Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru Primaria Oradea.
 • Artere de circulatie inchise pentru reabilitarea sistemului de termoficare


  [2016-07-28]
  Comisia tehnica pe probleme de circulatie a aprobat, la solicitarea constructorilor, inchiderea unor artere de circulatie pentru lucrarile care se deruleaza in oras la reabilitarea sistemului de termoficare urbana, etapa a 2-a, respectiv inlocuirea a inca 20,28 km de retele de termoficare.

  Astfel, strada Mihai Eminescu, intre Nicolae Iorga si Menumorut va fi inchisa incepând de azi pâna in 30 august, iar circulatia rutiera pe o banda de circulatie pe strada Constantin Noica, intre Aleea Zidarilor si Piata Nucetului, se va inchide incepând de mâine, 29 iulie pâna in 30 august.

  Totodata, in perioada 01 - 31 august, circulatia pe strada Franz Schubert si Snagovului va fi inchisa din cauza lucrarilor de reabilitare a retelei de apa, canalizare menajera si pluviala.  

  Pe aceasta cale, Primaria le recomanda conducatorilor auto sa ocoleasca aceste artere folosind indicatoarele de ocolire montate de constructor si le solicita intelegere pe perioada lucrarilor pentru deranjul din trafic. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Artere de circulatie inchise pentru reabilitarea sistemului de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Directia Patrimoniu Imobiliar intentioneaza sa preia administrarea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Primariei


  [2016-07-28]
  In cadrul sedintei de Consiliu Local de azi, 28 iulie, Directia Patrimoniu Imobiliar a propus consilierilor locali preluarea in administrare a imobilului Sinagoga Ortodoxa "Hinech Neorim", situat in Oradea, str. Primariei nr. 25.

  Aceasta sinagoga este proprietatea Comunitatii Evreilor din Oradea, iar Comunitatea Evreilor a anuntat Primaria Oradea in luna iulie despre faptul ca au denuntat contractul de administrare incheiat in anul 2010 intre Federatia Comunitatilor Evreiesti din România - Comunitatea Evreilor Oradea si Muzeul Tarii Crisurilor, având ca obiect administrarea imobilului - Sinagoga Ortodoxa "Hinech Neorim". Tot in aceasta adresa, comunitatea a solicitat administratiei locale sa efectueze demersurile legale in vederea preluarii in admininistrare a Sinagogii Ortodoxe "Hinech Neorim".

  Municipiul Oradea are interesul de a accesa fonduri nerambursabile pentru reabilitarea si reconversia functionala a imobilului Sinagoga Ortodoxa "Hinech Neorim", in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 - Axa prioritara 5: Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural si transformarea acestuia in Muzeu al comunitatii evreiesti si alte activitati muzeale si tinând cont de faptul ca prin demararea procesului de restaurare a imobilului Sinagoga Ortodoxa "Hinech Neorim".

  Proiectul de amenajare a unui Muzeu de istorie a evreilor din Oradea si Bihor in incinta sinagogii ortodoxe de pe strada Primariei a fost realizat in colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea si Muzeul Tarii Crisurilor. Ambasada SUA a alocat pentru acest prim proiect suma de 129.000 de dolari.

  Astfel, au fost executate lucrarile prevazute initial de consolidare si reabilitare sinagogii: asigurarea stabilitatii structurale, rigidizarea si conservarea elementelor de sarpanta, inlocuirea invelitorii din tabla zincata si tigle, refacerea tencuielilor exterioare si a elementelor decorative ale acesteia etc.

  Luând in considerare faptul ca finantarea nu a fost suficienta pentru complexitatea lucrarilor de renovare, prin continuarea procesului de restaurare a imobilului Sinagoga Ortodoxa "Hinech Neorim", se urmareste readucerea in atentia si constiinta publica a valorilor de patrimoniu pe care le detine orasul Oradea. De asemenea, prin functiunea nou alocata se doreste introducerea monumentului in circuitul turistic, precum si valorificarea din punct de vedere cultural a unui obiectiv de arhitectura reprezentativ pentru oras.

  Noua functiune propusa pentru Sinagoga Ortodoxa Hinech Neorim este aceea de transformare a ei in Muzeu al comunitatii evreiesti. Astfel, va asigura nu numai un plus de expunere a lacasului in noul sau rol, dar va asigura si gradul de utilizare si exploatare cotidiana a imobilului, ferindu-l astfel de abandon si deci de degradare.

  De asemenea, prin functiunea nou alocata - Muzeu al comunitatii evreiesti si alte activitati muzeale - se  doreste introducerea monumentului in circuitul turistic, precum si valorificarea din punct de vedere cultural a unui obiectiv de arhitectura reprezentativ pentru oras.

  Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv, Directia Patrimoniu a propus Consiliului Local aprobarea incheierii unui contract de administrare intre Comunitatea Evreilor din Oradea si Municipiul Oradea - Directia Patrimoniu Imobiliar pentru imobilul mai sus mentionat, pe o perioada de 30 de ani, de a accesa fonduri nerambursabile pentru reabilitarea si reconversia functionala a  imobilului, urmând ca, dupa preluarea in administrare, sa se ia masurile legale in vederea clasarii imobilului ca monument istoric.

  Constructia Sinagogii Ortodoxe a inceput in anul 1930, dupa planurile intocmite de arhitectul Löbl Ferenc inca din 1910. Acesta a fost ultimul templu mozaic ridicat in Oradea. In ciuda dimensiunilor sale mici, sinagoga are farmecul ei. Construita pe un plan rectangular, cladirea este decorata cu patru coloane spiralate, la colturi. Intrarea centrala este destinata barbatilor, fiind incadrata de o parte si de alta de ferestre ovale. Aceasta sinagoga este unica si prin faptul ca peretii sunt tip "vapor", având forma de valuri. Conform ritualului iudaic, femeile intra in sinagoga prin lateral. Sinagoga are 450 de locuri, din care 300 pentru barbati, in naos, si 150 pentru femei, in balcoanele laterale si in cel central.

   

    [...]Citeste mai departe
  Directia Patrimoniu Imobiliar intentioneaza sa preia administrarea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Primariei
  Sursa: Primaria Oradea
 • Circulatia tramvaielor 1R si 1N, suspendata din cauza lucrarilor la pasajul subteran de la Piata Rogerius


  [2016-07-28]
  Incepând de luni, 18 iulie 2016, circulatia cu tramvaie pe liniile 1R si 1 N se suspenda având in vedere demararea lucrarilor la pasajul subteran care va lega parcarea subterana de Piata Rogerius.

  Calatorii sunt rugati sa utilizeze autobuzele care vor circula pe linia T1, pe traseul B-dul Dacia (cu statii pe str. Spartacus, Sf. Apostol Andrei, la Dacia Zig-Zag, Pod CFR) - Drum Uzinal Calea Borsului (cu statii la: CAS, Master, Sogema, Electrocentrale, Parc Industrial, Alumina, Sinteza). La intoarcere autobuzele vor opri in statiile Alumina, Parc Industrial, Electrocentrale, Sogema, Master, Kaufland continuându-si traseul pe B-dul Dacia cu statii la Zig-Zag, Sf. Apostol Andrei, intersectie B-dul Dacia cu B-dul Decebal, Spartacus.

  Pe tronsonul Olosig - Cofetaria Pigalle va circula tramvaiul pendular (cu dubla comanda).

  Incepând cu aceeasi data, linia 19 nu va mai traversa str. Corneliu Coposu, fiind deviata pe B-dul Dacia.

  Ne cerem scuze pentru disconfort, multumindu-va pentru intelegere.

    [...]Citeste mai departe
  Circulatia tramvaielor 1R si 1N, suspendata din cauza lucrarilor la pasajul subteran de la Piata Rogerius
  Sursa: Primaria Oradea
 • Curse de autobuz intre Podul CFR si Piata Rogerius


  [2016-07-28]
  Pe parcursul derularii lucrarilor la parcarea subterana din zona Pietei Rogerius OTL SA asigura transportul calatorilor pe relatia Pod CFR - Piata Rogerius, respectându-se frecventa de 10 minute in orele de vârf si 20 de minute in afara acestora, in zilele lucratoare, si de 20 de minute in zilele nelucratoare. Traseul este executat de autobuze care vor accesa statiile Pod CFR - Dacia Zig-Zag - Piata Rogerius - Dacia Zig-Zag - Pod CFR. 

    [...]Citeste mai departe
  Curse de autobuz intre Podul CFR si Piata Rogerius
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politistii locali doneaza sange


  [2016-07-28]
  Ca urmare a apelului facut de Centrul de Transfuzie Sanguina, angajatii Politiei Locale Oradea, mobilizati de conducerea Sindicatului National al Politistilor Locali ,,Lex Pol Loc", au dat curs invitatiei de a dona sânge, voluntar si neremunerat.

  In urma discutiilor cu reprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina, s-a stabilit ca donatorii sa se prezinte in zile diferite, pentru a se putea satisface nevoia de sânge pentru un interval mai mare de timp si pentru a nu se crea aglomeratie la centrul de donare.

  Azi, 18 iulie 2016, 15 politisti locali au donat sânge, urmând ca mâine, 19 iulie, alti 10 politisti sa faca acest gest. Mobilizarea politistilor locali este programata pentru o perioada mai indelungata, urmând ca in zilele urmatoare si alti agenti locali sa se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguina.

  Cu aceasta ocazie, Politia Locala Oradea indeamna toti cetatenii municipiului Oradea, care indeplinesc conditiile necesare, sa faca acest gest umanitar.

  Cei care vor sa doneze sânge pot face acest lucru la Centrul de Transfuzie Sanguina Oradea, str. Louis Pasteur nr. 30.

   

    [...]Citeste mai departe
  Politistii locali doneaza sange
  Sursa: Primaria Oradea
 • Trotuarul dintre Corso si Magazinul Crisul va fi reamenajat dupa inlocuirea retelei de termoficare


  [2016-07-28]
  In vederea desfasurarii in bune conditii a lucrarilor de inlocuire a retelei de termoficare pe tronsonul trotuarului cuprins intre Magazinul Crisul si Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor, in sedinta Comisiei de Circulatie de saptamâna trecuta s-a aprobat mutarea statiei de taxi situata pe strada Republicii nr. 26 - 28 (din fata bisericii catolice) pe partea opusa a strazii, in dreptul numerelor 33 - 35 (lânga fosta policlinica).

  Momentan, Termoficare Oradea S.A este in proces de selectie a firmei care va executa lucrarea, urmând ca lucrarile sa demareze la inceputul lunii august. Astfel, 160 metri liniari de retea tehnica primara, cu diametrul cuprins intre 80 -200 de cm, vor fi inlocuiti. De mentionat ca aceasta retea este mai veche de 25 de ani. Lucrarile vor finalizate pâna pe 10 septembrie 2016. In cadrul lucrarilor, conductele de retea tehnica primara vor fi inlocuite cu retele noi preizolate, fiind refacute totodata si caminele tehnice din zona. Valoarea estimata a lucrarilor este de 86.000 euro.

  Dupa incheierea lucrarilor de inlocuire a retelei tehnice primare, Primaria Oradea va trece la amenajarea trotuarului, pe portiunea dintre zona pietonala existenta si piateta Magazinului Crisul.

  Pentru a se asigura o continuitate intre cele doua zone pietonale si imbunatatirea aspectului zonei, spatiul pietonal va fi largit, urmând sa fie pavat cu porfir si granit auriu, in mod asemanator cu piateta de la Magazinul Crisul, amenajându-se totodata si trotuarele la intersectiile cu strazile adiacente, respectiv Brasovului si Dunarea. Primaria Oradea doreste reamenajarea tronsonului amintit deoarece pe acest tronson se produce aglomeratie la orele de vârf, iar  vara, când se deschid si terasele, latimea trotuarului s-a dovedit insuficienta.

  In cadrul lucrarilor se va realiza si canalizarea pluviala, respectiv rigole din piatra naturala de-a lungul carosabilului, precum si iluminatul public prin stâlpi ornamentali personalizati. Lucrarile vor dura aproximativ 3 luni, valoarea investitiei fiind de 3.180,12 mii lei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Trotuarul dintre Corso si Magazinul Crisul va fi reamenajat dupa inlocuirea retelei de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Companiile din Oradea renoveaza cabinetele de practica ale Scolii Profesionale Eurobusiness din cadrul campusului tehnic ,,Traian Vuia"


  [2016-07-27]
  Asociatia Parteneriat pentru Educatie, infiintata in anul 2015 de cinci companii din Oradea, va renova un corp de cladire de pe strada Constantin Brâncoveanu care apartine campusului tehnic „Traian Vuia". In aceasta cladire isi vor desfasura activitatea practica elevii de la Scoala Profesionala Eurobusiness din Oradea.

  Bugetul pentru realizarea lucrarilor este de 100.000 de lei. Vor fi renovate 10 sali, coridoarele si grupurile sanitare iar lucrarile vor incepe in perioada imediat urmatoare astfel incât sa fie finalizate pâna la inceperea noului an scolar.

  Companiile membre ale Asociatiei Parteneriat pentru Educatie care sponsozireaza aceste lucrari sunt: Emerson, Plexus, Celestica, Emsil si Agentia de Dezvoltare Locala Oradea (administratorul parcurilor industriale).

  Din cele 224 de locuri disponibile anul acesta la invatamântul profesional la cele 12 calificari, 129 au fost deja ocupate in prima etapa de inscrieri. Pentru a doua etapa de inscrieri, care va avea loc in perioada 16-17 august 2016, sunt disponibile 95 de locuri. Ultima etapa de inscrieri este programata pentru 1-2 septembrie 2016.

  Inscrierile se pot face la secretariatul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea, strada Constantin Brâncoveanu, nr. 12/A. Mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul scolii profesionale www.sebpo.ro.

  Persoanele de contact pentru informatii suplimentare sunt:- Liana Boangiu: 0720 547 516- Florina Fofiu: 0799 768 545

   

    [...]Citeste mai departe
  Companiile din Oradea renoveaza cabinetele de practica ale Scolii Profesionale Eurobusiness din cadrul campusului tehnic ,,Traian Vuia
  Sursa: Primaria Oradea
 • Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectul noului PUG al municipiului Oradea


  [2016-07-27]
   

  Primarul Ilie Bolojan a sustinut azi, 27 iulie 2016, o conferinta de presa in care a prezentat cel mai important proiect care va fi supus aprobarii in sedinta Consiliului Local din aceasta saptamâna, respectiv proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Oradea.

  La conferinta de presa a mai fost prezenta d-na Adriana Lipoveanu - arhitectul sef al Primariei Oradea si arhitectul Tiberiu Ciolacu, reprezentant al firmei care realizeaza PUG al municipiului Oradea.

  Pentru ca vechiul PUG al municipiului Oradea a expirat, el având o durata de 10 ani, Primaria Oradea a semnat la inceputul anului 2012 contractul cu un consortiu de firme pentru intocmirea unui PUG nou, acest document important fiind un instrument de dezvoltare a municipiului Oradea.

  Etapele parcurse pentru intocmirea noului PUG

  Arhitectul Tiberiu Ciolacu a prezentat etapele care au fost parcurse pentru intocmirea PUG, respectiv: analizarea situatiei existente a municipiului Oradea, faza de planificare a strategiilor pe termen lung, directiile de dezvoltare a municipiului Oradea pâna in anul 2030, urmate de realizarea planului de actiune, iar apoi intocmirea efectiva a PUG, pe baza caruia se vor emite autorizatii de constructii pe urmatorii 10 ani.

  Astfel, pentru intocmirea PUG s-au analizat tendintele de dezvoltare a orasului, s-au stabilit suprafetele de teren de care dispune orasul pentru construirea de zone industriale, pentru amenajarea de zone verzi, dar si pentru constructii. Astfel, Oradea dispune de 1000 ha pentru amenajarea altor zone industriale. In ceea ce priveste spatiul verde, in Oradea se depaseste suprafata de 26 mp/cap de locuitor, aceasta suprafata minima fiind una recomandata de normele europene in vigoare. Cu toate acestea, un obiectiv important al Primariei Oradea ramâne extinderea in continuare a zonelor verzi ale orasului.

  "Reteaua de strazi si de constructii a orasului si reteaua spatiilor verzi trebuie sa conlucreze. Totodata, este importanta realizarea unui inel central de circulatie, care sa functioneze ca o mica centura a orasului si care sa permita traficului intern al municipiului sa ocoleasca centrul istoric, permitând astfel luarea unor masuri de pietonalizare a centrului", a spus arhitectul Tiberiu Ciolacu.

  Intravilanul nu se va mai extinde in urmatorii 10 ani

  "Un lucru foarte important este ca intravilanul orasului nu se va mai extinde in urmatorii 10 ani. De la 6000 ha intravilan s-a ajuns azi la 8000 ha intravilan, cea mai mare extindere având loc din 2008. Aceasta extindere a intravilanului a insemnat constructii de retele, utilitati, in multe zone acestea nici azi nefiind puse la punct. Din cele 8000 de ha intravilan pe care le avem astazi, 2000 de ha sunt disponibile pentru constructii. O alta tema importanta a PUG este conectivitatea orasului, in acest sens legatura cu autostrada fiind vitala, dar si legatura cu comunele invecinate si extinderea drumului expres catre Episcopia, astfel incât Episcopia sa nu mai fie tranzitata de traficul greu", a spus primarul Ilie Bolojan.

  Primarul Ilie Bolojan a explicat ca daca ne dorim un centru istoric care sa nu mai fie o zona de tranzit auto, atunci trebuie inchis inelul central, chiar daca asta ar presupune largirea la patru benzi a strazii Sucevei sau largirea strazii Avram Iancu.

  Dezvoltarea orasului se va focusa pe zona de sud

  Un alt punct important analizat de PUG este dezvoltarea zonei de sud a orasului, respectiv zona delimitata de coridorul Peta, zona magazinului Auchan pâna la zona Nufarul -  str. Atelierelor. Toata acesta zona urmeaza sa se dezvolte prin construirea salii de sport, dezvoltarea campusului universitar, realizarea cartierului de blocuri de pe strada Ceyrat, a caminului pentru persoane vârstnice care se afla acum in constructie, dar si constructia de noi blocuri ANL.

  Extinderea pietonalului si restructurarea zonelor neutilizate

  "Un alt obiectiv este dezvoltarea zonelor pietonale ale orasului, precum strazile V. Alecsandri si Aurel Lazar, dar si extinderea zonei pietonale din Piata Unirii catre Universitate. Cei care locuiesc in aceste zone vor intra automat sub aceste reglementari. Totodata, Primaria Oradea doreste restructurarea zonelor neutilizate, precum suprafetele ocupate de fostele uzine: Sinteza, Alumina, Metalica. Avem interesul sa colaboram cu proprietarii acestor zone, incercând sa ii determinam sa faca ceva cu aceste terenuri care afecteaza fata orasului. O sa le dam facilitati ca sa se dezvolte, dar o sa-i si supraimpozitam daca aceste suprafete vor ramâne tot intr-o stare abandonata, " a completat primarul Ilie Bolojan.

  Daca noul PUG al municipiului Oradea va fi aprobat in sedinta Consiliului Local de joi, 28 iulie, acesta va intra in vigoare de la 1 octombrie.

  Arhitectul Sef al Primariei Oradea, d-na Adriana Lipoveanu, a explicat ca aceasta perioada de timp este necesara pentru ca noul regulament, respectiv noul PUG asa cum este el, trebuie transcris in intregime pe o baza de date, iar acesta procedura necesita un anumit timp.

  In atasament gasiti prezentarea arhitectului Tiberiu Ciolacu.

    [...]Citeste mai departe
  Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectul noului PUG al municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Lucrarile la piateta din fata magazinului Crisul sunt in grafic


  [2016-07-27]
  In luna martie 2016, Primaria Oradea a inceput lucrarile de amenajare a piatetei din fata magazinului Crisul. Lucrarea este executata de catre SC Drumuri Orasenesti SA, in asociere cu SC Electroconstruct Sildac SRL, SC Gardener SRL si SC Imsaurisa SRL.

  Valoarea contractului este de 1.886.873,40 lei fara TVA, iar suprafata  totala  pe care se realizeaza lucrarile este de 2.068,28 mp, din care 300 mp apartin  magazinului Crisul, costul lucrarilor aferente acestei suprafate fiind suportat de catre magazinul Crisul.

  Pâna in momentul de fata au fost realizate lucrarile de reparatii la canalizarea menajera existenta, au fost realizate toate lucrarile necesare (retea, guri de scurgere, camine) pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale. Totodata, s-au executat toate lucrarile necesare pentru alimentarea cu apa rece a obiectelor sanitare (bransament, camin de apometru, racord) si a fântânii de baut apa (cismea). In perioada imediat urmatoare se va trece la urmatoarele lucrari:

  - suprafata piatetei va fi pavata cu porfir bej si bej-maroniu, precum si cu granit alb-auriu;

  - suprafata trotuarului de pe strada Brasovului va fi pavata cu granit gri-deschis;

  - la marginea dinspre str. Republicii se va monta un parapet, intre parapet si bordura de pe str. Republicii se va turna o fâsie de asfalt;

  - pe str. Brasovului, intre str. Republicii si magazinul Crisul, se va realiza un zid de sprijin alcatuit din doua parti, despartite de scarile care fac legatura intre str. Brasovului si piateta;

  - iluminatul public al piatetei se va realiza cu ajutorul a 10 stâlpi de iluminat. 

  Termenul de finalizare a lucrarilor este 20.08.2016, toate lucrarile stabilite pâna acum fiind in grafic.

   

    [...]Citeste mai departe
  Lucrarile la piateta din fata magazinului Crisul sunt in grafic
  Sursa: Primaria Oradea
 • Cetatea Oradea gazduieste a V-a editie a Festivalului International de Folclor


  [2016-07-26]
   

  Cetatea Oradea va gazdui in acest weekend, respectiv intre 29 - 31 iulie 2016, a V-a editie a Festivalului International de Folclor.

  Timp de trei zile, oradenii sunt asteptati sa se bucure de cântecele si dansurile pregatite pentru ei de ansamblurile folclorice participante la festival. La editia din acest an isi vor da concursul artisti din Macedonia, Grecia, Israel, Mexic, Serbia, Slovacia, dar si ansambluri folclorice din România.

  Evenimentul este organizat de Ansamblul Artistic Profesionist "Crisana", Teatrul Regina Maria, Consiliul Judetean Bihor, Primaria Oradea, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii si Asociatia Hora.

  Coordonatorul festivalului este directorul Ansamblului Artistic Profesionist "Crisana", dl. Leontin Ciucur.

   

  PROGRAMUL FESTIVALULUI

   

  Vineri - 29 iulie 2016

  - 10:00 -  O delegatie formata din conducatorul fiecarui grup si o pereche de dansatori viziteaza oficialitatile

  - 15:30 - Spectacole scurte, animatii in diferite locatii din oras

  - 16:30-18:00- Parada grupurilor  folclorice pe traseul: parcarea Casa de Cultura a Sindicatelor - str. Gen. Magheru - str. Republicii - Piata Ferdinand- Piata Unirii- str. Vasile Alecsandri (Independentei) - Cetatea Oradea

  - 18:00 - Cetatea Oradea - Festivitatea de deschidere a Festivalului International de Folclor Oradea  2016;  Fiecare grup va prezenta un mic spectacol , dupa cum urmeaza:

  Grecia - Folk Dance Group of Agios Athanasios Thessaloniki

  Israel - Alon Yizdrael Ensemble

  Macedonia - KUD „BISER" Kichevo

  Serbia - Folk Ensemble „Kostolac"

  Slovacia - Folklore Ensemble HRI?OV?AN

  Turcia - „EK?N" Anatol?an Folk Dance Group - Zonguldak

  -19:10 - 20:30 Spectacol sustinut de Ansamblul Dor Românesc Bistrita - 

  - 20:30 - 21:50 Spectacol sustinut de Ansamblul Artistic Profesionist Porrolissum Zalau

   

  Sâmbata - 30 iulie 2016

  - 18:30-22:00 - Cetatea Oradea - Festivalul International de Folclor Oradea 2016-  Fiecare grup prezinta un spectacol, dupa cum urmeaza:

  Grecia - Folk Dance Group of Agios Athanasios Thessaloniki

  Israel - Alon Yizdrael Ensemble

  Macedonia - KUD „BISER" Kichevo

  Serbia - Folk Ensemble „Kostolac"

  Slovacia - Folklore Ensemble HRI?OV?AN

  Turcia - „EK?N" Anatol?an Folk Dance Group - Zonguldak

   

  Duminica - 31 iulie 2016

  -18:00 - Cetatea Oradea - Ceremonia de inchidere, spectacol al ansamblurilor:

  Grecia - Folk Dance Group of Agios Athanasios Thessaloniki

  Israel - Alon Yizdrael Ensemble

  Macedonia - KUD „BISER" Kichevo

  Serbia - Folk Ensemble „Kostolac"

  Slovacia - Folklore Ensemble HRI?OV?AN

  Turcia - „EK?N" Anatol?an Folk Dance Group - Zonguldak

  -19:10 - 21:00 - spectacol sustinut de Ansamblul Artistic Profesionist Crisana.

    [...]Citeste mai departe
  Cetatea Oradea gazduieste a V-a editie a Festivalului International de Folclor
  Sursa: Primaria Oradea
 • Recital de duete in Cetatea Oradea


  [2016-07-26]
  In colaborare cu Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, joi, 28 iulie 2016, ora 18.00, in Grota Rosie din Cetatea din Oradea, Lucian Malita - vioara si Thurzo Sandor Jozsef - viola, vor sustine un inedit recital de duete.In program:G.F. Haendel: Chaconne in G majorMichael Haydan: Sonate nr. 4 in Mi majorG.F. Haendel: "The Messian" nr. 11, aria "For Unto Us A Child Is Born" (Arr. Katia Maria Almeida)Roberto Farias: Tres Escenas de AmorF.X. Tost: Sei Duetti Concertanti (nr. 1, Sol major)Intrarea libera. [...]Citeste mai departe
  Recital de duete in Cetatea Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Strada Independentei a fost asfaltata


  [2016-07-26]
  In aceste zile, pe strada Independentei s-au finalizat lucrarile de asfaltare a carosabilului, precum si a spatiului dintre liniile de tramvai.

  In timp ce lucrarile de asfaltare a carosabilului au fost realizate de catre Primaria Oradea, in valoare de aproximativ 200 mii  lei cu TVA, asfaltarea caii de rulare a tramvaielor a fost realizata de catre Oradea Transport Local S.A, in valoare aproximativ 100 mii lei fara TVA.

  Ambele lucrari au fost facute de firma Drumuri Orasenesti, urmând ca stratul final al carosabilului sa fie turnat abia anul viitor, corelat cu finalizarea parcarii subterane, respectiv accesului in parcare si amenajarea spatiului aferent parcarii subterane de pe strada Independentei.

  In ceea ce priveste circulatia auto, aceasta va fi redeschisa odata cu deschiderea circulatiei auto pe podul Sf. Ladislau.

   

    [...]Citeste mai departe
  Strada Independentei a fost asfaltata
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se sisteaza furnizarea apei calde


  [2016-07-25]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat cu privire la intreruperea furnizarii apei calde, pe care il redam mai jos. Pentru racordarea la sistemul de termoficare a imobilelor situate pe strada Vasile Alecsandri, in perioada 25 iulie a.c. orele 08.00 - 26 iulie a.c. orele 20.00 se intrerupe furnizarea agentului termic pentru consumatorii alimentati din puctul termic 855. Sunt afectati si consumatorii puncte termice proprii situati pe strazile General Traian Mosoiu, M. Viteazu, Piata 1 Decembrie, Vasile Alecsandri si Independentei. Deasemenea, in cursul zilei de luni 25 iulie 2016, intre orele 08.00 - 20.00, se intrerupe furnizarea agentului termic primar la consumatorii cu puncte termice proprii de pe str. Aviatorilor si Buzaului, pentru pregatirea unei noi etape de inlocuire a conductelor Racordului termic primar la PT 913.Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile). [...]Citeste mai departe
  Se sisteaza furnizarea apei calde
  Sursa: Primaria Oradea
 • ASCO sprijina Centrul de Transfuzie Sanguina BIHOR


  [2016-07-25]
  Zilnic, sute de pacienti din spitalele din Romania au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine, pentru a supravietui. Cresterea nivelului de constientizare a tinerilor, si nu numai, asupra crizei actuale de sânge si promovarea notiunilor de donare neremunerata este unul dintre obiectivele principale ale unei ample campanii nationale de donare de sânge.

  Administratia Sociala Comunitara Oradea vine in sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina Bihor si, prin Hotarârea Consiliului Local al municipiului Oradea nr. 377 din 29.06.2016, a transmis, cu titlu gratuit, in proprietatea acestuia, un autoturism marca Volkswagen Caravelle.

  "Este o realizare deosebita, având in vedere faptul ca, in ultimii 2 ani, activitatea de colecta mobila a Centrului de Transfuzie Sanguina Bihor a crescut de 3 ori, acoperindu-se astfel aproximativ 12% din totalul de sânge recoltat anual la nivelul judetului. Cu ajutorul autovehiculului transferat de la Administratia Sociala Comunitara Oradea, numarul actiunilor de colecta mobila va creste, permitând acoperirea necesarului de sânge si produse din sânge, necesar spitalelor din judet si din partea de vest a tarii", a spus Dr. Ligia Burta, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bihor.

    [...]Citeste mai departe
  ASCO sprijina Centrul de Transfuzie Sanguina BIHOR
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sistarea circulatiei cu tramvaie pentru lucrari de asfaltare


  [2016-07-24]
   

  Sâmbata, 16 Iulie 2016, incepând cu ora 8.00, circulatia cu tramvaie  pe tronsoanele C.Civic - B-dul Decebal - Olosig si C.Civic - Biserica Emanuel se sisteaza pentru finalizarea lucrarilor de asfaltare a caii de rulare pe str.Independentei.

  Rugam calatorii sa utilizeze autobuzele care vor circula pe linia T1, pe traseul Centrul Civic - B-dul Decebal - Olosig, iar pe linia 2, pe traseul Biserica Emanuel - Iosia, tramvaiul pendular (cu dubla comanda).

   In cazul in care conditiile atmosferice nu permit asfaltarea, sistarea circulatiei se amâna pentru duminica, 17 Iulie 2016.

   Ne cerem scuze pentru disconfort, multumindu-va pentru intelegere.

   

    [...]Citeste mai departe
   Sistarea circulatiei cu tramvaie pentru lucrari de asfaltare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se inchide circulatia pe strada Corneliu Coposu pentru finalizarea lucrarilor la parcarea subterana si la pasajul de legatura cu Piata Rogerius


  [2016-07-24]
  Comisia tehnica pe probleme de circulatie a aprobat azi, la solicitarea SC Constructii Bihor SA, inchiderea circulatiei atât rutiere cât si a tramvaielor pe strada Corneliu Coposu, in perioada 18 iulie - 15 septembrie 2016. Solicitarea vine datorita lucrarilor care se desfasoara in zona la parcarea D+P si lucrarilor care vor incepe in perioada urmatoare la pasajul subteran care va face legatura intre parcare si Piata Rogerius.

  Din informatiile furnizate de dirigintele de santier, lucrarea "Realizarea unei parcari D+P si pasaj de legatura cu Piata Rogerius din Municipiul Oradea" este finalizata in proportie de 70%, pâna la aceasta data fiind realizate structura de rezistenta, pardoselile, instalatiile sanitare si instalatiile electrice. In perioada urmatoare se va realiza pasajul de legatura dintre parcare si Piata Rogerius, sensul giratoriu si accesul spre parcare, devierile de retele de apa si canalizare si cele de telefonie, precum si desfacerea si refacerea liniilor de tramvai.

  In aceasta perioada, intre Parcul Linistii si Spitalul Municipal Gavril Curteanu va circula dus-intors un tramvai de tip ,,pendul", iar in paralel se va infiinta o linie speciala de autobuze care vor inlocui tramvaiele pe ruta B-dul Dacia - Profi - Zig Zag - Pod CFR - Drum uzinal - Sinteza.

  ,,Incercam sa finalizam aceasta lucrare in perioada vacantei de vara, in asa fel incât la inceperea anului scolar circulatia sa fie reluata atât pentru tramvaie cât si pentru autovehicule", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea. 

  Valoarea lucrarii si a proiectarii este de 14.363.800 de lei fara TVA, executantul este asocierea SC Constructii Bihor SA cu SC Poliart SRL, iar parcarea va avea 412 locuri. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Se inchide circulatia pe strada Corneliu Coposu pentru finalizarea lucrarilor la parcarea subterana si la pasajul de legatura cu Piata Rogerius
  Sursa: Primaria Oradea
 • O strategie pentru un oras inteligent: Oradea Smart City


  [2016-07-24]
   

  Azi, 14 iulie 2016, a avut loc in sala mare a Primariei Oradea evenimentul de lansare a proiectului "Strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 - 2020", eveniment care a fost moderat de city-managerul Primariei Oradea, dl. Eduard Florea.

  La eveniment au mai participat primarul Ilie Bolojan, gen. Marcel Opris - director general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, dl. Stelian Brad - presedintele Asociatiei Cluj IT, dar si reprezentanti ai institutiilor locale, ai societatilor comerciale, ai mass-media.

  Firma câstigatoare a licitatiei, care va realiza strategia de informatizare a municipiului, este Asociatia Cluj IT. Expertii cooptati de Primaria Oradea pentru selectia acestui consultant au fost Serviciul de Telecomunicatii Speciale Bihor si Oradea Tech Hub.

  In deschiderea evenimentului de azi, primarul Ilie Bolojan a spus: "Va multumesc tuturor celor prezenti la lansarea acestui proiect! Multumesc d-lui Marcel Opris pentru sprijinul acordat si d-lui Eduard Florea, care a fost promotorul acestui proiect. Pentru ca un oras sa se dezvolte trebuie sa respecte câteva conditii. Astazi, in contextul globalizarii, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie sa analizam stadiul in care suntem si sa ne punem cu totii de acord, astfel incât bazele noastre de date sa fie compatibile, pentru ca in final informatiile oferite cetateanului sa fie mai ieftine si mai rapide".

  In continuare, city-managerul Eduard Florea a facut o prezentare detaliata a proiectului strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 - 2020, punctând ce va aduce nou aceasta strategie, motivele pentru care Oradea vrea sa devina "smart city", dar si pasii pe care Oradea i-a facut pâna acum in dezvoltarea sa ca "smart city".

  "Unul dintre obiectivele majore ale acestui proiect este cresterea calitatii vietii cetatenilor. Când cetateanul depinde de orarul unei casierii pentru a-si plati o anumita taxa sau pentru a face o sesizare catre o institutie, atunci calitatea vietii sale nu este una foarte buna. In aceste conditii, tehnologia este cea care ne poate ajuta sa nu depindem de timp si de spatiu in raporturile normale cu o institutie. De la o eficienta a actului administrativ, trebuie sa mergem inainte si sa gândim o eficienta in favoarea cetateanului, care nu trebuie privit ca si contribuabil, ci ca si client al nostru", a spus city-managerul Eduard Florea.

  In completare, generalul Marcel Opris, directorul general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a spus: "Acest proiect este o provocare la adresa cetatenilor, la adresa opiniei publice. Nu exista alt scop al acestor servicii electronice decât acela de a ne face viata mai usoara, mai buna. Un proiect reusit in acest sens s-a derulat cu ocazia alegerilor locale, prin scanarea actelor de identitate ale votantilor cu ajutorul tabletelor din sectiile de vot.  Din fericire, Oradea este unul din orasele civilizate din România, unde cetateanul isi obtine documentele intr-un mod facil. Ceea ce pot sa va spun, este ca intreaga expertiza a institutiei va fi pusa la dispozitia acestui proiect."

  In finalul evenimentului, directorul Asociatiei Cluj IT, dl. Stelian Brad, a prezentat asociatia pe care o conduce, modul in care aceasta s-a dezvoltat si modul in care aceasta va realiza strategia de informatizare a municipiului Oradea. "Desi, Primaria Oradea este promotorul acestui proiect, este nevoie de sincronizarea fortelor intregii comunitati. Acest proiect va deschide un numar semnificativ de inovatii la nivel local. Din pacate, la nivel global exista un management inadecvat al resurselor, astfel incât un sfert din ceea ce se produce pe planeta se risipeste, tocmai de aceea trebuie sa trecem de la solutii fragmentate la solutii integrate", a precizat Stelian Brad.

  In atasament gasiti o prezentare detaliata power -point si o sinteza a conferintei.   [...]Citeste mai departe
  O strategie pentru un oras inteligent: Oradea Smart City
  Sursa: Primaria Oradea
 • Responsabilitate sociala prin amenajarea de spatii verzi pentru comunitate


  [2016-07-23]
  In perioada urmatoare incepe amenajarea scuarului din giratia strada Ogorului - Nufarului, amenajare care va fi realizata de catre firma S.C. Adenandra S.R.L. Lucrarile de amenajare se ridica la aproximativ 15.000 de euro si sunt realizate ca si sponsorizare de catre firma Adenandra. Aici se va realiza sistemul de irigatii si gazonarea giratiei si se vor planta arbusti si plante perene.

  De asemenea, urmeaza ca la sfârsitul lunii august, firma Aido (Bacio Dolce) sa sponsorizeze amenajarea scuarului din giratia strada Ogorului - Calea Aradului.

  In aceste zile se finalizeaza si lucrarile finantate de compania Emerson, care si-a asumat amenajarea spatiului intins pe aproximativ 2.500 de metri patrati din scuarul situat in intersectia bulevardelor Dacia si Decebal, ca urmare a unui acord de colaborare cu Primaria Oradea. Astfel, in scuar a fost montat un sistem de irigare automatizat, s-a insamântat gazonul si s-au plantat flori perene, arbusti ornamentali si arbori care vor avea coroana in forma de cub, amenajarea fiind realizata de S.C. Kaluna SRL.

  Reamenajarea scuarului de la intersectia bulevardelor Dacia si Decebal a avut  la baza ideea de a aduce elemente diferite si moderne din arta amenajarii peisajelor in amenajarea spatiilor verzi de pe domeniul public al Municipiului Oradea, iar speciile alese sunt rezistente la regimul climatic al zonei noastre.

  Noutatea consta in cei 10 arbori din specia Carpinus, care au coroana in forma de cub. Un alt element de noutate sunt cele 10 jardiniere, care sunt de fapt suprafete inclinate, plantate cu specii de arbusti si plante erbacee perene, create cu ajutorul unor piese metalice, pozitionate astfel incât sa ofere perspective din unghiuri de pe circuitul arterelor de circulatie. In total, in momentul de fata pe intreaga suprafata a scuarului central au fost plantate un numar de 1221 plante.

  Costurile amenajarii se ridica la valoarea de 18.000 euro fara TVA iar Compania Emerson s-a angajat sa intretina zona pe cheltuiala proprie cel putin un an. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Responsabilitate sociala prin amenajarea de spatii verzi pentru comunitate
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta extraordinara a Consiliului Local


  [2016-07-22]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 2 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 28 iulie 2016, orele 14,00 in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului Oradea.Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea, si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro, potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata. [...]Citeste mai departe
  Sedinta extraordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Listele cu copiii admisi pentru a frecventa cresele publice din municipiul Oradea, in anul scolar 2016-2017


  [2016-07-22]
  In conformitate cu prevederile art. 20 alin. 14 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese, aprobat prin HCL nr.337/2013, modificat si completat prin HCL nr. 61/2014, HCL nr. 807/2014 si HCL nr.703/2015, dupa expirarea perioadei de contestatie, Directorul General al ASCO aproba prin Decizie listele cu copiii inscrisi si admisi pentru a frecventa cresa pentru anul scolar urmator, respectiv 2016-2017.

  In atasament se gasesc listele cu copiii admisi pentru a frecventa cresele publice din municipiul Oradea, in anul scolar 2016-2017.

   

    [...]Citeste mai departe
  Listele cu copiii admisi pentru a frecventa cresele publice din municipiul Oradea, in anul scolar 2016-2017
  Sursa: Primaria Oradea
 • Tineri din Italia in vizita la Primaria Oradea


  [2016-07-22]
  In perioada 20-24 iulie 2016, Episcopia Greco-Catolica de Oradea organizeaza un schimb de experienta cu Diecezele de Matera, Acerenza, Melfi, Tricarico si Potenza (Italia), ca o pregatire pentru Intâlnirea Mondiala a Tinerilor din 24-31 iulie, care va avea loc la Cracovia, in Polonia.

  La acest eveniment participa 120 de tineri italieni si 70 de tineri oradeni, la schimbul de experienta participând si  doi episcopi, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul gazda si Excelenta Sa Gianfranco Todisco, episcop de Melfi.

  Cu ocazia acestui eveniment, participantii la schimbul de experienta au vizitat azi, 22 iulie 2016, Primaria Oradea, unde au fost primiti de catre viceprimarul Florin Birta. In discursul sau, viceprimarul le-a prezentat municipiul Oradea, a aratat ca municipiul este un oras multicultural si multiconfesional in care toti cetatenii traiesc in buna intelegere, iar Oradea este un oras in continua transformare, fiind printre primele orase din România care acceseaza cu mult succes fonduri europene. Ca exemplu, viceprimarul a mentionat Piata Unirii, dealul Ciuperca, locatii care de asemenea vor fi vizitate de catre tinerii din Italia.

  "In numele administratiei locale va doresc sedere placuta in Oradea, va multumesc ca ati ales sa vizitati orasul nostru, iar Episcopiei Greco-catolice si Presfintiei Sale Virgil Bercea ii multumesc pentru sprijinul acordat si pentru colaborarea eficienta pe care o avem", a spus viceprimarul Birta.

  La rândul sau, episcopul Bercea a prezentat pe scurt istoria orasului Oradea si a subliniat importanta relatiei dintre tinerii din Oradea si cei din Italia.

  Tinerii participanti la schimbul de experienta vor vizita in aceste zile obiectivele turistice din Oradea: Cetatea, dealul Ciuperca, Baile Felix si 1 Mai, Basilica Romano-Catolica, pietonalul, iar vineri, 22 iulie, de la ora 20, vor asista la un spectacol cu tematica crestina in Piata Unirii, al carui  invitat special va fi Randi.

  Tot vineri seara, pe scena vor urca Carla Marin, Alexandru Cristea, Ansamblul Folcloric Lioara, Claudia Gui, Andrada Abrudan, Davide Gruosso si Ovidiu Lazar.

   

    [...]Citeste mai departe
  Tineri din Italia in vizita la Primaria Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se amenajeaza intrarile in oras pe Calea Aradului si pe Calea Clujului


  [2016-07-22]
   

  Primaria Oradea desfasoara in cadrul programului de reparatii-intretinere strazi lucrari specifice la intrarea in oras atât pe Calea Clujului, cât si pe Calea Aradului.

  Astfel, pe Calea Clujului, pe tronsonul cuprins intre Cartierul Tineretului si limita de administrare a municipiului Oradea cu localitatea Osorhei se reface covorul asfaltic. Saptamâna trecuta au fost executate deja lucrarile pregatitoare, respectiv frezarea asfaltului si colmatarea rosturilor. Totodata, pe partea stânga - directia de mers spre Cluj se vor largi acostamentele la 2 m, urmând sa se construiasca pista de biciciclete si trotuar. Fiind o zona intens circulata, se va incerca executarea lucrarilor mai mult pe timpul noptii.

  Pe Calea Aradului, tronsonul cuprins intre Pasajul DN 76 si giratia de la Carrefour, se realizeaza covor asfaltic pe ambele sensuri, se repara acostamentele, amenajându-se trotuarul atât pe partea stânga, cât si pe partea dreapta.

  De mentionat ca atât la lucrarile de pe Calea Clujului, cât si la cele de pe Calea Aradului se vor monta lise de protectie (parapeti metalici) de-a lungul trotuarelor.

  Atât lucrarile de pe Calea Clujului, cât si cele de pe Calea Aradului se executa de firma Drumuri Bihor, in cadrul programului de reparatii-intretinere strazi. Lucrarile vor fi finalizate in cursul lunii august. 

    [...]Citeste mai departe
  Se amenajeaza intrarile in oras pe Calea Aradului si pe Calea Clujului
  Sursa: Primaria Oradea
 • Situatia incasarii taxelor si impozitelor locale la 30 Iunie 2016


  [2016-07-22]
   

  Potrivit evidentelor fiscale ale Directiei Economice din Primaria Municipiului Oradea, in intervalul 01 ianuarie  - 30 iunie 2016 cuantumul sumelor aferente impozitelor si taxelor locale incasate de la persoanele fizice si juridice este de 67.583.630 lei.

  Anul trecut, in acelasi interval de timp, cuantumul incasarilor a fost in valoare de  62.709.120 lei. 

    [...]Citeste mai departe
  Situatia incasarii taxelor si impozitelor locale la 30 Iunie 2016
  Sursa: Primaria Oradea
 • Expozitii in Muzeul Cetatii si Orasului Oradea


  [2016-07-22]
  Muzeul Cetatii si Orasului Oradea gazduieste o serie de expozitii permanente sau temporare care pot fi vizitate, de luni pâna duminica, in intervalul orar 9.00 - 17.00. Taxa de vizitare comuna tuturor acestor expozitii este de 3 lei. Astfel, vizitatorii pot sa cunoasca tainele Palatului Princiar - Sala cu Grifoni, Corp A, Cetatea Oradea, respectiv zona de Lapidarium de la subsol. De asemenea, tot in Corpul A se mai pot vizita expozitiile „Urme pe hârtie. Identitati comunitare ale localitatilor bihorene apartinatoare domeniului episcopal romano-catolic de Oradea in sigilii (sec. XVII-XIX)"; „Decenii de indiferenta. Cetatea Oradea, din pragul colapsului in maretia de odinioara"; „2 decenii de sapaturi arheologice in Cetatea Oradea"; expozitia "Urmele trecutului sub pasii prezentului", respectiv "Foto Debut". In Corpul H al Cetatii Oradea a fost amenajat "Muzeul Pâinii", la subsolul Corpului K, se poate vizita memorialul "Rezistenta si Represiune in Bihor", iar in Corpul C, expozitia "Mahrame. Portrete din arest".     [...]Citeste mai departe
  Expozitii in Muzeul Cetatii si Orasului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Furnizarea apei calde, intrerupta la 10 puncte termice


  [2016-07-22]
  Termoficare Oradea a transmis un comunicat cu privire la intreruperea furnizarii apei calde, pe care il redam mai jos.Pentru remedierea unor avarii identificate la reteaua de termoficare - Magistrala 2, in zona strazii Tudor Vladimirescu, in data de 12 iulie 2016, ora 8.00, se intrerupe furnizarea apei calde pentru consumatorii alimentati din punctele termice 702, 703, 704, 705, 709, 710, 711, 712, 718 si 720. Sunt afectati consumatorii, inclusiv cei cu puncte termice proprii, situati pe strazile T. Vladimirescu - partial (intre str. Decebal si Piata Unirii), Rosiorilor, Piata Cazarmii, Simion Barnutiu - partial (Olimpia SA), Sulyok Istvan, D. ZamfirescuPrimariei, Piata Unirii, V. Alecsandri - partial,  Ep. Mihai Pavel, I. Maniu, Samuil Micu Klein, Jean Calvin, Arany Janos, I.L. Caragiale, T. Mosoiu - partial (capatul dinspre Piata Unirii).

  Estimam ca reluarea furnizarii agentului termic se va face joi, 14 iulie 2015, ora 18.00.

  Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre de specialisti vor face tot posibilul pentru a reduce la minimum timpul necesar remedierii problemei aparute.

  Pentru informatii suplimentare, clientii nostrii pot suna la dispeceratul de urgenta TelVerde 0 800 070 800 (numar apelabil gratuit din toate retelele fixe si mobile).

   

    [...]Citeste mai departe
  Furnizarea apei calde, intrerupta la 10 puncte termice
  Sursa: Primaria Oradea
 • Mircea Malan, ales din nou viceprimar al Municipiului Oradea


  [2016-07-22]
  Ca urmare a constatarii renuntarii la functia de viceprimar al municipiului Oradea a domnului Palladi Dacian, consilierii locali au votat azi un nou viceprimar in persoana domnului Mircea Malan, care a mai fost viceprimar in perioada 2012-2016.

  Astfel, in prezent echipa Consiliului Local si a Primariei Oradea este completa, cu 27 de consilieri locali (18 consilieri locali PNL, 5 consilieri locali PSD si 4 consilieri locali UDMR) si cei doi viceprimari, respectiv Florin Birta si Malan Mircea. 

  „E o onoare si o mare responsabilitate pentru mine sa pot continua munca inceputa in echipa condusa de primarul Ilie Bolojan in perioada 2012-2016. Cred ca cel mai important lucru pentru dezvoltarea orasului ramâne problema atragerii de fonduri europene, pentru a finanta proiectele de dezvoltare asumate de PNL. In urmatoarea perioada ne vom concentra pe depunerea cererilor de finantare, ulterior urmând sa punem accentul pe implementarea marilor proiecte ale orasului”, a declarat viceprimarul Mircea Malan. [...]Citeste mai departe
   Mircea Malan, ales din nou viceprimar al Municipiului Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • Trei puncte termice vor fi modernizate, reintroducandu-se recircularea apei calde


  [2016-07-22]
  Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea sistemului secundar de distributie a energiei termice aferent punctelor termice PT 111, 113 si 116.

  Executia acestor lucrari este necesara datorita faptului ca retelele de distributie sunt vechi si prezinta un grad ridicat de uzura, ceea ce conduce la pierderi mari de agent termic secundar. De asemenea, reteaua de recirculare apa calda de consum este in mare parte inutilizabila, datorita faptului ca prezinta multe sparturi. La acestea se mai adauga si disconfortul creat populatiei prin imposibilitatea realizarii recircularii apei calde de consum.

  Pe baza  proiectelor tehnice realizate pentru modernizarea punctelor termice 111, 113, 116, in anul 2013 Electrocentrale Oradea SA a achizitionat 2560 ml de conducta PEX in vederea realizarii recircularii apei calde. In 2013, Termoficare Oradea a cesionat de la Electrocentrale Oradea SA contractul de furnizare PEX.

  Pentru continuarea lucrarilor, in anul 2016 au fost reactualizate proiectele tehnice conform HG 28 si, dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici si obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare, vor incepe lucrarile de executie. Data estimata pentru finalizarea proiectului este 30 decembrie 2016.

  Dupa finalizarea lucrarilor, recircularea va fi functionala pentru 83 noi scari de bloc si aproximativ 4300 locatari, astfel:

  - PT 111: Recircularea va fi montata si pusa in functiune la un numar de 21 scari;

  - PT 113: Recircularea va fi montata si pusa in functiune pentru un numar de 25 blocuri;

  - PT 116: Recircularea va fi montata si pusa in functiune pentru toate blocurile arondate la acest punct termic (37 blocuri). 

  In urma executarii acestor lucrari, sistemul de recirculare apa calda de consum va fi pus in functiune pentru toti utilizatorii racordati la aceste puncte termice.

  In viitor, in cadrul proiectului "Reabilitarea sistemului secundar de distributie energie termica in Municipiul Oradea", urmeaza sa fie reintrodusa recircularea apei calde pentru un total de 51 de puncte termice.

   

    [...]Citeste mai departe
  Trei puncte termice vor fi modernizate, reintroducandu-se recircularea apei calde
  Sursa: Primaria Oradea
 • Fatada si acoperisul cladirii fostului magazin Otelul vor fi reabilitate


  [2016-07-22]
  Consiliul Local a aprobat in sedinta din 12 iulie 2016 un proiect de hotarâre prin care si-a dat acordul de principiu privind preluarea spatiului comun din pod si mansardarea imobilului situat in Piata 1 Decembrie 1918 nr. 4-6.

  Fatada imobilului urmeaza sa fie reabilitata, realizarea acestor lucrari urmând sa fie efectuata concomitent cu cele pentru refacerea acoperisului, in baza unui singur contract de executie lucrari.

  Cladirea a fost construita in anul 1893, dupa planurile arhitectului Rimanoczi Kalman jr., fiind cunoscuta de-a lungul vremurilor dupa mai multe denumiri - Curtea de fier (Vasudvar), respectiv magazinul Otelul. La data constructiei, cladirea prezenta un acoperis cu influente baroc, cu invelitoare din tabla, destul de decorat, care intregea foarte armonios fatada dispre parc. Refacerea acoperisului la starea initiala va aduce un plus de valoare cladirii, cât si un beneficiu financiar municipiului Oradea, prin fructificarea spatiilor din mansarda.

  Din punct de vedere juridic, imobilul este fragmentat intre mai multe entitati, persoane fizice si juridice si Directia Patrimoniu Imobiliar Oradea, care detine o cota de 15,93%. Contributia proprietarilor din imobil pentru lucrarile de fatada, respectiv pentru lucrarile de refacere a acoperisului se va stabili in functie de cota parte detinuta in imobil.

   

    [...]Citeste mai departe
  Fatada si acoperisul cladirii fostului magazin Otelul vor fi reabilitate
  Sursa: Primaria Oradea
 • CSM Oradea are o noua conducere


  [2016-07-22]
  Ca urmare a faptului ca domnul Florin Birta, presedintele Clubului Sportiv Municipal Oradea, a fost ales in functia de viceprimar al Municipiului Oradea, Consiliul Local a aprobat azi modificarea componentei Comitetului Director al CSM, care are acum in componenta urmatorii membri: Sere Serban Traian, Bungau Ionel, Korodi Jozsef, Fejer Ivan, Ile Nicolae si patru reprezentanti ai sponsorilor clubului.

  Tot azi s-a aprobat si numirea domnului Sere Serban Traian in functia de presedinte al Comitetului Director si al Clubului Sportiv Municipal.

  "Având in vedere ca timp de sapte ani am condus Clubul Sportiv Municipal, cu siguranta voi sustine in continuare sportul oradean si bihorean, care trebuie sa continue performanta obtinuta in toti acesti ani. Am colaborat foarte bine cu domnul Serban Sere si am convingerea ca va fi un presedinte bun care va continua performantele obtinute de sportul oradean", a declarat Florin Birta, noul viceprimar al municipiului Oradea.    [...]Citeste mai departe
  CSM Oradea are o noua conducere
  Sursa: Primaria Oradea
 • Strada Coriolan Hora din Iosia urmeaza sa fie modernizata


  [2016-07-22]
  Având in vedere ca strada Coriolan Hora din Iosia este o strada nemodernizata, Consiliul Local a aprobat azi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea strazii, inclusiv a retelei de canalizare pluviala, cu scopul de a asigura locuitorilor din zona conditii mai bune.

  Lungimea totala a strazii este de 2424 de metri, valoarea estimata a lucrarilor ridicându-se la 5.259.439 lei cu TVA inclus. Durata de realizare a investitiei va fi de 9 luni si se va realiza din buget local. In perioada urmatoare se va derula procedura de licitatie pentru realizarea acestei lucrari.

  In cartierul Iosia mai sunt in prezent in curs de modernizare inca 18 strazi, lucrarile urmând sa fie finalizate anul acesta.

  "Ne dorim sa asiguram imbunatatirea continua a strazilor din municipiu, imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor prin asigurarea unui trafic rutier in conditii de siguranta si confort. In anii care urmeaza, Primaria Oradea intentioneaza inclusiv obtinerea unor fonduri pe mobilitate urbana sau pe alte programe de finantare, prin care sa continuam asfaltarea acestor strazi", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Strada Coriolan Hora din Iosia urmeaza sa fie modernizata
  Sursa: Primaria Oradea
 • Au fost semnate primele contracte in vederea reabilitarii fatadelor de pe strada Vasile Alecsandri


  [2016-07-20]
   

  Conform etapelor stabilite prin HCL nr. 219 din 2016 de transformare a strazii Vasile Alecsandri in zona pietonala prin refunctionalizarea si reamenajarea spatiului public, au fost finalizate documentatiile tehnice privind reabilitarea fatadelor si acoperisului, prin Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice, azi fiind semnate primele contracte de asociere intre Municipiul Oradea si proprietarii de imobile.

  Primele cladiri de pe strada V. Alecsandri la care vor incepe lucrarile de reabilitare sunt cele situate la nr. 3 - Casa Roth (anul contructiei 1912), nr. 4 - Magazinul de sticlarie Deutsch (anul contructiei 1906-1910 - cladire monument istoric) si cea de la nr. 5.

  Urmeaza ca in saptamâna urmatoare sa fie convocati toti proprietarii pentru a semna contractele de asociere, in functie de optiunea oferita prin Hotarârea de Consiliu Local.

  In urma semnarii contractelor de asociere, proprietarii pot face demersurile de contractare a lucrarilor de reabilitare prin firme de constructii care au efectuat lucrari la cladiri in zona centrului istoric si au experienta in acest domeniu.

  Conform hotarârii Consiliului Local privind „Programul de transformare a strazii Vasile Alecsandri in zona pietonala prin refunctionalizarea si reamenajarea spatiului public", lucrarile sunt programate in doua etape. In prima etapa se vor reabilita toate fatadele cladirilor, iar in etapa a doua se vor efectua lucrarile de transformare a strazii in zona pietonala. Primaria Oradea intentioneaza sa transforme strada V. Alecsandri in zona pietonala pâna in vara anului 2017.

    [...]Citeste mai departe
  Au fost semnate primele contracte in vederea reabilitarii fatadelor de pe strada Vasile Alecsandri
  Sursa: Primaria Oradea
 • Circulatia tramvaielor 1R si 1N, suspendata din cauza lucrarilor la pasajul subteran de la Piata Rogerius


  [2016-07-18]
  Incepând de luni, 18 iulie 2016, circulatia cu tramvaie pe liniile 1R si 1 N se suspenda având in vedere demararea lucrarilor la pasajul subteran care va lega parcarea subterana de Piata Rogerius.

  Calatorii sunt rugati sa utilizeze autobuzele care vor circula pe linia T1, pe traseul B-dul Dacia (cu statii pe str. Spartacus, Sf. Apostol Andrei, la Dacia Zig-Zag, Pod CFR) - Drum Uzinal Calea Borsului (cu statii la: CAS, Master, Sogema, Electrocentrale, Parc Industrial, Alumina, Sinteza). La intoarcere autobuzele vor opri in statiile Alumina, Parc Industrial, Electrocentrale, Sogema, Master, Kaufland continuându-si traseul pe B-dul Dacia cu statii la Zig-Zag, Sf. Apostol Andrei, intersectie B-dul Dacia cu B-dul Decebal, Spartacus.

  Pe tronsonul Olosig - Cofetaria Pigalle va circula tramvaiul pendular (cu dubla comanda).

  Incepând cu aceeasi data, linia 19 nu va mai traversa str. Corneliu Coposu, fiind deviata pe B-dul Dacia.

  Ne cerem scuze pentru disconfort, multumindu-va pentru intelegere.

    [...]Citeste mai departe
  Circulatia tramvaielor 1R si 1N, suspendata din cauza lucrarilor la pasajul subteran de la Piata Rogerius
  Sursa: Primaria Oradea
 • Curse de autobuz intre Podul CFR si Piata Rogerius


  [2016-07-18]
  Pe parcursul derularii lucrarilor la parcarea subterana din zona Pietei Rogerius OTL SA asigura transportul calatorilor pe relatia Pod CFR - Piata Rogerius, respectându-se frecventa de 10 minute in orele de vârf si 20 de minute in afara acestora, in zilele lucratoare, si de 20 de minute in zilele nelucratoare. Traseul este executat de autobuze care vor accesa statiile Pod CFR - Dacia Zig-Zag - Piata Rogerius - Dacia Zig-Zag - Pod CFR. 

    [...]Citeste mai departe
  Curse de autobuz intre Podul CFR si Piata Rogerius
  Sursa: Primaria Oradea
 • Politistii locali doneaza sange


  [2016-07-18]
  Ca urmare a apelului facut de Centrul de Transfuzie Sanguina, angajatii Politiei Locale Oradea, mobilizati de conducerea Sindicatului National al Politistilor Locali ,,Lex Pol Loc", au dat curs invitatiei de a dona sânge, voluntar si neremunerat.

  In urma discutiilor cu reprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina, s-a stabilit ca donatorii sa se prezinte in zile diferite, pentru a se putea satisface nevoia de sânge pentru un interval mai mare de timp si pentru a nu se crea aglomeratie la centrul de donare.

  Azi, 18 iulie 2016, 15 politisti locali au donat sânge, urmând ca mâine, 19 iulie, alti 10 politisti sa faca acest gest. Mobilizarea politistilor locali este programata pentru o perioada mai indelungata, urmând ca in zilele urmatoare si alti agenti locali sa se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguina.

  Cu aceasta ocazie, Politia Locala Oradea indeamna toti cetatenii municipiului Oradea, care indeplinesc conditiile necesare, sa faca acest gest umanitar.

  Cei care vor sa doneze sânge pot face acest lucru la Centrul de Transfuzie Sanguina Oradea, str. Louis Pasteur nr. 30.

   

    [...]Citeste mai departe
  Politistii locali doneaza sange
  Sursa: Primaria Oradea
 • Trotuarul dintre Corso si Magazinul Crisul va fi reamenajat dupa inlocuirea retelei de termoficare


  [2016-07-18]
  In vederea desfasurarii in bune conditii a lucrarilor de inlocuire a retelei de termoficare pe tronsonul trotuarului cuprins intre Magazinul Crisul si Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor, in sedinta Comisiei de Circulatie de saptamâna trecuta s-a aprobat mutarea statiei de taxi situata pe strada Republicii nr. 26 - 28 (din fata bisericii catolice) pe partea opusa a strazii, in dreptul numerelor 33 - 35 (lânga fosta policlinica).

  Momentan, Termoficare Oradea S.A este in proces de selectie a firmei care va executa lucrarea, urmând ca lucrarile sa demareze la inceputul lunii august. Astfel, 160 metri liniari de retea tehnica primara, cu diametrul cuprins intre 80 -200 de cm, vor fi inlocuiti. De mentionat ca aceasta retea este mai veche de 25 de ani. Lucrarile vor finalizate pâna pe 10 septembrie 2016. In cadrul lucrarilor, conductele de retea tehnica primara vor fi inlocuite cu retele noi preizolate, fiind refacute totodata si caminele tehnice din zona. Valoarea estimata a lucrarilor este de 86.000 euro.

  Dupa incheierea lucrarilor de inlocuire a retelei tehnice primare, Primaria Oradea va trece la amenajarea trotuarului, pe portiunea dintre zona pietonala existenta si piateta Magazinului Crisul.

  Pentru a se asigura o continuitate intre cele doua zone pietonale si imbunatatirea aspectului zonei, spatiul pietonal va fi largit, urmând sa fie pavat cu porfir si granit auriu, in mod asemanator cu piateta de la Magazinul Crisul, amenajându-se totodata si trotuarele la intersectiile cu strazile adiacente, respectiv Brasovului si Dunarea. Primaria Oradea doreste reamenajarea tronsonului amintit deoarece pe acest tronson se produce aglomeratie la orele de vârf, iar  vara, când se deschid si terasele, latimea trotuarului s-a dovedit insuficienta.

  In cadrul lucrarilor se va realiza si canalizarea pluviala, respectiv rigole din piatra naturala de-a lungul carosabilului, precum si iluminatul public prin stâlpi ornamentali personalizati. Lucrarile vor dura aproximativ 3 luni, valoarea investitiei fiind de 3.180,12 mii lei.

   

    [...]Citeste mai departe
  Trotuarul dintre Corso si Magazinul Crisul va fi reamenajat dupa inlocuirea retelei de termoficare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Deratizare zone publice si spatii verzi din municipiul Oradea- etapa intermediara


  [2016-07-18]
  Primaria Municipiului Oradea anunta locuitorii orasului ca in perioada 11.07-18.07.2016 se executa  lucrarea de „Deratizare zone publice si spatii verzi din municipiul Oradea (etapa intermediara)" la zonele publice si spatiile verzi din municipiul Oradea (parcuri, scuaruri, malurile Crisului Repede, malurile pârâurilor Peta, Salbatec, Paris si pe domeniul public aferent asociatiilor de proprietari).

  In zonele tratate, populatia va fi avertizata prin fluturasi de avertizare „TEREN OTRAVIT" care vor fi amplasati la vedere.Se vor folosi produsuele: ZAGOR PASTA- grupa de toxicitate princ.3 tip 14, non agricole. Momelile vor fi amplasate in statii de intoxicare speciale care vor contine 40 grame momeala.

  Atragem atentia asupra posibilelor incidente ce pot provoca intoxicarea animalelor domestice si a copiilor care se joaca in parcurile publice.In caz de ingestie accidentala, se solicita imediat sfatul medicului.

  Mentionam ca prestatorul licentiat pentru a efectua aceste lucrari in municipiul Oradea este SC Compania Romprest Service SA, conform Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de deratizare, dezinsectie, dezinfectie a Municipiului Oradea, cu nr.261058 din 18.12.2012.

  In caz de timp nefavorabil, lucrarea se va amâna pentru o perioada imediat urmatoare care se va comunica prin presa.

   

    [...]Citeste mai departe
   Deratizare zone publice si spatii verzi din municipiul Oradea- etapa intermediara
  Sursa: Primaria Oradea
 • LISTELE CU COPIII ADMISI SA FRECVENTEZE CRESELE IN ANUL SCOLAR 2016-2017


  [2016-07-18]
  Administratia Sociala Comunitara Oradea anunta finalizarea sesiunii de depunere a dosarelor pentru inscrierea copiilor la crese, pentru anul scolar 2016-2017.

  In conformitate cu prevederile art. 20 alin. 12, din Regulamentul de Organizare si Functionare a Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese, listele nominale cu punctajul stabilit pentru fiecare copil pentru care s-a depus dosar de inscriere pentru a frecventa cresa in anul scolar 2016-2017 se regasesc in atasament.

   

    [...]Citeste mai departe
  LISTELE CU COPIII ADMISI SA FRECVENTEZE CRESELE IN ANUL SCOLAR 2016-2017
  Sursa: Primaria Oradea
 • RER Ecologic Service distribuie saci galbeni oradenilor care stau la casa


  [2016-07-18]
  Deoarece una dintre cele mai mari preocupari ale operatorului licentiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectiva a deseurilor sa functioneze fara sincope, societatea va distribui clientilor persoane fizice o noua rola cu saci galbeni.

  Astfel, marti, 12 iulie, si joi, 14 iulie, oradenii care stau la casa vor primi, dupa colectarea deseurilor, rola cu 25 de saci galbeni de unica folosinta.  In data de 12 iulie, sacii vor fi distribuiti pe strazile unde ziua de colectare a deseurilor menajere este marti, iar pe 14 iulie pe arterele unde ziua de colectare a fractiei umede este joi. Rola de saci va fi aruncata de angajatii RER Ecologic Service peste poarta, iar oradenii care nu gasesc aceasta rola sunt rugati sa anunte acest lucru la dispeceratul societatii: 0259.433-195.

  Cetatenii vor trebui sa foloseasca sacii galbeni de unica folosinta exclusiv pentru colectarea fractiei uscate, adica a deseurilor reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, doze de metal etc.). Pe fiecare sac este inscriptionata descrierea deseurilor pentru care este destinat. Pentru eficienta colectarii selective, oradenii sunt indemnati si sa striveasca deseurile inainte de a le arunca in sacul galben. 

  Rolele vor fi distribuite gratuit cetatenilor municipiului Oradea, la fel ca si in precedentele actiuni similare initiate de RER Ecologic Service.

  Reamintim ca, pentru colectarea selectiva a deseurilor, clientii persoane juridice - firme sau asociatii de proprietari - au la dispozitie containere de culoare galbena dedicate fractiei uscate.

   

    [...]Citeste mai departe
  RER Ecologic Service distribuie saci galbeni oradenilor care stau la casa
  Sursa: Primaria Oradea
 • Noul pasaj subteran din Oncea va facilita accesul pietonilor spre Bdul Stefan cel Mare


  [2016-07-17]
  Firma Abed Nego SRL a inceput in urma cu doua saptamâni lucrarile la trecerea denivelata pe sub liniile de cale ferata Oradea - Episcopia Bihor, in zona strazii Secarei. Pasajul va facilita accesul locuitorilor din Oncea spre Bdul Stefan cel Mare.

  Conform detaliilor oferite de catre viceprimarul Florin Birta, in zona mentionata se va amenaja un pasaj subteran intre strada Secarei si Bulevardul Stefan cel Mare, pe sub liniile de cale ferata. Pasajul va avea o lungime totala de 55 metri, din care pasajul propriu-zis este de 48,5 metri, iar  racordurile de capat sunt de 2 x 4 metri, cu inaltimea de 2,4 metri si latimea de 3 metri. Pasajul  va asigura in acest fel circulatia pietonala in conditii de siguranta intre cartierul Oncea si Cartierul Rogerius.

  ,,Realizarea acestui pasaj pietonal si pentru ciclisti are scopul de a facilita legatura locuitorilor din cartierul Oncea cu Bulevardul Stefan cel Mare, evitându-se pericolele la care se expun cetatenii momentan prin traversarea caii ferate", a mentionat Florin Birta.

  Structura de rezistenta a pasajului va fi construita din elemente prefabricate din beton armat de tip cadru, asezate pe o fundatie continua din beton armat. Se va realiza totodata hidroizolatia elementelor prefabricate si protejarea acesteia cu covor de cauciuc de 2 cm grosime pentru absorbirea socurilor transmise de circulatia feroviara, se va asigura colectarea si evacuarea apelor pluviale, se va realiza reteaua de alimentare cu energie electrica pentru cinci corpuri care vor asigura iluminatul interior aferent pasajului subteran.

  Valoarea lucrarilor este de 1.252.572,77 lei fara TVA. Durata de executie conform contractului este de 9 luni.

   

    [...]Citeste mai departe
  Noul pasaj subteran din Oncea va facilita accesul pietonilor spre Bdul Stefan cel Mare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Expozitie H. Wallmen in Sinagoga Zion


  [2016-07-17]
  Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor organizeaza vineri, 8 iulie 2016, ora 18,00 la Sinagoga Neologa Zion, vernisajul expozitiei Harris Wallmen, intitulata „Contrasens ... abstract" , verniseaza Ramona Novicov - critic de arta. Artist complex (pe lânga pictura face si cioplituri in lemn, cutite, fotografie etc.), Harris Wallmen nu este la prima expozitie personala dar cu siguranta aceasta este prima din Oradea, de aceasta factura. A expus lucrari de certa valoare artistica in Cluj, Sibiu sau Bucuresti, acolo unde i-au cerut promotorii sau galeriile de arta interesate. „In toate domeniile artistice exista la un moment dat o , fie proprie, ca in cazul meu, fie figurativa, reprezentind o intoarcere la origini, o schimbare de paradigma. Sper ca Oradea sa devina, in viitorul apropiat, un oras mai prietenos cu artele, cu cultura, valori ce determina in ochii turistilor cresterea gradului de atractivitate al unui oras", spune artistul. Expozitia „Contrasens", a artistului plastic Harris Wallmen, in organizarea Asociatiei Artistilor Naivi din România, este cu vânzare si va sta pe simezele Sinagogii Neologe din 8 pâna in 22 iulie. [...]Citeste mai departe
  Expozitie H. Wallmen in Sinagoga Zion
  Sursa: Primaria Oradea
 • 18 strazi din Iosia sunt in curs de modernizare


  [2016-07-17]
  In cadrul unei conferinte de presa, viceprimarul Florin Birta a prezentat azi, 7 iulie 2016, stadiul lucrarilor de modernizare a unor strazi din Iosia.

  In cursul lunilor mai-iunie, Primaria Oradea, prin Directia Tehnica, a inceput modernizarea a 18 strazi situate in cartierul Iosia, la care se adauga strada Cerbului din zona Dragos Voda, care de asemenea va fi modernizata in aceasta perioada. Astfel, sunt in curs de modernizare strazile: Govorei, Pelinului, Magurei, Salciei, Clopoteilor, Carasului, C. Mille, Oltetului, Ecaterina Varga, Gh. Titeica, A. Lincoln, Argesului, Piata Ghioceilor intre strada Trotusului si N. Bolcas, Buzaului, Sirenei, Copacilor, Verii si V. Pârvan.

  In cadrul lucrarilor se va realiza canalizarea pluviala, racorduri guri scurgere, trotuare si accese auto, borduri, respectiv asfaltarea strazilor.

  Legat de aceasta investitie, viceprimarul Florin Birta a mentionat: "Toate cele 19 strazi sunt in lucru in acest moment, au fost schimbate retelele de canalizare si cele de apa, inclusiv conductele de gaz, deoarece daca in viitor locuitorii acestor strazi vor dori sa se branseze si la retelele de gaz sa nu mai fie necesar sa se sparga aceste strazi. Totodata, vor fi realizate toate lucrarile ce tin de modernizarea acestor strazi.

  Dupa ce se va finaliza asfaltarea celor 18 strazi, in cartierul Iosia mai ramân 15 strazi neasfaltate. Dintre acestea, 8 strazi sunt in cartierul Veteranilor, zona mai noua care se dezvolta, in vatra veche a cartierului Iosia mai ramânând practic 7 strazi neasfaltate. In total, momentan in Oradea avem aproximativ 250 de strazi care sunt neasfaltate, nemodernizate, ele find impartite intre zonele de deal si in zonele din vechiul oras. In anii care urmeaza, Primaria Oradea intentioneaza inclusiv obtinerea unor fonduri pe mobilitate urbana sau pe alte programe de finantare, prin care sa continuam asfaltarea acestor strazi. Prin bugetul local dorim sa continuam reabilitarea strazilor din orasul vechi, iar din fonduri europene sa realizam in principiu asfaltarea zonelor de deal."

  Lucrarile care se desfasoara in prezent in cartierul Iosia au ca termen de finalizare 2-3 luni. Situatia stadiului fizic si valoarea contractului pentru fiecare strada pot fi gasite in atasament.

   

    [...]Citeste mai departe
  18 strazi din Iosia sunt in curs de modernizare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Prima cursa charter din Tel Aviv a aterizat la Oradea


  [2016-07-16]
  Pe Aeroportul din Oradea a aterizat azi prima cursa charter din Tel Aviv, aducând 125 de turisti din Israel. In aceasta vara, compania Blue Air va opera 10 astfel de zboruri, la Oradea urmând sa soseasca in total in jur de 2000 de turisti din Israel.

  Turistii care au sosit azi vor sta la hotelul Double Tree by Hilton si Ramada din Oradea, precum si la hotelul President din Baile Felix si vor beneficia de tururi organizate Oradea - Budapesta. Majoritatea turistilor au ales sa fie cazati in Oradea.

  „Zborurile vor fi operate de Blue Air, urmând ca 2.000 de turisti israelieni sa vina in acest an in Baile Felix si Oradea si sa cheltuiasca circa 1,8 milioane euro. Pachetele turistice sunt dedicate familiilor si adultilor. Principalele atractii ale israelienilor sunt aquapark-urile, apele termale, centrul istoric restaurat al orasului Oradea precum si Parcul National Muntii Apuseni", a declarat  Meidan Butnaru, directorul comercial Meshek Wings.

  ,,Rolul Asociatiei de Promovare a Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) a fost crucial, pentru ca noi am initiat discutiile cu compania Meshek in toamna anului 2015 in cadrul Târgului National de la Bucuresti. Dupa acel moment, au urmat doua vizite ale reprezentantilor companiei din Israel pentru a vedea daca destinatia este potrivita pentru piata din Israel. In primele luni ale lui 2016, C.E.O.-ul companiei Meshek a vizitat Oradea pentru a discuta detaliile pachetelor turistice cu hotelurile din Oradea si Baile Felix care au fost interesate de aceasta colaborare. La scurt timp a fost anuntata decizia de a opera un numar de 10 zboruri charter, pentru inceput, din Tel Aviv catre Oradea. Pentru a aduce cât mai multi turisti in Oradea, Asociatia a participat in primavara acestui an la târgul de turism din Tel Aviv, cu scopul de a promova destinatia Oradea - Baile Felix si de a aduce cât mai multi pasageri pe aceste 10 zboruri", a declarat Mihai Jurca, directorul APTOR, care a amintit ca rolul asociatiei este de a promova si de a fi interfata intre tour-operatori si furnizorii locali de servicii turistice. 

  Din 6 iulie pâna in 31 august, la Oradea va ajunge saptamânal câte un aparat Boeing 737, care va aduce turisti din Israel. Compania Blue Air va opera zboruri externe charter, pe ruta Tel Aviv - Oradea - Tel Aviv, in fiecare zi de miercuri, pâna la finalul verii, aducând in total in sezonul de vara aproximativ 2000 de turisti israelieni.

   

    [...]Citeste mai departe
  Prima cursa charter din Tel Aviv a aterizat la Oradea
  Sursa: Primaria Oradea
 • ASCO sprijina Centrul de Transfuzie Sanguina BIHOR


  [2016-07-15]
  Zilnic, sute de pacienti din spitalele din Romania au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine, pentru a supravietui. Cresterea nivelului de constientizare a tinerilor, si nu numai, asupra crizei actuale de sânge si promovarea notiunilor de donare neremunerata este unul dintre obiectivele principale ale unei ample campanii nationale de donare de sânge.

  Administratia Sociala Comunitara Oradea vine in sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguina Bihor si, prin Hotarârea Consiliului Local al municipiului Oradea nr. 377 din 29.06.2016, a transmis, cu titlu gratuit, in proprietatea acestuia, un autoturism marca Volkswagen Caravelle.

  "Este o realizare deosebita, având in vedere faptul ca, in ultimii 2 ani, activitatea de colecta mobila a Centrului de Transfuzie Sanguina Bihor a crescut de 3 ori, acoperindu-se astfel aproximativ 12% din totalul de sânge recoltat anual la nivelul judetului. Cu ajutorul autovehiculului transferat de la Administratia Sociala Comunitara Oradea, numarul actiunilor de colecta mobila va creste, permitând acoperirea necesarului de sânge si produse din sânge, necesar spitalelor din judet si din partea de vest a tarii", a spus Dr. Ligia Burta, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bihor.

    [...]Citeste mai departe
  ASCO sprijina Centrul de Transfuzie Sanguina BIHOR
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sedinta ordinara a Consiliului Local


  [2016-07-15]
  In conformitate cu prevederile art. 39 alin. 1 si 3 din Legea nr. 215/2001, Legea administratiei publice locale, republicata, se convoaca sedinta ordinara a Consiliului Local al Municipiului Oradea, care va avea loc in data de 12 iulie 2016, ora 14,00, in Sala Mare de sedinte a Primariei municipiului Oradea.

  Ordinea de zi a sedintei se aduce la cunostinta locuitorilor municipiului Oradea si este publicata pe site-ul oficial al institutiei www.oradea.ro, potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 6 si 7 din Legea 215/2001, republicata. [...]Citeste mai departe
  Sedinta ordinara a Consiliului Local
  Sursa: Primaria Oradea
 • Sistarea circulatiei cu tramvaie pentru lucrari de asfaltare


  [2016-07-14]
   

  Sâmbata, 16 Iulie 2016, incepând cu ora 8.00, circulatia cu tramvaie  pe tronsoanele C.Civic - B-dul Decebal - Olosig si C.Civic - Biserica Emanuel se sisteaza pentru finalizarea lucrarilor de asfaltare a caii de rulare pe str.Independentei.

  Rugam calatorii sa utilizeze autobuzele care vor circula pe linia T1, pe traseul Centrul Civic - B-dul Decebal - Olosig, iar pe linia 2, pe traseul Biserica Emanuel - Iosia, tramvaiul pendular (cu dubla comanda).

   In cazul in care conditiile atmosferice nu permit asfaltarea, sistarea circulatiei se amâna pentru duminica, 17 Iulie 2016.

   Ne cerem scuze pentru disconfort, multumindu-va pentru intelegere.

   

    [...]Citeste mai departe
   Sistarea circulatiei cu tramvaie pentru lucrari de asfaltare
  Sursa: Primaria Oradea
 • Se inchide circulatia pe strada Corneliu Coposu pentru finalizarea lucrarilor la parcarea subterana si la pasajul de legatura cu Piata Rogerius


  [2016-07-14]
  Comisia tehnica pe probleme de circulatie a aprobat azi, la solicitarea SC Constructii Bihor SA, inchiderea circulatiei atât rutiere cât si a tramvaielor pe strada Corneliu Coposu, in perioada 18 iulie - 15 septembrie 2016. Solicitarea vine datorita lucrarilor care se desfasoara in zona la parcarea D+P si lucrarilor care vor incepe in perioada urmatoare la pasajul subteran care va face legatura intre parcare si Piata Rogerius.

  Din informatiile furnizate de dirigintele de santier, lucrarea "Realizarea unei parcari D+P si pasaj de legatura cu Piata Rogerius din Municipiul Oradea" este finalizata in proportie de 70%, pâna la aceasta data fiind realizate structura de rezistenta, pardoselile, instalatiile sanitare si instalatiile electrice. In perioada urmatoare se va realiza pasajul de legatura dintre parcare si Piata Rogerius, sensul giratoriu si accesul spre parcare, devierile de retele de apa si canalizare si cele de telefonie, precum si desfacerea si refacerea liniilor de tramvai.

  In aceasta perioada, intre Parcul Linistii si Spitalul Municipal Gavril Curteanu va circula dus-intors un tramvai de tip ,,pendul", iar in paralel se va infiinta o linie speciala de autobuze care vor inlocui tramvaiele pe ruta B-dul Dacia - Profi - Zig Zag - Pod CFR - Drum uzinal - Sinteza.

  ,,Incercam sa finalizam aceasta lucrare in perioada vacantei de vara, in asa fel incât la inceperea anului scolar circulatia sa fie reluata atât pentru tramvaie cât si pentru autovehicule", a declarat Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea. 

  Valoarea lucrarii si a proiectarii este de 14.363.800 de lei fara TVA, executantul este asocierea SC Constructii Bihor SA cu SC Poliart SRL, iar parcarea va avea 412 locuri. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Se inchide circulatia pe strada Corneliu Coposu pentru finalizarea lucrarilor la parcarea subterana si la pasajul de legatura cu Piata Rogerius
  Sursa: Primaria Oradea
 • O strategie pentru un oras inteligent: Oradea Smart City


  [2016-07-14]
   

  Azi, 14 iulie 2016, a avut loc in sala mare a Primariei Oradea evenimentul de lansare a proiectului "Strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 - 2020", eveniment care a fost moderat de city-managerul Primariei Oradea, dl. Eduard Florea.

  La eveniment au mai participat primarul Ilie Bolojan, gen. Marcel Opris - director general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, dl. Stelian Brad - presedintele Asociatiei Cluj IT, dar si reprezentanti ai institutiilor locale, ai societatilor comerciale, ai mass-media.

  Firma câstigatoare a licitatiei, care va realiza strategia de informatizare a municipiului, este Asociatia Cluj IT. Expertii cooptati de Primaria Oradea pentru selectia acestui consultant au fost Serviciul de Telecomunicatii Speciale Bihor si Oradea Tech Hub.

  In deschiderea evenimentului de azi, primarul Ilie Bolojan a spus: "Va multumesc tuturor celor prezenti la lansarea acestui proiect! Multumesc d-lui Marcel Opris pentru sprijinul acordat si d-lui Eduard Florea, care a fost promotorul acestui proiect. Pentru ca un oras sa se dezvolte trebuie sa respecte câteva conditii. Astazi, in contextul globalizarii, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie sa analizam stadiul in care suntem si sa ne punem cu totii de acord, astfel incât bazele noastre de date sa fie compatibile, pentru ca in final informatiile oferite cetateanului sa fie mai ieftine si mai rapide".

  In continuare, city-managerul Eduard Florea a facut o prezentare detaliata a proiectului strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 - 2020, punctând ce va aduce nou aceasta strategie, motivele pentru care Oradea vrea sa devina "smart city", dar si pasii pe care Oradea i-a facut pâna acum in dezvoltarea sa ca "smart city".

  "Unul dintre obiectivele majore ale acestui proiect este cresterea calitatii vietii cetatenilor. Când cetateanul depinde de orarul unei casierii pentru a-si plati o anumita taxa sau pentru a face o sesizare catre o institutie, atunci calitatea vietii sale nu este una foarte buna. In aceste conditii, tehnologia este cea care ne poate ajuta sa nu depindem de timp si de spatiu in raporturile normale cu o institutie. De la o eficienta a actului administrativ, trebuie sa mergem inainte si sa gândim o eficienta in favoarea cetateanului, care nu trebuie privit ca si contribuabil, ci ca si client al nostru", a spus city-managerul Eduard Florea.

  In completare, generalul Marcel Opris, directorul general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a spus: "Acest proiect este o provocare la adresa cetatenilor, la adresa opiniei publice. Nu exista alt scop al acestor servicii electronice decât acela de a ne face viata mai usoara, mai buna. Un proiect reusit in acest sens s-a derulat cu ocazia alegerilor locale, prin scanarea actelor de identitate ale votantilor cu ajutorul tabletelor din sectiile de vot.  Din fericire, Oradea este unul din orasele civilizate din România, unde cetateanul isi obtine documentele intr-un mod facil. Ceea ce pot sa va spun, este ca intreaga expertiza a institutiei va fi pusa la dispozitia acestui proiect."

  In finalul evenimentului, directorul Asociatiei Cluj IT, dl. Stelian Brad, a prezentat asociatia pe care o conduce, modul in care aceasta s-a dezvoltat si modul in care aceasta va realiza strategia de informatizare a municipiului Oradea. "Desi, Primaria Oradea este promotorul acestui proiect, este nevoie de sincronizarea fortelor intregii comunitati. Acest proiect va deschide un numar semnificativ de inovatii la nivel local. Din pacate, la nivel global exista un management inadecvat al resurselor, astfel incât un sfert din ceea ce se produce pe planeta se risipeste, tocmai de aceea trebuie sa trecem de la solutii fragmentate la solutii integrate", a precizat Stelian Brad.

  In atasament gasiti o prezentare detaliata power -point si o sinteza a conferintei.   [...]Citeste mai departe
  O strategie pentru un oras inteligent: Oradea Smart City
  Sursa: Primaria Oradea
 • Actiunea de dezinsectie - etapa II


  [2016-07-14]
  In vederea distrugerii insectelor generatoare de disconfort (tântari,muste,etc.) in faza de adult si larve, Primaria Municipiului Oradea anunta locuitorii orasului ca in perioada 04.07-11.07.2016 se executa prin tratament la sol, lucrarea de dezinsectie (etapa a II-a), in zonele publice, spatii verzi si cursurile de apa de pe raza municipiului Oradea.Toxicitatea redusa a insecticidelor AMPLAT si BIOSECT (grupa III de toxicitate) nu dauneza sanatatii oamenilor si animalelor.Totodata, recomandam populatiei sa evite contactul insecticidului cu ochii.In caz de timp nefavorabil, lucrarea se va amâna pentru o perioada imediat urmatoare care se va comunica prin presa. [...]Citeste mai departe
  Actiunea de dezinsectie - etapa II
  Sursa: Primaria Oradea
 • OTL SA inchide temporar punctul de vanzare de la Universitate


  [2016-07-14]
  OTL SA informeaza ca in perioada 1 iulie - 30 septembrie 2016 punctul de vânzare bilete de la Universitate va fi inchis. Studentii care beneficiaza de abonamente subventionate integral le vor putea reinnoi la punctul de vânzare din statia Biserica Emanuel.

   

    [...]Citeste mai departe
  OTL SA inchide temporar punctul de vanzare de la Universitate
  Sursa: Primaria Oradea
 • Parcul Industrial I din Oradea s-a extins cu 8,7 hectare


  [2016-07-14]
  Agentia de Dezvoltare Locala Oradea SA a obtinut titlul de parc industrial pentru un teren de 8,7 hectare din vecinatatea Parcului Industrial I din oras, astfel ca suprafata disponibila pentru investitii s-a extins de la 121,29 hectare la 130 de hectare. Titlul de parc industrial a fost acordat prin ordinul ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 902/2016.

  Având in vedere intentiile de investitie din partea unor companii straine, in conditiile in care cele 121,29 de hectare sunt ocupate in proportie de 100%, administratorul parcului a analizat terenurile din apropierea Parcului Industrial I si a identificat doua amplasamente in suprafata totala de 8,7 hectare.

  Terenurile apartin Municipiului Oradea si sunt acum disponibile pentru investitii, având toata infrastructura de utilitati la limita de proprietate.

  Pâna in prezent, in Parcul Industrial I de pe Soseaua Borsului au concesionat teren 44 de companii locale si straine din tari precum Germania, Austria, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Belgia, SUA sau Italia, care si-au asumat investitii in valoare de 220 de milioane de euro si crearea a 5 mii de locuri de munca. In acest moment, peste 3600 de angajati isi desfasoara activitatea in acest parc industrial.

  In celelalte doua parcuri industriale din Oradea, situate pe strazile Ogorului si Uzinelor, au concesionat teren 30 de companii care si-au asumat investitii de 39 de milioane de euro. 

   

    [...]Citeste mai departe
  Parcul Industrial I din Oradea s-a extins cu 8,7 hectare
  Sursa: Primaria Oradea