Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • Traseele unor linii de autobuz, deviate temporar


  [2016-05-30]
  Din cauza desfasurarii Turului Ciclist al Bihorului, OTL SA deviaza traseele liniilor 10, 14U, 20 si 23, in functie de programul activitatilor, astfel: vineri, in intervalul orar 12.00 - 13.00, iar sâmbata si duminica, in intervalul orar 16.00 - 18.00.

  Traseele vor fi deviate dupa cum urmeaza::

  Linia 10, Traseul 1: Seleusului - Averescu - Em. Gojdu - Parcul 1 Decembrie - Piata Cetatii - M. Gaina - Seleusului.

  Linia 10, Traseul 2: Densusianu - Ep. I.Darabont - Lipovei - Piata 1 Devei -bGreierelui - Barcaului - Lapusului - Kaufland Iosia - B. Emanuel - Saguna - T.Vladimirescu - Lapusului - Barcaului - Hategului - Lipovei - Ep.I Darabont - Magheranului - Densusianu.

  Linia 14U: de la B. Baptista catre Cimitirul Municipal traseul ramâne neschimbat, iar pe sensul de intoarcere va urma traseul: Cimitirul Municipal - Universitate - Fagarasului -Blajovici - Vladeasa - Saguna - T. Vladimirescu, urmând sa intre pe traseul normal.

  Linia 20: Auchan - C.Aradului - Livela - Gradina Zoologica - M. Basarab - Horea, urmând traseul normal catre str. Morii. La intoarcere va urma traseul: Morii - Lotus -Cantemir - Piata Cetatii - E. Gojdu - Parcul 1 Decembrie - M. Viteazul - Sucevei - I. Vidu - Universitatii - Piata Obor - Auchan.

  Linia 23: de la Carrefour pâna la Parcul 1 Decembrie urmeaza traseul normal si apoi pe M. Viteazul - Sucevei - I. Vidu - Marasesti - Armatei Române - Fagarasului - Piata Obor - Oradea Shopping City - Carrefour.

   

    [...]Citeste mai departe
   Traseele unor linii de autobuz, deviate temporar
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local poate fi consultata


  [2016-05-30]
  In conformitate cu art. 162 alin 1 din Legea 207/2015 - codul de procedura fiscala, Municipiul Oradea publica lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local. Lista cuprinde contribuabilii care inregistreaza datorii peste plafonul stabilit prin HCL nr. 236/2016 (1.000 lei pentru persoane fizice si 5.000 lei pentru persoane juridice) si au fost notificati in prealabil in privinta acestora.In baza prevederilor art.162 alin. 4 din Legea 207/2015 - codul de procedura fiscala, in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, Municipiul Oradea va proceda la eliminarea din lista a contribuabililor care si-au achitat aceste obligatii. De asemenea, in cazul obtinerii de catre contribuabili a suspendarii executarii actului administrativ fiscal se va proceda in termen de 15 zile la eliminarea din lista a contribuabililor aflati in aceasta situatie.Accesând link-ul puteti vizualiza lista datornicilor, persoanele care se regasesc in aceste liste având astfel posibilitatea sa ia cunostinta inca o data de aceste datorii si sa isi achite aceste restante catre bugetul local. [...]Citeste mai departe
  Lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local poate fi consultata
  Sursa: Primaria Oradea
 • De luni, se redeschide circulatia pietonala pe podul Sf. Ladislau


  [2016-05-30]
  Primaria Oradea informeaza cetatenii municipiului Oradea ca incepând de luni, 23 mai 2016, ora 8:00, se va redeschide provizoriu accesul pietonal, semnalizat corespunzator, pe podul Sf. Ladislau din Piata Unirii (fostul pod Ferdinand).

  Podul Sf. Ladislau a fost inchis circulatiei pietonale din cauza lucrarilor de reabilitare, care au inclus si ridicarea tablierului central.

  In vederea redeschiderii podului pentru circulatia pietonala, se va realiza o cale provizorie pentru pietoni pe o parte a podului, urmând ca pe cealalta parte sa fie continuate lucrarile de reabilitare.

  Lucrarile de reabilitare a podului Sf. Ladislau au inceput in 15 septembrie 2015 si sunt executate de S.C Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby A.S.  

   

    [...]Citeste mai departe
  De luni, se redeschide circulatia pietonala pe podul Sf. Ladislau
  Sursa: Primaria Oradea
 • Campusul Scolar Partenie Cosma, cel mai modern spatiu educativ din Oradea, a fost finalizat


  [2016-05-29]
  Primaria Oradea a anuntat finalizarea lucrarilor la Campusul Scolar Partenie Cosma in cadrul unei conferinte la care au participat primarul Ilie Bolojan si viceprimarul Huszar Istvan, prefectul Claudiu Pop, inspectorul scolar general Alin Novac-Iuhas, reprezentanti ai ADR Nord-Vest si ai constructorului.

  Investitia a presupus construirea a sapte corpuri importante de cladire si anume: scoala cu 24 sali de clasa - 2 corpuri, camin internat de 300 locuri, cantina si club, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere scoala, sala de sport. Lucrarile au fost executate de catre firma S.C Selina SRL.

  Conform explicatiilor date de catre primarul municipiului, lucrarile au inceput in anul 2008 la corpul 2 de cladire, scoala cu 24 sali de clasa, cu o sustinere de 1.300.000 lei din partea bugetului de stat, in continuare lucrarile fiind bugetate de catre Primaria Municipiului Oradea. Aceasta prima parte a campusului a fost finalizata si data in folosinta in anul 2011.

  In anul 2014, Municipiul Oradea a depus solicitarea de finantare a proiectului extins al campusului scolar la Ministerul Dezvoltarii, prin ADR Nord-Vest. In acelasi an, proiectul "Campus Scolar - Calificare profesionala in Oradea pentru judetul Bihor", a obtinut finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013, domeniul major de interventie 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala, contract de finantare nr. 4780 / 21.11.2014.

  Valoarea contractului de finantare a fost de 46.353.921,80 lei cu TVA, din care valoarea eligibila este de 37.115.327,01 lei cu TVA, iar suma nerambursabila este de 36.373.020,47 lei cu TVA.

  "Campusul scolar are o capacitate de aproximativ 2000 de elevi, iar in perioada urmatoare Primaria Oradea va achizitiona mobilierul necesar, urmând ca pâna la toamna sa gasim formula de a gestiona aceste spatii in mod corespunzator, astfel incât cel mai modern spatiu educativ din municipiu sa fie dat in folosinta elevilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

  Primarul a mentionat ca, in perioada urmatoare, administratia locala va amenaja lânga campus un parc cu toate utilitatile aferente, astfel incât zona Campusului scolar sa deserveasca cetatenii orasului.

  Primarul Ilie Bolojan a aratat ca valoarea contractului de finantare cuprinde, pe lânga cheltuielile cu lucrarile executate efectiv prin proiect, cheltuieli de dirigentie de santier si de publicitate, precum si valoarea proiectarii si a lucrarilor de construire a primului corp de cladire - scoala, executat anterior semnarii contractului de finantare, acestea din urma fiind incadrate ca si cheltuieli neeligibile si au fost suportate din bugetul local.

  Prin urmare, in cadrul prezentului proiect s-au executat lucrari in suma totala de 27,5 mil lei cu TVA, din care valoarea eligibila este de 22,2 mil lei cu TVA, la care se adauga cheltuieli neeligibile in suma de 5,3 mil lei cu TVA. Contributia Primariei Municipiului Oradea este 2% din valoarea eligibila, la care se adauga cheltuielile neeligibile, iar contributia Uniunii Europene si a bugetului de stat este de 98% din valoarea eligibila.

  Prezent la conferinta de presa, viceprimarul Huszar Istvan a declarat: "Pentru municipiul Oradea este o realizare deosebita campusul scolar, care este o constructie atipica deoarece au fost construite doua cladiri de scoala, iar proiectele nationale prevad doar o singura cladire in acest sens. Campusul va gazdui profesori, tineri, exista si o sala de sport impozanta. Viitorilor elevi le doresc sa se bucure de acest amplasament cu rezultate cât mai bune".

  In acest moment, Campusul Scolar Partenie Cosma este primul campus scolar din România. [...]Citeste mai departe
  Campusul Scolar Partenie Cosma, cel mai modern spatiu educativ din Oradea, a fost finalizat
  Sursa: Primaria Oradea
 • Finala Campionatului National la polo poate fi urmarita in aceasta seara pe ecranul din Piata Unirii


  [2016-05-27]
  In aceasta seara, la Bucuresti, echipa noastra de polo joaca meciul decisiv in finala campionatului national de polo. Oradenii vor putea urmari si acest meci dintre CSM Digi Oradea si Steaua Bucuresti de la ora 19.30 pe ecranul led de peste 20 de metri patrati montat in Piata Unirii.

  Ii asteptam pe suporteri sa-si sustina echipa. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Finala Campionatului National la polo poate fi urmarita in aceasta seara pe ecranul din Piata Unirii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Parcurile industriale din Oradea sunt promovate la Viena


  [2016-05-27]
  Agentia de Dezvoltare Locala Oradea SA, societatea care administreaza parcurile industriale din Oradea, participa in perioada 30-31 mai 2016 la Târgul International de Investitii si Imobliare - Global Real Estate & Economy Talks Vienna 2016 - care reuneste zeci de companii din Europa.

  In cadrul evenimentului va fi organizata si o conferinta dedicata oportunitatilor de investitii in România, sustinuta de Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public Privat si Agentia de Dezvoltare Locala Oradea.

  Administratia oradeana va fi reprezentata de doamna Delia Ungur, managerul parcurilor industriale din oras, care va face o prezentare a orasului, inclusiv a platformelor industriale existente, precum si a oportunitatilor de investitii cu facilitatile oferite companiilor din Germania si Austria.

  In cadrul conferintei dedicata României va fi prezentat si un film despre Oradea si parcurile industriale din oras. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Parcurile industriale din Oradea sunt promovate la Viena
  Sursa: Primaria Oradea
 • Licitatie publica pentru derularea comertului stradal in cadrul evenimentului Euro 2016 din Piata Unirii


  [2016-05-27]
  Primaria Municipiului Oradea prin Directia Patrimoniu Imobiliar, organizeaza licitatie publica deschisa cu strigare a amplasamentelor aflate pe domeniul public al Municipiului Oradea situate in Piata Unirii, in vederea desfasurarii comertului stradal ocazional din cadrul evenimentului de vizionare a tuturor meciurilor de la EURO 2016, in perioada 10 Iunie - 10 Iulie 2016.

  Obiectul licitatiei il constituie atribuirea unor suprafete de teren apartinând domeniului public al municipiului  Oradea, pentru desfasurarea comertului stradal ocazional pe perioada derularii meciurilor.

  Amplasamentele sunt stabilite si aprobate prin dispozitia primarului municipiului Oradea in functie de specificul comertului desfasurat si anume:

  a)    comert cu gustari (hot-dog, pop-corn, chipsuri/nachos, sandwich-uri sau alte produse similare) - un numar de 6 locuri, constând in suprafete individuale de 9 mp reprezentând dimensiunea pavilioanelor (corturi) de culoare crem, 3x3 m, puse la dispozitie de  partenerul evenimentului Carlsrom Beverage Co.

  b) comert cu bere, sucuri si apa - un numar de 6 locuri, constând din suprafete individuale de 9 mp reprezentând dimensiunea pavilioanelor (corturi) de culoare crem, 3x3 m, puse la dispozitie de  partenerul evenimentului Carlsrom Beverage Co.

  Pretul de pornire (redeventa) al licitatiei publice deschise este de 10,00 lei/mp/zi, iar data limita de depunere a ofertelor este 07 iunie 2016, ora 09:30.

  Informatii si documentatia de atribuire le gasiti accesând site-ul www.oradea.ro, sectiunea Licitatii, iar caietul de sarcini il gasiti atasat.

   

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Licitatie publica pentru derularea comertului stradal in cadrul evenimentului Euro 2016 din Piata Unirii
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a finalizat Aquaparkul Nymphaea Oradea - cea mai mare investitie publica de acest gen din Romania


  [2016-05-27]
   

  Primaria Oradea a organizat azi, 27 mai 2016, o conferinta de presa cu ocazia inchiderii proiectului "Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea".

  La eveniment au fost prezenti primarul Ilie Bolojan, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor- dl. Marcel Bolos, directorul Administratiei Domeniului Public - dl. Liviu Andrica, directorul Directiei Management cu Finantare Internationala din Primaria Oradea - dl Marius Mos, managerul de proiect - d-na Anamaria Sava, alti reprezentanti ai DMPFI, dar si reprezentanti ai constructorului si ai proiectantului.

