Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru OradeaPress.
 • Zilele Teatrului Independent, la Oradea


  [2016-02-12]
  Teatrul Szigligeti din Oradea organizeaza Zilele Teatrului Independent, proiect care are in vedere promovarea organizatiilor culturale independente autohtone, respectiv a formelor de arta contemporana. In cadrul programului, in luna februarie, vor fi gazduite trei spectacole: Scoala femeilor - comedie, de Moliére, prezentata pe 15 februarie, ora 19.00, in Sala Mare (fara supratitrare) de Teatrul Spectrum […]
  The post Zilele Teatrului Independent, la Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Szigligeti din Oradea organizeaza Zilele Teatrului Independent, proiect care are in vedere promovarea organizatiilor culturale independente autohtone, respectiv a formelor de arta contemporana.
  In cadrul programului, in luna februarie, vor fi gazduite trei spectacole: Scoala femeilor - comedie, de Moliére, prezentata pe 15 februarie, ora 19.00, in Sala Mare (fara supratitrare) de Teatrul Spectrum din Targu Mures,

  Fade Out – Spectacol de teatru-dans inspirat din piesa ,,Si cu violoncelul ce facem?" de Matei Visniec, pus in scena de Compania András Lóránt din Targu Mures pe 18 februarie, ora 19.00, Format studio in Sala Mare si Kampf – Spectacol de teatru-dans pus in scena pe 21 februarie, ora 19.00, Studioul Szigligeti de M Studio din Sfantu Gheorghe.

  Biletele se pot cumpara de la casieria teatrului, deschisa de marti pana vineri intre orele 11.00 - 17.00, respectiv cu o ora inaintea fiecarui spectacol.
  Ichim Vasilica
  The post Zilele Teatrului Independent, la Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ministrul Educatiei, la Oradea. Plin de bune intentii dar total rupt de realitate!


  [2016-02-12]
  Vizita ,,de lucru" a ministrului Educatiei, Adrian Curaj, la Oradea. Dupa ce s-a intalnit cu elevii la Universitatea din Oradea, in cadrul serbarii a 10 ani de la infiintarea Consiliului National al Elevilor, joi, 11.02.2016, a vizitat Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bihor si a raspuns intrebarilor jurnalistilor. Ca de obicei, in chestiunile arzatoare Curaj a […]
  The post Ministrul Educatiei, la Oradea. Plin de bune intentii dar total rupt de realitate! appeared first on Presa Oradea.
   Vizita ,,de lucru" a ministrului Educatiei, Adrian Curaj, la Oradea. Dupa ce s-a intalnit cu elevii la Universitatea din Oradea, in cadrul serbarii a 10 ani de la infiintarea Consiliului National al Elevilor, joi, 11.02.2016, a vizitat Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bihor si a raspuns intrebarilor jurnalistilor. Ca de obicei, in chestiunile arzatoare Curaj a fost lacunar si evaziv dovedind mai degraba ca are abilitati de politician decat de tehnocrat.
  Pentru ca a vrut sa auda ,,vocea celor dedicati scolii" Adrian Curaj a stat prima data de vorba cu inspectorii ,,pentru a rezolva problemele cu care acestia se confrunta". Intrebat de jurnalisti cu privire la cresterea nejustificata, peste noapte, a numarului de clase cu predare in limba maghiara in Bihor, ministrul Adrian Curaj a aplicat tactica lui Alin Novac-Iuhas, aceea de a bagateliza problema reala folosindu-se de limbaj.


  ,,Nu au fost presiuni. Au fost doar discutii normale, dialog, dar dupa inscrieri nimeni nu va accepta clase subdimensionate".

  In ceea ce priveste politizarea sistemului educational, directorii din scoli si oamenii din inspectorate, ministrul a spus ca lucrurile vor fi schimbate.

  ,,Anul acesta, pana plec, vreau sa avem o metodologie si sa fie chiar date concursuri pentru posturile de directori si de sefi la inspectorate. Am pus la punct cinci criterii foarte importante care vor exclude politizarea. Primul dintre ele este acela ca niciun sef de inspectorat care a picat concursul nu va mai putea ramane cu delegatie. Dupa cele cinci criterii vom alege un sef interimar pana la urmatorul concurs"

  a spus ministrul.

  Culmea este ca insusi inspectorul care statea langa el, seful ISJ Bihor - Alin Novac-Iuhas, dupa ce picase examenul, primise hartie pentru a ramane in functie, semnata chiar de Curaj.
  Tras de maneca de ziaristi, Curaj s-a comportant exact ca un scolar care isi pregatise lectia, bucuros ca poate raspunde:

  ,,A fost un caz special, domnul Iuhas era inspector sef de doar doua luni, nu venise de bine in functie si facuse foarte multe lucruri bune asa ca am dorit sa-l pastram pana la urmatorul examen, care va fi curand".


  Adica, in acceptiunea ministrului, unde-i lege e loc si de tocmeala!
  Despre mirificul invatamant romanesc care nu are nici macar o universitate in topurile mondiale!
  O alta intrebare pusa de ziaristi a vizat discursul laudativ si pompos pe care ministrul il are in permanenta la adresa invatamantului romanesc, in contextul in care nicio universitate din tara nu se afla in vreunul din topurile importante la nivel mondial.

  ,,Nu este o atitudine deplasata. Sunt mandru de invatamantul romanesc. Avem medici pregatiti in Romania care sunt cautati in tari cu o pregatire universitara din top si studenti care vin sa studieze in Romania si care provin din acele tari. Am incredere in autonomia universitara, mai ales ca am coordonat cu evaluatori straini 70 de universitati din tara si aprecierile lor au fost in permanenta pozitive.  Unele fac adevarate minuni in mediul local, pregatesc tineri pentru societati comerciale sau multinationale performante care ajuta comunitatile locale sa se dezvolte. In plus, universitatile din aceste topuri au bugete impresionante"

  a argumentat ministrul, care pus in fata exemplului unei universitati cu buget mai mic decat Universitatea Babes Bolyai din Cluj dar care se afla in prima jumatate a unuia din topurile mondiale importante, a spus ca ,,acelea sunt exceptii".
  Mai mult, a facut chiar aluzii negative la adresa criteriilor de performanta ale acestor topuri, sugerand ca institutiile superioare de invatamant nu sunt doar niste cifre, pe principiul ca daca nu ne conformam principiilor, vina nu poate fi decat a principiilor sau a celor care le stabilesc.

  In concluzie, desi la nivel de intentii actualul ministru al Educatiei sta bine, este foarte clar ca nu prea are habar de nivelul real din scolile romanesti si ca nici nu va fi in stare sa schimbe ceva pentru ca nu poti construi nimic solid daca nu pornesti de la premise realiste, de la o analiza clara care sa iti arate unde esti pe scara valorii.
  Ichim Vasilica
  The post Ministrul Educatiei, la Oradea. Plin de bune intentii dar total rupt de realitate! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Degringolada de la Minister, lipsa educatiei si dezinteresul, fac din Romania una din taraile cu cei mai multi bolnavi de cancer din Europa


  [2016-02-12]
  Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a organizat luni, 1 februarie 2016, o masa rotunda la care au participat cei mai importanti specialisti din judet. Acestia au discutat atat despre problemele cu care se confrunta cei care profeseaza in acest domeniu cat si despre masurile de imbunatatire […]
  The post Degringolada de la Minister, lipsa educatiei si dezinteresul, fac din Romania una din taraile cu cei mai multi bolnavi de cancer din Europa appeared first on Presa Oradea.
   Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a organizat luni, 1 februarie 2016, o masa rotunda la care au participat cei mai importanti specialisti din judet. Acestia au discutat atat despre problemele cu care se confrunta cei care profeseaza in acest domeniu cat si despre masurile de imbunatatire a situatiei la nivel local.
  Ministerul Sanatatii este in general inconstant cand vine vorba de masurile luate impotriva cancerului. Pe de o parte a finantat campania pentru depistarea cancerului de col uterin, pe de alta parte, cu privire la raportarile care trebuie adunate in registre speciale, exista de 8 ani o Lege careia nu i s-au stabilit norme de aplicare.

  In acest context, la nivel local nu se pot face prea multe lucruri, mai ales cu privire la preventie.
  Fost ministru al Sanatatii: am ramas socat sa vad zeci de mii de doze de vaccin expirate!
  Depre problemele referitoare la cancer au vorbit la DSP Bihor fostul ministru al Sanatatii - Ladislau Ritli, sefa Centrului de Oncologie din Oradea - Simona Mihutiu, directorul medical al Spitalului Judetean - Lucia Daina, medicii Silviu Marius Corbu si Alina Venter, alaturi de specialistii de la DSP Bihor.

  ,,Oncologia este o profesie grea. Este a doua patologie a judetului si avem doar 9 oncologi, incomparabil cu neurologii, spre exemplu, unde sunt cel putin 20. Ca sa facem fata ar trebui un numar dublu sau triplu de specialisti. Suntem pe locul doi in Europa la incidenta cancerului si avem, in toata tara, un singur registru de cancer, in Bihor. Exista de 8 ani o Lege care prevedea existenta unor centre regionale care ar fi trebuit sa adune aceste date, dar care nu are norme de aplicare. Cum e posibil asa ceva?"

  s-a intrebat retoric Simona Mihutiu sefa Centrului de Oncologie din Oradea.

  La fel de critic a fost si fostul ministru al Sanatatii - Ladislau Ritli cand a venit vorba despre implicarea oficialitatilor.

  ,,Daca in judetul Bihor avem in jur de 2.500 de bolnavi de cancer depistati anual, pe oncopediatrie sunt doar 25. Cancerul este in ultima instanta o boala genetica iar asta se vede cel mai bine la copii. Trebuie sa facem profilaxie la adulti, incepand de la copii.
  S-a incercat asta si la nivel national, dar a fost un esec total, asta pentru ca Ministerul Sanatatii nu a pregatit, asa cum trebuia, aceste masuri.
  Cand am ajuns eu ministru am ramas socat sa vad ca in problema vaccinului pentru cancerul de col uterin care trebuia administrat la fetite, aveam in depozit 30.000 de doze, plus 30.000 de doze expirate si fusesera administrate doar 30.000 si acelea cu mari greutati si scandaluri. Daca acea vaccinare s-ar fi facut asa cum trebuia s-ar fi vazut in statisticile de astazi alte rezultate.


  Suntem pe locul I la incidenta cancerului de col uterin depistat in stadii avansate. Pentru a depasi aceasta situatie ar trebui ca, in decurs de un an, sa trecem prin screening cel putin 1,5 milioane de femei"

  a spus Ladislau Ritli care a povestit si despre ignoranta si incapatanarea de a intelege situatia si a actiona a unor comisii parlamentare formate chiar din medici.
  Educatia sanitara a fost dusa in derizoriu!
  Pe langa lipsa de interes, de initiativa sau pur si simplu ignoranta oficilitatilor, exista si o opozitie puternica a cetatilor si a societatii civile, ,,informata de pe net" de tot felul de ,,bine-voitori" care nu au pus in viata lor mana pe o carte de medicina.


  ,,Stilul de viata este responsabil in 80% din cazuri pentru aparitia sau dezvoltarea cancerului. In anii 80' a fost scoasa Educatia pentru Sanatate din scoala iar aceasta materie ar fi facut mult bine daca s-ar fi predat in continuare. Daca nu ii educam pe copii, degeaba cheltuim apoi bani pe programe precum renuntarea la fumat.
  Educatia sanitara ar salva fonduri importante pentru ca banii investiti pentru prevenire si depistare ar fi mult mai putini, comparativ cu cei pe care statul ii cheltuie pentru medicamente si spitalizare. Trebuie reluata aceasta materie in scoala, altfel vom vedea in continuare ca varsta celor cu cancer va scadea.
  Apoi cred ca ar trebui facute cunoscute mai multe cazuri ale unor cetateni care au scapat de cancer pentru ca l-au depistat la timp, ar trebui anulata aceasta cancerofobie, care ii face pe oameni sa aleaga mai degraba ,,sa nu stie ca au" decat sa isi faca analize pentru a vedea daca sunt bolnavi. In Occident este o rata de vindecare a cancerului de 70 - 80% pentru ca este depistat la timp iar in Romania o rata de mortalitate de 70 - 80% pentru ca boala este depistata in stadii avansate."

  a spus medicul oncolog Silviu Marius Corbu.

  ,,In ceea ce priveste vaccinurile am observat pe statistici ca incidenta heptatite B a scazut foarte mult in ultimul timp si asta datorita faptului ca dupa anii 90' s-a introdus vaccinarea. Despre introducerea Educatiei Sanitare in scoala, noi am facut demersuri puternice in ultimele luni. Ne-am intalnit cu 9 parlamentari din judet care ne-au promis ca ne vor sprijini.  Anul trecut s-a introdus religia iar Educatia Sanitara a fost dusa in derizoriu pentru ca s-a accentuat doar pe latura de educatie sexuala".

  a spus directorul adjunct al DSP Bihor - Zoia Bitea.
  Teste GRATUITE dar fara doritoare!
  Lipsa de implicare a cetatenilor este vizibila si atunci cand ar trebui sa-si verifice gratuit starea sanatatii cum, este in cazul testarilor pentru depisatarea cazurilor de cancer de col uterin sau a cancerului mamar.

  ,,Doar 10% dintre romance isi fac mamografii in timp ce, in Ungaria spre exemplu, isi fac aceste teste 70% dintre femei. O simpla palpare de catre specialist a sanului, combinata cu o radiografie ar ajuta la salvarea multor vieti"

  a spus Alina Venter specialista in radiologie si imagistica medicala. Acelasi dezinteres si cand vine vorba de testarile Babes Papanicolau.

  ,,Cred ca cel mai important este sa prevenim. Din pacate pe screeningul de cancer uterin am ramas cu bani necheltuiti pentru ca oamenii nu au fost interesati. Este adevarat ca am avut multe femei care au fost doritoare sa isi faca testul, apoi a fost cateva luni intrerupta finantarea si cand au revenit banii numarul doritoarelor a fost mult mai mic.  La Spitalul Judetean, in 2015 am avut 120.000 de lei alocati pentru screening, dar am cheltuit doar 85.000 de lei. Am testat 921 de femei si au fost pozitive 5,42% din teste. Ne asteptam la o mai mare implicare, mai ales ca este gratuit. Poate ar trebui introdusa obligativitatea lui"

  a spus Lucia Daina - directorul medical al Spitalului Judetean.
  Conform DSP Bihor, la cele doua spitale care au putut face teste Babes Papanicolau, finantate de Ministerul Sanatatii, Spitalul Judetean si Spitalul Pelican, s-au testat in 2013 - 4.453 de persoane, in 2014 - 1.651 si in 2015 - 1.923.
  Ichim Vasilica
  The post Degringolada de la Minister, lipsa educatiei si dezinteresul, fac din Romania una din taraile cu cei mai multi bolnavi de cancer din Europa appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In sistemul educational din Bihor, eficientizarea este doar pentru catei!


  [2016-02-12]
  Politizarea institutiilor publice ramane o piatra de moara agatata de gatul eficientizarii, in Romania. Cel mai clar exemplu il reprezinta presiunile pe care UDMR-ul le-a facut prin interpusi la Inspectorat pentru ca numarul claselor maghiare sa fie mai mare, desi copiii sunt tot mai putin. Rezultatul? La scolile si clasele in care invata romani, eficientizarea […]
  The post In sistemul educational din Bihor, eficientizarea este doar pentru catei! appeared first on Presa Oradea.
   Politizarea institutiilor publice ramane o piatra de moara agatata de gatul eficientizarii, in Romania. Cel mai clar exemplu il reprezinta presiunile pe care UDMR-ul le-a facut prin interpusi la Inspectorat pentru ca numarul claselor maghiare sa fie mai mare, desi copiii sunt tot mai putin. Rezultatul? La scolile si clasele in care invata romani, eficientizarea e normala, la maghiari e sovinism!
  Scolile romanesti care au un numar mic de elevi pe clasa, cum este cazul Colegiului Tehnic Andrei Saguna, care avea o medie de 19-23 de elevi pe clasa, sunt comasate pentru eficientizare in timp ce cele cu predare in limba maghiara, unde media elevilor este uneori la limita minima admisa de Legea Educatiei, sunt trecute cu vederea. Pe judet, conform informatiilor oficiale de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bihor, media de elevi la clasele romanesti este de 25,75 de elevi pe clasa, la cele maghiare este de 22,03, cu mentiunea ca aici exista si clase care functioneaza cu cate 15 elevi.

  In felul acesta, copiii si profesorii romani sunt discriminati fiind nevoiti fie sa se mute de la o scoala la alta, fie, in cazul profesorilor, sa lucreze la doua-trei scoli pentru a-si face norma. Cei maghiari pot, bine mersi, sa invete in clase cu 15 elevi iar profesorii sa nu duca grija zilei de maine. UDMR-ul le tine spatele.
  Sase clase la sase elevi!
  Legea Educatiei Nationale este foarte clara. Ea spune ca intr-o clasa de liceu este musai sa fie in medie 25 de elevi, dar nu mai putini de 15, fara a preciza clauze speciale in ceea ce-i priveste pe elevii care invata in clase maghiare. Pornind de la ea, in ianuarie 2016, seful ISJ Bihor, Alin Novac-Iuhas, a vrut sa propuna la Ministerul Educatiei 36 de clase de predare in limba maghiara pentru ca a observat ca multi dintre elevii maghiari aleg sa meraga in clasa a IX-a la liceele si colegiile romanesti, unde vad ca se face mai multa carte decat la cele maghiare, lucru dovedit de rezultatele pe care scolile romanesti le au la Bacalaureat, comparativ cu cele maghiare.
  Directorii maghiar propusesera, la aproape acelasi numar de copii ca anul trecut, 41 de clase cu predare in limba maghiara, propunere total rupta de realitate care avea doar rostul de a pastra in sistem profesori cu carnet de membru UDMR.

  ,,Propunerea mea initiala a fost de 36 de clase pentru limba maghiara dar dupa ce am reanalizat impreuna cu directorii situatia, am convenit ca la cei 1.158 de levi, la o medie de 28 pe clasa, sa acordam 41 de clase"

  a spus Iuhas care a recunoscut ca, in prezent, sunt clase cu predare in limba mahiara in care sunt doar 15 elevi, mentionand ca va incerca ca in viitor acest lucru sa nu se mai repete.

  Pretentiile directorilor din scolile maghiare, marionete puse in functii de UDMR (nu ca cei de la scolile romanesti nu ar fi la fel, doar ca partidele politice care au pus directori in functie s-au tot rotit la ciolan), sunt cel putin deplasate daca ne gandim ca anul trecut la 1.152 de elevi, doar cu opt mai putini decat anul acesta, au fost propuse 35 de clase de-a IX-a. Cum ar veni, fata de anul trecut, numarul de elevi a crescut cu sase iar numarul de clase tot cu sase.
  Situatia nu va ramane insa asa pentru ca cele sase clase primite de la Inspectorat vor trebui umplute cu elevi iar daca ,,norma" minima nu va fi realizata ele nu vor putea functiona. Doar ca norma minima de la o clasa de elevi maghiari nu e totuna cu norma minima de la o clasa de romani. Unii sunt mai cu mot.
  Ministrul Educatiei, la Oradea: ,,nu au existat presiuni, ci dialog".

  Discutiile in Consiliul de Administratie care a aprobat numarul de clase au fost aprinse, singurul care a ramas pana la capat ferm cu privire la acestea a fost seful ISJ Bihor Alin Novac-Iuhas, care, intr-un tarziu, la presiunile si amenintarile oamenilor UDMR-ului, a cedat si el.

  ,,Nu le-as spune presiuni. Au fost discutii"

  a afirmat diplomat Iuhas care nu a vrut nici sa confirme nici sa infirme amenintarile. Mai mult, sursele Crisanei spun ca UDMR-istii ar fi aruncat in joc chiar cartea sovinismului, sustinand ca vor duce o campanie in care sa arate oradenilor ca actualul sef al inspectoratului ar avea ceva cu maghiarii.

  ,,Mie, in fata, nu mi-au spus ca as fi sovin!"

  a mai spus inspectorul sef.

  Joi, 11 februarie 2016, prezent la Oradea, ministrul Adrian Curaj cunostea foarte bine situatia (o dovada in plus ca presiuni au fost chiar si la nivelul Ministerului Educatiei) dar, la fel ca Iuhas, a ales sa fie diplomat:

  ,,Nu au existat presiuni, ci dialog. Nimeni insa nu va accepta ca dupa examene sa se creeze clase subdimensionate".

  In ceea ce priveste pozitia celorlalti inspectori din comisie, sursele Crisanei spun ca lucrurile au fost aranjate mai sus, unde prietenia intre UDMR si celelalte partide, PSD si PNL, ar face legea. Acestor sfori li se adauga si faptul ca UDMR-istii au adunat 4.500 de semnatari de la etnicii maghiari impotriva reducerii numarului de clase cu predare in limba maghiara.
  Indiferent de ce se va decide in vara, cand Iuhas si ministrul Educatiei spun ca nu vor permite clase cu un numar mai mici de elevi, un lucru este tot mai clar: in Bihor, eficientizarea este doar pentru catei.
  Ichim Vasilica
  The post In sistemul educational din Bihor, eficientizarea este doar pentru catei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • O parte din pictura originala din Pasajul Vulturul Negru a fost restaurata!


  [2016-02-11]
  La sfarsitul saptamanii trecute, au fost date jos schelele de la intrarea in Pasajul Vulturul Negru dinspre Piata Unirii. Pana in acest moment a fost restaurata o suprafata de cca 200 mp din pictura originala a cupolei pasajului si a peretilor aferenti. Lucrarile au fost impartite pe mai multe tronsoane, urmand sa fie executate succesiv […]
  The post O parte din pictura originala din Pasajul Vulturul Negru a fost restaurata! appeared first on Presa Oradea.
   La sfarsitul saptamanii trecute, au fost date jos schelele de la intrarea in Pasajul Vulturul Negru dinspre Piata Unirii. Pana in acest moment a fost restaurata o suprafata de cca 200 mp din pictura originala a cupolei pasajului si a peretilor aferenti.
  Lucrarile au fost impartite pe mai multe tronsoane, urmand sa fie executate succesiv dinspre Piata Unirii spre zona centrala a pasajului.

  Firma executanta a lucrarilor este Constructorul Salard.

  Termenul de finalizare a reabilitarii fatadelor interioare corespunzatoare etapei I, este 29 aprilie 2016, iar valoarea lucrarilor este de 3.651.85 lei (fara TVA).

  Cea de-a doua etapa, va consta in consolidarea partii metalice a cupolei Pasajului Vulturul Negru si se afla in faza de proiectare.
  Ichim Vasilica
  The post O parte din pictura originala din Pasajul Vulturul Negru a fost restaurata! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In 2015, in Bihor, mai multi bebelusi dar si mai multe avorturi!


  [2016-02-08]
  Saptamana trecuta Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a prezentat ultimul raport cu privire la sanatatea bihorenilor. Conform acestuia, in 2015 a crescut numarul de gravide care au sub 15 ani sau intre 15 si 19 ani, concomitent cu avorurile la aceste varste. Specialistii DSP Bihor spun ca sporul natural isi mentine valoarea negativa de […]
  The post In 2015, in Bihor, mai multi bebelusi dar si mai multe avorturi! appeared first on Presa Oradea.
   Saptamana trecuta Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a prezentat ultimul raport cu privire la sanatatea bihorenilor. Conform acestuia, in 2015 a crescut numarul de gravide care au sub 15 ani sau intre 15 si 19 ani, concomitent cu avorurile la aceste varste.
  Specialistii DSP Bihor spun ca sporul natural isi mentine valoarea negativa de la -2,43 la mia de locuitori in 2015, la -2,01 la mia de locuitori in 2014. In ceea ce priveste imbolnavirile, numarul acestora a scazut fata de 2014, dar pe primul loc sunt tot bolile aparatului respirator, urmate de boli ale aparatului digestiv.

  Cazurile noi de diabet zaharat sunt in crestere in 2015 (2.642 de cazuri noi de imbolnavire) fata de anul 2014 (2.489 cazuri noi de imbolnavire). Numarul de cazuri noi diagnosticate ca tumori este de 2.443 in 2015, in crestere fata de 2.350 in 2014.
  In primele 9 luni ale anului 2015 au fost depistate 4.229 de gravide comparativ cu anul 2014 cand au fost depistate 3.909 gravide. In aceeasi perioada au fost inregistrate 1.367 de avorturi, cu 271 mai multe decat in 2014 cand au fost inregistrate 1.096 avorturi.

  ,,Ingrijoratoare este cresterea mortalitatii infantile, de la 6,4 la mie in 2014 la 9,4 la mie in 2015. Suntem sub media pe tara, care este de 10,11 la mie, dar o crestere de trei procente intr-un singur an este mult. Ne-am gandim sa derulam un proiect european, un fel de caravana prin care sa le explicam la viitoarele mame sau le cele care au nou-nascuti, cum sa se comporte cu ei.
  Din statisticile noastre, aceste decese apar in perioadele de toamna-iarna si dovedesc un acces la supraveghere al gravidei, deficitar. Cauzele sunt multiple dar tin de migratia mamicilor care au servicii in alte tari si care nu merg regulat la controale.  Un alt lucru ingrijorator il reprezinta faptul ca a crescut numarul de gravide care au sub 15 ani sau intre 15 si 19 ani, concomitent cu avorurile la aceste varste. Cred ca se impune reintroducerea educatiei pentru sanatate in scoli"

  a spus Daniela Rahota, directorul executiv al DSP Bihor, intr-o conferinta de presa care a avut loc pe 3 februarie la sediu institutiei.
  Ichim Vasilica
  The post In 2015, in Bihor, mai multi bebelusi dar si mai multe avorturi! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati


  [2016-02-08]
  Eu cred cu tarie ca indemnul de a nu-ti usca pisica in cuptorul cu microunde a fost trecut in prospect din cauza unor romani. Pe cale de consecinta, la intrarea in Norvegia - si in alte tari mai spalatele decat a noastra - ar trebui sa se imparta fluturasi de folosinta a acelei tari, pentru […]
  The post Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati appeared first on Presa Oradea.
   Eu cred cu tarie ca indemnul de a nu-ti usca pisica in cuptorul cu microunde a fost trecut in prospect din cauza unor romani. Pe cale de consecinta, la intrarea in Norvegia - si in alte tari mai spalatele decat a noastra - ar trebui sa se imparta fluturasi de folosinta a acelei tari, pentru romani, cu indemnuri: ,,Va rugam AICI nu ne mancati lebedele, nu hacuiti porcul in balcon si nu va snopiti copiii. Pentru ca noi suntem altfel". Daca esti de acord, intri acolo. Daca nu, faci o rasucire spectaculoasa pe calcaie si pleci.
  M-as fi tinut departe de cazul familiei Bodnariu daca n-as fi vazut fotografii de la protestul de la Oradea de sambata, 23 ianuarie. Pot intelege ca o mana de oameni cu o anumita agenda, oricare ar fi ea, poate strange o alta mana de oameni sa protesteze pentru diverse, dar mi se pare trist ca am vazut in acel amalgam oameni decenti si cu ganditorul ceva mai aerisit, care nu ar fi trebuit sa fie acolo. Sau oameni cu ganditorul nu prea aerisit, dar macar de buna credinta in cele ale societatii, care n-ar fi trebuit sa fie acolo, iar.
  Cer prea mult daca astept de la Oradea sa GANDEASCA inainte de a raspunde la invitatia la un protest? Imi placea sa cred ca nu. Si sunt dezamagita. Dar, cum o groaza de oameni au gasit de cuviinta sa mazgaleasca steagul Norvegiei cu diverse indemnuri sau afirmatii, nu toate intocmai suave, va ofer si parerea mea, aici.
  Negociem numarul de palme?
  Asadar, o familie din Norvegia, in care e si un roman (cu nume, simtire, buletin sau frasu' stie ce altceva in afara deprinderii de a-si pocni copiii) este despartita de cei cinci copii, pana cand se decide soarta lor. Prin munca unei institutii oficiale, care cu asta se ocupa in Norvegia - cu binele copiilor. Boooooon, si aici intervine corul bocitoarelor, care spune ca nu ai voie sa desparti copiii de parintii lor. Nt, nu e asa. Dar, cum in nomenclatorul meseriilor, bocitoarele tin de capitolul ,,religie", sa vedem povestea asta din unghi religios.
  Uneori, lucruri ce par de necurmat, de nedaramat, de neclintit nu mai raman in picioare. Hai, ca tot va place subiectul, sa ne aducem aminte de povestea cu Sodoma si Gomora, si de negocierile pentru distrugerea sau ne-distrugerea sa cu pucioasa si ce mai era disponibil in arsenal. Asadar, cati drepti trebuie sa fie intr-o cetate, ca sa n-o distrugi? Si cat trebuie maltratat un copil ca sa il salvezi din mainile celui care-l maltrateaza?

  Veti arunca pe masa vastul domeniu paremiologic al romanului cu pisica uda de mai sus, gen ,,Unde da mama, creste", ,,Eu te-am facut, eu te-omor" si altele. Putem, oare, intelege ca, daca la noi analfabetismul e la ordinea zilei (regret, dar chiar si prin universitati…), unele tari au decis de o vreme ca nu doresc sa ramana in Evul Mediu? Psihologii spun ca dupa o palma vine mereu alta - prapastia e intre ,,o palma" si ,,fara palme", nu intre ,,sase palme" si ,,sapte palme". Desi, vorbind cu voi, astia, abuzatii in copilarie, care considerati firesc ca plodul sa fie batut de parinti, ar fi interesant, macar ca test social, de la cata bataie in sus credeti ca ar trebui sa fie salvat un copil. Da, chiar de parintii sai. Salvat de la bataia parintilor sai. Salvat din Evul Mediu timpuriu romanesc.
  ,,Ubi bene ibi patria" era sloganul ratacitorilor. Raspunsul cetateanului, fata de cel de pe drum, e ,,La Roma te porti precum Romanii". Ca sa traduc, celor carora le e mai greu de procesat: esti roman, vrei la mai bine - trebuie sa respecti regulile tarii gazda. Nu e vina norvegianului ca bizonul carpatin nu intelege ca regulile sunt altele in Norvegia. Si ca bataia incepe ceva mai repede, ca definitie, decat la noi, in tara ciobanului ce barfeste cu oaia, filosofic, scatoalca degraba-cauzatoare-de-moarte pe care poate-o va primi.

  Toti cei care ati iesit urland ca familiile X si Y si Z nu trebuie despartite, ati incurajat agresarea copiilor. Ati sarit peste posibilitatea ca oamenii aia de la Barnevernet chiar isi fac datoria, dupa legile tarii aleia. Ati pus botul la zaharelul cu nerespectarea libertatii religioase - ba chiar la persecutie. Trist. Pentru tura viitoare de proteste va sugerez un car alegoric cu copiii pe care i-ati plasat acum in fata, la protest, si cu niste calugarasi care sa-i biciuiasca. Si, dupa fiecare tura, episcopul anex fiecarui cult sa spuna la microfon: ,,Vedeti? Coafura rezista! Copiii inca rezista! Nu trebuie despartiti de parinti".
  ,,Ecumenism" mizer…
  Pentru ca protestul de la Oradea, care a avut loc in Saptamana Ecumenica de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, a reusit ceea ce sarmana octava ecumenica nu putuse: sa-l scoata chiar si pe episcopul Sofronie Drincec din cotloanele pe care si le statornicise pentru boicotarea ecumenismului oradean. Ce e drept, nu chiar cu vulpile negre in care si-a inmuiat faptura cu ocazia sarbatoririi Unirii Mici. Ciudati oameni - in biserica nu va strangeti impreuna, sa va rugati, dar iesiti la evenimente din astea pe care nici macar consilierii ganditori nu apuca sa vi le explice bine, sa stiti ce va asumati…
  Asadar, la indemnul neoprotestantilor, episcopii Sofronie Drincec, ortodox, Bocskei Laszlo, romano-catolic si Virgil Bercea, greco-catolic, au ajuns, insotiti de preotii si calugaritele din anexa, la o chestie pe care o considerau ,,pro vita". Vita cui, domnilor? Langa pancarta cu ,,Familii pentru familie" s-au grupat preotei, chiar cu fonctii si cu titluri, care au ajuns preotei si engolpionati pentru ca nu si-ar fi putut face o familie decat daca Romania ar fi semnat deja legea ce consfinteste casatoriile homosexuale.

  A aparut, in zona ,,leaderilor de opinie" si o madama cu rosu de care atarnau mai multe animale jupuite - pentru ca, desigur, ,,noi respectam viata". Si ceea ce nu a putut gazdui nici o biserica, in ultima vreme, a reusit o falsa denuntare a persecutarii crestinilor: cultele au pus-o de-o ecumenica mica, sa nu se spuna ca… nu-s interesati de copii. (Nu, despre pedofilie nu vorbesc aici, chiar daca o inalta fata besericeasca prezenta a reusit sa corupa spre poftele proprii si cativa minori - interesant va fi cine va iesi in strada atunci cand voi scrie despre asta). Interesant e ca s-a asociat cu protestul si Serviciul de Ambulanta Bihor. Cind iesi la meetinguri cu vesta lor pe umar, ii implici. Ma intreb de cei care condus serviciul or fi fost intrebati de vor asta.
  Celor care ignora date si fapte
  Sa revenim la problema de fond, dincolo de prost-sfatuitorii conducatorilor religiosi din Oradea. Copiilor li s-au administrat corectii fizice de catre parinti - lucru recunoscut si de catre ei, de parinti. Nu s-a pus problema ,,indoctrinarii religioase" si deci nici a ,,persecutarii crestinilor" - vedem ce spune chiar un ziar crestin, aici sau aici, mai pe scurt, in romana, sa inteleaga si ai nostri, mai putin muiati in poligloteala. Si anume ca nu exista baza legala pentru a se lua niste copii unei familii din cauza convingerilor religioase. Dar mai e ceva, la intertitlul ,,The boy who cried wolf" (,,Baiatul care a strigat: ,,lupul!") - atunci cand chiar vor exista persecutii religioase, de vor exista, poate nu va mai crede nimeni…

  Ne uitam tot la Vart Land (acelasi ziar crestin) din 15 ianuarie, unde… ia sa vedem cine vorbeste despre lipsa persecutiei asteia religioase… Pai vorbesc chiar leaderii miscarii penticostale de la norvegieni.

  ,,Apreciem ca autoritatile norvegiene, incluzand aici Serviciul de Protectie a Copilului (ala mult-blamat, pe care romanii, si, din pacate, oradenii, il numeau criminal - N.n.) trateaza diversele grupuri religioase intr-o maniera onesta si profesionista. Nu avem vreun motiv sa credem ca noi suntem tratati diferit decat alte grupuri, din cauza credintei noastre"

  au scris seful Consiliului de Conducere al Miscarii Penticostale din Norvegia, Sigmund Kristoffersen, si purtatorul de cuvant, Andreas Hegertun, intr-un comunicat publicat de Vart Land.

  ,,Daca aceasta este cu adevarat o persecutie religioasa, gasesc ciudat ca noi nu am fost contactati pentru asistenta sau pentru a clarifica aceasta chestiune"

  a mai adaugat, pentru aceeasi publicatie, Hegertun, vorbind despre cazul Bodnariu.
  Dar sa adaugam acestei peltele sentimental-religioase din care au construit castel civic neoprotestantii din Oradea si glazura raspunsului avocatesc - cel care ii reprezinta pe sotii Bodnaru NU a dat apa la moara legendei cu persecutia religioasa. Cel putin pana la momentul la care fac referire colegii de la acelasi Vart Land (norvegiana mea e putin cam ruginita asa ca m-a bucurat sa pot cita un ziar norvegian cu articole in engleza - bonus: unul crestin).

  ,,- Indoctrinare crestina? – Nu discutam".


  Asadar, avocatul oamenilor nu a dat cu piatra asta, penticostalii din Norvegia sunt bine mersi. In ecuatie nu ramane decat un punct nevralgic - ca penticostalii din Romania se simteau putintel inghetati si au iesit la dezmorteala, in piata proaspat chelita de primarul-drujba al lor, Bolojan, lansand un zvon cat sa ajunga la o vaga urticarie si celelalte culte din oras. Culte cu leaderi dintre care unul este pe faras desi viseaza la prefixe cu ,,arhi", altul a luat deja o diploma pentru cel mai bun dus de nas la manipulare iar al treilea… probabil vine unde si-au anuntat prezenta ceilalti. Doamnelor, domnilor si… Prea Sfintite Drincec, GANDITI, ca nu doare… Inainte de a va conduce enoriasii spre penibil, daca se poate.
  Comunicare
  Am avut dialoguri decente si pertinente cu cei de la Ambasada Norvegiei din Bucuresti. Chiar daca intelesesem ca au fost deranjati de destui nebuni, zilele acestea, amenintati si tracasati de jucarii plasate, desigur, cu cele mai bune intentii, de manipulatii nostri de servici, in usa cladirii, slujbasii ambasadei nu s-au ferit sa raspunda inca unui ziarist, si sa puna la dispozitie materialul pe care il au la indemana. De ati ajuns pana aici cu cititul fara sa o puneti de-un autodafe in piata de evenimente a lui Bolojan, poate veti gasi interesant sa deschideti si asta.

  Oi fi eu mai naiva dar imi place sa cred ca am dreptate cand imi inchipui ca norvegienii chiar au actionat in interesul copiilor. Si ca cei care vor in Norvegia o iau cu civilizatia lor in care nu iti cotonogesti copilul in numele unui zeu sau al toanelor tale de moment. Ca multi parinti (si profesori) cu mancarimi in palma se vor gandi de doua ori inainte sa ridice mana asupra altui copil, de acum inainte. Si ca cei care doreau binele, la Oradea, un bine ca o bula de soare, cu floricele pe margine, vor sparge macar trei nuci, in gand, sa se aseze pe coaja lor, cateva minute, pentru a nu-si uita deprinderile din copilarie si a plati, astfel, ca lipsa lor de judecata a dus in eroare si alti oradeni…
  Pro-vitele, drogurile va plac?
  Tot legat de griji pe care n-ar trebui sa le avem e si cazul Gologan, unde carausul de droguri roman prins cu alta pisica (neagra) in Malaezia tocmai a fost condamnat definitiv la moarte. Daca nu am fost destul de clara mai sus, sa reluam: tari diferite de a noastra au legislatii diferite de a noastra. Nu, nu o sa va spun ca Malaezia e in urma noastra sau a Norvegiei, pentru ca pedeapsa cu moartea cred ca e util societatii sa se foloseasca in anumite circumstante. O sa va spun, insa, iar, povestea cu romanii: La Roma… stiti.
  Asadar, daca domnul respectiv a gasit de cuviinta a calca pe bec, mi se pare absolut firesc sa suporte consecintele. Stiti, vechiul citat: ,,Ubi bene ibi patria". S-a dus la bine, binele banilor obtinuti prin droguri (nu mai intru aici in povestea cu declaratia sa hilara de dezvinovatire, aveti google), nu i-a iesit – ghinion. Nu inteleg de ce s-a creat toata aceasta alta tevatura mediatica - apropo, oradeni, exista piata de evenimente, nu iesiti si pentru Gologan? - cand cel in cauza trebuie doar sa-si primeasca pedeapsa. A, pro-vitele? Nu, nu tine, decat la retarzi. Drogurile omoara viata. Ca nu de flori de mar e pedepsita, asa, treaba asta, in tara respectiva.

  Cum sentinta definitiva - pe care o mai poate contrasemna doar domnul sultan al locului - a fost facuta publica in 26 ianuarie, am dorit sa aflu cateva lucruri de la Biroul de Presa al Ministerului Afacerilor Externe, considerand ca, in materialul cu norvegienii, avem loc pentru inca un amestec in treburile altui stat, pentru comani care nu inteleg unde se afla si cum nu trebuie tratata pisica. Am primit si raspuns.

  ,,- Cazul Gologan – cum de face MAE eforturi pentru a interveni in deciziile unui alt stat? Sigur, vorbim de un cetatean roman. Dar acel cetatean a nesocotit legile unei alte tari. Cum de MAE considera firesc sa se foloseasca resurse dincolo de, eventual, ajutorul in comunicare, in ce il priveste pe acel om?
  Din comunicatul dv. nu se intelege de aveti semnale cum ca acea posibila schimbare de legislatie va fi de abolire a pedepsei cu moartea pentru asemenea cazuri. O alta varianta ar fi scurtarea timpului pana la executie. Imi dati detalii, asadar?
  Ati primit din partea omologilor tarii in cauza sugestia ca va amestecati in treburile lor interne, stipulate de legislatia lor?
  MAE are cumva o alta parere decit ca un cetatean roman aflat pe teritoriul altui stat trebuie sa respecte legislatia de acolo sau sa suporte consecintele?"

  ………………………………………………………………………………………………………………………….

  ,,- Referitor la solicitarea dumneavoastra, precizam urmatoarele:
  MAE intreprinde demersuri de asistenta la nivel diplomatic si consular in cazul cetateanului roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaysia, intrucat dreptul la viata este consacrat ca un drept inalienabil de catre Constitutia Romaniei. In consecinta, pedeapsa cu moartea contravine sistemului de valori juridice si sociale fundamentale, recunoscut si promovat de statul roman, si este inacceptabila in orice situatie, inclusiv in cazul in care o astfel de pedeapsa ameninta sa aduca atingere dreptului la viata al unui cetatean roman aflat in strainatate.
  De altfel, MAE acorda sprijin in orice situatie care pune in pericol viata si integritatea cetatenilor romani aflati in strainatate.
  Se impune precizarea ca asistenta MAE in cazul din Malaysia vizeaza exclusiv salvarea vietii cetateanului roman si nu inlaturarea raspunderii penale a acestuia pentru faptele savarsite.
  Revizuirea legislatiei penale din Malaysia presupune introducerea unei pedepse privative de libertate pentru infractiunile avand ca obiect traficul de droguri, ca pedeapsa alternativa condamnarii la moarte.
  Demersurile de sprijin din partea MAE roman s-au realizat cu respectarea stricta a legislatiei locale. In practica internationala, numeroase state, inclusiv din cadrul Uniunii Europene, acorda asistenta similara propriilor cetateni pasibili de condamnare la pedeapsa capitala in strainatate, iar MAE roman a consultat la nivel diplomatic statele respective.  Respectarea legislatiei statului de resedinta reprezinta o obligatie a fiecarui cetatean roman aflat in strainatate, aspect promovat de MAE inclusiv in cadrul campaniei publice de informare ,,Drogurile iti schimba destinatia", organizata impreuna cu Agentia Nationala Antidrog, care urmareste constientizarea cetatenilor romani asupra pericolelor la care se expun prin incalcarea legislatiei altor state cu privire la traficul de droguri, cu precadere in cele care sanctioneaza aceasta infractiune cu pedeapsa capitala.
  Directia Purtator de Cuvant si Comunicare"

  Ce e drept, mi se pare onest din partea MAE ca a introdus linkul acesta in comunicarea pe cazul Gologan. Pentru ca altfel chiar suna ca la Oradea, unde manifestantii puneau in zodia firescului batutul copiilor. Dar nu, cei de la MAE au facut bine ca nu au vrut ca, prin demersul lor, sa fie asociati cu ideea ca e admisibil sa transporti droguri pentru vanzare.
  Asta, cu norvegienii si cu malaezienii e ca la sah. Un sah unde piesele sunt sculptate din drobul de sare al manipularii, al ingustimii de spirit, al cecitatii. Al gandirii la nivelul unei singure mutari de aici inainte. Dar exista si mutarile doi si trei, la care, ca leaderi ai societatii, trebuie sa va ganditi - refuz sa cred ca sunteti de acord cu bataia aplicata copiilor sau cu drogurile distrugatoare de vieti, chiar de aveti consilieri prosti, ticalosi sau nu cautati decat imagine…
  PS: Cer scuze, pe aceasta cale, vanzatorului de la care am cumparat o ciocolata cu orez, acum doua saptamani, in zona Salii Olimpia din Timisoara, si caruia i-am stricat seara dupa ce m-a abordat din senin, pe tema Bodnariu, dupa ce mi-a dat restul de bani, raspunzandu-i ca NU, eu, ca profesor, NU am ridicat vocea la elevii mei, asa cum spunea el ca e firesc la orice parinte sau profesor. Sunt o nemernica. Nu merit decat sa fiu trimisa in Norvegia. Pentru ca urasc frigul. Dar… iubesc civilizatia. Si stiu ca pisica nu se usuca in cuptorul cu microunde niciunde pe glob - nici chiar aici, in tara asta trista si necajita.
  Ramona Balutescu
  Foto: Ciprian Iovan
  The post Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Macinare intre generatii, in Sinodul Bisericii Greco Catolice din Romania


  [2016-02-04]
  Acum opt ani, cand IPSS Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox al Banatului, urma sa fie judecat in Sinodul BOR pentru ca se impartasise intr-o biserica greco-catolica, m-am straduit dupa puterile si mintea mea sa contribui la a nu fi caterisit. Un prieten, preot ortodox influent, m-a intrebat atunci: de ce te zbati pentru el, ca va […]
  The post Macinare intre generatii, in Sinodul Bisericii Greco Catolice din Romania appeared first on Presa Oradea.
   Acum opt ani, cand IPSS Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox al Banatului, urma sa fie judecat in Sinodul BOR pentru ca se impartasise intr-o biserica greco-catolica, m-am straduit dupa puterile si mintea mea sa contribui la a nu fi caterisit. Un prieten, preot ortodox influent, m-a intrebat atunci: de ce te zbati pentru el, ca va cadea oricum. I-am raspuns ca poate va cadea, poate nu dar, daca va cadea, as vrea ca istoria sa nu consemneze ca a cazut fara sa fi incercat cineva sa faca sa nu fie asa. Asta fac si acum. Nu este datoria mea sa fac ca BRU (Biserica Romana Unita cu Roma Greco Catolica) sa nu ajunga in derizoriu. Doar ca mi-ar parea rau sa se intample asa. Si, din respect pentru Scoala Ardeleana, pentru episcopii martiri ai inchisorilor si pentru cativa oameni de buna credinta pe care ii cunosc aici, mi-am facut datoria de a pune in cuvinte felul in care vad eu impasul in care se afla aceasta institutie, acum.
  O aniversare de la Lugoj, a ierarhului greco-catolic Alexandru Mesian, a fost un bun prilej de rememorari. Peste cateva zile a aparut si cartea ,,File din viata mea", semnata de episcop. O carte prea fina - ca si autorul ei. Dar care va avea si o alta editie - cred eu. Ambele evenimente, prilej pentru acelasi gand: anii Eparhiei de Lugoj trebuie savurati cat mai sunt asa: boemi si asezati intr-o matca molcoma dar normata clar. Pentru ca timona BRU e in deriva.
  ,,Sa savuram aceste timpuri care nu vor mai fi la fel oricine va veni aici, cand va fi" - s-a spus la aniversare, in cinstea episcopului Mesian. Da, nimic nu va mai fi la fel. Dar rememorarile au dat prilej si gandurilor despre situatia de acum a BRU, despre viitor. Cine poate veni cu astfel de radiografii? Un istoric, un slujbas angrenat in viata unei institutii, un ziarist - tezaurizand, fiecare in felul lor, istoria recenta.
  Asadar, situatia de acum din BRU se prezinta, la nivel de conducere, ca un conflict intre ierarhii mai tineri si cei mai in varsta. Nu unul rasunator, inca, ci unul tacit, mocnit, nu cu valvatai ci cu scantei. Si cu rezultate ce destabilizeaza BRU din ce in ce mai mult.

  Pariurile pentru viitorii ierarhi se fac pentru scaunele de la Blaj si de la Lugoj. Cel care este vizat aproape cu subiect si predicat, dat fiind ca seful BRU, cardinalul Lucian Muresan, nu da semne ca ar renunta la post, este scaunul episcopului Alexandru Mesian, desi mult mai in putere si mult mai coerent decat cardinalul Muresan (chiar Papa Francisc i-a facut, acum cateva zile, la Roma, un compliment cum ca nu-si arata varsta). Daca episcopii de mai multa vreme ,,in schema" accepta cu firesc faptul ca papa ingaduie ca PSS Alexandru Mesian sa-si tina postul si dupa varsta de pensionare, episcopii tineri (poate mai putin episcopul Vasile Bizau) s-au grupat intr-o camarila a intereselor legate de ,,cine ar mai trebui luat in barca".
  Ei vor ori sa aduca in schema pe cineva care va putea stralucit sa completeze un tablou al superficialitatii, cu lipsa de coloana - preotul Gabriel Buboi, seful Colegiului Pio Romeno de la Roma, cel degraba-carator-de-serviete-de-episcop, om fara caracter, care apare la toate evenimentele unde ar mai putea fi cineva care sa-l remarce, chiar croind, cu cei de acasa, invitatii la evenimente externe care il ignora pe PS Virgil Bercea, desi acesta din urma este episcopul responsabil cu pastoratia din diaspora, care le-a dechis parohii mai tuturor, care le-a pus o paine in brate si le da cruci pectorale nu foarte meritate, unele parand doar oferite pentru cat de bine fac acestia pe ghioceii, cum e si preotul Cristian Crisan din Paris. Adica altul care se viseaza episcopabil, altul cartilaginos la oase, mai bine zis ,,rectorul misiunii" de acolo - cum foarte multi preotei greco-catolici ce nu si-au gasit locul in tara, inclusiv calcandu-si episcopii din eparhii pe coada, au ajuns ,,rectori" pe-afara, umpland cuvantul de derizoriu.

  Pana acum o vreme parea ca demisia cardinalului Muresan ar fi o solutie buna, sa nu mai tina BRU pe loc, dar, cu fosgaluiala interna, poate e mai bine sa nu o faca, insa. Pentru ca, si pentru scaunul de la Blaj, lucrurile sunt incurcate… Pariurile se fac, asadar, legat de cine va merge la Blaj, cine va ajunge pe scaunul episcopului Mesian, cine – pe cel ramas liber pentru ca va merge cineva la Blaj. Iar Sinodul BRU…
  Ce influenta a avut procesul cu DNA al episcopului Virgil Bercea? Daca tinerii sinodali il cred terminat (sau macar se poarta ca si cand ar gandi asta), se inseala. Nu e rupt din soare si inca nu si-a invatat lectia credulitatii prea mari. Dar nu e nici o omida pe craca, precum par cei mici, sa zboare la primul alizeu, si nici nu exista riscul sa vanda Biserica prin superficialitate si prin pactizarea cu ortodocsii, constienta sau nu. Sa ne reamintim, pe scurt.
  Cand unul dintre episcopii tineri a avut un eveniment nedorit, dupa numire, legat de catedrala sa neretrocedata, si-a luat tasca si a plecat pe coclauri si, desi era iesit din tara, impreuna cu PSS Florentin Crihalmeanu, la Madrid, PSS Virgil Bercea a facut oficiul de a raspunde ortodocsilor teritoriului aceluia, la neobrazare. (Ce e drept, si aici si in alte cazuri, si cu sforaria preotului Cristian Terhes, care nu l-a impins mereu spre bine, sarind deseori peste elementare notiuni ale crestinismului, in dorinta sa patologica de a influenta - chiar si prin facaturi puse cu mana de el, Terhes - rapoarte SUA legate de nerespectari ale drepturilor religioase din Romania. Dar si acele tendinte de manipulare grosolana au avut un final, din cauza exceselor pe alte spete.) Cand alti episcopi n-au vrut/putut/stiut sa rezolve problemele oamenilor de sub ei, tot la episcopii Bercea si Crihalmeanu au apelat preotii lor.

  Sa ne uitam la E-communio, fost portal al Curiei, care a uitat al cui e. Praga nu e vestita doar pentru miraculosul Isus-copil ci si pentru Golem, personaj creat din materie moarta si care scapa din mana - este cea mai buna comparatie cu portalul acesta haotic. Initial vorbea episcopul Curiei, cum deschideai o stire, si nu intelegeai nimic din ce citeai, si nu era clar a cui e jucaria si ce vrea ea. A aparut descrierea portalului si faptul ca e organul Curiei, apoi candva a si disparut chestia asta, dupa ce portalul isi facuse o regula din maldarul de stiri – as spune fara vreun Dumnezeu, chiar de aparea si numele lui Dumnezeu din loc in loc – printre articole homofobe sau care se declarau pro-vita, afisand stiri neverificare, preluate si traduse scolareste, dupa surse dubioase. Din loc in loc aparea numele lui Dumnezeu – dar poate nu asa de des ca al lui Gabriel Buboi, cel de care spuneam mai sus, cu mare ,,insuficienta mitrala", a carui tribuna de promovare a devenit E-communio.
  Nu ar fi fost o problema majora, dupa ce a disparut explicatia ca portalul e al Curiei – probabil s-a vrut sa se inteleaga si mimeze ca e un portal oficial al BRU, daca micul Crisan, ,,rector parizian", parte tot din clica si tot cu vise episcopabile, cum spuneam, care e si notar sinodal, whatever that should mean, nu facea ca documente ale Sinodului sa nu plece oficial spre protalul OFICIAL al BRU - BRU.ro, ci doar pe sest, spre jucaria clicii. Adica E-communio. Adica punand talpi institutiei, pentru binele clicii. Ca doar camarila perie plusul rosu pentru scaunul lui Buboi, luand scamele pentru scaunul de la Roma, ce va fi preluat - cum se spera la acel nivel - de Crisan, ca trambulina ulterioara spre engolpionare.

  Dincolo de "lucrarile" perfide ale E-communio.ro, jucaria episcopului Claudiu Pop, de pregatire a apelor in BRU si de salt spectaculos peste echipa episcopilor cu experienta, PS Virgil Bercea este nevinovat in procesul care i-a macinat viata. Chiar daca acest proces a picat ca o mana pentru cei care voiau sa-si faca treburile, ignorandu-l, candva se va sfarsi. O fi fost prea aproape de ideea de Blaj, o fi deschis prea multe parohii pe-afara, o fi reusit sa intretina relatii cu factori de decizie, in Romania si aiurea, care deranjau pe altii? Sicanele externe se vor sfarsi, cu procesul. Vom vorbi, cand avocatul lui imi va permite, si despre abordarea DNA dar si despre cum au mai rupt cate o halca din el toti cei care au vrut sa profite de slabirea sa, cu acest proces. Imi permit sa spun ca e nevinovat din mai multe motive: pentru ca il cunosc bine, pentru ca am citit rechizitoriul si stiu cum si-a construit DNA cazul, pentru ca ce i se reproseaza e hilar. Dar ce se va intampla cu sicanele interne, ale sinodalilor?

  Celor care viseaza ca se va sari, pentru scaunul Blajului, direct la ,,esalonul 2" de episcopi, le sugerez sa faca apel la farama de etica pe care cred si sper ca o au, totusi. Biserica aceasta va muri prin superficialitate, pe nebagate in seama. Nu este timpul ,,esalonului 2". Atunci cand cardinalul Muresan va renunta (ceea ce banuiesc ca nu va face) sau isi va da obstescul sfarsit, cel care va conduce BRU va trebui sa se aleaga dintre PS Bercea si PS Crihalmeanu. Si, de va fi curand, chiar si cu PS Mesian pe lista.
  Despre PS Virgil Bercea am scris de multe ori, despre felul in care ii ajuta pe toti norocitii sau ne-norocitii din preajma sa, despre buna sa situare in forurile catolice internationale, despre modul in care face ca ticaitul eparhiei sale sa fie unul bun. PS Florentin Crihalmeanu e un alt exemplu de om care face treaba in eparhie. Un om al rugaciunii, care se ocupa de sufletele enoriasilor sai, de misiunea preotilor sai. In Anul Milostivirii, a avut grija de primenirea sufletelor prin deschiderea de Porti Sfinte, este apropiat de tineri, este umil si firesc mai mult decat in Joia Mare, la spalatul picioarelor celor impusi de traditie. Acolo unde cei tineri pretind sa li se sufle-n pene si tin enoriasii si preotii departe de ei cu sulita, PS Crihalmeanu mananca dintr-un singur vas si il mai si spala singur, dupa, inainte de a-i aduna in jur pe doritori, cu muzicuta lui proverbiala.

  De ce comunicarea e neinteleasa exact in eparhiile cu episcopi tineri? Ce ce Clujul este exemplul cel mai bun in ce priveste comunicarea, oficiala, normata, decenta, utila Bisericii Greco-Catolice, si care nu l-ar face pe Papa Francisc sa se burzuluiasca, asa cum s-ar intampla de si-ar arunca ochii - si sper sa o faca macar noul sau Nuntiu - pe E-communio? De ce Clujul e urmat indeaproape de Oradea, cu o buna traditie, deja, a comunicarii, chiar de mai exista pobleme cu naravasa gramatica, uneori? De ce dupa ei vine imediat Lugojul, unde, si aici, oamenii de imagine si presa nu sunt soferi sau cine-mai-stie-ce, si contribuie firesc la construirea imaginii de azi a BRU?
  In contrapunct, Crisan ,,marturiseste" diverse lui E-communio, PS Pop, PS Fratila si ubicuul Buboi au ganduri si meditatii si comentarii de lansat. Categoriile pe care le vedem cu butoane accesibile sunt ,,Franta" si ,,Colegiul Pio Romeno" iar Curia, de unde se plecase, a devenit doar un buton de navigare in website, ca un pui de biban in burta lui Iona, la pachet cu balena. Mesajele sunt imbuteliate in sticle mici, nu mereu cu esente ci deseori si cu apa chioara, ca sa ajunga la toata lumea. Chiar si realizate din timp, ca nu se strica, pericopa cunoscandu-se vesnic iar cei ce ,,mediteaza" putand sa-si aiba mesajul postat la timp, chiar de au treaba in Filipine, cum s-a intamplat recent cu episcopul Pop. Jucaria inainte de toate! Doar studentii lui Buboi trebuie folositi, de presteaza, iar portalul ,,de lobby", fost al Curiei, trebuie aprovizionat.

  Considerati un ,,NU, nu este vrednic", rostit in biserica, articolul meu, de va ganditi sa umpleti cu pleuri Sinodul BRU. Chiar de nu fac parte din vreo biserica, anii in care am stat in genunchi in bisericile voastre, ca sa va pozez, ma califica sa stiu sa deosebesc zambetul de rictus si calitatea de impostura. Dixi et salvavi animam mea.
  Ramona Balutescu
  The post Macinare intre generatii, in Sinodul Bisericii Greco Catolice din Romania appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cele mai bune fotografii din 2015, intr-o expozitie inedita la Galeria Euro Foto Art!


  [2016-02-02]
  A devenit o traditie ca la inceputul fiecarui an, in cadrul Festivalului International ,,Carol Pop de Szathmári", membrii Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art" din Oradea sa prezinte cele mai reusite fotografii realizate in anul anterior. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 05 februarie 2016, la ora 18:00 la Galeria Euro Foto Art din Oradea. Expozitia […]
  The post Cele mai bune fotografii din 2015, intr-o expozitie inedita la Galeria Euro Foto Art! appeared first on Presa Oradea.
   A devenit o traditie ca la inceputul fiecarui an, in cadrul Festivalului International ,,Carol Pop de Szathmári", membrii Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art" din Oradea sa prezinte cele mai reusite fotografii realizate in anul anterior. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 05 februarie 2016, la ora 18:00 la Galeria Euro Foto Art din Oradea.
  Expozitia de anul acesta va fi alcatuita din 105 fotografii alb-negru si color, realizate de 31 de artisti fotografi din mai multe tari: Irlanda, Spania, Republica Moldova, Romania, Ungaria, Statele Unite ale Americii. Din Romania expun membrii Asociatiei Internationale din Bucuresti, Iasi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Resita, Medias, Targoviste si Targu Mures.

  Autorii expzanti sunt: Aelenei Robert (ES), Ágoston Zsolt (RO), Balla Árpád Zoltán (RO), Benyovszki Tünde (RO), Bock Paul (USA), Cacuci Ionel Bogdan (RO), Dudás László (RO), Erbsz Tibor (RO), Egri Francisc (RO), Gabor Ovidiu (RO), Gavaldik Zoltán (HU), Holocsi Kálmán (HU), Johanna Eszter (RO), Kajtár Tibor (HU), Kardos Tamás (HU), Lázár Eszter Emese (IRL),

  Markus Adrian (RO), Marton Monica (RO), Mészáros Ödön (HU), Morvay Szabó Edina (RO), Oláh Tibor (HU), Mocanu Dorin (RO), Mos Andreea (RO), Muntean Cosmina (RO), Oros Claudiu (RO), Paunas Nicoleta (RO), Ovi D. Pop AFIAP (RO), Toma Andrei (MD), Tordai Ede EFIAPb (RO), Stanciu Gabriel AFIAP (RO), Tudosescu Gabriel (RO).

  Publicul va putea descoperi printre lucrarile expuse mai multe genuri ale artei fotografice: portrete, eseuri, socio-fotografii, peisaje, nuduri, imagini arhitecturale si de sport de calitate.
  Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 05 februarie 2016, la ora 18:00, in prezenta membrilor Asociatiei din Budapesta, Debrecen, Odorheiu Secuiesc, Oradea si Szolnok.

  Fotografiile expuse vor fi prezentate de catre artistul fotograf Stefan Tóth, presedintele Asociatiei ,,Euro Foto Art" si directorul Festivalului International, care va deschide oficial expozitia.
  Momentele muzicale vor fi asigurate de artistii Cvartetului de Clarinet ,,Stadler" din Oradea, condus de artistul István Székely.

  Noua expozitie organizata in parteneriat cu Biblioteca Judeteana ,,Gheorghe Sincai" din Oradea, sub patronajul Consiliului Judetean Bihor va ramane la dispozitia publicului vizitator pana la data de 18 februarie 2016, intre orele 08:00 – 19:00. Intrarea este libera.
  Ichim Vasilica
  The post Cele mai bune fotografii din 2015, intr-o expozitie inedita la Galeria Euro Foto Art! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Degringolada de la Minister, lipsa educatiei si dezinteresul, fac din Romania una din taraile cu cei mai multi bolnavi de cancer din Europa


  [2016-02-02]
  Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a organizat luni, 1 februarie 2016, o masa rotunda la care au participat cei mai importanti specialisti din judet. Acestia au discutat atat despre problemele cu care se confrunta cei care profeseaza in acest domeniu cat si despre masurile de imbunatatire […]
  The post Degringolada de la Minister, lipsa educatiei si dezinteresul, fac din Romania una din taraile cu cei mai multi bolnavi de cancer din Europa appeared first on Presa Oradea.
   Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a organizat luni, 1 februarie 2016, o masa rotunda la care au participat cei mai importanti specialisti din judet. Acestia au discutat atat despre problemele cu care se confrunta cei care profeseaza in acest domeniu cat si despre masurile de imbunatatire a situatiei la nivel local.
  Ministerul Sanatatii este in general inconstant cand vine vorba de masurile luate impotriva cancerului. Pe de o parte a finantat campania pentru depistarea cancerului de col uterin, pe de alta parte, cu privire la raportarile care trebuie adunate in registre speciale, exista de 8 ani o Lege careia nu i s-au stabilit norme de aplicare.

  In acest context, la nivel local nu se pot face prea multe lucruri, mai ales cu privire la preventie.
  Fost ministru al Sanatatii: am ramas socat sa vad zeci de mii de doze de vaccin expirate!
  Depre problemele referitoare la cancer au vorbit la DSP Bihor fostul ministru al Sanatatii - Ladislau Ritli, sefa Centrului de Oncologie din Oradea - Simona Mihutiu, directorul medical al Spitalului Judetean - Lucia Daina, medicii Silviu Marius Corbu si Alina Venter, alaturi de specialistii de la DSP Bihor.

  ,,Oncologia este o profesie grea. Este a doua patologie a judetului si avem doar 9 oncologi, incomparabil cu neurologii, spre exemplu, unde sunt cel putin 20. Ca sa facem fata ar trebui un numar dublu sau triplu de specialisti. Suntem pe locul doi in Europa la incidenta cancerului si avem, in toata tara, un singur registru de cancer, in Bihor. Exista de 8 ani o Lege care prevedea existenta unor centre regionale care ar fi trebuit sa adune aceste date, dar care nu are norme de aplicare. Cum e posibil asa ceva?"

  s-a intrebat retoric Simona Mihutiu sefa Centrului de Oncologie din Oradea.

  La fel de critic a fost si fostul ministru al Sanatatii - Ladislau Ritli cand a venit vorba despre implicarea oficialitatilor.

  ,,Daca in judetul Bihor avem in jur de 2.500 de bolnavi de cancer depistati anual, pe oncopediatrie sunt doar 25. Cancerul este in ultima instanta o boala genetica iar asta se vede cel mai bine la copii. Trebuie sa facem profilaxie la adulti, incepand de la copii.
  S-a incercat asta si la nivel national, dar a fost un esec total, asta pentru ca Ministerul Sanatatii nu a pregatit, asa cum trebuia, aceste masuri.
  Cand am ajuns eu ministru am ramas socat sa vad ca in problema vaccinului pentru cancerul de col uterin care trebuia administrat la fetite, aveam in depozit 30.000 de doze, plus 30.000 de doze expirate si fusesera administrate doar 30.000 si acelea cu mari greutati si scandaluri. Daca acea vaccinare s-ar fi facut asa cum trebuia s-ar fi vazut in statisticile de astazi alte rezultate.


  Suntem pe locul I la incidenta cancerului de col uterin depistat in stadii avansate. Pentru a depasi aceasta situatie ar trebui ca, in decurs de un an, sa trecem prin screening cel putin 1,5 milioane de femei"

  a spus Ladislau Ritli care a povestit si despre ignoranta si incapatanarea de a intelege situatia si a actiona a unor comisii parlamentare formate chiar din medici.
  Educatia sanitara a fost dusa in derizoriu!
  Pe langa lipsa de interes, de initiativa sau pur si simplu ignoranta oficilitatilor, exista si o opozitie puternica a cetatilor si a societatii civile, ,,informata de pe net" de tot felul de ,,bine-voitori" care nu au pus in viata lor mana pe o carte de medicina.


  ,,Stilul de viata este responsabil in 80% din cazuri pentru aparitia sau dezvoltarea cancerului. In anii 80' a fost scoasa Educatia pentru Sanatate din scoala iar aceasta materie ar fi facut mult bine daca s-ar fi predat in continuare. Daca nu ii educam pe copii, degeaba cheltuim apoi bani pe programe precum renuntarea la fumat.
  Educatia sanitara ar salva fonduri importante pentru ca banii investiti pentru prevenire si depistare ar fi mult mai putini, comparativ cu cei pe care statul ii cheltuie pentru medicamente si spitalizare. Trebuie reluata aceasta materie in scoala, altfel vom vedea in continuare ca varsta celor cu cancer va scadea.
  Apoi cred ca ar trebui facute cunoscute mai multe cazuri ale unor cetateni care au scapat de cancer pentru ca l-au depistat la timp, ar trebui anulata aceasta cancerofobie, care ii face pe oameni sa aleaga mai degraba ,,sa nu stie ca au" decat sa isi faca analize pentru a vedea daca sunt bolnavi. In Occident este o rata de vindecare a cancerului de 70 - 80% pentru ca este depistat la timp iar in Romania o rata de mortalitate de 70 - 80% pentru ca boala este depistata in stadii avansate."

  a spus medicul oncolog Silviu Marius Corbu.

  ,,In ceea ce priveste vaccinurile am observat pe statistici ca incidenta heptatite B a scazut foarte mult in ultimul timp si asta datorita faptului ca dupa anii 90' s-a introdus vaccinarea. Despre introducerea Educatiei Sanitare in scoala, noi am facut demersuri puternice in ultimele luni. Ne-am intalnit cu 9 parlamentari din judet care ne-au promis ca ne vor sprijini.  Anul trecut s-a introdus religia iar Educatia Sanitara a fost dusa in derizoriu pentru ca s-a accentuat doar pe latura de educatie sexuala".

  a spus directorul adjunct al DSP Bihor - Zoia Bitea.
  Teste GRATUITE dar fara doritoare!
  Lipsa de implicare a cetatenilor este vizibila si atunci cand ar trebui sa-si verifice gratuit starea sanatatii cum, este in cazul testarilor pentru depisatarea cazurilor de cancer de col uterin sau a cancerului mamar.

  ,,Doar 10% dintre romance isi fac mamografii in timp ce, in Ungaria spre exemplu, isi fac aceste teste 70% dintre femei. O simpla palpare de catre specialist a sanului, combinata cu o radiografie ar ajuta la salvarea multor vieti"

  a spus Alina Venter specialista in radiologie si imagistica medicala. Acelasi dezinteres si cand vine vorba de testarile Babes Papanicolau.

  ,,Cred ca cel mai important este sa prevenim. Din pacate pe screeningul de cancer uterin am ramas cu bani necheltuiti pentru ca oamenii nu au fost interesati. Este adevarat ca am avut multe femei care au fost doritoare sa isi faca testul, apoi a fost cateva luni intrerupta finantarea si cand au revenit banii numarul doritoarelor a fost mult mai mic.  La Spitalul Judetean, in 2015 am avut 120.000 de lei alocati pentru screening, dar am cheltuit doar 85.000 de lei. Am testat 921 de femei si au fost pozitive 5,42% din teste. Ne asteptam la o mai mare implicare, mai ales ca este gratuit. Poate ar trebui introdusa obligativitatea lui"

  a spus Lucia Daina - directorul medical al Spitalului Judetean.
  Conform DSP Bihor, la cele doua spitale care au putut face teste Babes Papanicolau, finantate de Ministerul Sanatatii, Spitalul Judetean si Spitalul Pelican, s-au testat in 2013 - 4.453 de persoane, in 2014 - 1.651 si in 2015 - 1.923.
  Ichim Vasilica
  The post Degringolada de la Minister, lipsa educatiei si dezinteresul, fac din Romania una din taraile cu cei mai multi bolnavi de cancer din Europa appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ce vedem in februarie la Teatrul Regina Maria!


  [2016-02-02]
  Teatrul Regina Maria a pregatit in februarie un adevarat festin teatral pentru oradeni. Primul gong al lunii februarie va anunta spectacolul ,,Auditia", cea mai recenta premiera a Trupei Iosif Vulcan, pe care o veti putea savura miercuri, 3 februarie si joi 11 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare - o tragi-comedie care prezinta […]
  The post Ce vedem in februarie la Teatrul Regina Maria! appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria a pregatit in februarie un adevarat festin teatral pentru oradeni. Primul gong al lunii februarie va anunta spectacolul ,,Auditia", cea mai recenta premiera a Trupei Iosif Vulcan, pe care o veti putea savura miercuri, 3 februarie si joi 11 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare - o tragi-comedie care prezinta povestea a sase femei ce se lasa seduse de mirajul unei vieti mai bune in strainatate.
  Urmeaza un tur de forta, o microstagiune de patru zile, in care va fi prezenta comisia de nominalizari a Galei Premiilor UNITER pentru a viziona spectacolele propuse de Teatrul Regina Maria pentru editia din acest an. Primul spectacol care se va juca dintre cele propuse este ,,Uciderea ritualica a lui Gorge Mastromas", vineri, 5 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare - un spectacol care semnaleaza consecintele pe care coruptia si minciuna le au asupra spiritului uman si cum pot sa transforme un om integru intr-un oligarh corupt si lipsit de scrupule.

  Sambata, 6 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, sunteti invitati sa revedeti, ,,Cheia", o poveste tragi-comica despre sfarsitul copilariei, in care veti avea ocazia sa-i aplaudati pe Daniel Vulcu, Pavel Sirghi, Petre Ghimbasan, Georgia Caprarin, George Dometi, Corina Cernea, Alin Stanciu, Marlena Prigoreanu si Ion Abrudan.
  Duminica, 7 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare sunteti poftiti sa pasiti in imaginatia fermecatorului Alonso Quijana si sa porniti alaturi de Don Quijote si de credinciosul sau scutier, Sancho Panza, intr-o aventura plina de peripetii, urmarind spectacolul ,,Omul din La Mancha". Il veti puteti revedea pe visatorul cavaler al tristei figuri si vineri, 26 februarie, de la aceeasi ora, in acelasi loc.

  Luni, 8 februarie, de la ora 19:00, tot la Sala Mare, personajele cehoviene din spectacolul ,,Livada de visini" asteapta verdictul final: se va taia sau nu celebra livada, care a fost pentru un tip indelungat nu numai un spatiu al unei copilarii frumoase, dar si motiv de mandrie locala, reprezentatie cu care se va incheia aceasta microstagiune.
  Miercuri, 10 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare, se va putea urmari ,,Zbor deasupra unui cuib de cuci", in care razvratitul Randle Patrick McMurphy, va lupta impotriva sistemului rigid impus de Sora Ratched in sanatoriul la care este internat.

  Sambata, 13 februarie, de la ora 11:00, se deschid la Era Shopping Park portile taramului magic din Oz, unde veti putea fi purtati de tornada fanteziei si o veti putea insotiti pe Dorothy in calatoria plina de aventuri spre ,,Vrajitorul din Oz". Intrarea este libera!
  Vineri, 19 februarie, ora 19:00, la Sala Mare, sunteti invitati sa luati parte la o serie de intamplari haioase, provocate de nabadaile dragostei alaturi de personajele din comedia muzicala ,,Indragostitii din Ancona".

  Duminica, 21 februarie, de la ora 19:00, va invitam sa faceti o calatorie spre o destinatie exotica, ,,Cancun" - o comedie agila despre cum ar fi putut fi viata... un joc de-a ce-ar fi fost daca.
  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a teatrului de luni pana vineri in intervalul orar 10:00 - 19:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, puteti suna la numarul de telefon: 0259.440.742.
  Ichim Vasilica
  The post Ce vedem in februarie la Teatrul Regina Maria! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Poate, de data asta, studentii vor intelege ca doar uniti sunt o forta!


  [2016-02-01]
  Studentii Universitatii din Oradea par a se trezi cu fiecare generatie care trece, renuntand la obedienta fata de cadrele didactice. Aflati la pixul dascalului, tinerii incep sa inteleaga ca si universitarii depind de ei, de existenta si de taxele pe care le platesc, si ca pe acest teren de interdependenta se pot obtine avantaje. Toatea […]
  The post Poate, de data asta, studentii vor intelege ca doar uniti sunt o forta! appeared first on Presa Oradea.
   Studentii Universitatii din Oradea par a se trezi cu fiecare generatie care trece, renuntand la obedienta fata de cadrele didactice. Aflati la pixul dascalului, tinerii incep sa inteleaga ca si universitarii depind de ei, de existenta si de taxele pe care le platesc, si ca pe acest teren de interdependenta se pot obtine avantaje. Toatea insa, daca invata sa faca front comun.
  Masa de manevra, ,,yesmeni" ai profesorilor sau personaje cu coloana vertebrala capabile sa lupte pentru drepturile lor si ale colegilor, cam astea sunt variantele pe care le au la dispozitie studentii oradeni. Pana in urma cu cativa ani, miscarile studentesti existau doar ca sa justifice aparenta unei democratii, fiind conduse ba de copiii de bani gata ai unor universitari sau ai prietenilor lor, ba de tineri lipsiti de initiativa sau usor de cumparat.

  In ultimul timp insa in jurul unor tineri precum Roland Olah, Marius Deaconu, Henrietta Varady si Oana Mester (desi este abia la inceputuri, Oana si-a dovedit calitatea de lider inca de la Colegiul National ,,Mihai Eminescu" lucrand la o sumedenie de proiecte in Consiliul Judetean al Elevilor Bihor) dar si a altora, de la alte facultati, studentimea oradeana a inceput sa prinda cheag, sa isi ceara drepturile si sa inteleaga ca, desi depinde de notele date de universitari, ratele la banca sau la masina ale profesorilor, se platesc din buzunarele lor.

  Pe terenul acesta, al intelegerii acestor realitati, se pot construi lucruri trainice, chiar daca studentii au doar trei ani la dispozitie pentru a face schimbari in beneficiul celorlalti, lucruri de care s-ar putea sa nu apuce sa beneficieze si ei.
  12 pentru Senat
  Ultima isprava a noului val de lideri ai studentilor este o alianta prin care isi propun sa aduca un suflu nou activitatii din forul suprem al universitatii. Daca in mediul studentesc s-au facut proiecte si lucrurile s-au miscat, in Senatul Universitatii, cei care ar fi trebuit sa se bata pentru drepturile lor au fost muti ca niste pesti. Nu doar ca nu i-au reprezentat pe studenti dar la foarte multe sedinte ale Senatului nici macar nu s-au obosit sa vina. Si cum se poate schimba ceva in mediul universitar daca lipseste reprezentarea in cel mai important for, cel legislativ?

  Drept urmare, o echipa formata din 12 candidati pentru un post in Senatul Universitatii din Oradea sustine o noua viziune cu privire la modul in care studentii ar trebui sa isi desfasoare activitatea in acest for. Candidatii, provin de la 8 facultati: Ioan Ardelean (Facultatea de Medicina si Farmacie), Andrei Craciun (Facultatea de Industrie Manageriala si Tehnologica), Marius Deaconu (Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice, Stiintele Comunicarii), Sorin Furdui (Facultatea de Geografie, Turism si Sport), Rebeca Gut (Facultatea de Medicina si Farmacie), Oana Mester (Facultatea de Stiinte Economice), Bogdan Mirauta (Facultatea de Protectia Mediului), Mihaela Pop (Facultatea de Stiinte Socio-Umane), Andrei Toia (Facultatea de Stiinte Economice), Diana Toderici (Facultatea de Protectia Mediului), Henrietta Varady (Facultatea de Arte) si Stefan Volda (Facultatea de Stiinte Socio-Umane).

  Majoritatea dintre acestia au un background in asociatiile studentesti, fiind cei care au organizat mare parte din proiectele desfasurate in cadrul Universitatii din Oradea, de catre ONG-urile de profil.
  10 puncte
  Echipa propune un program in 10 puncte, intitulat #Democratie in UO!: consultarea permanenta a studentilor in luarea tuturor deciziilor, informare publica despre deciziile luate la nivelul Senatului si a Consiliului de Administratie prin toate caile de comunicare, in special, pe cele online, transparenta in distribuirea locurilor in camine. Eficientizarea acestui printr-un sistem informatizat si publicarea pasilor din timp, cresterea numarului de burse si cresterea ponderii de burse sociale din total, de la 20%, la 30%.

  Tinerii mai vor transparenta in procesul de distribuire a locurilor pentru tabara, evaluarea cadrelor didactice sa fie realizata exclusiv de studenti prin reprezentantii acestora si rezultatele sa fie publice. Cresterea procentului pe care aceste chestionare il au in evaluarea cadrelor didactice, de la 20%, la minim 33,3% (alaturi de autoevaluare si evaluarea colegiala), introducerea unor curse speciale pentru studentii din judetele limitrofe (Salaj, Satu Mare, Arad) si localitatile din judetul Bihor (Alesd, Beius, Salonta, Marghita) cu microbuzele universitatii, subventionate integral sau partial de Univeristatea din Oradea, facilitarea accesului la bazele didactice si educationale ale Universitatii (Gaudeamus - Stana de Vale, Pomicola - Protectia Mediului etc.), redeschiderea Clubului Studentesc, fie in actuala cladire a cantinei, fie in corpul M, organizarea unor evenimente tematice in vederea revitalizarii vietii studentesti din campus si continuarea demersurilor pentru infiintarea Casei de Cultura a Studentilor.


  ,,Echipa este deschisa dezbaterilor si intrebarilor venite din partea tuturor membrilor comunitatii academice. Putem fi contactati pe pagina de facebook cu acelasi nume si asteptam comentariile dvs. si pe Studentocratia, ziarul studentului oradean"

  afirma studentii.

  In total, la alegerile de 27 ianuarie si 1 februarie 2016 (daca se va ajunge in turul doi), vor fi 19 locuri de student senator disponibile. Marius Deaconu, presedintele Asociatiei ,,Gheorghe Sincai" a studentilor in Istorie, a declarat pentru Crisana ca echipa celor 12 candidati are sanse mari sa castige dar ca, dupa ce se vor termina alegerile, se vor organiza intalniri cu toti cei care le vor castiga pentru sustinerea platformei program.

  Echipa Democratie in UO este sustinuta de Asociatia Studentilor Psihologi din Oradea, Asociatia Studentilor Farmacisti din Oradea, Asociatia Studentilor Stomatologi din Oradea, Asociatia Geografica ,,Simion Mehedinti", Asociatia Studentilor si Absolventilor Fiziokinetoterapeuti din Oradea si Asociatia ,,Gheorghe Sincai" a studentilor in Istorie.
  Ichim Vasilica
  The post Poate, de data asta, studentii vor intelege ca doar uniti sunt o forta! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • S-a decis: Ilie la Primarie, Malan la judet!


  [2016-01-29]
  Comitetul Judetean Executiv al PNL Bihor a decis joi, 28 ianuarie 2016, candidatii pentru cele mai importante doua functii, atat la nivel judetean cat si la nivel local. Dupa ce a refuzat sa se pronunte categoric pentru inca un mandat, Ilie Bolojan a decis sa candideze pentru a treia oara la Primaria Oradea. Liberalii au […]
  The post S-a decis: Ilie la Primarie, Malan la judet! appeared first on Presa Oradea.
   Comitetul Judetean Executiv al PNL Bihor a decis joi, 28 ianuarie 2016, candidatii pentru cele mai importante doua functii, atat la nivel judetean cat si la nivel local. Dupa ce a refuzat sa se pronunte categoric pentru inca un mandat, Ilie Bolojan a decis sa candideze pentru a treia oara la Primaria Oradea.
  Liberalii au decis in Sedinta Comitetului Judetean Executiv al PNL Bihor, ca, in conditiile in care presedintele Consiliului Judetean Bihor - Cornel Popa va candida pentru un mandat de parlamentar, in locul lui sa candideze actualul viceprimar al Oradiei, Mircea Malan. Cele doua candidaturi urmeaza sa fie validate in prima sedinta a Biroului Politic National al PNL.


  ,,De asemenea s-a votat mentinerea politicilor actuale de alianta atat la nivelul judetului Bihor cat si la nivelul municipiului Oradea"

  se mai afirma in comunicatul de presa al PNL Bihor.
  Tinuta la sertar pana la inceputul anului acesta, decizia de a candida a fost facuta publica prima data la emisiunea ,,Kilometrul 0" de la Digi 24. Daca va castiga, lucru mai mult decat probabil conform sondajelor, Ilie Bolojan va fi la al treilea mandat in fruntea muncipalitatii oradene.
  Ichim Vasilica
  The post S-a decis: Ilie la Primarie, Malan la judet! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati


  [2016-01-29]
  Eu cred cu tarie ca indemnul de a nu-ti usca pisica in cuptorul cu microunde a fost trecut in prospect din cauza unor romani. Pe cale de consecinta, la intrarea in Norvegia - si in alte tari mai spalatele decat a noastra - ar trebui sa se imparta fluturasi de folosinta a acelei tari, pentru […]
  The post Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati appeared first on Presa Oradea.
   Eu cred cu tarie ca indemnul de a nu-ti usca pisica in cuptorul cu microunde a fost trecut in prospect din cauza unor romani. Pe cale de consecinta, la intrarea in Norvegia - si in alte tari mai spalatele decat a noastra - ar trebui sa se imparta fluturasi de folosinta a acelei tari, pentru romani, cu indemnuri: ,,Va rugam AICI nu ne mancati lebedele, nu hacuiti porcul in balcon si nu va snopiti copiii. Pentru ca noi suntem altfel". Daca esti de acord, intri acolo. Daca nu, faci o rasucire spectaculoasa pe calcaie si pleci.
  M-as fi tinut departe de cazul familiei Bodnariu daca n-as fi vazut fotografii de la protestul de la Oradea de sambata, 23 ianuarie. Pot intelege ca o mana de oameni cu o anumita agenda, oricare ar fi ea, poate strange o alta mana de oameni sa protesteze pentru diverse, dar mi se pare trist ca am vazut in acel amalgam oameni decenti si cu ganditorul ceva mai aerisit, care nu ar fi trebuit sa fie acolo. Sau oameni cu ganditorul nu prea aerisit, dar macar de buna credinta in cele ale societatii, care n-ar fi trebuit sa fie acolo, iar.
  Cer prea mult daca astept de la Oradea sa GANDEASCA inainte de a raspunde la invitatia la un protest? Imi placea sa cred ca nu. Si sunt dezamagita. Dar, cum o groaza de oameni au gasit de cuviinta sa mazgaleasca steagul Norvegiei cu diverse indemnuri sau afirmatii, nu toate intocmai suave, va ofer si parerea mea, aici.
  Negociem numarul de palme?
  Asadar, o familie din Norvegia, in care e si un roman (cu nume, simtire, buletin sau frasu' stie ce altceva in afara deprinderii de a-si pocni copiii) este despartita de cei cinci copii, pana cand se decide soarta lor. Prin munca unei institutii oficiale, care cu asta se ocupa in Norvegia - cu binele copiilor. Boooooon, si aici intervine corul bocitoarelor, care spune ca nu ai voie sa desparti copiii de parintii lor. Nt, nu e asa. Dar, cum in nomenclatorul meseriilor, bocitoarele tin de capitolul ,,religie", sa vedem povestea asta din unghi religios.
  Uneori, lucruri ce par de necurmat, de nedaramat, de neclintit nu mai raman in picioare. Hai, ca tot va place subiectul, sa ne aducem aminte de povestea cu Sodoma si Gomora, si de negocierile pentru distrugerea sau ne-distrugerea sa cu pucioasa si ce mai era disponibil in arsenal. Asadar, cati drepti trebuie sa fie intr-o cetate, ca sa n-o distrugi? Si cat trebuie maltratat un copil ca sa il salvezi din mainile celui care-l maltrateaza?

  Veti arunca pe masa vastul domeniu paremiologic al romanului cu pisica uda de mai sus, gen ,,Unde da mama, creste", ,,Eu te-am facut, eu te-omor" si altele. Putem, oare, intelege ca, daca la noi analfabetismul e la ordinea zilei (regret, dar chiar si prin universitati…), unele tari au decis de o vreme ca nu doresc sa ramana in Evul Mediu? Psihologii spun ca dupa o palma vine mereu alta - prapastia e intre ,,o palma" si ,,fara palme", nu intre ,,sase palme" si ,,sapte palme". Desi, vorbind cu voi, astia, abuzatii in copilarie, care considerati firesc ca plodul sa fie batut de parinti, ar fi interesant, macar ca test social, de la cata bataie in sus credeti ca ar trebui sa fie salvat un copil. Da, chiar de parintii sai. Salvat de la bataia parintilor sai. Salvat din Evul Mediu timpuriu romanesc.
  ,,Ubi bene ibi patria" era sloganul ratacitorilor. Raspunsul cetateanului, fata de cel de pe drum, e ,,La Roma te porti precum Romanii". Ca sa traduc, celor carora le e mai greu de procesat: esti roman, vrei la mai bine - trebuie sa respecti regulile tarii gazda. Nu e vina norvegianului ca bizonul carpatin nu intelege ca regulile sunt altele in Norvegia. Si ca bataia incepe ceva mai repede, ca definitie, decat la noi, in tara ciobanului ce barfeste cu oaia, filosofic, scatoalca degraba-cauzatoare-de-moarte pe care poate-o va primi.

  Toti cei care ati iesit urland ca familiile X si Y si Z nu trebuie despartite, ati incurajat agresarea copiilor. Ati sarit peste posibilitatea ca oamenii aia de la Barnevernet chiar isi fac datoria, dupa legile tarii aleia. Ati pus botul la zaharelul cu nerespectarea libertatii religioase - ba chiar la persecutie. Trist. Pentru tura viitoare de proteste va sugerez un car alegoric cu copiii pe care i-ati plasat acum in fata, la protest, si cu niste calugarasi care sa-i biciuiasca. Si, dupa fiecare tura, episcopul anex fiecarui cult sa spuna la microfon: ,,Vedeti? Coafura rezista! Copiii inca rezista! Nu trebuie despartiti de parinti".
  ,,Ecumenism" mizer…
  Pentru ca protestul de la Oradea, care a avut loc in Saptamana Ecumenica de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, a reusit ceea ce sarmana octava ecumenica nu putuse: sa-l scoata chiar si pe episcopul Sofronie Drincec din cotloanele pe care si le statornicise pentru boicotarea ecumenismului oradean. Ce e drept, nu chiar cu vulpile negre in care si-a inmuiat faptura cu ocazia sarbatoririi Unirii Mici. Ciudati oameni - in biserica nu va strangeti impreuna, sa va rugati, dar iesiti la evenimente din astea pe care nici macar consilierii ganditori nu apuca sa vi le explice bine, sa stiti ce va asumati…
  Asadar, la indemnul neoprotestantilor, episcopii Sofronie Drincec, ortodox, Bocskei Laszlo, romano-catolic si Virgil Bercea, greco-catolic, au ajuns, insotiti de preotii si calugaritele din anexa, la o chestie pe care o considerau ,,pro vita". Vita cui, domnilor? Langa pancarta cu ,,Familii pentru familie" s-au grupat preotei, chiar cu fonctii si cu titluri, care au ajuns preotei si engolpionati pentru ca nu si-ar fi putut face o familie decat daca Romania ar fi semnat deja legea ce consfinteste casatoriile homosexuale.

  A aparut, in zona ,,leaderilor de opinie" si o madama cu rosu de care atarnau mai multe animale jupuite - pentru ca, desigur, ,,noi respectam viata". Si ceea ce nu a putut gazdui nici o biserica, in ultima vreme, a reusit o falsa denuntare a persecutarii crestinilor: cultele au pus-o de-o ecumenica mica, sa nu se spuna ca… nu-s interesati de copii. (Nu, despre pedofilie nu vorbesc aici, chiar daca o inalta fata besericeasca prezenta a reusit sa corupa spre poftele proprii si cativa minori - interesant va fi cine va iesi in strada atunci cand voi scrie despre asta). Interesant e ca s-a asociat cu protestul si Serviciul de Ambulanta Bihor. Cind iesi la meetinguri cu vesta lor pe umar, ii implici. Ma intreb de cei care condus serviciul or fi fost intrebati de vor asta.
  Celor care ignora date si fapte
  Sa revenim la problema de fond, dincolo de prost-sfatuitorii conducatorilor religiosi din Oradea. Copiilor li s-au administrat corectii fizice de catre parinti - lucru recunoscut si de catre ei, de parinti. Nu s-a pus problema ,,indoctrinarii religioase" si deci nici a ,,persecutarii crestinilor" - vedem ce spune chiar un ziar crestin, aici sau aici, mai pe scurt, in romana, sa inteleaga si ai nostri, mai putin muiati in poligloteala. Si anume ca nu exista baza legala pentru a se lua niste copii unei familii din cauza convingerilor religioase. Dar mai e ceva, la intertitlul ,,The boy who cried wolf" (,,Baiatul care a strigat: ,,lupul!") - atunci cand chiar vor exista persecutii religioase, de vor exista, poate nu va mai crede nimeni…

  Ne uitam tot la Vart Land (acelasi ziar crestin) din 15 ianuarie, unde… ia sa vedem cine vorbeste despre lipsa persecutiei asteia religioase… Pai vorbesc chiar leaderii miscarii penticostale de la norvegieni.

  ,,Apreciem ca autoritatile norvegiene, incluzand aici Serviciul de Protectie a Copilului (ala mult-blamat, pe care romanii, si, din pacate, oradenii, il numeau criminal - N.n.) trateaza diversele grupuri religioase intr-o maniera onesta si profesionista. Nu avem vreun motiv sa credem ca noi suntem tratati diferit decat alte grupuri, din cauza credintei noastre"

  au scris seful Consiliului de Conducere al Miscarii Penticostale din Norvegia, Sigmund Kristoffersen, si purtatorul de cuvant, Andreas Hegertun, intr-un comunicat publicat de Vart Land.

  ,,Daca aceasta este cu adevarat o persecutie religioasa, gasesc ciudat ca noi nu am fost contactati pentru asistenta sau pentru a clarifica aceasta chestiune"

  a mai adaugat, pentru aceeasi publicatie, Hegertun, vorbind despre cazul Bodnariu.
  Dar sa adaugam acestei peltele sentimental-religioase din care au construit castel civic neoprotestantii din Oradea si glazura raspunsului avocatesc - cel care ii reprezinta pe sotii Bodnaru NU a dat apa la moara legendei cu persecutia religioasa. Cel putin pana la momentul la care fac referire colegii de la acelasi Vart Land (norvegiana mea e putin cam ruginita asa ca m-a bucurat sa pot cita un ziar norvegian cu articole in engleza - bonus: unul crestin).

  ,,- Indoctrinare crestina? – Nu discutam".


  Asadar, avocatul oamenilor nu a dat cu piatra asta, penticostalii din Norvegia sunt bine mersi. In ecuatie nu ramane decat un punct nevralgic - ca penticostalii din Romania se simteau putintel inghetati si au iesit la dezmorteala, in piata proaspat chelita de primarul-drujba al lor, Bolojan, lansand un zvon cat sa ajunga la o vaga urticarie si celelalte culte din oras. Culte cu leaderi dintre care unul este pe faras desi viseaza la prefixe cu ,,arhi", altul a luat deja o diploma pentru cel mai bun dus de nas la manipulare iar al treilea… probabil vine unde si-au anuntat prezenta ceilalti. Doamnelor, domnilor si… Prea Sfintite Drincec, GANDITI, ca nu doare… Inainte de a va conduce enoriasii spre penibil, daca se poate.
  Comunicare
  Am avut dialoguri decente si pertinente cu cei de la Ambasada Norvegiei din Bucuresti. Chiar daca intelesesem ca au fost deranjati de destui nebuni, zilele acestea, amenintati si tracasati de jucarii plasate, desigur, cu cele mai bune intentii, de manipulatii nostri de servici, in usa cladirii, slujbasii ambasadei nu s-au ferit sa raspunda inca unui ziarist, si sa puna la dispozitie materialul pe care il au la indemana. De ati ajuns pana aici cu cititul fara sa o puneti de-un autodafe in piata de evenimente a lui Bolojan, poate veti gasi interesant sa deschideti si asta.

  Oi fi eu mai naiva dar imi place sa cred ca am dreptate cand imi inchipui ca norvegienii chiar au actionat in interesul copiilor. Si ca cei care vor in Norvegia o iau cu civilizatia lor in care nu iti cotonogesti copilul in numele unui zeu sau al toanelor tale de moment. Ca multi parinti (si profesori) cu mancarimi in palma se vor gandi de doua ori inainte sa ridice mana asupra altui copil, de acum inainte. Si ca cei care doreau binele, la Oradea, un bine ca o bula de soare, cu floricele pe margine, vor sparge macar trei nuci, in gand, sa se aseze pe coaja lor, cateva minute, pentru a nu-si uita deprinderile din copilarie si a plati, astfel, ca lipsa lor de judecata a dus in eroare si alti oradeni…
  Pro-vitele, drogurile va plac?
  Tot legat de griji pe care n-ar trebui sa le avem e si cazul Gologan, unde carausul de droguri roman prins cu alta pisica (neagra) in Malaezia tocmai a fost condamnat definitiv la moarte. Daca nu am fost destul de clara mai sus, sa reluam: tari diferite de a noastra au legislatii diferite de a noastra. Nu, nu o sa va spun ca Malaezia e in urma noastra sau a Norvegiei, pentru ca pedeapsa cu moartea cred ca e util societatii sa se foloseasca in anumite circumstante. O sa va spun, insa, iar, povestea cu romanii: La Roma… stiti.
  Asadar, daca domnul respectiv a gasit de cuviinta a calca pe bec, mi se pare absolut firesc sa suporte consecintele. Stiti, vechiul citat: ,,Ubi bene ibi patria". S-a dus la bine, binele banilor obtinuti prin droguri (nu mai intru aici in povestea cu declaratia sa hilara de dezvinovatire, aveti google), nu i-a iesit – ghinion. Nu inteleg de ce s-a creat toata aceasta alta tevatura mediatica - apropo, oradeni, exista piata de evenimente, nu iesiti si pentru Gologan? - cand cel in cauza trebuie doar sa-si primeasca pedeapsa. A, pro-vitele? Nu, nu tine, decat la retarzi. Drogurile omoara viata. Ca nu de flori de mar e pedepsita, asa, treaba asta, in tara respectiva.

  Cum sentinta definitiva - pe care o mai poate contrasemna doar domnul sultan al locului - a fost facuta publica in 26 ianuarie, am dorit sa aflu cateva lucruri de la Biroul de Presa al Ministerului Afacerilor Externe, considerand ca, in materialul cu norvegienii, avem loc pentru inca un amestec in treburile altui stat, pentru comani care nu inteleg unde se afla si cum nu trebuie tratata pisica. Am primit si raspuns.

  ,,- Cazul Gologan – cum de face MAE eforturi pentru a interveni in deciziile unui alt stat? Sigur, vorbim de un cetatean roman. Dar acel cetatean a nesocotit legile unei alte tari. Cum de MAE considera firesc sa se foloseasca resurse dincolo de, eventual, ajutorul in comunicare, in ce il priveste pe acel om?
  Din comunicatul dv. nu se intelege de aveti semnale cum ca acea posibila schimbare de legislatie va fi de abolire a pedepsei cu moartea pentru asemenea cazuri. O alta varianta ar fi scurtarea timpului pana la executie. Imi dati detalii, asadar?
  Ati primit din partea omologilor tarii in cauza sugestia ca va amestecati in treburile lor interne, stipulate de legislatia lor?
  MAE are cumva o alta parere decit ca un cetatean roman aflat pe teritoriul altui stat trebuie sa respecte legislatia de acolo sau sa suporte consecintele?"

  ………………………………………………………………………………………………………………………….

  ,,- Referitor la solicitarea dumneavoastra, precizam urmatoarele:
  MAE intreprinde demersuri de asistenta la nivel diplomatic si consular in cazul cetateanului roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaysia, intrucat dreptul la viata este consacrat ca un drept inalienabil de catre Constitutia Romaniei. In consecinta, pedeapsa cu moartea contravine sistemului de valori juridice si sociale fundamentale, recunoscut si promovat de statul roman, si este inacceptabila in orice situatie, inclusiv in cazul in care o astfel de pedeapsa ameninta sa aduca atingere dreptului la viata al unui cetatean roman aflat in strainatate.
  De altfel, MAE acorda sprijin in orice situatie care pune in pericol viata si integritatea cetatenilor romani aflati in strainatate.
  Se impune precizarea ca asistenta MAE in cazul din Malaysia vizeaza exclusiv salvarea vietii cetateanului roman si nu inlaturarea raspunderii penale a acestuia pentru faptele savarsite.
  Revizuirea legislatiei penale din Malaysia presupune introducerea unei pedepse privative de libertate pentru infractiunile avand ca obiect traficul de droguri, ca pedeapsa alternativa condamnarii la moarte.
  Demersurile de sprijin din partea MAE roman s-au realizat cu respectarea stricta a legislatiei locale. In practica internationala, numeroase state, inclusiv din cadrul Uniunii Europene, acorda asistenta similara propriilor cetateni pasibili de condamnare la pedeapsa capitala in strainatate, iar MAE roman a consultat la nivel diplomatic statele respective.  Respectarea legislatiei statului de resedinta reprezinta o obligatie a fiecarui cetatean roman aflat in strainatate, aspect promovat de MAE inclusiv in cadrul campaniei publice de informare ,,Drogurile iti schimba destinatia", organizata impreuna cu Agentia Nationala Antidrog, care urmareste constientizarea cetatenilor romani asupra pericolelor la care se expun prin incalcarea legislatiei altor state cu privire la traficul de droguri, cu precadere in cele care sanctioneaza aceasta infractiune cu pedeapsa capitala.
  Directia Purtator de Cuvant si Comunicare"

  Ce e drept, mi se pare onest din partea MAE ca a introdus linkul acesta in comunicarea pe cazul Gologan. Pentru ca altfel chiar suna ca la Oradea, unde manifestantii puneau in zodia firescului batutul copiilor. Dar nu, cei de la MAE au facut bine ca nu au vrut ca, prin demersul lor, sa fie asociati cu ideea ca e admisibil sa transporti droguri pentru vanzare.
  Asta, cu norvegienii si cu malaezienii e ca la sah. Un sah unde piesele sunt sculptate din drobul de sare al manipularii, al ingustimii de spirit, al cecitatii. Al gandirii la nivelul unei singure mutari de aici inainte. Dar exista si mutarile doi si trei, la care, ca leaderi ai societatii, trebuie sa va ganditi - refuz sa cred ca sunteti de acord cu bataia aplicata copiilor sau cu drogurile distrugatoare de vieti, chiar de aveti consilieri prosti, ticalosi sau nu cautati decat imagine…
  PS: Cer scuze, pe aceasta cale, vanzatorului de la care am cumparat o ciocolata cu orez, acum doua saptamani, in zona Salii Olimpia din Timisoara, si caruia i-am stricat seara dupa ce m-a abordat din senin, pe tema Bodnariu, dupa ce mi-a dat restul de bani, raspunzandu-i ca NU, eu, ca profesor, NU am ridicat vocea la elevii mei, asa cum spunea el ca e firesc la orice parinte sau profesor. Sunt o nemernica. Nu merit decat sa fiu trimisa in Norvegia. Pentru ca urasc frigul. Dar… iubesc civilizatia. Si stiu ca pisica nu se usuca in cuptorul cu microunde niciunde pe glob - nici chiar aici, in tara asta trista si necajita.
  Ramona Balutescu
  Foto: Ciprian Iovan
  The post Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea: Am construit o structura functionala si eficienta!


  [2016-01-29]
  Senatul Universitatii din Oradea a tinut luni, 19 ianuarie, ultima sedinta din acest mandat. Presedintele Sorin Curila a facut un bilant al legislativului, accentuand construirea si eficientizarea acestuia. La finalul primei parti a sedintei, rectorul, prorectorii si decanii au fost premiati. Sedinta cu numarul 65 a fost ultima din mandatul 2012-2016 al Senatului Universitatii din […]
  The post Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea: Am construit o structura functionala si eficienta! appeared first on Presa Oradea.
   Senatul Universitatii din Oradea a tinut luni, 19 ianuarie, ultima sedinta din acest mandat. Presedintele Sorin Curila a facut un bilant al legislativului, accentuand construirea si eficientizarea acestuia. La finalul primei parti a sedintei, rectorul, prorectorii si decanii au fost premiati.
  Sedinta cu numarul 65 a fost ultima din mandatul 2012-2016 al Senatului Universitatii din Oradea. Cu aceasta ocazie, presedintele acestuia a prezentat pe scurt o sinteza a raportului legislativului in cei 5 ani de functionare.

  ,,Pe 8 februarie 2012 au avut loc alegerile care au dus la actualul Senat. Un an mai tarziu, la Oradea s-a organizat o intalnire a senatelor de la 9 universitati din tara, unde s-au discut aspecte importante despre functionarea legislativului.  Actuala echipa a construit si a facut functionala institutia legislativa a Universitatii din Oradea, facand-o eficienta si transparenta"

  a spus Sorin Curila.
  Daca in ceea ce priveste eficienta Senatului, lucrurile ar putea fi discutabile, cu privire la transparenta, in relatia cu mass-media, aceasta nu a existat. Presa locala a cerut democratic sa participe la sedintele legislativului, acestea fiind respinse iar comunicatele trimise de Senat selectau, in cea mai mare parte, subiectele in care activitatea si masurile luate de institutie erau pozitive, omitand cu buna stiinta temele arzatoare de pe lista de zi.

  Activitatea Senatului se afla mai degraba ,,pe surse" decat din comnicatele institutiei care erau trimise redactiilor de presa dupa cateva zile bune de la desfasurarea sedintelor.
  Dupa discursul lui Sorin Curila a vorbit si reprezentantul grupului de studenti din Senatul Universitatii, Romeo Filip.

  ,,Am avut parte de deschidere din partea conducerii universitatii, intr-o masura mai mica sau mai mare, de la caz la caz, si sper sa aveti aceeasi deschidere si fata de echipa de studenti care va veni"

  a spus Filip.

  La final, presedintele Senatului a inmanat diplome rectorului Constantin Bungau, prorectorilor Marcela Prada, Simona Trip, Marcel Rosca, Ioan-Gheorghe Tara, Eugen Macocian si decanilor, in frunte cu Agneta Marcu de la Facultatea de Arte a Universitatii din Oradea. Si membrii senatului vor fi premiati in prima sedinta a viitorului legislativ care va fi ales in perioada 27 ianuarie - 1 februarie 2016.
  Ichim Vasilica
  The post Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea: Am construit o structura functionala si eficienta! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Punct si de la capat. Cum va arata noul Senat al Universitatii din Oradea


  [2016-01-29]
  Universitarilor le pasa de componenta legislativului. Doar asa se poate explica prezenta masiva la alegerile pentru membrii Senatului Universitatii din Oradea. Au candidat 111 cadre didactice pe 57 de locuri. La studenti situatia a fost diferita. Pentru ca sunt multi (13.600 de votanti) nu a fost atins cvorumul, asa ca alegerile se vor relua luni. […]
  The post Punct si de la capat. Cum va arata noul Senat al Universitatii din Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Universitarilor le pasa de componenta legislativului. Doar asa se poate explica prezenta masiva la alegerile pentru membrii Senatului Universitatii din Oradea. Au candidat 111 cadre didactice pe 57 de locuri. La studenti situatia a fost diferita. Pentru ca sunt multi (13.600 de votanti) nu a fost atins cvorumul, asa ca alegerile se vor relua luni.
  La alegerile desfasurate miercuri, 27 ianuarie, au participat la vot 718 electori din 937 de persoane cu drept de vot (pentru realizarea cvorumului era necesara prezenta la vot a 468 plus un elector).

  Au ajuns senatori, din partea Facultatii de Arte - Florin Maris Hinsu, Romica Rimbu, Valentin Lazar si Anca Magdalena Popescu; din partea Facultatii de Arhitectura si Constructii - Florina Marcela Prada, Ana Mihaela Roman, Dan Gombos; de la Facultatea de Drept - Stefan Herchi si Diana Cirmaciu; de la Facultatea de Geografie, Turism si Sport - Ioana Dana Cristea, Ioana Josan, Razvan Ovidiu Gaceu si Cristina Anca Pop; de la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatie - Sorin Curila (fostul presedinte al Senatului), Ioan Mircea Gordan, Cristian Grava, Adela Gianina Gabor;

  de la Facultatea de Inginerie Energetica si Management Industrial - Calina Codruta Bendea, Alin Casian Blaga si Alina Nicoleta Andreescu; de la Facultatea de Inginerie Manageriala si Tehnologica - Ioan Lucaciu, Rares Pancu, Ioan Tarca si Sorin Pater; de la Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii - Carmen Alina Brihan, Luminita Soproni si Ioana Albu (fostul prorector Sorin Sipos a primit 250 de voturi si este prima rezerva); de la Facultatea de Litere - Magdalena Indries, Alina Veronica Buciuman si Dumitru Draica;

  de la Facultatea de Medicina si Farmacie - Pavel Ovidiu Burta, Eugenia Mariana Muresan, Ramona Nicoleta Suciu (managerul Spitalului de Recuperare din Baile Felix), Narcis Alexandru Vilceanu, Carmen Dana Zaha, Simona Daniela Cavalu si Eleonora Marian (Carmen Pantis - seful pe transplanturi din Bihor si Gheorghe Carp - managerul Spitalului Judetean Oradea, sunt rezerve); de la Facultatea de Protectia Mediului - Ioana Simona Vicas, Smaranda Olimpia Mintas, Petru Radu Brejea, Cornel Nicu Sabau si Florica Marinela Bodog;

  de la Facultatea de Stiinte - Aurel-Vasile Caus (fostul cancelar al Senatului), Daniel Pasca, Dorin Cristian Horea si Rodica Sanda Bota; de la Facultatea de Stiinte Economice - Aurelia-Simona Bodog, Victoria Bogdan, Laurentiu Daniel Badulescu si Calin Leonard Abrudan; de la Facultatea de Stiinte Socio-Umane - Cristina Maria Florescu, Mihai Ionut Oprea, Camelia Dindelegan si Mircea Ionel Cioara; de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Episcop Dr. Vasile Coman" - Marius Tepelea si Gavril Mihai Brie si de la D.P.P.P.D. - Cosmin Valentin Blandul.
  Ultima sedinta a actualului Senat, cea in care se vor valida membrii actualului legislativ, va avea loc pe 8 februarie, urmand ca in martie, noul Senat sa-si aleaga presedintele.
  Ichim Vasilica
  The post Punct si de la capat. Cum va arata noul Senat al Universitatii din Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Primaria a premiat firmele care au contribuit la bugetul local!


  [2016-01-25]
  In cadrul galei ,,Antreprenor pentru Oradea", Primaria Municipiului Oradea a premiat cei mai mari contribuabili la bugetul local pe anul 2015. In total, cele zece companii au contribuit la bugetul local in 2015 cu peste 17 milioane de lei. Evenimentul a avut loc duminica, 24 ianuarie, la sediul primariei, in sala Traian Mosoiu. Au fost […]
  The post Primaria a premiat firmele care au contribuit la bugetul local! appeared first on Presa Oradea.
   In cadrul galei ,,Antreprenor pentru Oradea", Primaria Municipiului Oradea a premiat cei mai mari contribuabili la bugetul local pe anul 2015. In total, cele zece companii au contribuit la bugetul local in 2015 cu peste 17 milioane de lei.
  Evenimentul a avut loc duminica, 24 ianuarie, la sediul primariei, in sala Traian Mosoiu. Au fost premiate primele zece companii care au platit cele mai mari sume la bugetul local in anul 2015, o companie care a realizat cea mai mare investitie in Oradea anul trecut, precum si trei firme si o fundatie care au sponsorizat diferite activitati in oras.

  Primele 10 companii care au fost premiate ca fiind cei mai mari contribuabili in 2015 sunt: Faist Mekatronic, Transilvania General Import Export, Plastor, Selina, Rcs & Rds, Lotus Center, Shopping Center Holding, Plexus Services, H Essers si Comau Romania.
  In total, cele zece companii au contribuit la bugetul local in 2015 cu 17.703.866 lei. Compania Faist Mekatronic a contribuit cu 2.205.321 lei, Transilvania General Import Export cu 2.166.589 lei iar Plastor cu 2.073.674 lei.

  Premiul pentru cea mai mare investitie in Oradea, in anul 2015, i-a revenit companiei Emerson din parcul industrial Eurobusiness I de pe Soseaua Borsului, care a investit 21 de milioane de dolari.
  La categoria responsabilitate sociala au fost nominalizate trei companii si o fundatie care au sponsorizat diverse activitati in Oradea: Rcs & Rds, Lotus Center, Gavella si Fundatia My Brother's Keeper.

  Companiile au primit cate o diploma de recunostinta din partea municipalitatii.
  Ichim Vasilica
  The post Primaria a premiat firmele care au contribuit la bugetul local! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Poate, de data asta, studentii vor intelege ca doar uniti sunt o forta!


  [2016-01-22]
  Studentii Universitatii din Oradea par a se trezi cu fiecare generatie care trece, renuntand la obedienta fata de cadrele didactice. Aflati la pixul dascalului, tinerii incep sa inteleaga ca si universitarii depind de ei, de existenta si de taxele pe care le platesc, si ca pe acest teren de interdependenta se pot obtine avantaje. Toatea […]
  The post Poate, de data asta, studentii vor intelege ca doar uniti sunt o forta! appeared first on Presa Oradea.
   Studentii Universitatii din Oradea par a se trezi cu fiecare generatie care trece, renuntand la obedienta fata de cadrele didactice. Aflati la pixul dascalului, tinerii incep sa inteleaga ca si universitarii depind de ei, de existenta si de taxele pe care le platesc, si ca pe acest teren de interdependenta se pot obtine avantaje. Toatea insa, daca invata sa faca front comun.
  Masa de manevra, ,,yesmeni" ai profesorilor sau personaje cu coloana vertebrala capabile sa lupte pentru drepturile lor si ale colegilor, cam astea sunt variantele pe care le au la dispozitie studentii oradeni. Pana in urma cu cativa ani, miscarile studentesti existau doar ca sa justifice aparenta unei democratii, fiind conduse ba de copiii de bani gata ai unor universitari sau ai prietenilor lor, ba de tineri lipsiti de initiativa sau usor de cumparat.

  In ultimul timp insa in jurul unor tineri precum Roland Olah, Marius Deaconu, Henrietta Varady si Oana Mester (desi este abia la inceputuri, Oana si-a dovedit calitatea de lider inca de la Colegiul National ,,Mihai Eminescu" lucrand la o sumedenie de proiecte in Consiliul Judetean al Elevilor Bihor) dar si a altora, de la alte facultati, studentimea oradeana a inceput sa prinda cheag, sa isi ceara drepturile si sa inteleaga ca, desi depinde de notele date de universitari, ratele la banca sau la masina ale profesorilor, se platesc din buzunarele lor.

  Pe terenul acesta, al intelegerii acestor realitati, se pot construi lucruri trainice, chiar daca studentii au doar trei ani la dispozitie pentru a face schimbari in beneficiul celorlalti, lucruri de care s-ar putea sa nu apuce sa beneficieze si ei.
  12 pentru Senat
  Ultima isprava a noului val de lideri ai studentilor este o alianta prin care isi propun sa aduca un suflu nou activitatii din forul suprem al universitatii. Daca in mediul studentesc s-au facut proiecte si lucrurile s-au miscat, in Senatul Universitatii, cei care ar fi trebuit sa se bata pentru drepturile lor au fost muti ca niste pesti. Nu doar ca nu i-au reprezentat pe studenti dar la foarte multe sedinte ale Senatului nici macar nu s-au obosit sa vina. Si cum se poate schimba ceva in mediul universitar daca lipseste reprezentarea in cel mai important for, cel legislativ?

  Drept urmare, o echipa formata din 12 candidati pentru un post in Senatul Universitatii din Oradea sustine o noua viziune cu privire la modul in care studentii ar trebui sa isi desfasoare activitatea in acest for. Candidatii, provin de la 8 facultati: Ioan Ardelean (Facultatea de Medicina si Farmacie), Andrei Craciun (Facultatea de Industrie Manageriala si Tehnologica), Marius Deaconu (Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice, Stiintele Comunicarii), Sorin Furdui (Facultatea de Geografie, Turism si Sport), Rebeca Gut (Facultatea de Medicina si Farmacie), Oana Mester (Facultatea de Stiinte Economice), Bogdan Mirauta (Facultatea de Protectia Mediului), Mihaela Pop (Facultatea de Stiinte Socio-Umane), Andrei Toia (Facultatea de Stiinte Economice), Diana Toderici (Facultatea de Protectia Mediului), Henrietta Varady (Facultatea de Arte) si Stefan Volda (Facultatea de Stiinte Socio-Umane).

  Majoritatea dintre acestia au un background in asociatiile studentesti, fiind cei care au organizat mare parte din proiectele desfasurate in cadrul Universitatii din Oradea, de catre ONG-urile de profil.
  10 puncte
  Echipa propune un program in 10 puncte, intitulat #Democratie in UO!: consultarea permanenta a studentilor in luarea tuturor deciziilor, informare publica despre deciziile luate la nivelul Senatului si a Consiliului de Administratie prin toate caile de comunicare, in special, pe cele online, transparenta in distribuirea locurilor in camine. Eficientizarea acestui printr-un sistem informatizat si publicarea pasilor din timp, cresterea numarului de burse si cresterea ponderii de burse sociale din total, de la 20%, la 30%.

  Tinerii mai vor transparenta in procesul de distribuire a locurilor pentru tabara, evaluarea cadrelor didactice sa fie realizata exclusiv de studenti prin reprezentantii acestora si rezultatele sa fie publice. Cresterea procentului pe care aceste chestionare il au in evaluarea cadrelor didactice, de la 20%, la minim 33,3% (alaturi de autoevaluare si evaluarea colegiala), introducerea unor curse speciale pentru studentii din judetele limitrofe (Salaj, Satu Mare, Arad) si localitatile din judetul Bihor (Alesd, Beius, Salonta, Marghita) cu microbuzele universitatii, subventionate integral sau partial de Univeristatea din Oradea, facilitarea accesului la bazele didactice si educationale ale Universitatii (Gaudeamus - Stana de Vale, Pomicola - Protectia Mediului etc.), redeschiderea Clubului Studentesc, fie in actuala cladire a cantinei, fie in corpul M, organizarea unor evenimente tematice in vederea revitalizarii vietii studentesti din campus si continuarea demersurilor pentru infiintarea Casei de Cultura a Studentilor.


  ,,Echipa este deschisa dezbaterilor si intrebarilor venite din partea tuturor membrilor comunitatii academice. Putem fi contactati pe pagina de facebook cu acelasi nume si asteptam comentariile dvs. si pe Studentocratia, ziarul studentului oradean"

  afirma studentii.

  In total, la alegerile de 27 ianuarie si 1 februarie 2016 (daca se va ajunge in turul doi), vor fi 19 locuri de student senator disponibile. Marius Deaconu, presedintele Asociatiei ,,Gheorghe Sincai" a studentilor in Istorie, a declarat pentru Crisana ca echipa celor 12 candidati are sanse mari sa castige dar ca, dupa ce se vor termina alegerile, se vor organiza intalniri cu toti cei care le vor castiga pentru sustinerea platformei program.

  Echipa Democratie in UO este sustinuta de Asociatia Studentilor Psihologi din Oradea, Asociatia Studentilor Farmacisti din Oradea, Asociatia Studentilor Stomatologi din Oradea, Asociatia Geografica ,,Simion Mehedinti", Asociatia Studentilor si Absolventilor Fiziokinetoterapeuti din Oradea si Asociatia ,,Gheorghe Sincai" a studentilor in Istorie.
  Ichim Vasilica
  The post Poate, de data asta, studentii vor intelege ca doar uniti sunt o forta! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Vernisaj inedit in Cetatea Oradea. Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos


  [2016-01-20]
  Oradenii care iubesc arta sunt invitati sa participe vineri, 22 ianuarie, in Cetatea Oradea, la deschiderea si lansarea unei expozitii care prezinta viata si cariera artistica a contelui Banffy Miklos, artist si om al renasterii. Expozitia a fost prezentata pana in acest an in 32 de muzee si a fost vizitata de aproximativ 52.000 de […]
  The post Vernisaj inedit in Cetatea Oradea. Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos appeared first on Presa Oradea.
   Oradenii care iubesc arta sunt invitati sa participe vineri, 22 ianuarie, in Cetatea Oradea, la deschiderea si lansarea unei expozitii care prezinta viata si cariera artistica a contelui Banffy Miklos, artist si om al renasterii. Expozitia a fost prezentata pana in acest an in 32 de muzee si a fost vizitata de aproximativ 52.000 de vizitatori.
  Expozitia itineranta ,,Iluzie si reflectare: Viata artistica alui Banffy Miklos" a Institutului si Muzeului de Teatru din Budapesta, ajunge dupa Cluj, Bucuresti, Haga, Chisinau, Viena, Szeged, Budapesta si la Oradea, in Muzeul Cetatii.

  ,,Datoria noastra este sa dam viata tuturor expozitiilor de arta. Aceste evenimente vin sa insufleteasca spatiile, care altfel ar reprezenta doar niste ziduri de beton. Intentia noastra este sa continuam si cu alte expozitii.  Astfel, Oradea asteapta si alte propuneri in acest sens. Recent, am fost contactat de catre un colectionar privat ce detine o importanta colectie de medalii si trofee sportive din secolul trecut si pe care am decis ca il vom sustine in organizarea unei expozitii"

  a spus viceprimarul Huszar Istvan.
  Expozitia ,,Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos" a fost realizata si cu sprijinul Primariei Oradea si al Asociatiei Civice pentru Cetatea Oradea, iar vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 22 ianuarie, ora 13:00, in Cetatea Oradea - Corpul C, parter, Galeria de Arta.
  La deschidere vor participa viceprimarul Huszar Istvan si Prohle Gergely, Subsecretar de Stat pentru Afaceri Internationale si Europene din partea Guvernului Ungariei.

  ,,Tematica primei sali a expozitiei o reprezinta colectia de obiecte de arta ce au apartinut contelui Banffy, portrete de familie, dar si reprezentari in format 3D ale castelului in care acesta a locuit.  O alta sala va fi dedicata activitatii lui Banffy Miklos ca artist plastic si ilustrator de carti, iar o alta incapere va cuprinde creatiile din sticla ale nepoatei artistului, Nicolette Jelen-Banffy, care traieste acum la New York"

  a spus curatorul expozitiei, Zsuzsa Szebeni.
  Opera artistei Nicolette Jelen-Banffy a fost publicata in Statele Unite de catre John Szoke, Hugh McKay, Vincent Fitzgerald, Ronbie Editions, Progressive Editions, Atlantic Art si a fost promovata de catre o serie de galerii autohtone si colectii private si internationale.
  Ichim Vasilica
  The post Vernisaj inedit in Cetatea Oradea. Iluzie si reflectare: Viata artistica a lui Banffy Miklos appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In martie, Oradea se va incalzi cu noua centrala pe caz iar in mai se va deschide Aquaparkul Nymphaea!


  [2016-01-19]
  Dupa o toamna si un inceput de iarna aglomerate, cu inaugurarea catorva proiecte importante, si inceputul anului 2016 se anunta promitator. In martie va intra in functiune noua centrala pe caz, care, conform municipalitatii ar elimina problemele legate de intreruperea furnizarii agentului termic iar in mai se va deschide noul Aquapark Nymphaea, extins de la […]
  The post In martie, Oradea se va incalzi cu noua centrala pe caz iar in mai se va deschide Aquaparkul Nymphaea! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa o toamna si un inceput de iarna aglomerate, cu inaugurarea catorva proiecte importante, si inceputul anului 2016 se anunta promitator. In martie va intra in functiune noua centrala pe caz, care, conform municipalitatii ar elimina problemele legate de intreruperea furnizarii agentului termic iar in mai se va deschide noul Aquapark Nymphaea, extins de la 500 la 1000 de locuri, cu 12 bazine interioare, 6 bazine exterioare si 10 aquatobogane.
  Oradenii au suferit mult in aceasta iarna din cauza intreruperilor dese de apa si caldura, lucru care s-ar putea schimba dupa dare in folosinta a noii centrale.

  ,,In primul rand doresc sa-mi cer scuze oradenilor pentru intreruperile de apa calda si caldura din aceste zile. Aceste intreruperi arata inca o data, daca mai era nevoie, justetea proiectului de inlocuirie a sistemului de termoficare actual, centrala termica a orasului avand peste 50 de ani. Avariile care au existat pe retele, in buna parte au fost rezolvate, insa pana vom porni noua centrala, este posibil sa mai apara unele avarii"

  a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

  In acest moment s-a finalizat racordarea la magistrala Trangaz, urmand ca pe 18 ianuarie 2016 sa fie receptionate lucrarile.

  ,,Urmeaza ca in sedinta de Consiliu Local sa se supuna aprobarii predarea in administrarea societatii Transgaz a acestei retele, dupa care se va putea trece la incheierea contractului de furnizare gaz cu unul dintre marii furnizori din Romania.
  La finalul lunii ianuarie se vor realiza probe la primul cazan, la jumatatea lunii februarie vor continua probele la cel dea-l doilea cazan, iar la inceputul lunii martie se vor face probe la turbina cu cazanul recuperator. Estimam ca in cursul lunii martie va putea intra in functiune noua centrala pe gaz, fapt care va avea ca prim efect eliminarea poluarii, dar si a problemelor legate de intreruperea furnizarii agentului termic"

  a mai spus primarul.
  Aquaparkul va fi functional in luna mai!
  Un alt proiect important este realizarea Complexului Wellness Termal Nymphaea Oradea. Acest obiectiv de investitie este finantat prin fonduri europene, respectiv prin Programul Operational Regional 2007-2013.

  ,,Lucrarile la acest proiect sunt in curs de executie si estimam ca acest obiectiv va intra in functiune la inceputul lunii mai a acestui an. Conform contractului de finantare, Administratia Domeniului Public ar urma sa fie administratorul acestui activ, suntem in prezent in discutii cu reprezentantii ADP, dar exista si posibilitatea sa gasim o formula de preluare a unei expertize de la companii specializate in acest domeniu"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  ,,Pe langa parcarea care se amenajeaza aici, unul dintre proiectele pe care le rulam este translatarea acelui drum, respectiv str. Codrilor catre calea ferata. Am demarat procedura de expropiere a acelei constructii care este amplasata exact in fata aquaparcului. De asemenea, va fi amenajat un sens giratoriu la iesirea de sub calea ferata, acolo unde este cantonul CFR, expropriat si el, astfel ca accesul sa se poata face in bune conditii.  Vor fi peste 400 de locuri de parcare in aceasta traslatare de drum, care va putea asigura spatiu suficient pentru toti cei care vor veni aici. Nu cred ca vom putea realiza aceasta lucrare de traslatare a drumului pana la deschiderea aquaparcului, va fi un mic santier acolo, dar sper ca undeva in mai - iunie atat aquaparcul, cat si toate accesele din zona sa fie rezolvate"

  aspus primarul Ilie Bolojan.
  Daca Strandul Municipal avea o capacitate de 500 de locuri, Complexul Wellness Termal Nymphaea va dispune de 1.000 de locuri. Cresterea calitatii si diversificarea serviciilor turistice de agrement si wellness se va realiza prin introducerea unor noi functiuni specifice turismului termoludic: sauna, masaj, hidroterapie, aromoterapie, infrumusetare.
  Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cresterea numarului de turisti in municipiul Oradea cu 30% in primii 3 ani dupa implementarea proiectului, dar si reducerea totala a sezonalitatii prin construirea bazinelor acoperite, ce vor putea fi exploatate 12 luni pe an.
  Proiectul prevede in total 12 bazine interioare, 6 bazine exterioare si 10 aquatobogane. Totodata, complexul va fi dotat cu o parcare cu 311 locuri pentru autoturisme si autocare.
  Ichim Vasilica
  The post In martie, Oradea se va incalzi cu noua centrala pe caz iar in mai se va deschide Aquaparkul Nymphaea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • 75,26% din totalul amenzilor date de ITM Bihor in 2015 au fost pentru munca la negru!


  [2016-01-19]
  Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM) Bihor a controlat in 2015 nu mai putin de 4.282 de unitati, aplicand 5.635 de sanctiuni contraventionale, din care 1.004 amenzi in cuantum de 6.849.000 lei si 4.631 avertismente. Institutia a raspuns la 873 de petitii facute de angajati, cele mai multe referindu-se la neincheierea contractelor individuale de munca. In […]
  The post 75,26% din totalul amenzilor date de ITM Bihor in 2015 au fost pentru munca la negru! appeared first on Presa Oradea.
   Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM) Bihor a controlat in 2015 nu mai putin de 4.282 de unitati, aplicand 5.635 de sanctiuni contraventionale, din care 1.004 amenzi in cuantum de 6.849.000 lei si 4.631 avertismente. Institutia a raspuns la 873 de petitii facute de angajati, cele mai multe referindu-se la neincheierea contractelor individuale de munca.
  In 2015, inspectorii de munca din cadrul serviciului sanatate si securitate in munca au controlat 1.710 unitati aplicand 3.181 de sanctiuni contraventionale, din care 238 amenzi in cuantum de 1.218.000 lei si 2.943 avertismente.
  In domeniul relatiilor de munca au fost controlate 2.572 unitati, s-au aplicat 2.454 de sanctiuni contraventionale, din care 766 amenzi in cuantum de 5.631.000 lei si 1.688 avertismente.

  In aceeasi perioada, la ITM Bihor au fost inregistrate 888 de petitii, din care s-a raspuns la 873, restul urmand sa fie rezolvate in termenul legal de solutionare. Cele mai frecvente aspecte sesizate au fost neincheierea contractelor individuale de munca sau intocmirea cu intarziere a acestora, neintocmirea actelor de incetare a raporturilor de munca, neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare, a indemnizatiilor de concediu medical, nerespectarea duratei timpului de lucru si desfaceri abuzive ale contractelor individuale de munca.
  11,56% din totalul angajatorilor controlati in 2015 foloseau forta de munca fara a avea intocmite forme legale de angajare. Din totalul de 5.631.000 lei, amenzi aplicate in anul 2015, 4.238.000 lei au vizat munca fara forme legale, ceea ce reprezinta 75,26% din totalul amenzilor aplicate.
  Profilul activitatii angajatorilor depistati ca folosesc forta de munca fara forme legale de angajare este diversificat, fiind identificate in principal in industria confectiilor (textile, marochinarie, incaltaminte), alimentatia publica (baruri, restaurante, patiserii, cofetarii), panificatie, prestari servicii - curatenie, transporturi rutiere si constructii.

  Mai grav este ca in 2015, in unitatile din Oradea, au fost semnalate 329 de evenimente de munca, fiind accidentati 137 de angajati. Dintre acestea, 7 accidente au fost mortale si 130 s-au soldat cu incapacitate temporara de munca.
  Pana la 31 decembrie 2015 in baza de date Inspectiei Muncii, numarul angajatorilor activi in judetul Bihor era de 19.693 (la 31 decembrie 2014 numarul acestora era de 18.529), cu un numar de 166.319 salariati activi (la 31decembrie 2014 numarul salariatilor activi era de 162.678).
  Numarul contractelor individuale de munca active in Bihor la 31 decembrie 2015 era de 184.807 (numarul contractelor individuale de munca active la aceeasi data in 2014 a fost de 179.762).
  Ichim Vasilica
  The post 75,26% din totalul amenzilor date de ITM Bihor in 2015 au fost pentru munca la negru! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea: Am construit o structura functionala si eficienta!


  [2016-01-19]
  Senatul Universitatii din Oradea a tinut luni, 19 ianuarie, ultima sedinta din acest mandat. Presedintele Sorin Curila a facut un bilant al legislativului, accentuand construirea si eficientizarea acestuia. La finalul primei parti a sedintei, rectorul, prorectorii si decanii au fost premiati. Sedinta cu numarul 65 a fost ultima din mandatul 2012-2016 al Senatului Universitatii din […]
  The post Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea: Am construit o structura functionala si eficienta! appeared first on Presa Oradea.
   Senatul Universitatii din Oradea a tinut luni, 19 ianuarie, ultima sedinta din acest mandat. Presedintele Sorin Curila a facut un bilant al legislativului, accentuand construirea si eficientizarea acestuia. La finalul primei parti a sedintei, rectorul, prorectorii si decanii au fost premiati.
  Sedinta cu numarul 65 a fost ultima din mandatul 2012-2016 al Senatului Universitatii din Oradea. Cu aceasta ocazie, presedintele acestuia a prezentat pe scurt o sinteza a raportului legislativului in cei 5 ani de functionare.

  ,,Pe 8 februarie 2012 au avut loc alegerile care au dus la actualul Senat. Un an mai tarziu, la Oradea s-a organizat o intalnire a senatelor de la 9 universitati din tara, unde s-au discut aspecte importante despre functionarea legislativului.  Actuala echipa a construit si a facut functionala institutia legislativa a Universitatii din Oradea, facand-o eficienta si transparenta"

  a spus Sorin Curila.
  Daca in ceea ce priveste eficienta Senatului, lucrurile ar putea fi discutabile, cu privire la transparenta, in relatia cu mass-media, aceasta nu a existat. Presa locala a cerut democratic sa participe la sedintele legislativului, acestea fiind respinse iar comunicatele trimise de Senat selectau, in cea mai mare parte, subiectele in care activitatea si masurile luate de institutie erau pozitive, omitand cu buna stiinta temele arzatoare de pe lista de zi.

  Activitatea Senatului se afla mai degraba ,,pe surse" decat din comnicatele institutiei care erau trimise redactiilor de presa dupa cateva zile bune de la desfasurarea sedintelor.
  Dupa discursul lui Sorin Curila a vorbit si reprezentantul grupului de studenti din Senatul Universitatii, Romeo Filip.

  ,,Am avut parte de deschidere din partea conducerii universitatii, intr-o masura mai mica sau mai mare, de la caz la caz, si sper sa aveti aceeasi deschidere si fata de echipa de studenti care va veni"

  a spus Filip.

  La final, presedintele Senatului a inmanat diplome rectorului Constantin Bungau, prorectorilor Marcela Prada, Simona Trip, Marcel Rosca, Ioan-Gheorghe Tara, Eugen Macocian si decanilor, in frunte cu Agneta Marcu de la Facultatea de Arte a Universitatii din Oradea. Si membrii senatului vor fi premiati in prima sedinta a viitorului legislativ care va fi ales in perioada 27 ianuarie - 1 februarie 2016.
  Ichim Vasilica
  The post Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii din Oradea: Am construit o structura functionala si eficienta! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In martie Oradea se va incalzi cu noua centrala pe caz iar in mai se va deschide Aquaparkul Nymphaea!


  [2016-01-17]
  Dupa o toamna si un inceput de iarna aglomerate, cu inaugurarea catorva proiecte importante, si inceputul anului 2016 se anunta promitator. In martie va intra in functiune noua centrala pe caz, care, conform municipalitatii ar elimina problemele legate de intreruperea furnizarii agentului termic iar in mai se va deschide noul Aquapark Nymphaea, extins de la […]
  The post In martie Oradea se va incalzi cu noua centrala pe caz iar in mai se va deschide Aquaparkul Nymphaea! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa o toamna si un inceput de iarna aglomerate, cu inaugurarea catorva proiecte importante, si inceputul anului 2016 se anunta promitator. In martie va intra in functiune noua centrala pe caz, care, conform municipalitatii ar elimina problemele legate de intreruperea furnizarii agentului termic iar in mai se va deschide noul Aquapark Nymphaea, extins de la 500 la 1000 de locuri, cu 12 bazine interioare, 6 bazine exterioare si 10 aquatobogane.
  Oradenii au suferit mult in aceasta iarna din cauza intreruperilor dese de apa si caldura, lucru care s-ar putea schimba dupa dare in folosinta a noii centrale.

  ,,In primul rand doresc sa-mi cer scuze oradenilor pentru intreruperile de apa calda si caldura din aceste zile. Aceste intreruperi arata inca o data, daca mai era nevoie, justetea proiectului de inlocuirie a sistemului de termoficare actual, centrala termica a orasului avand peste 50 de ani. Avariile care au existat pe retele, in buna parte au fost rezolvate, insa pana vom porni noua centrala, este posibil sa mai apara unele avarii"

  a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

  In acest moment s-a finalizat racordarea la magistrala Trangaz, urmand ca pe 18 ianuarie 2016 sa fie receptionate lucrarile.

  ,,Urmeaza ca in sedinta de Consiliu Local sa se supuna aprobarii predarea in administrarea societatii Transgaz a acestei retele, dupa care se va putea trece la incheierea contractului de furnizare gaz cu unul dintre marii furnizori din Romania.
  La finalul lunii ianuarie se vor realiza probe la primul cazan, la jumatatea lunii februarie vor continua probele la cel dea-l doilea cazan, iar la inceputul lunii martie se vor face probe la turbina cu cazanul recuperator. Estimam ca in cursul lunii martie va putea intra in functiune noua centrala pe gaz, fapt care va avea ca prim efect eliminarea poluarii, dar si a problemelor legate de intreruperea furnizarii agentului termic"

  a mai spus primarul.
  Aquaparkul va fi functional in luna mai!
  Un alt proiect important este realizarea Complexului Wellness Termal Nymphaea Oradea. Acest obiectiv de investitie este finantat prin fonduri europene, respectiv prin Programul Operational Regional 2007-2013.

  ,,Lucrarile la acest proiect sunt in curs de executie si estimam ca acest obiectiv va intra in functiune la inceputul lunii mai a acestui an. Conform contractului de finantare, Administratia Domeniului Public ar urma sa fie administratorul acestui activ, suntem in prezent in discutii cu reprezentantii ADP, dar exista si posibilitatea sa gasim o formula de preluare a unei expertize de la companii specializate in acest domeniu"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  ,,Pe langa parcarea care se amenajeaza aici, unul dintre proiectele pe care le rulam este translatarea acelui drum, respectiv str. Codrilor catre calea ferata. Am demarat procedura de expropiere a acelei constructii care este amplasata exact in fata aquaparcului. De asemenea, va fi amenajat un sens giratoriu la iesirea de sub calea ferata, acolo unde este cantonul CFR, expropriat si el, astfel ca accesul sa se poata face in bune conditii.  Vor fi peste 400 de locuri de parcare in aceasta traslatare de drum, care va putea asigura spatiu suficient pentru toti cei care vor veni aici. Nu cred ca vom putea realiza aceasta lucrare de traslatare a drumului pana la deschiderea aquaparcului, va fi un mic santier acolo, dar sper ca undeva in mai - iunie atat aquaparcul, cat si toate accesele din zona sa fie rezolvate"

  aspus primarul Ilie Bolojan.
  Daca Strandul Municipal avea o capacitate de 500 de locuri, Complexul Wellness Termal Nymphaea va dispune de 1.000 de locuri. Cresterea calitatii si diversificarea serviciilor turistice de agrement si wellness se va realiza prin introducerea unor noi functiuni specifice turismului termoludic: sauna, masaj, hidroterapie, aromoterapie, infrumusetare.
  Unul dintre obiectivele importante ale proiectului este cresterea numarului de turisti in municipiul Oradea cu 30% in primii 3 ani dupa implementarea proiectului, dar si reducerea totala a sezonalitatii prin construirea bazinelor acoperite, ce vor putea fi exploatate 12 luni pe an.
  Proiectul prevede in total 12 bazine interioare, 6 bazine exterioare si 10 aquatobogane. Totodata, complexul va fi dotat cu o parcare cu 311 locuri pentru autoturisme si autocare.
  Ichim Vasilica
  The post In martie Oradea se va incalzi cu noua centrala pe caz iar in mai se va deschide Aquaparkul Nymphaea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Va fi un 2016 plin de munca pentru Primarie. Proiecte de anvergura si in acest an!


  [2016-01-16]
  Asa cum i-a obisnuit in ultimii ani pe oradeni, primarul Ilie Bolojan a facut la inceputul anului o conferinta de presa in care a trasat principalele directii si proiecte pe care se va axa municipalitatea in anul care tocmai a inceput. Vorbim aici despre Cetatea Oradea, Cartierul Ceyrat, reabilitarea cladirilor monument, amenajarea parcului Salca II, […]
  The post Va fi un 2016 plin de munca pentru Primarie. Proiecte de anvergura si in acest an! appeared first on Presa Oradea.
   Asa cum i-a obisnuit in ultimii ani pe oradeni, primarul Ilie Bolojan a facut la inceputul anului o conferinta de presa in care a trasat principalele directii si proiecte pe care se va axa municipalitatea in anul care tocmai a inceput. Vorbim aici despre Cetatea Oradea, Cartierul Ceyrat, reabilitarea cladirilor monument, amenajarea parcului Salca II, amenajarea piatetei din fata magazinului Crisul, consolidarea parcurilor industriale, realizarea scolii de meserii, construirea centrului intermodal de transport.
  Lucrarile de reabilitare a Cetatii Oradea vor continua si in anul 2016, lucrari care prevad reabilitarea santului in preajma Cetatii, scoaterea pamantului depozitat in anii anteriori in bastioanele acestuia, precum si realizarea parcului Arena.
  Acest parc va avea o suprafata de 1,4 ha si va fi amenajat in santul de sud al Cetatii, pe partea dinspre strada Grivitei. Parcul va avea o suprafata amenajata cu gazon de peste 5000 mp. Pe langa aceasta, vor fi amenajate suprafete cu gard viu, cu arbusti, se vor amenaja alei pietonale cu pietris si piatra cubica. Parcul Arena va fi un spatiu cu functii multiple, putand fi folosit atat ca parc urban de recreere, cat si pentru organizarea unor evenimente de tip ,,Serbarile Cetatii".
  Legat de acest subiect primarul a mentionat ca administratia locala va relua discutiile cu Consiliul Judetean privind posibilitatea mutarii Muzeului Tarii Crisurilor in Cetatea Oradea, care ar putea deveni astfel astfel un punct de atractie majora pentru Oradea.

  Totodata, primarul a declarat ca administratia locala va trebui sa promoveze si mai mult Cetatea, iar in cursul acestei primaveri administratia locala va organiza procedura de licitatie pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta Cetatii, pentru ca aceasta sa poata oferi cat mai multe servicii pentru cei care o viziteaza.
  Cartierul Ceyrat - unul dintre obiectivele majore pe anul 2016 pentru administratia locala reprezinta construirea ansamblului rezidential de pe strada Ceyrat. Conform planurilor municipalitatii, cartierul rezidential format din locuinte, spatii comerciale, parcari, puncte de colectare deseuri selective, zone verzi publice de cartier si zone verzi private de cartier, locuri de joaca pentru copii etc. va fi construit de investitori privati, investitia realizandu-se in patru ani, in urma unor licitatii pentru concesionarea amplasamentelor pentru aceste blocuri. Ansamblul a fost scos la licitatie in 6 pachete, dintre care 4 loturi au fost adjudecate, iar doua au ramas neocupate. Pentru a ocupa si loturile ramase libere, municipalitatea va relua procedura de licitatia si va anula prin HCL conditia impusa pana acum, respectiv ca un investitor sa nu poata prelua mai mult de doua loturi.
  Primarul Ilie Bolojan a mentionat ca lucrarile de constructie la cartierul de locuinte ar putea incepe in toamna acestui an, iar Primaria va realiza caile de acces si alimentarea cu apa.


  ,,Sper ca in urma acestei investitii orasul Oradea sa ofere un pachet de locuinte suplimentare pentru cei care doresc sa se mute in Oradea sau sa cumpere un apartament nou"

  a declarat Ilie Bolojan.
  Si reabilitarea fatadei Filarmonicii este in plan!
  In ceea ce priveste cladirile monument din centrul istoric, in primavara acestui an se va finaliza reabilitarea Pasajului Vulturul Negru si a casei Poynar, urmand ca in cursul acestui an sa continue lucrarile de reabilitare si la Palatul Stern, Moskovits Miksa, Apolo si Republicii nr. 11. Pana anul viitor va fi reabilitata si o alta cladire reprezentativa din Piata Ferdinand, palatul Adorjan.
  Conform spuselor primarului, Consiliul Judetean Bihor si-a dat acordul pentru reabilitarea fatadei cladirii Filarmonicii, asfel incat si acesta cladire va fi reabilitata in urmatorii ani.

  In ceea ce priveste amenajarea parcului Salca II, aceste lucrari vor fi finalizate pana in luna iunie, astfel incat 5,5 ha de teren intre strada Meiului si paraul Peta vor fi redate locuitorilor din cartierul Nufarul si Velenta, fiind transformate intr-un parc modern si frumos.
  Amenajarea piatetei din fata magazinului Crisul va incepe in cursul lunii martie si se va finaliza pana la sfarsitul anului 2016. Acest proiect va continua cu reabilitarea si largirea trotuarului care leaga Magazinul Crisul de zona pietonala pana la SPCLEP – Evidenta Populatiei, dorindu-se astfel o largire a trotuarului cu cca 2 m, astfel incat latimea acestuia sa permita si amenajarea unei piste de biciclete.
  In 2016 SC Agentia de Dezvoltare Locala SA, administratorul parcului Industrial Eurobusiness va incepe constructia de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii in parcul Eurobusiness I, si va organiza o licitatie in perioada urmatoare pentru constructia acestor hale. Primarul Ilie Bolojan a anuntat ca exista o cerere mare din partea firmelor pentru a ocupa astfel de hale, acestea vor putea fi inchiriate sau cumparate direct de investitorii care vor veni in parc.

  Totodata, in acest an se intentioneaza amenajarea unui centru de servicii pentru cei peste 5000 de angajati ai companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Soseaua Borsului, la solicitarea acestora. Noul centru va avea gradinita, cresa, sala de fitness, zona de alimentatie publica si alte servicii necesare celor care isi desfasoara activitatea in parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit in parteneriat cu un investitor privat.

  ,,Vom selecta un investitor si speram ca in vara sa incepem constructia acestui centru de servicii pe parcela existenta, astfel vom putea acorda servicii suplimentare acestor companii si angajatilor"

  a spus primarul.
  In ceea ce priveste parcul industrial de la tancodrom, aici se va realiza drumul de acces si celelalte utilitati (apa, curent), urmand sa continue licitatiile pentru concesionarea parcelelor.
  27 de strazi vor fi asfaltate!
  In urma integrarii intr-o singura unitate scolara a invatamantului profesional de tip industrial prin fuziunea prin absorbtie a Colegiului Tehnic ,,Andrei Saguna" de catre Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia", s-a creat posibilitatea ca mai multi absolventi ai scolii profesionale sa fie angajati de catre companiile din Parcul Industrial Eurobusiness, care au nevoie de forta de munca specializata.


  ,,Suntem in discutii cu Inspectoratul Scolar pentru finalizarea planului de scolarizare, astfel incat acest colegiu rezultat in urma fuziunii dintre Traian Vuia si Andrei Saguna sa fie o scoala cu profil exclusiv tehnic. Aici vom realiza o serie de investitii: reabilitare internat, sali de clasa, dotare laboratoare, atfel incat din anul scolar 2016/2017 sa existe toate conditiile necesare pentru elevii care vin in aceasta scoala de meserii"

  a mentionat Ilie Bolojan.
  Primarul a adaugat ca toate aceste investitii se vor face in parteneriat cu marile companii din parcul Industrial.
  In ceea ce priveste modernizarea si reabilitarea strazilor din Oradea, in anul 2016 municipalitatea va asfalta 27 de strazi, dintre care 20 in cartierul Iosia, 4 in cartierul Velenta si 3 in cartierul Nufarul. Aceste strazi sunt: Clopoteilor, Copacilor, Carasului, Ecaterina Varga, Govorei, Magurei, Oltetului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Argesului, Buzaului, C-tin Mille, Gh. Titeica, Vasile Parvan, Ciocariliei, Fluturilor, Liliacului, Coriolan Hora, Dealului, Cantaretului, Drumul Hotarului, Pionerilor, Francisc Hubic, Rommer Floris, Daliei.
  Deasemenea in acest an se vor finaliza asfaltarile in cartierul Europa prin depunerea stratului de uzura.
  O alta prioritate majora a administratiei locale este continuarea realizarii canalizatiei tehnice in municipiul Oradea, lucrare care are ca scop coborarea in subteran a retelelor de comunicatii electrice si electronice de pe cladirile sau de pe stalpii de iluminat, imbunatatind in acest fel aspectul orasului.

  Primarul Ilie Bolojan a mentionat ca in anul 2016 se doreste sa se coboare in subteran cablurile de comunicatii electronice care au aglomerat stalpii si cladirile din zona centrala si de pe principalele artere, urmand sa fie schimbati si stalpii de beton cu stalpi ornamentali adecvati cladirilor monument, trotuarele se vor largi si se vor realiza piste de biciclete.
  In cadrul conferintei de presa primarul Ilie Bolojan a anuntat si faptul ca a fost finalizata documentatia tehnico-economica pentru proiectul ,,Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier si feroviar in Zona Garii C.F.R din Episcopia Bihor", iar in cursul lunii februarie-martie aplicatia se va depune pentru finantare, in asa fel incat in vara acestui an sa poata incepe lucrarile. Terminalul va fi construit in zona garii CFR din Episcopia Bihor pe o suprafata de 17,76 de hectare, in vecinatatea parcurilor industriale detinute de municipiul Oradea si administrate de SC Eurobusiness Parc Oradea SA.

  ,,Estimam ca in luna februarie vom putea depune aplicatia de finantare, iar in vara acestui an vom putea demara lucrarile aferente centrului intermodal. Daca vom reusi realizarea centrului intermodal si totodata racordarea la sistemul european feroviar, atunci Oradea va deveni un pol important"

  a spus Ilie Bolojan.
  Ichim Vasilica
  The post Va fi un 2016 plin de munca pentru Primarie. Proiecte de anvergura si in acest an! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • CFR traieste intr-o alta galaxie!


  [2016-01-16]
  Dragi calatori. Este drept ca este un frig de va crapa maselele in compartimente, ca in unele ninge, ca geamurile au atat de mult jeg incat nu se mai vede prin ele, ca wc-urile sunt adevarate bombe biologice, ca veti ingheta prin gari din cauza intarzierilor, dar avem o veste care va anula toate aceste […]
  The post CFR traieste intr-o alta galaxie! appeared first on Presa Oradea.
   Dragi calatori. Este drept ca este un frig de va crapa maselele in compartimente, ca in unele ninge, ca geamurile au atat de mult jeg incat nu se mai vede prin ele, ca wc-urile sunt adevarate bombe biologice, ca veti ingheta prin gari din cauza intarzierilor, dar avem o veste care va anula toate aceste neplaceri: avem un site pe care va oferim informatii in timp real despre trenurile aflate in circulatie!
  In urma cu doi ani, calatorind cu trenul, am rams perplex vazand peste tot afise adresate calatorilor, in care acestia erau sfatuiti sa nu mai dea bani la nas. Adica, in loc sa aduni toti nasii la niste traininguri sa le explici ca ,,spaga e rea" sau sa ii dai afara cand ii prinzi ca nu taie bilete, tu le ceri calatorilor sa rezolve incompetenta ta, a sistemului si a angajatilor.

  Ieri, la Digi 24, am vazut o alta stire care a frizat penibilul: ,,CFR ofera informatii in timp real despre trenurile aflate in circulatie". Stirea nu ar fi rea daca ar fi ajuns la public intr-o alta perioada nu in asta in care trenurile intarzie sute de minute si calatorii ingheata prin gari.

  Amuzant este ca cei de la Digi au dat stirea imediat dupa cea cu oamenii revoltati de intarzierea trenurilor. Vorba aia, veti ingheta in continuare prin gari dar macar veti sti, cu precizie de ceasornic, la ce ora si cat ati inghetat!
  Ichim Vasilica
  The post CFR traieste intr-o alta galaxie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sanctiuni pentru soferii care au distrus gazonul din Piata Unirii


  [2016-01-15]
  Politia Locala Oradea a luat masuri impotriva celor trei persoane care au distrus gazonul din Piata Unirii, doua dintre acestea in dimineata de 8 ianuarie 2016, iar a treia in cursul zilei de 9 ianuarie 2016. Cei trei soferi au intrat pe gazon cu masinile in timp ce aprovizionau magazinele din zona. Astfel au fost […]
  The post Sanctiuni pentru soferii care au distrus gazonul din Piata Unirii appeared first on Presa Oradea.
   Politia Locala Oradea a luat masuri impotriva celor trei persoane care au distrus gazonul din Piata Unirii, doua dintre acestea in dimineata de 8 ianuarie 2016, iar a treia in cursul zilei de 9 ianuarie 2016. Cei trei soferi au intrat pe gazon cu masinile in timp ce aprovizionau magazinele din zona.
  Astfel au fost aplicate doua amenzi de 500 lei pentru intrarea pe spatiul verde si distrugerea acestuia si doua masuri complementare pentru distrugere in cuantum de 240 de lei fiecare. Celui de-al treilea sofer, care a intrat cu masina pe gazon, i s-a aplicat o amenda de 1000 lei, iar pentru stationarea neregulamentara a autoturismului, inca 210 lei.

  Potrivit informatiilor primate de la reprezentantii firmei Gardener, valoarea pagubei este de 250 lei (+TVA), aceasta suma neavand inclusa si valoarea manoperei.

  ,,Imediat ce timpul va permite vom reface zona distrusa de acesti cetateni.
  Momentan, pamantul este imbibat cu apa si nu putem lucra. Va trebui sa inlocuim 15 mp. de gazon rulou deteriorat si sa inlocuim cateva elemente ale sistemului de irigare, care a fost si el afectat.  Pe viitor, vor trebui luate masuri ca astfel de acte de distrugere sau alte acte de vandalism sa nu mai poata avea loc"

  a spus administratorul firmei Gardener, Noemi Staharoczky.
  Viceprimarul Mircea Malan a spus ca isi Primaria isi doreste ca spatiul verde amenajat in Piata Unirii, sa poata fi folosit de catre oradeni, dar circulatia cu autovehiculele pe gazon nu este permisa.


  ,,Vom monta in perioada urmatoare camere de supraveghere si vom avea un punct de politie fix, iar daca astfel de acte de vandalism vor continua, luam in considerare inclusiv imprejmuirea gazonului cu un gardulet"

  a mai spus viceprimarul.
  Ichim Vasilica
  The post Sanctiuni pentru soferii care au distrus gazonul din Piata Unirii appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Investitiile nu tin de foame. Bihorul ramane in topul salariilor de mizerie!


  [2016-01-14]
  Muncitori, dar platiti mizerabil, asa au fost bihorenii in 2015 asa vor fi si in 2016. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, Bihorul este undeva in coada clasmentului cand vine vorba de salarii medii iar conform datelor intocmite de Inspectia Muncii, judetul nostru este pe locul doi, dupa Bucuresti (care are insa 2,1 milioane de locuitori), […]
  The post Investitiile nu tin de foame. Bihorul ramane in topul salariilor de mizerie! appeared first on Presa Oradea.
   Muncitori, dar platiti mizerabil, asa au fost bihorenii in 2015 asa vor fi si in 2016. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, Bihorul este undeva in coada clasmentului cand vine vorba de salarii medii iar conform datelor intocmite de Inspectia Muncii, judetul nostru este pe locul doi, dupa Bucuresti (care are insa 2,1 milioane de locuitori), la cei mai multi locuitori platiti cu salariul minim pe economie.
  Suntem prea absorbiti de ,,avantul economic" al Oradiei, asa cum era el filmat cu o drona, ca sa mai vedem realitatile usturatoare de sub pantofii nostri prafuiti. Anul trecut, proiectele europene au depasit de trei ori in valoare bugetul municipiului Oradea (bugetul total, nu cel al investitiilor) iar Parcul Industrial s-a marit cu fiecare zi. Oamenii au venit, au investit bani, au angajat localnici. Este de munca.

  Un clasament al Comisia Nationala de Prognoza, dezvaluie ca judetul Bihor va avea anul acesta o rata a somajului de 3,2%, fiind depasita doar de cea a Clujului. Toate judetele din Nord-Vestul Romaniei au mai multi someri. Asta arata ca bihorenii sunt muncitori, ceea ce este bine, ca li s-au creat locuri de munca, ceea ce este iarasi bine dar, din nefericire, nu arata si ca traiesc mai bine.
  Este drept ca nu mai suntem in vremea economiilor planificate iar autoritatile nu pot obliga investitorii sa dea un anumit plafon salarial dar, nici macar Primaria Oradea, care este principalul motor economic al judetului, nu pare ca face eforturi pentru a rezolva aceasta problema. Strategia cu atragerea firmelor care, facandu-si concurenta una alteia, sa creasca salariile nu prea functioneaza.

  Ba, mai mult, in loc sa se bata pe salariati, firmele cauta mana de lucru ieftina dincolo de granita iar Primaria le ajuta. In acest fel, li se ofera supapele perfecte pentru a nu creste niciodata salariile.
  Mai jalnic nici nu se poate!
  Salariile mizerabile au fost confirmate la sfarsitul anului trecut si de Comisia Nationala de Prognoza in cadrul Proiectiei principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in 2018. Conform documentului, salariul mediu net lunar in 2016 va fi 1.490 de lei pe salariat, doar Bistrita Nasaud (1.472 de lei) are un salariu mai mic in regiunea Nord-Vest.
  Bihorul este aici sub Maramures care are 1.520 de lei, sub Salaj care are 1.536 de lei, sub Satu Mare care are 1.552 de lei si la mare distanta de judetul Cluj care are un castig salarial mediu net lunar pe salariat de 2.166 de lei. Este adevarat insa ca la acest criteriu Bihorul a crescut din 2014 incoace (1.299 in 2014, 1.393 in 2015 si 1.490 in 2016).
  Conform aceleiasi surse perspectivele de crestere in urmatorii doi ani sunt bune dar in acest ritm nu vom ajunge niciodata la nivelul Clujului. In 2017 salariul mediu ar urma sa ajunga la 1.570 de lei iar in 2018 la 1.650 de lei. Cel al Clujului va creste de la 2.166 in 2016 la 2.412 in 2018.

  O alta prognoza importanta pe 2016 este cea al salariului mediu net pe tara acolo unde judetul Bihor este, evident, la coada. Clasamentul este condus de Bucuresti cu un salariu mediu net de 2.813 lei, fiind urmat de Cluj cu 2.166, Timis cu 2.136 si Arges cu 2.050. Ilfov nu merita luat in considerare pentru ca dezvoltarea lui este strict legata de invecinarea cu Capitala.
  Conform Ziarului Financiar, Bucurestiul are un salariu mediu cu 65% mai mare decat media nationala. In acest clasament judetul Bihor este pe locul 38 fiind depasit de judete precum Vrancea, Vaslui, Buzau sau Ialomita. Salarii mai mici decat in Bihor sunt doar in Bistrita-Nasaud, Neamt, Covasna si Harghita.
  In realitate insa, situatia este mult mai dramatica, pentru cei mai multi bihoreni salariul mediu este un vis. Conform datelor de la Inspectia Muncii, in 2015, 30% din angajatii din tara au fost platiti, conform contractelor de munca inregistrate in aplicatia Revisal, cu 975 de lei brut, in timp ce peste jumatate dintre ei au primit salarii cuprinse intre salariul minim si salariul mediu pe economie.
  Desi, este drept, unii patroni inregistreaza in Revisal un salariu si ii dau angajatului, in mana, un alt salariu, situatia ramane ingrijoratoare.

  Ziarul Financiar prezenta la jumatatea anului trecut mai multe astfel de statistici din care reiesea ca, dupa Bucuresti, unde aproape 200.000 de angajati castigau salariul minim pe economie, se situa Bihorul cu peste 50.000, urmat de Prahova (peste 49.000) si Constanta (peste 48.000).
  Aceste date, coroborate cu rata somajului care este a doua ceai mai mica din regiune, arata ca bihorenii muncesc in general pe bani de nimic. In Oradea, privelistea unui oras din ce in ce mai frumos, filmat cu drona, ascunde de fapt oameni din ce in ce mai saraci. Iar frumusetea nu tine de foame.
  Ichim Vasilica
  The post Investitiile nu tin de foame. Bihorul ramane in topul salariilor de mizerie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Si Universitatea din Oradea a ajutat puscariasii sa-si scurteze pedepsele!


  [2016-01-13]
  Ar fi fost culmea ca un scandal national care priveste cadrele didactice universitare sa ocoleasca Universitatea din Oradea. Institutia se afla pe locul zece pe o ,,lista a rusinii" intocmita de romaniacurata, conform careia aproape 200 de detinuti au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani, ajutati de universitari. De la Oradea, nominalizati […]
  The post Si Universitatea din Oradea a ajutat puscariasii sa-si scurteze pedepsele! appeared first on Presa Oradea.
   Ar fi fost culmea ca un scandal national care priveste cadrele didactice universitare sa ocoleasca Universitatea din Oradea. Institutia se afla pe locul zece pe o ,,lista a rusinii" intocmita de romaniacurata, conform careia aproape 200 de detinuti au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani, ajutati de universitari. De la Oradea, nominalizati sunt Anca Dodescu, Valentin Mirisan si Vasile Cret (Universitatea ,,Agora"). Mai grav este ca acestia vor fi cercetati de DNA care s-a sesizat din oficiu constatand ca la nivel national se crease un adevarat sistem de eludare a pedepselor.
  Cea mai relevanta imagine a cardasiei dintre infractori si universitari a facut-o pe 6.01.2016 Florin Negrutiu pe site-ul republica.ro.

  ,,Acesti paraziti ai mediului academic traiesc din complicitatea cu marii infractori, nu din leafa mai mult sau mai putin modesta de dascal. In libertate, le scriu tezele de doctorat, in puscarie, le scriu lucrarile stiintifice. Efectul este dezastruos pentru tot sistemul universitar si pentru generatii intregi de studenti, care invata, de pe bancile scolii, sa fie ,,baieti destepti"."

  scrie Negrutiu intr-un editorial intitulat ,,Profesori care se prostitueaza".
  Desi socanta, imaginea este pe masura anvergurii fraudei. Potrivit portalului romaniacurata.ro, din cele 426 de titluri la care exista numele universitatii, 293 de lucrari au fost girate de catre universitatile de stat, iar 133 de cele private. Prima concluzie este dureroasa: profesorii de la universitatile de stat sunt principalii vinovati in dezvoltarea fenomenului pseudo-stiintific in inchisorile din Romania.

  Topul rusinii este condus de departe de Universitatea din Craiova, ai carei profesori au girat 59 de lucrari, adica 13,85% din toate publicatiile recenzate. La distanta mare, cu 33 de lucrari coordonate (7,75%), se situeaza pe locul doi al clasamentului Academia de Studii Economice din Bucuresti. Pe locul trei se afla foarte aproape, cu 31 de lucrari coordonate, Universitatea Hyperion din Bucuresti, prima clasata intr-un top al universitatilor private.
  Urmatoarele locuri sunt ocupate cu cinstea cuvenita de cinci universitati de stat: Universitatea Transilvania din Brasov (20 lucrari), Universitatea Politehnica din Bucuresti (17), Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti (17), Universitatea din Pitesti (14) si Universitatea Ovidius din Constanta (14). Urmeaza Universitatea din Oradea, tot o institutie de stat.
  Chiar daca diferenta dintre numarul de lucrari coordonate la Universitatea din Craiova (59) si cele coordonate la Oradea (7) este mare, acest lucru nu scuza deloc cardasia dintre infractori si universitari.
  Prietenii infractorilor!
  Potrivit listelor facute publice de Ministerul Justitiei, in 2007, prof.univ.dr. Anca Dodescu, din cadrul Facultatii de Stiinte Economice din Oradea a coordonat lucrarea ,,Cercetari si politici de marketing international", elaborata de doi detinuti, Alin Horea Silaghi si Petru Sorin Matei. Silaghi, fost director de buget al AJOFM Bihor, dar si fost cadru didactic al Universitatii oradene a fost condamant alaturi de alti directori ai AJOFM dupa ce au luat o mita de 2,2 miliarde lei de la patroana unui restaturant din Oradea pe care urmau sa-l cumpere in scopul amenajarii unui nou sediu al agentiei. Silaghi a fost condamnat in 2004, la sase ani de inchisoare, si a fost eliberat in 2009.

  Petru Sorin Matei, fost comisar la Garda Financiara si lider al organizatiei de tineret a PSD Bihor, a fost condamnat pentru luare de mita, fiind prins in timp ce primea un plic cu 1.000 de dolari de la patroana unei firme careia ii ceruse in total 25.000 de dolari pentru a-i ,,ierta" neregulile contabile. Matei a fost condamant la patru ani si sase luni. A intrat dupa gratii in 2005 si a fost eliberat in 2009. In 2009, tot prof. univ. dr. Anca Dodescu impreuna cu conf. univ. dr. Ioana Pop Cohut a mai girat doua lucrari, semnate de Alin Horea Silaghi, respectiv ,,Revolutia internet, economia si webmarketingul" si ,,Marketing electoral".
  In anul 2015, conf. univ. dr. Vasile Cret, din cadrul Universitatii ,,Agora" din Oradea a coordonat lucrarea lui Sebastian Secosan, ,,Comportamentul organizational". Secosan a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, dupa ce, in perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, in calitate de comisar sef la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bihor, a pretins si a primit in cinci randuri mita de la reprezentantul unei unitati profilate pe comercializarea substantelor etnobotanice, in total suma incasata de seful CJPC Bihor ridicandu-se la 1.400 de euro. Secosan a stat dupa gratii din 2013 pana in 2015.

  O alta lucrare stiintifica a fost coordonata, tot in 2015, de catre prof.univ. Valentin Mirisan, profesor de drept penal in cadrul Facultatii de Drept din Oradea. Este vorba despre titlul ,,Arestul preventiv in legislatia romaneasca", autorul fiind Adrian Cristian Marchis, fost politist de frontiera.
  Agentul a fost condamnat, in 2014, la patru ani de inchisoare fiind suspectat ca ar fi intervenit pe langa vamesi maghiari pentru a facilita trecerea prin vama a unor transporturi cu produse de contrabanda, parfumuri. Cu exceptia lucrarii coordonate de Valentin Mirisan, publicata de Editura ,,Accent" din Cluj-Napoca, toate celelalte titluri au aparut la Editura Universitatii din Oradea.

  Rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, s-a declarat surprins atat de faptul ca Universitatea este implicata in acest scandal, cat si de cadrele didactice care au semnat lucrarile.

  ,,Nu stiam. Este pentru prima data cand aud asa ceva. Daca Editura Universitatii nu a respectat procedurile, atunci este grav"

  a spus Constantin Bungau.
  Ancheta DNA. Puscariasi scapati de un an de detenta!
  Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, spunea intr-o emieiune televizata ca responsabilitatea cu privire la profesorii care au semnat asa-zisele lucrari stiintifice revine universitatilor si ca ministerul va urmari ce masuri iau in fiecare caz in parte. Intre timp la Universitatea din Craiova care este prima pe lista, s-a declansat o ancheta interna.

  Si DNA-ul s-a sesizat din oficiu, cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.

  ,,Dintr-o nota intocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si din datele existente in spatiul public rezulta indicii ca, in realitate, aceste conditii nu erau indeplinite in realitate, iar prin faptele savarsite s-a urmarit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.
  In aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pana la 300 de zile mai putin decat stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu. Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica. Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate.  Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate. Aceste recomandari ar fi avut o natura generica si ar fi fost folosite, uneori, in aceeasi forma, pentru elaborarea unor multiple lucrari cu caracter stiintific.
  Alte cadre universitare ar fi acceptat sa valideze valoarea unor lucrari si sa le includa in evidenta unor conferinte stiintifice internationale, in conditiile in care activitatea de elaborare desfasurata de autor durase cate o ora pentru fiecare comunicare. Se observa ca ar exista o discrepanta intre prestigiul presupus al unei asemenea manifestari si implicarea reala a autorului, care a determinat ca fiecare ora de activitate sa reduca durata pedepsei executate cu cate 30 de zile",

  se arata in comunicatul DNA.
  Se crease un adevarat sistem de eludare a pedepselor!
  Totodata, conform aceleiasi surse, ar fi existat persoane care au acceptat sa elaboreze lucrari cu un aparent caracter stiintific si care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrarile pretins a fi fost realizate in penitenciar citeaza opere la care autorul nu a avut acces nici la biblioteca, nici online, iar timpul dedicat elaborarii lucrarilor este in mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore si 40 de minute pentru elaborarea unei lucrari de 212 pagini). In aceste imprejurari, concluzia este ca autorul real este o alta persoana.


  ,,Reprezentantii unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea stiintifica acestora si interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit. Modalitatea atipica de incheiere si executare a contractelor in raport cu celelalte lucrari publicate de aceleasi edituri demonstreaza ca aceste persoane nu ar fi actionat in scopul pentru care a fost infiintata persoana juridica, ci exclusiv pentru a impiedica executarea pedepsei in conditiile stabilite de instanta.
  Pe de alta parte, functionari din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor cu atributii in analiza conditiilor prevazute de lege pentru a propune liberarea conditionata ar fi acceptat sustinerile condamnatilor si le-ar fi acordat beneficiul legal mentionat, in lipsa oricarei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situatii in care persoanele condamnate nu figurau in tabelele de pontaj sau au elaborat in acelasi interval patru lucrari stiintifice in paralel, imprejurari care arata ca era in mod obiectiv imposibil sa fie autorii acestor opere.
  Aceste imprejurari au dat nastere unui adevarat fenomen de natura sa lipseasca de continut deciziile instantelor (in luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau in curs de elaborare 46 de lucrari pretins stiintifice)"

  se afirma intr-un comunicat al DNA.
  Ichim Vasilica
  The post Si Universitatea din Oradea a ajutat puscariasii sa-si scurteze pedepsele! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Bal ca la Viena, la Teatrul Regina Maria din Oradea!


  [2016-01-11]
  Teatrul Regina Maria din Oradea va fi marti, 12 februarie, de la ora 19.00, gazda ,,Balului Operei Vox". Prima si ultima parte a evenimentului vor fi dedicate exclusiv muzicii si dansului, iar partea a doua va fi una mondena cu prezentari de moda, degustari culinare, degustari de vinuri si socializare, si se va numi Parada […]
  The post Bal ca la Viena, la Teatrul Regina Maria din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria din Oradea va fi marti, 12 februarie, de la ora 19.00, gazda ,,Balului Operei Vox". Prima si ultima parte a evenimentului vor fi dedicate exclusiv muzicii si dansului, iar partea a doua va fi una mondena cu prezentari de moda, degustari culinare, degustari de vinuri si socializare, si se va numi Parada Modei Oradene 2016.
  ,,Balul Operei Vox" se va desfasura intocmai ca in marile teatre muzicale din Europa si va avea formatul Balului Operei de la Viena, cu valsuri, polci celebre, csardasuri, cele mai frumoase arii de opera si opereta interpretate de cei mai buni solisti ai operelor din tara, un ansamblu mare de balet, orchestra si doi dirijori, alaturi de prezentatorii si amfitrionii serii.
  Pe langa ansamblul de balet profesionist, va avea loc si ,,Balul Debutantilor" intocmai ca la opera vieneza, adica, dupa traditia vieneza din vremea lui Strauss, balul va fi deschis de tinere perechi care isi fac intrarea in societatea respectata a cetatii.

  Tinerii oradeni, care vor trece printr-o preselectie si proba de dans, vor valsa in Balul Operei Vox alaturi de balerinii profesionisti, desigur, dup ce, in prealabil, se vor pregati o saptamana cu un coregraf profesionist.
  Evenimentul este dorit de foarte multi oradeni, care au scris pe pagina de facebook sau l-au solicitat dupa spectacolul de opera ,,Traviata" din luna noiembrie a anului trecut, majoritatea neavand posibilitatea participarii la un eveniment similar, la Budapesta sau la Viena.
  Primirea invitatilor pe covorul rosu va avea loc incepand cu ora 18.30.
  Ichim Vasilica
  The post Bal ca la Viena, la Teatrul Regina Maria din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • De la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brancusi" la Universitatea din Karlsruhe


  [2016-01-09]
  Visul de a fi avocat sau doctor este cel mai des intalnit la tinerii de astazi. Scola este considerata, de cei mai multi, doar o trambulina spre bunastare. Daniel Rohl vede viata altfel. Pasionat de lucrurile practice, a luat anul acesta locul doi la Olimpiada de Constructii, asa ca a avut cale deschisa sa aleaga […]
  The post De la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brancusi" la Universitatea din Karlsruhe appeared first on Presa Oradea.
   Visul de a fi avocat sau doctor este cel mai des intalnit la tinerii de astazi. Scola este considerata, de cei mai multi, doar o trambulina spre bunastare. Daniel Rohl vede viata altfel. Pasionat de lucrurile practice, a luat anul acesta locul doi la Olimpiada de Constructii, asa ca a avut cale deschisa sa aleaga orice facultate din tara. A ales insa Universitatea din Karlsruhe, pe de o parte impresionat de seriozitatea si munca nemteasca, pe de alta parte datorita radacinilor sale germane.
  Daniel are doar 18 ani dar se vede inca de cum deschide gura ca este mult mai matur in gandire. A inteles din timp ca munca face diferenta chiar si intr-o societate stramba si ca mai devreme sau mai tarziu cei care se implica, pun pasiune in ceea ce fac si muncesc pentru asta, nu au cum sa treaca neobservati.
  Crezul acesta, alaturi de reusitele pe care le-a adunat pana la aceasta varsta frageda, i-au dat suficienta incredere cat sa abordeze viata mai relaxat, mai sigur pe el si pe posibilitatile lui. Nu subestimeaza insa nici stradania profesorilor care i-au aratat calea, constient ca fara un dascal ca Monica Gale, ar fi fost greu sa ajunga acolo unde si-a propus.


  ,,Acum trei ani am schimbat cu tata acoperisul la casa si am simtit ca imi place ceea ce fac si ca vreau sa merg mai departe pe acest domeniu. De fapt, pe mine m-a fascinat mereu organizarea lucrurilor si modul in care se ridica constructiile. Tocmai de aceea, anul viitor voi merge la facultate la Timisoara, la constructii civile in limba germana"

  spunea in luna mai a acestui an Daniel Rohl, care, datorita rezultatului de la Olimpiada, putea fi admis direct, fara a mai da examen. A intrat la Timisoara dar pentru ca a tintit mai sus, a ajuns student la University of Applied Sciences, Facultatea de Arhitectura si Inginerie Civila.
  ,,Nu se poate, nu exista!"
  Pentru Daniel saltul a fost unul dificil din doua motive. Odata pentru ca fost saltul de la liceu la universitate si apoi pentru ca a fost saltul de la sistemul educational romanesc la cel german.


  ,,Am fost la Timisoara, am intrat si apoi am aplicat la Universitatea din Karlsruhe. M-au acceptat si am facut cateva saptamani de practica. Am inceput cu cateva cursuri de adaptare si recapitulare de cunostinte. Au luat totul de la zero, ca sa vada cum sta fiecare student nou. Majoritatea colegilor mei sunt germani. Am inceput sa imi fac prieteni dar e mai dificil ca in Romania.
  Oamenii sunt mai distanti, mai individualisti, ceea ce are si avantaje si dezavantaje. La ei functioneaza un alt mod de gandire si un alt mod de lucru. La ei nu exista ,,nu se poate"! Trebuie doar gasita metoda pentru ,,a se putea". In plus, nu ni se spune cum sa facem sa ajungem la un anumit rezultat ci ni se precizeaza rezultatul la care trebuie sa ajungem si timpul pe care il avem la dispozitie"

  povesteste Daniel, care este multumit de alegerea facuta. Sunt 60 de ingineri constructori intr-un an si nu toti trec anul. Specializarea vine in anii superiori iar Daniel sustine ca ar vrea sa se axeze pe cai ferate si drumuri.


  ,,Cel mai mult m-a impresionat ordinea si disciplina. Apoi faptul ca pot sa imi configurez singur traseul in cariera, ma pot specializa pe ce vreau pentru ca primii ani studiez variante si cunosc cate putin din fiecare domeniu. Chiar daca dialogul il gasesc mai greu in acel mediu, imi place ca sunt liber, ca nu depind de nimeni."

  spune proaspatul student.
  Un alt mare avantaj care ii creaza lui Daniel mediu propice pentru a face performanta este ajutorul primit din partea statului german. Pentru ca nu are posibilitati financiare ca ale colegilor germani, statul ii da o bursa lunara de 600 de euro, bani din care va trebui sa plateasca inapoi jumatate, dupa finalizarea studiilor, in primii ani de munca. Viata este scumpa asa ca, dupa ce plateste cazarea, masa si transportul ii mai ramane in fiecare luna cate 100 de euro. Dar ce importanta are asta cand esti tanar, ai toata viata in fata si lumea se asterne ca un covor inaintea pasilor tai!
  Ichim Vasilica
  The post De la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brancusi" la Universitatea din Karlsruhe appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • 1000 de bebelusi in trei ani!


  [2016-01-08]
  Pe 28 decembrie 2015 medicii de la Spitalul Pelican au adus-o pe lume pe Iris-Stefania, o fetita de 3.230 de grame, reprezentand nasterea cu numarul 1.000 in cadrul unitatii medicale. Medicii de aici se mandresc ca in trei ani au adus pe lume 10 perechi de gemeni plus trei bebelusi tripleti. Familia Toth din Oradea […]
  The post 1000 de bebelusi in trei ani! appeared first on Presa Oradea.
   Pe 28 decembrie 2015 medicii de la Spitalul Pelican au adus-o pe lume pe Iris-Stefania, o fetita de 3.230 de grame, reprezentand nasterea cu numarul 1.000 in cadrul unitatii medicale. Medicii de aici se mandresc ca in trei ani au adus pe lume 10 perechi de gemeni plus trei bebelusi tripleti.
  Familia Toth din Oradea a primit cel mai frumos cadou de Anul Nou. O fetita de 3.230 de grames cu ochisorii ca doi nasturei si manutele ca niste pernite moi, a venit pe lume pe 28 decembrie, imediat dupa Craciun. Si pentru Spitalul privat Pelican nasterea ei a fost un eveniment, fiind bebelusul cu numarul 1000 adus pe lume.


  ,,Nasterea a decurs normal, fara nicio complicatie, printr-o operatie simpla de cezariana"

  a spus dr. Liana Antal, medic primar obstetrica ginecologie, seful sectiei.
  La evenimentul de joi, 7 ianuarie, au fost prezenti in jur de 11 medici, anestezisti si neonatologi alaturi de parintii si fratuorul lui Iris-Stefania.


  ,,Mi-a placut faptul ca totul a fost clar inca de la inceput. Suntem persoane cu venituri medii dar am considerat ca putem face un efort financiar pentru acest moment. Pe 28 am nascut si pe 31 am mers acasa. Ce iti poti dori mai mult"

  a spus Ancuta Toth, mama micutei.
  Din 31 octombrie 2012, de la deschiderea Maternitatii Pelican pana astazi, au fost asistati la nastere peste 1.040 de copii, dintre care peste 120 de nou-nascuti prematur (cu varsta de peste 32 de saptamani). La inceput, Maternitatea a avut 4 medici iar acum are 6 ginecologi, 4 anestezissti, 5 neonatologi si 15 asistente.

  Preturile de aici nu sunt tocmai mici dar medicii spun ca sunt ma scazute decat la alte spitale particulare, motiv pentru care au pacienti din toate colturile tarii.
  Ichim Vasilica
  The post 1000 de bebelusi in trei ani! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mitropolitul Ioan a dus un strop de lumina cucilor din Gataia


  [2016-01-08]
  As fi putut da un titlu bombastic, gen ,,Mitropolit la psihiatrie", care sa va faca un moment sa credeti ca parintele Banatului s-a dilit, sau ceva de genul acesta. N-are rost - oricum, pentru unii, a ajuta, a renunta la confortul palatului tau pentru niste morminte din iarba uda si pentru niste necajiti jumate vii, […]
  The post Mitropolitul Ioan a dus un strop de lumina cucilor din Gataia appeared first on Presa Oradea.
   As fi putut da un titlu bombastic, gen ,,Mitropolit la psihiatrie", care sa va faca un moment sa credeti ca parintele Banatului s-a dilit, sau ceva de genul acesta. N-are rost - oricum, pentru unii, a ajuta, a renunta la confortul palatului tau pentru niste morminte din iarba uda si pentru niste necajiti jumate vii, la ceas aniversar, e o forma de dileala. Dar materialul acesta este pentru oameni, nu pentru hahalere. Si cum judeca hahalerele nu e treaba noastra. Oamenii, insa, se vor bucura sa afle ce a facut UN OM in ziua cand implinea un an de cand a ajuns mitropolit.
  Il vad cum se desprinde din ceata, pe un drum lateral, asteptandu-ma. Vorbiseram de o luna despre Gataia. Despre spitalul de acolo, cel de psihiatrie. Mitropolitul tace si face. N-a uitat de ,,cuibul de cuci". Suna, si sar pe cai, recunoscatoare ca n-a uitat nici ca am si eu un strop de suflet acolo, la spitalul despre care am scris de atatea ori. Ne intalnim undeva in judet.
  Cobor din masina 2 ca sa schimbam cateva cuvinte inainte de a ajunge in Gataia, in ceata. E ceva frumos in imaginea asta, cu ceata. Ceva altfel. Ca un fel de avertizare pentru cei care n-au mai vazut lucruri mari, cum ca ele vor fi.

  Eu am mai vazut lucruri mari, cu ,,Inaltul" Ioan, si vom mai vorbi despre ele. Deocamdata imi bucur ochiul, apropiindu-ma, cu imaginea neobisnuita a unui om neobisnuit. Imi aduc aminte de o stanca a mitologiei grecesti. Atena, in disputa cu Poseidon, pentru patronajul orasului ce azi se cheama Atena, ofera daruri locuitorilor - Poseidon loveste cu tridentul o stanca si un suvoi de apa sarata vorbeste oamenilor despre darul ,,preumblerii pe mare".

  Tot el ofera si calul, pentru razboi. Atena atinge cu varful lancei pamantul si de-acolo creste maslinul. Imblanzeste calul, pentru agricultura. Femeile o voteaza pe Atena si sunt cu una mai multe decat barbatii. Iar orasul devine Atena. Cu toate astea, si marea ramane a oamenilor, si calul, cu toate utilitatile sale.

  Inaltul se desprinde din ceata ca o stanca mult mai complexa decat cred unii - nu e deloc pustnicul din munti, cum l-au vazut multi, cand a venit in Banat, desi e usor sa-l cataloghezi asa, dupa chipul aspru, de urs cu ochii apropiati, mai putin creduli omului si mai deschisi pasarilor cerului. E un om informat, in pas cu epoca, ce intelege procese sociale ramificate si ofera rezolvari pertinente.
  E o stanca ce strange si calul, si caii-putere, si lacrimile marii, si cununa de maslin a intelepciunii in acelasi trup. Acolo unde zeii vechi se certau, a castigat cel nou, al iubirii, pe care-l are Ioan al nost in heraldica sa: Isus. In hoc signo vinces.

  Si el invinge zi de zi, hasurand terenuri noi, unde pana acum ,,erau lei", in sufletele oamenilor. Nu e rupt din soare - uneori greseste, cum cred ca a facut in povestea cu Constitutia si cu homosexualii. Dar, de cele mai multe ori, acolo unde incearca sa schimbe ceva, lucrurile vor sta mai bine dupa ce a plecat. Sau macar mai luminos.

  Asa e si acum - mergem cu niste cadouri ,,de iarna" la Spitalul de Psihiatrie Gataia. La cuibul vremelnic al cucilor. Si la cel mare, de dupa. Cel definitiv. E un an de cand Inaltul Ioan a venit aici, la noi, mitropolit, in locul Inaltului Corneanu. Oricine ar fi venit dupa Nicolae Corneanu ar fi dat de greu, cum fostul nostru mitropolit a fost un om luminos si iubit. Dar am pariat bine, acum un an si ceva, pe arhiepiscopul de atunci Ioan Selejan, ca cel ce poate duce lucrurile mai departe.
  E un an de cand ne e mitropolit si dupa o scurta slujba de multumire in bisericuta de la Mitropolia din Timisoara, s-a pus pe drumuri, spre Gataia. Inaltului Corneanu i-ar fi placut asta. E bine.

  Se desprinde din ceata de parca in ceata aceea se plamadeste pornirea spre orice - de la el nu te miri pe unde ajunge si ce face. Face bine - asta e important. Si la intoarcere il vad iar in ceata, pe un tapsan, pana asteptam sa intram in cimitir.
  E cumva frumos sa vezi silueta unui mitropolit in ceata aceea din care se poate naste orice - ,,orice" e ruda buna cu ,,oricui", iar asta e una din lectiile bune ale ACESTUI mitropolit - ca oricui in nevoie i te dai, mai abitir celor cu cele mai mari nevoi, celor de cel mai de jos. Asta facem acum, aniversand prin a da, nu prin primire. ,,De cate ori ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut".

  Poarta spitalului se deschide, sunt aici preotul locului si cel al Coloniei, cartierul de langa padurea cu spital. Apare si directorul medical al spitalului, se deschide portbagajul, curg bunatatile. Intre timp, pacientii vin, Inaltul ii strange la piept si-i binecuvanteaza.
  Se vorbeste despre nevoile locului, mitropolitul se ofera sa ajute cu ce lipseste, ii pozez pe cei din jurul darurilor cu claritatea obiectivului pe indemnul cu ,,profita acum" de pe un cozonac. Bunavointa unui mitropolit ortodox e un lucru rar, trebuie sa profiti de ea cat e pe rol. Doar Banatul a fost mai binecuvantat - de zeci de ani, aici ii puteai spune mitropolitului si ,,parinte", fara sa gresesti.

  Mergem la bisericuta spitalului, printre pavilioanele cu necajiti - multi, uitati de familii aici. Biserica e o mangaiere pentru multi. Mitropolitul spune o rugaciune, se gandeste ce-ar fi de facut pentru ca locul de alinare sa creasca intru eficienta. E ceva apasator si deschis, totusi, aici - tavanul iti cade in cap dar Isusii pictati pe geamuri dau o lumina aparte momentelor.
  La iesire, il fotografiez pe mitropolit exact printr-o icoana ce se decojea de frigul vremii si al vremurilor - un chip de Inalt Prea Sfintit ce intregeste chipul unor sfinti.

  Ultima oprire e la cimitir, la rugamintea mea. La Radu Ricman, fostul director al spitalului, care, dupa dorinta sa, se odihneste alaturi de pacientii sai. Si la cucii cazuti din cuib, ajunsi in cuibul mare, al pamantului, unde odihna nu se da dupa scoala sau buletin…

  Inaltul alege, fara coordonate de departajare certe, un mormant si, in ceata lipicioasa, printre ierburile ude, impreuna cu oamenii sai, aduce Nasterea si Invierea si tot, in aceleasi clipe, cu un antimis aparte pentru noi toti - acum se slujeste nu la masa altarului bisericii cat la un altar al suferintei, si intelepciunea mitropolitului este dublata de lacrima sa ce cade acum, spre sfarsitul litaniei pentru cei dusi - pentru cei dusi fara nume, deja uitati, multi.

  E sfarsit de an, e sfarsit si de prim an al Inalt Prea Sfintiei Sale Ioan, in Banat. Un ,,diliu al lumii BOR", atata de mancata de putreziciune a sufletului, a rupt ceata si a aprins cucilor Gataii lumanari la cap. La multi ani, Inalte, dupa sufletul fiecaruia. Si multumim.
  Ramona Balutescu
  The post Mitropolitul Ioan a dus un strop de lumina cucilor din Gataia appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Marile proiecte continua in Oradea. A fost inaugurata Gradina publica de pe Dealul Ciuperca!


  [2016-01-07]
  Dupa inaugurarea drumului expres, inainte de Craciun, a venit randul Gradinii publice de pe Dealul Ciuperca. Aceasta a fost extinsa de la 1,8 la 3,9 hectare si a costat peste 1,7 milioane de euro. Vor urma, nu neaparat in aceasta ordine, Piata Unirii, Complexul Wellness Termal ,,Nymphaea" si noua centrala pe gaz. Conferinta de inchidere […]
  The post Marile proiecte continua in Oradea. A fost inaugurata Gradina publica de pe Dealul Ciuperca! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa inaugurarea drumului expres, inainte de Craciun, a venit randul Gradinii publice de pe Dealul Ciuperca. Aceasta a fost extinsa de la 1,8 la 3,9 hectare si a costat peste 1,7 milioane de euro. Vor urma, nu neaparat in aceasta ordine, Piata Unirii, Complexul Wellness Termal ,,Nymphaea" si noua centrala pe gaz.
  Conferinta de inchidere a proiectului ,,Dezvoltarea de habitate naturale de flora spontana si specii de arbori protejati pe Dealul Ciuperca - Oradea si in Körösszegapáti - Hajdú-Bihar", unul dintre proiectele majore ale administratiei oradene, a avut loc luni, 28 decembrie 2015.

  Lucrarile au fost efectuate pe o suprafata de 38.759 mp, suprafata amenajata crescand de la 1,8 ha la aproape 3,9 ha. Lucrarile de amenajare propriu-zise au fost incepute in decembrie 2014, termenul final al lucrarilor fiind 31.12.2015.
  La conferinta de inchidere a proiectului, din partea Primariei Oradea au participat viceprimarul Mircea Malan, reprezentantii Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala, preotul dr. Origen Sabau, parohul Bisericii Ortodoxe Romane din Apateu (Ungaria) precum si reprezentantii firmei executante.
  ,,Oradea are de astazi o zona de agrement de calitate"
  Viceprimarul Mircea Malan a spus, in cadrul conferintei, ca in proiect au fost utilizate toate fondurile europene, iar din economiile realizate s-a reusit efectuarea unor lucrari suplimentare, cum ar fi pasarela deasupra caii ferate.


  ,,Oradea are de astazi o zona de agrement de calitate, realizata pentru oradeni si turisti, iar acest proiect transfrontalier pe care orasul nostru l-a facut impreuna cu parohia ortodoxa din Korosszegapati (Apateu, Ungaria) pe dealul Ciuperca, ofera o imagine deosebita asupra orasului. Rugamintea noastra este de a pastra ceea ce s-a facut bun in acest loc precum si in orasul nostru.
  De noi depinde in mare masura ce se va gasi aici peste un an sau mai multe. Cred ca trebuie sa aratam cu totii ca tinem la acest oras si ca stim sa respectam tot ce se face in Oradea."

  a spus Mircea Malan.

  Lucrarile de amenajare a gradinii publice de pe Dealul Ciuperca au constat in stabilizarea terenului, amenajarea zonei aflate la baza versantului si a aleii de acces din strada Olteniei, realizarea a cinci puncte panoramice si a unui punct de alimentatie publica, respectiv a punctului de informare turistica. De asemenea, au fost realizate zone de relaxare, un amfiteatru in aer liber si o pasarela care asigura trecerea peste calea ferata si drumul expres.
  Pentru stabilizarea terenului au fost realizate lucrari pe suprafata versantului constand in ziduri de sprijin din gabioane cu piatra naturala, in stransa corelare cu elementele de constructii propuse in amenajare - alei, platforme, amfiteatru, punct de alimentatie publica si informare turistica.

  Traseul calauzitor prin intregul habitat creat ghideaza trecatorii printre punctele de interes ale gradinii, facand legatura intre platforma de acces de la baza versantului cu punctul principal de panorama situat in zona de altitudine maxima a terenului si acces din Strada Graurilor.
  Aleea a fost proiectata avadu-se in vedere topografia terenului, pentru a se evita pantele foarte mari care ar ingreuna accesul persoanelor. Spatiile de odihna de pe traseu au fost proiectate ca largiri ale aleilor, cu platforme amenajate cu elemente de mobilier urban: banci si cosuri de gunoi, realizate exclusiv din materiale naturale.
  Amfiteatru in aer liber si plante specifice amplasamentului
  In zona vestica a terenului este amplasat un amfiteatru in aer liber, cu o capacitate de 130 de persoane, care poate fi utilizat pentru diverse manifestari culturale, iar in perioada verii ca ,,scoala in aer liber" pentru activitati educative cu rol de constientizare asupra importantei conservarii patrimoniului natural.

  Punctul de alimentatie publica si informare turistica este amenajat in zona cu cea mai buna panorama asupra orasului, fiind prevazut cu acces facil pentru persoane cu dizabilitati locomotorii.
  Ca amenajare peisagistica, Gradina publica Dealul Ciuperca cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbusti, plante perene si din flora spontana, precum si vita-de-vie, contribuind astfel la ameliorarea atmosferei si a climatului urban. Alegerea speciilor s-a facut tinand cont de specificul amplasamentului, in diversele zone ale arealului investitiei fiind plantati arbori si arbusti de talii diferite, de diverse forme si culori ale coronamentului sau inflorescentei.

  Lucrarile de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finantate prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, iar valoarea totala a investitiei a fost de peste 1.94 de milioane de euro, din care municipiului Oradea i-au revenit peste 1.72 milioane de euro (contributia proprie fiind de 931.301 euro).
  Ichim Vasilica
  The post Marile proiecte continua in Oradea. A fost inaugurata Gradina publica de pe Dealul Ciuperca! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • CFR traieste intr-o alta galaxie!


  [2016-01-06]
  Dragi calatori. Este drept ca este un frig de va crapa maselele in compartimente, ca in unele ninge, ca geamurile au atat de mult jeg incat nu se mai vede prin ele, ca wc-urile sunt adevarate bombe biologice, ca veti ingheta prin gari din cauza intarzierilor, dar avem o veste care va anula toate aceste […]
  The post CFR traieste intr-o alta galaxie! appeared first on Presa Oradea.
   Dragi calatori. Este drept ca este un frig de va crapa maselele in compartimente, ca in unele ninge, ca geamurile au atat de mult jeg incat nu se mai vede prin ele, ca wc-urile sunt adevarate bombe biologice, ca veti ingheta prin gari din cauza intarzierilor, dar avem o veste care va anula toate aceste neplaceri: avem un site pe care va oferim informatii in timp real despre trenurile aflate in circulatie!
  In urma cu doi ani, calatorind cu trenul, am rams perplex vazand peste tot afise adresate calatorilor, in care acestia erau sfatuiti sa nu mai dea bani la nas. Adica, in loc sa aduni toti nasii la niste traininguri sa le explici ca ,,spaga e rea" sau sa ii dai afara cand ii prinzi ca nu taie bilete, tu le ceri calatorilor sa rezolve incompetenta ta, a sistemului si a angajatilor.

  Ieri, la Digi 24, am vazut o alta stire care a frizat penibilul: ,,CFR ofera informatii in timp real despre trenurile aflate in circulatie". Stirea nu ar fi rea daca ar fi ajuns la public intr-o alta perioada nu in asta in care trenurile intarzie sute de minute si calatorii ingheata prin gari.

  Amuzant este ca cei de la Digi au dat stirea imediat dupa cea cu oamenii revoltati de intarzierea trenurilor. Vorba aia, veti ingheta in continuare prin gari dar macar veti sti, cu precizie de ceasornic, la ce ora si cat ati inghetat!
  Ichim Vasilica
  The post CFR traieste intr-o alta galaxie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Investitiile nu tin de foame. Bihorul ramane in topul salariilor de mizerie!


  [2016-01-04]
  Muncitori, dar platiti mizerabil, asa au fost bihorenii in 2015 asa vor fi si in 2016. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, Bihorul este undeva in coada clasmentului cand vine vorba de salarii medii iar conform datelor intocmite de Inspectia Muncii, judetul nostru este pe locul doi, dupa Bucuresti (care are insa 2,1 milioane de locuitori), […]
  The post Investitiile nu tin de foame. Bihorul ramane in topul salariilor de mizerie! appeared first on Presa Oradea.
   Muncitori, dar platiti mizerabil, asa au fost bihorenii in 2015 asa vor fi si in 2016. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, Bihorul este undeva in coada clasmentului cand vine vorba de salarii medii iar conform datelor intocmite de Inspectia Muncii, judetul nostru este pe locul doi, dupa Bucuresti (care are insa 2,1 milioane de locuitori), la cei mai multi locuitori platiti cu salariul minim pe economie.
  Suntem prea absorbiti de ,,avantul economic" al Oradiei, asa cum era el filmat cu o drona, ca sa mai vedem realitatile usturatoare de sub pantofii nostri prafuiti. Anul trecut, proiectele europene au depasit de trei ori in valoare bugetul municipiului Oradea (bugetul total, nu cel al investitiilor) iar Parcul Industrial s-a marit cu fiecare zi. Oamenii au venit, au investit bani, au angajat localnici. Este de munca.

  Un clasament al Comisia Nationala de Prognoza, dezvaluie ca judetul Bihor va avea anul acesta o rata a somajului de 3,2%, fiind depasita doar de cea a Clujului. Toate judetele din Nord-Vestul Romaniei au mai multi someri. Asta arata ca bihorenii sunt muncitori, ceea ce este bine, ca li s-au creat locuri de munca, ceea ce este iarasi bine dar, din nefericire, nu arata si ca traiesc mai bine.
  Este drept ca nu mai suntem in vremea economiilor planificate iar autoritatile nu pot obliga investitorii sa dea un anumit plafon salarial dar, nici macar Primaria Oradea, care este principalul motor economic al judetului, nu pare ca face eforturi pentru a rezolva aceasta problema. Strategia cu atragerea firmelor care, facandu-si concurenta una alteia, sa creasca salariile nu prea functioneaza.

  Ba, mai mult, in loc sa se bata pe salariati, firmele cauta mana de lucru ieftina dincolo de granita iar Primaria le ajuta. In acest fel, li se ofera supapele perfecte pentru a nu creste niciodata salariile.
  Mai jalnic nici nu se poate!
  Salariile mizerabile au fost confirmate la sfarsitul anului trecut si de Comisia Nationala de Prognoza in cadrul Proiectiei principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in 2018. Conform documentului, salariul mediu net lunar in 2016 va fi 1.490 de lei pe salariat, doar Bistrita Nasaud (1.472 de lei) are un salariu mai mic in regiunea Nord-Vest.
  Bihorul este aici sub Maramures care are 1.520 de lei, sub Salaj care are 1.536 de lei, sub Satu Mare care are 1.552 de lei si la mare distanta de judetul Cluj care are un castig salarial mediu net lunar pe salariat de 2.166 de lei. Este adevarat insa ca la acest criteriu Bihorul a crescut din 2014 incoace (1.299 in 2014, 1.393 in 2015 si 1.490 in 2016).
  Conform aceleiasi surse perspectivele de crestere in urmatorii doi ani sunt bune dar in acest ritm nu vom ajunge niciodata la nivelul Clujului. In 2017 salariul mediu ar urma sa ajunga la 1.570 de lei iar in 2018 la 1.650 de lei. Cel al Clujului va creste de la 2.166 in 2016 la 2.412 in 2018.

  O alta prognoza importanta pe 2016 este cea al salariului mediu net pe tara acolo unde judetul Bihor este, evident, la coada. Clasamentul este condus de Bucuresti cu un salariu mediu net de 2.813 lei, fiind urmat de Cluj cu 2.166, Timis cu 2.136 si Arges cu 2.050. Ilfov nu merita luat in considerare pentru ca dezvoltarea lui este strict legata de invecinarea cu Capitala.
  Conform Ziarului Financiar, Bucurestiul are un salariu mediu cu 65% mai mare decat media nationala. In acest clasament judetul Bihor este pe locul 38 fiind depasit de judete precum Vrancea, Vaslui, Buzau sau Ialomita. Salarii mai mici decat in Bihor sunt doar in Bistrita-Nasaud, Neamt, Covasna si Harghita.
  In realitate insa, situatia este mult mai dramatica, pentru cei mai multi bihoreni salariul mediu este un vis. Conform datelor de la Inspectia Muncii, in 2015, 30% din angajatii din tara au fost platiti, conform contractelor de munca inregistrate in aplicatia Revisal, cu 975 de lei brut, in timp ce peste jumatate dintre ei au primit salarii cuprinse intre salariul minim si salariul mediu pe economie.
  Desi, este drept, unii patroni inregistreaza in Revisal un salariu si ii dau angajatului, in mana, un alt salariu, situatia ramane ingrijoratoare.

  Ziarul Financiar prezenta la jumatatea anului trecut mai multe astfel de statistici din care reiesea ca, dupa Bucuresti, unde aproape 200.000 de angajati castigau salariul minim pe economie, se situa Bihorul cu peste 50.000, urmat de Prahova (peste 49.000) si Constanta (peste 48.000).
  Aceste date, coroborate cu rata somajului care este a doua ceai mai mica din regiune, arata ca bihorenii muncesc in general pe bani de nimic. In Oradea, privelistea unui oras din ce in ce mai frumos, filmat cu drona, ascunde de fapt oameni din ce in ce mai saraci. Iar frumusetea nu tine de foame.
  Ichim Vasilica
  The post Investitiile nu tin de foame. Bihorul ramane in topul salariilor de mizerie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • A venit Mosul! Cei mai mici dintre oradeni au primit pachete cu dulciuri


  [2016-01-04]
  Sute de copii si parinti l-au asteptat joi, 24 decembrie, pe Mos Craciun in Gara Oradea. Pentru rabdarea de care au dat dovada, Mos Craciun i-a rasplatit, impartind nu mai putin de 1.300 de pachete cu dulciuri. Copiii, de la mici la mari, l-au asteptat pe peronul garii cu sufletul la gura, emotionati de intalnirea […]
  The post A venit Mosul! Cei mai mici dintre oradeni au primit pachete cu dulciuri appeared first on Presa Oradea.
   Sute de copii si parinti l-au asteptat joi, 24 decembrie, pe Mos Craciun in Gara Oradea. Pentru rabdarea de care au dat dovada, Mos Craciun i-a rasplatit, impartind nu mai putin de 1.300 de pachete cu dulciuri.
  Copiii, de la mici la mari, l-au asteptat pe peronul garii cu sufletul la gura, emotionati de intalnirea cu Mosul.

  El a daruit cadouri copiilor prezenti, dupa care s-a urcat in caleasca ce l-a dus in Cetate, pe traseul strada Republicii - Bdul Magheru - Centrul Civic, destinatia Mosului fiind casuta sa, amenajata in cadrul Targului de Craciun.

  In Cetate, Mos Craciun a fost asteptat de membrii Grupului Vivere, care i-au pregatit un program special de colinde si de cantece de iarna.

  Aici, Mosul le-a oferit cadouri copiilor prezenti, iar apoi s-a retras pentru a-si trage sufletul, in asteptarea sarbatorii de Craciun.
  Ichim Vasilica
  The post A venit Mosul! Cei mai mici dintre oradeni au primit pachete cu dulciuri appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cadou de Sarbatori pentru un trafic mai lejer. Drumul expres a fost inaugurat!


  [2016-01-03]
  Pentru a scoate o parte a traficului usor de pe arterele principale ale orasului, a descongestiona bulevardul Magheru si a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius si Nufarul, Primaria Oradea a desfasurat timp de un an un proiect european de anvergura, cu o valoare de peste 16,5 milioane de euro. […]
  The post Cadou de Sarbatori pentru un trafic mai lejer. Drumul expres a fost inaugurat! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru a scoate o parte a traficului usor de pe arterele principale ale orasului, a descongestiona bulevardul Magheru si a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius si Nufarul, Primaria Oradea a desfasurat timp de un an un proiect european de anvergura, cu o valoare de peste 16,5 milioane de euro. Miercuri, 23 decembrie 2015, noul drum expres a fost inaugurat.
  Inaugurarea s-a facut in prezenta primarului Ilie Bolojan, a viceprimarului Mircea Malan, a primarul orasului Biharkeresztes, Barabas Ferenc (partener in proiect), si a managerului de proiect, Anamaria Sava.

  Lung de 3.577 de metri, drumul are doua benzi de circulatie si va deveni magistrala municipala care face legatura cu drumul national DN1 spre Cluj-Napoca si cu DN19 spre Satu Mare, legand podul Maresal Prezan si podul Teodor Nes.
  Viteza de circulatie proiectata este de 50% km/h, accesul autovehiculelor de tonaj greu fiind interzis. Proiectul include doua pasaje, in lungime de 30 m si 162 m, 3 podete, iar strazile adiacente sunt racordate prin bretele, lungimea acestora totalizand 270 de metri.

  Valoarea totala a investitiei din Oradea a fost de 16.540.862 euro, din care cheltuieli eligibile 12.587.592 euro (contract finantare) si cheltuieli neeligibile 3.953.269 euro (Podul rutier Dragos Voda, reabilitarea strazii Facliei si proiectul de iluminat si utilitati pentru zona de nord-est - Dealuri Oradea).
  Din cartierul Nufarul se ajunge la Spitalul Judetean in 5 minute!

  Managerul de proiect, Anamaria Sava a precizat ca aceasta colaborare cu partenerul maghiar, respectiv cu orasul Biharkeresztes, va continua si pe alte proiecte din urmatorul ciclu de finantare.


  ,,Primaria Oradea a reusit realizarea acestui drum expres, foarte important pentru municipiu, iar partenerul nostru maghiar a reabilitat mai multe drumuri in orasul Biharkeresztes. Se cuvine sa ii multumesc d-lui Barabas Ferenc, primarul orasului Biharkeresztes, care ne-a fost partener si in proiectul realizarii pistei de biciclete care leaga cele doua orase.
  Multumesc de asemenea, tuturor celor implicati in acest proiect, colegilor de la DMPFI, colegilor de la AIO, care au facut exproprierile la acest proiect, multumesc consultantilor nostri, dirigintilor de santier, dar si asocierii de firme conduse de firma Trameco.  Acum, toate strazile de aici au legatura cu drumul expres, accesul de pe deal in oras este mult mai facil, iar datorita acestui drum rapid, din cartierul Nufarul se ajunge la Spitalul Judetean in 5 minute"

  a spus primarul Ilie Bolojan.
  De azi, Primaria Oradea deschide drumul expres circulatiei, cu exceptia tronsonului de 600 de m din spatele depoului CFR, care nu a fost trecut inca in proprietatea municipiului si care va fi realizat anul viitor. ,,Speram ca undeva incepand cu luna mai 2016, intreg proiectul drumului expres sa fie finalizat", a completat primarul Ilie Bolojan.


  ,,Eforturile asocierii care s-a ocupat de acest proiect au fost temeinice, insa fara conditiile climaterice pe care le-am avut, drumul expres nu era azi gata. E important faptul ca am reusit sa facem economii, iar unele lucrari au fost trecute de la neeligibile la eligibile.
  Realizarea acestui drum expres a presupus lucrari de consolidare, piloti forati la 25 m adancime, realizarea unui sistem de pamant armat, drenuri sifon care impiedica alunecarea. Drumul poate fi utilizat incepand de miercuri, 23 decembrie - exceptie va face data de 28 decembrie, cand timp de doua ore se vor face probe la cele doua pasaje, respectiv cel de pe Piatra Craiului si cel de pe Gh. Doja - Louis Pasteur"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.

  Noua artera rutiera a fost realizata in cadrul proiectului ,,Decongestionarea traficului rutier si imbunatatirea mobilitatii populatiei pe coridorul tranfrontalier de legatura Oradea - Biharkeresztes", proiect derulat de Primaria Oradea, in calitate de lider de proiect, in colaborare cu orasul Biharkeresztes, in calitate de partener al proiectului.
  Ichim Vasilica
  The post Cadou de Sarbatori pentru un trafic mai lejer. Drumul expres a fost inaugurat! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • De la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brancusi" la Universitatea din Karlsruhe


  [2015-12-30]
  Visul de a fi avocat sau doctor este cel mai des intalnit la tinerii de astazi. Scola este considerata, de cei mai multi, doar o trambulina spre bunastare. Daniel Rohl vede viata altfel. Pasionat de lucrurile practice, a luat anul acesta locul doi la Olimpiada de Constructii, asa ca a avut cale deschisa sa aleaga […]
  The post De la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brancusi" la Universitatea din Karlsruhe appeared first on Presa Oradea.
   Visul de a fi avocat sau doctor este cel mai des intalnit la tinerii de astazi. Scola este considerata, de cei mai multi, doar o trambulina spre bunastare. Daniel Rohl vede viata altfel. Pasionat de lucrurile practice, a luat anul acesta locul doi la Olimpiada de Constructii, asa ca a avut cale deschisa sa aleaga orice facultate din tara. A ales insa Universitatea din Karlsruhe, pe de o parte impresionat de seriozitatea si munca nemteasca, pe de alta parte datorita radacinilor sale germane.
  Daniel are doar 18 ani dar se vede inca de cum deschide gura ca este mult mai matur in gandire. A inteles din timp ca munca face diferenta chiar si intr-o societate stramba si ca mai devreme sau mai tarziu cei care se implica, pun pasiune in ceea ce fac si muncesc pentru asta, nu au cum sa treaca neobservati.
  Crezul acesta, alaturi de reusitele pe care le-a adunat pana la aceasta varsta frageda, i-au dat suficienta incredere cat sa abordeze viata mai relaxat, mai sigur pe el si pe posibilitatile lui. Nu subestimeaza insa nici stradania profesorilor care i-au aratat calea, constient ca fara un dascal ca Monica Gale, ar fi fost greu sa ajunga acolo unde si-a propus.


  ,,Acum trei ani am schimbat cu tata acoperisul la casa si am simtit ca imi place ceea ce fac si ca vreau sa merg mai departe pe acest domeniu. De fapt, pe mine m-a fascinat mereu organizarea lucrurilor si modul in care se ridica constructiile. Tocmai de aceea, anul viitor voi merge la facultate la Timisoara, la constructii civile in limba germana"

  spunea in luna mai a acestui an Daniel Rohl, care, datorita rezultatului de la Olimpiada, putea fi admis direct, fara a mai da examen. A intrat la Timisoara dar pentru ca a tintit mai sus, a ajuns student la University of Applied Sciences, Facultatea de Arhitectura si Inginerie Civila.
  ,,Nu se poate, nu exista!"
  Pentru Daniel saltul a fost unul dificil din doua motive. Odata pentru ca fost saltul de la liceu la universitate si apoi pentru ca a fost saltul de la sistemul educational romanesc la cel german.


  ,,Am fost la Timisoara, am intrat si apoi am aplicat la Universitatea din Karlsruhe. M-au acceptat si am facut cateva saptamani de practica. Am inceput cu cateva cursuri de adaptare si recapitulare de cunostinte. Au luat totul de la zero, ca sa vada cum sta fiecare student nou. Majoritatea colegilor mei sunt germani. Am inceput sa imi fac prieteni dar e mai dificil ca in Romania.
  Oamenii sunt mai distanti, mai individualisti, ceea ce are si avantaje si dezavantaje. La ei functioneaza un alt mod de gandire si un alt mod de lucru. La ei nu exista ,,nu se poate"! Trebuie doar gasita metoda pentru ,,a se putea". In plus, nu ni se spune cum sa facem sa ajungem la un anumit rezultat ci ni se precizeaza rezultatul la care trebuie sa ajungem si timpul pe care il avem la dispozitie"

  povesteste Daniel, care este multumit de alegerea facuta. Sunt 60 de ingineri constructori intr-un an si nu toti trec anul. Specializarea vine in anii superiori iar Daniel sustine ca ar vrea sa se axeze pe cai ferate si drumuri.


  ,,Cel mai mult m-a impresionat ordinea si disciplina. Apoi faptul ca pot sa imi configurez singur traseul in cariera, ma pot specializa pe ce vreau pentru ca primii ani studiez variante si cunosc cate putin din fiecare domeniu. Chiar daca dialogul il gasesc mai greu in acel mediu, imi place ca sunt liber, ca nu depind de nimeni."

  spune proaspatul student.
  Un alt mare avantaj care ii creaza lui Daniel mediu propice pentru a face performanta este ajutorul primit din partea statului german. Pentru ca nu are posibilitati financiare ca ale colegilor germani, statul ii da o bursa lunara de 600 de euro, bani din care va trebui sa plateasca inapoi jumatate, dupa finalizarea studiilor, in primii ani de munca. Viata este scumpa asa ca, dupa ce plateste cazarea, masa si transportul ii mai ramane in fiecare luna cate 100 de euro. Dar ce importanta are asta cand esti tanar, ai toata viata in fata si lumea se asterne ca un covor inaintea pasilor tai!
  Ichim Vasilica
  The post De la Colegiul Tehnic ,,Constantin Brancusi" la Universitatea din Karlsruhe appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mitropolitul Ioan a dus un strop de lumina cucilor din Gataia


  [2015-12-29]
  As fi putut da un titlu bombastic, gen ,,Mitropolit la psihiatrie", care sa va faca un moment sa credeti ca parintele Banatului s-a dilit, sau ceva de genul acesta. N-are rost - oricum, pentru unii, a ajuta, a renunta la confortul palatului tau pentru niste morminte din iarba uda si pentru niste necajiti jumate vii, […]
  The post Mitropolitul Ioan a dus un strop de lumina cucilor din Gataia appeared first on Presa Oradea.
   As fi putut da un titlu bombastic, gen ,,Mitropolit la psihiatrie", care sa va faca un moment sa credeti ca parintele Banatului s-a dilit, sau ceva de genul acesta. N-are rost - oricum, pentru unii, a ajuta, a renunta la confortul palatului tau pentru niste morminte din iarba uda si pentru niste necajiti jumate vii, la ceas aniversar, e o forma de dileala. Dar materialul acesta este pentru oameni, nu pentru hahalere. Si cum judeca hahalerele nu e treaba noastra. Oamenii, insa, se vor bucura sa afle ce a facut UN OM in ziua cand implinea un an de cand a ajuns mitropolit.
  Il vad cum se desprinde din ceata, pe un drum lateral, asteptandu-ma. Vorbiseram de o luna despre Gataia. Despre spitalul de acolo, cel de psihiatrie. Mitropolitul tace si face. N-a uitat de ,,cuibul de cuci". Suna, si sar pe cai, recunoscatoare ca n-a uitat nici ca am si eu un strop de suflet acolo, la spitalul despre care am scris de atatea ori. Ne intalnim undeva in judet.
  Cobor din masina 2 ca sa schimbam cateva cuvinte inainte de a ajunge in Gataia, in ceata. E ceva frumos in imaginea asta, cu ceata. Ceva altfel. Ca un fel de avertizare pentru cei care n-au mai vazut lucruri mari, cum sa ele vor fi.

  Eu am mai vazut lucruri mari, cu ,,Inaltul" Ioan, si vom mai vorbi despre ele. Deocamdata imi bucur ochiul, apropiindu-ma, cu imaginea neobisnuita a unui om neobisnuit. Imi aduc aminte de o stanca a mitologiei grecesti. Atena, in disputa cu Poseidon, pentru patronajul orasului ce azi se cheama Atena, ofera daruri locuitorilor - Poseidon loveste cu tridentul o stanca si un suvoi de apa sarata vorbeste oamenilor despre darul ,,preumblerii pe mare".

  Tot el ofera si calul, pentru razboi. Atena atinge cu varful lancei pamantul si de-acolo creste maslinul. Imblanzeste calul, pentru agricultura. Femeile o voteaza pe Atena si sunt cu una mai multe decat barbatii. Iar orasul devine Atena. Cu toate astea, si marea ramane a oamenilor, si calul, cu toate utilitatile sale.

  Inaltul se desprinde din ceata ca o stanca mult mai complexa decat cred unii - nu e deloc pustnicul din munti, cum l-au vazut multi, cand a venit in Banat, desi e usor sa-l cataloghezi asa, dupa chipul aspru, de urs cu ochii apropiati, mai putin creduli omului si mai deschisi pasarilor cerului. E un om informat, in pas cu epoca, ce intelege procese sociale ramificate si ofera rezolvari pertinente.
  E o stanca ce strange si calul, si caii-putere, si lacrimile marii, si cununa de maslin a intelepciunii in acelasi trup. Acolo unde zeii vechi se certau, a castigat cel nou, al iubirii, pe care-l are Ioan al nost in heraldica sa: Isus. In hoc signo vinces.

  Si el invinge zi de zi, hasurand terenuri noi, unde pana acum ,,erau lei", in sufletele oamenilor. Nu e rupt din soare - uneori greseste, cum cred ca a facut in povestea cu Constitutia si cu homosexualii. Dar, de cele mai multe ori, acolo unde incearca sa schimbe ceva, lucrurile vor sta mai bine dupa ce a plecat. Sau macar mai luminos.

  Asa e si acum - mergem cu niste cadouri ,,de iarna" la Spitalul de Psihiatrie Gataia. La cuibul vremelnic al cucilor. Si la cel mare, de dupa. Cel definitiv. E un an de cand Inaltul Ioan a venit aici, la noi, mitropolit, in locul Inaltului Corneanu. Oricine ar fi venit dupa Nicolae Corneanu ar fi dat de greu, cum fostul nostru mitropolit a fost un om luminos si iubit. Dar am pariat bine, acum un an si ceva, pe arhiepiscopul de atunci Ioan Selejan, ca cel ce poate duce lucrurile mai departe.
  E un an de cand ne e mitropolit si dupa o scurta slujba de multumire in bisericuta de la Mitropolia din Timisoara, s-a pus pe drumuri, spre Gataia. Inaltului Corneanu i-ar fi placut asta. E bine.

  Se desprinde din ceata de parca in ceata aceea se plamadeste pornirea spre orice - de la el nu te miri pe unde ajunge si ce face. Face bine - asta e important. Si la intoarcere il vad iar in ceata, pe un tapsan, pana asteptam sa intram in cimitir.
  E cumva frumos sa vezi silueta unui mitropolit in ceata aceea din care se poate naste orice - ,,orice" e ruda buna cu ,,oricui", iar asta e una din lectiile bune ale ACESTUI mitropolit - ca oricui in nevoie i te dai, mai abitir celor cu cele mai mari nevoi, celor de cel mai de jos. Asta facem acum, aniversand prin a da, nu prin primire. ,,De cate ori ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut".

  Poarta spitalului se deschide, sunt aici preotul locului si cel al Coloniei, cartierul de langa padurea cu spital. Apare si directorul medical al spitalului, se deschide portbagajul, curg bunatatile. Intre timp, pacientii vin, Inaltul ii strange la piept si-i binecuvanteaza.
  Se vorbeste despre nevoile locului, mitropolitul se ofera sa ajute cu ce lipseste, ii pozez pe cei din jurul darurilor cu claritatea obiectivului pe indemnul cu ,,profita acum" de pe un cozonac. Bunavointa unui mitropolit ortodox e un lucru rar, trebuie sa profiti de ea cat e pe rol. Doar Banatul a fost mai binecuvantat - de zeci de ani, aici ii puteai spune mitropolitului si ,,parinte", fara sa gresesti.

  Mergem la bisericuta spitalului, printre pavilioanele cu necajiti - multi, uitati de familii aici. Biserica e o mangaiere pentru multi. Mitropolitul spune o rugaciune, se gandeste ce-ar fi de facut pentru ca locul de alinare sa creasca intru eficienta. E ceva apasator si deschis, totusi, aici - tavanul iti cade in cap dar Isusii pictati pe geamuri dau o lumina aparte momentelor.
  La iesire. il fotogtafiez pe mitropolit exact printr-o icoana ce se decojea de frigul vremii si al vremurilor - un chip de Inalt Prea Sfintit ce intregeste chipul unor sfinti.

  Ultima oprire e la cimitir, la rugamintea mea. La Radu Ricman, fostul director al spitalului, care, dupa dorinta sa, se odihneste alaturi de pacientii sai. Si la cucii cazuti din cuib, ajunsi in cuibul mare, al pamantului, unde odihna nu se da dupa scoala sau buletin…

  Inaltul alege, fara coordonate de departajare certe, un mormant si, in ceata lipicioasa, printre ierburile ude, impreuna cu oamenii sai, aduce Nasterea si Invierea si tot, in aceleasi clipe, cu un antimis aparte pentru noi toti - acum se slujeste nu la masa altarului bisericii cat la un altar al suferintei, si intelepciunea mitropolitului este dublata de lacrima sa ce cade acum, spre sfarsitul litaniei pentru cei dusi - pentru cei dusi fara nume, deja uitati, multi.

  E sfarsit de an, e sfarsit si de prim an al Inalt Prea Sfintiei Sale Ioan, in Banat. Un ,,diliu al lumii BOR", atata de mancata de putreziciune a sufletului, a rupt ceata si a aprins cucilor Gataii lumanari la cap. La multi ani, Inalte, dupa sufletul fiecaruia. Si multumim.
  Ramona Balutescu
  The post Mitropolitul Ioan a dus un strop de lumina cucilor din Gataia appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Marile proiecte continua in Oradea. A fost inaugurata Gradina publica de pe Dealul Ciuperca!


  [2015-12-28]
  Dupa inaugurarea drumului expres, inainte de Craciun, a venit randul Gradinii publice de pe Dealul Ciuperca. Aceasta a fost extinsa de la 1,8 la 3,9 hectare si a costat peste 1,7 milioane de euro. Vor urma, nu neaparat in aceasta ordine, Piata Unirii, Complexul Wellness Termal ,,Nymphaea" si noua centrala pe gaz. Conferinta de inchidere […]
  The post Marile proiecte continua in Oradea. A fost inaugurata Gradina publica de pe Dealul Ciuperca! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa inaugurarea drumului expres, inainte de Craciun, a venit randul Gradinii publice de pe Dealul Ciuperca. Aceasta a fost extinsa de la 1,8 la 3,9 hectare si a costat peste 1,7 milioane de euro. Vor urma, nu neaparat in aceasta ordine, Piata Unirii, Complexul Wellness Termal ,,Nymphaea" si noua centrala pe gaz.
  Conferinta de inchidere a proiectului ,,Dezvoltarea de habitate naturale de flora spontana si specii de arbori protejati pe Dealul Ciuperca - Oradea si in Körösszegapáti - Hajdú-Bihar", unul dintre proiectele majore ale administratiei oradene, a avut loc luni, 28 decembrie 2015.

  Lucrarile au fost efectuate pe o suprafata de 38.759 mp, suprafata amenajata crescand de la 1,8 ha la aproape 3,9 ha. Lucrarile de amenajare propriu-zise au fost incepute in decembrie 2014, termenul final al lucrarilor fiind 31.12.2015.
  La conferinta de inchidere a proiectului, din partea Primariei Oradea au participat viceprimarul Mircea Malan, reprezentantii Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala, preotul dr. Origen Sabau, parohul Bisericii Ortodoxe Romane din Apateu (Ungaria) precum si reprezentantii firmei executante.
  ,,Oradea are de astazi o zona de agrement de calitate"
  Viceprimarul Mircea Malan a spus, in cadrul conferintei, ca in proiect au fost utilizate toate fondurile europene, iar din economiile realizate s-a reusit efectuarea unor lucrari suplimentare, cum ar fi pasarela deasupra caii ferate.


  ,,Oradea are de astazi o zona de agrement de calitate, realizata pentru oradeni si turisti, iar acest proiect transfrontalier pe care orasul nostru l-a facut impreuna cu parohia ortodoxa din Korosszegapati (Apateu, Ungaria) pe dealul Ciuperca, ofera o imagine deosebita asupra orasului. Rugamintea noastra este de a pastra ceea ce s-a facut bun in acest loc precum si in orasul nostru.
  De noi depinde in mare masura ce se va gasi aici peste un an sau mai multe. Cred ca trebuie sa aratam cu totii ca tinem la acest oras si ca stim sa respectam tot ce se face in Oradea."

  a spus Mircea Malan.

  Lucrarile de amenajare a gradinii publice de pe Dealul Ciuperca au constat in stabilizarea terenului, amenajarea zonei aflate la baza versantului si a aleii de acces din strada Olteniei, realizarea a cinci puncte panoramice si a unui punct de alimentatie publica, respectiv a punctului de informare turistica. De asemenea, au fost realizate zone de relaxare, un amfiteatru in aer liber si o pasarela care asigura trecerea peste calea ferata si drumul expres.
  Pentru stabilizarea terenului au fost realizate lucrari pe suprafata versantului constand in ziduri de sprijin din gabioane cu piatra naturala, in stransa corelare cu elementele de constructii propuse in amenajare - alei, platforme, amfiteatru, punct de alimentatie publica si informare turistica.

  Traseul calauzitor prin intregul habitat creat ghideaza trecatorii printre punctele de interes ale gradinii, facand legatura intre platforma de acces de la baza versantului cu punctul principal de panorama situat in zona de altitudine maxima a terenului si acces din Strada Graurilor.
  Aleea a fost proiectata avadu-se in vedere topografia terenului, pentru a se evita pantele foarte mari care ar ingreuna accesul persoanelor. Spatiile de odihna de pe traseu au fost proiectate ca largiri ale aleilor, cu platforme amenajate cu elemente de mobilier urban: banci si cosuri de gunoi, realizate exclusiv din materiale naturale.
  Amfiteatru in aer liber si plante specifice amplasamentului
  In zona vestica a terenului este amplasat un amfiteatru in aer liber, cu o capacitate de 130 de persoane, care poate fi utilizat pentru diverse manifestari culturale, iar in perioada verii ca ,,scoala in aer liber" pentru activitati educative cu rol de constientizare asupra importantei conservarii patrimoniului natural.

  Punctul de alimentatie publica si informare turistica este amenajat in zona cu cea mai buna panorama asupra orasului, fiind prevazut cu acces facil pentru persoane cu dizabilitati locomotorii.
  Ca amenajare peisagistica, Gradina publica Dealul Ciuperca cuprinde importante arii plantate cu arbori, arbusti, plante perene si din flora spontana, precum si vita-de-vie, contribuind astfel la ameliorarea atmosferei si a climatului urban. Alegerea speciilor s-a facut tinand cont de specificul amplasamentului, in diversele zone ale arealului investitiei fiind plantati arbori si arbusti de talii diferite, de diverse forme si culori ale coronamentului sau inflorescentei.

  Lucrarile de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finantate prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, iar valoarea totala a investitiei a fost de peste 1.94 de milioane de euro, din care municipiului Oradea i-au revenit peste 1.72 milioane de euro (contributia proprie fiind de 931.301 euro).
  Ichim Vasilica
  The post Marile proiecte continua in Oradea. A fost inaugurata Gradina publica de pe Dealul Ciuperca! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cadouri speciale pentru oameni speciali, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea


  [2015-12-28]
  Pana marti, 22 decembrie, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea se desfasoara a XIV-a editie a Targului de Arta si cadouri de Craciun. Oradenii vor putea achizitiona obiecte de arta unicat si alte accesorii handmade la preturi avantajoase. Asa cum publicul oradean, format de-a lungul a cinci ani si 13 editii, s-a obisnuit, oferta […]
  The post Cadouri speciale pentru oameni speciali, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Pana marti, 22 decembrie, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea se desfasoara a XIV-a editie a Targului de Arta si cadouri de Craciun. Oradenii vor putea achizitiona obiecte de arta unicat si alte accesorii handmade la preturi avantajoase.
  Asa cum publicul oradean, format de-a lungul a cinci ani si 13 editii, s-a obisnuit, oferta va fi axata pe obiecte de arta semnate de cativa artisti profesionisti, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici, filiala Oradea: icoane, cruci, pictura de sevalet, pictura pe sticla in tehnica vitro, sculptura mica si obiecte decorative.

  Dar si cu creatii handmade: felicitari unicat, bijuterii (coliere, bratari, cercei, margele, medalioane, cruciulte), unicate sau serie mica - facute de mainile artistilor -, din materiale dintre cele mai diverse: ceramica, fimo, lemn, piele, cupru, alama, sticla reciclata, materiale textile, creatii vestimentare, genti, portmonee si alte accesorii din piele naturala.
  Targul va fi deschis la Galeria de Arte Vizuale din Oradea (str. Republicii, nr. 15), pana pe 22 decembrie 2015 iar clientii sunt asteptati zilnic intre orele 11.00 - 20.00 iar sambata si duminica intre 12.00 si 21.00.
  Ichim Vasilica
  The post Cadouri speciale pentru oameni speciali, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Aviz proprietarilor de cladiri: nu renovezi, platesti impozit de cinci ori mai mare!


  [2015-12-28]
  Ceea ce primarul Ilie Bolojan a tot spus in ultimii ani, a devenit realitate. Proprietarii de cladiri din Oradea vor fi obligati sa si le renoveze, altfel vor plati impozit dublu in 2016. Asta doar in primul an, pentru ca, daca nu se vor conforma, impozitul se va tripla, ajungandu-se la o plata de 5 […]
  The post Aviz proprietarilor de cladiri: nu renovezi, platesti impozit de cinci ori mai mare! appeared first on Presa Oradea.
   Ceea ce primarul Ilie Bolojan a tot spus in ultimii ani, a devenit realitate. Proprietarii de cladiri din Oradea vor fi obligati sa si le renoveze, altfel vor plati impozit dublu in 2016. Asta doar in primul an, pentru ca, daca nu se vor conforma, impozitul se va tripla, ajungandu-se la o plata de 5 ori mai mare decat cea normala.
  Supraimpozitarea aplicata in anul 2016 va avea in vedere cladirile aflate intr-o stare avansata de deteriorare, care afecteaza negativ imaginea urbana, pe baza criteriilor de incadrare prevazute in regulament. Pentru aceste cladiri, impozitul pe cladiri aferent anului 2016 se majoreaza cu 100%, conform hotararilor de consiliu emise pentru fiecare cladire individual.


  ,,Regula trebuie sa fie supraimpozitarea cladirilor neingrijite din municipiu. Anul viitor, pentru aceste cladiri se va plati un impozit dublu, in 2017 un impozit triplu si pana la de 5 ori impozitul normal.
  Echipele de la Institutia Arhitectului Sef din cadrul Primariei Oradea vor intocmi note de constatare, iar in baza acestor note se vor emite hotarari de consiliu nominale, pentru fiecare cladire neintretinuta, hotarare care va fi apoi comunicata proprietarului.
  Ne vom concentra sa identificam cladirile aflate in stare grava de degradare. Sper ca aceasta hotarare sa isi produca efectele, iar cei care detin astfel de cladiri sa ia masurile corespunzatoare"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Scopul principal al acestui regulament este reabilitarea fondului construit, punand accent pe cladirile cu valoare arhitecturala din zonele construite protejate ale orasului Oradea, sens in care se impune adoptarea unor masuri administrative, a unor programe bugetare, financiare si nu in ultimul rand fiscale pentru a determina proprietarii acestor cladiri la realizarea lucrarilor de reabilitare.
  Ichim Vasilica
  The post Aviz proprietarilor de cladiri: nu renovezi, platesti impozit de cinci ori mai mare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • A venit Mosul! Cei mai mici dintre oradeni au primit pachete cu dulciuri


  [2015-12-25]
  Sute de copii si parinti l-au asteptat joi, 24 decembrie, pe Mos Craciun in Gara Oradea. Pentru rabdarea de care au dat dovada, Mos Craciun i-a rasplatit, impartind nu mai putin de 1.300 de pachete cu dulciuri. Copiii, de la mici la mari, l-au asteptat pe peronul garii cu sufletul la gura, emotionati de intalnirea […]
  The post A venit Mosul! Cei mai mici dintre oradeni au primit pachete cu dulciuri appeared first on Presa Oradea.
   Sute de copii si parinti l-au asteptat joi, 24 decembrie, pe Mos Craciun in Gara Oradea. Pentru rabdarea de care au dat dovada, Mos Craciun i-a rasplatit, impartind nu mai putin de 1.300 de pachete cu dulciuri.
  Copiii, de la mici la mari, l-au asteptat pe peronul garii cu sufletul la gura, emotionati de intalnirea cu Mosul.

  El a daruit cadouri copiilor prezenti, dupa care s-a urcat in caleasca ce l-a dus in Cetate, pe traseul strada Republicii - Bdul Magheru - Centrul Civic, destinatia Mosului fiind casuta sa, amenajata in cadrul Targului de Craciun.

  In Cetate, Mos Craciun a fost asteptat de membrii Grupului Vivere, care i-au pregatit un program special de colinde si de cantece de iarna.

  Aici, Mosul le-a oferit cadouri copiilor prezenti, iar apoi s-a retras pentru a-si trage sufletul, in asteptarea sarbatorii de Craciun.
  Ichim Vasilica
  The post A venit Mosul! Cei mai mici dintre oradeni au primit pachete cu dulciuri appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cadou de Sarbatori pentru un trafic mai lejer. Drumul expres a fost inaugurat!


  [2015-12-24]
  Pentru a scoate o parte a traficului usor de pe arterele principale ale orasului, a descongestiona bulevardul Magheru si a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius si Nufarul, Primaria Oradea a desfasurat timp de un an un proiect european de anvergura, cu o valoare de peste 16,5 milioane de euro. […]
  The post Cadou de Sarbatori pentru un trafic mai lejer. Drumul expres a fost inaugurat! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru a scoate o parte a traficului usor de pe arterele principale ale orasului, a descongestiona bulevardul Magheru si a facilita accesul dinspre zona de deal a Oradiei spre cartierele Rogerius si Nufarul, Primaria Oradea a desfasurat timp de un an un proiect european de anvergura, cu o valoare de peste 16,5 milioane de euro. Miercuri, 23 decembrie 2015, noul drum expres a fost inaugurat.
  Inaugurarea s-a facut in prezenta primarului Ilie Bolojan, a viceprimarului Mircea Malan, a primarul orasului Biharkeresztes, Barabas Ferenc (partener in proiect), si a managerului de proiect, Anamaria Sava.

  Lung de 3.577 de metri, drumul are doua benzi de circulatie si va deveni magistrala municipala care face legatura cu drumul national DN1 spre Cluj-Napoca si cu DN19 spre Satu Mare, legand podul Maresal Prezan si podul Teodor Nes.
  Viteza de circulatie proiectata este de 50% km/h, accesul autovehiculelor de tonaj greu fiind interzis. Proiectul include doua pasaje, in lungime de 30 m si 162 m, 3 podete, iar strazile adiacente sunt racordate prin bretele, lungimea acestora totalizand 270 de metri.

  Valoarea totala a investitiei din Oradea a fost de 16.540.862 euro, din care cheltuieli eligibile 12.587.592 euro (contract finantare) si cheltuieli neeligibile 3.953.269 euro (Podul rutier Dragos Voda, reabilitarea strazii Facliei si proiectul de iluminat si utilitati pentru zona de nord-est - Dealuri Oradea).
  Din cartierul Nufarul se ajunge la Spitalul Judetean in 5 minute!

  Managerul de proiect, Anamaria Sava a precizat ca aceasta colaborare cu partenerul maghiar, respectiv cu orasul Biharkeresztes, va continua si pe alte proiecte din urmatorul ciclu de finantare.


  ,,Primaria Oradea a reusit realizarea acestui drum expres, foarte important pentru municipiu, iar partenerul nostru maghiar a reabilitat mai multe drumuri in orasul Biharkeresztes. Se cuvine sa ii multumesc d-lui Barabas Ferenc, primarul orasului Biharkeresztes, care ne-a fost partener si in proiectul realizarii pistei de biciclete care leaga cele doua orase.
  Multumesc de asemenea, tuturor celor implicati in acest proiect, colegilor de la DMPFI, colegilor de la AIO, care au facut exproprierile la acest proiect, multumesc consultantilor nostri, dirigintilor de santier, dar si asocierii de firme conduse de firma Trameco.  Acum, toate strazile de aici au legatura cu drumul expres, accesul de pe deal in oras este mult mai facil, iar datorita acestui drum rapid, din cartierul Nufarul se ajunge la Spitalul Judetean in 5 minute"

  a spus primarul Ilie Bolojan.
  De azi, Primaria Oradea deschide drumul expres circulatiei, cu exceptia tronsonului de 600 de m din spatele depoului CFR, care nu a fost trecut inca in proprietatea municipiului si care va fi realizat anul viitor. ,,Speram ca undeva incepand cu luna mai 2016, intreg proiectul drumului expres sa fie finalizat", a completat primarul Ilie Bolojan.


  ,,Eforturile asocierii care s-a ocupat de acest proiect au fost temeinice, insa fara conditiile climaterice pe care le-am avut, drumul expres nu era azi gata. E important faptul ca am reusit sa facem economii, iar unele lucrari au fost trecute de la neeligibile la eligibile.
  Realizarea acestui drum expres a presupus lucrari de consolidare, piloti forati la 25 m adancime, realizarea unui sistem de pamant armat, drenuri sifon care impiedica alunecarea. Drumul poate fi utilizat incepand de miercuri, 23 decembrie - exceptie va face data de 28 decembrie, cand timp de doua ore se vor face probe la cele doua pasaje, respectiv cel de pe Piatra Craiului si cel de pe Gh. Doja - Louis Pasteur"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.

  Noua artera rutiera a fost realizata in cadrul proiectului ,,Decongestionarea traficului rutier si imbunatatirea mobilitatii populatiei pe coridorul tranfrontalier de legatura Oradea - Biharkeresztes", proiect derulat de Primaria Oradea, in calitate de lider de proiect, in colaborare cu orasul Biharkeresztes, in calitate de partener al proiectului.
  Ichim Vasilica
  The post Cadou de Sarbatori pentru un trafic mai lejer. Drumul expres a fost inaugurat! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Un nou investitor in parcul Eurobusiness Oradea. Eberspächer va crea 150 de noi locuri de munca!


  [2015-12-23]
  Compania germana Eberspächer si-a anuntat intentia de a investi in Romania, in parcul Eurobusiness I din Oradea. Grupul intentioneaza sa investeasca intr-o noua fabrica de sisteme de evacuare in Municipiul Oradea, fabrica ce va oferi pana la 150 de noi locuri de munca. Unitatea de productie va fi localizata in Parcul Industrial Eurobusiness Oradea, pe […]
  The post Un nou investitor in parcul Eurobusiness Oradea. Eberspächer va crea 150 de noi locuri de munca! appeared first on Presa Oradea.
   Compania germana Eberspächer si-a anuntat intentia de a investi in Romania, in parcul Eurobusiness I din Oradea. Grupul intentioneaza sa investeasca intr-o noua fabrica de sisteme de evacuare in Municipiul Oradea, fabrica ce va oferi pana la 150 de noi locuri de munca.
  Unitatea de productie va fi localizata in Parcul Industrial Eurobusiness Oradea, pe o suprafata de teren de aproximativ 11,2 hectare. Suprafata totala care va fi construita va fi de aproximativ 22.000 mp, constand intr-o hala de productie de 15.000 mp, zone de depozitare si birouri administrative. Prin noua unitate, furnizorul german de componente auto intentioneaza sa creeze, pana la sfarsitul anului 2016, un numar de pana la 150 de locuri de munca pentru angajatii locali.

  Prin noile operatiuni din Oradea, Eberspächer isi va creste capacitatea de productie de componente de evacuare in vederea onorarii de noi comenzi de la producatorii auto locali si europeni.
  Aceasta este una dintre cele mai mari investitii din parcurile industriale detinute de municipiul Oradea iar dupa semnarea contractului cu investitorii germani parcul industrial de pe Soseaua Borsului, in suprafata de 121 de hectare, va fi ocupat aproape 100%.

  Grupul Eberspaecher este unul dintre cei mai mari dezvoltatori si furnizori la nivel global de sisteme de evacuare, sisteme de incalzire pentru autoturisme si sisteme de aer conditionat pentru autobuze.
  Eberspaecher este de asemenea partenerul producatorilor de masini in invovatii profesionale, in domeniul sistemelor de aer conditionat pentru autovehiculele utilitare si in domeniul sistemelor electronice destinate industriei auto.

  Printre clientii grupului se numara aproape toti producatorii de autovehicule de pasageri si comerciale din Europa, America de Nord si -din ce in ce mai frecvent - din Asia. In 2014, la nivel global, grupul avea 8.400 de angajati si inregistra un volum de vanzari de 3,5 miliarde de euro.
  Ichim Vasilica
  The post Un nou investitor in parcul Eurobusiness Oradea. Eberspächer va crea 150 de noi locuri de munca! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Piata Rogerius s-a modernizat. Spatiu public pe acoperis, apa incalzita cu panouri fotovoltaice!


  [2015-12-22]
  Primaria Oradea a inaugurat vineri, 11 decembrie, Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare, situat pe amplasamentul fostei Piete Rogerius. Centrul este situat intr-o cladire moderna, cu o suprafata de aproape 9.000 mp, care poate gazdui un numar de cel putin 1.000 de comercianti. La inaugurare au fost prezenti viceprimarul Mircea Malan, directorul SC Administratia Domeniului […]
  The post Piata Rogerius s-a modernizat. Spatiu public pe acoperis, apa incalzita cu panouri fotovoltaice! appeared first on Presa Oradea.
   Primaria Oradea a inaugurat vineri, 11 decembrie, Centrul de Afaceri cu Produse Agroalimentare, situat pe amplasamentul fostei Piete Rogerius. Centrul este situat intr-o cladire moderna, cu o suprafata de aproape 9.000 mp, care poate gazdui un numar de cel putin 1.000 de comercianti.
  La inaugurare au fost prezenti viceprimarul Mircea Malan, directorul SC Administratia Domeniului Public - Liviu Andrica, directorul Directiei de Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI) din Primaria Oradea - Marius Mos, Manager financiar - Oana Nicula, reprezentantul partenerului maghiar - Gabor Istvan si alti invitati.

  Lucrarile la noul Centru au fost executate de asocierea formata din: SC Trustul de Instalatii, Montaj si Constructii SA, SC Termoline SRL si SC Grup 4 Instalatii SA.

  ,,Suntem la finalul unui proiect important, un proiect dificil de executat, pentru ca se afla situat intr-o zona aglomerata intre blocuri. Pe timpul lucrarilor, s-a facut un efort in a gasi variante de mutare a unor zone din fosta Piata Rogerius, a fost nevoie ca lucrarile sa fie efectuate pe tronsoane, ceea ce, invariabil, a afectat si ritmul lucrarilor.
  Acestea trebuiau finalizate la 30 octombrie 2015, dar pentru ca nu au fost finalizate la timp, s-au aplicat penalitati de intarziere firmei executante.  Totodata, acolo unde pavajul nu a fost realizat corespunzator, am solicitat firmei refacerea acestuia"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.
  Apa incalzita cu panouri solare!
  Executia lucrarilor a fost impartita in trei tronsoane: tronsonul I - partea din spate a fostei Pietei Rogerius, marginit de str. Pascal, Predeal si Sadoveanu; tronsonul II - partea din mijloc a fostei Piete Rogerius, flancat de tronsonul I si III, precum si de str. Predeal si str. Sadoveanu, iar tronsonul III il reprezinta partea dinspre str. Corneliu Coposu (partea din fata a fostei Piete Rogerius).

  ,,In zona superioara a centrului se afla o terasa amenajata ca o zona verde, care va fi un spatiu public la dispozitia oradenilor. Apa de ploaie se colecteaza intr-un bazin si va fi folosita la udarea spatiului verde si la intretinerea cladirii.  De asemenea, incalzirea apei pentru intreaga cladire se face pe timp de vara cu panouri solare. In ceea ce priveste accesul persoanelor cu dizabilitati, sunt prevazute accese speciale, accesul se poate face si cu liftul. Totodata, exista bai dotate corespunzator pentru persoanele cu dizabilitati "

  a completat viceprimarul Mircea Malan.
  Piata are mai multe sectoare: sector legume-fructe, sector carne-peste, sector lactate-oua, sector panificatie, sector produse bio si apicole, sector produse impachetate si traditionale, sector flori, sector produse nealimentare, zona administrativa, platforma pentru deseuri. Energia electrica necesara pentru iluminatul exterior al terasei este asigurata din surse de energie regenerabila si nepoluanta, printr-un sistem de panouri fotovoltaice, care produc energie electrica prin utilizarea energiei luminoase.

  Directorul ADP, Liviu Andrica a spus:

  ,,Toti comerciantii din fosta Piata Rogerius au loc in noua piata, in plus mai urmeaza sa organizam o licitatie, pentru ca mai avem locuri disponibile pentru cei care doresc. In ceea ce priveste tarifele, acestea raman neschimbate. Va marturisesc ca am fost in cateva orase din tara si pot sa va spun ca nu cred ca exista asemenea piata nici intr-o alta localitate din tara. Cel mult in trei luni de zile, aceasta piata va fi functionala la nivelul tuturor cerintelor."

  Centrul a fost realizat in cadrul proiectului transfrontalier ,,Cooperare Transfrontaliera pentru Dezvoltarea unui Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare in Oradea si a unui Centru pentru Educatie Antreprenoriala in municipiul Debrecen", la care parteneri au fost: Municipiul Oradea (lider de parteneriat) si Camera de Comert si Industrie Hajdu-Bihar (partener de proiect).

  Proiectul a fost finantat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013, perioada de implementare fiind 01.10.2012 - 31.12.2015. Bugetul aferent investitiei care i-a revenit Municipiului Oradea a fost in valoare de peste 6,7 milioane de euro (TVA inclus), din care contributia municipiului a fost de 35,22%.
  Ichim Vasilica
  The post Piata Rogerius s-a modernizat. Spatiu public pe acoperis, apa incalzita cu panouri fotovoltaice! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cadouri speciale pentru oameni speciali, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea


  [2015-12-18]
  Pana marti, 22 decembrie, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea se desfasoara a XIV-a editie a Targului de Arta si cadouri de Craciun. Oradenii vor putea achizitiona obiecte de arta unicat si alte accesorii handmade la preturi avantajoase. Asa cum publicul oradean, format de-a lungul a cinci ani si 13 editii, s-a obisnuit, oferta […]
  The post Cadouri speciale pentru oameni speciali, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Pana marti, 22 decembrie, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea se desfasoara a XIV-a editie a Targului de Arta si cadouri de Craciun. Oradenii vor putea achizitiona obiecte de arta unicat si alte accesorii handmade la preturi avantajoase.
  Asa cum publicul oradean, format de-a lungul a cinci ani si 13 editii, s-a obisnuit, oferta va fi axata pe obiecte de arta semnate de cativa artisti profesionisti, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici, filiala Oradea: icoane, cruci, pictura de sevalet, pictura pe sticla in tehnica vitro, sculptura mica si obiecte decorative.

  Dar si cu creatii handmade: felicitari unicat, bijuterii (coliere, bratari, cercei, margele, medalioane, cruciulte), unicate sau serie mica - facute de mainile artistilor -, din materiale dintre cele mai diverse: ceramica, fimo, lemn, piele, cupru, alama, sticla reciclata, materiale textile, creatii vestimentare, genti, portmonee si alte accesorii din piele naturala.
  Targul va fi deschis la Galeria de Arte Vizuale din Oradea (str. Republicii, nr. 15), pana pe 22 decembrie 2015 iar clientii sunt asteptati zilnic intre orele 11.00 - 20.00 iar sambata si duminica intre 12.00 si 21.00.
  Ichim Vasilica
  The post Cadouri speciale pentru oameni speciali, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Aviz proprietarilor de cladiri: nu renovezi, platesti impozit de cinci ori mai mare!


  [2015-12-18]
  Ceea ce primarul Ilie Bolojan a tot spus in ultimii ani, a devenit realitate. Proprietarii de cladiri din Oradea vor fi obligati sa si le renoveze, altfel vor plati impozit dublu in 2016. Asta doar in primul an, pentru ca, daca nu se vor conforma, impozitul se va tripla, ajungandu-se la o plata de 5 […]
  The post Aviz proprietarilor de cladiri: nu renovezi, platesti impozit de cinci ori mai mare! appeared first on Presa Oradea.
   Ceea ce primarul Ilie Bolojan a tot spus in ultimii ani, a devenit realitate. Proprietarii de cladiri din Oradea vor fi obligati sa si le renoveze, altfel vor plati impozit dublu in 2016. Asta doar in primul an, pentru ca, daca nu se vor conforma, impozitul se va tripla, ajungandu-se la o plata de 5 ori mai mare decat cea normala.
  Supraimpozitarea aplicata in anul 2016 va avea in vedere cladirile aflate intr-o stare avansata de deteriorare, care afecteaza negativ imaginea urbana, pe baza criteriilor de incadrare prevazute in regulament. Pentru aceste cladiri, impozitul pe cladiri aferent anului 2016 se majoreaza cu 100%, conform hotararilor de consiliu emise pentru fiecare cladire individual.


  ,,Regula trebuie sa fie supraimpozitarea cladirilor neingrijite din municipiu. Anul viitor, pentru aceste cladiri se va plati un impozit dublu, in 2017 un impozit triplu si pana la de 5 ori impozitul normal.
  Echipele de la Institutia Arhitectului Sef din cadrul Primariei Oradea vor intocmi note de constatare, iar in baza acestor note se vor emite hotarari de consiliu nominale, pentru fiecare cladire neintretinuta, hotarare care va fi apoi comunicata proprietarului.
  Ne vom concentra sa identificam cladirile aflate in stare grava de degradare. Sper ca aceasta hotarare sa isi produca efectele, iar cei care detin astfel de cladiri sa ia masurile corespunzatoare"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Scopul principal al acestui regulament este reabilitarea fondului construit, punand accent pe cladirile cu valoare arhitecturala din zonele construite protejate ale orasului Oradea, sens in care se impune adoptarea unor masuri administrative, a unor programe bugetare, financiare si nu in ultimul rand fiscale pentru a determina proprietarii acestor cladiri la realizarea lucrarilor de reabilitare.
  Ichim Vasilica
  The post Aviz proprietarilor de cladiri: nu renovezi, platesti impozit de cinci ori mai mare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mos Craciun nu mai vine la Primarie ci in Cetatea Oradea!


  [2015-12-16]
  Mosul va sosi cu trenul pe 24 decembrie, la ora 10:00, putand fi intampinat de copii pe peronul Garii Oradea. Va darui cadouri copiilor prezenti, se va urca apoi in caleasca si va merge la Cetate, pe traseul Republicii - Magheru - Centrul Civic. Destinatia Mosului va fi de aceasta data casuta proprie, amenajata la […]
  The post Mos Craciun nu mai vine la Primarie ci in Cetatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Mosul va sosi cu trenul pe 24 decembrie, la ora 10:00, putand fi intampinat de copii pe peronul Garii Oradea. Va darui cadouri copiilor prezenti, se va urca apoi in caleasca si va merge la Cetate, pe traseul Republicii - Magheru - Centrul Civic.
  Destinatia Mosului va fi de aceasta data casuta proprie, amenajata la Targul de Craciun. In Cetate, Mos Craciun va fi asteptat de membrii Grupului Vivere, care i-au pregatit un program special de colinde si de cantece de iarna.

  Aici, Mosul le va oferi cadouri copiilor prezenti, iar apoi se va retrage pentru a-si trage sufletul, in asteptarea sarbatorii de Craciun.

  Anul acesta, Primaria Municipiului Oradea a pregatit pentru Mos Craciun un numar de 1.300 de pachete cu dulciuri pentru a fi oferite copiilor.
  Ichim Vasilica
  The post Mos Craciun nu mai vine la Primarie ci in Cetatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In 2016, Oradea va primi curent mai ieftin de la RCS-RDS!


  [2015-12-15]
  Reprezentantii Primariei Municipiului Oradea au participat vineri, 11 decembrie 2015, la licitatia organizata de Bursa Romana de Marfuri - Cluj Napoca pentru achizitionarea de energie electrica pentru anul 2016. Runda de licitatie a fost adjudecata la 140 lei fara TVA pentru 1 MW, ofertat de S.C. RCS-RDS S.A. Economia realizata astfel, este de aproximativ 500.000 […]
  The post In 2016, Oradea va primi curent mai ieftin de la RCS-RDS! appeared first on Presa Oradea.
   Reprezentantii Primariei Municipiului Oradea au participat vineri, 11 decembrie 2015, la licitatia organizata de Bursa Romana de Marfuri - Cluj Napoca pentru achizitionarea de energie electrica pentru anul 2016. Runda de licitatie a fost adjudecata la 140 lei fara TVA pentru 1 MW, ofertat de S.C. RCS-RDS S.A. Economia realizata astfel, este de aproximativ 500.000 lei cu TVA.
  Beneficiarul achizitiei este Asocierea formata din: Municipiul Oradea (energia electrica aferenta cladirilor proprii), Administratia Imobiliara Oradea (inclusiv unitatile de invatamant), Administratia Sociala Comunitara Oradea, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Spitalul Clinic Municipal dr. Gavril Curteanu, SC Termoficare SA Oradea si SC Administratia Domeniului Public SA Oradea.

  Runda de licitatie a fost adjudecata la pretul de 140 lei fara TVA pentru 1 MW, ofertat de S.C. RCS-RDS S.A. Economia realizata astfel de asocierea formata din institutiile si companiile din subordinea Consiliului Local impreuna cu cele 42 de institutii subordonate, in decursul unui an calendaristic, este de aproximativ 500.000 lei cu TVA.

  ,,Faptul ca achizitia s-a derulat prin BRM ne-a fost de folos. Pretul obtinut a fost sub nivelul estimat si totul a decurs mult mai repede"

  a spus Manuela Maghiar, sefa Serviciului Achizitii Publice din cadrul Primariei Oradea, cea care a asigurat organizarea procedurii.
  Pretul actual pentru furnizarea energiei electrice este de 163 lei/MWh, fata de care se va inregistra o scadere de aproximativ 14% prin noul pret oferat. Contractul se va incheia pentru o perioada de 12 luni, din ianuarie 2016 pana in 31 decembrie 2016, cu posibilitatea prelungirii prin act aditional pe o perioada de maxim 4 luni in 2017.


  ,,Este prima licitatie organizata de Primaria Oradea pe Bursa de Marfuri si ne bucuram ca a fost incheiata cu succes. Ne-am atins scopul propus prin scaderea pretului de furnizare a energiei electrice, iar economia de fonduri ne va permite sa crestem bugetul alocat investitiilor publice in anul urmator. Multumesc colegilor de la departamentul de achizitii publice pentru profesionalismul lor si deschiderea aratata fata de aceasta noua procedura"

  a declarat Eduard Florea, administratorul public al Primariei Municipiului Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post In 2016, Oradea va primi curent mai ieftin de la RCS-RDS! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress