Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • Sistemul de termoficare al municipiului reintra in parametrii normali


  [2016-10-24]
  Lucrarile din cadrul etapei a II-a de reabilitare a retelei de termoficare a municipiului, programate pentru acest an si planificate sa se incheie pe data de 15 octombrie, se apropie de final. La aceasta data, mai sunt in curs de executie lucrari pe tronsoane reduse ca lungime, dar esentiale pentru functionarea adecvata a retelei de transport, in zona strazilor T. Vladimirescu, M. Eminescu - Piata Creanga, William Shakespeare, Gen. Magheru - Gheorghe Doja.

  In conformitate cu planificarea derularii lucrarilor, incheierea lucrarilor de montaj conducte si reintregirea sistemului de transport a energiei termice este estimata a fi finalizata in cursul noptii de 14-15 octombrie.

  Odata cu  finalizarea acestor lucrari de reabilitare a magistralelor, se va proceda la racordarea, umplerea si pornirea instalatiilor din zonele care au fost afectate. Vor fi intrunite astfel conditiile tehnice pentru asigurarea confortului termic necesar in toate zonele deservite, inclusiv in zona de centru, cartierul Nufarul, Dragos Voda, Sinmartin si Baile Felix.

  "Estimam ca intregul sistem de termoficare va functiona la parametri normali, gradual dinspre centru spre partea de sud a orasului (Nufarul-Sinmartin), incepând de duminica seara", a spus viceprimarul Mircea Malan.

  In cadrul contractului de reabilitare retele de termoficare, care vizeaza reabilitarea a 20,28 km de retea primara de termoficare, in decursul anului 2016 au fost inlocuite tronsoane de conducte aflate pe amplasamentul urmatoarelor strazi: Piata Creanga - Menumorut - Mihai Eminescu; Gen  Magheru - Ghe. Doja - B. St. Delavrancea; Aleea Strandului - Codrilor; Depozitului - Piata Nucetului - Tiglarilor - Eforiei - Constantin Noica; incinta CET; str. Tudor Vladimirescu; W. Shakespeare - Pod Decebal; Al. Vlahuta - Sucevei - M. Viteazu; Mal Petea - Prieteniei; Al. Andritoiu; Aviatorilor - Aleea Calinului - H. Ibsen - Buzaului.

  Lucrarile sunt derulate in cadrul Proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice - Etapa II", sursa de finantare fiind Programul Operational Infrastructura Mare, Axa 7 "Cresterea eficientei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare in orasele selectate". Lucrarile sunt executate de asocierea SC Energomontaj SA sucursala Timisoara - SC Elsaco Electronic SRL - SC Isoplus Romania SRL - SC ISPE SA.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sistemul de termoficare al municipiului reintra in parametrii normali
  Sursa: Primaria Oradea
 • INSTRUIREA ASISTENTILOR PERSONALI


  [2016-10-24]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea, conform prevederilor legale, organizeaza o data la doi ani, gratuit, instruirea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, tematica acesteia fiind stabilita prin Ordinul nr. 319/2007 emis de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse - Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.  

  In prezent, in cadrul institutiei sunt angajati in baza contractelor individuale de munca un numar de 240 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap  grav. Acestia sunt instiintati printr-o invitatie scrisa cu privire la data si locul organizarii instruirii care urmeaza sa fie organizata si li se aduce la cunostinta obligativitatea participarii acestora, clauza prevazuta si in  contractele individuale de munca.

  Unele dintre cele mai importante obiective ale acestor intâlniri sunt dezvoltarea competentei de a realiza corect ingrijirile primare, consolidarea competentei asistentului personal privind asistarea persoanei cu handicap grav in alimentatie si hranire, dezvoltarea competentei asistentului personal de a antrena si asista persoana cu handicap grav intr-o varietate de activitati necesare dezvoltarii personalitatii acesteia, recuperarii, integrarii in comunitate, petrecerii timpului liber in acord cu particularitatile si preferintele ei.

  Temele abordate la aceste instruiri sunt: adaptarea mediului la nevoile bolnavului, asistarea activitatii si participarii persoanei cu handicap grav in familie si comunitate, asigurarea alimentatiei si hranirii adecvate persoanei cu handicap, supravegherea starii de sanatate a bolnavului, asistarea integrarii scolare si a educatiei permanente a acestuia.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  INSTRUIREA ASISTENTILOR PERSONALI
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta ordinara a Consiliului Local


  [2016-10-24]
   In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 1 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta ordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 20 octombrie 2016, ora 14:00 in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului  Oradea.Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro,  potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta ordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Recital de duete in Lapidarium


  [2016-10-24]
  In colaborare cu Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, marti, 18 octombrie 2016, ora 17.00, in Lapidarium (subsol, Corp A - Cetatea Oradea), Palatul Princiar din Cetatea din Oradea, grupul Duo Varadiensis, format din Lucian Malita - vioara si Thurzo Sandor Jozsef - viola, va sustine un nou recital de duete. Spectaculosul spatiu cu functiune de Lapidarium gazduieste pentru a treia oara un astfel eveniment muzical. Acustica deosebita a subsolului Palatului Princiar din Cetatea Oradea aduce un plus valoare monumentului istoric, aici organizându-se lunar o astfel de manifestare muzicala. In program vor fi: 1 J.S.BACH (1685 - 1750): Sarabande und Badineri (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef) 2 F.X.TOST (1755 - 1829); Sei Duetti concertanti (Nr. 3) 3 Fr. SCHUBERT (1797 - 1828): Serenade (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef) 4 Michael HAYDN (1737 -1806): Sonate in D, Nr. 2 5 E. GRIEG (1843 - 1907): Peer Gynt - Suite II, op. 55 (Der Brautraub) 6 G. DONIZETTI (1797 - 1848):"Deh non voler constringere" - arie italiana (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef) 7 Marco A.B. COUTINHO (1952 - ): Conversas contrapontisticas II, op. 77 8 YRADIER Sebastian (1809 - 1865): Serenada spaniola "La Paloma" (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef).Biletul de intrare costa 5 lei. [...]Citeste mai departe
  Recital de duete in Lapidarium
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-au finalizat lucrarile la strada Anghel Saligny


  [2016-10-23]
  In luna septembrie s-au finalizat lucrarile de asfaltare a strazii Anghel Saligny, acestea fiind acum in curs de receptie.

  Strada Anghel Saligny este o strada noua, aflata in partea de sud a municipiului, care deserveste zona Parcului Industrial Eurobusiness II si este racordata la drumul colector printr-o giratie cu trei brate.

  Realizarea acestei investitii a fost impusa de necesitatea rezolvarii circulatiei rutiere in conditii de confort si siguranta.

  Strada are o lungime de 1381 m si o latime de 8 m.

  Lucrarile cuprinse in proiect au fost: lucrari de infrastructura si suprastructura a drumului, realizarea canalizarii pluviale, realizarea instalatiilor electrice de iluminat (s-au montat 54 de stâlpi de iluminat), montarea de tuburi/realizarea de traversari pentru instalatiile de gaz, iar in final realizarea marcajelor si a indicatoarelor rutiere.

  Tot in cadrul proiectului de amenajare a acestei strazi s-au realizat trei statii de autobuz, statii care vor deservi in principal personalul din Parcul Industrial.

  Lucrarile au fost realizate de asocierea de firme: S.C. Drumuri Bihor S.A (constructor de drumuri si canalizare), S.C. Proexco S.R.L (proiectantul lucrarii ) si S.C. Electrofor S.R.L (executant partea de iluminat/retele electrice).

  Valoarea lucrarilor (constructii + montaj) a fost de 3.438.194,03 lei (fara TVA).

  Tot luna trecuta, s-au finalizat lucrarile la drumul de acces in strada Petre Carp, drum aflat in Parcul Industrial I. Aici au fost realizate lucrari la infrastructura drumului, la canalizarea pluviala, iar in final lucrari de asfaltare.

  Firma care a realizat lucrarile este S.C Drumuri Orasenesti, iar proiectantul S.C IQ PRO Consulting S.R.L.

  Valoarea lucrarilor (constructie +montaj)  a fost de 356.943 lei (fara TVA).

   

    [...]Citeste mai departe
  S-au finalizat lucrarile la strada Anghel Saligny
  Sursa: Primaria Oradea
 • Oradea va avea statii de reincarcare pentru vehicule electrice si hibrid


  [2016-10-22]
  In sedinta extraordinara de azi, 12 octombrie, Consiliul Local al municipiului Oradea si-a dat acordul cu privire la contractarea finantarii pentru proiectul „Montarea unor statii de reincarcare pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in in Municipiul Oradea."

  Totodata, au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, valoarea investitiei fiind de 1.262.400 lei cu TVA, din care valoarea eligibila a proiectului este de 869.750 lei, durata de implementare fiind de 12 luni. Finantarea este acordata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu.

  In vederea realizarii investitiei, au fost identificate 5 amplasamente pentru montarea statiilor de reincarcare la nivelul Municipiului Oradea, acestea fiind urmatoarele: str. Primariei, str. Dunarea, str. Corneliu Coposu, str. Nufarului, Aleea Strandului.

  In vederea obtinerii finantarii nerambursabile, Municipiul Oradea, prin Directia Management Proiecte cu Finantare Internationala, va depune dosarul de finantare pentru proiect la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Oradea va avea statii de reincarcare pentru vehicule electrice si hibrid
  Sursa: Primaria Oradea
 • Expozitie de bijuterii in Casa Darvas - La Roche


  [2016-10-22]
  Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor va invita joi, 13 octombrie 2016, orele 17:00, la Casa Darvas - La Roche, unde va avea loc vernisajul EXPOZITIEI DE BIJUTERII inspirate din repertoriul decorativ al monumentului. 

  Oradenii sunt asteptati la intâlnirea cu o creatie de bijuterii aparte, realizata de firma bucuresteana Argentor. Inspirat de frumusetea si complexitatea elementelor decorative ale feroneriei, vitraliilor si stucaturilor ce impodobesc Casa Darvas - La Roche, designerul Dorin Dersidan a realizat o serie de bijuterii ce reproduc câteva din motivele decorative reprezentative pentru  stilul arhitectural Secession al creatiei arhitectilor Laszlo si Jozsef Vago.

  In vitrinele amenajate la etaj, oradenii vor putea admira si alege o gama diversificata de bratari, pandantive, cercei, medalioane si butoni de manseta. Piesele sunt modulare, asa incât cei ce vor dori motive combinate le pot obtine in varianta dorita.  Bijuteriile sunt realizate in aliaj de cupru si zinc de fabricatie germana (BR 10).  Unele piese sunt colorate prin tehnica emailului. Fiecare obiect este insotit de un text explicativ referitor la simbolistica motivului decorativ. Preponderente sunt motivele cruciforme si cele inspirate din simbolistica solara (cercul, spirala), dar si din cea a poliedrelor cu valoare simbolica straveche: patratul, pentagrama, octogonul. Din cele mai vechi timpuri, aceste forme arhetipale au sintetizat imaginea fortelor cosmice benefice ce il protejeaza pe cel ce le poarta. In acest sens, dorim ca si bijuteriile Casei Darvas - La Roche sa fie faste pentru iubitorii de frumos ce ii trec pragul.

   

    [...]Citeste mai departe
  Expozitie de bijuterii in Casa Darvas - La Roche
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lista restantierilor la bugetul local


  [2016-10-22]
  Primaria Oradea, prin Directia Economica, a publicat azi, 12 octombrie 2016, pe site-ul institutiei www.oradea.ro, lista revizuita a restantierilor persoane fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante la 7.10.2016 mai mari sau egale cu 1.000 lei si care au fost notificate in prealabil, precum si lista revizuita a restantierilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante la 7.10.2016 mai mari sau egale cu 5.000 lei si care au fost notificate in prealabil.

  Lista poate fi vizualizata accesând sectiunea din stânga paginii: Informatii de Interes Public - Taxe si impozite locale - Comunicare acte administrative - Lista restantieri.

  Prin acesta revizuire au fost eliminate din lista persoanele care si-au achitat intre timp restantele (in intervalul 16 septembrie - 7 octombrie ) si au intrat in lista persoanele care figureaza cu obligatii restante aferente semestrului II- 2016 si care au fost notificate.

  Momentan figureaza ca restantieri un numar de 6.742 persoane fizice, respectiv 378 persoane juridice.

  In conformitate cu art. 162 alin 1 din Legea 207/2015 - Codul de procedura fiscala, Municipiul Oradea publica lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local. Potrivit prevederilor legale, in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, Municipiul Oradea va proceda la eliminarea din lista a contribuabililor care si-au achitat aceste obligatii. De asemenea, in cazul obtinerii de catre contribuabili a suspendarii executarii actului administrativ fiscal, se va proceda in termen de 15 zile la eliminarea din lista a contribuabililor aflati in aceasta situatie.

   

    [...]Citeste mai departe
  Lista restantierilor la bugetul local
  Sursa: Primaria Oradea
 • 43 de olimpici felicitati cu ocazia Zilei Municipiului Oradea


  [2016-10-22]
  Primaria Oradea a premiat azi, 12 octombrie 2016,  in cadrul sedintei festive a Consiliului Local, 43 de elevi ai unitatilor de invatamânt de stat din Municipiul Oradea, care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele scolare nationale in anul scolar 2015 -2016.

  Premiile s-au acordat din bugetul local al municipiului si au fost in cuantum de 600 lei/elev, profesori.

  Primarul Ilie Bolojan a spus in deschiderea festivitatii de premiere: "In numele Consiliului Local si al Primariei Oradea, vreau sa le multumesc pentru aceasta performanta si pentru ca reprezinta orasul Oradea la aceste competitii. Le multumesc profesorilor care au grija de acesti elevi si astazi, pentru ca fara meritele lor nu ar exista niciodata o asemenea performanta.  Felicitari inca o data si va doresc mult succes pe mai departe!"

  Diplomele au fost inmânate olimpicilor de catre cei doi viceprimari ai Primariei Oradea, dl. Mircea Malan si dl. Florin Birta.

  Una dintre prioritatile administratiei locale este performanta educationala, performanta pe care Primaria Oradea doreste sa o promoveze si sa o recompenseze in vederea motivarii elevilor care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele nationale, organizate de Ministerul Educatiei Nationale.

  In atasament gasiti lista elevilor premiati, domeniile in care ei au performat si numele profesorilor care i-au coordonat.

   

    [...]Citeste mai departe
  43 de olimpici felicitati cu ocazia Zilei Municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • 12 octombrie - Ziua Municipiului Oradea


  [2016-10-22]
  Cu ocazia Zilei Municipiului Oradea, in sala „Traian Mosoiu" a primariei a avut loc sedinta festiva a Consiliului Local, la care au participat consilierii locali, conducerea Primariei, precum si numerosi invitati.

  In deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre semnificatia zilei de 12 octombrie pentru oradeni: „Sarbatorim azi Ziua orasului Oradea, o zi a recunostintei, deoarece azi sarbatorim si doua evenimente importante in istoria municipiului Oradea: 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaratia de la Oradea in casa avocatului Aurel Lazar, declaratie care a stat la baza Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, dar si data de 12 octombrie 1944, când orasul Oradea a fost eliberat de trupele române si ruse, moment de recunostinta fata de cei care au adus mari servicii orasului Oradea".

  Primarul a mentionat ca aceste evenimente istorice au depins in parte de cei care au trait aici, iar o alta de o conjunctura internationala, asa cum se intâmpla si in zilele de azi.

  "Uitându-ne cu recunostinta la ceea ce a fost, trebuie sa ne gândim la ceea ce suntem astazi si ceea ce ar trebui sa fim mâine. Si astazi unele lucruri depind de noi, altele tin de conjunctura externa. România trebuie sa fie o tara a Uniunii Europene, o tara care respecta valorile euroatlantice, pentru ca intotdeauna in timp aceste valori ne-au adus prosperitate".

  Primarul a subliniat si importanta celor care traiesc astazi in municipiu.

  "Ce trebuie sa facem astazi? Lucrurile care depind de noi. Trebuie sa ne gândim ce facem ca peste doi ani, la aniversarea de 100 de ani de la Marea Unire, daca am preluat o tara intreaga de la inaintasii nostri, sa asiguram copiilor nostri o tara prospera. Pentru aceasta, in municipiul Oradea trebuie sa facem câteva lucruri si sa le urmarim in anii urmatori. Este nevoie sa  asiguram o conectare a orasului cât mai buna la zonele care se dezvolta, e nevoie sa sustinem prin masuri conditii bune pentru ca dezvoltarea economica a orasului sa continue,  sa avem un sistem de educatie performant in municipiul Oradea, astfel incât tinerii nostri sa ramâna in Oradea, deoarece ei vor dezvolta orasul in anii urmatori. E important sa avem servicii publice cât mai bune, sa avem o pace sociala  in oras, asa cum avem si astazi, astfel incât orice oradean, indiferent de etnie si confesiune, sa se simta bine in Oradea."

  La finalul discursului, Ilie Bolojan a multumit tuturor celor care au contribuit in orice forma la dezvoltarea orasului.

  Insemnatatea si semnificatiile zilei de 12 octombrie au fost prezentate in detaliu de catre profesorul dr. Ioan Zainea de la Universitatea Oradea, iar despre importanta zilei de 12 octombrie 1944, Ziua eliberarii orasului, a vorbit prof. univ. Dr. Gabriel Moisa.

  La finalul sedintei, membrii Consiliului si cei prezenti la sedinta solemna s-au deplasat in Parcul 1 Decembrie la festivitatea militara organizata la Statuia Ostasului Român.

  La Statuia Ostasului Român, despre importanta zilei au rostit alocutiuni primarul Ilie Bolojan si colonelul Grigore Bartos.

  In discursul sau, Primarul Ilie Bolojan a atras atentia cetatenilor prezenti asupra faptului ca trebuie sa fim recunoscatori eroilor nostri, conducatorilor tarii noastre, care la timpul lor au luat decizii corecte pentru ca România si Oradea sa fie ceea ce sunt azi, precum si la faptul ca, depinzând de conjuncturi, suntem responsabili de deciziile noastre.

  Manifestarile oficiale s-au terminat cu depuneri de coroane si jerbe de flori la casa memoriala Aurel Lazar si la statuia lui Aurel Lazar de pe strada pietonala. 

   

    [...]Citeste mai departe
  12 octombrie - Ziua Municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Pretul local al gigacaloriei creste cu 2,55 lei, pretul platit de populatie ramane acelasi


  [2016-10-21]
  Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat in sedinta de joi, 20 octombrie, majorarea pretului local al energiei termice cu 2,55 lei/gcal, mentinând totodata pretul de facturare la populatie la nivelul existent, prin majorarea subventiei acordate de la bugetul local.

  Incepând cu data de 1 noiembrie 2016,  pretul local al energiei termice practicat de societatea Termoficare Oradea SA, calculat ca medie ponderata, va fi de 297,31 lei/gcal (inclusiv TVA), fiind majorat cu 2,55 lei/gcal.

  Pretul local de facturare a energiei termice furnizate populatiei prin sistemul centralizat ramâne la nivelul de 240 lei/gcal (inclusiv TVA), prin cresterea subventiei unitare acordate de la bugetul local la nivelul de 57,31 lei/gcal.

   

    [...]Citeste mai departe
  Pretul local al gigacaloriei creste cu 2,55 lei, pretul platit de populatie ramane acelasi
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-au aprobat indicatorii pentru amenajare de strazi, alei si parcari in Cartierul Ceyrat


  [2016-10-21]
  In cadrul sedintei de Consiliu Local de ieri, 20 octombrie 2016 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investitie "Strazi, drumuri, alei rutiere si spatii de parcare in cartierul Ceyrat din municipiul Oradea".

  Valoarea totala a lucrarilor este estimata la 6.094.000 lei (constructii+montaj).

  Trebuie mentionat ca prin HCL nr. 404/30 iunie 2015 s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unui ansamblu de locuinte colective pe str. Ceyrat. Pentru acest ansamblu de locuinte se impune realizarea cailor de acces, a strazilor, drumurilor, aleilor rutiere si spatiilor de parcare, precum si rezolvarea scurgerii apelor pluviale.

  Astfel, in interiorul ansamblului de locuinte se vor crea doua strazi cu doua benzi de circulatie, trotuare, locuri de parcare, dar si zone verzi.

  Prin urmare, se are in vedere amenajarea in Cartierul Ceyrat a Aleii Trandafirilor si a Aleii Lavandei, impreuna cu dotarile aferente. Astfel, in proximitatea Aleii Trandafirilor cu o lungime de aproape 1 km, se vor amenaja 453 locuri de parcare + 16 locuri pentru persoanele cu dizabilitati, o pista de biciclete cu o lungime de 788 mp, 172 de locuri pentru parcarea bicicletelor, o platforma pentru deseuri, dar si peste 5000 mp de zone verzi.

  Proiectul vizeaza si amenajarea Aleii Lavandei din cartierul Ceyrat cu o lungime de 809 ml.  Aferent acestei strazi se vor amenaja 346 locuri de parcare + 14 locuri pentru persoanele cu dizabilitati, o pista de biciclete in lungime de aprox 800 m, 258 locuri de parcare pentru biciclete, platforme pentru deseuri si 14.016 mp de zone verzi.

  Durata de executie a  acestor lucrari va fi de 18 luni.

  Pentru detalii, in atasament puteti vizualiza proiectul de hotarâre.

    [...]Citeste mai departe
  S-au aprobat indicatorii pentru amenajare de strazi, alei si parcari in Cartierul Ceyrat
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ambasadorul SUA, Hans Klemm, la Primaria Oradea


  [2016-10-21]
  In cadrul vizitei pe care a efectuat-o vineri, 21 octombrie, la Oradea, Excelenta Sa, domnul Ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, a avut o intrevedere la Primaria Oradea cu primarul Ilie Bolojan.In cadrul discutiilor care au avut loc au fost abordate aspecte privind oportunitatile economice si de afaceri pe care orasul Oradea le ofera companiilor care doresc sa-si dezvolte investitii in România.Un alt punct al discutiilor a fost cel legat de posibilitatile de colaborare pe linie culturala si de educatie, precum si de ceea ce pot face Primaria Oradea si Ambasada SUA pentru incurajarea acestora. [...]Citeste mai departe
  Ambasadorul SUA, Hans Klemm, la Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • SE DISTRIBUIE FORMULARELE PENTRU AJUTORUL DE INCALZIRE


  [2016-10-21]
   

  Administratia Sociala Comunitara Oradea aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea ca, incepând cu data de 21.10.2016, incepe distribuirea formularelor de cereri si declaratii pe proprie raspundere pentru acordarea ajutoarelor de incalzire a locuintei pentru sezonul rece 2016 - 2017, la sediul A.S.C.O. din str. Primariei nr. 42., Serviciul Relatii cu Publicul (cam. 17).

  Orar de functionare:

  Luni   7:30 - 16:30

  Marti   7:30 - 16:30

  Miercuri 7:30 - 16:30

  Joi        7:30 - 18:30

  Vineri    7:30 - 16:30

  Informatii despre modalitatea de acordare si criteriile de eligibilitate sunt cuprinse in atasamentul stirii.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  SE DISTRIBUIE FORMULARELE PENTRU AJUTORUL DE INCALZIRE
  Sursa: Primaria Oradea
 • Rondoul din giratia Ogorului - Calea Aradului, amenajat printr-o sponsorizare


  [2016-10-21]
   

  Saptamâna trecuta a fost finalizata amenajarea rondoului din giratia Ogorului - Calea Aradului, lucrarea fiind sponsorizata de firma S.C Aido Grup Invest S.R.L (Bacio Dolce).

  Astfel, s-au montat aproximativ 600 mp de gazon tip rulou, impreuna cu instalatia de irigare automata. Totodata, o suprafata de cca 600 mp a fost acoperita cu piatra decor, sub care s-au montat 600 mp de folie geotextila pentru impiedicarea cresterii buruienilor.

  Investitia a fost realizata in baza contractului dintre S.C Aido Grup Invest SRL si Primaria Oradea, cu ajutorul specialistilor serei de flori "Alma".

  De asemenea, s-au amenajat patru insule cu flori, insule care au  forma de migdala. In aceste insule (cu suprafata totala de aprox. 50 mp) s-au plantat crizanteme multiflorale, asper, panselute etc. Aceste spatii vor fi amenajate in permanenta cu flori de sezon.

  Tot in acest rondou din giratia Ogorului - Calea Aradului s-au montat 48 bucati de arbusti Juniperus (clasa conifer). Iluminatul pentru cele 4 insule cu flori se va realiza prin reflectoare, pentru a scoate in evidenta florile si pe timp de noapte.

  Amintim ca tot printr-o sponsorizare s-a amenajat la mijlocul lunii august rondoul din giratia strada Ogorului - Nufarului.  Lucrarile de amenajare au fost realizate ca sponsorizare de catre firma Adenandra. Aici s-a realizat sistemul de irigatii, dar si plantarea de arbusti si plante perene, precum si a gazonului. Rondoul din giratia strada Ogorului - Nufarului este intretinut de Adenandra SRL.

  Primaria Oradea multumeste firmelor care dau dovada de responsabilitate sociala, implicându-se in actiunile de infrumusetare a municipiului.

    [...]Citeste mai departe
  Rondoul din giratia Ogorului - Calea Aradului, amenajat printr-o sponsorizare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Toamna celor 65.000 de gurmanzi oradeni


  [2016-10-21]
  Concerte de exceptie, cuptoare incinse, vals pe picioroange si teatru modern. Dupa 4 zile pline de momente artistice, delicii culinare si concerte sustinute de unii din cei mai iubiti artisti ai momentului, cea de a 25-a editie a Toamnei Oradene s-a incheiat duminica seara cu un spectacol de artificii, in compania miilor de oameni prezenti la festival.

