la instalatiile electrice de la Gradinita nr. 50, Scoala Gimnaziala Dimitrie Cantemir si Liceul German Friedrich Schiller. Este in curs de licitare si executia lucrarilor de reabilitare a Caminului Internat de la Colegiul Tehnic Traian Vuia, in valoare de 500.000 lei.

  In acest an vor incepe lucrarile de reparatii capitale fatade si imprejmuire la Gradinita nr. 53 in valoare de 900.000 lei si refacere imprejmuire la Liceul Teoretic German F. Schiller in valoare de 63.824 lei inclusiv TVA. Sunt in curs de contractare lucrarile de reparatii acoperis la Liceul Aurel Lazar, cu o valoare estimata de 127.000 lei si sunt in curs de licitare reparatii la acoperisul Colegiului National Emanuil Gojdu cu o valoare estimata de 45.000 de lei.

  In cursul lunii septembrie vor fi montate 117 banci in curtile interioare ale unitatilor de invatamânt si vor fi montate echipamente de joaca la 12 gradinite, in valoare de 98.971 lei inclusiv TVA.

  In sedinta Consiliului Local de azi au intrat spre aprobare indicatorii tehnico-economici aferenti proiectului privind reabilitarea fatadei la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, urmând ca in acest an sa inceapa lucrarile de reparatii la fatade, valoarea acestor lucrari fiind estimata la 277.000 lei inclusiv TVA.

  „Asa cum am mai amintit, cresterea calitatii procesului educational in scolile din Oradea este foarte importanta pentru municipalitate, de aceea investim anual in unitatile de invatamânt, fiindca ne dorim ca elevii nostri sa poata invata in conditii decente", a declarat Lucian Popa, directorul executiv al Directiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primariei Oradea.

    [...]Citeste mai departe
  Continua investitiile in unitatile de invatamant din municipiu
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea pune la dispozitia cetatenilor o harta interactiva cu zona prioritara extinsa a Centrului Istoric


  [2017-09-09]
  Primaria Oradea prin Biroul Sisteme Geografice Informationale (GIS) din cadrul Institutiei Arhitectului Sef a pregatit o harta electronica interactiva cu zona prioritara extinsa a Centrului Istoric.

  Prin accesarea hartii se vede delimitata cu rosu limita Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea, cu linie galbena sunt trasate arterele de circulatie, iar hasurate cu diverse culori, potrivit categoriei din care fac parte, se pot vedea toate cladirile cuprinse in Programul Multianual de Reabilitare Fatade.

  Aceasta harta prezinta o mare utilitate prin faptul ca inglobeaza un numar mare de informatii referitoare la fiecare cladire cuprinsa in Programul Multianual de Reabilitare Fatade din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, informatii care pot fi aflate foarte rapid, printr-un simplu click, fara ca cetateanul sa trebuiasca sa se deplaseze la un anumit ghiseu sau la o institutie.

  Actualmente, prin consultarea acestei harti, orice cetatean poate vizualiza in ce etapa de reabilitare intra un anumit imobil (etapa I sau II) sau in ce grupa valorica este incadrat. Grupele valorice sunt patru: cladiri cu protectie locala, cladiri cu valoare ambientala, monumente istorice si cladiri propuse a fi clasate ca monumente istorice.

  In continuare, echipa Biroul Sisteme Geografice Informationale (GIS) din cadrul Institutiei Arhitectului Sef lucreaza la aceasta harta, urmând ca ea sa fie populata cu restul informatiilor de interes pentru cetatenii care detin proprietati cuprinse in Programul Multianual de Reabilitare Fatade, astfel incât acestia, printr-un simplu click,  sa poata afla tot ce ii intereseaza.

  Harta poate fi accesata urmând acest link: https://goo.gl/mHRNrm

   

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea pune la dispozitia cetatenilor o harta interactiva cu zona prioritara extinsa a Centrului Istoric
  Sursa: Primaria Oradea
 • Vineri, 1 septembrie - o noua editie a Nuntii de Aur


  [2017-09-08]
  Vineri, 1 septembrie 2017, incepând cu ora 13:00, in sala festiva ,,Traian Mosoiu", Primaria municipiului Oradea prin Compartimentul de Stare Civila, in baza HCL nr. 68/2008, organizeaza a patra festivitate de premiere din anul 2017 a familiilor  care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea.

  Cu aceasta ocazie sunt invitate un numar de 53 familii care si-au sarbatorit       ,,NUNTA DE AUR". Acestea vor fi felicitate de conducerea primariei, prin acordarea unei diplome de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei.

  De asemenea,  reamintim  cetatenilor municipiului Oradea ca, in conformitate cu HCL nr.867/2005, se acorda un premiu in bani in valoare de 1.000 lei persoanelor care au implinit venerabila vârsta de 100 de ani si au domiciliul in municipiul Oradea.

  Compartimentul de Stare Civila primeste in continuare  cereri, la camera 12 parter, in cladirea primariei. Informatii suplimentare se pot obtine  la numarul de  telefon 0259/408.824.

    [...]Citeste mai departe
  Vineri, 1 septembrie - o noua editie a Nuntii de Aur
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se inchide circulatia rutiera pe o portiune din strada Sucevei pentru lucrari de termoficare


  [2017-09-08]
  Comisia de circulatie din cadrul Primariei Oradea a aprobat azi, la solicitarea SC Terania Enginering SRL, inchiderea circulatiei rutiere pe strada Sucevei intre strada Avram Iancu si strada Horea, pe sensul de circulatie spre strada Horea. Astfel, incepând de mâine, 31 august 2017 si pâna in data de 06 octombrie 2017, aceasta portiune va fi inchisa pentru lucrari de inlocuire a retelelor termice primare.In ceea ce priveste circulatia autobuzelor, incepând de joi, 31 august 2017, traseele liniilor de autobuz 12 si 23 vor fi deviate. Astfel traseul Liniei 12 va fi deviat numai pe sensul de mers dinspre Piata Unirii catre Kaufland Nufarul, astfel: Piata Unirii-Avram Iancu-Calea Armatei Române-Bacaului-Ion Vidu-Horea, iar in continuare autobuzele vor circula pe traseul normal pâna la Kaufland Nufarul.Traseul Liniei 23 va fi deviat numai pe sensul de mers dinspre Calea Aradului catre Dimitrie Cantemir, acesta urmând a fi: Calea Aradului-Vladeasa-Calea Matei Basarab-Calea Armatei Române-Bacaului-Ion Vidu-Horea. In continuare traseul ramâne nemodificat pâna la Era Shopping Park (Calea Aradului).In aceasta perioada, statia Colegiul Economic a Liniei 12 de autobuz nu va fi operationala. Pentru deservirea elevilor de la Colegiul Economic, Liceul cu Program Sportiv si a celorlalti calatori, autobuzele  care vor circula pe ambele linii vor opri in statia Muzeul Tarii Crisurilor.Reamintim ca lucrarile care se executa pentru reabilitarea sistemului de termoficare presupun inlocuirea conductelor de agent termic primar si sunt necesare pentru cresterea eficientei energetice si a calitatii serviciului de termoficare prin reducerea pierderilor de pe retele. In prima etapa a lucrarilor, care s-au derulat in perioda 2014-2015, au fost inlocuiti 17,5 km de conducte, iar in cadrul etapei a 2-a, in anul 2016 au fost inlocuiti 5,7 km, anul acesta urmând sa inlocuim inca 14,5 km. Lucrarile la sistemul de termoficare se realizeaza pentru a putea asigura la parametri corespunzatori incalzirea orasului in timpul sezonului rece si apa calda menajera pe toata durata anului, reducând astfel considerabil riscurile de aparitie a avariilor pe retele, care duc la intreruperea serviciului. Va multumim pentru intelegere!  [...]Citeste mai departe
  Se inchide circulatia rutiera pe o portiune din strada Sucevei pentru lucrari de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • In 17 septembrie se inchide partial circulatia din centru, pe traseul evenimentului Oradea City Running Day


  [2017-09-08]
  Comisia de circulatie din cadrul Primariei Oradea a aprobat azi, la solicitarea Asociatiei Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, inchiderea partiala a circulatiei in centru in data de 17 septembrie 2017, pentru organizarea semimaratonului international ,,Oradea City Running Day", aflat la a 7-a editie. Astfel, intre orele 06.00 si 15.00 se inchide circulatia in Piata Ferdinand, de unde se va da startul evenimentului iar intre orele 09.30 si 13.00 se blocheaza o banda de circulatie pe urmatorul traseu de concurs: Piata Ferdinand - Podul Sf. Ladislau - str. Calarasilor - str. Principatele Unite - aleea de pe malul Crisului Repede (partea dreapta) - str. Emilian Chitul - str. Malului - str. Ady Endre - str. Patriotilor - spatele Teatrului de Stat - str. Iosif Vulcan, capat str. Iosif Vulcan - intoarcere Piata Ferdinand.

    [...]Citeste mai departe
  In 17 septembrie se inchide partial circulatia din centru, pe traseul evenimentului Oradea City Running Day
  Sursa: Primaria Oradea