Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • S-au aprins luminile de sarbatori ale orasului


  [2015-11-28]
  Zeci de oradeni au fost prezenti vineri seara, la ora 18.00, in Parcul 1 Decembrie, pentru a asista la aprinderea oficiala a iluminatului de sarbatori. Viceprimarul Mircea Malan, insotit de mai multi copii, a fost cel care a apasat butonul de la pupitrul special amenajat pe platoul de lânga Statuia Ostasului Român, in apropierea bradului albastru plantat de Primaria Oradea. Pentru ca suspansul sa fie mai mare, copiii au rostit in cor numerotarea inversa  de la 10 la 0, dupa care mii de beculete au luminat dintr-o data parcul.Dupa aprinderea oficiala a iluminatului de sarbatori, zeci de parint insotiti de copii au strabatut Parcul 1 Decembrie, pentru a admira bradutii impodobiti cu lumini si formele luminoase amplasate pe stâlpi, dar si pentru a-si face poze.Instalatiile luminoase au fost pornite simultan in Parcul 1 Decembrie, pe cladirea Primariei Oradea, strada Republicii - pietonal, Piata Ferdinand. In zilele urmatoare, iluminatul de sarbatori va fi pornit si in celelalte locatii din anii anteriori (artere principale, intrari si iesiri din oras, intersectii, parcuri, poduri etc).Totodata, având in vedere reabilitarea Cetatii Oradea, unde Primaria Oradea va organiza primul Târg de Craciun in perioada 4 - 31 decembrie 2015, iluminatul de sarbatori va fi asigurat si aici. Ornamente gen arcada vor impodobi podul de lemn de la intrarea in Cetatea Oradea, iar ghirlandele luminoase vor putea fi admirate la streasina cladirilor din perimetrul desfasurarii Târgului de Craciun.In total, Oradea va fi impodobita cu 13,5 km de plase luminoase, ghirlande, medalioane si figurine luminoase amplasate pe stâlpi, dar si tuneluri si fântâni de lumini. Toate aceste instalatii luminoase sunt alcatuite din leduri, pentru a asigura un consum redus de energie (cca.50 kw), valoarea energiei electrice consumate fiind de aproximativ 15.000 lei.Fata de anii trecuti, in acest an nu vor mai fi pornite instalatiile luminoase in zonele in care se desfasoara lucrari de reabilitare - zone precum Piata Unirii, strada Independentei, Podul Ladislau.Realizarea instalatiilor electrice luminoase este asigurata de catre firma SC Luxten Lighting Co SA gratuit, conform contractului de concesiune.Iluminatul de sarbatori va putea fi admirat in intervalul 27 noiembrie 2015  - 7 ianuarie 2016.

     [...]Citeste mai departe
  S-au aprins luminile de sarbatori ale orasului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Oradenii sunt asteptati azi in Parcul 1 Decembrie, la aprinderea luminilor de sarbatori


  [2015-11-27]
  Oradenii sunt asteptati azi, 27 noiembrie 2015, in Parcul 1 Decembrie, in zona de lânga Statuia Ostasului Român, unde Primaria a plantat un brad albastru (specia Picea pungens glauca) de 6 m, loc din care anul acesta Primaria Oradea va porni oficial iluminatul de sarbatori. La ora 18:00, instalatiile luminoase vor fi pornite simultan in Parcul 1 Decembrie, pe cladirea Primariei Oradea, strada Republicii - pietonal, Piata Ferdinand.

  In zilele urmatoare, iluminatul de sarbatori va fi pornit si in celelalte locatii din anii anteriori (artere principale, intrari si iesiri din oras, intersectii, parcuri, poduri etc).

  Totodata, având in vedere reabilitarea Cetatii Oradea, unde Primaria Oradea va organiza primul Târg de Craciun in perioada 4 - 31 decembrie 2015, iluminatul de sarbatori va fi asigurat si aici. Ornamente gen arcada vor impodobi podul de lemn de la intrarea in Cetatea Oradea, iar ghirlandele luminoase vor putea fi admirate la streasina cladirilor din perimetrul desfasurarii Târgului de Craciun.

  Fata de anii trecuti, in acest an nu vor mai fi pornite instalatiile luminoase in zonele in care se desfasoara lucrari de reabilitare - zone precum Piata Unirii, strada Independentei, Podul Ladislau.

   

    [...]Citeste mai departe
  Oradenii sunt asteptati azi in Parcul 1 Decembrie, la aprinderea luminilor de sarbatori
  Sursa: Primaria Oradea
 • Programul punctelor de vanzare si programul de circulatie al mijloacelor de transport in comun pentru zilele de 30 Noiembrie si 1 Decembrie


  [2015-11-27]
  OTL SA anunta publicul calator ca in 30 Noiembrie si 1 Decembrie 2015 mijloacele de transport in comun vor circula conform graficelor valabile pentru zilele de Duminica si sarbatori legale. Exceptie face linia 26 care va circula conform graficelor de Sâmbata si Duminica.

            Punctele de vânzare a titlurilor de calatorie vor functiona in zilele mentionate dupa urmatorul program:

            de la 6.00 la 20.00 - Autogara Nufarul

            de la 8.00 la 16.30 -  Magazinul Crisul,

  de la 8.00 la 17.00 - P-ta Decebal,P-ta Cetatii, Cazaban,

  de la 8.00 la 17.30 - Pod CFR, Olosig, Gara Centrala,

  de la 8.00 la 18.00 - Biserica Emanuel,

  de la 8.00 la 18.30 - Razboieni, Ciheiului,

  de la 8.00 la 20.00 - P-ta Rogerius, Casa de Cultura

            Vor fi inchise punctele Nufarul, Aviatorilor, Universitate si cel de preluarea datelor in vederea personalizarii cardurilor de calatorie din Oraselul Copiilor.

   

    [...]Citeste mai departe
  Programul punctelor de vanzare si programul de circulatie al mijloacelor de transport in comun pentru zilele de 30 Noiembrie si 1 Decembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Reabilitata cu fonduri europene, Sinagoga Neologa Zion prinde din nou viata


  [2015-11-27]
  Una dintre cele mai impozante constructii ale centrului istoric oradean, Sinagoga Neologa Zion a fost redata ieri comunitatii, in prezenta mai multor oficialitati si a sute de oradeni. Evenimentul a marcat finalizarea a unui proiect amplu de reabilitare a sinagogii, o investitie de 1,25 milioane euro, realizata din fonduri europene. Detalii despre proiect si importanta proiectului au fost prezentate de catre viceprimarii Mircea Malan si Huszar Istvan, de presedintele comunitatii evreilor din Debretin, Tamás Horovitz, de presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, precum si de arhitectul Cristian Puscas, responsabilul proiectului.

  In cuvântul sau, viceprimarul Mircea Malan a subliniat importanta evenimentului pentru administratia locala si comunitate: „Am ajuns la un moment important prilejuit de finalizarea unui proiect care inseamna foarte mult pentru comunitatea noastra. Si pentru ca acest proiect a fost finalizat cu succes, se cuvine sa aducem multumiri celor care au facut posibil ca sinagoga sa arate astazi asa cum arata. In primul rând vreau sa multumesc pentru intelepciune si responsabilitate comunitatii evreilor din Oradea, o comunitate care a avut o contributie importanta la dezvoltarea partimoniului arhitectonic al acestui oras, o comunitate care, in ciuda numarului redus de componenti care mai sunt astazi pe aici, continua sa isi faca datoria fata de acest oras. Trebuie mentionat faptul ca in cadrul acestui proiect, ca si in cazul multor proiecte derulate pe fonduri europene, am reusit sa facem economii semnificative, de 400 de mii de euro; daca la inceput proiectul nu includea si pictura bisericii, obtinând aceste economii am reusit sa rezolvam problema restaurarii picturii si realizarea unui punct termic propriu. Acest proiect face ca sinagoga sa poata fi pusa in valoare din punct de vedere cultural, religios si turistic."

  Cu privire la lucrarile realizate, responsabilul de proiect arhitectul Cristian Puscas a spus: „Suntem la finalul unei investitii de peste 1,25 milioane euro pentru partea româna si aproximativ de 250.000 euro pentru Comunitatea evreilor din Debretin, partenerii nostri. Ceea ce vedem astazi aici este putin din ceea ce s-a facut. In momentul preluarii ei, in urma cu doi ani, aceasta sinagoga era in stare de pre-colaps. Daca nu se intervenea atunci, la scurt timp tamburul cupolei si cupola ar fi cazut pur si simplu in interiorul sinagogii. Am reusit sa intervenim in penultimul moment".

  In proiectul initial nu era prevazuta si refacerea interiorului sinagogii, insa aceste lucrari au putut fi realizate din economiile rezultate in urma licitatiei, a mai aratat arhitectul.

  Importanta evenimentului a fost remarcata si de presedintele Comunitatii Evreiesti din Oradea, Felix Koppelman. „Imi amintesc cum distinsul nostru primar, Ilie Bolojan si viceprimarul din acele vremuri, dr. Gheorghe Carp, au venit la mine si m-au intrebat: Ce ai de gând sa faci cu sinagoga asta?," a povestit Felix Koppelman. „Atunci le-am spus ca noi lucram la reabilitarea sinagogii de pe strada Mihai Viteazul, iar comunicatea evreilor din Oradea, in jur de 700 de persoane, nu are puterea sa reabiliteze si cladirea de pe Independentei. Edilii au venit cu aceasta fantastica propunere, aproape rugându-ma sa fiu de acord. Cum puteam refuza mâna intinsa pentru a reda aceasta perla a orasului in circuitul turistic, religios, artistic, cultural, social?", a spus Felix Koppelman.

  Unul dintre momentele cele mai asteptate al evenimentului l-a reprezentat deschiderea unui tub metalic, descoperit in timpul lucrarilor de reabilitare a cladirii, care continea o sticla cu un cu un mesaj necunoscut. Viceprimarul Mircea Malan, cu aprobarea liderilor comunitatii evreiesti, a spart sticla in care se afla pergamentul, scris in limba maghiara, pe care d-na Anamaria Sava l-a tradus celor prezenti.

  Documentul a fost lasat de evrei in anul 1896, când sinagoga a fost reabilitata pentru prima oara, fiind o scrisoare adresata imparatului Franz Josef I al Austro-Ungariei. Scrisoarea ii enumera atât pe cei care au contribuit la reabilitarea Sinagogii neologe, cât si lucrarile realizate in cadrul reabilitarii - construirea unui dulap al Torei si instalarea unei orgi in sinagoga Zion.

  La finalul evenimentului a avut loc un concert de muzica klezmer al formatiei de renume mondial Budapest Klezmer Band.

  Proiectul de reabilitare a Sinagogii Zion a fost finantat din fonduri nerambursabile, prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-România (76% din suma cheltuita in cazul partenerului Municipiul Oradea), parteneri in cadrul proiectului fiind Municipiul Oradea (lider de proiect) si Comunitatea Evreilor din Debretin (partener). Valoarea totala a proiectului a fost de 1.892.150,02 euro, din care 1.565.852,02 euro a revenit Municipiului Oradea (pentru reabilitarea Sinagogii Zion), iar 326.298 euro a primit Comunitatea Evreilor din Debretin.

  Lucrarile au fost executate de S.C. Abed Nego SRL, in perioada 30.12.2013- 27.11.2015.

  In anii viitori, Sinagoga Zion va fi utilizata ca sala multifunctionala pentru expozitii, lansari de carte sau concerte si va intra in circuitul turistic al orasului Oradea.

   

    [...]Citeste mai departe
  Reabilitata cu fonduri europene, Sinagoga Neologa Zion prinde din nou viata
  Sursa: Primaria Oradea
 • Prima intalnire a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor


  [2015-11-27]
   

  Prima intâlnire a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea s-a tinut ieri, 26 noiembrie 2015, in cadrul sedintei fiind analizate 20 de cereri din partea cetatenilor.

  Comisia consultativa a fost infiintata in aceasta luna, din dispozitia primarului. Comisia formata din specialisti se va intruni in fiecare luna si va analiza cererile de taieri/toaletari ale arborilor aflati pe domeniul public, primite din partea cetatenilor.