  Desfasurat in perioada 6-9 octombrie, evenimentul Toamna Oradeana a debutat cu emotii si câtiva stropi de ploaie. Oradenii nu s-au lasat insa speriati, au luat cu asalt Piata Unirii si zonele festivaliere si s-au bucurat de activitatile pregatite de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in parteneriat cu fondatorii clujeni ai conceptului Street FOOD Festival in România. Evenimentul a inregistrat un trafic total de peste 65.000 de persoane, care au dansat, au cântat, au degustat specialitati din bucatariile internationale si au dat curs magiei unei colaborari de succes pusa la cale de Toamna Oradeana si Street FOOD Festival.

  „A fost minunat sa vedem Piata Unirii plina de oameni, voie buna si mâncaruri alese. Ne-am bucurat cu totii de o atmosfera deosebita si in multe momente am simtit ca suntem turisti in propriul oras. Le multumim si-i felicitam pentru implicare, dedicare si in special profesionalism pe cei din echipa Street Food Festival, ne-am bucurat sa va avem la Oradea. Ca in fiecare an, au fost alaturi de noi echipele de mentinere a ordinii si sigurantei publice, multumim tuturor structurilor pentru promptitudinea si implicarea acestora.

  Ne bucuram ca am putut oferi oradenilor un eveniment deosebit si le suntem recunoscatori pentru ca au sustinut eforturile noastre prin prezenta lor in piata intr-un numar atât de mare." - Mihai Jurca, director executiv APTOR.

  "Oradea, iti multumim! Ai fost o gazda minunata si suntem extrem de fericiti ca am putut sa ne bucuram impreuna de Toamna Oradeana. Va multumim, dragi oradeni, ca ati dat curs zilnic invitatiei noastre de a veni in Piata Unirii si de a crea impreuna amintiri delicioase. Multumim de asemenea Primariei Municipiului Oradea pentru onoarea de a ne face partasi la acest eveniment atât de important, tuturor autoritatilor, dar si sponsorilor si partenerilor, fara a caror implicare si cooperare nu am fi putut ajunge la gurmanzii oradeni." - Constantin Covaliu, General Manager Street Food Festival.

  Piata Unirii nu a fost singura zona din oras activata de Toamna Oradeana. Programul cultural a fost completat si de alte momente artistice desfasurate in alte zone reprezentative ale orasului, precum Cetatea Oradea sau Teatrul Regina Maria. Acordurile de pian, dansurile pline de viata si culoare, melodiile celebre si deliciile pregatite la Street Food Festival au contribuit din plin la o noua editie de succes a Toamnei Oradene.

  Ultima seara de festival s-a incheiat cu un spectacol de artificii grandios care a luminat intreg orasul si a asezat zâmbete pe fetele miilor de oradeni prezenti in Piata Unirii. Cea de a 25-a editie se incheie aici, dar magia acestui eveniment va ramâne cu siguranta prezenta macar pâna la debutul editiei cu numarul 26. [...]Citeste mai departe
  Toamna celor 65.000 de gurmanzi oradeni
  Sursa: Primaria Oradea
 • Donatii de la artisti plastici pentru Muzeul Cetatii si Orasului Oradea


  [2016-10-20]
  Cea mai nou infiintata institutie de cultura oradeana, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, se bucura din plin de sprijinul artistilor plastici oradeni, care s-au oferit sa contribuie la imbogatirea zestrei artistico-plastice.

  Renumitul pictor oradean Niculae Adel a venit cu initiativa de a dona Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, din propria sa colectie de tablouri, o lucrare care sa fie inclusa in viitoarea "Colectie de pictura contemporana" din cadrul Sectiei Istoria Orasului Oradea.

  Muzeul Cetatii si Orasului Oradea functioneaza incepând cu luna mai a anului in curs si, ca orice institutie care abia a luat fiinta, este in curs de a-si contura un patrimoniu de valoare. In acest sens, conducerea institutiei muzeale a impartasit initiativa artistului plastic Niculae Adel. Astfel la inceputul acestei saptamâni, au fost semnate primele doua contracte de donatie catre Muzeul Cetatii. "Ii multumim domnului Niculae Adel pentru generozitate, pentru initiativa, pentru faptul ca se dovedeste a fi un bun locuitor al Cetatii, pentru ca este un altruist si, evident, un om bun. Un om cu care ne place sa colaboram si care ne onoreaza cu prietenia sa sincera", ne-a declarat dr. Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetatii si Orasului Oradea.

  Initiativei domnului Niculae Adel i s-a alaturat si artista Eugenia Dragoi, care, la rândul ei, a donat un tablou, format din doua module. In plus, aceasta a decis ca jumatate din sumele incasate din vânzarea tablourilor expuse, in aceste zile, in cadrul expozitiei „Vocile formei - Rombul" din Corpul C al Cetatii Oradea, sa fie donate tot in contul Muzeului Cetatii si Orasului Oradea.

  Lucrarea domnului Niculae Adel este o pictura pe pânza, realizata in ulei si spaclu, cu dimensiuni de 60/61 cm, intitulata "Nava spatiala pe planeta Marte". "Odata cu infiintarea Muzeului Cetatii si Orasului Oradea am realizat ca este nevoie de obiecte de valoare pentru expunere, dar si pentru promovarea artistilor locali. Obiectivul este ca toate aceste obiecte sa fie expuse permanent astfel ca vizitatorii sa se familiarizeze si sa-i cunoasca pe artistii plastici oradeni", a declarat Niculae Adel. Acesta face un apel catre toti artistii plastici locali sa se alature si ei acestei campanii si sa doneze din prea plinul lor, deoarece initiativa este in interesul comunitatii oradene.

  Prima dintre colegii de breasla care a raspuns pozitiv unui astfel de proiect a fost pictorita Eugenia Dragoi. "M-a motivat bucuria ca arta mea poate fi expusa intr-un loc atât de frumos cum este Muzeul Cetatii si Orasului Oradea. Gestul meu vizeaza si mobilizarea artistilor locali sa doneze si ei lucrari care sa imbogateasca zestrea artistico-plastica a orasului", a precizat Eugenia Dragoi. Aceasta a donat lucrarea cu titlul "Ierarhii Ceresti", o pictura formata din doua module cu dimensiuni de 100/40 cm, realizata in tehnica acryl pe pânza. "Este o onoare si un privilegiu pentru noi artistii ca arta sa nu ramâna in atelierul artistului, ci sa functioneze terapeutic pentru vizitatorii care trec pragul Muzeul Cetatii si Orasului Oradea", a mai adaugat Eugenia Dragoi.

  In continuare, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea asteapta artistii oradeni sa se alature acestei campanii care are ca finalitate realizarea unei expozitii permanente dedicata artistilor plastici oradeni.  

   

    [...]Citeste mai departe
  Donatii de la artisti plastici pentru Muzeul Cetatii si Orasului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Conferinta privind Mobilitatea urbana durabila


  [2016-10-19]
  In perioada de programare 2014-2020, Municipiul Oradea are alocat prin Programul Operational Regional, Axa 4 - Spijinirea dezvoltarii urbane durabile suma de 36,14 milioane de euro. Proiectele care vizeaza mobilitatea urbana si transportul public vor fi depuse in cadrul prioritatii de investitii 4.1. "Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, in particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbana si a unor masuri relevante pentru atenuarea adaptarilor".

  Planul de Mobilitate Urbana Durabila a Municipiului Oradea este un document strategic necesar pentru obtinerea finantarii proiectelor din domeniul mobilitatii urbane in cadrul Progamului Operational Regional 2014-2020.

  In acest context, Municipiul Oradea a fost invitat de catre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest din Cluj-Napoca sa sustina o prezentare cu privire la bunele practici din domeniul mobilitatii urbane.

  Astfel, in data de 7 octombrie a avut loc la Ancona conferinta de lansare a proiectului TRAM - "Elaborarea unor de Planuri de Actiune pentru mobilitatea urbana sustenabila", intâlnirea fiind organizata de liderul proiectului, Regiunea Marche din Italia. Acest proiect este implementat de 5 parteneri din state membre ale Uniunii Europene (Italia, Suedia, Spania, Ungaria si România).

  In cadrul conferintei, care a avut drept scop facilitarea transferului de bune practici in domeniul mobilitatii urbane sustenabile precum si imbunatatirea politicilor, strategiilor si a programelor dedicate transportului urban durabil, au luat cuvântul dl Angelo Sciapichetti, Ministrul Regional pentru Transport si Membru al Guvernului Regiunii Marche, dna Letizia Casonato, directorul Directiei de Politici UE din Regiunea Marche si dl Mauro Terzoni, seful Departamentului de Transport din Regiunea Marche. Conferinta s-a incheiat cu 5 prezentari de bune practici in domeniul mobilitatii urbane sustenabile, sustinute de reprezentantii celor 5 regiuni. Aceste prezentari au fost moderate de dl Giuseppe D'Angelo, coordonatorul Comisiei Interregionale de Mobilitate.

  Municipiul Oradea a fost reprezentat de responsabilul Planului de Mobilitate Urbana Durabila, dl. Ovidiu Guler, consilier in cadrul Directiei de Management Proiecte cu Finantare Internationala, Primaria Municipiului Oradea.

  Pentru mai multe informatii puteti accesa urmatoarele doua pagini web:

  www.interregeurope.eu/tram/  - pagina web a proiectului

  http://www.nord-vest.ro  - pagina web a Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

  Proiectul TRAM este finantat prin Programul de Cooperare Teritoriala, Interreg Europe 2014-2020 si are un buget total de 1.264.078 euro.

   

    [...]Citeste mai departe
  Conferinta privind Mobilitatea urbana durabila
  Sursa: Primaria Oradea
 • Magia sarbatorilor de iarna la Targul de Craciun Oradea


  [2016-10-19]
  Editia a doua a Târgulului de Craciun Oradea isi va deschide portile in data de 30 noiembrie, in Piata Unirii, intr-un decor de poveste, atent amenajat pentru a aduce magia sarbatorilor de iarna in sufletele vizitatorilor. Orasul Oradea se aliniaza, astfel, celor mai mari orase europene, precum: Viena, Budapesta sau Praga, dar si celor românesti: Sibiu, Cluj-Napoca sau Bucuresti, care redau magia sarbatorilor de iarna, pe toata durata lunii decembrie.

  Târgul de Craciun Oradea este organizat de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in Piata Unirii, in perioada 30 noiembrie - 31 decembrie.

  DISTRACTIE SI ACTIVITATI

  Piata Unirii va reprezenta in acest an punctul de atractie al sarbatorilor de iarna, atât prin infatisare cât si prin activitati. Programul evenimentului va include o serie de activitati si momente specifice sarbatorilor de iarna, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii si casute cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii vor putea admira bradul de Craciun in mijlocul celor 40 de casute de lemn, la o cana de vin fiert sau la o gustare. Nu vor lipsi nici activitatile pentru cei mici, ei vor avea parte de multe surprize, pe lânga activitatile traditionale, Atelierul Mosului, Ieslea sau Casuta lui Mos Craciun.

  Colindatorii si ansamblurile de colindatori sunt invitati sa se inscrie in programul târgului pentru a incânta vizitatorii cu cântece speciale de Craciun la adresa de email oradeaturism@gmail.com, pâna in data de 15 noiembrie 2016.

  CADOURI SI SPECIALITATI CULINARE

  Pentru ca ne dorim ca vizitatorii Târgului de Craciun sa poata sa aleaga cele mai frumoase si inedite cadouri de Craciun, saptamâna viitoare, din 24 octombrie, ii invitam pe cei mai creativi si cei mai buni producatori sa participe la licitatia publica pentru ocuparea celor 40 de casute cu cadouri. Tot in cursul saptamânii viitoare ii invitam si pe maestrii in arta culinara traditionala a Sarbatorilor de Iarna sa participe la licitatia publica pentru ocuparea celor 5 locatii de food. Data licitatiilor va fi comunicata in zilele urmatoare.

  AMENAJAREA LOCATIEI

  Piata Unirii va fi amenajata cu luminite, arcade, ornamente si brad de Craciun si va primi vizitatorii intr-un decor plin de magie care le va taia respiratia. Vor fi amenajate 5 zone: casute cu cadouri, zona de food, zona de copii, zona de distractii si scena.

  In perioada imediat urmatoare, in cadrul unei conferinte de presa vom prezenta detalii suplimentare legat de eveniment si de programul acestuia.

  Dorim sa le multumim atât sponsorului oficial cât si partenerilor acestui eveniment pentru sprijinul acordat in organizarea acestei editii a Târgului de Craciun Oradea.

  Sponsor principal: Raiffeisen Bank

    [...]Citeste mai departe
  Magia sarbatorilor de iarna la Targul de Craciun Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Viceprimarul Malan: Oradea trebuie sa continue reabilitarea sistemului de termoficare


  [2016-10-19]
  Viceprimarul Mircea Malan si Stanel Necula, directorul Termoficare Oradea SA, au sustinut azi, 19 septembrie 2016, o conferinta de presa cu privire la situatia lucrarilor de reabilitare a retelelor de termoficare din municipiul Oradea.

