Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • ZMO colaboreaza cu CNADNR pentru realizarea documentatiei tehnice si promovarea obiectivului de investitie rutiera Centura Oradea - Autostrada A3


  [2016-02-08]
  In dorinta de a conecta orasul la reteaua europeana de transport rutier, municipalitatea intentioneaza sa realizeze o legatura rutiera de aproximativ 19 km intre nodul rutier al viitoarei autostrazi Transilvania si centura orasului Oradea (giratie Calea Sântandrei).

  In acest sens, a fost deja realizata de catre Zona Metropolitana Oradea documentatia tehnica de tip S.F. aferenta tronsonului de centura oradean dintre giratia de la Calea Sântandrei si drumul expres Oradea-Arad/intersectie cu nodul rutier DN 1 de pe Calea Borsului.

  Deoarece drumul expres Oradea-Arad nu se mai regaseste in prioritatile asumate de CNADNR pentru urmatoarea perioada, la nivel de Zona Metropolitana Oradea s-a luat decizia de a corela documentatiile tehnice existente pentru a continua legatura centurii Oradea de la giratia cu Calea Sântandrei pâna la intrarea in autostrada Transilvania (comuna Biharia).

  In urma discutiilor dintre reprezentantii municipalitatii oradene si reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNADNR), au fost pregatite aranjamentele institutionale pentru intocmirea documentatiei tehnice in vederea legarii orasului Oradea de nodul rutier al autostrazii.

  Astfel, a inceput colaborarea dintre CNADNR si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Oradea (ZMO), prin care CNADNR a predat catre ZMO documentatia aferenta Studiului de Fezabilitate pentru segmentul din drumul expres Oradea-Arad cuprins intre DN1 si intrarea in autostrada A3 Bucuresti-Bors.

  ZMO isi asuma lansarea procedurii de realizare a documentatiei de tip S.F. a noului obiectiv de investitie: „Legatura centura Oradea (giratie Calea Sintandrei) - Autostrada A3 (Biharia)" si a aplicatiei de finantare aferenta, pentru a le depune spre finantare in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

  Dupa finalizarea documentatiei, ZMO va preda SF-ul si aplicatia de finantare a noului obiectiv de investitie catre CNADNR pentru promovare spre finantare de catre aceasta in cadrul POIM 2014-2020.

  Municipalitatea oradeana estimeaza ca daca toate lucrurile decurg bine, lucrarile de executie ar putea incepe cel mai devreme in anul 2017.

  Reamintim cã Zona Metropolitana Oradea a depus in vara lui 2015, la sediul CNADNR din Bucuresti, documentatia aferenta Studiului de Fezabilitate pentru constructia unui tronson din inelul de centura metropolitan care face legatura intre intersectia sens giratoriu Calea Sântandreiului cu str. O. Densusianu - Drumul European 60 (DN1) si Drumul Judetean 190, pe teritoriul municipiului Oradea, comuna Sântandrei si comuna Bors.

  Studiul de fezabilitate a fost realizat de SEARCH Corporation SRL, in vederea construirii unui tronson din inelul de centura metropolitan, care va face legatura intre sensul giratoriu Calea Sântandreiului cu str. O. Densusianu - Drumul European 60 (DN1) si Drumul Judetean 190. Tronsonul va traversa municipiul Oradea, comuna Sântandrei si comuna Bors. Drumul va avea 4 benzi de circulatie (2 benzi pe sens), un separator de circulatie, 2 poduri si 5 pasaje, 2 intersectii la nivel si o intersectie denivelata. Lungimea tronsonului va fi de 9, 65 km.

  Noua documentatie va cuprinde atât S.F.-ul elaborat de Zona Metropolitana pentru tronson inel de centura Oradea/drum expres cât si documentatia tehnica deja receptionata de CNADNR pentru segmentul de drum expres Oradea - Arad (DN1 - intrarea in autostrada A3 la Biharia).

   

    [...]Citeste mai departe
  ZMO colaboreaza cu CNADNR pentru realizarea documentatiei tehnice si promovarea obiectivului de investitie rutiera Centura Oradea - Autostrada A3
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea intentioneaza sa elaboreze o Strategie integrata de informatizare a municipiului


  [2016-02-08]
  Primaria Oradea a publicat miercuri, 27 ianuarie 2016, pe site-ul institutiei www.oradea.ro, anuntul pentru selectarea unui prestator care sa elaboreze strategia de informatizare a Municipiului Oradea.

  Astfel, pe site-ul www.oradea.ro, la sectiunea Informatii de Interes Public - Licitatii, se gaseste invitatia de participare prin depunerea de oferte la achizitia serviciilor de consultanta pentru elaborarea "Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025", dar si caietul de sarcini si documentatia de atribuire aferenta.

  Data limita stabilita pentru depunerea ofertelor este 17.02.2016, ora 10:00, iar data stabilita pentru deschiderea ofertelor este 17.02.2016, ora 13:00.

  Obiectivele urmarite de Primaria Oradea in domeniul informatizarii sunt de doua tipuri: un obiectiv general si obiectivele SMART.

  Obiectivul general il reprezinta elaborarea strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea, careia sa-i urmeze implementarea unui model informatic care sa gestioneze in mod unic toate categoriile de date si informatii existente in cadrul Primariei Municipiului Oradea, sa raspunda cerintelor definite de oricare dintre compartimente, sa asigure informarea corecta, completa si in timp util a factorilor de decizie, sa descrie etapele si procedurile necesare a fi urmate pentru ca Oradea sa devina SMART CITY, dar si sa asigure solutii pentru gestionarea clara a relatiei cu institutiile subordonate Primariei Oradea.

  Obiective SMART ale strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea sunt:

  * Oradea, primul oras complet WiFi din România (dupa modelul Luxemburg)

  * E-Services, ce scade utilizarea hârtiei si creste eficienta (s-au facut pasi importanti pentru plata taxelor, dar inca se mai poate eficientiza prin eliberare de AC-uri, avize prin e-mail, etc)

  * Aderarea la o organizatie/alianta de tip smart city pentru schimb de informatii

  * Cele mai bune servicii publice prin utilizarea de instalatii si echipamente IT (fluidizarea traficului, iluminat public inteligent, transport public inteligent, etc)

  * Participare activa (e-participation). Imbunatatirea continua a softului, cautarea unor solutii pentru cresterea nivelul de participare pe baza datelor actuale  

  * Orasul bazelor de date unice - Interconectarea cu bazele de date ale diferitelor structuri deconcentrate sau locale

  * Oradea, cel mai sigur oras din România (continuarea investitiilor in reteaua de supraveghere si valorificare a informatiilor prin digitalizarea imaginilor)

  "Elaborarea Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025 este un demers complex, de mare actualitate si totodata indispensabil pentru un viitor oras SMART. Suntem constienti ca un oras inteligent are nevoie in primul rând de o infrastructura informatica de baza, pe care sa se aseze apoi diverse tipuri de activitati si sisteme, precum: iluminatul public inteligent, managementul traficului si siguranta cetatenilor, parcari inteligente, managementul gunoiului, servicii de tip e-cetatean etc. Modul in care aceste componente de tip SMART City pot fi achizitionate, apoi integrate din punct de vedere tehnic, oportunitatile de finantare si scenariile de dezvoltare informatizata a institutiilor publice se vor regasi in documentul strategic ce il dorim elaborat", a spus city-managerul municipiului Oradea, dl. Eduard Florea.

  Atasat gasiti caietul de sarcini pentru elaborarea strategiei de informatizare a Municipiului Oradea.

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea intentioneaza sa elaboreze o Strategie integrata de informatizare a municipiului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Raportul de activitate al AIO pe anul 2015


  [2016-02-08]
  Viceprimarul Huszar Istvan a sustinut azi, 29 ianuarie, o conferinta de presa in care a prezentat, alaturi de dl Lucian Popa, director executiv al Directiei de Patrimoniu, raportul de activitate pe anul 2015 al Administratiei Imobiliare Oradea, cea care, incepând cu anul 2016, a devenit Directia de Patrimoniu din cadrul Primariei Oradea.

  In cadrul conferintei, a fost prezentata evolutia veniturilor si cheltuielilor totale ale AIO,  precum si principalele obiective pentru anul 2016.

  In ceea ce priveste evolutia comparativa a veniturilor AIO pentru anii 2014-2015, Lucian Popa a aratat ca in anul 2014 AIO a incasat 33.151.624 lei, iar in anul 2015 25.703.912 lei, suma care presupune venituri care provin din concesiuni si inchirieri, parcari, vânzari imobile precum si alte venituri: administrare domeniu public, asocieri, valorificare materiale reciclabile etc.

  Totodata, AIO a avut venituri si din proceduri de executare silita incasate in anul 2015 in valoare de 2.227.441,34 lei, iar veniturile realizate la Serviciul Parcari se ridica la suma de 9.199.735 lei.

  Legat de operativa cheltuielilor de investitii in anul 2015, Lucian Popa a mentionat ca anul trecut, fata de prevederile estimate, gradul de realizare a cheltuielilor legate de invatamânt este de 60,39 %, pentru crese este aproape 100%, pentru cultura,  recreere (reabilitare Cetatea Oradea, baze sportive si de agrement) este de 71,13%, iar pentru cheltuieli cu locuinte, servicii si dezvoltare comunala acestea s-au realizat in proportie de 87%.

  In ceea ce priveste obiectivele Directiei de Patrimoniu pentru anul 2016, directorul executiv a mentionat ca s-a propus realizarea unor investitii precum: reabilitarea fatadelor unor cladiri din centrul istoric al Oradiei, investitii in infrastructura de turism si agrement, reabilitarea unor monumente si cladiri istorice, realizarea proiectarii de amenajare a doua parcuri, lucrari de reparatii la Oraselul Copiilor, la Bazinul Olimpic respectiv Stadionul Iuliu Bodola si azilul de noapte de pe strada Guttenberg.

  „Concluzionând activitatea AIO pentru anul trecut, putem afirma ca per ansamblu gradul de realizare a obiectivelor propuse a fost realizat si ne-am conformat propunerilor facute la bugetul local ", a mentionat directorul executiv Lucian Popa.

  In atasament gasiti raportul de activitate detaliat al Administratiei Imobiliare Oradea pe anul 2015.

   

    [...]Citeste mai departe
  Raportul de activitate al AIO pe anul 2015
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a intrunit Comisia consultativa privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea


  [2016-02-07]
  Ieri, 27 ianuarie 2016, a avut loc o noua intâlnire a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea. In cadrul sedintei, au fost analizate 15 cereri de taiere/toaletare arbori, solicitari sosite din partea cetatenilor si a asociatiilor de proprietari.

  In urma analizei si consultarilor, s-a aprobat toaletarea a 40 de arbori. Lucrarile de toaletare presupun indepartarea crengilor uscate si igienizarea. Totodata, comisia a aprobat taierea a 6 arbori afectati din punct de vedere biologic.

  Toaletarile si taierile de arbori vor fi in zonele strazilor: D.Cantemir, Traian Grozavescu, Ciheiului, H.Ibsen, Crivatului, Calarasilor, Clujului, C. Coposu, etc.

  Reamintim ca, in sedinta Consiliului Local din luna noiembrie, a fost aprobat Regulamentul privind activitatile de taiere, transport si valorificare a lemnului rezultat din spatiile verzi si alte terenuri din afara fondului forestier national, situate pe terenuri proprietate publica sau privata a Municipiului Oradea, in intravilanul municipiului Oradea. Regulamentul prevede si faptul ca in fiecare luna va avea loc intâlnirea Comisiei consultative privind autorizarea taierii si toaletarii arborilor, comisie formata in cea mai mare parte din specialisti.

  Sedinta urmatoare a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea va avea loc in luna februarie.

   

    [...]Citeste mai departe
  S-a intrunit Comisia consultativa privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Inca un an de realizari la ASCO


  [2016-02-07]
  Directorul Administratiei Sociale Comunitare Oradea, d-na Arina Mos, a prezentat azi, 28 ianuarie 2016, raportul de activitate al institutiei pe anul 2015. In deschiderea conferintei, directorul ASCO a multumit colegilor si echipei de lucru care a muncit in vederea realizarii obiectivelor impuse.

  Conform precizarilor d-nei director Arina Mos, 2015 a fost un an plin de realizari, in luna aprilie lansându-se campania de informare publica "SINGURI ACASA - ai grija de copiii tai oriunde te afli!", al carei scop a fost  constientizarea de catre parinti a riscurilor asumate prin plecarea lor la munca in strainatate. In urma prezentarii facute de catre directorul ASCO, la Bucuresti, in cadrul sedintei Comitetului Coordonator al Corpului Profesional al Specialistilor in Servicii Sociale, s-a decis, in unanimitate, promovarea campaniei la nivel national.

  „Ne mândrim cu faptul ca aceasta campanie promovata de catre ASCO, la nivel local, a reusit sa se extinda in toata tara si ne dorim ca, la finalul acesteia, sa inaintam autoritatilor centrale propuneri in vederea sustinerii unor programe care sa sprijine familia", a precizat Arina Mos. In cadrul campaniei au fost diseminate pliante, flyere, iar videoclipul campaniei, realizat de catre trupa Voltaj, a fost prezentat in mai multe institutii de pe raza municipiului Oradea, dar si in fiecare unitate de invatamânt.

  In ceea ce priveste eficientizarea Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese, una dintre investitiile majore la nivelul acestuia a fost reabilitarea integrala si dotarea la standarde europene a Cresei nr. 2 „Picioruse Vesele", a carei activitate a fost reluata in luna septembrie. Conform declaratiei Arinei Mos, "in Oradea, momentan, orice solicitare a parintilor care doresc sa isi inscrie copilul la cresa, sa beneficieze de serviciile oferite in cadrul acestora, este solutionata favorabil, in toate cele 13 crese fiind acoperite toate necesitatile specifice copilului de vârsta anteprescolara, dezvoltarea sferei cognitive, stimularea si dezvoltarea comunicarii, dezvoltarea psihomotricitatii si abilitatii manuale, formarea deprinderilor de interactiune sociala si dezvoltarea autonomiei personale". In anul 2015 au fost inscrisi la cresele publice oradene 580 de copii, cu vârste cuprinse intre 10 luni si 4 ani.

  Compartimentul Cabinete Medicale Scolare din cadrul Serviciului Programe Sociale a asigurat in anul 2015 asistenta medicala preventiva si curativa pentru prescolarii, elevii si studentii care frecventeaza cele 44 de gradinite, 37 de scoli si licee publice din municipiul Oradea si facultatile din cadrul Universitatii din Oradea.

  In cursul anului trecut, ASCO a asigurat functionarea in cele mai bune conditii a celor doua unituri dentare din cele doua cabinete stomatologice din cadrul Colegiului National Mihai Eminescu si a Liceului Teoretic Aurel Lazar, acestea deservind toti elevii din unitatile de invatamânt de pe raza municipiului Oradea. Astfel, s-au efectuat 8.146 consultatii si tratamente stomatologice, 1.353 activitati profilactice si 10.395 activitati preventiv-profilactice in scoli.

  In luna octombrie a avut loc predarea apartamentelor catre beneficiarii selectati pentru cele doua Centre de cazare temporara, nr. 2 si 3, situate pe str. Atelierelor nr. 13, in urma reabilitarii si modernizarii lor. "Familiile care locuiesc in centrele de cazare temporara beneficiaza de servicii sociale: consiliere individuala si de grup, educatie sanitara, formarea abilitatilor necesare unei relationari eficiente cu institutiile furnizoare de servicii sociale, precum si de sprijin in integrarea in munca a chiriasilor, sprijin in obtinerea unei locuinte, ceea ce in mod cert le va ajuta sa-si intemeieze un viitor", a declarat Arina Mos.

  In cadrul Centrelor sociale cu destinatie multifunctionala, Dignitas si Candeo, au beneficiat de servicii de cazare si de consiliere psiho-sociala individuala 69 de persoane.

  Pe lânga  cele mentionate mai sus, ASCO a derulat anul trecut si alte programe: a distribuit ajutoarele alimentare provenite din stocurile de interventie comunitare prin programul POAD, a organizat  Ziua Persoanelor Vârstnice, in cadrul careia au fost serviti cu o masa calda aproximativ 100 de vârstnici, iar in cadrul actiunii "Prânzul pe roti pentru oamenii strazii", in perioada decembrie 2014 - martie 2015, au fost impartite 800 de portii de hrana calda si ceai persoanelor fara adapost. Totodata, in anul 2015 au fost acordate 8 subventii in baza Legii nr. 34/1998 asociatiilor si fundatiilor care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in Oradea. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi, in luna februarie, Administratia Sociala Comunitara Oradea a daruit celor 53 de veterani de razboi diplome de recunostinta si pachete cu fructe si dulciuri.

  „Administratia Sociala Comunitara Oradea isi propune pentru anul 2016, alaturi de continuarea acestor programe, cresterea calitatii serviciilor sociale care sa determine cresterea gradului de independenta a beneficiarilor, dezvoltarea unor servicii sociale in comunitate, in centrele multifunctionale din cartierele de blocuri, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale din domeniul social, cresterea calitatii serviciilor sociale acordate persoanelor fara adapost cazate in azilul de noapte, dezvoltarea unor programe de sanatate care au ca scop prevenirea unor afectiuni cu incidenta crescuta in rândul copiilor de vârsta scolara, precum si dezvoltarea dialogului cu sectorul ONG care activeaza in plan social", a declarat Arina Mos in cadrul conferintei.

  Raportul prezentat in cadrul conferintei privind activitatea ASCO in anul 2015  poate fi vizualizat in atasamentul stirii.

   

    [...]Citeste mai departe
  Inca un an de realizari la ASCO
  Sursa: Primaria Oradea
 • S.C Distrigaz Vest S.A va avea un birou si la parterul Primariei Oradea


  [2016-02-07]
  In sedinta Consiliului Local din luna octombrie, consilierii locali au aprobat inchirierea a patru spatii, catre urmatoarele societati furnizoare de servicii, care vor avea birouri situate la parterul Primariei Oradea: S.C Distrigaz Vest S.A (Biroul nr. 5), S.C RER Ecologic Service (Biroul nr. 6), S.C RCS &RDS S.A (Biroul nr. 7) si S.C Termoficare Oradea S.A (Biroul nr. 10).Incepând de saptamâna viitoare, S.C Distrigaz Vest S.A asteapta cetatenii la biroul nr. 5, unde intre orele 08.00 si 16.00 locuitorii orasului pot plati facturi, depune documentatii in vederea incheierii de contracte, vor primi toate informatiile necesare pentru racordarea imobilelor la reteaua de distributie a gazelor naturale din municipiul Oradea precum si orice alte informatii utile legate de serviciile oferite de companie.Inchirierea celor patru birouri are la baza proiectul Primariei Oradea de a concentra toate serviciile de utilitate publica in incinta imobilului sau, unde cetateanul intr-un timp relativ scurt are posibilitatea sa-si solutioneze orice problema de interes public (cum ar fi: eliberare avize, contracte, plata impozite sau utilitati).La parterul Primariei Oradea functioneaza inca din anul 2011 un birou al Postei Române (Biroul nr. 8) si unul al CEC Bank (Biroul nr. 13), tocmai pentru ca cetatenii care au de rezolvat o problema la primarie sa nu mai trebuiasca sa se deplaseze pâna la sediul acestora, economisind astfel timp. [...]Citeste mai departe
  S.C Distrigaz Vest S.A va avea un birou si la parterul Primariei Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • STADIUL RELUARII FURNIZARII ENERGIEI TERMICE


  [2016-02-06]
  SC Termoficare SA a transmis un comunicat pe care il redam mai jos.

  Ca urmare a numeroaselor avarii aparute in ultimele zile la reteaua primara de termoficare, azi 5     februarie 2016, ora 18.00 situatia se prezinta astfel:

  - Avaria aparuta  la  Magistrala nr. 2, pe str. Decebal va fi  remediata in jurul orei 19.00. Pentru consumatorii alimentati din punctele termice 521, 522, 523, 902 si 1709  si cei cu PT proprii, situati pe str. S. Barnutiu, Rosiorilor, Decebal (intre str. T. Vladimirescu si Gradina Zoologica), A.D. Xenopol, H. Coanda, Calea Aradului (intre str. Primariei si Poligrafie), M. Basarab, Sucevei (in zona Parcului Balcescu) si Armatei Române, reluarea furnizarii apei calde se va face incepând cu ora 22.00 iar furnizarea incalzirii se va face incepând cu ora 24.00.

  - Avaria aparuta  la conductele Magistralei  nr. 1 in zona intersectiei str. Magheru cu Parcul Traian a fost remediata in jurul orei 15.00. Reluarea furnizarii apei calde si a incalzirii pentru consumatorii alimentati din punctele termice 404, 405, 406, 407, 409, 410, 411, 412,413,416, 417 s-a facut incepând cu ora 17.00.

  - Avaria aparuta  la conductele Magistralei 4 in zona intersectiei strazilor Magheru si Gh. Doja va fi remediata in jurul orei 21.00. Reluarea furnizarii agentului termic pentru incalzire si a apei calde pentru consumatorii alimentati din punctele termice 300, 301, 302, 303, 836, 1881 se va realiza in cursul zilei de mâine 06 februarie 2016.

  - Avaria survenita la magistrala termica de transport M 2, in zona Parcului 22 decembrie, la intersectia strazilor Sextil Puscariu cu Beiusului va fi remediata in jurul orei 20.00 iar reluarea furnizarii energiei termice catre consumatorii alimentati din punctele termice 825, 826,862, 820, 850, 849, 831, 814, 852, 871, 872, 875, 868, 869 se va realiza incepând cu ora 24.00.

  - Avaria aparuta la breteaua Calea Alexandru Averescu - Gradinarilor se va realiza in cursul zilei de mâine. Reluarea furnizarii apei calde si a incalzirii  pentru punctele termice  818, 822, 832, 833, 841, 842, 850,852, 860, 890 se va realiza in cursul zilei de duminica 07 februarie 2016.

  - Avaria aparuta la breteaua Nufarul 1- zona Lotus va fi remediata in jurul orei 22.00. Reluarea furnizarii  apei calde si a incalzirii  pentru consumatorii alimentati din punctele termice 840,845, 863, 878, 883 se va realiza in cursul zilei de mâine 06 februarie 2016, ora 11.00.

  - Avaria aparuta in Piata Ferdinand va fi remediata in cursul noptii de 05-06 februarie 2016. Reluarea furnizarii  apei calde si a incalzirii  pentru consumatorii alimentati din punctele termice 707, 708, 712, 713, 721, 722 se va realiza in cursul zilei de mâine 06 februarie 2016, ora 11.00.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre de interventie vor face tot posibilul pentru a reduce la minim timpul necesar realizarii acestor lucrari.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  STADIUL RELUARII FURNIZARII ENERGIEI TERMICE
  Sursa: Primaria Oradea
 • Vehicule abandonate si fara stapan


  [2016-02-05]
  Pentru identificarea proprietarilor sau detinatorilor legali ai vehiculelor fara stapân (fara numar de inmatriculare) sau abandonate pe domeniul public al municipului Oradea pentru care s-au intocmit procese verbale de constatare si somatii care au fost afisate conform anexei, Serviciul Parcari din cadrul Directiei Patrimoniu Imobiliar anunta ca vehiculele sunt presupuse a fi abandonate sau fara stapân conform prevederilor Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapân sau abandonate pe terenuri apartinând domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale. Fiind necesara eliberarea domeniului public, vehiculele vor fi ridicate, transportate si depozitate in spatiul special destinat depozitarii vehiculelor abandonate sau fara stapân.In situatia in care vehiculele nu vor fi revendicate de proprietari sau de detinatorii legali, dupa expirarea unui termen de 5 zile de la data anuntului, acestea vor trece in proprietatea Municipiului Oradea si vor fi valorificate in conditiile legii. Informatii suplimentare la Serviciul Parcari str. Piata Unirii, nr.1, tel: 0259/449.331. [...]Citeste mai departe
  Vehicule abandonate si fara stapan
  Sursa: Primaria Oradea
 • Incep inscrierile pentru Memorialul Herman Schier


  [2016-02-05]
   

  Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu" va gazdui in perioada 12-13 martie 2016 cea de-a VII-a editie a concursului de natatie Memorialul "Herman Schier".

  Inscrierile au inceput, iar termenul limita de inscriere a participantilor este 6  martie 2016.

  Memorialul "Herman Schier" este cel mai important concurs de inot organizat in ultimii douazeci de ani in Oradea, devenind deja o traditie in natatia oradeana si româneasca. Memorialul este organizat de  C.S.M Oradea, Clubul Sportiv Crisul si L.P.S. Bihorul.

  Memorialul Herman Schier a ajuns la a VII-a editie

  Memorialul "Herman Schier"  va reuni si anul acesta la start un numar mare de tineri sportivi, nascuti in anii 2008 si mai mici, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003 -  2002, 2001 - 2000 si categoria OPEN. Sportivii participanti trebuie sa aiba obligatoriu viza medicala la zi (verificarea acesteia se va face la sedinta tehnica).

  Concursul se va desfasura la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, pe 10 culoare competitive.

  Pentru orice detalii suplimentare legate de organizarea concursului, pot fi contactati telefonic antrenorii: Georgeta Schier tel: 0721.422.335 si Illes Zsolt tel : 0740.295.223 sau pe email zsoltswim@yahoo.com

  Concursul va avea loc sâmbata, 12 martie, ora 14:00 (incalzirea si sedinta tehnica va avea loc la ora 13:00) si duminica, 13 martie, ora 10:00 (incalzirea de la ora 9), la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu".

  "Anul trecut am avut cca. 600 de copii de inscrisi si speram ca anul acesta sa existe acelasi interes pentru participare. In 2015 au fost peste 50 de cluburi participante din România si Ungaria. Printre cluburile participante vor fi si anul acesta clubul din Pitesti al multiplei campioane Larisa Lacusta, dar si clubul campioanei Kopas Boglarka din Ungaria", a spus viceprimarul Huszar Istvan.

  Antrenoarea Georgeta Schier, sotia regretatului antrenor Herman Schier, ne-a declarat: "Pâna acum si-au exprimat interesul de a participa cluburile din Pitesti, Târgu Mures, Baia Mare, dar si din Republica Moldova. Ne dorim ca si aceasta edite a campionatului sa atraga la fel de multi sportivi si iubitori ai inotului ca si in anii precedenti."

  Herman Schier - primul inotator român care a inotat suta de metri sub 56 secunde

  Competitia poarta numele regretatului antrenor oradean Herman Schier (1945 - 2007), primul inotator român care a inotat suta de metri sub 56".

  Herman Schier s-a nascut in anul 1945 in URSS. Copilaria si-a petrecut-o la Resita, unde a inceput sa practice inotul la Clubul Olimpia Resita. Primele rezultate de valoare le-a obtinut la vârsta junioratului, când in 1963 devenea campion la juniori la proba de 100 m liber. Apoi a fost campion national la seniori, maestru al sportului, el fiind primul inotator român care a coborât sub 0'56" la 100 m liber. Totodata, Herman Schier a reprezentat România la numeroase concursuri internationale, unde a obtinut rezultate de valoare. A facut parte din lotul olimpic pentru Mexic in anul 1968, dar din pacate lotul masculin nu a mai efectuat deplasarea.

  Anul 1969 a insemnat debutul ca antrenor la Clubul Sportiv Crisul. In aceasta perioada a contribuit la cresterea multor generatii de inotatori de valoare, care au devenit in timp campioni nationali, balcanici, maestri ai sportului.

  In perioada cât a activat la Clubul Crisul, sportivii antrenati de Herman Schier au stabilit peste 350 de recorduri nationale la copii, juniori si seniori. Anul 1977 a fost unul de glorie, deoarece a fost anul in care s-au stabilit 100 de recorduri: 5 recorduri la seniori, 23 la juniori, 71 la copii si 1 record balcanic. Datorita rezultatelor deosebite, sportivii oradeni Horvath Ildiko, Szakadati Ladislau, Mady Levente, Neagrau Horatiu, Kuglis Edith, Bay Laszlo au obtinut titlul de maestri al sportului.

  Daca ar fi sa enumeram sportivii care au adus faima Clubului Crisul, lista ar fi una foarte lunga: Zaborski Ildiko, Goina Cosmin, Neagrau Cornel, Birini Bella, Bentzik Gyuri, Dragan Cristian, Petrut Noemi, Vamosi Angela, Groza Dan, Groza Monica, Biris Giorgiana, Foran Angela, Tinca Dan, Dunca Gheorghe, Bokor Tibor, Vardai Noemi si multi altii.

  Toate detaliile legate de regulamentul si organizarea concursului se gasesc in atasament. 

    [...]Citeste mai departe
   Incep inscrierile pentru Memorialul Herman Schier
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lucrarile la parcarea subterana de pe strada Corneliu Coposu sunt in grafic


  [2016-02-05]
  In toamna anului trecut,  SC Administratia Domeniului Public SA a inceput lucrarile la parcarea subterana de pe strada Corneliu Coposu. Lucrarile sunt efectuate de catre firma SC Constructii Bihor, care pâna acum a efectuat urmatoarele lucrari: au fost deviate retelele electrice, sapatura generala si organizare santier, s-au realizat fundatiile izolate, s-au montat stâlpii din prefabricate. In prezent se lucreaza la realizarea armaturilor de jur-imprejur.

  Legat de aceasta investitie, dl. Liviu Andrica, directorul ADP a mentionat ca, pentru a nu incurca traficul din zona, se vor face sapaturi sub liniile de tramvai pe perioada vacantei scolare de primavara, când se va realiza pasajul subteran pietonal care va face legatura intre parcare si Centrul de afaceri cu produse agroalimentare - Piata Rogerius.

  Conform proiectului, parcarea va avea 412 locuri si va fi organizata astfel: un demisol cu o capacitate de parcare de 193 masini, un parter neacoperit cu o capacitate de parcare de 219 masini si un pasaj subteran pietonal care va face legatura intre parcare si Centrul de afaceri cu produse agroalimentare - Piata Rogerius.

  Lucrarea va trebui finalizata in 11 luni, valoarea contractului fiind de 14.363.800 lei fara TVA.

   

    [...]Citeste mai departe
  Lucrarile la parcarea subterana de pe strada Corneliu Coposu sunt in grafic
  Sursa: Primaria Oradea
 • Directia Tehnica a Primariei Oradea si-a prezentat raportul de activitate pe 2015


  [2016-02-05]
  Directia Tehnica a Primariei Oradea si-a prezentat azi, 5 februarie 2015, raportul de activitate pe anul 2015, dar si obiectivele pentru anul 2016.

  La conferinta au participat viceprimarul Mircea Malan, directorii Mircea Ghitea, Aurelia Tent si Emil Bentan, dar si Mircea Stejerean - seful Serviciu Lucari si Servicii Publice din cadrul Primariei Oradea.

  "Directia Tehnica este o directie cu o activitate foarte complexa, care are in aria de responsabilitate domenii diverse, incepând de la salubrizare la deszapezire, la modernizarea strazilor, intretinere parcurilor si zonelor verzi sau siguranta circulatiei", a spus Mircea Ghitea, directorul Direcíei Tehnice din Primaria Oradea.

  Lucrari finalizate in anul 2015

  Anul trecut au fost finalizate o serie de lucrari de investitii, de modernizare, reabilitare strazi si poduri, precum modernizarea strazilor Belsugului, Salcâmilor (tronson str. Mestesugarilor - str. Taberi Geza), Trotusului (tronson Piata Ghioceilor - str. Henrik Ibsen), Gheorghinelor, 9 Mai, Mangaliei, Infratirii, Furnicii, Greierului, Artarilor (tronson Al. Sahia - Piata Devei), Hack Halasi Gyula, realizare acces din str. Faliei in str. DragosVoda,inclusiv amenajare intersectii in zona podului Maresal Constantin Prezan, realizarea podului rutier peste Crisul Repede, str. Facliei - str. Dragos Voda (Pod Maresal Constantin Prezan), reabilitarea str. Borsului pe tronsonul Pod CF - Statia de epurare a apelor uzate menajere.

  In ceea ce priveste locurile de parcare, in anul 2015 au fost amenajate 2328 de locuri de parcare. "Intre anii 2009 -2015, Primaria Oradea prin Directia Tehnica a realizat peste 15.000 de locuri de parcare in municipiu", a spus directorul Directiei Tehnice, dl. Mircea Ghitea

  Tot anul trecut a fost finalizata pasarela pietonala si pentru biciclisti peste Pârâul Peta, in zona str. Octavian Goga, dar si intersectia prin pasaj denivelat intre drumul de centura al municipiului Oradea (str. Ogorului) si drumul national DN 76 - relatia Deva.

  Lucrari demarate in 2015, care se vor finaliza in acest an

  Totodata, exista o serie de lucrari de executie demarate in anul 2015 si care se vor finaliza in acest an: modernizare str. Anghel Saligny, reabilitare Pod Sf. Ladislau, drum de acces pentru autovehicule speciale de interventie pentru situatii de urgenta intre str. Tribunalului si str. Gheorghe Dima,  trecerea denivelata pe sub liniile de cale ferata Oradea - Episcopia Bihor, in zona str. Secarei, dar si reamenajarea piatetei din fata Magazinului Crisul.

  Noi lucrari de investitii, propuse pentru finantare, executie sau incepere in 2016

  Principalele lucrari de investitii noi propuse pentru finantare si executie sau incepere in acest an, sunt modernizarea a 20 de strazi (Abraham Lincoln, Clopoteilor, Copacilor, Carasului, Ecaterina Varga, Govorei, Magurei, Oltetului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argesului, Buzaului, Constantin Mille, Gheorghe Titeica, Vasile Pârvan, Daliei si Piata Ghioceilor - tronson nemodernizat intre Trotusului si N. Bolcas, dar si amenajarea de accese auto si spatii de parcare in zona situata intre str. Atelierelor si Aleea Salca si amenajarea accesului la Complexul Wellness Termal Nymphaea.

  Pe lânga toate acestea, Directia Tehnica s-a mai ocupat in 2015 de colectarea selectiva a deseurilor, de salubrizarea orasului, de intretinerea si repararea strazilor modernizate prin plombari si covorase, de intretinerea/repararea si executia mobilierului urban amplasat pe domeniul public, de completarea fondului de arbori existent, de amenajarea spatiilor verzi.

  In ceea ce priveste iluminatul public al orasului, in anul 2015 s-au realizat in cadrul programului de extindere/modernizare a iluminatului public 21 km de retea de iluminat public. Lungimea totala a retelelor de iluminat public existente in municipiul Oradea este de 627 km.

  In atasament gasiti detaliat raportul de activitate al Directiei Tehnice.

   

    [...]Citeste mai departe
  Directia Tehnica a Primariei Oradea si-a prezentat raportul de activitate pe 2015
  Sursa: Primaria Oradea
 • Dezbatere publica privind proiectul de buget pe 2016


  [2016-02-05]
  Primaria Oradea anunta ca joi, 28 ianuarie 2016, ora 16.30, va organiza in Sala Mare a Primariei Oradea dezbaterea publica privind Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2016.

  Toti cetatenii interesati sunt asteptati sa participe la  dezbatere.

  Pâna in data de 2 februarie 2016 se pot inainta propuneri privitoare la acest material, fie prin Centrul de Informatii cu Publicul din cadrul Primariei Municipiului Oradea, fie in format electronic la adresa de email primarie@oradea.ro sau prin fax la nr. 0259/437.544.

  Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2016 poate fi consultat in atasament.

    [...]Citeste mai departe
  Dezbatere publica privind proiectul de buget pe 2016
  Sursa: Primaria Oradea
 • Furnizarea agentului termic, intrerupta in anumite zone din cauza unor avarii


  [2016-02-05]
  SC Termoficare SA a transmis un comunicat cu privire la intreruperea furnizarii caldurii si apei calde in unele zone, din cauza unor avarii, pe care il redam mai jos.

  In cursul zilei  de azi au fost localizate doua avarii in reteaua de transport a agentului termic primar, pentru a caror remediere este necesara izolarea sectoarelor de retea aferente, drept pentru care:

  - se intrerupe furnizarea caldurii si apei calde de la PT 404 - 407, 409 - 413, 416  si 417 pentru o avarie la conductele Magistralei  nr. 1, in zona intersectiei str. Magheru cu Parcul Traian. Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu PT propriu, situati pe strazile  Eminescu (intre Iorga si Republicii), Deltei - partial, Dunarea - partial, Republicii - partial, Magheru, Baraganului, Gh. Doja - partial, Macinului, Olteniei, Delavrancea, P. Rares, Parcului, H.M. Berthelot, A. Muresanu, I.C. Bratianu, Aleea Strandului, Libertatii, A. Lazar, A. Saguna, Parcul Traian, Tribunalului,  Schubert.

  - se intrerupe furnizarea apei calde de la PT 300 - 303 si 836 pentru eliminarea unei avarii la conductele Magistralei nr. 4, in zona intersectiei strazilor Magheru si Gh. Doja. Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei racordati prin puncte termice proprii, situati pe str. Dunarea (capatul dinspre str. Republicii), Republicii - partial, Gh. Dima, Snagovului, Magheru - partial, Brasovului, Rovine, N. Jiga (capatul dinspre str. Republicii), Delavrancea, Parcului, I. H. Radulescu, I. Cristea, zona Strandului Municipal si zona Dragos Voda.

  Totodata, in urma multiplelor sectionari ale retelei primare, vor fi disfunctionalitati pâna la intreruperea furnizarii incalzirii si a apei calde de consum si de la punctele termice 839, 840, 844, 845, 856, 863, 868, 878, 883, 890, situate in zona Complex Lotus Center, cartierul Velenta - partial, cartierul Prima, cartierele Nufarul 1 si Nufarul 3 pâna la Universitatea Emanuel, precum si agentul termic primar la toti consumatorii cu puncte termice proprii racordati direct din reteaua de transport si situati in zonele enumerate mai sus.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre de specialisti vor face tot posibilul pentru a reduce la minim timpul necesar remedierii problemei aparute.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostri pot suna la dispeceratul de urgenta   TelVerde   0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  Furnizarea agentului termic, intrerupta in anumite zone din cauza unor avarii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politia Locala a dispus suspendarea activitatii societatilor comerciale Vopmarc SRL si Andriupet SRL


  [2016-02-04]
  In urma controalelor efectuate de catre politistii locali din cadrul Compartimentului Control Comercial al Politiei Locale Oradea la societatile comerciale care desfasoara activitati de alimentatie publica pe raza Municipiului Oradea, SC Vopmarc SRL si SC Andriupet SRL, au fost sanctionate fiecare prin doua procese verbale de contraventie conform O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata, pentru nedetinerea autorizatiei de desfasurare a activitatii de alimentatie publica eliberata de Primaria Municipiului Oradea,  pentru  Pizzerie-Restaurant „Old Mill" situat pe str. Mihail  Kogalniceanu nr. 26 (punctul de lucru al SC Vopmarc SRL)  si Fast Food „Magic Kebab", situat pe str. Vasile  Alecsandri nr. 8 (punctul de lucru al S.C Andriupet SRL). 

  In temeiul dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 actualizata, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, art. 5, alin.1 si art. 73, pct.1, s-a dispus suspendarea activitatii comerciale a unitatilor de alimentatie publica - pentru  Pizzerie-Restaurant „Old Mill" pe o perioada nedeterminata, incepând cu data de 03.02.2016, iar pentru  Fast Food Magic Kebab" pe o perioada nedeterminata, incepând cu data de 01.02.2016.

  La controlul din data de 03.02.2016, agentii de politie  au constatat ca cele doua societati comerciale au respectat dispozitiile de suspendare a activitatii.

  Politia Locala Oradea prin Compartimentul Control Comercial va continua verificarea Autorizatiilor pentru desfasurarea  activitatii de alimentatie publica, urmând ca in cazul in care se mai constata si alte abateri de acest gen sa se propuna masura suspendarii activitatii pâna la obtinerea autorizatiei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Politia Locala a dispus suspendarea activitatii societatilor comerciale Vopmarc SRL si Andriupet SRL
  Sursa: Primaria Oradea
 • ADP continua investitiile si in anul 2016


  [2016-02-04]
  Directorul Administratiei Domeniului Public, Liviu Andrica a sustinut azi, 4 februarie 2016, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat situatia investitiilor realizate sau aflate in curs de derulare, precum si propunerile de investitii pentru anul 2016 la nivelul institutiei.

  In cadrul conferintei au fost detaliate realizarile si investitiile propuse la Piata Cetate, pietele Decebal, Nufarul, Obor, Iosia, respectiv Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare - fosta piata Rogerius, la Cimitirul Municipal, la parcari si stranduri din municipiu. Conform spuselor d-lui Liviu Andrica, in vederea asigurarii de conditii optime pentru desfasurarea activitatilor in cadrul subunitatilor administrate, ADP a efectuat in cursul anului 2015 numeroase lucrari de investitii, unele dintre ele fiind finalizate anul trecut, altele urmând sa fie finalizate in cursul anului 2016.

  Astfel, lucrarile realizate in anul 2015 au fost finantate din surse proprii ale ADP, respectiv din bugetul local. Aceste investitii sunt: realizarea de spatii comerciale si alei in Piata Obor, imprejmuire Piata Iosia, modernizare piata Nufarul, amenajare cimitir municipal, amenajare sediul administrativ pe strada Tribunalului, realizare parcare subterana pe strada Independentei si pe strada C. Coposu. Ultimele doua sunt in curs de finalizare, ele urmând sa fie terminate in cursul acestui an. Totodata, s-au facut investitii si in ceea ce priveste dotarea parcului tehnic al societatii. Valoarea totala a investitiilor realizate in anul 2015 se ridica la 1.172.528 euro.

  "In anul 2015, ca si o mare realizare a societatii noastre putem aminti faptul ca au scazut reclamatiile cu privire la furtul din buzunare, datorita faptului ca ADP a montat instalatii de supraveghere, a aerisit spatiile de vânzare, contribuind astfel la siguranta cetatenilor si comerciantilor. Avem datoria de a asigura conditiile optime la subunitatile administrate, astfel incât planurile de viitor pentru anul 2016 presupun finalizarea lucrarilor demarate precum si inceperea unor lucrari de investitii noi, care sa contribuie la cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor nostri, precum si optimizarea conditiilor oferite in cadrul structurilor de agrement si petrecere a timpului liber", a mentionat Liviu Andrica. Conform spuselor directorului, in anul 2016 se doreste finalizarea celor doua parcari subterane, parcelarea, respectiv extinderea cimitirului Municipal, imprejmuirea pietei Nufarul, inchiderea laterala a pietii Cetate, modificari exterioare nestructurale la Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare, respectiv achizitii. Valoarea estimata a acestor investitii se ridica la 8.311.316 euro fara TVA. Totodata, in acest an se va deschide si Complexul Nymphaea, care va fi administrat de-asemenea de catre Administratia Domeniului Public SA. 

   

    [...]Citeste mai departe
  ADP continua investitiile si in anul 2016
  Sursa: Primaria Oradea
 • Programul expozitiei Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos a fost prelungit


  [2016-02-03]
  Datorita cererii mari din partea publicului pentru vizitarea expozitiei "Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos", programul acesteia a fost prelungit. Astfel, expozitia poate fi vizitata: luni, miercuri si vineri intre orele 12:00 - 15:30, marti si joi intre 15:30 - 18:00, iar sâmbata intre orele 10:00 - 14:00.

  Expozitia "Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos" prezinta viata si cariera artistica a contelui Banffy Miklos, artist si om al renasterii. Expozitia realizata cu sprijinul Primariei Oradea si al Asociatiei Civice pentru Cetatea Oradea este deschisa publicului din data de  22 ianuarie 2016, in Cetatea Oradea - Corpul C, parter, Galeria de Arta si poate fi vizitata gratuit pâna in data de 28 februarie 2016. 

  Pâna acum, aceasta expozitie a fost prezentata in 32 de muzee si a fost vizitata de cca. 52.000 de vizitatori.

    [...]Citeste mai departe
  Programul expozitiei Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos a fost prelungit
  Sursa: Primaria Oradea
 • DEZVOLTAREA CENTRULUI DE ZI PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITATI PSIHICE SI MINTALE


  [2016-02-03]
  Ca urmare a parteneriatului dintre Administratia Sociala Comunitara Oradea si Asociatia Româno-Germana Alsterdorf, incheiat in luna octombrie a anului trecut, având ca obiect sprijinirea integrarii persoanelor adulte cu dizabilitati psihice si mintale din comunitate, Asociatia Alsterdorf ofera servicii sociale tip centru de zi pentru aceste persoane, in locatia situata in Oradea, str. Al. Averescu nr. 7. Serviciul a fost preluat de la Asociatia Handicapatilor Psihic si dezvoltat, cu sprijinul Administratiei Sociale Comunitare Oradea, venind in sprijinul nevoilor acestei categorii vulnerabile, prin punerea la dispozitie a spatiului in care se desfasoara activitatea zilnica a Centrului.

  Beneficiarii serviciului sunt 40 de persoane adulte cu dizabilitati psihice si mintale, care domiciliaza in Oradea si care vor avea, prin participarea la activitatile centrului, acces la o serie de servicii care pot contribui la depasirea situatiei de dificultate in care se afla la un moment dat, respectiv activitati si servicii destinate promovarii integrarii/reintegrarii sociale si pe piata muncii, de consiliere si terapie psihologica, de petrecere a timpului liber si terapie ocupationala.

  Administratia Sociala Comunitara Oradea sprijina metodologic activitatea centrului, ofera consultanta Asociatiei in vederea solutionarii cazurilor pe care le instrumenteaza si subventioneaza serviciile acordate in cadrul Centrului de zi, in baza si conform prevederilor Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor române cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.

  Aceasta initiativa s-a nascut din dorinta sustinerii incluziunii sociale a adultilor cu dizabilitati psihice si mintale, o categorie profund afectata de schimbarile legislative, de mentalitatea ingradita a membrilor comunitatii, de lipsa cunostintelor in domeniu si, nu in ultimul rând, de ignoranta.

   

    [...]Citeste mai departe
  DEZVOLTAREA CENTRULUI DE ZI PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITATI PSIHICE SI MINTALE
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se sisteaza furnizarea apei calde


  [2016-02-03]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat cu privire la intreruperea furnizarii apei calde, pe care il redam mai jos.In cursul zilei de azi, 03 februarie a.c., intre orele 10.00 - 21.00, se intrerupe furnizarea de caldura si apa calda de la punctele termice din Sânmartin si Baile Felix pentru eliminarea unei avarii la conductele Magistralei nr. 4 in zona strazii Clujului. De asemenea se intrerupe si furnizarea agentului termic primar la toti consumatorii cu PT proprii situati pe str. Clujului(de la intersectia cu str. Barierei),, Moreni(PT 1881), in vecinatatea CET 2 si la cei din Sânmartin. Ne cerem scuze tuturor consumatorilor nostri pentru disconfortul creat. [...]Citeste mai departe
  Se sisteaza furnizarea apei calde
  Sursa: Primaria Oradea
 • ASCO PLATESTE A DOUA TRANSA DE BANI PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI CU COMBUSTIBILI SOLIZI SAU LICHIZI (LEMNE)


  [2016-02-03]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea aduce la cunostinta beneficiarilor de ajutor pentru incalzirea locuintei cu combustibili solizi sau lichizi, acordat in baza O.U.G. nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, modificata si completata, faptul ca in zilele de 04.02.2016, 05.02.2016 si 08.02.2016 se pot prezenta la sediul A.S.C.O., camera 24, pentru a-si ridica drepturile banesti aferente perioadei noiembrie 2015 - martie 2016.

  Mentionam faptul ca pentru perioada sezonului rece noiembrie 2015 - martie 2016, ajutorul se achita integral pentru toata perioada mai sus mentionata.

  Programul pentru efectuarea platilor este urmatorul:

  Zilnic, de luni pâna vineri:  8.00 - 10.30; 12.30 - 15.30

  Drepturile banesti se pot ridica doar de catre titularii ajutoarelor in baza actului de identitate in original.

   

    [...]Citeste mai departe
  ASCO PLATESTE A DOUA TRANSA DE BANI PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI CU COMBUSTIBILI SOLIZI SAU LICHIZI (LEMNE)
  Sursa: Primaria Oradea
 • INTALNIRE CU FURNIZORII PRIVATI DE SERVICII SOCIALE LA ASCO


  [2016-02-03]
  Primaria muncipiului Oradea, in colaborare cu Administratia Sociala Comunitara Oradea, invita in data de 10.02.2016, orele 11.00, la sediul ASCO, str. Primariei nr. 42 - mansarda, furnizorii privati de servicii sociale, la o intâlnire având ca scop identificarea unor parteneri, impreuna cu care intentionam sa dezvoltam servicii sociale in comunitate (in centrele multifunctionale din cartiere), care sa faciliteze integrarea persoanelor aflate in dificultate si oferirea de sprijin in structurarea programului zilnic si saptamânal persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilitati si altor persoane care nu au ocupatie.

  Confirmarea privind participarea la aceasta intâlnire se va face pâna in data de 09.02.2016, la telefon: 0359/411925, persoana de contact: Adina Ciucioiu sau la adresa de email: adinasarca@yahoo.com

    [...]Citeste mai departe
  INTALNIRE CU FURNIZORII PRIVATI DE SERVICII SOCIALE LA ASCO
  Sursa: Primaria Oradea
 • O noua actiune de colectare a DEEE


  [2016-02-02]
   

  Primaria municipiului Oradea anunta organizarea sâmbata,  6 februarie 2016 a unei noi actiuni lunare privind colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice  .

  In municipiul Oradea, punctele de colectare fixe stabilite de Primaria municipiului Oradea sunt:

  1. Cartierul Rogerius - zona Parcare Spital Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu''

  2. Cartierul Rogerius - zona  str. Sovata, in dreptul Punctului Termic 109

  3. Cartierul Iosia         - zona str. Onestilor, parcare supermarket Penny

  4. Cartierul Nufarul    - zona ultimei statii de tramvai; 

  5. Calea Clujului         - zona Stationar 3 - Obstetrica-Ginecologie Oradea.

  Containerele vor fi disponibile sâmbata 6 februarie  2016, intre orele 8.00-18.00.

  Deseurile de echipamente electrice si electronice colectate in punctele fixe de colectare vor fi preluate de S.C. Bene International S.R.L. Oradea.

  Pentru cantitati mari de DEEE, persoanele fizice si/sau juridice, asociatiile de locatari pot contacta S.C. Bene International S.R.L. Oradea la tel. fix: 0259 406276; tel.mobil: 0728 908081, firma asigurând preluarea si transportul gratuit pentru deseurile de echipamente electrice si electronice.

  Organizatorii acestor campanii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice multumesc oradenilor pentru felul in care au raspuns pâna in prezent acestor actiuni.  

   

   

    [...]Citeste mai departe
  O noua actiune de colectare a DEEE
  Sursa: Primaria Oradea
 • ANUNT COMPANIA DE APA


  [2016-02-01]
   S.C. COMPANIA DE APA ORADEA S.A. isi anunta consumatorii ca in vederea facturarii consumurilor de apa rece pentru luna februarie 2015, citirea contoarelor de bransament se va face intre orele 800 si 1600,  dupa urmatorul program:

   DATACITIRILuni01.02.2016ORADEA: Ady Endre de la nr.26 la nr.37, Malului, Emilian Mircea Chitul, Depoului, P-cul Traian, Andrei Saguna, Olimpiadei, Tudor Arghezi, Calea Bihorului de la nr.37/M la nr.62, Dimitrie Anghel de la nr.2 la nr.47/A, George A. Petre, Ion Bogdan, Ion Paun Pincio de la nr.1 la nr.17, Ana Ipatescu, Paltinului, Alesdului, Ion Isaiu, Calea Clujului de la nr.6 la nr.45/A si de la nr.169 la nr.210, Henrik Ibsen de la nr.75 la nr.120, Clopoteilor, Primariei de la nr.2 la nr.17, Cuza Voda de la nr.1 la nr.16, Avram Iancu, Calarasilor, Crisului, Lugojului, Mircea Eliade de la nr.1 la nr.40, Grigore Ureche, Nicolae Teclu, Emil Racovita, Jokai Mor, Marasti, Motilor, Ion Vidu de la nr.1 la nr.10/A

  SINMARTIN: B-dul Felix de la nr.1 la nr.65, Morii de la nr.4 la nr.39, Ionel Teodoreanu

  Cordau de la nr.1 la nr.44Marti02.02.2016ORADEA: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Anton Pann, Sinaia, Cercului, Cotnari, Pescarusului, Vasile Cârlova, Iasomiei de la nr.1 de la nr.36, Slanicului, Elanului, Calea Bihorului de la nr.63/A la nr.94/G, Izvorului de la nr.1 de la nr.7, Vântului, Piersicilor de la nr.30 de la nr.111, Meteorilor, Murelor, Johann Strauss, Episcop Ion Alexi, Cardinal Alexandru Todea, Ion Paun Pincio de la nr.18 de la nr.43, Agronomului, Negoiului, Marin Preda, Liviu Rebreanu, Caporal Gheorghe Musat, Calea Clujului de la nr.47 la nr.104 si de la nr.202 la nr.256, Henrik Ibsen de la nr.29 la nr.74, Primariei de la nr.18 la nr.32, Cuza Voda de la nr.17 la nr.30, Islazului, Toamnei, Umbrei, Calea Armatei Române, Titu Maiorescu, Tuberozelor, Mircea Eliade de la nr.41 la nr.52, Marasesti, Anatole France de la nr.1 la nr.37, Ariesului, C. A. Rosetti, Bradului de la nr.1 la nr.20, Rimanoczy Kalman de la nr.1 la nr.9, Mimozei, Ion Vidu de la nr.11 la nr.37

  SINMARTIN: Stefan cel Mare de la nr.49 la nr.99, Ion Budai Deleanu

  CORDAU: de la nr.45 la nr.93                  Miercuri03.02.2016ORADEA: Leaganului, Vasile Conta, Partenie Cosma, Doina, Ecaterina Teodoroiu, Aurel Lazar, Iasomiei de la nr.37 la nr.73, Moldovei, Corneliu Coposu, Secarei, Dragasanilor, Izvorului de la nr.4 la nr.43, Macului, Fenyes Szabolcs, Cimbrului de la nr.1 la nr.29, Vâlcelelor, Jiului, Timotei Cipariu, Caii Ferate, Calea Clujului de la nr.105 la nr.165 si de la nr.258 la nr.311, Henrik Ibsen de la nr.1 la nr.28, Nicolae Bolcas de la nr.1 la nr.20, Primariei de la nr.34 la nr.49, , Cuza Voda de la nr.31 la nr.43, 1848, Sucevei de la nr.2 la nr.61, Episcop Sulyok Istvan, P-ta Rahovei, Jean Jaures, Biruintei de la nr.1 la nr.20, Anatole France de la nr.38 la nr.89/A, Rimanoczy Kalman de la nr.10 la nr.39, Scurta, Coziei, George Topârceanu

  SINMARTIN: B-dul Felix de la nr.93 la nr.137, Pavel Dan

  CORDAU: de la nr.94 la nr.141Joi04.02.2016ORADEA: Hortenziei, Lisabonei, Sovata, Slatinei, Budai Nagy Antal, Târnavelor, Aluminei, Mihai Eminescu de la nr.43 la nr.79, Nicolae Grigorescu, Iosif Vulcan, Sirul Canonicilor, Muzeului, Savinestilor, Gheorghe Lazar, P-ta Creanga, Frantz Joseph Hayden, Viseului, Siretului, Frasinului, Izvorului de la nr.44 la nr.109, Remenyk Sandor, Petofi Sandor, Cimbrului de la nr.30 la nr.58, Grâului, Valea Draganului de la nr.1 la nr.13, Aurel Pavel Banut, Brumei, Nordului, Razboieni de la nr.2 la nr.71, Râului, Redutei, Mierlei, Gheorghe Sincai, Calea Clujului de la nr.274 la nr.286, Ogorului de la nr.1 la nr.37/C, Aviatorilor de la nr.91 la nr.121, Nicolae Bolcas de la nr.22 la nr.49, Primariei de la nr.50 la nr.72, Cuza Voda de la nr.44 la nr.58, Sucevei de la nr.61/A la nr.113, Simion Barnutiu, Biruintei de la nr.20/A la nr.86, Beiusului de la nr.1 la nr.15, Industriei, Luceafarului, P-ta 22 Decembrie, Ion Budai Deleanu, Bradului de la nr.21 la nr.44, Alexandru Vaida Voievod, General Leonard Mociulski

  SINMARTIN: B-dul Felix de la nr.136 la nr.174, Scolii

  CORDAU:  de la nr.142 la nr.204Vineri05.02.2016ORADEA: Colinelor de la nr.2 la nr.21, Bartok Bela de la nr.1/A la nr. 12/D, Macinului, Baraganului, Libertatii, P-ta Regele Ferdinand, Milcovului, Teodor Nes, Muncaksy Mihaly, Lacrimioarelor, Volga, Martin Nexo Andersen, Ecoului, Robert Owen, Caraiman, Ciresilor, Visinilor, Caisilor de la nr.4 la nr.85, Aurel Ciupe, Izvorului nr.66/H, Ioan Musceleanu, August Treboniu Laurean, Patriotilor, Madach Imre, Republicii nr.2, Branului, Stâna de Vale, Alba Iulia, Valea Draganului de la nr.14 la nr.57, Caprioarei, Cardinal Iuliu Hossu, Gheorghe Ionescu Sisesti, Borsecului, Banatului, Barierei, Cerbului, Aviatorilor de la nr.57 la nr.90, Nufarului, Onisifor Ghibu, Cuza Voda de la nr.59 la nr.77, Mihail Kogalniceanu de la nr.1 la nr.45, William Shakespeare, Poienitei, Theodor Neculuta, Comarnicului, Niccolo Paganini, Muzicii, Beiusului de la nr.16 la nr.59/A, Lipovei, Lt. Col. Ion Buzoianu, Horvath Imre, Muscatei

  SINMARTIN:  Imparatul Traian, Ion Ratiu, Iulius Cezar, Alexandru Lapusneanu, Gheorghe Baritiu, Decebal

  CORDAU:  de la nr.205 la nr.263 

           Aceste programari se pot vizualiza pe pagina de internet la adresa www.apaoradea.ro. Compania de Apa roaga consumatorii care nu pot fi gasiti la domiciliu in intervalul acesta orar, sa contacteze compania la  numerele de telefon 0259 - 436909 sau 0259 - 435505 in vederea reprogramarii citirii contoarelor.         

   

    [...]Citeste mai departe
  ANUNT COMPANIA DE APA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Informare privind furnizarea energiei termice pentru incalzire de catre Electrocentrale Oradea S.A. si Termoficare Oradea S.A.


  [2016-02-01]
  Electrocentrale Oradea a transmis un comunicat cu privire la temperatura de livrare a agentului termic pentru incalzire, pe care il redam mai jos.

  Ca urmare a solicitarilor primite in ultimele zile la dispeceratul TelVerde 0800070800, pe tema temperaturii de livrare a agentului termic pentru incalzire, facem urmatoarele precizari:

  - Doua din cele trei cazane pentru care combustibilul folosit este carbunele, sunt functionale (un cazan a fost oprit azi, 21.01.2016, pentru remedierea unei avarii survenite la partea sub presiune). In aceste conditii temperatura de livrare a agentului termic pentru incalzire este la limita inferioara a parametrilor nominali.

  - Daca in perioada imediat urmatoare, temperaturile exterioare vor continua sa fie scazute, suntem pregatiti sa pornim unul din cazanele ce utilizeaza gaze naturale pentru ridicarea parametrilor agentului termic.

  Asiguram toti consumatorii racordati la sistemul centralizat de termoficare ca facem toate eforturile pentru identificarea solutiilor optime din punct de vedere cost/calitate, fiind direct interesati de cresterea gradului de multumire a acestora.

   

    [...]Citeste mai departe
  Informare privind furnizarea energiei termice pentru incalzire de catre Electrocentrale Oradea S.A. si Termoficare Oradea S.A.
  Sursa: Primaria Oradea
 • Persoane surprinse in timp ce depozitau moloz sau resturi menajere pe domeniul public langa containerele de tip iglu


  [2016-02-01]
  Politistii locali urmaresc, pe timpul efectuarii patrularii in zonele de responsabilitate, respectarea legislatiei referitoare la curatenie, atât in perimetrul zonelor de locuit, cât si in zonele aglomerate ale orasului. De asemenea, politistii locali au intreprins si actiuni de surprindere a persoanelor care depoziteaza moloz sau resturi menajere pe domeniul public din Municipiul Oradea.

  Astfel, in timpul efectuarii patrularii in zona de responsabilitate, politistii locali l-au surprins pe S.A., in timp ce a depozitat pe domeniul public, respectiv pe strada Calea Clujului - intersectie cu strada Seleusului, 2 saci cu deseuri menajere si reciclabile de tip PET. In urma identificarii, numitul S.A. din Oradea a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 200 lei, conform H.C.L 207 din 2015.

  Politistii locali se confrunta cu diverse asemenea cazuri, in care unii cetateni nu respecta mediul inconjurator, considerând ca depozitarea resturilor menajere sau a molozului rezultat din constructii pe domeniul public este un gest firesc, nu un prejudiciu adus mediului inconjurator si imaginii orasului Oradea.

  Pe parcursul lunii ianuarie, politistii locali au surprins 18 persoane in timp ce depozitau pe domeniul public moloz sau aruncau diverse resturi de alimente: chistoc de tigara, pungi goale, peturi, coji de seminte etc. Acestea au fost sanctionate cu amenzi in valoare de 5.100 lei.

  Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala situatii din sfera noastra de competenta - 0259.969 - Dispecerat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Persoane surprinse in timp ce depozitau moloz sau resturi menajere pe domeniul public langa containerele de tip iglu
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a deschis expozitia Iluzie si Reflectare


  [2016-02-01]
  Azi, 22 ianuarie 2016, a avut loc deschiderea si lansarea unei expozitii in Cetatea Oradea - Corpul C, expozitie care prezinta viata si cariera artistica a contelui Banffy Miklos, artist si om al renasterii.

  Expozitia itineranta "Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos" a Institutului si Muzeului de Teatru din Budapesta a ajuns dupa Cluj, Bucuresti, Haga, Chisinau, Viena, Szeged, Budapesta si la Oradea, in Muzeul Cetatii. Expozitia a fost deschisa in prezenta viceprimarului Huszar Istvan, a domnului Prohle Gergely, subsecretar de stat pentru Afaceri Internationale si Europene din partea Guvernului Ungariei. Edilii au subliniat in cuvântul de deschidere importanta acestei expozitii, contele Banffy Miklos având o contributie importanta atât pentru poporul maghiar cât si pentru cetatenii români.

  Totodata, dl. Prohle Gergely a vorbit si despre tematica expozitiei, care prezinta colectia de obiecte de arta ce au apartinut contelui Banffy, portrete de familie, dar si reprezentari in format 3D ale castelului in care acesta a locuit. O parte dintre expozante este dedicata activitatii lui Banffy Miklos ca artist plastic si ilustrator de carti, precum si creatiile din sticla ale nepoatei artistului, Nicolette Jelen-Banffy, care traieste acum la New York.

  Expozitia "Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos" a fost realizata cu sprijinul Primariei Oradea si al Asociatiei Civice pentru Cetatea Oradea si poate fi vizionata gratuit pâna in data de 28 februarie 2016, de luni pâna vineri, intre orele 12.00 - 15.30. 

   

    [...]Citeste mai departe
  S-a deschis expozitia Iluzie si Reflectare
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a finalizat procedura de vanzare a CET II


  [2016-02-01]
   

  In cursul acestei saptamâni, la Primaria Oradea a avut loc intâlnirea reprezentantilor societatilor Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti - Stefan Boghiu si Florin Popa, cu cei ai Municipiului Oradea - primarul Ilie Bolojan si dl Eduard Florea, manager public, intâlnire care a avut loc cu ocazia faptului ca Musat&Asociatii Restructuring/Insolvency S.P.R.L., in calitate de lichidator al Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice si Termice TERMOELECTRICA S.A. Bucuresti a finalizat procedura de vânzare a activului CET II Oradea, situata in Oradea, str. Ogorului nr. 2, in favoarea asocierii formate din societatile Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti.Tinând cont de importanta activului CET II Oradea, atât din punct de vedere al terenului ce poate fi redat circuitului economic, dar si prin prisma problemei de mediu reprezentata de halda de cenusa si zgura, Municipiul Oradea prin Primaria Municipiului Oradea si asocierea formata din societatile Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti, in calitate de proprietari ai activului CET II Oradea, pentru demolarea/demontarea/dezafectarea constructiilor si instalatiilor aferente activului CET II, valorificarea terenului disponibil, precum si inchiderea ecologica a haldei de cenusa si zgura s-au convenit ca Asocierea societatilor Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti:1. va finaliza in termen de 24 luni de la obtinerea autorizatiei de desfiintare, dar nu mai târziu de 31.12.2018, lucrarile de demolare/demontare a constructiilor si instalatiilor aferente activului CET II, cu exceptia celor care pot fi valorificate in scopul prevazut.2. va finaliza in termen de 24 de luni de la obtinerea avizului/acordului de mediu, dar nu mai târziu de 31.12.2018, lucrarile de ecologizare a haldei de cenusa si zgura.3. va colabora cu Agentia de Dezvoltare Locala Oradea pentru infiintarea unui parc industrial, conform legislatiei incidente, in scopul valorificarii terenurilor si infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori.Totodata, municipiul Oradea, prin Primaria Municipiului Oradea:1. va pune la dispozitia partenerului, in masura in care dispune, cantitatea de pamânt necesara realizarii stratului vegetal pentru ecologizarea haldei de cenusa si zgura.2. va sprijini partenerul in obtinerea avizelor, autorizatiilor necesare derularii activitatilor de demolare, demontare, dezafectare a instalatiilor si constructiilor componente ale activului CET II, respectiv pentru inchiderea ecologica a haldei de cenusa si zgura.Activul CET II Oradea este format din doua componente, astfel:- un activ in suprafata de 50,16 ha, din care 45,3 ha ocupat de constructii care ofera posibilitatea unei valorificari prin dezmembrarea in scopul vânzarii a partilor metalice din constructii si apoi prin valorificarea terenului.- un activ cu sarcini care este in realitate un pasiv ce consta intr-o halda de cenusa si zgura, suprafata 92 ha, care ridica o problema majora de mediu prin poluarea cu particule de zgura si cenusa a aerului din zonele din vecinatate, unde se regasesc doua obiective turistice de interes national si international - Baile 1 Mai si Baile Felix, care isi propun imbunatatirea calitatii vietii si a sanatatii turistilor si nicidecum alterarea acesteia prin expunerea acestora la respirarea unui aer poluat si plin de particule nocive. [...]Citeste mai departe
  S-a finalizat procedura de vanzare a CET II
  Sursa: Primaria Oradea
 • De la 1 ianuarie 2016, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza in functie de destinatia cladirii


  [2016-01-31]
   

  In vederea stabilirii impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016, Primaria Municipiului Oradea anunta contribuabilii ca, potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, incepând cu data de 01.01.2016 impozitul/taxa pe cladiri in cazul persoanelor fizice si juridice se calculeaza in functie de destinatia cladirii - rezidentiala sau nerezidentiala.

  Prin cladire rezidentiala se intelege o constructie alcatuita din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii, prin cladire nerezidentiala  se intelege orice cladire care nu este rezidentiala, iar cladirea cu destinatie mixta este cladirea folosita atât in scop rezidential, cât si nerezidential.

  Impozitul pe cladirile rezidentiale, nerezidentiale sau mixte, aflate in proprietatea persoanelor fizice

  Impozitul pe cladiri rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a cladirii. Valoarea impozabila a cladirii se determina in functie de suprafata construita desfasurata a cladirii. Daca dimensiunile exterioare ale unei cladiri nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior (ex: in cazul apartamentelor la bloc), atunci suprafata construita desfasurata a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei utile a cladirii cu un coeficient de transformare de 1,4.

  Impozitul pe cladiri nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a cladirii, care poate fi:

  - valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta;

  -  valoarea finala a lucrarilor de constructii in cazul cladirilor noi construite in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta;

  - valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate in cazul cladirilor dobândite in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

  In cazul in care valoarea nu rezulta din niciunul din documentele mai sus enuntate, cota de impozitare este de 2% asupra valorii impozabile a cladirii.

  Persoanele care doresc sa isi faca un raport de evaluare a cladirii pot consulta lista cu evaluatorii acreditati pe site-ul www.anevar.ro .

  Impozitul pe cladiri cu destinatie mixta aflata in proprietatea persoanelor fizice se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul calculat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.

  Impozitul pe cladirile rezidentiale, nerezidentiale sau mixte, aflate in proprietatea persoanelor juridice

  Impozitul pe cladiri rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,3 % asupra valorii impozabile a cladirii .

  Impozitul pe cladiri nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a cladiri, pentru cladirile reevaluate si 7,5 % pentru cladirile nereevaluate in ultimii trei ani fiscali anteriori anului de referinta. Valoare impozabila a cladirii poate fi:

  - ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;

  - valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;

  - valoarea finala a lucrarilor de constructii in cazul cladirilor noi construite in cursul anului fiscal anterior;

  - valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate in cazul cladirilor dobândite in cursul  anului fiscal anterior;

  - in cazul cladirilor care sunt finantate in baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;

  - in cazul cladirilor pentru care se datoreaza taxa pe cladiri, valoarea inscrisa in contabilitatea proprietarului cladirii si comunicata concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosinta dupa caz.

  Impozitul pe cladiri este datorat pe intregul an fiscal de referinta de catre persoana care are in proprietate cladirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. In cazul instrainarii cladirii in cursul anului 2016 , impozitul pe cladire pentru intreg anul 2016 se datoreaza de catre cel care a detinut calitatea de proprietar la data de 31.12.2015, iar de la data de 01.01.2017 impozitul pe cladire va fi achitat de persoana care detine dreptul de proprietate la data de 31.12.2016.

  Impozitul pe cladire se plateste anual in doua rate egale pâna la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.

  Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri datorat pentru intregul an de catre contribuabili pâna la data de 31 martie se acorda o bonificatie de 10% in cazul persoanelor fizice si de 5 % in cazul persoanelor juridice.

  Situatia speciala pe care o au cladirile proprietate publica sau privata a statului, a unitatilor administrativ-teritoriale concesionate, date in administrare sau folosinta persoanelor fizice sau juridice altele decât cele de drept public

  Persoanele care detin astfel de cladiri datoreaza taxa pe cladiri, care se calculeaza in conditii similare impozitului pe cladiri. Aceasta taxa se datoreaza proportional cu perioada de timp pentru care s-a transmis dreptul de concesiune, inchiriere, folosinta.

  Persoana care datoreaza taxa are obligatia depunerii declaratiei de impunere la organul fiscal insotita de copia contractului de inchiriere pâna la data de 25 a lunii urmatoare celei in care intra in vigoare contractul.

  Taxa pe cladiri se plateste lunar pâna la data de 25 a lunii urmatoare fiecarei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de inchiriere, folosinta, concesiune, si nu la doua scadente (31 martie si 31 septembrie) ca in cazul impozitului pe cladiri. Pentru plata taxei pe cladiri nu se acorda bonificatie.

  In vederea stabilirii obligatiilor fiscale pentru anul 2016, persoanele fizice si juridice au urmatoarele obligatii:

  - persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cladiri cu destinatie mixta au obligatia sa depuna declaratii pâna la data de 31.03.2016;

   - persoanele juridice care la data de 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri au obligatia sa depuna declaratii pâna la data de 31.03.2016, din care sa rezulte valoarea de impozitare si destinatia acestora.

   Modelul declaratiilor de impunere se gaseste la ghiseele Primariei, precum si pe site-ul Primariei Oradea, la sectiunea Taxe si Impozite - Cereri si formulare tip, dar si in atasamentul acestei stiri.

    [...]Citeste mai departe
  De la 1 ianuarie 2016, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza in functie de destinatia cladirii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea intentioneaza sa elaboreze o Strategie integrata de informatizare a municipiului


  [2016-01-29]
  Primaria Oradea a publicat miercuri, 27 ianuarie 2016, pe site-ul institutiei www.oradea.ro, anuntul pentru selectarea unui prestator care sa elaboreze strategia de informatizare a Municipiului Oradea.

  Astfel, pe site-ul www.oradea.ro, la sectiunea Informatii de Interes Public - Licitatii, se gaseste invitatia de participare prin depunerea de oferte la achizitia serviciilor de consultanta pentru elaborarea "Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025", dar si caietul de sarcini si documentatia de atribuire aferenta.

  Data limita stabilita pentru depunerea ofertelor este 17.02.2016, ora 10:00, iar data stabilita pentru deschiderea ofertelor este 17.02.2016, ora 13:00.

  Obiectivele urmarite de Primaria Oradea in domeniul informatizarii sunt de doua tipuri: un obiectiv general si obiectivele SMART.

  Obiectivul general il reprezinta elaborarea strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea, careia sa-i urmeze implementarea unui model informatic care sa gestioneze in mod unic toate categoriile de date si informatii existente in cadrul Primariei Municipiului Oradea, sa raspunda cerintelor definite de oricare dintre compartimente, sa asigure informarea corecta, completa si in timp util a factorilor de decizie, sa descrie etapele si procedurile necesare a fi urmate pentru ca Oradea sa devina SMART CITY, dar si sa asigure solutii pentru gestionarea clara a relatiei cu institutiile subordonate Primariei Oradea.

  Obiective SMART ale strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea sunt:

  * Oradea, primul oras complet WiFi din România (dupa modelul Luxemburg)

  * E-Services, ce scade utilizarea hârtiei si creste eficienta (s-au facut pasi importanti pentru plata taxelor, dar inca se mai poate eficientiza prin eliberare de AC-uri, avize prin e-mail, etc)

  * Aderarea la o organizatie/alianta de tip smart city pentru schimb de informatii

  * Cele mai bune servicii publice prin utilizarea de instalatii si echipamente IT (fluidizarea traficului, iluminat public inteligent, transport public inteligent, etc)

  * Participare activa (e-participation). Imbunatatirea continua a softului, cautarea unor solutii pentru cresterea nivelul de participare pe baza datelor actuale  

  * Orasul bazelor de date unice - Interconectarea cu bazele de date ale diferitelor structuri deconcentrate sau locale

  * Oradea, cel mai sigur oras din România (continuarea investitiilor in reteaua de supraveghere si valorificare a informatiilor prin digitalizarea imaginilor)

  "Elaborarea Strategiei integrate de informatizare a Municipiului Oradea 2015-2025 este un demers complex, de mare actualitate si totodata indispensabil pentru un viitor oras SMART. Suntem constienti ca un oras inteligent are nevoie in primul rând de o infrastructura informatica de baza, pe care sa se aseze apoi diverse tipuri de activitati si sisteme, precum: iluminatul public inteligent, managementul traficului si siguranta cetatenilor, parcari inteligente, managementul gunoiului, servicii de tip e-cetatean etc. Modul in care aceste componente de tip SMART City pot fi achizitionate, apoi integrate din punct de vedere tehnic, oportunitatile de finantare si scenariile de dezvoltare informatizata a institutiilor publice se vor regasi in documentul strategic ce il dorim elaborat", a spus city-managerul municipiului Oradea, dl. Eduard Florea.

  Atasat gasiti caietul de sarcini pentru elaborarea strategiei de informatizare a Municipiului Oradea.

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea intentioneaza sa elaboreze o Strategie integrata de informatizare a municipiului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Raportul de activitate al AIO pe anul 2015


  [2016-01-29]
  Viceprimarul Huszar Istvan a sustinut azi, 29 ianuarie, o conferinta de presa in care a prezentat, alaturi de dl Lucian Popa, director executiv al Directiei de Patrimoniu, raportul de activitate pe anul 2015 al Administratiei Imobiliare Oradea, cea care, incepând cu anul 2016, a devenit Directia de Patrimoniu din cadrul Primariei Oradea.

  In cadrul conferintei, a fost prezentata evolutia veniturilor si cheltuielilor totale ale AIO,  precum si principalele obiective pentru anul 2016.

  In ceea ce priveste evolutia comparativa a veniturilor AIO pentru anii 2014-2015, Lucian Popa a aratat ca in anul 2014 AIO a incasat 33.151.624 lei, iar in anul 2015 25.703.912 lei, suma care presupune venituri care provin din concesiuni si inchirieri, parcari, vânzari imobile precum si alte venituri: administrare domeniu public, asocieri, valorificare materiale reciclabile etc.

  Totodata, AIO a avut venituri si din proceduri de executare silita incasate in anul 2015 in valoare de 2.227.441,34 lei, iar veniturile realizate la Serviciul Parcari se ridica la suma de 9.199.735 lei.

  Legat de operativa cheltuielilor de investitii in anul 2015, Lucian Popa a mentionat ca anul trecut, fata de prevederile estimate, gradul de realizare a cheltuielilor legate de invatamânt este de 60,39 %, pentru crese este aproape 100%, pentru cultura,  recreere (reabilitare Cetatea Oradea, baze sportive si de agrement) este de 71,13%, iar pentru cheltuieli cu locuinte, servicii si dezvoltare comunala acestea s-au realizat in proportie de 87%.

  In ceea ce priveste obiectivele Directiei de Patrimoniu pentru anul 2016, directorul executiv a mentionat ca s-a propus realizarea unor investitii precum: reabilitarea fatadelor unor cladiri din centrul istoric al Oradiei, investitii in infrastructura de turism si agrement, reabilitarea unor monumente si cladiri istorice, realizarea proiectarii de amenajare a doua parcuri, lucrari de reparatii la Oraselul Copiilor, la Bazinul Olimpic respectiv Stadionul Iuliu Bodola si azilul de noapte de pe strada Guttenberg.

  „Concluzionând activitatea AIO pentru anul trecut, putem afirma ca per ansamblu gradul de realizare a obiectivelor propuse a fost realizat si ne-am conformat propunerilor facute la bugetul local ", a mentionat directorul executiv Lucian Popa.

  In atasament gasiti raportul de activitate detaliat al Administratiei Imobiliare Oradea pe anul 2015.

   

    [...]Citeste mai departe
  Raportul de activitate al AIO pe anul 2015
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a intrunit Comisia consultativa privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea


  [2016-01-28]
  Ieri, 27 ianuarie 2016, a avut loc o noua intâlnire a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea. In cadrul sedintei, au fost analizate 15 cereri de taiere/toaletare arbori, solicitari sosite din partea cetatenilor si a asociatiilor de proprietari.

  In urma analizei si consultarilor, s-a aprobat toaletarea a 40 de arbori. Lucrarile de toaletare presupun indepartarea crengilor uscate si igienizarea. Totodata, comisia a aprobat taierea a 6 arbori afectati din punct de vedere biologic.

  Toaletarile si taierile de arbori vor fi in zonele strazilor: D.Cantemir, Traian Grozavescu, Ciheiului, H.Ibsen, Crivatului, Calarasilor, Clujului, C. Coposu, etc.

  Reamintim ca, in sedinta Consiliului Local din luna noiembrie, a fost aprobat Regulamentul privind activitatile de taiere, transport si valorificare a lemnului rezultat din spatiile verzi si alte terenuri din afara fondului forestier national, situate pe terenuri proprietate publica sau privata a Municipiului Oradea, in intravilanul municipiului Oradea. Regulamentul prevede si faptul ca in fiecare luna va avea loc intâlnirea Comisiei consultative privind autorizarea taierii si toaletarii arborilor, comisie formata in cea mai mare parte din specialisti.

  Sedinta urmatoare a Comisiei consultative privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea va avea loc in luna februarie.

   

    [...]Citeste mai departe
  S-a intrunit Comisia consultativa privind lucrarile de taiere si interventie in coroana arborilor si arbustilor din municipiul Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Inca un an de realizari la ASCO


  [2016-01-28]
  Directorul Administratiei Sociale Comunitare Oradea, d-na Arina Mos, a prezentat azi, 28 ianuarie 2016, raportul de activitate al institutiei pe anul 2015. In deschiderea conferintei, directorul ASCO a multumit colegilor si echipei de lucru care a muncit in vederea realizarii obiectivelor impuse.

  Conform precizarilor d-nei director Arina Mos, 2015 a fost un an plin de realizari, in luna aprilie lansându-se campania de informare publica "SINGURI ACASA - ai grija de copiii tai oriunde te afli!", al carei scop a fost  constientizarea de catre parinti a riscurilor asumate prin plecarea lor la munca in strainatate. In urma prezentarii facute de catre directorul ASCO, la Bucuresti, in cadrul sedintei Comitetului Coordonator al Corpului Profesional al Specialistilor in Servicii Sociale, s-a decis, in unanimitate, promovarea campaniei la nivel national.

  „Ne mândrim cu faptul ca aceasta campanie promovata de catre ASCO, la nivel local, a reusit sa se extinda in toata tara si ne dorim ca, la finalul acesteia, sa inaintam autoritatilor centrale propuneri in vederea sustinerii unor programe care sa sprijine familia", a precizat Arina Mos. In cadrul campaniei au fost diseminate pliante, flyere, iar videoclipul campaniei, realizat de catre trupa Voltaj, a fost prezentat in mai multe institutii de pe raza municipiului Oradea, dar si in fiecare unitate de invatamânt.

  In ceea ce priveste eficientizarea Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese, una dintre investitiile majore la nivelul acestuia a fost reabilitarea integrala si dotarea la standarde europene a Cresei nr. 2 „Picioruse Vesele", a carei activitate a fost reluata in luna septembrie. Conform declaratiei Arinei Mos, "in Oradea, momentan, orice solicitare a parintilor care doresc sa isi inscrie copilul la cresa, sa beneficieze de serviciile oferite in cadrul acestora, este solutionata favorabil, in toate cele 13 crese fiind acoperite toate necesitatile specifice copilului de vârsta anteprescolara, dezvoltarea sferei cognitive, stimularea si dezvoltarea comunicarii, dezvoltarea psihomotricitatii si abilitatii manuale, formarea deprinderilor de interactiune sociala si dezvoltarea autonomiei personale". In anul 2015 au fost inscrisi la cresele publice oradene 580 de copii, cu vârste cuprinse intre 10 luni si 4 ani.

  Compartimentul Cabinete Medicale Scolare din cadrul Serviciului Programe Sociale a asigurat in anul 2015 asistenta medicala preventiva si curativa pentru prescolarii, elevii si studentii care frecventeaza cele 44 de gradinite, 37 de scoli si licee publice din municipiul Oradea si facultatile din cadrul Universitatii din Oradea.

  In cursul anului trecut, ASCO a asigurat functionarea in cele mai bune conditii a celor doua unituri dentare din cele doua cabinete stomatologice din cadrul Colegiului National Mihai Eminescu si a Liceului Teoretic Aurel Lazar, acestea deservind toti elevii din unitatile de invatamânt de pe raza municipiului Oradea. Astfel, s-au efectuat 8.146 consultatii si tratamente stomatologice, 1.353 activitati profilactice si 10.395 activitati preventiv-profilactice in scoli.

  In luna octombrie a avut loc predarea apartamentelor catre beneficiarii selectati pentru cele doua Centre de cazare temporara, nr. 2 si 3, situate pe str. Atelierelor nr. 13, in urma reabilitarii si modernizarii lor. "Familiile care locuiesc in centrele de cazare temporara beneficiaza de servicii sociale: consiliere individuala si de grup, educatie sanitara, formarea abilitatilor necesare unei relationari eficiente cu institutiile furnizoare de servicii sociale, precum si de sprijin in integrarea in munca a chiriasilor, sprijin in obtinerea unei locuinte, ceea ce in mod cert le va ajuta sa-si intemeieze un viitor", a declarat Arina Mos.

  In cadrul Centrelor sociale cu destinatie multifunctionala, Dignitas si Candeo, au beneficiat de servicii de cazare si de consiliere psiho-sociala individuala 69 de persoane.

  Pe lânga  cele mentionate mai sus, ASCO a derulat anul trecut si alte programe: a distribuit ajutoarele alimentare provenite din stocurile de interventie comunitare prin programul POAD, a organizat  Ziua Persoanelor Vârstnice, in cadrul careia au fost serviti cu o masa calda aproximativ 100 de vârstnici, iar in cadrul actiunii "Prânzul pe roti pentru oamenii strazii", in perioada decembrie 2014 - martie 2015, au fost impartite 800 de portii de hrana calda si ceai persoanelor fara adapost. Totodata, in anul 2015 au fost acordate 8 subventii in baza Legii nr. 34/1998 asociatiilor si fundatiilor care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in Oradea. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi, in luna februarie, Administratia Sociala Comunitara Oradea a daruit celor 53 de veterani de razboi diplome de recunostinta si pachete cu fructe si dulciuri.

  „Administratia Sociala Comunitara Oradea isi propune pentru anul 2016, alaturi de continuarea acestor programe, cresterea calitatii serviciilor sociale care sa determine cresterea gradului de independenta a beneficiarilor, dezvoltarea unor servicii sociale in comunitate, in centrele multifunctionale din cartierele de blocuri, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale din domeniul social, cresterea calitatii serviciilor sociale acordate persoanelor fara adapost cazate in azilul de noapte, dezvoltarea unor programe de sanatate care au ca scop prevenirea unor afectiuni cu incidenta crescuta in rândul copiilor de vârsta scolara, precum si dezvoltarea dialogului cu sectorul ONG care activeaza in plan social", a declarat Arina Mos in cadrul conferintei.

  Raportul prezentat in cadrul conferintei privind activitatea ASCO in anul 2015  poate fi vizualizat in atasamentul stirii.

   

    [...]Citeste mai departe
  Inca un an de realizari la ASCO
  Sursa: Primaria Oradea
 • S.C Distrigaz Vest S.A va avea un birou si la parterul Primariei Oradea


  [2016-01-28]
  In sedinta Consiliului Local din luna octombrie, consilierii locali au aprobat inchirierea a patru spatii, catre urmatoarele societati furnizoare de servicii, care vor avea birouri situate la parterul Primariei Oradea: S.C Distrigaz Vest S.A (Biroul nr. 5), S.C RER Ecologic Service (Biroul nr. 6), S.C RCS &RDS S.A (Biroul nr. 7) si S.C Termoficare Oradea S.A (Biroul nr. 10).Incepând de saptamâna viitoare, S.C Distrigaz Vest S.A asteapta cetatenii la biroul nr. 5, unde intre orele 08.00 si 16.00 locuitorii orasului pot plati facturi, depune documentatii in vederea incheierii de contracte, vor primi toate informatiile necesare pentru racordarea imobilelor la reteaua de distributie a gazelor naturale din municipiul Oradea precum si orice alte informatii utile legate de serviciile oferite de companie.Inchirierea celor patru birouri are la baza proiectul Primariei Oradea de a concentra toate serviciile de utilitate publica in incinta imobilului sau, unde cetateanul intr-un timp relativ scurt are posibilitatea sa-si solutioneze orice problema de interes public (cum ar fi: eliberare avize, contracte, plata impozite sau utilitati).La parterul Primariei Oradea functioneaza inca din anul 2011 un birou al Postei Române (Biroul nr. 8) si unul al CEC Bank (Biroul nr. 13), tocmai pentru ca cetatenii care au de rezolvat o problema la primarie sa nu mai trebuiasca sa se deplaseze pâna la sediul acestora, economisind astfel timp. [...]Citeste mai departe
  S.C Distrigaz Vest S.A va avea un birou si la parterul Primariei Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • SPUNE STOP ABUZULUI, NEGLIJARII SI EXPLOATARII COPIILOR!


  [2016-01-27]
  Ieri, 26 ianuarie 2016, la sediul ASCO a avut loc o sesiune de informare privind caracteristicile generale, cauzele, consecintele violentei domestice si servicii de prevenire si suport pentru victimele acestui fenomen. La intâlnire au participat cele 13 coordonatoare ale creselor publice din Oradea, Adina Ciucioiu - sef Serviciu Programe Sociale si Andreea Mihaela Pontos - asistent social in cadrul Fundatiei People to People.

  Obiectivul principal al acestui seminar a fost prezentarea  modalitatilor de prevenire, identificare, semnalare, evaluare si solutionare a suspiciunilor de abuz, neglijare si exploatare a copiilor care beneficiaza de serviciile oferite in cadrul creselor din structura Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese.

  Serviciile de educatie si ingrijire timpurie au obligativitatea de a sesiza orice situatie care pune in pericol siguranta si integritatea copiilor si de a colabora cu institutiile  abilitate pentru a interveni prompt si a solutiona aceste cazuri.

  Pentru identificarea cât mai rapida a cazurilor de violenta, abuz, neglijare, exploatare si pentru a putea interveni intr-un mod eficient, coordonatoarele Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese si Andreea Mihaela Pontos, asistent social in cadrul Fundatiei People to People, au dezbatut aspecte importante legate de fenomenul violentei, abuzului, neglijarii si exploatarii si despre rolul educatorilor in prevenirea si combaterea acestor fenomene.

   

  0259-983 - telefonul Copilului din cadrul DGASPC.

   

  0800 500 333 - linia telefonica gratuita, la care operatorii vor raspunde non-stop, gestionata de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati.

   

  0800800678 - linia telefonica gratuita, disponibila non-stop pentru sesizarea suspiciunilor de trafic de persoane, gestionata de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

   

    [...]Citeste mai departe
  SPUNE STOP ABUZULUI, NEGLIJARII SI EXPLOATARII COPIILOR!
  Sursa: Primaria Oradea
 • Completari si precizari legate de cuantumul impozitelor si taxele locale pe anul 2016, asa cum rezulta el acum din consultarea bazei de date a municipiului


  [2016-01-27]
  Având in vedere faptul ca, din data de 18 ianuarie 2016, contribuabilii au posibilitatea sa-si achite din nou impozitele si taxele locale, Primaria Oradea prin specialistii Directiei Economice aduce la cunostinta acestora urmatoarele aspecte:

  -          nivelul impozitelor care rezulta ca sunt de achitat in acest moment este rezultatul aplicarii noilor reglementari legale (Cod Fiscal)  asupra informatiilor existente in evidentele municipiului la 31.12.2015.

  -          in cazul unor modificari aduse de noul cod fiscal, municipiul nu detine in baza de date informatiile necesare pentru stabilirea impozitului, cum ar fi:

  o   situatia cladirilor mixte

  o   situatia terenului ocupat de cladiri (in unele cazuri)

  o   situatia cladirilor rezidentiale detinute de persoane juridice

  -          in calculul impozitului pe cladiri, datorat de proprietarii cladirilor degradate, nu este inclusa majorarea cu 100% stabilita prin HCL, aceasta fiind in curs de incarcare in baza de date.

  -          impozitul pentru cladirile nerezidentiale detinute de persoanele fizice e calculat in prezent prin aplicarea procentului de 2% asupra valorii impozabile calculate pentru cladiri rezidentiale, insa prin depunerea contractelor de dobândire/ALF-urilor (autorizatii de luare in folosinta) nu mai vechi de 5 ani/rapoartelor de evaluare pâna la 31.03.2016, impozitul va fi recalculat prin aplicarea unui procent de 1% asupra valorii impozabile asa cum reiese din documentele mentionate.

  Astfel, exista situatii in care cuantumul impozitelor datorate de contribuabili este denaturat ca urmare a lipsei informatiilor. In vederea completarii bazei de date cu informatiile pe baza carora sa poata fi realizata recalcularea impozitelor pe anul 2016, Directia Economica aduce urmatoarele precizari:

  -          pentru persoane juridice

  o   persoanele juridice care detin cladiri in proprietate au obligatia depunerii declaratiei de impunere si a documentelor justificative pâna la data de 31.03.2016.

  -          pentru persoane fizice

  o   persoanele fizice care detin in proprietate cladiri nerezidentiale si cladiri cu destinatie mixta au obligatia depunerii declaratiei de impunere si a documentelor justificative pâna la data de 31.03.2016.

  In perioada urmatoare se vor transmite deciziile de impunere prin intermediul Postei Române. Rugam consultarea informatiilor primite si, in cazul in care situatia contribuabilului este diferita de cea din decizie, contribuabilul este asteptat pâna la 31.03.2016 la ghiseele Directiei Economice cu documentele justificative, care sa ateste aceasta situatie. Documentele justificative trebuie sa reflecte situatia contribuabilului la data de 31.12.2015.

  Orice document depus dupa data de 31.03.2016 va produce modificarea impozitelor datorate incepând cu data de 01.01.2017.

  Orice modificari care intervin in cursul anului 2016 (pe baza de documente justificative emise in anul 2016) produc modificari incepând cu 01.01.2017.

  Persoanele care au procedat deja la achitarea impozitelor si taxelor locale si care vor depune, ulterior efectuarii platii, declaratie de impunere care va conduce la modificarea obligatiilor de plata vor fi instiintate in vederea achitarii eventualelor sume de plata stabilite suplimentar. In cazul persoanelor care doresc achitarea integrala a obligatiilor pâna la data de 31.03.2016 in vederea obtinerii bonificatiei la plata,  acestea pot verifica, ulterior depunerii declaratiei, obligatiile de plata stabilite suplimentar si accesând site-ul Primariei Oradea http://www.oradea.ro/ , sectiunea PLATI ONLINE.

  Precizari suplimentare referitoare la impozitele si taxele locale

  -          in categoria cladirilor nerezidentiale sunt incluse acele cladiri care sunt folosite pentru activitati administrative, de agrement, comerciale, de cult,  de cultura, de educatie, financiar bancare, industriale, de sanatate, sociale, sportive, turistice, precum si activitati similare indiferent de utilizare si/sau denumire, fara ca acestea sa intre in categoria cladirilor rezidentiale.

  -          structurile de primire turistice sunt considerate cladiri nerezidentiale.

  -          cladirile sau spatiile din acestea unde se inregistreaza sedii secundare si puncte de lucru se considera ca sunt folosite in scop nerezidential.

   

    [...]Citeste mai departe
  Completari si precizari legate de cuantumul impozitelor si taxele locale pe anul 2016, asa cum rezulta el acum din consultarea bazei de date a municipiului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta extraordinara a Consiliului Local


  [2016-01-27]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 2 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 3 februarie 2016, orele 14,00 in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului  Oradea.

  Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro,  potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata.

   

    [...]Citeste mai departe
  Sedinta extraordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Directia Economica a Primariei Oradea si-a prezentat raportul de activitate pe 2015


  [2016-01-27]
  Viceprimarul Huszar Istvan impreuna cu directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Nadia Has si cu directorul adjunct, Sorin Iacob, au sustinut azi, 28 ianuarie 2016, o conferinta de presa in care a fost prezentat raportul de activitate al Directiei Economice pe anul 2015.

  Directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Nadia Has, a prezentat anul 2015 ca "un an atipic, un an al provocarilor si al superlativelor, atât din punct de vedere al absorbtiei de fonduri U.E, cât si in ceea ce priveste realizarea bugetului de investitii, care a fost de 6 ori mai mare fata de cel din anul 2013, dar si din punct de vedere al contractarii de credite sau al recuperarii creantelor."

  In prezentarea facuta de aceasta, au fost detaliate mai multe capitole ce tin de activitatea Directiei Economice: sinteza executiei bugetare, veniturile bugetului local, cheltuilelile operationale ale bugetul local, bugetul de investitii al municipiului, sursele de finantare ale investitiilor publice, structura investitiilor publice, datoria publica a municipiului Oradea, gradul de indatorare al municipiului, administrarea creantelor fiscale, situatia proprietatilor generatoare de impozite locale, situatia incasarii creantelor fiscale, situatia bonificatiilor acordate, numarul restantierilor la plata impozitelor, rezultatele actiunii de executare silita, facilitati fiscale acordate investitorilor, schema locala de atragere a investitiilor.

  Pentru a imbunatati relatia cu cetatenii, Directia Economica din Primaria Oradea a luat mai multe masuri, precum: modificarea programului de lucru cu publicul in sensul prelungirii acestuia (luni - joi 7.30 - 18.00, vineri 7.30 - 16.00), instalarea de mijloace de comunicare (plasme cu informatii de actualitate) in centrul de relatii cu publicul si zonele publice din cadrul institutiei, aplicatia pentru plata impozitelor si taxelor locale de pe dispozitivele mobile - Mobile pay, sistem de notificare prin sms a contribuabililor legat de ridicarea de acte emise (avize, acorduri). Pe lânga acestea, s-au mai realizat: implementarea in piramida a unui punct de incasare de tip Pay Point pentru plata facturilor de utilitati publice (apa, energie termica, gaze naturale, energie electrica), aplicatia pentru transmiterea de sesizari catre primarie direct de pe dispozitivele mobile - Oradea City Report, scanarea documentelor de impunere fiscala (arhivare electronica) prin achizitionarea unor echipamentele de scanare.

  Directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Nadia Has, a mai precizat in finalul conferintei de presa: "Proiectele Directiei Economice pentru anul 2016 sunt adecvate provocarilor care ne asteapta in acest an, provocari legate de implementarea sistemului de impozitare stabilit de noul Cod Fiscal. De asemenea, avem preconizata o activitate foarte intensa de completare a bazei de date cu informatiile, care in acest moment lipsesc, pentru stabilirea impozitelor pe anul 2016. Primul obiectiv este, insa, sa asiguram managementul financiar adecvat pentru proiectele pe care autoritatea locala si le propune".

  In atasament gasiti o prezentare detaliata power-point a raportului de activitate al Directiei Economice din Primaria Oradea pe anul 2015.

    [...]Citeste mai departe
  Directia Economica a Primariei Oradea si-a prezentat raportul de activitate pe 2015
  Sursa: Primaria Oradea
 • Saptamana viitoare se redeschide Strandul Iosia


  [2016-01-26]
  Conducerea SC Administratia Domeniului Public SA Oradea anunta redeschiderea Strandului Iosia, incepând cu data de 02.02.2016.

  In perioada cât a fost inchis strandul, angajatii ADP au efectuat lucrari de renovare la baile interioare, au marit cabinetul medical si au inlocuit conducta de apa calda. Totalul cheltuielilor a fost in valoare de 10.000 de lei.

  Programul de functionare a strandului va fi intre orele 8.00-17.00, de marti pâna duminica inclusiv, casieria inchizându-se la ora 16.00.

  In zilele de luni, strandul va fi inchis.

   

    [...]Citeste mai departe
  Saptamana viitoare se redeschide Strandul Iosia
  Sursa: Primaria Oradea
 • Obligatiile cetatenilor in sezonul rece


  [2016-01-26]
  Având in vedere sezonul rece si implicit depunerile de zapada, respectiv formarea ghetii, dorim sa le reamintim cetatenilor Municipiul Oradea obligatiile pe care le au in conformitate cu prevederile Hotarârii de Consiliul Local 725 din 2009 modificata cu H.C.L. 760 din 2009, art. 38, 39 si la art. 40, care sunt urmatoarele:-       sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele aferente imobilelor care fac parte din asociatie;-       sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuare din dreptul spatiilor detinute cu orice titlu, in care isi desfasoara activitatea sau pe care le folosesc in alte scopuri;-       sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuare din dreptul imobilelor in care locuiesc sau pe care le folosesc in alte scopuri.Nerespectarea prevederilor mentionate mai sus se sanctioneaza cu amenzi de la 500 la 2.500 lei.De asemenea, politistii locali ii felicita pe cetatenii Municipiului Oradea care au dat dovata de spirit civic si iau toate masurile necesare pentru salubrizare imprejurul imobilelor, gest pe care ne-am dori sa il regasim in actiunile tuturor cetatenilor din Municipiul Oradea.Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala situatii din sfera noastra de competenta – 0259.969 - Dispecerat. [...]Citeste mai departe
  Obligatiile cetatenilor in sezonul rece
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politistii locali identifica persoanele fara adapost in vederea adapostirii lor in centrele specializate


  [2016-01-26]
  Având in vedere temperaturile scazute pe timpul noptii, patrulele din cadrul Politiei Locale Oradea au desfasurat actiuni de identificare a persoanelor fara adapost din Municipiul Oradea in vederea adapostirii acestora in centrele specializate.Astfel, in perioada 01. - 26.01.2016, politistii locali au identificat 20 de persoane fara adapost care au fost duse la centrul specializat, respectiv Adapostul de Noapte din strada Guttenberg, in vederea cazarii si oferirii unei mese calde.In continuare politistii locali vor efectua patrulari si actiuni de identificare a persoanelor fara adapost din Municipiul Oradea, pentru a le feri de gerul din ultimele zile.Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela, pentru a semnala situatii din sfera noastra de competenta – 0259.969 - Dispecerat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Politistii locali identifica persoanele fara adapost in vederea adapostirii lor in centrele specializate
  Sursa: Primaria Oradea
 • Dezbatere publica privind proiectul de buget pe 2016


  [2016-01-26]
  Primaria Oradea anunta ca joi, 28 ianuarie 2016, ora 16.30, va organiza in Sala Mare a Primariei Oradea dezbaterea publica privind Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2016.

  Toti cetatenii interesati sunt asteptati sa participe la  dezbatere.

  Pâna in data de 2 februarie 2016 se pot inainta propuneri privitoare la acest material, fie prin Centrul de Informatii cu Publicul din cadrul Primariei Municipiului Oradea, fie in format electronic la adresa de email primarie@oradea.ro sau prin fax la nr. 0259/437.544.

  Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2016 poate fi consultat in atasament.

    [...]Citeste mai departe
  Dezbatere publica privind proiectul de buget pe 2016
  Sursa: Primaria Oradea
 • Din martie, Oradea trece pe noua centrala pe gaz


  [2016-01-26]
  Primarul Ilie Bolojan a sustinut azi, 15 ianuarie 2016, o conferinta de presa la care a vorbit despre sistemul de termoficare al orasului.

  Acesta a tinut sa precizeze câteva aspecte importante legat de modul in care functioneaza sistemul de termoficare: "In primul rând doresc sa-mi cer scuze oradenilor pentru intreruperile de apa calda si caldura din aceste zile. Aceste intreruperi arata inca o data, daca mai era nevoie, justetea proiectului de inlocuirie a sistemului de termoficare actual, centrala termica a orasului având peste 50 de ani. Avariile care au existat pe retele, in buna parte au fost rezolvate, insa pâna vom porni noua centrala, este posibil sa mai apara unele avarii", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

  In acest moment s-a finalizat racordarea la magistrala Transgaz, urmând ca luni, 18 ianuarie 2016,  sa fie receptionate lucrarile. 

  "Urmeaza ca in sedinta de Consiliu Local, sa se supuna aprobarii predarea in administrarea societatii Transgaz a acestei retele, dupa care se va putea trece la incheierea contractului de furnizare  gaz cu unul dintre marii furnizori din România. La finalul lunii ianuarie se vor realiza probe la primul cazan, la jumatatea lunii februarie vor continua probele la cel de-al doilea cazan, iar la inceputul lunii martie se vor face probe la turbina cu cazanul recuperator. Estimam ca in cursul lunii martie va putea intra in functiune noua centrala pe gaz, fapt care va avea ca prim efect eliminarea poluarii, dar si a problemelor legate de intreruperea furnizarii agentului termic", a mai spus primarul Ilie Bolojan.  

    [...]Citeste mai departe
  Din martie, Oradea trece pe noua centrala pe gaz
  Sursa: Primaria Oradea
 • Proiecte prioritare pentru administratia locala in anul 2016


  [2016-01-26]
  In cadrul unei conferinte de presa sustinuta azi, 15 ianuarie 2016, primarul Ilie Bolojan a prezentat câteva proiecte principale ale administratiei locale pentru anul 2016, care depind direct de Primarie pentru a fi implementate. Astfel, primarul a mentionat o serie de lucrari care vor fi continuate in acest an, respectiv proiecte de investitii care vor fi incepute si finalizate pe parcursul anului.

   

  Cetatea Oradea

  Primarul Ilie Bolojan a anuntat ca vor continua lucrarile de reabilitare a Cetatii Oradea si in anul 2016, lucrari care prevad reabilitarea santului in preajma Cetatii precum si scoaterea pamântului depozitat in anii anteriori in bastioanele acestuia, precum si realizarea parcului Arena.

  Acest parc va avea o suprafata de 1,4 ha si va fi amenajat in santul de sud al Cetatii, pe partea dinspre strada Grivitei. Parcul va avea o suprafata amenajata cu gazon de peste 5000 mp. Pe lânga aceasta, vor fi amenajate suprafete cu gard viu, cu arbusti, se vor amenaja alei pietonale cu pietris si piatra cubica. Parcul Arena va fi un spatiu cu functii multiple, putând fi folosit atât ca parc urban de recreere, cât si pentru organizarea unor evenimente de tip „Serbarile Cetatii".

  Legat de acest subiect, primarul a mentionat ca administratia locala va relua discutiile cu Consiliul Judetean privind posibilitatea mutarii Muzeului Tarii Crisurilor in Cetatea Oradea, care ar putea deveni astfel astfel un punct de atractie majora pentru Oradea.

  Totodata, primarul a declarat ca administratia locala va trebui sa promoveze si mai mult Cetatea, iar in cursul acestei primaveri, administratia locala va organiza procedura de licitatie pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta Cetatii, pentru ca aceasta sa poata oferi cât mai multe servicii pentru cei care o viziteaza.

  Cartierul Ceyrat

  Unul dintre obiectivele majore pe anul 2016 pentru administratia locala il reprezinta construirea ansamblului rezidential de pe strada Ceyrat. Conform planurilor municipalitatii, cartierul rezidential format din locuinte, spatii comerciale, parcari, puncte de colectare deseuri selective, zone verzi publice de cartier si zone verzi private de cartier, locuri de joaca pentru copii etc. va fi construit de investitori privati, investitia realizându-se in patru ani, in urma unor licitatii pentru concesionarea amplasamentelor pentru aceste blocuri. Ansamblul a fost scos la licitatie in 6 pachete, dintre care 4 loturi au fost adjudecate, iar doua au ramas neocupate. Pentru a ocupa si loturile ramase libere, municipalitatea va relua procedura de licitatia si va anula prin HCL conditia impusa pâna acum, respectiv ca un investitor sa nu poata prelua mai mult de doua loturi. 

  Primarul Ilie Bolojan a mentionat ca lucrarile de constructie la cartierul de locuinte ar putea incepe in toamna acestui an, iar Primaria va realiza caile de acces si alimentarea cu apa.

  "Sper ca, in urma acestei investitii, orasul Oradea sa ofere un pachet de locuinte suplimentare pentru cei care doresc sa se mute in Oradea sau sa cumpere un apartament nou", a declarat Ilie Bolojan.

  Cladiri monument

  In ceea ce priveste cladirile monument din centrul istoric, in primavara acestui an se va finaliza reabilitarea Pasajului Vulturul Negru si a casei Poynar, urmând ca in cursul acestui an sa continue deasemenea lucrarile de reabilitare si la Palatul Stern, Moskovits Miksa, Apolo si Republicii nr. 11, urmând ca pana anul viitor sa fie reabilitata si o alta cladire reprezentativa din Piata Ferdinand,  si anume palatul Adorjan.

  Conform spuselor primarului, Consiliul Judetean Bihor si-a dat acordul pentru reabilitarea fatadei cladirii Filarmonicii, asfel incât si acesta cladire va fi reabilitata in urmatorii ani.

  Parcul Salca II

  In ceea ce priveste amenajarea Parcului Salca II, aceste lucrari vor fi finalizate pâna in luna iunie, astfel incât 5,5 ha de teren intre strada Meiului si pârâul Peta vor fi redate locuitorilor din cartierul Nufarul si Velenta, fiind transformate intr-un parc modern si frumos.

  Amenajarea piatetei din fata magazinului Crisul 

  Aceasta lucrare a fost contractata de catre municipalitate, lucrarile vor incepe in cursul lunii martie si se vor finaliza pâna la sfârsitul anului 2016. Acest proiect va continua cu reabilitarea si largirea trotuarului care leaga Magazinul Crisul de zona pietonala pâna la SPCLEP - Evidenta Populatiei, dorindu-se astfel o largire a trotuarului cu cca 2 m, astfel incât latimea acestuia sa permita si amenajarea unei piste de biciclete, a mentionat Ilie Bolojan.

  Parcul Industrial Eurobusiness

  In anul 2016 SC Agentia de Dezvoltare Locala SA, administratorul Parcului Industrial Eurobusiness, va incepe constructia de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii  in parcul Eurobusiness I, si va organiza o licitatie in perioada urmatoare pentru constructia acestor hale. Primarul Ilie Bolojan a anuntat ca exista o cerere mare din partea firmelor pentru a ocupa astfel de hale, acestea vor putea fi inchiriate sau cumparate direct de investitorii care vor veni in parc.

  Totodata, in acest an se intentioneaza amenajarea unui centru de servicii pentru cei peste 5000 de angajati ai companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Soseaua Borsului, la solicitarea acestora. Noul centru va avea gradinita, cresa, sala de fitness, zona de alimentatie publica si alte servicii necesare celor care isi desfasoara activitatea in parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit in parteneriat cu un investitor privat.

  "Vom selecta un investitor si speram ca in vara sa incepem constructia acestui centru de servicii pe parcela existenta, astfel vom putea acorda servicii suplimentare acestor companii si angajatilor", a spus primarul.

  In ceea ce priveste parcul industrial de la tancodrom, aici se va realiza drumul de acces si celelalte utilitati (apa, curent), urmând sa continue licitatiile pentru concesionarea parcelelor.

  Scoala de meserii

  Legat de acest proiect, primarul Ilie Bolojan a adaugat ca in urma integrarii intr-o singura unitate scolara a invatamântului profesional de tip industrial prin fuziunea prin absorbtie a Colegiului Tehnic "Andrei Saguna" de catre Colegiul Tehnic "Traian Vuia", s-a creat posibilitatea ca mai multi absolventi ai scolii profesionale sa fie angajati de catre companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, care au nevoie de forta de munca specializata.

  "Suntem in discutii cu Inspectoratul Scolar pentru finalizarea planului de scolarizare, astfel incât acest colegiu rezultat in urma fuziunii dintre Traian Vuia si Andrei Saguna sa fie o scoala cu profil exclusiv tehnic. Aici vom realiza o serie de investitii: reabilitare internat, sali de clasa, dotare laboratoare, atfel incât din anul scolar 2016/2017 sa existe toate conditiile necesare pentru elevii care vin in aceasta scoala de meserii", a mentionat primarul Ilie Bolojan.

  Primarul a adaugat ca toate aceste investitii se vor face in parteneriat cu marile companii din parcul Industrial.

  Pasajul subteran in zona Oncea

  Primaria Oradea a luat decizia de a realiza o trecere denivelata pe sub liniile de cale ferata Oradea-Episcopia Bihor, in zona strazii Secarei, in decursul anului trecut, urmând ca aceste lucrari sa inceapa in luna martie si sa fie realizate pâna la finalul anului 2016, a declarat primarul. Totodata municipalitatea intentioneaza sa preia de la Ministerul Agriculturii un teren din cartierul Oncea pentru a-l transforma in parc, si totodata sa mai preia de la CFR un teren care se afla in spatele cartierului Oncea pentru a-l transforma in teren de sport pentru locuitorii din zona.

  Reabilitarea strazilor din Oradea

  In anul 2016, municipalitatea va asfalta 27 de strazi, dintre care 20 in cartierul Iosia, 4 in cartierul Velenta si 3 in cartierul Nufarul. Aceste strazi sunt: Clopoteilor, Copacilor, Carasului, Ecaterina Varga, Govorei, Magurei, Oltetului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Argesului, Buzaului, C-tin Mille, Gh. Titeica, Vasile Pârvan, Ciocârliei, Fluturilor, Liliacului, Coriolan Hora, Dealului, Cântaretului, Drumul Hotarului, Pionerilor, Francisc Hubic, Rommer Floris, Daliei.

  De asemenea, in acest an se vor finaliza asfaltarile in cartierul Europa prin depunerea stratului de uzura.

  Canalizatia tehnica

  O alta prioritate majora a administratiei locale este continuarea realizarii canalizatiei tehnice in municipiul Oradea, lucrare care are ca scop coborârea in subteran a retelelor de comunicatii electrice si electronice de pe cladirile sau de pe stâlpii de iluminat, imbunatatind in acest fel aspectul orasului. Primarul Ilie Bolojan a mentionat ca in anul 2016 se doreste sa se coboare in subteran cablurile de comunicatii electronice care au aglomerat stâlpii si cladirile din zona centrala si de pe principalele artere, urmând sa fie schimbati si stâlpii de beton cu stâlpi ornamentali adecvati cladirilor monument, trotuarele se vor largi si se vor realiza piste de biciclete.

  Terminalul intermodal

  In cadrul conferintei de presa, primarul Ilie Bolojan a anuntat si faptul ca fost finalizata documentatia tehnico-economica pentru proiectul „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier si feroviar in Zona Garii C.F.R din Episcopia Bihor", iar in cursul lunii februarie-martie aplicatia se va depune pentru finantare, in asa fel incât in vara acestui an sa poata incepe lucrarile. Terminalul va fi construit in zona garii CFR din Episcopia Bihor pe o suprafata de 17,76 de hectare, in vecinatatea parcurilor industriale detinute de municipiul Oradea si administrate de SC Eurobusiness Parc Oradea SA.

  "Estimam ca in luna februarie vom putea depune aplicatia de finantare, iar in vara acestui an vom putea demara lucrarile aferente centrului intermodal. Daca vom reusi realizarea centrului intermodal si totodata racordarea la sistemul european feroviar, atunci Oradea va deveni un pol important", a  spus Ilie Bolojan.

   

    [...]Citeste mai departe
  Proiecte prioritare pentru administratia locala in anul 2016
  Sursa: Primaria Oradea
 • Elevii de nota 10 au gratuitate la Gradina Zoologica din Oradea


  [2016-01-25]
  SC Administratia Domeniului Public SA Oradea informeaza ca, in perioada 01.02.2016 - 25.06.2016, reia actiunea „Gradina de nota 10".

  Astfel, elevii scolilor oradene beneficiaza de o intrare gratuita la Gradina Zoologica din Oradea, dupa fiecare nota de 10 (FB in cazul claselor primare) primita la o disciplina legata de natura.

  Intrarea gratuita se acorda pe baza carnetului de elev in cel mult 30 de zile de la inregistrarea notei de 10.

  Legat de aceastã actiune, administratorul Grãdinii Zoologice din Oradea, dl Bimbo Szuhai Tibor, a mentionat: „Orice grãdinã zoologicã in secolul XXI are obligatia de a promova natura si de a atrage copiii spre naturã. Obiectivul proiectului «Grãdina de nota 10» este de a atrage elevii orãdeni la Zoo, precum si de a creste gradul de vizitare al acesteia. In perioada vacantei de iarnã, elevii au deja posibilitatea ca, in cazul in care au obtinut o notã de 10 la biologie sau alte materii legate de naturã, sã viziteze Grãdina Zoologicã din Oradea". 

   

    [...]Citeste mai departe
  Elevii de nota 10 au gratuitate la Gradina Zoologica din Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a premiat cei mai mari contribuabili la bugetul local pe anul 2015


  [2016-01-25]
   

  In cadrul galei "Antreprenor pentru Oradea", Primaria Municipiului Oradea a premiat cei mai mari contribuabili la bugetul local pe anul 2015. Evenimentul a avut loc in 24 ianuarie, la sediul primariei, in sala Traian Mosoiu. Au fost premiate primele zece companii care au platit cele mai mari sume la bugetul local in anul 2015, o companie care a realizat cea mai mare investitie in Oradea anul trecut, precum si trei firme si o fundatie care au sponsorizat diferite activitati in oras.

  Primele 10 companii care au fost premiate ca fiind cei mai mari contribuabili in 2015 sunt:

  1. FAIST MEKATRONIC 

  2. TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT

  3. PLASTOR

  4. SELINA

  5. RCS & RDS 

  6. LOTUS CENTER

  7. SHOPPING CENTER HOLDING 

  8. PLEXUS SERVICES 

  9. H ESSERS

  10. COMAU ROMANIA 

  In total, cele zece companii au contribuit la bugetul local in 2015 cu 17.703.866 lei. Compania FAIST MEKATRONIC a contribuit cu 2.205.321 lei, TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT cu 2.166.589 lei iar PLASTOR cu 2.073.674 lei.

  Premiul pentru cea mai mare investitie in Oradea in anul 2015 i-a revenit companiei EMERSON din parcul industrial Eurobusiness I de pe Soseaua Borsului, care a investit 21 de milioane de dolari.

  La categoria responsabilitate sociala au fost nominalizate trei companii si o fundatie care au sponsorizat diverse activitati in Oradea:

  1. RCS & RDS 

  2. LOTUS CENTER

  3. GAVELLA

  4. FUNDATIA MY BROTHER'S  KEEPER

  Companiile au primit câte o diploma de recunostinta din partea municipalitatii.

  Pe aceasta cale Primaria Oradea le multumeste tuturor firmelor care isi desfasoara activitatea in municipiu si le doreste mult succes in 2016.

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a premiat cei mai mari contribuabili la bugetul local pe anul 2015
  Sursa: Primaria Oradea
 • CSM Oradea preia grupele de copii care functionau pe langa FC Bihor


  [2016-01-25]
  Primarul Ilie Bolojan a anuntat in cadrul conferintei de presa de azi, ca in sedinta Consiliului Local de marti, 19 ianuarie 2016, se va supune aprobarii infintarea de catre Clubul Sportiv Municipal a unei sectii de fotbal.

  "In parteneriat cu Liceul cu program sportiv "Bihorul" vom incerca sa preluam grupele de copii si juniori care au functionat pe lânga Clubul FC Bihor. Astfel, le vom pune la dispozitie logistica necesara. Prin infiintarea acestei sectii de fotbal ne dorim sa venim in sprijinul copiilor oradenilor si bihorenilor care doresc sa practice fotbalul de performanta, urmând sa punem la dispozitia copiilor si stadionul", a spus primarul Ilie Bolojan.

  Presedintele CSM Oradea, dl. Florin Birta ne-a declarat: "E important ca prin aceasta masura vom prelua aceste grupe de copii. Intentia municipalitatii a fost intodeauna ca, in cazul in care impotriva Clubului FC Bihor va fi deschisa procedura de faliment, sa vina in sprijinul copiilor de la Centrul de Copii si Juniori ai FC Bihor"

    [...]Citeste mai departe
  CSM Oradea preia grupele de copii care functionau pe langa FC Bihor
  Sursa: Primaria Oradea
 • Persoane surprinse in timp ce depozitau moloz sau resturi menajere pe domeniul public langa containerele de tip iglu


  [2016-01-22]
  Politistii locali urmaresc, pe timpul efectuarii patrularii in zonele de responsabilitate, respectarea legislatiei referitoare la curatenie, atât in perimetrul zonelor de locuit, cât si in zonele aglomerate ale orasului. De asemenea, politistii locali au intreprins si actiuni de surprindere a persoanelor care depoziteaza moloz sau resturi menajere pe domeniul public din Municipiul Oradea.

  Astfel, in timpul efectuarii patrularii in zona de responsabilitate, politistii locali l-au surprins pe S.A., in timp ce a depozitat pe domeniul public, respectiv pe strada Calea Clujului - intersectie cu strada Seleusului, 2 saci cu deseuri menajere si reciclabile de tip PET. In urma identificarii, numitul S.A. din Oradea a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 200 lei, conform H.C.L 207 din 2015.

  Politistii locali se confrunta cu diverse asemenea cazuri, in care unii cetateni nu respecta mediul inconjurator, considerând ca depozitarea resturilor menajere sau a molozului rezultat din constructii pe domeniul public este un gest firesc, nu un prejudiciu adus mediului inconjurator si imaginii orasului Oradea.

  Pe parcursul lunii ianuarie, politistii locali au surprins 18 persoane in timp ce depozitau pe domeniul public moloz sau aruncau diverse resturi de alimente: chistoc de tigara, pungi goale, peturi, coji de seminte etc. Acestea au fost sanctionate cu amenzi in valoare de 5.100 lei.

  Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala situatii din sfera noastra de competenta - 0259.969 - Dispecerat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Persoane surprinse in timp ce depozitau moloz sau resturi menajere pe domeniul public langa containerele de tip iglu
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a deschis expozitia Iluzie si Reflectare


  [2016-01-22]
  Azi, 22 ianuarie 2016, a avut loc deschiderea si lansarea unei expozitii in Cetatea Oradea - Corpul C, expozitie care prezinta viata si cariera artistica a contelui Banffy Miklos, artist si om al renasterii.

  Expozitia itineranta "Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos" a Institutului si Muzeului de Teatru din Budapesta a ajuns dupa Cluj, Bucuresti, Haga, Chisinau, Viena, Szeged, Budapesta si la Oradea, in Muzeul Cetatii. Expozitia a fost deschisa in prezenta viceprimarului Huszar Istvan, a domnului Prohle Gergely, subsecretar de stat pentru Afaceri Internationale si Europene din partea Guvernului Ungariei. Edilii au subliniat in cuvântul de deschidere importanta acestei expozitii, contele Banffy Miklos având o contributie importanta atât pentru poporul maghiar cât si pentru cetatenii români.

  Totodata, dl. Prohle Gergely a vorbit si despre tematica expozitiei, care prezinta colectia de obiecte de arta ce au apartinut contelui Banffy, portrete de familie, dar si reprezentari in format 3D ale castelului in care acesta a locuit. O parte dintre expozante este dedicata activitatii lui Banffy Miklos ca artist plastic si ilustrator de carti, precum si creatiile din sticla ale nepoatei artistului, Nicolette Jelen-Banffy, care traieste acum la New York.

  Expozitia "Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos" a fost realizata cu sprijinul Primariei Oradea si al Asociatiei Civice pentru Cetatea Oradea si poate fi vizionata gratuit pâna in data de 28 februarie 2016, de luni pâna vineri, intre orele 12.00 - 15.30. 

   

    [...]Citeste mai departe
  S-a deschis expozitia Iluzie si Reflectare
  Sursa: Primaria Oradea
 • S-a finalizat procedura de vanzare a CET II


  [2016-01-22]
   

  In cursul acestei saptamâni, la Primaria Oradea a avut loc intâlnirea reprezentantilor societatilor Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti - Stefan Boghiu si Florin Popa, cu cei ai Municipiului Oradea - primarul Ilie Bolojan si dl Eduard Florea, manager public, intâlnire care a avut loc cu ocazia faptului ca Musat&Asociatii Restructuring/Insolvency S.P.R.L., in calitate de lichidator al Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice si Termice TERMOELECTRICA S.A. Bucuresti a finalizat procedura de vânzare a activului CET II Oradea, situata in Oradea, str. Ogorului nr. 2, in favoarea asocierii formate din societatile Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti.Tinând cont de importanta activului CET II Oradea, atât din punct de vedere al terenului ce poate fi redat circuitului economic, dar si prin prisma problemei de mediu reprezentata de halda de cenusa si zgura, Municipiul Oradea prin Primaria Municipiului Oradea si asocierea formata din societatile Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti, in calitate de proprietari ai activului CET II Oradea, pentru demolarea/demontarea/dezafectarea constructiilor si instalatiilor aferente activului CET II, valorificarea terenului disponibil, precum si inchiderea ecologica a haldei de cenusa si zgura s-au convenit ca Asocierea societatilor Aloref Alba Iulia si Ascom International Bucuresti:1. va finaliza in termen de 24 luni de la obtinerea autorizatiei de desfiintare, dar nu mai târziu de 31.12.2018, lucrarile de demolare/demontare a constructiilor si instalatiilor aferente activului CET II, cu exceptia celor care pot fi valorificate in scopul prevazut.2. va finaliza in termen de 24 de luni de la obtinerea avizului/acordului de mediu, dar nu mai târziu de 31.12.2018, lucrarile de ecologizare a haldei de cenusa si zgura.3. va colabora cu Agentia de Dezvoltare Locala Oradea pentru infiintarea unui parc industrial, conform legislatiei incidente, in scopul valorificarii terenurilor si infrastructurii disponibile prin atragerea de investitori.Totodata, municipiul Oradea, prin Primaria Municipiului Oradea:1. va pune la dispozitia partenerului, in masura in care dispune, cantitatea de pamânt necesara realizarii stratului vegetal pentru ecologizarea haldei de cenusa si zgura.2. va sprijini partenerul in obtinerea avizelor, autorizatiilor necesare derularii activitatilor de demolare, demontare, dezafectare a instalatiilor si constructiilor componente ale activului CET II, respectiv pentru inchiderea ecologica a haldei de cenusa si zgura.Activul CET II Oradea este format din doua componente, astfel:- un activ in suprafata de 50,16 ha, din care 45,3 ha ocupat de constructii care ofera posibilitatea unei valorificari prin dezmembrarea in scopul vânzarii a partilor metalice din constructii si apoi prin valorificarea terenului.- un activ cu sarcini care este in realitate un pasiv ce consta intr-o halda de cenusa si zgura, suprafata 92 ha, care ridica o problema majora de mediu prin poluarea cu particule de zgura si cenusa a aerului din zonele din vecinatate, unde se regasesc doua obiective turistice de interes national si international - Baile 1 Mai si Baile Felix, care isi propun imbunatatirea calitatii vietii si a sanatatii turistilor si nicidecum alterarea acesteia prin expunerea acestora la respirarea unui aer poluat si plin de particule nocive. [...]Citeste mai departe
  S-a finalizat procedura de vanzare a CET II
  Sursa: Primaria Oradea
 • Informare privind furnizarea energiei termice pentru incalzire de catre Electrocentrale Oradea S.A. si Termoficare Oradea S.A.


  [2016-01-22]
  Electrocentrale Oradea a transmis un comunicat cu privire la temperatura de livrare a agentului termic pentru incalzire, pe care il redam mai jos.

  Ca urmare a solicitarilor primite in ultimele zile la dispeceratul TelVerde 0800070800, pe tema temperaturii de livrare a agentului termic pentru incalzire, facem urmatoarele precizari:

  - Doua din cele trei cazane pentru care combustibilul folosit este carbunele, sunt functionale (un cazan a fost oprit azi 21.01.2016 pentru remedierea unei avarii survenite la partea sub presiune). In aceste conditii temperatura de livrare a agentului termic pentru incalzire este la limita inferioara a parametrilor nominali.

  - Daca in perioada imediat urmatoare, temperaturile exterioare vor continua sa fie scazute, suntem pregatiti sa pornim unul din cazanele ce utilizeaza gaze naturale pentru ridicarea parametrilor agentului termic.

  Asiguram toti consumatorii racordati la sistemul centralizat de termoficare ca facem toate eforturile pentru identificarea solutiilor optime din punct de vedere cost/calitate, fiind direct interesati de cresterea gradului de multumire a acestora.

   

    [...]Citeste mai departe
  Informare privind furnizarea energiei termice pentru incalzire de catre Electrocentrale Oradea S.A. si Termoficare Oradea S.A.
  Sursa: Primaria Oradea
 • Utilajele RER au iesit la deszapezit


  [2016-01-21]
  Având in vedere temperaturile scazute si caderile de zapada din aceasta dimineata, de la ora 5:00, utilajele de deszapezire RER au iesit din nou in teren.

  Având in vedere caderile masive de precipitatii, momentan se actioneaza pe urgenta 1. In teren actioneaza 16 utilaje cu antiderapant, dintre care 14 sunt dotate cu pluguri.

  Primaria Oradea roaga cetatenii sa indeparteze zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea.

  Reamintim ca, pentru nerespectarea acestor obligatii, pot fi aplicate sanctiuni contraventionale cu amenzi cuprinse intre 500-2000 lei pentru persoane fizice si 1500-2500 lei pentru persoane juridice.

    [...]Citeste mai departe
  Utilajele RER au iesit la deszapezit
  Sursa: Primaria Oradea