  La sedinta de ieri au participat: Mircea Stejeran - sef Serviciul Lucrari si Servicii Publice din cadrul Directiei Tehnice din Primaria Oradea, Ramona Bakk - inginer horticol si consilier in cadrul Compartimentului Spatii Verzi din Primaria Oradea, Smit Ildiko - inginer silvic, doctor in silvicultura, Orlando Balas - ing. peisagist, lect.univ. dr. la Universitatea Oradea, Gheorghe Sarca - doctor inginer horticol - Facultatea de Protectia Mediului, Gabriel Dobre - consilier Serviciul Lucrari si Servicii Publice, Loreta Malain - consilier Serviciul Lucrari si Servicii Publice

  In urma analizelor si consultarilor, comisia a facut urmatoarele recomandari:

  -       In cazul toaletarilor, acestea trebuie sa fie moderate;

  -       Se recomanda degarnisirea arborilor (eliminarea surplusului de crengi din coroana pentru ca arborele sa se poata dezvolta armonios);

  -       Toaletarile sa fie executate doar in prezenta specialistului din cadrul Compartimentului Spatii Verzi din Primaria Oradea;

  -       Aprobarea taierilor sa se faca doar in cazul pericolului evident de accidente;

  -       La solicitarile neintemeiate ale cetatenilor sa fie dat raspuns negativ de taiere;

  -       In cazul speciilor protejate (nuc+castan comestibil), avizul de taiere se da doar cu acordul Directiei Agricole;

  -       In cazul arborilor sanatosi se solicita intodeauna avizul Agentiei pentru Protectia Mediului.

  Reamintim ca, in ultima sedinta a Consiliului Local, a fost aprobat Regulamentul privind activitatile de taiere, transport si valorificare a lemnului rezultat din spatiile verzi si alte terenuri din afara fondului forestier national, situate pe terenuri proprietate publica sau privata a Municipiului Oradea, in intravilanul municipiului Oradea. Regulamentul prevede si faptul ca in fiecare luna va avea loc intâlnirea Comisiei consultative privind autorizarea taierii si toaletarii arborilor, comisie formata in marea majoritate din specialisti.

   

    [...]Citeste mai departe
  Prima intalnire a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ziua Nationala a Romaniei se va sarbatori in acest an in Parcul 1 Decembrie


  [2015-11-27]
   

  Cu ocazia Zilei Nationale a României, in municipiul Oradea vor fi organizate o serie de evenimente in data de 1 Decembrie. Astfel,  Primaria municipiului Oradea invita oradenii la urmatoarele manifestari, care vor avea loc in Parcul 1 Decembrie: ora 11:00 - 13:00, Statuia ostasului român: ceremonie militar-religioasa si depuneri de coroane de flori, parada militara;ora 11:02 -11:05, Intonarea Imnului National al României; ora 11:05 - 11:20, Slujba religioasa oficiata de preotii din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Garnizoana Oradea; ora 11:20 - 11:35, Alocutiuni privind insemnatatea evenimentului, rostite de prefectul Judetului Bihor, dl. Claudiu Pop si un istoric; ora 11:35 - 11:45, inmânarea de catre prefectul Judetului Bihor a drapelului national si a diplomei de excelenta unor persoane cu rezultate remarcabile in activitate;ora 11:45 - 11:55, Scurt recital al corului veteranilor "Traian Mosoiu" din Oradea; ora 11:55 -12:15, Festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la statuia ostasului român din Parcul 1 Decembrie; ora 12:15 - 12:20, defilarea garzii de onoare si onorul muzicii militareora 12:30, parada militara cu personal si tehnica.La finalul ceremoniei militare, in completarea programului organizat, de la ora 13, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, municipalitatea in colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea vor pregati aproximativ 2700 de portii de fasole cu ciolan si ceai cald, portii care vor fi distribuite in mod gratuit, in doua zone de distribuire. Primaria municipiului Oradea asteapta cetatenii sa sarbatoreasca impreuna Ziua Nationala a României!

   

    [...]Citeste mai departe
  Ziua Nationala a Romaniei se va sarbatori in acest an in Parcul 1 Decembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • ANUNT COMPANIA DE APA


  [2015-11-26]
  S.C. COMPANIA DE APA ORADEA S.A. isi anunta consumatorii, ca in ziua de vineri, 27.11.2015, datorita lucrarilor de relocare a retelei de alimentare cu apa din strada Ecaterina Teodoroiu, furnizarea apei potabile se va intrerupe total intre orele 0900 si 2000. Vor fi afectati consumatorii situati in perimetrul strazilor Ecaterina Teodoroiu, Depoului, Constantei, Izvorului si Calea Bihorului, cu toate strazile adiacente acestora.Compania de Apa roaga consumatorii sa isi asigure rezervele de apa pentru acest interval de timp. Compania isi cere scuze pentru inconvenientele provocate, iar in cazul in care la reluarea furnizarii apei vor aparea deficiente in parametrii de furnizare si de calitate ai apei, cetatenii sunt rugati sa transmita orice sesizare la Dispeceratul central al companiei, la nr. de telefon 0259 - 430.928 sau 0359 - 410. 203.  [...]Citeste mai departe
  ANUNT COMPANIA DE APA
  Sursa: Primaria Oradea
 • RER are program normal de lucru atat luni, 30 noiembrie, cat si marti, 1 Decembrie


  [2015-11-26]
   

  S.C. RER Ecologic Service anunta cetatenii orasului, ca saptamâna viitoare, in zilele de luni (30 noiembrie) si marti (1 Decembrie), activitatea de colectare a deseurilor se va face potrivit graficului programat pentru aceste zile, conform programului normal de lucru.

   

    [...]Citeste mai departe
  RER are program normal de lucru atat luni, 30 noiembrie, cat si marti, 1 Decembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Program de lucru cu publicul pe timpul celor doua zile de sarbatori legale


  [2015-11-26]
  Primaria Oradea anunta ca in zilele de luni, 30 Noiembrie si marti, 1 Decembrie, institutia nu va avea program cu publicul, având in vedere ca aceste zile sunt declarate prin lege sarbatori nationale.

  De asemenea, Biroul de Evidenta a Persoanelor anunta cetatenii ca in aceste doua zile activitatea va fi intrerupta. In aceasta situatie, pentru cererile depuse in ziua de 23 noiembrie (luni), actele de identitate vor putea fi ridicate de la ghiseul de eliberari (ghiseul nr. 9) in cursul zilei de miercuri, 2 decembrie, intre orele 8:00 - 18:00, iar pentru cele depuse in ziua de 24 noiembrie, actele de identitate se vor ridica joi, 3 decembrie, tot intre orele 8:00 - 18:00.

  Programul de lucru cu publicul al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor al municipiului Oradea - Compartimentul de Stare Civila, pentru ziua de luni, 30 noiembrie, este intre orele 9:00 - 13:00 - doar INREGISTRARE DECESE. Marti, 1 Decembrie nu se lucreaza.

   

    [...]Citeste mai departe
  Program de lucru cu publicul pe timpul celor doua zile de sarbatori legale
  Sursa: Primaria Oradea
 • Au fost predate primele banci confectionate de elevii Scolii Andrei Saguna


  [2015-11-26]
  Având in vedere ca la Primaria Oradea sosesc din partea unitatilor scolare cereri privind achizitionarea de mobilier scolar, administratia locala a solicitat in cursul lunii septembrie Colegiului Tehnic Andrei Saguna sa confectioneze o serie de banci, care sa fie utilizate in viitor in scolile oradene. Cu ocazia Zilei Colegiului Andrei Saguna, viceprimarul Huszar Istvan a predat primele 15 banci directorului adjunct Roland Bocoi de la Liceul Sportiv Bihorul, urmând ca bancile confectionate sa fie transportate in cel mai scurt timp elevilor liceului sportiv.

  Colegiul Tehnic Andrei Saguna s-a angajat ca, pâna la finalul anului 2015, sa confectioneze 200 de banci, ce vor fi furnizate unitatilor de invatamânt care au solicitat acest tip de mobilier. In functie de modelul bancilor, colegiul a calculat necesarul de materii prime, achitat de Primaria Oradea, bancile fiind realizate de catre elevii scolii in cadrul orelor de practica.

  Dupa predarea bancilor, viceprimarul a participat la festivitatile organizate de catre elevii Colegiului Andrei Saguna, acestia pregatind o serie de activitati precum: târgul prajiturilor de casa, expozitia obiectelor traditionale, port popular românesc, firma de exercitiu,  prezentari multimedia, concursuri etc.

  Legat de acest subiect, viceprimarul Huszar Istvan a mentionat ca pentru administratia locala este foarte important sa sustina invatamântul tehnic, deoarece orasul are nevoie de persoane calificate in acest tip de scoala profesionala.

   

    [...]Citeste mai departe
  Au fost predate primele banci confectionate de elevii Scolii Andrei Saguna
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a incheiat amenajarea vaii paraului Pasteur


  [2015-11-26]
  Administratia Bazinala Ape Crisuri a finalizat proiectul „Amenajare valea Pasteur la Oradea, judetul Bihor", in cadrul caruia au fost efectuate lucrari de amenajare a albiei pârâului, in principal pentru a se reduce riscul de inundatii.

  Proiectul a fost demarat in luna mai si a avut ca scop indeplinirea obiectivelor generale ale "Strategiei nationale de gestionare pe termen mediu si lung a riscurilor la inundatii", respectiv a obiectivelor sociale, economice si ecologice, in contextul unei dezvoltari durabile in ceea ce priveste cursul de apa.

  In cursul zilei de azi, 26 noiembrie, reprezentantii Ministerul Mediului, ai Administratiei,  respectiv ai Primariei Oradea au efectuat o vizita in teren cu ocazia finalizarii proiectului, eveniment la care administratia locala a fost reprezentata de catre viceprimarul Huszar István.

  "Obiectivul general al proiectului a constat in implementarea masurilor adecvate pentru reducerea riscului la inundatii cu 95% in bazinul hidrografic al pârâului Pasteur. In acest sens, s-a realizat un canal inchis, pe o lungime de 1705 m si s-au realizat lucrari de regularizare a albiei, pe o lungime de 1052 m", a spus directorul tehnic Pásztor  Sándor. 

  Lucrarile realizate au fost amplasate pe cursul vaii pârâului Pasteur, pe teritoriul administrativ al municipiului Oradea. Amenajarea albiei a fost necesara pentru reducerea gradului de risc la inundatii, asigurarea accesului in gospodarii, protectia constructiilor din zonele adiacente malurilor, drumurilor si asigurarea tranzitarii debitelor mari lichide si solide precum si reducerea gradului de poluare a apei.

  Legat de aceasta investitie, viceprimarul Huszár István a mentionat ca amenajarea vaii Pasteur este un proiect foarte important deoarece prin realizarea acesteia locuitorii zonei nu se vor mai confrunta cu probleme legate de inundatii, calitatea lucrarilor derulate si controlate de catre Administratia Bazinala Ape Crisuri fiind un exemplu de urmat.

   

    [...]Citeste mai departe
  S-a incheiat amenajarea vaii paraului Pasteur
  Sursa: Primaria Oradea
 • MOS NICOLAE VINE LA COPIII AI CAROR PARINTI SUNT PLECATI LA MUNCA IN STRAINATATE


  [2015-11-25]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea invita copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, impreuna cu bunicii, la spectacolul intitulat " Visul magic", al trupei de teatru Asociatia Trend'art Oradea, Companie teatrala independenta "Comoara cu povesti", vineri, 4 decembrie 2015, ora 15.00, in Sala festiva a Liceului Aurel Lazar.

  Spectacolul este gratuit iar la final, Mos Nicolae va imparti cadouri tuturor copiilor prezenti.