  Cerându-si scuze, in numele administratiei locale, tuturor oradenilor pentru disconfortul generat de lucrarile efectuate, viceprimarul Mircea Malan a subliniat totodata faptul ca administratia locala nu avea alta alternativa decât reabilitarea sistemului de termoficare, vechiul sistem putând sa se opreasca in orice clipa din cauza problemelor esentiale de degradare la sursa, la care se adauga problemele de poluare a mediului. "Suntem convinsi ca nu avem alta optiune decât sa continuam cât mai hotarât posibil investitiile in reabilitarea sistemului centralizat de termoficare a orasului nostru. Trebuie sa facem aceste lucrari care inevitabil genereaza neplaceri si disconfort. Le multumim oradenilor pentru intelegerea de care au dat dovada suportând aceste consecinte negative ale lucrarilor care se realizeaza".

  Viceprimarul a mentionat ca in etapa I s-au reabilitat 17,5 km de retele magistrale, iar in etapa a II-a sunt vizati alti 20,28 km. Valoarea totala a proiectului este de 33,5 milioane euro, din care 98% reprezinta fonduri nerambursabile, iar 2% contributia orasului.

  "Am reusit sa inlocuim capacitatea de productie a centralei, centrala noua a orasului fiind cea mai moderna si performanta centrala electrica de termoficare din România. Avem insa pierderi foarte mari pe retelele de distributie, reteaua de distributie formata din 86 km conducte magistrale, 149 de puncte termice si peste 140 km retele secundare, la care se adauga si sistemul de reciclare a apei. Starea acestui sistem a facut si face ca serviciile pe care le furnizam astazi populatiei sa nu fie la parametrii de calitate si de cost corespunzatori. Din aceasta cauza, orasul Oradea trebuie sa continue reabilitarea sistemului de termoficare", a declarat Mircea Malan.

  Situatia lucrarilor la reteaua de termoficare a orasului

  In acest an, din cei 20,28 km retea din etapa II-a programului, s-au realizat 5,7 km. In urma experientei lucrarilor executate in anii anteriori, s-a decis ca lucrarile sa se desfasoare doar pe perioada verii, administratia locala convenind cu executantii ca lucrarile sa fie finalizate pâna la 15 octombrie, iar in primavara anului viitor, dupa oprirea agentului termic, lucrarile sa continue. Sezonul rece a venit insa in acest an mai repede decât de obicei, iar la inceputul lunii octombrie deja erau indeplinite toate conditiile legale necesare pentru a incepe furnizarea agentului termic. In aceasta situatie, in care practic orasul era cu conducte sectionate in mai multe zone, problema a fost rezolvata prin provizorate, insa reteaua in ansamblul ei nu avea capacitatea de a furniza cantitatea de agent termic necesara functionarii sistemului in integritate la parametrii normali. 140 de puncte termice au functionat la parametrii normali, 5 puncte termice nu au avut incalzire si apa calda deloc, iar celelalte puncte termice au avut câteva ore ori incalzire ori apa calda.

  Conform planului de lucru asumat, in 15 octombrie lucrarile au fost finalizate, iar incepând de duminica 16 octombrie, sistemul de termoficare functioneaza in parametrii normali, cu unele mici exceptii in Sânmartin si Baile Felix, unde din cauza unei probleme tehnice au fost probleme cu incalzirea si furnizarea apei calde.

  In prezent, toate punctele termice furnizeaza agent termic la parametrii normali, singurele situatii in care cetatenii nu beneficiaza de caldura fiind cele provocate de avarii sau daca cetatenii au inchis robinetele la nivel de bloc, a precizat directorul Termoficare Oradea, Stanel Necula.

  Oradea continua investitiile in sistemul de termoficare

  In cadrul conferintei, viceprimarul a mai mentionat ca din cele 7 orase din România care beneficiaza de reabilitarea sistemului de termoficare din fonduri nerambursabile, Oradea este singurul oras in care s-a inceput derularea lucrarilor. Pentru anul 2017, sunt programate lucrari de modernizare a celor 15 km de retele primare in urmatoarele zone:  Strada Onestilor, Tudor Vladimirescu, Bulevardul Decebal, de la str. Simion Barnutiu pâna la Calea Aradului, Strazile Petre Ispirescu-Henri Coanda, Simion Barniutiu-Rosiorilor, Sucevei-Horea-Sextil Puscariu-Beiusului-Aleea Salca, Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc, Cicero-Ariesului-Beiusului, Parcul Traian, Dunarea-Republicii- General Magheru-Delavrancea-Parcului, Parcul I.C Bratianu, Maresal Al. Averescu-Barierei, Depozitului-Caii Ferate-Ogorului.

  Toate lucrarile se vor executa cu asigurarea provizoratului, astfel incât nu vor fi facute opriri in furnizarea apei calde mai mari de 2 zile.

  In perioada 2018-2019, sunt prevazute lucrari de reabilitare a inca 11 kilometri de retele de termoficare.

  "Sunt absolut convins ca daca orasul Oradea va continua sa investeasca, daca oradenii vor continua sa strânga din dinti si vom reusi sa reabilitam acest sistem, cei care astazi doresc sa mearga spre alta variante  vor cere din nou racordarea la sistemul centralizat, pentru ca asta se intâmpla peste tot, acolo unde sistemul centralizat este functional, unde asigura o calitate corespunzatoare si unde nu genereaza pierderile colosale pe care noi le producem. Marea noastra provocare este sa reducem aceste pierderi masive pe care sistemul le are datorita starii sale proaste."

  In ceea ce priveste eventualele avarii in sezonul de iarna,  Mircea Malan a mentionat ca "este foarte clar ca pe acele tronsoane care nu au fost reabilitate vor fi avarii, conductele noi sunt proiectate sa functioneze la parametrii optimi la o presiune de 6 bari. Noi astazi daca introducem in sistem 6 bari, pentru ca conductele noi sa functioneze la parametrii optimi, tot ce e vechi crapa. Astfel incât se lucreaza la o presiune de aproximativ 4,5 bar."

  Pentru a rezolva aceasta problema, Termoficare are in derulare o procedura de achizitionare a unei statii de pompare care sa deserveasca strict Magistrala 3, pe ramura care deserveste astazi practic zona Rogerius pâna zona in centrala, pâna când tot sistemul va fi reabilitat. Datorita acestei investitii, eventualele avarii nu vor afecta decât o mica parte a populatiei, pentru un timp scurt, cel mult 1 sau 2 zile.

  "Lucram foarte aplicat la acest mare proiect al orasului. Tinem cont de parerea celor mai priceputi oameni in acest domeniu. Credem ca stim ce trebuie facut, stim in ce directie dorim sa ajungem, cu frustrarea ca evident nu avem atâta fonduri la dispozitie sa reabilitam in intregime  sistemul de termoficare a orasului", a mentionat viceprimarul la finalul conferintei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Viceprimarul Malan: Oradea trebuie sa continue reabilitarea sistemului de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Intalnire si prezentare de carte la Cetatea Oradea


  [2016-10-18]
  Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, impreuna cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici - Filiala Bihor si Asociatia "Cei 40 de Mucenici" organizeaza o intâlnire de suflet cu doamna dr. Galina Raduleanu, fost detinut politic in perioada comunista.

  Evenimentul va fi prilejuit si de prezentarea cartii "Repetitie la moarte", volumul de memorii a doamnei dr. Galina Raduleanu despre detentia din Gulagul românesc. Condamnata la 7 ani inchisoare pentru "discutii dusmanoase" cu tatal sau, preotul basarabean Boris Raduleanu, autoarea va trece prin inchisorile din Brasov, Uranus, Jilava, Arad si Oradea.

  Conferinta si prezentarea de carte va avea loc, luni, 24 octombrie, ora 17.00, in Corpul A al Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, Cetatea Oradea, etaj II. 

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Intalnire si prezentare de carte la Cetatea Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a finalizat modernizarea a 11 strazi din Cartierul Iosia


  [2016-10-17]
   

  Luna trecuta, Primaria Oradea a finalizat lucrarile la o serie de strazi din Cartierul Iosia, acestea aflându-se momentan in proces de receptie.

  Este vorba de urmatoarele strazi: Magurei, Salciei, Clopoteilor, Pelinului, Govorei, Carasului, Oltetului, Ecaterina Varga, Gheorghe Titeica, Constantin Mille, Piata Ghioceilor. De asemenea au fost incheiate lucrarile la strada Cerbului, din zona Dragos Voda.

  La toate aceste strazi au fost realizate lucrari de infrastructura si suprastructura a drumului, amenajare trotuare si accese auto, canalizare pluviala, amenajare spatii verzi, realizare marcaje si indicatoare de circulatie.

  Aceste strazi nu au fost pâna acum asfaltate, prin urmare lucrarile de modernizare au constat si in asfaltarea carosabilului, amenajarea trotuarelor si realizarea canalizarii pluviale.

  Lungimea totala a celor 12 strazi modernizate este de peste 2,5 km.

  „Alte patru strazi din acest lot, respectiv Argesului, Vasile Pârvan, Buzaului si Abraham Lincoln, sunt in curs de asfaltare, lucrarile urmând sa se incheie pâna la sfârsitul acestui an. Strazile din vatra veche a cartierului Iosia care au mai ramas neasfaltate vor fi modernizate in cursul anului viitor", spune viceprimarul Florin Birta.

  Detalii tehnice

  In Piata Ghioceilor (tronson cuprins intre str. Trotusului si str. Nicolae Bolcas), cu o lungime de 210 m, lucrarile au fost executate de S.C. Drumuri Bihor S.A., iar valoarea lucrarilor (constructii+montaj) a fost de 392.300  lei + TVA; pe str. Gh. Titeica, cu o lungime de 341 m, lucrarile au fost  executate de S.C. Dumexim SRL, iar valoarea lucrarilor a fost de 395.501 lei + TVA; pe str. Constantin Mille, cu o lungime de 321 m, lucrarile au fost  executate de S.C Drumuri BH S.A., iar valoarea lucrarilor a fost de 331.849  lei + TVA; pe str. Cerbului, cu o lungime de 121 m, lucrarile au fost executate de S.C. Drumuri Bihor S.A., iar valoarea lucrarilor a fost de 167.542 lei +fara TVA; pe str. Magurei, cu o lungime de 157 m, lucrarile au fost executate de S.C Drumuri Bihor S.A, iar valoarea acestora a fost de 115.756 lei +TVA; pe str Salciei cu o lungime de 168 m, lucrarile au fost executate de S.C Drumuri Bihor S.A, iar valoarea acestora a fost de 180.643 lei + TVA, pe str. Clopoteilor cu o lungime de 151 m, lucrarile au fost executate de S.C Drumuri Bihor S.A, iar valoarea acestora a fost de 163.383 lei +TVA; pe str. Pelinului cu o lungime de 185 m, lucrarile au fost executate de S.C Extract Com S.R.L Salonta, iar valoarea acestora a fost de 225.778 lei +TVA; pe str. Govorei cu o lungime de 157 m, lucrarile au fost executate de S.C Drumuri Orasenesti S.A, iar valoarea acestora a fost de 180.987 lei + TVA; pe str Carasului cu o lungime de 332 m, lucrarile au fost executate de Drumuri Bihor S.A, iar valoarea acestora a fost de 397.271 lei +TVA; pe str Oltetului cu o lungime de 288 m, lucrarile au fost executate de S.Drumuri Bihor S.A, iar valoarea acestora a fost de 368.484 lei + TVA; pe str. Ecaterina Varga cu o lungime de 168 m, lucrarile au fost executate de S.C Drumuri Bihor S.A, iar valoarea acestora a fost de 213.729 lei + TVA.

  In atasament gasiti o galerie foto.

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a finalizat modernizarea a 11 strazi din Cartierul Iosia
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta extraordinara a Consiliului Local


  [2016-10-17]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 2 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 12 octombrie 2016, ora 10:00 in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului  Oradea.

  Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro,  potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta extraordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un politist local a returnat un portofel pierdut cu peste 2.000 lei


  [2016-10-17]
  Miercuri, 5 octombrie 2016, politistul local Hendre Samuel din cadrul Politiei Locale Oradea, in timp ce se afla in afara orelor de serviciu, a gasit pe strada un portofel cu bunuri in valoare de peste 2.000 lei.

  In jurul orei 13:30, acesta a remarcat faptul ca pe strada Republicii pietonal, lânga restaurantul Leon, era uitat un portofel. In urma verificarii, a constatat ca in interiorului portofelului se aflau acte personale, carduri bancare si bacnote (300 lire sterline si 580 lei).

  Dând dovada de profesionalism si tinând cont de principiile care guverneaza conduita unui politist local, respectiv cinstea si corectitudinea, agentul de politie Hendre Samuel a ramas in zona, in eventualitatea reintoarcerii proprietarului portofelului. Acesta s-a dovedit a fi domnul Ioan Marian Cristian din Ploiesti, caruia i-au fost predate bunurile gasite.

  Politistii locali ii indeamna pe cetateni sa dea dovada mereu de spirit civic. Astfel de fapte sunt de dorit sa fie regasite in actiunile cât mai multor cetateni din municipiul Oradea.

  Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala situatii din sfera ei de competenta: 0259.969 - Dispecerat. 

    [...]Citeste mai departe
  Un politist local a returnat un portofel pierdut cu peste 2.000 lei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lucrari de combatere a minatorului castanului


  [2016-10-17]
  In scopul prevenirii infestarii arborilor din specia castan cu larva miniera (Cameraria Ohridella), Primaria Municipiului Oradea anunta locuitorii orasului ca in perioada  12.10 - 17.10.2016 se executa prin tratament la sol lucrarea de combatere a minatorului castanului pe raza municipiului Oradea, etapa a VI-a.

  Toxicitatea redusa a insecticidului Dimilin 25 WP nu dauneza sanatatii oamenilor si animalelor.

  Totodata, recomandam populatiei sa evite contactul insecticidului cu ochii.

  In caz de timp nefavorabil, lucrarile se vor amâna pentru perioada imediat urmatoare, care se va comunica prin presa.

   

    [...]Citeste mai departe
  Lucrari de combatere a minatorului castanului
  Sursa: Primaria Oradea
 • INSTRUIREA ASISTENTILOR PERSONALI


  [2016-10-14]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea, conform prevederilor legale, organizeaza o data la doi ani, gratuit, instruirea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, tematica acesteia fiind stabilita prin Ordinul nr. 319/2007 emis de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse - Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap.  

  In prezent, in cadrul institutiei sunt angajati in baza contractelor individuale de munca un numar de 240 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap  grav. Acestia sunt instiintati printr-o invitatie scrisa cu privire la data si locul organizarii instruirii care urmeaza sa fie organizata si li se aduce la cunostinta obligativitatea participarii acestora, clauza prevazuta si in  contractele individuale de munca.

  Unele dintre cele mai importante obiective ale acestor intâlniri sunt dezvoltarea competentei de a realiza corect ingrijirile primare, consolidarea competentei asistentului personal privind asistarea persoanei cu handicap grav in alimentatie si hranire, dezvoltarea competentei asistentului personal de a antrena si asista persoana cu handicap grav intr-o varietate de activitati necesare dezvoltarii personalitatii acesteia, recuperarii, integrarii in comunitate, petrecerii timpului liber in acord cu particularitatile si preferintele ei.

  Temele abordate la aceste instruiri sunt: adaptarea mediului la nevoile bolnavului, asistarea activitatii si participarii persoanei cu handicap grav in familie si comunitate, asigurarea alimentatiei si hranirii adecvate persoanei cu handicap, supravegherea starii de sanatate a bolnavului, asistarea integrarii scolare si a educatiei permanente a acestuia.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  INSTRUIREA ASISTENTILOR PERSONALI
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta ordinara a Consiliului Local


  [2016-10-14]
   In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 1 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta ordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 20 octombrie 2016, ora 14:00 in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului  Oradea.Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro,  potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta ordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Recital de duete in Lapidarium


  [2016-10-14]
  In colaborare cu Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, marti, 18 octombrie 2016, ora 17.00, in Lapidarium (subsol, Corp A - Cetatea Oradea), Palatul Princiar din Cetatea din Oradea, grupul Duo Varadiensis, format din Lucian Malita - vioara si Thurzo Sandor Jozsef - viola, va sustine un nou recital de duete. Spectaculosul spatiu cu functiune de Lapidarium gazduieste pentru a treia oara un astfel eveniment muzical. Acustica deosebita a subsolului Palatului Princiar din Cetatea Oradea aduce un plus valoare monumentului istoric, aici organizându-se lunar, o astfel de manifestare muzicala. In program vor fi: 1 J.S.BACH (1685 - 1750): Sarabande und Badineri (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef) 2 F.X.TOST (1755 - 1829); Sei Duetti concertanti (Nr. 3) 3 Fr. SCHUBERT (1797 - 1828): Serenade ( Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef) 4 Michael HAYDN (1737 -1806): Sonate in D, Nr. 2 5 E. GRIEG (1843 - 1907): Peer Gynt - Suite II, op. 55 (Der Brautraub) 6 G. DONIZETTI (1797 - 1848):"Deh non voler constringere" - arie italiana (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef) 7 Marco A.B. COUTINHO (1952 - ): Conversas contrapontisticas II, op. 77 8 YRADIER Sebastian (1809 - 1865): Serenada spaniola "La Paloma" (Prelucrare pentru duet de Thurzo Sandor Jozsef).Biletul de intrare costa 5 [...]Citeste mai departe
  Recital de duete in Lapidarium
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sistemul de termoficare al municipiului reintra in parametrii normali


  [2016-10-14]
  Lucrarile din cadrul etapei a II-a de reabilitare a retelei de termoficare a municipiului, programate pentru acest an si planificate sa se incheie pe data de 15 octombrie, se apropie de final. La aceasta data, mai sunt in curs de executie lucrari pe tronsoane reduse ca lungime, dar esentiale pentru functionarea adecvata a retelei de transport, in zona strazilor T. Vladimirescu, M. Eminescu - Piata Creanga, William Shakespeare, Gen. Magheru - Gheorghe Doja.

  In conformitate cu planificarea derularii lucrarilor, incheierea lucrarilor de montaj conducte si reintregirea sistemului de transport a energiei termice este estimata a fi finalizata in cursul noptii de 14-15 octombrie.

  Odata cu  finalizarea acestor lucrari de reabilitare a magistralelor, se va proceda la racordarea, umplerea si pornirea instalatiilor din zonele care au fost afectate. Vor fi intrunite astfel conditiile tehnice pentru asigurarea confortului termic necesar in toate zonele deservite, inclusiv in zona de centru, cartierul Nufarul, Dragos Voda, Sinmartin si Baile Felix.

  "Estimam ca intregul sistem de termoficare va functiona la parametri normali, gradual dinspre centru spre partea de sud a orasului (Nufarul-Sinmartin), incepând de duminica seara", a spus viceprimarul Mircea Malan.

  In cadrul contractului de reabilitare retele de termoficare, care vizeaza reabilitarea a 20,28 km de retea primara de termoficare, in decursul anului 2016 au fost inlocuite tronsoane de conducte aflate pe amplasamentul urmatoarelor strazi: Piata Creanga - Menumorut - Mihai Eminescu; Gen  Magheru - Ghe. Doja - B. St. Delavrancea; Aleea Strandului - Codrilor; Depozitului - Piata Nucetului - Tiglarilor - Eforiei - Constantin Noica; incinta CET; str. Tudor Vladimirescu; W. Shakespeare - Pod Decebal; Al. Vlahuta - Sucevei - M. Viteazu; Mal Petea - Prieteniei; Al. Andritoiu; Aviatorilor - Aleea Calinului - H. Ibsen - Buzaului.

  Lucrarile sunt derulate in cadrul Proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice - Etapa II", sursa de finantare fiind Programul Operational Infrastructura Mare, Axa 7 "Cresterea eficientei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare in orasele selectate". Lucrarile sunt executate de asocierea SC Energomontaj SA sucursala Timisoara - SC Elsaco Electronic SRL - SC Isoplus Romania SRL - SC ISPE SA.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sistemul de termoficare al municipiului reintra in parametrii normali
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-au finalizat lucrarile la strada Anghel Saligny


  [2016-10-13]
  In luna septembrie s-au finalizat lucrarile de asfaltare a strazii Anghel Saligny, acestea fiind acum in curs de receptie.

  Strada Anghel Saligny este o strada noua, aflata in partea de sud a municipiului, care deserveste zona Parcului Industrial Eurobusiness II si este racordata la drumul colector printr-o giratie cu trei brate.

  Realizarea acestei investitii a fost impusa de necesitatea rezolvarii circulatiei rutiere in conditii de confort si siguranta.

  Strada are o lungime de 1381 m si o latime de 8 m.

  Lucrarile cuprinse in proiect au fost: lucrari de infrastructura si suprastructura a drumului, realizarea canalizarii pluviale, realizarea instalatiilor electrice de iluminat (s-au montat 54 de stâlpi de iluminat), montarea de tuburi/realizarea de traversari pentru instalatiile de gaz, iar in final realizarea marcajelor si a indicatoarelor rutiere.

  Tot in cadrul proiectului de amenajare a acestei strazi s-au realizat trei statii de autobuz, statii care vor deservi in principal personalul din Parcul Industrial.

  Lucrarile au fost realizate de asocierea de firme: S.C. Drumuri Bihor S.A (constructor de drumuri si canalizare), S.C. Proexco S.R.L (proiectantul lucrarii ) si S.C. Electrofor S.R.L (executant partea de iluminat/retele electrice).

  Valoarea lucrarilor (constructii + montaj) a fost de 3.438.194,03 lei (fara TVA).

  Tot luna trecuta, s-au finalizat lucrarile la drumul de acces in strada Petre Carp, drum aflat in Parcul Industrial I. Aici au fost realizate lucrari la infrastructura drumului, la canalizarea pluviala, iar in final lucrari de asfaltare.

  Firma care a realizat lucrarile este S.C Drumuri Orasenesti, iar proiectantul S.C IQ PRO Consulting S.R.L.

  Valoarea lucrarilor (constructie +montaj)  a fost de 356.943 lei (fara TVA).

   

    [...]Citeste mai departe
  S-au finalizat lucrarile la strada Anghel Saligny
  Sursa: Primaria Oradea
 • Intreruperi in furnizarea energiei termice, pentru finalizarea lucrarilor de inlocuire a retelei de termoficare


  [2016-10-12]
  Termoficare Oradea a trimis un comunicat privind situatia furnizarii apei si a incalzirii, pe care il redam mai jos.

  Miercuri 12 octombrie 2016, ora 08.00, se va intrerupe furnizarea apei calde si a incalzirii pentru consumatorii alimentati din punctele termice 404, 405, 406, 407, 409, 410, 411, 412, 417 si 836 pentru reintregirea magistralei termice M1, in zona intersectiei strazilor Gheorghe Doja si General Magheru. Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu PT proprii la care se intrerupe furnizarea agentului termic primar, situati pe strazile General Magheru, Baraganului, Gheorghe Doja - partial, Olteniei, Macinului, G. Enescu, Libertatii - partial, Aurel Lazar, Andrei Saguna, Aleea Strandului, Andrei Muresanu, H. M. Berthelot, Parcului, B. St. Delavrancea, Petru Rares, Codrilor, Dragos Voda si Parcul Traian, precum si Bazinul Olimpic, Bazinul Acoperit si Complexul Welllness Termal Nymphaea.

  Estimam ca reluarea furnizarii apei calde si a incalzirii se va realiza joi, 13 octombrie 2016, ora 12.00.

  Pâna la sfârsitul acestei saptamâni mai sunt programate urmatoarele lucrari de cuplare a tronsoanelor la care se finalizeaza reabilitarea retelei termice:

  1.         Magistrala M2 - str. Tudor Vladimirescu - vineri, 14 octombrie 2016;

  2.         Magistrala M4 - str. Gh. Doja, in zona intersectiei cu B-dul General Magheru si str. B. St. Delavrancea - sâmbata, 15 octombrie 2016;

  3.         Magistrala M1, in zona jonctiunii cu magistrala M4 - Piata Ion Creanga - sâmbata, 15 octombrie.

  Toate aceste lucrari de eliminare a provizoratelor si de integrare a tronsoanelor reabilitate in sistem vor fi precedate de manevre de golire a retelelor adiacente si de reumpleri ale acestora.

  Odata cu  finalizarea acestor lucrari, estimata pentru data de 15 octombrie 2016, vor fi intrunite conditiile tehnice pentru asigurarea  confortului termic necesar in toate zonele deservite, inclusiv in zona de centru, cartierul Nufarul, Dragos Voda, Sinmartin si Baile Felix.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca impreuna cu echipele constructorilor care  executa lucrarile vom face tot posibilul pentru a reduce  timpul necesar acestor interventii.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  Intreruperi in furnizarea energiei termice, pentru finalizarea lucrarilor de inlocuire a retelei de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Comisia de Monitorizare a Programului Transnational Dunarea a aprobat finantarea proiectului CITYWALK


  [2016-10-12]
  Primaria Oradea anunta ca in 27 septembrie 2016, Comisia de Monitorizare a Programului Transnational Dunarea a aprobat  finantarea proiectului "CITYWALK" .

  Acest proiect va fi implementat in cadrul unui parteneriat format din 13 parteneri din 9 tari, respectiv Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovacia, România, Cehia, Austria si Serbia. Liderul de parteneriat al acestui proiect este Centrul de Cercetare Stiintifica Bistra Ptuj din Slovenia, Primaria Municipiului Oradea fiind singurul partener de proiect din România.

  Proiectul "CITYWALK" vine in ajutorul oraselor din regiunea Dunarii pentru  reducerea emisiilor de CO2 si de zgomot, in favoarea unor orase mai sigure, in care traiul de viata este unul ridicat. Totodata, datorita unei viitoare dezvoltari a sustenabilitatii mobilitatii urbane in transportul mixt se impune incurajarea formelor active ale transportului, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta. Obiectivul general al acestui proiect este imbunatatirea conditiilor zonelor destinate mersului pe jos, acestea aducând ulterior beneficii asupra mediului, beneficii economice si de sanatate. Acest concept este unul important in designul urban durabil.

  Bugetul total al proiectului este de 2.380.492,20 euro, bugetul alocat Primariei Municipiului Oradea fiind de 172.500 euro, din care:

  -        Fonduri nerambursabile 85% - 146.625 euro;

  -        Co-finantare nationala 13% - 22.425 euro;

  -        Contributia Municipiului Oradea 2% - 3.450 euro.

  Primaria Oradea, ca partener in acest proiect, va implementa urmatoarele activitati pilot pentru a-si atinge scopul propus, si anume cresterea gradului de utilizare a diferitelor forme de mobilitate, in special forme active ca mersul pe jos:

  - elaborarea documentatiei tehnico-economice pentru extinderea zonelor pietonale din centrul orasului, respectiv documentatia pentru transformarea strazii Aurel Lazar in zona pietonala, cu o lungime de aproximativ 200 m.

  - montarea unor indicatoare care sa ofere informatii precum: localizarea atractiilor turistice principale, distantele de mers pe jos catre principalele atractii ale orasului, trasee turistice pietonale si timpul alocat mersului pe jos pâna la diversele atractii turistice:

  - 3 indicatoare tip arcada la cele 3 mari intrari in oras dinspre zonele Bors, Cluj si Arad;

  - placute informative aplicabile pe cladiri;

  - panouri de ghidare aplicabile pe cladiri;

  - panouri de ghidare inramate;

  - panouri cu puncte de informare.

  Proiectul va demara in luna decembrie, iar implementarea proiectului va dura 30 de luni.

  Primaria Oradea va implementa acest proiect in colaborare cu Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune.

   

    [...]Citeste mai departe
  Comisia de Monitorizare a Programului Transnational Dunarea a aprobat finantarea proiectului CITYWALK
  Sursa: Primaria Oradea
 • Oradea va avea statii de reincarcare pentru vehicule electrice si hibrid


  [2016-10-12]
  In sedinta extraordinara de azi, 12 octombrie, Consiliul Local al municipiului Oradea si-a dat acordul cu privire la contractarea finantarii pentru proiectul „Montarea unor statii de reincarcare pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in in Municipiul Oradea."

  Totodata, au fost aprobati indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, valoarea investitiei fiind de 1.262.400 lei cu TVA, din care valoarea eligibila a proiectului este de 869.750 lei, durata de implementare fiind de 12 luni. Finantarea este acordata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu.

  In vederea realizarii investitiei, au fost identificate 5 amplasamente pentru montarea statiilor de reincarcare la nivelul Municipiului Oradea, acestea fiind urmatoarele: str. Primariei, str. Dunarea, str. Corneliu Coposu, str. Nufarului, Aleea Strandului.

  In vederea obtinerii finantarii nerambursabile, Municipiul Oradea, prin Directia Management Proiecte cu Finantare Internationala, va depune dosarul de finantare pentru proiect la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Oradea va avea statii de reincarcare pentru vehicule electrice si hibrid
  Sursa: Primaria Oradea
 • Expozitie de bijuterii in Casa Darvas - La Roche


  [2016-10-12]
  Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor va invita joi, 13 octombrie 2016, orele 17:00, la Casa Darvas - La Roche, unde va avea loc vernisajul EXPOZITIEI DE BIJUTERII inspirate din repertoriul decorativ al monumentului. 

  Oradenii sunt asteptati la intâlnirea cu o creatie de bijuterii aparte, realizata de firma bucuresteana Argentor. Inspirat de frumusetea si complexitatea elementelor decorative ale feroneriei, vitraliilor si stucaturilor ce impodobesc Casa Darvas - La Roche, designerul Dorin Dersidan a realizat o serie de bijuterii ce reproduc câteva din motivele decorative reprezentative pentru  stilul arhitectural Secession al creatiei arhitectilor Laszlo si Jozsef Vago.

  In vitrinele amenajate la etaj, oradenii vor putea admira si alege o gama diversificata de bratari, pandantive, cercei, medalioane si butoni de manseta. Piesele sunt modulare, asa incât cei ce vor dori motive combinate le pot obtine in varianta dorita.  Bijuteriile sunt realizate in aliaj de cupru si zinc de fabricatie germana (BR 10).  Unele piese sunt colorate prin tehnica emailului. Fiecare obiect este insotit de un text explicativ referitor la simbolistica motivului decorativ. Preponderente sunt motivele cruciforme si cele inspirate din simbolistica solara (cercul, spirala), dar si din cea a poliedrelor cu valoare simbolica straveche: patratul, pentagrama, octogonul. Din cele mai vechi timpuri, aceste forme arhetipale au sintetizat imaginea fortelor cosmice benefice ce il protejeaza pe cel ce le poarta. In acest sens, dorim ca si bijuteriile Casei Darvas - La Roche sa fie faste pentru iubitorii de frumos ce ii trec pragul.

   

    [...]Citeste mai departe
  Expozitie de bijuterii in Casa Darvas - La Roche
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lista restantierilor la bugetul local


  [2016-10-12]
  Primaria Oradea, prin Directia Economica, a publicat azi, 12 octombrie 2016, pe site-ul institutiei www.oradea.ro, lista revizuita a restantierilor persoane fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante la 7.10.2016 mai mari sau egale cu 1.000 lei si care au fost notificate in prealabil, precum si lista revizuita a restantierilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante la 7.10.2016 mai mari sau egale cu 5.000 lei si care au fost notificate in prealabil.

  Lista poate fi vizualizata accesând sectiunea din stânga paginii: Informatii de Interes Public - Taxe si impozite locale - Comunicare acte administrative - Lista restantieri.

  Prin acesta revizuire au fost eliminate din lista persoanele care si-au achitat intre timp restantele (in intervalul 16 septembrie - 7 octombrie ) si au intrat in lista persoanele care figureaza cu obligatii restante aferente semestrului II- 2016 si care au fost notificate.

  Momentan figureaza ca restantieri un numar de 6.742 persoane fizice, respectiv 378 persoane juridice.

  In conformitate cu art. 162 alin 1 din Legea 207/2015 - Codul de procedura fiscala, Municipiul Oradea publica lista debitorilor persoane fizice si persoane juridice care inregistreaza obligatii restante fata de bugetul local. Potrivit prevederilor legale, in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, Municipiul Oradea va proceda la eliminarea din lista a contribuabililor care si-au achitat aceste obligatii. De asemenea, in cazul obtinerii de catre contribuabili a suspendarii executarii actului administrativ fiscal, se va proceda in termen de 15 zile la eliminarea din lista a contribuabililor aflati in aceasta situatie.

   

    [...]Citeste mai departe
  Lista restantierilor la bugetul local
  Sursa: Primaria Oradea
 • 43 de olimpici felicitati cu ocazia Zilei Municipiului Oradea


  [2016-10-12]
  Primaria Oradea a premiat azi, 12 octombrie 2016,  in cadrul sedintei festive a Consiliului Local, 43 de elevi ai unitatilor de invatamânt de stat din Municipiul Oradea, care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele scolare nationale in anul scolar 2015 -2016.

  Premiile s-au acordat din bugetul local al municipiului si au fost in cuantum de 600 lei/elev, profesori.

  Primarul Ilie Bolojan a spus in deschiderea festivitatii de premiere: "In numele Consiliului Local si al Primariei Oradea, vreau sa le multumesc pentru aceasta performanta si pentru ca reprezinta orasul Oradea la aceste competitii. Le multumesc profesorilor care au grija de acesti elevi si astazi, pentru ca fara meritele lor nu ar exista niciodata o asemenea performanta.  Felicitari inca o data si va doresc mult succes pe mai departe!"

  Diplomele au fost inmânate olimpicilor de catre cei doi viceprimari ai Primariei Oradea, dl. Mircea Malan si dl. Florin Birta.

  Una dintre prioritatile administratiei locale este performanta educationala, performanta pe care Primaria Oradea doreste sa o promoveze si sa o recompenseze in vederea motivarii elevilor care au obtinut rezultate deosebite la olimpiadele nationale, organizate de Ministerul Educatiei Nationale.

  In atasament gasiti lista elevilor premiati, domeniile in care ei au performat si numele profesorilor care i-au coordonat.

   

    [...]Citeste mai departe
  43 de olimpici felicitati cu ocazia Zilei Municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • 12 octombrie - Ziua Municipiului Oradea


  [2016-10-12]
  Cu ocazia Zilei Municipiului Oradea, in sala „Traian Mosoiu" a primariei a avut loc sedinta festiva a Consiliului Local, la care au participat consilierii locali, conducerea Primariei, precum si numerosi invitati.

  In deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre semnificatia zilei de 12 octombrie pentru oradeni: „Sarbatorim azi Ziua orasului Oradea, o zi a recunostintei, deoarece azi sarbatorim si doua evenimente importante in istoria municipiului Oradea: 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaratia de la Oradea in casa avocatului Aurel Lazar, declaratie care a stat la baza Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, dar si data de 12 octombrie 1944, când orasul Oradea a fost eliberat de trupele române si ruse, moment de recunostinta fata de cei care au adus mari servicii orasului Oradea".

  Primarul a mentionat ca aceste evenimente istorice au depins in parte de cei care au trait aici, iar o alta de o conjunctura internationala, asa cum se intâmpla si in zilele de azi.

  "Uitându-ne cu recunostinta la ceea ce a fost, trebuie sa ne gândim la ceea ce suntem astazi si ceea ce ar trebui sa fim mâine. Si astazi unele lucruri depind de noi, altele tin de conjunctura externa. România trebuie sa fie o tara a Uniunii Europene, o tara care respecta valorile euroatlantice, pentru ca intotdeauna in timp aceste valori ne-au adus prosperitate".

  Primarul a subliniat si importanta celor care traiesc astazi in municipiu.

  "Ce trebuie sa facem astazi? Lucrurile care depind de noi. Trebuie sa ne gândim ce facem ca peste doi ani, la aniversarea de 100 de ani de la Marea Unire, daca am preluat o tara intreaga de la inaintasii nostri, sa asiguram copiilor nostri o tara prospera. Pentru aceasta, in municipiul Oradea trebuie sa facem câteva lucruri si sa le urmarim in anii urmatori. Este nevoie sa  asiguram o conectare a orasului cât mai buna la zonele care se dezvolta, e nevoie sa sustinem prin masuri conditii bune pentru ca dezvoltarea economica a orasului sa continue,  sa avem un sistem de educatie performant in municipiul Oradea, astfel incât tinerii nostri sa ramâna in Oradea, deoarece ei vor dezvolta orasul in anii urmatori. E important sa avem servicii publice cât mai bune, sa avem o pace sociala  in oras, asa cum avem si astazi, astfel incât orice oradean, indiferent de etnie si confesiune, sa se simta bine in Oradea."

  La finalul discursului, Ilie Bolojan a multumit tuturor celor care au contribuit in orice forma la dezvoltarea orasului.

  Insemnatatea si semnificatiile zilei de 12 octombrie au fost prezentate in detaliu de catre profesorul dr. Ioan Zainea de la Universitatea Oradea, iar despre importanta zilei de 12 octombrie 1944, Ziua eliberarii orasului, a vorbit prof. univ. Dr. Gabriel Moisa.

  La finalul sedintei, membrii Consiliului si cei prezenti la sedinta solemna s-au deplasat in Parcul 1 Decembrie la festivitatea militara organizata la Statuia Ostasului Român.

  La Statuia Ostasului Român, despre importanta zilei au rostit alocutiuni primarul Ilie Bolojan si colonelul Grigore Bartos.

  In discursul sau, Primarul Ilie Bolojan a atras atentia cetatenilor prezenti asupra faptului ca trebuie sa fim recunoscatori eroilor nostri, conducatorilor tarii noastre, care la timpul lor au luat decizii corecte pentru ca România si Oradea sa fie ceea ce sunt azi, precum si la faptul ca, depinzând de conjuncturi, suntem responsabili de deciziile noastre.

  Manifestarile oficiale s-au terminat cu depuneri de coroane si jerbe de flori la casa memoriala Aurel Lazar si la statuia lui Aurel Lazar de pe strada pietonala. 

   

    [...]Citeste mai departe
  12 octombrie - Ziua Municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Recital de trompete in Turnul Primariei Oradea, cu ocazia Zilei Orasului


  [2016-10-11]
   

  Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor, in calitate de administrator al obiectivului turistic Turnul Primariei Oradea, va invita miercuri, 12 octombrie 2016, sa participati la un recital de trompete in Turnul Primariei - primul nivel, de la ora 17:00 (primul recital), respectiv ora 18:00 (al doilea recital).

  Evenimentul este organizat in colaborare cu Liceul de Arte Oradea si Cercul Militar Oradea, cu ocazia Zilei orasului Oradea.

  Recitalul va fi sustinut, la primul nivel al Turnului Primariei, de doua ansambluri de suflatori, coordonate de profesorii LAVINEL CRUCERU, HERCUT SEBASTIAN si ZURA JANOS sub atenta observatie a domnului profesor ARNOLD SCHNEIDER, responsabil la catedra de muzica.

  De mentionat ca miercuri, 12 octombrie 2016, intrarea la obiectivul turistic Turnul Primariei Oradea este gratuita intre orele 12:00 -19:00.

   

    [...]Citeste mai departe
  Recital de trompete in Turnul Primariei Oradea, cu ocazia Zilei Orasului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Rondoul din giratia Ogorului - Calea Aradului, amenajat printr-o sponsorizare


  [2016-10-11]
   

  Saptamâna trecuta a fost finalizata amenajarea rondoului din giratia Ogorului - Calea Aradului, lucrarea fiind sponsorizata de firma S.C Aido Grup Invest S.R.L (Bacio Dolce).

  Astfel, s-au montat aproximativ 600 mp de gazon tip rulou, impreuna cu instalatia de irigare automata. Totodata, o suprafata de cca 600 mp a fost acoperita cu piatra decor, sub care s-au montat 600 mp de folie geotextila pentru impiedicarea cresterii buruienilor.

  Investitia a fost realizata in baza contractului dintre S.C Aido Grup Invest SRL si Primaria Oradea, cu ajutorul specialistilor serei de flori "Alma".

  De asemenea, s-au amenajat patru insule cu flori, insule care au  forma de migdala. In aceste insule (cu suprafata totala de aprox. 50 mp) s-au plantat crizanteme multiflorale, asper, panselute etc. Aceste spatii vor fi amenajate in permanenta cu flori de sezon.

  Tot in acest rondou din giratia Ogorului - Calea Aradului s-au montat 48 bucati de arbusti Juniperus (clasa conifer). Iluminatul pentru cele 4 insule cu flori se va realiza prin reflectoare, pentru a scoate in evidenta florile si pe timp de noapte.

  Amintim ca tot printr-o sponsorizare s-a amenajat la mijlocul lunii august rondoul din giratia strada Ogorului - Nufarului.  Lucrarile de amenajare au fost realizate ca sponsorizare de catre firma Adenandra. Aici s-a realizat sistemul de irigatii, dar si plantarea de arbusti si plante perene, precum si a gazonului. Rondoul din giratia strada Ogorului - Nufarului este intretinut de Adenandra SRL.

  Primaria Oradea multumeste firmelor care dau dovada de responsabilitate sociala, implicându-se in actiunile de infrumusetare a municipiului.

    [...]Citeste mai departe
  Rondoul din giratia Ogorului - Calea Aradului, amenajat printr-o sponsorizare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Toamna celor 65.000 de gurmanzi oradeni


  [2016-10-11]
  Concerte de exceptie, cuptoare incinse, vals pe picioroange si teatru modern. Dupa 4 zile pline de momente artistice, delicii culinare si concerte sustinute de unii din cei mai iubiti artisti ai momentului, cea de a 25-a editie a Toamnei Oradene s-a incheiat duminica seara cu un spectacol de artificii, in compania miilor de oameni prezenti la festival.Desfasurat in perioada 6-9 octombrie, evenimentul Toamna Oradeana a debutat cu emotii si câtiva stropi de ploaie. Oradenii nu s-au lasat insa speriati, au luat cu asalt Piata Unirii si zonele festivaliere si s-au bucurat de activitatile pregatite de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in parteneriat cu fondatorii clujeni ai conceptului Street FOOD Festival in România. Evenimentul a inregistrat un trafic total de peste 65.000 de persoane, care au dansat, au cântat, au degustat specialitati din bucatariile internationale si au dat curs magiei unei colaborari de succes pusa la cale de Toamna Oradeana si Street FOOD Festival.„A fost minunat sa vedem Piata Unirii plina de oameni, voie buna si mâncaruri alese. Ne-am bucurat cu totii de o atmosfera deosebita si in multe momente am simtit ca suntem turisti in propriul oras. Le multumim si-i felicitam pentru implicare, dedicare si in special profesionalism pe cei din echipa Street Food Festival, ne-am bucurat sa va avem la Oradea. Ca in fiecare an, au fost alaturi de noi echipele de mentinere a ordinii si sigurantei publice, multumim tuturor structurilor pentru promptitudinea si implicarea acestora. Ne bucuram ca am putut oferi oradenilor un eveniment deosebit si le suntem recunoscatori pentru ca au sustinut eforturile noastre prin prezenta lor in piata intr-un numar atât de mare." - Mihai Jurca, director executiv APTOR."Oradea, iti multumim! Ai fost o gazda minunata si suntem extrem de fericiti ca am putut sa ne bucuram impreuna de Toamna Oradeana. Va multumim, dragi oradeni, ca ati dat curs zilnic invitatiei noastre de a veni in Piata Unirii si de a crea impreuna amintiri delicioase. Multumim de asemenea Primariei Municipiului Oradea pentru onoarea de a ne face partasi la acest eveniment atât de important, tuturor autoritatilor, dar si sponsorilor si partenerilor, fara a caror implicare si cooperare nu am fi putut ajunge la gurmanzii oradeni." - Constantin Covaliu, General Manager Street Food Festival.Piata Unirii nu a fost singura zona din oras activata de Toamna Oradeana. Programul cultural a fost completat si de alte momente artistice desfasurate in alte zone reprezentative ale orasului, precum Cetatea Oradea sau Teatrul Regina Maria. Acordurile de pian, dansurile pline de viata si culoare, melodiile celebre si deliciile pregatite la Street Food Festival au contribuit din plin la o noua editie de succes a Toamnei Oradene.Ultima seara de festival s-a incheiat cu un spectacol de artificii grandios care a luminat intreg orasul si a asezat zâmbete pe fetele miilor de oradeni prezenti in Piata Unirii. Cea de a 25-a editie se incheie aici, dar magia acestui eveniment va ramâne cu siguranta prezenta macar pâna la debutul editiei cu numarul 26. [...]Citeste mai departe
  Toamna celor 65.000 de gurmanzi oradeni
  Sursa: Primaria Oradea
 • Programul zilei de 12 octombrie - Ziua Oradiei


  [2016-10-10]
   

  Oradea se pregateste sa-si imbrace, miercuri, 12 octombrie 2016, straiele de sarbatoare, pentru a marca alaturi de oradeni Ziua Orasului Oradea.

  Programul zilei de 12 octombrie este urmatorul: 

   OraLocatiaProgramul zilei de 12 octombrie 2016Ziua Orasului OradeaSedinta Festiva a Consiliului Local al municipiului Oradea1050 - 1120Sala Traian Mosoiu din Primaria OradeaIntâmpinarea invitatilor si ocuparea locurilor in salaIntonarea Imnului National al RomânieiAlocutiune privind insemnatatea evenimentului, rostita de:

  - primarul municipiului Oradea - Ilie Bolojan

  - invitat al institutiei - prof. univ. dr. Gabriel Moisa1120 - 1150Premierea elevilor oradeni si a profesorilor coordonatori care au obtinut rezultate scolare deosebite la olimpiade nationale si internationaleDeplasarea oficialitatilor la Statuia Ostasului Român din Parcul 1 Decembrie1200 - 1205Statuia Ostasului Român - Parcul 1 DecembrieIntâmpinarea oficialitatilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de lupta si ocuparea locului in dispozitiv1205 - 1207Intonarea Imnului National al României1207 - 1215TE DEUM oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea1215 - 1230Alocutiune privind insemnatatea evenimentului, rostita de:

  - primarul municipiului Oradea - Ilie Bolojan

  - invitat al institutiei - col. (r) Grigore Bartos1230 - 1240Recital sustinut de Corul Traian Mosoiu din Oradea1240 - 1300Festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la Statuia Ostasului Român1300 - 1305Realizarea dispozitivului de defilare1305 - 1310Defilarea detasamentului de onoare si prezentarea onoruluiDeplasarea oficialitatilor la Casa Memoriala Aurel Lazar din str. Aurel Lazar nr. 131315 - 1320Casa Memoriala Aurel LazarIntonarea Imnului National al României1320 - 1330Festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la Placa Comemorativa de pe fatada Casei Memoriale Aurel LazarDeplasarea oficialitatilor la Statuia Aurel Lazar din Calea Republicii1335 - 1337Statuia Aurel LazarIntonarea Imnului National al României1337 - 1345Alocutiune privind personalitatea lui Aurel Lazar, rostita de:

  - invitat al institutiei - prof. univ. dr. Aurel Chiriac1345 - 1355Festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la Statuia Aurel Lazar1355 - 1357Realizarea dispozitivului de defilare1357 - 1400Defilarea detasamentului de onoare si prezentarea onorului 

    [...]Citeste mai departe
  Programul zilei de 12 octombrie - Ziua Oradiei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Oradea devine un centru al curentului Art Nouveau la nivel international


  [2016-10-10]
    

  La inceputul acestei luni, Comitetul de Monitorizare al Programului de Cooperare Transnationala Dunarea a luat decizia cu privire la cele 55 de proiecte care urmeaza a fi finantate in cadrul primului apel de propuneri din cadrul programului.

  Initiativa Primariei Municipiului Oradea referitoare la protejarea si promovarea patrimoniului Art Nouveau din regiunea Dunarii a fost printre proiectele selectate, fiind unul dintre doar cele cinci proiecte internationale coordonate de catre institutii din România.

  Proiectul ART NOUVEAU se va derula in perioada ianuarie 2017 - iunie 2019, si va avea un buget total de 1.649.559 euro, distribuit intre cei 10 parteneri implicati:

  -          Primaria Oradea in calitate de lider de proiect,

  -          Muzeul de Arte Aplicate Budapesta, Ungaria

  -          Institutul de Planificare Urbana a Republicii Slovenia,

  -          Muzeul de Arte Aplicate Viena, Austria

  -          Consiliul International al Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice ICOMOS Romania,

  -          Muzeul de Arte si Mestesuguri Zagreb, Croatia

  -          Compania Nonprofit de Turism Szeged si Imprejurimile, Ungaria

  -          Fundatia Bibliotecii Academiei Nationale a Bulgariei,

  -          Primaria Subotica, Serbia,

  -          Institutul National de Protectie a Monumentelor Culturale Serbia.

  La proiect vor participa in calitate de parteneri asociati strategici si Reteaua Europeana a Oraselor Art Nouveau (RANN) cu sediul in Bruxelles, si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din România. Primaria Municipiului Oradea va avea un buget de 320.711 euro, din care 272.604 euro vor reprezenta contributia Uniunii Europene, 41.692 euro cofinantarea asigurata de Guvernul României, iar  6.414 euro contributia proprie a Primariei.

  Din calitatea de lider de proiect, Primaria Municipiului Oradea va asigura coordonarea actiunilor derulate in cadrul proiectului, asigurând gestionarea cooperarii dintre prestigioasele institutii si organizatii implicate in atingerea obiectivelor asumate. In acest sens, la Oradea se va infiinta o Unitate de Coordonare, care va sprijini activitatea profesionala a specialistilor internationali implicati in activitatile proiectului. Astfel, pe lânga statutul neoficial de Capitala Art Nouveau de la nivel national, Oradea devine un centru al curentului Art Nouveau la nivel international.

  Proiectul va oferi municipiului Oradea un set de instrumente care sa permita o protectie mai eficienta a patrimoniului istoric reprezentat de curentul Art Nouveau. Astfel, Oradea va elabora un plan urbanistic pentru zona construita protejata din centrul orasului, inclusiv 5 planuri de management al unor cladiri Art Nouveau de valoare deosebita. De asemenea, specialisti in domenii relevante (istoria artei, urbanism, managementul public al valorilor culturale, arhitectura, restaurare) vor avea ocazia sa participe la cursuri de specializare, in cadrul carora vor avea acces la ultimele noutati din aceste domenii de la nivel european.

  Nu in ultimul rând, Oradea va beneficia de instrumentele de promovare turistica dezvoltate in cadrul proiectului, cum ar fi o aplicatie mobila pentru prezentarea valorilor Art Nouveau, un film de prezentare a curentului Art Nouveau din regiunea Dunarii (incluzând si Oradea), respectiv organizarea in 2017 si 2018 a unei serii de evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, sarbatorita simultan in 8 orase europene din regiunea Dunarii.

    [...]Citeste mai departe
     Oradea devine un centru al curentului Art Nouveau la nivel international
  Sursa: Primaria Oradea
 • Azi expira al doilea termen de plata a impozitului pe proprietate


  [2016-10-10]
   

  Al doilea termen de plata a impozitului pe cladiri, impozitului pe teren si pe mijloacele de transport datorate de orice contribuabil expira azi, 30 septembrie 2016.

  Dupa data de 30 septembrie 2016, pe fiecare luna sau fractiune de luna se vor calcula majorari de 1% /luna la suma restanta.

  Potrivit evidentelor fiscale ale  Directiei Economice din Primaria Municipiului Oradea, in intervalul 01 ianuarie - 31 august  2016 cuantumul sumelor incasate  aferente impozitelor si taxelor locale a fost de 79.776.586 lei.

  Anul trecut, in acelasi interval de timp 01 ianuarie - 31 august 2015, cuantumul incasarilor a fost in valoare de 71.055.868 lei.

    [...]Citeste mai departe
  Azi expira al doilea termen de plata a impozitului pe proprietate
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lipsa actului de identitate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda


  [2016-10-10]
  In baza dispozitiilor O.U.G. nr. 97/ 2005 aprobata prin Legea nr. 290/ 2005 - privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor români, cu modificarile si completarile ulterioare, cetatenii au obligatia sa se legitimeze pe teritoriul României cu un act de identitate.

  Actul de identitate este documentul care se elibereaza cetateanului român pentru a dovedi identitatea, cetatenia si domiciliul, necesar la valorificarea drepturilor si obligatiilor prevazute de Constitutie, precum si in celelalte legi si acte normative.

  Cetatenii au obligatia sa solicite serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile; in termen de 15 zile de la producerea unor modificari sau de la implinirea vârstei de 14 ani, in cazul minorilor.

  Pe aceasta cale Biroul de Evidenta a Persoanelor Oradea, cu sediul in Strada Republicii nr. 24, invita cetatenii sa se prezinte in cel mai scurt timp posibil la sediul institutiei si sa solicite intrarea in legalitate, in sensul eliberarii unor acte de identitate, in cazul tinerilor care au implinit vârsta de 14 ani, precum si in cazul persoanelor care detin acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat sau urmeaza sa expire in perioada imediat urmatoare, au actul de identitate deteriorat, pierdut, furat, distrus sau anulat; si-au modificat numele sau prenumele (prin casatorie, divort, adoptie, schimbare de nume pe cale administrativa); si-au schimbat domiciliul; locuiesc pe o strada cu denumirea schimbata sau cu imobilul renumerotat; localitatea de domiciliu are rangul schimbat ori a fost rearondata unei alte unitati administrativ-teritoriale; fotografia din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului; au atribuit un nou CNP.

  Totodata, reamintim cetatenilor programul de lucru cu publicul si faptul ca exista posibilitatea programarii on-line pe site-ul www.evp-oradea.ro:Luni, Marti, Miercuri,Joiintre orele: 08:00 - 18:00Vineriintre orele: 08:00 - 16:00Mentionam faptul ca nerespectarea dispozitiilor legale constituie contraventie si se sanctioneaza dupa caz, cu amenzi cuprinse intre 40 Ron - 80 Ron.

   

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Lipsa actului de identitate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda
  Sursa: Primaria Oradea
 • Piateta din fata magazinului Crisul a fost reamenajata


  [2016-10-10]
  Incepute in luna martie, lucrarile de reamenajare a piatetei din fata Magazinului Crisul au ajuns la final. 

  Lucrarea a fost executata de asocierea S.C Drumuri Orasenesti S.A - S.C Electroconstruct Sildac S.R.L - S.C Gardener S.R.L si S.C Imsaurisa S.R.L. Valoarea contractului de lucrari este de 1.975.198, 92 lei (fara TVA).

  Lucrarile de reamenajare a piatetei din fata Magazinului Crisul au constat in: lucrari de desfaceri pavaj si terasamente, lucrari de suprastructura, lucrari la pavaje si borduri, scari si jardiniere, lucrari de arhitectura, lucrari la retelele de apa, canalizare pluviala si menajera, instalatii electrice. Totodata, au fost schimbate bancile, cosurile de gunoi, precum si stâlpii de iluminat.

  Pavajul in aceasta piateta este similar cu cel din Piata Unirii, fiind realizat din piatra - porfir si granit auriu.

  „In perioada urmatoare, vom continua cu amenajarea trotuarului care face legatura intre Magazinul Crisul si Corso. Acesta va fi largit si pavat in mod similar cu piateta, asigurându-se continuitatea intre cele doua zone pietonale si imbunatatirea aspectului zonei", a spus viceprimarul Florin Birta.

  SC Gardener SRL va monta in zilele urmatoare si jardinierele cuprinse in proiect, dupa care se va trece la receptia lucrarii.

   

    [...]Citeste mai departe
  Piateta din fata magazinului Crisul a fost reamenajata
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sambata, 1 octombrie, tramvaiul de epoca va efectua ultima cursa din acest an


  [2016-10-10]
  Tramvaiul de Epoca va efectua ultima cursa din acest an sâmbata, 1 octombrie 2016, pe traseul Nufarul - Gara Centrala - B-dul Decebal - Piata Unirii - Nufarul, cu plecarea din capatul de linie Nufarul, la ora 17:00.

  OTL transmite calatorilor: "In speranta ca v-ati bucurat alaturi de noi de calatoria in timp, tramvaiul de epoca va asteapta cu noi trasee si in anul 2017". 

    [...]Citeste mai departe
  Sambata, 1 octombrie, tramvaiul de epoca va efectua ultima cursa din acest an
  Sursa: Primaria Oradea
 • Programul Toamnei Oradene


  [2016-10-07]
  PIATA UNIRII

   

  7 octombrie, vineri

   

  12:00               Deschidere Street Food in Toamna Oradeana

  12:00-18:00    Evenimente culinare si activitati pentru copii

  18:00               Trupa O.N.E

  19:00               Trupa Jazzybit

  20:00               Trupa Byron

  21:00               Trupa Robin & Backstabbers

  23:00               Inchidere program

   

  8 octombrie, sâmbata

   

  12:00               Deschidere Street Food in Toamna Oradeana

  12:00-18:00    Evenimente culinare si activitati pentru copii

  17:00               Vals pe picioroange

  20:00               Trupa Magneton

  21:00               Feli & Band

  22:00               Carla's Dreams

  23:00               Inchidere program

   

  9 octombrie, duminica

   

  12:00               Deschidere Street Food in Toamna Oradeana

  12:00-18:00    Evenimente culinare si activitati pentru copii

  15:00 - 15:30  Street dance

  19:00               Oradea Klezmer

  19:45               Retragerea cu torte

  20:00               U2 by Zen Garden

  21:00               Directia 5

  22:00               Holograf

  23:00               Foc de artificii

   

  CETATEA ORADEA

  GALA TRAFICANTULUI DE CULTURA INTERNATIONAL

   

  7 octombrie, vineri

   

  15:00 - 22:00  Expozitie Instalatie "Forme"                                                            Corp M

  15:00 - 22:00  Expozitie Arta Plastica                                                         Corp L

  15:00               Workshop Culinar - Bucatarie Vegana cu Florin Chirila    Grota Rosie

  18:00               Proiectii scurtmetraje                                                                       Corp M

                          Monoloagele vaginului, Alina Misoc                                               Subsol Corp I

  19:00               Guleh, Oana Nemes                                                             Subsol Corp I

  21:00               Noi Doua, Irina Maria Barbir                                                           Corp M

                            Poiectie lungmetraj                                                            Corp M

  22:00               FORME, E.T.C.                                                                        Corp M

   

  8 octombrie, sâmbata

   

  15:00 - 22:00  Expozitie Instalatie "Forme"                                                            Corp M

  15:00 - 22:00  Expozitie Arta Plastica                                                         Corp L

  15:00               Workshop Culinar cu Florian Chirila                                              Grota Rosie

  18:00               Proiectii scurtmetraje                                                                       Corp M

  19:00               MOSC, Diana Tusa                                                                Subsol Corp I

                          Concert Drum'n'bass                                                            Curtea interioara

  20:00               MOSCOVA - PETUSKI, Paul Sebastian Popa                         Subsol Corp I

                          Proiectie film mut cu muzica improvizata live, And Then This-Corp M

  22:00               FORME, E.T.C.                                                                        Corp M

   

  9 octombrie, duminica

   

  15:00 - 22:00  Expozitie Instalatie "Forme"                                                            Corp M

  15:00 - 22:00  Expozitie Arta Plastica                                                         Corp L

  15:00               Workshop Culinar cu Florian Chirila                                               Grota Rosie

  18:00               Proiectii scurtmetraje                                                                       Corp M

  19:00               Concert Country Blues, Filip Band                                       Curtea interioara

                          Proiectii de lungmetraj                                                                 Corp M

  21:00               Free jazz, And Then This                                                         Curtea interioara

  22:00               FORME, E.T.C.                                                                        Corp M

   

   

  7 octombrie, vineri

  20:00 - 21:30  Concert Deo Gloria                                                              Curtea Interioara

  8 octombrie, sâmbata

  18:00               Sunete si voci muzicale, cu tinere talente al orasului Oradea-  Catedrala    Romano-Catolica din Cetatea Oradea

  9 octombrie, duminica

  18:00               Rezonante, muzica si magie de toamna: recital de pian Thurzó Zoltán-  Catedrala    Romano-Catolica din Cetatea Oradea

   

   

  TEATRUL REGINA MARIA

   

  8 octombrie, sâmbata

  19:00 - 22:00             Piesa de Teatru ''Omul din La Mancha''

   

  CASA DE CULTURA A SINDICATELOR

   

  8 octombrie, sâmbata

  20:00 - 22:00              ''Regasindu-l pe Brâncusi''- Concert de sustinere a campaniei nationale de subscriptie publica in vederea achizitionarii sculpturii Cumintenia Pamântului de Constantin Brâncusi.

   

  Pentru a fi la curent cu activitatile din cadrul Toamnei Oradene, 2016, urmariti:

  Facebook: Toamna Orad [...]Citeste mai departe
  Programul Toamnei Oradene
  Sursa: Primaria Oradea
 • IMPREUNA PENTRU COMUNITATE, IMPREUNA PENTRU EGALITATE!


  [2016-10-07]
  Serviciul Public de Asistenta Sociala a Municipiului Baia Mare, in parteneriat cu Pactul Regional Nord-Vest si Administratia Sociala Comunitara Oradea, au organizat un atelier de lucru regional de informare si sensibilizare, in cadrul proiectului "Centrul de Educatie Timpurie Curcubeu", la Oradea.

  Workshop-ul a urmarit identificarea de bune practici si solutii in vederea promovarii egalitatii de gen si facilitarii integrarii persoanelor vulnerabile pe piata muncii, in special a femeilor si a persoanelor de etnie roma. De asemenea a fost prezentata activitatea Comitetului Regional Nord-Vest pentru Problemele Romilor.

  Proiectul are ca scop identificarea resurselor, crearea si punerea in aplicare a programelor sociale, educationale si de ocupare a fortei de munca destinate promovarii egalitatii de gen si integrarii socio-profesionale a femeilor si a altor grupuri vulnerabile.

  Obiectivul principal este promovarea incluziunii sociale, a egalitatii de sanse si de gen la nivelul Regiunii Nord-Vest prin dezvoltarea de noi servicii complementare si promovarea perspectivei de gen in viata sociala.

  Arina Mos, directorul ASCO, a facut o prezentare a institutiei si  a serviciilor acordate de aceasta si a conchis: "Sunt norocoasa sa fac parte dintr-o echipa minunata, sa ma implic in problemele comunitatii si consider ca noi, cei implicati in asistenta sociala, suntem obligati sa dezvoltam servicii sociale integrate si nu doar sa acordam beneficii sociale celor aflati in nevoie. Asa cum spune proverbul - Da-i omului un peste si va avea de mâncare o zi, invata-l cum sa pescuiasca si va avea de mâncare toata viata; este definitoriu, in munca noastra, sa-i invatam si sa-i indrumam pe cei care ne cer sprijinul, in vederea dobândirii deprinderilor necesare pentru o viata independenta."

  La finalul seminarului invitatii au fost incântati de vizitele facute la cresele oradene si la Centrele de Cazare Temporara nr. 2 si 3.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  IMPREUNA PENTRU COMUNITATE, IMPREUNA PENTRU EGALITATE!
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta extraordinara a Consiliului Local


  [2016-10-07]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 2 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 12 octombrie 2016, ora 10:00 in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului  Oradea.

  Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro,  potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta extraordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Un politist local a returnat un portofel pierdut cu peste 2.000 lei


  [2016-10-07]
  Miercuri, 5 octombrie 2016, politistul local Hendre Samuel din cadrul Politiei Locale Oradea, in timp ce se afla in afara orelor de serviciu, a gasit pe strada un portofel cu bunuri in valoare de peste 2.000 lei.

  In jurul orei 13:30, acesta a remarcat faptul ca pe strada Republicii pietonal, lânga restaurantul Leon, era uitat un portofel. In urma verificarii, a constatat ca in interiorului portofelului se aflau acte personale, carduri bancare si bacnote (300 lire sterline si 580 lei).

  Dând dovada de profesionalism si tinând cont de principiile care guverneaza conduita unui politist local, respectiv cinstea si corectitudinea, agentul de politie Hendre Samuel a ramas in zona, in eventualitatea reintoarcerii proprietarului portofelului. Acesta s-a dovedit a fi domnul Ioan Marian Cristian din Ploiesti, caruia i-au fost predate bunurile gasite.

  Politistii locali ii indeamna pe cetateni sa dea dovada mereu de spirit civic. Astfel de fapte sunt de dorit sa fie regasite in actiunile cât mai multor cetateni din municipiul Oradea.

  Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala situatii din sfera ei de competenta: 0259.969 - Dispecerat. 

    [...]Citeste mai departe
  Un politist local a returnat un portofel pierdut cu peste 2.000 lei
  Sursa: Primaria Oradea