Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, StiriOradea.com,
50 rezultate pentru OradeaPress.
 • In Oradea, taxele si impozitele cresc cu 20% din 2018!


  [2017-11-24]
  Bugetul municipiului Oradea pierde in urma masurilor Guvernului intre 15,5 milioane de euro si (in cel mai fericit caz) 9 milioane de euro. Asta inseamna ca bugetul de investitii, practic, nu va mai exista. Pentru a compensa aceasta masura, Primaria va majora taxele si impozitele locale cu 20%. Primarul Ilie Bolojan a explicat, intr-o conferinta […]
  The post In Oradea, taxele si impozitele cresc cu 20% din 2018! appeared first on Presa Oradea.
   Bugetul municipiului Oradea pierde in urma masurilor Guvernului intre 15,5 milioane de euro si (in cel mai fericit caz) 9 milioane de euro. Asta inseamna ca bugetul de investitii, practic, nu va mai exista. Pentru a compensa aceasta masura, Primaria va majora taxele si impozitele locale cu 20%.
  Primarul Ilie Bolojan a explicat, intr-o conferinta de presa, joi, 23 noiembrie, consecintele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, care au generat si motivele majorarii impozitelor locale pentru anul 2018:

  ,,Suntem fortati sa majoram impozitele pe anul viitor cu 20%, din cauza confiscarii banilor orasului de catre Guvernul Romaniei, pentru ca, asa cum stiti, impozitele pe care angajatii le plateau pe salariile pe care le incasau de la angajator si care se virau jumatate autoritatilor locale au fost practic confiscate de catre Guvernul Romaniei".

  Prin masurile adoptate, guvernantii au facut trei miscari, dintre care ultima afecteaza foarte grav autoritatile locale. Prima miscare a constat in mutarea contributiilor de la angajator la angajat.


  ,,S-a facut acest lucru ca sa ii pacaleasca pe bugetari, pentru ca in Legea salarizarii unitare era prevazuta o majorare de salariu cu 25% de la 1 ianuarie 2018, si pentru ca guvernantii nu au putut onora aceasta promisiune, au facut aceasta smecherie: au dat cu o mana si au luat cu cealalta"

  a spus primarul.
  A doua miscare a fost introducerea taxei suplimentare de 2,25%, scopul fiind incasarea de mai multi bani la bugetul de stat, fie de la angajat, fie de la angajator.

  ,,Daca angajatorul nu poate da angajatului acesti bani, va scadea cu cateva procente salariile, iar daca angajatorul nu vrea sa scada salariile, va trebui sa plateasca in plus la bugetul de stat"

  a explicat primarul.
  A treia miscare este cea care afecteaza foarte grav toate autoritatile locale din Romania care au inregistrat o dezvoltare economica pe teritoriul lor. Aceasta a treia miscare a  constat in scaderea ponderii contributiilor care veneau catre autoritatile locale si cresterea ponderii celor care se vireaza integral la Bucuresti.
  Bugetul municipiului Oradea pierde 15,5 milioane de euro, iar in cel mai fericit caz - 9 milioane de euro

  ,,In concluzie, toate aceste masuri au efect azi asupra bugetului orasului Oradea, scazand cota impozitului pe venit de la 16 la 10%. Daca anul acesta estimam o colectare de 39 milioane de euro din acesata categorie de impozit, ea va scadea cu aproape 40% si prin urmare vom pierde cca 15,5 milioane de euro.  Asta inseamna ca bugetul de investitii al municipiului Oradea, practic, nu va mai exista. Dupa cum stiti, circa 16 -17 milioane reprezinta bugetul de investitii al Primariei Oradea din veniturile proprii generate de oradeni. Impactul devastator va fi in municipiile de judet. Practic a fost confiscat un milliard de euro de la autoritatile locale din Romania si banii au fost mutati la Bucuresti"

  a spus primarul Ilie Bolojan.
  Guvernul a promis ca va compensa aceste sume pana la nivelul de incasari din acest an, scazand insa din aceasta compensare jumatate din banii pe care primariile ii aveau in cont la finalul anului 2016. Prin urmare, aplicand aceasta promisiune s-ar compensa cca 6 milioane de euro din pierderile pe care le are azi bugetul orasului.
  ,,Nu poti lasa o strada pe jumatate terminata!"
  1
  Primarul Ilie Bolojan a explicat situatia actuala si a prezentat singura varianta pentru a mentine un buget de investitii al orasului:

  ,,Vom ramane, in cazul fericit, cu o pierdere la bugetul local de peste 9 milioane de euro. Ca sa avem totusi niste bugete de investitii in acest oras, astazi exista doar o singura solutie: majorarea impozitelor si taxelor locale. Din ce am discutat cu alti colegi primari, aceasta masura va fi aplicata in aproape toate municipiile resedinta de judet din tara.
  Noi avem investitii incepute pe care nu le putem opri, pentru ca nu poti lasa o strada pe jumatate terminata, avem proiecte europene castigate la care avem nevoie de cofinantare. Numai pe Axa de Mobilitate Urbana, municipiul Oradea are castigati aproximativ 35 milioane de euro. Totodata, lucram pe partea de termoficare. Prin urmare suntem fortati sa ne cream un buget de investitii, pentru ca altfel vom pierde acesta oportunitate de a aduce bani europeni pentru oras.  Suntem fortati sa propunem aceasta majorare de impozite. In cazul in care aceste propuneri guvernamentale nu se vor aplica sau se va gasi o formula de compensare totala a acestor pierderi care le avem, vom reveni imediat la vechiul nivel de impozite, iar aceasta prevedere va fi introdusa in hotararea de consiliu".

  Seful Directiei Economice din cadrul Primariei Oradea, Eduard Florea, a prezentat majorarile care se vor aplica de la 1 ianuarie 2018, pe categorii: cladiri, terenuri, autovehicule, exemplificand cu spete concrete pentru fiecare categorie supusa impozitarii.

  ,,Impactul bugetar estimat al modificarilor propuse a impozitelor si taxelor locale este de 21 de milioane lei, respectiv 4,57 milioane euro, care vor compensa doar 50% din reducerea de resurse proprii"

  a spus directorul Eduard Florea.
  Primarul Ilie Bolojan a mai precizat ca Primaria Oradea va fi obligata sa ia si altfel de masuri: reduceri de personal, scaderea subventiei pe care municipalitatea o acorda pentru Termoficare, a subventiei acordate OTL, in plus investitiile mari pentru care nu exista fonduri europene nu vor mai fi realizate.
  Ichim Vasilica
  The post In Oradea, taxele si impozitele cresc cu 20% din 2018! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Universitatea din Oradea: locul 2.380 in lume, 803 in Europa si 16 in Romania!


  [2017-11-22]
  Universitatea din Oradea este pe locul 2.380 in lume in topul University Ranking by Academic Performance (URAP), cu un punctaj total de 49.33 (prin comparatie, Universitatea Harvard care este pe primul loc, are 600.00)¸ pe locul 803 in Europa si pe locul 16 in Romania. La nivel mondial, cea mai bine plasata institutie academica din […]
  The post Universitatea din Oradea: locul 2.380 in lume, 803 in Europa si 16 in Romania! appeared first on Presa Oradea.
   Universitatea din Oradea este pe locul 2.380 in lume in topul University Ranking by Academic Performance (URAP), cu un punctaj total de 49.33 (prin comparatie, Universitatea Harvard care este pe primul loc, are 600.00)¸ pe locul 803 in Europa si pe locul 16 in Romania.
  La nivel mondial, cea mai bine plasata institutie academica din tara este Universitatea Politehnica din Bucuresti care este pe locul 709, cu 309.55 de puncte (locul I in clasamentul pe Romania).
  In anul 2017, Universitatea din Oradea este inclusa in topul URAP in care se afla 17 dintre cele mai importante universitati din Romania, facand astfel pasi importanti in recunoasterea performantelor institutiei la nivel national si international.

  In total, clasamentul URAP ierarhizeaza primele 2.500 de universitati din intreaga lume, iar pozitionarea in acest top este cu atat mai importanta cu cat in anul 2017 exista aproximativ 27.000 de universitati la nivel mondial.
  Performanta Universitatii din Oradea vine in contextul in care URAP este mentionat ca unul dintre cele patru sisteme de clasificare care masoara exclusiv performanta academica.
  Ierarhizarea URAP are in vedere baze de date internationale (Web of Science, Scopus si Google Scholar) prin care poate fi urmarita performanta academica a universitatilor.
  Topul URAP tine cont de indicatori cantitativi (productivitatea stiintifica exprimata prin numarul de articole publicate si impactul cercetarilor stiintifice prin numarul de citari), dar si de indicatori calitativi care redau impactul cercetarilor stiintifice in comunitatea internationala, precum si colaborarile stiintifice de nivel international exprimate prin articolele publicate in colaborare cu autori din strainatate.

  Ponderea indicatorilor in cadrul ierarhizarii este: numarul de articole publicate (21%), totalul documentelor stiintifice publicate (10%), numarul de citari (21%), impactul total al articolelor stiintifice (18%), impactul total al citarilor (15%), articole stiintifice publicate in parteneriate internationale (15%).

  ,,Ii felicitam pe colegii nostri care, prin activitatea lor stiintifica si de cercetare, au pozitionat Universitatea noastra pe harta internationala a institutiilor de invatamant superior performante"

  se afirma intr-un comunicat semnat de rectorul Constantin Bungau.
  Primele trei universitati din lume sunt Harvard (SUA) cu 600.00 puncte, University of Toronto (Canada) cu 569.53 de puncte si University of Oxford (UK) cu 551.26 puncte. In ceea ce priveste universitatile romanesti niciuna nu a prins topul 500. Cea mai bine plasata (locul 709) este Politehnica din Bucuresti cu 309.55 de puncte, urmata de Babes Bolyai din Cluj-Napoca (locul 739) cu 308.42 de puncte si Universitatea din Bucuresti (locul 764) cu 307.90 de puncte.
  Ichim Vasilica
  The post Universitatea din Oradea: locul 2.380 in lume, 803 in Europa si 16 in Romania! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Scriitoarea Doina Rusti, despre vizita la Oradea: ,,De multa vreme n-am mai fost atat de fericita!"


  [2017-11-22]
  Doina Rusti a fost pe 16 noiembrie 2017 la Oradea unde s-a intalnit cu studentii de la Facultatea de Litere si a povestit cu iubitorii de literatura, la libraria Humanitas, despre romanele ,,Logodnica" si ,,Fantoma din moara". Doina spune ca i-a placut Oradea dar ca e neaparat nevoie de o cursa aeriana Oradea-Bucuresti, dupa ora […]
  The post Scriitoarea Doina Rusti, despre vizita la Oradea: ,,De multa vreme n-am mai fost atat de fericita!" appeared first on Presa Oradea.
   Doina Rusti a fost pe 16 noiembrie 2017 la Oradea unde s-a intalnit cu studentii de la Facultatea de Litere si a povestit cu iubitorii de literatura, la libraria Humanitas, despre romanele ,,Logodnica" si ,,Fantoma din moara". Doina spune ca i-a placut Oradea dar ca e neaparat nevoie de o cursa aeriana Oradea-Bucuresti, dupa ora 21.00.
  ,,Un oras somptuos, cu spatii largi si cladiri vieneze, plus o piata centrala, vegheata de Mihai Viteazul, calare", asa zugraveste, la inceputul povestii, Doina Rusti, orasul Oradea. ,,Mai intai am fost la Facultatea de Litere, unde, de cum deschizi usa, incep sa fosneasca paginile de carte, unele vechi, de sute de ani, iar altele inca mirosind a cerneala. Studentii, frumosi ca orice studenti, cu un aer foarte berlinez, ca toti oamenii de prin Transilvania, mi-au placut de la prima vedere.
  O intalnire este de cele mai multe ori o discreta declaratie de iubire, care in functie de o mie si unul de lucruri, are viata mai lunga sau efemera. Uneori intra chiar in manualele de istorie, iar in cazul meu – printre cele mai dulci amintiri, acelea pe care le tii intr-un sipet de argint.

  Gazda mea a fost Ioana Cistelecan, un profesor dintre cei pe care iti vine sa-i numesti dascali de scoala veche, in ciuda varstei, a culturii ei occidentale ori a viziunii moderne. Alaturi de ea, incepusem sa ma simt mai importanta decat eram, iar de-aici la a ma arunca in povesti, n-a mai fost cine stie cat. Cel mai mult am vorbit despre romanul ,,Fantoma din moara" si abia dupa aceea despre povestea retetarului medieval din ,,Mata Vinerii".
  Am trait ore pline, iar printre idei, care oricum sunt zburatoare, au mai fost si niste intalniri memorabile, cu studenti si cu profesori care fac atat de bine scolii – culti si modesti. Am ramas cu regretul ca n-am  vorbit mai mult cu Florica Mateoc ori ca n-am schimbat impresii cu Delia Radu", mai spune Doina.
  E nevoie de o cursa aeriana Oradea-Bucuresti, dupa ora 21.00!
  Prima impresie este de multe ori foarte importanta si configureaza intreaga harta afectiva a locului.
  ,,Oradea nu inseamna insa doar Universitatea. Pe strazi, oamenii pareau destinsi, eleganti si prosperi. Drumul spre Libraria Humanitas il tin minte ca pe o padure facuta din moturile bisericilor evanghelice si din cupolele unui oras mare. In mod evident pe strazile lui s-au perindat neamuri multe.
  La librarie, in ciuda faptului ca scaunele au fost cam putine, am petrecut tot asa, niste ore. Mircea Pricajan, coleg de editura cu mine, isi pregatise un aer foarte boem. M-a miscat intalnirea cu Florina Mititean Vandici venita de la Cluj, si a fost o surpriza majora ca tinerii profesori Ioana si Mihai Molnar au batut drum lung ca sa ajunga la intalnirea cu mine. De multa vreme n-am mai fost atat de fericita ca in orasul Oradea. In ,,Mata Vinerii" am folosit un document oradean, pastrat in arhivele orasului, despre un proces bizar de vrajitorie, petrecut in secolul al XVIII-lea. Mi-ar fi placut sa stau mai mult, sa am timp sa caut alte intamplari si alte povesti.

  Din pacate, vizita mea a fost scurta. Cam tot atatea ore cate am petrecut in Oradea, am facut si pe drumul lung pana la Bucuresti, asa ca am avut cand sa maruntesc fiecare intamplare. Iar din toata calatoria a crescut o dorinta, ca o floare de crin: e nevoie de o cursa aeriana Oradea-Bucuresti, dupa ora 21.00. Aceasta ar rezolva multe. In momentul de fata ultimul avion e pe la 19.00, prea devreme avand in vedere ca toate evenimentele sunt intre 18.00-20.00", spune scriitoarea.
  Doina Rusti s-a nascut pe 15 februarie 1957 in Comosteni, judetul Dolj, traieste la Bucuresti si este profesor universitar si scenarist. S-a impus in special prin romanele cu tematica diversa si constructie solida, cele mai multe aparute la Polirom. ,,Fantoma din moara" (2008), roman amplu despre comunismul romanesc, a fost distins cu Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar ,,Lizoanca la 11 ani" (2009) a primit Premiul ,,Ion Creanga" al Academiei Romane.
  Acesta din urma a fost tradus in germana (Berlin, Horlemann Verlag), in italiana, in spaniola, in maghiara si in macedoneana, bucurandu-se de cronici pozitive. A mai scris ,,Omuletul rosu" (2004), roman primit calduros de publicul italian, ,,Patru barbati plus Aurelius" (2011), ,,Mamica la doua albastrele" (2013), precum si un puzzle narativ - ,,Camasa in carouri si alte 10 intamplari din Bucuresti" (2010).
  Romanul ,,Zogru" (2006), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor - Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, a fost tradus in bulgara, italiana si maghiara. Dupa ,,Manuscrisul fanariot" (2015), ultimul roman publicat este ,,Mata Vinerii", aparut in 2017, in colectia ,,Fiction Ltd.", volum disponibil si in format digital.
  Ichim Vasilica
  The post Scriitoarea Doina Rusti, despre vizita la Oradea: ,,De multa vreme n-am mai fost atat de fericita!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Conferinta, cu specialisti de top, despre nationalismul maghiar!


  [2017-11-20]
  Hotel Hilton din Oradea va fi vineri, 24 noiembrie, gazda conferintei ,,De la superioritatea nationala la protectia rasiala: Ungaria, 1900-1920" sustinuta de Marius Turda si Varga Attila. Se va analiza modul in care a evoluat, de-a lungul timpului, nationalismul maghiar, de la faza sa culturala pana la cea etnica generand ideea de superioritate nationala. Aceasta […]
  The post Conferinta, cu specialisti de top, despre nationalismul maghiar! appeared first on Presa Oradea.
   Hotel Hilton din Oradea va fi vineri, 24 noiembrie, gazda conferintei ,,De la superioritatea nationala la protectia rasiala: Ungaria, 1900-1920" sustinuta de Marius Turda si Varga Attila. Se va analiza modul in care a evoluat, de-a lungul timpului, nationalismul maghiar, de la faza sa culturala pana la cea etnica generand ideea de superioritate nationala.
  Aceasta idee este resposabila pentru radicalizarea relatiei dintre maghiari si restul nationalitatilor din Imperiul Austro - Ungar si a condus, in final, la decaderea dublei monarhii.
  Marius Turda este profesor la School of History, Philosophy and Culture la Oxford Brookes University si director la Centre for Medical Humanities. Este specialist in istoria raselor, eugenie si nationalism cu multiple contributii in aceste domenii.

  Celalalt speaker, Varga Attila, este cercetator la Institutul de Istorie ,,George Baritiu" din Cluj-Napoca al Academiei Romane. Este licentiat in ,,Istorie moderna" la Universitatea ,,Babes-Bolyai", Facultatea de Istorie si Filosofie si doctor in istorie din 2006, cu teza ,,Biserica, stat si francmasonerie in Banat si Ungaria (a doua jumatate a secolului al XIX-lea)".
  Evenimentul va avea loc la Hotel Hilton, Oradea, in data de 24 noiembrie 2017, ora 18.00. Participarea la conferinta este gratuita si accesibila oricarei persoane interesate dar, din motive organizatorice, se face doar pe baza de invitatie solicitata la adresa de e-mail: contact@culturainmiscare.ro, in limita locurilor disponibile.

  Evenimentul este organizat de Asociatia Cultura in Miscare si sustinut de: ARED, Vinurile Corcova Roy & Damboviceanu, Meatic, WOAO Advertising, Top Casa si Simbac.
  Ichim Vasilica
  The post Conferinta, cu specialisti de top, despre nationalismul maghiar! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Paranoia e mare in Ungaria. In spatele Comisiei Europene s-ar afla... George Soros!


  [2017-11-19]
  Eforturile unor factiuni din Parlamentul European de a discredita si submina Ungaria sunt in desfasurare la Bruxelles, a declarat joi, 9 moiembrie 2017, János Lázár, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban. Lázár le-a cerut europarlamentarilor sa respecte Ungaria si sa nu insulte cetatenii ungari, lasand de inteles ca recentele critici aduse autoritatilor de […]
  The post Paranoia e mare in Ungaria. In spatele Comisiei Europene s-ar afla… George Soros! appeared first on Presa Oradea.
   Eforturile unor factiuni din Parlamentul European de a discredita si submina Ungaria sunt in desfasurare la Bruxelles, a declarat joi, 9 moiembrie 2017, János Lázár, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
  Lázár le-a cerut europarlamentarilor sa respecte Ungaria si sa nu insulte cetatenii ungari, lasand de inteles ca recentele critici aduse autoritatilor de la Budapesta reflecta influenta supradimensionata a miliardarului american George Soros.
  Raspunzand la o intrebare cu privire la posibilitatea ca UE sa interzica organizarea consultarii nationale cu privire la asa-numitul plan Soros privind imigrantii, Lázár a spus ca nu crede in reusita acestei initiative, intrucat este vorba despre o chestiune de competenta nationala.

  ,,Sunt surprins de faptul ca politicienii care pretind ca sunt liberali europeni protesteaza impotriva unei institutii democratice. Eurodeputatii de stanga si cei liberali continua sa se joace cu Ungaria si Polonia, iar in cazul Ungariei subiectul recurent a fost gardul de la frontiera.  Suntem gata pentru o dezbatere inca o data. Guvernul respecta decizia unor mari tari vest-europene de a deveni tari de imigranti, dar nu accepta eforturile lor de a forta schimbarea in tarile din Europa Centrala care nu sunt inca tari de imigranti"

  a spus János Lázár.
  Chiar daca statele membre UE continua sa afirme ca distributia imigrantilor si cotele obligatorii sunt doar ,,idei", in realitate s-au facut pasi pentru a le pune in aplicare ,,pe ascuns", fiind negociata aducerea imigrantilor din afara UE si relocarea acestora, a mai precizat seful de cabinet al premierului Ungariei.
  János Lázár a mai anuntat ca, la cererea lui Viktor Orban, serviciile de informatii au finalizat o evaluare privind activitatile lui George Soros la Berlin si Bruxelles si masura in care miliardarul american a reusit sa influenteze opinia la adresa Ungariei.

  ,,Raportul concluzioneaza ca organizatiile lui Soros au avut o influenta puternica asupra a ceea ce a spus si facut Comisia Europeana in legatura cu o disputa cu Ungaria cu privire la fonduri norvegiene.
  Organizatiile Soros au capacitatea de a influenta procesul de luare a deciziilor in cadrul Comisiei Europene, ceea ce inseamna ca acestia isi pot introduce declaratiile in rapoartele europene in legatura cu Ungaria. Mai mult, fosti angajati ai organizatiilor Soros pot obtine locuri de munca in aceste organisme europene"

  a spus politicianul.

  János Lázár este reprezentant al partidului FIDESZ (conservator, si nationalist in problemele cu intergrarea europeana) si este cunoscut pentru afirmatia din 2008 pe vrema cand era primar, cand a spus ca oamenii care nu au nimic (sunt saraci) nu valoreaza nimic. In 2014 pe un site maghiar de stiri a aparut o informasie conform careia Lázár ar avea de dat inapoi statului o suma foarte mare de bani pentru calatorii facute ilegal din bugetul guvernului. La mai putin de o luna de la aparitia stirii, sub presiunea lui János Lázár, jurnalistul a fost concediat.
  Mai este cunoscut si pentru discursul radical, pe 5 iunie 2017, cu ocazia Zilei Coeziunii Nationale, marcata in aceeasi zi cu comemorarea semnarii Tratatului de la Trianon in 1920, care a consfintit noile frontiere ale statului ungar in urma Primului Razboi Mondial, declarand:

  ,,Natiunea ungara ar trebui sa primeasca cel putin reparatii morale, daca nu materiale, pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii".

  The post Paranoia e mare in Ungaria. In spatele Comisiei Europene s-ar afla… George Soros! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sunteti in cautarea unui loc de munca? Incercati Targul de Cariere.


  [2017-11-18]
  Trade Center Oradea (langa Lotus Center) va fi joi, 16 noiembrie, de la ora 10.00, gazda unei noi editii a Targului de Cariere. Vor participa peste 30 de companii si organizatii din domenii variate, de la IT la auto si fast-food. Sunt asteptati cu oferte de joburi, internshipuri si programe de voluntariat, toti cei care […]
  The post Sunteti in cautarea unui loc de munca? Incercati Targul de Cariere. appeared first on Presa Oradea.
   Trade Center Oradea (langa Lotus Center) va fi joi, 16 noiembrie, de la ora 10.00, gazda unei noi editii a Targului de Cariere. Vor participa peste 30 de companii si organizatii din domenii variate, de la IT la auto si fast-food.
  Sunt asteptati cu oferte de joburi, internshipuri si programe de voluntariat, toti cei care vor sa faca urmatorul pas in viata lor pro-fesionala.
  Printre participanti se vor afla: berg COMPUTERS (IT&Software), Corporactive Consulting (Recrutare), Inteva Products (Auto&Automotive), Nidec (Productie&Tehnica), Celestica (Productie&Tehnica), Eberspaecher Exhaust Technology (Auto&Automotive) Faist Light Metals (Productie&Tehnica), Penny Market (Retail&FMCG), Plexus (Pro-ductie&Tehnica), AJOFM Bihor (Recrutare), Stefanini (IT&Software) si Valiant TMS (Auto&Automotive).