  Proiectul realizat prin Programul Operational Regional 2007 -2013, in valoare de 91.422.112 lei cu TVA (din care finantare nerambursabila 42.327.346 lei, inclusiv TVA) este cea mai mare investitie publica de acest gen din România, prin care s-a urmarit diversificarea si imbunatatirea serviciilor turistice in general, si de agrement in special, oferite locuitorilor municipiului Oradea si turistilor, ridicarea standardului de ofera turistica, exploatare durabila si responsabila a resursei minerale geotermale.

  Prezent la eveniment, primarul Ilie Bolojan a spus: "Le multumesc tuturor celor care au contribuit la acest important proiect, incepând de la cei care au scris proiectul, domnului secretar de stat Marcel Bolos care a pus o piatra de temelie la aceasta investitie, proiectantului, constructorilor si nu in ultimul rând Agentiei de Dezvoltare Nord Vest. Acest aquapark a fost construit intr-un an si jumatate, este cel mai modern aquapark din vestul României. El acopera toate necesitatile pentru o zona de recreere de calitate pentru oradeni si turisti si pune Oradea pe harta turismului balnear si de recreatie in Estul Europei".

  In continuare managerul de proiect, d-na Anamaria Sava a prezentat celor prezenti toate corpurile si facilitatile complexului. Astfel, Corpul 1 cuprinde: subsolul cu vestiarele, spatiile tehnice, depozitele frigorifice pentru alimentatie publica, parter si etaj, cele 13 bazine acoperite, cele 4 aqua-tobogane interioare, spa-ul, centrul wellness, centrul de informare turistica, restaurantul, cabinetul medical, birourile administrative; Corpurile 2 si 3 sunt puncte de alimentatie publica; Corpul 4 este turnul toboganelor exterioare de 18 metri inaltime cu platforma de lansare si bazin de aterizare; Corpurile 5 si 6 sunt reprezentate de grupurile sanitare si vestiare.

  La toate acestea se aduga 5 bazine exterioare (cu valuri, de sarituri, olimpic, pentru copii si pentru adulti), 1 teren multifunctional de sport pentru baschet, fotbal si handbal, 2 terenuri de volei de plaja, 4 terenuri de sport pentru fotbal de masa si 2 mese pentru tenis de masa.

  Directorul Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala, dl. Marius Mos a precizat: "Aquaparkul cu o suprafata de 7 ha si 5000 de mp de luciu de apa apartine de azi Primariei Oradea. Noi am facut receptia, avem câteva mici observatii cu privire la unele aspecte, care urmeaza sa fie remediate".

  De mentionat ca apa din toate bazinele este recirculata, tratata si filtrata  corespunzator ( 5% se reimprosateaza cu apa potabila), iar masajul acvatic  este prezent la 4 bazine (3 interioare + 1 exterior). Corpul 1 al Aquaprakului este a treia constructie din România a carei acoperis este realizat dintr-o membrana folie triplu strat si perna de aer comprimat.

  In ceea pe priveste suprafata de teren de 1,63 ha care da inspre Crisul Repede, aceasta a fost concesionata de catre Primaria Oradea de la Apele Române si amenajata corspunzator prin insamântare cu iarba si montarea de banci de odihna.

  In incheierea conferintei, Marcel Bolos secretar de stat in Ministerul Transporturilor, fost director al Directiei de Proiecte din Primaria Oradea si fost director al Agentiei de Dezvoltare Nord Vest a spus: "Pentru mine, azi, la inchiderea acestui proiect, este o zi istorica pentru ca apare o noua sansa pe care o are turismul geotermal in Oradea. De felul in care va fi exploatat acest obiectiv, vor depinde si alte investitii in Oradea. Tin sa ii felicit pe toti fostii mei colegi, si pe domnul primar Ilie Bolojan, a carui implicare a fost hotarâtoare in implementarea acestui proiect".

              In atasament gasiti un material cu toate detaliile proiectului.

   

   

   

    [...]Citeste mai departe
  S-a finalizat Aquaparkul Nymphaea Oradea - cea mai mare investitie publica de acest gen din Romania
  Sursa: Primaria Oradea
 • Program de lucru special cu ocazia Procesului electoral din data de 05.06.2016


  [2016-05-26]
  In perioada 30.05.2016 - 05.06.2016, programul de lucru cu publicul a Biroului de Evidenta a Persoanelor Oradea, in perioada procesului electoral va fi urmatorul: Luni: 08:00 - 18:00; Marti: 08:00 - 18:00; Miercuri: 08:00 - 18:00 Joi: 08:00 - 18:00 Vineri: 08:00 - 16:00 Sâmbata: 08:00 - 16:00 Duminica: 07:00 - 21:00  [...]Citeste mai departe
  Program de lucru special cu ocazia Procesului electoral din data de 05.06.2016
  Sursa: Primaria Oradea
 • Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia se implica in modernizarea scolii


  [2016-05-26]
   

  Elevii clasei a IX-a E de la Colegiul Tehnic Traian Vuia au desfasurat azi, 26 mai 2016, o instructie practica constând in vopsirea gardului Colegiului Tehnic Traian Vuia de pe str. Tudor Vladimirescu.

  Aceasta actiune a avut o dubla utilitate, pe de o parte insusirea de catre elevi a unor deprinderi tehnice specifice profilului de invatamânt, iar pe de alta partea schimbarea aspectului degradat al gardului exterior al colegiului.

  Elevii de clasa a IX-a provin de la profilul CNC - mecanic auto si sunt coordonati de maistrii instructori Balaj Alexandru si Copil Viorel.

  "Ideea acestor lucrari  a apartinut directorului colegiului, dl. Omer Ismed. Prin aceasta actiune, scoala a facut o economie importanta in ceea ce priveste manopera vopsirii gardului in lungime de cca 60 m. Urmeaza ca la final sa reabilitam si soclul gardului si sa il vopsim cu dispersit de exterior", ne-a declarat maistrul instructor Balaj Alexandru.

  "Primaria Oradea apreciaza aceasta actiune civica si implicarea elevilor, alaturi de indrumatorii lor didactici. Speram ca exemplul lor sa motiveze si alte unitati scolare, in special cele cu acest  profil profesional", a precizat city-managerul Eduard Florea.

  In atasament gasiti o galerie foto.

    [...]Citeste mai departe
  Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia se implica in modernizarea scolii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Compania Emerson a donat echipamente noi viitorilor electronisti


  [2016-05-25]
  Marti, 24 mai 2016, compania Emerson a donat 20 de kit-uri si 5 brate de robot pentru initierea in electronica a elevilor care participa la cercul de electronica de la Universitatea Oradea. Valoarea echipamentelor este de aproximativ 1.000 de euro, iar predarea s-a facut in prezenta managerului companiei Emerson Oradea, domnul Calin Banciu.

  La cercul de electronica participa 15 elevi inscrisi la aceasta specializare in cadrul Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea, electronisti pasionati care doresc sa urmeze o facultate in domeniu.

  Orele de electronica au loc de doua ori pe luna la Universitatea din Oradea, Departamentul de Electronica si Telecomunicatii, si sunt coordonate de prof. univ. ing. Emilia Gordan, prof. univ. Daniel Trip si prof. Dorina Sacacian, care sustin voluntar aceste cursuri.

  Scopul acestor cursuri este de a face cât mai atractiva aceasta profesie in rândul tinerilor, de a identifica elevii pasionati de electronica si de a-i forma profesional in acest domeniu, având in vedere ca este din ce in ce mai cautat pe piata muncii.

  Cercul de electronica este organizat de Universitatea Oradea, in colaborare cu Asociatia Parteneriat pentru Educatie si Colegiul Tehnic Traian Vuia.

  Asociatia Parteneriat pentru Educatie a fost infiintata in 2015 de companiile Emerson, Plexus, Emsil, Celestica si Agentia de Dezvoltare Locala Oradea, cu scopul de a sprijini educatia in oras, in special invatamântul tehnic.

   

    [...]Citeste mai departe
  Compania Emerson a donat echipamente noi viitorilor electronisti
  Sursa: Primaria Oradea
 • Reabilitarea salii de sport a Colegiului National Emanuil Gojdu, aproape de final


  [2016-05-25]
  In cursul zilei de azi, 25 mai au fost demontate schelele de pe peretii salii de sport a Colegiului National Emanuil Gojdu. In ultimele saptamâni, firma SC Constructorul Salard a desfacut tencuiala si a curatat zidaria din caramida a peretilor salii dinspre sensul giratoriu, peretii au fost refacuti cu o tencuiala speciala, iar apoi au fost refacute profilele si vopsiti peretii.

  In perioada imediat urmatoare mai urmeaza sa se efectueze tencuielile poroase la soclu si ultimul strat de vopsea, dupa care se va trece la racordarea jgheaburilor si burlanelor la canalizarea pluviala din incinta colegiului.

  In cursul anului trecut, la sala de sport de la Colegiul National Emanuil Gojdu s-au executat lucrarile de reparatii capitale, acestea constând in: desfacerea totala a tencuielilor exterioare si interioare, refacerea acestora, aplicarea solutiilor tehnice pentru diminuarea efectelor umiditatii la fatade, tratarea zidariei cu solutii pentru indepartarea sarurilor, reparatii la elementele componente ale sarpantei, izolarea planseului salii cu un strat de vata bazaltica cu folie de aluminiu, raschetarea si ceruirea pardoselii din parchet, refacerea planseului si a scarii interioare, repararea usii exterioare din lemn, repararea tâmplariilor metalice exterioare si dublarea lor cu tâmplarie din lemn stratificat, refacerea in totalitate a instalatiilor interioare sanitare, incalzire si electrice si executia zugravelilor cu vopsea silicatica.

  Valoarea totala a lucrarilor este de 758.880,00 lei (TVA inclus).

   

    [...]Citeste mai departe
  Reabilitarea salii de sport a Colegiului National Emanuil Gojdu, aproape de final
  Sursa: Primaria Oradea
 • CSM Oradea "joaca" in Piata Unirii pentru castigarea titlului de campioana nationala la baschet masculin


  [2016-05-25]
  Primaria Municipiului Oradea in colaborare cu CSM Oradea, invita suporterii echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea sa urmareasca Meciurile 3 si 4 ale finalei Ligii Nationale de baschet masculin - editia 2015/16 in Piata Unirii.

  Un ecran LED de peste 20 de metri patrati si peste 1.000 de scaune ii vor asteapta in Piata Unirii, pe toti iubitorii de baschet din Oradea pentru a sustine echipa noastra in incercarea ei de a câstiga in premiera titlul de campioana a României.

  Meciurile 3 si 4 ale finalei Ligii Nationale de baschet masculin - editia 2015/16 se vor desfasura dupa urmatorul program:

  - Meciul 3, Sâmbata (28.05), ora 20:00

  - Meciul 4, Luni (30.05), ora 20:00

  Sâmbata seara (28.05), dupa incheierea meciului de baschet, pe ecranul montat in Piata Unirii se va putea viziona si finala Ligii Campionilor la fotbal 2016 care opune echipele Real Madrid si Atletico Madrid.

  Va asteptam cu drag in Piata Unirii pe 28 si 30 mai.

   

    [...]Citeste mai departe
  CSM Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Incep lucrarile de modernizare a inca 7 strazi din Iosia


  [2016-05-25]
  Daca pe data de 5 mai 2016, Primaria Oradea anunta inceperea lucrarilor de modernizare la 11 strazi din cartierul Iosia, la inceputul acestei saptamâni s-a semnat ordinul de incepere pentru modernizarea a altor 7 strazi. Acestea sunt Gh. Titeica, Constantin Mile, Cerbului, Vasile Pârvan, Argesului, Buzaului, Piata Ghioceilor.

  Impreuna cu acestea, de saptamâna viitoare, numarul strazilor din municipiu pe care se vor desfasura lucrari de modernizare se ridica la 18.

  Aceste strazi nu au fost pâna acum asfaltate, prin urmare lucrarile de modernizare vor consta in asfaltarea carosabilului, amenajarea trotuarelor si realizarea canalizarii pluviale.

  Lucrarile sunt executate de firmele Drumuri Bihor si SC Extract Com SRL Salonta. Lungimea totala a celor 7 strazi care vor fi modernizate este de aproape 2 km

  Detalii tehnice

  Pe str Argesului, cu o lungime de 396 m, lucrarile sunt executate de S.C. Extract Com SRL, termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 521.433 lei (fara TVA); pe str. Buzaului, cu o lungime de 87 m, lucrarile sunt executate de S.C. Extract Com SRL, termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 360.516 lei (fara TVA); pe Piata Ghioceilor (tronson cuprins intre str. Trotusului si str. Nicolae Bolcas), cu o lungime de 210 m, lucrarile sunt executate de S.C. Drumuri BH, termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 431.240 lei (fara TVA); pe str. Gh. Titeica, cu o lungime de 352 m, lucrarile sunt executate de S.C. Dumexim SRL, termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 478.372 lei (fara TVA); pe str. Constantin Mile, cu o lungime de 321 m, lucrarile sunt executate de S.C Drumuri BH S.A., termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 425.509 lei (fara TVA); pe str. Cerbului, cu o lungime de 120 m, lucrarile sunt executate de S.C. Drumuri BH S.A, termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 184.091 lei (fara TVA), iar pe str. Vasile Pârvan, cu o lungime de 320 m , lucrarile sunt executate de SC Extract Com SRL Salonta, termenul de executie este de 3 luni, iar valoarea contractului este de 434.240 lei (fara TVA).

   

    [...]Citeste mai departe
  Incep lucrarile de modernizare a inca 7 strazi din Iosia
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se pregateste prima etapa a dezinsectiei in municipiu


  [2016-05-24]
  Având in vedere incalzirea vremii, Primaria Oradea anunta ca urmeaza sa se execute lucrari de dezinsectie la inceputul lunii iunie, corelat cu conditiile meteo.

  Aceasta procedura de tratament la sol se realizeaza in vederea distrugerii insectelor generatoare de disconfort (tântari, muste etc.) in faza de adult si larve in zonele publice, spatiile verzi si cursurile de apa de pe raza municipiului Oradea.

  Aceasta va fi prima etapa de dezinsectie, urmând sa mai fie efectuate inca trei. Lucrarile vor fi executate de S.C Romprest SRL.

    [...]Citeste mai departe
  Se pregateste prima etapa a dezinsectiei in municipiu
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ziua portilor deschise la Aquaparkul Nymphaea


  [2016-05-24]
  Azi a inceput procedura de receptie a lucrarilor efectuate la Aquapark-ul Nymphaea, care va dura pâna vineri, 27 mai 2016, când va avea loc receptia finala.

  Dupa remedierea eventualelor neconformitati constatate, se va trece la obtinerea autorizatiilor de punere in functiune. Estimam ca aquapark-ul se va deschide pentru public in cursul lunii iulie.

  Pentru toti cei interesati sa vada cum arata aquaparkul construit la Oradea, sâmbata, 28 mai 2016, se va organiza Ziua portilor deschise, aquaparkul fiind deschis pentru vizitatori intre orele 9-19.

  Lucrarile la Complexul Wellness Termal Nymphaea au inceput in luna februarie 2015.  Obiectiv de investitie finantat prin fonduri europene, respectiv prin Programul Operational Regional 2007-2013, lucrarile au fost executate de KESZ EPITO ES SZERELO Zrs Szeged - Sucursala Cluj Napoca. Valoarea totala a proiectului este de 88.342.934 lei, din care valoarea eligibila este de 64.687776 lei, iar asistenta financiara nerambursabila este de 32.343.888 lei. 

   

    [...]Citeste mai departe
   Ziua portilor deschise la Aquaparkul Nymphaea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lansare de carte la Cetatea Oradea


  [2016-05-24]
  Muzeul Cetatii si Orasului Oradea va invita, joi, 26 mai a.c., de la ora 17.00, la lansarea cartii: „Cenzura presei si a publicatiilor in România comunista: activitatea Directiei Tiparirea Presei Centrale din cadrul DGPT (1965-1977)", autor dr. Carmen Ungur-Brehoi.

  Evenimentul va avea loc in Cetatea Oradea, Palatul Princiar, Corp A, etaj II, Sala de conferinte.

  Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ion Zainea, lector univ. dr. Ioan Laza si dr. Cristina Liana Puscas.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Lansare de carte la Cetatea Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Parcul Salca II va fi pus la dispozitia oradenilor saptamana viitoare


  [2016-05-24]
  Lucrarile de amenajare a Parcului Salca etapa a II-a, executate de catre asocierea formata din firmele SC Constructorul Salard SRL si SC Gardener SRL, sunt in faza de finalizare.

  Amenajat pe o suprafata de 22.209,00 mp, parcul este prevazut cu spatii verzi - peluze largi, arbori, arbusti si plante, in numar de 6951 bucati, lac, alei pietonale  si mobilier urban. Cea mai mare parte a aleilor sunt asfaltate. S-a amenajat si o alee, partial de-a lungul pergolei, partial spre lac, pavata cu piatra naturala si strabatuta de un pârâu decorativ, cu mici bazine circulare in zonele de odihna.

  Ca obiective pentru atragerea vizitatorilor s-au realizat:

  - o pergola pe stâlpi din zidarie de caramida, având un traseu in parte sinuos, apoi drept, intrerupt de zone de odihna circulare, un foisor cu aceeasi structura constructiva;

  - 3 locuri de joaca pentru copii - o groapa cu nisip cu  jocuri -  cumpana si leagan, un labirint pe pavaj, având amprenta labirintului realizat in prima etapa a Parcului Salca,  din gard viu;

  - o cascada pe doua parti -  una care se prelinge pe suprafata peretelui, orientata spre locul de odihna si conversatie si cealalta ca o cascada ingusta cu cadere spre un lac mic ca suprafata si adâncime, care face legatura cu lacul din prima etapa;

  - un amfiteatru in aer liber dezvoltat in jurul unei scene circulare.

  Parcul va fi dotat cu: panouri de informare cuprinzând planul parcului si date botanice legate de parc, fântâni cu apa potabila, toalete ecologice, banci, cosuri de gunoi, doua poduri pentru traversarea pârâului existent.

  Au fost prevazute instalatii de apa potabila pentru alimentarea fântânilor cu apa de baut, iar instalatia electrica propusa va deservi instalatia de iluminat si cea de forta pentru functionarea instalatiei de irigat si a instalatiei de recirculare apa lac, zid cascada si pârâu decorativ.

  Lucrarile vor fi finalizate saptamâna viitoare, valoarea contractului de lucrari fiind  2.350.924,81 lei fara TVA.

  Prima etapa a amenajarii Parcului Salca s-a incheiat in iunie 2014,  iar Primaria Oradea a continuat lucrarile si la Parcul Salca II, in continuarea Parcului Salca I, in vara anului trecut. Pe perioada iernii, lucrarile au fost sistate, lucrarile fiind reluate in cursul lunii martie 2016. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Parcul Salca II va fi pus la dispozitia oradenilor saptamana viitoare
  Sursa: Primaria Oradea
 • In "Noaptea Muzeelor", mii de oradeni s-au aratat interesati sa descopere valorile de patrimoniu ale Oradiei


  [2016-05-23]
  In acest weekend, respectiv in noaptea dinspre 21-22 mai, Primaria Oradea si Muzeul Cetatii Oradea, in parteneriat cu Muzeul Tarii Crisurilor, au organizat pentru prima data "Noaptea Muzeelor", eveniment anual cultural-stiintific ce deschide publicului larg lumea fascinanta a istoriei, culturii, artei si stiintei.

  Totodata, Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, ca administrator al obiectivelor turistice Turnul Primariei Oradea si Casa Darvas - La Roche a invitat, in premiera, la evenimentul cultural "Noaptea Muzeelor" pe toti oradenii sa viziteze cele doua obiective turistice.

  Evenimentul "Noaptea Muzeelor" a avut un real succes, astfel incât muzeele oradene, dar si obiectivele mai recent introduse in circuitul turistic de catre Primaria Oradea, obiective precum Cetatea Oradea, Casa Darvas - La Roche, Sinagoga Zion, au fost asaltate de oradeni, dar si de turisti veniti din alte parti ale tarii sau din strainatate.

  Astfel, cca 5000 de oameni au vizitat Cetatea Oradea si Muzeul Cetatii Oradea cu ocazia evenimentului "Noaptea Muzeelor" si cca 1500 au vizitat Sinagoga Zion.

  In timp ce Casa Darvas - La Roche, una dintre cele mai de pret bijuterii ahitectonice ale orasului Oradea, a atras curiozitatea a 1498 de vizitatori, Turnul Primariei Oradea a oferit celor 1214 persoane o panorama nocturna a orasului (de la inaltimea de 50 m), datorata efectelor spectaculoase create de iluminatul arhitectural al cladirilor din Centrul Istoric.

  In Cetatea Oradea, cei prezenti au fost atrasi de o serie de evenimente special pregatite de organizatori, precum: proiectii de filme; tururi ghidate;  observatii astronomice; demonstratii mestesugaresti: tesut manual si impâslitul lânii; expozitii de fotografie; expozitii de arme si armuri medievale; expozitia tematica „Lagarul de tranzit din Cetatea Oradea, dovezi izbitoare ale universului concentrationar", dar si expozitia „2 decenii de sapaturi arheologice in Cetatea Oradea".

  Noaptea Muzeelor, editia 2016, a fost un eveniment de succes, care s-a bucurat de aprecierea oradenilor, gratie specificului aparte al fiecarui obiectiv turistic.

  Primaria Oradea multumeste oradenilor pentru interesul acordat descoperirii valorilor de patrimoniu ale orasului.

  In atasament gasiti o galerie foto.

   

    [...]Citeste mai departe
  In
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un mod inedit de a spune "MULTUMESC"


  [2016-05-23]
  Vremea frumoasa din ultimele zile i-a indemnat pe bunicii care beneficiaza de serviciile sociale oferite in cadrul Centrului de Reintegrare Sociala de pe strada Vamii nr.34/A sa petreaca cât mai mult timp in natura. Astfel, in acest sfârsit de saptamâna, bunicii au participat la curatenia de primavara si la toaletarea curtii interioare a Centrului, alaturi de personalul calificat. Bunicii au tinut sa multumeasca municipalitatii, in felul lor, inedit, pentru sprijinul acordat pentru ca ei sa se simta ca "ACASA".

  Prin activitatile desfasurate in cadrul Centrului se urmareste, in primul rând, asigurarea posibilitatii persoanelor vârstnice de a se implica in activitati cât mai diverse, potrivite vârstei, oferindu-le o viata cât mai activa si mai implinita, si nu in ultimul rând imbunatatirea echilibrului psihic, prin socializare in cadrul unui grup cu persoane din aceeasi generatie.

  "Stim ca nu putem schimba lumea, dar prin actiunile noastre putem schimba lumea cuiva iar prin realizarea acestui proiect putem spune ca, da, calitatea vietii rezidentilor nostri a crescut. Bunicii apreciaza mult faptul ca acum se pot deplasa mai usor spre spatiile de relaxare, spre foisorul unde petrec momente deosebite", a declarat  Georgeta Opreanu, directorul Caminului pentru Persoane Vârstnice.

   

    [...]Citeste mai departe
  Un mod inedit de a spune
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un concert de muzica klezmer marcheaza intrarea in circuitul turistic a Sinagogii Zion


  [2016-05-23]
  Pentru a marca intrarea in circuitul turistic a Sinagogii Zion, Primaria Oradea va organiza aici, duminica, 15 mai, ora 17:00, un concert aniversar de muzica klezmer, sustinut de formatia coral-instrumentala Keset Klezmer Band, care a reprezentat România la Festivalul de muzica klezmer din Buenos Aires. lntrarea va fi libera.

  Keset Klezmer Band este formatia comunitatii evreilor din Oradea.

  In deschiderea concertului va lua cuvântul presedintele comunitatii evreilor din Oradea,  ing. Teodor Felix Koppelmann, dar si reprezentanti ai Primariei Oradea.

  La finalul concertului, toti cei prezenti sunt asteptati sa deguste diverse prajituri facute dupa retete israeliene.

  Incepând de saptamâna viitoare, de marti pâna duminica, sinagoga va putea fi vizitata de oradeni, dar si de turistii interesati. Programul de vizitare va fi de marti pâna vineri intre 9:00 -17:00, iar sâmbata si duminica intre orele 11:00 - 18:00.

  Primaria Oradea isi doreste ca, dupa introducerea in circuitul turistic, sa organizeze aici o serie de evenimente culturale, de la expozitii la concerte.

    [...]Citeste mai departe
  Un concert de muzica klezmer marcheaza intrarea in circuitul turistic a Sinagogii Zion
  Sursa: Primaria Oradea
 • OTL - 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea


  [2016-05-23]
  In aceste zile, Oradea Transport Local sarbatoreste 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea.

  Cu aceasta ocazie, OTL a organizat o serie de evenimente care sa marcheze aniversarea celor 110 ani. In cursul zilei de ieri a avut loc o conferinta aniversara, iar azi, 13 mai 2016, de la ora 10, oradenii au aut posibilitatea sa admire tramvaie de epoca in depoul OTL. Totodata, reprezentantii presei au participat la o conferinta de presa in cadrul caruia a avut loc o prezentare de tramvaie si un tur al orasului cu un tramvai nou, fabricat in Arad, care se afla pâna luni in testare la Oradea.

  Directorul Csuzi Istvan a mentionat ca, in toamna anului 1897, doua societati s-au angajat sa realizeze reteaua de cale ferata electrica a orasului. Iluminatul electric al strazilor orasului a inceput la 15 decembrie 1903 apoi, la inceputul anului 1904, el a fost extins si la institutiile publice, la scoli si la fabrica de gheata. La 11 iulie 1905, pe strada Clujului s-a dat prima lovitura de târnacop, care a marcat inceperea lucrarilor de asezare a liniei ferate electrice.

  In primavara anului urmator, la 1 martie 1906, seara la ora 20, pe traseul dintre actualele strazi Primariei si Independentei, primul tramvai a efectuat cursa de proba. La 11 aprilie 1906, a avut loc supervizarea tehnica a tramvaiului oradean, cu participarea reprezentantilor constructorului, ai municipalitatii si ai politiei. S-a demonstrat ca tramvaiul având viteza maxima de 26 km la ora poate fi oprit in cele mai bune conditii pe o distanta de numai 12 m, ceea ce s-a apreciat a fi o performanta. Astfel ca, in data de 25 aprilie 1906, a pornit tramvaiul oradean, iar  la 27 aprilie au inceput cursele normale si pe strada Clujului.

  Totodata, Csuzi Istvan a anuntat ca, in acest an, OTL va scoate in circuit un mijloc de transport de epoca. Este vorba despre un Siemens electric de la inceputul secolului trecut, donat de un muzeu de specialitate din Viena, care va circula in Oradea dupa obtinerea autorizatiilor. Tramvaiul va putea fi utilizat atât de oradeni, cât si de turistii care vor sosi in Oradea.

  Csuzi Istvan a mentionat ca tramvaiul - aflat in perfecta stare de functionare - ar putea sa inceapa sa circule prin Oradea din luna iunie, iar calatorii ar putea sa aiba surpriza de a fi intâmpinati in acest tramvai de persoane imbracate in haine de epoca.

   

    [...]Citeste mai departe
  OTL - 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local poate fi consultata


  [2016-05-20]
  In conformitate cu art. 162 alin 1 din Legea 207/2015 - codul de procedura fiscala, Municipiul Oradea publica lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local. Lista cuprinde contribuabilii care inregistreaza datorii peste plafonul stabilit prin HCL nr. 236/2016 (1.000 lei pentru persoane fizice si 5.000 lei pentru persoane juridice) si au fost notificati in prealabil in privinta acestora.In baza prevederilor art.162 alin. 4 din Legea 207/2015 - codul de procedura fiscala, in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, Municipiul Oradea va proceda la eliminarea din lista a contribuabililor care si-au achitat aceste obligatii. De asemenea, in cazul obtinerii de catre contribuabili a suspendarii executarii actului administrativ fiscal se va proceda in termen de 15 zile la eliminarea din lista a contribuabililor aflati in aceasta situatie.Accesând link-ul puteti vizualiza lista datornicilor, persoanele care se regasesc in aceste liste având astfel posibilitatea sa ia cunostinta inca o data de aceste datorii si sa isi achite aceste restante catre bugetul local. [...]Citeste mai departe
  Lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local poate fi consultata
  Sursa: Primaria Oradea
 • De luni, se redeschide circulatia pietonala pe podul Sf. Ladislau


  [2016-05-20]
  Primaria Oradea informeaza cetatenii municipiului Oradea ca incepând de luni, 23 mai 2016, ora 8:00, se va redeschide provizoriu accesul pietonal, semnalizat corespunzator, pe podul Sf. Ladislau din Piata Unirii (fostul pod Ferdinand).

  Podul Sf. Ladislau a fost inchis circulatiei pietonale din cauza lucrarilor de reabilitare, care au inclus si ridicarea tablierului central.

  In vederea redeschiderii podului pentru circulatia pietonala, se va realiza o cale provizorie pentru pietoni pe o parte a podului, urmând ca pe cealalta parte sa fie continuate lucrarile de reabilitare.

  Lucrarile de reabilitare a podului Sf. Ladislau au inceput in 15 septembrie 2015 si sunt executate de S.C Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby A.S.  

   

    [...]Citeste mai departe
  De luni, se redeschide circulatia pietonala pe podul Sf. Ladislau
  Sursa: Primaria Oradea
 • Traseele unor linii de autobuz, deviate temporar


  [2016-05-20]
  Din cauza desfasurarii Turului Ciclist al Bihorului, OTL SA deviaza traseele liniilor 10, 14U, 20 si 23, in functie de programul activitatilor, astfel: vineri, in intervalul orar 12.00 - 13.00, iar sâmbata si duminica, in intervalul orar 16.00 - 18.00.

  Traseele vor fi deviate dupa cum urmeaza::

  Linia 10, Traseul 1: Seleusului - Averescu - Em. Gojdu - Parcul 1 Decembrie - Piata Cetatii - M. Gaina - Seleusului.

  Linia 10, Traseul 2: Densusianu - Ep. I.Darabont - Lipovei - Piata 1 Devei -bGreierelui - Barcaului - Lapusului - Kaufland Iosia - B. Emanuel - Saguna - T.Vladimirescu - Lapusului - Barcaului - Hategului - Lipovei - Ep.I Darabont - Magheranului - Densusianu.

  Linia 14U: de la B. Baptista catre Cimitirul Municipal traseul ramâne neschimbat, iar pe sensul de intoarcere va urma traseul: Cimitirul Municipal - Universitate - Fagarasului -Blajovici - Vladeasa - Saguna - T. Vladimirescu, urmând sa intre pe traseul normal.

  Linia 20: Auchan - C.Aradului - Livela - Gradina Zoologica - M. Basarab - Horea, urmând traseul normal catre str. Morii. La intoarcere va urma traseul: Morii - Lotus -Cantemir - Piata Cetatii - E. Gojdu - Parcul 1 Decembrie - M. Viteazul - Sucevei - I. Vidu - Universitatii - Piata Obor - Auchan.

  Linia 23: de la Carrefour pâna la Parcul 1 Decembrie urmeaza traseul normal si apoi pe M. Viteazul - Sucevei - I. Vidu - Marasesti - Armatei Române - Fagarasului - Piata Obor - Oradea Shopping City - Carrefour.

   

    [...]Citeste mai departe
   Traseele unor linii de autobuz, deviate temporar
  Sursa: Primaria Oradea
 • "Noaptea Muzeelor" in Cetate si in Sinagoga Zion


  [2016-05-19]
  In acest an, in parteneriat cu Muzeul Tarii Crisurilor, in noaptea dinspre 21-22 mai, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea si Primaria Oradea serbeaza pentru prima data "Noaptea Muzeelor", eveniment anual cultural-stiintific ce deschide publicului larg lumea fascinanta a istoriei, culturii, artei si stiintei.

  Pe aceasta cale va invitam sa participati, incepând de la orele 19:00 pâna la ora 01:00 , in :

   1.  Cetatea Oradea

  -        Proiectia de filme „Magic Mirror. Video Art Event", Editia a VII-a, in parteneriat cu Facultatea de Arte, Corp J, zona „Grotei Rosii"

  -        Proiectia de filme despre Istoria Cetatii Oradea, in Corpul A, etajul II, Sala de conferinte, ora 20:00, limba româna, ora 21:30, limba maghiara

  -        Expozitia „Urme pe hârtie. Identitati comunitare ale localitatilor bihorene apartinatoare domeniului episcopal romano-catolic de Oradea in sigilii (sec. XVII-XIX)", Corp A, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, parter, latura stânga, turn A-B

  -        Expozitia de replici dupa arme si armuri medievale „Vremuri grele, haine grele", Corp B, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, parter, zona Lapidariumului

  -        Expozitia de fotografie „Decenii de indiferenta. Cetatea Oradea, din pragul colapsului in maretia de odinioara" - Expozitie fotografica, Cetatea Oradea antereabilitare Corp B, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, parter, dupa Lapidarium

  -        Expozitia tematica „Lagarul de tranzit din Cetatea Oradea, dovezi izbitoare ale universului concentrationar", Corp K, subsol, tur ghidat

  -        Expozitia „2 decenii de sapaturi arheologice in Cetatea Oradea", Corp A, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, parter, zona „Salii cu Grifoni"

  -        Observatii astronomice cu Astroclub „Meridian Zero", curtea exterioara, Planetarium Corp I, etaj I

  -        Demonstratii mestesugaresti, tesut manual si impâslitul lânii, Corp K, Strada Breslelor

   

  2.     Sinagoga Zion

  -        Vizitare gratuita

   

    [...]Citeste mai departe

  Sursa: Primaria Oradea
 • Un autobuz OTL va efectua curse gratuite in noaptea de 21/22 mai cu ocazia Noptii Muzeelor


  [2016-05-19]
  Pentru a veni in intâmpinarea oradenilor care doresc sa participe la a XII-a editie a Noptii Muzeelor, eveniment organizat de Muzeul Tarii Crisurilor sub egida "Muzeele din Oradea impreuna", in noaptea de 21/22 mai 2016 un autobuz al OTL va efectua curse gratuite, cu plecare de la Cimitirul Municipal la intervale de succedare de o ora, incepând cu ora 19:00 pâna la ora 01:00 si va opri in urmatoarele statii pe traseu: Cimitirul Municipal (cap de linie) - Universitate - Oficiul de Cadastru - Muzeul Tarii Crisurilor - Biserica cu Luna - Piata 1 Decembrie /Blocul turn - Centrul Civic /CEC - MagazinulCrisul - Sirul Canonicilor - Gara Centrala - Episcopia Ortodoxa - Parcul Traian - Piata Ferdinand - Emanuil Gojdu - Piata 1 Decembrie - Biserica cu Luna - Universitatea Partium - Decebal (Autogara) - Gradina Zoologica - Muzeul Tarii Crisurilor - Oficiul de Cadastru - Universitate - Cimitirul Municipal.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Un autobuz OTL va efectua curse gratuite in noaptea de 21/22 mai cu ocazia Noptii Muzeelor
  Sursa: Primaria Oradea
 • Campusul Scolar Partenie Cosma, cel mai modern spatiu educativ din Oradea, a fost finalizat


  [2016-05-19]
  Primaria Oradea a anuntat finalizarea lucrarilor la Campusul Scolar Partenie Cosma in cadrul unei conferinte la care au participat primarul Ilie Bolojan si viceprimarul Huszar Istvan, prefectul Claudiu Pop, inspectorul scolar general Alin Novac-Iuhas, reprezentanti ai ADR Nord-Vest si ai constructorului.

  Investitia a presupus construirea a sapte corpuri importante de cladire si anume: scoala cu 24 sali de clasa - 2 corpuri, camin internat de 300 locuri, cantina si club, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere scoala, sala de sport. Lucrarile au fost executate de catre firma S.C Selina SRL.

  Conform explicatiilor date de catre primarul municipiului, lucrarile au inceput in anul 2008 la corpul 2 de cladire, scoala cu 24 sali de clasa, cu o sustinere de 1.300.000 lei din partea bugetului de stat, in continuare lucrarile fiind bugetate de catre Primaria Municipiului Oradea. Aceasta prima parte a campusului a fost finalizata si data in folosinta in anul 2011.

  In anul 2014, Municipiul Oradea a depus solicitarea de finantare a proiectului extins al campusului scolar la Ministerul Dezvoltarii, prin ADR Nord-Vest. In acelasi an, proiectul "Campus Scolar - Calificare profesionala in Oradea pentru judetul Bihor", a obtinut finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013, domeniul major de interventie 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala, contract de finantare nr. 4780 / 21.11.2014.

  Valoarea contractului de finantare a fost de 46.353.921,80 lei cu TVA, din care valoarea eligibila este de 37.115.327,01 lei cu TVA, iar suma nerambursabila este de 36.373.020,47 lei cu TVA.

  "Campusul scolar are o capacitate de aproximativ 2000 de elevi, iar in perioada urmatoare Primaria Oradea va achizitiona mobilierul necesar, urmând ca pâna la toamna sa gasim formula de a gestiona aceste spatii in mod corespunzator, astfel incât cel mai modern spatiu educativ din municipiu sa fie dat in folosinta elevilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

  Primarul a mentionat ca, in perioada urmatoare, administratia locala va amenaja lânga campus un parc cu toate utilitatile aferente, astfel incât zona Campusului scolar sa deserveasca cetatenii orasului.

  Primarul Ilie Bolojan a aratat ca valoarea contractului de finantare cuprinde, pe lânga cheltuielile cu lucrarile executate efectiv prin proiect, cheltuieli de dirigentie de santier si de publicitate, precum si valoarea proiectarii si a lucrarilor de construire a primului corp de cladire - scoala, executat anterior semnarii contractului de finantare, acestea din urma fiind incadrate ca si cheltuieli neeligibile si au fost suportate din bugetul local.

  Prin urmare, in cadrul prezentului proiect s-au executat lucrari in suma totala de 27,5 mil lei cu TVA, din care valoarea eligibila este de 22,2 mil lei cu TVA, la care se adauga cheltuieli neeligibile in suma de 5,3 mil lei cu TVA. Contributia Primariei Municipiului Oradea este 2% din valoarea eligibila, la care se adauga cheltuielile neeligibile, iar contributia Uniunii Europene si a bugetului de stat este de 98% din valoarea eligibila.

  Prezent la conferinta de presa, viceprimarul Huszar Istvan a declarat: "Pentru municipiul Oradea este o realizare deosebita campusul scolar, care este o constructie atipica deoarece au fost construite doua cladiri de scoala, iar proiectele nationale prevad doar o singura cladire in acest sens. Campusul va gazdui profesori, tineri, exista si o sala de sport impozanta. Viitorilor elevi le doresc sa se bucure de acest amplasament cu rezultate cât mai bune".

  In acest moment, Campusul Scolar Partenie Cosma este primul campus scolar din România. [...]Citeste mai departe
  Campusul Scolar Partenie Cosma, cel mai modern spatiu educativ din Oradea, a fost finalizat
  Sursa: Primaria Oradea
 • Turneu de fotbal intre companiile din Oradea


  [2016-05-19]
   

  Agentia de Dezvoltare Locala Oradea S.A, societatea are administreaza parcurile industriale din oras, organizeaza un turneu de fotbal intre companiile din Oradea.

  Turneul „Cupa Companiilor" va avea loc sâmbata, 21 mai 2016, intre orele 9-14, pe terenurile sintetice de la Baza Sportiva Tineretului din Oradea.

  La turneul de fotbal s-au inscris 13 companii: Emerson, Plexus, Faist Mekatronic, Rozoti, Vulcri, Shinheung Electronics, Astor Mueller, RCS&RDS, Connectronics, Celestica, H-Essers, Inteva si Madrugada.

  Au fost stabilite doua grupe, iar meciurile se vor juca in formula 5+1. Primele doua invingatoare din fiecare grupa vor juca in semifinale in sistem eliminatoriu, dupa care se vor disputa meciurile din finale. Echipele care se vor clasa pe primele trei locuri vor fi premiate.

  Scopul evenimentului este ca  reprezentantii companiilor sa se cunoasca mai bine intre ei si totodata sa promoveze miscarea in aer liber.

    [...]Citeste mai departe
  Turneu de fotbal intre companiile din Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale este 31 mai, iar pentru plata impozitelor pe proprietate este 30 iunie


  [2016-05-18]
  Primaria Oradea prin Directia Economica reaminteste contribuabililor oradeni ca termenul de depunere a unor declaratii fiscale este 31 mai 2016, respectiv:

  - declaratiile privind cladirile cu destinatie nerezidentiala sau mixta detinute de persoanele fizice;

  - declaratiile privind cladirile detinute de persoane juridice;

  - declaratiile pentru mijloacele de transport radiate inainte de 31 decembrie 2015.

  Prin urmare, contribuabilii mai au la dispozitie doua saptamâni pentru depunerea actelor care sa stabileasca nivelul impozitelor pe anul 2016, in cazul in care doresc sa plateasca integral inainte de 30 iunie si sa beneficieze de bonificatii.

  Asa cum s-a mai comunicat, primul termen de plata a impozitului pe cladiri, impozitul pe teren si pe mijloacele de transport datorate de orice contribuabil s-a prelungit de la 31 martie la 30 iunie 2016. Contribuabilii care achita integral impozitele pâna la 30 iunie beneficiaza de bonificatia stabilita de catre Consiliul Local, 10% in cazul persoanelor fizice, respectiv 5% in cazul persoanelor juridice.

   

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale este 31 mai, iar pentru plata impozitelor pe proprietate este 30 iunie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Activitatea comerciala a Clubului Valentine`s a fost suspendata


  [2016-05-18]
  In urma controalelor efectuate de catre politistii locali din cadrul Compartimentului Control Comercial al Politiei Locale Oradea la societatile comerciale care desfasoara activitati de alimentatie publica pe raza Municipiului Oradea, s-au constatat abateri contraventionale, prin urmare s-a dispus suspendarea activitatii comerciale a "Club Valentine's" apartinând SC STEFBLAG SRL, situat pe B-dul Decebal nr. 66 A.

  Societatea comerciala a fost sanctionata contraventional, conform O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata, pentru nedetinerea autorizatiei de desfasurare a activitatii de alimentatie publica eliberata de Primaria Municipiului Oradea.

  In temeiul dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 actualizata, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, art. 5, alin.1 si art. 73, pct. 1, s-a dispus suspendarea activitatii comerciale a unitatii de alimentatie publica pe o perioada nedeterminata, incepând cu data de 13.05.2016, pâna la data intrarii in legalitate.

  In urma controalelor efectuate in data de 14.05.2016 si in data de 15.05.2016, clubul era inchis.

  Politia Locala Oradea prin Compartimentul Control Comercial va continua verificarea Autorizatiilor pentru desfasurarea  activitatii de alimentatie publica, urmând ca in cazul in care se mai constata si alte abateri de acest gen sa se propuna masura suspendarii activitatii pâna la obtinerea autorizatiei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Activitatea comerciala a Clubului Valentine`s a fost suspendata
  Sursa: Primaria Oradea
 • Obiectivele turistice Turnul Primariei Oradea si Casa Darvas - La Roche, deschise in Noaptea Muzeelor


  [2016-05-18]
  Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, ca administrator al obiectivelor turistice Turnul Primariei Oradea si Casa Darvas - La Roche va invita, in premiera, sa vizitati cele doua obiective pe 21 mai, in noua editie a Noptii Muzeelor, in intervalul orar 19 si 1 noaptea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Obiectivele turistice Turnul Primariei Oradea si Casa Darvas - La Roche, deschise in Noaptea Muzeelor
  Sursa: Primaria Oradea
 • A inceput a III-a editie a Targului de Carte Gaudeamus


  [2016-05-18]
  In prezenta a sute de oradeni iubitori de carte, azi, 18 mai 2016, in cortul special amenajat din Parcul 1 Decembrie, a debutat cea de-a III-a editie a Târgului de Carte Gaudeamus.

  La deschiderea târgului au participat primarul Ilie Bolojan, managerul Radio România Cluj - dl. Bogdan Rosca, directorul Directiei pentru Cultura Bihor - dl. Lucian Silaghi si a directorul Asociatiei pentru Promovarea Turismului - dl. Mihai Jurca.

  Managerul  Radio România Cluj - dl. Bogdan Rosca a multumit primarului Ilie Bolojan pentru sprijinul acordat in organizarea acestui târg.

  "Le multumesc organizatorilor de la Radio România Actualitati pentru ca au continuat acest proiect in Oradea, le multumesc tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestui târg si tuturor celor care sunt azi prezenti aici", a spus primarul Ilie Bolojan.

  Dupa deschiderea târgului, peste 350 de elevi de la Colegiul National Mihai Eminescu au format un lant uman intre pavilionul Târgului Gaudeamus din Parcul 1 Decembrie si bustul lui Iosif Vulcan din Parcul Libertatii. Ei au refacut in mod simbolic traseul de la Cernauti la Oradea, dând din mâna in mâna poezia "De-as avea" a lui Mihai Eminescu, cu care poetul debuta in urma cu 150 de ani in revista Familia.

  La aceasta editie sunt prezenti 66 de participanti reuniti in 43 de standuri, iar organizatorii si expozantii au pregatit peste 30 de evenimente, adresate unui public variat ca domenii de interes si vârsta.

  Mâine, 19 mai, va avea loc o conferinta intitulata "Eminescu, Vulcan si revista Familia. 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu", la care vor participa scriitorii Ioan Moldovan, directorul revistei Familia, Traian Stef, redactorul-sef al revistei si Ioan F. Pop, custodele muzeului memorial "Iosif Vulcan".

  Alaturi de aceste evenimente, vor fi organizate si programele obisnuite si binecunoscute de catre oradeni. Astfel, va avea loc Tombola Gaudeamus, cu premii numeroase si extrem de atractive, precum si concursul „Miss Lectura", „Invitati de nota 10: Olimpicii României" si Campania de donatii „Cartile se intorc acasa". Premiile editiei 2016 a Târgului Gaudeamus vor fi decernate duminica, 22 mai, incepând de la ora 13.

  Programul de vizitare a târgului este de azi, 18 mai pâna sâmbata, 21 mai, intre orele 10.00 si 20.00 si duminica, intre orele 10.00 si 15.00. Intrarea este libera.

  Programul detaliat al târgului il gasiti in atasament.

    [...]Citeste mai departe
  A inceput a III-a editie a Targului de Carte Gaudeamus
  Sursa: Primaria Oradea
 • Masini abandonate, fara stapan


  [2016-05-18]
  Pentru identificarea proprietarilor sau detinatorilor legali ai vehiculelor pentru care agentii constatatori din cadrul Primariei municipiului Oradea-Politia Locala Oradea, au intocmit procese verbale de constatare si somatii care au fost afisate pe carosieriile vehiculelor mentionate in anexa sunt presupuse a fi abandonate sau fara stapân conform prevederilor Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapân sau abandonate pe terenuri apartinând domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale.

  Fiind necesara eliberarea domeniului public, vehiculele vor fi ridicate, transportate si depozitate in spatiul special destinat depozitarii vehiculelor abandonate sau fara stapân.

  In situatia in care vehiculele nu vor fi revendicate de proprietari sau de detinatorii legali, dupa expirarea unui termen de 5 zile de la data anuntului, acestea vor trece in proprietatea Municipiului Oradea si vor fi valorificate in conditiile legii.

  Informatii suplimentare la Serviciul Parcari str. Piata Unirii,  nr.1, tel: 0259/449.331.

   

    [...]Citeste mai departe
  Masini abandonate, fara stapan
  Sursa: Primaria Oradea
 • Targul de Carte Gaudeamus la Oradea, sub semnul lui Eminescu


  [2016-05-17]
  Mâine, 18 mai 2016, ora 12.30, in parcul 1 Decembrie, va avea loc deschiderea oficiala a celei de-a treia editii a Târgului de Carte Gaudeamus la Oradea. In cadrul unei conferinte de presa, managerul Radio Cluj - Bogdan Rosca, presedintele de onoare al târgului, Lucian Silaghi si Mihai Jurca, directorul executiv al Asociatiei de Promovare a Turismului, au prezentat detalii legate de acest eveniment.

  Mihai Jurca a aratat ca acest târg de carte este un eveniment special pentru Oradea, iar faptul ca revine pentru a treia oara in municipiu, crescând de la an la an, dovedeste interesul oradenilor fata de carte si de evenimente culturale in municipiu.

  Bogdan Rosca a spus ca Târgul Gaudeamus este organizat de Radio România, Primaria Municipiului Oradea si Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si regiune, intr-o formula unica in seria celor peste 90 de târguri de carte derulate sub acest brand de catre postul national de radio: Oradea este singurul oras in care autoritatile locale se implica in mod activ in organizarea târgului, sub toate aspectele si in toate etapele.

  "Editia a treia aduce la Oradea 66 de participanti reuniti in 43 de standuri, o suprafata record de peste 400 mp de standuri si peste 30 de evenimente propuse de catre organizator si expozanti, adresate unui public variat ca domenii de interes si vârsta", a mentionat Bogdan Rosca.

  Detalii legate de evenimentele speciale din Oradea au fost prezentate de dl. Lucian Silaghi, presedintele de onoare al târgului. "In premiera, editia oradeana a Târgului Gaudeamus va avea o tema centrala - aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu in paginile revistei Familia. Astfel, miercuri 18 mai, imediat dupa deschiderea târgului, peste 350 de elevi de la Colegiul National Mihai Eminescu vor reface in mod simbolic, prin intermediul unui lant uman format intre pavilionul Gaudeamus din Parcul 1 Decembrie si bustul lui Iosif Vulcan, traseul poeziei "De-as avea" a lui Mihai Eminescu, traseu pe care acesta l-a parcurs in urma cu 150 de ani de la Cernauti la redactia revistei Familia", a mentionat Silaghi.

  Totodata, joi 19 mai, va avea loc o conferinta intitulata "Eminescu, Vulcan si revista Familia. 150 de ani de la debutul poetului Mihai Eminescu", la care vor participa scriitorii Ioan Moldovan, directorul revistei Familia, Traian Stef, redactorul-sef al revistei si Ioan F. Pop, custodele muzeului memorial "Iosif Vulcan".

  Alaturi de aceste evenimente, vor fi organizate si programele obisnuite si binecunoscute de catre oradeni. Astfel, va avea loc Tombola GAUDEAMUS, cu premii numeroase si extrem de atractive, precum si concursul „Miss Lectura", „Invitati de nota 10: Olimpicii României" si Campania de donatii „Cartile se intorc acasa". Premiile editiei 2016 a Târgului Gaudeamus vor fi decernate duminica, 22 mai, incepând de la ora 13.

  Programul de vizitare a târgului este: miercuri - sâmbata, intre orele 10.00 si 20.00 si duminica, intre orele 10.00 si 15.00. Intrarea este libera.

  Programul detaliat al târgului il gasiti in atasament.

   

    [...]Citeste mai departe
  Targul de Carte Gaudeamus la Oradea, sub semnul lui Eminescu
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ziua Internationala a Sportului, sarbatorita in Piata Unirii


  [2016-05-17]
  In aceasta dimineata, cu ocazia Zilei Internationale a Sportului, Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" in parteneriat cu Primaria Oradea a organizat pe platoul din Piata Unirii o actiune de promovarea a sportului in rândul populatiei.

  La acest eveniment au participat aproximativ 70 de copii, elevi-sportivi, reprezentând toate sectiile liceului: atletism, baschet, fotbal, scrima, judo, gimnastica ritmica, volei, lupte, handbal si inot.

  Din partea Primariei Oradea a fost prezent viceprimarul Huszar Istvan.

  "Primaria Oradea sustine sportul si performanta in sport prin Programul Campionii Viitorului, program dedicat sportivilor intre 10 - 20 de ani. Totodata, avem documentatia depusa la Compania Nationala de Investitii pentru construirea unui bazin didactic de inot in curtea Liceului cu Program Sportiv Bihorul. Tot in vecinatatea liceului, urmeaza sa se construiasca sala polivalenta, astfel incât vom avea aici o adevarata zona de pregatire sportiva", a spus viceprimarul Huszar Istvan.

  In cadrul evenimentului din aceasta dimineata, pe parcursul a doua ore, elevii imbracati in echipament sportiv au facut demonstratii libere in Piata Unirii, jucând tenis, fotbal, handbal sau facând antrenamente de gimnastica, lupte sau scrima.

  "Noi dorim sa promovam sportul in rândul populatiei municipiului Oradea, atât sportul de masa, cât si sportul de performanta. Beneficiile pe care le aduce practicarea sportului zi de zi nu pot fi masurate in cuvinte, ele se simt in starea de sanatate a individului. In ultimii cinci ani, Liceul Sportiv a obtinut 887 de medalii la campionatele nationale si internationale, avem sportivi prezenti la loturile nationale si participanti la campionatele europene, mondiale si jocurile olimpice", ne-a declarat directorul adjunct al Liceului cu Program Sportiv "Bihorul", dl. Stance Lucian.

  In atasament gasiti o galerie foto cu imagini de la activitatile sportive desfasurate azi in Piata Unirii.

   

    [...]Citeste mai departe
  Ziua Internationala a Sportului, sarbatorita in Piata Unirii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Cetatenii pot verifica la ce sectie de votare sunt arondati


  [2016-05-17]
  Potrivit dispozitiilor art. 20 alin.5 din Legea nr. 208/2015, primarii aduc la cunostinta publica, cu ajutorul prefectilor, delimitarea si numerotarea fiecarei sectii de votare din tara, precum si sediile acestora, in conditiile stabilite de Autoritatea Electorala Permanenta, prin hotarâre.

  Pe aceasta cale, Primaria Municipiului Oradea informeaza cetatenii cu drept de vot ca au survenit modificari privind numerotarea sectiilor de votare, a sediilor acestora, precum si rearondari de strazi.

  Cetatenii sunt rugati sa acceseze site-ul Primariei Oradea, la pagina http://www.oradea.ro/pagina/alegeri-locale-2016, unde pot afla la ce sectie de votare sunt arondati, in functie de adresa de domiciliu.

   

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Cetatenii pot verifica la ce sectie de votare sunt arondati
  Sursa: Primaria Oradea
 • Referendum pe 5 iunie, odata cu alegerile locale: nu exista democratie fara participare la vot


  [2016-05-17]
  Primarul Ilie Bolojan a sustinut azi, 17 mai 2016, o conferinta de presa cu privire la referendumul pentru unirea Oradiei cu Sinmartinul, care va avea loc odata cu alegerile locale din 5 iunie.

  Legea referendumului, clarificata de guvern prin OUG

  Guvernul României a clarificat saptamâna trecuta printr-o Ordonanta de Urgenta legislatia cu privire la organizarea referendumurilor. Practic, Guvernul României  a introdus un articol clarificator, pentru ca in lege nu se preciza daca este vorba de referendum national sau referendum local, folosindu-se doar titulatura de referendum.

  "Prin aceasta Ordonanta noua, Guvernul nu a schimbat nicio regula legata de organizarea referendumurilor, nu a schimbat nici pragul de la care un referendum este considerat valid, nu a introdus nici alte prevederi care sa schimbe regulile, ci doar a clarificat un articol, care a fost interpretat ca se refera doar la referendumurile nationale, si care prevedea ca referendumul se poate organiza deodata cu oricare dintre alegeri si se face in aceeasi sectie de votare, dupa regulile de la alegerile respective, deci cu aceleasi birouri, cu acelasi orar. Acestea sunt clarificarile care au fost introduse de Guvernul României, pe cale de consecinta, din punctul meu de vedere, nu exista nici un motiv ca aceasta OUG sa fie declarata neconstitutionala", a spus primarul Ilie Bolojan

  Referendum odata cu alegerile: economie de cheltuieli si referendum valid

  Primarul Ilie Bolojan a explicat de ce este bine ca autoritatile locale sa aiba posibilitatea de a organiza referendumuri, conform constitutiei bazata pe autonomia locala, odata cu alte alegeri.

  "In primul rând se realizeaza o economie de cheltuieli. De exemplu, când am organizat referendumul din 2015, cheltuielile cu organizarea au fost de 112.000 lei. Cheltuielile cu acest referendum din 5 iunie 2016, pentru ca tiparim doar buletinele de vot si nimic altceva (celelalte cheltuieli  fiind suportate din bugetul national, pentru ca oricum se organizeaza alegerile locale), sunt cam de 10 ori mai mici, deci aproximativ 13.000 lei. In al doilea rând, trebuie avuta in vedere relevanta unui referendum. Dupa cum se stie, e greu ca, intre alegeri, in localitati mari precum e si Oradea, sa convingi populatia sa mearga sa voteze indiferent in ce speta, având in vedere ca si la alegerile locale, la cele nationale sau prezidentiale, prezenta la vot nu depaseste de cele mai multe ori 50%. Pe cale de consecinta, pentru referendumurile care se organizeaza intre alegeri, oriunde in România, nu numai in Oradea, exista o probabilitate foarte mare ca acestea sa nu fie valide, indiferent de felul in care cei care se duc sa voteze isi exprima votul. Prin urmare, organizarea odata cu alegerile locale creeaza posibilitatea ca referendumul sa fie valid", a explicat primarul Ilie Bolojan.

  Experienta ne arata ca la alegerile electorale din Oradea, la ultimele trei cicluri electorale prezenta la vot a fost intre 85000 si 90000 de oradeni, ceea ce reprezinta aproximativ 50% din cetatenii cu drept de vot. Având in vedere ca pragul pentru referendum este de 30% din populatia orasului, deci aproximativ 56.500 de oradeni care sa se prezinte la vot, rezulta ca exista conditiile efective pentru ca cetatenii prasului Oradea care se duc de regula sa voteze sa se poata exprima asa cum considera ei de cuviinta.

  Nu exista democratie fara participare la vot

  "In aceste conditii, in calitate de primar al municipiului Oradea, fac un apel catre toti cei care candideaza la functiile de primar, de consilier local, de consilier judetean, care solicita voturi de la cetatenii din Oradea sa indemne oradenii sa se duca sa voteze la acest referendum asa cum le disteaza constiinta. Cei care vor votul oradenilor pentru fuctiile la care candideaza trebuie sa aiba un minim de consecventa, iar acest minim de consecventa, inseamna ca esenta democratiei pe care se bazeaza si candidatura lor, este participarea la vot a cetatenilor. Nu exista democratie fara participare la vot. Este o contradictie intre a cere votul cetatenilor pentru functia de primar sau pentru functia de consilier si pe de alta parte sa le ceri sa nu se prezinte la vot la referendum. Nu au niciun fel de legitimitate morala sa le spuna oradenilor sa nu mearga sa voteze. Pentru ca, asa cum prevede legea, acest referendum local se organizeaza pentru a-i consulta pe cetateni intr-o problema de interes major. Cred ca este o chestiune de bun simt ca toti candidatii sa ii indemne pe oradeni sa mearga la vot. In al doilea rând, fac un apel catre cei care candideaza sa ii indemne pe oradeni sa voteze cu DA pentru acest referendum - sau daca nu ii indeamna sa voteze cu DA, sa le explice cu argumente reale de ce nu este bine sa voteze", a spus primarul Ilie Bolojan.

  Un referendum cu miza in dezvoltarea orasului

  Primarul Ilie Bolojan a explicat mizele reale ale referendumului, explicând ca unirea Oradiei cu Sinmartin este, pe lânga industrie, unul din motoarele principale de dezvoltare ale orasului, care va pune in valoarea zona de turism, zona de servici, zona balneara, dar si patrimoniul istoric pe care il detine Oradea.

  "In ceea ce ma priveste, in calitate de candidat de aceasta data, ii rog pe toti cei care au incredere in mine, pe cei care doresc sa ma voteze, sa participe la vot si sa ii indemne si pe ceilalti oradeni sa voteze pentru Oradea Mare, explicându-le care este miza acestui referendum.

  Pentru mine ca si candidat, nu este o miza sa ma agat de un referendum sau altul, dar, având responsabilitatea functiei de primar si stiind cum se dezvolta o localitate mare, o spun cu toata raspunderea, ca unul din mijloacele prin care putem in anii urmatori sa mentinem ritmuri inalte de dezvoltare a acestui oras, ritmuri de cel putin 6% din PIB crestere pe an, este acela ca, pe lânga industrie, pe lânga firmele locale care au asigurat dezvoltarea orasului in acesti ani, cu rate bune de crestere, este ca, pe lânga industrie, sa avem si alte motoare de dezvoltare; iar zona de turism si de servicii este o zona care se preteaza foarte bine orasului nostru, având in vedere patrimoniul pe care il avem aici, respectiv resursele de apa geotermala si patrimoniul istoric pe care il detine municipiul Oradea.

  In concluzie, acest referendum are o miza in dezvoltarea orasului. Eu nu doresc sa-l politizez sub nicio forma si, ca sa nu aiba nicio grija cei carora le este frica de acest referendum,  Primaria Oradea, in afara de costul tiparirii buletinelor de vot, nu va cheltui niciun ban cu partea de promovare sau alte cheltuieli colaterale referendumului, care ar putea fi interpretate. Având in vedere ca s-a mai organizat acest referendum, cetatenii orasului sunt in cunostinta de cauza cu privire la mizele de dezvoltare ale Oradiei", a precizat primarul Ilie Bolojan.

    [...]Citeste mai departe
  Referendum pe 5 iunie, odata cu alegerile locale: nu exista democratie fara participare la vot
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se sisteaza furnizarea apei calde


  [2016-05-16]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat pe care il redam mai jos.

  In vederea asigurarii conditiilor pentru continuarea lucrarilor de modernizare la Podul Ferdinand, se intrerupe furnizarea energiei termice in sistem centralizat, incepând de 16 mai 2016, ora 7.30. Reluarea furnizarii energiei termice se va face incepând de marti, 17 mai 2016 la ora 20.00 . Sunt afectati utilizatorii alimentati din punctele termice 707, 708, 713, 721, 722, 724 si  cei racordati direct din reteaua de transport, situati pe strazile Ady Endre, Malului, George Cosbuc, Moscovei, Teatrului, Nicolae Grigorescu si Aurel Lazar.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  Se sisteaza furnizarea apei calde
  Sursa: Primaria Oradea
 • Municipalitatea amenajeaza zona de picnic de la Parcul Silvas


  [2016-05-16]
  Primaria Oradea prin Directia Tehnica desfasoara in prezent lucrarile de amenajare a Parcului Silvas - zona de picnic. Astfel, la finele saptamânii trecute au fost aduse 24 de mese de beton de la Administratia Domeniului Public (ADP), care vor fi folosite ca mese de picnic.

  Totodata, se vor pregati 100 de butuci  de lemn, care vor servi drept scaune. Fiecare masa va fi prevazuta cu patru butuci, doi pe o parte, doi pe alta. Acestia vor fi initial decojiti si lacuiti cu lac protector, dupa care vor fi ingropati usor in pamânt, pentru a le oferi stabilitate.

  Pâna acum, primaria a amenajat aleile, a montat stâlpii de iluminat, a amplasat o incinta pentru depozitarea deseurilor care are prevazut loc atât pentru fractia umeda, cât si pentru fractia uscata, urmând ca in continuare sa monteze si cosurile de gunoi.

  In prezent, in baza parteneriatului pe care Primaria Oradea il are cu Penitenciarul Oradea, zona este curatata de pietre, astfel incât oradenii care isi vor intinde paturile pe zona verde sa nu intâmpine probleme de confort. Tot in baza acestui parteneriat cu Penitenciarul Oradea va fi salubrizata si insula din mijlocul râului.

  Primaria Oradea preconizeaza ca in functie de conditiile meteo, lucrarile de amenajare a Parcului Silvas - zona de picnic vor fi gata in cca doua saptamâni. La final, oradenii se vor putea bucura de o noua zona verde, amenajata corespunzator, in care vor putea sa isi petreaca timpul liber, bucurându-se de soare si natura, stând la plaja, citind, jucând volei, badminton sau diverse jocuri de masa.

  La finalul lucrarilor, intretinerea curateniei Parcului Silvas - zona de picnic va fi asigurata de SC Adenandra SRL.

  Totodata, in zona a fost amenajata o pasarela din beton si fier, care va asigura accesul dinspre zona de picnic spre insula din mijlocul Crisului Repede. Momentan, insula este acoperita de vegetatie, dar urmeaza sa fie igienizata pentru a permite accesul oradenilor.

  Primaria a amplasat in zona doua panouri informative: unul cu legenda zonei de picnic si unul cu orarul de acces, care va fi intre orele 8:00 - 23:00 si regulile care trebuie respectate in acest perimetru.

  Cei care vor utiliza aceasta zona de picnic vor trebui sa respecte prevederile Legii nr. 61/1991 privind ordinea si linistea publica, dar si prevederile HCL nr. 726/2015 privind regulamentul de desfasurare a activitatilor de picnic in municipiul Oradea.

  In atasament gasiti o galerie foto cu imagini de la Parcul Silvas - zona de picnic.

    [...]Citeste mai departe
  Municipalitatea amenajeaza zona de picnic de la Parcul Silvas
  Sursa: Primaria Oradea
 • Duminica, 5 iunie, odata cu alegerile locale se va desfasura si referendumul pentru unirea Oradiei cu Sinmartin


  [2016-05-14]
  In conformitate cu prevederile art. 30 alin.1 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, se aduce la cunostinta cetatenilor muncipiului Oradea ca data pentru desfasurarea referendumului privind oportunitatea modificarii limitei administrative a unitatii administrativ-teritoriale Oradea in sensul integrarii comunei Sinmartin in perimetrul administrativ al Municipiului Oradea a fost stabilita pentru ziua de duminica, 05 iunie 2016, prin Hotarârea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 131/2016. La aceeasi data, vor avea loc si alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale, iar ambele scrutine se vor desfasura in intervalul orar 7:00 - 21:00.

  Cu ocazia referendumului, cetatenii muncipiului Oradea sunt chemati sa se pronunte cu DA sau NU la intrebarea:

  "Sunteti de acord cu alipirea comunei Sinmartin la Municipiul Oradea?".

   

    [...]Citeste mai departe
  Duminica, 5 iunie, odata cu alegerile locale se va desfasura si referendumul pentru unirea Oradiei cu Sinmartin
  Sursa: Primaria Oradea
 • Proiectul Primariei Oradea de promovare a mostenirii culturale Art Nouveau, depus spre finantare in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Dunarea


  [2016-05-13]
  In luna noiembrie a anului trecut, Primaria Municipiului Oradea a initiat si depus un proiect in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Dunarea, având ca obiectiv protectia si promovarea sustenabila a mostenirii culturale Art Nouveau in regiunea Dunarii.

  In urma primei evaluari a proiectelor depuse, proiectul Municipiului Oradea a fost selectat intre primele 100, din totalul de 613 idei de proiecte, fiind astfel invitat sa depuna documentatia pentru a doua etapa a procesului de evaluare.

  Relevanta subiectului propus, precum si activitatile planificate in cadrul proiectului au atras institutii prestigioase, iar Primaria Municipiului Oradea si-a asumat astfel rolul de lider la nivel regional in acest domeniu.

  Parteneri in cadrul proiectului sunt:

  1.  Muzeul de Arte Aplicate - Budapesta, Ungaria

  2.  Institutul de Planificare Urbana a Republicii Slovenia - Ljubljana, Slovenia

  3.  Muzeul de Arta Contemporana MAK - Viena, Austria

  4.  ICOMOS Romania - Bucuresti, România

  5.  Muzeul de Arte si Mestesuguri - Zagreb, Croatia

  6.  Compania publica de promovare turistica "Szeged si Regiune" - Szeged, Ungaria

  7.  Fundatia Bibliotecii Academiei de Stiinte si pentru Sisteme Informatice - Sofia, Bulgaria

  8.  Primaria Subotica - Serbia

  9.  Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale - Belgrad, Serbia

  Parteneri asociati: 10. Reteaua Europeana a Oraselor Art Nouveau - Bruxelles, Belgia

  11. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Bucuresti, România

  Intregul proces privind depunerea proiectului a fost coordonat de catre doamna arhitect sef Adriana Lipoveanu, Institutia Arhitectului Sef, doamna Angela Lupsea, director executiv al Fundatiei de Protejarea Monumentelor Istorice din judetul Bihor si domnul Sebastian Bonis, consultant de specialitate. Valoarea totala a proiectului este de 1.650.000 euro, din care Municipiului Oradea are 320.000 euro, format din: 2% contributie locala, 13% contributia Statului Român si 85% finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

  In masura in care va fi selectat spre finantare, proiectul va oferi Municipiului Oradea un set de instrumente care sa permita o protectie mai eficienta a patrimoniului istoric reprezentat de curentul Art Nouveau prin intermediul unei unitati de coordonare din regiunea Dunarii. Oradea va elabora un plan urbanistic pentru zona construita protejata din centrul orasului, inclusiv 5 planuri de management al unor cladiri reprezentative stilului Art Nouveau cu o valoare deosebita. De asemenea, specialisti in domenii relevante (urbanism, managementul public al valorilor culturale, arhitecti, restauratori) vor avea ocazia sa participe la cursuri de specializare, in cadrul carora vor avea acces la cele mai performante metode din domeniu, practicate la nivel european.

  Prin acest proiect, Oradea va beneficia de o larga mediatizare la nivel european si, nu in ultimul rând, de instrumentele de promovare turistica incluse in actiunile care se vor realiza, cum ar fi o aplicatie mobila pentru prezentarea valorilor Art Nouveau, un film de prezentare a curentului Art Nouveau in regiunea Dunarii (incluzând si Oradea), respectiv organizarea in 2017 si 2018 a unei serii de evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, sarbatorita simultan in 8 orase europene din regiunea Dunarii.

   

    [...]Citeste mai departe
  Proiectul Primariei Oradea de promovare a mostenirii culturale Art Nouveau, depus spre finantare in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Dunarea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Gaudeamus Oradea 2016, un targ de carte cu surprize si noutati


  [2016-05-13]
  Caravana Gaudeamus revine la Oradea pentru o editie cu totul speciala, care se va desfasura sub semnul aniversarii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu in paginile revistei „Familia", fondata si condusa atunci de Iosif Vulcan. Intre 18 si 22 mai, oradenii sunt asteptati in Parcul 1 Decembrie la un adevarat festin literar, pe masura momentului istoric pe care il aniversam in acest an. Târgul GAUDEAMUS Oradea este organizat de Radio România, Primaria Municipiului Oradea si Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si regiune, intr-o formula unica in seria celor peste 90 de târguri de carte derulate sub acest brand de catre postul national de radio: Oradea este singurul oras in care autoritatile locale se implica in mod activ in organizarea târgului, sub toate aspectele si in toate etapele.

  Dupa o editie de debut al carei palmares a rivalizat cu cel al unui târg de carte cu traditie, GAUDEAMUS a crescut la Oradea, de la un an la altul. Cea de a treia editie aduce, alaturi de oferta deja familiara publicului, o serie de noutati:In premiera, la târg vor participa toate editurile de top din România si cei mai importanti distribuitori de carte straina. Numarul mare al participantilor si varietatea domeniilor editoriale abordate sunt garantia pentru o oferta bogata si variata, pentru toate gusturile, vârstele si preocuparile. Bestseller-urile momentului, in tara si peste hotare, importante reduceri de preturi, inclusiv pentru titluri recente, pachete promotionale si serii de autor sunt, fiecare in sine, câte un motiv cu adevarat serios sa veniti la târg. Evenimente surpriza care vor duce Târgul Gaudeamus, in premiera, si in alte zone din centrul orasului, si mai aproape de oradeni: Miercuri, 18 mai, intre orele 12.00 -  13.30, va invitam la ... Flash mob!

  Peste 350 de elevi de la Colegiul National Mihai Eminescu", vor reface un lant uman pe traseul Parcul 1 Decembrie si bustul lui Iosif Vulcan (str. I. Vulcan). Elevii vor trece din mâna in mâna poezia De-as avea" a tânarului Eminescu, poezie cu care el a debutat in Revista Familia acum 150 de ani.

  Traseul include traversarea podului Intelectualilor si strada Emanuil Gojdu, pe trecerea de pietoni de la coltul strazii. La inceputul lantului (pavilionul Gaudeamus din parcul 1 Decembrie) se va afla un invitat din Cernauti (intrucât de acolo a plecat scrisoarea lui Eminescu). Destinatarul final va fi domnul Ioan Moldovan, actualul director al revistei Familia", care va da citire cuvintelor cu care Iosif Vulcan a prefatat in paginile revistei, la 9 martie 1866, poezia De-as avea".

  Evenimentul a fost initiat si este organizat de Directia Judeteana pentru Cultura Bihor, Colegiul National „Mihai Eminescu" si revista „Familia".

  Joi, 19 mai, orele 16:00-17:00, va asteptam pe strada Republicii, zona pietonala la „Parada personajelor literare", sustinuta de liceenii de la Colegiul National „Mihai Eminescu", cu sprijinul Teatrului „Regina Maria" Oradea.Tombola GAUDEAMUS cu premii numeroase si extrem de atractive si concursul „Miss Lectura"„Invitati de nota 10: Olimpicii României"Campania de donatii „Cartile se intorc acasa"Programul de vizitare este: miercuri - sâmbata, intre orele 10.00 si 20.00 si duminica, intre orele 10.00 si  15.00. Intrarea este libera.

    [...]Citeste mai departe
  Gaudeamus Oradea 2016, un targ de carte cu surprize si noutati
  Sursa: Primaria Oradea
 • Duminica, 5 iunie, o data cu alegerile locale se va desfasura si referendumul pentru unirea Oradiei cu Sinmartin


  [2016-05-13]
   

  In conformitate cu prevederile art. 30 alin.1 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, se aduce la cunostinta cetatenilor muncipiului Oradea ca data pentru desfasurarea referendumului privind oportunitatea modificarii limitei administrative a unitatii administrativ-teritoriale Oradea in sensul integrarii comunei Sinmartin in perimetrul administrativ al Municipiului Oradea a fost stabilita pentru ziua de duminica, 05 iunie 2016, prin Hotarârea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 131/2016. La aceeasi data, vor avea loc si alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale, iar ambele scrutine se vor desfasura in intervalul orar 7:00 - 21:00.

  Cu ocazia referendumului, cetatenii muncipiului Oradea sunt chemati sa se pronunte cu DA sau NU la intrebarea:

  "Sunteti de acord cu alipirea comunei Sinmartin la Municipiul Oradea?".

   

    [...]Citeste mai departe
  Duminica, 5 iunie, o data cu alegerile locale se va desfasura si referendumul pentru unirea Oradiei cu Sinmartin
  Sursa: Primaria Oradea
 • VIATA IN FAMILIE - PRIMA SCOALA A EMOTIILOR


  [2016-05-13]
   

  Cu ocazia Zilei Internationale a Familiei, sarbatorita la nivel mondial in data de 15 mai, Administratia Sociala Comunitara Oradea, cu sprijinul Fundatiei Culturale de pe lânga Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai, a organizat la Centrul de Ingrijire de Zi Oradea, o intâlnire cu parintii copiilor care beneficiaza de serviciile oferite in Centru. La intâlnirea care face parte dintr-un lung sir de activitati din cadrul proiectului "Sa cultivam valoarea familiei", au participat d-na director al ASCO, Arina Mos, d-na Daniela Hodosan, sef Centru, d-na Miorita Sateanu, d-l psiholog Alin Cretu si 25 de parinti ai caror copii frecventeaza Centrul. Tema intâlnirii a fost constientizarea rolului familiei in dezvoltarea copiilor, aceasta constituind mediul in care copilul se naste, traieste primii ani ai existentei personale, se dezvolta si se formeaza pentru viata.

  In deschidere, directorul ASCO, Arina Mos, a multumit celor prezenti pentru interesul manifestat, indemnându-i pe parinti sa-si iubeasca copiii, sa isi faca timp sa vorbeasca cu ei, sa le asculte problemele, sa-i incurajeze la nevoie, sa le ofere afectiune si, nu in ultimul rând, sa nu uite ca, pe lânga oferirea sentimentului de securitate si de iubire, au si responsabilitati fata de acestia, copiii fiind cei mai aspri judecatori.

  D-na Miorita Sateanu a prezentat câteva dintre responsabilitatile parintilor fata de copiii lor, necesare in procesul de crestere si educare. Astfel, asigurarea subzistentei si a educatiei, dezvoltarea aptitudinilor, a limbajului si stimularea exersarii capacitatilor practice si sociale, orientarea spre lumea imediata a universului familial, spre comunitatea mai larga, spre societate, sa fie pregatit sa se confrunte cu marea varietate de situatii si pozitii sociale care vor interveni in viata de adult, sunt doar câteva dintre responsabilitatile pe care parintii le au fata de copiii lor.

  Prin intermediul unei psiho drame, d-l psiholog Alin Cretu a prezentat rolul familiei in formarea copilului, aceasta reprezentând cadrul fundamental in interiorul caruia sunt satisfacute nevoile sale psihologice si sociale si sunt implinite etapele intregului sau ciclu de crestere si dezvoltare. Familia este cea care ii imprima copilului primele si cele mai importante trasaturi caracteriale si morale, punându-si amprenta pe intreaga sa personalitate. Rolul primordial al parintilor este acela de a pregati copilul pentru viata, oferindu-i cel mai potrivit cadru in care sa isi formeze principalele deprinderi, pentru transmiterea principalelor cunostinte asupra realitatii si pentru formarea primelor principii de viata. Familia reprezinta pentru copil principala structura protectoare, parintii fiind cei care ii ofera un prim model de invatare.

    [...]Citeste mai departe
  VIATA IN FAMILIE - PRIMA SCOALA A EMOTIILOR
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un concert de muzica klezmer marcheaza intrarea in circuitul turistic a Sinagogii Zion


  [2016-05-13]
   

  Pentru a marca intrarea in circuitul turistic a Sinagogii Zion, Primaria Oradea va organiza aici, duminica, 15 mai, ora 17:00, un concert aniversar de muzica klezmer, sustinut de formatia coral-instrumentala Keset Klezmer Band, care a reprezentat România la Festivalul de muzica klezmer din Buenos Aires. lntrarea va fi libera.

  Keset Klezmer Band este formatia comunitatii evreilor din Oradea.

  In deschiderea concertului va lua cuvântul presedintele comunitatii evreilor din Oradea,  ing. Teodor Felix Koppelmann, dar si reprezentanti ai Primariei Oradea.

   

  La finalul concertului, toti cei prezenti sunt asteptati sa deguste diverse prajituri facute dupa retete israeliene.

  Incepând de saptamâna viitoare, de marti pâna duminica, sinagoga va putea fi vizitata de oradeni, dar si de turistii interesati. Programul de vizitare va fi de marti pâna vineri intre 9:00 -17:00, iar sâmbata si duminica intre orele 11:00 - 18:00.

  Primaria Oradea isi doreste ca, dupa introducerea in circuitul turistic, sa organizeze aici o serie de evenimente culturale, de la expozitii la concerte.

    [...]Citeste mai departe
  Un concert de muzica klezmer marcheaza intrarea in circuitul turistic a Sinagogii Zion
  Sursa: Primaria Oradea
 • OTL - 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea


  [2016-05-13]
  In aceste zile, Oradea Transport Local sarbatoreste 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea.

  Cu aceasta ocazie, OTL a organizat o serie de evenimente care sa marcheze aniversarea celor 110 ani. In cursul zilei de ieri a avut loc o conferinta aniversara, iar azi, 13 mai 2016, de la ora 10, oradenii au aut posibilitatea sa admire tramvaie de epoca in depoul OTL. Totodata, reprezentantii presei au participat la o conferinta de presa in cadrul caruia a avut loc o prezentare de tramvaie si un tur al orasului cu un tramvai nou, fabricat in Arad, care se afla pâna luni in testare la Oradea.

  Directorul Csuzi Istvan a mentionat ca, in toamna anului 1897, doua societati s-au angajat sa realizeze reteaua de cale ferata electrica a orasului. Iluminatul electric al strazilor orasului a inceput la 15 decembrie 1903 apoi, la inceputul anului 1904, el a fost extins si la institutiile publice, la scoli si la fabrica de gheata. La 11 iulie 1905, pe strada Clujului s-a dat prima lovitura de târnacop, care a marcat inceperea lucrarilor de asezare a liniei ferate electrice.

  In primavara anului urmator, la 1 martie 1906, seara la ora 20, pe traseul dintre actualele strazi Primariei si Independentei, primul tramvai a efectuat cursa de proba. La 11 aprilie 1906, a avut loc supervizarea tehnica a tramvaiului oradean, cu participarea reprezentantilor constructorului, ai municipalitatii si ai politiei. S-a demonstrat ca tramvaiul având viteza maxima de 26 km la ora poate fi oprit in cele mai bune conditii pe o distanta de numai 12 m, ceea ce s-a apreciat a fi o performanta. Astfel ca, in data de 25 aprilie 1906, a pornit tramvaiul oradean, iar  la 27 aprilie au inceput cursele normale si pe strada Clujului.

  Totodata, Csuzi Istvan a anuntat ca, in acest an, OTL va scoate in circuit un mijloc de transport de epoca. Este vorba despre un Siemens electric de la inceputul secolului trecut, donat de un muzeu de specialitate din Viena, care va circula in Oradea dupa obtinerea autorizatiilor. Tramvaiul va putea fi utilizat atât de oradeni, cât si de turistii care vor sosi in Oradea.

  Csuzi Istvan a mentionat ca tramvaiul - aflat in perfecta stare de functionare - ar putea sa inceapa sa circule prin Oradea din luna iunie, iar calatorii ar putea sa aiba surpriza de a fi intâmpinati in acest tramvai de persoane imbracate in haine de epoca.

   

    [...]Citeste mai departe
  OTL - 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Proiectul Primariei Oradea de promovare a mostenirii culturale Art Nouveau, selectat in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Dunarea


  [2016-05-12]
  In luna noiembrie a anului trecut, Primaria Municipiului Oradea a initiat si depus un proiect in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Dunarea, având ca obiectiv protectia si promovarea sustenabila a mostenirii culturale Art Nouveau in regiunea Dunarii.

  In urma primei evaluari a proiectelor depuse, proiectul Municipiului Oradea a fost selectat intre primele 100, din totalul de 613 idei de proiecte, fiind astfel invitat sa depuna documentatia pentru a doua etapa a procesului de evaluare.

  Relevanta subiectului propus, precum si activitatile planificate in cadrul proiectului au atras institutii prestigioase, iar Primaria Municipiului Oradea si-a asumat astfel rolul de lider la nivel regional in acest domeniu.

  Parteneri in cadrul proiectului sunt:

  1.  Muzeul de Arte Aplicate - Budapesta, Ungaria

  2.  Institutul de Planificare Urbana a Republicii Slovenia - Ljubljana, Slovenia

  3.  Muzeul de Arta Contemporana MAK - Viena, Austria

  4.  ICOMOS Romania - Bucuresti, România

  5.  Muzeul de Arte si Mestesuguri - Zagreb, Croatia

  6.  Compania publica de promovare turistica "Szeged si Regiune" - Szeged, Ungaria

  7.  Fundatia Bibliotecii Academiei de Stiinte si pentru Sisteme Informatice - Sofia, Bulgaria

  8.  Primaria Subotica - Serbia

  9.  Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale - Belgrad, Serbia

  Parteneri asociati: 10. Reteaua Europeana a Oraselor Art Nouveau - Bruxelles, Belgia

  11. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Bucuresti, România

  Intregul proces privind depunerea proiectului a fost coordonat de catre doamna arhitect sef Adriana Lipoveanu, Institutia Arhitectului Sef, doamna Angela Lupsea, director executiv al Fundatiei de Protejarea Monumentelor Istorice din judetul Bihor si domnul Sebastian Bonis, consultant de specialitate. Valoarea totala a proiectului este de 1.650.000 euro, din care Municipiului Oradea are 320.000 euro, format din: 2% contributie locala, 13% contributia Statului Român si 85% finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

  In masura in care va fi selectat spre finantare, proiectul va oferi Municipiului Oradea un set de instrumente care sa permita o protectie mai eficienta a patrimoniului istoric reprezentat de curentul Art Nouveau prin intermediul unei unitati de coordonare din regiunea Dunarii. Oradea va elabora un plan urbanistic pentru zona construita protejata din centrul orasului, inclusiv 5 planuri de management al unor cladiri reprezentative stilului Art Nouveau cu o valoare deosebita. De asemenea, specialisti in domenii relevante (urbanism, managementul public al valorilor culturale, arhitecti, restauratori) vor avea ocazia sa participe la cursuri de specializare, in cadrul carora vor avea acces la cele mai performante metode din domeniu, practicate la nivel european.

  Prin acest proiect, Oradea va beneficia de o larga mediatizare la nivel european si, nu in ultimul rând, de instrumentele de promovare turistica incluse in actiunile care se vor realiza, cum ar fi o aplicatie mobila pentru prezentarea valorilor Art Nouveau, un film de prezentare a curentului Art Nouveau in regiunea Dunarii (incluzând si Oradea), respectiv organizarea in 2017 si 2018 a unei serii de evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, sarbatorita simultan in 8 orase europene din regiunea Dunarii.

   

    [...]Citeste mai departe
  Proiectul Primariei Oradea de promovare a mostenirii culturale Art Nouveau, selectat in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Dunarea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Proiectul de regulament si propunerea listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea pot fi consultate


  [2016-05-12]
   

  In conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in admnistratia publica, S.C. Administratia Domeniului Public S.A Oradea aduce la cunostinta publica Proiectul Regulamentului de Organizare si Functionare impreuna cu propunerea listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea.

  Proiectul Regulamentului de Organizare si Functionare impreuna cu propunerea Listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea pot fi consultate la sediul Administratiei Domeniului Public, Piata Emanuil Gojdu nr. 21, Oradea, Biroul Informatii-secretariat, tel: 0259/479148, de luni pâna vineri intre orele 07.30-15.30 si pe site-ul  www.adporadea.ro

  Proiectele se pot obtine in copie, pe baza de cerere depusa la sediul Administratiei Domeniului Public, Biroul Informatii-secretariat.

  In temeiul prevederilor art. 7, alin (4) din Legea nr. 52/2003, pâna la data de 23.05.2016 se pot trimite in scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul Regulamentului de Organizare si Functionare impreuna cu propunerea Listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea supuse dezbaterii publice la adresa de mail secretariat@adporadea.ro si fax: 0259/440438.

  In atasament poate fi vizualizat atât regulamentul, cât si lista cu tarifele.

   

    [...]Citeste mai departe
  Proiectul de regulament si propunerea listei de tarife pentru Aquaparkul Oradea pot fi consultate
  Sursa: Primaria Oradea
 • Curtea interioara a Cetatii Oradea va putea fi vizitata


  [2016-05-12]
   

  Gândita initial ca arheoparc, curtea interioara a Cetatii Oradea a intrat, din lipsa de fonduri, in conservare, pâna la accesarea de noi fonduri europene. S-a luat decizia ca sapaturile deja executate sa fie acoperite, in asa fel incât turistii care vor trece pragul Cetatii Oradea sa aiba totusi posibilitatea de a vizita aceste vestigii istorice.

  Pe forma vechii catedrale se va realiza un contur din piatra fasonata, care va fi la nivelul solului. Totodata, marginile curtii interioare vor fi pavate cu piatra cubica, urmând ca interiorul curtii, pe forma vechii catedrale, sa fie umplut cu piatra fasonata.

  Executantul lucrarilor, firma Constructorul Salard a inceput aceste lucrari in curtea interioara, Directia de Patrimoniu solicitând ca lucrarile sa fie finalizate in decursul lunii iunie 2016, pentru a putea introduce in circuitul turistic si aceasta portiune din cetate si pentru a putea organiza concerte, spectacole, dar si alte evenimente culturale.

  "La concertul din Cetate ne dorim ca intrarea sa fie libera. Lucrarile la curtea interioara a Cetatii Oradea sunt propuse a intra in conservare pâna la obtinerea de noi fonduri. Vor fi doua sapaturi care vor avea acoperis de sticla si prin care se va vedea vechea catedrala din curtea cetatii, iar partea din mijloc a curtii interioare va fi incadrata cu piatra, la nivelul solului, in forma vechii catedrale", a spus directorul Directiei Patrimoniu, Lucian Popa.

  Valoarea lucrarilor executate de Constructorul Salard in curtea interioara a palatului princiar este de  aproximativ 1.000.000 lei (fara TVA).

   

    [...]Citeste mai departe
  Curtea interioara a Cetatii Oradea va putea fi vizitata
  Sursa: Primaria Oradea