  Lista este deschisa in limita locurilor disponibile, doritorii putând suna la Administratia Sociala Comunitara Oradea, la telefon: 0359/411924 - persoana de contact d-na Oana Cosma, consilier in cadrul Serviciului Protectia Copilului.  [...]Citeste mai departe
  MOS NICOLAE VINE LA COPIII AI CAROR PARINTI SUNT PLECATI LA MUNCA IN STRAINATATE
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sinagoga Zion din Oradea va fi inaugurata joi, 26 noiembrie, de la ora 18.00


  [2015-11-25]
  Municipiul Oradea, in calitate de Partener Lider in cadrul proiectului "Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunitatilor evreiesti din Oradea - Debrecen" -  ZION - HURO/1101/052/2.1.3, alaturi de Comunitatea Evreilor din Debrecen, are placerea de a va invita in data de 26 noiembrie 2015, Joi, de la ora 18:00, la evenimentul care marcheaza finalizarea proiectului nostru.

  Evenimentul se va desfasura in Sinagoga neologa Zion, strada Independentei nr. 22, Oradea, dupa urmatorul program:

  18:00 - Luari de cuvânt:

      - dl. Ilie Bolojan - Primarul Municipiului Oradea

      - dl. Tamás Horovitz - Presedinte al Comunitatii Evreilor din Debrecen

      - dl. Felix Koppelman - Presedinte al Comunitatii Evreilor din Oradea

      - dl. Cristian Puscas - arhitect - sef proiect

  18:40 - Deschiderea sticlei cu mesajul lasat de evreii oradeni in anul 1878.

  19:00 - Concertul orchestrei Budapest Klezmer Band.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sinagoga Zion din Oradea va fi inaugurata joi, 26 noiembrie, de la ora 18.00
  Sursa: Primaria Oradea
 • Tablierul central al podului Sf. Ladislau, ridicat in vederea consolidarii


  [2015-11-25]
   In cadrul lucrarilor de reabilitare a podului Sf. Ladislau, firma executanta Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby a inceput azi operatiunea de ridicare a tablierului central al podului, in vederea refacerii aparatelor de reazem si a armaturilor.Operatiunea consta in desprinderea si ridicarea tablierului la o inaltime de 1,50 m, cu ajutorul unui sistem format din 16 prese hidraulice. Greutatea acestui tablier central este de 657 tone.Dupa ridicarea tablierului, proiectantul va analiza starea armaturilor, dupa care va da o solutie tehnica cu privire la lucrarile de consolidare ce trebuie realizate.Lucrarile de reabilitare a Podului Sf. Ladislau din Piata Unirii au inceput in 15 septembrie 2015. Decizia de reabilitare a podului a fost luata având in vedere faptul ca podul a fost construit in anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparatiilor capitale. Conform expertizei realizate de firma Aquacons SRL, podul se afla intr-o stare nesatisfacatoare, care impunea reabilitarea podului.Lucrarile sunt executate de S.C Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby A.S, care a câstigat licitatia cu o oferta de 5.150.599,62 lei. Durata de executie a lucrarilor este de 6 luni.   [...]Citeste mai departe
  Tablierul central al podului Sf. Ladislau, ridicat in vederea consolidarii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Actiuni ale politistilor locali pe linie de control comercial


  [2015-11-24]
   

  In perioada 01.11-23.11.2015, politistii locali din cadrul Compartimentului Control Comercial au desfasurat mai multe actiuni de verificare la agentii economici de pe raza Municipiului Oradea.

  Scopul acestor actiuni a fost verificarea avizelor si autorizatiilor de functionare eliberate de catre Primaria Municipiului Oradea si achitarea taxelor de ocupare a domeniului public, conform H.C.L nr.  904/2014.

  Au fost verificati un numar de 44 agenti economici, constatându-se 16 contraventii: sase societati comerciale au fost sanctionate contraventional pentru lipsa autorizatiei de desfasurare a activitatii de alimentatie publica si 10 unitati pentru lipsa avizului de functionare. Valoarea sanctiunilor aplicate a fost de 2.500 lei.

  Aceste actiuni vor continua si in viitor.

   

    [...]Citeste mai departe
  Actiuni ale politistilor locali pe linie de control comercial
  Sursa: Primaria Oradea
 • Aplicatia Oradea City Report, premiul I la concursul ANFP


  [2015-11-24]
  Aplicatia Primariei Oradea pentru telefonul mobil Oradea City Report, care permite cetatenilor sa transmita diverse sesizari si incidente catre Primaria Oradea si operatorii serviciilor publice locale, a obtinut locul I la cea de-a VIII-a editie a ''Competitiei celor mai bune practici in administratia publica din România'', fiind premiata in cadrul conferintei internationale "Inovatie si calitate in sectorul public", organizata in 19 noiembrie 2015 la Sibiu.

  Scopul competitiei a fost identificarea si evidentierea celor mai eficiente si inovative practici din sectorul public românesc. In cadrul conferintei au fost prezentate si premiate exemplele de buna practica inscrise in „Competitia celor mai bune practici in administratia publica din România", derulata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) in perioada mai-iulie 2015, fiind acordate 9 premii si 5 mentiuni.

  Concursul organizat de ANFP s-a derulat in perioada mai-iulie 2015, fiind structurat pe trei sectiuni tematice, respectiv:

  1. Cooperare internationala pentru modernizarea serviciilor publice;

  2. Mecanisme de eficientizare a comunicarii interne si de consolidare a imaginii publice;

  3. Metode si practici de stimulare a participarii cetatenilor la viata publica.

  Aplicatia Oradea City Report a fost inscrisa la sectiunea Pilon 3 - Metode si practici de stimulare a participarii cetatenilor la viata publica si a obtinut Premiul I in urma deciziei unui juriu de specialitate.

  Cele mai bune proiecte au fost selectate si premiate de evaluatori alesi din cadrul ANFP, universitatilor, asociatilor profesionale, publicatiilor de specialitate si ONG-urilor cu experienta bogata si rezultate reprezentative.

   

    [...]Citeste mai departe
  Aplicatia Oradea City Report, premiul I la concursul ANFP
  Sursa: Primaria Oradea
 • Aproape 14 km de instalatii luminoase vor impodobi orasul de sarbatori


  [2015-11-24]
   

  Primaria Oradea asigura si in acest an realizarea iluminatului de sarbatori in oras, Oradea urmând sa fie impodobita cu 13,5 km de plase luminoase, ghirlande, medalioane si figurine luminoase amplasate pe stâlpi, dar si tuneluri si fântâni de lumini.

  Toate aceste instalatii luminoase sunt alcatuite din leduri, pentru a asigura un consum redus de energie (cca.50 kw), valoarea energiei electrice consumate fiind de aproximativ 15.000 lei.

  Pornirea oficiala a iluminatului de sarbatori va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 18:00, in Parcul 1 Decembrie - zona de lânga Statuia Ostasului Român, unde Primaria Oradea a plantat un brad albastru (specia Picea pungens glauca) de 6 m. La momentul respectiv, instalatiile luminoase vor fi pornite simultan in Parcul 1 Decembrie, pe cladirea Primariei Oradea, strada Republicii - pietonal, Piata Ferdinand.

  In zilele urmatoare datei de 1 Decembrie, iluminatul de sarbatori va fi pornit si in celelalte locatii din anii anteriori (artere principale, intrari si iesiri din oras, intersectii, parcuri, poduri etc.).

  Totodata, având in vedere reabilitarea Cetatii Oradea, unde Primaria Oradea va organiza primul Târg de Craciun in perioada 4 - 31 decembrie 2015, iluminatul de sarbatori va fi asigurat si aici. Ornamente gen arcada vor impodobi podul de lemn de la intrarea in Cetatea Oradea, iar ghirlandele luminoase vor putea fi admirate la streasina cladirilor din perimetrul desfasurarii Târgului de Craciun.

  Fata de anii trecuti, in acest an nu vor mai fi pornite instalatiile luminoase in zonele in care se desfasoara lucrari de reabilitare - zone precum Piata Unirii, strada Independentei, Podul Ladislau.

  Realizarea instalatiilor electrice luminoase este asigurata de catre firma SC Luxten Lighting Co SA gratuit, conform contractului de concesiune.

  Iluminatul de sarbatori va putea fi admirat in intervalul 27 noiembrie 2015  - 7 ianuarie 2016.

   

    [...]Citeste mai departe
  Aproape 14 km de instalatii luminoase vor impodobi orasul de sarbatori
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ziua Nationala a Romaniei se va sarbatori in acest an in Parcul 1 Decembrie


  [2015-11-24]
  Cu ocazia Zilei Nationale a României, in municipiul Oradea vor fi organizate o serie de evenimente in data de 1 Decembrie. Astfel,  Primaria municipiului Oradea invita oradenii la urmatoarele manifestari, care vor avea loc in Parcul 1 Decembrie:

  • ora 11:00 - 13:00, Statuia ostasului român: ceremonie militar-religioasa si depuneri de coroane de flori, parada militara; ora 11:02 -11:05, Intonarea Imnului National al României;• ora 11:05 - 11:20, Slujba religioasa oficiata de preotii din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Garnizoana Oradea; • ora 11:20 - 11:35, Alocutiuni privind insemnatatea evenimentului, rostite de prefectul Judetului Bihor, dl. Claudiu Pop si un istoric; • ora 11:35 - 11:45, inmânarea de catre prefectul Judetului Bihor a drapelului national si a diplomei de excelenta unor persoane cu rezultate remarcabile in activitate; ora 11:45 - 11:55, Scurt recital al corului veteranilor "Traian Mosoiu" din Oradea; ora 11:55 -12:15, Festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la statuia ostasului român din Parcul 1 Decembrie; ora 12:15 - 12:20, defilarea garzii de onoare si onorul muzicii militare ora 12:30, parada militara cu personal si tehnica.La finalul ceremoniei militare, in completarea programului organizat, de la ora 13, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, municipalitatea in colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea vor pregati aproximativ 2700 de portii de fasole cu ciolan si ceai cald, portii care vor fi distribuite in mod gratuit, in doua zone de distribuire. Primaria municipiului Oradea asteapta cetatenii sa sarbatoreasca impreuna Ziua Nationala a României!

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Ziua Nationala a Romaniei se va sarbatori in acest an in Parcul 1 Decembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Modificari in organigrama Primariei Oradea


  [2015-11-24]
  Incepând cu 1 ianuarie 2016, Administratia Imobiliara Oradea, structura aflata in subordinea Consiliului Local al Municipiului Oradea, urmeaza sa fie inclusa in cadrul Primariei si transformata in directie. Departamentele AIO având atributii identice cu cele existente in cadrul Primariei Oradea vor fi inglobate in structurile acesteia din urma, iar activitatile specifice administrarii patrimoniului (respectiv locuinte-spatii, terenuri, cadastru, parcari, administrare baze sportive, management Cetate, administrare camine si unitati de invatamânt) se vor organiza in noua directie care va purta denumirea "Directia Patrimoniu".

  In prezent se lucreaza la noua organigrama, urmând ca, dupa obtinerea avizului ANFP, aceasta sa intre spre aprobare in sedinta de consiliu din luna decembrie.

  ,,Aceasta reorganizare la care lucram in prezent ne va permite o optimizare a cheltuielilor administrative si o mai buna gestionare a unor activitati precum administrarea parcarilor. Se vor elimina totodata si neajunsurile legate de gestiunea in baze de date distincte a veniturilor de natura fiscala, respectiv cele comerciale", a declarat city-managerul Eduard Florea.

  Incepând cu 1 ianuarie 2016, Cristian Beltechi, actual director AIO va fi transferat la Politia Locala, urmând sa ocupe postul de director executiv, iar Lucian Popa va ocupa postul de director executiv al noii directii de patrimoniu.

  Politia Locala va intra si ea in reorganizare, urmând sa-si mareasca organigrama cu 10 posturi, respectiv de la 67 de posturi actuale la 77, fiind suplimentate posturile pentru serviciul de disciplina in constructii si salubrizare.

   

    [...]Citeste mai departe
  Modificari in organigrama Primariei Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Intrerupere de caldura si apa calda la PT 202


  [2015-11-24]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat cu privire la intreruperea furnizarii agentului termic la PT 202, pe care il redam mai jos.

   

  Din cauza unei avarii survenita la magistrala termica de transport M 4, in zona Pietei Ion Creanga, la reteaua ce urmeaza a fi reabilitata in urmatoarea etapa de modernizare, furnizarea caldurii si a apei calde  la punctul termic  202 se va intrerupe in perioada 24 noiembrie 2015, ora 03.00 - 25 noiembrie 2015, ora 03.00. Vor fi afectati consumatorii, inclusiv cei racordati direct la reteaua de transport (cu puncte termice proprii), situati pe strazile Dacia - partial, Odobescu - partial, Doina - partial, Menumorut - partial, Piata Ion Creanga, Nicolae Jiga - partial, Mioritei, Mihai Eminescu - partial, Dunarea - partial si cele adiacente acestora.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru a reduce la minim timpul necesar realizarii acestor lucrari .

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  Intrerupere de caldura si apa calda la PT 202
  Sursa: Primaria Oradea
 • RER Ecologic Service va salubriza si pistele de biciclete din Oradea


  [2015-11-23]
  Prin Hotarârea 1029/2007, Primaria Oradea a delegat gestiunea serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului, prin incheierea unui contract de concesiune pe o perioada de 8 ani cu societatea RER Ecologic Service Oradea SA. Acest contract a expirat in acest an, iar cele doua parti contractante au prelungit in luna mai durata contractului de salubrizare cu inca 4 ani.

  Având in vedere faptul ca, in perioada martie-noiembrie 2015, in municipiul Oradea au fost modernizate mai multe strazi, au fost realizate parcari, rampe de acces si s-a construit podul Maresal Constantin Prezan, respectiv a fost finalizata construirea pistei de biciclete intre Oradea si Berettyujfalu, s-a realizat un act aditional la contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare pentru prestarea activitatii de salubrizare stradala obiective noi.

  Tot in cadrul acestui act aditional s-a stabilit si faptul ca RER Ecologic Service va efectua serviciile de salubrizare la dealul Ciuperca, lucrarile la aceasta investitie finalizându-se in totalitate in anul viitor.

  RER Ecologic Service va actiona, conform contractului de salubrizare si al actului aditional si in cazul operatiunilor de combatere a poleiului, precum si de imprastiere de material antiderapant si dezapezire.

  Conform hotarârii Consiliului Local din aceasta luna, actul aditional incheiat intre RER Ecologic Service si Primaria Oradea prevede salubrizarea strazilor: Gheorghinelor, 9 Mai, Mangaliei, Infratirii, Furnicii, Greierului, Artarilor, rampelor podului Maresal C-tin Prezan, parcarea de pe str. Mangaliei, respectiv tronsoanelor I-III ale pistei de biciclete. Aceste obiective vor fi curatate conform graficului prestabilit de catre Primaria Oradea si RER Ecologic Service SA.

   

    [...]Citeste mai departe
  RER Ecologic Service va salubriza si pistele de biciclete din Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sinagoga Neologa Zion va fi inaugurata joi, 26 noiembrie, de la ora 18


  [2015-11-23]
  Municipiul Oradea, in calitate de lider partener in cadrul proiectului "Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunitatilor evreiesti din Oradea - Debrecen" -  ZION - HURO/1101/052/2.1.3, a finalizat reabilitarea Sinagogii Zion de pe strada Independentei. Finalizarea lucrarilor va fi marcata atât in Oradea, cât si in Debrecen, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Debrecen organizând evenimente in cele doua orase.

  Evenimentele se vor desfasura astfel: la Oradea, in data de 26 noiembrie, incepând cu ora 18:00 la Sinagoga Zion, pe str. Independentei nr. 22, iar la Debrecen in data de 28 noiembrie, de la ora 17:30 (ora locala), la Sinagoga din Debrecen, str. Pasti nr. 4.

  Programul celor doua evenimente va cuprinde ceremonii oficiale de inchidere a proiectului urmate de concerte de muzica specifica evreiasca.

  Astfel, joi, 26 noiembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 18.00 vor tine discursuri primarul Ilie Bolojan, dl. Tamas Horovitz - presedintele Comunitatii Evreilor din Debrecen, dl. Felix Koppelman - presedinte al Comunitatii Evreilor din Oradea si Cristian Puscas - arhitect-sef proiect, dupa care va avea loc deschiderea sticlei cu mesajul lasat de evreii oradeni in anul 1878, iar de la ora 19:00 va concerta formatia Klezmer Budapest Band.

  Sinagoga Neologa este a treia din Oradea din punct de vedere al vechimii. Constructia acesteia a inceput in anul 1877, lucrarile fiind finalizate in septembrie 1878. Sinagoga Neologa Zion este o replica a celei din Nurnberg, având dimensiuni impozante, cu un plan patrat dominat de o cupola uriasa, marcata de ferestre inalte. Decoratiunile exterioare si cele interioare ii apartin artistului Horovitz Mor din Kosice, fiind inspirate din arta maura.

  Sinagoga Neologa Zion figureaza in Lista Monumentelor Istorice publicata in anul 2004, iar dupa finalizarea lucrarilor, va intra in circuitul turistic national si international si va deveni o sala multifunctionala care sa gazduiasca expozitii, evenimente, lansari de carte si chiar concerte. [...]Citeste mai departe
  Sinagoga Neologa Zion va fi inaugurata joi, 26 noiembrie, de la ora 18
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a adoptat un nou regulament privind taierile si toaletarile de arbori


  [2015-11-23]
   

  Consiliul Local a aprobat in ultima sedinta Regulamentul privind activitatile de taiere, transport si valorificare a lemnului rezultat din spatiile verzi si alte terenuri din afara fondului forestier national, situate pe terenuri proprietate publica sau privata a Municipiului Oradea, in intravilanul municipiului Oradea.

  Noutatea acestui regulament consta in faptul ca toti arborii din municipiul Oradea pentru care exista solicitare de taiere si pentru care urmeaza sa se elibereze autorizatie de taiere vor trebui sa fie inventariati, evaluati si marcati de catre Ocolul Silvic Oradea. Aceasta inventariere este deja in curs de desfasurare pentru cererile de taiere din luna octombrie-noiembrie 2015. Aceasta actiune are loc in baza contractului incheiat in aceasta vara, de catre Primaria Oradea cu Ocolul Silvic Oradea.

  Conform regulamentului, niciun arbore sanatos de pe domeniul public al municipiului Oradea nu va putea fi taiat fara acordul Agentiei de Mediu Bihor, iar in cazul nucilor si castanilor comestibili, va nevoie si de avizul Directiei pentru Agricultura Bihor.

  La fel ca in vechiul regulament, persoanele care vor obtine autorizatie de taiere pentru un arbore, vor fi obligate sa planteze in loc 5 arbori, fie in acelasi loc, fie pe alt amplasament indicat de Primaria Oradea.

  Prin noul regulament se impune prezenta la fiecare operatiune de taiere sau toaletare a unui specialist (inginer horticol) din partea operatorului care executa operatiunea de taiere/ toaletare.

  Mentionam, ca  in luna octombrie 2015 s-au inregistrat 53 de cereri de taiere/toaletare arbori pe raza orasului.

  "Totodata, in fiecare luna va avea loc intâlnirea Comisiei consultative privind autorizarea taierii si toaletarii arborilor, comisie formata in marea majoritate din specialisti. Prin acest regulament ne dorim ca toate lucrarilor de taiere si toaletare a arborilor, propuse de catre cetatenii din municipiul Oradea, sa se faca in conformitate cu normele legale in vigoare", a spus Mircea Stejerean - Sef Serviciu Lucari si Servicii Publice din cadrul Primariei Oradea.

  Regulamentul actual reglementeaza conditiile de autorizare si modul de derulare a activitatilor de taiere, transport si valorificare a lemnului rezultat prin actiuni specifice de taiere si/sau interventii cu taieri de orice fel in coroana arborilor/arbustilor.

  In atasament puteti vizualiza noul regulament.

   

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a adoptat un nou regulament privind taierile si toaletarile de arbori
  Sursa: Primaria Oradea
 • Angiograf nou la Centrul Maria din incinta Spitalului Municipal


  [2015-11-23]
   

  Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat suplimentarea suprafetei de 654 mp folosita de Fundatia Man in incinta Spitalului Municipal cu inca 190 mp, spatiu in care va functiona un angiograf pentru cardiologie interventionala, cu ajutorul caruia se vor face investigatii de coronarografie si angioplastie coronariana. In urma instalarii acestui angiograf de catre Centrul Maria, in municipiul Oradea vom avea in total trei angiografe, ceea ce va permite ca operatiile de urgenta sa se desfasoare la Spitalul Judetean, iar cele pe baza de programare la Spitalul Municipal.

  ,,Multumim Fundatiei Man pentru toate aceste investitii in servicii de sanatate, cu ajutorul carora in Oradea putem oferi servicii de calitate pacientilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

  Prin hotarârea Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 363/2010 s-a aprobat incheierea unei Conventii intre Municipiul Oradea - prin Administratia Imobiliara Oradea, Spitalul Clinic Municipal ,,Dr.Gavril curteanu" Oradea si Fundatia ,,Man", având ca obiect inchirierea, pe o perioada de 10 ani, a unui spatiu in suprafata de 654 de mp, situat la parterul imobilului - Spitalul Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu" Oradea - Corp Policlinica in favoarea Fundatiei ,,Man", in vederea funtionarii Centrului de Sanatate si Imagistica ,,Maria".

    [...]Citeste mai departe
  Angiograf nou la Centrul Maria din incinta Spitalului Municipal
  Sursa: Primaria Oradea
 • Terminalul intermodal va contribui la dezvoltarea economica a Oradiei


  [2015-11-20]
   

  In cadrul conferintei de presa de azi, 20 noiembrie 2015, primarul Ilie Bolojan,  managerul de proiect Delia Ungur, si coordonatorul de proiect Ana Maria Sava au prezentat presei proiectul „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier si feroviar in Zona Garii C.F.R din Episcopia Bihor", prezentând detaliile tehnice ale terminalului intermodal si modul de conectare al acestuia la drumul European E 60.

  Prin acest proiect, in zona garii C.F.R. din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cai ferate cu platforme betonate de incarcare-descarcare a marfii, spatii de depozitare pentru marfuri, locuri de parcare pentru tiruri, cladiri administrative si o zona de servicii pentru agentii economici, acest terminal urmând sa fie conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul national DN1. Amplasamentul este situat in zona industriala a orasului, in spatele fostei Vami Oradea, aflându-se in vecinatatea a trei parcuri industriale (doua detinute de municipiul Oradea si unul apartinând de comuna Bors) si a celor mai mari companii din zona.

  Contractul de finantare aferent documentatiei tehnice a proiectului a fost semnat la Bucuresti, miercuri, 11 noiembrie 2015. Valoarea documentatiei tehnico-economice este de 1.421.400 lei fara TVA, din care contributia Uniunii Europene este de 1.208.190 lei fara TVA, contributia Guvernului României este de 184.782 lei fara TVA, iar contributia Primariei Oradea este de 28.428 lei fara TVA.  Valoarea constructiei propriu-zise a terminalului este estimata la 10 milioane de euro.

  Managerul de proiect, d-na Delia Ungur a aratat ca "prin Masterplanul General de Transport, in perioada 2014 -2020 se vor finanta 10 terminale intermodale, suma alocata fiind de aprox 280 milioane de euro. Din aceasta suma, Oradea va avea posibilitatea sa acceseze cca 16 milioane de euro".

  Primarul Ilie Bolojan a explicat rolul si importanta acestui terminal intermodal: "Rolul acestui terminal este de a da posibilitatea tirurilor care aduc containerele cu marfuri sa le transporte pâna zona in care va fi terminalul, dupa care o macara speciala sa ia aceste containere si sa le transbordeze pe o garnitura de tren, urmând ca dupa ce garnitura de tren se completeaza, containerele sa fie transportate in tarile pentru care sunt destinate aceste produse. In cazul in care companiile noastre folosesc materie prima din import, din tari ale Uniunii Europene sau non-UE, aceste containere cu materie prima pot veni direct in port, de unde se pot incarca in tiruri, pentru ca apoi sa fie transportate la companiile care le-au solicitat. Rolul acestui proiect este unul foarte important, de a dezvolta economic regiunea noastra prin facilitarea legaturilor economice, fiind in acelasi timp un centru logistic feroviar-rutier , situat intre linia de cale ferata care duce spre Ungaria - in zona Garii CFR, Episcopia Bihor si Soseaua Borsului."

  Coordonatorul de proiect Ana Maria Sava a prezentat  pe harta (atasament) situarea in teren a terminalului intermodal si conexiunile acestuia pe teritoriul municipiului.

  Scopul proiectului este acela de a eficientiza transportul de marfa si de a imbunatati impactul transportului asupra mediului si a sigurantei traficului. In acest fel se va decongestiona transportul rutier, reducându-se numarul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule si a pragului de zgomot in oras. Din punct de vedere economic, terminalul intermodal va contribui la dezvoltarea socio-economica a zonei, atât prin veniturile la bugetul local, cât si prin crearea de locuri de munca.

  In final, primarul Ilie Bolojan a spus: "Vom avea in vedere si construirea unor drumuri noi, care sa lege zona respectiva de principalele drumuri rutiere de acces. Imediat dupa inceperea anului 2016, vom putea depune acest proiect. Sper ca anul viitor, in vara, sa inceapa efectiv lucrarile"

  In atasament gasiti detaliile proiectului, alaturi de o prezentare a acestuia in PowerPoint.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Terminalul intermodal va contribui la dezvoltarea economica a Oradiei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Nunta de aur, un moment pretios in viata unui cuplu


  [2015-11-20]
  Azi, 20 noiembrie 2015, in sala festiva ,,Traian Mosoiu", Primaria municipiului Oradea, prin Compartimentul de Stare Civila, a organizat cea de-a cincea festivitate de premiere din anul 2015 a familiilor care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea.

  Cu aceasta ocazie au fost invitate un numar de 59 familii, care si-au sarbatorit ,,Nunta de aur", acestea fiind felicitate de viceprimarul Huszar Istvan prin acordarea unei diplome de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei. In deschiderea festivitatii, viceprimarul Huszar Istvan le-a spus celor prezenti: „Se spune ca e usor sa faci o nunta, sa intemeiezi o familie, dar e foarte greu sa o mentii. Asta pentru ca, asa cum stim, pasiunea de la inceput e trecatoare si numai in unele cazuri e inlocuita de dragostea adevarata, de respect reciproc si de intelegere. De aceea, in popor, a fost atribuit câte un simbol anilor care au trecut de la nunta. Cu cât casnicia e mai lunga, cu atât e mai rezistenta si mai durabila. La 50 de ani avem nunta de aur. Aurul este metalul zeilor. Deja, când se ajunge la nunta de aur, casnicia a ajuns la perfectiune, la desavârsire. Aurul reprezinta lumina, cunoasterea si viata vesnica, dar si dragostea, bogatia centrul caldurii si stralucirea sufletului. Va doresc ca si in viitor sa aveti o casnicie fericita si Dumnezeu sa va dea multa sanatate!"

  Compartimenul de stare civila primeste in continuare cereri, la camera 14 parter, in cladirea Primariei. Informatii suplimentare se pot obtine la numarul de telefon 0259/408.825. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Nunta de aur, un moment pretios in viata unui cuplu
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se intrerupe furnizarea agentului termic in Piata Ferdinand si strada Olimpiadei


  [2015-11-20]
  SC Termoficare Oradea a transmis un comunicat privind intreruperea furnizarii apei calde si a incalzirii la punctele termice din Piata Ferdinand si a celor situate pe strada Olimpiadei, in vederea racordarii unei clinici medicale si pentru efectuarea lucrarilor pregatitoare instalarii unui provizorat peste Podul Ferdinand.1. In vederea racordarii la sistemul centralizat de termoficare a clinicii medicale, este necesara intreruperea furnizarii apei calde si a agentului termic pentru incalzire la punctele termice 115, 221 si 222 in data de 20 noiembrie 2015, intre orele 03.00-22.00. Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu PT propriu, situati pe strazile Zimbrului – partial, Cantacuzino – partial, Traian Lalescu – partial, Lacul Rosu – partial, Robert Owen, Iasomiei, Luminitei, Aron Cotrus si Stefan cel Mare.2. De asemenea, pentru pregatirea realizarii unui provizorat peste podul Ferdinand, este necesara intreruperea furnizarii apei calde si a incalzirii  consumatorilor alimentati din PT 707, 708, 713, 721 si 722, inclusiv pentru cei cu PT propriu, situati pe strazile din jurul Pietei Ferdinand, in data de 20 noiembrie 2015, in intervalul 08.00-22.00.Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru a reduce la minim timpul necesar realizarii acestor lucrari.Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile). [...]Citeste mai departe
  Se intrerupe furnizarea agentului termic in Piata Ferdinand si strada Olimpiadei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Patru strazi din cartierul Nufarul vor intra in modernizare anul viitor


  [2015-11-19]
  In cadrul sedintei de Consiliu Local de azi, 19 noiembrie 2015, consilierii locali vor vota indicatorii tehnico-economici pentru patru strazi din zona Nufarul care vor intra in reabilitare in cursul anului viitor.

  Aceste strazi sunt: Ciocârliei, Fluturilor, Liliacului - tronsonul intre nr. 21 si strada Fluturilor, respectiv strada Petre Tutea - tronson strada Maslinului-Erkel Ferenc.

  Necesitatea si oportunitatea realizarii acestor investitii au fost justificate in cadrul studiilor de fezabilitate elaborate, prin urmatoarele: - asigurarea imbunatatirii conexiunii cu reteaua de strazi din municipiu;- economisirea timpului de deplasare si a carburantilor; - reducerea costurilor de operare a autovehiculelor; - imbunatatirea capacitatii portante si a sigurantei circulatiei;- se va asigura un trafic rutier in conditii crescute de siguranta si confort;- ameliorarea conditiilor igienico-sanitare ale locuitorilor.

  In urma lucrarilor de modernizare se va asigura posibilitatea de acces, in conditii optime, a mijloacelor de interventie rapida in caz de nevoie (pompieri, salvare, politie etc.) si a mijloacelor auto pentru transportul scolar si public, totodata se vor asigura conditii sporite pentru scurgerea apelor pluviale, de pe drum si din zona drumului si se vor evita acumularile spontane de debite de apa.

  Pentru realizarea acestor investitii, proiectantul a propus adoptarea unei structuri rutiere suple, deoarece astfel se ofera o solutie viabila printr-o investitie la standarde europene in ceea ce priveste calitatea lucrarilor ce vor fi executate si se obtine un strat rutier puternic, ce necesita o intretinere ulterioara simpla si putin costisitoare. In acelasi timp, aceasta solutie nu permite ridicarea apei la suprafata si se poate da in circulatie imediat dupa terminarea lucrarilor de etansare si racirea liantului.

  Strada Petre Tutea - tronson strada Maslinului-Erkel Ferenc, are lungimea carosabilului de amenajat de 223 ml, strada Ciocârliei are lungimea carosabilului de amenajat de 243 ml, strada Fluturilor are lungimea carosabilului de amenajat de 208 ml, toate cele trei strazi având doua benzi de circulatie, urmând ca latimea partii carosabile sa fie de 4 m, cu trotuare si spatiu verde pe ambele parti.

  In cazul modernizarii strazii Liliacului - tronsonul intre nr. 21 si strada Fluturilor, lungimea carosabilului de amenajat este de 129,43 ml, având de asemenea doua benzi de circulatie, cu latimea partii carosabile de 4 m, cu trotuare si spatiu verde pe ambele parti. Aici, conform proiectului de hotarâre, in zona intersectiei cu tronsonul modernizat, se vor amenaja 8 locuri de parcare.

  Dupa ce consilierii locali vor aproba indicatorii tehnico-economici, Primaria Oradea avea trece la organizarea licitatiilor aferente lucrarilor urmând ca in primavara anului viitor sa aiba loc lucrarile propriu-zise.

  In atasament gasiti cele patru proiecte de hotariri legate de investitiile propuse. [...]Citeste mai departe
  Patru strazi din cartierul Nufarul vor intra in modernizare anul viitor
  Sursa: Primaria Oradea
 • Intrerupere de apa calda si caldura


  [2015-11-19]
  SC Termoficare Oradea a transmis un comunicat privind o intrerupere a furnizarii caldurii si apei calde, pe care il redam mai jos.

  Azi 19 noi. a.c. intre orele 09.00 - 22.00 se intrerupe furnizarea caldurii si apei calde de la PT 404,  406,  409 - 411 pentru continuarea lucrarilor de eliminare a avariei la conductele Magistralei  nr. 1, in zona intersectiei str. Magheru cu Parcul Traian. Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu PT propriu, situati in perimetrul format de strazile  Petru Rares - I.C. Bratianu - Aleea Strandului - Libertatii - A. Lazar - A. Saguna - Parcul Traian - Tribunalului -  Schubert.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Intrerupere de apa calda si caldura
  Sursa: Primaria Oradea
 • Trotuarul de pe strada Independentei va fi realizat din dale de piatra naturala


  [2015-11-19]
  Pentru a armoniza aspectul strazii Independentei cu cel al Pietei Unirii in urma reabilitarii, se propune amenajarea trotuarului acesteia cu dale de acelasi tip, respectiv dale din piatra naturala.

  In cadrul sedintei de Consiliu Local de azi, 19 noiembrie 2015, se va supune aprobarii studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru investitia de amenajare a trotuarului de pe strada Independentei intre nr. 7 -13, pe o suprafata de 458 mp.

  Studiul de fezabilitate al acestei lucrari a fost realizat de S.C. Aquacons S.R.L. Valoarea totala a investitiei este 469.828 lei, iar durata de executie este de o luna.

   

    [...]Citeste mai departe
  Trotuarul de pe strada Independentei va fi realizat din dale de piatra naturala
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politia Locala raspunde prompt la sesizarile primite prin aplicatia Oradea City Report


  [2015-11-19]
   

  In cadrul dispeceratului unic al Politiei Locale Oradea, politistii locali raspund prompt si sesizarilor online primite de la cetatenii Municipiului Oradea prin aplicatia Oradea City Report.

  Pe parcursul lunii noiembrie, din totalul de aproximativ 175 de sesizari  transmise de cetatenii Muncipiului Oradea, 40 de sesizari si incidente au fost transmise catre Politia Locala Oradea. Printre cazurile sesizate s-au numarat: autovehicule oprite, stationate sau parcate neregulamentar,  autovehicule presupuse a fi abandonate, autovehicule care murdaresc carosabilul, persoane care nu respecta regimul de detinere al animalelor de companie, persoane care nu au intretinut spatiul verde din perimetrul zonei de locuit sau a terenurilor pe care le detin,  persoane care depoziteaza ilegal pe domeniul public etc.

  Politistii locali au solutionat 33 de sesizari, iar 7 dintre acestea sunt in curs de solutionare, fiecare dintre ele având un termen de 5 zile de rezolvare.

  Reamintim faptul ca Oradea City Report este o aplicatie pentru telefonul mobil sau tableta, gratuita, simpla si intuitiva, care permite cetatenilor cu spirit civic sa transmita diverse sesizari si incidente catre Primaria Oradea si operatorii serviciilor publice locale (Compania de Apa Oradea, Oradea Transport Local, Termoficare Oradea, Politia Locala Oradea, Luxten Lighting Company, RER Ecologic Service).

  Politia Locala doreste sa multumeasca cetatenilor pentru implicarea civica, reamintind ca pot apela in continuare Dispeceratul Politiei Locale Oradea la numarul de telefon 0259.969.

   

    [...]Citeste mai departe
  Politia Locala raspunde prompt la sesizarile primite prin aplicatia Oradea City Report
  Sursa: Primaria Oradea
 • Municipiul Oradea vrea sa preia custodia rezervatiei lacului cu nuferi din Baile 1 Mai


  [2015-11-19]
   

  Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat azi un proiect de hotarâre prin care isi da acordul pentru initierea demersurilor legale in vederea preluarii in custodie/administrare a Sitului Natura 2000 - Lacul Petea.

  Din cele 29 de situri de importanta comunitara existente in judetul Bihor, patru dintre ele au zone apartinând Municipiului Oradea: Lacul Petea, Crisul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioara a Crisului Repede si Valea Rosie.

  Rezervatia Naturala Pârâul Petea, declarata arie protejata prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, este suprapusa sitului Natura 2000 - Lacul Petea.

  In urma informarilor repetate efectuate de Muzeul Tarii Crisurilor, fostul custode al sitului, s-a constatat si confirmat degradarea Lacului Petea (Izvorul Mare sau Ochiul Mare) ce alimenteaza Pârâul Petea.

  Municipiul Oradea este interesat de preluarea in custodie/administrare a Sitului Natura 2000 - Lacul Petea in vederea implementarii unui plan de actiuni, in conditiile prevazute de legislatia aplicabila in vigoare, pentru conservarea biodiversitatii specifice si transmiterii acestui habitat natural local generatiilor viitoare.

    [...]Citeste mai departe
  Municipiul Oradea vrea sa preia custodia rezervatiei lacului cu nuferi din Baile 1 Mai
  Sursa: Primaria Oradea
 • Colindatorii sunt asteptati la Primarie, dar si la Cetate


  [2015-11-19]
   

  Si in acest an, Primaria Oradea isi asteapta colindatorii din unitatile de invatamânt din municipiu, in Sala Mare „Traian Mosoiu". Aici, Mos Craciun ii va astepta pe colindatori in perioada 14 - 18 decembrie, intre orele 10:00 - 13:00.

  Cererile pentru inscrierea si programarea colindatorilor se vor putea depune in perioada 23 noiembrie - 4 decembrie, la ghiseele din Centrul pentru Relatii cu Publicul (in piramida) sau se vor putea trimite pe fax la numarul 0259.408.822 sau pe email catalina.kuibus@oradea.ro .

  Fiecare cadru didactic coordonator care va solicita inscrierea va trebui sa depuna sau sa transmita o cerere semnata si stampilata, in care sa se precizeze data si ora la care se doreste prezenta grupului la Primarie (in perioada 14 - 18 decembrie, orele 10:00 - 13:00), numarul exact de colindatori, precum si un numar de telefon pentru contact. Aceasta cerere va fi depusa sau transmisa dupa o discutie prealabila de verificare a zilelor si a orelor disponibile pentru colindat, cu persoana desemnata cu inscrierile - dna Kuibus Catalina, tel. 0722.159.473.

  Pentru a putea asigura fiecarei unitati de invatamânt posibilitatea de a colinda, rugam conducerile unitatilor sa se limiteze la maximum trei grupe (clase) de elevi/unitate de invatamânt, iar programul de colinde sa nu depaseasca 10 minute/grup.

  Pentru alte grupuri organizate de colindatori (in afara celor de la unitatile de invatamânt), Primaria solicita respectarea tuturor dispozitiilor mentionate mai sus in vederea asigurarii unui program de colinde in care sa fie evitate suprapunerile si aglomeratia.

  Totodata, având in vedere ca anul acesta Primaria Oradea organizeaza Târgul de Craciun 2015 in Cetatea Oradea, invitam grupurile de colindatori (coruri bisericesti, grupuri de copii si scolari de la unitatile de invatamânt, grupuri vocale organizate etc. ) sa se inscrie la acelasi numar de telefon pentru a sustine concerte de colinde si cântece de iarna pe scena amplasata in Cetatea Oradea.

  Concertele cu tematica de iarna vor putea fi sustinute in perioada 4 - 24 decembrie 2015, in intervalul orar 17.00 - 20.00, grupurile având la dispozitie toata logistica necesara (scena acoperita, sistem de sunet si lumini, etc.).

  Pe toata perioada de desfasurare a evenimentelor, atât in Cetatea Oradea cât si in Sala Mare a Primariei Oradea, Mos Craciun va fi prezent cu sacul plin de dulciuri pentru toti colindatorii.

    [...]Citeste mai departe
  Colindatorii sunt asteptati la Primarie, dar si la Cetate
  Sursa: Primaria Oradea
 • Caldura si apa calda, intrerupte la cateva puncte termice, pentru finalizarea inlocuirii conductelor pe strada M. Eminescu


  [2015-11-19]
  SC Termoficare Oradea a transmis un comunicat privind intreruperea caldurii si apei calde de la câteva puncte termice, pentru finalizarea inlocuirii conductelor pe str. M. Eminescu, comunicat pe care il redam mai jos.  In intervalul 19 noiembrie a.c. orele 12.00 - 21 noiembrie a.c. orele 22.00 se intrerupe furnizarea de caldura si apa calda de la PT 412, 413, 416 si 417, pentru intercalarea conductelor noi de pe str. M.Eminescu, executate in cadrul proiectului "Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si a cresterii eficientei energetice - finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu - etapa I - 17,53 Km". Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu PT propriu, situati pe strazile Eminescu - partial, Deltei - partial, Cometei - partial, Dunarea - partial, Republicii - partial, Parcul Traian - partial si Tribunalului - partial.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Caldura si apa calda, intrerupte la cateva puncte termice, pentru finalizarea inlocuirii conductelor pe strada M. Eminescu
  Sursa: Primaria Oradea
 • Actiuni ale politistilor locali pe linie de circulatie rutiera si transport greu pe raza Municipiului Oradea


  [2015-11-18]
  In perioada 01.11. - 17.11.2015, Patrula de Serviciu a Politiei Locale Oradea, formata dintr-un politist local de la Politia Locala si un agent de politie de la Politia Municipiului Oradea, in paralel cu monitorizarea aspectelor legate de respectarea legalitatii privind ordinea si linistea publica, control comercial si protectia mediului, au intensificat actiunile de verificare a conducatorilor auto care nu respecta prevederile H.C.L. 909 din 2009, privind Regulamentul de Organizare si Functionare a Transportului Greu pe raza Municipiului Oradea.

  Au fost aplicate 10 sanctiuni contraventionale in valoare de 3.500 lei conducatorilor auto care circulau pe raza Mun. Oradea fara a detine la bordul autovehiculului Autorizatia de transport greu, exemplarul original valabil, iar 11 conducatori auto au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare de 3.000 lei pentru stationarea sau parcarea autovehiculelor destinate transportului de marfuri si materiale, a microbuzelor, autobuzelor si autocarelor pe domeniul public precum si pe trotuare, in parcuri, pe spatii verzi pe aleile cartierelor de locuit sau in alte locuri decât cele special amenajate si semnalizate corespunzator in acest sens.

             Totodata, 8 conducatori auto au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare de 3.500 lei pentru ca au circulat cu autovehiculul, respectiv camionul de tip basculant incarcat cu materiale sau produse care se pot imprastia in timpul mersului, fara a fi acoperit cu prelata si fara a avea oblon de inchidere la spate.

             Prin urmare, au fost aplicate un numar de 29 de sanctiuni contraventionale in valoare de 10.000  lei.

             Pe viitor, politistii locali vor continua verificarile pe linie de circulatie, vizati fiind conducatorii auto care incalca normele legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, conform prevederilor H.C.L. 909 din 2009, privind Regulamentul de Organizare si Functionare a Transportului Greu pe raza Municipiului Oradea.

   

    [...]Citeste mai departe
  Actiuni ale politistilor locali pe linie de circulatie rutiera si transport greu pe raza Municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Nunta de aur, la o noua editie


  [2015-11-18]
  Vineri, 20 noiembrie 2015, incepând cu ora 14.00, in sala festiva Traian Mosoiu, Primaria municipiului Oradea prin Compartimentul de Stare Civila, in baza HCL nr.68/2008, organizeaza o noua festivitate de premiere din anul 2015 a familiilor care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea. Cu aceasta ocazie sunt invitate un numar de 59 familii, care si-au sarbatorit ,,NUNTA DE AUR ". Acestea vor fi felicitate de dl. viceprimar Mircea Malan, prin acordarea unei diplome de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei.De asemenea, reamintim cetatenilor municipiului Oradea ca, in conformitate cu HCL nr.867/2005, se acorda un premiu in bani in valoare de 1.000 lei persoanelor care au implinit venerabila vârsta de 100 de ani si au domiciliul in municipiul Oradea.Compartimenul de stare civila primeste in continuare cereri, la camera 14 parter, in cladirea Primariei. Informatii suplimentare se pot obtine la numarul de telefon 0259/408.825. [...]Citeste mai departe
  Nunta de aur, la o noua editie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Biserici din Oradea reabilitate din fonduri europene, in cadrul proiectului Punti Crisene


  [2015-11-18]
  Viceprimarul Mircea Malan, impreuna cu reprezentantii Directiei de Management Proiecte cu Finantare Internationala, a sustinut azi, 18 noiembrie 2015, la Biserica cu Luna, o conferinta de presa, cu ocazia finalizarii  proiectului "Punti Crisene - Proiect de promovare a ecumenismului regional in Bihor Hajdu-Bihar".

  La conferinta au participat directorul DMPFI - dl. Marius Mos, manager de proiect - dl. Ioan Ciorba, precum si preotul paroh Biserica cu Luna - Teodor Cristea.

  In deschiderea conferintei, viceprimarul Mircea Malan a spus: "In aceste zile am finalizat un proiect foarte important pentru administratia locala, un proiect ale carui beneficii se vor reflecta in timp atât asupra enoriasilor care participa la slujbele religioase, cât si asupra valorificarii apotentialului turistic al municipiului Oradea. Am reusit in urma acestui proiect sa cream conditii adecvate pentru enoriasii acestor biserici".

  Totodata, viceprimarul a mentionat ca obiectivele partii române in implementarea proiectului au fost reabilitarea, restaurarea si introducerea in circuitul turistic a Bisericii cu Luna (inclusiv a Bisericilor Buna Vestire si Sf. Duh Mângâietorul), a Bisericii Romano-Catolice din Cetatea Oradea respectiv a Bisericii Reformate de pe strada Primariei (Orasul Nou).

  Conform informatiilor prezentate de catre Mircea Malan cu privire la lucrarile efectuate la Biserica cu Luna, acestea au constat in: inlocuirea vitraliilor, lucrari de rezistenta si consolidare, precum si o serie de interventii pentru realizarea unui drenaj subteran perimetral al bisericii, reabilitarea sistemului de canalizare pluviala de-a lungul perimetrului cladirii, desfacerea mobilierului istoric al bisericii si pregatirea lui pentru conservare si restaurare, realizarea unei porti de acces dinspre str. Traian Mosoiu.  

  Intrucât se urmareste deschiderea corului si turnului bisericii accesului vizitatorilor si turistilor, aici s-au efectuat lucrari de desfacere tencuieli, pardoseli, curatare ziduri, a avut loc schimbarea scarilor de lemn care permit urcarea in turn si montarea unui perete de sticla in jurul mecanismului care indica fazele lunii. Tot in cadrul acestui proiect s-a amenajat in Corpul C, lânga Biserica cu Luna, si un muzeu memorial dedicat episcopului Roman Ciorogariu, din comorile bisericii.

  Valoarea investitiei la Biserica cu Luna, respectiv cele doua filii, a fost in jur de 669 mii de euro - a precizat viceprimarul Mircea Malan.

  In ceea ce priveste celelalte biserici, Biserica Romano-Catolica din Cetate si Biserica reformata din Orasul Nou, la acestea au avut loc o serie de lucrari printre care putem aminti:  renovarea fatadelor (retencuiri locale, rezugravire, inlocuirea sorturilor de tabla zincata dupa caz, remedierea problemelor de etanseitate si racordare, inlocuirea segmentelor de burlane si jgheaburi deteriorate, reabilitarea tâmplariei ferestrelor de la turn, consolidarea tuturor podestelor si planseelor de lemn, respectiv a scarilor turnului, inlocuirea pavajului spatiului interior cu placi de piatra, similipiatra sau gresie pozate in nisip sau sapa de ciment, cu exceptia unei fâsii perimetrale de aerisire, realizarea unei hidroizolatii cu folii de polietilena extrudata de-alungul perimetrului cladirii, refacerea pavajului perimetral, reabilitarea finisajelor de tencuieli la soclu si pe portiunile inferioare cu tencuieli poroase de renovare pentru permiterea aerisirii zidariilor, refacerea zugravelii tuturor fatadelor si peretilor interiori, realizarea unei retele electrice de iluminat exterior arhitectural al turnului, realizarea sistemului de iluminat interior etc.

  Prezent la conferinta de presa, Marius Mos a mentionat ca din economiile realizate la acest proiect in valoare de aproximativ 200 mii de euro au reusit sa refaca tencuiala estica si nordica si sa repare geamurile la Bazilica Romano-Catolica, biserica care astfel a fost inclusa ulterior in proiect.

  "Din multitudinea de proiecte pe care le gestioneaza directia noastra, acest proiect este si era foarte special pentru noi, deoarece acest proiect a reusit sa ne dea si liniste sufleteasca si a reusit totodata sa aduca la aceeasi masa mai multi enoriasi pentru un scop comun. Acest proiect a reusit sa deschida aceste biserici, sa le aduca mai aproape de cetateni si de turistii care vin in Oradea. Rolul nostru este sa valorificam la maximum oportunitatea de a beneficia de fondurile europene", a zis Marius Mos.

  Totodata, directorul DMPFI a mentionat ca pentru promovarea tuturor bisericilor din acest proiect, atât a celor din România, cât si a celor din Ungaria, s-a realizat un website (www.punticrisene.ro), un ghid turistic audio virtual si se va tipari si un ghid care va fi distribuit gratuit.

  In atasament gasiti mai multe detalii legate de acest proiect.

   

    [...]Citeste mai departe
  Biserici din Oradea reabilitate din fonduri europene, in cadrul proiectului Punti Crisene
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se prelungeste restrictia de circulatie in vederea montarii grinzilor la DN 79


  [2015-11-18]
  Primaria Oradea anunta ca se prelungeste restrictia de circulatie in zona drumului de centura de la intersectia cu DN 79 pinâ in data de 19 noiembrie, ora 12.00, in vederea montarii grinzilor pe deschiderea numarul 4 a pasajului, in cadrul proiectului "Amenajarea intersectiei prin pasaj denivelat intre drumul de centura al municipiului Oradea (str. Ogorului/Calea Sântandreiului) si drumul national DN 79 Arad - Oradea". 

  In perioada descarcarii si montarii grinzilor, circulatia rutiera va fi deviata catre sensul giratoriu de la Cimitirul Municipal Rulikowski.

  Primaria Oradea isi cere scuze locuitorilor municipiului Oradea pentru neajunsurile provocate de aceste lucrari. [...]Citeste mai departe
  Se prelungeste restrictia de circulatie in vederea montarii grinzilor la DN 79
  Sursa: Primaria Oradea
 • Studiul de prefezabilitate a Salii de Sport Polivalenta a primit avizul comisiei tehnico-economice a Ministerului Dezvoltarii


  [2015-11-17]
  Asa cum anuntam saptamâna trecuta, in ceea ce priveste realizarea Salii de Sport Polivalenta din Oradea, ne aflam in stadiul aprobarii studiului de prefezabilitate, elaborat de catre proiectant la comanda Administratiei Imobiliare Oradea. Acesta trebuia aprobat atât in comisia tehnico-economica a Companiei Nationale de Investitii, cât si in comisia tehnico-economica a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.Saptamâna trecuta, reprezentantul Administratiei Imobiliare Oradea a sustinut acest studiu de prefezabilitate in comisia tehnico-economica a Companiei Nationale de Investitii, care a avizat acest studiu.Azi, primarul Ilie Bolojan a sustinut la Bucuresti studiul de prefezabilitate in comisia tehnico- economica a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care a si aprobat acest studiu. Astfel, in baza acestor avize si a studiului de prefezabilitate urmeaza sa se finalizeze studiul de fezabilitate, care va fi facut de catre Compania Nationala de Investitii. Urmeaza totodata sa se obtina si celelalte aprobari necesare studiului de fezabilitate, iar acesta trebuie sa treaca de comisiile tehnico-economice ale CNI si Ministerului Dezvoltarii. Dupa avizarea studiului de fezabilitate, acesta va intra in comisia interministeriala care aproba indicatorii proiectelor finantate de Guvern, urmând sa se finalizeze cu o hotarâre de guvern. Aceasta procedura, inclusiv adoptarea HG-ului, poate dura intre 3 si 5 luni de zile.Dupa obtinerea tuturor avizelor si dupa adoptarea hotarârii de guvern, se va demara procedura de licitatie pentru constructia salii de sport.Reamintim ca Sala de Sport Polivalenta va avea o capacitate de 5000 de  locuri, pe un teren aferent de 7,9 ha, cu o suprafata la sol a salii de 8590 mp. Aici se vor putea organiza competitii interne (handbal, baschet si volei) si internationale, congrese, concerte, expozitii si târguri. O parte din locuri (70%) vor fi fixe pe gradene de beton, o parte (1400) vor fi pe gradene mobile care se pot demonta, acestea din urma putând fi suplimentate cu circa 800 de locuri pe scaune mobile, la nivelul terenului, in cadrul altor manifestari inafara celor sportive. Inaltimea salii este de aproximativ 20 de metri, aceasta fiind inaltimea maxima admisa in zona, dat fiind prezenta salii de sport in vecinatatea aeroportului, respectiv pe strada Ogorului, vis a vis de cartierul Europa.Terenul aferent salii de sport va fi impartit in doua terenuri: unul principal (suprafata de joc) si terenul de antrenament, acestea urmând sa fie separate prin elemente culisante. In interior se va putea monta si o scena pentru evenimente. Sala va avea si alte dotari, respectiv vestiare, sala de forta, cabinete medicale, sala de instruire, sala de antrenamente, iar la parter, in zona foaierului, se vor gasi spatii comerciale si grupurile sanitare.Spatiile si platformele de parcare vor fi realizate de catre Primaria Oradea, care va amenaja si aleile carosabile si pietonale, imprejurimile, iluminatul, spatiile verzi si mobilierul urban.Valoarea totala a realizarii acestei sali de sport polivalenta este de 124 de milioane de lei cu TVA inclus.  [...]Citeste mai departe
  Studiul de prefezabilitate a Salii de Sport Polivalenta a primit avizul comisiei tehnico-economice a Ministerului Dezvoltarii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Circulatia rutiera restrictionata temporar, in vederea montarii grinzilor la DN 79


  [2015-11-17]
  Primaria Oradea anunta ca in data de 18.11.2015 (miercuri), intre orele 8.00-17.00, in cadrul proiectului "Amenajarea intersectiei prin pasaj denivelat intre drumul de centura al municipiului Oradea (str. Ogorului/Calea Sântandreiului) si drumul national DN 79 Arad - Oradea", se vor monta grinzile pe deschiderea numarul 4 a pasajului. 

  In perioada descarcarii si montarii grinzilor, circulatia rutiera va fi deviata catre sensul giratoriu de la Cimitirul Municipal Rulikowski.

  Primaria Oradea isi cere scuze locuitorilor municipiului Oradea.

   

    [...]Citeste mai departe
  Circulatia rutiera restrictionata temporar, in vederea montarii grinzilor la DN 79
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politia Locala sanctioneaza depozitarile ilegale pe domeniul public


  [2015-11-17]
  Având in vedere numarul tot mai mare al sesizarilor primite la Dispeceratul Politiei Locale Oradea privind persoanele care depoziteaza resturi menajere sau moloz rezultat din constructii si imprejurul containerelor de tip iglu, politistii locali au desfasurat o actiune de supraveghere in vederea surprinderii si sanctionarii acestor persoane.

  Astfel, in perioada 09.11.2015 - 16.11.2015, politistii locali impreuna cu agenti ai Politiei Municipiului Oradea au supravegheat, 24 de ore din 24, amplasamentele cu igluuri situate in diverse zone ale Municipiului Oradea. In aceasta perioada au fost surprinse 12 persoane care au depozitat resturi menajere si moloz rezultat din constructii pe domeniul public si imprejurul containerelor de tip iglu. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 1600 lei.

  Politistii locali impreuna cu agentii Politiei Municipiului Oradea vor continua astfel de actiuni si pe viitor, pentru a descuraja acest fenomen al depozitarilor ilegale pe domeniul public. Persoanele surprinse ca depoziteaza resturi menajere sau moloz rezultat din constructii, imprejurul containerelor de tip iglu, vor fi sanctionati contraventional conform art. 111 lit q din H.C.L. 207 / 2015 cu amenzi de la 200 la 2.000 lei.

   

    [...]Citeste mai departe
   Politia Locala sanctioneaza depozitarile ilegale pe domeniul public
  Sursa: Primaria Oradea
 • 860 tone de deseuri colectate in campania de curatenie de toamna, organizata de Primaria Oradea


  [2015-11-17]
   

  Primaria Oradea a incheiat recent campania de curatenie de toamna.

  Aceasta actiune a fost organizata in baza Hotarârii Consiliului Local nr. 207 din 26 martie 2015 - Regulament de organizare si functionare a serviciului de salubrizare a Municipiului Oradea, dar si in baza Hotarârii Consiliului Local nr. 2 din 8 ianuarie 2015 privind aprobarea Strategiei locale cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare din Municipiul Oradea pentru perioada 2015-2025.

  Campania de curatenie s-a desfasurat in perioada 28 septembrie - 7 noiembrie 2015. "Acum, la finalul campaniei, aducem la cunostinta faptul ca s-au colectat 860 de tone de deseuri numai de pe raza municipiului Oradea", a spus Ionel Ban, director productie S.C. RER Ecologic Service.

  In cadrul campaniei "Curatenie generala de toamna", s-au colectat obiecte de uz casnic si gospodaresc (piese de mobilier, mochete, biciclete, materiale textile, usi, geamuri etc), precum si deseuri vegetale rezultate din igienizarea zonelor verzi aferente gospodariilor populatiei si cvartalelor si zonelor de locuit din municipiul Oradea.

  Operatorul de salubritate S.C. RER Ecologic Service S.A a amplasat, in perioada planificata, in functie de zona, containere metalice in punctele stabilite pentru colectarea deseurilor si obiectelor de uz casnic si gospodaresc.

  "Campania de curatenie a fost una reusita, cetatenii s-au familiarizat deja cu acesta actiune a Primariei Oradea si, spre deosebire de anii precedenti, nu am mai  avut probleme cu nerespectarea locurilor de depozitare a deseurilor. Mentionez ca aceasta campanie va continua si anul viitor, când vom relua actiunea de curatenie generala primavara si toamna", a spus Mircea Stejarean, sef Servicii Publice si Spatii Verzi din cadrul Primariei Oradea.

  Dupa expirarea perioadei de curatenie 28 septembrie - 7 noiembrie 2015, respectiv a perioadei de colectare conform planificarii pe zone, daca se vor constata depozitari de deseuri pe spatiile pe care le detin, asociatiile de proprietari vor plati cuantumul serviciului prestat pentru incarcarea, transportul si depozitarea acestora de catre SC RER  Ecologic Service Oradea SA, operatorul licentiat sa presteze aceasta activitate pe raza municipiului Oradea, iar persoanele surprinse ca depoziteaza ilegal deseuri pe domeniul public vor fi sanctionate conform Hotarârii Consiliului Local nr. 207 din 26 martie 2015 - Regulament de organizare si functionare a serviciului de salubrizare a Municipiului Oradea.

    [...]Citeste mai departe
  860 tone de deseuri colectate in campania de curatenie de toamna, organizata de Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Elevi in vizita la Politia Locala Oradea


  [2015-11-17]
  In data de 12.11.2015, Politia Locala Oradea a primit vizita unui grup de  35 de elevi, care au fost curiosi sa cunoasca structura si misiunile Politiei Locale Oradea.La eveniment au participat 35 de elevi de clasa a-VII-a de la Scoala Gimnaziala "Oltea Doamna" Oradea, carora li s-au prezentat dotarile si misiunile  institutiei Politiei Locale Oradea, iar mai apoi au participat la demonstratiile oferite de catre politistii locali.De asemenea, elevii au fost incântati sa poarte cascheta de politist si sa porneasca girofarul masinilor de politie.Pe viitor, Politia Locala Oradea va continua sa organizeze astfel de evenimente pentru a informa copiii, elevii si studentii despre activitatea desfasurata de catre Politia Locala Oradea, dar si pentru a le reaminti datoriile pe care acestia le au fata de comunitate, respectiv pastrarea curateniei, respectarea semnelor de circulatie si ingrijirea mediului inconjurator.

    

    [...]Citeste mai departe
  Elevi in vizita la Politia Locala Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Termoficare Oradea a devansat reluarea furnizarii agentului termic in zonele Dragos Voda, Nufarul, Sinmartin


  [2015-11-16]
  Ca urmare a finalizarii in devans a lucrarilor de investitii efectuate la Magistrala 1 in zona strazilor Gh. Doja-Baraganului si la Magistrala 4 in zona Strandului Municipal, Termoficare Oradea S.A. anunta reluarea furnizarii agentului termic in zonele afectate de aceste investitii, dupa cum urmeaza:

  1. Reluarea furnizarii apei calde de consum si a incalzirii in zona afectata de lucrarile de inlocuire a magistralei 1, respectiv strazile Gheorghe Doja - Baraganului PT - 407,409, 410, 411, 412, 413, 417 precum si a consumatorilor cu PT proprii situati pe strazile M. Eminescu, Republicii, Aurel Lazar, Andrei Saguna, Tribunalului, Schubert, G. Enescu, Parcul Traian, Libertatii , Magheru si Pitagora a fost realizata incepând cu data de 14 noiembrie 2015, ora 23.00 (reluarea furnizarii era programata pentru data de 15 noiembrie 2015, ora 22.00).

  2. Reluarea furnizarii apei calde de consum si a incalzirii in zona afectata de lucrarile de deviere a magistralei 4 in zona Strandului Municipal, respectiv PT 300, 301, 302, 303, 836, 868, 872, PT 1 Sinmartin, PT 2Sinmartin, 1881, Cartierul Prima si a consumatorilor cu PT proprii situati pe strazile Dunarea , Republicii , Gh. Dima, Schubert, Snagovului, Brasovului , Rovine, N. Jiga , Delavrancea , I.H. Radulescu, N. Cristea, Parcului, Parcul Bratianu, Codrilor, Dragos Voda, Barierei, Clujului , Moreni si Ogorului se va realiza incepând cu data de 15 noiembrie 2015, ora 22.00 (reluarea furnizarii era programata pentru data de 17 noiembrie 2015, ora 22.00).

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre de interventie vor incerca solutionarea tuturor problemelor aparute in teren.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  Termoficare Oradea a devansat reluarea furnizarii agentului termic in zonele Dragos Voda, Nufarul, Sinmartin
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se sisteaza furnizarea agentului termic


  [2015-11-16]
  SC Termoficare Oradea a transmis un comunicat privind intreruperea furnizarii caldurii si apei calde la noi puncte termice, pe care il redam mai jos.Azi 16 noi. a.c. intre orele 09.00 - 20.00 se intrerupe furnizarea caldurii si apei calde de la PT 416 in vederea pregatirii inlocuirii ultimei portiuni din Magistrala nr. 1 pe str. M. Eminescu, in cadrul proiectului "Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si a cresterii eficientei energetice - finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu - etapa I - 17,53 Km". Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu PT propriu, situati pe strazile Eminescu - partial, Deltei - partial, Cometei - partial si Dunarea - partial.Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. [...]Citeste mai departe
  Se sisteaza furnizarea agentului termic
  Sursa: Primaria Oradea
 • Restrictii de trafic pentru finalizarea lucrarilor la drumul expres


  [2015-11-16]
  Primaria Oradea anunta ca, in vederea finalizarii lucrarilor la drumul expres, se introduc urmatoarele restrictii de trafic:

  -        inchiderea traficului rutier in perioada 17 - 19 noiembrie 2015 pentru accesul pe strada Ecaterina Teodoroiu dinspre strada Louis Pasteur pâna la strada Feleacului.  Traseul alternativ este de pe strada Ecaterina Teodoroiu, capatul dinspre strada Ana Ipatescu;

  -        restrictionarea traficului rutier pe banda de circulatie de lânga case, pe strada Izvorului, in perioada16 - 20 noiembrie 2015, prin asigurarea semaforizarii pe portiunea cuprinsa intre strada Caisilor si strada Izvorului nr. 2;

  -        inchiderea traficului rutier pe podul Teodor Nes in data de 20 noiembrie 2015, in caz de vreme favorabila, pentru asfaltare.

  Va multumim pentru intelegere.

   

    [...]Citeste mai departe
  Restrictii de trafic pentru finalizarea lucrarilor la drumul expres
  Sursa: Primaria Oradea
 • A inceput modernizarea strazii Anghel Saligny


  [2015-11-16]
   

  La inceputul saptamânii trecute s-a predat amplasamentul si s-a dat ordinul de incepere a lucrarilor de modernizare a strazii Anghel Saligny.

  Lucrarile sunt realizate de asocierea de firme: S.C. Drumuri Bihor S.A (constructor de drumuri si canalizare), S.C. Proexco S.R.L (proiectantul lucrarii ) si S.C. Electrifor S.R.L (executant partea de iluminat/retele electrice). Valoarea contractului este de 4.909.214,83 lei, iar durata de executie este de 6 luni.

  Strada Anghel Saligny se afla in partea de sud a municipiului, in zona strazii Ogorului, respectiv zona Parcului Industrial Eurobusiness II. Lungimea totala a strazii este de 1.369 metri, investitia presupunând realizarea unei suprafete de carosabil de 14.335 mp.

  In prezent, se face organizarea de santier si trasarea lucrarilor. Lucrarile cuprinse in proiect sunt: lucrari de infrastructura si suprastructura a drumului, realizarea canalizarii pluviale, realizarea instalatiilor electrice de iluminat, montarea de tuburi/realizarea de traversari pentru instalatiile de gaz, iar in final realizarea marcajelor si a indicatoarelor rutiere.

    [...]Citeste mai departe
  A inceput modernizarea strazii Anghel Saligny
  Sursa: Primaria Oradea
 • IN VIZITA LA POLITIA LOCALA ORADEA


  [2015-11-16]
  In data de 12.11.2015, Politia Locala Oradea a primit vizita unui grup de  35 de elevi, care au fost curiosi sa cunoasca structura si misiuniile Politiei Locale Oradea.

  Astfel, la eveniment au participat 35 de elevi de clasa a-VII-a de la Scoala Gimnaziala "Oltea Doamna" Oradea, carora li s-au prezentat dotarile si misiunile  institutiei Politiei Locale Oradea, iar mai apoi au participat la demonstratiile oferite de catre politistii locali.

  De asemenea, elevii au fost incântati sa poarte cascheta de politist si sa porneasca girofarul masinilor de politie.

  Pe viitor, Politia Locala Oradea va continua sa organizeze astfel de evenimente pentru a informa copii, elevii si strudentii despre activitatea desfasurata de catre Politia Locala Oradea, dar si pentru a le reaminti datoriile pe care acestia le au fata de muncipalitate, respectiv pastrarea curateniei, respectarea semnelor de circulatie si ingrijirea mediului inconjurator.

   

    [...]Citeste mai departe
  IN VIZITA LA POLITIA LOCALA ORADEA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Campanie de recrutare a operatorilor de calculator ai sectiilor de votare


  [2015-11-16]
  Prin prezenta va informam ca demareaza campania de recrutare a operatorilor de calculator ai sectiilor de votare, in baza normelor metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, selectia si desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale sectiilor de votare, aprobate prin Hotarârea AEP nr. 9 din 28.10.2015 (publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din data de 2 noiembrie 2015).

  Persoanele interesate sa devina operatori de calculator vor depune o cerere la sediul Primariei Municipiului Oradea - Piata Unirii nr.1, Sala Ghiseelor, interval orar luni - joi 7:30 - 18:00, vineri 7:30 - 15:30, sau la Biroul Judetean Bihor al Autoritatii Electorale Permanente, la adresa Parcul Traian nr. 5, etaj I, camera 10, in intervalul orar luni-vineri 8:00 - 12:00. Modelul cererii se afla pe site-ul www. oradea. ro, sau la Primaria Municipiului Oradea, Sala Ghiseelor.

  Termenul de depunere a cererilor este 17 noiembrie - 20 noiembrie 2015.

  Precizam ca activitatea de operator de calculator este remunerata sub forma de indemnizatie stabilita prin Hotarâre a Guvernului. Persoanele care doresc sa participe la selectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  -        sa aiba cetatenia româna si domiciliul in România;

  -        sa cunoasca limba româna, scris si vorbit;

  -        sa aiba minimum 18 ani impliniti;

  -        sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

  -        sa fi absolvit invatamântul general obligatoriu;

  -        sa aiba cunostinte de baza in tehnologia informatiei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Campanie de recrutare a operatorilor de calculator ai sectiilor de votare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Studiul de prefezabilitate al Salii de Sport Polivalenta a primit avizul comisiei tehnico-economice a Ministerului Dezvoltarii


  [2015-11-16]
   Asa cum anuntam saptamâna trecuta, in ceea ce priveste realizarea Salii de Sport Polivalenta din Oradea, ne aflam in stadiul aprobarii studiului de prefezabilitate, elaborat de catre proiectant la comanda Administratiei Imobiliare Oradea. Acesta trebuia aprobat atât in comisia tehnico-economica a Companiei Nationale de Investitii, cât si in comisia tehnico-economica a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.Saptamâna trecuta, reprezentantul Administratiei Imobiliare Oradea a sustinut acest studiu de prefezabilitate in comisia tehnico-economica a Companiei Nationale de Investitii, care a avizat acest studiu.Azi, primarul Ilie Bolojan a sustinut la Bucuresti studiul de prefezabilitate in comisia tehnico- economica a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care a si aprobat acest studiu. Astfel, in baza acestor avize si a studiului de prefezabilitate urmeaza sa se finalizeze studiul de fezabilitate, care va fi facut de catre Compania Nationala de Investitii. Urmeaza totodata sa se obtina si celelalte aprobari necesare studiului de fezabilitate, iar acesta trebuie sa treaca de comisiile tehnico-economice ale CNI si Ministerului Dezvoltarii. Dupa avizarea studiului de fezabilitate, acesta va intra in comisia interministeriala care aproba indicatorii proiectelor finantate de Guvern, urmând sa se finalizeze cu o hotarâre de guvern. Aceasta procedura, inclusiv adoptarea HG-ului, poate dura intre 3 si 5 luni de zile.Dupa obtinerea tuturor avizelor si dupa adoptarea hotarârii de guvern, se va demara procedura de licitatie pentru constructia salii de sport.Reamintim ca Sala de Sport Polivalenta va avea o capacitate de 5000 de  locuri, pe un teren aferent de 7,9 ha, cu o suprafata la sol a salii de 8590 mp. Aici se vor putea organiza competitii interne (handbal, baschet si volei) si internationale, congrese, concerte, expozitii si târguri. O parte din locuri (70%) vor fi fixe pe gradene de beton, o parte (1400) vor fi pe gradene mobile care se pot demonta, acestea din urma putând fi suplimentate cu circa 800 de locuri pe scaune mobile, la nivelul terenului, in cadrul altor manifestari inafara celor sportive. Inaltimea salii este de aproximativ 20 de metri, aceasta fiind inaltimea maxima admisa in zona, dat fiind prezenta salii de sport in vecinatatea aeroportului, respectiv pe strada Ogorului, vis a vis de cartierul Europa.Terenul aferent salii de sport va fi impartit in doua terenuri: unul principal (suprafata de joc) si terenul de antrenament, acestea urmând sa fie separate prin elemente culisante. In interior se va putea monta si o scena pentru evenimente. Sala va avea si alte dotari, respectiv vestiare, sala de forta, cabinete medicale, sala de instruire, sala de antrenamente, iar la parter, in zona foaierului, se vor gasi spatii comerciale si grupurile sanitare.Spatiile si platformele de parcare vor fi realizate de catre Primaria Oradea, care va amenaja si aleile carosabile si pietonale, imprejurimile, iluminatul, spatiile verzi si mobilierul urban.Valoarea totala a realizarii acestei sali de sport polivalenta este de 124 de milioane de lei cu TVA inclus.  [...]Citeste mai departe
  Studiul de prefezabilitate al Salii de Sport Polivalenta a primit avizul comisiei tehnico-economice a Ministerului Dezvoltarii
  Sursa: Primaria Oradea