Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, StiriOradea.com,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • Sinagoga Zion gazduieste concertul formatiei Hakeshet Klezmer Band Oradea


  [2016-12-05]
   

  In data de 18 decembrie, ora 17:00, va avea loc la Sinagoga Zion concertul formatiei Hakeshet Klezmer Band Oradea. Concertul este dedicat celui care a fost artistul Gyuri Vilan.

  GYURI VILAN a fost fondatorul si sufletul corului Comunitatii Evreilor din Oradea.

  Corul a fost infiintat in 1970 si a cântat in decursul a 36 ani in sute de concerte in Oradea, in tara si strainatate.

  In anul 2005, Gyuri Vilan, impreuna cu alti instrumentisti de la Filarmonica Oradea, a infiintat formatia Hakeshet Klezmer Band Oradea a Comunitatii Evreilor din România. Formatia a debutat pe scena Teatrului din Oradea, in aprilie 2005, apoi au urmat festivalul Euroiudaica la  Sibiu, Proetnica la Sighisoara, concerte la Teatrul Evreiesc din Bucuresti, Muzeul Taranului Român Bucuresti, la Brasov, Galati, Timisoara, Cluj, Medias, Tg-Mures, Festivalul filmului Medias, si alte multe concerte in sala Filarmonicii din Oradea, dar si in strainatate, la Debretin, la Tsfat (Israel) si la festivalul Klezfiesta din Buenos Aires (Argentina), unde au reprezentat cu succes România. 

  Formatia Hakeshet Klezmer Band Oradea a avut un rol principal si in musicalul "Scripcarul pe acoperis", care timp de 4 ani a avut un succes deosebit pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea .

  Pretul de intrare la concert este de 10 lei.

  Biletele se pot cumpara de marti pâna duminica, de la ora 12:00 la 17:00, in urmatoarele obiective turistice: Sinagoga Zion, str. Independentei nr. 11; Turnul Primariei Oradea, str. Tudor Vladimirescu nr. 2 si Casa Darvas - La Roche - str. Iosif Vulcan nr. 11.

    [...]Citeste mai departe
  Sinagoga Zion gazduieste concertul formatiei Hakeshet Klezmer Band Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Linia de autobuz 12 se extinde spre Colegiul Partenie Cosma si Biblioteca Judeteana


  [2016-12-05]
  Comisia de circulatie a aprobat azi, la propunerea Directiei Tehnice, extinderea traseului liniei de autobuz 12, prin devierea acesteia pe strada Avram Iancu - str. Sucevei - B-dul Decebal - str. Matei Basarab - str. Armatei Române - str. Sucevei. Pe strada Matei Basarab, la aproximativ 50 de metri inainte de accesul spre Biblioteca Judeteana, se va infiinta o statie de autobuz.

  "In aceasta zona functioneaza Biblioteca Judeteana, Colegiul Partenie Cosma, Liceul Sportiv si Gradina Zoologica. Am avut mai multe cereri din partea institutiilor si scolilor de aici, motiv pentru care am hotarât sa includem aceste obiective in reteaua publica de transport in comun, prin prelungirea traseului liniei de autobuz si infiintarea unei statii. In perioada urmatoare vom amenaja o alveola de aproape 3 metri latime si 18 lungime, pentru imbarcarea si debarcarea in siguranta a cetatenilor", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Linia de autobuz 12 se extinde spre Colegiul Partenie Cosma si Biblioteca Judeteana
  Sursa: Primaria Oradea
 • Pregatiri pentru deschiderea Targului de Craciun


  [2016-12-05]
  Pregatirile pentru târgul de Craciun din Piata Unirii, care se va desfasura in perioada 30 noiembrie - 31 decembrie, sunt in toi.

  In aceste zile a inceput amenajarea patinoarului, care va fi gata pâna in 30 noiembrie si a fost finalizata montarea caruselului pentru copii. Saptamâna trecuta a fost montat un brad ecologic inalt de 12 metri, iar firma Luxten continua sa lucreze la montarea iluminatului public din piata.

  In acest sfârsit de saptamâna vor fi montate si cele 34 de casute de alimentatie publica si obiecte de Craciun, precum si partea de constructie a ieslei, casuta propriu-zisa, urmând ca luni, 28 noiembrie, sa fie aduse cele 13 statuete reprezentând personajele biblice ale ieslei care evoca Nasterea Mântuitorului. Aceste statuete vor fi reabilitate sub indrumarea profesorului Dumitru Paina de catre studentii de la Facultatea de Arte Vizuale, care se vor ocupa de restaurarea si vopsirea acestora. Ieslea va fi gata pâna in seara de marti, 29 noiembrie.

  Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, vor fi aprinse pentru prima oara intr-o piata publica din Oradea cele patru lumânari de pe coronita de advent montata in cursul acestei zile in fata bisericii Sf. Ladislau. Coroana de Advent este unul dintre simbolurile crestine folosite pentru a aminti de venirea lui Mesia. Lumânarile simbolizeaza cele patru saptamâni ale Adventului si sunt aprinse treptat, in fiecare dintre duminicile dinaintea Craciunului. Prima aprindere va avea loc duminica, 27 noiembrie, de la ora 18, când lânga coronita vor cânta melodii religioase de Craciun sase coruri bisericesti din municipiu.

  Târgul de Craciun se va deschide miercuri, 30 noiembrie, la ora 18, când se va aprinde iluminatul de Sarbatori, dupa care pe scena din Piata Unirii va avea loc un concert al Paulei Seling.

  In luna decembrie, oradenii sunt asteptati in Piata Unirii si in Cetatea Oradea la Târgul de Craciun, cu diferite activitati si programe. Pe lânga activitatile traditionale, se va realiza si atelierul Mosului, Casuta lui Mos Craciun, iar pe scena amenajata in piata artistii vor oferi concerte in fiecare sfârsit de saptamâna. Vor sustine concerte Alexandra Usurelu (3 decembrie), Locomotiv GT din Ungaria (9 decembrie), Cristina Balan (10 decembrie) Florena, Calin Pop (16 decembrie), Proconsul (17 decembrie), Andra (18 decembrie), Concert de colinde cu Ioan Bocsa si Ansamblul Icoane (20 decembrie), Nicoleta Nuca (21 decembrie), Elena Gheorghe (22 decembrie), Ansamblul Artistic Crisana si Art Group (23 decembrie).

  Târgul de Craciun, organizat de catre Primaria Oradea, prin Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) si de Serviciul de Management al Cetatii, va fi deschis in intervalul orar 14:00 - 20:00 (in zilele de luni pâna joi, inclusiv) si 12:00 - 21:00 (in zilele de vineri, sâmbata si duminica). [...]Citeste mai departe
  Pregatiri pentru deschiderea Targului de Craciun
  Sursa: Primaria Oradea
 • Perdeaua verde de pe soseaua de centura, completata cu 732 de arbori


  [2016-12-05]
  Primaria Oradea si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR - fosta CNADNR) au finalizat in cursul zilei de azi, 25 noiembrie, o ampla actiune de plantare de arbori pe centura ocolitoare a municipiului, actiune care a fost derulata in luna noiembrie.

  Au fost plantati in total 732 de arbori din soiurile acer, catalpa, fraxinus, artar, de-a lungul centurii Oradea, incepând de la strada Stefan cel Mare pâna la podul CFR, strada Ogorului si strada Ceyrat.

  In cadrul actiunii, au fost inlocuiti arborii uscati si s-au completat locurile libere dintre copacii existenti, astfel incât sa se realizeze o perdea verde de protectie contra poluarii si zgomotului in zona.

  In timp ce Primaria Oradea a asigurat plantarea pomilor, in baza contractului de igenizare si amenajare a domeniului public pe care administratia locala il are incheiat cu Penitenciarul Oradea, CNAIR, prin Sectia Drumuri Nationale Oradea, a pus la dispozitie arborii care au fost plantati.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Perdeaua verde de pe soseaua de centura, completata cu 732 de arbori
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ziua Mondiala pentru eliminarea violentei asupra femeii - marcata printr-o dezbatere organizata la Primaria Oradea


  [2016-12-05]
  Uniunea Femeilor Bihor a organizat ieri in sala mare a Primariei Oradea o dezbatere cu tema ,,Femeia, tinta violentei  - rolul actorilor educationali in combaterea acesteia", desfasurata cu ocazia Zilei Mondiale pentru eliminarea violentei asupra femeii, care se sarbatoreste in fiecare an in 25 noiembrie.

  La eveniment au participat elevi si cadre didactice de la unitatile de invatamânt din oras, dar si invitati precum Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, deputatul Florica Chereches, psihologul Alin Cretu, comisarul Marcel Cosma si reprezentanti ai altor institutii. 

  ,,Violenta este tot mai mult recunoscuta ca fiind o problema foarte serioasa cu care ne confruntam. Violenta asupra femeilor impiedica progresele in multe domenii, inclusiv eradicarea saraciei sau pacea si securitatea in lume. Cred ca nu pot exista circumstante atenuante pentru violenta impotriva femeilor. Când are loc este de fiecare data o incalcare a drepturilor lor, un act criminal si un fapt inacceptabil. Femeile au dreptul la o viata fara violenta", a spus Anca Grama, purtatorul de cuvânt al Primariei Oradea, in deschiderea prezentarii.

  In continuare elevii si invitatii au prezentat o serie de statistici si povesti de viata despre violenta asupra fetelor si femeilor, si au incercat sa gaseasca raspunsuri la intrebarea: De ce apare violenta? si ce putem face pentru a diminua acest fenomen.

  ,,Ca si parlamentar am sustinut anul trecut modificarea Legii privind combaterea violentei in familie si emiterea ordinului de protectie a victimelor in cel mult trei zile. Pentru ca vad multi tineri in sala, ma adresez voua rugându-va sa dati dovada de acceptare si bunavointa fata de cei din jur, sa traiti in intelegere si consens cu Dumnezeu si sa va purtati cu ceilalti asa cum ati dori sa se poarte ei cu voi", a subliniat parlamentarul Florica Chereches.

  Concluziile dezbaterii au evidentiat faptul ca este nevoie de toleranta, educatie, respect si iubire pentru a diminua violenta.

  ,,Daca voi credeti in voi si in bunul Dumnezeu, veti fi voi insiva. Nu ridicati mâna asupra nimanui! Fetelor, respectati-va, intemeiati-va o viata de familie bazata pe dragoste si respect si nu uitati ca violenta este dovada slabiciunii", a adaugat episcopul Virgil Bercea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Ziua Mondiala pentru eliminarea violentei asupra femeii - marcata printr-o dezbatere organizata la Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a premiat cuplurile care au sarbatorit Nunta de Aur


  [2016-12-05]
  Azi, 25 noiembrie 2016, in sala festiva ,,Traian Mosoiu", Primaria Oradea, prin Compartimentul de Stare Civila, in baza HCL nr. 68/2008, a organizat o noua festivitate de premiere din anul 2016, a familiilor care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea.

  Cu aceasta ocazie au fost invitate un numar de 56 familii care si-au sarbatorit ,,Nunta de Aur". Acestea au fost felicitate de catre viceprimarul Florin Birta, care le-a acordat câte o diploma de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei.

  "Ma simt onorat ca pot participa la aceasta festivitate, ma simt emotionat, pentru ca este un moment important atât pentru noi cât si pentru dumneavoastra. De când am preluat functia de viceprimar, una dintre atributiile mele este si cel de ofiter de stare civila, oficiez casatoria tinerilor care isi unesc destinele. Unele dintre cuvintele pe care le spun acestor tineri este ca sper sa-si aminteasca peste ani de ziua in care au pornit impreuna pe un nou drum ca fiind una dintre cele mai frumoase zile din viata lor si sa-si aminteasca cu placere de aceasta zi. Dumneavoastra sunteti dovada ca dupa 50 de ani de casnicie va amintiti cu placere de ziua in care v-ati casatorit si de ziua in care ati pornit pe un drum unul lânga celalalt. Ma bucur ca sunteti un exemplu pentru tineri, sunteti dovada ca institutia casatoriei trebuie si poate fi respectata si ca ati ajuns impreuna pâna in ziua de azi cu dragoste, cu afectiune, ca ati fost alaturi unul de celalalt. Va doresc multa sanatate impreuna, multi ani impreuna, plini de cele mai frumoase bucurii, fie sa ne vedem sanatosi si la sarbatorirea nuntii de platina!", a spus viceprimarul Florin Birta.

  Reamintim cetatenilor municipiului Oradea ca, in conformitate cu HCL nr. 867/2005, se acorda un premiu in bani in valoare de 1.000 lei persoanelor care au implinit venerabila vârsta de 100 de ani si au domiciliul in municipiul Oradea.

  Compartimentul de Stare Civila primeste in continuare cereri, la camera 14 parter, in cladirea primariei. Informatii suplimentare se pot obtine  la numarul de  telefon 0259/408825.

   

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a premiat cuplurile care au sarbatorit Nunta de Aur
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ambasadorul Republicii Slovenia in vizita la Primaria Oradea


  [2016-12-04]
  Ambasadorul Republicii Slovenia, Excelenta Sa Mihael Zupancic si consulul onorific al Consulatului Republicii Slovenia, dna Lucia Nora Morariu au efectuat azi, 24 noiembrie 2016 o vizita la Oradea. Cu aceasta ocazie, delegatia a vizitat si Primaria Oradea, unde au fost primiti de city-managerul Dacian Palladi.

  In cadrul intâlnirii s-a discutat despre oportunitatile de investitii, despre dezvoltarea mediului economic si social din cele doua state. Totodata, Dacian Palladi le-a prezentat oaspetilor politica de atragere a investitorilor in Oradea si in parcul industrial, precum si avantajele pentru investitori. In cadrul vizitei s-a discutat si despre functionarea Consiliului Local si a Primariei Oradea, precum si despre oportunitatile turistice ale municipiului.

  "Membrii delegatiei s-au aratat incântati de felul in care Primaria Oradea gestioneaza raporturile cu cetatenii, de serviciile oferite de catre administratia locala locuitorilor prin centrul de informare din sala ghiseelor (piramida), dar si de dezvoltarea urbana pe care a cunoscut-o orasul in ultimii ani, precum si de ofertele variate pentru turisti. Cei doi oficiali au promis ca vor reveni in Oradea si in calitate de turisti", a mentionat Dacian Palladi la finalul vizitei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Ambasadorul Republicii Slovenia in vizita la Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Evenimente culturale si stiintifice cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei


  [2016-12-04]
  Primaria municipiului Oradea, Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria" - filiala Bihor si Asociatia Nationala a Cavalerilor de Clio, in parteneriat cu Primaria municipiului Chisinau (Republica Moldova), Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Petru Costin - colectionar, Centrul de Cultura si Istorie Militara al Ministerului Apararii al Republicii Moldova, Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I"- Filiala Oradea, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea si Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai" va invita sa luati parte, in intâmpinarea Zilei Nationale a României - 1 Decembrie 2016, la o serie de manifestari stiintifice si culturale.

  Luni 28 noiembrie 2016

  ORA 10.30 - Sala Amfiteatru a Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai" Oradea, Str. Armatei Române nr. 1-A, simpozionul cu tema:

  100 DE ANI DE LA INTRAREA ROMÂNIEI IN RAZBOIUL INTREGIRII

  Programul manifestarii:

  Deschiderea oficiala a simpozionului;    

  Cuvânt de salut adresat participantilor din partea organizatorilor;

  COMUNICARI:

  Moderator: col. rz. ing. Dan Nicolae POINAR

  1.              Prof. univ. dr. comandor rz. Jipa ROTARU, (Academia Oamenilor de Stiinta Bucuresti), In slujba fauririi României Mari cuplul de comanda si stat major: Constantin Presan - Ion Antonescu in campania anului 1916;

  2.              Prof. univ. dr. Mihai DRECIN, (Universitatea din Oradea), Din structurile de siguranta Austro - Ungare in cele ale României Mari. Cazul ofiterului Ilie Mismutia.

  3.              Prof. univ. dr. Nicolae Dinescu, (Universitatea Spiru Haret, Râmnicu Vâlcea), Actiunile de lupta ale Detasamentului Olt conduse de generalul David Praporgescu;

  4.                Col. rz. dr. Constantin MOSINCAT, (Asociatia Nationala a Cavalerilor de CLIO, Oradea), Armata si Marea Unire;

  5.              Prof. Ion MALDARESCU, (Revista ART-EMIS - Râmnicu Vâlcea), Ardeal, Carpati, Marasesti;

  6.              Prof. dr. Livia GIURCUTA, (Colegiul „Aurel Lazar", Oradea), Importanta Declaratiei de la Oradea in pregatirea si realizarea Marii Uniri;

  7.              Col. dr. Petru COSTIN, (Republica Moldova), Steagul, simbol suprem al unitatii tuturor românilor;

  8.               Prof. univ. dr. gl. rz. Vasile CRET, (Presedinte ANCMR - Filiala Oradea), România intre tratatele politice si militare si cobeligeranta;

  9.              Av. PASCU BALACI (Baroul Oradea), Regina si martirii

  ORA 13.00 - Muzeul Militar National -„Regele Ferdinand I"- Filiala Oradea

  Vernisarea expozitiei STEAGURI ISTORICEdin Colectia Muzeului Vamal al Republicii Moldova si a colonelului Petru Costin

  Alocutiuni:Comandor rz. prof. univ. dr. Jipa ROTARU; Col. rz. dr. Constantin MOSINCAT;Col. Petru COSTINRecital - Corul Veteranilor "General Traian Mosoiu" - Oradea, dirijor prof. Ion Fluieras 

  Marti 29 noiembrie 2016

  ORA 13.00 - Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, Cetatea Oradea, pavilion A, etaj I

  Vernisarea expozitiei ARME SI UNELTE DE MUNCA MEDIEVALE

  din colectiile Muzeului Vamal al Republicii Moldova si a colonelului Petru Costin

  Alocutiuni: Prof. Dumitru NOANE; Dr. Augustin TARAU Col. dr. Petru COSTINContact: Col.(rz) ing. Dan N. Poinar - 0722661355, danpoinar@yahoo.com

   

    [...]Citeste mai departe
  Evenimente culturale si stiintifice cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a cumparat la licitatie Hotelul Tineretului


  [2016-12-04]
  Conducerea Primariei Oradea a facut de-a lungul timpului mai multe demersuri pentru a lua in proprietatea orasului complexul fostei "Case a Stiintei si Tehnicii pentru Tineret". Complexul cuprinde o incapere multifunctionala, birouri si un hotel, care constituia principala sursa de venit a Fundatiei pentru Tineret.Imobilul a fost scos pentru a doua oara la licitatie de catre ANAF, prin Serviciul Colectare Executare Silita Persoane Juridice, in contul datoriilor de peste un milion de lei acumulate de-a lungul timpului de proprietarul acestuia, Fundatia pentru Tineret Bihor.In urma acestei licitatii, Primaria Oradea a cumparat azi, 24 noiembrie, la pretul de 1.836.000 lei, Hotelul Tineretului din cartierul Iosia. "Azi am achizitionat hotelul, care se afla situat in apropierea Salii Sporturilor din Iosia. In continuare, ne dorim renovarea si modernizarea acestuia si transformarea in locuri de cazare destinate sportivilor Clubului Sportiv Municipal Oradea. Astfel, vom evita cheltuielile suplimentare cu cazarea sportivilor, care sunt cazati in diferite locuri in oras", a spus viceprimarul Florin Birta.Deoarece la prima procedura de vânzare a cladirii, organizata in 2015, nu s-a prezentat niciun doritor, licitatia a pornit de la un pret de 1,3 milioane lei, fara TVA, redus cu 25% de la suma de 1,7 milioane lei.Pe lânga Primaria Oradea, la licitatie au luat parte Biserica Speranta din Oradea, o persoana fizica, dar si firma Prima.Primaria si Biserica Speranta au oferit acelasi pret final de 1.836.000 lei, dar cum unul dintre criteriile de departajare precizeaza ca participantii la licitatie care au de recuperat creante au intâietate, Primaria a fost declarata câstigatoarea licitatiei. [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a cumparat la licitatie Hotelul Tineretului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Oradea a sarbatorit azi 98 de ani de la Marea Unire


  [2016-12-01]
   

  Oradenii, alaturi de ceilalti cetateni ai României, au sarbatorit azi 98 de ani de la Marea Unire. 1 Decembrie 1918 a fost un moment decisiv in istoria tarii noastre, când, prin hotarârea Marii Adunari Nationale intrunita la Alba Iulia, se infaptuia statul national unitar român.

  Festivitatile dedicate Zilei de 1 Decembrie au inceput in aceasta dimineata la ora 11:00, la Statuia Ostasului Român din Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonialul religios si militar, urmat de defilarea garzii de onoare si onorul muzicii militare.

  Alocutiuni despre semnificatia evenimentului au rostit istoricul Ioan Horga de la Universitatea Oradea, dar si prefectul judetului Bihor, dl Claudiu Pop.

  Având in vedere ca ziua de 1 Decembrie este  un moment de aniversare nationala, si in acelasi timp  este un bun prilej pentru a evidentia meritele deosebite ale unor personalitati din diferite domenii, Prefectul judetului Bihor, domnul Claudiu Adrian Pop a solicitat institutiilor precum Teatrul Regina Maria, Serviciului de Ambulanta Bihor, Colegiului Medicilor Bihor, Scolii de Politie de Frontiera „Avram Iancu" Oradea, Inspectoratului Scolar Judetean, si Salvamont Bihor sa nominalizeze o persoana care s-a remarcat in anul 2016 prin activitatea sa, facând cinste profesiei si judetului Bihor.

  Prefectul Claudiu Pop a inmânat persoanelor nominalizate drapelul national si o diploma de excelenta. Aceste persoane au fost: dr. Bocse Dorin Lucia - nominalizata de Serviciul de Ambulanta Bihor, d-na Elvira Groza - doctor in filozofie si profesor la Colegiul Natioanl Aurel Lazar - nominalizata de Inspectoratul Scolar Judetean Bihor pentru rezultatele remarcabile obtinute cu elevii la olimpiadele internationale, actorul Richard Balint, unul dintre cei mai reprezentativi actori din România - nominalizat de Teatrul Regina Maria, prof. univ dr. Gheorghe Bumbu - nominalizat de Colegiul Medicilor Bihor, dl Marius Cura - nominalizat de Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera "Avram Iancu" si dl Cosmin Teusdea - nominalizat de Serviciul Judetean Salvamont Salvaspeo Bihor.

  Membrii corului veteranilor "Traian Mosoiu" din Oradea au cântat in memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918 cântece patriotice si ostasesti.

  In continuarea evenimentului, cei prezenti au putut asista la depunerile de coroane si jerbe de flori la Statuia Ostasului Român, unde institutia Primariei a fost reprezentata de primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Malan si viceprimarul Florin Birta.

  A urmat apoi parada militara cu personal si tehnica, desfasurata in Centrul Civic, pe platoul din fata Catedralei Ortodoxe.

  Imediat dupa finalizarea paradei, a inceput distribuirea meniului traditional de fasole cu ciolan, varza murata si ceai, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. In acest an, municipalitatea a pregatit pentru oradeni 2.700 de portii de mâncare si ceai, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea, la popota militara.

  Pentru reusita acestei actiuni, Primaria Oradea multumeste in mod special Garnizoanei Oradea, dar si firmelor Plastor, West Fruta si Selgros Oradea. 

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Oradea a sarbatorit azi 98 de ani de la Marea Unire
  Sursa: Primaria Oradea
 • Targul de Craciun si-a deschis portile


  [2016-12-01]
  In prezenta viceprimarului Florin Birta si a unui  numar mare de oradeni, Târgul de Craciun si-a deschis portile intr-un decor de poveste, atent amenajat pentru a aduce magia sarbatorilor de iarna in sufletele vizitatorilor. Târgul de Craciun este organizat in premiera in Piata Unirii.

  In deschiderea Târgului de Craciun, viceprimarul Florin Birta a spus: "Ne aflam in una dintre cele mai frumoase piete din România. Ne dorim ca acest Târg de Craciun sa devina, pentru o luna, destinatia preferata de distractie, de recreere a tuturor oradenilor si a tuturor turistilor care vor vizita orasul nostru. Vreau sa va spun ca Primaria Oradea s-a implicat total in acest proiect. Multumesc Asociatiei de Promovare a Turismului din Oradea si Regiune pentru ca s-a ocupat de organizarea acestui târg, pe care noi ni-l dorim ca de la an la an sa devina cât mai cunoscut, atât in România, cât si in toata Europa."

  In continuare, au fost aprinse luminile de sarbatori, care au facut ca intreaga piata sa fie scaldata in lumina, dupa care pe scena a urcat artista Paula Seling.

  Orasul Oradea se aliniaza, astfel, celor mai mari orase europene, precum: Viena, Budapesta sau Praga, dar si celor românesti: Sibiu, Cluj-Napoca sau Bucuresti, care ofera magia sarbatorilor de iarna pe toata durata lunii decembrie.

  Târgul de Craciun Oradea este organizat de Primaria Municipiului Oradea, prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), in perioada 30 noiembrie - 31 decembrie.

  Piata Unirii reprezinta in acest an punctul de atractie a sarbatorilor de iarna, atât prin infatisare cât si prin activitati. Programul târgului include o serie de activitati si momente specifice sarbatorilor de iarna, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii sau casutele cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii  pot admira bradul de Craciun de 12 metri, ridicat in mijlocul celor 40 de casute de lemn, la o cana de vin fiert sau la o gustare sau pot patina pe patinoarul special amenajat. Nu lipsesc nici activitatile pentru cei mici, ei având parte de multe surprize: pe lânga activitatile traditionale, se realizeaza si atelierul Mosului, Casuta lui Mos Craciun, in Piata Unirii fiind montata si ieslea traditionala.

  Târgul de Craciun va fi deschis in intervalul orar 14:00 - 21:00 (in zilele de luni pâna joi, inclusiv) si 12:00 - 22:00 (in zilele de vineri, sâmbata si duminica). [...]Citeste mai departe
  Targul de Craciun si-a deschis portile
  Sursa: Primaria Oradea
 • ORADEA A SARBATORIT ZIUA NATIONALA A ROMANIEI IN AVANS, LA VIENA


  [2016-12-01]
  In 29 noiembrie 2016, Primaria Oradea a sarbatorit Ziua Nationala a României la Viena, in cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României in Austria. La receptia care a avut loc la Sala Bursei din Viena au participat primarul Ilie Bolojan si Delia Ungur, directorul Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea.

  Evenimentul a fost deschis de doi artisti din Oradea, Romeo Rimbu si Remus Rimbu, care au interpretat la pian si vioara imnurile României si Austriei. Alaturi de ambasadorul României in Austria, Excelenta Sa Bogdan Mazuru, primarul Ilie Bolojan a sustinut un scurt discurs in deschiderea receptiei, iar cei peste 600 de invitati au avut ocazia sa deguste produse traditionale specifice orasului Oradea si judetului Bihor. Aceasta a fost o buna ocazie pentru autoritatile locale de a promova Oradea ca destinatie turistica si de afaceri.

  Ca in fiecare an, la receptie au participat politicieni austrieci, inalti functionari, diplomati, reprezentanti ai unor organizatii internationale si ai unor firme importante care au realizat investitii in România, oameni de cultura si artisti, precum si membri ai comunitatii românesti din Austria.

  Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Viena, in parteneriat cu Primaria Oradea, Agentia de Dezvoltare Locala Oradea si Asociatia pentru Cercetarea si Promovarea Produselor Agroalimentare Crisana. 

   

    [...]Citeste mai departe
  ORADEA A SARBATORIT ZIUA NATIONALA A ROMANIEI IN AVANS, LA VIENA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Start la Targul de Craciun in Piata Unirii


  [2016-11-30]
  Târgul de Craciun se deschide miercuri, 30 noiembrie, la ora 18, când se va aprinde iluminatul de Sarbatori, dupa care pe scena din Piata Unirii va avea loc un concert al Paulei Seling.

  In luna decembrie, oradenii sunt asteptati in Piata Unirii si in Cetatea Oradea la Târgul de Craciun, cu diferite activitati si programe. Luminata de sarbatoare, piata aduce vizitatorilor un patinoar de 15x30 de m, localizat pe zona dintre fântâni, si un carusel. Pe lânga activitatile traditionale, se va realiza si atelierul Mosului, Casuta lui Mos Craciun, iar pe scena amenajata in piata artistii vor oferi concerte in fiecare sfârsit de saptamâna. Vor sustine concerte Alexandra Usurelu (3 decembrie), Locomotiv GT din Ungaria (9 decembrie), Cristina Balan (10 decembrie) Florena, Calin Pop (16 decembrie), Proconsul (17 decembrie), Andra (18 decembrie), Concert de colinde cu Ioan Bocsa si Ansamblul Icoane (20 decembrie), Nicoleta Nuca (21 decembrie), Elena Gheorghe (22 decembrie), Ansamblul Artistic Crisana si Art Group (23 decembrie).

  Târgul de Craciun, organizat de catre Primaria Oradea, prin Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) si de Serviciul de Management al Cetatii, va fi deschis in intervalul orar 14:00 - 20:00 (in zilele de luni pâna joi, inclusiv) si 12:00 - 21:00 (in zilele de vineri, sâmbata si duminica). [...]Citeste mai departe
  Start la Targul de Craciun in Piata Unirii
  Sursa: Primaria Oradea
 • Vineri, 9 decembrie, activitatea cu publicul va fi suspendata temporar


  [2016-11-29]
  Primaria Oradea anunta ca, pentru buna desfasurare a procedurilor specifice alegerilor parlamentare, care vor avea loc duminica, 11 decembrie 2016, este necesara suspendarea temporara a activitatii de relatii cu publicul din Centrul pentru relatii cu publicul/Sala Ghiseelor de la parterul primariei.

  Astfel, datorita realizarii in Sala Ghiseelor a operatiunilor specifice alegerilor, activitatea de relatii cu publicul se va suspenda temporar in data de 9 decembrie (vineri), când programul de lucru va fi intre orele  7:30 - 11:00 (in loc de 7:30 - 15:30).

   

    [...]Citeste mai departe
  Vineri, 9 decembrie, activitatea cu publicul va fi suspendata temporar
  Sursa: Primaria Oradea
 • O noua actiune de colectare a DEEE


  [2016-11-29]
  Primaria Oradea organizeaza sâmbata, 3 decembrie 2016, actiunea lunara de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

  In municipiul Oradea, punctele de colectare fixe stabilite de Primaria municipiului Oradea sunt:

  1. Cartierul Rogerius - zona Parcare Spital Municipal Dr. Gavril Curteanu

  2. Cartierul Rogerius - zona str. Sovata, in dreptul Punctului Termic 109

  3. Cartierul Iosia - zona str. Onestilor, parcare supermarket Penny

  4. Cartierul Nufarul - zona ultimei statii de tramvai

  5. Calea Clujului - zona Stationar 3 - Obstetrica-Ginecologie Oradea

  Containerele vor fi disponibile sâmbata, 3 decemmbrie, intre orele 8:00-18:00.

  Deseurile de echipamente electrice si electronice colectate in punctele fixe de colectare vor fi preluate de S.C. Bene International S.R.L. Oradea.

  Pentru cantitati mari de DEEE persoanele fizice si/sau juridice, asociatiile de locatari pot contacta S.C. Bene International S.R.L. Oradea, la tel. fix: 0259-406.276; tel. mobil: 0731-372.103, firma asigurând preluarea si transportul gratuit pentru deseurile de echipamente electrice si electronice.

  Organizatorii acestor campanii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice multumesc oradenilor pentru felul in care au raspuns pâna in prezent acestor actiuni.

    [...]Citeste mai departe
  O noua actiune de colectare a DEEE
  Sursa: Primaria Oradea
 • COMISIA INTERMINISTERIALA A APROBAT PROIECTUL SALII DE SPORT POLIVALENTA A MUNCIPIULUI


  [2016-11-29]
   

  Comisia interministeriala formata din reprezentantii ministerelor a avut pe ordinea de zi de luni, 28 noiembrie, studiul de fezabilitate pentru noua sala de sport polivalenta a municipiului Oradea. In urma prezentarii oportunitatii realizarii acestei investitii si a descrierii proiectului tehnic, comisia a avizat proiectul. Acest aviz reprezinta ultima etapa inaintea aprobarii prin Hotarâre de Guvern a indicatorilor tehnico-economici.

   

  ,,In conditiile in care nu va exista niciun impediment, cel mai probabil aprobarea prin hotarâre de guvern ar urma sa se faca in cursul lunii decembrie, dupa care Compania Nationala de Investitii ar putea demara licitatia pentru contractarea lucrarilor la sala de sport polivalenta, astfel ca in anul 2017 sa poata incepe lucrarile de constructie", afirma primarul Ilie Bolojan.

  Terenul pentru sala de sport polivalenta este pus la dispozitie de Primaria Oradea, amplasamentul fiind situat in imediata vecinatate a Campusului Universitar al Universitatii Oradea. Termenul pentru finalizarea investitiei este de 2 ani de la inceperea lucrarilor.

  Noua sala de sport polivalenta va avea o capacitate de 5000 locuri, din care 3600 in gradene fixe si 1400 in gradene retractabile. Finantarea se va realiza de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si de catre Municipiul Oradea, in cadrul Programului national de constructii de interes public si social, subprogramul Sali de Sport. Valoarea totala a investitiei este de 22.126.400 euro, din care  4.030.310 euro este partea din finantare care revine Municipiului Oradea, restul fiind finantat de catre guvern.

   

    [...]Citeste mai departe
  COMISIA INTERMINISTERIALA A APROBAT PROIECTUL SALII DE SPORT POLIVALENTA A MUNCIPIULUI
  Sursa: Primaria Oradea
 • Programul de lucru la Muzeul Cetatii Oradea


  [2016-11-29]
   

  In data de 30.11.2016 si 01.12.2016, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea si Centrul de Informare turistica Cetatea Oradea, este inchis.Incepand din data de 02.12.2016 pâna la 24.12.2016, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea va fi deschis de luni -vineri de la orele 09.00-20.00, iar sâmbata si duminica intre orele 12.00 -20.00.

  Programul Centrului de Informare Turistica Cetatea Oradea este de luni pâna vineri intre orele 08.00-20.00, iar sâmbata si duminica de la orele 12.00 - 20.00.

    [...]Citeste mai departe
  Programul de lucru la Muzeul Cetatii Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • BUCURIA COPIILOR E BUCURIA NOASTRA!


  [2016-11-28]
  Sâmbata, 26 noiembrie 2016, Organizatia Lions Clubs Oradea, impreuna cu Administratia Sociala Comunitara Oradea, a oferit gratuit, spectacolul „Povesti populare rusesti" unui numar de 140 de copii proveniti din familii nevoiase, la teatrul de papusi pentru copii si tineret "ARCADIA". Spectacolul, pus in scena de trupa de actori ai teatrului, a reusit sa readuca la viata papusi utilizate de teatru in reprezentatiile anilor 1970-1990 si a fost unul de neuitat, atât pentru copii, cât si pentru parintii acestora, prezenti la spectacol.Atmosfera specifica lumii rusesti relatate in cele cinci povesti (Gogoasa, Ridichea uriasa, Vulpea si corbul, Cocorul si vulpea, Casuta iepurasului) este intarita de coloana sonora care prezinta muzica autentica, melodiile si vocea povestitorului apartinându-i actritei Zentania Lupse.Organizatia, infiintata in anul 1917, in S.U.A., are in prezent peste un milion de membri in toata lumea, care ofera servicii umanitare si sunt dornici de a influenta soarta celor necajiti. Clubul Lyons din Oradea se implica in nenumarate proiecte destinate comunitatii locale, prin aceasta actiune incercând sa daruiasca micutilor mai putin norocosi momente inedite."Clubul Lyons Oradea si Administratia Sociala Comunitara Oradea au realizat un parteneriat frumos, menit sa aduca bucurie in inimile câtorva copii din familii nevoiase si care au avut ocazia ca pentru prima data, sa paseasca intr-o sala de teatru adevarata. Doresc sa le multumesc si sa ii invit ca si pe viitor sa sprijine comunitatea noastra prin proiecte sociale frumoase", a spus dna Arina Mos, directorul Administratiei Sociale Comunitare Oradea, la finalul spectacolului. [...]Citeste mai departe
  BUCURIA COPIILOR E BUCURIA NOASTRA!
  Sursa: Primaria Oradea
 • Programul de lucru cu publicul la Compartimentul de Stare Civila


  [2016-11-28]
   

       Programul de lucru cu publicul al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor al municipiului Oradea - Compartimentul de Stare Civila, pentru  perioada  30 noiembrie  - 4 decembrie  2016 este urmatorul:

  Miercuri  30.11 - INCHIS

   

  Joi  01.12 - INREGISTRARE DECESE - ORELE 09:00 - 13:00

                      INREGISTRARE NASTERI - INCHIS

                      INREGISTRARE CASATORII - INCHIS

   

  Vineri  02.12 -   INREGISTRARE DECESE - INCHIS

                            INREGISTRARE NASTERI - 10:00 - 14:00

                            INREGISTRARE CASATORII - INCHIS                  

                            OFICIERE CASATORII - 13:00 - 14:00

   

  Sâmbata 03.12 - INREGISTRARE DECESE - 08:30 - 12:30

                               OFICIERE CASATORII - 13:00 - 15:00

   

  Duminica 04.12 - INCHIS

   

    [...]Citeste mai departe
  Programul de lucru cu publicul la Compartimentul de Stare Civila
  Sursa: Primaria Oradea
 • 2 decembrie, zi libera pentru salariatii din sectorul public


  [2016-11-28]
  Guvernul României a  decis miercuri, 23 noiembrie 2016, prin Hotarârea mr. 871/2016, ca ziua de vineri, 2 decembrie 2016, sa fie zi libera pentru salariatii din sectorul public, dupa cele doua zile nelucratoare de sarbatoare legala, de 30 Noiembrie si 1 Decembrie, respectiv dupa Sfântul Andrei si Ziua Nationala a României.

  Astfel, potrivit prevederilor hotarârii, ziua de 2 decembrie va fi recuperata sâmbata, 17 decembrie 2016, sau prin prelungirea corespunzatoare a timpului de lucru pâna la data de 16 decembrie 2016.

  La nivelul Primariei Oradea s-a luat hotarârea ca ziua de 2 decembrie sa fie recuperata prin prelungirea programului de lucru, astfel ca pâna la data de 16 decembrie se va prelungi corespunzator timpul de lucru, potrivit planificarilor stabilite de catre fiecare sef ierarhic.

  Programul in centrul de relatii cu publicul se va derula in aceasta perioada in modul obisnuit, adica luni, marti, miercuri, joi intre orele 7.30-18.00 si vineri intre 7.30-15.30.

   

    [...]Citeste mai departe
  2 decembrie, zi libera pentru salariatii din sectorul public
  Sursa: Primaria Oradea
 • Noua parcare de la Piata Rogerius, complet functionala


  [2016-11-28]
  Toate cele 412 locuri ale noii parcari construite lânga Piata Rogerius vor putea fi utilizate incepând de marti, 29 noiembrie, ora 7, Primaria Oradea impreuna cu Administratia Domeniului Public S.A. punând la dispozitia cetatenilor si partea supraterana a parcarii. Partea de subsol a parcarii D+P a fost data in folosinta in 8 noiembrie, ea fiind utilizata de atunci la capacitatea maxima.

  „Invitam cetatenii, pe toti cei care au locul de munca la spital, sau au de facut cumparaturi la piata Rogerius sa foloseasca cu incredere aceasta parcare, eliberând astfel partea carosabila. Ambele nivele ale parcarii sunt in stare perfecta de functionare, in partea de jos sunt 193, iar in partea de sus sunt 219 de locuri de parcare", a spus viceprimarul Florin Birta cu privire la aceasta investitie.

  Timp de aproximativ trei luni se va putea parca gratuit, pentru ca cetatenii sa se obisnuiasca cu noua parcare, iar dupa perioada de acomodare vor fi introduse sisteme de taxare.

  In perimetrul parcarii au fost plantati si arbori, iar pâna la 15 decembrie vor fi finalizate si lucrarile la magistrala de apa de lânga parcare.

  "Pâna la 15 decembrie vor fi finalizate lucrarile la magistrala de apa dintre Piata Rogerius si parcarea D+P, astfel ca circulatia in zona se va desfasura in conditii normale", a adaugat viceprimarul Birta.

  In ceea ce priveste lucrarea "Parcare D+P si pasaj subteran de legatura cu Piata Rogerius", aceasta parcare are suprafata de 5467,76 mp, are 412 locuri, fiind formata dintr-un demisol cu o capacitate de parcare de 193 de masini si un parter neacoperit cu o capacitate de 219 masini. Valoarea lucrarilor este de 14.363.800 lei fara TVA.

  Realizarea unei parcari subterane in aceasta zona a devenit o necesitate, având in vedere faptul ca, in ultimii ani, zona Pietei Rogerius s-a dezvoltat cu rapiditate, in locul vechii piete fiind construit un centru agroalimentar modern, in cadrul proiectului "Cooperare Transfrontaliera pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare in Oradea si a unui Centru pentru Educatie Antreprenoriala in municipiul Debrecen", HURO/1101/043/211, acronim CBC B.E.

  Lucrarile la parcarea D+P de la Piata Rogerius au inceput in septembrie 2015 si au fost executate de catre asocierea de firme SC Constructii Bihor SA si SC Pilart SRL.

   

    [...]Citeste mai departe
  Noua parcare de la Piata Rogerius, complet functionala
  Sursa: Primaria Oradea
 • Pregatiri pentru deschiderea Targului de Craciun


  [2016-11-25]
  Pregatirile pentru târgul de Craciun din Piata Unirii, care se va desfasura in perioada 30 noiembrie - 31 decembrie, sunt in toi.

  In aceste zile a inceput amenajarea patinoarului, care va fi gata pâna in 30 noiembrie si a fost finalizata montarea caruselului pentru copii. Saptamâna trecuta a fost montat un brad ecologic inalt de 12 metri, iar firma Luxten continua sa lucreze la montarea iluminatului public din piata.

  In acest sfârsit de saptamâna vor fi montate si cele 34 de casute de alimentatie publica si obiecte de Craciun, precum si partea de constructie a ieslei, casuta propriu-zisa, urmând ca luni, 28 noiembrie, sa fie aduse cele 13 statuete reprezentând personajele biblice ale ieslei care evoca Nasterea Mântuitorului. Aceste statuete vor fi reabilitate sub indrumarea profesorului Dumitru Paina de catre studentii de la Facultatea de Arte Vizuale, care se vor ocupa de restaurarea si vopsirea acestora. Ieslea va fi gata pâna in seara de marti, 29 noiembrie.

  Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, vor fi aprinse pentru prima oara intr-o piata publica din Oradea cele patru lumânari de pe coronita de advent montata in cursul acestei zile in fata bisericii Sf. Ladislau. Coroana de Advent este unul dintre simbolurile crestine folosite pentru a aminti de venirea lui Mesia. Lumânarile simbolizeaza cele patru saptamâni ale Adventului si sunt aprinse treptat, in fiecare dintre duminicile dinaintea Craciunului. Prima aprindere va avea loc duminica, 27 noiembrie, de la ora 18, când lânga coronita vor cânta melodii religioase de Craciun sase coruri bisericesti din municipiu.

  Târgul de Craciun se va deschide miercuri, 30 noiembrie, la ora 18, când se va aprinde iluminatul de Sarbatori, dupa care pe scena din Piata Unirii va avea loc un concert al Paulei Seling.

  In luna decembrie, oradenii sunt asteptati in Piata Unirii si in Cetatea Oradea la Târgul de Craciun, cu diferite activitati si programe. Pe lânga activitatile traditionale, se va realiza si atelierul Mosului, Casuta lui Mos Craciun, iar pe scena amenajata in piata artistii vor oferi concerte in fiecare sfârsit de saptamâna. Vor sustine concerte Alexandra Usurelu (3 decembrie), Locomotiv GT din Ungaria (9 decembrie), Cristina Balan (10 decembrie) Florena, Calin Pop (16 decembrie), Proconsul (17 decembrie), Andra (18 decembrie), Concert de colinde cu Ioan Bocsa si Ansamblul Icoane (20 decembrie), Nicoleta Nuca (21 decembrie), Elena Gheorghe (22 decembrie), Ansamblul Artistic Crisana si Art Group (23 decembrie).

  Târgul de Craciun, organizat de catre Primaria Oradea, prin Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) si de Serviciul de Management al Cetatii, va fi deschis in intervalul orar 14:00 - 20:00 (in zilele de luni pâna joi, inclusiv) si 12:00 - 21:00 (in zilele de vineri, sâmbata si duminica). [...]Citeste mai departe
  Pregatiri pentru deschiderea Targului de Craciun
  Sursa: Primaria Oradea
 • Perdeaua verde de pe soseaua de centura, completata cu 732 de arbori


  [2016-11-25]
  Primaria Oradea si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR - fosta CNADNR) au finalizat in cursul zilei de azi, 25 noiembrie, o ampla actiune de plantare de arbori pe centura ocolitoare a municipiului, actiune care a fost derulata in luna noiembrie.

  Au fost plantati in total 732 de arbori din soiurile acer, catalpa, fraxinus, artar, de-a lungul centurii Oradea, incepând de la strada Stefan cel Mare pâna la podul CFR, strada Ogorului si strada Ceyrat.

  In cadrul actiunii, au fost inlocuiti arborii uscati si s-au completat locurile libere dintre copacii existenti, astfel incât sa se realizeze o perdea verde de protectie contra poluarii si zgomotului in zona.

  In timp ce Primaria Oradea a asigurat plantarea pomilor, in baza contractului de igenizare si amenajare a domeniului public pe care administratia locala il are incheiat cu Penitenciarul Oradea, CNAIR, prin Sectia Drumuri Nationale Oradea, a pus la dispozitie arborii care au fost plantati.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Perdeaua verde de pe soseaua de centura, completata cu 732 de arbori
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ziua Mondiala pentru eliminarea violentei asupra femeii - marcata printr-o dezbatere organizata la Primaria Oradea


  [2016-11-25]
  Uniunea Femeilor Bihor a organizat ieri in sala mare a Primariei Oradea o dezbatere cu tema ,,Femeia, tinta violentei  - rolul actorilor educationali in combaterea acesteia", desfasurata cu ocazia Zilei Mondiale pentru eliminarea violentei asupra femeii, care se sarbatoreste in fiecare an in 25 noiembrie.

  La eveniment au participat elevi si cadre didactice de la unitatile de invatamânt din oras, dar si invitati precum Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, deputatul Florica Chereches, psihologul Alin Cretu, comisarul Marcel Cosma si reprezentanti ai altor institutii. 

  ,,Violenta este tot mai mult recunoscuta ca fiind o problema foarte serioasa cu care ne confruntam. Violenta asupra femeilor impiedica progresele in multe domenii, inclusiv eradicarea saraciei sau pacea si securitatea in lume. Cred ca nu pot exista circumstante atenuante pentru violenta impotriva femeilor. Când are loc este de fiecare data o incalcare a drepturilor lor, un act criminal si un fapt inacceptabil. Femeile au dreptul la o viata fara violenta", a spus Anca Grama, purtatorul de cuvânt al Primariei Oradea, in deschiderea prezentarii.

  In continuare elevii si invitatii au prezentat o serie de statistici si povesti de viata despre violenta asupra fetelor si femeilor, si au incercat sa gaseasca raspunsuri la intrebarea: De ce apare violenta? si ce putem face pentru a diminua acest fenomen.

  ,,Ca si parlamentar am sustinut anul trecut modificarea Legii privind combaterea violentei in familie si emiterea ordinului de protectie a victimelor in cel mult trei zile. Pentru ca vad multi tineri in sala, ma adresez voua rugându-va sa dati dovada de acceptare si bunavointa fata de cei din jur, sa traiti in intelegere si consens cu Dumnezeu si sa va purtati cu ceilalti asa cum ati dori sa se poarte ei cu voi", a subliniat parlamentarul Florica Chereches.

  Concluziile dezbaterii au evidentiat faptul ca este nevoie de toleranta, educatie, respect si iubire pentru a diminua violenta.

  ,,Daca voi credeti in voi si in bunul Dumnezeu, veti fi voi insiva. Nu ridicati mâna asupra nimanui! Fetelor, respectati-va, intemeiati-va o viata de familie bazata pe dragoste si respect si nu uitati ca violenta este dovada slabiciunii", a adaugat episcopul Virgil Bercea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Ziua Mondiala pentru eliminarea violentei asupra femeii - marcata printr-o dezbatere organizata la Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a premiat cuplurile care au sarbatorit Nunta de Aur


  [2016-11-25]
  Azi, 25 noiembrie 2016, in sala festiva ,,Traian Mosoiu", Primaria Oradea, prin Compartimentul de Stare Civila, in baza HCL nr. 68/2008, a organizat o noua festivitate de premiere din anul 2016, a familiilor care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea.

  Cu aceasta ocazie au fost invitate un numar de 56 familii care si-au sarbatorit ,,Nunta de Aur". Acestea au fost felicitate de catre viceprimarul Florin Birta, care le-a acordat câte o diploma de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei.

  "Ma simt onorat ca pot participa la aceasta festivitate, ma simt emotionat, pentru ca este un moment important atât pentru noi cât si pentru dumneavoastra. De când am preluat functia de viceprimar, una dintre atributiile mele este si cel de ofiter de stare civila, oficiez casatoria tinerilor care isi unesc destinele. Unele dintre cuvintele pe care le spun acestor tineri este ca sper sa-si aminteasca peste ani de ziua in care au pornit impreuna pe un nou drum ca fiind una dintre cele mai frumoase zile din viata lor si sa-si aminteasca cu placere de aceasta zi. Dumneavoastra sunteti dovada ca dupa 50 de ani de casnicie va amintiti cu placere de ziua in care v-ati casatorit si de ziua in care ati pornit pe un drum unul lânga celalalt. Ma bucur ca sunteti un exemplu pentru tineri, sunteti dovada ca institutia casatoriei trebuie si poate fi respectata si ca ati ajuns impreuna pâna in ziua de azi cu dragoste, cu afectiune, ca ati fost alaturi unul de celalalt. Va doresc multa sanatate impreuna, multi ani impreuna, plini de cele mai frumoase bucurii, fie sa ne vedem sanatosi si la sarbatorirea nuntii de platina!", a spus viceprimarul Florin Birta.

  Reamintim cetatenilor municipiului Oradea ca, in conformitate cu HCL nr. 867/2005, se acorda un premiu in bani in valoare de 1.000 lei persoanelor care au implinit venerabila vârsta de 100 de ani si au domiciliul in municipiul Oradea.

  Compartimentul de Stare Civila primeste in continuare cereri, la camera 14 parter, in cladirea primariei. Informatii suplimentare se pot obtine  la numarul de  telefon 0259/408825.

   

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a premiat cuplurile care au sarbatorit Nunta de Aur
  Sursa: Primaria Oradea
 • Linia de autobuz 12 se extinde spre Colegiul Partenie Cosma si Biblioteca Judeteana


  [2016-11-25]
  Comisia de circulatie a aprobat azi, la propunerea Directiei Tehnice, extinderea traseului liniei de autobuz 12, prin devierea acesteia pe strada Avram Iancu - str. Sucevei - B-dul Decebal - str. Matei Basarab - str. Armatei Române - str. Sucevei. Pe strada Matei Basarab, la aproximativ 50 de metri inainte de accesul spre Biblioteca Judeteana, se va infiinta o statie de autobuz.

  "In aceasta zona functioneaza Biblioteca Judeteana, Colegiul Partenie Cosma, Liceul Sportiv si Gradina Zoologica. Am avut mai multe cereri din partea institutiilor si scolilor de aici, motiv pentru care am hotarât sa includem aceste obiective in reteaua publica de transport in comun, prin prelungirea traseului liniei de autobuz si infiintarea unei statii. In perioada urmatoare vom amenaja o alveola de aproape 3 metri latime si 18 lungime, pentru imbarcarea si debarcarea in siguranta a cetatenilor", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Linia de autobuz 12 se extinde spre Colegiul Partenie Cosma si Biblioteca Judeteana
  Sursa: Primaria Oradea
 • Municipalitatea va depune spre finantare un proiect privind restaurarea cladirii Muzeului Francmasoneriei


  [2016-11-24]
   

  Municipiul Oradea va depune spre finantare, cu intentia de implementare, proiectul: ,,RESTAURAREA, CONSERVAREA SI INTEGRAREA IN CIRCUITUL CULTURAL A OBIECTIVULUI MUZEUL FRANCMASONERIEI DIN ORADEA ", prin Programul Operational Regional 2014 -2020.

  Municipalitatea oradeana a identificat proiectele cu impact favorabil asupra dezvoltarii economice a comunitatii, dorind sa fructifice posibilitatile de finantare oferite de Programul Operational Regional 2014 - 2020, Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

  Astfel, a fost identificat proiectul cu denumirea ,,RESTAURAREA, CONSERVAREA SI INTEGRAREA IN CIRCUITUL CULTURAL A OBIECTIVULUI MUZEUL FRANCMASONERIEI DIN ORADEA", care vine in intâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul municipiului Oradea, legate in principal de nevoia de conservare si restaurare a patrimoniului cultural si istoric, in contextul promovarii valorificarii turistice si a nevoilor de servicii publice conexe necesare vietii moderne. 

  Cladirea Muzeului Francmasoneriei din Oradea, constând in constructii si teren cu o suprafata totala de 1.714 mp, face parte din zona centrala a municipiului Oradea - suprapusa peste orasul istoric (potrivit documentatiei de urbanism P.U.G. al municipiului Oradea in perimetrul zonei construite protejate Zona Centrala ZCP01), fiind construita din anii 1901-1902. Cladirea este clasificata ca "MONUMENT ISTORIC", având cod LMI-BH-II-m-B-01090 si reprezinta o adevarata bijuterie arhitectonica in stil secession. Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Armatei Române nr. 4, ceea ce ofera accesibilitate directa prin cai de comunicatii locale, fiind la o distanta de aproximativ 500 m de Centura de ocolire a orasului Oradea - care leaga urmatoarele drumuri europene: E60, E79 si E671 - prin care se face legatura cu Aeroportul International Oradea.

  Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura din Oradea, fiind o creatie reprezentativa a arhitectilor Bálint Zoltán si Jámbor Lajos in anul 1901, constituind o capodopera constructiva a orasului prin modernitatea ei exceptionala, cu o arhitectura eclectica si secession.

  In atasament se gaseste comunicatul si fisa cadru de prezentare a proiectului.

    [...]Citeste mai departe
  Municipalitatea va depune spre finantare un proiect privind restaurarea cladirii Muzeului Francmasoneriei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se sisteaza furnizarea agentului termic


  [2016-11-24]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat pe care il redam mai jos. In cursul diminetii de 24 noiembrie 2016, s-a intrerupt furnizarea caldurii si apei calde pentru consumatorii alimentati prin intermediul punctelor termice 849, 863(doar caldura), 868, 871, 872 si 875 pentru eliminarea unei avarii la conductelele retelei primare de pe str. Ciheiului. Sunt afectati consumatorii inclusiv cei cu PT proprii situati pe strazile Nufarului - partial, Aleea Salca, Nojoridului, Apateului, , Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc, Jules Verne, C-tin Noica - partial, Eforiei - partial, Ciheiului, Nottara, Lanului, Agricultorilor, Narciselor, Gr. Moisil, Fr. Hubic si adiacente pâna la Universitatea Emanuel. Estimam ca reluarea furnizarii agentului termic se va realiza incepând cu orele 24.00. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele de interventie vor face tot posibilul pentru a reduce la minim timpul necesar lucrarilor. Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile). [...]Citeste mai departe
  Se sisteaza furnizarea agentului termic
  Sursa: Primaria Oradea
 • Nunta de Aur la o noua editie


  [2016-11-24]
  Vineri, 25 noiembrie 2016, incepând cu ora 14:00, in sala festiva ,,Traian Mosoiu", Primaria municipiului Oradea, prin Compartimentul de Stare Civila, in baza HCL nr.68/2008, organizeaza a cincea festivitate de premiere din anul 2016 a familiilor  care au implinit  50 de ani de casatorie neintrerupta si care au domiciliul in municipiul Oradea.

  Cu aceasta ocazie sunt invitate un numar de 56 familii care au sarbatorit ,,Nunta de Aur". Acestea vor fi felicitate de dl. viceprimar Florin Birta, prin acordarea unei diplome de fidelitate, insotita de un premiu in bani in cuantum de 500 lei.

  De asemenea, reamintim cetatenilor municipiului Oradea ca, in conformitate cu HCL nr.867/2005, se acorda un premiu in bani in valoare de 1.000 lei persoanelor care au implinit venerabila vârsta de 100 de ani si au domiciliul in municipiul Oradea.

  Compartimentul de Stare Civila primeste in continuare cereri, la camera 14 parter, in cladirea primariei. Informatii suplimentare se pot obtine la numarul de telefon 0259/408825.

   

    [...]Citeste mai departe
  Nunta de Aur la o noua editie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ambasadorul Republicii Slovenia in vizita la Primaria Oradea


  [2016-11-24]
  Ambasadorul Republicii Slovenia, Excelenta Sa Mihael Zupancic si consulul onorific al Consulatului Republicii Slovenia, dna Lucia Nora Morariu au efectuat azi, 24 noiembrie 2016 o vizita la Oradea. Cu aceasta ocazie, delegatia a vizitat si Primaria Oradea, unde au fost primiti de city-managerul Dacian Palladi.

  In cadrul intâlnirii s-a discutat despre oportunitatile de investitii, despre dezvoltarea mediului economic si social din cele doua state. Totodata, Dacian Palladi le-a prezentat oaspetilor politica de atragere a investitorilor in Oradea si in parcul industrial, precum si avantajele pentru investitori. In cadrul vizitei s-a discutat si despre functionarea Consiliului Local si a Primariei Oradea, precum si despre oportunitatile turistice ale municipiului.

  "Membrii delegatiei s-au aratat incântati de felul in care Primaria Oradea gestioneaza raporturile cu cetatenii, de serviciile oferite de catre administratia locala locuitorilor prin centrul de informare din sala ghiseelor (piramida), dar si de dezvoltarea urbana pe care a cunoscut-o orasul in ultimii ani, precum si de ofertele variate pentru turisti. Cei doi oficiali au promis ca vor reveni in Oradea si in calitate de turisti", a mentionat Dacian Palladi la finalul vizitei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Ambasadorul Republicii Slovenia in vizita la Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Evenimente culturale si stiintifice cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei


  [2016-11-24]
  Primaria municipiului Oradea, Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria" - filiala Bihor si Asociatia Nationala a Cavalerilor de Clio, in parteneriat cu Primaria municipiului Chisinau (Republica Moldova), Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Petru Costin - colectionar, Centrul de Cultura si Istorie Militara al Ministerului Apararii al Republicii Moldova, Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I"- Filiala Oradea, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea si Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai" va invita sa luati parte, in intâmpinarea Zilei Nationale a României - 1 Decembrie 2016, la o serie de manifestari stiintifice si culturale.

  Luni 28 noiembrie 2016

  ORA 10.30 - Sala Amfiteatru a Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai" Oradea, Str. Armatei Române nr. 1-A, simpozionul cu tema:

  100 DE ANI DE LA INTRAREA ROMÂNIEI IN RAZBOIUL INTREGIRII

  Programul manifestarii:

  Deschiderea oficiala a simpozionului;    

  Cuvânt de salut adresat participantilor din partea organizatorilor;

  COMUNICARI:

  Moderator: col. rz. ing. Dan Nicolae POINAR

  1.              Prof. univ. dr. comandor rz. Jipa ROTARU, (Academia Oamenilor de Stiinta Bucuresti), In slujba fauririi României Mari cuplul de comanda si stat major: Constantin Presan - Ion Antonescu in campania anului 1916;

  2.              Prof. univ. dr. Mihai DRECIN, (Universitatea din Oradea), Din structurile de siguranta Austro - Ungare in cele ale României Mari. Cazul ofiterului Ilie Mismutia.

  3.              Prof. univ. dr. Nicolae Dinescu, (Universitatea Spiru Haret, Râmnicu Vâlcea), Actiunile de lupta ale Detasamentului Olt conduse de generalul David Praporgescu;

  4.                Col. rz. dr. Constantin MOSINCAT, (Asociatia Nationala a Cavalerilor de CLIO, Oradea), Armata si Marea Unire;

  5.              Prof. Ion MALDARESCU, (Revista ART-EMIS - Râmnicu Vâlcea), Ardeal, Carpati, Marasesti;

  6.              Prof. dr. Livia GIURCUTA, (Colegiul „Aurel Lazar", Oradea), Importanta Declaratiei de la Oradea in pregatirea si realizarea Marii Uniri;

  7.              Col. dr. Petru COSTIN, (Republica Moldova), Steagul, simbol suprem al unitatii tuturor românilor;

  8.               Prof. univ. dr. gl. rz. Vasile CRET, (Presedinte ANCMR - Filiala Oradea), România intre tratatele politice si militare si cobeligeranta;

  9.              Av. PASCU BALACI (Baroul Oradea), Regina si martirii

  ORA 13.00 - Muzeul Militar National -„Regele Ferdinand I"- Filiala Oradea

  Vernisarea expozitiei STEAGURI ISTORICEdin Colectia Muzeului Vamal al Republicii Moldova si a colonelului Petru Costin

  Alocutiuni:Comandor rz. prof. univ. dr. Jipa ROTARU; Col. rz. dr. Constantin MOSINCAT;Col. Petru COSTINRecital - Corul Veteranilor "General Traian Mosoiu" - Oradea, dirijor prof. Ion Fluieras 

  Marti 29 noiembrie 2016

  ORA 13.00 - Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, Cetatea Oradea, pavilion A, etaj I

  Vernisarea expozitiei ARME SI UNELTE DE MUNCA MEDIEVALE

  din colectiile Muzeului Vamal al Republicii Moldova si a colonelului Petru Costin

  Alocutiuni: Prof. Dumitru NOANE; Dr. Augustin TARAU Col. dr. Petru COSTINContact: Col.(rz) ing. Dan N. Poinar - 0722661355, danpoinar@yahoo.com

   

    [...]Citeste mai departe
  Evenimente culturale si stiintifice cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a cumparat la licitatie Hotelul Tineretului


  [2016-11-24]
  Conducerea Primariei Oradea a facut de-a lungul timpului mai multe demersuri pentru a lua in proprietatea orasului complexul fostei "Case a Stiintei si Tehnicii pentru Tineret". Complexul cuprinde o incapere multifunctionala, birouri si un hotel, care constituia principala sursa de venit a Fundatiei pentru Tineret.Imobilul a fost scos pentru a doua oara la licitatie de catre ANAF, prin Serviciul Colectare Executare Silita Persoane Juridice, in contul datoriilor de peste un milion de lei acumulate de-a lungul timpului de proprietarul acestuia, Fundatia pentru Tineret Bihor.In urma acestei licitatii, Primaria Oradea a cumparat azi, 24 noiembrie, la pretul de 1.836.000 lei, Hotelul Tineretului din cartierul Iosia. "Azi am achizitionat hotelul, care se afla situat in apropierea Salii Sporturilor din Iosia. In continuare, ne dorim renovarea si modernizarea acestuia si transformarea in locuri de cazare destinate sportivilor Clubului Sportiv Municipal Oradea. Astfel, vom evita cheltuielile suplimentare cu cazarea sportivilor, care sunt cazati in diferite locuri in oras", a spus viceprimarul Florin Birta.Deoarece la prima procedura de vânzare a cladirii, organizata in 2015, nu s-a prezentat niciun doritor, licitatia a pornit de la un pret de 1,3 milioane lei, fara TVA, redus cu 25% de la suma de 1,7 milioane lei.Pe lânga Primaria Oradea, la licitatie au luat parte Biserica Speranta din Oradea, o persoana fizica, dar si firma Prima.Primaria si Biserica Speranta au oferit acelasi pret final de 1.836.000 lei, dar cum unul dintre criteriile de departajare precizeaza ca participantii la licitatie care au de recuperat creante au intâietate, Primaria a fost declarata câstigatoarea licitatiei. [...]Citeste mai departe
  Sursa: Primaria Oradea
 • Municipalitatea va depune spre finantare un proiect privind reabilitarea zidurilor Cetatii Oradea


  [2016-11-23]
   

  Municipiul Oradea urmeaza sa depuna spre finantare, cu intentia de  implementare, proiectul „Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea in vederea introducerii in circuitul turistic - „Cetatea Oradea" - Centru Multicultural si Multiconfesional European - Etapa a III-A. Consolidarea si restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt si Bethlen, respectiv a Curtinei Nordice si Vestice" prin Programul Operational Regional 2014-2020.

  Municipalitatea oradeana a identificat proiectele cu impact favorabil asupra dezvoltarii economice a comunitatii, dorind sa fructifice posibilitatile de finantare oferite de Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

  Unul dintre proiectele identificate a fost: „Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea in vederea introducerii in circuitul turistic - „Cetatea Oradea" - Centru Multicultural si Multiconfesional European - Etapa A III-A. Consolidarea si restaurarea zidurilor Bastioanelor Ciunt si Bethlen, respectiv a Curtinei Nordice si Vestice" care vine in completarea altor doua proiecte, care au fost finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013 si care au vizat alte obiective din cadrul Cetatii Oradea.

  Cetatea Oradea se afla la limita dintre zona centrala si cartierul Velenta, in apropierea Crisului Repede, fiind desfasurata pe un teren de forma unei stele pentagonale ce se muleaza pe contraescarpa cetatii si este marginita inspre vest de Piata Emanoil Gojdu, inspre sud-vest si sud-est de parcelele nordice ale strazii Grivitei, inspre est de parcelele vestice ale strazilor Constantin Dobrogeanu Gherea si Redutei, iar inspre nord de parcelele sudice ale Caii Clujului. Monumentul istoric este accesibil direct prin drumuri nationale si europene, dintre care cele mai importante sunt Drumul european E671, Drumul european E79  si Drumul european E60.

   

  CARACTERISTICILE CONSTRUCTIILOR SUPUSE INTERVENTIILOR:

  - functiunea: constructiile vizate de interventia de reabilitare nu au in momentul de fata functiuni; intre 1574-1996 ele au constituit obiective militare.

  - dimensiunile obiectivelor:  Suprafata construitaSuprafata desfaturataSuprafata utila1.1Curtina dintre Bastionul

  Ciunt si Bastionul Aurit602,5 mp602,5 mp-1.2Bastionul Ciunt (zidurile nereabilitate in 2011)975,6 mp975,6 mp160,2 mp2.1Curtina dintre Bastionul

  Bethlen si Bastionul Ciunt348,8 mp348,8 mp-2.2Bastionul Bethlen

   5833,2 mp6239,3 mp (AC cazemata= 406,1 mp)2586 mp TOTAL7760,1 mp8166,2 mp2746,2 mp 

   Corpul F din cadrul Bastionului Bethlen:

   Corp FAria ConstruitaAria UtilaCurtea cazematei406,1 mp249,0 mp (terenul curtii)Parter (grajd reabilitat)365 mp272,3 mpTotal771,1 mp = Aria Desfasurata521,3 mp 

  Amenajari exterioare, in santul vestic al cetatii: 1446,4 mp.

  Asupra acestor spatii si constructii se vor efectua lucrari de reabilitare, restaurare si refunctionalizare, precum:

  - in cazul curtinelor si bastioanelor: demolari de constructii parazitare de secol XIX-XX, completari de zidarii si de parament, realizarea unor zidarii si finisaje de protectie si de sacrificiu (uzura), lucrari de conservare, restaurare si completare a unor elemente de piatra, curatirea si rostuirea suprafetelor parietale din caramida si piatra, hidrofobizarea suprafetelor parietale din caramida si piatra, amenajare spatii verzii in Bastionul Bethlen;

  - in cazul Corpului F (functiune Sala de conferinte): reabilitari structurale, finisaje interioare, tâmplarii, izolatii si instalatii.

                In atasament gasiti comunicatul, dar si fisa cadru de prezentare a proiectului.

    [...]Citeste mai departe
  Municipalitatea va depune spre finantare un proiect privind reabilitarea zidurilor Cetatii Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Termoficare Oradea solicita un credit de 30 milioane lei pentru plata gazului in avans


  [2016-11-23]
  Pentru finantarea producerii in cogenerare a energiei termice si electrice si pentru asigurarea continuitatii serviciului de termoficare pentru sezonul de incalzire, Termoficare Oradea SA a luat decizia accesarii unei linii de credit in valoare de 30 de milioane de lei, iar  rambursarea sumelor trase se va realiza in termen de maxim 12 luni. Aceasta decizie este justificata prin:

  1. Plata gazului natural se face in avans. Deoarece Termoficare Oradea SA nu a avut posibilitatea de a  constitui o garantie financiara (cash sau scrisoare de garantie bancara) cu o valoare care sa acopere contravaloarea gazelor naturale ce urmeaza a fi livrate pe 3 luni consecutive cu cel mai mare consum, aproximativ 86 milioane lei, furnizorii de gaz au solicitat plata gazului in avans.

  2. Decalajul dintre  producerea energiei termice si  incasarea acesteia. Termenul mediu de incasare a facturilor de energie termica  este de 62 de zile de la emiterea acestora.

  3. Decalajul dintre producerea in cogenerare a energiei electrice si termice si incasarea bonusului de cogenerare. Plata bonusului de cogenerare de catre Transelectrica SA se face in termen  30 de zile de la inchiderea lunii, rezultând un decalaj de minimum 55 de zile intre plata gazului natural si incasarea bonusului de cogenerare.

  Având in vedere nevoia de finantare, municipiul Oradea a facut anterior demersuri pentru a primi bani din fondul de rezerva al guvernului, insa pâna la aparitia hotarârii de guvern, s-a luat decizia accesarii unui credit. In vederea accesarii acestuia, Termoficare Oradea a realizat o procedura de achizitie cu publicare pe site. Sase banci si-au exprimat intentia de a credita societatea, in final fiind selectata oferta bancii Raiffeisen, care a avut cele mai avantajoase conditii, cu cel mai mic cost, rata dobânzii fiind de 0,79%, iar comisionul de acordare este de 0,8%.

  Conditiile de creditare vor fi supuse aprobarii Consiliului Local al Municipiului Oradea in sedinta din data de 23  noiembrie 2016.

   

    [...]Citeste mai departe
  Termoficare Oradea solicita un credit de 30 milioane lei pentru plata gazului in avans
  Sursa: Primaria Oradea
 • Acces mai sigur din Stefan cel Mare spre zona Oncea, prin pasajul pe sub liniile de cale ferata


  [2016-11-23]
  Viceprimarul Florin Birta a sustinut  azi, 23 noiembrie 2016, o conferinta de presa cu ocazia finalizarii lucrarilor la trecerea denivelata pe sub liniile de cale ferata Oradea - Episcopia Bihor, din zona strazii Secarei.

  "Lucrarile la pasajul denivelat pe sub liniile de cale ferata, care asigura accesul din zona strazii Secarei, respectiv din Cartierul Oncea spre Bdul Stefan cel Mare si invers, a fost finalizat zilele trecute. Accesul pietonal se va face de acum inainte in siguranta, cetatenii nemaifiind nevoiti sa traverseze liniile de cale ferata, punându-si viata in pericol", a spus viceprimarul Florin Birta.

  Lucrarile la pasaj au inceput in luna iunie a anului in curs, fiind finalizate cu patru luni mai devreme decât termenul prevazut prin contract.

  Lungimea totala a pasajului pietonal este de 55 m, acesta având  o latime de 3 m si o inaltime de 2,40 m. Valoarea lucrarilor a fost de 1.252.572, fara TVA. Lucrarile au fost executate de SC Abed Nego SRL iar proiectantul lucrarii a fost SC Aquacons SRL.

  De mentionat ca becurile electrice din interiorul pasajului sunt protejate cu un grilaj metalic, deoarece chiar de a doua zi de la montare, acestea au fost sparte de niste necunoscuti.

  "In continuare, Primaria Oradea doreste sa amenajeze pentru locuitorii din zona Stefan cel Mare un spatiu verde si un spatiu de joaca pentru copii. In acest sens, Directia Patrimoniu va inchiria terenul din zona de la Caile Ferate Române, dupa care, anul viitor va incepe amenajarea efectiva a spatiului verde si a locului de joaca", a incheiat viceprimarul Florin Birta.

    [...]Citeste mai departe
  Acces mai sigur din Stefan cel Mare spre zona Oncea, prin pasajul pe sub liniile de cale ferata
  Sursa: Primaria Oradea
 • Festivitati de Ziua Nationala, cu meniu traditional de 1 Decembrie


  [2016-11-23]
  Cu prilejul Zilei Nationale a României, Primaria Municipiului Oradea invita oradenii sa se bucure de sarbatoarea tuturor românilor, atât prin participarea la manifestarile oficiale dedicate acestui eveniment, cât si prin gustarea traditionalului meniu de 1 Decembrie, fasolea cu ciolan.

  Festivitatile vor incepe la ora 11:00, la Statuia Ostasului Român din Parcul 1 Decembrie, cu ceremonialul religios si militar, urmat de defilarea garzii de onoare si onorul muzicii militare, apoi de parada militara cu personal si tehnica, desfasurata in Centrul Civic, pe platoul din fata Catedralei Ortodoxe.

  Imediat dupa finalizarea paradei, in jurul orei 13:00, va incepe distribuirea meniului traditional de fasole cu ciolan, varza murata si ceai, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Atât meniul cât si varza murata vor fi oferite in caserole, in doua puncte de distributie. In acest an, municipalitatea a pregatit pentru oradeni 2.700 de portii de mâncare si ceai, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea, la popota militara.

  Pentru reusita acestei actiuni, Primaria Oradea multumeste in mod special Garnizoanei Oradea si firmelor Plastor, West Fruta si Selgros Oradea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Festivitati de Ziua Nationala, cu meniu traditional de 1 Decembrie
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primaria Oradea a amenajat in Oncea patru terenuri de sport


  [2016-11-23]
  In cadrul conferintei de presa de azi, 23 noiembrie, viceprimarul Florin Birta a prezentat cele 4 terenuri de sport construite de Primaria Oradea pe strada Ion Bogdan din cartierul Oncea.

  "Inainte, aici era un teren viran, plin de balarii. Dupa cum se vede, acum s-au amenajat patru terenuri de sport, dintre care doua de baschet, unul de fotbal/handbal si unul de tenis/tenis cu piciorul. La acesta din urma se fac ultimele finisaje”, a spus viceprimarul Florin Birta.

  Lucrarile au fost realizate de firma SC Drumuri Orasenesti - partea de asfalt si terasament, iar imprejmuirea terenurilor a fost executata de SC Abed Nego Com SRL. Cu ocazia construirii acestor terenuri, s-au amenajat in fata si in lateralul acestora un numar de 45 de locuri de parcare.

  Valoarea totala a lucrarilor a fost de 151.079 lei fara TVA, acestea fiind executate in termen de 2 luni. Lungimea totala a imprejmuirii terenurilor de sport este de 330 m.

  "In continuare, facem demersuri pentru obtinerea de la Ministerul Agriculturii a terenului din spate, pentru a putea amenaja si aici un spatiu verde pentru locuitorii zonei. Obiectivul nostru este ca la 500 m de oricare bloc sau locuinta din Oradea sa amenajam pentru locuitorii orasului fie o zona verde, fie un teren de sport”, a spus in incheiere viceprimarul Florin Birta.

    [...]Citeste mai departe
  Primaria Oradea a amenajat in Oncea patru terenuri de sport
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lista cu PUNCTAJUL OBTINUT IN URMA ANALIZARII DOSARELOR DEPUSE PENTRU INSCRIEREA PE LISTA DE PRIORITATI PENTRU LOCUINTE SOCIALE DIN ORADEA


  [2016-11-23]
  Prin Hotarârea Consiliului Local nr. 517/28.07.2016, s-a aprobat perioada sesiunii de depunere a dosarelor in vederea inscrierii pe lista de prioritati la locuinte sociale, in municipiul Oradea, si anume: 1 august - 30 septembrie 2016.

  Criteriile de eligibilitate si de selectie, cererea - tip privind atribuirea unei locuinte sociale precum si documentele justificative care insotesc cererea au fost aprobate prin HCL nr. 517/28.07.2016 si s-au aplicat corespunzator cererilor depuse in sesiunea 2016.

  Comisia sociala de analiza a solicitarilor de locuinte sociale si de locuinte pentru tineri construite din fondurile ANL, aflate in administrarea Directiei Patrimoniu lmobiliar, având componenta aprobata prin HCL nr. 519/28.07.2016 si membrii nominalizati prin  Dispozitia Primarului nr. 3601/04.10.2016, a analizat un numar de 53 de dosare, solutionate astfel: din totalul de 53 de dosare, 8 dosare au fost respinse, motivat de faptul ca nu s-au incadrat in criteriile stabilite prin HCL nr. 517/2016, 2 dosare au fost solutionate prin HCL nr. 830/2015, restul dosarelor fiind punctate conform tabelului anexat.

  Mentionam faptul ca, in termen de 5 zile lucratoare de la data afisarii prezentului anunt la avizierul institutiei si pe site-ul: www.oradea.ro, respectiv in perioada 24 noiembrie - 5 decembrie inclusiv, persoanele nemultumite au posibilitatea de a depune contestatie.

  Dupa solutionarea contestatiilor, lista de prioritati definitiva va fi supusa aprobarii Consiliului Local al municipiului Oradea, urmând ca dupa aceasta data sa fie afisata, la avizierul institutiei si pe site-ul: www.oradea.ro. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Lista cu PUNCTAJUL OBTINUT IN URMA ANALIZARII DOSARELOR DEPUSE PENTRU INSCRIEREA PE LISTA DE PRIORITATI PENTRU LOCUINTE SOCIALE DIN ORADEA
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politistii locali au sanctionat 52 de persoane care apelau la mila publica in Oradea


  [2016-11-22]
  In vederea diminuarii, respectiv a stoparii fenomenului persoanelor care apeleaza la mila publica, patrulele din cadrul Politiei Locale Oradea au desfasurat actiuni de identificare, sanctionare si indrumare catre localitatile de domiciliu a persoanelor care apeleaza la mila publica in Municipiul Oradea.

  Astfel, si in perioada 01.11. - 21.11.2016, politistii locali au identificat 52 de persoane apte de munca care apelau, in mod repetat, la mila publica, in Municipiul Oradea. Persoanele au fost identificate, sanctionate si indrumate catre localitatile de domiciliu, fiind aplicate sanctiuni in valoare de 5.200 lei.

  In continuare politistii locali vor efectua patrulari si actiuni de identificare a persoanelor apte de munca care apeleaza, in mod repetat, la mila publica in municipiul Oradea.

  Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela pentru a semnala situatii din sfera noastra de competenta - 0259.969 - Dispecerat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Politistii locali au sanctionat 52 de persoane care apelau la mila publica in Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se intrerupe furnizarea agentului termic la cinci puncte termice


  [2016-11-22]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat pe care il redam mai jos.

  Pentru finalizarea lucrarilor de inlocuire a retelelor termice primare amplasate pe str. W. Shakespeare (intre zona Splaiul Crisanei si str. T. Vladimirescu), marti, 22 noiembrie 2016, intre orele 03.00 - 24.00, se intrerupe furnizarea caldurii si apei calde pentru consumatorii alimentati din punctele termice 506 si 604, 605, 606 si 607.

  Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei racordati cu puncte termice proprii, situati pe strazile W. Shakespeare, Brâncoveanu, Poienitei, Splaiul Crisanei, Calarasilor, Constructorilor, Decebal (malul stâng plus restaurantul Vandana de pe malul drept) si Piata Cazarmii.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostri pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

   

    [...]Citeste mai departe
  Se intrerupe furnizarea agentului termic la cinci puncte termice
  Sursa: Primaria Oradea
 • Locuri pentru comertul stradal ocazionat de sarbatoarea Sf. Nicolae


  [2016-11-21]
   

  Pentru a asigura un comert civilizat si organizat cu ocazia sarbatorii Sf. Nicolae, Directia  Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primariei Oradea a stabilit un numar de 80 de locuri pe domeniul public al municipiului Oradea, pentru vânzarea de nuieluse (bete) de Mos Nicolae.

  Inregistrarea cererilor si atribuirea locurilor se face in Piramida (Sala Ghiseelor - parter Primaria Oradea) - ghiseul 7, in urmatoarele zile: 22 noiembrie (marti); 23 noiembrie (miercuri); 28 noiembrie (luni) si 29 noiembrie (marti) intre orele 12:30 - 15:00.

  Perioada de comercializare aprobata pentru vânzarea betelor de Mos Nicolae este : 01.12.2016 - 06.12.2016.

   Locurile vor fi acordate prin atribuire directa in ordinea inregistrarii solicitarilor, insotite de documentatii complete si in limita numarului de locuri aprobate pe fiecare amplasament.

  Amplasamentele, numarul de locuri pe amplasament si suprafata fiecarui loc poate fi vizualizata in tabelul de mai jos:Nr.crt.Denumire amplasament si delimitareSuprafataloc - mpNumarlocuri1.str. Republicii pietonal (zona str. Iosif Vulcan - str. Madach Imre)1152.str. Republicii pietonal (zona str. A. Lazar - str. M. Eminescu)1153.str. Republicii pietonal (zona str. M. Eminescu - str. Gh. Dima)1154.str. Republicii nr. 26 - 28 (zona Biserica catolica)1105.str. Independentei - Parc 1 Decembrie (zona liceu E. Gojdu)1106.Calea Aradului - zona Gradinita nr. 441107.str. Razboieni - zona statiei de autobuz Bunexim15 TOTAL780 

  In atasament gasiti cererea tip, conventia si referatul.

    [...]Citeste mai departe
  Locuri pentru comertul stradal ocazionat de sarbatoarea Sf. Nicolae
  Sursa: Primaria Oradea
 • Posturi vacante la Spitalul Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu


  [2016-11-21]
  Spitalul Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu anunta scoaterea la concurs a doua posturi de medici specialisti - specialitatea oncologie medicala.

  Informatii suplimentare legate de cerintele acestor posturi se pot obtine la sediul spitalului, serviciul Resurse Umane, tel: 0259.803.800 int.174, sau pe site-ul spitalului: http://www.scmo.ro/

   

    [...]Citeste mai departe
  Posturi vacante la Spitalul Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu
  Sursa: Primaria Oradea
 • Din 15 decembrie nu se mai elibereaza avize de executie pentru lucrarile aferente retelelor tehnico-edilitare


  [2016-11-21]
   

  Având in vedere faptul ca se apropie sezonul sarbatorilor de iarna, pentru a preveni situatiile de blocaj in trafic si pentru a nu inoportuna circulatia rutiera si pietonala in municipiul Oradea,  Directia Tehnica din cadrul Primariei Oradea aduce la cunostinta publica urmatoarele:

  -       in perioada 15 decembrie 2016 - 15 ianuarie 2017, Primaria municipiului Oradea nu mai elibereaza avize de executie pentru lucrari noi, extinderi, reabilitari, decât pentru lucrarile in regim de urgenta (avarie), lucrari pentru care se va asigura semnalizarea corespunzatoare si refacerea in conditiile stabilite prin Regulamentul de eliberare a acordului si a avizului de executie a lucrarilor aferente retelelor tehnico-edilitare realizate pe domeniul public al municipiului Oradea aprobat prin HCL nr.  62/2013.

  -       Din data de 15 ianuarie 2017, emiterea Avizului de executie  a lucrarilor aferente retelelor tehnico-edilitare se restrictioneaza in functie de conditiile meteorologice existente, precum si de natura carosabilului pe care se intervine, respectiv acesta va putea contine conditii suplimentare.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Din 15 decembrie nu se mai elibereaza avize de executie pentru lucrarile aferente retelelor tehnico-edilitare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Casa Darvas-La Roche, din nou in atentia presei de specialitate europene


  [2016-11-20]
  Fundatia de Protejare a Monumentelor din judetul Bihor semnaleaza o noua punere in circuit publicistic european a patrimoniului Art Nouveau din Oradea.

  Este vorba de aparitia unui amplu articol dedicat casei Casei Darvas-La Roche, aparut in revista ARTS NOUVEAUX. Magazine de l'art nouveau, nr. 32, septembrie, 2016, sub semnatura criticului de arta Ramona Novicov. Articolul este intitulat „Elogiul Geometriei: Casa Darvas -La Roche , Oradea", este bogat documentat cu ilustratii color si este plasat pe intinderea a sase pagini chiar in deschiderea revistei. Revista apare la Nancy, oras considerat una din capitalele europene ale stilului Art Nouveau, si este editata de Asociatia Prietenii Muzeului Scolii de la Nancy (AAmen).  Revista a fost fondata in anul 1980, apare anual si este finantata prin contributia sustinatorilor Asociatiei.

  Aparitia revistei este un exemplu de solidarizare a unei comunitati  in jurul unui obiectiv artistic reprezentativ, din convingerea ca acesta o reprezinta si o particularizeaza in ansamblul obiectivelor de interes cultural si turistic pe mapamond. Publicatia are un continut informational de interes european si o excelenta tinuta grafica.

  Scoala de la Nancy a fost creata in 1901, fiind un fenomen reprezentativ pentru curentul Art Nouveau de factura curbilinie. Creatorii  care i-au conferit notorietate mondiala au fost Émile Gallé, cel care a revolutionat artele decorative prin elaboratea unei noi tehnologii de prelucrare artistica a sticlei, maestrul sticlar Antonin Daum, artistul decorator Victor Prouvé si arhitectul Louis Majorelle.  Interesul Asociatiei Prietenii muzeului Scolii de la Nancy (AAmen) pentru arhitectura 1900  din Oradea a fost  suscitat de prezentarea Casei Darvas-La Roche facuta de  Ramona Novicov in cadrul conferintei internationale organizate de Reteaua  Art Nouveau Network  (RANN) la Glasgow, in aprilie 2016. Articolul publicat la Nancy a fost precedat de un altul, la fel de amplu, pe aceeasi tema si sub aceeasi semnatura a Ramonei Novicov,  intr-o alta publicatie internationala prestigioasa editata la Barcelona, Coup de fouet. Este remarcabil faptul ca reviste de specialitate din doua capitale europene ale stilului Art Nouveau acorda loc si spatiu de prima marime arhitecturii 1900 din Oradea.

   

    [...]Citeste mai departe
  Casa Darvas-La Roche, din nou in atentia presei de specialitate europene
  Sursa: Primaria Oradea
 • Program informatic pilot pentru administrarea transparenta a asociatiilor de proprietari


  [2016-11-20]
   

  Viceprimarul Mircea Malan a sustinut  azi, 10 noiembrie 2016, o conferinta de presa cu privire la implementarea in Oradea a unui proiect unic in România: un program informatic pilot, care va monitoriza cheltuirea banilor de care asociatiile de proprietari din Oradea, dând posibilitatea cetateanului sa vada in orice moment situatia financiara la zi a asociatiei din care face parte.

  Prin acest proiect se doreste imbunatatirea relatiilor dintre oradenii care locuiesc la bloc, conducerea proprie a asociatiilor de proprietari, Primaria Oradea  si furnizorii de servicii publice, in special Termoficare Oradea, RER, Compania de Apa, Politia Locala.

  In deschiderea conferintei de presa, viceprimarul Mircea Malan a vorbit despre cum s-a nascut ideea acestui proiect: "Am lucrat la acest proiect cu zeci de presedinti si administratori de blocuri din Oradea. Ideea acestui proiect vine din viata reala, de la realitatea pe care o traiesc, zi de zi, foarte multi oradeni. Este vorba de oradenii care locuiesc intr-un condomeniu la bloc sau in una dintre casele colective din zona centrala a orasului. Am luat act de aceasta realitate, in mod nemijlocit, cu prilejul sutelor de intâlniri publice, din numeroasele discutii particulare cu oradenii, dar si in urma unei analize a Compartimentului indrumare si control asociatii de proprietari din cadrul Primariei Oradea. O componenta importanta a  acestei realitati complexe este reprezentata de faptele de delapidare pe care le savârsesc unii dintre administratorii si presedintii asociatiilor de proprietari. In ultimii ani s-au intâmplat 17 astfel de cazuri, cu un prejudiciu ce depaseste 2,3 milioane de lei".

  Cauzele acestor realitati negative sunt multiple. Pe de o parte, oradenii isi platesc datoriile catre asociatia de proprietari, dar nu se mai intereseaza ce se intâmpla apoi cu banii lor. O alta cauza e reactia tardiva pe care au avut-o pâna in urma cu câtiva ani furnizorii de servicii publice cu privire la acumularea de datorii de catre unele asociatii. O a treia cauza e lipsa unui program informatic usor de accesat de catre orice oradean, care sa-i permita acestuia vizualizarea cheltuirii banilor de catre asociatia din care face parte.

   

  Situatia financiara a asociatiei, la vedere

  "In aceste conditii, am decis sa achizitionam un program informatic, unic in România, pe care il vom pune gratuit la dispozitia tuturor asociatiilor de proprietari din Oradea. Un astfel de program va oferi o transparenta totala, dar va determina si o crestere a responsabilitatii tuturor celor implicati, o implicare mai hotarâta a oradenilor in ceea ce priveste problemele asociatiei de proprietari si proiectele orasului nostru. Un astfel de program debiteaza automat impartirea cheltuielilor pe fiecare apartament in parte, ceea ce inseamna ca va exista un mod unitar de calcul la nivelul intregului oras si nu vor mai exista nemultumirile care exista azi. De asemenea, facturile pe care le vor emite furnizorii de servicii publice vor fi incarcate automat in acest program, astfel incât oradeanul va sti in fiecare moment când s-a emis factura, care este valoarea acestei facturi, care este data scadentei si mai ales momentul in care ea se plateste", a spus viceprimarul Mircea Malan.

  Pentru oradenii care nu utilizeaza calculatorul, dar care vor sa cunoasca anumite realitati din cadrul asociatiei de proprietari din care fac parte, acestia vor putea veni la Primaria Oradea, unde un functionar le va lista situatia financiara la zi a asociatiei din care fac parte.

  Tot in cadrul acestui program informatic, cetatenii vor putea face sesizari sau propuneri pe e-mail sau prin SMS. La rândul sau, institutia Primariei Oradea le va putea transmite mesaje pe telefon sau pe e-mail cu privire la problemele de interes, cum ar fi izolarea termica a blocurilor sau lucrarile de reabilitare a sistemului centralizat de termoficare.

  Termoficare Oradea sau Compania de Apa vor putea trimite mesaje aplicat, adica doar oradenilor afectati de anumite lucrari. De asemenea, ar exista posibilitatea in cadrul acestui program informatic ca oradenii sa isi plateasca intretinerea online. Programul va da posibilitatea sa se tina electronic si o carte a imobilului, cu situatia reala a proprietarilor de-a lungul timpului, pentru a sti cine e proprietar si cine e chirias, pentru ca in functie de aceasta calitate se nasc si anumite obligatii.

   

  Sistem testat pe 1000 de apartamente

  Primaria Oradea doreste sa definitiveze acest program informatic in urmatoarele cca 6 luni. Pentru aceasta se vor organiza intâlniri in toate cartierele orasului cu oradenii care doresc sa participe

  De mentionat ca Primaria Oradea va primi acest program informatic gratuit pentru 1000 de apartamente, pentru a fi testat. In perioada imediat urmatoare se vor stabili un numar de blocuri din fiecare cartier al orasului, iar in acest program pilot vor fi incluse si blocurile care au trecut prin realitatea nefasta a fenomenului delapidarii.

  Daca programul se va dovedi unul valid se va trece la urmatoarea etapa, respectiv achizitia publica a unui program informatic pentru toate blocurile de locuinte. "Urmeaza ca in urmatoarele 6 luni sa vedem cum functioneaza acest program in cadrul celor 1000 de apartamente, iar in paralel sa ne intâlnim cu cât mai multi oradeni, pe care ii asteptam sa vina cu propuneri, sugestii de imbunatatire. Daca vom reusi sa-l implementam, impactul acestui proiect va fi foarte mare, pentru ca el va fi destinat tuturor oradenilor care locuiesc in cele 63.000 de apartamente din Oradea, dar si oradenilor care locuiesc in casele colective din centrul orasului", a spus viceprimarul Mircea Malan in finalul conferintei de presa.

    [...]Citeste mai departe
  Program informatic pilot pentru administrarea transparenta a asociatiilor de proprietari
  Sursa: Primaria Oradea
 • Ansamblu de locuinte si centre de servicii pentru angajatii care lucreaza in parcurile industriale din Oradea


  [2016-11-19]
  Delia Ungur, directorul Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO), a prezentat azi, 9 noiembrie, intr-o conferinta de presa, proiectele majore care vor fi abordate anul viitor de catre agentie.

  Astfel, Delia Ungur a anuntat ca ADLO, societatea care administreaza parcurile industriale din oras, va construi doua centre de servicii in parcurile industriale I si II si un ansamblu de locuinte in apropierea platformelor industriale pentru angajatii care lucreaza in aceste zone.

  Delia Ungur a explicat ca aceste proiecte sunt necesare deoarece parcurile industriale asigura locuri de munca unui numar foarte mare de persoane, care au nevoie de anumite servicii pentru derularea activitatii in conditii bune. In urma consultarii cu firmele din Parcurile Industriale, s-a ajuns la concluzia ca in Parcurile Industriale ar fi nevoie de centre de servicii care vor avea magazin alimentar, cresa, gradinita, agentii de banci si bancomate, ghisee de posta si curierat, sala de fitness si alte servicii care vor fi solicitate de companii. ADLO a chestionat companiile mari din Parcul Industrial I de pe Calea Borsului si toate au fost de acord cu amenajarea unui centru de servicii in interiorul parcului. In prezent, agentia cauta un dezvoltator care sa construiasca aceste centre. 

  Terenurile pentru cele doua centre de servicii au fost deja identificate, terenul din Parcul Industrial I având o suprafata de 8249 metri patrati (in spatele companiei Faist Mekatronic), iar cel din Parcul Industrial II o suprafata de 7417 metri patrati (lânga compania Internationale Turen Manufaktur).

  Centrul de servicii din Parcul Industrial I urmeaza sa fie realizat pâna la sfârsitul anului viitor, iar Centrul de servicii din Parcul Industrial II, care va deservi si cetatenii din cartierul Grigorescu, in anul 2018.

  Totodata, Delia Ungur a anuntat ca exista o nevoie foarte mare pentru realizarea ansamblului de locuinte pentru angajatii din parcurile industriale, care de asemenea va fi construit in apropierea platformelor industriale. De aceste locuinte vor putea beneficia angajatii navetisti. In prezent, ADLO este in cautarea unui teren pentru aceasta constructie. Pentru inceput vor sa construiasca 150 de locuinte, care vor ajuta tinerii sa "ia startul" in viata.

  Conform detaliilor oferite de directorul Delia Ungur, in prezent, in parcurile industriale din Oradea isi desfasoara activitatea peste 3600 de angajati, iar valoarea investitiilor asumate de cele 74 de companii este de aproximativ 275 de milioane de euro. Anul acesta au fost semnate 14 contracte cu 14 companii care si-au asumat investitii in valoare de 39 de milioane de euro. Cele mai mari sunt investitiile companiilor ADEPLAST din Parcul Industrial III (15 milioane de euro) si EBERSPACHER din Parcul Industrial I (14 milioane de euro).

  De asemenea, pe parcursul anului 2016 Agentia de Dezvoltare Locala Oradea a fost vizitata de 17 companii din tari precum Danemarca, Germania, Italia, Turcia, Canada, Franta sau SUA, care sunt interesate sa-si dezvolte afacerile in parcurile industriale din Oradea.

  "Una dintre cele mai mari realizari ale Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea in anul 2016 este obtinerea licentei de distributie a energiei electrice in parcurile industriale din oras. Acest lucru da dreptul societatii administrator sa presteze rezidentilor serviciul de distributie al energiei electrice la un tarif reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Asta inseamna venituri suplimentare realizate de ADLO din activitatea mentionata. Saptâmâna viitoare vom depune documentatia necesara pentru aprobarea tarifului de distributie, estimam ca astfel vom obtine un venit de aproximativ 15 mii de euro/luna in functie de consumul lunar", a declarat dna Delia Ungur.

   

   

    [...]Citeste mai departe
  Ansamblu de locuinte si centre de servicii pentru angajatii care lucreaza in parcurile industriale din Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Cladirea viitorului Muzeu al Francmasoneriei a intrat in proprietatea municipiului


  [2016-11-19]
  Guvernul României a aprobat azi prin HG transmiterea imobilului de pe strada Armatei Române nr. 4, din administrarea Ministerului Finantelor - ANAF - DGFP Cluj - in domeniul public al municipiului Oradea, in vederea reabilitarii cladirii si deschiderii unui muzeu.

  „In baza acordului Ministerului de Finante, am facut demersuri pentru clasarea cladirii ca si monument. In prezent lucram la indicatorii tehnico-economici, iar dupa aprobarea acestora de catre Consiliul Local la sfârsitul lunii noiembrie vom depune la ADR Nord-Vest documentatia de finantare a proiectului pentru reabilitarea fostei cladiri a Vamii Oradea cu sprijinul fondurilor europene si transformarea ei in Muzeul Francmasoneriei", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

  Cladirea a fost construita la inceputul secolului XX, ca sediu al masoneriei regionale. Primaria Oradea acorda o atentie deosebita reabilitarii constructiilor cu valoare istorica si realizarii investitiilor de interes public in vederea atragerii turistilor in oras si pentru punerea in valoare a patrimoniului si traditiilor locale. In cazul acestei cladiri, municipalitatea doreste transformarea ei in Muzeul Francmasoneriei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Cladirea viitorului Muzeu al Francmasoneriei a intrat in proprietatea municipiului
  Sursa: Primaria Oradea
 • A inceput expertizarea Dealului Ciuperca


  [2016-11-19]
  La solicitarea Primariei Oradea, o echipa de experti de la Universitatea din Timisoara a sosit  joi, 17 noiembrie, la Oradea, pentru a inspecta Dealul Ciuperca, in urma alunecarilor de teren care au afectat la sfârsitul saptamânii trecute o parte a gradinii publice.

  Echipa de experti a fost insotita de reprezentanti ai Primariei Oradea si ai Inspectoratului de Stat Teritorial in Constructii. La intâlnirea de lucru care a avut loc dupa deplasarea in teren, echipa de experti a prezentat concluziile la care a ajuns si primele masuri care vor fi luate: se vor continua investigatiile geologice, se va realiza o expertizare topografica completa a situatiei actuale, urmând sa fie montate in teren elementele de urmarire a eventualelor deplasari de teren.

  De asemenea, expertii vor intocmi pâna la sfârsitul saptamânii viitoare un proiect care va stabili ce lucrari trebuie facute in regim de urgenta pentru a consolida versantul.

  Intrucât raportul de expertiza pe care echipa timisoreana urmeaza sa-l elaboreze in perioada urmatoare necesita un timp mai indelungat, echipa de experti si-a asumat termenul de 25 ianuarie 2017 pentru finalizarea acestuia. Raportul va cuprinde atât expertiza proiectului tehnic, cât si cea a lucrarilor efectuate pe Dealul Ciuperca, urmând sa prezinte cauzele producerii alunecarilor de teren, precum si masurile care trebuie luate.  

   

    [...]Citeste mai departe
   A inceput expertizarea Dealului Ciuperca
  Sursa: Primaria Oradea
 • Targ de Craciun in Piata Unirii cu surprize: patinoar, carusel si casuta pentru Mos


  [2016-11-18]
  Târgul de Craciun 2016, organizat de Primaria Municipiului Oradea prin Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune (APTOR), isi deschide portile in acest an in Piata Unirii, in paralel cu Cetatea Oradea, in perioada 30 noiembrie - 31 decembrie.

  Amanunte privind evenimentele pregatite in acest an de municipalitate pentru Târgul de Craciun au fost oferite intr-o conferinta de presa de catre Mihai Jurca, din partea Asociatiei de Promovare a Turismului din Oradea si Regiune si Angela Lupsea, director interimar al Muzeului Cetatii si Orasului Oradea.

  Conform detaliilor prezentate, pentru acest târg municipalitatea pune la dispozitia oradenilor programe variate, care sa atraga toti membrii familiei.

  Piata Unirii va reprezenta in acest an punctul de atractie al sarbatorilor de iarna, atât prin infatisare cât si prin activitati. Programul târgului va include o serie de activitati si momente specifice sarbatorilor de iarna, de la concerte de colinde, la ateliere pentru copii sau casutele cu cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii vor putea admira bradul de Craciun de 12 metri, ridicat in mijlocul celor 40 de casute de lemn, la o cana de vin fiert sau la o gustare. Nu vor lipsi nici activitatile pentru cei mici, ei având parte de multe surprize: pe lânga activitatile traditionale, se va realiza si atelierul Mosului, Casuta lui Mos Craciun, in Piata Unirii fiind montata si ieslea traditionala.

  In piata va fi amenajata o scena, pe care organizatorii invita colindatorii si corurile din oras care vor sa incânte vizitatorii târgului cu cântece de sezon. Inscrierile se pot face la adresa: oradeaturism@gmail.com.

  "Pe lânga casutele pline de cadouri si produse de sezon, piata va oferi mâncarea specifica sarbatorilor de iarna, cât si atelierul lui Mos Craciun, o incapere incalzita in care Mosul va fi prezent incepând cu 5 decembrie, asteptând copiii. Luminata de sarbatoare, piata va aduce vizitatorilor un patinoar de 15x30 de m, localizat pe zona dintre fântâni, si un carusel. Programul târgului include o serie de concerte si momente artistice, astfel ca in fiecare sfârsit de saptamâna vor avea loc concerte cu specific orientat spre sarbatorile de iarna. Astfel, târgul va fi gazda celor mai iubite nume ale muzicii: Paula Seling, Andra, Nicolae Furdui Iancu, Locomotiv GT - Zenevonat (Ungaria), Proconsul, Nicoleta Nuca, cât si cel mai important grup de colinde traditional, Ansamblul Icoane condus de maestrul Ioan Bocsa", a mentionat Mihai Jurca.

  Târgul de Craciun va fi deschis in intervalul orar 14:00 - 21:00 (in zilele de luni pâna joi, inclusiv) si 12:00 - 22:00 (in zilele de vineri, sâmbata si duminica).

  Având in vedere ca tot in aceasta perioada se va sarbatori si Ziua Nationala a României, in data de 2 decembrie, in sala Teatrului Regina Maria municipalitatea organizeaza un concert folcloric extraordinar, incepând cu ora 18:00, care va aduce pe scena muzica si dansuri folclorice din regiunile istorice din România si doi dintre cei mai importati si iubiti interpreti, Nicolae Furdui Iancu si Grigore Lese. Bilete la acest spectacol se vor putea achizitiona incepând de saptamâna viitoare, la casa de bilete a Teatrului Regina Maria, iar costul acestora va fi de 5 lei pentru locurile pe scaun si 10 lei pentru locurile din loje, a declarat Mihai Jurca.

  La Cetate, traditii specifice sarbatorilor de iarna

  Detalii legate de evenimentele din Cetatea Oradea au fost prezentate de catre dna Angela Lupsea, care a mentionat ca Cetatea Oradea s-a pregatit cu câteva actiuni specifice impreuna cu partenerii si ONG-urile din cetate.

  Astfel, Cetatea Oradea va fi locul in care oradenii si vizitatorii vor putea sa vada si sa se bucure de traditiile specifice sarbatorilor de iarna. De la colinde si bucate traditionale la povesti citite copiilor intr-o cladire veche de peste 900 de ani, evenimentele din Cetate se vor desfasura in perioada 2-24 decembrie si vor aduce in fata oamenilor traditii de sezon: ignat, decoratiuni naturale, ateliere participative pentru mesteri, colinde si grupuri de colindatori. In aceasta perioada, spatiile Cetatii vor adaposti casuta dulcurilor, unde se vor putea achizitiona produse de patiserie, brutaria de Craciun - produse de pâine, fabricuta spiridusilor, odaia cu povesti unde se vor citi povesti de iarna pentru copii, casa cu bunatati etc. Totodata, vor fi proiectii de filme de Craciun/desene animate pentru copii, concurs de copt prajituri sau concert de muzica sacra.

  Angela Lupsea a mentionat ca evenimentele din Piata Unirii si cele din Cetatea Oradea vor fi complementare, astfel incât fiecare cetatean sa aiba posibilitatea sa participe in ambele locatii la programele organizate.

  Mihai Jurca a mentionat ca Mos Craciun va avea in acest an "sediul central" in Piata Unirii, dar va poposi si in Cetatea Oradea, astfel incât fiecare copil sa aiba posibilitatea sa se intâlneasca cu el.

  Programul Târgului de Craciun poate fi gasit in atasament.    [...]Citeste mai departe
  Targ de Craciun in Piata Unirii cu surprize: patinoar, carusel si casuta pentru Mos
  Sursa: Primaria Oradea
 • Informare despre termenele si modalitatea de plata a amenzilor contraventionale


  [2016-11-18]
  Având in vedere faptul ca foarte multi cetateni se intereseaza la Primaria Oradea in legatura cu parcursul procesului verbal de contraventie, va prezentam câteva detalii despre modalitatea de plata a amenzilor.

   

  Pentru a intelege anumite aspecte ce pot sa apara in momentul platii unei amenzi contraventionale, va prezentam parcursul unui proces verbal de contraventie: 1. Intocmirea de catre agentul constatator a procesului verbal de contraventie. 2. Comunicarea acestuia contravenientului, pe loc sau in termen de doua luni de la data aplicarii. Comunicarea in termenul de doua luni se face de catre organul emitent al procesului verbal de contraventie. 3. Dupa comunicarea acestuia catre contravenient, in cazul in care procesul verbal nu a fost contestat, acesta se transmite de catre organul emitent Directiei de Finante Locale a Primariei din localitatea de domiciliu a contravenientului. 4. In termen de aproximativ 15 zile de la transmiterea catre Primarie, procesul verbal este inregistrat in baza de date a Directiei de Finante Local a Primariei.

  La momentul platii in 48 de ore, procesul verbal de contraventie nu se afla inregistrat in baza de date a Primariei Oradea.

  Datorita acestui aspect, in cazul in care efectuati plata intr-o alta localitate decât Oradea, respectiv la o unitate CEC Bank din tara sau la casieria altei primarii, va rugam sa pastrati chitanta pentru a putea dovedi ulterior plata efectuata.

  Pentru a evita situatii neplacute, chitanta de plata se poate transmite Primariei Oradea prin email la adresa: persoanefizice@oradea.ro sau persoanejuridice@oradea.ro.

   

  Achitarea amenzilor in 48 de ore

  Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia (data mentionata pe plicul postei sau data mentionata in procesul verbal de afisare), jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ.

  Plata in termenul de 48 de ore se poate face doar daca agentul constatator a mentionat aceasta posibilitate in procesul-verbal.

  Termenul de plata pe ore incepe sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare incheierii/comunicarii procesului verbal, iar termenul care se sfârseste intr-o zi de sarbatoare legala se va prelungi pâna la sfârsitul primei zile de lucru urmatoare.

   

  Exemple de calcul a termenului limita pentru plata in 48 de ore

   Data comunicarii procesului verbalData  la care se poate plati in 48 de ore jumatate din minimul amenziiLuniLuni , marti, miercuriMartiMarti, miercuri, joiMiercuriMiercuri, joi, vineriJoiJoi, vineri, sâmbata, duminica, luniVineriVineri, sâmbata, duminica, luniSâmbataSâmbata, duminica, luniDuminicaDuminica, luni, marti 

  Modalitatea de plata a amenzilor

   

  Amenzile se pot achita prin urmatoarele modalitati de plata:

  -        in numerar la: o casieria Primariei Oradea o casieria altor primarii din România o unitatile CEC Bank din Oradea si din alte localitati o unitatile Postei Române din Oradea sau mandat postal in unitatile din alte localitati o la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României

  -        prin virament bancar in contul RO72TREZ07621A350102XXXX deschis la Trezoreria Oradea (COD FISCAL PRIMARIA ORADEA - 4230487)

  -        online: o www.oradea.ro sectiunea plati online o www.ghiseul.ro

  Mijloacele de plata mentionate anterior sunt singurele autorizate.

  Atragem atentia ca alte mijloace de plata, precum terminale de plata din benzinarii/magazine sau plata online prin intermediul altor site-uri web decât cele mentionate, sunt gestionate de entitati private neautorizate in administrarea veniturilor bugetelor locale.

  Platile facute prin mijloacele de plata neautorizate care nu ajung in evidentele unei primarii din tara nu sunt acceptate ca dovezi de plata.

   

    [...]Citeste mai departe
  Informare despre termenele si modalitatea de plata a amenzilor contraventionale
  Sursa: Primaria Oradea