  De asemenea, vor fi prezente Cerved Credit Collection SpA, Comau, Connect Group, Double Tree by Hilton, FinProm, H.Essers Oradea, KFC, KUKA, Leroy Merlin, McDonald's, Profi, RCS&RDS, RE/MAX Joy, Sykes, VPK Packaging si Universitatea din Oradea.

  ,,Dupa cum se poate observa, multe companii angajeaza in domeniile Automotive, Productie si Tehnica, dar si in IT, Retail, Vanzari, Logistica&Transport sau Turism. Oradenii sunt asteptati pe 16 noiembrie la Trade Center, intre orele 10 – 17. Ii sfatuim sa isi pregateasca CV-ul si sa vina sa-i cunoasca pe reprezentantii brandurilor prezente la Targul de Cariere. Bineinteles ca intrarea este libera"

  sustine Ioana Oros, PR Manager al Targului de Cariere.
  Organizatorii au pregatit pentru participanti si activitati relaxante, iar la Info Point vor putea fi printate si CV-uri pentru cei care nu le au pregatite.

  ,,VR Zone este marea surpriza a editiei din acest an si este locul unde se poate explora fascinanta lume virtuala cu ajutorul tehnologiei. Mai mult, cei prezenti se vor putea bucura de zona de Gaming, unde vor avea la dispozitie jocuri arcade"

  declara Mihai Cotos, fondatorul Targului de Cariere.

  In cadrul evenimentului, vizitatorii se pot adresa specialistilor in recrutare si psiholologilor de la Standul de Demisii. Candidatii pot cere sfaturi despre procedurile legale pe care trebuie sa le respecte in cazul unei demisii, precum si despre posibilitati de luat in calcul pentru construirea urmatorilor pasi in cariera.
  Toti participantii care ajung la Targul de Cariere Oradea vor primi un talon de tombola, cu ajutorul caruia se vor putea, apoi, inscrie la concursul vidaXL. Premiul constaintr-un voucher de cumparaturi de 500 de euro pe site-ul vidaxl.ro.
  Targul de Cariere Oradea a ajuns la a 10-a editie, iar pe 16 noiembrie sunt asteptati 2.000 de candidati. Targul este deschis intre orele 10 – 17 si intrarea este libera. Mai multe informatii gasiti pe targuldecariere.ro.
  Ichim Vasilica
  The post Sunteti in cautarea unui loc de munca? Incercati Targul de Cariere. appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Totul despre Targul de Craciun 2017 din Oradea! (PROGRAM)


  [2017-11-17]
  Editia a treia a Targului de Craciun Oradea isi va deschide portile la sfarsitul lunii noiembrie, in Piata Unirii, intr-un decor de poveste care va aduce magia sarbatorilor de iarna in sufletele celor ce ii trec pragul. Doua locatii vor intampina oradenii, dar si turistii, in acest an la Targul de Craciun Oradea:  Piata Unirii […]
  The post Totul despre Targul de Craciun 2017 din Oradea! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
   Editia a treia a Targului de Craciun Oradea isi va deschide portile la sfarsitul lunii noiembrie, in Piata Unirii, intr-un decor de poveste care va aduce magia sarbatorilor de iarna in sufletele celor ce ii trec pragul. Doua locatii vor intampina oradenii, dar si turistii, in acest an la Targul de Craciun Oradea:  Piata Unirii si Cetatea Oradea.
  Piata Unirii va reprezenta punctul de distractie al sarbatorilor de iarna, atat prin decor cat si prin activitati. Programul evenimentului va include o serie de activitati si momente specifice sarbatorilor de iarna, de la concerte de colinde la ateliere pentru copii sau casutele cu cadouri pentru cei dragi. O roata gigantica va ridica vizitatorii deasupra orasului, de unde vor putea sa vada proiectiile magice de pe cladiri, casutele cu bunatati, bradul de Craciun si patinoarul.

  Cei mici dar si cei mari vor avea parte de multa distractie si creativitate in cele 3 zone de distractie si veselie: Atelierul lui Mos Craciun (atelierul de manufactura ceramica), Carusel Roata si simulator 3 D si Patinoar.
  Piata Unirii va gazdui anul acesta magia Craciunului, incepand cu data de 30 noiembrie, ora 18:00, cand toate cladirile se vor lumina, introducand vizitatorii in lumea de poveste a Sarbatorilor de Iarna din Oradea.
  Langa bradul de Craciun copiii il vor intalni pe Mos Craciun in zilele de 8-9-10-16-17-20-21-22-23 decembrie, orele 18:00-20:00.
  Vor fi amenajate 5 zone: casute cu cadouri, zona de food, zona de copii, zona de distractii si scena. Deschidere oficiala cu aprinderea miilor de beculete a Sarbatorilor de Iarna se va face pe 30 noiembrie – ora 18:00 Piata Unirii. Oradenii se vor putea bucura de tot ce le ofera Piata Unirii de luni pana joi 14:00-21:00 cu program prelungit vineri sambata si duminica (12:00-22:00).
  Pe scena vor urca: Nicu Alifantis & Zan (joi, 30 noiembrie - ora 19:00), Jazzapella (sambata, 2 decembrie - ora 20:00), Ducu Bertzi & Friends (duminica, 3 decembrie - ora 20:00), Cornelia Tihon & Invitati - ocolul pamantului in 80 de colinde (vineri, 8 decembrie - ora 19:00), Narcisa Suciu (sambata, 9 decembrie - ora 20:00), Bolyki Balázs Soul&Gospel din Ungaria (duminica, 10 decembrie - ora 19:00)

  Ansamblul Icoane - Teatrul Regina Maria (marti, 12 decembrie - ora 19:00), Ianna Novac - Colinde Pop Opera (vineri, 15 decembrie - ora 20:00), Nicola (sambata, 16 decembrie - ora 20:00), Boney M (Liz Mitchell) - Christmas Songs (duminica, 17 decembrie - ora 20:00), Stefan Banica Junior - Concert de Craciun (joi, 21 decembrie - ora 20:00), Concert de colinde - Ansamblul Artistic Profesionist Crisana (sambata, 23 decembrie - ora 19:00), Colindatori oradeni pe scena (din 11 si pana pe 23 decembrie, intre ora 17:00 si 19:00).
  Atelierul lui Mos Craciun va fi deschis de luni pana joi intre 14:00 si 20:00 iar de vineri pana duminica, intre 12:00 si 20:00. Patinoarul - Roata Carusel si Simulatorul 3D vor fi deschise de luni pana joi intre 14:00 si 21:00 iar de vineri pana duminica intre 12:00 si 22:00.
  Bunatati culinare cu Horia Varlan si Antonio Passarelli
  Vechile traditii romanesti de Craciun, bucatele bunicii si mestesugurile vor cuceri Cetatea Oradea din 8 pana in 17 decembrie. Mesteri populari, producatori locali, dar si spectacole de colinzi vor purta Cetatea Oradea intr-o atmosfera magica. Casa Vinului, Casa cu Bunatati, Cina Porcului, atelierele handmade, ornamentele de Craciun si Targul Vintage sunt doar cateva din surprizele Cetatii. Cei mici se vor putea bucura de ateliere  in care sa-si produca propriile globuri de sticla sau ornamente de Craciun.
  Traditiile culinare si bucatele dupa retetele bunicii vor fi aduse de doi masterchefi renumiti: Horia Varlan si Antonio Passarelli. In fiecare weekend, un masterchef va participa si prezenta cina porcului si va gati dupa retete unice cele mai bune mancaruri. Compania Andromin, in calitate de partener principal, va pune la dispozitia celor doi bucatari mai mult de 4 porci, care vor fi folositi pentru evenimentul dedicat cinei porcului. Participantii la eveniment vor putea cumpara produse proaspete din carne sau preparatele care vor fi pregatite acolo.

  Pe aleea mestesugarilor, copiii se pot bucura de Atelierul podoabelor de Craciun, in care isi vor putea crea propriile ornamente de Craciun in cele doua sambete si duminici de la ora 17:00 la 21:00.
  PROGRAM:
  1
  8 decembrie - vineri
  1
  Corpul G: Targ Vintage - Clubul Lions 22, orele 17:00 - 20:00
  Corp J: Casa cu Bunatati , orele 12:00-21:00
  Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00
  Grota Rosie: Targ Handmade - Asociatia Culture for Life, orele 12:00 - 21:00
  Corpul I: Asociatia ,,Astroclub Meridian O", orele 17:00 - 22:00
  1
  9-10 decembrie - sambata si duminica
  1
  Corpul G: Targ Vintage - Clubul Lions 22, orele 12:00 - 20:00
  Corp J: Casa cu Bunatati , orele 12:00-21:00
  Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00
  Grota Rosie: Targ Handmade - Asociatia Culture for Life, orele 12:00 - 21:00
  Curtea Cetatii: Cina Porcului - masterchef Horia Varlan, orele 14:00 - 16:00
  Strada Breslelor: Atelierul podoabelor de Craciun, orele 17:00-21:00; Atelier de Olarit, orele 17:00-21:00
  Corp M subsol: Tragere cu arcul, Expozitie Medievala, Jocuri de Societate, Realitate Virtuala - Asociatia Deus Vult, orele 10:00-20:00
  1
  11-14 decembrie - 16:00-19:00
  1
  Corp J: Casa cu Bunatati , orele 12:00-21:00
  Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00
  1
  15 decembrie - vineri
  1
  Corpul G: Targ Vintage - Clubul Lions 22, orele 17:00 - 19:00
  Corp J: Casa cu Bunatati , orele 12:00-21:00
  Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00
  Grota Rosie: Targ Handmade - Asociatia Culture for Life, orele 12:00 - 21:00
  1
  16-17 decembrie - sambata si duminica
  1
  Corpul G: Targ Vintage - Clubul Lions 22, orele 12:00 - 20:00
  Corp J: Casa cu Bunatati, orele 12:00-21:00
  Corp J: Casa Vinului, orele 12:00-21:00
  Corp I: Atelier de creatie podoabe de Craciun, felicitari cu specific astronomic, orele 10:00-13:00
  Grota Rosie: Targ Handmade - Asociatia Culture for Life, orele 12:00 - 21:00
  Curtea Cetatii: Cina Porcului - masterchef Antonio Passarelli, orele 14:00 - 16:00
  Strada Breslelor: Atelierul podoabelor de Craciun, orele 16:00-21:00; Atelier de Olarit, orele 16:00-21:00
  Corp M subsol: Tragere cu arcul, Expozitie Medievala, Jocuri de Societate, Realitate Virtuala - Asociatia Deus Vult, orele 10:00-20:00
  Targul de Craciun Oradea este organizat de Asociatia pentru promovarea turismului din Oradea si regiune si finantat de Primaria Municipiului Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Totul despre Targul de Craciun 2017 din Oradea! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Aveti imagini de la Revolutie, din Oradea? Duceti-le la Muzeul Cetatii!


  [2017-11-16]
  Muzeul Cetatii si Orasului Oradea demareaza un nou proiect expozitional cu sprijinul cetatenilor, intitulat ,,Revolutia din '89 prin ochii bihorenilor". In perioada 16 noiembrie - 7 decembrie 2017, Muzeul organizeaza o campanie de strangere de fotografii realizate de bihorenii care au participat la Revolutia din decembrie 1989 in orasele din judetul Bihor. Astfel, la sediul […]
  The post Aveti imagini de la Revolutie, din Oradea? Duceti-le la Muzeul Cetatii! appeared first on Presa Oradea.
   Muzeul Cetatii si Orasului Oradea demareaza un nou proiect expozitional cu sprijinul cetatenilor, intitulat ,,Revolutia din '89 prin ochii bihorenilor". In perioada 16 noiembrie - 7 decembrie 2017, Muzeul organizeaza o campanie de strangere de fotografii realizate de bihorenii care au participat la Revolutia din decembrie 1989 in orasele din judetul Bihor.
  Astfel, la sediul Muzeului Cetatii si Orasului Oradea din Piata Emanuil Gojdu nr. 39-41, in intervalul orar 12.00-17.00, de marti pana duminica, inclusiv, cetatenii care au realizat fotografii in decembrie 1989 sunt asteptati pentru a oferi muzeografilor spre scanare sau donatie imaginile realizate in cadrul adunarilor publice, care surprind primele momente de libertate si bucuria exprimata odata cu caderea comunismului. Toti cei care vor face acest gest vor fi rasplatiti cu o intrare gratuita in Muzeul Orasului si Cetatii Oradea.

  De asemenea, bihorenii care mai detin obiecte (steaguri, pancarte, manifeste etc.) care au fost folosite in acele zile le pot oferi Muzeului spre a fi valorificate intr-o expozitie dedicata Revolutiei di '89. In cadrul acestei campanii, marturiile scrise ale celor care au iesit in strada sau au participat, intr-un fel sau altul, la constituirea primelor organisme de conducere vor fi adunate de catre muzeografi.

  Toate aceste documente vor sta la baza unei noi expozitii gandite de specialistii Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, un proiect care va fi inaugurat in a doua parte a lunii decembrie 2017. Implicarea cetatenilor in astfel de proiecte expozitionale este un deziderat al Muzeului Cetatii si Orasului Oradea, care considera ca memoria si sprijinul comunitatii locale trebuie valorificate pentru a salva trecutul de inevitabila uitare.

  Anul trecut, in cadrul campaniei ,,Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!", oradenii au oferit peste 800 de obiecte care, ulterior, au stat la baza realizarii a doua mari expozitii de succes si foarte apreciate de vizitatori, ,,Magazinul Mixt" si "Copilaria in Epoca de Aur".
  Ichim Vasilica
  The post Aveti imagini de la Revolutie, din Oradea? Duceti-le la Muzeul Cetatii! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Universitatea din Oradea: locul 2.380 in lume, 803 in Europa si 16 in Romania!


  [2017-11-13]
  Universitatea din Oradea este pe locul 2.380 in lume in topul University Ranking by Academic Performance (URAP), cu un punctaj total de 49.33 (prin comparatie, Universitatea Harvard care este pe primul loc, are 600.00)¸ pe locul 803 in Europa si pe locul 16 in Romania. La nivel mondial, cea mai bine plasata institutie academica din […]
  The post Universitatea din Oradea: locul 2.380 in lume, 803 in Europa si 16 in Romania! appeared first on Presa Oradea.
   Universitatea din Oradea este pe locul 2.380 in lume in topul University Ranking by Academic Performance (URAP), cu un punctaj total de 49.33 (prin comparatie, Universitatea Harvard care este pe primul loc, are 600.00)¸ pe locul 803 in Europa si pe locul 16 in Romania.
  La nivel mondial, cea mai bine plasata institutie academica din tara este Universitatea Politehnica din Bucuresti care este pe locul 709, cu 309.55 de puncte (locul I in clasamentul pe Romania).
  In anul 2017, Universitatea din Oradea este inclusa in topul URAP in care se afla 17 dintre cele mai importante universitati din Romania, facand astfel pasi importanti in recunoasterea performantelor institutiei la nivel national si international.

  In total, clasamentul URAP ierarhizeaza primele 2.500 de universitati din intreaga lume, iar pozitionarea in acest top este cu atat mai importanta cu cat in anul 2017 exista aproximativ 27.000 de universitati la nivel mondial.
  Performanta Universitatii din Oradea vine in contextul in care URAP este mentionat ca unul dintre cele patru sisteme de clasificare care masoara exclusiv performanta academica.
  Ierarhizarea URAP are in vedere baze de date internationale (Web of Science, Scopus si Google Scholar) prin care poate fi urmarita performanta academica a universitatilor.
  Topul URAP tine cont de indicatori cantitativi (productivitatea stiintifica exprimata prin numarul de articole publicate si impactul cercetarilor stiintifice prin numarul de citari), dar si de indicatori calitativi care redau impactul cercetarilor stiintifice in comunitatea internationala, precum si colaborarile stiintifice de nivel international exprimate prin articolele publicate in colaborare cu autori din strainatate.

  Ponderea indicatorilor in cadrul ierarhizarii este: numarul de articole publicate (21%), totalul documentelor stiintifice publicate (10%), numarul de citari (21%), impactul total al articolelor stiintifice (18%), impactul total al citarilor (15%), articole stiintifice publicate in parteneriate internationale (15%).

  ,,Ii felicitam pe colegii nostri care, prin activitatea lor stiintifica si de cercetare, au pozitionat Universitatea noastra pe harta internationala a institutiilor de invatamant superior performante"

  se afirma intr-un comunicat semnat de rectorul Constantin Bungau.
  Primele trei universitati din lume sunt Harvard (SUA) cu 600.00 puncte, University of Toronto (Canada) cu 569.53 de puncte si University of Oxford (UK) cu 551.26 puncte. In ceea ce priveste universitatile romanesti niciuna nu a prins topul 500. Cea mai bine plasata (locul 709) este Politehnica din Bucuresti cu 309.55 de puncte, urmata de Babes Bolyai din Cluj-Napoca (locul 739) cu 308.42 de puncte si Universitatea din Bucuresti (locul 764) cu 307.90 de puncte.
  Ichim Vasilica
  The post Universitatea din Oradea: locul 2.380 in lume, 803 in Europa si 16 in Romania! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Gata cu inghesuiala si atmosfera de birt. Se deschide noua autogara Stefan cel Mare!


  [2017-11-12]
  Veste buna pentru o parte dintre cei care tranziteaza Oradea. Imaginile cu zeci de oameni inghesuindu-se pe un trotuar de o jumatate de metru, cu genti, plase si alte bagaje, care puteau fi vazute zilnic langa Gara Oradea, spre Bulevardul Stefan cel Mare, se vor schimba. Se vede deja noua autogara OTL. Modernitatea unui oras […]
  The post Gata cu inghesuiala si atmosfera de birt. Se deschide noua autogara Stefan cel Mare! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna pentru o parte dintre cei care tranziteaza Oradea. Imaginile cu zeci de oameni inghesuindu-se pe un trotuar de o jumatate de metru, cu genti, plase si alte bagaje, care puteau fi vazute zilnic langa Gara Oradea, spre Bulevardul Stefan cel Mare, se vor schimba. Se vede deja noua autogara OTL.
  Modernitatea unui oras se vede si prin importanta pe care o acorda portilor prin care se intra si se iese din el. In statii si gari, oamenii isi asteapta sau isi conduc prietenii, rudele, familia. Acolo, strainii iau prima data contact cu acest oras, aspect care le poate schimba complet parerea despre el.
  Sunt oameni care isi formasera o parere gresita despre Oradea doar pentru faptul ca, trecand cu trenul spre Vest, vazusera gara care, in urma cu cativa ani, era intr-o stare jalnica. Tocmai de aceea, orice investitie care vine in rezolvarea acestor aspecte este mai mult decat de apreciat.

  Ultima dintre acestea, nu singura si nici cea de pe urma, este Autogara Stefan cel Mare care se construieste langa Gara Oradea. Valoarea contractului este de 116.121,43 lei (fara TVA), iar finantarea provine integral de la bugetul local al Municipiului Oradea.

  ,,Sunt construite cladirea compusa din sala de asteptare, punct de informare si vanzare a titlurilor de calatorie, birou administrativ, spatiu comercial si trei grupuri sanitare, din care unul pentru persoane cu dizabilitati, platforma  cu 4 peroane pentru imbarcarea-debarcarea calatorilor si o zona de asteptare exterioara cu copertina metalica.
  Autogara va deservi operatorii de transport cu licente de traseu valabile si care penetreaza orasul dinspre nord-vest. Astfel, persoanelor  care calatoresc permanent (navetisti) sau ocazional cu mijlocale de transport care vor accesa noua autogara li se va oferi, pe langa modalitatea eficienta de trasbordare (o statie de tramvai prin care se face legatura cu toate zonele orasului) si conditii calitativ superioare"

  se afirma intr-un raspuns al OTL.

  Pe langa statia aflata in constructie, in Oradea exista si sunt deja functionale alte doua. Autogara Nufarul, data in folosinta la inceputul anului 2014, care deserveste operatorii de transport care acceseaza orasul din partea de sud si Autogara Decebal, data in folosinta in aprilie 2016 si care deserveste operatorii de transport care acceseaza orasul din partea de sud-vest (Santandrei, Cheresig, Salonta).
  Conform OTL, lucrarile la noua autogara se vor finaliza in cursul acestei luni.
  Ichim Vasilica
  The post Gata cu inghesuiala si atmosfera de birt. Se deschide noua autogara Stefan cel Mare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Un razboi cu Coreea de Nord ar produce 300.000 de morti in primele zile!


  [2017-11-10]
  Un raport al Congresului Statelor Unite a identificat sapte optiuni militare pentru a face fata amenintarii programului cu arme nucleare din Coreea de Nord. Acesta avertizeaza ca un eventual conflict militar, cu arme conventionale, in Peninsula Coreeana ar putea produce pana la 300.000 de morti in primele zile de lupta. Serviciul de Cercetare al Congresului […]
  The post Un razboi cu Coreea de Nord ar produce 300.000 de morti in primele zile! appeared first on Presa Oradea.
   Un raport al Congresului Statelor Unite a identificat sapte optiuni militare pentru a face fata amenintarii programului cu arme nucleare din Coreea de Nord. Acesta avertizeaza ca un eventual conflict militar, cu arme conventionale, in Peninsula Coreeana ar putea produce pana la 300.000 de morti in primele zile de lupta.
  Serviciul de Cercetare al Congresului ofera variante care pornesc de la limitarea situatiei si actiuni de descurajare pana la schimbarea regimului de la Phenian si retragerea completa a trupelor americane din Coreea de Sud, sustine site-ul agentiei Yonhap.
  Celelalte optiuni sunt mentinerea starii de alerta militara, ,,contracararea achizitionarii de catre Coreea de Nord a unor sisteme de livrare capabile sa ameninte Statele Unite", prin doborarea tuturor rachetelor balistice testate de catre Phenian si eliminarea instalatiilor nucleare si pentru activitati asociate.

  Raportul Congresului SUA avertizeaza ca un eventual conflict militar in Peninsula Coreeana ar putea produce pana la 300.000 de morti in primele zile de lupta. Estimarea se bazeaza pe premisa ca nord-coreenii vor utiliza doar munitii conventionale, nu arme nucleare. Totodata, Coreea de Nord ar putea sa lanseze rachete spre Japonia, inclusiv asupra bazelor militare americane stationate acolo.

  ,,Escaladarea unui conflict militar in peninsula ar putea afecta in jur de 25 de milioane de oameni din ambele parti ale frontierei, incluzand cel putin 100.000 de cetateni americani (estimarile se ridica la 500.000). Chiar daca (Coreea de Nord) utilizeaza doar munitiile sale conventionale, estimarile variaza intre 30.000 si 300.000 de morti in primele zile de lupta"

  se arata in documentul prezentat in Congresul Statelor Unite.

  Costurile unui razboi conventional ar putea atinge 70% din produsul intern brut anual al Coreei de Sud, care a fost de 1,4 trilioane de dolari in 2016, se mai arata in raport.
  Raport vine pe fondul escaladarii tensiunilor din Peninsula Coreeana, iar Statele Unite sustin ca regimul de la Phenian si-a construit un arsenal nuclear pentru a putea ameninta alte state. Presedintele american Donald Trump a avertizat ca va ,,distruge" Coreea de Nord in cazul in care liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma ,,misiunea sinucigasa" de a ameninta Statele Unite.
  The post Un razboi cu Coreea de Nord ar produce 300.000 de morti in primele zile! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Paranoia e mare in Ungaria. In spatele Comisiei Europene s-ar afla... George Soros!


  [2017-11-10]
  Eforturile unor factiuni din Parlamentul European de a discredita si submina Ungaria sunt in desfasurare la Bruxelles, a declarat joi, 9 moiembrie 2017, János Lázár, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban. Lázár le-a cerut europarlamentarilor sa respecte Ungaria si sa nu insulte cetatenii ungari, lasand de inteles ca recentele critici aduse autoritatilor de […]
  The post Paranoia e mare in Ungaria. In spatele Comisiei Europene s-ar afla… George Soros! appeared first on Presa Oradea.
   Eforturile unor factiuni din Parlamentul European de a discredita si submina Ungaria sunt in desfasurare la Bruxelles, a declarat joi, 9 moiembrie 2017, János Lázár, seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
  Lázár le-a cerut europarlamentarilor sa respecte Ungaria si sa nu insulte cetatenii ungari, lasand de inteles ca recentele critici aduse autoritatilor de la Budapesta reflecta influenta supradimensionata a miliardarului american George Soros.
  Raspunzand la o intrebare cu privire la posibilitatea ca UE sa interzica organizarea consultarii nationale cu privire la asa-numitul plan Soros privind imigrantii, Lázár a spus ca nu crede in reusita acestei initiative, intrucat este vorba despre o chestiune de competenta nationala.

  ,,Sunt surprins de faptul ca politicienii care pretind ca sunt liberali europeni protesteaza impotriva unei institutii democratice. Eurodeputatii de stanga si cei liberali continua sa se joace cu Ungaria si Polonia, iar in cazul Ungariei subiectul recurent a fost gardul de la frontiera.  Suntem gata pentru o dezbatere inca o data. Guvernul respecta decizia unor mari tari vest-europene de a deveni tari de imigranti, dar nu accepta eforturile lor de a forta schimbarea in tarile din Europa Centrala care nu sunt inca tari de imigranti"

  a spus János Lázár.
  Chiar daca statele membre UE continua sa afirme ca distributia imigrantilor si cotele obligatorii sunt doar ,,idei", in realitate s-au facut pasi pentru a le pune in aplicare ,,pe ascuns", fiind negociata aducerea imigrantilor din afara UE si relocarea acestora, a mai precizat seful de cabinet al premierului Ungariei.
  János Lázár a mai anuntat ca, la cererea lui Viktor Orban, serviciile de informatii au finalizat o evaluare privind activitatile lui George Soros la Berlin si Bruxelles si masura in care miliardarul american a reusit sa influenteze opinia la adresa Ungariei.

  ,,Raportul concluzioneaza ca organizatiile lui Soros au avut o influenta puternica asupra a ceea ce a spus si facut Comisia Europeana in legatura cu o disputa cu Ungaria cu privire la fonduri norvegiene.
  Organizatiile Soros au capacitatea de a influenta procesul de luare a deciziilor in cadrul Comisiei Europene, ceea ce inseamna ca acestia isi pot introduce declaratiile in rapoartele europene in legatura cu Ungaria. Mai mult, fosti angajati ai organizatiilor Soros pot obtine locuri de munca in aceste organisme europene"

  a spus politicianul.

  János Lázár este reprezentant al partidului FIDESZ (conservator, si nationalist in problemele cu intergrarea europeana) si este cunoscut pentru afirmatia din 2008 pe vrema cand era primar, cand a spus ca oamenii care nu au nimic (sunt saraci) nu valoreaza nimic. In 2014 pe un site maghiar de stiri a aparut o informasie conform careia Lázár ar avea de dat inapoi statului o suma foarte mare de bani pentru calatorii facute ilegal din bugetul guvernului. La mai putin de o luna de la aparitia stirii, sub presiunea lui János Lázár, jurnalistul a fost concediat.
  Mai este cunoscut si pentru discursul radical, pe 5 iunie 2017, cu ocazia Zilei Coeziunii Nationale, marcata in aceeasi zi cu comemorarea semnarii Tratatului de la Trianon in 1920, care a consfintit noile frontiere ale statului ungar in urma Primului Razboi Mondial, declarand:

  ,,Natiunea ungara ar trebui sa primeasca cel putin reparatii morale, daca nu materiale, pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii".

  The post Paranoia e mare in Ungaria. In spatele Comisiei Europene s-ar afla… George Soros! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sunteti in cautarea unui loc de munca? Incercati Targul de Cariere.


  [2017-11-09]
  Trade Center Oradea (langa Lotus Center) va fi joi, 16 noiembrie, de la ora 10.00, gazda unei noi editii a Targului de Cariere. Vor participa peste 30 de companii si organizatii din domenii variate, de la IT la auto si fast-food. Sunt asteptati cu oferte de joburi, internshipuri si programe de voluntariat, toti cei care […]
  The post Sunteti in cautarea unui loc de munca? Incercati Targul de Cariere. appeared first on Presa Oradea.
   Trade Center Oradea (langa Lotus Center) va fi joi, 16 noiembrie, de la ora 10.00, gazda unei noi editii a Targului de Cariere. Vor participa peste 30 de companii si organizatii din domenii variate, de la IT la auto si fast-food.
  Sunt asteptati cu oferte de joburi, internshipuri si programe de voluntariat, toti cei care vor sa faca urmatorul pas in viata lor pro-fesionala.
  Printre participanti se vor afla: berg COMPUTERS (IT&Software), Corporactive Consulting (Recrutare), Inteva Products (Auto&Automotive), Nidec (Productie&Tehnica), Celestica (Productie&Tehnica), Eberspaecher Exhaust Technology (Auto&Automotive) Faist Light Metals (Productie&Tehnica), Penny Market (Retail&FMCG), Plexus (Pro-ductie&Tehnica), AJOFM Bihor (Recrutare), Stefanini (IT&Software) si Valiant TMS (Auto&Automotive).

  De asemenea, vor fi prezente Cerved Credit Collection SpA, Comau, Connect Group, Double Tree by Hilton, FinProm, H.Essers Oradea, KFC, KUKA, Leroy Merlin, McDonald's, Profi, RCS&RDS, RE/MAX Joy, Sykes, VPK Packaging si Universitatea din Oradea.

  ,,Dupa cum se poate observa, multe companii angajeaza in domeniile Automotive, Productie si Tehnica, dar si in IT, Retail, Vanzari, Logistica&Transport sau Turism. Oradenii sunt asteptati pe 16 noiembrie la Trade Center, intre orele 10 – 17. Ii sfatuim sa isi pregateasca CV-ul si sa vina sa-i cunoasca pe reprezentantii brandurilor prezente la Targul de Cariere. Bineinteles ca intrarea este libera"

  sustine Ioana Oros, PR Manager al Targului de Cariere.
  Organizatorii au pregatit pentru participanti si activitati relaxante, iar la Info Point vor putea fi printate si CV-uri pentru cei care nu le au pregatite.

  ,,VR Zone este marea surpriza a editiei din acest an si este locul unde se poate explora fascinanta lume virtuala cu ajutorul tehnologiei. Mai mult, cei prezenti se vor putea bucura de zona de Gaming, unde vor avea la dispozitie jocuri arcade"

  declara Mihai Cotos, fondatorul Targului de Cariere.

  In cadrul evenimentului, vizitatorii se pot adresa specialistilor in recrutare si psiholologilor de la Standul de Demisii. Candidatii pot cere sfaturi despre procedurile legale pe care trebuie sa le respecte in cazul unei demisii, precum si despre posibilitati de luat in calcul pentru construirea urmatorilor pasi in cariera.
  Toti participantii care ajung la Targul de Cariere Oradea vor primi un talon de tombola, cu ajutorul caruia se vor putea, apoi, inscrie la concursul vidaXL. Premiul constaintr-un voucher de cumparaturi de 500 de euro pe site-ul vidaxl.ro.
  Targul de Cariere Oradea a ajuns la a 10-a editie, iar pe 16 noiembrie sunt asteptati 2.000 de candidati. Targul este deschis intre orele 10 – 17 si intrarea este libera. Mai multe informatii gasiti pe targuldecariere.ro.
  Ichim Vasilica
  The post Sunteti in cautarea unui loc de munca? Incercati Targul de Cariere. appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Teatrul Regina Maria in turneu la doua Festivaluri importante, la Bucuresti si Craiova


  [2017-11-08]
  Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria s-a intors la Oradea dupa un turneu de o saptamana, la Festivalul National de Teatru din Bucuresti si Festivalul International ,,Elena Teodorini" din Craiova, in care a reusit sa ridice in picioare atat publicul bucurestean cat si pe cel craiovean. Prima oprire din cadrul turneului a fost la […]
  The post Teatrul Regina Maria in turneu la doua Festivaluri importante, la Bucuresti si Craiova appeared first on Presa Oradea.
   Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria s-a intors la Oradea dupa un turneu de o saptamana, la Festivalul National de Teatru din Bucuresti si Festivalul International ,,Elena Teodorini" din Craiova, in care a reusit sa ridice in picioare atat publicul bucurestean cat si pe cel craiovean.
  Prima oprire din cadrul turneului a fost la Festivalul National de Teatru din Bucuresti, unde a participat cu doua spectacole: ,,Cafeneaua Pirandello", care s-a jucat pe 24 octombrie, la Sala Studio a Teatrului National ,,I. L. Caragiale" si ,,Cabaretul Dada", care a avut doua reprezentatii, in 25 si 26 octombrie, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra.

  Ambele spectacole au fost primite cu entuziasm. Mihai Brezeanu scriind pe Liter.Net.ro ca spectacolul ,,Cafeneaua Pirandello" este ,,o imbinare inedita de poezie – umor – oniric, privilegiind in egala masura gestul si nemiscarea, muzica si tacerea, reflectoarele si intunericul", iar Dana Mischie spunand despre ,,Cabaretul Dada", intr-un articol aparut pe Adevarul.ro, ca ,,pentru acest spectacol si Dada ar face o exceptie si s-ar lasa definita".

  De la Festivalul National de Teatru oradenii s-au indreptat cu mult entuziasm spre Craiova, unde au participat, cu musicalul ,,Scripcarul pe acoperis", la cea de-a XV-a editie a Festivalului International ,,Elena Teodorini".
  Festivalul, organizat de Opera Romana Craiova, se desfasoara in perioada 1 octombrie - 12 noiembrie 2017 si sarbatoreste anul acesta 160 de ani de la nasterea Elenei Teodorini, prima cantareata din Romania care a urcat pe scena de la Scala din Milano.

  Teatrul Regina Maria a fost singura trupa din programul bogat in evenimente al sarbatorii muzicale craiovene ce nu s-a inscris in categoria teatrului liric. A reusit, insa, sa capteze pana si atentia spectatorilor mai tineri, care au trait cu emotie fiecare moment si au aplaudat frenetic dupa fiecare scena.
  Ichim Vasilica
  The post Teatrul Regina Maria in turneu la doua Festivaluri importante, la Bucuresti si Craiova appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Inca un pasaj suprateran in Oradea. La intersectia centurii cu strada Universitatii!


  [2017-11-08]
  Alaturi de celelalte pasaje care au fost deja realizate pe centura (cele din dreptul DN 76 si DN 79), proiectul are in vedere atat fluidizarea traficului cat si eliminarea unei zone cu potential de accidente soldate cu decese. Sub pasaj este prevazuta amenajarea unei treceri pentru pietoni si a unei piste de biciclete. Primaria Oradea […]
  The post Inca un pasaj suprateran in Oradea. La intersectia centurii cu strada Universitatii! appeared first on Presa Oradea.
   Alaturi de celelalte pasaje care au fost deja realizate pe centura (cele din dreptul DN 76 si DN 79), proiectul are in vedere atat fluidizarea traficului cat si eliminarea unei zone cu potential de accidente soldate cu decese. Sub pasaj este prevazuta amenajarea unei treceri pentru pietoni si a unei piste de biciclete.
  Primaria Oradea a comandat un studiu de fezabilitate, finalizat deja de catre o companie de proiectare din Cluj-Napoca.


  ,,Urmeaza ca in sedinta Consiliului Local de saptamana viitoare, acest proiect sa fie supus dezbaterii si aprobarii. Vom avea astfel un  nou pasaj, asemanator cu cele realizate la iesirea spre Arad si cea dinspre Nufarul, de-a lungul centurii si nu perpendicular pe centura. Lungimea pasajului va fi de aproximativ 1,1 km, inclusiv rampele acestuia. Valoarea investitiei este estimata la aproximativ 7,7 milioane de euro"

  a precizat primarul Ilie Bolojan.
  Dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economico, in a doua jumatate a lunii noiembrie se va trece la procedura de licitatie proiectare si executie, la pachet.

  Dupa adjudecarea acestei lucrari, va urma o perioada de trei luni, necesara pentru realizarea proiectului tehnic propriu-zis, iar apoi inca 18 luni pentru lucrarile efective. Acest lucru inseamna ca lucrarile vor incepe undeva in vara anului viitor, pentru ca spre sfarsitul anului 2019 - inceputul anului 2020, in functie de modul in care se vor derula lucrarile, pasajul sa fie pus in functiune.
  Sub pasaj este prevazuta amenajarea unei treceri pentru pietoni si a unei piste de biciclete.

  ,,Practic sunt doua constructii gemene, care au cate doua benzi pe sens fiecare. Diferenta de constructie dintre acest tip nou de pasaj si cele de 4 benzi este ca, practic, vor fi doua pasaje unul langa altul, la mijloc existand o diferenta de cca 1 m intre ele, care sa permita dilatatiile si contractiile pe timp de iarna-vara. Pasajul are trei deschideri cu o lungime totala de 80 m, iar spre Cartierul Europa va avea amplasate panouri antifonice, care le vor dubla pe cele existente"

  a explicat primarul Ilie Bolojan.

  In ceea ce priveste terenul pe care se va construi pasajul, primarul a completat:

  ,,Deja s-a adoptat o Hotarare de Consiliu Local prin care municipiul intentionaza sa preia terenul pe care se va construi pasajul. Dupa modelul aplicat la celelalte pasaje, avem deja realizata o discutie si un acord cu compania de drumuri si autostrazi, deci nu exista probleme din acest punct de vedere. Ar trebui ca, atat timp cat se deruleaza procedura de licitatie si partea de proiectare, sa apara si hotararea de guvern prin care sa ni se transfere amprenta acestui pasaj".

  Lucrarile urmeaza sa fie finantate din bugetul local sau din alte fonduri, daca se va castiga un proiect in acest sens.
  Ichim Vasilica
  The post Inca un pasaj suprateran in Oradea. La intersectia centurii cu strada Universitatii! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • ,,Romania prinde aripi" in Parcul Pet?fi din Oradea


  [2017-11-08]
  Societatea Ornitologica Romana (SOR), in colaborare cu Primaria Oradea, a desfasurat marti, 7 noiembrie 2017, in prezenta a zeci de elevi, o actiune educativa, informala, dar si practica, in Parcul Pet?fi. Acestia au montat 15 cuiburi pentru pasari, doua hranitoare si un panou informativ cu pasarile salbatice existente. Parcul Pet?fi a fost ales ca loc […]
  The post ,,Romania prinde aripi" in Parcul Pet?fi din Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Societatea Ornitologica Romana (SOR), in colaborare cu Primaria Oradea, a desfasurat marti, 7 noiembrie 2017, in prezenta a zeci de elevi, o actiune educativa, informala, dar si practica, in Parcul Pet?fi. Acestia au montat 15 cuiburi pentru pasari, doua hranitoare si un panou informativ cu pasarile salbatice existente.
  Parcul Pet?fi a fost ales ca loc de desfasurare a proiectului in urma consultarii specialistilor Directiei Tehnice din Primaria Oradea. Acesta este un parc populat cu foarte multe pasari, iar ca locatie este aproape de elevii voluntari de la Scoala Szacsvay Imre, care pe timpul iernii se vor ocupa de umplerea cu seminte a hranitoarelor pentru pasari, dar si de igenizarea acestora.

  Purtatorul de cuvant al SOR, Ovidiu Bufnila a sustinut in fata elevilor prezenti o lectie deschisa, in care le-a vorbit despre varietatea de pasari prezente in Parcul Pet?fi din Oradea, despre rolul fiecarei specii in natura, despre importanta hranirii acestor pasari in perioada de iarna decembrie-februarie, dar si despre modul de montare a cuibului, care intotdeauna trebuie sa fie indreptat spre S-V.
  Astfel, copii au aflat ca cioara, de exemplu, este o pasare sanitara, ca auselul cu cap galben este cea mai mica pasare din Romania, dar si din Europa, este de dimensiunea unei monede de 50 de bani si poate fi vazuta in Parcul Pet?fi,

  ca pasarea cu cel mai puternic cioc raportat la dimensiunea corpului ei este botgrosul, care are un cioc atat de puternic incat sfarma samburii de cirese si care de asemenea poate fi vazut tot aici, in Parcul Pet?fi.
  Totodata, copiii au aflat ca pasarile nu trebuie niciodata hranite cu paine sau seminte sarate sau prajite.


  ,,Ii invitam sa vina in Parcul Pet?fi pe parinti impreuna cu copiii lor, pe bunici impreuna cu nepotii, pe profesorii de biologie, de geografie, pe diriginti, si nu numai, impreuna cu clasele pe care le coordoneaza, sa vada varietatea de pasari, sa le urmareasca comportamentul si sa invete despre rolul lor in natura.
  In acest sens, am instalat aici, in parc, un panou educativ care contine imagini si informatii despre 18 pasari care traiesc in acest parc, dar numarul lor este mult mai mare. Tot aici vor gasi informatii despre modul de realizare a unui cuib sau a unei hranitori pentru pasari.  Doresc sa transmit ca stam la dispozitie tuturor celor interesati, elevi, profesori, si nu numai, cu foarte multe informatii si materiale, care pot fi descarcate de pe site-ul Societatii Romane de Ornitologie www.sor.ro"

  a spus Ovidiu Bufnila reprezenrantul Societatii Ornitologice Romane.

  La lectia deschisa au participat elevii Scolii Szacsvay Imre,  clasa a VIII C - coordonati de profesoara de biologie Kincs Grete si clasa a VI B - coordonati de Elisa Taut - profesoara de geografie si in acelasi timp directoare adjuncta a scolii. Scoala Szacsvay Imre din Oradea este partener al proiectului ,,Scoli si gradini prietenoase cu natura", in cadrul caruia elevii au sarcina de a umple hranitorile pentru pasarile din Parcul Pet?fi pe toata perioada rece, respectiv din decembrie si pana in februarie 2018.
  Ichim Vasilica
  The post ,,Romania prinde aripi" in Parcul Pet?fi din Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • ,,Romania prinde aripi" in Parcul Petofi din Oradea


  [2017-11-07]
  Societatea Ornitologica Romana (SOR), in colaborare cu Primaria Oradea, a desfasurat marti, 7 noiembrie 2017, in prezenta a zeci de elevi, o actiune educativa, informala, dar si practica, in Parcul Petofi. Acestia au montat 15 cuiburi pentru pasari, doua hranitoare si un panou informativ cu pasarile salbatice existente. Parcul Petofi a fost ales ca loc […]
  The post ,,Romania prinde aripi" in Parcul Petofi din Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Societatea Ornitologica Romana (SOR), in colaborare cu Primaria Oradea, a desfasurat marti, 7 noiembrie 2017, in prezenta a zeci de elevi, o actiune educativa, informala, dar si practica, in Parcul Petofi. Acestia au montat 15 cuiburi pentru pasari, doua hranitoare si un panou informativ cu pasarile salbatice existente.
  Parcul Petofi a fost ales ca loc de desfasurare a proiectului in urma consultarii specialistilor Directiei Tehnice din Primaria Oradea. Acesta este un parc populat cu foarte multe pasari, iar ca locatie este aproape de elevii voluntari de la Scoala Szacsvay Imre, care pe timpul iernii se vor ocupa de umplerea cu seminte a hranitoarelor pentru pasari, dar si de igenizarea acestora.

  Purtatorul de cuvant al SOR, Ovidiu Bufnila a sustinut in fata elevilor prezenti o lectie deschisa, in care le-a vorbit despre varietatea de pasari prezente in Parcul Petofi din Oradea, despre rolul fiecarei specii in natura, despre importanta hranirii acestor pasari in perioada de iarna decembrie-februarie, dar si despre modul de montare a cuibului, care intotdeauna trebuie sa fie indreptat spre S-V.
  Astfel, copii au aflat ca cioara, de exemplu, este o pasare sanitara, ca auselul cu cap galben este cea mai mica pasare din Romania, dar si din Europa, este de dimensiunea unei monede de 50 de bani si poate fi vazuta in Parcul Petofi,

  ca pasarea cu cel mai puternic cioc raportat la dimensiunea corpului ei este botgrosul, care are un cioc atat de puternic incat sfarma samburii de cirese si care de asemenea poate fi vazut tot aici, in Parcul Petofi.
  Totodata, copiii au aflat ca pasarile nu trebuie niciodata hranite cu paine sau seminte sarate sau prajite.


  ,,Ii invitam sa vina in Parcul Petofi pe parinti impreuna cu copiii lor, pe bunici impreuna cu nepotii, pe profesorii de biologie, de geografie, pe diriginti, si nu numai, impreuna cu clasele pe care le coordoneaza, sa vada varietatea de pasari, sa le urmareasca comportamentul si sa invete despre rolul lor in natura.
  In acest sens, am instalat aici, in parc, un panou educativ care contine imagini si informatii despre 18 pasari care traiesc in acest parc, dar numarul lor este mult mai mare. Tot aici vor gasi informatii despre modul de realizare a unui cuib sau a unei hranitori pentru pasari.  Doresc sa transmit ca stam la dispozitie tuturor celor interesati, elevi, profesori, si nu numai, cu foarte multe informatii si materiale, care pot fi descarcate de pe site-ul Societatii Romane de Ornitologie www.sor.ro"

  a spus Ovidiu Bufnila reprezenrantul Societatii Ornitologice Romane.

  La lectia deschisa au participat elevii Scolii Szacsvay Imre,  clasa a VIII C - coordonati de profesoara de biologie Kincs Grete si clasa a VI B - coordonati de Elisa Taut - profesoara de geografie si in acelasi timp directoare adjuncta a scolii. Scoala Szacsvay Imre din Oradea este partener al proiectului ,,Scoli si gradini prietenoase cu natura", in cadrul caruia elevii au sarcina de a umple hranitorile pentru pasarile din Parcul Petofi pe toata perioada rece, respectiv din decembrie si pana in februarie 2018.
  Ichim Vasilica
  The post ,,Romania prinde aripi" in Parcul Petofi din Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Raport oficial ONU: Armata Siriana (aliata Rusiei) a gazat femei si copii la Khan Sheikhun!


  [2017-11-05]
  Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun din luna aprilie, soldat cu peste 80 de morti, majoritatea civili, se arata intr-un raport al expertilor ONU si ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Nikki Haley, ambasadorul SUA la Natiunile ONU, a salutat publicarea raportului, adaugand ca […]
  The post Raport oficial ONU: Armata Siriana (aliata Rusiei) a gazat femei si copii la Khan Sheikhun! appeared first on Presa Oradea.
   Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun din luna aprilie, soldat cu peste 80 de morti, majoritatea civili, se arata intr-un raport al expertilor ONU si ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
  Nikki Haley, ambasadorul SUA la Natiunile ONU, a salutat publicarea raportului, adaugand ca este de datoria Consiliului de Securitate al ONU sa trimita un ,,mesaj clar" privind faptul ca utilizarea armelor chimice nu va fi tolerata.


  ,,Acesta comisie este sigura ca Republica Araba Siriana este responsabila pentru atacul cu sarin de la Khan Sheikhun"

  se afirma in raport, in care se mai arata ca

  ,,gazul sarin a fost eliberat cu ajutorul unei bombe lansata de un avion"

  afirma expertii ONU-OIAC.

  Raportul a fost publicat la doua zile dupa ce Rusia a blocat prin veto un proiect de rezolutie care prevedea prelungirea cu un an a mandatului expertilor ONU-OIAC care investigheaza atacurile cu arme chimice din Siria.
  Moscova a criticat in mai multe randuri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmand ca o investigatie impartiala este imposibila. Rusia a intervenit de partea regimului presedintelui Bashar al-Assad in conflictul civil din Siria si este principalul aliat international al Damascului.

  Atacul chimic comis pe data de 4 aprilie in Khan Sheikhun, un oras controlat de opozitia siriana, s-a soldat cu peste 80 de morti, inclusiv numerosi copii si femei.
  The post Raport oficial ONU: Armata Siriana (aliata Rusiei) a gazat femei si copii la Khan Sheikhun! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Gata cu inghesuiala si atmosfera de birt. Se deschide noua autogara Stefan cel Mare!


  [2017-11-03]
  Veste buna pentru o parte dintre cei care tranziteaza Oradea. Imaginile cu zeci de oameni inghesuindu-se pe un trotuar de o jumatate de metru, cu genti, plase si alte bagaje, care puteau fi vazute zilnic langa Gara Oradea, spre Bulevardul Stefan cel Mare, se vor schimba. Se vede deja noua autogara OTL. Modernitatea unui oras […]
  The post Gata cu inghesuiala si atmosfera de birt. Se deschide noua autogara Stefan cel Mare! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna pentru o parte dintre cei care tranziteaza Oradea. Imaginile cu zeci de oameni inghesuindu-se pe un trotuar de o jumatate de metru, cu genti, plase si alte bagaje, care puteau fi vazute zilnic langa Gara Oradea, spre Bulevardul Stefan cel Mare, se vor schimba. Se vede deja noua autogara OTL.
  Modernitatea unui oras se vede si prin importanta pe care o acorda portilor prin care se intra si se iese din el. In statii si gari, oamenii isi asteapta sau isi conduc prietenii, rudele, familia. Acolo, strainii iau prima data contact cu acest oras, aspect care le poate schimba complet parerea despre el.
  Sunt oameni care isi formasera o parere gresita despre Oradea doar pentru faptul ca, trecand cu trenul spre Vest, vazusera gara care, in urma cu cativa ani, era intr-o stare jalnica. Tocmai de aceea, orice investitie care vine in rezolvarea acestor aspecte este mai mult decat de apreciat.

  Ultima dintre acestea, nu singura si nici cea de pe urma, este Autogara Stefan cel Mare care se construieste langa Gara Oradea. Valoarea contractului este de 116.121,43 lei (fara TVA), iar finantarea provine integral de la bugetul local al Municipiului Oradea.

  ,,Sunt construite cladirea compusa din sala de asteptare, punct de informare si vanzare a titlurilor de calatorie, birou administrativ, spatiu comercial si trei grupuri sanitare, din care unul pentru persoane cu dizabilitati, platforma  cu 4 peroane pentru imbarcarea-debarcarea calatorilor si o zona de asteptare exterioara cu copertina metalica.
  Autogara va deservi operatorii de transport cu licente de traseu valabile si care penetreaza orasul dinspre nord-vest. Astfel, persoanelor  care calatoresc permanent (navetisti) sau ocazional cu mijlocale de transport care vor accesa noua autogara li se va oferi, pe langa modalitatea eficienta de trasbordare (o statie de tramvai prin care se face legatura cu toate zonele orasului) si conditii calitativ superioare"

  se afirma intr-un raspuns al OTL.

  Pe langa statia aflata in constructie, in Oradea exista si sunt deja functionale alte doua. Autogara Nufarul, data in folosinta la inceputul anului 2014, care deserveste operatorii de transport care acceseaza orasul din partea de sud si Autogara Decebal, data in folosinta in aprilie 2016 si care deserveste operatorii de transport care acceseaza orasul din partea de sud-vest (Santandrei, Cheresig, Salonta).
  Conform OTL, lucrarile la noua autogara se vor finaliza in cursul acestei luni.
  Ichim Vasilica
  The post Gata cu inghesuiala si atmosfera de birt. Se deschide noua autogara Stefan cel Mare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Un razboi cu Coreea de Nord ar produce 300.000 de morti in primele zile!


  [2017-11-01]
  Un raport al Congresului Statelor Unite a identificat sapte optiuni militare pentru a face fata amenintarii programului cu arme nucleare din Coreea de Nord. Acesta avertizeaza ca un eventual conflict militar, cu arme conventionale, in Peninsula Coreeana ar putea produce pana la 300.000 de morti in primele zile de lupta. Serviciul de Cercetare al Congresului […]
  The post Un razboi cu Coreea de Nord ar produce 300.000 de morti in primele zile! appeared first on Presa Oradea.
   Un raport al Congresului Statelor Unite a identificat sapte optiuni militare pentru a face fata amenintarii programului cu arme nucleare din Coreea de Nord. Acesta avertizeaza ca un eventual conflict militar, cu arme conventionale, in Peninsula Coreeana ar putea produce pana la 300.000 de morti in primele zile de lupta.
  Serviciul de Cercetare al Congresului ofera variante care pornesc de la limitarea situatiei si actiuni de descurajare pana la schimbarea regimului de la Phenian si retragerea completa a trupelor americane din Coreea de Sud, sustine site-ul agentiei Yonhap.
  Celelalte optiuni sunt mentinerea starii de alerta militara, ,,contracararea achizitionarii de catre Coreea de Nord a unor sisteme de livrare capabile sa ameninte Statele Unite", prin doborarea tuturor rachetelor balistice testate de catre Phenian si eliminarea instalatiilor nucleare si pentru activitati asociate.

  Raportul Congresului SUA avertizeaza ca un eventual conflict militar in Peninsula Coreeana ar putea produce pana la 300.000 de morti in primele zile de lupta. Estimarea se bazeaza pe premisa ca nord-coreenii vor utiliza doar munitii conventionale, nu arme nucleare. Totodata, Coreea de Nord ar putea sa lanseze rachete spre Japonia, inclusiv asupra bazelor militare americane stationate acolo.

  ,,Escaladarea unui conflict militar in peninsula ar putea afecta in jur de 25 de milioane de oameni din ambele parti ale frontierei, incluzand cel putin 100.000 de cetateni americani (estimarile se ridica la 500.000). Chiar daca (Coreea de Nord) utilizeaza doar munitiile sale conventionale, estimarile variaza intre 30.000 si 300.000 de morti in primele zile de lupta"

  se arata in documentul prezentat in Congresul Statelor Unite.

  Costurile unui razboi conventional ar putea atinge 70% din produsul intern brut anual al Coreei de Sud, care a fost de 1,4 trilioane de dolari in 2016, se mai arata in raport.
  Raport vine pe fondul escaladarii tensiunilor din Peninsula Coreeana, iar Statele Unite sustin ca regimul de la Phenian si-a construit un arsenal nuclear pentru a putea ameninta alte state. Presedintele american Donald Trump a avertizat ca va ,,distruge" Coreea de Nord in cazul in care liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma ,,misiunea sinucigasa" de a ameninta Statele Unite.
  The post Un razboi cu Coreea de Nord ar produce 300.000 de morti in primele zile! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Inca un pasaj suprateran in Oradea. La intersectia centurii cu strada Universitatii!


  [2017-10-30]
  Alaturi de celelalte pasaje care au fost deja realizate pe centura (cele din dreptul DN 76 si DN 79), proiectul are in vedere atat fluidizarea traficului cat si eliminarea unei zone cu potential de accidente soldate cu decese. Sub pasaj este prevazuta amenajarea unei treceri pentru pietoni si a unei piste de biciclete. Primaria Oradea […]
  The post Inca un pasaj suprateran in Oradea. La intersectia centurii cu strada Universitatii! appeared first on Presa Oradea.
   Alaturi de celelalte pasaje care au fost deja realizate pe centura (cele din dreptul DN 76 si DN 79), proiectul are in vedere atat fluidizarea traficului cat si eliminarea unei zone cu potential de accidente soldate cu decese. Sub pasaj este prevazuta amenajarea unei treceri pentru pietoni si a unei piste de biciclete.
  Primaria Oradea a comandat un studiu de fezabilitate, finalizat deja de catre o companie de proiectare din Cluj-Napoca.


  ,,Urmeaza ca in sedinta Consiliului Local de saptamana viitoare, acest proiect sa fie supus dezbaterii si aprobarii. Vom avea astfel un  nou pasaj, asemanator cu cele realizate la iesirea spre Arad si cea dinspre Nufarul, de-a lungul centurii si nu perpendicular pe centura. Lungimea pasajului va fi de aproximativ 1,1 km, inclusiv rampele acestuia. Valoarea investitiei este estimata la aproximativ 7,7 milioane de euro"

  a precizat primarul Ilie Bolojan.
  Dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economico, in a doua jumatate a lunii noiembrie se va trece la procedura de licitatie proiectare si executie, la pachet.

  Dupa adjudecarea acestei lucrari, va urma o perioada de trei luni, necesara pentru realizarea proiectului tehnic propriu-zis, iar apoi inca 18 luni pentru lucrarile efective. Acest lucru inseamna ca lucrarile vor incepe undeva in vara anului viitor, pentru ca spre sfarsitul anului 2019 - inceputul anului 2020, in functie de modul in care se vor derula lucrarile, pasajul sa fie pus in functiune.
  Sub pasaj este prevazuta amenajarea unei treceri pentru pietoni si a unei piste de biciclete.

  ,,Practic sunt doua constructii gemene, care au cate doua benzi pe sens fiecare. Diferenta de constructie dintre acest tip nou de pasaj si cele de 4 benzi este ca, practic, vor fi doua pasaje unul langa altul, la mijloc existand o diferenta de cca 1 m intre ele, care sa permita dilatatiile si contractiile pe timp de iarna-vara. Pasajul are trei deschideri cu o lungime totala de 80 m, iar spre Cartierul Europa va avea amplasate panouri antifonice, care le vor dubla pe cele existente"

  a explicat primarul Ilie Bolojan.

  In ceea ce priveste terenul pe care se va construi pasajul, primarul a completat:

  ,,Deja s-a adoptat o Hotarare de Consiliu Local prin care municipiul intentionaza sa preia terenul pe care se va construi pasajul. Dupa modelul aplicat la celelalte pasaje, avem deja realizata o discutie si un acord cu compania de drumuri si autostrazi, deci nu exista probleme din acest punct de vedere. Ar trebui ca, atat timp cat se deruleaza procedura de licitatie si partea de proiectare, sa apara si hotararea de guvern prin care sa ni se transfere amprenta acestui pasaj".

  Lucrarile urmeaza sa fie finantate din bugetul local sau din alte fonduri, daca se va castiga un proiect in acest sens.
  Ichim Vasilica
  The post Inca un pasaj suprateran in Oradea. La intersectia centurii cu strada Universitatii! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Teatrul Regina Maria in turneu la doua Festivaluri importante, la Bucuresti si Craiova


  [2017-10-30]
  Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria s-a intors la Oradea dupa un turneu de o saptamana, la Festivalul National de Teatru din Bucuresti si Festivalul International ,,Elena Teodorini" din Craiova, in care a reusit sa ridice in picioare atat publicul bucurestean cat si pe cel craiovean. Prima oprire din cadrul turneului a fost la […]
  The post Teatrul Regina Maria in turneu la doua Festivaluri importante, la Bucuresti si Craiova appeared first on Presa Oradea.
   Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria s-a intors la Oradea dupa un turneu de o saptamana, la Festivalul National de Teatru din Bucuresti si Festivalul International ,,Elena Teodorini" din Craiova, in care a reusit sa ridice in picioare atat publicul bucurestean cat si pe cel craiovean.
  Prima oprire din cadrul turneului a fost la Festivalul National de Teatru din Bucuresti, unde a participat cu doua spectacole: ,,Cafeneaua Pirandello", care s-a jucat pe 24 octombrie, la Sala Studio a Teatrului National ,,I. L. Caragiale" si ,,Cabaretul Dada", care a avut doua reprezentatii, in 25 si 26 octombrie, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra.

  Ambele spectacole au fost primite cu entuziasm. Mihai Brezeanu scriind pe Liter.Net.ro ca spectacolul ,,Cafeneaua Pirandello" este ,,o imbinare inedita de poezie – umor – oniric, privilegiind in egala masura gestul si nemiscarea, muzica si tacerea, reflectoarele si intunericul", iar Dana Mischie spunand despre ,,Cabaretul Dada", intr-un articol aparut pe Adevarul.ro, ca ,,pentru acest spectacol si Dada ar face o exceptie si s-ar lasa definita".

  De la Festivalul National de Teatru oradenii s-au indreptat cu mult entuziasm spre Craiova, unde au participat, cu musicalul ,,Scripcarul pe acoperis", la cea de-a XV-a editie a Festivalului International ,,Elena Teodorini".
  Festivalul, organizat de Opera Romana Craiova, se desfasoara in perioada 1 octombrie - 12 noiembrie 2017 si sarbatoreste anul acesta 160 de ani de la nasterea Elenei Teodorini, prima cantareata din Romania care a urcat pe scena de la Scala din Milano.

  Teatrul Regina Maria a fost singura trupa din programul bogat in evenimente al sarbatorii muzicale craiovene ce nu s-a inscris in categoria teatrului liric. A reusit, insa, sa capteze pana si atentia spectatorilor mai tineri, care au trait cu emotie fiecare moment si au aplaudat frenetic dupa fiecare scena.
  Ichim Vasilica
  The post Teatrul Regina Maria in turneu la doua Festivaluri importante, la Bucuresti si Craiova appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Muzeul Iluziilor pentru prima data in Oradea!


  [2017-10-29]
  Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformeaza realitatea, un vortex tunnel, o holograma piramidala, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poti canta fara sa il atingi, sunt doar cateva dintre lucrurile care ii asteapta pe vizitatori la primul Muzeu al Iluziilor din Romania, care va fi […]
  The post Muzeul Iluziilor pentru prima data in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformeaza realitatea, un vortex tunnel, o holograma piramidala, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poti canta fara sa il atingi, sunt doar cateva dintre lucrurile care ii asteapta pe vizitatori la primul Muzeu al Iluziilor din Romania, care va fi deschis din 7 si pana pe 24 noiembrie, la Casa de Cultura a Municipiului.
  Conceptul este unul unic in Romania si are un caracter interactiv - vizitatorii vor putea intelege cum functioneaza iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar si prin explicatiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de functionare si va face demonstratii live.

  Totodata, proiectul este unul mobil si isi propune, sa ajunga in toate marile orase ale Romaniei. Desi este o premiera pentru tara noastra, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular in multe dintre marile orase ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg.

  ,,Ne-am dorit mult sa cream un loc in care participantii de orice varsta sa poata invata prin joaca si interactiunea directa cu exponatele"

  a declarat Adrian Filpisan, initiatorul principal al Muzeului Iluziilor.


  ,,Proiectul e, in primul rand, unul educativ si neconventional. Cred ca fiecare familie, fiecare copil si fiecare persoana trebuie sa intre macar o data intr-un Muzeu al Iluziilor: e o experienta unica sa parcurgi tunelul vortex, sa canti la theremin sau sa te asezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fara sa ti se intample nimic, la fel cum e amuzant si provocator sa incerci sa rezolvi enigmele din spatele fiecarei iluzii optice in parte."

  Muzeul Iluziilor isi conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinata unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra si vor deveni, pentru cateva minute, subtiri ca o sfoara sau rotunzi ca un balon, vor avea burta pana la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea si ele o sala dedicata: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca vointa si inteligenta celor care vor incerca sa rezolve misterele din spatele lor.

  Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de masurat, cu ajutorul carora vizitatorii vor incerca sa inteleaga cum functioneaza iluziile. A treia sala este dedicata obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiente unice: aici, vizitatorii vor putea intelege cum functioneaza hologramele, vor experimenta vertijul intr-un tunel lung de 6 metri, vor incerca sa descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea sa isi incerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

  ,,Noi nu vrem doar sa le oferim vizitatorilor o alternativa placuta pentru petrecerea timpului liber, ci si sa le provocam gandirea, sa ii facem sa inteleaga care sunt mecanismele logice si naturale care se afla in spatele tuturor iluziilor care ne inconjoara"

  a completat Filpisan.


  ,,Muzeul Iluziilor e, prin asta, si o completare neconventionala, dar extrem de utila, a educatiei formale din scoli. Totodata, le recomandam vizitatorilor sa aiba bateria telefonului sau a aparatului foto 100% incarcata cand vin la noi, pentru ca vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici".

  Muzeul va putea fi vizitat pe baza de rezervare, la oradea@muzeuliluziilor.ro sau la tel: 0726.519.941, 0758.365.699. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar pretul unui bilet este de 13 lei. Muzeul Iluziilor este un proiect al Asociatiei Astronomice Pluto.
  Ichim Vasilica
   
  The post Muzeul Iluziilor pentru prima data in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Domnilor grevisti, ce vina au copiii, femeile si batranii, ca nu aveti voi salarii mai mari?


  [2017-10-27]
  Ce se intampla de cateva zile in Oradea este greu de inteles chiar si pentru cei care traiesc in acest oras. Niste cetateni care conduc autobuze si tramvaie au decis sa confiste transportul in comun al unui oras intreg pentru ca nu au salarii mai mari. Mai rau, in loc sa vina cu solutii eficiente, […]
  The post Domnilor grevisti, ce vina au copiii, femeile si batranii, ca nu aveti voi salarii mai mari? appeared first on Presa Oradea.
   Ce se intampla de cateva zile in Oradea este greu de inteles chiar si pentru cei care traiesc in acest oras. Niste cetateni care conduc autobuze si tramvaie au decis sa confiste transportul in comun al unui oras intreg pentru ca nu au salarii mai mari. Mai rau, in loc sa vina cu solutii eficiente, primarul Ilie Bolojan se comporta ca un stapan pe mosie, facand o demonstratie de forta in fata presei.
  Ce nu inteleg protestatarii OTL este ca in acest moment sunt in razboi cu un oras intreg. Cu copii care nu au cu ce merge la scoala, cu mamici disperate ca nu au cu ce isi duce micutii la gradinita, cu oameni care, desi au abonamente, platesc taxiuri ca sa ajunga la serviciu, cu pensionari care nu pot merge la spital sa isi faca analize.

  Daca ar face asa medicii, care sunt mai neindreptatiti din punct de vedere salarial, cati oameni ar ajunge in pamant? Medicii sunt insa ,,fraieri", nu isi permit sa incalce legea, ca baietii astia care invart covrigul si vorbesc, cu o nesimtire si o vulgaritate incredibila, cu oradenii care le platesc salariile (eu am trecut de cateva ori prin astfel de experiente si sunt sigur ca nu sunt o exceptie).
  Nimeni din orasul asta nu le contesta dreptul de a avea salarii mai mari, dar alegand sa se plaseze in afara legii, sa trateze cetatenii – cei in slujba carora sunt la urma urmei – ca un pres de sters pe jos, nu cred ca cineva va mai empatiza cu ei cand/daca vor fi dati afara.

  Cat despre Ilie Bolojan, nu a fost ales de oradeni sa ,,le-arate el", ci sa caute rezolvari. Nu incapatanarea este atitudinea corecta aici, ci exercitarea talentului de mediator. Solutia nu este o noua Osetia ci cautarea caii de compromis pentru rezolvarea cat mai rapida a crizei si gasirea unor solutii ca pe viitor sa nu se mai intample asa ceva.
  Later edit: Tinand cont de faptul ca astazi, 19.10.2017, tramvaiele si autobuzele si-au reluat circulatia poate ca modul in care a actionat primarul nu a fost gresit. Daca judecam situatia strict dupa rezultat. Raman insa la parerea ca edilului oradean nu i-ar strica mai mult tact in abordarea problemelor de acest fel.
  Ichim Vasilica
  The post Domnilor grevisti, ce vina au copiii, femeile si batranii, ca nu aveti voi salarii mai mari? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Raport oficial ONU: Armata Siriana (aliata Rusiei) a gazat femei si copii la Khan Sheikhun!


  [2017-10-27]
  Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun din luna aprilie, soldat cu peste 80 de morti, majoritatea civili, se arata intr-un raport al expertilor ONU si ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Nikki Haley, ambasadorul SUA la Natiunile ONU, a salutat publicarea raportului, adaugand ca […]
  The post Raport oficial ONU: Armata Siriana (aliata Rusiei) a gazat femei si copii la Khan Sheikhun! appeared first on Presa Oradea.
   Regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun din luna aprilie, soldat cu peste 80 de morti, majoritatea civili, se arata intr-un raport al expertilor ONU si ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
  Nikki Haley, ambasadorul SUA la Natiunile ONU, a salutat publicarea raportului, adaugand ca este de datoria Consiliului de Securitate al ONU sa trimita un ,,mesaj clar" privind faptul ca utilizarea armelor chimice nu va fi tolerata.


  ,,Acesta comisie este sigura ca Republica Araba Siriana este responsabila pentru atacul cu sarin de la Khan Sheikhun"

  se afirma in raport, in care se mai arata ca

  ,,gazul sarin a fost eliberat cu ajutorul unei bombe lansata de un avion"

  afirma expertii ONU-OIAC.

  Raportul a fost publicat la doua zile dupa ce Rusia a blocat prin veto un proiect de rezolutie care prevedea prelungirea cu un an a mandatului expertilor ONU-OIAC care investigheaza atacurile cu arme chimice din Siria.
  Moscova a criticat in mai multe randuri metodologia anchetei ONU-OIAC, afirmand ca o investigatie impartiala este imposibila. Rusia a intervenit de partea regimului presedintelui Bashar al-Assad in conflictul civil din Siria si este principalul aliat international al Damascului.

  Atacul chimic comis pe data de 4 aprilie in Khan Sheikhun, un oras controlat de opozitia siriana, s-a soldat cu peste 80 de morti, inclusiv numerosi copii si femei.
  The post Raport oficial ONU: Armata Siriana (aliata Rusiei) a gazat femei si copii la Khan Sheikhun! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ungaria face propaganda pe modelul Putin, in Europa!


  [2017-10-25]
  Explicate amanuntit in ultima perioada de multe dintre mijloacele media din Romania, metodele de propaganda folosite de Rusia sunt din ce in ce mai vizibile in modul in care actioneaza Ungaria pe plan extern. Doua exemple clare in acest sens sunt declaratiile ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto si a premierului Viktor Orban, legate de […]
  The post Ungaria face propaganda pe modelul Putin, in Europa! appeared first on Presa Oradea.
   Explicate amanuntit in ultima perioada de multe dintre mijloacele media din Romania, metodele de propaganda folosite de Rusia sunt din ce in ce mai vizibile in modul in care actioneaza Ungaria pe plan extern. Doua exemple clare in acest sens sunt declaratiile ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto si a premierului Viktor Orban, legate de migratie, facute in aceasta saptamana.
  Afirmarea ca adevarate a unor concluzii bazate pe premise probabile, nedovedite sau dovedite ca fiind neadevarate, este una din metodele de manipulare favorite folosite de Moscova si preluate de tarile care par ,,prietene".

  ,,Migratia ilegala a generat deja riscuri extreme de securitate pentru Europa, cu 27 de atacuri teroriste in urma carora 330 de persoane au murit si alte 1.300 au fost ranite in ultimii doi ani in Europa"

  a spus Szijjarto in cadrul Conferintei Mediteraneene a OSCE care se desfasoara in perioada 23-25 octombrie 2017, la Palermo in Italia.

  Faptul ca migratia ilegala poate genera riscuri este o posibilitate care se va confirma sau nu. Depinde de modul in care tarile vor manageria aceasta problema. Este insa fals sa spui ca cele ,,27 de atacuri teroriste in urma carora 330 de persoane au murit si alte 1.300 au fost ranite in ultimii doi ani in Europa" au vre-o legatura cu migratia din ultimii ani. Alaturarea celor doua informatii este o manipulare voita propagata cu scopul de a crea panica, si de a-i determina pe europeni sa se opuna migratiei.
  Marti, 24 octombrie, premierul ungar Viktor Orban a spus ca o tara nu poate fi obligata sa accepte noi grupuri de cetateni daca populatia se opune.
  ,,Trebuie sa fie acceptat faptul ca poporul ungar nu vrea sa primeasca oameni care sunt diferiti de ei. Si este misiunea mea sa pun in aplicare vointa poporului, aceasta este esenta democratiei. Zeci de milioane de oameni ar putea sa-si paraseasca patriile in viitor.", a spus Orban.
  Afirmaia lui Orban se bazeaza pe faptul ca Ungaria nu ar fi de acord cu imigrantii, dar nu exista nimic care sa sprijine concret aceasta afirmatie. In 2 octombrie 2016 s-a organizat un referendum in tara vecina, care a fost invalidat pentru ca prezenta la vot nu a atins pragul necesar de 50 plus unu la suta. Au participat 39,8% dintre maghiari din care s-au pronuntat pentru respingerea cotei de imigranti 98,3%.

  Nimeni nu stie cum gandeste peste 60% din populatia din Ungaria. In concluzie, este sigur ca doar 39,8% din poporul ungar ,,nu vrea sa primeasca oameni care sunt diferiti de ei" asa ca Orban nu are nicio misiune clara in problema imigrantilor. Ar trebui sa fie o jignire la adresa celor cca 60% dintre maghiari in numele carora pretinde ca vorbeste si care, probabil, vor plati din taxele si impozitele lor, sanctiunile pe care UE le va impune.
  Curtea Europeana de Justitie a decis la 6 septembrie 2017 ca statele membre UE au obligatia de a accepta relocarea imigrantilor pe teritoriul lor, respingand contestatiile depuse de Slovacia si Ungaria. Prin urmare, regimul de la Budapesta risca sanctiuni din partea institutiilor comunitare, inclusiv reducerea alocarii de fonduri europene.
  Ichim Vasilica
  The post Ungaria face propaganda pe modelul Putin, in Europa! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Spital nou, de 10 milioane de euro, in Oradea!


  [2017-10-23]
  In Oradea, nu este an in care sa nu se faca ceva important in sistemul medical. In urma cu doua saptamani, la Judetean s-a inaugurat o sectie noua de Urologie, cu tehnologie care permite transmiterea operatiilor in orice colt al lumii. Saptamana trecuta, la Municipal, primarul Ilie Bolojan a anuntat ca va construi un spital […]
  The post Spital nou, de 10 milioane de euro, in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   In Oradea, nu este an in care sa nu se faca ceva important in sistemul medical. In urma cu doua saptamani, la Judetean s-a inaugurat o sectie noua de Urologie, cu tehnologie care permite transmiterea operatiilor in orice colt al lumii. Saptamana trecuta, la Municipal, primarul Ilie Bolojan a anuntat ca va construi un spital pentru copii iar managerul Maria Silaghi a spus ca unitatea a facut investitii de peste 8,5 milioane de lei, din fonduri proprii.
  In Oradea sunt tot mai putine persoane care iau drumul Clujului cand vine vorba de sanatate. In ultimii ani, Primaria Municipiului Oradea a investit serios in sistemul medical local, investitii carora li s-au adaugat si cele de la Ministerul Sanatatii, unde judetul Bihor a avut doi ministrii, Cseke Attila si Ladislau Ritli.

  Ultima investitie de anvergura a fost anuntata vineri, 20 octombrie 2017, de primarul Ilie Bolojan. O investitie de zece milioane, atat anticipeaza edilul ca va costa noul spital prezentat, la Municipal, intr-o conferinta desfasurata alaturi de managerul Maria Silaghi.

  ,,In Oradea am gandit sistemul medical sa functioneze complementar. Spitalul Municipal si cel Judetean functioneaza in acest fel. Avem totusi cateva locatii in care conditiile nu sunt foarte bune. Vorbim despre imobilul situat vizavi de Magazinul Crisul, unde e sectia de boli infectioase, de fostul Spital TBC de pe Izvorului, de Neurologia de pe Luis Pasteur.
  Pentru a rezolva toate aceste situatii intentionam sa construim un corp nou de cladire langa Spitalul Municipal. Va fi plasat in stanga, intre cladirea principala si magazinul Carrefour. Va incepe de la capatul parcarii si va fi legat de Municipal prin pasarele supraterane. Vom amplasa acolo pediatria si sectiile disparate din celelalte unitati. Asta inseamna ca in 2-3 ani tot sistemul spitalicesc din Oradea va avea spatii moderne si bine dotate.  Nu vom mai transporta oamenii cu ambulantele de la o unitate la alta pentru analize si alte investigatii. Aceasta va fi cea mai mare investitie din banii primariei in urmatorii ani. Estimam ca va costa in jur de 10 milioane de euro. Ne bazam pe o cofinantare din partea Spitalului Municipal si vom incerca sa accesam fonduri europene sau sume de bani de la Ministerul Sanatatii pentru a acoperi o parte din cheltuieli.
  Daca nu vom reusi, vom face toata investitia din banii primariei. Vom accesa o linie de credit de 35 de milioane de euro pentru cofinantarea mai multor proiecte. Speram ca pana la inceputul lunii ianuarie sa fie gata documentatia si sa finalizam investitia in 2 ani"

  a spus primarul Ilie Bolojan care a fost completat de managerul Spitalului Municipal - Maria Silaghi:

  ,,vor fi trei sectii noi de pediatrie iar la etajul 4 vom avea o sectie de chirurgie pediatrica. Saloanele vor avea paturi pentru insotitorii copiilor si vom amenaja in incinta si un spatiu special de joaca pentru cei mici. In noua cladire vom avea in jur de 750 de paturi noi".

  In ceea ce priveste cladirile vechi din care vor fi mutatea anumite sectii, primarul spune ca unele vor fi reabilitate (cele monument) si li se vor stabili ulterior alte destinatii.

  La stationarul din zona Magazinului Crisul, spre exemplu, partea din fata, dinspre strada, va fi reabilitata iar cladirile din interior, care nu au nicio valoare arhitecturala, vor fi demolate.
  Din fonduri proprii!
  Anul acesta, la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu s-au finalizat lucrari de amenajare si reabilitare si s-a achizitionat aparatura medicala de 8.535.735 lei cu TVA. 4.835.735 de lei s-au dus pe lucrari, reabilitari, modernizari si 3,7 milioane de lei pe aparatura medicala. Cei mai multi bani au fost investiti in asigurarea a doua rezerve de apa, una in locatia de pe L. Pasteur 26 (1.043.595 lei) si celalta in locatia de pe C. Coposul 12 (752.800 de lei).
  Pentru sectia de Anatomie patologica si prosectura s-au cheltuit 498.242 de lei, pentru reamenajarea si reabilitarea parterului la corpurile A si B s-au folosit 508.795 de lei, pentru mai multe lucrari la parterul cladirii de Pneumoftiziologie de pe strada Izvorului s-a cheltuit 635.840 de lei. Pentru liftul exterior la pavilionul 7 neurologie (L. Pasteur 26) s-a cheltuit 411.166 de lei si pentru liftul exterior de la Pneumo (Izvorului 56) - 429.935 lei cu TVA. S-au facut de asemenea modernizari la grupurile sanitare din toate locatiile spitalului pentru a asigura conditii si pentru persoanele cu dizabilitati, in valoare de 486.362 de lei.


  ,,Obiective noi in urmatorii ani sunt achizitionarea unui Computer Tomograf in valoare de 1.200.000 de lei din care 1.000.000 finantare de la Primaria Oradea, spitalul nou destinat specialitatii Pediatrie si o constructie noua destinata activitatii didactice a medicilor integrati clinic, cu studentii de la Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea, cu o sala de amfiteatru, prevazuta cu 175 de locuri, vestiare si doua incaperi pentru secretariat, precum si mutarea intregii activitati administrative a Spitalului in aceasta locatie"

  a spus Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.
  Ichim Vasilica
  The post Spital nou, de 10 milioane de euro, in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Inapoi in anii copilariei, cu Marcel Iures. Filmul ,,Octav" poate fi urmarit deja, in Oradea!


  [2017-10-22]
  Pana pe 19 octombrie oradenii pot viziona la Cinema Palace (vineri - marti de la ora 17:00) un nou film romanesc de exceptie, ,,Octav". Regizat de Serge Ioan Celebidachi, filmul ii are in rolurile principale pe Marcel Iures si Victor Rebengiuc. Pelicula spune povestea lui Octav (Marcel Iures), un barbat in varsta, care se reintoarce […]
  The post Inapoi in anii copilariei, cu Marcel Iures. Filmul ,,Octav" poate fi urmarit deja, in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Pana pe 19 octombrie oradenii pot viziona la Cinema Palace (vineri - marti de la ora 17:00) un nou film romanesc de exceptie, ,,Octav". Regizat de Serge Ioan Celebidachi, filmul ii are in rolurile principale pe Marcel Iures si Victor Rebengiuc.
  Pelicula spune povestea lui Octav (Marcel Iures), un barbat in varsta, care se reintoarce la conacul copilariei sale aflat undeva in zona rurala a Romaniei, cu dorinta de a-l vinde. Ajuns aici, dupa o absenta de zeci de ani, o fetita ce-i pare cunoscuta il poarta intr-o calatorie minunata in timp, inapoi la anii copilariei sale pentru a-l ajuta sa-si redescopere bucuria de a trai.

  Directorul de imagine al filmului este Blasco Giurato, cel care a semnat imaginea si pentru ,,Cinema Paradiso", castigator al Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. Blasco Giurato are o experienta bogata cu un portofoliu cinematografic de peste 100 de productii.
  Coloana sonora ii apartine renumitului compozitor roman, Vladimir Cosma care a semnat muzica a peste 400 de partituri pentru productii cinematografice si seriale TV.

  Vladimir Cosma este unul dintre cei mai cunoscuti compozitori din Franta si este recompensat cu peste 20 de distinctii internationale.
  Filmul ,,Octav" a fost selectionat in cadrul prestigiosului Festival International de Film de la Montreal 2017, la sectiunea Focus on World Cinema, un festival de traditie pentru cinematografia mondiala aflat la cea de-a 41 editie.

  Lung-metrajul este o coproductie Romania -- Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, iar producator este Adela Vrinceanu Celebidachi. Filmul este clasificat cu AG (Audienta Generala).
  Ichim Vasilica
  The post Inapoi in anii copilariei, cu Marcel Iures. Filmul ,,Octav" poate fi urmarit deja, in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Muzeul Iluziilor pentru prima data in Oradea!


  [2017-10-20]
  Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformeaza realitatea, un vortex tunnel, o holograma piramidala, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poti canta fara sa il atingi, sunt doar cateva dintre lucrurile care ii asteapta pe vizitatori la primul Muzeu al Iluziilor din Romania, care va fi […]
  The post Muzeul Iluziilor pentru prima data in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformeaza realitatea, un vortex tunnel, o holograma piramidala, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poti canta fara sa il atingi, sunt doar cateva dintre lucrurile care ii asteapta pe vizitatori la primul Muzeu al Iluziilor din Romania, care va fi deschis din 7 si pana pe 24 noiembrie, la Casa de Cultura a Municipiului.
  Conceptul este unul unic in Romania si are un caracter interactiv - vizitatorii vor putea intelege cum functioneaza iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar si prin explicatiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de functionare si va face demonstratii live.

  Totodata, proiectul este unul mobil si isi propune, sa ajunga in toate marile orase ale Romaniei. Desi este o premiera pentru tara noastra, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular in multe dintre marile orase ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg.

  ,,Ne-am dorit mult sa cream un loc in care participantii de orice varsta sa poata invata prin joaca si interactiunea directa cu exponatele"

  a declarat Adrian Filpisan, initiatorul principal al Muzeului Iluziilor.


  ,,Proiectul e, in primul rand, unul educativ si neconventional. Cred ca fiecare familie, fiecare copil si fiecare persoana trebuie sa intre macar o data intr-un Muzeu al Iluziilor: e o experienta unica sa parcurgi tunelul vortex, sa canti la theremin sau sa te asezi pe spate pe un pat cu 2.200 de cuie fara sa ti se intample nimic, la fel cum e amuzant si provocator sa incerci sa rezolvi enigmele din spatele fiecarei iluzii optice in parte."

  Muzeul Iluziilor isi conduce vizitatorii prin 3 mari capitole, fiecare dintre ele destinata unui alt tip de iluzii. Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra si vor deveni, pentru cateva minute, subtiri ca o sfoara sau rotunzi ca un balon, vor avea burta pana la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea si ele o sala dedicata: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca vointa si inteligenta celor care vor incerca sa rezolve misterele din spatele lor.

  Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de masurat, cu ajutorul carora vizitatorii vor incerca sa inteleaga cum functioneaza iluziile. A treia sala este dedicata obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiente unice: aici, vizitatorii vor putea intelege cum functioneaza hologramele, vor experimenta vertijul intr-un tunel lung de 6 metri, vor incerca sa descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea sa isi incerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

  ,,Noi nu vrem doar sa le oferim vizitatorilor o alternativa placuta pentru petrecerea timpului liber, ci si sa le provocam gandirea, sa ii facem sa inteleaga care sunt mecanismele logice si naturale care se afla in spatele tuturor iluziilor care ne inconjoara"

  a completat Filpisan.


  ,,Muzeul Iluziilor e, prin asta, si o completare neconventionala, dar extrem de utila, a educatiei formale din scoli. Totodata, le recomandam vizitatorilor sa aiba bateria telefonului sau a aparatului foto 100% incarcata cand vin la noi, pentru ca vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici".

  Muzeul va putea fi vizitat pe baza de rezervare, la oradea@muzeuliluziilor.ro sau la tel: 0726.519.941, 0758.365.699. Durata unei vizite este de 60 de minute, iar pretul unui bilet este de 13 lei. Muzeul Iluziilor este un proiect al Asociatiei Astronomice Pluto.
  Ichim Vasilica
   
  The post Muzeul Iluziilor pentru prima data in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ilie Bolojan catre grevistii OTL: ,,E un joc de santaj pe care nu il putem accepta!"


  [2017-10-18]
  Primarul Ilie Bolojan a facut miercuri, 18 octombrie 2017, o conferinta de presa in care a prezentat siuatia si masurile care se vor lua pentru rezolvarea grevei in care au intrat de marti, 17 octombrie, angajatii OTL. Primarul a spus ca daca nu se vor intoarce la munca, dupa trei zile, grevistilor li se vor […]
  The post Ilie Bolojan catre grevistii OTL: ,,E un joc de santaj pe care nu il putem accepta!" appeared first on Presa Oradea.
   Primarul Ilie Bolojan a facut miercuri, 18 octombrie 2017, o conferinta de presa in care a prezentat siuatia si masurile care se vor lua pentru rezolvarea grevei in care au intrat de marti, 17 octombrie, angajatii OTL. Primarul a spus ca daca nu se vor intoarce la munca, dupa trei zile, grevistilor li se vor desface contractele de munca si ca, pentru a le creste salariile, vor fi dati afara 25-30 de angajati de la TESA si de la birouri.
  De marti dimineati in Oradea nu mai circula nicio masina a organizatiei locale de transport (OTL). Oamenii au decis sa nu mai porneasca in ture, nemultumiti de salariile pe care le primesc. Primarul Ilie Bolojan a fost in mai multe randuri sa discute cu angajatii, dar acestia nu au putut fi convinsi sa reinceapa lucrul asa ca, pentru a informa oradenii cu privire la masurile care urmeaza sa fie luate, a organizat miercuri, 18 octombrie 2017, o conferinta la Primaria Municipiului Oradea.


  ,,42,7 milioane de lei (9,5 milioane de euro) este cifra de afaceri a OTL din care 50% sunt subventii acordate de Primaria Municipiului Oradea. 21,8 milioane lei reprezinta subventia anuala. 505 mii de euro se aloca pentru partea de investitii. Prin urmare indiferent de ce mi-as dori eu, exista o politica suportabila, niste echilibre in buget. Cand bugetul creste anual cu 5-6% nu putem aloca 20% cresteri salariale.
  Castigurile medii la OTL sunt cele mai mari dintre toate companiile la care Consiliul Local Oradea este actionar: 2.818 lei brut lunar. Termoficare are 2.638 de lei, CAO - 2.586 de lei, ADP - 2.176 de lei. In aceste castiguri brute intra sporuri, tichete de masa si alte forme salariale. Salaru mediu net in OTL este astazi de 2.236 de lei mediu net inclusiv bonuri etc.
  Un vatman a castigat luna trecuta intre 1.700-1.800 de lei net, plus bonuri valorice de 231 de lei iar un sofer 1.700 de lei minim si 2.700 de lei, cei care au facut ore suplimentare, la care se adauga 231 de lei bonuri de masa. Personalul OTL are 552 de angajati in momentul de fata, dintre care 470 sunt persoane direct implicate in activitatea de functionare de zi cu zi, deci nu te poti dispensa de ei.
  Avem 100 de vatmani si 145 de soferi. 180 sunt personal TESA inclusiv directori, sefi de sectii etc. Oradenii circula in proportie de 60% cu tramvaiul, restul cu autobuzele.  Frecventa tramvaielor este de aproximativ 8 minute care, este adevarat, uneori nu se respecta din cauza ambuteiajelor din trafic"

  a spus primarul.
  ,,Li se vor desface contracte de munca!"
  Edilul este decis sa nu cedeze in fata grevistilor.

  ,,Am avut o discutie astazi, cu ce este de facut si am convenit cu conducerea societatii cateva lucruri. Am mai facut si mai fac un apel catre angajati sa dea drumul la tramvaie si autobuze ca au a doua zi de absente nemotivate. Am convenit cu conducerea sa li se aplice Legea si li se vor desface contractele de munca. In perioada urmatoare si a anului ce vine este nevoie de anumite categorii de restructurari. Vom renunta la 25-30 de angajati de la TESA si de la birouri si vom reduce cu 20% cursele pentru a le acorda oamenilor salariile pe care si le doresc.
  In cazul in care vor fi depuse demisii, indiferent de cate vor fi depuse, trebuie acceptate, urmand ca noi sa asiguram in limita de avarie o functionare a transportului local. In mod sigur, sunt decis ca astfel de chestiuni sa nu le mai incurajam. E un joc de santaj pe care nu il putem accepta. OTL nu poate da salarii mai mari decat cu reduceri de personal, fara sa existe concedii de odihna de 30 de zile plus inca trei zile.
  Ati vazut ca cine a facut ore suplimentare a avut un salariu destul de bun. Daca nu se prezinta in trei zile la serviciu vor fi dati afara si OTL va face angajari din nou cu cei care doresc sa lucreze. Pana atunci, circulatia se va face in conditii de avarie. Este a treia oara cand se intampla asta la OTL de cand sunt eu primar. Nu sunt abordari normale intr-un oras pe care ni-l dorim european"

  a afirmai Ilie Bolojan.

  Tot miercuri, conducerea OTL si-a cerut scuze calatorilor pentru disconfortul cauzat de miscarea de protest declansata marti, 17 octombrie 2017 si i-a informat pe abonati, inclusiv pe cei care detin abonamente pe traseele metropolitane, ca, la reinnoirea acestora, valabilitatea se va prelungi cu numarul de zile in care activitatea de transport public urban si metropolitan a fost intrerupta, la care se va adauga in plus o zi, ca masura compensatorie.
  Ichim Vasilica
  The post Ilie Bolojan catre grevistii OTL: ,,E un joc de santaj pe care nu il putem accepta!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Domnilor grevisti, ce vina au copiii, femeile si batranii, ca nu aveti voi salarii mai mari?


  [2017-10-18]
  Ce se intampla de cateva zile in Oradea este greu de inteles chiar si pentru cei care traiesc in acest oras. Niste cetateni care conduc autobuze si tramvaie au decis sa confiste transportul in comun al unui oras intreg pentru ca nu au salarii mai mari. Mai rau, in loc sa vina cu solutii eficiente, […]
  The post Domnilor grevisti, ce vina au copiii, femeile si batranii, ca nu aveti voi salarii mai mari? appeared first on Presa Oradea.
   Ce se intampla de cateva zile in Oradea este greu de inteles chiar si pentru cei care traiesc in acest oras. Niste cetateni care conduc autobuze si tramvaie au decis sa confiste transportul in comun al unui oras intreg pentru ca nu au salarii mai mari. Mai rau, in loc sa vina cu solutii eficiente, primarul Ilie Bolojan se comporta ca un stapan pe mosie, facand o demonstratie de forta in fata presei.
  Ce nu inteleg protestatarii OTL este ca in acest moment sunt in razboi cu un oras intreg. Cu copii care nu au cu ce merge la scoala, cu mamici disperate ca nu au cu ce isi duce micutii la gradinita, cu oameni care, desi au abonamente, platesc taxiuri ca sa ajunga la serviciu, cu pensionari care nu pot merge la spital sa isi faca analize.

  Daca ar face asa medicii, care sunt mai neindreptatiti din punct de vedere salarial, cati oameni ar ajunge in pamant? Medicii sunt insa ,,fraieri", nu isi permit sa incalce legea, ca baietii astia care invart covrigul si vorbesc, cu o nesimtire si o vulgaritate incredibila, cu oradenii care le platesc salariile (eu am trecut de cateva ori prin astfel de experiente si sunt sigur ca nu sunt o exceptie).
  Nimeni din orasul asta nu le contesta dreptul de a avea salarii mai mari, dar alegand sa se plaseze in afara legii, sa trateze cetatenii – cei in slujba carora sunt la urma urmei – ca un pres de sters pe jos, nu cred ca cineva va mai empatiza cu ei cand/daca vor fi dati afara.

  Cat despre Ilie Bolojan, nu a fost ales de oradeni sa ,,le-arate el", ci sa caute rezolvari. Nu incapatanarea este atitudinea corecta aici, ci exercitarea talentului de mediator. Solutia nu este o noua Osetia ci cautarea caii de compromis pentru rezolvarea cat mai rapida a crizei si gasirea unor solutii ca pe viitor sa nu se mai intample asa ceva.
  Ichim Vasilica
  The post Domnilor grevisti, ce vina au copiii, femeile si batranii, ca nu aveti voi salarii mai mari? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Fost ministru al Justitiei: Tudorel Toader este un Mengele al reformei judiciare din Romania!


  [2017-10-16]
  Tot mai multe voci critice se aud in ultimul timp la adresa actualului ministru al Justitiei, Tudorel Toader. Dupa ce CSM-ul a avizat negativ propunerile de modificare a legilor Justitiei si peste 50% din magistratii romani, judecatori si procurori, au semnat memoriu impotriva schimbarilor, fostul ministru al Justitiei din Guvernul Ciolos il compara pe Toader […]
  The post Fost ministru al Justitiei: Tudorel Toader este un Mengele al reformei judiciare din Romania! appeared first on Presa Oradea.
   Tot mai multe voci critice se aud in ultimul timp la adresa actualului ministru al Justitiei, Tudorel Toader. Dupa ce CSM-ul a avizat negativ propunerile de modificare a legilor Justitiei si peste 50% din magistratii romani, judecatori si procurori, au semnat memoriu impotriva schimbarilor, fostul ministru al Justitiei din Guvernul Ciolos il compara pe Toader cu Josef Mengele pentru experimentele pe care vrea sa le faca in reforma judiciara.
  Ajuns unul dintre cele mai antipatizate personaje din Guvernul Tudose, Tudorel Toader pare a nu mai tine cont nici de parerile colegilor nici ale specialistilor care il acuza ca vrea sa puna justitia sub cizma politicului. Ultima luare de pozitie, extrem de dura este cea a fostului ministru al justitiei din Guvernul Ciolos, Raluca Pruna.

  ,,Multi ma intrebati in mesaje private de ce tac in legatura cu aventurile legilor justitiei, sub domnia domnului ministru prof. univ. dr. rector Tudorel Toader. Nu am anvergura d-lui ministru, imi lipsesc toate titlurile domniei sale. Dar am avengura cetateanului fara lesa si se intampla sa fi fost ministru al justitiei. Intr-un guvern tehnocrat, admit. Nu am scris nimic pana acum din respect pentru magistratii care au semnat un memoriu, initiat de Forumul Judecatorilor, fara precedent dupa 1989. Si care ne spun totul.
  Cred asa: ca asistam la un experiment in materie de reforma judiciara, similar cu experimentele genetice Mengele. Nu sunt dura, asa traiesc aceasta serie de anunturi ministeriale, toate mai halucinante decat precedentele. Retraiesc primavara anului 2004, cand negocierile pentru aderarea la UE erau blocate exact din cauza capitolului pe justitie si cand numai numirea domnului ministru Cristian Diaconescu a deblocat lucrurile si a permis incheierea acestui capitol de negociere.  Mai cred ca domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader se joaca acum cu mintea noastra si arunca pe piata tot felul de idei fara precedent in materie de organizare a justitiei. Asa, ca sa testeze instinctele juridice ale plebei. Sa vada cat rezistam la atacul de prostie si absurd. #Rezistam. Si nu suntem putini"

  afirma fostul ministru.
  Ma bucur ca am avut alti profesori!
  Raluca Pruna aminteste si de implicarea celor peste 3.800 de magistrati care au semnat memoriul initiat de Forumul Judecatorilor.

  ,,Sunt peste 50% din magistratii romani, judecatori si procurori, cei care semneaza. Si care, in vremuri grele, isi asuma riscuri semnand acest memoriu. Un memoriu ignorat de domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader care promoveaza o ,,reforma" impotriva magistraturii si fara magistratura, impotriva legii egale pentru toti si a statului de drept.
  Domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader avea un proiect dezbatut public anul trecut, cu participarea tuturor asociatiilor de magistrati, inclusiv a celor care acum s-au ,,rasucit". Proiectul din 2016 a primit avizul CSM. Ca ministru nu am promovat la final de mandat proiectele de lege din 2016 din considerente legate de alegerea unui nou CSM, alegeri parlamentare si, in genere, de respect fata de principiile statului de drept.
  Nu am anticipat in plan politic dezastrul care a urmat in materia ,,reformarii" justitiei. Nici ,,intoarcerea" unor asociatii ca UNJR care a participat la elaborarea proiectelor in 2016, pentru a se pozitiona ulterior aproape ca un actor politic, cerand guvernului Ciolos sa nu adopte proiectele la care lucrasera nemijlocit, prin cei care ii reprezinta atat de vocal. Memoriul celor 3800+ este raspunsul pe care il primesc UNJR si asociatiile de magistrati surori, de la magistrati pe care pretind ca ii reprezinta. De reflectat.  Domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader putea imbunatati proiectele din 2016. Nu a putut si nici nu a vrut. A preferat un joc de glezne, lipsit de orice demnitate, in care arunca pe piata idei dragi celor care au capturat statul roman si, in acelasi timp, amana trimiterea in parlament a proiectului, spre disperarea acelorasi comanditari. Nu sunt analist politic, dar numesc asta duplicitate ieftina. Nedemna de cineva ca domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader care a bifat toate demnitatile statului roman si le-a agatat la butoniera… Pacat si foarte trist. E un pariu fara viitor onest, daca viitorul mai conteaza.
  Ca biet jurist format in patria pe care o impart cu domnul Toader sunt siderata. Asteptam mult mai mult de la o somitate a lumii juridice din patria noastra. Si sunt trista ca a mai cazut o reduta: a cuiva care a avut o cariera ,,maxima" in statul roman si care pare sa o tranzactioneze pe doi arginti.
  E o chestiune de alegere personala, dar e si o chestiune de interes public: interlocutori straini cu care interactionez nu inteleg de ce cineva care s-a bucurat de toate demnitatile in statul roman, inclusiv un mandat de 10 ani la CCR, alege sa arunce in derizoriu aceste demnitati. Nu am avut raspuns, recunosc. Ca jurist roman, ma bucur insa ca am avut alti profesori decat domnul ministru prof. univ. dr. rector Toader. Am avut PROFESORI, mai am asadar un tarm intelectual si moral. Mai am mituri si sperante ca timpurile vor redeveni normale"

  scrie Raluca Pruna intr-o postare distribuita de fostul premier Dacian Ciolos.
  Ichim Vasilica
  The post Fost ministru al Justitiei: Tudorel Toader este un Mengele al reformei judiciare din Romania! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Viceprimarul Mircea Malan: ,,Cel tarziu pe 20 octombrie, fiecare oradean va avea incalzire!"


  [2017-10-15]
  In cadrul proiectului de reabilitare a retelei termice, s-au efectuat lucrari in 26 de locatii din Oradea. In 17 dintre acestea continua lucrarile si in prezent, iar in celelalte, lucrarile au fost finalizate. Termenul de executie este de 10 luni, din care 4 luni si o saptamana s-a executat in 2016, iar anul acesta s-a […]
  The post Viceprimarul Mircea Malan: ,,Cel tarziu pe 20 octombrie, fiecare oradean va avea incalzire!" appeared first on Presa Oradea.
   In cadrul proiectului de reabilitare a retelei termice, s-au efectuat lucrari in 26 de locatii din Oradea. In 17 dintre acestea continua lucrarile si in prezent, iar in celelalte, lucrarile au fost finalizate. Termenul de executie este de 10 luni, din care 4 luni si o saptamana s-a executat in 2016, iar anul acesta s-a lucrat cu incepere din 7 iunie, termenul de finalizare fiind 27 noiembrie.
  Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Malan spune ca a gasit intelegere la asocierea constructoare pentru a accentua ritmul lucrarilor in ceea ce priveste retelele, astfel incat cel tarziu in data de 20 octombrie 2017 sistemul sa fie apt pentru a fi repus in intregime in functiune, daca va fi cazul.

  Astfel, incepand cu data de 12 octombrie, in anumite zone ale orasului sistemul va putea asigura si energie termica, daca va fi cazul, iar cel tarziu in data de 20 octombrie fiecare oradean va avea incalzire, in situatia in care conditiile meteorologice vor impune acest lucru.
  Viceprimarul a precizat si faptul ca in acest moment lucreaza 248 de muncitori si 69 de utilaje in teren.

  ,,Acesta este cel mai indraznet si cel mai amplu proiect de reabilitare a retelelor de termoficare din Romania ultimilor 27 de ani.  In nici un oras din Romania nu s-a pus in executie un proiect de inlocuire a peste 20 de kilometri de conducte magistrale intr-un termen atat de strans"

  a aratat Mircea Malan.
  In legatura cu situatia investitiilor in sistemele de termoficare din Romania, viceprimarul a aratat ca Oradea este orasul care a atras cele mai importante fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare, beneficiind astazi de cea mai mare, eficienta si cea mai nepoluanta centrala electrica de termoficare din Romania, realizata cu fonduri europene.

  ,,Le multumesc oradenilor pentru intelegerea de care dau dovada. Lucrari de asemenea anvergura nu se pot face fara a provoca neplaceri.  Le multumesc si constructorilor care lucreaza sub trafic, in conditii dificile, pentru ca oradenii sa beneficieze de un sistem de termoficare integrat, care sa nu aiba pierderi"

  a mai spus viceprimarul.
  Lucrarile de reabilitare a retelei de termoficare din municipiu au inceput in 2014, in prima etapa fiind inlocuiti 17,5 kilometri de conducte din reteaua primara. In etapa a II-a se reabiliteaza 20,28 kilometri, din care in 2016 au fost inlocuiti 5,7 kilometri. Pana in anul 2020 se doreste finalizarea tuturor lucrarilor pe reteaua primara, iar din vara anului viitor inceperea lucrarilor la etapa a III-a.

  Proiect este finantat in cadrul POIM (Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritara 7) iar contributia orasului este de doar 2%. Lucrarea presupune inlocuirea a 20,28 kilometri de conducte magistrale. Valoarea proiectului este de 118,8 milioane lei. Lucrarile constau in decopertarea caminelor tehnice acolo unde sunt, inlocuirea conductelor vechi, montarea de vane de sectionare noi in caminele tehnice existente care se reabiliteaza, sau in camine tehnice noi, executate in cadrul acestui proiect, montarea unui sistem de supraveghere electronica a eventualelor avarii si lucrarile de refacere.
  Ichim Vasilica
  The post Viceprimarul Mircea Malan: ,,Cel tarziu pe 20 octombrie, fiecare oradean va avea incalzire!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Inapoi in anii copilariei, cu Marcel Iures. Filmul ,,Octav" poate fi urmarit deja, in Oradea!


  [2017-10-13]
  Pana pe 19 octombrie oradenii pot viziona la Cinema Palace (vineri - marti de la ora 17:00) un nou film romanesc de exceptie, ,,Octav". Regizat de Serge Ioan Celebidachi, filmul ii are in rolurile principale pe Marcel Iures si Victor Rebengiuc. Pelicula spune povestea lui Octav (Marcel Iures), un barbat in varsta, care se reintoarce […]
  The post Inapoi in anii copilariei, cu Marcel Iures. Filmul ,,Octav" poate fi urmarit deja, in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Pana pe 19 octombrie oradenii pot viziona la Cinema Palace (vineri - marti de la ora 17:00) un nou film romanesc de exceptie, ,,Octav". Regizat de Serge Ioan Celebidachi, filmul ii are in rolurile principale pe Marcel Iures si Victor Rebengiuc.
  Pelicula spune povestea lui Octav (Marcel Iures), un barbat in varsta, care se reintoarce la conacul copilariei sale aflat undeva in zona rurala a Romaniei, cu dorinta de a-l vinde. Ajuns aici, dupa o absenta de zeci de ani, o fetita ce-i pare cunoscuta il poarta intr-o calatorie minunata in timp, inapoi la anii copilariei sale pentru a-l ajuta sa-si redescopere bucuria de a trai.

  Directorul de imagine al filmului este Blasco Giurato, cel care a semnat imaginea si pentru ,,Cinema Paradiso", castigator al Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain. Blasco Giurato are o experienta bogata cu un portofoliu cinematografic de peste 100 de productii.
  Coloana sonora ii apartine renumitului compozitor roman, Vladimir Cosma care a semnat muzica a peste 400 de partituri pentru productii cinematografice si seriale TV.

  Vladimir Cosma este unul dintre cei mai cunoscuti compozitori din Franta si este recompensat cu peste 20 de distinctii internationale.
  Filmul ,,Octav" a fost selectionat in cadrul prestigiosului Festival International de Film de la Montreal 2017, la sectiunea Focus on World Cinema, un festival de traditie pentru cinematografia mondiala aflat la cea de-a 41 editie.

  Lung-metrajul este o coproductie Romania -- Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, iar producator este Adela Vrinceanu Celebidachi. Filmul este clasificat cu AG (Audienta Generala).
  Ichim Vasilica
  The post Inapoi in anii copilariei, cu Marcel Iures. Filmul ,,Octav" poate fi urmarit deja, in Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Epidemia din farfurie. De la 11 milioane in 1975 la 124 de milioane de copii obezi in 2016!


  [2017-10-11]
  Numarul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de zece ori in ultimii 40 de ani, ajungand la 124 de milioane. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) una dintre cauze este politica din industria alimentara care are ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor si comunitatilor sarace. Rezultatele cercetarii au fost publicate in […]
  The post Epidemia din farfurie. De la 11 milioane in 1975 la 124 de milioane de copii obezi in 2016! appeared first on Presa Oradea.
   Numarul copiilor obezi la nivel mondial a crescut de zece ori in ultimii 40 de ani, ajungand la 124 de milioane. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) una dintre cauze este politica din industria alimentara care are ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor si comunitatilor sarace.
  Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista The Lancet cu ocazia Zilei mondiale impotriva obezitatii, marcata la 11 octombrie. Este cel mai amplu studiu epidemiologic de pana acum, realizata de OMS impreuna cu Imperial College London. In cadrul lui a fost calculat si comparat indicele de masa corporala (IMC) -- un indicator calculat pe baza raportului dinte greutate si inaltime -- pentru aproximativ 130 de milioane de copii si adolescenti, din 1975 pana in 2016.

  Rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor, la nivel mondial, a crescut de la mai putin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete si sase milioane de baieti) in 1975, la aproape 6% la fete (50 de milioane) si 8% la baieti (74 de milioane) in 2016. Per total, numarul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane in 1975, la 124 de milioane in 2016. Acestora li se adauga 213 milioane de copii supraponderali, dar care nu se incadreaza in categoria obezitatii.

  ,,In ultimele patru decenii, rata obezitatii in randul copiilor si adolescentilor a crescut semnificativ si continua sa creasca in tarile cu venituri mici si mijlocii. Tarile dezvoltate au inregistrat o stagnare in ultimii ani, desi se mentin la cote ridicate. Aceasta tendinta ingrijoratoare reflecta impactul politicilor si tendintelor de marketing din industria alimentara care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor si comunitatilor sarace.
  Rezultatul va fi o generatie de copii si adolescenti obezi care prezinta un risc mai mare pentru anumite boli, cum ar fi diabetul. Trebuie sa luam masuri astfel incat hrana nutritiva si sanatoasa sa fie disponibila atat acasa, cat si la scoala, in special pentru familiile si comunitatile sarace, precum si reglementari si taxe care sa protejeze copiii de alimentele nesanatoase"

  a declarat Majid Ezzati, autorul principal al studiului, profesor la departamentul de sanatate publica din cadrul Imperial College London.

  Daca tendinta se va mentine, numarul de copii obezi la nivel global il va depasi pe cel al al copiilor subponderali (care in 2016 era de 75 milioane de fete si 117 milioane de baieti) pana in 2022, la nivel global.
  In 2016, cea mai mare rata a obezitatii a fost inregistrata in Polinezia si Micronezia -- 25,4% in randul fetelor si 22,4%, in randul baietilor -- urmate de tarile vorbitoare de limba engleza precum Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Irlanda si Marea Britanie. Dintre tarile cu venituri mari, SUA au cea mai mare rata de copii obezi.
  Pentru a remedia acesta problema

  ,,statele ar trebui sa tinda spre reducerea consumului de alimente ieftine, ultraprocesate, cu o densitatea calorica mare, sarace in nutrienti. De asemenea, ar trebui redus timpul petrecut de copii in fata ecranelor si in activitati sedentare, promovand o mai mare participare la activitati fizice, recreative si sportive.  Aceste date ne reamintesc si subliniaza ideea ca obezitatea este o problema de sanatate la nivel global care ameninta sa se agraveze in viitor daca nu luam masuri urgente"

  spune Fiona Bull, directoare de programe pentru supravegherea si prevenirea bolilor netransmisibile in cadrul OMS.
  The post Epidemia din farfurie. De la 11 milioane in 1975 la 124 de milioane de copii obezi in 2016! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ziua Orasului Oradea


  [2017-10-09]
  Din 1992, Oradea sarbatoreste anual, la 12 octombrie, Ziua Orasului, data care marcheaza doua evenimente majore din istoria municipiului: ziua in care Aurel Lazar a semnat Declaratia de Independenta a Romanilor din Transilvania si ziua in care Oradea este eliberata de catre armatele romane. Cu aceasta ocazie, Primaria Municipiului Oradea, dupa Sedinta Festiva a Consiliului […]
  The post Ziua Orasului Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Din 1992, Oradea sarbatoreste anual, la 12 octombrie, Ziua Orasului, data care marcheaza doua evenimente majore din istoria municipiului: ziua in care Aurel Lazar a semnat Declaratia de Independenta a Romanilor din Transilvania si ziua in care Oradea este eliberata de catre armatele romane.
  Cu aceasta ocazie, Primaria Municipiului Oradea, dupa Sedinta Festiva a Consiliului Local Oradea, va organiza joi, 12 octombrie 2017, o serie de manifestari comemorative atat la Monumentul Ostasului Roman, cat si la statuia lui Aurel Lazar.
  De la 11.00 la 11.50 in Sala Traian Mosoiu a Primariei, dupa Intonarea Iimnului, vor tine alocutiuni privind insemnatatea evenimentului primarul Ilie Bolojan, prof. univ. dr. Gabriel Moisa si prof. univ. dr. Ioan Scurtu. Va urma apoi, la ora 12.00, deplasarea oficialitatilor la Statuia Ostasului Roman din Parcul 1 Decembrie unde va avea loc o defilare a detasamentului de onoare, depuneri de coroane si alocutiuni resotite de primar si de lect. univ. dr. Radu Romanasu.

  La 13.15 se va face deplasarea la Casa Memoriala Aurel Lazar din str. Aurel Lazar nr. 13 unde se va desfasura festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la Placa Comemorativa de pe fatada Casei Memoriale Aurel Lazar.
  Ultima deplasare se va face la ora 13.35 la Statuia Aurel Lazar din Calea Republicii unde se va tine o alocutiune privind personalitatea lui Aurel Lazar, rostita de dr. Petru Ardelean, muzeograf la Sectia de Istorie si o festivitate de depuneri de coroane, jerbe si buchete de flori la Statuia Aurel Lazar, totul incheindu-se cu defilarea detasamentului de onoare si prezentarea onorului.
  Ichim Vasilica
  The post Ziua Orasului Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Festival National de Arta Naiva, la Oradea


  [2017-10-09]
  Oradenii care iubesc arta sunt invitati vineri, 13 octombrie, la ora 17:00, la sediul nou al Muzeului Tarii Crisurilor, str. Armatei Romane nr. 1/A, la Festivalul National de Arta Naiva. Evenimentul va reuni 40 de artisti si invitati speciali, colectionari si critici de arta, timp de o luna. Arta naiva contemporana romaneasca suscita un interes […]
  The post Festival National de Arta Naiva, la Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Oradenii care iubesc arta sunt invitati vineri, 13 octombrie, la ora 17:00, la sediul nou al Muzeului Tarii Crisurilor, str. Armatei Romane nr. 1/A, la Festivalul National de Arta Naiva. Evenimentul va reuni 40 de artisti si invitati speciali, colectionari si critici de arta, timp de o luna.
  Arta naiva contemporana romaneasca suscita un interes crescut in ultima perioada, ca parte a artei naive europene si universale. Este un gen de arta bogata, vie, in perpetua schimbare, fara a fi haotica, ermetica sau inaccesibila.

  Iar acest lucru poate fi observat cel mai bine la Festivalul National de Arta Naiva de la Oradea, un eveniment-premiera dedicat artei naive contemporane romanesti: reuneste circa 40 de artisti si invitati speciali, public, colectionari si critici de arta, timp de o luna, in spatiile expozitionale ale sediului nou al Muzeului Tarii Crisurilor.

  Acest eveniment coalizeaza o serie de elemente care il fac unic in Romania: prezenta in orasul de pe Cris a artistilor invitati, conferinte si simpozioane, lansari de carte, expozitii si un spectacol de teatru nescris.

  Evenimentul este organizat de Asociatia Artistilor Naivi din Romania, condusa de Mircea Stroe, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, Muzeul Tarii Crisurilor, Consiliul Judetean Bihor, Revista Familia, Fundatia Comunitara Oradea, Tehnoprint, Pusha Fashion, Liceul de Arte Oradea, Lucas Impex, Primaria Oradea si Asociatia Cultura in Miscare.
  Ichim Vasilica
  The post Festival National de Arta Naiva, la Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pasajul intre centura si strada Universitatii mai aproape de realizare!


  [2017-10-08]
  Veste buna de la Ministerul Transporturilor. S-a aprobat transferul in proprietatea municipiului Oradea a unei suprafete de 30.067 mp, in vederea realizarii noului pasaj peste centura. Primarul Ilie Bolojan a prezentat in cursul saptamanii (28 septembrie 2017) proiectul de hotarare privind demararea procedurii de transmitere a suprafetei de 30.067 mp, aflata momentan in administrarea Ministerului […]
  The post Pasajul intre centura si strada Universitatii mai aproape de realizare! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna de la Ministerul Transporturilor. S-a aprobat transferul in proprietatea municipiului Oradea a unei suprafete de 30.067 mp, in vederea realizarii noului pasaj peste centura.
  Primarul Ilie Bolojan a prezentat in cursul saptamanii (28 septembrie 2017) proiectul de hotarare privind demararea procedurii de transmitere a suprafetei de 30.067 mp, aflata momentan in administrarea Ministerului Transporturilor, in administrarea Municipiului Oradea, in vederea realizarii investitiei de utilitate publica ,,Pasaj denivelat intre drumul de centura al Municipiului Oradea si str. Universitatii."

  ,,Studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui pasaj este aproape gata. Daca totul va fi in regula, in sedinta ordinara din luna octombrie va fi aprobat, dar pentru a putea incepe lucrarile este nevoie ca terenul pe care ar urma sa se faca acest pasaj sa fie in administrarea sau in proprietatea Consiliului Local"

  a spus Ilie Bolojan.

  In perioada 2001/2003, a fost realizata soseaua de centura a municipiului Oradea, fapt ce a condus la scoaterea traficului greu si a traficului de tranzit din municipiu. Deoarece traficul pe soseaua de centura este in crestere, s-a impus necesitatea reconfigurarii intersectiilor cu strazile de intrare-iesire.
  Astfel au fost construite pasaje supraterane peste drumul de centura in zona strazii Nojoridului si Ciheiului. Noul proiect prevede amenajarea intersectiei intre drumul de centura si str. Universitatii, prin realizarea unui pasaj denivelat, care va permite fluidizarea circulatiei de tranzit si care va lega zona centrala a municipiului cu Parcul Industrial Eurobusiness 2, piata Obor, supermarketuri etc.
  Ichim Vasilica
  The post Pasajul intre centura si strada Universitatii mai aproape de realizare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Viceprimarul Mircea Malan: ,,Cel tarziu pe 20 octombrie, fiecare oradean va avea incalzire!"


  [2017-10-06]
  In cadrul proiectului de reabilitare a retelei termice, s-au efectuat lucrari in 26 de locatii din Oradea. In 17 dintre acestea continua lucrarile si in prezent, iar in celelalte, lucrarile au fost finalizate. Termenul de executie este de 10 luni, din care 4 luni si o saptamana s-a executat in 2016, iar anul acesta s-a […]
  The post Viceprimarul Mircea Malan: ,,Cel tarziu pe 20 octombrie, fiecare oradean va avea incalzire!" appeared first on Presa Oradea.
   In cadrul proiectului de reabilitare a retelei termice, s-au efectuat lucrari in 26 de locatii din Oradea. In 17 dintre acestea continua lucrarile si in prezent, iar in celelalte, lucrarile au fost finalizate. Termenul de executie este de 10 luni, din care 4 luni si o saptamana s-a executat in 2016, iar anul acesta s-a lucrat cu incepere din 7 iunie, termenul de finalizare fiind 27 noiembrie.
  Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Malan spune ca a gasit intelegere la asocierea constructoare pentru a accentua ritmul lucrarilor in ceea ce priveste retelele, astfel incat cel tarziu in data de 20 octombrie 2017 sistemul sa fie apt pentru a fi repus in intregime in functiune, daca va fi cazul.

  Astfel, incepand cu data de 12 octombrie, in anumite zone ale orasului sistemul va putea asigura si energie termica, daca va fi cazul, iar cel tarziu in data de 20 octombrie fiecare oradean va avea incalzire, in situatia in care conditiile meteorologice vor impune acest lucru.
  Viceprimarul a precizat si faptul ca in acest moment lucreaza 248 de muncitori si 69 de utilaje in teren.

  ,,Acesta este cel mai indraznet si cel mai amplu proiect de reabilitare a retelelor de termoficare din Romania ultimilor 27 de ani.  In nici un oras din Romania nu s-a pus in executie un proiect de inlocuire a peste 20 de kilometri de conducte magistrale intr-un termen atat de strans"

  a aratat Mircea Malan.
  In legatura cu situatia investitiilor in sistemele de termoficare din Romania, viceprimarul a aratat ca Oradea este orasul care a atras cele mai importante fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare, beneficiind astazi de cea mai mare, eficienta si cea mai nepoluanta centrala electrica de termoficare din Romania, realizata cu fonduri europene.

  ,,Le multumesc oradenilor pentru intelegerea de care dau dovada. Lucrari de asemenea anvergura nu se pot face fara a provoca neplaceri.  Le multumesc si constructorilor care lucreaza sub trafic, in conditii dificile, pentru ca oradenii sa beneficieze de un sistem de termoficare integrat, care sa nu aiba pierderi"

  a mai spus viceprimarul.
  Lucrarile de reabilitare a retelei de termoficare din municipiu au inceput in 2014, in prima etapa fiind inlocuiti 17,5 kilometri de conducte din reteaua primara. In etapa a II-a se reabiliteaza 20,28 kilometri, din care in 2016 au fost inlocuiti 5,7 kilometri. Pana in anul 2020 se doreste finalizarea tuturor lucrarilor pe reteaua primara, iar din vara anului viitor inceperea lucrarilor la etapa a III-a.

  Proiect este finantat in cadrul POIM (Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritara 7) iar contributia orasului este de doar 2%. Lucrarea presupune inlocuirea a 20,28 kilometri de conducte magistrale. Valoarea proiectului este de 118,8 milioane lei. Lucrarile constau in decopertarea caminelor tehnice acolo unde sunt, inlocuirea conductelor vechi, montarea de vane de sectionare noi in caminele tehnice existente care se reabiliteaza, sau in camine tehnice noi, executate in cadrul acestui proiect, montarea unui sistem de supraveghere electronica a eventualelor avarii si lucrarile de refacere.
  Ichim Vasilica
  The post Viceprimarul Mircea Malan: ,,Cel tarziu pe 20 octombrie, fiecare oradean va avea incalzire!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Zilele Revistei Familia 2017. Nicolae Manolescu revine la Oradea!


  [2017-10-04]
  In perioada 5-7 octombrie in Oradea vor avea loc mai multe manifestari culturale dedicate Zilelor Revistei Familia. Evenimentele se vor desfasura in Sala Mare a Primariei Oradea si vor cuprinde lansari de carte, decernarea premiilor Revistei Familia, dar si intalnirea revistei Romania Literara cu publicul, invitat special fiind Nicolae Manolescu. Sala Mare a Primariei Oradea […]
  The post Zilele Revistei Familia 2017. Nicolae Manolescu revine la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   In perioada 5-7 octombrie in Oradea vor avea loc mai multe manifestari culturale dedicate Zilelor Revistei Familia. Evenimentele se vor desfasura in Sala Mare a Primariei Oradea si vor cuprinde lansari de carte, decernarea premiilor Revistei Familia, dar si intalnirea revistei Romania Literara cu publicul, invitat special fiind Nicolae Manolescu.
  Sala Mare a Primariei Oradea va fi joi, 5 octombrie, gazda deschiderii oficiale a Zilelor Revistei Familia, de la ora 17.00. Dupa rostirea cuvantului inaugural si prezentarea invitatilor, vor fi lansate cele mai noi aparitii editoriale la Biblioteca Revistei Familia.
  Este vorba despre volumele: Panteon; Folclorul in Familia; Elisabeta Pop - Teatrul, intriga si iubire; Lucian Scurtu - Exitus; Sergiu Vaida – Intr-o lumina aurie; Justin Popfiu - O privire fugitiva preste literatura romana si lipsa unei istorii critice a literaturei romane (1870). In aceeasi zi va avea loc si decernarea Premiilor Revistei Familia.

  Vineri, 6 octombrie, tot in Sala Mare a Primariei, va avea loc Colocviul cu tema: ,,Viata literara - centru/centre, noduri de retele, marginalitati, grupuri". In aceeasi zi, de la ora 17.00, cu genericul Sarbatorile culturii – Convorbiri literare 150, va avea loc un recital poetic urmat de noi lansari de carte.
  Sambata, de la ora 10.00, in Sala Mare a Primariei va avea loc intalnirea Revistei ,,Romania literara" cu publicul oradean, invitatii speciali fiind: Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Razvan Voncu, Sorin Lavric, Simona Vasilache, Daniel Cristea-Enache. Cu aceasta ocazie Gabriel Chifu isi va lansa romanul Ploaia de trei sute de zile.
  Andreea Costea
  The post Zilele Revistei Familia 2017. Nicolae Manolescu revine la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Premiile Festivalului de Teatru Scurt Oradea 2017


  [2017-10-02]
  Editia a XXIII-a a Festivalului de Teatru Scurt, componenta a Festivalului International de Teatru Oradea, a ajuns la final dupa opt zile de maraton teatral. Selectionerul acestei editii, criticul de teatru Mircea Morariu, a propus pentru sectiunea concurs 14 spectacole de la teatre din intreaga tara. Sarcina de a desemna castigatorii a revenit juriului format […]
  The post Premiile Festivalului de Teatru Scurt Oradea 2017 appeared first on Presa Oradea.
   Editia a XXIII-a a Festivalului de Teatru Scurt, componenta a Festivalului International de Teatru Oradea, a ajuns la final dupa opt zile de maraton teatral. Selectionerul acestei editii, criticul de teatru Mircea Morariu, a propus pentru sectiunea concurs 14 spectacole de la teatre din intreaga tara.
  Sarcina de a desemna castigatorii a revenit juriului format din criticii de teatru Ion Parhon, Doru Mares si Octavian Saiu, care au decis acordarea urmatoarelor premii:
  Premiul pentru cea mai buna actrita a fost castigat de Irina Naum - pentru rolul CAROL, din spectacolul ,,Oleanna", de David Mamet, Teatrul ,,Jean Bart" Tulcea si Anda Saltelechi - pentru rolul FRANCESCA, din spectacolul ,,Pe jumatate cantec", un spectacol de Crista Bilciu.

  Premiul pentru cel mai bun actor l-a castigat Ion Grosu - pentru rolul SLAVA, din spectacolul ,,Somnambulism", de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mazgareanu, Teatrul Nottara, Bucuresti si Cristian Naum - pentru rolul JOHN, din spectacolul ,,Oleanna", de David Mamet, Teatrul ,,Jean Bart" Tulcea.

  Premiul pentru cea mai buna scenografie a fost castigat de Carmencita Brojboiu - pentru spectacolul ,,URSUL", Teatrul de Stat Constanta. Premiul pentru cea mai buna regie l-a luat Cristian Ban - pentru regia spectacolului ,,Orasul nostru" - Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici", Arad.

  Premiul pentru cel mai bun spectacol l-a castigat Teatrul Regina Maria, Oradea pentru Cafeneaua Pirandello.
  Ichim Vasilica
  The post Premiile Festivalului de Teatru Scurt Oradea 2017 appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • La Oradea, a inceput anul universitar 2017-2018!


  [2017-10-02]
  Universitatea din Oradea (UO) a organizat luni, 2 octombrie 2017, festivitatea de deschidere a noului an scolar in Sala Polivalenta. Rectorul Constantin Bungau s-a aratat incantat ca numarul bobocilor a crescut cu 10% fata de anul trecut dar a fost si trist cand a citit numele unor cadre didactice de anvergura care s-au pensionat. Festivitatea […]
  The post La Oradea, a inceput anul universitar 2017-2018! appeared first on Presa Oradea.
   Universitatea din Oradea (UO) a organizat luni, 2 octombrie 2017, festivitatea de deschidere a noului an scolar in Sala Polivalenta. Rectorul Constantin Bungau s-a aratat incantat ca numarul bobocilor a crescut cu 10% fata de anul trecut dar a fost si trist cand a citit numele unor cadre didactice de anvergura care s-au pensionat.
  Festivitatea de deschidere s-a desfasurat cu sala plina, printre cei aflati la prezidiu numarandu-se rectorul Constantin Bungau, presedintele Senatului UO - Sorin Curila, prefectul - Ioan Mihaiu, viceprimarul - Florin Birta, vicepresedintele CJ Bihor - Ioan Mang, Daria Stefania Malita - reprezentanta bobocilor si Viorel Vancea - vicepresedintele studentilor din Senat.

  ,,Anul acesta avem un total de 4.720 de boboci din care 3.252 la licenta, 1.353 la master si 115 la doctorat. Ma bucura sa vad ca la licenta avem o crestere cu 10% mai mare, comparativ cu anul trecut. In total, in aceasta institutie invata peste 18.000 de studenti din care cei mai multi, peste 11.300 la licenta.  Universitatea are 98 de domenii de licenta, 61 de master si 12 de doctorat. Avem 830 de studenti straini, din 53 de tari. Anul trecut am desfiintat 5 programe dar am si infiintat doua noi. Dragi profesori, obligatia noastra este sa fim vizionari si competitivi, sa pregatim cat putem noi de bine ziua de maine"

  a spus, printre altele, rectorul Constantin Bungau care a prezentat apoi lista celor 11 profesori care s-au pensionat.
  Printre ei, nume importante cum sunt cel al urologului Gheorghe Bumbu, al directorului Muzeului Tarii Crisurilor - Aurel Chiriac, al fostelor decanite Floare Chipea (Socio-Umane) si Agneta Marcu (Muzica) al doctorilor Petru Chitulea si Gabriel Mihalache.

  A urmat presedintele senatului UO Sorin Curila care a spus ca manifestarea trebuia organizata in centrul orasului pentru ca aduna spuma intelectuala a orasului si Ioan Mang care a laudat studentii spunand ca, in ciuda a ceea ce se spune, fostii lor colegi conduc institutii mari si firme importante in intreaga lume.
  Impreuna cu universitatea putem ajunge din urma marile orase!
  Viceprimarul municipiului a multumit studentilor ca au ales sa vina la Oradea si le-a promis ca va face din oras a doua lor casa.
  ,,Este adevarat ca orase precum Timisoara, Cluj sau Iasi sunt inaintea noastra dar eu cred ca le putem ajunge, ca putem evolua, dar doar printr-un parteneriat cu Universitatea. Tocmai de aceea sprijinim institutia si lucram impreuna la construirea parcului integrat. In plus, anul viitor vrem sa organizam un festival al studentilor care speram sa devina o traditie", a spus Florin Birta.
  Emotionant a fost discursul celei mai bune studente Daria Stefania Malita care a reusit sa intre cu nota maxima atat la Facultatea de Litere cat si la Drept.


  ,,Le multumesc profesorilor de la Colegiul National Mihai Eminescu care m-au pregatit, si parintilor. Nu am vrut sa plec in strainatate si am ales sa raman in Romania, si in orasul meu natal, pentru ca am considerat ca aici este nevoie de noi. Am incredere in invatamantul romanesc si in Universitatea din Oradea"

  a spus Daria.
  Ca in fiecare an, decanii au oferit carnete de excelenta pentru bobocii care au intrat cu cea mai mare nota.
  Ichim Vasilica
  The post La Oradea, a inceput anul universitar 2017-2018! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pasajul intre centura si strada Universitatii mai aproape de realizare!


  [2017-09-29]
  Veste buna de la Ministerul Transporturilor. S-a aprobat transferul in proprietatea municipiului Oradea a unei suprafete de 30.067 mp, in vederea realizarii noului pasaj peste centura. Primarul Ilie Bolojan a prezentat in cursul saptamanii (28 septembrie 2017) proiectul de hotarare privind demararea procedurii de transmitere a suprafetei de 30.067 mp, aflata momentan in administrarea Ministerului […]
  The post Pasajul intre centura si strada Universitatii mai aproape de realizare! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna de la Ministerul Transporturilor. S-a aprobat transferul in proprietatea municipiului Oradea a unei suprafete de 30.067 mp, in vederea realizarii noului pasaj peste centura.
  Primarul Ilie Bolojan a prezentat in cursul saptamanii (28 septembrie 2017) proiectul de hotarare privind demararea procedurii de transmitere a suprafetei de 30.067 mp, aflata momentan in administrarea Ministerului Transporturilor, in administrarea Municipiului Oradea, in vederea realizarii investitiei de utilitate publica ,,Pasaj denivelat intre drumul de centura al Municipiului Oradea si str. Universitatii."

  ,,Studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui pasaj este aproape gata. Daca totul va fi in regula, in sedinta ordinara din luna octombrie va fi aprobat, dar pentru a putea incepe lucrarile este nevoie ca terenul pe care ar urma sa se faca acest pasaj sa fie in administrarea sau in proprietatea Consiliului Local"

  a spus Ilie Bolojan.

  In perioada 2001/2003, a fost realizata soseaua de centura a municipiului Oradea, fapt ce a condus la scoaterea traficului greu si a traficului de tranzit din municipiu. Deoarece traficul pe soseaua de centura este in crestere, s-a impus necesitatea reconfigurarii intersectiilor cu strazile de intrare-iesire.
  Astfel au fost construite pasaje supraterane peste drumul de centura in zona strazii Nojoridului si Ciheiului. Noul proiect prevede amenajarea intersectiei intre drumul de centura si str. Universitatii, prin realizarea unui pasaj denivelat, care va permite fluidizarea circulatiei de tranzit si care va lega zona centrala a municipiului cu Parcul Industrial Eurobusiness 2, piata Obor, supermarketuri etc.
  Ichim Vasilica
  The post Pasajul intre centura si strada Universitatii mai aproape de realizare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Opt zile cu evenimente de calitate la Oradea. A inceput Festivalul International de Teatru!


  [2017-09-27]
  Din 24 septembrie si pana pe 1 octombrie Oradea va fi gazda editiei a V-a a Festivalului International de Teatru. In sectiunea ,,Festival de Teatru Scurt" vor fi prezentate 14 spectacole de la teatre din intreaga tara iar la sectiunea ,,Festival International de Teatru" vor participa nume mari ale teatrului romanesc, de la spectacole create […]
  The post Opt zile cu evenimente de calitate la Oradea. A inceput Festivalul International de Teatru! appeared first on Presa Oradea.
   Din 24 septembrie si pana pe 1 octombrie Oradea va fi gazda editiei a V-a a Festivalului International de Teatru. In sectiunea ,,Festival de Teatru Scurt" vor fi prezentate 14 spectacole de la teatre din intreaga tara iar la sectiunea ,,Festival International de Teatru" vor participa nume mari ale teatrului romanesc, de la spectacole create de mari regizori, precum Felix Alexa, Andrei Serban, Bobi Pricop, Vlad Massaci, la actori precum Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu sau Mircea Diaconu.
  Festivalul de teatru oradean este un eveniment cultural cu traditie, care si-a castigat de-a lungul editiilor aprecierea publicului bihorean, dar si a oamenilor de teatru care raspund cu entuziasm invitatiei noastre de a participa la festival. Timp de opt zile, Oradea devine oras al artei teatrale, spatiu de intalnire intre artisti si public, in care emotia spectacolului si magia scenei devin protagonisti.
  Editia din acest an a festivalului va cuprinde doua mari sectiuni: sectiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la editia cu numarul XXIII si sectiunea SPECTACOLE INVITATE – OFF CONCURS.

  In cadrul Festivalului de Teatru Scurt, 14 spectacole de la teatre din intreaga tara, selectionate de catre criticul de teatru Mircea Morariu, vor concura pentru cele cinci premii oferite de catre juriu, si anume: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai buna regie, premiul pentru cea mai buna scenografie, premiul pentru cel mai bun actor si premiul pentru cea mai buna actrita. Juriul este format din criticii de teatru Doru Mares, Ion Parhon si Octavian Saiu.
  Festivalul de Teatru Scurt cuprinde in componenta sa si ,,Concursul de Creatie Dramatica Dedicat Piesei Scurte", la care au fost inscrise 13 texte. Castigatorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Elisabeta Pop si Claudiu Groza si redactorul sef al revistei ,,Familia" Ioan Moldovan.
  In sectiunea Spectacole Invitate – OFF, publicul oradean se va putea delecta cu 13 spectacole extraordinare, fie invitate de la teatre din tara, fie productii apreciate ale teatrului oradean si doua concerte. De altfel, festivalul se va deschide in data de 24 septembrie cu o premiera a Teatrului Regina Maria -,,Regele cerb", de Carlo Gozzi, regia Alexandru Colpacci.
  Spetacole in aer liber, in Piata Unirii!
  Totodata, in perioada 27 septembrie – 1 octombrie, ii asteptam pe oradeni la cele trei spectacole si doua concerte care vor fi sustinute in aer liber, pe Scena Mobila amplasata in Piata Unirii, care vor avea intrarea gratuita, cu mentiunea ca la spectacolul ,,In inima noptii – Episodul Lear", din cauza numarului redus de locuri, este nevoie de rezervare in prealabil.

  Asa cum au obisnuit publicul in fiecare an, pe langa spectacolele de teatru, organizatorii invita iubitorii de cultura la o serie de evenimente conexe, care vor cuprinde trei lansari de carte si un colocviu coordonat de criticul de teatru Mircea Morariu si organizat in colaborare cu AICT TEATROLOGIE despre ,,Argumente in favoarea unui Festival de Teatru Scurt. Istoric, deveniri, dominante tematice si estetice. Controverse".
  Evenimentele din cadrul FITO 2017 se vor desfasura in sase spatii diverse, forand atat conventionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului si Sala Arcadia, cat si neconventionalul prin spectacolele cu publicul pe scena la Casa de Cultura a Sindicatelor, la Centrul National de Informare si Promovare Turistica Bihor, Sala Studio Szigligeti si scena mobila amplasata in aer liber.
  Festivalul International de Teatru Oradea, unul dintre cele mai importante evenimente culturale oradene, va reuni astfel si anul acesta nume mari ale teatrului romanesc, de la spectacole create de mari regizori, precum Felix Alexa, Andrei Serban, Bobi Pricop, Vlad Massaci, la actori precum Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, pana la personalitati culturale marcante, dintre care ii amintim pe Nicolae Prelipceanu, Alina Epingeac, Florica Ichim, Oana Cristea Grigorescu, Raluca Radulescu, Zeno Fodor.

  ,,Tinem sa multumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au sprijinit in realizarea festivalului, incepand cu Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Fundatia Culturala FITO, DDIP Bihor, UNITER,  Raiffeisen Bank – partenerul oficial, Inteva Products, Mic Mobilier Trans, Varadia, Lions, Dc, Hotel Continental, Farmacia 3, R&R, Scala, Centrul National Pentru Promovarea Turismului, Magnolia si tuturor partenerilor media care sunt mereu alaturi de noi"

  se afirma in comunicatul Teatrului Regina Maria.

  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 10:00 - 19:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, sunati la numarul de telefon: 0259/440.742. Programul integral il gasiti AICI.
  Ichim Vasilica
  The post Opt zile cu evenimente de calitate la Oradea. A inceput Festivalul International de Teatru! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Despre intrarea impreuna pe usa evreilor timisoreni


  [2017-09-27]
  Imi aduc aminte de painea primita in vecini, in copilarie, cu Rosh Hashanah acesta. Nu de la a avea si a nu avea, ci de la cat de buna era bucatica de paine ,,de la altii", pe care o rontaiam nu de foame ci de pofta, alaturi de ceilalti copii, pentru ca nimic nu era […]
  The post Despre intrarea impreuna pe usa evreilor timisoreni appeared first on Presa Oradea.
   Imi aduc aminte de painea primita in vecini, in copilarie, cu Rosh Hashanah acesta. Nu de la a avea si a nu avea, ci de la cat de buna era bucatica de paine ,,de la altii", pe care o rontaiam nu de foame ci de pofta, alaturi de ceilalti copii, pentru ca nimic nu era mai bun decat lucrul primit, in care celalalt se punea intrucatva, ca sa traiasca prin tine, si tu prin el, inca putin.
  Asa e si acum, aceeasi senzatie - Noul An evreiesc, la care am ajuns, ca in atatia ani, din drag de a fi alaturi de prietenii nostri, de "pata de culoare" fara de care nu-ti poti inchipui Timisoara veche, fara de care n-ai vrea sa ajungi sa vezi Timisoara noua… E Rosh Hashanah, deci ne repetam, in gand, fiecare, inainte de a ajunge la sinagoga din Cetate, formula magica, replica - raspuns, prin care se trece, cu bine, pragul dintre ani.
  Am pus inca de dimineata pe pagina mea de Fb un shofar, cu mere si miere langa el. Cine stie, stie, cine nu, ori va intreba, candva, ori e dintre-aceia care nu-nvata niciodata, si care pot trai si metaboliza la nesfarsit cu doar spatiul de langa ei. In Timisoara veche, noi am fost deprinsi altcumva, si ne bucuram prietenii vechi prin alaturare, prin imbratisarea in momentele de sarbatorire sau comemorare, prin deschiderea de a fi aproape la frumoasa intindere de bucati de mar inmuiate in miere, de piaza buna.

  Pentru mine, intalnirile in "teritoriul diplomatic" al sinagogilor din oras au fost - cu foarte vagi exceptii - reconfirmari si recunoasteri gen "soarta buna" (ca tot s-a dus recent si Vasile Andru) - spus simplu, trebuie ca cei cu care ma intersectez aici sunt dintre cei sensibili la vibratia veche si buna a orasului, cu respect si dragoste fata de alteritate, cu un oarecare staif, ca un apus de soare intamplat langa o mare calda, chiar daca dupa un mic cutremur.
  Cutremurele, de toate felurile, au devenit o constanta in viata unei mici comunitati evreiesti din Romania. Imputinarea care macina, lipsa de atentie din partea autoritatilor, relatiile uneori ciudate, desfasurate sub semnul unui ecumenism mimat, cu majoritarii, sunt doat unele dintre miscarile tectonice nenascute sub zodia tihnei, care pun la incercare viata evreilor ramasi in Timisoara, si a celor din jurul lor. Si iata ca, la aceasta intrare intr-un nou an, cadoul sortii a fost inca unul dur.

  Luciana Friedmann, zana cu ochi verzi cu care am impartit bancile facultatii, o vreme, si care conduce deja de niste ani Comunitatea Evreilor din Timisoara, vorbeste celor care, chiar pe o ploaie caineasca, au umplut sinagoga, despre ultimele incercari. Marea furtuna din Banat, de la mijloc de septembrie, pe langa ca a omorat oameni si pasari si copaci, langa noi, a dus la avarierea grava a unor cladiri, iar printre ele este si Sinagoga de pe Strada Resitei.
  In seara furtunii, primul drum l-am facut pe Resitei, la sinagoga. Aflasem ca a cazut acoperisul, mototolit de furtuna, si una din turle. Nu era vorba doar de curiozitate jurnalistica, de dorinta de a fi acolo unde s-a intamplat ceva important - era vorba si despre prieteni. Prieteni a caror casa, una din trei, ajunsese intr-o stare grava si trista. Am plecat de acolo cu Stelele lui David in mana, incercand sa nu am miscari repezite, de hot.

  Stiu ce trebuie sa fac de arde o biserica catolica langa mine, din cursurile pe care le-am facut la Vatican - incerc sa salvez ostia. E lucrul considerat cel mai important in acea casa de rugaciune. In aceasta casa de rugaciune, de dupa furtuna, banuiesc ca ce e pe interior sta bine, dar alt simbol aparte e jos si, la cati srangatori sunt in jur, mai bine vine cu mine. E ciudat. Acum vreo 25 de ani, o Hanuka aici. Apoi, mai incoace, acum vreo 12 ani, un material al meu, pentru care pozasem aceste stele, incepea asa: ,,Peste sinagogile din Timisoara apun vremurile. Dar ele, cu Steaua lui David in varf, ca un paratrasnet, isi cauta geana de lumina". Acum, stelele astea sunt jos, in mainile mele, la mine pe umeri. Oare exista formula gen ,,sacrilegiu de salvare"? As fi vrut sa nu trebuiasca sa le ating niciodata. Cu toate astea, ma bucur ca le-am putut salva.
  Le luam cu noi, cu Arthur si cu Mihai, in timp ce cautam sa vedem ce alte dezastre au ramas in oras - inclusiv la Sinagoga din Traian. Intre timp, Luciana, pe care o anuntasem ce si cum, si ce am la mine, ma roaga sa ne sunam urgent. Si se bucura. Si, incet-incet, incep sa ma conving ca nu am facut un lucru rau, ca are rost.  Suntem deja la Traian, sinagoga de aici nu are mai nimic, putem pleca spre intrarea in oras unde poarta de intrare, din capuseli, a Municipalitatii, a omorat un om.
  Candva ajungem si la Comunitate, si facem predarea efectelor. Ce lumina te umple, cand poti ajuta! Iar un simbol e important - e ceva de unde incepe durerea sau, dupa ea, vindecarea.

  Dar evreii nostri au o capacitate de a se organiza si a se vindeca deosebite - in cateva zile, nu mult, vreo doua, sinagoga lovita de furtuna e iar acoperita, iar prietenii ce tin de ea au taria si de a se organiza pentru noul an, primindu-ne cu zambet.
  Despre incercarea aceasta ne vorbeste Luciana, in seara care ne-a strans laolalta. Parca toate aviversarile evreilor sunt si, macar un pic, comemorari. Dar e bine sa fie asa - sa nu se uite nimic, sa se aseze toate intamplarile la locul lor, sa se cumpaneasca si sa se invete ceva dupa ele. Si ma simt iar evreica, odata cu ei, din vreo gena pierduta a familiei - nu legat de credinta, ci doar prin felul in care mai poti privi viata, dincolo de vizeta ta, din unghi aparte, iscoditor altfel, si altfel intelept.

  Luminile, rugaciunile, speechurile, amintirea numelui lui Nicolae Corneanu pe care Marius Florescu, preot ortodox, o face, firesc, in aceasta sinagoga, fotografiile, imbratisarile, merele, strugurii si mierea, si, afara, ploaia ca un caine ud, care se gudura, acum, daca tot n-a reusit sa ne tine departe. Mierea aceasta. E ceva cu ea. E aparte. Si atunci ma loveste amintirea din copilaria mica. Si strada pe care atunci, acum aproape 40 de ani, se ajungea cu un tramvai ce pornea din apropiere de noi, cei de-acum, in capatul indepartat al Ronatului, unde vecina de langa noi, din stanga noastra, rupea copiilor din painea ei, desi aveam si noi, toti - mierea asta aparte e din acelasi regn al impartelii bune, al bucuriei de-a te invecina tihnit cu cel de langa tine.
  Zambesc tinerei pe care apucasem sa o-ntreb de miere - ea-mi raspunde cu o eticheta, raspunsul adevarat e, probabil, in amintirea de demult, in amintiri ce tivesc cu fir aurit sau de zgura, totul, dupa felul evreilor nostri-ntelepti, pe al caror teritoriu fiind, boala se ia, de bine.

  Sunt in preajma mierii si merelor, la finele zilei de lucru, o zi in care a inghesuit in ea si una din cele mai incercari din viata mea, si ma cred deja la momentul relaxarii de dinainte de somn sau lesin, cand o doamna draguta, care-mi zambise toata seara, cum ma foiam, pozand, fara sa stiu cine e, ma intreaba ce senzatie am trait, cu Stelele lui David in maini. Aha - de aia mi-ati zambit cat lucram - zic. Aproba. Si-i spun de sapoul articolului de demult, si ma loveste un val de emotie, in usa sinagogii, si-mi zic ca, uite, nu stim niciodata cand se termina o zi, sau de unde incepe si se termina un rost, un rostru.
  Si nu se termina nici asa - putin si mai tarziu, la masa cu prieteni, printre prieteni, bucuria painii frante (da, alt simbol ce are si traiect religios) transformata in bucuria mierii cu mere, ajunge la cel mai neobisnuit (in bine) vin pe care l-am baut in viata mea, si vine timpul povestilor, si decanul meu, Robert Reisz, ma intreaba ce e cu o anumita vorba pe care i-o tot spuneam, despre evrei, in care ma subincludeam, si-i explic cumva peste capul lui Silviu Rogobete, de la Politologie, tot de la noi, cum e cu legatura mea cu Comunitatea, si intamplari nostime de demult, si totul curge atata de cald si de bine de parc-am fi intr-o noapte de vara, pe podul Guglie, cu un pahar de ceva kosher in mana,  la intrarea in primul ghetou al lumii, intr-un moment cand, inca, totul s-ar fi putut si altfel.

  Mai incoace, cu o zi inainte sa scriu gandurile astea, mama unei prietene imi spune, in confortabila absenta a fetei ei, ca Despi a plans cand m-a vazut in fotografie, cu Stelele lui David in mana. Se pare ca are sens, ca a ne culcusi impreuna in gandul bun, pentru cel de aproape, inca incalzeste.
  Zile aparte de septembrie, intamplari aparte. Nu e prima data cand o frantura din lumea credintei isi gaseste odihna si alinare in palma unui necredincios. Viata e bizara. Si, probabil, plina de invataturi mai greu de deslusit, care doar e bine sa fie puse undeva, spre decantare. Am intrat, impreuna cu evreii Timisoarei, in noul an, 5778, dupa traditia lor. Dupa traditia noastra, a celor legati in snopi, pe prietenii, un an nou incepe mereu  cu intrarea pe o usa, impreuna. E prima lectie a Banatului, de care trebuie sa avem grija sa nu se piarda, cu… timpurile noi… si cu… oamenii noi…
  Ramona Balutescu
  The post Despre intrarea impreuna pe usa evreilor timisoreni appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Se apropie Noaptea Cercetatorilor 2017!


  [2017-09-25]
  Veste buna pentru oradenii care vor sa se puna la curent cu noutatile din domeniul cercetarii. Vineri seara, pe 29 septembrie 2017, de la ora 17.00 la 22.00, La Universitatea din Oradea va avea loc o noua editie a Noptii Cercetatorilor Europeni. Sala Polivalenta a Universitatii din Oradea va fi transformata in laborator de stiinta […]
  The post Se apropie Noaptea Cercetatorilor 2017! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna pentru oradenii care vor sa se puna la curent cu noutatile din domeniul cercetarii. Vineri seara, pe 29 septembrie 2017, de la ora 17.00 la 22.00, La Universitatea din Oradea va avea loc o noua editie a Noptii Cercetatorilor Europeni.
  Sala Polivalenta a Universitatii din Oradea va fi transformata in laborator de stiinta unde vor avea loc experimente inedite, prezentari interactive, activitati educative pentru copii, concursuri si multe alte activitati care vor imbina stiinta cu invatarea distractiva.

  Evenimentele vor avea loc in aproximativ 300 de orase europene, printre care si Oradea.

  ,,Daca esti mic ia-i pe cei mari, iar daca esti mare adu-i pe cei mici. Nimeni nu trebuie sa rateze momentul in care cercetatorii scot din laboratoare cele mai noi descoperiri, inventii si proiecte pentru a le prezenta publicului de toate varstele. Noi, cei de la universitate impreuna cu partenerii nostri te vom intampina cu demonstratii fascinante si concursuri de testare a creativitatii in universul stiintific.
  Fie ca esti pasionat de astronomie, biologie, chimie, inginerie, vei gasi la Noaptea Cercetatorilor Europeni cel putin un stand care te va fascina. Vino sa iti hranesti pasiunea si sa descoperi lucruri noi.  Nu conteaza varsta atunci cand stiinta are inca o multime de taine care asteapta sa fie scoase la lumina"

  se afirma in comunicatul organizatorilor.
  Noaptea Cercetatorilor Europeni face parte din seria de evenimente finantate de catre Comisia Europeana prin Programul Cadru de Cercetare si Inovare H2020, actiunile Marie Sklodowska-Curie si isi propune sa arate publicului ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.
  Prima editie a avut loc in 2005, iar de atunci si pana in prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetatorilor ofera oamenilor de stiinta posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea stiintei si oamenii din spatele experimentelor inedite.

  Proiectul se adreseaza mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o gama larga de activitati stiintifice si educationale. Editia din 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori in Romania. Pe termen lung evenimentul atrage noile generatii catre munca de cercetare si activare profesionala in acest domeniu, in interiorul Uniunii Europene si creste respectul publicului larg fata de munca nevazuta a cercetatorilor. Programul detaliat va fi publicat pe noapteacercetatorilor.eu.
  Ichim Vasilica
  The post Se apropie Noaptea Cercetatorilor 2017! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Concurs de fotografie cu premii. Despre familiile dezorganizate


  [2017-09-24]
  Pentru a sensibiliza comunitatea locala privind problematica familiilor dezorganizate si pentru a atrage atentia asupra numarului tot mai crescut al acestor familii si a vulnerabilitatii copiilor care provin din acestea, Asociatia pentru Copil si Familie va organiza un concurs de arta fotografica avand ca generic ,,IMPREUNA . . . ?". Tematica expozitiei este prezentarea familiilori […]
  The post Concurs de fotografie cu premii. Despre familiile dezorganizate appeared first on Presa Oradea.
   Pentru a sensibiliza comunitatea locala privind problematica familiilor dezorganizate si pentru a atrage atentia asupra numarului tot mai crescut al acestor familii si a vulnerabilitatii copiilor care provin din acestea, Asociatia pentru Copil si Familie va organiza un concurs de arta fotografica avand ca generic ,,IMPREUNA . . . ?".
  Tematica expozitiei este prezentarea familiilori dezorganizate. La concurs pot participa artisti fotografi amatori si profesionisti, cu un numar nelimitat de imagini, in conditii de gratuitate. Fiecare imagine/fisier, va avea un cod, care corespunde in borderou, cu titlul lucrarii. Codarea imaginilor se va face astfel: un grup de 4 litere (la alegerea autorului) si de o cifra, ce va reprezenta numarul de ordine al imaginii inscrise din sectiune (conform borderoului). Grupele de codare vor fi despartite de simbolul – (minus). Ex. MARC-1 = Marculescu, imaginea 1).

  Borderoul de participare, completat (electronic sau cu mana), se va trimite impreuna cu imaginile, pe adresa de e-mail pe adresa: eurofotoart@gmail.com in format JPG
  Dreptul de folosinta a imaginilor inscrie in concurs va ramane in posesia organizatorilor, acestea urmand a fi folosite in scopul popularizarii salonului (in catalog, in diferite expozitii, tiparituri proprii, calendare, proiectii de digiporama), cu mentionarea numelui autorului si a titlului lucrarii. Dreptul de autor a imaginilor inscrise in expozitie vor ramane in continuare in posesia fiecarui autor.
  Fiecare autor, care a trimis lucrarile si taxa de participare, va primi catalogul color tiparit al expozitiei, indiferent daca a avut sau nu lucrari acceptate la salon.
  Un juriu format din artistul fotograf Stefan Tóth, presedintele juriului, dr. Ramona Novicov, critic de arta si dr. Morvay Szabó Edina artist fotograf, va selectiona cele mai reprezentative fotografii si va acorda celor mai valoroase lucrari: premiul I. 200 euro, premiul II.  150 euro, iar  premiul III. 100 euro.

  Organizatorii vor prezenta lucrarile acceptate si premiate in cadrul unei expozitii care urmeza sa fie vernisata la Muzeul Cetatii Orasului Oradea, in data de 07 noiembrie 2017, ora 16:00.
  Informatii suplimentare se pot obtine prin e-mail: eurofotoart@gmail.com sau la telefonul 0741/ 212111
  Concursul este organizat de Asociatia pentru Copil si Familie in parteneiat cu Clubul Fotografic ,,Nufarul" Oradea, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, respectiv Fundatia ,,Partium" Oradea sub patronajul Asociatiei Internationle ,,Euro Foto Art".
  Ichim Vasilica
  The post Concurs de fotografie cu premii. Despre familiile dezorganizate appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Opt zile cu evenimente de calitate la Oradea. Incepe Festivalul International de Teatru!


  [2017-09-24]
  Din 24 septembrie si pana pe 1 octombrie Oradea va fi gazda editiei a V-a a Festivalului International de Teatru. In sectiunea ,,Festival de Teatru Scurt" vor fi prezentate 14 spectacole de la teatre din intreaga tara iar la sectiunea ,,Festival International de Teatru" vor participa nume mari ale teatrului romanesc, de la spectacole create […]
  The post Opt zile cu evenimente de calitate la Oradea. Incepe Festivalul International de Teatru! appeared first on Presa Oradea.
   Din 24 septembrie si pana pe 1 octombrie Oradea va fi gazda editiei a V-a a Festivalului International de Teatru. In sectiunea ,,Festival de Teatru Scurt" vor fi prezentate 14 spectacole de la teatre din intreaga tara iar la sectiunea ,,Festival International de Teatru" vor participa nume mari ale teatrului romanesc, de la spectacole create de mari regizori, precum Felix Alexa, Andrei Serban, Bobi Pricop, Vlad Massaci, la actori precum Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu sau Mircea Diaconu.
  Festivalul de teatru oradean este un eveniment cultural cu traditie, care si-a castigat de-a lungul editiilor aprecierea publicului bihorean, dar si a oamenilor de teatru care raspund cu entuziasm invitatiei noastre de a participa la festival. Timp de opt zile, Oradea devine oras al artei teatrale, spatiu de intalnire intre artisti si public, in care emotia spectacolului si magia scenei devin protagonisti.
  Editia din acest an a festivalului va cuprinde doua mari sectiuni: sectiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la editia cu numarul XXIII si sectiunea SPECTACOLE INVITATE – OFF CONCURS.

  In cadrul Festivalului de Teatru Scurt, 14 spectacole de la teatre din intreaga tara, selectionate de catre criticul de teatru Mircea Morariu, vor concura pentru cele cinci premii oferite de catre juriu, si anume: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cea mai buna regie, premiul pentru cea mai buna scenografie, premiul pentru cel mai bun actor si premiul pentru cea mai buna actrita. Juriul este format din criticii de teatru Doru Mares, Ion Parhon si Octavian Saiu.
  Festivalul de Teatru Scurt cuprinde in componenta sa si ,,Concursul de Creatie Dramatica Dedicat Piesei Scurte", la care au fost inscrise 13 texte. Castigatorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Elisabeta Pop si Claudiu Groza si redactorul sef al revistei ,,Familia" Ioan Moldovan.
  In sectiunea Spectacole Invitate – OFF, publicul oradean se va putea delecta cu 13 spectacole extraordinare, fie invitate de la teatre din tara, fie productii apreciate ale teatrului oradean si doua concerte. De altfel, festivalul se va deschide in data de 24 septembrie cu o premiera a Teatrului Regina Maria -,,Regele cerb", de Carlo Gozzi, regia Alexandru Colpacci.
  Spetacole in aer liber, in Piata Unirii!
  Totodata, in perioada 27 septembrie – 1 octombrie, ii asteptam pe oradeni la cele trei spectacole si doua concerte care vor fi sustinute in aer liber, pe Scena Mobila amplasata in Piata Unirii, care vor avea intrarea gratuita, cu mentiunea ca la spectacolul ,,In inima noptii – Episodul Lear", din cauza numarului redus de locuri, este nevoie de rezervare in prealabil.

  Asa cum au obisnuit publicul in fiecare an, pe langa spectacolele de teatru, organizatorii invita iubitorii de cultura la o serie de evenimente conexe, care vor cuprinde trei lansari de carte si un colocviu coordonat de criticul de teatru Mircea Morariu si organizat in colaborare cu AICT TEATROLOGIE despre ,,Argumente in favoarea unui Festival de Teatru Scurt. Istoric, deveniri, dominante tematice si estetice. Controverse".
  Evenimentele din cadrul FITO 2017 se vor desfasura in sase spatii diverse, forand atat conventionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului si Sala Arcadia, cat si neconventionalul prin spectacolele cu publicul pe scena la Casa de Cultura a Sindicatelor, la Centrul National de Informare si Promovare Turistica Bihor, Sala Studio Szigligeti si scena mobila amplasata in aer liber.
  Festivalul International de Teatru Oradea, unul dintre cele mai importante evenimente culturale oradene, va reuni astfel si anul acesta nume mari ale teatrului romanesc, de la spectacole create de mari regizori, precum Felix Alexa, Andrei Serban, Bobi Pricop, Vlad Massaci, la actori precum Florin Dobrovici, Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, pana la personalitati culturale marcante, dintre care ii amintim pe Nicolae Prelipceanu, Alina Epingeac, Florica Ichim, Oana Cristea Grigorescu, Raluca Radulescu, Zeno Fodor.

  ,,Tinem sa multumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au sprijinit in realizarea festivalului, incepand cu Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Fundatia Culturala FITO, DDIP Bihor, UNITER,  Raiffeisen Bank – partenerul oficial, Inteva Products, Mic Mobilier Trans, Varadia, Lions, Dc, Hotel Continental, Farmacia 3, R&R, Scala, Centrul National Pentru Promovarea Turismului, Magnolia si tuturor partenerilor media care sunt mereu alaturi de noi"

  se afirma in comunicatul Teatrului Regina Maria.

  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 10:00 - 19:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, sunati la numarul de telefon: 0259/440.742. Programul integral il gasiti AICI.
  Ichim Vasilica
  The post Opt zile cu evenimente de calitate la Oradea. Incepe Festivalul International de Teatru! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Bihorenii, interesati de apartamente noi in prima jumatate a anului 2017!


  [2017-09-23]
  Un raport al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Romania (ANCPI) arata ca in ianuarie, in Bihor au fost achizitionate 127 de apartamente, numarul a crescut ulterior, in februarie au fost 225 de apartamente achizitionate, in martie 276, iar in mai chiar 323 de apartamente cumparate de bihoreni. Oferta pietei este una variata, […]
  The post Bihorenii, interesati de apartamente noi in prima jumatate a anului 2017! appeared first on Presa Oradea.
   Un raport al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Romania (ANCPI) arata ca in ianuarie, in Bihor au fost achizitionate 127 de apartamente, numarul a crescut ulterior, in februarie au fost 225 de apartamente achizitionate, in martie 276, iar in mai chiar 323 de apartamente cumparate de bihoreni.
  Oferta pietei este una variata, apartamente in cunoscutele blocuri vechi sau apartamente in complexe rezidentiale noi, ofera fiecare avantaje specifice. Localizarea, numarul de metri patrati, finisajele, pretul sunt criterii care intra in balansul deciziei de cumparare. Ca modalitati de achizitie intra si cunoscutul program Prima Casa.
  In primele sase luni ale anului, locuitorii din Bihor au facut aproximativ 22.300 de cautari in Google pe cuvinte cheie de interes precum apartament de vanzare sau apartament cu 2 camere. De mentionat este ca in timp ce in perioada ianuarie – iunie, de pe desktop s-au facut 12.000 de cautari, in acelasi interval, direct de pe smartphone bihorenii au facut aproape 10.200 de cautari.

  Cel mai mare volum de cautari in Google pe subiectul apartamentelor s-a inregistrat in Bucuresti, urmat de judetele Iasi, Prahova si Constanta.
  La polul opus cu cel mai mic volum de cautari pe cuvinte din industria imobiliara sunt Salaj, Tulcea si Covasna. Daca din perioada analizata (ianuarie – iunie 2017), conform ANCPI, bucurestenii si-au luat cele mai multe apartamente in luna martie, ei fiind si in topul pe tara (3.587 apartamente), in acceasi luna, numar mai mare de apartamente achizitionate au fost in urmatoarele 10 judete: Cluj (1.116 apartamente), Timis (727), Constanta (704), Iasi (606), Brasov (474), Ilfov (401), Prahova (380), Hunedoara (318), Arges (278), Bihor (276).
  The post Bihorenii, interesati de apartamente noi in prima jumatate a anului 2017! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Concert comemorativ in memoria muzicologului Thurzó Sándor


  [2017-09-23]
  In cadrul seriei ,,Concerte la muzeu", duminica, 24 septembrie 2017,  incepand cu ora 18.00, nepotul istoricului - muzicolog Thurzó Sándor, pianistul Thurzó Zoltán va sustine un concert comemorativ in Sala Muzeului Reformat Lorántffy Zsuzsanna. Structura concertului va fi una deosebita, programul acestuia urmand sa-l stabileasca spectatorii. Melomanii prezenti vor putea alege piesele care vor sa […]
  The post Concert comemorativ in memoria muzicologului Thurzó Sándor appeared first on Presa Oradea.
   In cadrul seriei ,,Concerte la muzeu", duminica, 24 septembrie 2017,  incepand cu ora 18.00, nepotul istoricului - muzicolog Thurzó Sándor, pianistul Thurzó Zoltán va sustine un concert comemorativ in Sala Muzeului Reformat Lorántffy Zsuzsanna.
  Structura concertului va fi una deosebita, programul acestuia urmand sa-l stabileasca spectatorii. Melomanii prezenti vor putea alege piesele care vor sa le auda dintr-o lista de 80 de piese pe care le vor gasi pe fiecare loc din sala. Cifra aleasa nu este una intamplatoare, muzicologul si istoricul Thurzó Sándor trecand in nefiinta in urma cu 8 ani.
  Spectatorii vor putea alege dintre piese compuse de Liszt, Chopin, Bach, Scarlatti, Mozart, Satie, Rachmaninov, Vieira, Grieg, Schubert, Schumann, Enescu, Bartók, Kodály, Shostakovich, Beethoven etc.


  ,,Ii asteptam atat pe cei care iubesc muzica clasica cat si pe cei care l-au indragit pe Thurzó Sándor"

  afirma organizatorii.
  Concertul este organizat de pianistul Thurzó Zoltán in colaborare cu Eparhia Reformata de pe langa Piatra Craiului.
  Ichim Vasilica
  The post Concert comemorativ in memoria muzicologului Thurzó Sándor appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress