Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, StiriOradea.com,
50 rezultate pentru OradeaPress.
 • Organizatia Salvati Copiii sprijina Maternitatea Oradea!


  [2018-02-23]
  Este in puterea noastra sa schimbam ceea nu este bine. Un incubator in valoare de 11.540 de euro a fost donat Maternitatii din Oradea pentru a ajuta la salvarea unor suflete nevinovate. Organizatia Salvati Copiii spune ca mai are in plan sa ajute spitalul oradean cu alte doua incubatoare si doua monitoare ale functiilor vitale. […]
  The post Organizatia Salvati Copiii sprijina Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Este in puterea noastra sa schimbam ceea nu este bine. Un incubator in valoare de 11.540 de euro a fost donat Maternitatii din Oradea pentru a ajuta la salvarea unor suflete nevinovate. Organizatia Salvati Copiii spune ca mai are in plan sa ajute spitalul oradean cu alte doua incubatoare si doua monitoare ale functiilor vitale.
  Maternitatea a fost marti, 13 februarie 2018, gazda unei conferinte de presa la care au participat reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu si Amalia Nastase, directorul medical al Spitalului Judetean - Lucia Daina, sefa sectiei de Neonatologie - Valeria Filip si Dorel Dulau de la Compartimentul Management Spitale al Primariei Municipiului Oradea.

  Lucia Daina a inceput conferinta facand o scurta prezentare a Maternitatii Oradea, subliniind ca unitatea este de nivelul de competenta III, cel mai inalt din Romania, ca are 6 medici, 43 de asistente plus infirmiere, ca in 2017 s-au nascut 3.708 copii din care 410 prematuri (rata de prematuritate fiind de 11%), ca au fost inregistrate 26 de decese din care 10 pe sectia de neonatologie si 16 pe cea de prematuri (rata mai mica decat nivelul national).

  ,,In prezent avem 18 incubatoare din care doar doua mai noi de 5 ani plus 6 aparate de ventilatie mecanica. De aceea e mare nevoie de aceste aparate"

  a mai spus Daina.
  Reprezentantele Salvati Copiii au spus ca sunt pentru prima data in Oradea si ca desi stiu ca Maternitatea are probleme mai mici decat spitalele din alte zone, asta nu inseamna ca nu este si aici nevoie de ajutor.

  ,,Tocmai de aceea, Salvati Copiii Romania a decis sa doteze sectia de terapie intensiva nou-nascuti din Oradea, care deserveste judetele Bihor si Satu-Mare, cu un incubator de inalta performanta, in valoare de 11.540 de euro. Organizatia atrage atentia asupra capacitatii insuficiente a maternitatilor de grad trei de a prelua si trata cazurile severe, in conditiile in care tara noastra are doar 23 de astfel de unitati de terapie intensiva nou-nascuti, dintre care 9 in Bucuresti, si jumatate din numarul necesar de paturi"

  a spus Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii.
  ,,Nu poti sa ai un viitor daca nu ai grija de copiii tai!"
  Emotionant a fost discursul Amaliei Nastase, ambasador al campaniei ,,Bun venit pe lume":


  ,,In Romania este nevoie de mult mai mult ca dotari si medici pentru ca ajungem in situatia in care sunt refuzate mame pentru ca nu sunt suficiente locuri sau suficienti medici in maternitati. Lucrurile acestea stau in puterea noastra sa le schimbam. Nu poti sa ai un viitor daca nu ai grija de copiii tai.
  Sunt mama a trei copii si unul dintre ei a trebuit sa stea intr-un astfel de incubator. Stiu ce e in sufletul unei mame cand e copilul intr-un astfel de incubator dar nu stiu ce poate fi in sufletul unei mame al carei copil ar avea nevoie de un astfel de aparat iar unitatea medicala nu il are".

  Sefa maternitatii, Valeria Filip a subliniat importanta gestului facut de organizatia Salvati Copiii.

  ,,In conditiile in care numarul de nasteri a scazut, prematuritatea este in crestere. Femeile fac copii dupa 30 de ani si folosesc uneori metode artificiale.
  Avem multe nasteri cu prematuritate extrema, la 23-24 de saptamani dar si cu prematuritate tardiva 36-37 de saptamani. In acest context, degeaba avem profesionalism, pasiune, dedicatie, daca nu avem aparatura.
  Chiar si copiii nascuti la termen au uneori nevoie de incubator. Sunt micuti care stau si trei luni intr-un incubator iar functionarea non-stop duce la rodarea si uzarea lor. De aceea, orice astfel de incubator este bine venit"

  a spus Filip.
  Nu este prima donatie facuta de Salvati Copiii Maternitatii din Oradea. In 2014, organizatia a donat un bilirubinometru si doua pulsoximetre, in valoare totala de 6.500 de euro.

  In total, in perioada 2012-2017, Salvati Copiii Romania a dotat 78 de maternitati, din 40 de judete ale tarii, ridicand numarul echipamentelor donate la 393, cu o investitie totala de 3.120.000 euro, fonduri provenite din mecanismul 2%, donatii online, SMS-uri, direct debit sau cu sprijinul companiilor.
  Toti cei care vor sa sprijine unitatile medicale o pot face redirectionand cei 2% din impozitul pe venit catre Salvati Copiii. Formularele 230 si 200 sunt disponibile pe salvaticopiii.ro sau pe anaf.ro. Detalii se pot obtine la numerele de telefon 021.316.61.76 sau 0744.360.915.
  Ichim Vasilica
  The post Organizatia Salvati Copiii sprijina Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Lupta anticoruptie amenintata in Romania. Ce scriu ziarele straine despre revocarea lui Kovesi!


  [2018-02-23]
  Principalele agentii internationale de stiri, precum si numeroase publicatii din multe tari au relatat despre decizia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a cere revocarea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. ,,Ministru roman solicita demiterea procurorului, lupta anticoruptie amenintata" titreaza agentia Reuters. ,,Ministrul Justitiei din Romania a cerut, joi, ca procurorul sef anticoruptie sa fie demis […]
  The post Lupta anticoruptie amenintata in Romania. Ce scriu ziarele straine despre revocarea lui Kovesi! appeared first on Presa Oradea.
   Principalele agentii internationale de stiri, precum si numeroase publicatii din multe tari au relatat despre decizia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a cere revocarea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
  ,,Ministru roman solicita demiterea procurorului, lupta anticoruptie amenintata" titreaza agentia Reuters.
  ,,Ministrul Justitiei din Romania a cerut, joi, ca procurorul sef anticoruptie sa fie demis pentru «exces de putere», declansand proteste de strada si potential destabilizand lupta impotriva coruptiei", comenteaza jurnalistii Reuters intr-un amplu material pe acest subiect.

  ,,Ministru roman solicita concedierea procurorului anti-coruptie", scrie agentia de stiri Associated Press.
  ,,Ministrul Justitiei din Romania a solicitat demiterea procurorului sef anticoruptie, citand, ceea ce el numeste ingrijorari serioase referitoare la modul in care si-a desfasurat activitatea", explica jurnalistii de la Associated Press.
  ,,Cu toate acestea, criticii au afirmat ca propunerea lui Toader a fost menita sa satisfaca cerintele coalitiei de guvernamant de stanga, care a fost foarte critica fata de Kovesi si lupta impotriva coruptiei", mai precizeaza AP.

  Cotidianul francez Liberation scrie ca ,,Guvernul cere demiterea sefei parchetului anticoruptie", observand ca decizia ministrului Justitiei aduce ,,la apogeu tensiunile intre majoritatea de stanga si puterea juridica".
  ,,De la intoarcerea lor la putere, in decembrie 2016, social-democratii, printre care mai multi politicieni vizati de justitie, au incercat sa relaxeze legislatia anticoruptie, declansand un val de protest fara precedent de la caderea regimului comunist la sfarsitul anului 1989", mai noteaza jurnalistii francezi.
  ,,Slujba procurorului cruciat roman anticoruptie sub amenintare", titreaza agentia de stiri Bloomberg, care noteaza: ,,Coalitia de guvernamant din Romania a cerut o revizuire a autoritatilor anticoruptie care au condamnat sau au trimis in judecata multi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru".

  Un amplu material a fost dedicat acestui subiect si de cotidianul Financial Times, care intr-un articol intitulat ,,Lupta privind coruptia din Romania expune limitele influentei Uniunii Europene", observa ca ,,Bucurestiul face parte dintr-un grup din ce in ce mai mare de capitale europene – in frunte cu Varsovia si Budapesta – care confrunta Comisia Europeana in privinta statului de drept".
  The post Lupta anticoruptie amenintata in Romania. Ce scriu ziarele straine despre revocarea lui Kovesi! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Prezente oradene la Suceava si Cernauti


  [2018-02-21]
  Editia a VI-a Festivalului International de fotografie ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", organizat de Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" a oferit posibilitatea organizarii a peste 40 de manifestari expozitionale de exceptie, in diferite orase ale Romaniei, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei si Ungariei. Festivalul international care a debutat la Oradea pe 10 ianuarie 2018 […]
  The post Prezente oradene la Suceava si Cernauti appeared first on Presa Oradea.
   Editia a VI-a Festivalului International de fotografie ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", organizat de Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" a oferit posibilitatea organizarii a peste 40 de manifestari expozitionale de exceptie, in diferite orase ale Romaniei, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei si Ungariei.
  Festivalul international care a debutat la Oradea pe 10 ianuarie 2018 in Galeria ,,Euro Foto Art" din Oradea a oferit posibilitatea deschiderii in Suceava a unei expozitii de arta fotografica de exceptie. Cu aceasta ocazie a fost vernisat sambata, 10 februarie 2018, la ora 10:00, in cadru manifestarilor dedicate aniversarii a 630 de ani de atestare documentara a Cetatii scaunei Sucevei, la Centrul de Promovare a Traditiilor Bucovinene, Salonul Mondial ,,Euro Foto Art" a Fotocluburilor Partenere.

  Pe sevaletele instalate in holul Centrului au fost expuse 100 de fotografii realizate de membrii celor 37 de Organizatii partenere din Europa si Asia. In cadrul venisajului a participat si a luat cuvantul, pe langa reprezentatii Centrului Cultural ,,Bucovina" din Suceava, artistii fotografi Stefan Tóth - presedintele Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art" si directorul Festivalului International, repectiv Eugen Antal - secretarul general al Asociatiei.
  Dupa vernisaj artistii fotografi Oradeni au participat la manifestarile dedicate aniversarii a 650 de ani a Cetatii Suceava, dupa care s-au deplasat la Muzeul Regional de Arta din Cernauti. Aici a avut loc sambata, 10 februarie 2018, la oa 16:00, inchiderea Festivalului International de Fotografie. La eveniment a participat si a luat cuvantul reprezentantul Consulatului General al Romaniei in Cernauti, Eleonora Moldovan.

  In cadrul festivitatii a fost vernisat Salonul Mondial de arta fotografica ,,Premfoto" organizat de Clubul Fotografic ,,Nufarul" din Oradea, sub patronajul Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art". La eveniment au participat si au luat cuvantul si cei doi artisti fotografi oradeni, care au inmanat demnitarilor, scriitorilor si ziaristilor din Cernauti diferite reviste ,,Familia" trimise romanilor din Cernauti, de redactia cunoscutei pubicatii culturale din Oradea.
  The post Prezente oradene la Suceava si Cernauti appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Motive pentru a conduce o masina electrica


  [2018-02-21]
  Masinile electrice incep sa domine industria automobilelor, exista peste 2 milioane de autovehicule propulsate electric pe strazi, iar numarul lor este intr-o continua crestere. Statul roman ofera vouchere in valoare de 10.000 de euro prin programul Rabla Plus. Motive pentru a conduce o masina electrica sunt multe. In primul rand este mai ieftin. Pretul unei […]
  The post Motive pentru a conduce o masina electrica appeared first on Presa Oradea.
   Masinile electrice incep sa domine industria automobilelor, exista peste 2 milioane de autovehicule propulsate electric pe strazi, iar numarul lor este intr-o continua crestere. Statul roman ofera vouchere in valoare de 10.000 de euro prin programul Rabla Plus.
  Motive pentru a conduce o masina electrica sunt multe. In primul rand este mai ieftin. Pretul unei calatorii cu o masina electrica este mult mai mic ca cel al unei masini pe benzina sau diesel. O persoana conduce in medie, aproximativ 30 de kilometri pe zi, consumand 6 litrii de benzina la o suta de kilometri, cu masina electrica aceasta distanta poate fi parcursa cu doar 1,5 lei pe zi, aproape de 7 ori mai ieftin.

  Este adevarat ca pretul unei masini electrice este mai ridicat in comparatie cu cel al masinilor cu combustibil fosil, insa banii investiti se recupereaza treptat, in urma costurilor scazute, impozitul este redus iar parcarea in locurile publice este gratuita. O masina electrica este mai curat si usor de intretinut.
  Condusul electric produce 0 emisii de carbon iar pe masura ce numarul surselor regenerabile de energie creste, condusul va deveni si mai curat. Totodata, multe componente scumpe de care are nevoie motorul impreuna cu consumabilele, precum uleiul, sunt de domeniul trecutului.

  Incarcarea unei masini electrice trebuie asemanata cu cea a unui telefon mobil. Tot ce trebuie sa facci este sa te conectezi la o statie de incarcare. Masinile electrice au o autonomnie minima de 130 de km numar ce creste pe masura ce tehnologia avanseaza, iar numarul statiilor de incarcare creste si el considerabil de la an la an.
  Unul dintre cei mai mari sustinatori ai acestei tranzitii este Volt. Acestia se ocupa cu importarea statiilor de incarcare pentru masini electrice. Partenerii companiei sunt cei mai buni din domeniu, EVBox, liderul global din industrie.
  The post Motive pentru a conduce o masina electrica appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Analiza Bloomberg: Putin ar putea lansa noi actiuni in Europa de Est!


  [2018-02-19]
  Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va incerca sa lanseze noi actiuni politice si militare in tari din Europa de Est, dupa ce a declarat din nou victoria in Siria si in perspectiva unui nou mandat, comenteaza agentia Bloomberg, prezentand opiniile expertului Eugene Rumer. Va amintiti momentul in care Vladimir Putin a castigat razboiul civil din […]
  The post Analiza Bloomberg: Putin ar putea lansa noi actiuni in Europa de Est! appeared first on Presa Oradea.
   Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va incerca sa lanseze noi actiuni politice si militare in tari din Europa de Est, dupa ce a declarat din nou victoria in Siria si in perspectiva unui nou mandat, comenteaza agentia Bloomberg, prezentand opiniile expertului Eugene Rumer.
  Va amintiti momentul in care Vladimir Putin a castigat razboiul civil din Siria? Era in primavara anului 2016; aflat in vizita in acest stat afectat grav de razboi, presedintele Rusiei le spunea trupelor: ,,Cred ca misiunea Ministerului Apararii si a fortelor armate ruse a fost indeplinita in totalitate. Cu participarea armatei ruse, … fortele armate si patriotice siriene au reusit sa obtina un rezultat semnificativ in combaterea terorismului international (…)".

  Pentru un observator de rand, (…) probabil a fost o surpriza cand, in decembrie 2017, Vladimir Putin a simtit nevoia de a se repeta: ,,Misiunea combaterii grupurilor armate din Siria, scopul operatiunilor militare de amploare au fost in mare parte atinse. Felicitari!", observa agentia Bloomberg, amintind ca, la inceputul lunii februarie 2018, unitati formate din ,,mercenari" rusi si trupe ale regimului Bashar al-Assad au atacat o baza militara din Deir Azzor in care erau insurgenti sustinuti de SUA si membri ai fortelor speciale americane, cu un rezultat nu foarte bun pentru atacatori, dat fiind ca exista informatii despre moartea a aproximativ 200 de rusi.
  ,,Dar, mai exact, cine erau acesti mercenari? Lucrau la o firma rusa numita Wagner, foarte apropiata de Kremlin. Si, chiar daca Vladimir Putin poate pretinde ca erau pur si simplu trupe inchiriate pentru obtinerea de profituri in desert, este destul de suspicios faptul ca, dupa cum a relatat agentia Bloomberg, ranitii au fost transportati urgent la spitale din Rusia", explica editorialistul Tobin Harshaw intr-un material intitulat ,,Ce pregateste Vladimir Putin? Iata concluziile specialistilor: Dupa ce a proclamat (din nou) victoria in Siria, exista riscul de a reveni in Europa de Est".
  Rusii folosesc companii de securitate private, ,,cu un avantaj dublu: in primul rand, trupele pot fi suplimentate in situatii in care armata rusa nu trimite militari, iar, in al doilea rand, pot nega oricand implicarea in incidente si pot sustine ca au redus efectivele militare in Siria", explica expertul Eugene Rumer, director pentru zona Rusia si Eurasia in cadrul Institutului Carnegie.
  ,,Vladimir Putin a vrut sa demonstreze ca Rusia a obtinut rezultate semnificative in Siria. Si, in mare parte, aceasta este realitatea. Dar ce inseamna victoria in aceste circumstante? A reusit sa schimbe rezultatul razboiului civil. A salvat regimul-client si a reusit sa impuna prezenta Rusiei ca mare putere in acea parte a lumii, ceea ce nu se mai intampla de ani buni.

  Pentru o armata si o industrie a apararii care mult timp nu simteau ca au acelasi armament ultramodern precum cel american, au reusit sa demonstreze noi capabilitati. Au lansat rachete din Marea Caspica pentru a distruge tinte aflate la distante de mii de kilometri. Este un mare succes"
  precizeaza Eugene Rumer, care a fost in perioada 2010-2014 specialist responsabil de Rusia in cadrul Consiliului National pentru Informatii din SUA.
  Moscova ar putea lansa noi actiuni politice si militare in Europa de Est
  La modul general, Administratia Vladimir Putin probabil vrea sa transmita urmatorul mesaj: ,,Suntem parte integranta a sistemului de securitate european. Nu puteti decide probleme majore de securitate europeana doar in cadrul NATO si sa le prezentati ca fiind un fapt. Avem si noi un loc la masa dezbaterilor, avem o voce, putem bloca prin veto orice decizie ar lua NATO. Am oprit cu succes extinderea NATO asa cum era conceputa acum 20 de ani. Suntem o mare putere globala, astfel ca ne ignorati cu riscurile de rigoare. Acesta este mesajul, Rusiei. Si cred ca este parte a campaniei electorale a lui Vladimir Putin in 2018", subliniaza Eugene Rumer.
  ,,Comandantii serviciilor de securitate din Rusia stiu destul de clar ce inseamna noile trupe NATO mobilizate in Polonia si in tarile baltice. NATO nu va putea ajunge in Sankt-Petersburg cu trupele pe care le are in Estonia. (…) Dar, daca observam situatia de securitate, comparativ cu anul 1985, diferenta in Europa este semnificativa. Daca ne uitam pe o harta, zona-tampon foarte importanta pentru Rusia in materie de securitate a disparut. Sentimentul de siguranta pe care se baza Uniunea Sovietica era aceasta zona-tampon, care acum nu mai exista; si nu doar ca a disparut sfera externa din jurul imperiului, acum a disparut si cea interna" precizeaza Eugene Rumer.

  ,,Anexarea Crimeei este foarte importanta din multe puncte de vedere, inclusiv la nivel militar. Conform unor informatii, rusii au amplasat in aceasta zona capabilitati militare antiacces (A2AD) care constituie o prezenta foarte problematica in regiunea Marii Negre, unde sunt trei state NATO – Turcia, Romania si Bulgaria. Nu este un lucru care poate fi ignorat. Estul Ucrainei si regiunea Donbas au devenit un fel de punct sensibil al Ucrainei care permite Moscovei sa aplice presiuni mai mari ori mai mici asupra Kievului, in functie de calculele ruse.
  Cred ca, din punctul lor de vedere, rusii au obtinut ce au vrut – sa impiedice integrarea Ucrainei in structurile occidentale". (…) Iar exercitiile militare de amploare organizate de Rusia, precum Zapad, ,,reprezinta permanent o sursa de preocupare". ,,Capacitatea Rusiei de a lansa actiuni in scopul destabilizarii trebuie sa fie permanent in mintea liderilor din tarile baltice (…) Si cred ca experienta ucraineana a sensibilizat aceste tari si, in general, Alianta Nord-Atlantica in legatura cu amenintarile, demonstrate prin armamentul rus, astfel ca este necesara vigilenta si sunt necesare masuri de aparare", insista Eugene Rumer.
  The post Analiza Bloomberg: Putin ar putea lansa noi actiuni in Europa de Est! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Arheoparc in Cetatea Oradea


  [2018-02-18]
  Incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea se va schimba la fata. Asta pentru ca, din martie, vor incepe lucrari de amenajare a unui spatiu destinat organizarii de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet. Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat proiectul ,,Amenajarea unui Arheoparc in incinta Palatului […]
  The post Arheoparc in Cetatea Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea se va schimba la fata. Asta pentru ca, din martie, vor incepe lucrari de amenajare a unui spatiu destinat organizarii de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet.
  Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat proiectul ,,Amenajarea unui Arheoparc in incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea, etapa de amenajare provizorie", propus de Primaria municipiului Oradea, prin Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala.
  In contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A si B din perioada 2012 - 2015, in anul 2015 au continuat cercetarile arheologice in curtea Palatului Princiar pentru punerea in valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvolta pe aliniamentul ce uneste subsolurile corpurilor sus amintite si zona Corpului D, ocupand o parte insemnata a curtii.

  Proiectul propune amenajari definitive in curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet (cu tematica istoriei cetatii) proiectate pe fatadele cladirilor si amenajari provizorii pentru punerea in valoare a vestigiilor arheologice, astfel incat in zona catedralei gotice sa poata fi reluate oricand cercetarile arheologice, fara desfacerea unor pavaje.
  Amenajarea curtii, cu suprafata de 4917 mp, va pune in evidenta elementele constructive ale catedralei gotice si ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetarilor arheologice. Zidurile vor fi marcate la sol cu piatra fasonata. Suprafata din interiorul si din jurul catedralei episcopale care urmeaza a se cerceta in continuare va fi finisata cu pietris compactat. De asemenea, se vor pune in valoare mormintele regale. Spatiul perimetral considerat ca nu va mai fi cercetat arheologic se va placa cu piatra cubica.
  In jurul copacilor se vor crea mici spatii verzi cu arbori si arbusti. Spatiul va fi dotat cu mobilier urban adecvat monumentului (panouri de informare, banci, fantani de baut apa, cosuri de gunoi).

  Corpurile de cladire vor fi protejate prin realizarea unei hidroizolatii si a unui dren racordat la reteaua de canalizare pluviala de incinta. Se vor monta si alimenta la reteaua de apa din incinta cetatii doua fantani de baut apa si un hidrant de incendiu.
  In cadrul evenimentelor culturale se va putea amenaja o scena mobila, iar spatiul din interiorul catedralei episcopale marcat la sol va putea fi mobilat cu banci mobile. Langa locul de scena va fi amplasata o firida electrica si se va extinde iluminatul decorativ.
  Valoarea lucrarilor, a organizarii de santier, a  utilajelor si dotarilor, este de peste doua milioane de lei (fara TVA). In momentul de fata este in curs de obtinere autorizatia de construire, iar lucrarile vor demara in cursul lunii martie 2018.
  Ichim Vasilica
  Foto: Ovi D Pop
  The post Arheoparc in Cetatea Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Phoenix pleaca intr-un nou turneu!


  [2018-02-16]
  In weekend, trupa Phoenix va pleca in noul turneu ,,Sinteza - Rapsodia". Cum ii spune si numele, noul proiect este o sinteza intre ,,Ciclul Anotimpurilor" prezente pe albumul ,,Cei ce ne-au dat nume" si ,,Rapsodia 1", emblematica pentru George Enescu. Deocamdata, in turneu au fost incluse 10 orase. Concertul isi propune sa fie unul caracterizat […]
  The post Phoenix pleaca intr-un nou turneu! appeared first on Presa Oradea.
   In weekend, trupa Phoenix va pleca in noul turneu ,,Sinteza - Rapsodia". Cum ii spune si numele, noul proiect este o sinteza intre ,,Ciclul Anotimpurilor" prezente pe albumul ,,Cei ce ne-au dat nume" si ,,Rapsodia 1", emblematica pentru George Enescu. Deocamdata, in turneu au fost incluse 10 orase.
  Concertul isi propune sa fie unul caracterizat prin accesibilitate, prin viziune si profesionalism, unul in care acordurile rock si ethno-rock specifice trupei Phoenix vor transmite un mesaj de chemare spre radacini culturale, astazi tot mai putin frecventate.

  Conform Mediafax, trupa va concerta la Iasi (10.02), Targu Mures (12.02), Cluj-Napoca (13.02), Alba-Iulia (16.02), Sibiu (17.02), Brasov (18.02), Ploiesti (21.02), Ramnicu-Valcea (23.02), Drobeta-Turnu Severin, Constanta, si in alte orase ce vor fi anuntate ulterior.
  Cu prilejul concertului, Sala Radio din Cluj-Napoca va fi gazda unei expozitii foto inedite in cadrul careia vor putea fi vizionate in premiera zeci de fotografii nepublicate ale momentelor cheie din istoria formatiei Phoenix, extrase din arhiva personala a liderului Nicu Covaci.

  Expozitia va putea fi vizionata incepand cu 14 februarie si va cuprinde si cateva copii ale tablourilor realizate de Nicu Covaci.
  Deschiderea oficiala a expozitiei va avea loc in 14 februarie la ora 18.00 la Sala Radio si va fi urmata de un concert Phoenix Unplugged, in aceeasi locatie.
  The post Phoenix pleaca intr-un nou turneu! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Se intampla in Romania: si mamica si antreprenor!


  [2018-02-16]
  Alegi intre cariera sau familie? Cam asta este situatia in care foarte multe dintre femeile din Romania ajung la un moment dat. Pentru a demonstra ca se poate sa fii si mamica si sa iti si continui cariera si a le ajuta pe femeile care sunt in aceasta situatie, a fost lansata platforma online Mamprenoare. […]
  The post Se intampla in Romania: si mamica si antreprenor! appeared first on Presa Oradea.
   Alegi intre cariera sau familie? Cam asta este situatia in care foarte multe dintre femeile din Romania ajung la un moment dat. Pentru a demonstra ca se poate sa fii si mamica si sa iti si continui cariera si a le ajuta pe femeile care sunt in aceasta situatie, a fost lansata platforma online Mamprenoare.
  Platforma aduna intr-un singur loc si face cunoscute la nivel national si international, atat membrele comunitatii Mamprenoare, cat si produsele acestora. Astfel, toate cele aproximativ 200 de mame antreprenor membre ale comunitatii - si numarul lor este in crestere exponentiala!-, beneficiaza de un profil profesional gratuit pe aceasta platforma. Profilul include povestea trecerii fiecarei membre a comunitatii de la statutul de angajat la cel de antreprenor, o fotografie de profil, precum si datele de contact.
  Antreprenoarele isi promoveaza produsele si serviciile si scriu articole de interes public in legatura cu domeniile lor de activitate.

  Dezvoltatorii platformei, un cuplu de romani care traiesc in Belgia, intentioneaza sa includa si un forum unde membrele sa poata discuta pe diferite teme de interes, cum ar fi parteneriate, organizarea de evenimente publice sau de actiuni caritabile. O alta idee este includerea pe mamprenoare.eu a unui modul de webinarii pentru membrele care au expertiza in diverse domenii si care pot ajuta comunitatea sa creasca.
  Comunitatea Mamprenoare este un Business Hub & Accelerator pentru mamele care isi doresc dezvoltarea unei afaceri proprii care sa le permita sa devina independente financiar.
  Comunitatea a fost fondata in urma cu 2 ani de catre Alina Bota, mama antreprenor, economist, cu experienta de peste 18 ani in domeniul financiar-bancar care le este membrelor consultant, trainer si mentor.

  ,,Scopul comunitatii este acela de a oferi mamelor care isi doresc sa isi dezvolte propria afacere inspiratie, educatie in business si motivatie, prin diferite instrumente: workshopuri, intalniri online si offline, toate concentrate pe rezultate, nu doar pe networking.  Educatia este personalizata pe nevoi si membrele colaboreaza in diverse proiecte si se promoveaza reciproc. Toate acestea, cu scopul de a creste afaceri sanatoase si de a oferi copiilor nostri un model de viata echilibrat"

  spune Alina Bota, fondatoarea comunitatii Mamprenoare.
  In comunitatea Mamprenoare nu exista taxa de membru; intrarea se face prin intermediul unui workshop de antreprenoriat la care mamele sunt invitate sa participe pentru a intelege cateva principii de baza in afaceri care le vor ajuta sa ajunga rapid la profit. Femeile au astfel sansa de a se cunoaste personal inca de la inceput, dar au si un grup de facebook unde discuta si pun la cale intalnirile de lucru lunare, la nivel local.
  Comunitatea are acoperire internationala, cu comunitati locale conduse de manageri locali in orase precum Bucuresti, Iasi, Cluj Napoca, Ploiesti, Timisoara, Alba Iulia si lista este in continua crestere deoarece din comunitate fac parte tot mai multe romance din Elvetia, Franta, Belgia sau UK.
  Tipurile de afaceri sunt foarte diverse, de la mici ateliere de produse hand-made pana la avocati, psihologi, terapeuti, nutritionisti, comunicatori, poeti, designeri florali si ciocolatieri.

  In 2017, au avut loc mai multe workshopuri ,,Si mamica si antreprenor de succes" in tara si in strainatate, iar multe membre au parcurs unul dintre programele de dezvoltare ale unei afaceri de la zero numite ,,From zero to hero". Anul 2017 s-a incheiat cu o suita de evenimente: o lansare de carte, un workshop si o petrecere in cinstea colaboratorilor si partenerilor.
  Planurile de viitor ale comunitatii Mamprenoare includ parteneriate cu alte comunitati cu valori comune; editarea revistei in versiune print ,,Mamprenoare", unde membrele din toata tara vor scrie articole si isi vor face auzita vocea; organizarea Targului Mamprenoarelor – prima editie urmand sa aiba loc intre 5-6 mai 2018, in Cluj-Napoca. Este vizata cresterea organica a comunitatii si, mai ales, a afacerilor membrelor comunitatii.
  Ichim Vasilica
  The post Se intampla in Romania: si mamica si antreprenor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • V-au crescut salariile sau pensiile? Parlamentarii primesc cu 10% mai mult!


  [2018-02-14]
  Parlamentarii au primit, in luna februarie, indemnizatii majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a cresterii salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. Astfel, potrivit unor informatii obtinute de MEDIAFAX, indemnizatia unui parlamentar, in data de 5 februarie, este de 9.993 lei, fata de 9.143 lei luna trecuta. Majorarea este de aproximativ […]
  The post V-au crescut salariile sau pensiile? Parlamentarii primesc cu 10% mai mult! appeared first on Presa Oradea.
   Parlamentarii au primit, in luna februarie, indemnizatii majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a cresterii salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.
  Astfel, potrivit unor informatii obtinute de MEDIAFAX, indemnizatia unui parlamentar, in data de 5 februarie, este de 9.993 lei, fata de 9.143 lei luna trecuta. Majorarea este de aproximativ 800 de lei, respectiv aproape 10%.

  Parlamentarii, ca si celelalte functii de demnitate, au o indemnizatie care se calculeaza inmultindu-se coeficientul 9, stabilit in Legea salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice, cu salariul minim, astfel incat orice majorare a salariului mediu echivaleaza cu o crestere a indemnizatiei.
  The post V-au crescut salariile sau pensiile? Parlamentarii primesc cu 10% mai mult! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Organizatia Salvati Copiii sprijina Maternitatea Oradea!


  [2018-02-14]
  Este in puterea noastra sa schimbam ceea nu este bine. Un incubator in valoare de 11.540 de euro a fost donat Maternitatii din Oradea pentru a ajuta la salvarea unor suflete nevinovate. Organizatia Salvati Copiii spune ca mai are in plan sa ajute spitalul oradean cu alte doua incubatoare si doua monitoare ale functiilor vitale. […]
  The post Organizatia Salvati Copiii sprijina Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Este in puterea noastra sa schimbam ceea nu este bine. Un incubator in valoare de 11.540 de euro a fost donat Maternitatii din Oradea pentru a ajuta la salvarea unor suflete nevinovate. Organizatia Salvati Copiii spune ca mai are in plan sa ajute spitalul oradean cu alte doua incubatoare si doua monitoare ale functiilor vitale.
  Maternitatea a fost marti, 13 februarie 2018, gazda unei conferinte de presa la care au participat reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu si Amalia Nastase, directorul medical al Spitalului Judetean - Lucia Daina, sefa sectiei de Neonatologie - Valeria Filip si Dorel Dulau de la Compartimentul Management Spitale al Primariei Municipiului Oradea.

  Lucia Daina a inceput conferinta facand o scurta prezentare a Maternitatii Oradea, subliniind ca unitatea este de nivelul de competenta III, cel mai inalt din Romania, ca are 6 medici, 43 de asistente plus infirmiere, ca in 2017 s-au nascut 3.708 copii din care 410 prematuri (rata de prematuritate fiind de 11%), ca au fost inregistrate 26 de decese din care 10 pe sectia de neonatologie si 16 pe cea de prematuri (rata mai mica decat nivelul national).

  ,,In prezent avem 18 incubatoare din care doar doua mai noi de 5 ani plus 6 aparate de ventilatie mecanica. De aceea e mare nevoie de aceste aparate"

  a mai spus Daina.
  Reprezentantele Salvati Copiii au spus ca sunt pentru prima data in Oradea si ca desi stiu ca Maternitatea are probleme mai mici decat spitalele din alte zone, asta nu inseamna ca nu este si aici nevoie de ajutor.

  ,,Tocmai de aceea, Salvati Copiii Romania a decis sa doteze sectia de terapie intensiva nou-nascuti din Oradea, care deserveste judetele Bihor si Satu-Mare, cu un incubator de inalta performanta, in valoare de 11.540 de euro. Organizatia atrage atentia asupra capacitatii insuficiente a maternitatilor de grad trei de a prelua si trata cazurile severe, in conditiile in care tara noastra are doar 23 de astfel de unitati de terapie intensiva nou-nascuti, dintre care 9 in Bucuresti, si jumatate din numarul necesar de paturi"

  a spus Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii.
  ,,Nu poti sa ai un viitor daca nu ai grija de copiii tai!"
  Emotionant a fost discursul Amaliei Nastase, ambasador al campaniei ,,Bun venit pe lume":


  ,,In Romania este nevoie de mult mai mult ca dotari si medici pentru ca ajungem in situatia in care sunt refuzate mame pentru ca nu sunt suficiente locuri sau suficienti medici in maternitati. Lucrurile acestea stau in puterea noastra sa le schimbam. Nu poti sa ai un viitor daca nu ai grija de copiii tai.
  Sunt mama a trei copii si unul dintre ei a trebuit sa stea intr-un astfel de incubator. Stiu ce e in sufletul unei mame cand e copilul intr-un astfel de incubator dar nu stiu ce poate fi in sufletul unei mame al carei copil ar avea nevoie de un astfel de aparat iar unitatea medicala nu il are".

  Sefa maternitatii, Valeria Filip a subliniat importanta gestului facut de organizatia Salvati Copiii.

  ,,In conditiile in care numarul de nasteri a scazut, prematuritatea este in crestere. Femeile fac copii dupa 30 de ani si folosesc uneori metode artificiale.
  Avem multe nasteri cu prematuritate extrema, la 23-24 de saptamani dar si cu prematuritate tardiva 36-37 de saptamani. In acest context, degeaba avem profesionalism, pasiune, dedicatie, daca nu avem aparatura.
  Chiar si copiii nascuti la termen au uneori nevoie de incubator. Sunt micuti care stau si trei luni intr-un incubator iar functionarea non-stop duce la rodarea si uzarea lor. De aceea, orice astfel de incubator este bine venit"

  a spus Filip.
  Nu este prima donatie facuta de Salvati Copiii Maternitatii din Oradea. In 2014, organizatia a donat un bilirubinometru si doua pulsoximetre, in valoare totala de 6.500 de euro.

  In total, in perioada 2012-2017, Salvati Copiii Romania a dotat 78 de maternitati, din 40 de judete ale tarii, ridicand numarul echipamentelor donate la 393, cu o investitie totala de 3.120.000 euro, fonduri provenite din mecanismul 2%, donatii online, SMS-uri, direct debit sau cu sprijinul companiilor.
  Toti cei care vor sa sprijine unitatile medicale o pot face redirectionand cei 2% din impozitul pe venit catre Salvati Copiii. Formularele 230 si 200 sunt disponibile pe salvaticopiii.ro sau pe anaf.ro. Detalii se pot obtine la numerele de telefon 021.316.61.76 sau 0744.360.915.
  Ichim Vasilica
  The post Organizatia Salvati Copiii sprijina Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Prezente oradene la Suceava si Cernauti


  [2018-02-12]
  Editia a VI-a Festivalului International de fotografie ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", organizat de Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" a oferit posibilitatea organizarii a peste 40 de manifestari expozitionale de exceptie, in diferite orase ale Romaniei, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei si Ungariei. Festivalul international care a debutat la Oradea pe 10 ianuarie 2018 […]
  The post Prezente oradene la Suceava si Cernauti appeared first on Presa Oradea.
   Editia a VI-a Festivalului International de fotografie ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", organizat de Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" a oferit posibilitatea organizarii a peste 40 de manifestari expozitionale de exceptie, in diferite orase ale Romaniei, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei si Ungariei.
  Festivalul international care a debutat la Oradea pe 10 ianuarie 2018 in Galeria ,,Euro Foto Art" din Oradea a oferit posibilitatea deschiderii in Suceava a unei expozitii de arta fotografica de exceptie. Cu aceasta ocazie a fost vernisat sambata, 10 februarie 2018, la ora 10:00, in cadru manifestarilor dedicate aniversarii a 630 de ani de atestare documentara a Cetatii scaunei Sucevei, la Centrul de Promovare a Traditiilor Bucovinene, Salonul Mondial ,,Euro Foto Art" a Fotocluburilor Partenere.

  Pe sevaletele instalate in holul Centrului au fost expuse 100 de fotografii realizate de membrii celor 37 de Organizatii partenere din Europa si Asia. In cadrul venisajului a participat si a luat cuvantul, pe langa reprezentatii Centrului Cultural ,,Bucovina" din Suceava, artistii fotografi Stefan Tóth - presedintele Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art" si directorul Festivalului International, repectiv Eugen Antal - secretarul general al Asociatiei.
  Dupa vernisaj artistii fotografi Oradeni au participat la manifestarile dedicate aniversarii a 650 de ani a Cetatii Suceava, dupa care s-au deplasat la Muzeul Regional de Arta din Cernauti. Aici a avut loc sambata, 10 februarie 2018, la oa 16:00, inchiderea Festivalului International de Fotografie. La eveniment a participat si a luat cuvantul reprezentantul Consulatului General al Romaniei in Cernauti, Eleonora Moldovan.

  In cadrul festivitatii a fost vernisat Salonul Mondial de arta fotografica ,,Premfoto" organizat de Clubul Fotografic ,,Nufarul" din Oradea, sub patronajul Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art". La eveniment au participat si au luat cuvantul si cei doi artisti fotografi oradeni, care au inmanat demnitarilor, scriitorilor si ziaristilor din Cernauti diferite reviste ,,Familia" trimise romanilor din Cernauti, de redactia cunoscutei pubicatii culturale din Oradea.
  The post Prezente oradene la Suceava si Cernauti appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Presedintele Comisiei Europene e direct: vreti in Schengen, nu schimbati legile justitiei!


  [2018-02-09]
  Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, 31 ianuarie 2018, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis ca statul de drept functioneaza, este bine informat despre ce se intampla in Romania, dar daca legile raman cum au fost schimbate in Parlament se pot schimba si discutiile despre MCV si Schengen Junker afirma, conform Mediafax, ca statul […]
  The post Presedintele Comisiei Europene e direct: vreti in Schengen, nu schimbati legile justitiei! appeared first on Presa Oradea.
   Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, 31 ianuarie 2018, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis ca statul de drept functioneaza, este bine informat despre ce se intampla in Romania, dar daca legile raman cum au fost schimbate in Parlament se pot schimba si discutiile despre MCV si Schengen
  Junker afirma, conform Mediafax, ca statul de drept a facut progrese remarcabile in Romania si se afla in stadiu acceptabil.

  ,,Nu vom accepta ca Romania sa faca pasi inapoi. Trebuie sa fie un progres ireversibil si am incredere in sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunostinta de faptul ca am fost dezinformat, dar va anunt ca sunt bine informat in ceea ce priveste deciziile privind statul de drept"

  a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

  Acesta a mai spus ca sistemul judiciar functioneaza in Romania, dar a atras atentia asupra modificarilor aduse in Parlament legilor Justitiei.

  ,,Sistemul judiciar din Romania functioneaza si nu putem spune acest lucru despre toate statele membre. Daca legile vor fi adoptate asa cum se are in vedere de catre Parlament, atunci discutiile despre Mecanismul de Verificare si aderarea la Spatiul Schengen se vor pune in alti termeni"

  a mai spus Juncker.
  Presedintele Comisiei Europene a afirmat ca asteapta deciziile Curtii Constitutionale pe marginea legilor justitiei si ,,daca totul merge bine sa ne gandim la Schengen", afirmand ca romanii nu trebuie tratati ca cetateni de mana a doua.
  The post Presedintele Comisiei Europene e direct: vreti in Schengen, nu schimbati legile justitiei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Arheoparc in Cetatea Oradea


  [2018-02-09]
  Incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea se va schimba la fata. Asta pentru ca, din martie, vor incepe lucrari de amenajare a unui spatiu destinat organizarii de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet. Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat proiectul ,,Amenajarea unui Arheoparc in incinta Palatului […]
  The post Arheoparc in Cetatea Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea se va schimba la fata. Asta pentru ca, din martie, vor incepe lucrari de amenajare a unui spatiu destinat organizarii de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet.
  Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat proiectul ,,Amenajarea unui Arheoparc in incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea, etapa de amenajare provizorie", propus de Primaria municipiului Oradea, prin Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala.
  In contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A si B din perioada 2012 - 2015, in anul 2015 au continuat cercetarile arheologice in curtea Palatului Princiar pentru punerea in valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvolta pe aliniamentul ce uneste subsolurile corpurilor sus amintite si zona Corpului D, ocupand o parte insemnata a curtii.

  Proiectul propune amenajari definitive in curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activitati educative, demonstrative, de odihna, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser si sunet (cu tematica istoriei cetatii) proiectate pe fatadele cladirilor si amenajari provizorii pentru punerea in valoare a vestigiilor arheologice, astfel incat in zona catedralei gotice sa poata fi reluate oricand cercetarile arheologice, fara desfacerea unor pavaje.
  Amenajarea curtii, cu suprafata de 4917 mp, va pune in evidenta elementele constructive ale catedralei gotice si ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetarilor arheologice. Zidurile vor fi marcate la sol cu piatra fasonata. Suprafata din interiorul si din jurul catedralei episcopale care urmeaza a se cerceta in continuare va fi finisata cu pietris compactat. De asemenea, se vor pune in valoare mormintele regale. Spatiul perimetral considerat ca nu va mai fi cercetat arheologic se va placa cu piatra cubica.
  In jurul copacilor se vor crea mici spatii verzi cu arbori si arbusti. Spatiul va fi dotat cu mobilier urban adecvat monumentului (panouri de informare, banci, fantani de baut apa, cosuri de gunoi).

  Corpurile de cladire vor fi protejate prin realizarea unei hidroizolatii si a unui dren racordat la reteaua de canalizare pluviala de incinta. Se vor monta si alimenta la reteaua de apa din incinta cetatii doua fantani de baut apa si un hidrant de incendiu.
  In cadrul evenimentelor culturale se va putea amenaja o scena mobila, iar spatiul din interiorul catedralei episcopale marcat la sol va putea fi mobilat cu banci mobile. Langa locul de scena va fi amplasata o firida electrica si se va extinde iluminatul decorativ.
  Valoarea lucrarilor, a organizarii de santier, a  utilajelor si dotarilor, este de peste doua milioane de lei (fara TVA). In momentul de fata este in curs de obtinere autorizatia de construire, iar lucrarile vor demara in cursul lunii martie 2018.
  Ichim Vasilica
  Foto: Ovi D Pop
  The post Arheoparc in Cetatea Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Investitii de zeci de milioane de euro in spitalele din Oradea!


  [2018-02-08]
  Intreaga retea sanitara din Oradea va fi modificata pana in 2020. Spitalul Judetean va fi primul din tara care va avea un laborator robotizat de analize medicale in timp ce la Municipal se va construi un corp de cladire nou nout destinat ingrijirii copiilor, urmand ca in sectiile ramase libere sa fie mutate specializarile care […]
  The post Investitii de zeci de milioane de euro in spitalele din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   
  Intreaga retea sanitara din Oradea va fi modificata pana in 2020. Spitalul Judetean va fi primul din tara care va avea un laborator robotizat de analize medicale in timp ce la Municipal se va construi un corp de cladire nou nout destinat ingrijirii copiilor, urmand ca in sectiile ramase libere sa fie mutate specializarile care acum functioneaza in imobile imprastiate prin tot orasul.
  Spitalul Judetean a depus in luna ianuarie doua noi proiecte de anvergura cu o valoare totala de 6 milioane de euro . Primul va face ca Oradea sa detina in premiera nationala un laborator robotizat pentru analize medicale. Asta presupune pe langa o linie automatizata pentru analize medicale, un sistem de transport a probelor intre sectii si laborator (probele urmand sa ajunga in cateva secunde) si implementarea unei solutii informatice de informare a populatiei privind analizele medicale pe care oamenii le pot face.

  Printre beneficii se vor numara scaderea semnificativa a timpului necesar analizelor (cu incidenta mare pentru cazurile de urgente, 31% din analize se fac la Unitatea de Primire a Urgentelor), degrevarea resursei umane de activitati recurente, scaderea semnificativa a riscurilor generate de erori umane (contaminarea sau incurcarea probelor), cresterea capacitatii laboratorului - poate deveni o solutie eficienta pentru toate spitalele publice din Oradea, scaderea costurilor operationale si imbunatatirea sanatatii populatiei printr-o mai buna informare in ceea ce priveste preventia si identificarea timpurie a bolilor.
  Laboratorul va fi unic in sistemul de sanatate din Romania iar eficienta (cost/analiza) si eficacitatea sistemului ar deschide calea centralizarii serviciilor publice de analize medicale.

  ,,Eu am vazut sistem de acest tip in Olanda, unde, la un astfel de centru robotizat, isi fac analize toate persoanele din nordul tarii. In mod cert, acest sistem va face diferenta dintre noi si celelalte spitale din jur, deja Spitalul CFR si Spitalul Militar au anuntat ca vor sa colaboreze cu noi pe acest palier. Costul analizelor medicale va scadea cu 25-30% pentru oradeni, prin folosirea acestui sistem"

  a spus managerul Spitalului Judetean, dr. Gheorghe Carp, intr-o conferinta de presa organizata luni, 29 ianuarie, la Primaria Oradea.

  Finantarea se va face printr-un program de cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria. Spitaul Judetean este initiatorul proiectului care se va derula alaturi de Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu si Municipiul Hajdúböszörmény. Din valoarea totala a proiectului, 3 milioane de euro, 2 milioane vor reveni Spitalului Judetean din Oradea, 700.000 celui din Berettyóújfalu si 300.000 Municipiului Hajdúböszörmény. Co-finantarea asigurata de Judetean este de 2% (40.000 de euro).
  In cel de-al doilea proiect, Spitalul Judetean este partener alaturi de Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si Universitatea din Debrecen. Prin intermediul lui, unitatea medicala va primi 1,2 milioane de euro, bani cu care isi va reabilita si dota sectia de ginecologie (bloc operator, ATI si sectia cu paturi). Judeteanul va asigura si aici o co-finantare de 2% (24.000 de euro).
  Nici Spitalul Municipal nu ramane in urma
   
  Investitiile mari de la Judetean vor fi dublate de cele de la Municipal unde se va ridica un nou corp de cladire in care vor fi mutate sectiile din spital care au legatura cu pediatria, urmand ca in spatiile ramase sa fie relocate o parte dintre sectiile care se gasesc acum disparate prin oras. Noul corp de cladire va costa 10-12 milioane de euro, bani din bugetul Primariei Municipiului Oradea si venituri proprii.
  Pana in 2020 Spitalul va derula si un alt proiect prin care 5 departamente vor fi dotate cu echipamente de ultima generatie. Vorbim despre centrul/laboratorul de imagistica in care se va monta un RMN si trei ecografe, Sectia ATI care va fi dotata cu un aparat C-arm, 5 monitoare de inalta performanta si 5 aparate de ventilatie mecanica de inalta performanta,

  Sectia Radiologie care va primi un aparat digital de radiografie-scopie, Laboratorul care va avea puncte de lucru in fiecare sectie, aici urmand a se monta un sistem de transport vacuum pentru probe de laborator si medicamente si despre Blocul operator al Sectiei Chirurgie Adulti si Pediatrie unde se va monta un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopica Laparoscopica.
  Se mai are in vedere dotarea cu un sistem de telemedicina - componente hardware si software, a compartimentului IT, cu terminale in Camerele de Garda si cu sistem de videoconferinta pentru salile de curs ale Spitalului. Acest sistem va fi interconectat cu Spitalul Békés in toate punctele lui de lucru; Gyula, Szeghalom si Békéscsaba. Cu o valoare de aproape 3 milioane de euro, proiectul prevede si schimburi de practica pentru 30 de doctori din cadrul personalului medical al Spitalului in vederea transferului de know how cu Spitalul Central Judetean Békés.
  Mai mult, peste 4-5 luni la Municipal va functiona un nou Computer Tomograf in valoare de 1,2 milioane de lei, bani asigurati de Primaria Municipiului Oradea (un milion) si fonduri proprii (200.000 de lei).

  ,,Se mai are in vedere o constructie noua destinata blocului alimentar cu o sala de mese cu 300 de locuri si functiuni de activitate didactica a medicilor integrati clinic, cu studentii de la Facultate de Medicina si Farmacie Oradea, cu o sala de amfiteatru, prevazuta cu 175 de locuri, vestiare si doua incaperi pentru secretariat, functiunea activitatii administrative a Spitalului, precum si locuinte de serviciu/protocol.  Acest proiect a fost avizat de membrii Consiliului de Administratie pe 25 ianuarie urmand a se demara un Studiu de fezabilitate. Valoare estimata este de aproximativ 3 milioane de euro"

  a spus Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.
  Ichim Vasilica
  The post Investitii de zeci de milioane de euro in spitalele din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Phoenix pleaca intr-un nou turneu!


  [2018-02-07]
  In weekend, trupa Phoenix va pleca in noul turneu ,,Sinteza - Rapsodia". Cum ii spune si numele, noul proiect este o sinteza intre ,,Ciclul Anotimpurilor" prezente pe albumul ,,Cei ce ne-au dat nume" si ,,Rapsodia 1", emblematica pentru George Enescu. Deocamdata, in turneu au fost incluse 10 orase. Concertul isi propune sa fie unul caracterizat […]
  The post Phoenix pleaca intr-un nou turneu! appeared first on Presa Oradea.
   In weekend, trupa Phoenix va pleca in noul turneu ,,Sinteza - Rapsodia". Cum ii spune si numele, noul proiect este o sinteza intre ,,Ciclul Anotimpurilor" prezente pe albumul ,,Cei ce ne-au dat nume" si ,,Rapsodia 1", emblematica pentru George Enescu. Deocamdata, in turneu au fost incluse 10 orase.
  Concertul isi propune sa fie unul caracterizat prin accesibilitate, prin viziune si profesionalism, unul in care acordurile rock si ethno-rock specifice trupei Phoenix vor transmite un mesaj de chemare spre radacini culturale, astazi tot mai putin frecventate.

  Conform Mediafax, trupa va concerta la Iasi (10.02), Targu Mures (12.02), Cluj-Napoca (13.02), Alba-Iulia (16.02), Sibiu (17.02), Brasov (18.02), Ploiesti (21.02), Ramnicu-Valcea (23.02), Drobeta-Turnu Severin, Constanta, si in alte orase ce vor fi anuntate ulterior.
  Cu prilejul concertului, Sala Radio din Cluj-Napoca va fi gazda unei expozitii foto inedite in cadrul careia vor putea fi vizionate in premiera zeci de fotografii nepublicate ale momentelor cheie din istoria formatiei Phoenix, extrase din arhiva personala a liderului Nicu Covaci.

  Expozitia va putea fi vizionata incepand cu 14 februarie si va cuprinde si cateva copii ale tablourilor realizate de Nicu Covaci.
  Deschiderea oficiala a expozitiei va avea loc in 14 februarie la ora 18.00 la Sala Radio si va fi urmata de un concert Phoenix Unplugged, in aceeasi locatie.
  The post Phoenix pleaca intr-un nou turneu! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • V-au crescut salariile sau pensiile? Parlamentarii primesc cu 10% mai mult!


  [2018-02-05]
  Parlamentarii au primit, in luna februarie, indemnizatii majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a cresterii salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. Astfel, potrivit unor informatii obtinute de MEDIAFAX, indemnizatia unui parlamentar, in data de 5 februarie, este de 9.993 lei, fata de 9.143 lei luna trecuta. Majorarea este de aproximativ […]
  The post V-au crescut salariile sau pensiile? Parlamentarii primesc cu 10% mai mult! appeared first on Presa Oradea.
   Parlamentarii au primit, in luna februarie, indemnizatii majorate cu aproximativ 10%, ca urmare a cresterii salariului minim la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.
  Astfel, potrivit unor informatii obtinute de MEDIAFAX, indemnizatia unui parlamentar, in data de 5 februarie, este de 9.993 lei, fata de 9.143 lei luna trecuta. Majorarea este de aproximativ 800 de lei, respectiv aproape 10%.

  Parlamentarii, ca si celelalte functii de demnitate, au o indemnizatie care se calculeaza inmultindu-se coeficientul 9, stabilit in Legea salarizarii unitare a personalului platit din fonduri publice, cu salariul minim, astfel incat orice majorare a salariului mediu echivaleaza cu o crestere a indemnizatiei.
  The post V-au crescut salariile sau pensiile? Parlamentarii primesc cu 10% mai mult! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Trei zile cu munte in inima Oradiei. Chemare in necunoscut, la o noua editie!


  [2018-02-04]
  Iubitorii muntelui vor avea de luni, 29 ianuarie, si pana miercuri, 31 ianuarie, trei zile de rasfat total. Aflata la editia a XIII-a ,,Chemare in necunoscut" va prezenta o serie de proiectii video si slideshow-uri cu specific montan, in care alpinisti si oameni ai munteli isi vor povesti experientele, unele unice. Evenimentul va incepe luni, […]
  The post Trei zile cu munte in inima Oradiei. Chemare in necunoscut, la o noua editie! appeared first on Presa Oradea.
   Iubitorii muntelui vor avea de luni, 29 ianuarie, si pana miercuri, 31 ianuarie, trei zile de rasfat total. Aflata la editia a XIII-a ,,Chemare in necunoscut" va prezenta o serie de proiectii video si slideshow-uri cu specific montan, in care alpinisti si oameni ai munteli isi vor povesti experientele, unele unice.
  Evenimentul va incepe luni, la ora 18.00, in Aula Magna a Universitatii din Oradea, unde se va desfasura pe tot parcursul, la aceeasi ora.

  Prima prezentare va fi cea a lui Tudor Marin ,,GeoKarst Adventure, 12 ani de explorari in Asia de Sud-Est" urmata de ,,Expeditia Manaslu 2017" - Csaba Varga, ,,Explorarea izvorului de la nuci" - Radu Puscas, ,,Sifonul terminal din Poiana Gropii" - Radu Puscas, ,,SpeleoFeminin 2017" - Adina Micula si ,,Osoi Climbing Fest" - Razvan Dumbrava.

  Marti, 30 februarie, vor avea loc prezentarile: ,,Corsica, insula frumusetii, paradisul canyoningului" - Alexandra Godja, ,,Oradea salbatica" si ,,Valea Cernei" - Andrei Posmosanu, ,,Via ferrata in Dolomiti" - Renata Maduta, ,,Hoinarind prin Asia" - Vlad Silaghi si ,,Everest 2017" - Horia Colibasanu.

  Ultima zi de prezentari va fi miercuri, 31 ianuarie, cand cei interesati vor putea afla informatii despre: ,,Calatorie in Nepal - Everest Base Camp" - Bogdan si Cristina Oros, ,,Haute Route" - Dinu Mititeanu, ,,Cu caiacele pe Drina" - Dorin Chis si Marcel Chis, ,,Mont Blanc" - Ovidiu Marc, ,,A mai trecut un an" - Radu Maries si ,,Pasi in doi in jurul lumii" - Valentin Nemes.

  ,,Chemare in necunoscut" este organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea in parteneriat cu Universitatea din Oradea, Agentia de Management al Destinatiei Bihor si Centrul de Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor.
  Ichim Vasilica
  The post Trei zile cu munte in inima Oradiei. Chemare in necunoscut, la o noua editie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Teatru pentru cei mici - artele nu tin cont de varsta, ci de curiozitate! (PROGRAM)


  [2018-01-31]
  Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, in parteneriat cu Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, organizeaza in perioada 26-28 ianuarie 2018 a doua editie ,,Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani. Desfasurat cu scopul de a promova importanta si beneficiile educatiei […]
  The post Teatru pentru cei mici - artele nu tin cont de varsta, ci de curiozitate! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
   Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, in parteneriat cu Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, organizeaza in perioada 26-28 ianuarie 2018 a doua editie ,,Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani.
  Desfasurat cu scopul de a promova importanta si beneficiile educatiei timpurii prin teatru, ,,Mini Fest" propune povesti senzoriale create pentru cei mici, dar si activitati conexe, dedicate adultilor. Toate activitatile din aceasta editie vor fi sustinute in Sala Studio Arcadia.
  Zilele Small size, eveniment organizat anual in ultimul weekend din luna ianuarie, este la a patra editie si are loc in numeroase orase din lume.
  Activitatile sunt organizate si prezentate simultan, alcatuind astfel un eveniment mondial unic.

  Evenimentul a fost initiat de Small size Network si reprezinta o activitate extinsa a proiectului international ,,Small size, performing arts for early years", finantat in cadrul Programului Europa Creativa (2014-2020).
  Oradea a intrat pe harta acestui eveniment international anul trecut, datorita parteneriatului de mentoring incheiat intre Teatrul Regina Maria si Teatrul Ion Creanga.
  In cadrul festivalului se vor juca spectacole create special pentru cei mai mici spectatori, dintre care doua sunt ale Trupei Arcadia, si unul al Trupei Lilliput a Teatrului Szigligeti Szinhaz.
   
  Programul Mini Fest 2018

  Vineri, 26 ianuarie
  ora 17:00, OMULET - spectacol Trupa Arcadia, +2 ani, organizat in parteneriat cu Clubul Lions Oradea si sustinut pentru copiii din familiile asistate de Administratia Sociala Comunitara Oradea (ASCO)
  Sambata, 27 ianuarie
  ora 11:00 si ora 17:00, OMULET - spectacol Trupa Arcadia, +2 ani  Duminica, 28 ianuarie,
  ora 11:00, MANUTE SI PICIORUSE (KEZES LÁBAS) – spectacol Trupa Lilliput, 0-3 ani
  ora 17:00, MIC SAU MARE? – spectacol Trupa Arcadia, 0-3 ani

  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Pot fi achizitionate si cu o ora inainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Informatii suplimentare si rezervari de bilete, la numarul de telefon: 0372.368.475.
  Ichim Vasilica
  The post Teatru pentru cei mici - artele nu tin cont de varsta, ci de curiozitate! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Presedintele Comisiei Europene e direct: vreti in Schengen, nu schimbati legile justitiei!


  [2018-01-31]
  Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, 31 ianuarie 2018, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis ca statul de drept functioneaza, este bine informat despre ce se intampla in Romania, dar daca legile raman cum au fost schimbate in Parlament se pot schimba si discutiile despre MCV si Schengen Junker afirma, conform Mediafax, ca statul […]
  The post Presedintele Comisiei Europene e direct: vreti in Schengen, nu schimbati legile justitiei! appeared first on Presa Oradea.
   Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, 31 ianuarie 2018, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis ca statul de drept functioneaza, este bine informat despre ce se intampla in Romania, dar daca legile raman cum au fost schimbate in Parlament se pot schimba si discutiile despre MCV si Schengen
  Junker afirma, conform Mediafax, ca statul de drept a facut progrese remarcabile in Romania si se afla in stadiu acceptabil.

  ,,Nu vom accepta ca Romania sa faca pasi inapoi. Trebuie sa fie un progres ireversibil si am incredere in sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunostinta de faptul ca am fost dezinformat, dar va anunt ca sunt bine informat in ceea ce priveste deciziile privind statul de drept"

  a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

  Acesta a mai spus ca sistemul judiciar functioneaza in Romania, dar a atras atentia asupra modificarilor aduse in Parlament legilor Justitiei.

  ,,Sistemul judiciar din Romania functioneaza si nu putem spune acest lucru despre toate statele membre. Daca legile vor fi adoptate asa cum se are in vedere de catre Parlament, atunci discutiile despre Mecanismul de Verificare si aderarea la Spatiul Schengen se vor pune in alti termeni"

  a mai spus Juncker.
  Presedintele Comisiei Europene a afirmat ca asteapta deciziile Curtii Constitutionale pe marginea legilor justitiei si ,,daca totul merge bine sa ne gandim la Schengen", afirmand ca romanii nu trebuie tratati ca cetateni de mana a doua.
  The post Presedintele Comisiei Europene e direct: vreti in Schengen, nu schimbati legile justitiei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Investitii de zeci de milioane de euro in spitalele din Oradea!


  [2018-01-30]
  Intreaga retea sanitara din Oradea va fi modificata pana in 2020. Spitalul Judetean va fi primul din tara care va avea un laborator robotizat de analize medicale in timp ce la Municipal se va construi un corp de cladire nou nout destinat ingrijirii copiilor, urmand ca in sectiile ramase libere sa fie mutate specializarile care […]
  The post Investitii de zeci de milioane de euro in spitalele din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   
  Intreaga retea sanitara din Oradea va fi modificata pana in 2020. Spitalul Judetean va fi primul din tara care va avea un laborator robotizat de analize medicale in timp ce la Municipal se va construi un corp de cladire nou nout destinat ingrijirii copiilor, urmand ca in sectiile ramase libere sa fie mutate specializarile care acum functioneaza in imobile imprastiate prin tot orasul.
  Spitalul Judetean a depus in luna ianuarie doua noi proiecte de anvergura cu o valoare totala de 6 milioane de euro . Primul va face ca Oradea sa detina in premiera nationala un laborator robotizat pentru analize medicale. Asta presupune pe langa o linie automatizata pentru analize medicale, un sistem de transport a probelor intre sectii si laborator (probele urmand sa ajunga in cateva secunde) si implementarea unei solutii informatice de informare a populatiei privind analizele medicale pe care oamenii le pot face.

  Printre beneficii se vor numara scaderea semnificativa a timpului necesar analizelor (cu incidenta mare pentru cazurile de urgente, 31% din analize se fac la Unitatea de Primire a Urgentelor), degrevarea resursei umane de activitati recurente, scaderea semnificativa a riscurilor generate de erori umane (contaminarea sau incurcarea probelor), cresterea capacitatii laboratorului - poate deveni o solutie eficienta pentru toate spitalele publice din Oradea, scaderea costurilor operationale si imbunatatirea sanatatii populatiei printr-o mai buna informare in ceea ce priveste preventia si identificarea timpurie a bolilor.
  Laboratorul va fi unic in sistemul de sanatate din Romania iar eficienta (cost/analiza) si eficacitatea sistemului ar deschide calea centralizarii serviciilor publice de analize medicale.

  ,,Eu am vazut sistem de acest tip in Olanda, unde, la un astfel de centru robotizat, isi fac analize toate persoanele din nordul tarii. In mod cert, acest sistem va face diferenta dintre noi si celelalte spitale din jur, deja Spitalul CFR si Spitalul Militar au anuntat ca vor sa colaboreze cu noi pe acest palier. Costul analizelor medicale va scadea cu 25-30% pentru oradeni, prin folosirea acestui sistem"

  a spus managerul Spitalului Judetean, dr. Gheorghe Carp, intr-o conferinta de presa organizata luni, 29 ianuarie, la Primaria Oradea.

  Finantarea se va face printr-un program de cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria. Spitaul Judetean este initiatorul proiectului care se va derula alaturi de Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu si Municipiul Hajdúböszörmény. Din valoarea totala a proiectului, 3 milioane de euro, 2 milioane vor reveni Spitalului Judetean din Oradea, 700.000 celui din Berettyóújfalu si 300.000 Municipiului Hajdúböszörmény. Co-finantarea asigurata de Judetean este de 2% (40.000 de euro).
  In cel de-al doilea proiect, Spitalul Judetean este partener alaturi de Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara si Universitatea din Debrecen. Prin intermediul lui, unitatea medicala va primi 1,2 milioane de euro, bani cu care isi va reabilita si dota sectia de ginecologie (bloc operator, ATI si sectia cu paturi). Judeteanul va asigura si aici o co-finantare de 2% (24.000 de euro).
  Nici Spitalul Municipal nu ramane in urma
   
  Investitiile mari de la Judetean vor fi dublate de cele de la Municipal unde se va ridica un nou corp de cladire in care vor fi mutate sectiile din spital care au legatura cu pediatria, urmand ca in spatiile ramase sa fie relocate o parte dintre sectiile care se gasesc acum disparate prin oras. Noul corp de cladire va costa 10-12 milioane de euro, bani din bugetul Primariei Municipiului Oradea si venituri proprii.
  Pana in 2020 Spitalul va derula si un alt proiect prin care 5 departamente vor fi dotate cu echipamente de ultima generatie. Vorbim despre centrul/laboratorul de imagistica in care se va monta un RMN si trei ecografe, Sectia ATI care va fi dotata cu un aparat C-arm, 5 monitoare de inalta performanta si 5 aparate de ventilatie mecanica de inalta performanta,

  Sectia Radiologie care va primi un aparat digital de radiografie-scopie, Laboratorul care va avea puncte de lucru in fiecare sectie, aici urmand a se monta un sistem de transport vacuum pentru probe de laborator si medicamente si despre Blocul operator al Sectiei Chirurgie Adulti si Pediatrie unde se va monta un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopica Laparoscopica.
  Se mai are in vedere dotarea cu un sistem de telemedicina - componente hardware si software, a compartimentului IT, cu terminale in Camerele de Garda si cu sistem de videoconferinta pentru salile de curs ale Spitalului. Acest sistem va fi interconectat cu Spitalul Békés in toate punctele lui de lucru; Gyula, Szeghalom si Békéscsaba. Cu o valoare de aproape 3 milioane de euro, proiectul prevede si schimburi de practica pentru 30 de doctori din cadrul personalului medical al Spitalului in vederea transferului de know how cu Spitalul Central Judetean Békés.
  Mai mult, peste 4-5 luni la Municipal va functiona un nou Computer Tomograf in valoare de 1,2 milioane de lei, bani asigurati de Primaria Municipiului Oradea (un milion) si fonduri proprii (200.000 de lei).

  ,,Se mai are in vedere o constructie noua destinata blocului alimentar cu o sala de mese cu 300 de locuri si functiuni de activitate didactica a medicilor integrati clinic, cu studentii de la Facultate de Medicina si Farmacie Oradea, cu o sala de amfiteatru, prevazuta cu 175 de locuri, vestiare si doua incaperi pentru secretariat, functiunea activitatii administrative a Spitalului, precum si locuinte de serviciu/protocol.  Acest proiect a fost avizat de membrii Consiliului de Administratie pe 25 ianuarie urmand a se demara un Studiu de fezabilitate. Valoare estimata este de aproximativ 3 milioane de euro"

  a spus Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.
  Ichim Vasilica
  The post Investitii de zeci de milioane de euro in spitalele din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Carti de Patrimoniu la Revista Familia


  [2018-01-28]
  Redactia Revistei Familia lanseaza marti, 23 ianuarie, ora 17.00, la Muzeul Iosif Vulcan, primele doua carti din Colectia Patrimoniu pe care a initiat-o incepind cu anul 2017: Panteonul Familiei si Folclorul in Revista Familia Antologie (1865 - 1906). Prima cuprinde portrete ale unor importante personalitati contemporane cu Iosif Vulcan, prezentate de acesta pe prima pagina […]
  The post Carti de Patrimoniu la Revista Familia appeared first on Presa Oradea.
   Redactia Revistei Familia lanseaza marti, 23 ianuarie, ora 17.00, la Muzeul Iosif Vulcan, primele doua carti din Colectia Patrimoniu pe care a initiat-o incepind cu anul 2017: Panteonul Familiei si Folclorul in Revista Familia Antologie (1865 - 1906).
  Prima cuprinde portrete ale unor importante personalitati contemporane cu Iosif Vulcan, prezentate de acesta pe prima pagina a revistei si cu datele bio-bibliografice actualizate de catre autori (Iuliana Pacurar si Traian Stef), iar a doua reproduce poezia populara publicata in Familia pe parcursul seriei 1865 - 1906.

  Cartile vor fi prezentate de Ioan Moldovan, directorul revistei, si Craciun Parasca, specialist in folclor.

  Cei prezenti le pot obtine cu o reducere de 25% fata de pretul de librarie.
  Ichim Vasilica
  The post Carti de Patrimoniu la Revista Familia appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Maia Morgenstern revine la Oradea, intr-un specatol pentru copiii bolnavi de cancer!


  [2018-01-28]
  Asociatia nonprofit Luptatorii pentru viata ii indeamna pe oradeni sa fie buni in orice situatie, nu doar de sarbatori. Miercuri, 24 ianuarie, la Casa de Cultura a Sindicatelor va avea loc un spectacol umanitar cu titlul ,,Varsovia, ghid turistic", sustinut de Teatrul evreiesc de Stat din Bucuresti cu Maia Morgenstern in rol principal. Spectacolul va […]
  The post Maia Morgenstern revine la Oradea, intr-un specatol pentru copiii bolnavi de cancer! appeared first on Presa Oradea.
   Asociatia nonprofit Luptatorii pentru viata ii indeamna pe oradeni sa fie buni in orice situatie, nu doar de sarbatori. Miercuri, 24 ianuarie, la Casa de Cultura a Sindicatelor va avea loc un spectacol umanitar cu titlul ,,Varsovia, ghid turistic", sustinut de Teatrul evreiesc de Stat din Bucuresti cu Maia Morgenstern in rol principal.
  Spectacolul va incepe la ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, banii de pe bilete urmand a fi donati pentru a alina putin din suferinta copiilor cu cancer din judetul Bihor.

  ,,O mama si fiul ei calatoresc spre Varsovia, pentru a incerca sa obtina o cladire care a apartinut familiei lor inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Calatoria lor dezvaluie conflictul intre generatii, relatiile lor cu tatal care a murit cu ani in urma si ,,lectia" Holocaustului, atat pentru generatia care l-a trait, dar si pentru generatia mai tanara, care a simtit aceasta experienta ingrozitoare in copilarie.  Varsovia din piesa este doar o fabula. Ar fi putut fi, la fel de bine, Bucuresti sau Budapesta. Varsovia este trecutul pe care parintii nostri il poarta cu ei. Un trecut dificil, pe care ei nu vor fi in stare sa il uite, si totusi un loc de care, surprinzator, le este dor"

  sustine autorul spectacolului Hillel Mitelpunkt.
  In rolurile principale: Marga: Maia Morgenstern, Joseph: Claudiu Istodor, Bina: Natalie Ester, Lazerovitch: Rudi Rosenfeld si Vera: Viorica Bantas.
  Regia: Eugen Gyemant, scenografia: Sabina Vesteman si Bianca Vesteman.

  Biletele spectacolului sunt puse in vanzare la casieria Casei de Cultura a Sindicatelor si on line pe site-ul blt.ro, in valoare de 80, 100 si 150 lei.

  ,,De asemenea, cei ce tin sa fie buni nu doar de sarbatori, pot face donatii in contul Asociatiei ,,Luptatorii pentru viata" RO93BTRLRONCRT0315800301, deschis la Banca Transilvania"

  se afirma in comunicatul organizatorilor.
  Ichim Vasilica
  The post Maia Morgenstern revine la Oradea, intr-un specatol pentru copiii bolnavi de cancer! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Premiera nationala la Teatrul Regina Maria: ,,Sufocare (jurnalul unui sinucigas cronic)"


  [2018-01-26]
  Teatrul Regina Maria anunta premiera nationala a spectacolului ,,Sufocare (Jurnalul unui sinucigas cronic)". Aceasta va avea loc duminica, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu publicul pe scena si se va juca cu casa inchisa, numarul de locuri fiind limitat si fara posibilitatea de a se suplimenta. Si pentru urmatoarele doua reprezentatii, […]
  The post Premiera nationala la Teatrul Regina Maria: ,,Sufocare (jurnalul unui sinucigas cronic)" appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria anunta premiera nationala a spectacolului ,,Sufocare (Jurnalul unui sinucigas cronic)". Aceasta va avea loc duminica, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu publicul pe scena si se va juca cu casa inchisa, numarul de locuri fiind limitat si fara posibilitatea de a se suplimenta.
  Si pentru urmatoarele doua reprezentatii, care au fost puse in vanzare odata cu publicarea programului lunii ianuarie, toate locurile sunt rezervate. Cei care doresc sa vada spectacolul si nu au reusit inca sa achizitioneze bilete, au posibilitatea sa aleaga una dintre reprezentatiile programate in data de 6 si 7 februarie.
  Autorul piesei ,,Sufocare", Chuck Palahniuk, este un jurnalist si romancier american al carui succes se afla in stransa legatura cu stilul sau satiric de a aborda teme tabu. Reuseste sa creeze opere de tip pamflet, imbibate in umor negru, pe care le construieste pornind de cateva dintre cele mai acute disfunctii de ordin spiritual, filosofic sau existential ale oamenilor din societatea zilelor noastre.
  Este cunoscut mai ales pentru romanul ,,Fight Club" cu care a debutat in anul 1996 si a carui ecranizare a avut un succes rasunator. Fiind specializat in crearea de anti-eroi (schizofrenici, escroci, mizantropi, persoane care sufera de un comportament sexual deviant, dependenti de droguri, cinici etc), autorul modeleaza personajul principal al romanului ,,Sufocare" dupa acelasi sablon. Il avem astfel pe Victor Mancini, dependent de sex, care devine un escroc ingenios cand se vede nevoit sa castige mai multi bani pentru a o putea intretine pe mama sa bolnava care se afla intr-un sanatoriu.
  Textul original este tradus in limba romana de Mihai Chirilov, iar dramatizarea este realizata de regizorul Ovidiu Caita. Subtitlul ,,Jurnalul unui sinucigas cronic" este inspirat dintr-un editorial scris de Chuck Palahniuk: ,,Traieste ca si cum ai muri", care a a avut un impact puternic in randurile cititorilor.

  Directia de scena a spectacolului ii apartine tot regizorului satmarean, care nu se afla pentru prima oara in orasul nostru, reusind deja sa capteze atentia publicului oradean cu cele doua spectacole montate pe scena Teatrului Regina Maria: ,,Biloxi Blues" (2011) si ,,Seara de ajun" (2015), ambele premiate in sectiunea Concurs a Festivalului International de Teatru Oradea (FITO).
  Decorul spectacolului este realizat de scenografa oradeanca Oana Cernea, care se intalneste din nou cu regizorul Ovidiu Caita in aceasa formula dupa ce au lucrat impreuna la montarea spectacolului ,,Seara de ajun" si a altor spectacole puse in scena la alte teatre din tara.
  Echipa este completata de Andrei Raicu, caruia ii apartine sound designul si muzica originala si care se afla la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria si de Lucian Moga, caruia ii aprtine partea de light design.
  Din distributie fac parte actorii: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tamasanu, Georgia Caprarin, Denisa Vlad, Mirela Nita Lupu, Adela Lazar, Pavel Sirghi, Lucia Rogoz, Razvan Vicoveanu, Serban Borda, Sorin Ionescu, Ciprian Ciuciu.
  Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00 - 13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte de spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, sunati la numarul de telefon: 0372.368.475.
  Ichim Vasilica
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Trei zile cu munte in inima Oradiei. Chemare in necunoscut, la o noua editie!


  [2018-01-26]
  Iubitorii muntelui vor avea de luni, 29 ianuarie, si pana miercuri, 31 ianuarie, trei zile de rasfat total. Aflata la editia a XIII-a ,,Chemare in necunoscut" va prezenta o serie de proiectii video si slideshow-uri cu specific montan, in care alpinisti si oameni ai munteli isi vor povesti experientele, unele unice. Evenimentul va incepe luni, […]
  The post Trei zile cu munte in inima Oradiei. Chemare in necunoscut, la o noua editie! appeared first on Presa Oradea.
   Iubitorii muntelui vor avea de luni, 29 ianuarie, si pana miercuri, 31 ianuarie, trei zile de rasfat total. Aflata la editia a XIII-a ,,Chemare in necunoscut" va prezenta o serie de proiectii video si slideshow-uri cu specific montan, in care alpinisti si oameni ai munteli isi vor povesti experientele, unele unice.
  Evenimentul va incepe luni, la ora 18.00, in Aula Magna a Universitatii din Oradea, unde se va desfasura pe tot parcursul, la aceeasi ora.

  Prima prezentare va fi cea a lui Tudor Marin ,,GeoKarst Adventure, 12 ani de explorari in Asia de Sud-Est" urmata de ,,Expeditia Manaslu 2017" - Csaba Varga, ,,Explorarea izvorului de la nuci" - Radu Puscas, ,,Sifonul terminal din Poiana Gropii" - Radu Puscas, ,,SpeleoFeminin 2017" - Adina Micula si ,,Osoi Climbing Fest" - Razvan Dumbrava.

  Marti, 30 februarie, vor avea loc prezentarile: ,,Corsica, insula frumusetii, paradisul canyoningului" - Alexandra Godja, ,,Oradea salbatica" si ,,Valea Cernei" - Andrei Posmosanu, ,,Via ferrata in Dolomiti" - Renata Maduta, ,,Hoinarind prin Asia" - Vlad Silaghi si ,,Everest 2017" - Horia Colibasanu.

  Ultima zi de prezentari va fi miercuri, 31 ianuarie, cand cei interesati vor putea afla informatii despre: ,,Calatorie in Nepal - Everest Base Camp" - Bogdan si Cristina Oros, ,,Haute Route" - Dinu Mititeanu, ,,Cu caiacele pe Drina" - Dorin Chis si Marcel Chis, ,,Mont Blanc" - Ovidiu Marc, ,,A mai trecut un an" - Radu Maries si ,,Pasi in doi in jurul lumii" - Valentin Nemes.

  ,,Chemare in necunoscut" este organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea in parteneriat cu Universitatea din Oradea, Agentia de Management al Destinatiei Bihor si Centrul de Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor.
  Ichim Vasilica
  The post Trei zile cu munte in inima Oradiei. Chemare in necunoscut, la o noua editie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Teatru pentru cei mici - artele nu tin cont de varsta, ci de curiozitate! (PROGRAM)


  [2018-01-22]
  Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, in parteneriat cu Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, organizeaza in perioada 26-28 ianuarie 2018 a doua editie ,,Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani. Desfasurat cu scopul de a promova importanta si beneficiile educatiei […]
  The post Teatru pentru cei mici - artele nu tin cont de varsta, ci de curiozitate! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
   Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, in parteneriat cu Teatrul Ion Creanga din Bucuresti, organizeaza in perioada 26-28 ianuarie 2018 a doua editie ,,Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani.
  Desfasurat cu scopul de a promova importanta si beneficiile educatiei timpurii prin teatru, ,,Mini Fest" propune povesti senzoriale create pentru cei mici, dar si activitati conexe, dedicate adultilor. Toate activitatile din aceasta editie vor fi sustinute in Sala Studio Arcadia.
  Zilele Small size, eveniment organizat anual in ultimul weekend din luna ianuarie, este la a patra editie si are loc in numeroase orase din lume.
  Activitatile sunt organizate si prezentate simultan, alcatuind astfel un eveniment mondial unic.

  Evenimentul a fost initiat de Small size Network si reprezinta o activitate extinsa a proiectului international ,,Small size, performing arts for early years", finantat in cadrul Programului Europa Creativa (2014-2020).
  Oradea a intrat pe harta acestui eveniment international anul trecut, datorita parteneriatului de mentoring incheiat intre Teatrul Regina Maria si Teatrul Ion Creanga.
  In cadrul festivalului se vor juca spectacole create special pentru cei mai mici spectatori, dintre care doua sunt ale Trupei Arcadia, si unul al Trupei Lilliput a Teatrului Szigligeti Szinhaz.
   
  Programul Mini Fest 2018

  Vineri, 26 ianuarie
  ora 17:00, OMULET - spectacol Trupa Arcadia, +2 ani, organizat in parteneriat cu Clubul Lions Oradea si sustinut pentru copiii din familiile asistate de Administratia Sociala Comunitara Oradea (ASCO)
  Sambata, 27 ianuarie
  ora 11:00 si ora 17:00, OMULET - spectacol Trupa Arcadia, +2 ani  Duminica, 28 ianuarie,
  ora 11:00, MANUTE SI PICIORUSE (KEZES LÁBAS) – spectacol Trupa Lilliput, 0-3 ani
  ora 17:00, MIC SAU MARE? – spectacol Trupa Arcadia, 0-3 ani

  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Pot fi achizitionate si cu o ora inainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Informatii suplimentare si rezervari de bilete, la numarul de telefon: 0372.368.475.
  Ichim Vasilica
  The post Teatru pentru cei mici - artele nu tin cont de varsta, ci de curiozitate! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Carti de Patrimoniu la Revista Familia


  [2018-01-19]
  Redactia Revistei Familia lanseaza marti, 23 ianuarie, ora 17.00, la Muzeul Iosif Vulcan, primele doua carti din Colectia Patrimoniu pe care a initiat-o incepind cu anul 2017: Panteonul Familiei si Folclorul in Revista Familia Antologie (1865 - 1906). Prima cuprinde portrete ale unor importante personalitati contemporane cu Iosif Vulcan, prezentate de acesta pe prima pagina […]
  The post Carti de Patrimoniu la Revista Familia appeared first on Presa Oradea.
   Redactia Revistei Familia lanseaza marti, 23 ianuarie, ora 17.00, la Muzeul Iosif Vulcan, primele doua carti din Colectia Patrimoniu pe care a initiat-o incepind cu anul 2017: Panteonul Familiei si Folclorul in Revista Familia Antologie (1865 - 1906).
  Prima cuprinde portrete ale unor importante personalitati contemporane cu Iosif Vulcan, prezentate de acesta pe prima pagina a revistei si cu datele bio-bibliografice actualizate de catre autori (Iuliana Pacurar si Traian Stef), iar a doua reproduce poezia populara publicata in Familia pe parcursul seriei 1865 - 1906.

  Cartile vor fi prezentate de Ioan Moldovan, directorul revistei, si Craciun Parasca, specialist in folclor.

  Cei prezenti le pot obtine cu o reducere de 25% fata de pretul de librarie.
  Ichim Vasilica
  The post Carti de Patrimoniu la Revista Familia appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Maia Morgenstern revine la Oradea, intr-un specatol pentru copiii bolnavi de cancer!


  [2018-01-19]
  Asociatia nonprofit Luptatorii pentru viata ii indeamna pe oradeni sa fie buni in orice situatie, nu doar de sarbatori. Miercuri, 24 ianuarie, la Casa de Cultura a Sindicatelor va avea loc un spectacol umanitar cu titlul ,,Varsovia, ghid turistic", sustinut de Teatrul evreiesc de Stat din Bucuresti cu Maia Morgenstern in rol principal. Spectacolul va […]
  The post Maia Morgenstern revine la Oradea, intr-un specatol pentru copiii bolnavi de cancer! appeared first on Presa Oradea.
   Asociatia nonprofit Luptatorii pentru viata ii indeamna pe oradeni sa fie buni in orice situatie, nu doar de sarbatori. Miercuri, 24 ianuarie, la Casa de Cultura a Sindicatelor va avea loc un spectacol umanitar cu titlul ,,Varsovia, ghid turistic", sustinut de Teatrul evreiesc de Stat din Bucuresti cu Maia Morgenstern in rol principal.
  Spectacolul va incepe la ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, banii de pe bilete urmand a fi donati pentru a alina putin din suferinta copiilor cu cancer din judetul Bihor.

  ,,O mama si fiul ei calatoresc spre Varsovia, pentru a incerca sa obtina o cladire care a apartinut familiei lor inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Calatoria lor dezvaluie conflictul intre generatii, relatiile lor cu tatal care a murit cu ani in urma si ,,lectia" Holocaustului, atat pentru generatia care l-a trait, dar si pentru generatia mai tanara, care a simtit aceasta experienta ingrozitoare in copilarie.  Varsovia din piesa este doar o fabula. Ar fi putut fi, la fel de bine, Bucuresti sau Budapesta. Varsovia este trecutul pe care parintii nostri il poarta cu ei. Un trecut dificil, pe care ei nu vor fi in stare sa il uite, si totusi un loc de care, surprinzator, le este dor"

  sustine autorul spectacolului Hillel Mitelpunkt.
  In rolurile principale: Marga: Maia Morgenstern, Joseph: Claudiu Istodor, Bina: Natalie Ester, Lazerovitch: Rudi Rosenfeld si Vera: Viorica Bantas.
  Regia: Eugen Gyemant, scenografia: Sabina Vesteman si Bianca Vesteman.

  Biletele spectacolului sunt puse in vanzare la casieria Casei de Cultura a Sindicatelor si on line pe site-ul blt.ro, in valoare de 80, 100 si 150 lei.

  ,,De asemenea, cei ce tin sa fie buni nu doar de sarbatori, pot face donatii in contul Asociatiei ,,Luptatorii pentru viata" RO93BTRLRONCRT0315800301, deschis la Banca Transilvania"

  se afirma in comunicatul organizatorilor.
  Ichim Vasilica
  The post Maia Morgenstern revine la Oradea, intr-un specatol pentru copiii bolnavi de cancer! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Din banii stransi de la credinciosi, 60 de nevoiasi din Oradea vor primi cate o masa calda pe zi


  [2018-01-17]
  Cu sprijinul enoriasilor diecezei romano-catolice 60 de persoane nevoiase vor primi o masa calda pe zi la Cantina Sociala a Asociatiei Caritas Catolica Oradea in perioada rece, timp de 4 luni. Asta inseamna ca asociatia va hrani de doua ori mai multi nevoiasi pe timpul iernii. Cresterea numarului beneficiarilor a fost posibila prin traditionala Colecta […]
  The post Din banii stransi de la credinciosi, 60 de nevoiasi din Oradea vor primi cate o masa calda pe zi appeared first on Presa Oradea.
   Cu sprijinul enoriasilor diecezei romano-catolice 60 de persoane nevoiase vor primi o masa calda pe zi la Cantina Sociala a Asociatiei Caritas Catolica Oradea in perioada rece, timp de 4 luni. Asta inseamna ca asociatia va hrani de doua ori mai multi nevoiasi pe timpul iernii.
  Cresterea numarului beneficiarilor a fost posibila prin traditionala Colecta de Sfanta Elisabeta, organizata la finalul anului trecut, prin care s-au oferit banii stransi in toate bisericile diecezei romano-catolice in scop caritabil.
  Rezultatele colectei chiar au depasit asteptarile. Credinciosii au fost mobilizati de scopul nobil. Multi au facut donatii in biserici, altii au intrat direct la sediul Caritas Catolica  (din Piata Ion Creanga nr. 2) pentru a contribui la hranirea nevoiasilor, iar numarul beneficiarilor Cantinelor Sociale Caritas Catolica din Oradea, Marghita si Tasnad a fost marit concomitent cu depunerea donatiilor.

  Mentionam ca beneficiarii au fost selectati in urma unei anchete sociale efectuate de un asistent social si directorul economic al asociatiei. Cei doi s-au deplasat pe teren, vizitand fiecare persoana si familie care a depus cerere.
  In total s-au adunat 37.719 lei, din care Cantina Sociala Caritas poate oferi o masa calda in fiecare zi lucratoare pentru 60 de nevoiasi, timp de 4 luni. Aceasta reprezinta un imens ajutor familiilor nevoiase, sa treaca mai usor de perioada rece. Astfel la Oradea, numarul deservitilor cantinei a crescut cu 47, la Tusnad cu 6, iar la Marghita cu 7.

  Este demn de mentionat si foarte laudabil, ca pe langa catedrala si alte 64 de parohii romano catolice, la Colecta Sf. Elisabeta, a mai participat o parohie reformata si una ortodoxa  din judet. In numele beneficiarilor, Asociatia Caritas Catolica isi exprima toata recunostinta pentru contributia la colecta si ajutorul dat de donatori nevoiasilor.
  Ichim Vasilica
  The post Din banii stransi de la credinciosi, 60 de nevoiasi din Oradea vor primi cate o masa calda pe zi appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Premiera nationala la Teatrul Regina Maria: ,,Sufocare (jurnalul unui sinucigas cronic)"


  [2018-01-17]
  Teatrul Regina Maria anunta premiera nationala a spectacolului ,,Sufocare (Jurnalul unui sinucigas cronic)". Aceasta va avea loc duminica, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu publicul pe scena si se va juca cu casa inchisa, numarul de locuri fiind limitat si fara posibilitatea de a se suplimenta. Si pentru urmatoarele doua reprezentatii, […]
  The post Premiera nationala la Teatrul Regina Maria: ,,Sufocare (jurnalul unui sinucigas cronic)" appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria anunta premiera nationala a spectacolului ,,Sufocare (Jurnalul unui sinucigas cronic)". Aceasta va avea loc duminica, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, cu publicul pe scena si se va juca cu casa inchisa, numarul de locuri fiind limitat si fara posibilitatea de a se suplimenta.
  Si pentru urmatoarele doua reprezentatii, care au fost puse in vanzare odata cu publicarea programului lunii ianuarie, toate locurile sunt rezervate. Cei care doresc sa vada spectacolul si nu au reusit inca sa achizitioneze bilete, au posibilitatea sa aleaga una dintre reprezentatiile programate in data de 6 si 7 februarie.
  Autorul piesei ,,Sufocare", Chuck Palahniuk, este un jurnalist si romancier american al carui succes se afla in stransa legatura cu stilul sau satiric de a aborda teme tabu. Reuseste sa creeze opere de tip pamflet, imbibate in umor negru, pe care le construieste pornind de cateva dintre cele mai acute disfunctii de ordin spiritual, filosofic sau existential ale oamenilor din societatea zilelor noastre.
  Este cunoscut mai ales pentru romanul ,,Fight Club" cu care a debutat in anul 1996 si a carui ecranizare a avut un succes rasunator. Fiind specializat in crearea de anti-eroi (schizofrenici, escroci, mizantropi, persoane care sufera de un comportament sexual deviant, dependenti de droguri, cinici etc), autorul modeleaza personajul principal al romanului ,,Sufocare" dupa acelasi sablon. Il avem astfel pe Victor Mancini, dependent de sex, care devine un escroc ingenios cand se vede nevoit sa castige mai multi bani pentru a o putea intretine pe mama sa bolnava care se afla intr-un sanatoriu.
  Textul original este tradus in limba romana de Mihai Chirilov, iar dramatizarea este realizata de regizorul Ovidiu Caita. Subtitlul ,,Jurnalul unui sinucigas cronic" este inspirat dintr-un editorial scris de Chuck Palahniuk: ,,Traieste ca si cum ai muri", care a a avut un impact puternic in randurile cititorilor.

  Directia de scena a spectacolului ii apartine tot regizorului satmarean, care nu se afla pentru prima oara in orasul nostru, reusind deja sa capteze atentia publicului oradean cu cele doua spectacole montate pe scena Teatrului Regina Maria: ,,Biloxi Blues" (2011) si ,,Seara de ajun" (2015), ambele premiate in sectiunea Concurs a Festivalului International de Teatru Oradea (FITO).
  Decorul spectacolului este realizat de scenografa oradeanca Oana Cernea, care se intalneste din nou cu regizorul Ovidiu Caita in aceasa formula dupa ce au lucrat impreuna la montarea spectacolului ,,Seara de ajun" si a altor spectacole puse in scena la alte teatre din tara.
  Echipa este completata de Andrei Raicu, caruia ii apartine sound designul si muzica originala si care se afla la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria si de Lucian Moga, caruia ii aprtine partea de light design.
  Din distributie fac parte actorii: Richard Balint, Alin Stanciu, Eugen Neag, Corina Cernea, Anda Tamasanu, Georgia Caprarin, Denisa Vlad, Mirela Nita Lupu, Adela Lazar, Pavel Sirghi, Lucia Rogoz, Razvan Vicoveanu, Serban Borda, Sorin Ionescu, Ciprian Ciuciu.
  Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00 - 13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte de spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, sunati la numarul de telefon: 0372.368.475.
  Ichim Vasilica
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Viata are prioritate! Prima prelevare de organe din 2018, la Oradea


  [2018-01-15]
  In ciuda scandalului monstru in care se afla, transplantul de organe continua sa functioneze. Au trecut putin peste doua saptamani din 2018 si deja Oradea are un donator. Familia unei femei de 72 de ani, care nu a mai putut fi salvata, a ales sa salveze alte vieti, donand ficatul, rinichii si corneea. Este clar […]
  The post Viata are prioritate! Prima prelevare de organe din 2018, la Oradea appeared first on Presa Oradea.
   In ciuda scandalului monstru in care se afla, transplantul de organe continua sa functioneze. Au trecut putin peste doua saptamani din 2018 si deja Oradea are un donator. Familia unei femei de 72 de ani, care nu a mai putut fi salvata, a ales sa salveze alte vieti, donand ficatul, rinichii si corneea.
  Este clar ca pentru dezastrul din transplantul romanesc sunt cativa vinovati de care trebuie sa se ocupe organele competente. Nici familiile, sau cei care aleg inainte sa moara sa isi doneze organele, si nici miile de oameni de pe liste care asteapta in prag de moarte un organ, nu au nicio vina.
  La fel ca o parte dintre medicii care isi fac cinstit treaba sacrificand nopti si nervi pentru ca organele sa ajunga de la donatori la receptori, nu au nicio vina. Asupra tuturor insa planeaza un val de suspiciune care otraveste bunele intentii. Si totusi, in acest mediu incarcat exista oameni care aleg sa faca binele suprem si sa transforme suferinta lor in speranta si viata pentru altii, in fapt, niste straini.

  Ultimul exemplu de acest fel s-a petrecut in noaptea de vineri spre sambata cand la Spitalul Judetean au fost prelevate primele organe din 2018. Este vorba despre o femei de 72 de ani din mediul rural care fusese internata duminica trecuta si suferise o puternica hemoragie cerebrala.

  ,,Familia a fost de acord sa doneze ficat, rinichi si cornee. Au venit echipe din Bucuresti conduse de dr. Vasile Lungu, Cluj, conduse de dr. Dan Enache, echipa anestezica, condusa de dr. Stefan Pataki, fiind asigurata de Oradea. Operatia a inceput la ora 0.00 si s-a finalizat la ora 4.00 dimineata. Familia a dorit sa fie salvate alte vieti umane, avand in vedere numarul mic de donatori din Romania"

  a spus dr. Carmen Pantis, coordonatoarea programului de transplant din Bihor.
  In 2017, Oradea a avut 8 donatori dintr-un total de 64 in toata tara. Prelevarea de la Spitalul Judetean este prima din Transilvania, pana la aceasta ora mai fiind facute doua recoltari in Bucuresti si una la Moinesti.
  Ichim Vasilica
  The post Viata are prioritate! Prima prelevare de organe din 2018, la Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Brazi de Craciun confiscati de politisti. In 2017, cei mai multi au fost in Bihor!


  [2018-01-15]
  Numarul pomilor de Craciun taiati ilegal a scazut puternic anul trecut, in urma intensificarii controalelor efectuate in ultimele doua luni ale anului de personalul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, cu sprijinul politistilor si angajatilor Garzii Forestiere. Astfel, in perioada 15 noiembrie - 31 decembrie 2017 au fost confiscati 6.003 pomi de Craciun taiati ilegal, […]
  The post Brazi de Craciun confiscati de politisti. In 2017, cei mai multi au fost in Bihor! appeared first on Presa Oradea.
   Numarul pomilor de Craciun taiati ilegal a scazut puternic anul trecut, in urma intensificarii controalelor efectuate in ultimele doua luni ale anului de personalul Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, cu sprijinul politistilor si angajatilor Garzii Forestiere.
  Astfel, in perioada 15 noiembrie - 31 decembrie 2017 au fost confiscati 6.003 pomi de Craciun taiati ilegal, in scadere cu 42% fata de anul 2016, cand in aceeasi perioada au fost confiscati 10.324 de pomi de Craciun.
  Valoarea pomilor de Craciun confiscati in ultimele doua luni ale anului trecut se ridica la 136.377 de lei.

  La actiunile de control au participat, in total, 12.965 de angajati ai Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si 4.391 de politisti, angajati ai Garzii Forestiere si ai Garzii de Mediu. Au fost efectuate 8.820 de controale in fondul forestier, 3.066 pe drumurile publice si 226 de controale in piete si oboare.
  In urma acestor controale, au fost constatate 133 de infractiuni si au fost aplicate 987 de contraventii, valoarea totala a amenzilor depasind 2 milioane de lei.
  Cei mai multi pomi de Craciun, 679, au fost confiscati in judetul Bihor.

  In judetul Alba au fost confiscati 639 de pomi de Craciun taiati ilegal, in judetul Arad 578, in judetul Suceava 563, in judetul Neamt 474 si in judetul Timis 427.
  Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare paduri aflate in proprietatea publica a statului, adica aproximativ 47% din intregul fond forestier national.
  Ichim Vasilica
  The post Brazi de Craciun confiscati de politisti. In 2017, cei mai multi au fost in Bihor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Acesti analfabeti care ne conduc. De la oaia lui Daea la judetul Targoviste si oul care ,,vaduveste" tara!


  [2018-01-14]
  Anul 2017, mai mult ca anii precedenti, a fost bogat in gafe si afirmatii neinspirate ale oamenilor politici. Asta fara sa mentionam agresiunile fizice sau verbale, obscenitatile si marlaniile proferate de alesi in Parlemant sau la televiziuni. Comform MEDIAFAX, campionul gafelor este de departe ministrul Agriculturii, Petre Daea. In 30 mai, fostul membru al Partidului […]
  The post Acesti analfabeti care ne conduc. De la oaia lui Daea la judetul Targoviste si oul care ,,vaduveste" tara! appeared first on Presa Oradea.
   Anul 2017, mai mult ca anii precedenti, a fost bogat in gafe si afirmatii neinspirate ale oamenilor politici. Asta fara sa mentionam agresiunile fizice sau verbale, obscenitatile si marlaniile proferate de alesi in Parlemant sau la televiziuni.
  Comform MEDIAFAX, campionul gafelor este de departe ministrul Agriculturii, Petre Daea. In 30 mai, fostul membru al Partidului Comunist, Petre Daea a sustinut ca actualul brand de tara, frunza, ar putea fi schimbat cu oaia, aceasta din urma fiind ,,o statuie vie".

  ,,Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie"

  si-a explicat propunerea ministrul Agriculturii.

  Ulterior, afirmatiile legate de ovine au continuat:

  ,,Oaia a unit generatii, oaia a descoperit muntele si a populat muntele. Oaia a dat mancare si ne-a imbracat, oaia a dezvoltat industria lanii, oaia a creat localitati, a generat comune si frumoase comune, uitati-va in Sibiu, oaia a sudat generatiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Marginimea Sibiului este construita din lana oii, din branza oii, din mielul oii. Astazi, sigur ca oaia are doar dorinta de a fi inteleasa de toti"

  a spus Daea

  ,,Stiti de ce merge oaia cu capul in jos? Ii este rusine de televiziuni, de ce vorbesc despre ea. Se jeneaza. Ar trebui sa stopam discutiile despre aceasta specie extrem de importanta pentru tara, necesara si foarte foarte valoroasa pentru cei care se ocupa cu asemenea activitate"

  a declarat, cu alta ocazie, demnitarul.
  Si ca sa fie sigur ca va ramane in istorie cu afinitatile pe care le are pentru ovine, Petre Daea, prin institutia pe care o conduce, a lansat, in octombrie 2017, campania ,,Alege oaia!".
  Un ,,genunche" in educatia romaneasca!
  Un alt ministru al cabinetului Tudose care s-a facut remarcat prin afirmatii nefericite este Liviu Pop. Desi se afla in fruntea Ministerului Educatiei, sunt situatii in care nu face cinste scolii romanesti.
  Prima gafa facuta de Pop a fost chiar la preluarea mandatului, cand a afirmat:

  ,,Marturisesc ca propunerea m-a onorat dar, in acelasi timp, m-a responsabilizat pentru ca, daca memoria nu ma insala, este pentru prima data in sistemul de invatamant din Romania cand ministerul poate fi condus de un cadru didactic din invatamantul preuniversitar".

  Demnitarul a uitat, astfel, ca a mai fost in fruntea institutiei si in 2012, cand a asigurat interimatul la Educatie in guvernul condus la aceea vreme de Victor Ponta.
  Dupa acest moment, declaratiile neinspirate s-au succedat si au fost presarate si cu greseli gramaticale, cum ar fi: ,,programele trebuiesc", ,,planurile cadru (…) va fi modificat" sau ,,va fi modificat si planul si programul".

  ,,Fiecare copil merita un viitor, un viitor mai bun decat cel prezent"

  este una dintre afirmatiile cel putin nepotrivite ale lui Pop.


  ,,Educatia e gratuita conform Constitutiei. In fapt, cineva trebuie sa asigure aceasta gratuitate. Statul asigura o parte din gratuitate, parintele asigura alta parte din gratuitate, copilul nu plateste nimic"

  a declarat Pop.

  ,,Mi s-au adus nenumarate reprosuri in ultimele luni de cand am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal, cum scriu, cum ma exprim. Nu voi incerca sa ma disculp. In viata, ca si in politica, exista greseli si exista erori. Este esential insa faptul ca greselile se pot corecta, erorile nu"

  este o alta afirmatie care nu l-a onorat pe ministrul Educatiei. Mai mult, sub conducerea sa, Targoviste a devenit judet.

  ,,O echipa a Corpului de Control a Ministerului Educatiei Nationale a efectuat vineri, 7 iulie, verificari la Centrul de Evaluare constituit la Liceul Teoretic ,,Benjamin Franklin" din Capitala (sectorul 3). In acest centru au fost anulate lucrarile a doi candidati care au sustinut examenul de Bacalaureat, in sesiunea iunie-iulie 2017, in judetul Targoviste"

  se arata intr-un comunicat de presa remis ulterior.
  Cateva minute mai tarziu, eroarea a fost corectata si pusa pe seama ,,unor probleme tehnice care au generat o serie de erori de livrare".
  Fiecare ou mancat de la gaina din curte ,,vaduveste" bugetul!
  Spre finalul anului 2017, un alt ministru a gafat in cadrul unei declaratii de presa. Este vorba despre sefa de la Interne, Carmen Dan, care a folosit gresit termenul de ,,pronume" in loc de ,,prenume".

  ,,Vreti sa va dau eu, acum, nume si pronume si toate cele?"

  a spus Carmen Dan.
  Ulterior, ministrul de Interne a scris pe Facebook ca nu-si cere scuze pentru ca a pronuntat gresit o litera.
  ,,Nu-mi cer scuze pentru ca am pronuntat gresit o litera! Sunt om, nu sunt masina!" a justificat sursa citata greseala.

  In 2017, oul a ,,vaduvit" bugetul de stat. Un alt personaj politic care a starnit controverse prin afirmatiile sale este deputatul Varujan Vosganian. El a scris, pe Facebook, ca ,,fiecare ou mancat de la gaina din curte «vaduveste» bugetul de cincizeci de bani", facand referire la autoconsumul din gospodariile mici.

  ,,Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.
  Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe. In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban"

  a explicat Vosganian.
  Astfel, el subliniaza ca ,,brazdele, cotetele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite".

  ,,Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti. Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei"

  conchide sursa citata.
  ,,Ma califica faptul ca sunt calificat"
  Pe parcursul lui 2017, au fost si alti politicieni care s-au grabit sa vorbeasca fara a cantari cu atentie cuvintele pe care le rostesc.

  Un astfel de exemplu este ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, care, intrebat ce il recomada pentru acest post a raspuns:

  ,,Am fost intrebat ce ma califica. Ma califica faptul ca sunt calificat in acest domeniu".

  Si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a dat dovada ca cel mai bine ar fi sa lase un specialist in comunicare sa se ocupe de pagina sa de Facebook.
  In septembrie 2017, intr-o postare pe pagina sa de socializare a scris substantivul ,,copii" intr-o situatie in care cuvantul trebuia scris cu trei de ,,i". In cadrul aceleiasi postari, ministrul a redactat gresit si numele presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, el scriind ,,Junker".
  Dupa putin timp, insa, Bodog a corectat greselile de redactare.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Aniversam. Comemoram. Constatam. Doomsday Clock-ul ecumenismului.


  [2018-01-14]
  Lasati, nu mai dati goagal, va spun eu ce e Doomsday Clock-ul ala. E ceasul simbolic al unor minti luminate de la Universitatea Chicago, care, din 1947, ne arata cat de aproape suntem, ca umanitate, de a sari de tot in aer. El e setat, de anul trecut, la doua minute si jumatate de miezul […]
  The post Aniversam. Comemoram. Constatam. Doomsday Clock-ul ecumenismului. appeared first on Presa Oradea.
   Lasati, nu mai dati goagal, va spun eu ce e Doomsday Clock-ul ala. E ceasul simbolic al unor minti luminate de la Universitatea Chicago, care, din 1947, ne arata cat de aproape suntem, ca umanitate, de a sari de tot in aer. El e setat, de anul trecut, la doua minute si jumatate de miezul noptii. De negrul absolut. Ar trebui sa existe si un ceas al ecumenismului din Romania. Pentru ca, acum, in ianuarie 2018, avem niste discutii de bifat, legat de minutele de dinainte de negru, care au mai ramas, si de ticaitul firav din ultimii 10 ani.
  Ah, si ecumenismul e idea aia faina, si de cele mai multe ori doar teoretica, unde Bisericile crestine se respecta intre ele, si incearca, prin dialog, sa reajunga in matca unitatii universale, pastrandu-se autonomia si specificitatea fiecareia dintre ele. ,,Ca toti sa fie una", zis mai scurt. Adica nu bau-bau, putregai, erezie si alte ,,frumoase etichete crestinesti", ca ale unora dintre marii duhovnici ai ortodoxiei romanesti.
  Pentru ca ortodoxia romaneasca este, de cele mai multe ori, amenintarea cu misile (tot un fel de Cuba, si BOR-ul) a ecumenismului de la noi. Adica acolo unde crestinii de toate foaitele s-ar putea intelege bine, apare majoritarul, isi numara banutii din jeb si constata ca ,,nu e bine". Ca se poate mai mult. Si de aici pleaca totul. Inclusiv mutatul limbilor Ceasului Apocalipsei, adaptat la Ecumenism.
  Daca ar exista acel ceas, de care vorbesc, in zona (ne)intelegerii dintre cultele noastre (si, in definitiv, de ce sa nu existe, pornind chiar de acum?), limbile lui nu ar avea o pozitie mult diferita de cele ale Doomsday Clock-ului amintit mai sus. Sa fim, oare, asa de aproape de ,,saritul in aer", ca toleranta si frateasca apropiere intre oamenii Bisericilor, in Romania, in 2018, intr-o tara presupus democratica (sigur, a ,,democratiei originale" si a coruptiei certe) si tot presupus (aici luam in calcul doar ipocrizia) crestina? Parerea mea este ca da.

  Sigur, momente de referinta in saltul minutarelor si apropierea lor de miezul noptii au mai fost, in timp, si 1948, 1964 sau 1989  – sunt ani de o importanta covarsitoare, in care politicul si socialul si-au dat intalnire, cu garoafa rosie la rever, in usile bisericilor - sau deasupra catacombelor lor. Dar nici 2008 nu e de lepadat, pentru aceasta insiruire.
  Un eveniment bun din trecut il ,,aniversam". Stam asa, cu ochii in perete, nostalgic, si ne gandim ,,ma, ce fain o fost". Daca e de rau, il ,,comemoram": ,,In fras, puteam face altfel". Ce avem, de Boboteaza din 2018, de facut? Fiecare dupa constiinta. De privim spre ierarhul Virgil Bercea, al greco-catolicilor oradeni, cred ca aniverseaza ceva. In schimb, colegul lui, episcopul Sofronie Drincec, comemoreaza aceeasi chestie, care a facut sa-i treaca visla unei caterisiri prin par. Cat despre Felix Koppelman, care conduce Comunitatea Evreilor din Oradea, pe el l-am intrebat direct. Vorbim, asadar, despre ianuarie 2008, cand ierarhii deja pomeniti sfinteau impreuna Crisul. Si despre tot ce a urmat.
  – Domnule Koppelman, suntem la 10 ani de la mult discutata sfintire a Crisului, oficiata de episcopii Drincec si Bercea, de unde a inceput ultimul mare scandal al ecumenismului romanesc, continuat cu impartasania, la greco-catolici, a mitropolitului ortodox Nicolae Corneanu. O idee buna s-a transformat in ceva catastrofal, in ochii unora. Sunteti unul dintre "arhitectii" ideii initiale, cu sfintirea. Cum vedeti, acum, rezultatul la care s-a ajuns, acela ca ortodocsii sa impuna ca nici un gest liturgic sa nu se mai faca, de catre preotii lor, impreuna cu preoti ai altor culte? V-ati gandit vreodata ca s-ar putea ajunge asa jos?
  – Sa stiti ca, pana la urma, n-a fost asa de dramatica treaba. Pe moment a facut un ecou mare, dar apoi n-a patit nimeni nimic. Eu am facut atunci un referat la nivelul cel mai inalt. Episcopul Drincec se astepta sa fie trimis la manastire, sa-l schimbe - ei, nu i-au facut nimic. La prima vedere, prima reactie a fost destul de neamicala, deloc pozitiva, dar, dupa niste discutii, lamuriri ale situatiei, problema s-a inchis intr-un mod foarte echitabil si prietenesc.
  –  Poate pentru Drincec. Dar nu si pentru toti preotii si credinciosii ortodocsi, care au fost opriti, de atunci, de la acte liturgice facute impreuna cu catolicii sau cu altii.
  – De asta n-am cunostinta, eu ma pot exprima legat de ce e acum in Bihor. Dupa faza respectiva, eu am inteles ca totul este in regula, si nu a avut nimeni de suferit. M-am simtit dator sa-i impac – una din faptele bune ale unui evreu e sa-i impaci pe  doi care au o problema. Diviziune eu nu concep, religia noastra e pentru fuziune. Orice scandal trebuie sa se aplaneze pana la caderea soarelui. Trebuie pornit in fiecare dimineata cu capul sus, pentru intelegerea oamenilor.
  L-am asigurat pe Felix Koppelman ca ,,Pravila Neagra" exista, si i-am oferit linkul de pe Basilica. Devenea inutil sa-i pun, deocamdata, ultima intrebare: ,,Cum vedeti rolul patriarhului Daniel in poveste? Reamintesc ca, la judecata ierarhilor Corneanu si Drincec, atunci cand s-a vazut clar ca ei vor scapa nepedepsiti, in urma votului Sinodului BOR, a aparut brusc Pravila Neagra, rod al stradaniei excesive a patriarhului, pentru ca problema sa primeasca si un codicil multumitor anumitor grupuri de interese." Inutil, pana interlocutorul se va fi informat, pastrandu-se intrebarea. Dar acesti 10 ani post-Cris&impartasanie nu au trecut fara urmari.
  Ce se intampla acum intre majoritari si Bisericile celelalte, mai ales in eparhiile afectate de sfintirea & impartasania pomenite mai sus?

  Sofronie Drincec se fereste ca de dracu' de cuvantul cu  ,,e", ,,ecumenism", dupa ce a trecut printr-o judecata care era cat pe ce a-l readuce printre medici (studiile serioase pe care le-a facut sunt pentru a deveni medic de medicina umana), a sarit din barca Mitropoliei Clujului in cea a Sibiului (nu ca mitropolitul Laurentiu Streza l-ar iubi mai mult), mai pomohaceste din cand in cand cate-un lucru minor pe la Manastirea Izbuc si, dupa ce nu i-a iesit cu plocoanele pentru patriarh, pentru a capata scaunul de mitropolit al Banatului, a ramas sa imparateasca doar peste Bihor, unde, din cand in cand, este calcat de catre DNA, iar cadou de Craciun, de ultimul Craciun, a primit de la angajatii lui de la Bazilica Travel o delapidare de binisor peste 100.000 de euro, care a ajuns si la urechile patriarhului, si pe care Drincec incearca din rasputeri sa o ascunda prin targ, sa nu se pomeneasca iar cu procuratura pe cap. Cand sa ai timp, cu asa preocupari, de oamenii sarmani, de comunicare, de ecumenism?…
  Virgil Bercea a devenit vanatul mai multor copoi, pe langa turma proprie de capuse. Piscalit de DNA cu un proces in care are rol de postament pentru un vas art nouveau unde ,,lovitura de bici" este indreptata spre fostul primar al Beiusului, teoretic, ierarhul plateste greu credulitatea pe care o are in oameni. Din cand in cand, mareea ecumenismului il prinde intre alge statute, iar ortodocsii se lauda prin strainataturi cu prietesugul cu el, pentru a se smiorcai pentru biserici de la catolici si reformati, pe-acolo, pe cand, acasa, in Romania, inca tin lacatele pe bisericile greco-catolicilor, inclusiv in Bihor si Salaj, teritorii canonice ale lui Bercea. A se remarca grija cu care claritatea este manuita de un ortodox specialist in efecte, in o fotografie de la Munchen din septembrie 2011, astfel incat sa fie clar ca ierarhul catolic + patriarhul Daniel = love. In definitiv, si Abel si Cain au fost frati…

  Oricum, toate mizeriile astea nu l-au oprit pe Bercea din a-si duce mai departe ,,extravaganta" de a-i ajuta pe cei in nevoi, de la groapa de gunoi a Oradiei, din cantinele saracilor sau din sate pierdute, neintreband niciodata pe cei ajutati ce culoare are credinta lor.
  Nicolae Corneanu, bunul ierarh al Banatului, s-a dus dintre noi, in septembrie 2014, la sase ani dupa ce fusese judecat ca un caine care a sarit gardul, de nenorocitul caruia ii daduse o paine, Daniel Ciobotea (si caruia nu i-a rupt gatul - a se citi ,,ascensiunea") la timp. Ciobotea a fost cel care a adus Pravila Neagra intre credinciosi, dand fibrilatii ,,Ceasului Apocalipsei Ecumenismului din Romania", de la cat o fi fost, la cu doua minute inainte de miezul noptii. Este creatia lui. Dezbinarea lui. Ipocrizia lui.
  Corneanu a fost singurul ierarh ortodox (evident ca ortodox, ca doar comunistii nu au pasat posesiunile greco-catolicilor inspre penticostali, dupa 1948) care a dat bisericile catolice inapoi, stapanilor lor de drept. A fost cu adevarat un promotor al ecumenismului, din inima, nespoit, iar moartea lui, deplansa de toate comunitatile religioase din Banat si nu numai, a impins si ea minutarul ceasului nostru sumbru.
  In locul lui a venit Ioan Selejan, care inca mimeaza destul de bine ecumenismul local, dincolo de unele aberatii care au venit cu el: taiatul-panglicilor-viteza si discursul-in fata-reflectoarelor-in-timp-ce-hranim-saracii, cu bonus in ideea ce a conturat monstruoasa Coalitie Pentru Familie, o jucarie pe care i-o furase patriarhului, tot pentru imagine. Cei care am crezut ca va fi un continuator al lui Corneanu am luat, partial, teapa. Dar macar mai mananca si cate un sarac, in urma lui, dupa ce pleaca presa.
  In Eparhia Greco-Catolica de Lugoj, condusa de Alexandru Mesian, ierarhul care, pe langa nuntiul acelei vremi, a mai fost de fata in 2008, cand cu impartasania lui Corneanu, se asteapta, de o vreme, schimbari la varf, din cauza varstei episcopului. Din pacate – pentru ca a ramas singurul ierarh asumat latin dintre greco-catolici, conducandu-si eparhia cu respect constant fata de ecumenism. In locul lui se asteapta sa vina sau un individ care trebuia scos deja de multa vreme din biserica, pentru ca a fost condamnat pentru omucidere, Buboi Gabriel, fie vreun alt ,,ghiocel" asemeni lui…

  Si vin ,,octavele de rugaciune pentru unitatea crestinilor", in ianuarie, si Drincec isi trimite oamenii caterisibili la eveniment. Si-si imbraca diverse textile apropiate de piele, invers (nu e metafora), pentru a nu prinde vreun deochi, ce sa se lase cu apropieri necanonice de DNA, sau cu alte minuni. Si se prefac toti ca se inteleg excelent, cat timp reflectoarele sunt pe ei.
  DAR dincolo de reflectoare, ecumenismul din Romania sufera mai rau ca un pacient cu probleme renale in lipsa de transplant. Minciuna si fatarnicia sunt evidente, stratul de sulemeneala se desprinde in straturi de pe obraz. Nu, nu mai exista ecumenism, dinspre ortodocsi spre ceilalti, in ciuda pupaturilor dintre unii ierarhi inter-regn, sau inconstienti sau fatarnici, sau a declaratiilor de fatada. Nu se mai asteapta decat ca Daniel Ciobotea sa fie schimbat de catre altcineva, cand va fi. Va schimba acela regulile de acum? Putine sperante. BOR a ajuns un templu al Mamonei, care probeaza masti.
  Ecumenismul real a ajuns ca o floare de colt dintr-un ierbar de demult. Se gaseste de vanzare si aici, printre noi, la florarii cu staif, din seminte din plic. Dar nu e cel real. Cel real, cu petale albe, s-a dus. E doar un fapt istoric. Si lucrurile au inceput atunci, in ianuarie 2008, de la un gest frumos, intors pe dos ca o manusa rupta, de catre indivizi de genul mitropolitului Bartolomeu Anania, care spunea, despre Corneanu, ca ar fi confundat impartasania cu borsul de urzici de primavara. Felicitari ortodocsilor, pentru stradania cu care distrug invataturile lui Iiiiisus al lor. Doar macar haideti sa nu ne mintim: dinspre ei, ecumenismul a murit. Requiescat in pace.
  Ramona Balutescu
  The post Aniversam. Comemoram. Constatam. Doomsday Clock-ul ecumenismului. appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Daca tot platiti impozit, de ce nu ati castiga si o zi de distractie la Aquapark?


  [2018-01-12]
  Primaria Oradea va premia si anul acesta persoanele care vor plati online taxele si impozitele datorate pe anul 2018 pana la data de 31 martie, acordand saptamanal prin tragere la sorti un voucher, constand intr-un bilet de familie pentru o zi la Aquapark Nymphaea. Premiile asigura accesul in aquapark unei familii formate din 2 adulti […]
  The post Daca tot platiti impozit, de ce nu ati castiga si o zi de distractie la Aquapark? appeared first on Presa Oradea.
   Primaria Oradea va premia si anul acesta persoanele care vor plati online taxele si impozitele datorate pe anul 2018 pana la data de 31 martie, acordand saptamanal prin tragere la sorti un voucher, constand intr-un bilet de familie pentru o zi la Aquapark Nymphaea.
  Premiile asigura accesul in aquapark unei familii formate din 2 adulti si 2 copii cu varsta sub 14 ani, pentru intreaga zi. Alte cheltuieli din incinta aquapark-ului vor fi suportate de castigatori.
  Campania se desfasoara in perioada 15 ianuarie - 31 martie 2018. Prima extragere va avea loc in data de 25 ianuarie 2018.

  La aceasta campanie vor participa persoanele fizice si juridice care in perioada 15 ianuarie - 31 martie 2018 isi platesc online, prin portalul oradea.ro sau prin aplicatia pentru dispozitive mobile Plata impozite MobilePay din Google Play Store, impozitele pe cladire, teren si/sau auto datorate catre bugetul local pentru anul in curs. Nu pot participa la campanie angajati ai organizatorului.
  Pot participa toate persoanele fizice, juridice si fizice autorizate care au varsta minima de 18 ani impliniti la data de incepere a promotiei, adica pana la data 15.01.2018 - pentru persoanele fizice, platesc in perioada 15 februarie - 31 martie 2018, impozitele datorate bugetului local in anul 2018, online prin portalul oradea.ro sectiunea plati online sau prin aplicatia pentru dispozitive mobile Plata impozite MobilePay, platesc integral impozitele si taxele datorate pentru anul 2018, fiecare persoana participa o singura data la tragerea la sorti, in saptamana in care a efectuat plata integrala, indiferent de numarul de tranzactii online (plati) efectuate.
  Nu se iau in considerare platile efectuate prin alte mijloace sau instrumente decat cele efectuate online prin portalul oradea.ro si prin aplicatia pentru dispozitive mobile Plata impozite MobilePay

  Corespunzator perioadei campaniei 15.01.2018 - 31.03.2018 vor fi acordate 11 premii. Tragerile la sorti si desemnarea premiilor vor fi: 25 ianuarie, 1 februarie, 8 februarie, 15 februarie, 22 februarie, 1 martie, 8 martie, 15 martie, 22 martie, 29 martie, 5 aprilie. Premiile vor fi suportate din sponsorizari primite cu aceasta destinatie.
  Toti participantii la campanie care indeplinesc conditiile de acces vor participa automat la tragerea la sorti pentru premiile puse in joc. Se vor extrage 2 castigatori de rezerva pentru fiecare castigator saptamanal. In cazul in care castigatorii desemnati prin tragere la sorti nu accepta/revendica premiul din diferite motive, premiul se va acorda primului castigator de rezerva.
  Castigatorii vor fi anuntati prin comunicat de presa, prin intermediul paginii de facebook a Primariei Oradea si prin adresa transmisa la domiciliul indicat in baza de date fiscala a Directiei Economice.

  Premiile vor fi acordate pe baza voucher de acces la Aquapark Oradea. Castigatorii vor putea primi/revendica voucherele in termen de 30 de zile de la data extragerii si anuntarii castigatorului pentru fiecare premiu saptamanal. Voucherele sunt valabile si vor putea fi folosite pe parcursului anul 2018.
  Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul www.oradea.ro si la afisierul Primariei Oradea. Pentru orice solicitare, puteti contact organizatorii la e-mail: primarie@oradea.ro.
  Ichim Vasilica
  The post Daca tot platiti impozit, de ce nu ati castiga si o zi de distractie la Aquapark? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Putin si-a obtinut si consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi!


  [2018-01-11]
  Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia, arata un raport al Congresului SUA contestat de Kremlin. Raportul a fost dat publicitatii miercuri, 10 ianuarie 2018. ,,In urma cu […]
  The post Putin si-a obtinut si consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi! appeared first on Presa Oradea.
   Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia, arata un raport al Congresului SUA contestat de Kremlin.
  Raportul a fost dat publicitatii miercuri, 10 ianuarie 2018.

  ,,In urma cu peste 20 de ani, Vladimir Putin a obtinut si a consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi. Incepand de atunci, liderul rus a combinat aventurismul militar si agresiunile in strainatate cu propaganda si actele de reprimare politica la nivel intern, pentru a convinge publicul intern ca va restabili maretia si pozitia respectabila a Rusiei pe scena mondiala. Vladimir Putin a oferit putere serviciilor de securitate si le-a folosit pentru a-si consolida controlul la nivel politic, social si economic (…)"

  se arata in raportul intitulat ,,Atacul asimetric al lui Vladimir Putin asupra democratiei, in Rusia si Europa: Implicatiile pentru siguranta nationala a SUA", elaborat de membri democrati ai Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul SUA.

  Sistemele democratice precum Statele Unite si natiunile din Europa sunt considerate provocari de catre Vladimir Putin, din cauza sanctiunilor adoptate contra Rusiei, deoarece ,,sunt alternative atragatoare la sistemul sau corupt si infractional" si pentru ca tarile care au guvernare transparenta, stat de drept si presa libera rezista mai bine coruptiei raspandite in afara granitelor Rusiei, precizeaza raportul.

  ,,Prin urmare, Vladimir Putin a fixat ca prioritate a regimului sau atacarea democratiilor din Europa si SUA si subminarea aliantei transatlantice de care depind de peste 70 de ani pacea si prosperitatea Europei. Liderul rus a utilizat serviciile de securitate, presa, companii publice si private, grupuri de crima organizata, organizatii sociale si religioase pentru dezinformare, influentarea alegerilor, alimentarea coruptiei, amenintarea securitatii energetice (…)"

  se arata in document.
  Rusia a incercat sa influenteze campaniile electorale din 19 tari europene
  Raportul constata ca Uniunea Europeana si NATO au luat masuri pentru contracararea ingerintelor Rusiei. ,,Si unele organizatii nonguvernamentale si institute de cercetare au lansat programe regionale pentru contracararea dezinformarii.(…)". Un efort de acest gen este ,,Initiativa de Informare privind Instrumentele utilizate in Conflicte, administrata de Centrul pentru Analizarea Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis – CEPA), un institut american care are filiale in Europa. Programul monitorizeaza continutul si tehnicile pentru dezinformare folosite asupra Belarusului, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei si Romaniei. In afara monitorizarii, Initiativa ofera asistenta liderilor politici pentru dezvoltarea de strategii in scopul contracararii dezinformarii", se arata in raport.


  ,,Tari europene au exprimat opozitie puternica fata de proiectul Gazoductului Nord Stream 2, care ar putea face Europa mai dependenta de resursele energetice ruse si ar diminua semnificativ veniturile obtinute de institutiile guvernamentale din Ucraina prin taxele de tranzit pe teritoriul ucrainean.
  In vara anului 2016, liderii din Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Romania i-au trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene in care exprimau preocupare ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 ar putea genera «consecinte geopolitice destabilizatoare» si ar «prezenta anumite riscuri privind securitatea energetica», in special prin cresterea dependentei tarilor central si est-europene de gazul rusesc"

  subliniaza raportul.
  Rusia a avut operatiuni de influentare a campaniilor electorale in 19 state din Europa, subliniaza documentul, acuzand Kremlinul ca a lansat ,,un atac intens pentru subminarea democratiei si principiilor statului de drept in Europa si in Statele Unite". Senatorii democrati critica pasivitatea presedintelui Donald Trump, un politician republican, fata de ingerintele Rusiei si recomanda masuri pentru respingerea operatiunilor Rusiei si pentru protejarea normelor si valorilor internationale.

  Acuzatiile au fost contestate de purtatorul de cuvant al Kremlinului.

  ,,Pozitiile exprimate in raport afecteaza atat relatiile bilaterale Rusia-SUA, cat si Statele Unite in sine … intrucat devine o idee fixa si nu creeaza conditii confortabile pentru o evolutie sociala normala. Nu putem decat sa ne exprimam regretul fata de campania continua [impotriva Rusiei] si sa ne reamintim ca, pana acum, toate aceste ingrijorari si acuzatii de interferenta la adresa tarii noastre nu au nicio baza si sunt absolut nefondate"

  a spus Dmitri Peskov.
  The post Putin si-a obtinut si consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Problemele din transplant alunga donatorii si duc la pierderea de vieti omenesti!


  [2018-01-09]
  Asociatia Transplantatilor din Romania face apel la limitarea dezbaterilor negative care au loc in spatiul public, cu privire la situatia transplantului din Romania, fiind un motiv in plus pentru care oamenii se feresc sa doneze, afectand sansele de supravietuire ale pacientilor. Pacientii cu nevoie de transplant urmaresc cu interes si ingrijorare dezbaterile din spatiul public […]
  The post Problemele din transplant alunga donatorii si duc la pierderea de vieti omenesti! appeared first on Presa Oradea.
   Asociatia Transplantatilor din Romania face apel la limitarea dezbaterilor negative care au loc in spatiul public, cu privire la situatia transplantului din Romania, fiind un motiv in plus pentru care oamenii se feresc sa doneze, afectand sansele de supravietuire ale pacientilor.
  Pacientii cu nevoie de transplant urmaresc cu interes si ingrijorare dezbaterile din spatiul public cu privire la activitatea de transplant din Romania.

  ,,Semnalam ca toate comentariile facute cotidian in diferite spatii media, toate cu tenta negativa asupra activitatii de donare, transplant si monitorizare, afecteaza in primul rand sansa la o noua viata pentru pacientii inscrisi pe listele de asteptare"

  reiese dintr-un comunicat de presa transmis de catre organizatie.
  Potrivit sursei citate, multi apartinatori ai pacientilor in moarte cerebrala nu-si mai dau consimtamantul pentru donare, reducand astfel sansa celor care asteapta un transplant.


  ,,Datele statistice europene aratau ca in 2016 Romania se situa pe penultimul loc ca nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, in 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (si tindem sa picam si de pe acesta!), urmare a faptului ca in anul trecut numarul donatorilor a scazut dramatic, ajungand la cca 50% fata de 2016. Poate nu intamplator aceasta scadere a inceput, a continuat si continua, de cand s-a adus in dezbatere publica activitatea de la ICUTR Cluj"

  mai reiese din comunicatul ATR.
  Asociatia Transplantatilor considera ca ar trebui prezentata si partea pozitiva a activitatii de transplant, cum ar fi caracterul legal si benefic al actului donarii, nevoia si importanta donarii pentru salvarea de vieti.
  Reactia Asociatiei Transplantatilor vine dupa ce, in ultimele saptamani, au fost scoase la iveala de catre procurori mai multe nereguli gasite la Institutul de Tranplant Renal Cluj. De asemenea, fostul ministrul al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a vorbit despre ilegalitatile care s-au desfasurat in Agentia Nationala de Transplant (ANT).
  The post Problemele din transplant alunga donatorii si duc la pierderea de vieti omenesti! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In vara, Judas Priest revine la Bucuresti!


  [2018-01-06]
  Judas Priest va reveni, pe 22 iulie, la Romexpo, cu un concert in aer liber, in cadrul turneului Firepower. O productie fantastica, total noua, publicului din Romania. Un melanj de rock, ecrane led, pe o scena gigant cu multi decibeli si aceeasi muzica heavy metal care incanta inca din anii 70. Cu peste 40 de […]
  The post In vara, Judas Priest revine la Bucuresti! appeared first on Presa Oradea.
   Judas Priest va reveni, pe 22 iulie, la Romexpo, cu un concert in aer liber, in cadrul turneului Firepower. O productie fantastica, total noua, publicului din Romania. Un melanj de rock, ecrane led, pe o scena gigant cu multi decibeli si aceeasi muzica heavy metal care incanta inca din anii 70.
  Cu peste 40 de ani de activitate, cu un Grammy castigat pentru ,,Best Metal Performance" si cu ultimul material, ,,Redeemer of Souls" pe prima pozitie in US Billboard Top 200, Judas Priest tine in continuare stindardul sus dupa patru decenii de activitate.

  In prezent, Judas Priest pregatesc un nou album care va fi lansat in prima parte a anului 2018.
  Biletele pentru turneul Firepower se gasesc in format electronic pe iabilet.ro si in reteaua acesteia din toata tara. Pana pe 9 martie, pretul biletelor este cuprins intre 129 si 320 de lei in functie de categorie. Copiii cu varsta sub 7 ani au acces gratuit doar in categoriile B, C si D si trebuie sa fie insotiti de un adult posesor de bilet valid. Evenimentul este organizat de Metalhead, powered by Rock Fm.

  Formata la inceputul anilor ’70 in Birmingham de catre K.K. Downing si Ian Hill, in ’74 li s-a alaturat Rob Halford si Glenn Tipton astfel cristalizandu-se nucleul trupei. Dupa cateva incercari discografice precum ,,Rocka Rolla" si ,,Sad Wings of Destiny", au urmat 4 albume care au transformat Judas Priest intr-o formatie etalon.
  Tot Judas a fost una dintre primele formatii care au popularizat hainele si accesoriile din piele in randul comunitatii metal. Anii ’80 aduc deja maturizarea formatiei cu albume precum ,,British Steel", ,,Point of Entry", ,,Screaming for Vengance" si ,,Defenders of the Faith".

  A doua jumatate a anilor ’80 i-a gasit pe Judas Priest abordand o latura mai melodica a hard rock-ului cu albume precum ,,Turbo" si ,,Ram it Down".
  Totul a culminat cu ,,Painkiller" in 1990, album considerat de multi specialisti dar si fani ca fiind cheia de bolta a discografiei britanicilor.
  Ichim Vasilica
  The post In vara, Judas Priest revine la Bucuresti! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Vechi, dar mai bune ca ale noastre! Tramvaiele aduse din Berlin intra in circulatie dupa Revelion


  [2018-01-05]
  Second hand dar nu gioarse, asta a incercat sa le transmita oradenilor conducerea OTL saptamana trecuta. Daca reconditionarea la Arad a tramvaielor vechi din Oradea i-ar fi costat o jumatate de milion de euro, achizitionarea unora vechi modernizate costa in jur de 35.000 de euro bucata, cu tot cu transport. Tramvaiele care vor intra in […]
  The post Vechi, dar mai bune ca ale noastre! Tramvaiele aduse din Berlin intra in circulatie dupa Revelion appeared first on Presa Oradea.
   Second hand dar nu gioarse, asta a incercat sa le transmita oradenilor conducerea OTL saptamana trecuta. Daca reconditionarea la Arad a tramvaielor vechi din Oradea i-ar fi costat o jumatate de milion de euro, achizitionarea unora vechi modernizate costa in jur de 35.000 de euro bucata, cu tot cu transport.
  Tramvaiele care vor intra in circulatie din ianuarie 2018 sunt model Tatra KT4D fabricate in 1988-1990 si modernizate in 1996-1998 prin programul german de reconditionare.

  ,,Din ianuarie le vom pune in circulatie. Astazi OTL are 45 de tramvaie zilnic in functiune si 5 in rezerva. Avem 10 tramvaie Siemens noi si mai multe vechi. Pe langa cele 10 achizitionate, vrem sa mai cumparam inca 20 din Berlin si 10 noi, pe proiecte europene.  Modernizarea va fi un drum lung pe care va trebui sa mergem pas cu pas, dar constant. Aceste tramvaie costa 25.000 de euro plus 10.000 de euro transportul de la Berlin pana la Oradea. Am vrut sa le modernizam pe ale noastre la Arad dar cei de acolo ne-au spus ca sub o jumatate de milion de euro nu ni le pot reconditiona pentru ca sunt prea uzate"

  a declarat viceprimarul Mircea Malan care a fost completat de directorul OTL care a spus ca a modernizat la Arad doar partea electrica a unui tramvai si a costat 50.000 de euro.

  ,,Tocmai de aceea am fost bucurosi ca am gasit aceasta oferta. Tramvaiele sunt Tatra KT4D fabricate in 1988-1990 si modernizate in 1996-1998 prin programul german de reconditionare. Tramvaiele au 33 de locuri pe scaune si 66 in picioare, ating o viteza maxima de 60 km/h au sisteme de tractiune si comanda modernizate la fel ca si interiorul, exteriorul si cabina vatmanului.  Dispun de incalzire prin convectie, aeroterme, izolatie termica si fonica, amortizare socuri si vibratii, loc special pentru carucioare de copii si biciclete si instalatie audio de comunicare de la vatman. In urmatoarea perioada vom monta sistemele electronice de taxare si in ianuarie le vom introduce pe trasee"

  a spus directorul Viorel Mircea Pop.
  Pentru a creste salariile vatmanilor, dupa greva declansata in toamna, municipalitatea, impreuna cu conducerea OTL, a luat cateva decizii cu impact direct asupra pielii oradenilor. Timpii de asteptare pentru tramvaie au fost crescuti de la 6 la 8 minute in timpul saptamanii si de la 7 la 15 minute in zilele nelucratoare.

  Pentru ca multi oradeni se plang ca ingheata prin statii pana vine un tramvai si pentru ca nu ar vrea sa-si piarda din clienti, OTL spune ca va introduce un soft care sa le arate posesorilor de mobil, exact unde se afla tramvaiul pe traseu.

  ,,Noi putem face ca tramvaiul sa circule cu cate 10 oameni din 3 in 3 minute dar costurile le va plati tot oradeanul. Una dintre solutii ar fi achizitionarea acestui soft"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.
  Ichim Vasilica
  The post Vechi, dar mai bune ca ale noastre! Tramvaiele aduse din Berlin intra in circulatie dupa Revelion appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Aniversam. Comemoram. Constatam. Doomsday Clock-ul ecumenismului.


  [2018-01-05]
  Lasati, nu mai dati goagal, va spun eu ce e Doomsday Clock-ul ala. E ceasul simbolic al unor minti luminate de la Universitatea Chicago, care, din 1947, ne arata cat de aproape suntem, ca umanitate, de a sari de tot in aer. El e setat, de anul trecut, la doua minute si jumatate de miezul […]
  The post Aniversam. Comemoram. Constatam. Doomsday Clock-ul ecumenismului. appeared first on Presa Oradea.
   Lasati, nu mai dati goagal, va spun eu ce e Doomsday Clock-ul ala. E ceasul simbolic al unor minti luminate de la Universitatea Chicago, care, din 1947, ne arata cat de aproape suntem, ca umanitate, de a sari de tot in aer. El e setat, de anul trecut, la doua minute si jumatate de miezul noptii. De negrul absolut. Ar trebui sa existe si un ceas al ecumenismului din Romania. Pentru ca, acum, in ianuarie 2018, avem niste discutii de bifat, legat de minutele de dinainte de negru, care au mai ramas, si de ticaitul firav din ultimii 10 ani.
  Ah, si ecumenismul e idea aia faina, si de cele mai multe ori doar teoretica, unde Bisericile crestine se respecta intre ele, si incearca, prin dialog, sa reajunga in matca unitatii universale, pastrandu-se autonomia si specificitatea fiecareia dintre ele. ,,Ca toti sa fie una", zis mai scurt. Adica nu bau-bau, putregai, erezie si alte ,,frumoase etichete crestinesti", ca ale unora dintre marii duhovnici ai ortodoxiei romanesti.
  Pentru ca ortodoxia romaneasca este, de cele mai multe ori, amenintarea cu misile (tot un fel de Cuba, si BOR-ul) a ecumenismului de la noi. Adica acolo unde crestinii de toate foaitele s-ar putea intelege bine, apare majoritarul, isi numara banutii din jeb si constata ca ,,nu e bine". Ca se poate mai mult. Si de aici pleaca totul. Inclusiv mutatul limbilor Ceasului Apocalipsei, adaptat la Ecumenism.
  Daca ar exista acel ceas, de care vorbesc, in zona (ne)intelegerii dintre cultele noastre (si, in definitiv, de ce sa nu existe, pornind chiar de acum?), limbile lui nu ar avea o pozitie mult diferita de cele ale Doomsday Clock-ului amintit mai sus. Sa fim, oare, asa de aproape de ,,saritul in aer", ca toleranta si frateasca apropiere intre oamenii Bisericilor, in Romania, in 2018, intr-o tara presupus democratica (sigur, a ,,democratiei originale" si a coruptiei certe) si tot presupus (aici luam in calcul doar ipocrizia) crestina? Parerea mea este ca da.

  Sigur, momente de referinta in saltul minutarelor si apropierea lor de miezul noptii au mai fost, in timp, si 1948, 1964 sau 1989  – sunt ani de o importanta covarsitoare, in care politicul si socialul si-au dat intalnire, cu garoafa rosie la rever, in usile bisericilor - sau deasupra catacombelor lor. Dar nici 2008 nu e de lepadat, pentru aceasta insiruire.
  Un eveniment bun din trecut il ,,aniversam". Stam asa, cu ochii in perete, nostalgic, si ne gandim ,,ma, ce fain o fost". Daca e de rau, il ,,comemoram": ,,In fras, puteam face altfel". Ce avem, de Boboteaza din 2018, de facut? Fiecare dupa constiinta. De privim spre ierarhul Virgil Bercea, al greco-catolicilor oradeni, cred ca aniverseaza ceva. In schimb, colegul lui, episcopul Sofronie Drincec, comemoreaza aceeasi chestie, care a facut sa-i treaca visla unei caterisiri prin par. Cat despre Felix Koppelman, care conduce Comunitatea Evreilor din Oradea, pe el l-am intrebat direct. Vorbim, asadar, despre ianuarie 2008, cand ierarhii deja pomeniti sfinteau impreuna Crisul. Si despre tot ce a urmat.
  – Domnule Koppelman, suntem la 10 ani de la mult discutata sfintire a Crisului, oficiata de episcopii Drincec si Bercea, de unde a inceput ultimul mare scandal al ecumenismului romanesc, continuat cu impartasania, la greco-catolici, a mitropolitului ortodox Nicolae Corneanu. O idee buna s-a transformat in ceva catastrofal, in ochii unora. Sunteti unul dintre "arhitectii" ideii initiale, cu sfintirea. Cum vedeti, acum, rezultatul la care s-a ajuns, acela ca ortodocsii sa impuna ca nici un gest liturgic sa nu se mai faca, de catre preotii lor, impreuna cu preoti ai altor culte? V-ati gandit vreodata ca s-ar putea ajunge asa jos?
  – Sa stiti ca, pana la urma, n-a fost asa de dramatica treaba. Pe moment a facut un ecou mare, dar apoi n-a patit nimeni nimic. Eu am facut atunci un referat la nivelul cel mai inalt. Episcopul Drincec se astepta sa fie trimis la manastire, sa-l schimbe - ei, nu i-au facut nimic. La prima vedere, prima reactie a fost destul de neamicala, deloc pozitiva, dar, dupa niste discutii, lamuriri ale situatiei, problema s-a inchis intr-un mod foarte echitabil si prietenesc.
  –  Poate pentru Drincec. Dar nu si pentru toti preotii si credinciosii ortodocsi, care au fost opriti, de atunci, de la acte liturgice facute impreuna cu catolicii sau cu altii.
  – De asta n-am cunostinta, eu ma pot exprima legat de ce e acum in Bihor. Dupa faza respectiva, eu am inteles ca totul este in regula, si nu a avut nimeni de suferit. M-am simtit dator sa-i impac – una din faptele bune ale unui evreu e sa-i impaci pe  doi care au o problema. Diviziune eu nu concep, religia noastra e pentru fuziune. Orice scandal trebuie sa se aplaneze pana la caderea soarelui. Trebuie pornit in fiecare dimineata cu capul sus, pentru intelegerea oamenilor.
  L-am asigurat pe Felix Koppelman ca ,,Pravila Neagra" exista, si i-am oferit linkul de pe Basilica. Devenea inutil sa-i pun, deocamdata, ultima intrebare: ,,Cum vedeti rolul patriarhului Daniel in poveste? Reamintesc ca, la judecata ierarhilor Corneanu si Drincec, atunci cand s-a vazut clar ca ei vor scapa nepedepsiti, in urma votului Sinodului BOR, a aparut brusc Pravila Neagra, rod al stradaniei excesive a patriarhului, pentru ca problema sa primeasca si un codicil multumitor anumitor grupuri de interese." Inutil, pana interlocutorul se va fi informat, pastrandu-se intrebarea. Dar acesti 10 ani post-Cris&impartasanie nu au trecut fara urmari.
  Ce se intampla acum intre majoritari si Bisericile celelalte, mai ales in eparhiile afectate de sfintirea & impartasania pomenite mai sus?

  Sofronie Drincec se fereste ca de dracu' de cuvantul cu  ,,e", ,,ecumenism", dupa ce a trecut printr-o judecata care era cat pe ce a-l readuce printre medici (studiile serioase pe care le-a facut sunt pentru a deveni medic de medicina umana), a sarit din barca Mitropoliei Clujului in cea a Sibiului (nu ca mitropolitul Laurentiu Streza l-ar iubi mai mult), mai pomohaceste din cand in cand cate-un lucru minor pe la Manastirea Izbuc si, dupa ce nu i-a iesit cu plocoanele pentru patriarh, pentru a capata scaunul de mitropolit al Banatului, a ramas sa imparateasca doar peste Bihor, unde, din cand in cand, este calcat de catre DNA, iar cadou de Craciun, de ultimul Craciun, a primit de la angajatii lui de la Bazilica Travel o delapidare de binisor peste 100.000 de euro, care a ajuns si la urechile patriarhului, si pe care Drincec incearca din rasputeri sa o ascunda prin targ, sa nu se pomeneasca iar cu procuratura pe cap. Cand sa ai timp, cu asa preocupari, de oamenii sarmani, de comunicare, de ecumenism?…
  Virgil Bercea a devenit vanatul mai multor copoi, pe langa turma proprie de capuse. Piscalit de DNA cu un proces in care are rol de postament pentru un vas art nouveau unde ,,lovitura de bici" este indreptata spre fostul primar al Beiusului, teoretic, ierarhul plateste greu credulitatea pe care o are in oameni. Din cand in cand, mareea ecumenismului il prinde intre alge statute, iar ortodocsii se lauda prin strainataturi cu prietesugul cu el, pentru a se smiorcai pentru biserici de la catolici si reformati, pe-acolo, pe cand, acasa, in Romania, inca tin lacatele pe bisericile greco-catolicilor, inclusiv in Bihor si Salaj, teritorii canonice ale lui Bercea. A se remarca grija cu care claritatea este manuita de un ortodox specialist in efecte, in o fotografie de la Munchen din septembrie 2011, astfel incat sa fie clar ca ierarhul catolic + patriarhul Daniel = love. In definitiv, si Abel si Cain au fost frati…

  Oricum, toate mizeriile astea nu l-au oprit pe Bercea din a-si duce mai departe ,,extravaganta" de a-i ajuta pe cei in nevoi, de la groapa de gunoi a Oradiei, din cantinele saracilor sau din sate pierdute, neintreband niciodata pe cei ajutati ce culoare are credinta lor.
  Nicolae Corneanu, bunul ierarh al Banatului, s-a dus dintre noi, in septembrie 2014, la sase ani dupa ce fusese judecat ca un caine care a sarit gardul, de nenorocitul caruia ii daduse o paine, Daniel Ciobotea (si caruia nu i-a rupt gatul - a se citi ,,ascensiunea") la timp. Ciobotea a fost cel care a adus Pravila Neagra intre credinciosi, dand fibrilatii ,,Ceasului Apocalipsei Ecumenismului din Romania", de la cat o fi fost, la cu doua minute inainte de miezul noptii. Este creatia lui. Dezbinarea lui. Ipocrizia lui.
  Corneanu a fost singurul ierarh ortodox (evident ca ortodox, ca doar comunistii nu au pasat posesiunile greco-catolicilor inspre penticostali, dupa 1948) care a dat bisericile catolice inapoi, stapanilor lor de drept. A fost cu adevarat un promotor al ecumenismului, din inima, nespoit, iar moartea lui, deplansa de toate comunitatile religioase din Banat si nu numai, a impins si ea minutarul ceasului nostru sumbru.
  In locul lui a venit Ioan Selejan, care inca mimeaza destul de bine ecumenismul local, dincolo de unele aberatii care au venit cu el: taiatul-panglicilor-viteza si discursul-in fata-reflectoarelor-in-timp-ce-hranim-saracii, cu bonus in ideea ce a conturat monstruoasa Coalitie Pentru Familie, o jucarie pe care i-o furase patriarhului, tot pentru imagine. Cei care am crezut ca va fi un continuator al lui Corneanu am luat, partial, teapa. Dar macar mai mananca si cate un sarac, in urma lui, dupa ce pleaca presa.
  In Eparhia Greco-Catolica de Lugoj, condusa de Alexandru Mesian, ierarhul care, pe langa nuntiul acelei vremi, a mai fost de fata in 2008, cand cu impartasania lui Corneanu, se asteapta, de o vreme, schimbari la varf, din cauza varstei episcopului. Din pacate – pentru ca a ramas singurul ierarh asumat latin dintre greco-catolici, conducandu-si eparhia cu respect constant fata de ecumenism. In locul lui se asteapta sa vina sau un individ care trebuia scos deja de multa vreme din biserica, pentru ca a fost condamnat pentru omucidere, Buboi Gabriel, fie vreun alt ,,ghiocel" asemeni lui…

  Si vin ,,octavele de rugaciune pentru unitatea crestinilor", in ianuarie, si Drincec isi trimite oamenii caterisibili la eveniment. Si-si imbraca diverse textile apropiate de piele, invers (nu e metafora), pentru a nu prinde vreun deochi, ce sa se lase cu apropieri necanonice de DNA, sau cu alte minuni. Si se prefac toti ca se inteleg excelent, cat timp reflectoarele sunt pe ei.
  DAR dincolo de reflectoare, ecumenismul din Romania sufera mai rau ca un pacient cu probleme renale in lipsa de transplant. Minciuna si fatarnicia sunt evidente, stratul de sulemeneala se desprinde in straturi de pe obraz. Nu, nu mai exista ecumenism, dinspre ortodocsi spre ceilalti, in ciuda pupaturilor dintre unii ierarhi inter-regn, sau inconstienti sau fatarnici, sau a declaratiilor de fatada. Nu se mai asteapta decat ca Daniel Ciobotea sa fie schimbat de catre altcineva, cand va fi. Va schimba acela regulile de acum? Putine sperante. BOR a ajuns un templu al Mamonei, care probeaza masti.
  Ecumenismul real a ajuns ca o floare de colt dintr-un ierbar de demult. Se gaseste de vanzare si aici, printre noi, la florarii cu staif, din seminte din plic. Dar nu e cel real. Cel real, cu petale albe, s-a dus. E doar un fapt istoric. Si lucrurile au inceput atunci, in ianuarie 2008, de la un gest frumos, intors pe dos ca o manusa rupta, de catre indivizi de genul mitropolitului Bartolomeu Anania, care spunea, despre Corneanu, ca ar fi confundat impartasania cu borsul de urzici de primavara. Felicitari ortodocsilor, pentru stradania cu care distrug invataturile lui Iiiiisus al lor. Doar macar haideti sa nu ne mintim: dinspre ei, ecumenismul a murit. Requiescat in pace.
  Ramona Balutescu
  The post Aniversam. Comemoram. Constatam. Doomsday Clock-ul ecumenismului. appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Acesti analfabeti care ne conduc. De la oaia lui Daea la judetul Targoviste si oul care ,,vaduveste" tara!


  [2018-01-05]
  Anul 2017, mai mult ca anii precedenti, a fost bogat in gafe si afirmatii neinspirate ale oamenilor politici. Asta fara sa mentionam agresiunile fiizice sau verbale, obsecenitatile si marlaniile proferate de alesi in Parlemant sau la televiziuni. Comform MEDIAFAX, campionul gafelor este de departe ministrul Agriculturii, Petre Daea. In 30 mai, fostul membru al Partidului […]
  The post Acesti analfabeti care ne conduc. De la oaia lui Daea la judetul Targoviste si oul care ,,vaduveste" tara! appeared first on Presa Oradea.
   Anul 2017, mai mult ca anii precedenti, a fost bogat in gafe si afirmatii neinspirate ale oamenilor politici. Asta fara sa mentionam agresiunile fiizice sau verbale, obsecenitatile si marlaniile proferate de alesi in Parlemant sau la televiziuni.
  Comform MEDIAFAX, campionul gafelor este de departe ministrul Agriculturii, Petre Daea. In 30 mai, fostul membru al Partidului Comunist, Petre Daea a sustinut ca actualul brand de tara, frunza, ar putea fi schimbat cu oaia, aceasta din urma fiind ,,o statuie vie".

  ,,Langa oaie gasesti o frunza, langa frunza nu poti sa gasesti o oaie"

  si-a explicat propunerea ministrul Agriculturii.

  Ulterior, afirmatiile legate de ovine au continuat:

  ,,Oaia a unit generatii, oaia a descoperit muntele si a populat muntele. Oaia a dat mancare si ne-a imbracat, oaia a dezvoltat industria lanii, oaia a creat localitati, a generat comune si frumoase comune, uitati-va in Sibiu, oaia a sudat generatiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Marginimea Sibiului este construita din lana oii, din branza oii, din mielul oii. Astazi, sigur ca oaia are doar dorinta de a fi inteleasa de toti"

  a spus Daea

  ,,Stiti de ce merge oaia cu capul in jos? Ii este rusine de televiziuni, de ce vorbesc despre ea. Se jeneaza. Ar trebui sa stopam discutiile despre aceasta specie extrem de importanta pentru tara, necesara si foarte foarte valoroasa pentru cei care se ocupa cu asemenea activitate"

  a declarat, cu alta ocazie, demnitarul.
  Si ca sa fie sigur ca va ramane in istorie cu afinitatile pe care le are pentru ovine, Petre Daea, prin institutia pe care o conduce, a lansat, in octombrie 2017, campania ,,Alege oaia!".
  Un ,,genunche" in educatia romaneasca!
  Un alt ministru al cabinetului Tudose care s-a facut remarcat prin afirmatii nefericite este Liviu Pop. Desi se afla in fruntea Ministerului Educatiei, sunt situatii in care nu face cinste scolii romanesti.
  Prima gafa facuta de Pop a fost chiar la preluarea mandatului, cand a afirmat:

  ,,Marturisesc ca propunerea m-a onorat dar, in acelasi timp, m-a responsabilizat pentru ca, daca memoria nu ma insala, este pentru prima data in sistemul de invatamant din Romania cand ministerul poate fi condus de un cadru didactic din invatamantul preuniversitar".

  Demnitarul a uitat, astfel, ca a mai fost in fruntea institutiei si in 2012, cand a asigurat interimatul la Educatie in guvernul condus la aceea vreme de Victor Ponta.
  Dupa acest moment, declaratiile neinspirate s-au succedat si au fost presarate si cu greseli gramaticale, cum ar fi: ,,programele trebuiesc", ,,planurile cadru (…) va fi modificat" sau ,,va fi modificat si planul si programul".

  ,,Fiecare copil merita un viitor, un viitor mai bun decat cel prezent"

  este una dintre afirmatiile cel putin nepotrivite ale lui Pop.


  ,,Educatia e gratuita conform Constitutiei. In fapt, cineva trebuie sa asigure aceasta gratuitate. Statul asigura o parte din gratuitate, parintele asigura alta parte din gratuitate, copilul nu plateste nimic"

  a declarat Pop.

  ,,Mi s-au adus nenumarate reprosuri in ultimele luni de cand am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal, cum scriu, cum ma exprim. Nu voi incerca sa ma disculp. In viata, ca si in politica, exista greseli si exista erori. Este esential insa faptul ca greselile se pot corecta, erorile nu"

  este o alta afirmatie care nu l-a onorat pe ministrul Educatiei. Mai mult, sub conducerea sa, Targoviste a devenit judet.

  ,,O echipa a Corpului de Control a Ministerului Educatiei Nationale a efectuat vineri, 7 iulie, verificari la Centrul de Evaluare constituit la Liceul Teoretic ,,Benjamin Franklin" din Capitala (sectorul 3). In acest centru au fost anulate lucrarile a doi candidati care au sustinut examenul de Bacalaureat, in sesiunea iunie-iulie 2017, in judetul Targoviste"

  se arata intr-un comunicat de presa remis ulterior.
  Cateva minute mai tarziu, eroarea a fost corectata si pusa pe seama ,,unor probleme tehnice care au generat o serie de erori de livrare".
  Fiecare ou mancat de la gaina din curte ,,vaduveste" bugetul!
  Spre finalul anului 2017, un alt ministru a gafat in cadrul unei declaratii de presa. Este vorba despre sefa de la Interne, Carmen Dan, care a folosit gresit termenul de ,,pronume" in loc de ,,prenume".

  ,,Vreti sa va dau eu, acum, nume si pronume si toate cele?"

  a spus Carmen Dan.
  Ulterior, ministrul de Interne a scris pe Facebook ca nu-si cere scuze pentru ca a pronuntat gresit o litera.
  ,,Nu-mi cer scuze pentru ca am pronuntat gresit o litera! Sunt om, nu sunt masina!" a justificat sursa citata greseala.

  In 2017, oul a ,,vaduvit" bugetul de stat. Un alt personaj politic care a starnit controverse prin afirmatiile sale este deputatul Varujan Vosganian. El a scris, pe Facebook, ca ,,fiecare ou mancat de la gaina din curte «vaduveste» bugetul de cincizeci de bani", facand referire la autoconsumul din gospodariile mici.

  ,,Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.
  Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe. In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban"

  a explicat Vosganian.
  Astfel, el subliniaza ca ,,brazdele, cotetele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite".

  ,,Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti. Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei"

  conchide sursa citata.
  ,,Ma califica faptul ca sunt calificat"
  Pe parcursul lui 2017, au fost si alti politicieni care s-au grabit sa vorbeasca fara a cantari cu atentie cuvintele pe care le rostesc.

  Un astfel de exemplu este ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, care, intrebat ce il recomada pentru acest post a raspuns:

  ,,Am fost intrebat ce ma califica. Ma califica faptul ca sunt calificat in acest domeniu".

  Si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a dat dovada ca cel mai bine ar fi sa lase un specialist in comunicare sa se ocupe de pagina sa de Facebook.
  In septembrie 2017, intr-o postare pe pagina sa de socializare a scris substantivul ,,copii" intr-o situatie in care cuvantul trebuia scris cu trei de ,,i". In cadrul aceleiasi postari, ministrul a redactat gresit si numele presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, el scriind ,,Junker".
  Dupa putin timp, insa, Bodog a corectat greselile de redactare.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cupa Mondiala a Fotocluburilor la prima editie!


  [2018-01-03]
  Eveniment de anvergura la Galeria ,,Euro Foto Art" din Oradea. La inceputul lunii februarie, Asociatia Inernationala ,,Euro Foto Art" va organiza in cadrul editiei a VI-a a Festivalului International ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", prima editie a Cupei Mondiale EFA a Fotocluburilor, eveniment in cadrul caruia vor fi premiate cele mai valoroase […]
  The post Cupa Mondiala a Fotocluburilor la prima editie! appeared first on Presa Oradea.
   Eveniment de anvergura la Galeria ,,Euro Foto Art" din Oradea. La inceputul lunii februarie, Asociatia Inernationala ,,Euro Foto Art" va organiza in cadrul editiei a VI-a a Festivalului International ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", prima editie a Cupei Mondiale EFA a Fotocluburilor, eveniment in cadrul caruia vor fi premiate cele mai valoroase colectii ale 43 de fotocluburi din Europa si Asia.
  Fiecare organizatie a putut participa la competitie cu o singura colectie formata  din 10 imagini cu tematica libera. Un autor putea participa la concurs doar cu 2 imagini insa nu putea trimite imaginile sale in mai multe colectii de Fotocluburi.

  Pentru prima editie organizatorii au primit 36 de colectii din mai multe tari: Croatia, Federatia Rusa, Serbia, Slovacia, Polonia, Romania, Ucraina si Ungaria, China si Japonia.
  Din Romania au participat organizatiile partenere din Bucuresti, Carei, Cluj Napoca, Craiova, Galati, Gheorgheni, Iasi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ramniu Valcea, Resita, Slatina, Suceava, Targoviste, Targu Mures si Zalau.

  Imaginile inregistrate au fost codificate, dupa care fiecare membru al juriului, a primit lucrarile fara sa cunoasca numele autorului. In urma punctajelor cumulate, s-a stabilit lista lucrarilor acceptate, dupa care juriul a votat din nou, de aceasta data pentru stabilirea premiilor.
  Juriul international a fost format din artistii fotografi Georg S. Holzmann E.FIAP (Germania) si Horváth Imre EFIAPs (Hungary), respectiv din criticul de arta dr. Ramona Novicov (Romania).

  In baza punctajelor obtinute au fost acceptate pentru expozitie 90 de imagini, care au obtinut minimum 8,76 puncte din maxim 10 puncte posibile. La nivelul organizatiilor partenere, Cupa Mondiala ,,Euro Foto Art" a fost acordat Creative Union Photoart Penza (Federatia Rusa), care a obtinut 77,89 puncte.
  La o diferenta foarte mica s-a clasat Societatea Fotografica ,,Kontraszt" din Gy?r (Ungaria) cu 77,67 puncte care a fost distins cu medalia de aur ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly". Medalia de argint a revenit China Photo Network Online din Zhuhai (China), cu 75,33 puncte, iar cea de bronz a fost acordat Clubului Fotografic ,,Nufarul" Oradea, care a obtinut 74,67 puncte.

  Avand in vedere nivelul artistic deosebit al colectiilor trimise conducerea Asociatiei ,,Euro Foto Art" a decis sa acorde si 6 plachete ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", organizatiilor partenere.
  Acestea sunt: Clubul Fotografic ,,Nufarul" Oradea (RO) 74,67 puncte, Fotoclub ,,Marx József" Targu Mures (RO) 74,00 puncte, Fotocub ,,Floarea de Colt" Rm. Valcea (RO) 73,30 puncte, FKVK ,,Rada Kristic" Sombor (SRB) 72,34 puncte, Photoclub ,,Osijek" –  Osijek (Cro) 73,34 puncte, Debreceni Fotóklub – Debrecen (HU) 71,32 puncte, si  Fotoclub ,,Tiszavirág" Szolnok (HU) 70,00 puncte

  Vernisajul expozitiei si inmanarea premiilor va avea loc sambata, 03 febuarie 2018 la ora 11:00 in Galeria ,,Euro Foto Art", eveniment la care organizatorii ii invita pe toti iubitorii de fotografie.
  Ichim Vasilica
  The post Cupa Mondiala a Fotocluburilor la prima editie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Parcarea etajata de la fosta baza sportiva Vointa va fi data in folosinta in 2020!


  [2018-01-01]
  Trotuarele sufocate de masini din jurul Colegiului National ,,Mihai Eminescu" s-ar putea goli peste doi ani, odata cu construirea unei noi parcari supraetajate in zona strazilor Academiei - George Baritiu, pe locul fostei baze sportive Vointa. Cel putin asa se spera, mai ales ca, ,,hingherilor" care ridica masini nu li se va mai putea reprosa […]
  The post Parcarea etajata de la fosta baza sportiva Vointa va fi data in folosinta in 2020! appeared first on Presa Oradea.
   Trotuarele sufocate de masini din jurul Colegiului National ,,Mihai Eminescu" s-ar putea goli peste doi ani, odata cu construirea unei noi parcari supraetajate in zona strazilor Academiei - George Baritiu, pe locul fostei baze sportive Vointa. Cel putin asa se spera, mai ales ca, ,,hingherilor" care ridica masini nu li se va mai putea reprosa ca nu exista locuri de parcare.
  Conform municipalitatii, scopul este imbunatatirea conditiilor de parcare a autoturismelor din zona centrala a Oradiei si constituie parte din programul de construire parcari supraterane si subterane in zona institutiilor publice din zona centrala a orasului.

  Pentru integrarea cladirii in fondul construit al zonei centrale si in vederea cresterii economice, se propune construirea unui complex multifunctional constand dintr-o parcare multietajata cu o arie desfasurata de 6.768 mp precum si o cladire de birouri avand aria desfasurata de 1.551,30 mp. Aceasta din urma va avea ca rezultat un front continuu, specific zonei centrale a orasului.
  Valoarea estimata a investitiei este de aproximativ 4,5 milioane de euro, inclusiv TVA. Realizarea investitiei va dura 18 luni.

  ,,Nu avem in momentul de fata o formula financiara pentru a sustine aceste lucrari. Exista posibilitatea sa reluam o formula pe care am mai folosit-o: formula credit-furnizor, in asa fel incat efortul de plata a parcarii sa fie distribuit pe mai multi ani"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Constructia va avea structura clasica de beton armat, iar cladirea de parcaj va avea doua intrari carosabile separate, avand in total doua fluxuri de intrare si doua de iesire din strada Academiei si strada George Baritiu.
  Parcarea va avea 340 de locuri in total, din care 325 locuri auto, 6 locuri pentru personae cu handicap si 9 pentru motociclete.

  ,,Vom demara licitatia in aceasta iarna, iar dupa adjudecare va urma o durata de aproximativ 3 luni de zile pentru realizarea proiectului tehnic si inca un an si jumatate pentru finalizarea lucrarilor.  Astfel, in cursul anului 2020, in primavara, daca totul este in regula, ar urma sa se dea in functiune aceasta parcare"

  a aratat primarul, care a precizat si ca vor ramane in functiune cinci dintre terenurile de tenis existente in fosta baza sportiva Vointa.
  Prin realizarea acestui obiectiv se are in vedere eliberarea carosabilului de autovehiculele parcate si redarea trotuarului pietonilor in zona centrala.
  Ichim Vasilica
  The post Parcarea etajata de la fosta baza sportiva Vointa va fi data in folosinta in 2020! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mai multi bani europeni pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural!


  [2017-12-28]
  La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia pentru Dezvoltare Regionala (REGI) din Parlamentul European a votat, la Strasbourg, in favoarea revizuirii a doua limite de finantare pentru proiectele de restaurare a obiectivelor de patrimoniu. Pragul pentru monumentele de patrimoniu national a fost ridicat de la cinci la 10 milioane de euro, iar pentru monumentele de pe lista […]
  The post Mai multi bani europeni pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural! appeared first on Presa Oradea.
   La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia pentru Dezvoltare Regionala (REGI) din Parlamentul European a votat, la Strasbourg, in favoarea revizuirii a doua limite de finantare pentru proiectele de restaurare a obiectivelor de patrimoniu. Pragul pentru monumentele de patrimoniu national a fost ridicat de la cinci la 10 milioane de euro, iar pentru monumentele de pe lista UNESCO acesta a fost rectificat de la 10 la 20 milioane de euro.
  Amendamentul prin care s-a realizat revizuirea a fost depus in cadrul raportului cu privire la modificarile resurselor pentru coeziunea economica, sociala si teritoriala, elaborat de presedinta Comisiei REGI, eurodeputata bulgara Iskra Mihaylova.


  ,,M-am luptat timp de doi ani pentru ridicarea acestui prag care este de o importanta cruciala pentru investitiile in patrimoniul cultural. Concret, in forma initiala a regulamentului, proiectele de restaurare nu puteau sa depaseasca 5 si respectiv 10 milioane de euro ca si cost total al proiectului. Nu se poate derula un proiect corect de restaurare pe un monument de interes national sau european cu aceste sume"

  a declarat Mircea Diaconu.
  Conform deputatului, imbunatatirea acestor criterii de referinta in alocarea fondurilor europene este urmare atat a solicitarilor oficiale si intrevederilor pe care le-a avut cu Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Cultura si Educatie si Corina Cretu, Comisarul pentru dezvoltare regionala, cat si a stransei colaborari cu membrii Comisiei REGI in vederea adoptarii amendamentului mentionat.

  ,,Limitele de finantare anterioare au fost impuse in mod artificial de Comisia Europeana, in practica ele blocand proiecte de restaurare care ar fi putut beneficia de fondurile alocate in acest sens.  Mai mult, la nivel de strategie pe termen lung, daca operatorii culturali nu puteau accesa fonduri pe linia politicii de coeziune, sumele ramaneau nealocate, oferind Comisiei posibilitatea de a propune si mai putine fonduri pentru cultura si patrimoniu in urmatorul cadru financiar.
  Sper din tot sufletul ca aceste informatii sa fie auzite si acasa. De foarte multe ori am pierdut sanse importante pentru ca ne-am informat sau am reactionat tarziu…"

  a adaugat Mircea Diaconu, indemnandu-i pe operatorii culturali romani sa profite de aceasta oportunitate.
  The post Mai multi bani europeni pentru proiectele de restaurare a patrimoniului cultural! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ganduri, la plecarea Regelui Mihai


  [2017-12-28]
  Plecarea ultima cea mare, a Regelui Mihai, a dat loc exprimarii unor sentimente pe care le credeam uitate, la romani. Credeam ca oamenii nu au ochi pentru frumusetea, decenta si profunzimea lucrurilor spuse de acest om. Dar romanii si-au amintit. Sau au invatat (fie ca moda a momentului, fie onest) cate ceva despre Rege. S-ar […]
  The post Ganduri, la plecarea Regelui Mihai appeared first on Presa Oradea.
   Plecarea ultima cea mare, a Regelui Mihai, a dat loc exprimarii unor sentimente pe care le credeam uitate, la romani. Credeam ca oamenii nu au ochi pentru frumusetea, decenta si profunzimea lucrurilor spuse de acest om. Dar romanii si-au amintit. Sau au invatat (fie ca moda a momentului, fie onest) cate ceva despre Rege. S-ar putea da doctorate in sociologie, legat de felul in care au trecut compatriotii nostri prin disparitia Regelui Mihai. Poate se vor si face, candva.
  Am cunoscut multi monarhisti de conjunctura, in ani. Ei nu sunt decat o multime subinclusa a ,,romanului de conjunctura", a ,,liber-schimbistului". Dar nu despre ei e vorba acum, ci despre ceilalti. Pentru cele mai multe zile din cele ale doliului, am tacut. Murea un vis. Un vis pastrat ca o scanteie mica, undeva in inima. Si atunci nu prea e mult de spus. Si apoi i-am vazut pe ei. Pe oamenii frumosi.
  M-au miscat sutele si sutele de mesaje pe care le-am citit, in presa si pe Facebook, in zilele acestea. Fusesem de fata la un strop din pregatirile Belgiei pentru inmormantarea Reginei Fabiola si m-a miscat, dar, de data asta, era personal. Pe langa amici vechi, pe care ii stiam cu convingeri monarhiste, asemeni cu ale mele, am descoperit simpatia fata de monarhie, sau macar fata de Regele Mihai, si la altii. Probabil tarziu pentru monarhie, dar bine pentru cei ramasi, ca sa mai cernem putin apele dintre noi. Sigur, acum suntem, iar, divizati de o problema teoretica - ,,ea" sau ,,el", din cei ramasi - si ma limitez la pronume, ca sa nu intru in aberatiile gen cine e print, cine principe, cine ,,pastrator", cine paharnic si cine securistul de servici.

  Primul mesaj la care am simtit, iar, acea sfasiere tacuta a inimii, de ,,trist si tarziu", a fost la mesajul prietenei mele din Timisoara, Monica Vidoni, in care vorbea despre bunicul ei, si amintirea lui, pastrata prin ea, legata de Regele Mihai. Si atunci mi-am spus ca, intr-una din zilele astea, o s-o scriu si eu pe a mea, ce vine de la bunici. Apoi s-a mai intamplat ceva.
  Un om bun si bland, pe care il respectam, si cu care facusem lucruri frumoase impreuna (mi-a fost aproape si cand am lansat, la Timisoara, volumul ,,Cardinalul Todea - Omagiu - Centenarul nasterii" - publicat la Galaxia Gutenberg, in 2012, atunci cand altii au stat departe, din prostie sau frica), a… murit. Am aflat, dupa, ca se suparase cand cu discursurile televizate ale unor fatarnici, de dupa moartea Regelui. Revolta, inima, s-a dus. Nu ii voi trece numele pentru ca nu am cerut acceptul familiei. Dar, si in amintirea lui, pentru ca… nu mai e altceva de facut, acum, m-am hotarat sa strang un strop din litania asta care a cuprins tara. Un doliu nu impus, ci auto-impus. S-ar fi bucurat…
  E un strop subiectiv. Au fost sute si sute de postari care m-au miscat. Zeci de discursuri in care s-au spus lucruri intelepte, despre Regele Mihai. Sigur, ar fi fost mai de folos sa se spuna in anii '90. Asa a fost sa fie… Ma bucur ca am avut acces la gandurile unora dintre cei cu care comunic pe retelele de socializare, si ca le-am putut citi deja. Cum ele sunt publice, le voi da mai departe, citandu-i cu numele celor ce le-au scris. Nu cu functiile, nu cu titlurile. Sa ne aducem aminte de ritualul de inmormantare al Habsburgilor (a se vedea la Imparateasa Zita, in 1989, si la Printul Otto von Habsburg, in 2011, unde preotul capucin pastreaza poarta criptei inchisa, atunci cand ceremonierul ii spune titlurile defunctilor, si o deschide doar la numele simplu, urmat de ,,un muritor pacatos". Oameni si ganduri. Un manunchi. Voi pastra grafia lor. Adaug si mesajul meu, ca multumire pentru bunicii mei.
  Ar durea ca aceste ganduri sa se piarda. Nu stiu ce ramane dupa ele. Ce va da retorta neamului astuia din atata simtire. Eu am invatat Imnul Regal, de mica, de la bunica, pe ascuns. Si n-am scris niciodata ,,Regele Mihai" cu litera mica, in 25 de ani de presa. E bine sa ducem amintirea lui pe mai departe, celor care vin. Poate si asa. Cu lucrurile spuse zilele astea, de doctori, jurnalisti, politicieni, artisti, preoti - sau, mai bine zis, simpli oameni ce au suferit la moartea Regelui Mihai…
  Monica Vidoni
  Drum bun Regelui
  Cand eram copil, bunicul, demult plecat si el dintre noi, imi povestea lucruri din al doilea razboi mondial. Era foarte tanar pe atunci, in scoala de ofiteri. Spre finalul razboiului i-a scos si pe ei din scoala si i-a bagat pe front si in garzi.
  Bunicul a povestit ca a fost in garda regelui in ziua in care acesta a abdicat si a parasit tara. Ultima oprire a trenului regal inainte de a iesi din tara a fost la Chisineu Cris, care era pe granita atunci.  Garda s-a dat jos din tren si a mai dat onorul pentru o ultima oara. Regele a coborat si a dat mana personal cu fiecare soldat. Erau aproape de aceeasi varsta, toti prea tineri pentru vremurile pe care le traiau. Povestea bunicul ca stateau toti drepti, cu armele in onor si le curgeau lacrimile pe gulerele uniformelor. Apoi trenul s-a pus incet in miscare. Si asa s-a schimbat istoria. Acum nu mai conteaza. Drum bun…
  Tudor Farcas
  Pe 16 decembrie 1989 la Timisoara incepe revolta anticomunista. Dupa exact 28 de ani, la 16 decembrie 2017 e inmormantat simbolul ei.
  "Cea mai frumoasa coroana regala este increderea si dragostea romanilor."
  Regele Mihai I al Romaniei
  1921 - 2017
  Cotizo Draia
  Cei care isi varsa veninul inutil impotriva regelui Mihai in aceste zile nu fac decat dovada unei inculturi si proaste-cresteri sinistre. Putem sa respectam optiunea republicana, dar nu si manelismul republican.
  Liviu Mihaiu
  Cred ca romanii au plans azi la fel de mult ca la pierderea Basarabiei.
  Oana Monoran
  Tatal meu si-a dorit din tot sufletul intoarcerea Majestatii Sale in tara. Am crescut cu acest portret al Regelui Mihai in casa, o pictura inalta de aproape doi metri realizata de Nicolae Popa. In 25 aprilie 1992, imbracat in unul dintre paltoanele lui in care arata atat de elegant, cu un buchet mare de flori in mana, l-a intampinat pe Regele Mihai la Putna. Avem si acreditarea de presa de atunci, am postat-o pe site.
  Marilena Rotaru
  Momentul decembrie 1990 povestit de Regele Mihai.
  ,,In timp ce colegii mei isi strang aparatura il rog pe Rege sa faca filmul venirii in Romania din decembrie 1990. ,,Nu-i o amintire placuta, dar romanii trebuie sa cunoasca adevarul. Initial am vrut sa vin in 1990 de Paste. Am luat legatura cu domnul Paleologu- era ambasador la Paris – rugandu-l sa transmita guvernului aceasta hotarare a mea. Am fost vizitat de ambasadorul Romaniei la Berna pentru a pune la punct problemele de viza si pasaport. Totul parea pregatit si, cand urma sa ma urc intr-un zbor regulat spre Bucuresti, autoritatile romane mi-au anulat viza. Am lasat sa mai treaca un timp. De Craciun am facut alta tentativa. Doream sa ma reculeg la mormintele bunicilor mei de la Curtea de Arges si sa merg la Catedrala din Timisoara. Principesa Margareta se afla in decembrie la Bucuresti. I-am cerut sa-l informeze pe Petre Roman in legatura cu venirea mea. Principesa a obtinut destul de greu o audienta la primul ministru care i-a spus ca nu era momentul potrivit. "Portile Romaniei sunt inchise pentru Rege ? a intrebat Principesa Margareta." "Nu, bineinteles ca nu", a raspuns Petre Roman. Fiica mea mi-a telefonat si mi-a relatat convorbirea. I-am spus imediat ca sosesc. Intre timp renuntasem sa merg la Timisoara, doream doar douazeci si patru de ore, la Curtea de Arges. Margareta i-a adresat lui Petre Roman o scrisoare prin care il informa despre decizia mea.  Am inchiriat un avion particular la Geneva pe numele unui fotoreporter care ne insotea. Eram sase la bord: Regina Ana, printesa Sofia, secretarul meu roman, un membru al garzii personale, englez,  fotoreporterul si cu mine. La aeroportul Otopeni se stia doar ca vine un avion din Elvetia, nu ca eu eram in el. Am aterizat, un microbuz  a venit si ne-a luat si ... s-a aflat. Am fost primiti de seful aeroportului, cordial - cred ca impartasea cauza noastra - ne-a oferit salonul de onoare si ne-a spus ca nu ne vor controla bagajele. Ne-a stampilat pasapoartele, totul era cat se poate de normal. Era putina lume in aeroport din cauza unei greve. Doi soldati de garda mi-au adresat salutul militar, iar vreo treizeci de lucratori din aeroport au aplaudat venind in jurul meu. Le-am urat Craciun fericit si-am iesit catre cele patru automobile inchiriate. Cand sa plecam, am fost opriti de un barbat venit in fuga din aeroport, care ne-a cerut pasapoartele pentru o ultima formalitate. I le-am dat bineinteles, au ramas la Otopeni doua persoane pentru a le recupera si am plecat spre Bucuresti, la doamna Mezincescu. Acolo se aflau multi ziaristi straini si o echipa de la TF1. Cum am ajuns, un telefon ne anunta ca formalitatile cu pasapoartele vor dura mai mult si mi se recomanda sa-mi continui drumul. Am plecat spre Curtea de Arges. Dupa o ora, la intrarea in Pitesti, ceva ce semana cu un accident, ne-a oprit. Un stalp de telegraf bara soseaua. Erau vreo trei masini de politie si cam douazeci de automobile civile. Imediat ce am oprit am fost inconjurati de politisti cu pistoale mitraliera in maini. Echipa de filmare de la TF1 care ne urma a pus un proiector pe acel loc si a inceput sa filmeze. Asta a facut ca armele sa dispara imediat. Daca nu erau cei de la canalul 1 al televiziunii franceze nu stiu ce-ar fi iesit! Un colonel de politie ne-a ordonat pur si simplu cu brutalitate sa ne intoarcem la Otopeni si ne-a acuzat ca am trecut frontiera fraudulos. Mai mult de doua ore am discutat fara nici un rezultat. La unsprezece seara ne-am intors in cele din urma, escortati  de  foarte multe masini ale politiei, cu girofarurile in functiune. Echipa de ziaristi care ne urma se inmultise considerabil. La un moment dat, in loc s-o ia spre aeroport, politistii ne indreptau pe un drum in plin camp. Mi-am dat seama si i-am cerut soferului sa intoarca. Zece masini  aparute din intuneric ne-au blocat. Fiica mea si secretarul meu s-au angajat in alte discutii care au durat pana la patru dimineata. Un general de securitate a venit in civil de la Bucuresti sa stea de vorba cu "domnul Mihai". Am acceptat, dar la aeroport, nu in mijlocul campului. Generalul a disparut imediat. Pe urma a venit un general de aviatie care ne-a  permis  – primise si el un ordin – sa pornim spre aeroport. Ajunsi la Otopeni n-am avut voie sa coboram din masina. Ni s-a spus ca un avion militar romanesc ne va duce in Elvetia. Am protestat sustinand ca acelasi avion cu care venisem sa ne inapoieze. Generalul pretindea ca echipajul elvetian era "beat mort". Bineinteles ca n-am crezut, iar ulterior am aflat ca pilotii fusesera sechestrati in aeroport, ca nu cumva sa aterizam in alt oras din Romania.
  Fiicei mele Margareta nu i s-a permis sa vina sa ma imbratiseze la aeroport. La un moment dat un colonel venea in fuga cu pasapoartele noastre in mana. Inainte de a ni le inapoia, ofiterul care il deschisese pe al meu, i-a spus politistului: "Priviti! Este stampilat bine. Totul a fost in ordine." Incercuiti de politisti, am fost condusi pe pista si am vazut un avion romanesc de constructie sovietica. "Daca nu va grabití avem si alte mijloace de a va urca in avion", a spus unul dintre politisti. Am decolat la sase fara un sfert dimineata, dupa douasprezece ore de la plecarea din Geneva... Asta a fost..."
  Daniel Man
  Ramas bun, Majestate! Va urma un val de ipocrizie si cateva regrete sincere…
  Roxana iliescu
  In plus fata de toate exprimate zilele acestea, cuvintele mele ar fi de prisos.
  In schimb, va spun sincer ca i-as inchide pe multi intr-o camera unde i-as pune sa citeasca si sa reciteasca de mii de ori Discursul Regelui Mihai din Parlamentul Romaniei, din 2011.
  Iata cateva fragmente:
  ,,Dar politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile, daca este practicata in respectul legii si al institutiilor. Politica poate insa aduce prejudicii cetateanului, daca este aplicata in dispretul eticii, personalizand puterea si nesocotind rostul primordial al institutiilor Statului.
  (…)
  Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
  Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci si de etica, simt al datoriei. Iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor!
  Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos.
  (…)
  A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
  Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri, sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati.”
  Condoleante membrilor familiei regale!
  Ramas bun, Majestate!
  Radu Pruteanu
  Am fost in Piata Palatului. Interesante emotii. Acum stau intr-o cafenea de pe Brezoianu, am in fata o bere artizanala si o latte – ambele produse imperialiste si capitaliste – si incerc sa imi cern sentimentele inca proaspete.
  Am avut ochii incarcati de lacrimi. Nu sint nici militaros, nici religios, dar ceremoniile care onoreaza un om in care am crezut, chiar daca doar la nivel de simbol, ma misca.
  Dar nu pentru Rege am plins. Am plins pentru fiica-mea. Are trei ani si habar n-are ca oamenii pusi in functii inalte si platiti din bani publici sa aiba grija de ea, de sanatatea si de educatia ei, se pregatesc sa-i asasineze orice sansa la un viitor decent in tara in care s-a nascut.
  Am plins pentru mine. Aveam 16 ani in '89. Acum am 44 si simt ca partea aia in care aveam puterea, entuziasmul, naivitatea sa cred in ceva s-a cam dus. In 28 de ani, visurile mi-au cam fost calcate in picioare de iliestii, romanii, constantinestii, basestii si taricenii dintr-un partid ori altul. Ramine undeva o licarire de speranta, dar e departe, ingropata in dezamagiri si pesimism.
  Am plins pentru tara asta, pe care hotii si banditii se pregatesc sa o incalece definitiv, dupa ce 70 de ani au umilit-o si sodomizat-o din toate pozitiile. In '47 au impins-o pe sine stabilindu-i destinul. In '90 Iliescu i-a mai futut un sut in cap condamnind-o definitiv cind Piata Universitatii ori intoarcerea Regelui incercau sa agate cu disperare Romania de un alt viitor. Acum, odata cu florile calcate de cauciucurile noi ale BMW-urilor sclipitoare din coloana funerara a lui Mihai Intiiul, a venit si trenul care a tavalit-o si zdrobit-o definitiv. Imaginile cu Dragnea stind cu curul pe marginea scaunului la catafalcul Regelui, miscindu-si agitat ochisorii vicleni evitind parca orice privire, avindu-l in dreapta pe un Tudose care batea un fel de darabana cu degetele, nerabdator ca ceremonia asta bizara pentru el sa se incheie odata, mi s-au parut extrem de sugestive.
  Am plins pentru aia care fix acu' 28 de ani strigau „Jos, Ceausescu!" in Timisoara. Sau pentru aia care faceau acelasi lucru citeva zile mai tirziu aici, in Bucuresti. O coincidenta ironica face ca fix in aceeasi piata, azi marcata pompos cu un cartof in bat, acum 28 de ani mureau oameni in timp ce tovarasul Iliescu, scaldat in lumina reflectoarelor, instaura panica de la balconul fostului CC al PCR, indemnind racanii de 19 ani cu Kalashnikoave sa traga, sa apere Revolutia.
  Am vazut azi oameni tineri si batrini in piata. Unii au strigat numele Regelui, altii au invocat o salvare prin monarhie. Cam tirziu. M-as bucura insa sa vad ca duminica, in alta piata, romanii vin in numar de 10 ori mai mare sa strige numele tarii pe care alti romani au pus deja gheara si sint gata sa ii dea, oficial, lovitura decisiva. Si as mai vrea sa vad ca oamenii aia imbracati in uniforma militara, aviatori, infanteristi, marinari ori jandarmi gindesc cu propriul cap, ca "intorc armele", ca in laudatul '44 sau ca in tragicul '89, si trec din nou nu "de partea poporului", ci de partea tarii.
  Cam atit acum ca mi s-au terminat berea si cafeaua. Ma duc sa vad ,,revolutia la televizor", cum face romanul. Hai, Romania!
  Dan Negru
  In '92 am trecut cu Dacia mea de atunci prin Petrosani si un nene la un semafor a urlat la mine "regalistu' ma-tii" aruncandu-mi o caramida in parbriz doar pentru ca aveam numar de TM. Unde erau monarhistii astia multi pe care-i vad azi la televizor cand ala mi-a spart parbrizu'? Televiziunea ca breasla l-a "ingropat" prima data pe Rege in anii '90 cu aceeasi vanitate cu care-i poarta acu' sicriul !
  Mihai Mihut
  S-a stins Regele Mihai… Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. A fost un om deosebit; o spun cunoscandu-l prin corespondenta de dupa revolutie si prin vizitele prietenilor mei la el acasa.
  Devenise rege in 1927 la varsta de 6 ani, insa in locul lui Romania a avut parte de tot felul de uzurpatori si domnitori impusi de puteri straine, ori „emanati” ai republicii: Carol al II-lea fustangiul, Antonescu fanaticul, Gheorghiu Dej prietenul lui Stalin, ceausescu macelarul poporului, ilici parintele mafiei, Constantinescu marele fricos, Basescu taietorul de salarii, pensii si spitale…
  A apus un simbol al Romaniei, unul care a stiut ce inseamna razboiul si diplomatia, care s-a luptat din rasputeri pentru tara sa. Ma astept sa vad toti ipocritii, toti cei care l-au persecutat si l-au batjocorit, aliniati in primele randuri la inmormantare.
  Majestate, o sa ne lipsiti.
  Viorel Serban
  Ma mira tenacitatea si redundanta informatiilor si imaginilor despre Regele Mihai. Pare o ironie a sortii sa nu-l bagi in seama, cat a fost in viata, si sa-i ridici osanale prelungite -12 zile-, pe toate caile posibile, la toate nivelurile, acum, dupa ce a murit la o varsta venerabila. O doza mare de fariseism (sigur) si/sau s-a primit ordin de undeva si/sau se sugereaza (degeaba!) vinovatia tuturor romanilor. Am fost contemporan cu oameni care s-au savarsit dupa ce au facut istorie (buna, rea, nu conteaza): Papa, Kennedy, Brejnev si altii, in era TV; la ei in tara, a durat cateva zile, cu tot cu mausolee, cu inmormantare. Tot ce este prea mult, nu e bun, fiindca poate naste atitudini contrare. Parerea mea!
  Eu ma plec, cu respect, in fata memoriei sale de om blajin, la fel ca in fata oricarui om care moare, si cred ca asta ar trebui sa conteze. Dumnezeu sa-l ierte.
  Miriana Pelivan
  Intram in normalitate.Bul Gh Lazar nr 40 usa de intrare in blocimi vine sa ma mut pe aceasta scara.Jos Palaria si o reverenta in fata tuturor locatarilor
  Doru Castaian
  Nu stiu sa spun nimic care sa mi se para de bun simt in momente din acestea. Am ramas mai mereu prostit in fata mortii, dar cand cel care moare duce catre eternitate atata istorie, absurdul mi se pare si mai stupefiant. Ma gandesc, insa, ca este si poticneala asta o forma de respect si de afectiune. Ramas bun maiestatii sale.
  Dorel Sandesc
  Doctorul si Calusarul Regelui Mihai.
  In 1996, cu ocazia vizitei Majestatii Sale Regele Mihai in Romania, care a inceput de Pasti la Timisoara si a continuat cu un pelerinaj prin tara, in special pe la manastiri si obiective istorice, am avut onoarea de a fi selectat ca medic al Majestatii Sale si  Familiei regale ! Am primit pe fax fisa sa medicala, l-am consultat- si am constatat cat era de sanatos!-, am comunicat, l-am cunoscut asa cum putini oameni au privilegiul sa o faca. Desigur ca dupa aceasta vizita am pastrat legatura cu Casa regala. Ultima data l-am intalnit pe Rege acum vreo 4-5 ani, cand m-am deplasat la Savarsin(impreuna cu colegul Claudiu Macarie) pentru ca nu se simtea bine. Nu era nimic grav, o usoara ameteala dupa o cursa cu ATV-ul pe coclauri…I-am recomandat sa reduca dozele de antihipertensive, sa bea un pahar de vin rosu seara, iar dimineata o bucata de ciocolata neagra si ceai verde. I-a placut mult si a spus: „Iata un doctor bun: scoate din medicamente si imi da vin si ciocolata!”!.
  Dar cea mai speciala amintire este de prin anii 2000, cand am organizat la Savarsin o sarbatoare traditionala in onoarea regretatului mare Profesor Petre Dragan. In prezenta Familiei regale si a invitatilor, am jucat Calusarul impreuna cu consatenii mei din Muntii Orastiei. Spre marea lor surpriza, Regele si Regina si-au recunoscut „doctorul”  pe scena si au venit, ne-au felicitat si imbratisat, lasand in sufletele noastre o amintire de neuitat, alaturi de atatea altele.
  Dumnezeu sa il odihneasca si sa  ocroteasca sufletul Regelui Mihai !
  Dorothea Iordanescu
  La Multi Ani, Nagymami! Azi, de ziua ta, ne-am uitat cu totii, impreuna la inmormantarea Regelui tau drag. Sa ne traiesti cat mai mult…oamenii cu adevarat modesti, asa cum a fost Regele si ai fost toata viata ta si tu, nu prea mai exista…
  Ruxandra Giuglea
  Nu stiu voi ce ati simtit astazi dar pentru mine a fost zi foarte trista, o zi cu o incarcatura emotionala mare. Ceea ce am vazut si trait azi, nu se va mai intampla niciodata. A fost o lectie de istorie.  Intr-un timp scurt, de cateva zile, multi romani au realizat ce a pierdut Romania. Din pacate oamenii realizeaza mult prea tarziu ceea ce au pierdut.
  Nu am cum sa nu-mi aduc aminte, povestile bunicilor mei despre Regele Mihai. Bunica mea imi povestea, in acele timpuri cand  nici nu aveai voie sa-i pronunti numele, de cate ori avea prilejul despre Regele Mihai, despre tot ce a trait ea in acele vremuri si cat de mandra a fost de acele vremuri…
  Bunica avea o insigna cu coroana regala, pe care a tinut-o mereu…undeva ascunsa dar imediat la inceputul anului 1990 a pus-o la loc de cinste alaturi de o fotografie a Majestatii sale si ii simteam bucuria pe care o avea de fiecare data cand auzea o veste despre Regele Mihai…si de speranta ca ar putea reveni in tara.
  Azi am avut acea senzatie ca o parte din Romanie a fost dusa pe ultimul drum.
  Va rog sa nu ma judecati si nici sa nu comentati daca nu simtiti la fel ca mine. Va multumesc!
  Drum bun Majestate!
  Adrian Orza
  Una din nefericitele apucaturi ale societatii noastre romanesti e ca  ne-am „ingropat de vii” valorile  umane, de-a lungul istoriei.  Le-am tradat, le-am vandut ,le-am izgonit, le-am ponegrit sau le-am ignorat. Abia dupa ce au murit cu adevarat am inceput sa le descoperim si  sa le apreciem. Fie din ipocrizie, din falsa apreciere sau pur si simplu  asa cum e normal, din real respect. Abia la catafalcul lor ne-am recuperat, macar si pt o clipa imaginea a ceea ce am fi putut deveni, daca stiam sa punem in valoare  acesti oameni pe care istoria si vremurile i-au harazit pt acest popor. Tardiv insa. Pentru ca de fiecare data,  se ingropa nu doar trupul acestor oameni providentiali ci si partile din viitorul ce il puteau aduce.
  Ramona Balutescu
  In casa mea, Regele nu a trebuit sa „vina”, dupa vreo moda, revolutie sau zodie ce aducea zvon de capatuieli. A fost intotdeauna. Bunica tinea monede cu chipul lui in sertarul noptierei noastre, si am crescut cu Regele Mihai la cap, asa, ea vorbindu-mi din timp despre el. Din timp, ca sa inteleg.
  De Craciunul din 1992 am ramas de serviciu in Redactia Timisoara. Aveam o agenda albastra la mine, si m-am asezat pe scaunelul de la fax, cu ea alaturi, cum se golea redactia. Am ramas doi, eu si cu Ion Monoran (Oana, te taguiesc pe tine, in amintirea tatalui tau). M-a intrebat de bag tromf (una din vorbele lui, cind ne intreba de aducem materiale tari). Am vorbit putin despre singuratatea din jurul Craciunului. Nu aveam cum banui ca al lui va fi ultimul. Mono e cel care oprise tramvaiele in Revolutie, la Timisoara…
  Dupa ce a plecat Mono, m-am pus si am scris un fax Regelui, luind numarul din Versoix din agenda mea albastra cu de toate. Era ceva cu monedele acelea, cu bunica, si cum l-am indragit noi de departe, ca intr-o poveste frumoasa…
  Cind s-a strins lumea in reda, dupa Craciun, George Serban (da, ala cu Proclamatia) mi-a facut un scandal monstru ca de ce am dat faxul ala din reda, ca se interpreteaza, ca el nu e monarhist si o sa spuna lumea ca e, si d-asta. Desigur, secondat de unii din „marii monarhisti” decorati, de mai tirziu.
  Dar Regele a ramas acolo unde il pusese bunica. Nu in sertar, ci in suflet.
  Ramas bun.
  Cherciu Avramescu Laura
  Sincer eu nu am deschis tv-ul deloc azi, de altfel nu il deschid decat o data pe saptamana la vocea romaniei, pt ca  ne ferim sa vada copilul toate tampeniile. Dar s-a intamplat sa iau un taxi pt a ajunge impreuna cu Filip in Cismigiu, vroiam sa donam ceva pr Copacul cu haine, iar traficul a fost oprit. Aflasem de la radio de ce, asa ca am luat-o pe jos. Era fix ora la care trebuia sa treaca cortegiul de masini al regelui si multa lume astepta pe trotuare. Ne-am oprit si noi, i-am povestit putin fiului ce se intampla si m-au trecut emotiile si lacrimile cand au ajuns masinile in dreptul nostru. Ma bucur ca am avut norocul de a ma afla acolo impreuna cu el, pt a fi alaturi de ultima pagina a istoriei noastre minunate. Regret ca nu am avut ocazia sa aflu mai multe pana acum despre el, si regret manipularea nesimtita de care am avut parte noi ca popor , in care ne-am intors spatele regelui.
  Tiberiu Lovin
  Tabloul societatii romanesti. Telegrafic. Azi se implinesc 28 de ani de cand mai multi romani se revoltau la Timisoara, iar unii au fost ucisi pentru ca noi azi sa fim ceea ce suntem. Stop. Cateva doamne din topul societatii au zambit si au ras la inmormantarea regelui. Inclusiv Principesa Margareta si prima doamna a tarii. Stop. In curtea Patriarhiei, Principele Duda s-a pupat cu invitatii ca la nunta. A nimerit chiar gatul unei venerabile lady din  Europa. Stop. Mii de romani l-au aplaudat pe Regele Mihai pe ultimul drum si au aruncat cu flori. Stop. Principele Nicolae n-a fost lasat in trenul regal, pentru ca are o relatie cu o femeie care nu e de vita nobila. Asta n-a impiedicat-o pe Margareta sa isi ia sot un actor moldovean. Stop. Intrebat de un reporter Pro tv ce a inteles din ziua asta, un pusti de 11 ani a raspuns: "Ca a plecat Regele si am ramas cu comunistii!”. Stop. Disperata in postari sa-si gaseasca un iubit, o bloggerita de 27 de ani spune ca regele trebuia sa moara si el candva, ca nu e Ion Iliescu, si sa incetam cu nebunia asta, ci sa facem ceva, ca nici nu stim daca era ceva in sicriu. Inca nu si-a gasit iubit. Stop. Maine, parlamentarii puterii continua sa atace justitia, prin modificare legilor in favoarea infractorilor actuali si viitori, iar magistratii vor protesta in strada. Stop. Noi ce vom facem? Fara stop.
  Bogdan Munteanu
  Cand eram mic, jucam cu bunicu-meu un joc de carti, se numea Pacalici. Cel care ramanea cu pacaliciu-n mana, primea pedepse. Nu eram foarte inventivi, de obicei, eu trebuia sa-l scarpin pe spate, iar el sa-mi zica povesti. Dupa ce m-am saturat de greuceni si harapi-albi, am comandat alta poveste. Am primit-o - era vorba de o tara mica, de un rege tanar si bun si cinstit, de un razboi, de o hotarare importanta a Regelui, de sfarsitul razboiului, de niste oameni mici si rosii care l-au alungat peste mari si tari si-au pus stapanire pe tara si o conduc si-acum, ma nepoate. Si-am incalecat pe-o sa… Nu prea mi-a placut, cum adica si-am incalecat, asa se termina o poveste, nu-i corect! Tura urmatoare l-am pus s-o zica din nou, asteptam alt final, unde-i Regele, de ce nu s-a-ntors, cum nu poate, ba poate, ca e rege! Mosul a tras o-njuratura printre dinti si m-a trimis la culcare. N-am comentat, mai degraba m-am speriat, mi s-a parut ca avea lacrimi in ochi.
  Au trecut treizeci de ani de-atunci si uite, sunt pe punctul de a pierde la Pacalici. Chestia e ca nu vreau sa spun, la nesfarsit, povesti cu oameni mici si rosii. Si nici sa-i scarpin pe spate inainte de culcare.
  Carmen Ottvoss
  Si eu am avut un bunic din asta, in tinerete l-au bagat 3 ani la inchisoare grea pentru ca a strigat ,, noi vrem paine, nu malai si pe regele Mihai". Asta nu uit io niciodata.
  Lucian Tidorescu
  Ca nepot al celui care a condus trenul care l-a dus pe Rege in exil, am crescut cu aceasta poveste. Imi amintesc ca spunea cum statea lumea in frig, pe traseu, in zona barierelor si salutau toate trenurile, deoarece nu stiau care e trenul cu membrii Casei Regale. Bunicul meu l-a vazut o singura data, in Gara Curtici cand Regele a coborat din tren si a sarutat pamantul. Odihneste-te in pace, Majestate !
  Doru Braia
  INTREBARI  CARE  NU-MI  DAU  PACE…
  In aceste zile, romanii afla in amanunt desfasurarea fiecarei secunde din viata Regelui MIHAI…
  Uimit, ma intreb si-i intreb, mai ales, pe colegii mei jurnalisti, dar si pe intregul Corp didactic romanesc, pentru ce nu a fost posibil sa se intample asa ceva vreme de 28 de ani ?!?!
  Pentru ce, in afara catorva sporadice semnale corective, i-a fost ascuns poporului ADEVARUL si nu a fost lamurit de unde i-ar incepe Dreptatea ?!?!
  Pentru ce Istoria noastra a ramas atat amar de vreme doar la rangul de maculatura si nu i-au fost deslusite plenar toate meandrele prin care a trecut aceasta chinuita Tara ?!?!
  Pentru ce meschinariile unor grupuscule veroase au avut mereu prioritate in fata jaloanelor fundamentale ale unei Natiuni ?!?!
  PENTRU  CE ?!?!…
  Horatiu Buzatu
  A murit MS Regele Mihai I. Niciodata nu am mai avut un sentiment atat de acut ca Romania se pierde. A trecut aproape un secol de la Unirea cea Mare, dar romanii de azi nu mai sunt la fel de uniti ca atunci.
  Dumnezeu sa-l odihneasca …
  Liviu Mihaiu

  Singurul sef de stat roman pentru care suntem si am putut fi respectati in lume in ultima suta de ani
  Singurul aristocrat de care comunstilor le-a fost frica punandu-l sub urmarire continua timp de peste 50 de ani. inclusiv dupa Revolutie
  Singura persoana care a transferat calitatile sale de om regalitatii romane dupa 1947.
  Singurul rege din lume care ar fi domnit 90 de ani daca Lenin nu ar fi ajuns in Rusia.
  Singurul rege din lume care a fost elogiat si decorat si de Rusia comunista si de SUA.
  Singura om la al carui discurs in Parlamentul Romaniei, partidele au intrunit unanimitatea unei taceri desavarsite, ridicandu-i pe toti deasupra conditiei lor politicianiste
  Singurul conducator de stat roman despre care a scris elogios toata presa internationala si al carui destin a fost urmarit intr-un documentar in peste 28 de tari. (https://ok.ru/video/368935963173)
  Singurul roman providential de a carui decizie cel de-al doilea razboi mondial a fost mai scurt cu 200 de zile si cu sute de mii de victime
  Singurul monarh care si-a amutit adversarii sai traditionali facandu-i sa se plece si sa-l respecte si pe cei mai aprigi republicani.
  Singurul roman a carui moarte a fost providentiala intru oprirea razboiului romano-roman in care ne aflam pana azi si care s-ar fi putut transforma intr-un razboi civil chiar in aceste zile.

  Theodor Paleologu
  Imensa tristete.
  Adrian Papahagi
  L-am intalnit o singura data pe Regele Mihai, prin anii ’90, la o ceremonie, in Paris. Scurta strangere de mana a monarhului mi-a transmis, pentru o clipa, un fior sacru, ca si cum nu m-ar fi atins un muritor, ci o fiinta de dincolo de lume si de timp. Port inca amintirea acelui fior si il retraiesc de fiecare data cand ma gandesc la ultimul monarh al Romaniei.
  Dumnezeu sa-l odihneasca pe greu incercatul Rege Mihai!
  Le transmit condoleante tuturor celor care au fost apropiati de ultimul nostru Rege si fideli monarhiei, si in special admirabililor mei prieteni Mihai Anton Angelo Ricci si Toader Paleologu.

  (Foto: Camelia-Snejana Iovanovici)
  Mihai Anton Angelo Ricci
  Panŕ la sfarsitul doliului, nici un rŕspuns la  comentarii polemice. Numai momente frumoase si adevŕrul asa cum l-am trŕit. Desi nu am cerut permisiunea, povestesc clipe intime trŕite in casa Majestŕtilor Lor. Am surprins – involuntar prima datŕ – si apoi invitat sŕ nu mŕ mai retrag, momentul in care de obicei, copiiii ureazŕ noapte bunŕ pŕrintilor. Cand urca Principesa Margareta de la subsol, de la biroul din secretariat in salon, Regele si Regina se ridicau din fotoliile din care urmŕreau stirile din lume . Altetea Sa se inclina cu reverentŕ iar Regele si Principesa isi fŕceau unul celuilalt , cu degetul cel mare,  semnul Crucii pe frunte. Cunosteam acest gest pe care il fŕcea si bunica mea cand mŕ ducea la culcare. Astŕzi ,cu acelasi gest, ne culcŕm si noi nepotii. Hadrien cere sŕ primeascŕ si ungere cu ulei frumos mirositor adus de la Sfantul Mormant de la Ierusalim. Vedeti, dragi prieteni, de ce Irina si cu mine stim cele ce altii nu stiu. Nu au nici o vinŕ, dar ar face bine sŕ tacŕ.
  Mihai Sora
  Decat sa pronunt cuvinte, as prefera sa pastrez cateva clipe de reculegere.
  Regele Mihai nu a fost, pentru mine, «doar» un Rege; a fost un suflet apropiat, de cand eram copil mic: asa l-am simtit, asa am tinut la el, asa l-am iubit.
  O fiinta care si-a pastrat inocenta de-a lungul intregii vieti, - a unei vieti lungi…
  Este un suflet curat care ne paraseste; sau poate nu ne paraseste; poate sta, prin preajma noastra, si - de-acolo de unde este - ne ocroteste, intr-un fel.
  Cu toata modestia care-i era, ca sa spunem asa, consubstantiala, avea maretia maiestatii: simple, zambitoare, calde.
  Dumnezeu sa-l aiba in paza Lui !
  Virgil Bercea
  ,,Probabil ca unii dintre dumneavoastra va mai aduceti aminte vizita Maiestatii Sale Regele Mihai, in urma cu 20 de ani, la Oradea. Daca va aduceti bine aminte, atunci nimeni nu a vrut sa-l primeasca, doar noi. Si a venit - eu am pozele de-atuncea - in capela. La intrarea liceului scria Biserica Greco-Catolica va asteapta, bine ati venit, Maiestatea Voastra. Apoi a intrat, impreuna cu Regina, dusi de doi copii. A urcat acolo unde era altarul la data respectiva, si a intrat prin usile imparatesti, pentru ca regele, intotdeauna, unsul Domnului fiind, are dreptul. Dupa 20 de ani, Maiestatea Sa se intoarce in casa Tatalui. A fost Regele tuturor romanilor. Maiestatea Sa iertat pe toti si totul. Inclusiv acest gest de a nu fi fost primit la Oradea.
   (...) Dar ce ramane pentru noi, dragilor? Dumneavoastra, care aveti parul alb, v-am auzit cantand Imnul Regelui. Noi, care am fost crescuti in timpul regimului stiti, si dumneavostra exact ce am fost invatati. Dar, dincolo de aceste lucruri, acasa ni se spuneu anumite lucruri. Eu am stiut constant despre ce inseamna regale. Un om, un rege, putem sa spunem, fara sa gresim, de o umilinta extraordinara dar de o demnitate regala. Un om care nu a facut compromiuri de nici un fel. Cat de mare nevoie avem de acest tip de personlitati! Este o marturie a romanilor, acum, la Bucuresti, extraordinra. Nu stim exact ce ramane dincolo de aceasta. Vedeti, arcul de timp in care s-a incercat o spalare a creierelor, a tuturor, noua,  fost destul de mare. Amintirile sunt acelea care sunt – har domnului ca televiziunile ne spun acuma mai multe despre Maiestatea Sa. Cat ar fi de bine ca noi, romanii sa ne regasim acea demnitate regala, care ne-a fost imprimata dintru inceput. Un rege dac si un imparat roman. Si, apoi, un rege, care astazi ni se duce. Reusim sa facem niste legaturi peste timp? Ar fi extraordinar. Apoi, din atitudinea Maiestatii Sale ar trebui sa invatam, la fel, sobrietatea. Nu era un tip locvace dar, vedeti, anumite propozitii care apar pe ecranele televizoarelor – cat de multa intelepciune, cat de mult adevar, cat de multa demnitate transpar prin aceste cuvinte. Preluam noi ceva din aceste lucruri? Parerea mea este ca Maiestatea Sa se odihneste in imparatia cerurilor doar daca noi invatam ceva si daca nu uitam. Foarte important. Bunul Dumnezeu sa-i faca parte cu dreptii, sa-l odihneasca in imparatia cerurilor, iara noua, romanilor lui, tuturor romanilor lui, sa ne dea lumina, intelepciunea, demnitatea. Amin.
  Daniel Dancea
  Acum trei ani, realizam un interviu cu fostul adjunct al Securitatii din Timis, Radu Tinu. La moartea Regelui Mihai, mi-am amintit un fragment din acest interviu in care fostul securist a folosit, referindu-se la Rege, apelativul „balbaitul”.
  Nici dupa moarte, Regele nu a scapat de ura fostului adjunct al Securitatii din Timis. In 15 Decembrie, Radu Tinu a postat pe pagina sa de Facebook urmatorul mesaj: ,,Neata , stie cineva cat va mai dura circoteca asta televizata cu Mihai Viteza ? Rog un monarhist.sa mi zica si.mie o fapta demna de lauda lui Mihai……nici macar nu si a invatat fufele limba boborului pe care cica l a iubit……parerea mea”.
  E si asta o dovada a faptului ca dupa ’90 s-au instalat la Putere, tot comunistii. Iar vorba copilului ajuns deja celebru: ,,Regele s-a dus si noi am ramas cu comunistii".
  Credit foto portret: Emanuel Stoica
  Ramona Balutescu
  The post Ganduri, la plecarea Regelui Mihai appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In vara, Judas Priest revine la Bucuresti!


  [2017-12-28]
  Judas Priest va reveni, pe 22 iulie, la Romexpo, cu un concert in aer liber, in cadrul turneului Firepower. O productie fantastica, total noua, publicului din Romania. Un melanj de rock, ecrane led, pe o scena gigant cu multi decibeli si aceeasi muzica heavy metal care incanta inca din anii 70. Cu peste 40 de […]
  The post In vara, Judas Priest revine la Bucuresti! appeared first on Presa Oradea.
   Judas Priest va reveni, pe 22 iulie, la Romexpo, cu un concert in aer liber, in cadrul turneului Firepower. O productie fantastica, total noua, publicului din Romania. Un melanj de rock, ecrane led, pe o scena gigant cu multi decibeli si aceeasi muzica heavy metal care incanta inca din anii 70.
  Cu peste 40 de ani de activitate, cu un Grammy castigat pentru ,,Best Metal Performance" si cu ultimul material, ,,Redeemer of Souls" pe prima pozitie in US Billboard Top 200, Judas Priest tine in continuare stindardul sus dupa patru decenii de activitate.

  In prezent, Judas Priest pregatesc un nou album care va fi lansat in prima parte a anului 2018.
  Biletele pentru turneul Firepower se gasesc in format electronic pe iabilet.ro si in reteaua acesteia din toata tara. Pana pe 9 martie, pretul biletelor este cuprins intre 129 si 320 de lei in functie de categorie. Copiii cu varsta sub 7 ani au acces gratuit doar in categoriile B, C si D si trebuie sa fie insotiti de un adult posesor de bilet valid. Evenimentul este organizat de Metalhead, powered by Rock Fm.

  Formata la inceputul anilor ’70 in Birmingham de catre K.K. Downing si Ian Hill, in ’74 li s-a alaturat Rob Halford si Glenn Tipton astfel cristalizandu-se nucleul trupei. Dupa cateva incercari discografice precum ,,Rocka Rolla" si ,,Sad Wings of Destiny", au urmat 4 albume care au transformat Judas Priest intr-o formatie etalon.
  Tot Judas a fost una dintre primele formatii care au popularizat hainele si accesoriile din piele in randul comunitatii metal. Anii ’80 aduc deja maturizarea formatiei cu albume precum ,,British Steel", ,,Point of Entry", ,,Screaming for Vengance" si ,,Defenders of the Faith".

  A doua jumatate a anilor ’80 i-a gasit pe Judas Priest abordand o latura mai melodica a hard rock-ului cu albume precum ,,Turbo" si ,,Ram it Down".
  Totul a culminat cu ,,Painkiller" in 1990, album considerat de multi specialisti dar si fani ca fiind cheia de bolta a discografiei britanicilor.
  Ichim Vasilica
  The post In vara, Judas Priest revine la Bucuresti! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Vechi, dar mai bune ca ale noastre! Tramvaiele aduse din Berlin intra in circulatie dupa Revelion


  [2017-12-27]
  Second hand dar nu gioarse, asta a incercat sa le transmita oradenilor conducerea OTL saptamana trecuta. Daca reconditionarea la Arad a tramvaielor vechi din Oradea i-ar fi costat o jumatate de milion de euro, achizitionarea unora vechi modernizate costa in jur de 35.000 de euro bucata, cu tot cu transport. Tramvaiele care vor intra in […]
  The post Vechi, dar mai bune ca ale noastre! Tramvaiele aduse din Berlin intra in circulatie dupa Revelion appeared first on Presa Oradea.
   Second hand dar nu gioarse, asta a incercat sa le transmita oradenilor conducerea OTL saptamana trecuta. Daca reconditionarea la Arad a tramvaielor vechi din Oradea i-ar fi costat o jumatate de milion de euro, achizitionarea unora vechi modernizate costa in jur de 35.000 de euro bucata, cu tot cu transport.
  Tramvaiele care vor intra in circulatie din ianuarie 2018 sunt model Tatra KT4D fabricate in 1988-1990 si modernizate in 1996-1998 prin programul german de reconditionare.

  ,,Din ianuarie le vom pune in circulatie. Astazi OTL are 45 de tramvaie zilnic in functiune si 5 in rezerva. Avem 10 tramvaie Siemens noi si mai multe vechi. Pe langa cele 10 achizitionate, vrem sa mai cumparam inca 20 din Berlin si 10 noi, pe proiecte europene.  Modernizarea va fi un drum lung pe care va trebui sa mergem pas cu pas, dar constant. Aceste tramvaie costa 25.000 de euro plus 10.000 de euro transportul de la Berlin pana la Oradea. Am vrut sa le modernizam pe ale noastre la Arad dar cei de acolo ne-au spus ca sub o jumatate de milion de euro nu ni le pot reconditiona pentru ca sunt prea uzate"

  a declarat viceprimarul Mircea Malan care a fost completat de directorul OTL care a spus ca a modernizat la Arad doar partea electrica a unui tramvai si a costat 50.000 de euro.

  ,,Tocmai de aceea am fost bucurosi ca am gasit aceasta oferta. Tramvaiele sunt Tatra KT4D fabricate in 1988-1990 si modernizate in 1996-1998 prin programul german de reconditionare. Tramvaiele au 33 de locuri pe scaune si 66 in picioare, ating o viteza maxima de 60 km/h au sisteme de tractiune si comanda modernizate la fel ca si interiorul, exteriorul si cabina vatmanului.  Dispun de incalzire prin convectie, aeroterme, izolatie termica si fonica, amortizare socuri si vibratii, loc special pentru carucioare de copii si biciclete si instalatie audio de comunicare de la vatman. In urmatoarea perioada vom monta sistemele electronice de taxare si in ianuarie le vom introduce pe trasee"

  a spus directorul Viorel Mircea Pop.
  Pentru a creste salariile vatmanilor, dupa greva declansata in toamna, municipalitatea, impreuna cu conducerea OTL, a luat cateva decizii cu impact direct asupra pielii oradenilor. Timpii de asteptare pentru tramvaie au fost crescuti de la 6 la 8 minute in timpul saptamanii si de la 7 la 15 minute in zilele nelucratoare.

  Pentru ca multi oradeni se plang ca ingheata prin statii pana vine un tramvai si pentru ca nu ar vrea sa-si piarda din clienti, OTL spune ca va introduce un soft care sa le arate posesorilor de mobil, exact unde se afla tramvaiul pe traseu.

  ,,Noi putem face ca tramvaiul sa circule cu cate 10 oameni din 3 in 3 minute dar costurile le va plati tot oradeanul. Una dintre solutii ar fi achizitionarea acestui soft"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.
  Ichim Vasilica
  The post Vechi, dar mai bune ca ale noastre! Tramvaiele aduse din Berlin intra in circulatie dupa Revelion appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ambulanta Bihor in 2017: mai multe interventii cu masini din ce in ce mai proaste!


  [2017-12-24]
  Soferii, medicii si asistentii de la Serviciul de Ambulanta Judetean Bihor au avut in acest an, pana in noiembrie, 77.627 de interventii, cu 7,4% mai multe ca anul trecut, au asistat 63.913 persoane si 4.221 de copii si au intervenit la 264 de accidente auto, cu 10% mai multe decat in 2016. Cu ambulante din […]
  The post Ambulanta Bihor in 2017: mai multe interventii cu masini din ce in ce mai proaste! appeared first on Presa Oradea.
   Soferii, medicii si asistentii de la Serviciul de Ambulanta Judetean Bihor au avut in acest an, pana in noiembrie, 77.627 de interventii, cu 7,4% mai multe ca anul trecut, au asistat 63.913 persoane si 4.221 de copii si au intervenit la 264 de accidente auto, cu 10% mai multe decat in 2016.
  Cu ambulante din ce in ce mai vechi, unele cu mai bine de 900.000 de kilometri parcursi (dar despre care sefii lor spun ca sunt mai bune ,,ca la altii") acestia au facut fata anul acesta unui numar de 77.627 de interventii, cu 7,4% mai multe ca anul trecut. Conform managerului interimar, Liciniu Venter, in total, pana in luna noiembrie a anului 2017, la ambulanta au fost facute 97.023 solicitari la 112 (cu o crestere de 3,72% comparativ cu 2016), fiind asistate 63.913 persoane si 4.221 de copii.
  Echipajele au intervenit la 264 de accidente auto, cu 10% mai multe decat in 2016, ambulantele din dotare (61 operative, 44 pentru interventii) parcurgand peste 3,2 milioane de kilometri in acest an, cu 5,6% mai multi ca anul trecut. Cele mai solicitate unitati au fost cele din Oradea, Alesd si Marghita. In ceea ce priveste tipul afectiunilor la care s-a solicitat interventia ambulantei, cele mai multe, 616, au fost stopuri cardio-respiratorii, in crestere de la 555 in 2016.


  ,,In ceea ce priveste ambulantele, speram ca pana in vara sa primim unele noi. Am avea nevoie de cel putin 20"

  a spus Liciniu Venter.
  Despre voluntariat si proiectele in care a fost implicat SAJ Bihor a vorbit directorul economic Liviu Sabau. Acesta a spus ca in prezent sunt 126 de voluntari activi (persoane cu pregatire medicala, elevi, ingineri, juristi, economisti) in statiile si substatiile SAJ Bihor.

  ,,Ii multumim actorului Serban Borda pentru campania ,,Salveaza o inima. Poate chiar a ta!" finalizata cu achizitionarea a doua defibrilatoare automate, unul pentru Teatrul Regina Maria si unul pentru Universitatea din Oradea. Impreuna cu Asociatiei pentru Educatie si Siguranta Rutiera Romania am derulat o campanie prin care am invatat peste 300 de elevi din Bihor tehnicile de prim ajutor.
  Am mai instruit in acordarea de prim ajutor personalul medical de la ASCO, Aquapark Nymphaea, angajatii de la Teatrul Regina Maria, cei de la Arcadia sau Connectronics, in total, in jur de 1000 de persoane si-au insusit notiuni de baza in acoradrea de prim ajutor"

  a spus Liviu Sabau care a mai adaugat ca institutia a pus bazele unei colaborari cu Inspectoratul Scolar prin care, in 2018, vor fi instruite 300 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar.

  Medicul Ionela Gui, noul director medical al SAJ Bihor, a facut cateva recomandari odata cu apropierea sarbatorilor de iarna.

  ,,Pentru a se apara de afectiuni respiratorii, rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii, gripe, este recomandat ca populatia sa se imbrace adecvat, sa consume alimente diversificate, bogate in vitamine si sa aiba o dieta echilibrata si sanatoasa (carne de pui, vita, oua, produse lactate cu continut redus in grasimi, nuci, alune, migdale).
  Este importanta hidratarea corecta, 2 litri de apa pe zi. De asemenea, trebuie evitata abundenta si consumul excesiv de alimente si alcool la mesele traditionale. Daca problemele de sanatate persista, este importanta apelarea unui medic sau a celor de la centrele de permanenta sau, daca simptomologia este severa, apelarea la 112"

  a spus, printre altele, dr. Ionela Gui.
  Ichim Vasilica
  The post Ambulanta Bihor in 2017: mai multe interventii cu masini din ce in ce mai proaste! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Parcarea etajata de la fosta baza sportiva Vointa va fi data in folosinta in 2020!


  [2017-12-23]
  Trotuarele sufocate de masini din jurul Colegiului National ,,Mihai Eminescu" s-ar putea goli peste doi ani, odata cu construirea unei noi parcari supraetajate in zona strazilor Academiei - George Baritiu, pe locul fostei baze sportive Vointa. Cel putin asa se spera, mai ales ca, ,,hingherilor" care ridica masini nu li se va mai putea reprosa […]
  The post Parcarea etajata de la fosta baza sportiva Vointa va fi data in folosinta in 2020! appeared first on Presa Oradea.
   Trotuarele sufocate de masini din jurul Colegiului National ,,Mihai Eminescu" s-ar putea goli peste doi ani, odata cu construirea unei noi parcari supraetajate in zona strazilor Academiei - George Baritiu, pe locul fostei baze sportive Vointa. Cel putin asa se spera, mai ales ca, ,,hingherilor" care ridica masini nu li se va mai putea reprosa ca nu exista locuri de parcare.
  Conform municipalitatii, scopul este imbunatatirea conditiilor de parcare a autoturismelor din zona centrala a Oradiei si constituie parte din programul de construire parcari supraterane si subterane in zona institutiilor publice din zona centrala a orasului.

  Pentru integrarea cladirii in fondul construit al zonei centrale si in vederea cresterii economice, se propune construirea unui complex multifunctional constand dintr-o parcare multietajata cu o arie desfasurata de 6.768 mp precum si o cladire de birouri avand aria desfasurata de 1.551,30 mp. Aceasta din urma va avea ca rezultat un front continuu, specific zonei centrale a orasului.
  Valoarea estimata a investitiei este de aproximativ 4,5 milioane de euro, inclusiv TVA. Realizarea investitiei va dura 18 luni.

  ,,Nu avem in momentul de fata o formula financiara pentru a sustine aceste lucrari. Exista posibilitatea sa reluam o formula pe care am mai folosit-o: formula credit-furnizor, in asa fel incat efortul de plata a parcarii sa fie distribuit pe mai multi ani"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Constructia va avea structura clasica de beton armat, iar cladirea de parcaj va avea doua intrari carosabile separate, avand in total doua fluxuri de intrare si doua de iesire din strada Academiei si strada George Baritiu.
  Parcarea va avea 340 de locuri in total, din care 325 locuri auto, 6 locuri pentru personae cu handicap si 9 pentru motociclete.

  ,,Vom demara licitatia in aceasta iarna, iar dupa adjudecare va urma o durata de aproximativ 3 luni de zile pentru realizarea proiectului tehnic si inca un an si jumatate pentru finalizarea lucrarilor.  Astfel, in cursul anului 2020, in primavara, daca totul este in regula, ar urma sa se dea in functiune aceasta parcare"

  a aratat primarul, care a precizat si ca vor ramane in functiune cinci dintre terenurile de tenis existente in fosta baza sportiva Vointa.
  Prin realizarea acestui obiectiv se are in vedere eliberarea carosabilului de autovehiculele parcate si redarea trotuarului pietonilor in zona centrala.
  Ichim Vasilica
  The post Parcarea etajata de la fosta baza sportiva Vointa va fi data in folosinta in 2020! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Nu strica sa o aveti in biblioteca: ,,Bun venit in univers. Ghid astrofizic"!


  [2017-12-22]
  Una dintre cele mai populare carti de stiinta din top 10 Forbes din 2016 ,,Bun venit in univers. Ghid astrofizic", inclusa si pe lista bestseller a publicatiei New York Times, a aparut la editura Nemira, in colectia ,,Anticipatia de nonfictiune". Cartea poate fi cumparata la pretul de 90 de lei (72 de lei cu reducere […]
  The post Nu strica sa o aveti in biblioteca: ,,Bun venit in univers. Ghid astrofizic"! appeared first on Presa Oradea.
   Una dintre cele mai populare carti de stiinta din top 10 Forbes din 2016 ,,Bun venit in univers. Ghid astrofizic", inclusa si pe lista bestseller a publicatiei New York Times, a aparut la editura Nemira, in colectia ,,Anticipatia de nonfictiune". Cartea poate fi cumparata la pretul de 90 de lei (72 de lei cu reducere 20% in perioada sarbatorilor).
  Pornind de la foarte popularul curs introductiv in astronomie tinut la Universitatea Princeton din SUA, Neil deGrasse Tyson, Michael A. Strauss si J. Richard Gott scriu pe intelesul tuturor despre planete, stele, galaxii, gauri negre, calatoria in timp si multe altele, potrivit editurii Nemira.

  Intr-un stil incitant, autorii povestesc despre cele mai recente descoperiri in astrofizica, purtandu-si cititorii de la Sistemul nostru solar pana la cele mai indepartate regiuni ale Universului cunoscut: Cum traiesc si cum mor stelele? De ce nu mai este Pluto planeta? Ce sanse sunt sa existe viata pe alte planete? Cum a luat nastere Universul? Suntem singuri sau facem parte dintr-un Univers multiplu?

  ,,A citi cartea aceasta este ca si cum ai primi un tur ghidat printr-un muzeu privat. Printre exponate se numara legile miscarii ale lui Newton, ce se intampla dupa ce Soarele nostru se stinge, cum se masoara spatiul dintre stele, ce este cu Big Bang-ul si posibilitatea vietii in alte galaxii"

  scrie Publishers Weekly.

  ,,Vom incepe cu stelele, apoi ne vom inalta si vom depasi galaxia noastra, aruncand o privire asupra Universului, ba chiar si dincolo de el. Cum spunea Buzz Lightyear in «Povestea jucariilor/ Toy Story»? «Catre infinit si dincolo de el!» Traim intr-un Univers imens. Vreau sa va familiarizez cu marimea si scara Cosmosului, care este mai intins decat va puteti inchipui. Este mai fierbinte, mai dens si mai rarefiat decat va imaginati. Tot ce stiti despre Univers este mai putin exotic decat este el cu adevarat"

  spune Neil deGrasse Tyson.

  Neil deGrasse Tyson este director la Departamentul Hayden Planetarium al American Museum of Natural History. A publicat mai multe volume, printre care ,,Space Chronicles. Facing the Ultimate Frontier", si a fost gazda documentarului ,,Cosmos: A Spacetime Odyssey", care a castigat premiul Emmy.
  Michael A. Strauss este profesor de astrofizica la Universitatea Princeton. Richard Gott este profesor de astrofizica la Universitatea Princeton, iar printre cartile pe care le-a semnat se numara ,,The Cosmic Web: Mysterious Architecture of the Universe".
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cupa Fotoreporterilor Bihoreni castigata de Ciprian Iovan de la Crisana


  [2017-12-20]
  Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" organizeaza la fiecare inceput de an expozitii alcatuite din cele mai reusite imagini realizate de fotoreporterii Bihoreni, pe parcursului anului curent. La editia a doua au fost trimise 86 de lucrari. Dupa jurizare, pe primele doua locuri s-au clasat fotografii ale jurnalistilor de la Crisana, Ciprian iovan si Remus Toderici. […]
  The post Cupa Fotoreporterilor Bihoreni castigata de Ciprian Iovan de la Crisana appeared first on Presa Oradea.
   Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" organizeaza la fiecare inceput de an expozitii alcatuite din cele mai reusite imagini realizate de fotoreporterii Bihoreni, pe parcursului anului curent. La editia a doua au fost trimise 86 de lucrari. Dupa jurizare, pe primele doua locuri s-au clasat fotografii ale jurnalistilor de la Crisana, Ciprian iovan si Remus Toderici.
  Dupa succesul de care s-a bucurat prima expozitie vernisata pe 6 ianuarie 2017 in Galeria ,,Euro Foto Art" din Oradea, pentru editia a doua au fost invitati sa participe acei fotoreporteri bihoreni, care intre timp au devenit membrii ai Clubului Fotoeporterior Bihoreni, care functioneaza in cadrul Asociatiei ,,Euro Foto Art" cu colectii de 10 imagini fotografiate in anul 2017 in judetele Bihor si Hajdú Bihar (HU). Invitatii de onoare din acest an au fost fotoreporterii din judetul vecin Hajdú Bihar (HU).

  La editia a doua au trimis 86 de lucrari realizate de cei 6 fotoreporteri bihoreni, respectiv 3 fotoreporteri din judetul Hajdú Bihar (HU).  Juriul format din criticul de arta  dr. Ramona Novicov si artisti fotografi dr. Teodor Pantea  EFIAPs si Stefan Tóth AFIAP au primit lucrarile pentru jurizare codificate, fara sa cunoasca numle autorilor.
  In urma jurizarii au fost acceptate pentru expozitie 72 de imagini realizate de fotoreporterii: Ciprian Iovan (ziarul ,,Crisana"- RO), Csaba Kovács din Berettyóújfalu (HU), Péter Kovács din Püspökladány ziarul ,,Hajdu Bihari Napló", Tibor Oláh din Debrecen (Agentia M.T.I – HU), Ovi D. Pop EFIAP (saptamanalul ,,Zi de Zi" – RO), Ovidiu Salagean (RO), Lorand Szilagyi (saptamanalul ,,Bihoreanul" – RO), Gille Otto Szombati (ziarul ,,Reggeli Újság" – RO) si Remus Toderici (ziarul ,,Crisana"- RO).

  In urma punctajelor acordate locul I, respectiv Cupa Fotoreporterilor Bihoreni a revenit fotoreporterului Ciprian Iovan (ziarul ,,Crisana"), care a obtinut 270 puncte. Doar la un punct de diferenta, cu 269 de puncte, locul II a revenit  fotoreporterului ziarului ,,Crisana"  Remus Toderici (RO). Pe locul III s-a clasat fotoreporterul Agentiei MTI, Tibor Oláh din Debrecen (HU).
  La fel, doar la o diferenta de 1 punct, pe locul IV s-a clasat fotoreporterului Ovi D. Pop EFIAP (saptamanalul ,,Zi de Zi"). Locul V a obtinut fotoreporterul Lorand Szilagyi (saptamanalul ,,Bihoreanul"). Locul VI a revenit fotoreporterului Péter Kovács (ziarul ,,Hajdu Bihari Napló") Debrecen (HU).

  Vernisajul expozitiei si inmanarea festiva a Cupei Fotoreporterilor Bihoreni va avea loc in preambulul editiei a VI-a a Festivalului International de Fotografie ,,Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly", sambata 06 ianuarie 2018, ora 11:00, in salile de expozitii al Colectiei de Tehnica si Arta Fotografica ,,Stefan Tóth István" din cadrul Muzeului Cetatii si Orasului Oradea. Dupa vernisajul Expozitiei Fotoreporterilor Bihoreni de la Oradea expozitia urmeaza sa fie redeschisa si in municipiul infratit cu Oradea, orasul Debrecen (HU).
  Expozitia Fotoreporterilor Bihoreni organizata de Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" in partenerat cu Primaria Municipiului Oradea, Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, respectiv Clubul Fotografic ,,Nufarul" va ramane la dispoziia publicului pana la data de 19 ianuarie 2018.
  Ichim Vasilica
  The post Cupa Fotoreporterilor Bihoreni castigata de Ciprian Iovan de la Crisana appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress