Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru OradeaPress.
 • Si trotuarul de pe Independentei se va pava tot cu piatra naturala!


  [2015-11-29]
  Pentru a armoniza aspectul strazii Independentei cu cel al Pietei Unirii in urma reabilitarii, Primaria va amenaja si trotuarului acesteia cu dale din piatra naturala. In cadrul sedintei de Consiliu Local de joi, 19 noiembrie 2015, s-a supus aprobarii studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru investitia de amenajare a trotuarului de pe strada Independentei […]
  The post Si trotuarul de pe Independentei se va pava tot cu piatra naturala! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru a armoniza aspectul strazii Independentei cu cel al Pietei Unirii in urma reabilitarii, Primaria va amenaja si trotuarului acesteia cu dale din piatra naturala.
  In cadrul sedintei de Consiliu Local de joi, 19 noiembrie 2015, s-a supus aprobarii studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru investitia de amenajare a trotuarului de pe strada Independentei intre nr. 7 si 13, pe o suprafata de 458 de metri patrati.

  Studiul de fezabilitate al acestei lucrari a fost realizat de S.C. Aquacons S.R.L. Valoarea totala a investitiei fiind de 469.828 lei, iar durata de executie de o luna.
  Ichim Vasilica
  The post Si trotuarul de pe Independentei se va pava tot cu piatra naturala! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • PR-ul de tragedie. Catolicii au si ei uscaturile lor.


  [2015-11-28]
  Se clatina lumea. De pleci urechea la pamant, sigur ceva o sa sune altfel decat ieri, decat un alt ieri. Si sigur sunetul acela din trecut nu va mai fi la fel nicicand. Nu mai suntem siguri, nu ne mai tihnesc multe. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi avem mancare pe masa, acoperisuri […]
  The post PR-ul de tragedie. Catolicii au si ei uscaturile lor. appeared first on Presa Oradea.
   Se clatina lumea. De pleci urechea la pamant, sigur ceva o sa sune altfel decat ieri, decat un alt ieri. Si sigur sunetul acela din trecut nu va mai fi la fel nicicand. Nu mai suntem siguri, nu ne mai tihnesc multe. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi avem mancare pe masa, acoperisuri si ne pica bine lipsa unei arme la tampla. Dar, pe langa mizeriile care se intampla in lume, suntem bombardati de manipularea cu care ne asalteaza cei de langa noi, cu diverse motive si prin varii mijloace. Sau cu prostia lor guresa, poleita, oferita ca norma. Presa, biserica, retelele de socializare, medicii, armata, pompierii - toti - mai mult sau mai putin - devin hultanii unei halci de imagine, de ,,relatii publice" (,,PR" - cum s-a incetatenit termenul si la noi), zguduindu-ne si mai mult, ades fara chiar sa sesizam intentiile lor, peticul de cer spre care mai privim. Nu aveam arma la tampla dar, acum, parca o simtim. Gratie LOR, a celor ce se ocupa cu PR-ul de tragedie.
  Era painea aceea pe care o imparteam in Revolutie, toti. Mai intai soldatilor, dupa "Armata e cu noi". Apoi intre noi, pana cand coltucii au ajuns pe jos, de prea multi, de lipsa de nevoie. Noi imparteam paine, inca, pe cand altii deja isi trasau viitoarele posturi. Asa e si acum. Se intampla tragedii in tara, in lume. Colectiv, apoi… Paris. Gura lumii e sloboda. Multi isi dau drumul la gura uitand de notiunea de doliu, de doliu interior, de jelire, de respiratie altfel. Se spun prostii. Chiar si idiotii au Facebook, se plimba cu tramvaiul si vorbesc, scriu comentarii la articole ale altora, poate o idee mai putin ingalati la minte.
  Problema incepe cand cei… o idee mai desteptati… sau cei pe care ii consideram persoane publice (categorii care, desigur, nu se suprapun neaparat) sufla in aripile problemei, canalizand-o spre ce le e lor bine. Spre ce ii ajuta pe ei sa-si strunjeasca imaginea ca pe o bila pe care o vor arunca spre popice, pentru propriul scop, indiferent cine va ramane in picioare, dupa.

  Poate nu toti stim sa acordam primul ajutor, poate nu toti putem rupe din buzunar un banut care sa schimbe in bine soarta cuiva lovit. Dar toti am putea INCERCA macar sa ne ferim de manipulari ordinare. Sa judecam mai drept stand, poate, mai stramb, daca e nevoie. Sa nu devenim raspandacii panicii nejustificate, sa nu generam haos din care sa ne culegem cununi. Si sa fim consecventi cu linia valorilor, a institutiilor dinspre care spunem ca ne revendicam.
  Dorinta Papei Francisc - ,,palmata" in multe locuri
  Am vorbit despre ce au facut si ce n-au facut ortodocsii si patriarhul Daniel Ciobotea, dupa drama din Colectiv. I-am pomenit si pe catolici, tangential, atunci. Au venit atentatele din Paris. E timpul lumii catolice, care, iata, a fost zgudiuta si ea de la radacini, sa aiba o parere. Nu mai este vorba despre o tara majoritar ortodoxa unde arhiepiscopul catolic al capitalei se duce sa-si plece genunchiul la drama unui club ce a ars din cauza izolatiei precare si a lipsei controalelor, inainte ca preotimea ortodoxa sa fi aflat "de sus" ca "preotul merge unde e chemat". E vorba despre un stat cu mai mult de jumatate din cetateni declarati catolici. Care este discursul de imagine in macrocosmos, cum se transforma el in Romania, in comunitatile catolice?

  Papa Francisc si-a aratat foarte clar dorinta ca lumea catolica sa ajute pe cei veniti in Europa din zonele musulmane, fugind de razboaiele din tarile lor. A rugat ca fiecare parohie catolica sa adaposteasca macar o familie de migranti (termen folosit mai des, acum). Exemplul este dat chiar de primul locatar al Vaticanului, care nu doar a trasat sarcini ci a facut a insusi Vaticanul sa devina casa pentru refugiati.
  Cu toate acestea, multe voci din lumea catolica, la toate nivelele, s-au impotrivit dorintei papei sau au facut ca aceasta sa treaca neobservata. Dupa atentatele din Paris, vocile unora dintre catolici au devenit si mai hotarate in a spune ca nu se doresc migranti in parohii, ca musulmanii nu ar trebui sa calce in Europa. Undeva pare a fi o profunda problema de cateheza si de informare. De comunicare in care credinciosilor sa li se aduca aminte ca cei care sufera nu se triaza dupa locul nasterii sau dupa religia pe care o practica. Ce fac intermediarii intre dorinta papei si tensiunile de jos, de la nivelul parohiilor - cardinalii si episcopii? De multe ori, nimic. Si asa se cern de la sine crestinii cu numele si cei ce mai au legatura, totusi, cu ideea. Intr-o Europa ce inca se incapataneaza sa se declare crestina. Pentru cat timp, insa?…
  Raspunsul Vaticanului despre discursul viitor al papei: ,,De o suta de ori, da!"
  Imaginea, relatiile publice, comunicarea nu sunt deloc lucruri de ignorat la nivelul conducerii Bisericii Catolice. Asta, la Vatican. Exista structuri bine definite si extrem de eficiente care vorbesc "orasului si universului" despre doctrina dar si despre evenimente. Despre cum ar trebui sa fie un catolic dar si despre evenimentele punctuale ale lumii catolicismului. Desigur, cum nici tragedia din Bucuresti, din Clubul Colectiv, nu a scapat atentiei Papei Francisc, care a trimis mesajul sau de solidaritate si incurajare, cum ar fi fost sa nu se vorbeasca, dinspre Vatican, despre cealalta zi sangeroasa de vineri, de 13 noiembrie, cea care a paralizat Parisul? Dar, dincolo de mesajul papei, care condamna terorismul si cere masuri, ramanea o intrebare, pe care nu am auzit-o pusa zilele acestea. Venita dinspre si pentru nimicnicia celor care cartesc prin parohii si care caraie cu jumatate de gura pe retelele de socializare: "Na, va mai trebuie refugiati in Europa?"
  Probabil sute de ziaristi din toata lumea au asaltat, zilele acestea, telefoanele si mailurile celor abilitati sa precizeze pozitiile sefilor de state si ale liderilor religiosi ai lumii. Dar intrebarea mea, ca ziarist care urmareste indeaproape viata lumii catolice, se adresa purtatorului de cuvant al Papei Francisc, monseniorul Federico Lombardi. Care mi-a raspuns in sambata de imediat de dupa atentatele din Paris, la telefon, si care, obosit dar cu calmul si bunavointa pe care i le cunoastem, mi-a oferit raspunsul dorit.
  Intrebarea a fost aceasta: "Monseniore Lombardi, in contextul atentatelor de ieri de la Paris, discursul Papei, care cerea credinciosilor catolici sa-i ajute pe refugiatii sositi in Europa, va ramane acelasi, solicitand si pe mai departe acest ajutor?" Raspunsul a fost cel pe care il speram: "Da, de o suta de ori, DA!" Un raspuns oferit in exclusivitate publicatiei Oradea Press dar care, in diverse forme, sper ca va ajunge in toate colturile lumii catolice, pe unde paianjenii ne-iubirii de semeni isi mai tes panza. Cei care sufera trebuie ajutati. Papa Francisc nu se va rasuci ca o floare a soarelui speriata de neguri. Nu va tacea ca, mai apoi, sa se spele pe maini, ca Pontiu Pilat, referitor la refugiati. Cei care sufera trebuie ajutati. Se aude? Se intelege? CEI CARE SUFERA TREBUIE AJUTATI!

  Multumesc Papei Francisc. In nume personal si in numele umanitatii. Pentru ca e obositor sa tot explici treaba asta cu "cel care sufera trebuie ajutat" acestor deosebit de "buni crestini" care sunt, de fapt, crestini de duminica. Sau nici atat. Si care se balacesc in nenorocirile altora ca porcul in noroi, cu deosebita placere de a-si lustrui propriul nume, doar. Si iti da un strop de putere ca, in argumentatia ta fata de acesti indivizi, sa poti adauga: si Papa Francisc gandeste asa. Mai ales cand e vorba de presupusi catolici. De cei care se declara, macar la recensaminte si pe retelele de socializare, catolici.
  Ascultati un papa al comunicarii!
  Am fost in septembrie la Vatican, cu o scrisoare legata de situatia Bisericii Catolice din Romania in relatia cu statul si cu celelalte culte de aici. Dupa ce mi-am oferit cartile si textul pregatite pentru Papa Francisc, am avut ragazul de a il fotografia pe liderul Bisericii Catolice in dialog apropiat cu oamenii din intreaga lume care fusesera ingaduiti pana la el. Am putut realiza cateva portrete de aproape, deosebit de interesante, care au acelasi punct comun: un papa care s-a uitat in ochi la fiecare dintre persoanele cu care s-a intersectat si cu a schimbat cateva cuvinte, care a trecut de la o limba straina la alta pentru a putea comunica, fiind atent la fiecare dintre acesti oameni. Un leader si, in acelasi timp, un parinte. M-a miscat sa il pot prinde in aceste fotografii, atat de deschis comunicarii cu toti cei din jur. In urma cu cativa ani il fotografiasem pe patriarhul Daniel Ciobotea la Arad, cel care nu-merge-nechemat-la-o-tragedie, dandu-si manuta la pupat profesorilor universitari de la nu-stiu-ce asezamant universitar de la Arad, si uitandu-se superior in alta parte cand oamenii aceia se faceau echer in fata lui. Cata diferenta…

  Ce jalnic este discursul patriarhului Daniel de dupa drama din Colectiv, ce trist a incercat sa "se scoata" cu o a doua iesire la rampa, cerandu-si scuze pentru ca noi, tampitii de noi, nu i-am fi inteles bine cuvintele. Mai apoi a zburat din post si purtatorul lui de cuvant, preotul Constantin Stoica, intr-o incercare disperata de a cosmetiza imaginea Bisericii Ortodoxe Romane. Bine, nu ca nu este un lucru bun ca a fost schimbat Stoica. Dar ma intreb cate tone de sulemeneli ar trebui sa-si traga peste rictus BOR-ul ca sa fie perceput ca altceva decat institutia hrapareata care este, condusa de un individ ce nu se va putea niciodata, absolut niciodata imbraca firesc in apelativul de "parinte"…
  Ma uit la Biserica Catolica. La actualul papa. La purtatorul sau de cuvant. Nu am vazut un porumbel zburand din gura Papei Francisc (si a avut si el cativa) care sa fie altfel decat alb, altfel decat folositor sau macar luminos umanitatii. Chiar si in problemele tabu in care BC inca se arata rigida si evaziva, a lasat putina speranta. Este salutara numirea, de curand, a noului arhiepiscop de Bruxelles in persoana lui Josef de Kesel, pana atunci episcop de Bruges. Ierarh care deja s-a evidentiat printr-o pozitie interesanta, de deschidere fata de persoanele gay si care nu are probleme in a discuta despre celibatul preotilor catolici si despre hirotonirea femeilor. In cazul in care v-a scapat informatia din intertitluri, vorbesc, da, despre Biserica Catolica! Unde purtatorul de cuvant al unui papa cu peste un miliard si inca vreo 250 de milioane de credinciosi si-a gasit de fiecare data timp sa raspunda legat de viata acestei Biserici. Unde papa insusi isi gaseste timp pentru fiecare dintre margicile care compun salba neagra a umanitatii, cum a fost nenorocirea noastra, din Colectiv. Nechemat.
  La UVT, curs despre insusirea de imagine, dupa Colectiv
  Sa ne intoarcem in tara. Inainte de a arunca un ochi la catolicii nostri, aduc o piesa despre cercetarea asupra PR-ului, aici. La universitatea de Vest din Timisoara, unul dintre profesorii ce predau la masterul de Mass Media si Relatii Publice aduce, la scurt timp dupa drama din Colectiv, studentilor sai, o tema de gandire ancorata in realitate: cine si cum si-a facut PR-ul din aceasta drama? Unul dintre studenti, pe care cu usurinta il poti asuma ideii de rocker, protesteaza legat de alegerea temei. Totusi, se ajunge la o discutie, dupa stabilirea unui numitor comun: ca nimeni, tatuati-netatuati, rockeri-nerockeri, nu a identificat vreodata un satanist. Asta in circumstantele in care preoti ai BOR si exponenti ai vietii publice din Romania au aratat cu degetul spre cei care au murit in Colectiv. Chiar dascali de la Universitatea de vest Timisoara si Politehnica Timisoara. Chiar presupus artisti ai Bucurestiului, ai Oradiei. Chiar presupus scriitori. Chiar… Chiar multi.
  Lumea s-a scindat iar, ca in cazul eutanasierii cainilor, ca in cazul cianurilor de la Rosia Montana, ca in cazul violatorilor din Vaslui, ca in alte cazuri in care te-ai uitat in lista ta de prieteni, in cercul de amici si colaboratori si te-ai intrebat cum fras ti-au ajuns aproape unii oameni. Pentru ca, in unele lucruri, o situatie respinge griurile, e alba sau neagra, si asa se cern oamenii si valorile lor.

  Deosebit de inspirat, dupa mine, acel curs. Si viu. Si dezghiocator de coji de nuca. Pentru ca, dincolo de durere si oroare, fenomenul social al "impartirii de imagine", al revendicarii si intinarii ei, exista. Si trebuie sa existe si oameni specializati pentru a sesiza acest fenomen , pentru a-l studia si, eventual, explica altora - toate acestea ducand la o cerere de onestitate mai mare din partea liderilor sociali, la capacitatea de a arata cine isi face cu adevarat datoria si cine e doar in cautare de baie de imagine. Ducand la a se reduce manipularea. S-a discutat despre capitalul de PR insusit de catre medici, pompieri, diversele biserici, comunitatea rockerilor, presa si chiar… de catre centrele de donare a sangelui, dintre care cel din Oradea a manipulat sensibilitatea cetatenilor, facandu-si stocul propriu de sange dupa ce a iesit pe afis cu drama celor din Colectiv.
  Si totusi, ce faci cand alt dascal vorbeste despre "ritualuri sataniste", cand un preot atata teama, sporind dezinformarea, cand cei cu pretentii de persoane publice, din lumea artei, ne explica "pedepsirea prin foc" sau cer explicit moartea refugiatilor pe care un papa incearca sa-i inghesuie sub pulpana sa alba?…
  Exista aici, in orice societate, doua mari munci de respingere a manipularii, a dezinformarii, a grotescului, a nesanatosului. Sigur, ambele pornesc avand la baza un elementar bun simt. Dar, dincolo de existenta apriorica a bunului simt, se cere putin mai mult, si anume actiune. Atunci cand insotirile devin inhaitari si cand amicitia devine gasca sau clica, e nevoie de putin mai mult decat de plecarea ochilor. Decat de intorsul spatelui, chiar. Asadar e rolul societatii de a cerne si elimina "falsii profeti", nemaioferindu-le audienta sau chiar protestand impotriva prestatiilor lor facute fie din dor de imagine, fine avand cheita unor Servicii infipta in spate. Iar al doilea rol revine institutiilor lezate sau maculate de catre prestatia jalnica a unor persoane care se revendica de la ele.
  Politehnica Timisoara a anuntat ca va lua in discutie cazul cadrului didactic care a vorbit public (Facebook-ul si alte retele de socializare se considera spatiu public si fiecare dintre noi este responsabil fata de ce posteaza) despre "ritualurile sataniste" din Colectiv. De asemenea, si prestatia unui scriitor certat cu gramatica a fost amendata public, pentru acelasi gen de afirmatii, in presa timisoreana. Ce se intampla in Bucuresti, in Oradea?
  Arbitri ai elegantei. De maidan.
  Cazul cantaretei de jazz si opera Ozana Barabancea a fost facut cunoscut de catre presa centrala, dupa ce, imediat dupa incendiul din Colectiv, persoana respectiva a postat, pe pagina sa de Facebook, un enunt ciudatdin partea unui om care se revendica din tagma muzicienilor: "Ce lansare de CD a fost azinoapte in club Colectiv? Ce versuri promovau artistii aceia? Ce promovau ei? o schizofrenie mentala...savibreze nenorocirile si gandurile negative. Nu vindeca nimic, dincontra. Sper sa nu ajunga pe piata asemenea chemari negative si sa fie un semnal de alarma pentru noi toti. Farell a compus Happy si noi compune invitatii la ura si uitarea sinelui. Mantra este o ruga sfanta. Titlul albumului este o jignire la adresa spiritualitatii.
  Din pacate, ce au scos pe gura, aia s-a intamplat. Suntem in a 5-a dimensiune. Tot ce gandim se materializeaza mult mai repede ca inainte. Avem o demonstratie trista facuta azi noapte in clubul Colectiv. S-a murit in colectiv. Cui ii face bine sa mearga noaptea in locuri obscure si sa bea, sa si-o traga prin WC-uri si sa vomite apoi in taxi? Doar pentru ca e...cool?" Am sa citez doar un titlu din cele care au aparut laolalta cu articolele ce tratau speta, al Evenimentului zilei: "Pe Ozana Barabancea o uraste toata lumea! Cel mai cinic mesaj pe care putea sa-l scrie un roman in aceste momente". Este trist ca s-a ajuns ca un om cu pagina pe Wikipedia, dascal si artist, poate sa dea societatii ceva incadrabil in acest gen de titluri. In mod cert, societatea nu va uita iar imaginea de "trend setter" a solistei va avea de suferit.
  Era, insa, Ozana Barabancea un "trend setter", un "arbitru al elegantei", asa cum se spunea mai demult? Intoarcerea la lumea catolica o facem printr-un exercitiu de imagine care leaga aceasta solista de un auto-proclamat artist al Oradiei, care semneaza ca "regizor Horia Balint", "Horacio Ballint" pe Facebook si "Ippolito" pe portaluri publice de nisa. Si ca mare greco-catolic declarat. Cu tristetea ca am gresit si eu candva folosind titlul de "regizor", fara ghilimele, atunci, legat de persoana sa, nu voi analiza prea mult postarile sale - toate publice - le voi lasa a curge.

  29 septembrie. "Am facut o poezioara. Sper sa va placa. Sunt curios cate like-uri am sa primesc si cine imi va da like. Cine imi da like inseamna ca e persoana de qualitate, anti basisto-pedelisto-udrista Cui nu-i place sa crape ca insaeamna ca e pedelisto-basist Deci poezioara-Blestem este asa: Sa crapi in mortii ma-tii tarfa PEDELISTA Gorghiu din Tecuci/Sa ti se usuce limba cand madularul sifilitic a lui Blaga in gura-ti de vipera il sugi/Sange sa tasneasca din ale tale imputite buci/ Cand aia smochinita a impotentului prusac hapsana o apuci/ Ziua de maine tu sa nu apuci/ Gorghiu Alina, catea turbata din Tecuci!" Solista Barabancea lauda aceasta creatie: "Ai talent…….cu carul. .dar asa ti l irosesti. Ai vreo cauza nobila ?:) te pup". Vine si raspunsul: "Sarut mana Ozana Am si o cauza super nobila la care lucrez acum. In privat o sa iti spun ca deocamdata e un proiect in lucru si nu il fac public Proiectul este fabulos si ataca o tema care stiu ca iti place….."
  "Cauza nobila" este spectacolul cu Traviata, din Oradea, din acest weekend. Realizat cu Opera Vox din Cluj. Entitate condusa de Ioan Vrasmas care, atunci cand nu a reusit a pune mana pe postul de director al Operei din Cluj, spunea: ,,Unul dintre membrii comisiei se numeste Costin Popa. Noi in instanta i-am cerut acte doveditoare sa vedem cu ce se ocupa acest individ, sa ne arate macar o diploma cum ca a terminat un liceu de muzica. A spus ca a stuidat muzica in particular si ne-a pus la dispozitie o diploma in fizica. Eu am trei licente. Nu mi se pare normal sa vina un absolvent de bacalaureat sa ma evalueze”. Ar fi interesant de aflat daca Ioan Vrasmas a avut vreo curiozitate legata si de diplomele de specialitate si atunci cand a fost vorba de "regizorul" Horia Balint.
  In afara de "duetul" Balint - Barabancea, "regizorul", care, la cei 47 de ani ai sai a prins si si dezinformarea, infierarea si mania proletara tipice regimului anterior, ofera pareri despre dramele actuale si modalitati de rezolvare, rupte mai degraba din Evul Mediu:
  ,,RUSINE ROMANIA! RUSINE CORUPTIEI DE LA MITICII DE BUCURESTI CORUPTI DE SORGINTE TURCEASCO- SUD SLAVO- BALCANICA! IATA LA CE A DUS CORUPTIA CELOR 10 ANI DE MIZERIE BASISTA … NE MOR TINERII IN CLUBURI IMPROVIZAT AMENAJATE ALE UNOR PATRONI BASISTI CARE AU DAT SPAGA LA PRIMARIE SA POATA SA FUNCTIONEZE NEAUTORIZAT, SARBATORIND SERBARI SATANICE PERMISE DE ACEST STAT CORUPT BASISTO-JOHANNIST.. IATA LA CE A DUS CORUPTIA DIN ROMANIA SI MAI ALES DE LA MITICI!"
  ,,S-A ANUNTAT TERORISTII SIRIENI AU FACUT MACELUL LA PARIS.. EUROPENI TREBUIE SA EXTERMINAM ARABII SA NU MAI LASAM NICI UNUL IN EUROPA.. OMORATI ARABII DIN EUROPA!"

  ,,Sunt satul de toate curvistinele puturoase care o sug de pe la 14 – 15 ani pe bani, daca sunt platite stau ca iepele la gang bang si cu 25 de masculi odata, practica pe bani DP, golden shower, si alte perversiuni doar banii sa iasa IAR DACA NU SUNT PLATITE SE DAU DREPT VIOLATE SI MERG LA ACCES DIRECT IN EMISIUNE LA MAMA CURVELOR MOLDOVENCE AIA INCULTA SIMONA GHERGHELE SA SE PLANGA IN DIRECT SI SA SE FACA VEDETE!.. M-AM SATURAT!"
  ,,KOVESI SA CRAPI IN MORTII MA-TII, VACA BASISTA CE ESTI! CORUPTO! NESIMTITO! PUTUROASO! PARVENITO! HOATO! INFECTO! CANALIE! SA TE BATA DUMBEZEU CODRUTA KOVESI!"
  Parca nu e strategic sa vorbesti de "mortii ma-sii" legat de cineva care conduce o institutie, DNA-ul, care tocmai are pe rol un proces cu episcopul tau. Dincolo de asta – "serbari satanice", "omorati arabii din Europa" si, putin mai demult, fata violata din Vaslui ca si "curvistina puturoasa". La cealalta mana, episcopul greco-catolic de Oradea ingenunchind langa cei care se stransesera sa-i planga pe cei din Colectiv, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti facand acelasi lucru in Capitala, papa cerand jrutor pentru refugiati. A, si cantareata de opera Virginia Zeani transmitand din Statele Unite ale Americii un cald mesaj de solidaritate cu cei care au murit la Colectiv: "Am urmarit tragediile din Tara prin internet. Sunt alaturi de Tara intreaga si sunt emotionata de tot ce s-a intamplat in aceste zile. Este o durere de nesfarsit pentru toti si sunt alaturi de Dumneavoastra rugandu-ne impreuna pentru viitorul poporului roman. Cu toata emotia trimit condoleante pentru toti cei care au plecat dintre noi."

  Vedeti, asta inseamna mai degraba un artist. Sensibilitate si larghete sufleteasca. Din pacate, numele Virginiei Zeani a fost legat de mai multe ori de numele "regizorului" Horia Balint, fiind tratat ca o licenta din care fiecare ia ce vrea, pe care o lipeste unde vrea. Totusi, Virginia Zeani merita mai mult decat aceste amestecuri dubioase. In toamna aceasta au avut loc, la Oradea, doua lansari de carte, in aceeasi zi – ,,Episcopul Valeriu Traian Frentiu. Scrisori pastorale, circulare si discursuri oficiale (1913-1948)" si ,,Virginia Zeani. Portret". De ce a trebuit ca istoricul Silviu Sana sa-si vada munca onesta amestecata cu ceva cu care nu avea legatura? Pentru ca magulirea Virginiei Zeani trebuia facuta cu cat mai mult public, indiferent cum, indiferent cu cine. Inclusiv cu "regizorul" degraba-doritor-de-moarte-semenilor, ca un bun greco-catolic ce se afla, la cealalta mana "sensibilul artist" dedicand spectacolul cu Traviata celebrei soprane. Trist.
  Nu am o problema majora cu faptul ca oradenii aplauda orice spectacol folosit ca pretext de un "regizor" pentru a dezbraca baietei la repetitii - inclusiv seminaristi greco-catolici - si a le oferi haine sumare pentru scena si de a duce orgii nejustificate in spectacole - am cu faptul ca cineva care se prezinta catolic si monarhist, cu pretentii de persoana publica, poate atata de usor indemna spre ura, spre omor, public. Ceva nu se leaga. Undeva, la greco-catolici, o cateheza nu a fost facuta bine, probabil. Pentru ca o astfel de abordare e macar ciudata la un presupus catolic. La un presupus monarhist. La un om.
  ,,Regizorul" oradean ameninta cu cuptorul. Ambasadorul Hurezeanu se distanteaza.
  Daca arabii trebuie omorati iar cei din Colectiv bifau ritualuri satanice, este, probabil, doar firesc ca "regizorul" Balint sa trimita la cuptor si niste evrei, printre nenumaratele sale afirmatii antisemite. Asta ca sa nu ne indepartam de PR-ul de tragedie, despre care vorbeam: "Ia de aici imputitule de jadan zabalos de Alexandru Florian. Eu in costum popular romanesc. Ia sa te vad mai imputitule ai tupeu sa ma faci legionar? La cuptor cu tine! Bine v-a facut Hitler!" Un link al unui portal no-name este prezentat, tot pe pagina "regizorului", cu explicatia: "Cititi aici adevarul istoric si apoi sa va mai aud ca in Romania a fost holocaust."
  Am o veste proasta: "Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea in mod evident, prin orice mijloace, in public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani". Treaba asta face parte din legile Romaniei. Iar presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, inginerul Felix Koppelman, s-a intristat sa auda de acest caz. Povestea nu se va opri la auzit.

  De asemenea, l-am intrebat si pe ambasadorul Romaniei in Germania, Excelenta Sa Emil Hurezeanu, ce ar spune cuiva care l-ar declara antisemit - mi-a raspuns, desigur, ca "Nu este cazul iar acea persoana nu are dreptate". De ce am ajuns a-i amari ziua - in care devenea Doctor Honoris Cauza al Universitatii de Vest din Timisoara – unui om cu adevarat de cultura al tarii noastre? Pentru ca presupusul om de cultura Balint declarase - tot public - dupa un eveniment: "Io, Horacio ieri dupa masa prezentand lansarea de cartea a Doamnei Simona Vrabiescu Klehner, alaturi de distinsa si aristocrata Doamna Vrabiescu-Klehner, bunul si dragul nostru Episcop al Romanilor Uniti cu Roma Virgil de Oradea, distinsul Domn Emil Hurezeanu si alte personalitati marcante ale vietii culturale romanesti… Am avut un public minunat format din marea intelectualitate si aristocratie romaneasca oradeana in major parte greco-catolici. A FOST O DUPA AMIAZA SUPERBA INTR-UN MEDIU IN CARE EU MA STIU SIMTII PERFECT SI DUPA EVENIMENT AM AVUT ONOAREA SI PRIVILEGIUL SA CINEZ CU ACESTE MARI PERSONALITATI SI SA PETREC O SEARA ABSOLUT SUPERBA CU POVESTI EXTREM DE INTERESANTE SI CU OAMENI CU O OPTICA SI O GANDIRE SIMILARA CU A MEA.. A FOST SUPERB!" Nu am corectat greselile de ortografie ale "marelui greco-catolic" antisemit. Dar nu, oamenii aceia nu au o gandire similara cu a lui.

  Vedeti, atatea morti de care cei de langa noi isi bat joc asa de usor… La Colectiv au murit atatia tineri… In Holocaust, cel din Romania, da, ce sa mai spun?… Sova facuse candva aceeasi greseala - desigur, macar nu la modul grobian - de a nega Holocaustul din Romania. Nimeni nu invata nimic, niciodata, oare?… Tot e timpul solidaritatii cu Franta - as vrea sa amintesc ca, undeva in inima Parisului, e un muzeu – Mémorial de la Shoah – unde o sala intreaga e tapetata cu fotografii de copii care au murit in Holocaust. Poate cu banutii obtinuti de Vox Opera s-ar putea finanta un drum pana acolo "regizorului", tot asa cum si Dan Sova a avut o calatorie initiatica la Washington, la Institutul de Studiu al Holocaustului. Ar fi bine de stiut daca si dupa aceea ar mai dori sa trimita vreun evreu la cuptor. Pana atunci oferim linkuri de pe portaluri ceva mai demne de citat, pentru clarificarea situatiei:
  http://www.yadvashem.org/yv/en/holocaust/about/04/romania.asp
  http://www.observatorcultural.ro/A-fost-holocaust-in-Romania*articleID_3491-articles_details.html
  Despre refugiati, de aproape
  Dupa ceremonia in urma careia Excelenta Sa Emil Hurezeanu a devenit Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara, ambasadorul a tinut un discurs legat de cartea pe care o lansa - ,,Pe trecerea timpului - Jurnal politic romanesc 1996 - 2015". Ne-a vorbit despre situatia sa paradoxala de a fi ambasador intr-un stat ce are a face, acum,I900 cu atatia refugiati, dupa ce, decenii in urma, era el insusi refugiat in aceasta tara.

  Tot la aceasta intalnire am avut o discutie si cu Inalt Prea Sfintia Sa Ioan Selejan, mitropolitul ortodox al Banatului, care stiam ca fusese deja sa vada o suma de corturi care ar urma sa primeasca refugiati, in Judetul Timis. Intr-un grup restrans, mitropolitul, cunoscut pentru grija sa parinteasca pentru toate sufletele ce au nevoie de ajutor, ne-a povestit cum, la o conferinta pe tema migratiei, a fost imbratisat de o musulmanca dupa ce spusese ca este sigur ca cei cale isi parasesc tarile din cauza problemelor isi iubesc mai mult tarile de bastina decat cele in care decid sa se repatrieze…
  Si totusi, cine sunt refugiatii despre care nu se spune ca ar juca fotbal cu capetele noastre, care trebuie omorati toti - dupa "regizorul" oradean si care, dupa alti catolici, chiar preoti, ar trebui sa fie impinsi afara din Europa?
  Am cunoscut eu insami o pereche de refugiati, toamna aceasta, in Timisoara. Cu o poveste impresionanta in spate. El, crestin, ea - musulmanca. Amandoi din Siria. Ea, in contact cu familia ei, pe Skype, pe Facebook, el… cu familia omorata, cu un frate ramas, de care nu mai stie de niste ani. Voiau sa mearga mai departe, spre Germania, au ramas in Arad. Vor sa lucreze cinstit, sa invete, sunt oameni sufletisti, vorbesc o engleza civilizata, vor sa se casatoreasca. Afacerea familiei lui era cu giuvaieruri - n-a ramas nimic din tot ce strinsesera de generatii. Ea era studenta la litere - ar vrea sa mearga mai departe la scoala. Se simte absolut confortabil cu a folosi limba engleza, nu se stramba la nimic din ingredientele cu care ii vine pizza atunci cand stam la povesti, ii promit ca, de se va casatori cat va fi la noi, in vestul tarii, o sa-i cadorisesc eu traditionalul sirag de prele al miresei europene.
  Sunt oameni cu care vrei sa legi o prietenie, oameni placuti, deschisi, pe care nu ii banuiesti ca ar vrea sa te fure sau sa te detoneze intr-o statie de autobuz. Si ca ei sunt multi. Nu au o vina ca s-au nascut in Siria, ca le-au fost omorate familie, ca a trebuit sa-si puna avutul ramas intr-o valiza si sa plece. Sunt oameni fata de suferinta carora trebuie sa te pleci si sa incerci sa le intelegi drama colectiva, ca popor, plecand de la atatea alte individualitati adunate, oameni cu chip si cu povesti aparte, identitati care se insumeaza intr-un vartej trist al destinelor . Respect prietenilor mei din Arad care le-au oferit acestui El si acestei Ea, sirieni, un loc unde sa stea si posibilitatea de a se integra in societate - cu integrarea la nivel de hartogarii legale statul treneaza inca, insa.

  Cred ca Papa Francisc e un nume indeajuns de mare ca sa fie urmat in deciziile sale - mai ales daca este vorba despre a invata despre iubirea de aproape, despre ce face preotul si ce nu, despre cum trebuie sa fie credinciosul catolic si cum nu. Includ aici si alte greseli de abordare gen "PR de tragedie", tot din lumea greco-catolica. Nu mi se pare consult ca un preot greco-catolic, ce se revendica, macar prin hirotonire, tot dinspre Eparhia de Oradea, sa prezinte enoriasilor sai (si nu numai) zeci de linkuri cu drama momentului, in timp ce se murea in Paris, in ritm de pistol mitraliera, inclusiv sugestia ca drama din Colectiv si cea din Paris ar avea radacini comune.
  Sigur, traim in tari libere, dar nu vred ca dorinta bolnavicioasa de a fi prezent cu pareri pe sticla, la diverse televiziuni, poate sa ii ieste unui PREOT o manipulace ce duce si la dezinformare, fie doar pentru auto-erijarea in "strateg", fie, eventual, pentru bifarea sarcinilor unor Servicii care isi rezolva agenda si prin aceasta categorie de slujbasi sociali. Si nu, nu e firesc nici sa se induca - mai mult sau mai putin subtil - gandul ca "trezirea Europei" se va face prin alungarea refugiatilor. Nici chiar pentru bomboana anuntarii, ciclic, a emisiunilor unde "parintele" obtine sa fie invitat pentru a-si da cu parerea cine ar mai trebui schimbat prin politica romaneasca, in urma unor drame de… cladit imagine…
  Nici nu stie saracul Papa Francisc peste ce supusi imparateste si ca lupta sa cea mai mare este, cum se vede, cu cei "ai casei", cu catolicii sai scapati din maini, slujind interese straine de Biserica Catolica, sau doar indiferenti sau opaci empatic. Si indiferenta costa. Pentru ca, intre papa si acesti subiecti, cineva trebuie sa stie cum sa explice, totusi, ce inseamna spiritul crestin. Mai ales in zilele negre ale planetei, dincolo de "spectacolul" spalarii picioarelor, din Joia Mare. Pentru ca, altfel, acela ramane doar spectacol ieftin. Si ar fi pacat.
  * Multumesc prietenei mele Olenka Boucher pentru permisiunea de a folosi una dintre fotografiile realizare de ea a doua zi dupa atentatul din Paris si tuturor prietenilor din Paris care m-au tinut la curent, zilele acelea, cu situatia de la ei.
  Ramona Balutescu
  The post PR-ul de tragedie. Catolicii au si ei uscaturile lor. appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • 60 de ani de teatru romanesc la Oradea!


  [2015-11-27]
  In perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, Teatrul Regina Maria va aniversa 60 de ani de teatru romanesc (permanent) la Oradea, ocazie cu care iubitorii culturii de calitate vor putea admira, in imagini inedite, evolutia institutiei, alaturi de cele mai indragite specacole. Incercarile de a infiinta o trupa de teatru romanesc stabila la Oradea au […]
  The post 60 de ani de teatru romanesc la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   In perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, Teatrul Regina Maria va aniversa 60 de ani de teatru romanesc (permanent) la Oradea, ocazie cu care iubitorii culturii de calitate vor putea admira, in imagini inedite, evolutia institutiei, alaturi de cele mai indragite specacole.
  Incercarile de a infiinta o trupa de teatru romanesc stabila la Oradea au avut rezultate abia la inceputul anului 1954, cand actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu si Maria Vasilescu au fost invitati sa intemeieze o comisie de formare a sectiei romane de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. Astfel, dupa un curs sinuos, in vara anului 1955, ia fiinta Teatrul de Stat Oradea, care va functiona (pana in anul 2011 cand teatrele se vor separa) cu doua sectii: cea romana (cunoscuta in prezent sub denumirea de Trupa Iosif Vulcan) si cea maghiara (Szigligeti Tarsulat).

  Prima spectacol jucat de trupa romana a fost, poate nu intamplator, ,,O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, care a avut premiera in 26 noiembrie 1955, fiind atat din punctul de vedere al alegerii, cat si din cel al montarii, o reusita.
  In onoarea acestui eveniment de mare insemnatate culturala, Teatrul Regina Maria ii invita pe oradeni sa ia parte la o saptamana inchinata aniversarii a 60 de ani de teatru romanesc (permanent) la Oradea. Festinul teatral se va desfasura in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, timp in care invitatii vor putea face o scurta calatorie in trecut prin intermediul fotografiilor din cele mai indragite spectacole care s-au jucat de la intemeierea trupei pana in prezent, sa revada cele mai frumoase costume, care vor fi insufletite de voluntari, sa vizioneze spectacolele stagiunii curente si doua reprezentatii unice, menite sa celebreze atat teatrul, cat si publicul.

  Expozitia va cuprinde 40 de fotografii din cele mai indragite spectacole care s-au jucat de la intemeierea trupei pana in prezent si va putea fi admirata pe intreaga perioada a evenimentului in Foaierul de la intrarea teatrului.
  Piese pentru toate gusturile!

  Spectacolul care va inaugura evenimentul aniversar, joi, 26 noiembrie, ora 18:30, la Sala Mare, va fi sustinut de indragitul actor Eugen Tugulea, ce a onorat scena teatrului romanesc oradean inca de la infiintare, jucand in spectacolul care a deschis prima stagiune a teatrului in 1955.

  ,,60 de ani pe aceasta scena (aceeasi)", un spectacol izvodit din amintiri, care ia forma unui recital deosebit de versuri celebre - din Mihai Eminescu, Michelangelo Buonarotti, George Toparceanu, M.R. Paraschivescu, George Cosbuc si monologuri din I.L. Caragiale, B. St. Delavrancea, William Shakespeare, Al. Puskin, Geo Bogza si Petre Ghelmez, ce se va finaliza print-un dialog inedit cu spectatorii. Spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop si va fi acompaniat muzical la nai de Oana Lianu, care va interpreta ,,Balada neamului meu".
  Vineri, 27 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia oradeni sunt asteptati sa se bucure de premiera care a deschis stagiunea curenta a Teatrului Regina Maria, ,,Seara de ajun", o tragi-comedie care problematizeaza, intr-o maniera comica, comercializarea in societatea contemporana capitalista a unor valori spirituale, precum Craciunul.

  Sambata, 28 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia, se va juca spectacolul ,,Scufita Rosie".
  Duminica, 29 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Mare oradenii vor putea urmari premiera: ,,Ivan Turbinca", dramatizare dupa povestea lui Ion Creanga, in regia artistica a lui Daniel Vulcu, o imbinare de satira si umor, care poate fermeca in egala masura atat sufletele copiilor, cat si ale parintilor acestora. Seara, de la ora 19:00, tot la Sala Mare, Opera Vox, va reveni pe scena teatrului oradean, de data aceasta cu opera ,,Traviata" de Giuseppe Verdi.
  Luni, 30 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, personajele cehoviene din spectacolul ,,Livada de visini" asteapta verdictul final: se va taia sau nu celebra livada, care a fost pentru un tip indelungat nu numai un motiv de bucurie al familiei Liubovei, ci chiar unul de mandrie locala.

  Marti, 1 decembrie, teatrul oradean are dublu motiv de celebrare, deoarece sarbatoreste si Ziua Nationala a Romaniei. Cu aceasta ocazie, va avea loc editia speciala ,,Ziua Portilor deschise", ce se va desfasura in intervalul orar 10:00 - 18:00, timp in care oradenii vor putea vizita cadirea teatrului, culisele, cabinele actorilor, birourile si vor putea asista la o repetitie cu publicul.
  Turul va fi ghidat de voluntarii teatrului, echipati in costumele teatrului. De la ora 19:00, la Sala Mare se va desfasura un ,,Best of", spectacol colaj cu bucati din Scripcarul pe Acoperis, Omul din La Macha, Leonce si Lena si Indragostitii din Ancona. Intrarea va fi libera si se va face pe baza de rezervare (prioritate au abonatii).
  Saptamana anivesara a teatrului se va incheia cu peripetiile lui Don Quijote si credinciosul sau scutier, Sancho Panza, in spectacolul ,,Omul din la Mancha", miercuri, 2 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a teatrului de luni pana vineri, in intervalul orar 10:00 - 19:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Acestea pot fi achizitionate bilete si cu o ora inainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, sunati la numarul de telefon: 0259.440.742.
  Ichim Vasilica
  The post 60 de ani de teatru romanesc la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • O cana de fericire: 295 de motive sa te implici!


  [2015-11-27]
  Pentru ca primele sase editii ale proiectului au avut succes, Rotaract Club Oradea organizeaza, in perioada 2-22 decembrie 2015, actiunea ,,O cana de fericire". In cadrul ei vor fi adunati bani pentru o camera de terapie, pentru stimulare si integrare senzoriala, necesara copiilor cu dizabilitati de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva ,,Orizont" Oradea. Beneficiarii […]
  The post O cana de fericire: 295 de motive sa te implici! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca primele sase editii ale proiectului au avut succes, Rotaract Club Oradea organizeaza, in perioada 2-22 decembrie 2015, actiunea ,,O cana de fericire". In cadrul ei vor fi adunati bani pentru o camera de terapie, pentru stimulare si integrare senzoriala, necesara copiilor cu dizabilitati de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva ,,Orizont" Oradea.
  Beneficiarii directi vor fi 295 de elevi, cu varsta intre 8 si 18 ani. Acestia au diferite dizabilitati, cum ar fi: deficienta mintala usoara, moderata, severa sau profunda, autism, deficiente senzoriale (hipoacuzie), ADHD. Pe langa acestea toti sufera si de alte deficiente asociate: tulburari comportamentale, tulburari de invatare, tulburari de atentie, handicap locomotor de diferite grade (hemipareze, parapareze etc.), epilepsie, sindrom Down, autism, tulburari afective, hospitalism etc.

  Recuperarea acestor elevi cu deficiente minate si tulburari asociate, presupune interventii de specialitate si multa munca in echipa a specialistilor angajati in scoala: profesori psihopedagogi specializati in diverse terapii, logopezi, kinetoterapeuti, psihologi, profesori educatori, care isi desfasoara activitatea atat in salile de clasa cat si in cabinete specializate (cabinete logopedice, sala de kinetoterapie, sala pentru educatie senzoriala, sala de ludoterapie, sala pentru educarea psihomotricitatii, etc.).

  Fondurile generate de campania ,,O Cana de Fericire", vor face posibila amenajarea unei camere de terapie, pentru stimulare si integrare senzoriala, necesara unui astfel de centru. O astfel de camera ajunge la valoarea de 24.000 lei. Camera de terapie este o locatie care permite terapeutilor desfasurarea activitatilor care vor stimula simturile copiilor (vizual, auditiv, olfactiv, gustului, atingerii).

  Stimularea si integrarea senzoriala promoveaza activitatea intelectuala si incurajeaza relaxarea in timpul stimularii simturilor copilului, creste concentrarea, vigilenta, linistea si constienta generala asupra lumii inconjuratoare, diminueaza anxietatea, creste confortul in mediul inconjurator, creste motivatia interioara, imbunatateste comunicarea si imbunatateste o serie de abilitati crescand astfel autonomia personala.

  Toti cei care vor sa contribuie sunt invitati pe str. Republicii, langa ansamblul statuar scriitorii maghiari, de unde vor putea cumpara vin fiert, ceai, ciocolata calda sau cafea, urmand ca banii sa fie folositi in scop caritabil.
  ,,O Cana de fericire" este un proiect caritabil initiat de Rotaract Club Oradea alaturi de cluburile Rotary si Interact Oradea, avand sprijinul Primariei Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post O cana de fericire: 295 de motive sa te implici! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Despre imblanzirea spaimei la Maternitatea Oradea!


  [2015-11-26]
  Cele mai bune masuri nu sunt intotdeauna spectaculoase, nu ajung pe prima pagina a ziarelor si nu se vorbeste zilnic despre ele in buricul targului. Exact asa este si Scoala mamei, un demers de socializare intre viitoarele mamici si de cunoastere a ce presupune graviditatea, ce inseamna sarcina si cum se va realiza actul nasterii. […]
  The post Despre imblanzirea spaimei la Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Cele mai bune masuri nu sunt intotdeauna spectaculoase, nu ajung pe prima pagina a ziarelor si nu se vorbeste zilnic despre ele in buricul targului. Exact asa este si Scoala mamei, un demers de socializare intre viitoarele mamici si de cunoastere a ce presupune graviditatea, ce inseamna sarcina si cum se va realiza actul nasterii.
  Despre acest lucru nu se vorbeste foarte des pentru ca nu ,,ii afecteaza" pe multi. Eventual, se preiau cliseele si experientele negative, mai mult sau mai putin adevarate, cum este si contradictia legata de spaga data la medici.

  Fara discutii, spaga este un lucru rau, dar merita observat ca vorbesc despre mita doar cei care au dat-o si s-au vazut scapati, cu bine, din situatia dificla in care au trecut. Atunci, cand il asteptau cu plicul in buzunar, pe coridor, pe doctor, isi faceau probleme doar daca medicul va primi atentia, fara sa le treaca prin minte actele de curaj, contestare si justitie sociala pe care aveau sa le scoata din joben, ca niste eroi, dupa ce s-au vazut cu problema rezolvata. Un fel de a scuipa acolo unde au lins.
  Problema aparitiei Scolii mamei, sub forma unor cursuri gratuite care se desfasoara la Maternitate, este una mult mai importanta decat s-ar crede. Este una de umanizare a unui act care le inspaimanta pe viitoarele mamici inca de la aflarea vestii ca vor avea un bebelus. Avand la dispozitie doar sfaturile celor din jur, parintii care au trait intr-o cu totul alta lume (cu alte proceduri, conditii, logistica, medici si medicamente) si prietenele care, de obicei, retin selectiv doar partile intense si, in cele mai multe cazuri, negative, din actul nasterii, viitoarele mamici se simt probabil ca in Procesul lui Kafka.

  Soarta le-a decis o stare de fapt careia ele trebuie sa ii faca fata, fara un drum sitematizat, bine stabilit si fara o finalitate clara, cu exceptia aparitiei, in cea mai buna situatie, a unui bebelus. Ce se va intampla pana atunci, ce trebuie facut pentru ca finalitatea sa fie pozitiva, la ce sa se astepte? Toate aceste lucruri, ingrozitoare daca le analizezi, umbresc de multe ori bucuria de a avea un bebelus si se transpun intr-o singura fraza: ,,Numai sa ma vad scapata!".
  Aici, pe aceasta linie, organizarea de catre Spitalul Judetean, a cursurilor Scolii mamei este o binecuvantare. Si nu doar pentru viitoarele mamici, care, in cadrul cursurilor, viziteaza Maternitatea, vad unde sunt tinuti bebelusii, unde vor sta, cunosc o parte din medici si asistente, intregul parcurs umanizandu-se, dezvrajind actul nasterii si alugand spaimele. Cursurile sunt o binecuvantare si pentru medicii ginecologi care nu vor intalni in saloane mamici anxioase care nu stiu nimic, care se tem si au preconceptii, ci femei pregatite de cel mai important act din viata lor, nasterea.

  Mai merita subliniat inca un lucru, si anume, cat de simplu a fost. Cat de putin costa sa transformi spaima, nelinistea si noptile nedormite ale unor copile sau domnisoare, intr-o experienta normala. Trebuie doar un om si o idee. Sau o minte luminata si deschisa care sa se uite si in ograda vecinilor.
  Ichim Vasilica
  The post Despre imblanzirea spaimei la Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Competenta ne omoara. Si noul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor a picat examenul!


  [2015-11-25]
  Actualul sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bihor, Alin Novac-Iuhas, calca pe urmele fostului conducator, Nicolae Ioan-Avram. La fel ca acesta, Iuhas a picat examenul de sef al ISJ Bihor, care s-a dat luni, 23.11.2015, la Bucuresti. Tot la fel ca Avram, dupa ce si-a demonstrat ,,competenta", cel mai probabil va ramane in functie in […]
  The post Competenta ne omoara. Si noul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor a picat examenul! appeared first on Presa Oradea.
   Actualul sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bihor, Alin Novac-Iuhas, calca pe urmele fostului conducator, Nicolae Ioan-Avram. La fel ca acesta, Iuhas a picat examenul de sef al ISJ Bihor, care s-a dat luni, 23.11.2015, la Bucuresti. Tot la fel ca Avram, dupa ce si-a demonstrat ,,competenta", cel mai probabil va ramane in functie in baza numirii primite de la fostul ministru al Educatiei.
  Iuhas a picat la prima proba a concursului, cea scrisa. Contracandidatul lui, profesorul marghitean Iulius Timar, a picat si el examenul scris cu nota 6,6. Prin urmare, niciunul din profesorii care au fost pusi sefi la ISJ Bihor in ultimul an, nu este vrednic sa ocupe postul.
  Cel putin asa arata rezultatele de la concursurile pe care cei doi, Nicolae Ioan-Avram si Alin Novac-Iuhas, le-au dat. Dupa ce fostul sef a picat de doua ori concursul pe post, nici cel nou, tot PSD-ist, nu a fost in stare sa il ia.
  Nici macar nu a mai fost nevoie de a doua proba, ambii concurenti picand la proba scrisa. Daca despre Iulius Timar s-a afat ca a luat 6,6 la proba scrisa, pentru promovare fiind nevoie de minim 7, Alin Novac-Iuhas a fost de negasit, neraspunzand la telefon.

  Primul concurs din 2015 pentru ocuparea postului a avut loc in martie, la el participand fostul sef al ISJ Bihor - Nicolae Avram si profesorii Lucia Curta si Iulius Timar. Avram si Timar au pierdut concursul pentru ca le-au lipsit acte din dosar iar Lucia Curta nu a trecut proba orala.
  Al doilea concurs s-a desfasurat in iulie. Au participat Nicolae Avram si Iulius Timar. Avram a picat pentru ca a luat o nota mai mica de 7 la prima proba iar Timar a cazut la proba orala.
  Cel mai probabil Alin Novac-Iuhas va ramane in continuare in functie, in baza ordinului de numire al fostului ministru al Educatiei. Asta daca nu va da brusc dovada de coloana vertebrala si isi va da demisia.
  Ichim Vasilica
  The post Competenta ne omoara. Si noul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor a picat examenul! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Inedit. Antisocial - despre relatiile dintre elevi, parinti si profesori!


  [2015-11-23]
  Criza sistemului educational si conflictul dintre generatii au luat amploare in mediul on-line, castigand, cu spectacolul Antisocial, un spatiu nou de dezbatere, sala de teatru. Piesa este inspirata dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, in primavara lui 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu reda din tripla perspectiva - elevi, parinti, profesori - debusolarea si tensiunea […]
  The post Inedit. Antisocial - despre relatiile dintre elevi, parinti si profesori! appeared first on Presa Oradea.
   Criza sistemului educational si conflictul dintre generatii au luat amploare in mediul on-line, castigand, cu spectacolul Antisocial, un spatiu nou de dezbatere, sala de teatru. Piesa este inspirata dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, in primavara lui 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu reda din tripla perspectiva - elevi, parinti, profesori - debusolarea si tensiunea din invatamantul romanesc al ultimilor ani.
  Antisocial este produs de Teatrul National ,,Radu Stanca" Sibiu si de Departamentul de Arta Teatrala al Universitatii ,,Lucian Blaga" din Sibiu, iar turneul ,,Manifest pentru dialog" este sustinut de platforma Scena9 - un hotpost cultural al BRD.

  Actorii din distributie, masteranzi ai Departamentului de Arta Teatrala al Universitatii ,,Lucian Blaga" din Sibiu, sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Calin Mihail Roajda, Alexandra Serban, Cristian Timbus si Maria Tomoiaga. Managerul proiectului este Luminita Puiulet, iar echipa este completata de asistentul de regie Vlad Bacalu si de consultatul artistic Claudia Domnicar.
  Subiectul piesei Antisocial este familiar. Intr-un liceu din Romania anului 2015, elevii creeaza un grup secret pe o platforma de socializare. Profesorii afla, se infiltreaza si ii demasca. Cu ajutorul unor elevi. B

  ogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexa si provocatoare, care imbina biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe intrebarile ridicate de spectacol, acesta va fi urmat de o dezbatere libera cu publicul, moderata de Vlad Tausance.
  Dau cartile pe fata!
  Turneul ,,Manifest pentru dialog" isi propune sa aduca in salile de teatru, elevi, parinti si profesori, sa declanseze si sa sustina o dezbatere vie intre acestia. Mai mult, pagina de Facebook a turneului se va transforma intr-un forum deschis pentru toti cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

  ,,Aducem laolalta, in sala de spectacol, atat elevii si profesorii, cat si parintii, astfel incat, impreuna, sa identificam tarele care ne saboteaza in acest moment caile de dezvoltare pentru copii, caile de exprimare pentru profesori, caile de rezolvare a problemelor pentru parinti.  Doar impreuna putem ajunge la un dialog care, in primul rand, sa nasca intrebari, si abia apoi, sa aduca posibile solutii.
  Nu intamplator s-a referit presedintele Klaus Iohannis in fata Guvernului, in fata Parlamentului, la nevoia uriasa de a porni o dezbatere reala la nivel national despre ceea ce inseamna educatia. Noi am prefigurat acest fapt si am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins ca initiativa noastra va lansa noi provocari care vor arata calea normala de dezvoltare a tinerilor in aceasta societate!"

  a spus Constantin Chiriac la debutul turneului.

  ,,Avem o sansa importanta, in acest moment, sa punem in discutie educatia bazata pe autoritate, in care tinerii sunt tratati cu condescendenta.  Vrem sa dovedim ca teatrul poate crea un spatiu in care toata lumea invata de la toata lumea, un spatiu de dezbateri in care toata lumea are drepturi egale: parinti, elevi sau profesori"

  explica Bogdan Georgescu.
  Reprezentatia va avea loc duminica, 29 noiembrie 2015, de la ora 19:00, la Teatrul Arcadia, in parteneriat cu Teatrul ,,Szigligeti" din Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Inedit. Antisocial - despre relatiile dintre elevi, parinti si profesori! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oradea va avea facilitati de transport marfuri de nivel european!


  [2015-11-23]
  Pentru ca un comert modern nu se poate face fara un transport eficient, Oradea a pus la punct planul unui terminal intermodal. Concret, in zona garii CFR din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cale ferata, spatii de depozitare pentru marfuri si locuri de parcare pentru tiruri, o zona prin care din Oradea […]
  The post Oradea va avea facilitati de transport marfuri de nivel european! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca un comert modern nu se poate face fara un transport eficient, Oradea a pus la punct planul unui terminal intermodal. Concret, in zona garii CFR din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cale ferata, spatii de depozitare pentru marfuri si locuri de parcare pentru tiruri, o zona prin care din Oradea vor pleca si prin care vor veni marfuri. Evident, proiectul va fi finantat prin fonduri UE, Oradea fiind singurul oras din tara care a obtinut bani pentru o astfel de investitie.
  Terminalul intermodal nu este o investitie spectaculoasa, nici nu pare a fi ceva important la o prima vedere. In realitate insa, daca esti o firma care ai nevoie de componente sau daca produci marfa pentru a o vinde in afara Romaniei, problema transportului si, implicit, existenta unui astfel de terminal te poate face sa investesti bani sau sa fugi de Oradea.

  Este foarte important, pornind de la acest aspect, ca municipalitatea a inteles perfect ce nevoi au firmele din Oradea si ca strategiile de a le atrage nu s-au incheiat in momentul in care firmele au inceput sa se stabileasca in Parcul Industrial. Si mai bine este ca aceasta investitie, una de aproape 1,5 milioane de lei, va fi facuta prin fonduri europene si bani de la Guvern.
  Amplasament atent ales!
  Primarul Ilie Bolojan a semnat miercuri, 11.11.2015, la Bucuresti, contractul de finantare aferent documentatiei tehnice a proiectului ,,Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier si feroviar in Zona Garii C.F.R din Episcopia Bihor". Scopul proiectului este acela de a eficientiza transportul de marfa si de a imbunatati impactul transportului asupra mediului si a sigurantei traficului.
  In acest fel se va decongestiona transportul rutier, reducandu-se numarul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule si a pragului de zgomot in oras. Din punct de vedere economic, terminalul intermodal va contribui la dezvoltarea socio-economica a zonei, atat prin veniturile la bugetul local, cat si prin crearea de locuri de munca.
  Prin acest proiect, in zona garii C.F.R. din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cai ferate cu platforme betonate de incarcare-descarcare a marfii, spatii de depozitare pentru marfuri, locuri de parcare pentru tiruri, cladiri administrative si o zona de servicii pentru agentii economici, acest terminal urmand sa fie conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul national DN1.

  Amplasamentul este situat in zona industriala a orasului, in vecinatatea a trei parcuri industriale (doua detinute de municipiul Oradea si unul apartinand de comuna Bors) si a celor mai mari companii din zona.
  Valoarea documentatiei tehnico-economice este de 1.421.400 lei fara TVA, din care contributia Uniunii Europene este de 1.208.190 lei fara TVA, contributia Guvernului Romaniei este de 184.782 lei fara TVA, iar contributia Primariei Oradea este de 28.428 lei fara TVA. Valoarea constructiei propriu-zise a terminalului este estimata la 10 milioane de euro.
  Finantat inaintea unor proiecte din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca sau Iasi!
  Romania va primi aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operational pentru Infrastructura Mare a Romaniei (POIM) - perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeana, pentru investitii in proiecte de mediu, energie si transporturi.


  ,,Pentru un sistem de transport competitiv, Romania are nevoie de cai ferate, autostrazi si de noduri de interconectare a cestora (terminale intermodale) in polii de dezvoltare economica si trafic de marfuri. Prin proiectul implementat anul acesta, punem in Oradea bazele unui proiect de anvergura - constructia efectiva a terminalului, care va fi finantata in perioada urmatoare.
  Pe termen scurt, proiectul va genera locuri de munca in constructii si va canaliza in Oradea o suma mare de bani. Pe termen mediu si lung, proiectul va avea un impact si social prin numarul de locuri de munca nou create in servicii. De asemenea, foarte important este impactul asupra mediului, prin eficientizarea fluxului de marfuri si directionarea unui volum mai mare de marfuri pe calea ferata"

  sustine Delia Ungur, managerul proiectului.
  In 31 decembrie 2014, Primaria Oradea a depus la Ministerul Transporturilor aplicatia de finantare pentru obtinerea finantarii necesare realizarii documentatiei tehnico-economice, in cadrul Programului Operational Sectorial Transport, Axa Prioritara 3, DMI 3.1 - Promovarea transportului intermodal.

  Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic de executie aferente acestui proiect ar urma sa fie gata pana la finalul acestui an, iar apoi Primaria Oradea va depune proiectul pentru obtinerea finantarii necesare realizarii constructiei propriu-zise si va organiza procedura de licitatie.

  ,,Multumesc colegilor de la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest si doamnei Delia Ungur pentru gestionarea acestui proiect. Din cele 9 proiecte eligibile ale municipiilor din tara care au depus cereri de finantare pentru realizarea de terminale intermodale (Bucuresti, Timisoara, Oradea, Turda, Iasi, Cluj-Napoca, Craiova, Bacau, Suceava), doar Oradea a reusit semnarea acestui contract"

  a precizat primarul Ilie Bolojan.
  Ichim Vasilica
  The post Oradea va avea facilitati de transport marfuri de nivel european! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Din 27 noiembrie, Oradea se imbraca in haine de sarbatoare!


  [2015-11-23]
  Oradea va fi impodobita cu ghirlande, medalioane si figurine luminoase amplasate pe stalpi, plase luminoase, tuneluri si fantani de lumini cu ocazia sarbatorilor de iarna. Iluminatul de sarbatori va fi asigurat la toate intrarile si iesirile din oras, pe arterele principale de circulatie, in parcuri, pe poduri, pe strada Republicii - pietonal, zona Magazinului Crisul, […]
  The post Din 27 noiembrie, Oradea se imbraca in haine de sarbatoare! appeared first on Presa Oradea.
   Oradea va fi impodobita cu ghirlande, medalioane si figurine luminoase amplasate pe stalpi, plase luminoase, tuneluri si fantani de lumini cu ocazia sarbatorilor de iarna.
  Iluminatul de sarbatori va fi asigurat la toate intrarile si iesirile din oras, pe arterele principale de circulatie, in parcuri, pe poduri, pe strada Republicii - pietonal, zona Magazinului Crisul, zona Garii, str. Cazaban, Calea Aradului, B-dul Stefan cel Mare, B-dul Dacia, Dimitrie Cantemir, Calea Nufarului, B-dul Decebal, Podul Decebal, Podul Carol I, str. Matei Corvin, Parcul Traian si celelalte locatii.

  Avand in vedere ca, in acest an, in Piata Unirii si in Piata Ferdinand se executa lucrari de reabilitare, nu mai este cazul realizarii iluminatului de sarbatori.
  Totodata, avand in vedere reabilitarea Cetatii Oradea, unde Primaria Oradea va organiza primul Targ de Craciun in perioada 4 – 31 decembrie 2015, iluminatul de sarbatori va fi asigurat si aici.
  Astfel, ornamente gen arcada vor impodobi podul de lemn de la intrarea in Cetatea Oradea, iar ghirlandele luminoase vor putea fi admirate la streasina cladirilor din perimetrul desfasurarii Targului de Craciun.

  Ieslea cu scena nasterii Mantuitorului, amplasata pana anul trecut in fata Primariei Oradea, va putea fi admirata din acest an in Cetatea Oradea.
  Pornirea oficiala a iluminatului de sarbatori va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 18:00, in Parcul 1 Decembrie - zona de langa Statuia Ostasului Roman, unde Primaria Oradea a plantat saptamana trecuta un brad albastru (specia Picea pungens glauca) de 6 m.

  Realizarea instalatiilor electrice luminoase este asigurata de catre firma SC Luxten Lighting Co SA gratuit, conform contractului de concesiune.
  De mentionat ca, la marea majoritate a instalatiilor luminoase, sunt utilizate becuri LED, consumul de energie electrica fiind astfel mult mai redus.
  Ichim Vasilica
  The post Din 27 noiembrie, Oradea se imbraca in haine de sarbatoare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Si trotuarul de pe Independentei se va pava tot cu piatra naturala!


  [2015-11-19]
  Pentru a armoniza aspectul strazii Independentei cu cel al Pietei Unirii in urma reabilitarii, Primaria va amenaja si trotuarului acesteia cu dale din piatra naturala. In cadrul sedintei de Consiliu Local de joi, 19 noiembrie 2015, s-a supus aprobarii studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru investitia de amenajare a trotuarului de pe strada Independentei […]
  The post Si trotuarul de pe Independentei se va pava tot cu piatra naturala! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru a armoniza aspectul strazii Independentei cu cel al Pietei Unirii in urma reabilitarii, Primaria va amenaja si trotuarului acesteia cu dale din piatra naturala.
  In cadrul sedintei de Consiliu Local de joi, 19 noiembrie 2015, s-a supus aprobarii studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru investitia de amenajare a trotuarului de pe strada Independentei intre nr. 7 si 13, pe o suprafata de 458 de metri patrati.

  Studiul de fezabilitate al acestei lucrari a fost realizat de S.C. Aquacons S.R.L. Valoarea totala a investitiei fiind de 469.828 lei, iar durata de executie de o luna.
  Ichim Vasilica
  The post Si trotuarul de pe Independentei se va pava tot cu piatra naturala! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • 60 de ani de teatru romanesc la Oradea!


  [2015-11-17]
  In perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, Teatrul Regina Maria va aniversa 60 de ani de teatru romanesc (permanent) la Oradea, ocazie cu care iubitorii culturii de calitate vor putea admira, in imagini inedite, evolutia institutiei, alaturi de cele mai indragite specacole. Incercarile de a infiinta o trupa de teatru romanesc stabila la Oradea au […]
  The post 60 de ani de teatru romanesc la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   In perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, Teatrul Regina Maria va aniversa 60 de ani de teatru romanesc (permanent) la Oradea, ocazie cu care iubitorii culturii de calitate vor putea admira, in imagini inedite, evolutia institutiei, alaturi de cele mai indragite specacole.
  Incercarile de a infiinta o trupa de teatru romanesc stabila la Oradea au avut rezultate abia la inceputul anului 1954, cand actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu si Maria Vasilescu au fost invitati sa intemeieze o comisie de formare a sectiei romane de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. Astfel, dupa un curs sinuos, in vara anului 1955, ia fiinta Teatrul de Stat Oradea, care va functiona (pana in anul 2011 cand teatrele se vor separa) cu doua sectii: cea romana (cunoscuta in prezent sub denumirea de Trupa Iosif Vulcan) si cea maghiara (Szigligeti Tarsulat).

  Prima spectacol jucat de trupa romana a fost, poate nu intamplator, ,,O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale, care a avut premiera in 26 noiembrie 1955, fiind atat din punctul de vedere al alegerii, cat si din cel al montarii, o reusita.
  In onoarea acestui eveniment de mare insemnatate culturala, Teatrul Regina Maria ii invita pe oradeni sa ia parte la o saptamana inchinata aniversarii a 60 de ani de teatru romanesc (permanent) la Oradea. Festinul teatral se va desfasura in perioada 26 noiembrie - 2 decembrie, timp in care invitatii vor putea face o scurta calatorie in trecut prin intermediul fotografiilor din cele mai indragite spectacole care s-au jucat de la intemeierea trupei pana in prezent, sa revada cele mai frumoase costume, care vor fi insufletite de voluntari, sa vizioneze spectacolele stagiunii curente si doua reprezentatii unice, menite sa celebreze atat teatrul, cat si publicul.

  Expozitia va cuprinde 40 de fotografii din cele mai indragite spectacole care s-au jucat de la intemeierea trupei pana in prezent si va putea fi admirata pe intreaga perioada a evenimentului in Foaierul de la intrarea teatrului.
  Piese pentru toate gusturile!

  Spectacolul care va inaugura evenimentul aniversar, joi, 26 noiembrie, ora 18:30, la Sala Mare, va fi sustinut de indragitul actor Eugen Tugulea, ce a onorat scena teatrului romanesc oradean inca de la infiintare, jucand in spectacolul care a deschis prima stagiune a teatrului in 1955.

  ,,60 de ani pe aceasta scena (aceeasi)", un spectacol izvodit din amintiri, care ia forma unui recital deosebit de versuri celebre - din Mihai Eminescu, Michelangelo Buonarotti, George Toparceanu, M.R. Paraschivescu, George Cosbuc si monologuri din I.L. Caragiale, B. St. Delavrancea, William Shakespeare, Al. Puskin, Geo Bogza si Petre Ghelmez, ce se va finaliza print-un dialog inedit cu spectatorii. Spectacolul va fi moderat de criticul de teatru Elisabeta Pop si va fi acompaniat muzical la nai de Oana Lianu, care va interpreta ,,Balada neamului meu".
  Vineri, 27 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia oradeni sunt asteptati sa se bucure de premiera care a deschis stagiunea curenta a Teatrului Regina Maria, ,,Seara de ajun", o tragi-comedie care problematizeaza, intr-o maniera comica, comercializarea in societatea contemporana capitalista a unor valori spirituale, precum Craciunul.

  Sambata, 28 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia, se va juca spectacolul ,,Scufita Rosie".
  Duminica, 29 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Mare oradenii vor putea urmari premiera: ,,Ivan Turbinca", dramatizare dupa povestea lui Ion Creanga, in regia artistica a lui Daniel Vulcu, o imbinare de satira si umor, care poate fermeca in egala masura atat sufletele copiilor, cat si ale parintilor acestora. Seara, de la ora 19:00, tot la Sala Mare, Opera Vox, va reveni pe scena teatrului oradean, de data aceasta cu opera ,,Traviata" de Giuseppe Verdi.
  Luni, 30 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, personajele cehoviene din spectacolul ,,Livada de visini" asteapta verdictul final: se va taia sau nu celebra livada, care a fost pentru un tip indelungat nu numai un motiv de bucurie al familiei Liubovei, ci chiar unul de mandrie locala.

  Marti, 1 decembrie, teatrul oradean are dublu motiv de celebrare, deoarece sarbatoreste si Ziua Nationala a Romaniei. Cu aceasta ocazie, va avea loc editia speciala ,,Ziua Portilor deschise", ce se va desfasura in intervalul orar 10:00 - 18:00, timp in care oradenii vor putea vizita cadirea teatrului, culisele, cabinele actorilor, birourile si vor putea asista la o repetitie cu publicul.
  Turul va fi ghidat de voluntarii teatrului, echipati in costumele teatrului. De la ora 19:00, la Sala Mare se va desfasura un ,,Best of", spectacol colaj cu bucati din Scripcarul pe Acoperis, Omul din La Macha, Leonce si Lena si Indragostitii din Ancona. Intrarea va fi libera si se va face pe baza de rezervare (prioritate au abonatii).
  Saptamana anivesara a teatrului se va incheia cu peripetiile lui Don Quijote si credinciosul sau scutier, Sancho Panza, in spectacolul ,,Omul din la Mancha", miercuri, 2 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

  Biletele s-au pus in vanzare la Agentia de Bilete a teatrului de luni pana vineri, in intervalul orar 10:00 - 19:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Acestea pot fi achizitionate bilete si cu o ora inainte de fiecare spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, sunati la numarul de telefon: 0259.440.742.
  Ichim Vasilica
  The post 60 de ani de teatru romanesc la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Despre imblanzirea spaimei la Maternitatea Oradea!


  [2015-11-16]
  Cele mai bune masuri nu sunt intotdeauna spectaculoase, nu ajung pe prima pagina a ziarelor si nu se vorbeste zilnic despre ele in buricul targului. Exact asa este si Scoala mamei, un demers de socializare intre viitoarele mamici si de cunoastere a ce presupune graviditatea, ce inseamna sarcina si cum se va realiza actul nasterii. […]
  The post Despre imblanzirea spaimei la Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Cele mai bune masuri nu sunt intotdeauna spectaculoase, nu ajung pe prima pagina a ziarelor si nu se vorbeste zilnic despre ele in buricul targului. Exact asa este si Scoala mamei, un demers de socializare intre viitoarele mamici si de cunoastere a ce presupune graviditatea, ce inseamna sarcina si cum se va realiza actul nasterii.
  Despre acest lucru nu se vorbeste foarte des pentru ca nu ,,ii afecteaza" pe multi. Eventual, se preiau cliseele si experientele negative, mai mult sau mai putin adevarate, cum este si contradictia legata de spaga data la medici.

  Fara discutii, spaga este un lucru rau, dar merita observat ca vorbesc despre mita doar cei care au dat-o si s-au vazut scapati, cu bine, din situatia dificla in care au trecut. Atunci, cand il asteptau cu plicul in buzunar, pe coridor, pe doctor, isi faceau probleme doar daca medicul va primi atentia, fara sa le treaca prin minte actele de curaj, contestare si justitie sociala pe care aveau sa le scoata din joben, ca niste eroi, dupa ce s-au vazut cu problema rezolvata. Un fel de a scuipa acolo unde au lins.
  Problema aparitiei Scolii mamei, sub forma unor cursuri gratuite care se desfasoara la Maternitate, este una mult mai importanta decat s-ar crede. Este una de umanizare a unui act care le inspaimanta pe viitoarele mamici inca de la aflarea vestii ca vor avea un bebelus. Avand la dispozitie doar sfaturile celor din jur, parintii care au trait intr-o cu totul alta lume (cu alte proceduri, conditii, logistica, medici si medicamente) si prietenele care, de obicei, retin selectiv doar partile intense si, in cele mai multe cazuri, negative, din actul nasterii, viitoarele mamici se simt probabil ca in Procesul lui Kafka.

  Soarta le-a decis o stare de fapt careia ele trebuie sa ii faca fata, fara un drum sitematizat, bine stabilit si fara o finalitate clara, cu exceptia aparitiei, in cea mai buna situatie, a unui bebelus. Ce se va intampla pana atunci, ce trebuie facut pentru ca finalitatea sa fie pozitiva, la ce sa se astepte? Toate aceste lucruri, ingrozitoare daca le analizezi, umbresc de multe ori bucuria de a avea un bebelus si se transpun intr-o singura fraza: ,,Numai sa ma vad scapata!".
  Aici, pe aceasta linie, organizarea de catre Spitalul Judetean, a cursurilor Scolii mamei este o binecuvantare. Si nu doar pentru viitoarele mamici, care, in cadrul cursurilor, viziteaza Maternitatea, vad unde sunt tinuti bebelusii, unde vor sta, cunosc o parte din medici si asistente, intregul parcurs umanizandu-se, dezvrajind actul nasterii si alugand spaimele. Cursurile sunt o binecuvantare si pentru medicii ginecologi care nu vor intalni in saloane mamici anxioase care nu stiu nimic, care se tem si au preconceptii, ci femei pregatite de cel mai important act din viata lor, nasterea.

  Mai merita subliniat inca un lucru, si anume, cat de simplu a fost. Cat de putin costa sa transformi spaima, nelinistea si noptile nedormite ale unor copile sau domnisoare, intr-o experienta normala. Trebuie doar un om si o idee. Sau o minte luminata si deschisa care sa se uite si in ograda vecinilor.
  Ichim Vasilica
  The post Despre imblanzirea spaimei la Maternitatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oradea va avea facilitati de transport marfuri de nivel european!


  [2015-11-13]
  Pentru ca un comert modern nu se poate face fara un transport eficient, Oradea a pus la punct planul unui terminal intermodal. Concret, in zona garii CFR din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cale ferata, spatii de depozitare pentru marfuri si locuri de parcare pentru tiruri, o zona prin care din Oradea […]
  The post Oradea va avea facilitati de transport marfuri de nivel european! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca un comert modern nu se poate face fara un transport eficient, Oradea a pus la punct planul unui terminal intermodal. Concret, in zona garii CFR din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cale ferata, spatii de depozitare pentru marfuri si locuri de parcare pentru tiruri, o zona prin care din Oradea vor pleca si prin care vor veni marfuri. Evident, proiectul va fi finantat prin fonduri UE, Oradea fiind singurul oras din tara care a obtinut bani pentru o astfel de investitie.
  Terminalul intermodal nu este o investitie spectaculoasa, nici nu pare a fi ceva important la o prima vedere. In realitate insa, daca esti o firma care ai nevoie de componente sau daca produci marfa pentru a o vinde in afara Romaniei, problema transportului si, implicit, existenta unui astfel de terminal te poate face sa investesti bani sau sa fugi de Oradea.

  Este foarte important, pornind de la acest aspect, ca municipalitatea a inteles perfect ce nevoi au firmele din Oradea si ca strategiile de a le atrage nu s-au incheiat in momentul in care firmele au inceput sa se stabileasca in Parcul Industrial. Si mai bine este ca aceasta investitie, una de aproape 1,5 milioane de lei, va fi facuta prin fonduri europene si bani de la Guvern.
  Amplasament atent ales!
  Primarul Ilie Bolojan a semnat miercuri, 11.11.2015, la Bucuresti, contractul de finantare aferent documentatiei tehnice a proiectului ,,Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier si feroviar in Zona Garii C.F.R din Episcopia Bihor". Scopul proiectului este acela de a eficientiza transportul de marfa si de a imbunatati impactul transportului asupra mediului si a sigurantei traficului.
  In acest fel se va decongestiona transportul rutier, reducandu-se numarul accidentelor rutiere, nivelul noxelor emise de autovehicule si a pragului de zgomot in oras. Din punct de vedere economic, terminalul intermodal va contribui la dezvoltarea socio-economica a zonei, atat prin veniturile la bugetul local, cat si prin crearea de locuri de munca.
  Prin acest proiect, in zona garii C.F.R. din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de cai ferate cu platforme betonate de incarcare-descarcare a marfii, spatii de depozitare pentru marfuri, locuri de parcare pentru tiruri, cladiri administrative si o zona de servicii pentru agentii economici, acest terminal urmand sa fie conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul national DN1.

  Amplasamentul este situat in zona industriala a orasului, in vecinatatea a trei parcuri industriale (doua detinute de municipiul Oradea si unul apartinand de comuna Bors) si a celor mai mari companii din zona.
  Valoarea documentatiei tehnico-economice este de 1.421.400 lei fara TVA, din care contributia Uniunii Europene este de 1.208.190 lei fara TVA, contributia Guvernului Romaniei este de 184.782 lei fara TVA, iar contributia Primariei Oradea este de 28.428 lei fara TVA. Valoarea constructiei propriu-zise a terminalului este estimata la 10 milioane de euro.
  Finantat inaintea unor proiecte din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca sau Iasi!
  Romania va primi aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operational pentru Infrastructura Mare a Romaniei (POIM) - perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeana, pentru investitii in proiecte de mediu, energie si transporturi.


  ,,Pentru un sistem de transport competitiv, Romania are nevoie de cai ferate, autostrazi si de noduri de interconectare a cestora (terminale intermodale) in polii de dezvoltare economica si trafic de marfuri. Prin proiectul implementat anul acesta, punem in Oradea bazele unui proiect de anvergura - constructia efectiva a terminalului, care va fi finantata in perioada urmatoare.
  Pe termen scurt, proiectul va genera locuri de munca in constructii si va canaliza in Oradea o suma mare de bani. Pe termen mediu si lung, proiectul va avea un impact si social prin numarul de locuri de munca nou create in servicii. De asemenea, foarte important este impactul asupra mediului, prin eficientizarea fluxului de marfuri si directionarea unui volum mai mare de marfuri pe calea ferata"

  sustine Delia Ungur, managerul proiectului.
  In 31 decembrie 2014, Primaria Oradea a depus la Ministerul Transporturilor aplicatia de finantare pentru obtinerea finantarii necesare realizarii documentatiei tehnico-economice, in cadrul Programului Operational Sectorial Transport, Axa Prioritara 3, DMI 3.1 - Promovarea transportului intermodal.

  Studiul de fezabilitate si proiectul tehnic de executie aferente acestui proiect ar urma sa fie gata pana la finalul acestui an, iar apoi Primaria Oradea va depune proiectul pentru obtinerea finantarii necesare realizarii constructiei propriu-zise si va organiza procedura de licitatie.

  ,,Multumesc colegilor de la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest si doamnei Delia Ungur pentru gestionarea acestui proiect. Din cele 9 proiecte eligibile ale municipiilor din tara care au depus cereri de finantare pentru realizarea de terminale intermodale (Bucuresti, Timisoara, Oradea, Turda, Iasi, Cluj-Napoca, Craiova, Bacau, Suceava), doar Oradea a reusit semnarea acestui contract"

  a precizat primarul Ilie Bolojan.
  Ichim Vasilica
  The post Oradea va avea facilitati de transport marfuri de nivel european! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Din 27 noiembrie, Oradea se imbraca in haine de sarbatoare!


  [2015-11-13]
  Oradea va fi impodobita cu ghirlande, medalioane si figurine luminoase amplasate pe stalpi, plase luminoase, tuneluri si fantani de lumini cu ocazia sarbatorilor de iarna. Iluminatul de sarbatori va fi asigurat la toate intrarile si iesirile din oras, pe arterele principale de circulatie, in parcuri, pe poduri, pe strada Republicii - pietonal, zona Magazinului Crisul, […]
  The post Din 27 noiembrie, Oradea se imbraca in haine de sarbatoare! appeared first on Presa Oradea.
   Oradea va fi impodobita cu ghirlande, medalioane si figurine luminoase amplasate pe stalpi, plase luminoase, tuneluri si fantani de lumini cu ocazia sarbatorilor de iarna.
  Iluminatul de sarbatori va fi asigurat la toate intrarile si iesirile din oras, pe arterele principale de circulatie, in parcuri, pe poduri, pe strada Republicii - pietonal, zona Magazinului Crisul, zona Garii, str. Cazaban, Calea Aradului, B-dul Stefan cel Mare, B-dul Dacia, Dimitrie Cantemir, Calea Nufarului, B-dul Decebal, Podul Decebal, Podul Carol I, str. Matei Corvin, Parcul Traian si celelalte locatii.

  Avand in vedere ca, in acest an, in Piata Unirii si in Piata Ferdinand se executa lucrari de reabilitare, nu mai este cazul realizarii iluminatului de sarbatori.
  Totodata, avand in vedere reabilitarea Cetatii Oradea, unde Primaria Oradea va organiza primul Targ de Craciun in perioada 4 – 31 decembrie 2015, iluminatul de sarbatori va fi asigurat si aici.
  Astfel, ornamente gen arcada vor impodobi podul de lemn de la intrarea in Cetatea Oradea, iar ghirlandele luminoase vor putea fi admirate la streasina cladirilor din perimetrul desfasurarii Targului de Craciun.

  Ieslea cu scena nasterii Mantuitorului, amplasata pana anul trecut in fata Primariei Oradea, va putea fi admirata din acest an in Cetatea Oradea.
  Pornirea oficiala a iluminatului de sarbatori va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 18:00, in Parcul 1 Decembrie - zona de langa Statuia Ostasului Roman, unde Primaria Oradea a plantat saptamana trecuta un brad albastru (specia Picea pungens glauca) de 6 m.

  Realizarea instalatiilor electrice luminoase este asigurata de catre firma SC Luxten Lighting Co SA gratuit, conform contractului de concesiune.
  De mentionat ca, la marea majoritate a instalatiilor luminoase, sunt utilizate becuri LED, consumul de energie electrica fiind astfel mult mai redus.
  Ichim Vasilica
  The post Din 27 noiembrie, Oradea se imbraca in haine de sarbatoare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • La Bucuresti, Oradea se va promova la pachet cu Baile Felix si judetul Bihor!


  [2015-11-12]
  De joi, 12, si pana duminica, 15 octombrie, municipiul Oradea, statiunea Baile Felix si judetul Bihor vor fi promovate in cadrul Targului de Turism al Romaniei, editia de toamna, care are loc la Romexpo Bucuresti, targ dedicat pietei de turism din Romania. Participarea la targul de turism se realizeaza printr-un stand comun, cu un design […]
  The post La Bucuresti, Oradea se va promova la pachet cu Baile Felix si judetul Bihor! appeared first on Presa Oradea.
   De joi, 12, si pana duminica, 15 octombrie, municipiul Oradea, statiunea Baile Felix si judetul Bihor vor fi promovate in cadrul Targului de Turism al Romaniei, editia de toamna, care are loc la Romexpo Bucuresti, targ dedicat pietei de turism din Romania.
  Participarea la targul de turism se realizeaza printr-un stand comun, cu un design actual si simplu care prezinta cea mai importanta latura a turismului din Bihor, si anume relaxarea. Denumit ,,Capitala relaxarii", standul are o suprafata de 60 m2, organizat pe zone de prezentare a ofertei turistice dedicate perioadei de iarna.
  Pe langa oferta Bihorului la Targul de turism al Romaniei isi vor mai prezenta oferta turistica, la fel ca si in anii trecuti, orase sau regiuni din Romania printre care: Sibiu, Timisoara, Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Suceava, (oferta Bucovina), Alba-Iulia, Gioagiu Bai, Neamt, precum si cele mai mari si importante agentii de turism sau operatori de turism din Romania.

  Oradea si cele doua statiuni termale vor fi promovate prin intermediul brosurii de prezentare a destinatiei turistice cu titlul ,,Capitala ArtNouveau si a Bailor termale din Romania". Alaturi de partenerii (Double Tree by Hilton, Ramada Oradea si Aqua President) standul va promova si pachete turistice special create pentru acest eveniment. De asemenea Centrul national de Informare turistica Bihor si Agentia de Management a Destinatiei turistice Bihor vor promova oferta de iarna oferita de judetul Bihor prin satul de Vacanta Vartop, Rezervatia Padurea Craiului si Stana de Vale.
  Aceasta activitate de promovare va continua cu targul de turism de la Cluj-Napoca in perioada 20-22 Noiembrie. Scopul este acela de a creste numarul de turisti si implicit de a dezvolta economia locala direct sau indirect implicata in activitati de turism. Toate ofertele din cadrul targului sunt dedicate vacantelor din sezonul rece.
  Ichim Vasilica
  The post La Bucuresti, Oradea se va promova la pachet cu Baile Felix si judetul Bihor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ambulanta Bihor in cifre. 6.281 de solicitari in octombrie!


  [2015-11-12]
  Munca a fost cuvantul de ordine la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Bihor in primele 10 luni ale anului 2015. Cei 360 de oameni care reprezinta personalul operativ al ambulantelor la nivel de judet, au raspuns la 66.963 de solicitari, adica la 223 de solicitari pe zi. Conforma managerului Gheorghe Pintea, cele 12 ambulante de […]
  The post Ambulanta Bihor in cifre. 6.281 de solicitari in octombrie! appeared first on Presa Oradea.
   Munca a fost cuvantul de ordine la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Bihor in primele 10 luni ale anului 2015. Cei 360 de oameni care reprezinta personalul operativ al ambulantelor la nivel de judet, au raspuns la 66.963 de solicitari, adica la 223 de solicitari pe zi.
  Conforma managerului Gheorghe Pintea, cele 12 ambulante de tip C2, adica cele cu echipaj si medic specializat in urgente, cele care intervin la cazurile mai grave, au raspuns la 722 de solicitari in luna octombrie. Ambulantele B1 (echipaj cu asitenta si medic fara specializare in urgente) au raspuns la 255 de solicitari, ambulantele B2 (sofer plus asistenta) au raspuns la 3.371 de solicitari iar Ambulantele cu medici de familie si angajati in pregatire, care nu au capabilitate de transport, au raspuns la 533 de solicitari.

  Lor li se adauga Ambulantele de tip A1 si A2, 20 de masini pentru transport si dializa care au facut 1.400 de transporturi in octombrie si care circula zilnic la Cluj-Napoca si Timisoara.

  ,,In total, in luna octombrie au fost 6.281 de solicitari. In primele zece luni am avut 66.963 de solicitari"

  a spus Gheorghe Pintea.
  Tot in primele zece luni, echipajele au intervenit la 192 de accidente in trafic si la 487 de stopuri cardiorespiratorii (in octombrie, din cauza stopurilor cardiorespiratorii, au decedat 70 de persoane).

  Un alt aspect care dovedeste munca zilnica a personalului de la SJA Bihor este cel legat de numarul de kilometrii parcursi de masinile serviciului. La aceasta ora in parcul auto al SJA Bihor sunt 71 de masini dintre care 6 sunt propuse pentru casare. Dintre acestea, 18 masini au peste 500.000 de km la bord, 11 au 400.00, 14 au 300.000, 6 au 200.000, 12 au 100.000 si doar 10 masini au sub 100.000 de km la bord.
  In total, in primele 10 luni, masinile ambulantei au parcurs 2.808.359 de kilmetri.
  Ichim Vasilica
  The post Ambulanta Bihor in cifre. 6.281 de solicitari in octombrie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cel mai REGIO proiect din Transilvania de Nord!


  [2015-11-11]
  Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest lanseaza concursul ,,Cel mai REGIO proiect din Transilvania de Nord", dedicat beneficiarilor Programului Operational Regional 2007-2013. Prin intermediul unei aplicatii Facebook, fiecare beneficiar al Programului Operational Regional (REGIO) 2007-2013 isi poate promova in acest concurs unul sau mai multe proiecte, prin intermediul imaginilor relevante. Imaginile vor fi promovate atat de […]
  The post Cel mai REGIO proiect din Transilvania de Nord! appeared first on Presa Oradea.
   Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest lanseaza concursul ,,Cel mai REGIO proiect din Transilvania de Nord", dedicat beneficiarilor Programului Operational Regional 2007-2013.
  Prin intermediul unei aplicatii Facebook, fiecare beneficiar al Programului Operational Regional (REGIO) 2007-2013 isi poate promova in acest concurs unul sau mai multe proiecte, prin intermediul imaginilor relevante. Imaginile vor fi promovate atat de catre ADR Nord-Vest, cat si de competitori, care vor invita alte persoane sa voteze proiectele.
  Castigatorii vor fi cei care vor obtine cele mai multe aprecieri si votul juriului format din experti ai Agentiei.

  Se vor acorda cate 3 premii pentru fiecare judet participant (Bihor, Bistrita – Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj si Satu-Mare), dar si premiul cel mare pe intreaga regiune. Cei mai harnici beneficiari vor fi celebrati cu ocazia Conferintei Finale REGIO 2007-2013, care va avea loc in 3-4 decembrie 2015.
  ADR Nord-Vest sprijina implementarea a 661 contracte de finantare REGIO, care au obtinut 680,12 milioane euro valoare nerambursabila. Dintre acestea, 538 proiecte sunt finalizate, cu valoarea 380,23 milioane euro. Aplicatia se poate accesa AICI.
  Ichim Vasilica
  The post Cel mai REGIO proiect din Transilvania de Nord! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ambulantele din Bihor vor fi dotate cu tablete!


  [2015-11-11]
  O parte din ambulantele din Bihor vor fi dotate cu cate o tableta, astfel incat atunci cand pacientul va ajunge la Spital, medicul sa stie ce i s-a administrat si cine il va prelua. In plus, daca in timpul interventiei, salvatorii vor avea cardul pacientului, medicul de la fata locului va avea la dispozitie istoricul […]
  The post Ambulantele din Bihor vor fi dotate cu tablete! appeared first on Presa Oradea.
   O parte din ambulantele din Bihor vor fi dotate cu cate o tableta, astfel incat atunci cand pacientul va ajunge la Spital, medicul sa stie ce i s-a administrat si cine il va prelua. In plus, daca in timpul interventiei, salvatorii vor avea cardul pacientului, medicul de la fata locului va avea la dispozitie istoricul medical al acestuia.
  Managerul interimar al Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Bihor, Gheorghe Pintea, a facut marti, 10.11.2015 un bilant al primelor 6 luni de activitate.

  ,,Atat astazi cat si in zilele urmatoare, toate ambulantele de tip B si C vor fi echipate cu tablete implementate pe dispeceratul integrat. Cand va ajunge pacientul la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spital, medicii de acolo vor sti ce i s-a administrat si cine il va prelua.  In plus, daca pacientul are cardul la el vom avea la dispozitie o fisa medicala si vom cunoaste istoricul lui. Tabletele au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii si vor fi montate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale. In total, vor fi dotate 41 de ambulante"

  a spus managerul Gheorghe Pintea.
  Pe langa acest sistem, ambulanta vrea sa mai cumpere si un incubator pentru nou-nascuti, in valoare de aproximativ 33.000 de lei si o ,,masina de control trafic" (un Duster) cu care sa fie controlate substatiile si punctele ambulantei din tot judetul.


  ,,Negociem cu 6 firme pentru a securiza cele cinci subpuncte de lucru ale SJA Bihor. Vrem ca la statiile de lucru din Beius, Stei, Salonta, Marghita si Alesd sa punem camere de luat vederi.
  In plus, am solicitat Ministerului ca in 2016 sa primi bani de investitii pentru a transforma hala din unitatea centrala, cea care nu este folosita, intr-un complex care sa includa o arhiva, o sala de sport pentru personal, sali de curs si incaperi administrative"

  a mai spus Gheorghe Pintea.

  Pentru ca in ultimii 2-3 ani personalul operativ al SJA Bihor nu a beneficiat de echipament, desi existau normative care impuneau acest lucru, 360 de angajati vor primi tricouri, bocanci, bluze si geci.
  Mai mult, pentru prima data de la infiintarea serviciului, toti cei 440 de oameni vor avea legitimatii cu un cod unic (doar 10% aveau pana acum), valabile pentru cinci ani.
  Ichim Vasilica
  The post Ambulantele din Bihor vor fi dotate cu tablete! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Tricolorii mici se bat pentru calificare la Oradea!


  [2015-11-11]
  UEFA si Federatia Romana de Fotbal, in parteneriat cu Primaria Municipiului Oradea organizeaza, in perioada 12 - 17 noiembrie 2015, turneul de calificare al Campionatului European de Fotbal Under 19 la Oradea, pe Stadionul Iuliu Bodola. Conform viceprimarului Huszar Istvan, Federatia Romana de Fotbal a contactat administratia locala inca din cursul verii, iar Primaria Oradea […]
  The post Tricolorii mici se bat pentru calificare la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   UEFA si Federatia Romana de Fotbal, in parteneriat cu Primaria Municipiului Oradea organizeaza, in perioada 12 - 17 noiembrie 2015, turneul de calificare al Campionatului European de Fotbal Under 19 la Oradea, pe Stadionul Iuliu Bodola.
  Conform viceprimarului Huszar Istvan, Federatia Romana de Fotbal a contactat administratia locala inca din cursul verii, iar Primaria Oradea a raspuns pozitiv solitarii de a fi gazda acestui eveveniment.

  Atfel, in urma unei vizite a Federatiei, respectiv a delegatiei UEFA, Primaria Oradea a primit o lista a lucrarilor de reabilitare care trebuiau efectuate la stadion pentru ca acesta sa gazduiasca campionatul. A fost nevoie de renovarea celor patru vestiare si a cailor de acces, acoperirea tribunei oficiale cu panouri, vopsirea portilor si balustradelor, instalarea sistemului wifi, achizitionarea meselor de masaj performante, realizarea a trei platforme acoperite, etc.
  Meciurile vor avea loc in 12, 14 si 17 noiembrie de la ora 11 respectiv ora 15, iar echipele care vor juca vor fi echipe din Elvetia, Andorra, Insulele Feroe, Romania. Intrarea la meciuri este libera.

  Viceprimarul Huszar Istvan a mentionat ca administratia locala nu se opreste la organizarea acestui campionat, iar anul viitor are intentia sa organizeze un turneu intitulat Turnelul Iuliu Bodola, care va fi destinat echipelor de seniori atat din Romania cat si din strainatate.

  ,,Turneul Under 19 va gazdui zeci de sportivi in aceste zile la Oradea, sper sa ajunga mai departe vestea bunei organizari, iar in viitor sa organizam si alte competitii de acest gen la Oradea"

  a adaugat viceprimarul Huszar Istvan.
  Cu cine joaca Romania?
  Turul de Elita U19 este ultima runda inaintea Campionatului European 2016 din Germania. Se califica mai departe primele doua clasate.
  1  1
  12 noiembrie
  Elvetia – Andorra (ora 11:00, stadion Iuliu Bodola), Romania – Feroe (ora 15:00, stadion Iuliu Bodola)
  1

  14 noiembrie
  Feroe – Elvetia (ora 11:00, stadion Iuliu Bodola), Romania – Andorra (ora 15:00, stadion Iuliu Bodola)
  1

  17 noiembrie
  Andorra – Feroe (ora 11:00, stadion Paleu), Elvetia – Romania (ora 11:00, stadion Iuliu Bodola)
  1

  Lotul largit al Romaniei U19, din care antrenorul Andrei Spier a ales cei 18 jucatori pentru foaia oficiala a turneului de calificare,a fost urmatorul:
  1

  Portari: Arpad Tordai (Academia Gheorghe Hagi), Ionut Pop (AS Roma), Eugen Brie (Juventus Bucuresti)
  1

  Fundasi: Florentin Pham (Academica Clinceni), Victor Rogoza, Dan Panait (ambii Academia Gheorghe Hagi), Razvan Popa (Inter Milano), Alin Dudea (Dinamo Bucuresti), Marius Draghici (US Latina Calcio), Stefan Suru (CSM Sighetul Marmatiei)
  1  1
  Mijlocasi: Patrick Petre (Dinamo Bucuresti), Sebastian Mailat (ACS Poli Timisoara), Denis Chivari (Olimpia Satu Mare), Angelo Iuga, Raul Hreniuc, Alin Manea (toti CSU Craiova), Dragos Cojocaru (Anderlecht), Alexandru Stoica (Dunarea Calarasi), Alexandru Cicaldau (Academia Gheorghe Hagi), Robert Valceanu (FC Voluntari)
  1

  Atacanti: Theodor Bota (FC Sanatatea Cluj), Cristian Ene (Academia Gheorghe Hagi), David Popa (Birmingham City)
  1
  Ichim Vasilica
  The post Tricolorii mici se bat pentru calificare la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Au sosit primii arbori in Piata Unirii!


  [2015-11-11]
  Dupa ce oradenii au vazut turnandu-se sute de kilograme de beton in noua Piata a Unirii, marti, 10 noiembrie 2015, a sosit si primul transport cu arbori si arbusti. In total se vor planta 2.500 de arbori si arbusti adusi din Olanda. Toate soiurile sunt rezistente la clima, fiind in asa fel alese, incat sa […]
  The post Au sosit primii arbori in Piata Unirii! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa ce oradenii au vazut turnandu-se sute de kilograme de beton in noua Piata a Unirii, marti, 10 noiembrie 2015, a sosit si primul transport cu arbori si arbusti. In total se vor planta 2.500 de arbori si arbusti adusi din Olanda. Toate soiurile sunt rezistente la clima, fiind in asa fel alese, incat sa suporte aerul mai poluat, specific zonelor urbane.
  Alte transporturi cu material saditor vor continua sa vina pe tot parcursul acestei luni. Firma care se ocupa de amenajarea peisagistica din Piata Unirii este firma Gardener, specializata in amenajari peisagere precum parcuri publice, gradini botanice, lacuri de agrement, piscine naturale.

  Pana acum, s-a pregatit terenul si s-a realizat sistemul de irigare pentru fiecare arbore si arbust, dar si pentru suprafetele cu gazon, urmand ca in continare firma Gardener sa coordoneze plantarea materialului saditor si intretinerea acestuia.

  Primaria Oradea a solicitat ca speciile care vor fi plantate sa fie adaptate conditiilor meteo-climaterice si totodata, a impus o garantie de doi ani pentru fiecare arbore sau arbust. Astfel, daca in acest interval de doi ani un arbore se usuca, firma are obligatia sa il inlocuiasca pe cheltuiala proprie.

  Printre speciile care vor fi plantate in piata se numara: magnolii, frasini, pruni ornamentali, par ornamental si arbusti precum: cotoneaster (grupa de plante decorative, taratoare, care acopera solul, sunt vesnic verzi, iar toamna fac fructe rosii)

  liliac de vara (infloreste pe timpul verii si are ciorchine de flori rosii cu un parfum foarte puternic) si arbust forsythia (numit popular arbustul ploaia de aur).
  Ichim Vasilica
  The post Au sosit primii arbori in Piata Unirii! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Numarul victimelor din Colectiv a ajuns luni la 46. Oradenii au iesit si in weekend in strada!


  [2015-11-09]
  La fel ca in alte orase din tara si in Oradea oamenii au iesit in strada in fiecare seara de la declansarea incendiului din Colectiv. Cu atat mai mult cu cat, in acest weekend, a fost o sambata neagra in care au murit cei mai multi oameni, intr-o singura zi, de la declansarea incendiului. Intr-o […]
  The post Numarul victimelor din Colectiv a ajuns luni la 46. Oradenii au iesit si in weekend in strada! appeared first on Presa Oradea.
   La fel ca in alte orase din tara si in Oradea oamenii au iesit in strada in fiecare seara de la declansarea incendiului din Colectiv. Cu atat mai mult cu cat, in acest weekend, a fost o sambata neagra in care au murit cei mai multi oameni, intr-o singura zi, de la declansarea incendiului.
  Intr-o ceata pe care o puteai taia cu cutitul, abia daca se vedea stralucirea candelelor si jocul scaparator al flacarilor din lumanari, sambata, 7.11.2015. In jurul orei 7.30, un barbat a spart brusc linistea: ,,Vreti schimbare, ea trebuie sa inceapa cu fiecare dintre noi".

  O parte dintre cei adunati au aplaudat, in timp ce altii au continuat sa vorbeasca in celalalt colt al scuarului din centrul parcului. Se vorbea in romana si in maghiara, semn ca drama de la Colectiv ii unise pe oradeni dincolo de limba sau etnie. Cei mai multi aprindeau candele. Fara sa isi ridice privirile din pamant. ,,Au mai murit noua persoane", a spus unul dintre protestatari, moment in care, din multime, s-a mai ridicat un steag tricolor.
  Un barbat intre doua varste, sprijinit intr-o carja isi cauta bricheta pentru a aprinde o candela. Mainile i s-au incalzit de la flacara iar pe palmele batatorite s-a scurs, pentru cateva secunde, lumina rosie a candelei. O doamna venise la protest cu un copilas de clasa primara. Imbracat intr-un fas cu gluga, micutul scotea dintr-o plasa ponosita candele noi si le punea inauntru pe cele vechi. Mama lui tinea plasa iar din gura ii ieseau aburi alburi care se pierdeau in ceata.

  S-a strigat ,,Colectiv", ,,Uniti salvam toata Romania", ,,Cine nu sare, nu vrea schimbare", ,,Plecati, plecati si nu mai candidati!", ,,Schimbare totala" si ,,Jos sistemul".
  Desi, sub 100 de persoane (vineri au fost 2.000), oradenii au fost impulsionati de un student tanar care venise din Timisoara, unde era la studii.
  Pe langa candele, in jurul Statuii Ostasului Roman, erau pancarte pe care scria: ,,Desteapta-te romane!", ,,Cati sa mai murim?", ,,Dragi parlamentari, sunteti concediati. Motiv: incompetenta", ,,Avem coruptie sa se stie si la noi in Primarie", ,,Jos Parlament, Presedinte", ,,Cine a distrus tara? Toti la puscarie", ,,Coruptia ucide!!!", ,,Romania unde iti este mandria", ,,RIP Tinerii Colectiv" si ,,Alegeri anticipate".

  In ceea ce priveste mesajul de pe ultima pancarta, intre oradeni au fost multe voci care au sustinut ca nu se doresc alegeri anticipate ci instalarea unui guvern tehnocrat pentru ca in functiile importante sa fie specialisti, nu oameni politici.
  O parte dintre protestatari erau nemultumita pentru ca Primaria Oradea nu aprobase un nou mars pe strazile orasului. ,,Ni s-a spus ca nu avem voie sa protestam asa ca o sa aprindem lumanari toata noaptea" a spus una dintre oradence.
  Luni, pana la ora 15.00, numarul victimelor decedate in urma incendiului din Clubul Colectiv ajunsese la 46.
  Ichim Vasilica
  The post Numarul victimelor din Colectiv a ajuns luni la 46. Oradenii au iesit si in weekend in strada! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Saptamana Muzicii Clasice la Filarmonica din Oradea!


  [2015-11-09]
  De luni, 9 noiembrie, si pana duminica, 15 noiembrie, la Filarmonica de Stat Oradea se desfasoara Saptamana Muzicii Clasice - ,,Simfoniile Toamnei". Vor urca pe scena, Corul Filarmonicii din Oradea, Cvartetul Intermezzo, Scoala de Arte ,,Francisc Hubic" si Orchestra de Camera din Szeged. O saptamana cu muzica de calitate la Filarmonica din Oradea. Luni va […]
  The post Saptamana Muzicii Clasice la Filarmonica din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   De luni, 9 noiembrie, si pana duminica, 15 noiembrie, la Filarmonica de Stat Oradea se desfasoara Saptamana Muzicii Clasice - ,,Simfoniile Toamnei". Vor urca pe scena, Corul Filarmonicii din Oradea, Cvartetul Intermezzo, Scoala de Arte ,,Francisc Hubic" si Orchestra de Camera din Szeged.
  O saptamana cu muzica de calitate la Filarmonica din Oradea. Luni va incepe Saptamana Muzicii Clasice - ,,Simfoniile Toamnei", un eveniment care anul acesta se remarca prin diversitatea formatiilor si stilurilor muzicale care vor fi abordate.

  Primii care vor urca pe scena, luni, 9 noiembrie, de la ora 19.00, vor fi cei din Corul Filarmonicii din Oradea, condus de Lászlóffy Zsolt. Printre solisti se vor afla: Gergely-Tóth Erna - soprana, Ramona Hasas-Pataki - mezzosoprana, Benczédi Hunor - bas, Tasnádi Ferencz - bas si Radó Judit care va acompania la pian.
  Marti, Cvartetul Intermezzo va aniversa, de la ora 19.00, 10 ani de la infiintare, intr-un concert in care se va canta E. Elgar: Cvartetul de coarde in mi minor, op. 83 si M. Ravel: Cvartetul de coarde in Fa major. Miercuri, de la aceeasi ora, oradenii ii vor putea sculta pe cei de la Atelierul de Muzica Contemporana CentriFUGA din Budapesta. Vor canta Cs. Kedves: Pete de lumina (...), B. Bolcsó: Switching on a Different Light, P. Tornyai: linii in trapez, M. Balogh: 7 Ant(hem)s, Gy. Kurtág: Opt duo-uri, Op.4, P. Tornyai: piesa noua, Cs. Kedves: piesa noua, M. Balogh: piesa noua, P. Tornyai: 4 fragmente Morpheus, Cs. Kedves: Coeziune dezechilibrata si M. Balogh: Karsilikli konusma.

  Joi, de la 19.00, oradenii se vor putea delecta cu Festivalul Ravel, in care Orchestra Simfonica a Filarmonicii, dirijata de Arthur Arnold si avandu-l ca solist pe pianistul Csíky Boldizsár, va canta: Alborada del gracioso, Concert pentru pian si orchestra in Sol major, Mama mea, gasca - cinci piese pentru copii si La Valse.
  Vineri, cu intrare libera, de la ora 19.00, se va desfasura un concert vocal-instrumental al Scolii de Arte ,,Francisc Hubic" din Oradea. Alaturi de interpreti-cursanti, vor urca pe scena Alina Orban, Marian Boboia, Bogdán Bódis Ádám si Kása Tamás. Se vor canta lucrari din creatia compozitorilor: W. A. Mozart, L. von Beethoven, Fr. Chopin, J. Brahms, H. Bertini, H. Villa-Lobos, G. Sanz, Fr. Tárrega si J. Pernambuco.

  Duminica, in ultima zi a Festivalului Toamnei, Orchestra de Camera din Szeged, condusa de concert-maestrul si solistul Kosztándi István, va canta Anotimpurile de Vivaldi, Suita pentru orchestra de coarde de L. Jana?ek si Suita Sfantul Paul de G. Holst.
  Pana luni, astazi, de la ora 19.00, in Sala de concerte ,,Enescu-Bartók" va avea concertul simfonic regulat. Orchestra Filarmonicii, dirijata de Tiberiu Soare si avandu-l ca solist pe Alexandru Anastasiu (vibrafon), va canta H. Berlioz: Carnavalul roman, op. 9, N. Rosauro: Concert pentru vibrafon si orchestra, J. Brahms: Variatiuni pe o tema de Haydn, op. 56/a si F. Liszt: Rapszodia ungara nr. 2.
  Ichim Vasilica
  The post Saptamana Muzicii Clasice la Filarmonica din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • CTP la Digi 24: Oamenii ar fi trebuit sa iasa in strada cand l-au pus pe Mang ala, cu plagiatul!


  [2015-11-07]
  Comentand iesirea oamenilor in strada pentru a patra seara consecutiv si negocierile care s-au purtat cu contestatarii la Palatul Controceni, vineri seara, la Digi 24, Cristian Tudor Popescu (CTP) a spus ca ,,strada" ar trebui sa ramana unita si sa sanctioneze personajele politice ,,nepotrivite" impinse in fata de partide. Printre acestea, CTP l-a nominalizat si […]
  The post CTP la Digi 24: Oamenii ar fi trebuit sa iasa in strada cand l-au pus pe Mang ala, cu plagiatul! appeared first on Presa Oradea.
   Comentand iesirea oamenilor in strada pentru a patra seara consecutiv si negocierile care s-au purtat cu contestatarii la Palatul Controceni, vineri seara, la Digi 24, Cristian Tudor Popescu (CTP) a spus ca ,,strada" ar trebui sa ramana unita si sa sanctioneze personajele politice ,,nepotrivite" impinse in fata de partide. Printre acestea, CTP l-a nominalizat si pe presedintele PSD Bihor, Ioan Mang.
  Aparitia, dar mai ales plecarea fulminanta din fruntea Ministerului Educatiei a actualului presedinte al PSD Bihor, Ioan Mang, pare a fi lasat ecouri la Bucuresti. Intr-o emisiune difuzata vineri, 6.11.2015, la Digi 24, CTP a spus ca oamenii din strada ar trebui sa nu se opreasca si sa reactioneze pe loc, prin manifestari spontane, sanctionand puterea ori de cate ori este cazul. 


  ,,Oamenii ar fi trebuit sa iasa in strada atunci cand l-au pus la Educatie pe Mang ala, cu plagiatul. Sau pe aia cu parul valvoi, va mai amintiti?"

  a spus CTP, in direct.
  Profesor la Universitatea din Oradea si presedinte al PSD Bihor, Ioan Mang a fost ministru al Educatiei in guvernul Ponta, pentru doar 8 zile. A demisionat la scurt timp dupa numire, din functie, dupa ce presa l-a acuzat ca a plagiat mai multe lucrari si articole stiintifice.

  Pe 18 septembrie, 2015, in ciuda imaginii negative pe care a adus-o filialei bihorene a PSD, Ioan Mang a fost reales presedinte din postura de candidat unic.
  Ichim Vasilica
  The post CTP la Digi 24: Oamenii ar fi trebuit sa iasa in strada cand l-au pus pe Mang ala, cu plagiatul! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Domnule patriarh, ,,locurile unde s-a suferit au creat catedrale"!


  [2015-11-06]
  Incerc sa nu ma lungesc, promit. Drama Colectiv. Morti, raniti. Solidaritate. Sange. Bun, si ce a mai urmat? Industria lumanarilor, cea a declaratiilor, a cautarii tapului ispasitor. Jos toti. Crestini ce l-au dat afara pe Cristos din crestinism. E timpul cand se plamadeste un aluat incert. Luati aminte cum arata sangele romanului, acum. Pentru ca, […]
  The post Domnule patriarh, ,,locurile unde s-a suferit au creat catedrale"! appeared first on Presa Oradea.
   Incerc sa nu ma lungesc, promit. Drama Colectiv. Morti, raniti. Solidaritate. Sange. Bun, si ce a mai urmat? Industria lumanarilor, cea a declaratiilor, a cautarii tapului ispasitor. Jos toti. Crestini ce l-au dat afara pe Cristos din crestinism. E timpul cand se plamadeste un aluat incert. Luati aminte cum arata sangele romanului, acum. Pentru ca, mie, toata povestea asta imi aduce aminte de securistii care spargeau geamuri in Timisoara, cand se cocea schimbarea, in 89. Si de cei care au profitat, dupa.
  Dupa o drama se plange. Apoi se tace. Personal ii prefer pe cei ce incearca sa ajute – celor ce aprind lumanari. Dar, deh, tara crestina. E nevoie si de simboluri. Dar ce-ar fi sa le folosim dupa ce ne asiguram ca am terminat sa ajutam? Si… terminam asa repede asta?

  Imi spun prieteni, pe Fb, ca si rugaciunea e un mod de ajutor. Mda. Dar… ce-ar fi sa ne tinem de abstractiuni dupa ce-am terminat cu concretul?… Ma uit in jur la abordari sociale, la culte, la cerneri politice. Nu, nu am fost sa pun lumanari niciunde, nu cred ca un "jos guvernul" aduce un guvern imaculat. Ce e drept, am si slabiciuni - de tot vorbim de coruptie, ticalosie si incompetenta, as avea si eu doua nume pe lista - patriarhul Ciobotea si primarul Robu al Timisoarei, pentru "jos". Cer prea mult, nu-i asa? Dar sange amdonat. Doar pentru ca venise timpul turei asteia de donare.
  Mult sange timisorean
  Oi fi cinica. Ma scuzati. Dar va spun ce m-a impresionat, totusi. Cand am mers la donare, am dat de un val de tineri ce voiau sa doneze si ei sange. La mine, in Timisoara. Am sarit in sus de bucurie, am apucat-o de mana pe doctorita Ghiocel ce conduce la noi Centrul de Transfuzie Sanguina si am scuturat-o intr-un elan brusc, necontrolat: "Cati tineri!!"
  Sincer, nu cred ca tinerii astia stiu ce inseamna o cadere de guvern si ce va fi ca pas 2. Dar m-a bucurat imens sa-i vad acolo, facand coada la Centrul de Sange (e mai scurt sa-i zicem asa), sa dea ceva din ei, dupa drama din Colectiv.

  Cristina Ghiocel, doctorita noastra, e obosita. Simt - nu spune ea. Ea zambeste, ca de obicei. E marti, e multa lume, ieri a stat pana la 6 jumate seara, azi va sta mai mult. O mai tin si eu din munca. Imi spune ca mai sunt valuri din astea, cand cu accidentele, tine cam o saptamana. Si ca si Facebook-ul a contat foarte mult. Ca vreo 70% din cei ce vin acum doneaza prima data. SI CA NU A SOLICITAT BUCURESTIUL SANGE. Au sunat oameni la ea acasa, au contactat camera de garda, au intrebat cand sa vina. Au venit. Unii au intrebat de va ajunge sangele la cei din Colectiv. Li s-a zis ca nu. Au fost putin dezamagiti dar nu au plecat.
  Da, sangele va ajuta mereu pe cineva. Da, exista capacitate de stocare. Da, E BINE CA ATI VENIT. Cam asta e mesajul doctoritei. Dar mai e ceva. Imi spune de campaniile de donare. In 16 octombrie se merge in Parohia Ortodoxa Dacia din Timisoara pentru reclotare de sange - si nu e prima data. In 13, la Continental - da, aia care ne polueaza orasul. In 17 vor fi la Mall -Mallul ala cu pusti cu fite si telefoane cat patru salarii minime pe economie. Sau cinci. In 18-19 noiembrie merg la o firma de IT, Atos, si nici la ei nu e prima data.

  Imi da prietena mea Smara un mail cu comunicatul despre cei de la World Class Health Academy Timisoara care ne invita "Sa punem sangele in miscare" si ofera beneficii donatorilor - cautati pe net. Sangele orasului se misca. Bine.
  Oradenii au fost mintiti ca doneaza pentru Colectiv!
  Gasesc pe Fb ce se intampla la Oradea. Si acolo, zeci si zeci de donatori de sange. Si un titlu, in presa locala: ,,Oradenii sunt chemati sa doneze sange pentru ranitii in incendiul de la Colectiv". Ciudat. Colega ce a publicat materialul imi confirma: asa i s-a spus de catre medicii de la centrul de sange. E o minciuna. Sangele nu a fost solicitat de bucuresteni si nu va ajunge la victimele de acolo.
  Pot invinui medicii oradeni? Hm… Oameni care probabil se zbat in zilele fara drame sa-si faca stocul de sange. Oameni care traiesc mereu panica de a nu ramane fara, de a nu putea ajuta. Dar… nu e drept sa ii minti pe donatori. Sun si la Bucuresti, mi se confirma de la punctul de recoltare de la Floreasca faptul ca nu a fost solicitat sange din tara. Asadar oradenii si-au facut stocul pe pielea (si mai trist suna acum) celor de la Colectiv. Nu, nu ii condamn. Atrag doar atentia asupra unui lucru: e extrem de trist ca traim intr-un loc unde esti panicat ca, fara o drama, nu ai sange…

  Am vorbit si eu cu tinerii de la Timisoara. Despre viitor, despre donarea a doua. Personalul de la Centru nu era deosebit de incantat de munca suplimentara - si asta era de inteles. Dar cineva trebuia sa spuna aceste cuvinte: ,,Ai vazut ca nu doare asa rau, ca nu e greu - o sa vii si a doua oara sa donezi?…" Le-am spus eu. Catorva. 25 de ani de presa m-au invatat ca unele intrebari nu se pun pentru raspuns. Cel intrebat isi va forma raspunsul pentru el. Trebuie doar invitat sa gandeasca.
  Preoti si popi. Si ticalosi.
  Asadar, pentru mine a fost important ajutorul. Cei de la Bucuresti, cei de oriunde. Fizic. Dar sa trecem la partea cealalta. Patriarhul Daniel face joc de glezne pana se vede de unde bate vantul. Apoi spune ca popii nu merg nechemati. Spuneti-i sa dea un google pe Sf. Maximilian Kolbe. Spune ca ,,nu facem noi vedetism din slujbe". Saracul cardinal Todea, al greco-catolicilor, care spunea ca locurile in care s-a suferit creeaza catedrale, nu invers… Nu stia el cum devine chestia cu ,,dreapta credinta"… Spuneti-i individului pomenit mai sus, ala cu alb, sa dea un google si pe IPS Teodosie, sa nu se opreasca la diplomele vandute si nici la invartelile cu baietei ci la ,,Invierea pe plaja".

  A, si daca tot e pe google, si tot face referiri ,,subtile" la ,,vedetism din slujbe", sa vada si discursul simplu si din suflet al arhiepiscopului catolic Ioan Robu, care se pare ca i-a ramas in gat, si cum si-a plecat, simplu, genunchiul, fara teama sa se murdareasca pe strada unde nu l-a chemat nimeni. Si episcopul greco-catolic Virgil Bercea a facut, la Oradea, acelasi lucru. Si nu am auzit sa fi primit invitatie scrisa intre oameni. Dar, dincolo de exemplele altor culte, mitropolitul Ioan Selejan al Banatului a stiut sa aiba un mesaj de suflet, coerent, parintesc, legat de drama din Colectiv.
  Revenim la sange. Preotul Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a Bucurestiului, posta pe pagina sa de Fb, in 10 aprilie, mesajul amuzant ,,Fa ce face popa" - preotii catolici erau la donare de sange si ii indemnau pe altii sa faca la fel. Nu e asa greu de ajuns de la popa la PARINTE. Daca se vrea.
  Revenim la Timisoara, la culte. De final. Copilul unei cunostinte, clasa a IX-a, Liceul Mincu - e dat afara de la religie pentru ca spune ,,Long live rock" dupa ce profesoara le explicase ca cei de la Colectiv au murit pentru ca… muzica satanica… etc.

  Ar mai fi de spus o mie. Nu o fac. Vedeti cine sunt popii de langa voi, si cui puteti spune ,,parinte". Donati sange, chiar de nu merge la cei de la Colectiv. Mergeti si a doua oara. Cu asta putem ramane, macar. Asa se despart lumile intre oameni si… mai putin.
  Ramona Balutescu
  The post Domnule patriarh, ,,locurile unde s-a suferit au creat catedrale"! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Recuperarea unei minti sclipitoare. Cu Vasile Musca, Daniela Maci si Michael Finkenthal despre Zevedei Barbu!


  [2015-11-05]
  Cine a auzit astazi de Zevedei Barbu? Numele nu spune nimic iar in arhive nu se gasesc foarte multe lucruri despre el. Cu toate acestea, Zevedei Barbu a fost singurul asistent al lui Lucian Blaga, ,,o minte sclipitoare", conform lui D. D. Rosca, reprezentantul unei generatii care ar fi putut da Romaniei o elita intelectuala […]
  The post Recuperarea unei minti sclipitoare. Cu Vasile Musca, Daniela Maci si Michael Finkenthal despre Zevedei Barbu! appeared first on Presa Oradea.
   Cine a auzit astazi de Zevedei Barbu? Numele nu spune nimic iar in arhive nu se gasesc foarte multe lucruri despre el. Cu toate acestea, Zevedei Barbu a fost singurul asistent al lui Lucian Blaga, ,,o minte sclipitoare", conform lui D. D. Rosca, reprezentantul unei generatii care ar fi putut da Romaniei o elita intelectuala de prestigiu. Una ucisa de comunism.
  Pe aceste argumente s-a cladit proiectul de recuperare al lui Zevedei Barbu, un proiect in cadrul caruia, marti, 3 octombrie 2015, la ora 18.00, la Libraria Humanitas din Oradea au fost lansate volumele ,,Zevedei Barbu - Metafizica si Umanism" si ,,Zevedei Barbu - psiholog, sociolog si filosof roman si englez", ingrijite de Daniela Maci si Michael Finkenthal.
  La eveniment au participat, alaturi de cei doi editori, Ioan Moldovan - Revista Familia si profesorii Vasile Musca de la Universitatea Babes-Bolyai si Mihai Maci de la Universitatea din Oradea.

  Daniela Maci a deschis evenimentul punandu-si intrebarea retorica, daca Zevedei Barbu merita sa fie recuperat, daca mai spune el ceva in ziua de astazi?

  ,,Zevedei Barbu a fost singurul asistent al lui Lucian Blaga, a facut studii la Universitatea din Cluj unde si-a luat o licenta si un doctorat in psihologie, este un intelectual de stanga, un comunist arestat in 1943. Face puscarie iar in 1948 decide sa paraseasca Romania si sa se distanteze de ce se petrece la inceputul comunismului romanesc.
  Ramane in Anglia si reusesete nu doar sa se integreze in universitatile din Anglia ci si sa faca o cariera academica de prestigiu. Incepe la Universitatea din Glasgow iar apoi va deveni profesor la Universitatea din Sussex. Paraseste apoi Anglia si pleaca in Brazilia, unde din nou reusesete sa se integreze in lumea universitara predand la University of Brazil"

  a explicat Daniela Maci.

  Ioan Moldovan a spus ca despre Zevedei Barbu auzise foarte vag: ,,Nu este singurul caz in care personalitati care in vremea lor aveau stralucire si promiteau, au fost apoi ingropate din diverse pricini. In cazul lui Zevedei, regimul comunist l-a condamnat la uitare".
  Cel mai bun din generatia sa!
  Filosoful Vasile Musca este printre putinii care au un punct comun cu Zevedei Barbu, si anume relatia cu D. D. Rosca.

  ,,Generatia celor de la Universitatea din Sibiu, acolo unde se refugiase Universitatea din Cluj-Napoca dupa trecerea Ardealului sub jurisdictie maghiara, Ion Negoitescu, Stefan Augustin Doinas, Radu Stanca, Ion D. Sirbu, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotrus, Radu Enescu etc a fost una din cele mai promitatoare si, din pacate, a fost si un mare esec. Lucian Blaga spunea despre Zevedei Barbu ca este cea mai stralucita minte a acestei generatii, un fel de Eliade din generatia 27'.
  D. D. Rosca scrie in aceasta perioada un esteu ,,Mitul utilului" in care aseza generatia ardeleneasca sub semnul acestui util, al unui pragmatism taranesc. Succesul in gospodaria ta. Aceasta mentalitate, credea D. D. Rosca a fost de natura sa tina putin pe loc dezvoltarea intelectuala a Ardealului. Aici s-a pus intotdeauna mai mare accent pe acest succes pragmatic decat pe cultura, metafizica etc. In aceasta perioada scrie si eseul ,,Interesant tineret ardelean" dedicat unora dintre elevii sai cei mai straluciti de la Sibiu, intre care si Barbu Zevedei.  Aceasta generatie se remarca tocmai prin faptul ca se abateau de la acest ,,mit al utilului" si aveau curajul de a se dedica unor preocupari pur teoretice. Se astepta mult de la aceasta generatie care a esuat. Aceasta tragedie a impartasit-o si Barbu Zevedei. Numele sau a fost interzis de comunisti generatiei mele. Primele texte ale lui Zevedei le-am citit in revista ,,Seculum", scoasa de Lucian Blaga la Sibiu, un an jumatate - doi, apreciata de critici ca cea mai buna revista de filosofie din Ardeal. Am ramas surprins de talentul si disponibilitatile metafizice ale lui Zevedei.
  Tragedia lui, care nu si-a putut desavarsi opera in Romania pune o mare intrebare: se poate, si cum se poate sa ajungi un om mare in Romania, in cadrul unei culturi mici. Raspunsul celor mai multi a fost plecand din tara, schimband cultura. Devii mare numai in cadrul unei culturi mari. Cativa dintre acesti ,,emigranti culturali" au confirmat acest lucru. Intre ei si Zevedei Barbu pentru ca a face o cariera universitara in Occident nu este putin lucru.
  Aceasta intrebare este una care chinuie si constiinta tinerei generatii de astazi, aceea din care face parte si Mihai Maci. Aceasta sarcina apasa greu pe umerii lor. Este prima generatie care va trebui sa incerce sa fie mare aici, in cadrul acestei culturi mici. Le doresc succes. Sunt multi si buni, problema este sa se dedice acestui lucru, cum le spun studentilor mei de la Cluj: studiu si asceza!"

  a spus Vasile Musca.
  Nu exista culturi mari si mici!
  Venit pentru prima data in Oradea, cercetatorul in fizica atomica Michael Finkenthal, care si-a facut studiile universitare la Cluj-Napoca, in anii 70' a emigrat in Israel unde a predat la Universitatea Hebrew iar la ora actuala este profesor la Universitatea Johns Hopkins din SUA este cel care a initiat procesul de recuperare al lui Barbu Zevedei.


  ,,Pentru ca suntem la Oradea, eu vreau sa incep prin a-l invoca pe Radu Enescu si a-mi exprima regretul ca nu mai este printre noi. A fost mentorul meu intelectual. De la el am auzit prima data despre Barbu Zevedei. Enescu promitea sa fie urmatorul in linie, ca minte sclipitoare. In anii studentiei nu puteam citi orice. Cel mai mare filosof pe care il puteam citi atunci era Mihai Ralea iar Enescu mi-a spus: astea sunt prostii, Ralea. Cel mai mare filosof dupa Blaga ar fi putut fi Zevedei Barbu. Asa am auzit de el.
  Radu Enescu ar fi putut fi un mare filosof intr-o cultura mica. Poate din cauza experientei mele profesionale m-a deranjat mereu clasificarea asta: culturi mari si mici. Ma gandesc ca si alti oameni care au venit din culturi mici au devenit oameni foarte mari cand s-au ,,ratacit" in lume. Noi uitam, cine i-a educat pe acesti oameni, cine i-a facut pe ei, cine le-a dat potentialul de a deveni oameni mari in culturi mari. Fiecare avea, in geamantanul lui, cultura pe care a primit-o la el acasa.
  Eu fiind fizician eram constient de explozia de mari fizicieni care veneau din Ungaria. Era un liceu la Budapesta la care inainte de Primul Razboi Mondial invatasera cinci oameni care au primit toti premiul Nobel in fizica in anii de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Toti veneau din aceeasi scoala, de asta spun ca e falsa aceasta delimitare. Daca sistemul nu ar fi fost inchis si fara minte, daca in loc sa-i tot urmareasca i-ar fi lasat sa revina, pe Mircea Eliade, pe Emil Cioran, pe Eugen Ionescu etc, oamenii acestia nu ar fi reusit doar in culturile mari si nu ar fi reprezentat aceste culturi. In privinta tinerilor, retorica culturilor mici s-a terminat in lumea asta globalizata in care ne aflam.
  Trebuie schimbate multe lucruri aici pentru ca oamenii sa lucreze la ei in tara. Libertate au, nu au conditiile de care ar avea nevoie. Acest lucru este relevant si cu privire la recuperarea lui Zevedei Barbu. Eu o fac venind dintr-o alta lume, tocmai pentru ca vreau sa arat si ca, se pot, si trebuie facute anumite lucruri. Cand am vazut ca Universitatea din Cluj-Napoca nu face nimic la centenarul lui Zevedei Barbu am spus ca trebuie facut ceva. Oamenii au reactionat, inclusiv Universitatea din Cluj-Napoca, cand noi am vrut sa facem ceva am putut face.  Mi s-a spus: ,,sa vedem unde ai sa gasesti un editor care sa il publice pe Zevedei Barbu". Dovada o aveti aici, in fata dumneavostra. Nu a fost usor, dar a iesit. Deci, se poate. Tot ce a scris Zevedei Barbu cand a venit la Cluj-Napoca, intre 1937 si 1948 cand a plecat din Romania, se afla in aceste doua volume, mai putin cele doua teze ale lui. Chiar ca arheologie sau metodologie intelectuala tinerii pot afla cum se recupereaza un autor. Este un indemn pentru tinerii de astazi sa faca efortul de a recupera anumiti oameni"

  a spus Michael Finkenthal.
  Documentatia vasta adunata in volumul ,,Metafizica si umanism" lansat la Oradea, toata publicistica aparuta in limba romana, in perioada in care a stat in tara, a fost facuta de Marin Diaconu din Bucuresti.
  Proiectul va continua cu cea de-a treia carte ,,Autobiografia lui Zevedei Barbu", pe care autorul a scris-o in ultimii ani de viata (a murit in 1993). Michael Finkenthal spera ca ea sa fie lansata anul viitor.
  Ichim Vasilica
  The post Recuperarea unei minti sclipitoare. Cu Vasile Musca, Daniela Maci si Michael Finkenthal despre Zevedei Barbu! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Prietenul unui oradean decedat in Colectiv: ,,Atat de mult mi-ar placea ca totul sa nu fie decat o farsa grotesca"


  [2015-11-03]
  Nici oradenii nu au stat indiferenti la auzul vestii ca 32 de oameni s-au stins si alti 90 sunt internati in stare grava la mai multe spitale din Capitala, s-au trezit luni dimineata si au mers sa doneze sange. Printre cele 32 de persoane decedate s-a aflat si un oradean, Ioan Tripa, cunoscut de priteni […]
  The post Prietenul unui oradean decedat in Colectiv: ,,Atat de mult mi-ar placea ca totul sa nu fie decat o farsa grotesca" appeared first on Presa Oradea.
   Nici oradenii nu au stat indiferenti la auzul vestii ca 32 de oameni s-au stins si alti 90 sunt internati in stare grava la mai multe spitale din Capitala, s-au trezit luni dimineata si au mers sa doneze sange. Printre cele 32 de persoane decedate s-a aflat si un oradean, Ioan Tripa, cunoscut de priteni drept Kuki, care se stabilise in Bucuresti.
  Numarul donatorilor de la Centrul de Transfuzie din Oradea s-a dublat luni, comparativ cu zilele trecute, in urma tragediei din Bucuresti.

  ,,A fost un moment in care lumea a empatizat cu victimele. Din cauza a ceea ce s-a intamplat in Bucuresti, numarul donatorilor care au venit la Centrul de Transfuzie Oradea s-a dublat. Ne confruntam cu o scadere a donatorilor.  Pana la ora 11.00 au fost 60, dar probabil pana la inchidere, se va ajunge la 80. Noi vom sta aici pana cand sunt donatori, toata saptamana. Au fost astazi (n.r. luni, 2.11.2915) si 20 de persoane de la politie. Ii chemam pe oradeni sa vina sa doneze sange, va fi in continuare foarte mare nevoie pentru ca victimele vor intra in interventii chirurgicale"

  a spus Beatrice Leahu, psihologul Centrului de Transfuzie Oradea.
  Cu prietenii sau singuri, oradenii au asteptat cuminti pe scaunele din sala de asteptare a Centrului de Transfuzie, pentru a intra in cabinete.

  ,,Am venit sa donez pentru cei de la Bucuresti. A fost lume dimineata, stam de o ora si ceva. E un gest normal pentru ca ar putea fi oricare in locul lor, putea sa fie copilul meu acolo"

  a spus una dintre donatoare.

  Luni seara, in Parcul 1 Decembrie din Oradea, cateva sute de oradeni au venit sa aprinda o lumanare pentru victimele din clubul Colectiv, mai ales ca printre ele s-a aflat si un oradean. Evenimentul a fost organizat de evenimenteoradea.ro.
  Oradeanul a fost prea aproape de scena!
  Printre de cei 30 de oameni care au murit vineri seara in clubul Colectiv din Bucuresti, a fost si un oradean. Ioan Tripa, cunoscut de priteni drept Kuki, absolvent al Facultatii de Arhitectura din Bucuresti, a mers la concert cu un prieten pentru ca il cunostea pe unul dintre chitaristii trupei Goodbye to Gravity. Prietenii spun ca probabil, din acest motiv, s-au aflat chiar langa scena si nu au avut cum sa se salveze.
  Vestea a cutremurat-o pe sora oradeanului care a sperat pana in ultima clipa ca nu era vorba despre fratele ei.

  ,,Nu stiu nimic de Kuki, ziceti-mi daca stiti ceva, God help! Macar sa stiu unde sa-i aprind o lumanare"

  scria ea pe o retea de socializare.


  ,,Dragi prieteni, dupa 36 de ore de cautari, l-am gasit si pe Andrei la IML. Nu a fost vorba de fapt de greseli in spitale, cum am crezut sau sperat, ci de dificultatea de a identifica cele 3 corpuri ramase neidentificate la IML, printre care se numara si cel al lui Claudiu Petre. Iresponsabilitatea si goana dupa profit ne-au costat doi prieteni buni, Andrew Peter si Kuki Tripa. Odihneasca-se in pace cei 29"

  scria duminica o alta prietena pe reteaua de socializare.
  La auzul vestii tragice, mai multi prieteni au postat mesaje de condoleante pe aceeasi retea de socializare:

  ,,Atat de mult mi-ar placea ca totul sa nu fie decat o farsa grotesca. Ramas bun, draga prietene. Dumnezeu sa te odihneasca si sa te aiba in paza"

  a scris unul dintre amici.
  Corpul neinsufletit al lui Ioan Kuki Tripa era depus acasa, in str. Ioan Inculet nr.24, (langa Spitalul de Arsi) din Bucuresti. Inmormantarea a avut loc marti, 3.11.2015, la Cimitirul Bellu Catolic.

  Potrivit ultimului bilant, pana marti, 3.11.2015, in incendiul de vineri noapte de la clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.
  Luni, 2.11.2015, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – au fost retinuti luni, pentru ucidere din culpa, iar marti procurorii au cerut Judecatoriei Sectorului 4 arestarea lor preventiva pentru 30 de zile. Tot marti, 3.11.2015, procurorii Parchetului instantei supreme si politistii au ridicat de la Primaria Sectorului 4 mai multe avize si acte legate de firma care detine clubul Colectiv.
  Ichim Vasilica
  The post Prietenul unui oradean decedat in Colectiv: ,,Atat de mult mi-ar placea ca totul sa nu fie decat o farsa grotesca" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Concurs foto. Salon al artistilor fotografi romani si maghiari de pretutindeni!


  [2015-11-03]
  Clubul Fotografic Nufarul Oradea, in parteneriat cu Asociatia Euro Foto Art, organizeaza, cu patronajul Asociatiei Fotocluburilor din Ungaria, editia a X-a a Salonului International al Artistilor Fotografi Romani si Maghiari de Pretutindeni. Salonul urmeaza sa se deruleze in anul 2016, in cadrul Saptamanii Culturii Romane si Maghiare (eveniment initiat de cele doua organizatii). Prin organizarea […]
  The post Concurs foto. Salon al artistilor fotografi romani si maghiari de pretutindeni! appeared first on Presa Oradea.
   Clubul Fotografic Nufarul Oradea, in parteneriat cu Asociatia Euro Foto Art, organizeaza, cu patronajul Asociatiei Fotocluburilor din Ungaria, editia a X-a a Salonului International al Artistilor Fotografi Romani si Maghiari de Pretutindeni.
  Salonul urmeaza sa se deruleze in anul 2016, in cadrul Saptamanii Culturii Romane si Maghiare (eveniment initiat de cele doua organizatii). Prin organizarea salonului, artistii fotografi romani si maghiari de pretutindeni, doresc sa sarbatoreasca, si in 2016, cu demnitate si respect, Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie) si Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie), impreuna cu oficialitatile si publicul iubitor de arta din cele doua tari.
  Pentru Salonul International s-a solicitat - ca si pentru cele noua editii anterioare - inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si al Presedintelui Ungariei. Salonul international este integrat in editia a IV-a a Festivalului International de Fotografie ,,Carol Pop de Szathmári", organizat de Asociatia ,,Euro Foto Art", sub patronajul Ministerului Culturii.

  Tematica Salonului international o reprezinta romanii si maghiarii, astfel ca organizatorii asteapta imagini artistice care sa prezinte: traditii populare, obiceiuri, religii, arta populara, dansuri populare etc. Sun primite atat imagini monochrom cat si color. Fiecare artist fotograf poate participa cu maximum 5 fotografii la fiecare sectiune, realizate prin orice procedee tehnice, clasice sau digitale.
  Pana pe 8 decembrie 2015!
  Imaginile vor fi trimise, in vederea jurizarii, prin e-mail, pe adresa: cfno.ro@gmail.com sau pe CD (care nu va fi restituit), in format JPG (compresie medie), la rezolutia de 96 dpi, RGB, cu latura mica de minim 1.200 pixeli.
  Fiecare autor care a trimis lucrarile si taxa de participare va primi catalogul CD, indiferent daca a avut sau nu lucrari acceptate la salon. Un juriu international, format din artisti fotografi reputati, va selectiona cele mai reprezentative fotografii si va acorda celor mai valoroase lucrari medaliile de aur, argint si bronz ,,Carol Pop de Szathmári", 6 plachete la fiecare sectiune, plus medaliile in rang de aur, argint si bronz, respectiv ,,best autor" ale Asociatiei Fotocluburilor din Ungaria.

  Fiecare membru al juriului, va primi lucrarile fara sa cunoasca numele autorului. In urma punctajelor cumulate, se va stabili lista celor acceptate, dupa care juriul va vota din nou, de aceasta data pentru stabilirea premiilor. In baza punctajelor obtinute, secretariatul salonului va nominaliza lucrarile premiate. Juriul international va fi format din Georg S. Holzmann Hon (Germania), Horváth Imre (Ungaria) si Stefan Tóth (Romania).
  Ultimul termen de predare a lucrarilor este 8 decembrie 2015. Jurizarea va avea loc in perioada 14 - 15 decembrie 2015 iar anuntarea rezultatelor se va face in data de 20 decembrie 2015. Vernisajele vor avea loc la Bucuresti (11 ianuarie 2016), Oradea (20 ianuarie 2016), Békécsaba (HU) 22 ianuarie 2016 si Cluj Napoca (26 ianuarie 2016)
  Informatii suplimentare, regulamentul si borderoul de participare se gasesc pe eurofotoart.com.
  Ichim Vasilica
  The post Concurs foto. Salon al artistilor fotografi romani si maghiari de pretutindeni! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mai multi bani europeni pana in 2020. Primaria Oradea, laudata de ADR Nord-Vest!


  [2015-10-30]
  Hotelul Continental din Oradea a fost joi gazda Caravanei Programului Operational Regional (POR) 2014-2020. Desfasurata pentru promovarea noului program, caravana a adunat specialisti care au analizat atat proiectele europene obtinute prin POR 2007-2013 cat si noile oportunitati ale POR 2014-2020. Aflata printre municipiile cu cele mai multe proiecte europene din tara, Oradea a fost joi, […]
  The post Mai multi bani europeni pana in 2020. Primaria Oradea, laudata de ADR Nord-Vest! appeared first on Presa Oradea.
   Hotelul Continental din Oradea a fost joi gazda Caravanei Programului Operational Regional (POR) 2014-2020. Desfasurata pentru promovarea noului program, caravana a adunat specialisti care au analizat atat proiectele europene obtinute prin POR 2007-2013 cat si noile oportunitati ale POR 2014-2020.
  Aflata printre municipiile cu cele mai multe proiecte europene din tara, Oradea a fost joi, 29 octombrie 2015, gazda Caravanei POR 2014-2020, un evenimnt prin care s-a urmarit informarea celor interesati de oportunitatile pe care le aduc noile axe de dezvoltare. Intalnirea a fost totodata un prilej pentru a face un bilant al proiectelor derulate de Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest.

  Prima parte a evenimentului s-a derulat la Hotelul Continental si i-a avut ca vorbitori pe Sanda Catana - director executiv de implementare al POR, Carmen Necsescu - consilier la Directia Autoritatii de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si pe Stefan Oachesu - consilier la Directia de Planificare a MDRAP.

  ,,La nivelul regiunii de Vest, pe vechiul proiect am avut programate 520 de milioane de euro dar am obtinut in plus 661 de milioane de euro (130%) pe 661 de proiecte, cele mai multe pe sprijin pentru microintreprinderi. Pana in iulie, anul acesta, ADR Nord-Vest a fost pe locul 2 la nivel national, cu un grad de absorbtie de 70% al fondurilor.  In prezent sunt 148 de proiecte in implementare si preconizam ca cel putin 100 se vor incheia pana la finalul POR 2007-2013, adica la 31.12.2015. Din cele 661 de proiecte, 300 au fost de valoare mare, ceea ce inseamna ca au adus si vor aduce un impact pozitiv regiunii.
  La nivelul judetului Bihor, au fost in total 251 de proiecte. Majoritatea, 166, au fost in municipiul Oradea.
  Dintre acestea 104 contracte au fost in mediul privat. In total, pe municipiul Oradea au fost contractate 76 de milioane de euro din care 63 de milioane pe proiectele desfasurate de Primaria Oradea. Acest lucru este onorant si doveste ca Primaria Municipiului Oradea a fost un bun gospodar in aceasta regiune.  In ceea ce priveste noul POR 2014-2020 speram sa crestem gradul de absorbtie pentru ca acum avem o experienta mult mai vasta de care ne putem folosi. In acelasi timp trebuie sa avem grija sa nu mai repetam greselile pe care le-am facut in trecut"

  a spus Sanda Catana - director executiv de implementare al POR.
  Ce e nou in POR 2014-2020?
  Stefan Oachesu - consilier la Directia de Planificare a MDRAP a incercat sa faca o punte intre vechiul POR si cel nou.

  ,,Am participat la negocierile Romaniei cu structurile Comisiei Europene pe noul POR si vreau sa va spun ca nu a fost deloc o sarcina usoara.  Partea buna este ca vor fi mai multi bani decat pe vechiul program si speram sa avem si noi un grad mai ridicat de absorbtie"

  a spus Stefan Oachesu.
  Spre deosebire de perioada anterioara, Regio 2014-2020 are 12 axe si nu 6, si o alocare totala de 8,25 de miliarde de euro, cu 3,54 de miliarde de euro mai mult decat Regio 2007-2013. O noutate absoluta o reprezinta rezerva de performanta a programului, in cuantum de 6%, care va putea fi folosita doar dupa 2018, cand Comisia Europeana va evalua fiecare program in parte. O alta noutate este axarea pe proiecte integrate care sa multiplice efectele de dezvoltare.
  Veste buna este ca Regio 2014-2020 vine si cu simplificari ale sistemului de implementare, respectiv reducerea numarului documentelor necesare solicitantului la depunerea cererii de finantare. Scaderea perioadei de evaluare si selectie, prin cumulare unor etape reprezinta o noua veste buna, la fel ca utilizarea unui model de contract standard pentru toate prioriatile de investitie ale programului.

  Lista completa a noutatilor POR 2014-2020 o gasiti pe site-ul inforegio.ro.
  Dupa prezentarea noului program, participantii au vizitat trei dintre proiectele importante ale municipiului, cele din Parcul Industrial, Centrul de afaceri Oradea si o hala pentru productie a unei societati private.
  Ichim Vasilica
  The post Mai multi bani europeni pana in 2020. Primaria Oradea, laudata de ADR Nord-Vest! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Universitatea din Oradea tot mai mica pe zi ce trece!


  [2015-10-29]
  Daca in ceea ce priveste performanta, Universitatea din Oradea a ajuns in sfarsit pe cea mai inalta treapta a clasarilor ARACIS, in ceea ce priveste personalul, institutia se subtiaza regulat. Dupa ce ca pierde anual cadre didactice care ies la pensie, au mai si fost nevoiti sa dea afara aproape 100 de asistenti universitari. Cu […]
  The post Universitatea din Oradea tot mai mica pe zi ce trece! appeared first on Presa Oradea.
   Daca in ceea ce priveste performanta, Universitatea din Oradea a ajuns in sfarsit pe cea mai inalta treapta a clasarilor ARACIS, in ceea ce priveste personalul, institutia se subtiaza regulat. Dupa ce ca pierde anual cadre didactice care ies la pensie, au mai si fost nevoiti sa dea afara aproape 100 de asistenti universitari.
  Cu fiecare an care trece, criza de personal incepe sa se faca tot mai simtita la nivelul Universitatii din Oradea.

  ,,Am inceput anul universitar cu 3,6% mai multi studenti in anul I dar in ceea ce priveste cadrele didactice, avem sub 1000 de persoane. Din 30 septembrie le-au incetat contractele colegilor care nu aveau doctorate asa ca, dupa cum vedeti, nici nu mai este nevoie de restructurare. Avem 73 de posturi scoase la concurs din care 7 de profesor universitar, 14 de conferentiar, 43 de lector sau sef de lucrari si 9 de asistent"

  a spus miercuri, 28 octombrie 2015, intr-o conferinta de presa, rectorul Constantin Bungau.

  Aceasta a mai adaugat ca desfiintarea posturilor de preparator prin Legea Educatiei da mari batai de cap tuturor institutiilor de invatamant superior din Romania.

  ,,Nu mai putem opri si pastra in sistem studentii cei mai buni. Daca apuca sa lucreze in mediul privat, acolo unde, fiind buni isi gasesc repede job-uri, nu se mai intorc pe 1.100 de lei la Universitate. Asa se pierd niste cadre foarte valoroase"

  a explicat Bungau.
  Daca anul trecut, Universitatea avea 1.064 de titulari, anul acesta mai are 939, ceea ce inseamna o scadere a numarului de cadre didactice, cu 125.
  Ichim Vasilica
  The post Universitatea din Oradea tot mai mica pe zi ce trece! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • 30 de companii asteapta candidati la Bursa locurilor de munca!


  [2015-10-27]
  Agentia de Consultanta si Afaceri Romana organizeaza, pe 28 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, Bursa locurilor de munca ,,Acces pentru toti". Oradenii vor avea ocazia sa consulte oferte de la 30 de companii din domenii variate. Cei care sunt in cautarea unui job sau vor sa afle care este oferta actuala […]
  The post 30 de companii asteapta candidati la Bursa locurilor de munca! appeared first on Presa Oradea.
   Agentia de Consultanta si Afaceri Romana organizeaza, pe 28 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea, Bursa locurilor de munca ,,Acces pentru toti". Oradenii vor avea ocazia sa consulte oferte de la 30 de companii din domenii variate.
  Cei care sunt in cautarea unui job sau vor sa afle care este oferta actuala pe piata fortei de munca, pot vizita miercuri, 28 octombrie, intre orele 09.00-17.00, bursa locurilor de munca ,,Acces pentru toti", la Casa de Cultura a Sindicatelor, unde vor putea aplica la oportunitatile deschise in cele 30 de companii participante.
  Accesul este gratuit si nu sunt limite de varsta sau experienta profesionala, evenimentul fiind dedicat tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc munca.

  In cadrul bursei, participantii pot interactiona cu unii dintre cei mai doriti angajatori, fiind prezente companii cu domenii de activitate variate, care recruteaza candidati din toata tara. Vizitatorii vor putea alege dintr-o paleta larga de pozitii deschise, potrivite pentru toate nivelele de experienta, in diferite departamente.
  Bursa locurilor de munca, este organizata in cadrul proiectului ,,Si noi avem dreptul la munca!" (POSDRU/165/6.2/S/143094) implementat de Agentia de Consultanta si Afaceri Romana - ACAR in parteneriat cu Forum Group, in calitate de beneficiar, Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE si Asociatia Eduteco. Mai multe detalii despre proiect se pot gasi pe acar-eu.ro
  Ichim Vasilica
  The post 30 de companii asteapta candidati la Bursa locurilor de munca! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pompieri, armata si jandarmi. Biserica nu e pe podiumul increderii romanilor!


  [2015-10-26]
  Conform unui sondaj de opinie Sociopol, efectuat in perioada 16-20 octombrie, 95% dintre romani au incredere in Pompieri, urmati de Armata cu 83%, si Jandarmerie cu 78%. In ceea ce priveste persoanele, pe primul loc in preferintele romanilor este Regele Mihai, urmat de Klaus Iohannis si Mugur Isarescu. Sondajul Sociopol cu privire la perceptia publica […]
  The post Pompieri, armata si jandarmi. Biserica nu e pe podiumul increderii romanilor! appeared first on Presa Oradea.
   Conform unui sondaj de opinie Sociopol, efectuat in perioada 16-20 octombrie, 95% dintre romani au incredere in Pompieri, urmati de Armata cu 83%, si Jandarmerie cu 78%. In ceea ce priveste persoanele, pe primul loc in preferintele romanilor este Regele Mihai, urmat de Klaus Iohannis si Mugur Isarescu.
  Sondajul Sociopol cu privire la perceptia publica asupra institutiilor statului dezvaluie faptul ca 95% dintre romani au incredere in Pompieri, urmati de Armata cu 83%, si Jandarmerie cu 78%. Biserica se afla pe locul al patrulea, cu 72%, iar DNA pe locul al zecelea cu 55%, ocupand aceeasi pozitie ca BNR.

  Conform sondajelor, increderea in Biserica a scazut in ultimii 10 ani de la 85-90% la 72% in 2015
  Persoana in care romanii au cea mai mare incredere, potrivit sondajului Sociopol este Regele Mihai. Pe locul doi se situeaza presedintele Klaus Iohannis, cu 42% si pe trei Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
  In ceea ce-l priveste pe presedintele Klaus Iohannis, studiul arata ca 52% dintre romani sunt nemultumiti de activitatea sa, in timp ce 44% se declara multumiti. Seful statului este insa intr-o scadere continua de popularitate, fata de sondajele din vara.
  Clasamentul continua cu patriarhul Daniel, in care au incredere 38% dintre romani si Victor Ponta cu o cot de incredere de 37 % dintre cei chestionati. Locul al 6-lea este ocupat de vicepremierul Gabriel Oprea.
  Nemultumiti de Guvernul Ponta, dar nu il vor plecat!
  In ceea ce priveste Guvernul, de activitatea premierului Victor Ponta sunt multumiti 48% dintre cei chestionati, in timp ce 50% se arata nemultumiti.
  Cu toate acestea, 61% dintre romani spun ca guvernul Ponta are trebui sa ramana in functie pana la terminarea mandatului, la alegerile din 2016, in timp ce 30 % cred ca actualul executiv ar trebui sa plece.

  La intrebarea daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 39% dintre romani ar vota cu PSD, 36% cu PNL si 6% cu UDMR si UNPR. Pe locul urmator se afla PMP, urmat de M10.
  Rezultatele au la baza studiul unui esantion reprezentativ de 1.004 persoane prin intermediul interviurilor telefonice, eroarea maxima de esantionare fiind de +/- 3.2%.
  Ichim Vasilica
  The post Pompieri, armata si jandarmi. Biserica nu e pe podiumul increderii romanilor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Marturisiri ale abominabilului: Oameni atarnati in abatoare si cravate facute din intestinele victimelor!


  [2015-10-24]
  Zi cu doua lansari de carte la Universitatea din Oradea. Vineri, 23 octombrie, istoricii au lansat doua volume: ,,Pogromul de la Iasi si Holocaustul in Romania" coordonata de Carol Iancu si Alexandru-Florin Platon si ,,Evrei in lagare si ghetouri din Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", coordonata de Antonio Faur. Desfasurat in in […]
  The post Marturisiri ale abominabilului: Oameni atarnati in abatoare si cravate facute din intestinele victimelor! appeared first on Presa Oradea.
   Zi cu doua lansari de carte la Universitatea din Oradea. Vineri, 23 octombrie, istoricii au lansat doua volume: ,,Pogromul de la Iasi si Holocaustul in Romania" coordonata de Carol Iancu si Alexandru-Florin Platon si ,,Evrei in lagare si ghetouri din Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", coordonata de Antonio Faur.
  Desfasurat in in Sala de Consiliu a Universitatii din Oradea, evenimentul a avut loc la ora 10.00 si i-a avut printre invitati pe profesorii Carol Iancu de la Universitatea Montpellier III, Viorel Faur - presedintele Asociatiei Culturale ,,Crisana", pe Antonio Faur - directorul Centrului de Cercetare a istoriei evreilor ,,Eva Heyman" si Radu Rominasu - de la Departamentul de Istorie al Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Oradea.


  ,,In Oradea vin de fiecare data cu multa placere, un centru universitar tanar dar in care se intampla lucruri deosebit de importante. Eu nu folosesc niciodata cuvantul Holocaust, folosesc Shoah. Holocaustul inseamna arderea de tot, mistuirea unei victime, in timp ce Soahul se refera la cataclism, la intentia de a distruge cu totul iudaismul.
  Trebuie sa stiti ca Shoahul este o tragedie Europeana pentru ca doar patru tari din Europa nu au participat. A fost un fenomen crestin, o tragedie pentru lumea crestina pentru ca bazele ei vin din iudaism. Shoahul este o tragedie occidentala pentru ca tarile dezvoltate, civilizate, au facut asta.
  Nicio tara dintre cele dezvoltate nu s-a opus, doar SUA a deschis putin portile insa doar pentru elite, pentru artisti, oameni de stiinta, nu pentru omul de rand.  Si nu in ultimul rand, Shoahul este o tragedie a modernitatii pentru ca s-au utilizat toate mijloacele moderne existente in acel timp pentru a extermina oameni. Masinaria infernala a ucis si 12.000 de oameni zilnic. Un oras sa dispara intr-o zi, va dati seama ce inseamna asta?"

  a spus Carol Iancu ca o introducere la lucrarea coordonata de el, ,,Pogromul de la Iasi si Holocaustul in Romania".
  Atarnati in abatoare, ca niste animale!
  Vorbind apoi despre situatia din Romania, profesorul a spus:

  ,,Pogromul a inceput mai devreme in Romania, si a durat mai putin, si mai tarziu in Ungaria, si a durat mai mult. S-au intamplat insa lucruri ingrozitoare in aceasta scurta perioada de timp. In Bucuresti, desi au fost ucisi mai putini ca in tarile vecine, trupurile evreilor au fost atarnate in abatoare, ca ale nimanlelor, de catre legionari, unii dintre ei facandu-si cravate la gat din intestinele celor ucisi.  La Iasi, in timpul pogromului au fost ucisi mii de evrei (n.r. istoricii estimeaza ca peste zece mii) si alte zeci de mii au fost trimise din tara in lagarele de concentrare. Comunistii au mistificat apoi totul astfel ca, astazi, la 74 de ani de la acele crime, nu se cunosc foarte multe. Asta nu inseamna ca toti romanii au fost criminali, sunt numeroase exemple de romani care au salvat familii de evrei, la fel cum sunt numeroase familii de unguri care au facut acest gest"

  a spus profesorul de la Universitatea Montpellier III.
  Marturisitori ai realitatii!
  A urmat apoi o prezentare a cartii ,,Evrei in lagare si ghetouri din Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", facuta de Radu Romanasu:

  ,,Pornind de la ce spunea Petre Tutea, si anume ca orice roman crestin nu poate fi antisemit pentru ca Isus nu s-a nascut la Falticeni, au fost o multime de oameni simpli care au salvat evrei, care au inteles ca este vorba despre umanitate.  Cartea prezinta lucrarile conferintei din mai, de anul trecut, conferinta la care au participat profesori de la Cluj-Napoca, Iasi, Targu-Mures, Satu Mare, Franta, Italia, Polonia, Ungaria si Slovacia.
  Pe cele 372 de pagini, sunt prezentate fidel evenimentele si lucrarile din cadrul conferintei fiind amintite chiar si interventiile participantilor. Intrebarea cu care veti ramane dupa ce veti citi aceasta carte si veti studia problematica, va fi: cum a fost cu putinta asa ceva? Ar fi multe de explicat aici dar este important sa se retina ca s-a ajuns la Holocaust etapizat, oamenii au fost obisnuiti in timp cu dezumanizarea, apoi cu izolarea si uciderea.
  Hitler nu a fost singurul vinovat, au fost o multime de oameni in jurul lui plus tacerea intregii Europe. Trebuie inteles ca toti acesti oameni au fost responsabili de faptele lor iar de aici trebuie dedusa importanta propriei responsabilitati asupra faptelor si deciziilor pe care le luam in propria viata. Un om avertizat este de doua ori mai responsabil fata de faptele si decziile pe care le ia in viata. Cartile acestea sunt o avertizare pentru toti cei care participa la acest eveniment"

  a spus Radu Romanasu.

  Tot despre rolul istoricului a vorbit si Viorel Faur care a spus ca

  ,,ma ingrijoreaza ce vad in Ungaria, avantul unor partide extremiste precum Jobbik, sau in Germania, cu numeroasele lor grupari antisemite. Noi, ca istorici, trebuie sa fim avocati ai acestor realitati, pentru ca vad ca incep sa se uite".

  Acesta a fost completat de Carol Iancu:

  ,,rolul nostru ca istorici este sa marturisim despre trecut pentru ca el sa nu se mai repete".

  Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Istorie din cadrul Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Oradea si Centrul de cercetare a istoriei evreilor ,,Eva Heyman" - Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Marturisiri ale abominabilului: Oameni atarnati in abatoare si cravate facute din intestinele victimelor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Luni, la Oradea: Caramitru-Malaele, cate'n luna si in stele!


  [2015-10-22]
  Vedete ale scenei si prieteni de o viata, Horatiu Malaele si Ion Caramitru vin luni, 26 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrului Regina Maria din Oradea cu o editie de gala a infruntarii lor actoricesti ,,arbitrate" cu virtuozitate de violoncelistul Adrian Naidin, un fascinant duel de vorbe de duh, versuri alese si umor fin, […]
  The post Luni, la Oradea: Caramitru-Malaele, cate'n luna si in stele! appeared first on Presa Oradea.
   Vedete ale scenei si prieteni de o viata, Horatiu Malaele si Ion Caramitru vin luni, 26 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrului Regina Maria din Oradea cu o editie de gala a infruntarii lor actoricesti ,,arbitrate" cu virtuozitate de violoncelistul Adrian Naidin, un fascinant duel de vorbe de duh, versuri alese si umor fin, ,,Caramitru-Malaele, cate'n luna si in stele".
  Spectacolul este o excelenta provocare pentru cei doi actori, care exploreaza cu umor, subtilitati ale memoriei culturale si firide secrete ale unui labirint emotional sensibil. Caramitru recita cu un har care-l face unic in teatrul romanesc, imaginand, cu ingeniozitate, raspunsuri pe masura unui vulcan al scenei ca Horatiu Malaele, irezistibil si plin de spirit - demonstratii de virtuozitate intr-un duel de verbe la care invocati ca ,,martori" sunt Shakespeare, Toparceanu sau Nichita Stanescu.
  Horatiu Malaele mizeaza pe geniul sau comic care are la indemana un arsenal impresionant de subtilitati artistice. Probabil cel mai bun produs al teatrului romanesc din ultimii 30 de ani - asa cum il descrie Ion Caramitru, Malaele este intr-o perpetua si vie cautare a esentei si de aceea niciuna dintre aparitiile sale pe scena nu seamana cu cea anterioara.
  Violoncelistul Adrian Naidin este cel care a acceptat provocarea de a da ritm acestui spectacol neconventional de cuvinte.


  ,,Rostit, sunetul ar putea deveni cuvant. Sunt intalniri intre cuvant si sunet. Ambele au aceeasi origine: spiritul. Ambele vin din suflet"

  sustine muzicianul.
  Ajuns la cel de-al patrulea sezon, rastimp in care a fost jucat de fiecare data cu casa inchisa la Bucuresti si in turneele din tara, spectacolul ,,Caramitru-Malaele cate'n luna si in stele" incepe acum noua stagiune cu seria editiilor de gala. E o intalnire de neratat, cu trei artisti fenomenali, pentru ca mai apoi, asa cum spune Horatiu Malaele,

  ,,in continuarea vietii dumneavostra sa radeti, pentru ca rasul este muzica sufletului, sa va jucati - este secretul tineretii si sa iubiti - este ratiunea de trai".

  Biletele pentru reprezentatia oradeana a acestui eveniment s-au pus in vanzare la Agentia Teatrului Regina Maria, deschisa de luni pana vineri intre orele 10-19, iar sambata-duminica intre orele 10-13 (rezervari de locuri se pot face la tel. 0259.440.742).
  Ichim Vasilica
  The post Luni, la Oradea: Caramitru-Malaele, cate'n luna si in stele! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Doar 60% din fonduri au fost folosite. Testari gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin!


  [2015-10-21]
  In ciuda faptului ca aproape toti medicii din Bihor s-au inscris in reteaua de screening, numarul femeilor care isi fac testarile pentru depistarea cancerului de col uterin, este in continuare mic. Asa se face ca fondurile primite de la Ministerul Sanatatii raman neconsumate. Directia de Sanatatea Publica (DSP) Bihor face un apel la femeile eigibile […]
  The post Doar 60% din fonduri au fost folosite. Testari gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin! appeared first on Presa Oradea.
   In ciuda faptului ca aproape toti medicii din Bihor s-au inscris in reteaua de screening, numarul femeilor care isi fac testarile pentru depistarea cancerului de col uterin, este in continuare mic. Asa se face ca fondurile primite de la Ministerul Sanatatii raman neconsumate.
  Directia de Sanatatea Publica (DSP) Bihor face un apel la femeile eigibile din Bihor sa ceara trimitere de la medicul de familie pentru a-si face gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin.

  ,,Din pacate, banii venitie de la minister pentru testarea gratuita a femeilor cu scopul depistarii cancerului de col uterin, nu sunt folositi.  La Spitalul Pelican s-au folosit doar 61% din fonduri iar la Spitalul Judetean 63%. Transmitem un mesaj catre femeile din grupa eligibila: cereti bilet de trimitere de la medicul de familie. Este pacat ca acesti bani sa nu fie utilizati iar femeile care au aceste probleme sa nu stie ca le au"

    sustine Zoia Bitea, directorul adjunct al DSP Bihor.
  Programul se adreseaza tuturor femeilor cu varste intre 25 si 64 de ani, cu sau fara asigurare. Testarea nu este durearoasa, se face cu aparatura digitala performanta, cu o doza extrem de redusa de radiatii.
  Ministerul Sanatatii a alocat pentru judetul Bihor, in trimestrul I al anului 2015, 80.000 lei in cadrul Programului National de depistare precoce activa a cancerului de col uterin.

  Programul se desfasoara prin Spitalul Pelican si Spitalul Judetean iar fondurile alocate permit testarea citologica Babes-Papanicolau a aproximativ o mie de femei.
  In anul 2014, prin acelasi program, au beneficiat de testare citologica Babes-Papanicolau 1.624 femei din judetul Bihor (din care 264 au avut rezultat pozitiv), mai putin decat in anul 2013, cand au fost testate 4.453 femei.
  Cancerul de col uterin ocupa locul trei in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, dupa cancerul de san si cel pulmonar.
  Ichim Vasilica
  The post Doar 60% din fonduri au fost folosite. Testari gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Expozitie a artistilor chinezi la ovidpop art photo gallery!


  [2015-10-20]
  A doua expozitie de arta fotografica din China urmeaza sa fie instalata pe simezele ,,ovidpop art photo gallery" din Era Shoping Park, vineri, 23 octombrie. Vor fi prezentate publicului vizitator fotografii color de exceptie puse la dispozitia organizatorilor de Asociatia Artistilor Fotografi din China. Fotografiile sunt un model de compozitie, iluminare si reprezinta mai mult […]
  The post Expozitie a artistilor chinezi la ovidpop art photo gallery! appeared first on Presa Oradea.
   A doua expozitie de arta fotografica din China urmeaza sa fie instalata pe simezele ,,ovidpop art photo gallery" din Era Shoping Park, vineri, 23 octombrie. Vor fi prezentate publicului vizitator fotografii color de exceptie puse la dispozitia organizatorilor de Asociatia Artistilor Fotografi din China.
  Fotografiile sunt un model de compozitie, iluminare si reprezinta mai mult genuri ale artei fotografice: portret, eseu, peisaj, socio-fotografii, reportaj si arhitectura.

  Vernisajul va avea loc vineri, 23 octombrie 2015, la ora 18:00 in ,,ovidpop art photo gallery" din Era Shoping Park.

  Momentele muzicale vor fi asigurate de artistul oradean Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese din repertoriul Chinez.

  Expozitia artistilor fotografi chinezi va fi organizat sub patronajul Consiliului Judetean Bihor, in parteneriat cu Biblioteca Judeteana ,,Gheorghe Sincai" din Oradea si va ramane la dispozitia publicului vizitator pana la data de 11 noiembrie 2015, in zilele de lucru intre orele 08:00 – 19:00. Accesul publicului este gratuit.
  Ichim Vasilica
  The post Expozitie a artistilor chinezi la ovidpop art photo gallery! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dreptul copilului la vaccin nu este un moft, este o obligatie!


  [2015-10-19]
  Pentru ca tot mai multe mame refuza sa isi vaccineze copiii, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor atrag atentia ca micutii au dreptul sa fie sanatosi si ca, prin refuzul imunizarii, nu se incalca doar legea ci se si pune copilul in situatia de a nu mai fi primit la cresa, gradinita si scoala. […]
  The post Dreptul copilului la vaccin nu este un moft, este o obligatie! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca tot mai multe mame refuza sa isi vaccineze copiii, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor atrag atentia ca micutii au dreptul sa fie sanatosi si ca, prin refuzul imunizarii, nu se incalca doar legea ci se si pune copilul in situatia de a nu mai fi primit la cresa, gradinita si scoala.
  Vaccinarea nu priveste doar sanatatea celui care este imunizat. Cand majoritatea oamenilor dintr-o comunitate sunt vaccinati, sansa ca bolile grave sa se inmulteasca este minima. Aceasta este o realitate care este sprijinita de o sumedenie de statistici. Spre exemplu, in 2011-2012 in Romania a fost o explozie de pneumonii si bronhopneumonii. Astazi, aceste afectiuni sunt mai rare iar ele au scazut datorita, si in concordanta directa (verificabila in statistici), cu cresterea numarului de doze de vaccin administrate.


  ,,Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca jumatate dintre cetatenii cu boli cronice trebuie vacinati, adica, in Bihor, cam 40.000 de persoane. Daca lor li se adauga si 10% din populatia judetului, am atinge in jur de 80.000 de doze, ceea ce ar face ca, la noi in judet, gripa sa fie controlata.
  Noi am primit deocamdata 5.400 de doze de vaccin pentru persoanele aflate la risc, dar vom mai primi, intrucat, anul trecut, au fost 8.000 de doze. Daca pe langa acestea, populatia ar fi constiincioasa si si-ar cumpara vaccinul de la farmacie, se gaseste la 30 de lei, nu am mai avea aproape deloc probleme"

  a spus Zoia Bitea, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata joi la DSP Bihor, la care au participat, alaturi de directoarea Daniela Rahota, mai multi medici specialisti.
  Mame nemultumite pentru ca micutii lor au la gradinita copii nevaccinati!
  Desi e doar un mijloc, medicii se plang ca internetul este principalul ,,vinovat" pentru popularizarea informatiilor negative cu privire la vaccinuri.


  ,,In urma cu ceva timp am discutat, in cadrul unei intalniri mediate de ASCO, cu 12-14 parinti care nu erau de acord sa-si vaccineze copiii. Toate argumentele lor erau mituri luate de pe internet dar multi credeau cu tarie in ele.
  Ne-au trebuit cateva ore sa le explicam care este cu adevarat situatia si jumatate dintre ei au ales apoi sa isi vaccineze copiii. Multi dintre parinti spuneau ca daca ceilalti copii sunt vaccinati, copilul lor, chiar daca este gripat, nu poate imbolnavi pe niment. Nu este insa asa. Conform statisticilor, din 100 de copii, 20 nu raspund la vaccin, nu sunt imunizati.
  Lor li se alatura copiii care au anumite afectiuni incompatibile cu vaccinul. Acestia se pot imbolnavi. In plus, vaccinul nu ofera o imunizare 100%, unii copii fac gripa chiar daca sunt vaccinati, dar in forme mult mai usoare"

  a mai explicat Zoia Bitea.
  Specialistii de la DSP Bihor spun insa ca, in ultimul timp, institutia la care lucreaza primeste sesizari, nu doar de la parintii care nu vor sa-si vaccineze copiii, ci si de la mame nemultumite ca in grupa sau clasa in care invata copilul lor exista micuti nevaccinati.
  Trebuie doar sa respecte legea!
  Pe langa problemele care tin de riscurile la care se expun si la care ii expun si pe ceilalti, parintii care refuza sa isi vaccineze copiii savarsesc o ilegalitate.


  ,,Vaccinarea este un drept al copilului. Exista legi si hotarari ale Guvernului si ale Ministerului Sanatatii care interzic primirea in comunitate a copiilor nevaccinati. Ca in alte domenii, trebuie doar respectata legea"

  a spus, aceeasi Zoia Bitea.
  In Ordinul 1002/5057/2015 se precizeaza la articolul I pct. 10 ca pentru inscrierea copilului in fiecare ciclu de invatamant, (cresa, gradinita, ciclu primar, gimnazial, liceeal, invatamant profesional, facultate), ,,adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate si avizul epidemiologic pentru (re)inscrierea in colectivitate, sunt obligatorii". Acestea trebuie sa cuprinda si fisa de imunizare a copilului.
  Ichim Vasilica
  The post Dreptul copilului la vaccin nu este un moft, este o obligatie! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Trei decenii de ingrijire medicala in Oradea! Spitalul Judetean la ceas aniversar


  [2015-10-19]
  Cei care au pus umarul, atat la activitatea din spital cat si la imbunatatirea sistemul medical local, au fost premiati, sambata in cadrul festivitatilor prilejuite de serbarea a 30 de ani de la darea in folosinta a Spitalului Judetean. Evenimentul s-a incheiat cu taierea panglicii primului heliport din Romania construit pe acoperisul unei cladiri. Sala […]
  The post Trei decenii de ingrijire medicala in Oradea! Spitalul Judetean la ceas aniversar appeared first on Presa Oradea.
   Cei care au pus umarul, atat la activitatea din spital cat si la imbunatatirea sistemul medical local, au fost premiati, sambata in cadrul festivitatilor prilejuite de serbarea a 30 de ani de la darea in folosinta a Spitalului Judetean. Evenimentul s-a incheiat cu taierea panglicii primului heliport din Romania construit pe acoperisul unei cladiri.
  Sala Teatrului Regina Maria a fost plina la festivitatile prilejuite de serbarea a 30 de ani de la darea in folosinta a Spitalului Judetean, sambata, la ora 16.00. Alaturi de cele cateva sute de medici si asistenti, la eveniment au mai participat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate - Vasile Ciurchea, fostul presedinte si actualul europarlamentar - Cristian Busoi, prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, fostii ministri ai Sanatatii - Cseke Attila si Ritli Ladislau, rectorul Universitatii Emanuel - Paul Negrut, rectorul Universitatii din Oradea - Constantin Bungau, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Crisana" - generalul Ioan Bas, seful IPJ Bihor - chestorul Liviu Popa etc.


  ,,Acest spital a fost finantat si construit intr-o perioada cu mari restrictii bugetare (n.r. 1985), tocmai de aceea, in ultimii ani ne-am confruntat cu numeroase probleme, cele mai multe legate de spatiu. Au fost probleme punctuale pe care le-am rezolvat dar ne propunem ca in perioada urmatoare sa largim spatiile din spital, sa facem un ambulator nou si sa mutam partea administrativa in afara spitalului.
  Dincolo de acestea, este important ca oradenii sa inteleaga ca, in felul in care a fost gandit sistemul medical local, spitalele din Oradea nu sunt concurentiale ci complementare. Chiar daca au fost vremuri dificile, sistemul medical local a avut performante notabile si in trecut. Spre exemplu, prima tromboliza din Romania nu s-a realizat nici la Bucuresti si nici la Iasi ci la Oradea.  In ultimii ani insa sistemul medical local a luat un mare avant si asta pentru ca am avut sansa de a avea doi ministri ai Sanatatii si autoritati locale care s-au implicat"

  a spus managerul Spitalului Judetean, medicul Gheorghe Carp.
  Pe scena teatrului au fost ordonate scaune pe care au stat invitatii speciali, reprezentantii autoritratilor publice, nationale si locale si medicii care au condus in anii trecuti Spitalul Judetean. In spatele scenei a fost amplasata o panza pe care, in timpul evenimentului, au fost proiectate imagini din istoria unitatii medicale si activitatea ei de zi cu zi.
  Cseke amuzant, Bolojan sobru
  Dupa inmanarea fiecarui premiu, invitatii au fost invitati sa spuna cateva cuvinte. Din postura de fost ministru al Sanatatii si cel care a inceput descentralizarea, Cseke Attila, le-a multumit doctorilor care l-au primit cu caldura desi nu a fost medic de profesie.


  ,,Va doresc sa mai aveti la Sanatate un ministru care sa fie din Bihor desi, cred ca, in aceste vremuri, mai potrivit ar fi un ministru la Transporturi"

  a spus Cseke Attila in aplauzele salii. In aceeasi nota au fost si multumirile adresate de Gheorghe Carp Consiliului Judetean Bihor:

  ,,Le multumim in primul rand pentru ca ne-au dat Primariei si in al doilea rand pentru banii cu care ne vor sprijini in viitor".

  Director general al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea a promis ca va incerca sa sprijine mai mult in viitor Spitalul Judetean iar fostul director, Cristian Busoi a declarat:


  ,,In Oradea lucrurile au functionat pe timpul meu si functioneaza si acum foarte bine pentru ca autoritatile locale s-au implicat si au sustinut sistemul de sanatate. Dar si pentru ca managerul Gheorghe Carp isi face bine treaba iar medicii sunt profesionisti. Din pacate, cu o floare nu se face primavara, iar la nivel national situatia este total diferita. Asta si pentru ca sistemul de sanatate nu a fost niciodata o prioritate iar finantarea lasa de dorit".

  Dintre oficialitati, ultimul premiat a fost primarul Ilie Bolojan despre care Gheorghe Carp a spus: ,,ne-am inteles ca nu ne vom felicita niciodata pentru ca ne fracem datoria, asa ca nu ii vom da nicio placheta".

  ,,Indiferent de cine a fost la guvernare, ca a fost Tariceanu, Boc sau Ponta am incercat sa avem o relatie buna. Multumim CNAS pentru sprijin intrucat noi am pus bani de investitii dar salariile medicilor tot ei le-au platit.  Le multumesc medicilor pentru ca, de la portar la infiermere, cu totii au contribuit iar fara ei, in niciun oras, nu conteaza ce vrea sa faca primarul"

  a spus, printre altele, Ilie Bolojan.
  Printre ultimii premiati a fost seful sectiei de Neurochirugie, Dumitru Mohan care a spus: ,,Sa nu va suparati ca nu ati primit medalie, domnule primar, ca va fac eu o medalie cum nu a vazut nimeni, numai sa faceti o parcare la medici".
  Festivitatea a continuat dupa premiere cu un concert sustinut de Filarmonica Oradea, concert in care care au fost cantate pasaje din lucrari cunoscute.
  Ichim Vasilica
  The post Trei decenii de ingrijire medicala in Oradea! Spitalul Judetean la ceas aniversar appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • GALERIE FOTO! Vezi cum arata Oradea de pe noul heliport de la Spitalul Judetean!


  [2015-10-19]
  O parte dintre cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului de la teatru au participat, la 18.30, la inaugurarea heliportului care este construit pe acoperisul cladirii Spitalului Judetean. Panglica a fost taiata de prefectul Claudiu Pop care a spus ca ii felicita atat pe cei care au initiat proiectul cat si pe cei care s-au […]
  The post GALERIE FOTO! Vezi cum arata Oradea de pe noul heliport de la Spitalul Judetean! appeared first on Presa Oradea.
   O parte dintre cei care s-au ocupat de organizarea evenimentului de la teatru au participat, la 18.30, la inaugurarea heliportului care este construit pe acoperisul cladirii Spitalului Judetean. Panglica a fost taiata de prefectul Claudiu Pop care a spus ca ii felicita atat pe cei care au initiat proiectul cat si pe cei care s-au implicat in realizarea lui.
  Desi a fost o zi ploiosa, reprezentantii Spitalului Judetean au reusit sa inaugureze noul heliport. Inainte de inaugurare, ploaia s-a oprit cateva minute asa ca, jurnalistii prezenti au reusit sa faca si fotografii.


  ,,Parintele proiectului este dr. Hadrian Borcea care a pornit de la un program finantat de Petrom in urma cu cinci ani si a ajuns la acesta. Este primul heliport pe cladire din Romania si tocmai de aceea a fost nevoie de foarte multe acte. Constructia lui a costat in jur de 800 de mii de lei dar cred ca vom ajunge la un milion de lei dupa obtinerea tuturor avizelor, mai ales ca vrem sa il folosim si noaptea, ceea ce presupune balizare"

  a spus dr. Gheorghe Carp.
  Hadrian Borcea a multumit Fundatiei pentru SMURD care a manageriat fondurile si Holcim care a sponsorizat semnificativ proiectul.


  ,,Am pornit de la faptul ca un pacient critic parcurge 20 de minute de la Spital la Aeroport, plus doua transferuri de pe o targa pe alta, se pierde cel putin o jumatate de ora iar in multe cazuri aceasta jumatate de ora face diferenta intre viata si moarte.
  Acum, pacientul va urca de pe sectie cu liftul si va fi in cateva minute in elicopter. Zborurile vor fi platite de Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne. Pentru inceput vom avea o medie de o aterizare pe zi dar speram sa ajungem in scurt timp la doua.  Speram ca pana in decembrie sa avem finalizata si autrorizarea si balizarea pentru a folosi heliportul si noaptea"

  a spus Hadrian Borcea, seful UPU SMURD.

  Ichim Vasilica
  The post GALERIE FOTO! Vezi cum arata Oradea de pe noul heliport de la Spitalul Judetean! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • La Universitatea din Oradea, incepe Saptamana Filmului Latino-American!


  [2015-10-16]
  Universitatea din Oradea va gazdui, in perioada 19 - 23 octombrie, in Sala de Conferinte a Bibliotecii, manifestarea culturala Saptamana Filmului Latino-American. Deschiderea evenimentului va avea loc luni, 19 octombrie, de la ora 15.30, in Sala de Conferinte a Bibliotecii. Manifestarea va continua cu difuzarea primelor doua filme, ,,Los Insólitos Peces Gatos" (Uimitorii pesti-pisica), Mexic […]
  The post La Universitatea din Oradea, incepe Saptamana Filmului Latino-American! appeared first on Presa Oradea.
   Universitatea din Oradea va gazdui, in perioada 19 - 23 octombrie, in Sala de Conferinte a Bibliotecii, manifestarea culturala Saptamana Filmului Latino-American.
  Deschiderea evenimentului va avea loc luni, 19 octombrie, de la ora 15.30, in Sala de Conferinte a Bibliotecii. Manifestarea va continua cu difuzarea primelor doua filme, ,,Los Insólitos Peces Gatos" (Uimitorii pesti-pisica), Mexic 2013, regia: Claudia - Saint Luce si ,,Cerro Bayo", Argentina 2011, regia: Victoria Galardi.

  Pana vineri, 23 octombrie, vor rula, cate doua filme din statele latino-americane, exceptand ziua de vineri cand va fi difuzat un singur film. Intrarea va fi libera.

  Evenimentul are loc la propunerea Grupului de tari din America Latina si Caraibe (GRULAC) si se desfasoara in parteneriat cu Asociatia Studentilor Farmacisti Oradea, Asociatia ,,Gheorghe Sincai" a Studentilor in Istorie Oradea si Asociatia Studentilor la Psihologie din Oradea, cu sprijinul Asociatiei Geografice ,,Simion Mehedinti" din Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post La Universitatea din Oradea, incepe Saptamana Filmului Latino-American! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dupa Timisoara, Oradea este al doilea oras din Romania cu un local dedicat supei!


  [2015-10-15]
  Suppa Bar, singurul local din Romania dedicat supei, a deschis la Oradea cea de-a doua reprezentanta. Primul Suppa Bar s-a deschis la Timisoara, in luna februarie 2014, si a reusit, in decurs de un an si jumatate, sa testeze peste 100 de retete de supa. In Oradea, Suppa Bar s-a deschis miercuri, 14 octombrie, la […]
  The post Dupa Timisoara, Oradea este al doilea oras din Romania cu un local dedicat supei! appeared first on Presa Oradea.
   Suppa Bar, singurul local din Romania dedicat supei, a deschis la Oradea cea de-a doua reprezentanta. Primul Suppa Bar s-a deschis la Timisoara, in luna februarie 2014, si a reusit, in decurs de un an si jumatate, sa testeze peste 100 de retete de supa.
  In Oradea, Suppa Bar s-a deschis miercuri, 14 octombrie, la ora 12.00, dupa mai bine de 6 luni de munca la spatiul dedicat supei. Conceptul are in centru maxima lui J.W. Goethe ,,Music is liquid architecture. Architecture is frozen music."

  Design-ul spatiului pastreaza elementele deja consacrate ale localului, tinand cont de arhitectura cladirii istorice in care-si va incepe existenta pe piata de food din orasul de pe Cris.

  ,,Ne place foarte mult Oradea si ne-am dorit ca al doilea Suppa Bar sa fie oradean.  Am gasit aici acelasi hedonism culinar ca in Timisoara si inca suntem convinsi ca supa este muzica lichida."

  spune Caius Mersa, cofondator Suppa Bar.
  Adresa Suppa Bar din Oradea este: str. Ady Endre nr. 2, pe malul Crisului langa cascada, vis-a-vis de piata Unirii.

  Localul va asteapta cu peste 100 de retete testate la Timisoara, cinci feluri de supa pe zi (inclusiv vegetariene si vegane), la pretul de 8 lei/portie.
  Programul de functionare este de la 12:00 la 18:00, de luni pana vineri.
  Ichim Vasilica
  The post Dupa Timisoara, Oradea este al doilea oras din Romania cu un local dedicat supei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dupa Timisoara, Oradea este al doilea oras din Romania cu un local dedicat exclusiv supei!


  [2015-10-15]
  Suppa Bar, singurul local din Romania dedicat supei, a deschis la Oradea cea de-a doua reprezentanta. Primul Suppa Bar s-a deschis la Timisoara, in luna februarie 2014, si a reusit, in decurs de un an si jumatate, sa testeze peste 100 de retete de supa. In Oradea, Suppa Bar s-a deschis miercuri, 14 octombrie, la […]
  The post Dupa Timisoara, Oradea este al doilea oras din Romania cu un local dedicat exclusiv supei! appeared first on Presa Oradea.
   Suppa Bar, singurul local din Romania dedicat supei, a deschis la Oradea cea de-a doua reprezentanta. Primul Suppa Bar s-a deschis la Timisoara, in luna februarie 2014, si a reusit, in decurs de un an si jumatate, sa testeze peste 100 de retete de supa.
  In Oradea, Suppa Bar s-a deschis miercuri, 14 octombrie, la ora 12.00, dupa mai bine de 6 luni de munca la spatiul dedicat supei. Conceptul are in centru maxima lui J.W. Goethe ,,Music is liquid architecture. Architecture is frozen music."

  Design-ul spatiului pastreaza elementele deja consacrate ale localului, tinand cont de arhitectura cladirii istorice in care-si va incepe existenta pe piata de food din orasul de pe Cris.

  ,,Ne place foarte mult Oradea si ne-am dorit ca al doilea Suppa Bar sa fie oradean.  Am gasit aici acelasi hedonism culinar ca in Timisoara si inca suntem convinsi ca supa este muzica lichida."

  spune Caius Mersa, cofondator Suppa Bar.
  Adresa Suppa Bar din Oradea este: str. Ady Endre nr. 2, pe malul Crisului langa cascada, vis-a-vis de piata Unirii.

  Localul va asteapta cu peste 100 de retete testate la Timisoara, cinci feluri de supa pe zi (inclusiv vegetariene si vegane), la pretul de 8 lei/portie.
  Programul de functionare este de la 12:00 la 18:00, de luni pana vineri.
  Ichim Vasilica
  The post Dupa Timisoara, Oradea este al doilea oras din Romania cu un local dedicat exclusiv supei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Turta Dulce si pentru copiii din mediul rural!


  [2015-10-15]
  Asociatia Culturala D'art are in desfasurare un proiect laudabil prin care duce teatrul pentru copii in mediul rural pentru a-i invata pe micuti sa fie toleranti. Primele reprezentatii ale spectacolului cu marionete si papusi ,,Casuta de Turta Dulce" au avut loc duminica si luni in Sannicolau Roman, Osorhei si Pomezeu. La spectacolele desfasurate pe 11 […]
  The post Turta Dulce si pentru copiii din mediul rural! appeared first on Presa Oradea.
   Asociatia Culturala D'art are in desfasurare un proiect laudabil prin care duce teatrul pentru copii in mediul rural pentru a-i invata pe micuti sa fie toleranti. Primele reprezentatii ale spectacolului cu marionete si papusi ,,Casuta de Turta Dulce" au avut loc duminica si luni in Sannicolau Roman, Osorhei si Pomezeu.
  La spectacolele desfasurate pe 11 si 12 octombrie 2015 a participat un numar intre 70 si 150 de copii pe fiecare reprezentatie. Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani s-au bucurat de fiecare moment petrecut alaturi de personajele Hansel si Gretel din povestea fratilor Grimm. Cei mici au avut ocazia sa interactioneze cu papusile, au urcat pe scena si i-au rasplatit la sfarsit pe actori cu aplauze indelungate.

  Fiecare reprezentatie s-a incheiat cu un atelier de promovare a tolerantei inter-etnice in cadrul caruia au fost prezentate aspecte-cheie cu privire la diversitatea culturala, importanta dialogului si a comportamentelor tolerante fata de minoritati.

  Initiativa apartine Asociatiei Culturale D'ART, spectacolul de teatru fiind realizat in cadrul proiectului ,,Casuta de turta dulce", spectacol cu papusi si marionete, pentru copiii din mediul rural.

  Proiectul este finantat in cadrul Programul PA17/RO13 ,,Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european", printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.
  Ichim Vasilica
  The post Turta Dulce si pentru copiii din mediul rural! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dupa Timisoara, Oradea va fi al doilea oras din Romania cu un local dedicat exclusiv supei!


  [2015-10-13]
  Suppa Bar, singurul local din Romania dedicat supei, deschide la Oradea cea de-a doua reprezentanta. Primul Suppa Bar s-a deschis la Timisoara, in luna februarie 2014, si a reusit, in decurs de un an si jumatate, sa testeze peste 100 de retete de supa. In Oradea, Suppa Bar se deschide miercuri, 14 octombrie, de la […]
  The post Dupa Timisoara, Oradea va fi al doilea oras din Romania cu un local dedicat exclusiv supei! appeared first on Presa Oradea.
   Suppa Bar, singurul local din Romania dedicat supei, deschide la Oradea cea de-a doua reprezentanta. Primul Suppa Bar s-a deschis la Timisoara, in luna februarie 2014, si a reusit, in decurs de un an si jumatate, sa testeze peste 100 de retete de supa.
  In Oradea, Suppa Bar se deschide miercuri, 14 octombrie, de la ora 12.00, dupa mai bine de 6 luni de munca la spatiul dedicat supei. Conceptul are in centru maxima lui J.W. Goethe ,,Music is liquid architecture. Architecture is frozen music."

  Design-ul spatiului pastreaza elementele deja consacrate ale localului, tinand cont de arhitectura cladirii istorice in care-si va incepe existenta pe piata de food din orasul de pe Cris.

  ,,Ne place foarte mult Oradea si ne-am dorit ca al doilea Suppa Bar sa fie oradean.  Am gasit aici acelasi hedonism culinar ca in Timisoara si inca suntem convinsi ca supa este muzica lichida."

  spune Caius Mersa, cofondator Suppa Bar.
  Adresa Suppa Bar din Oradea este: str. Ady Endre nr. 2, pe malul Crisului langa cascada, vis-a-vis de piata Unirii.

  Localul va asteapta cu peste 100 de retete testate la Timisoara, cinci feluri de supa pe zi (inclusiv vegetariene si vegane), la pretul de 8 lei/portie.
  Programul de functionare va fi de la 12:00 la 18:00, de luni pana vineri.
  Ichim Vasilica
  The post Dupa Timisoara, Oradea va fi al doilea oras din Romania cu un local dedicat exclusiv supei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Se lucreaza la campania de toamna. Primaria spera sa planteze alti 200 de arbori!


  [2015-10-13]
  Primaria Oradea pregateste campania plantarilor de toamna, procesul de achizitie al arborilor fiind in curs. Campania de plantari va avea loc in perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2015 si se doreste plantarea a 200 de arbori. Asa cum a afirmat in nenumarate randuri, reamenajarea si conservarea spatiilor verzi din Oradea, completarea fondului vegetal existent […]
  The post Se lucreaza la campania de toamna. Primaria spera sa planteze alti 200 de arbori! appeared first on Presa Oradea.
   Primaria Oradea pregateste campania plantarilor de toamna, procesul de achizitie al arborilor fiind in curs. Campania de plantari va avea loc in perioada 15 octombrie - 15 noiembrie 2015 si se doreste plantarea a 200 de arbori.
  Asa cum a afirmat in nenumarate randuri, reamenajarea si conservarea spatiilor verzi din Oradea, completarea fondului vegetal existent constituie o prioritate a municipalitatii. In acest sens, Primaria doreste achizitionarea de material dendrologic in varietati care corespund anumitor exigente privind caracterele ornamentale, rezistenta biologica la diferiti factori de stres, plante aflate in stadiul de maxima atractivitate.

  In acest sens, una dintre cerintele importante specificate in caietul de sarcini este ca toti arborii sa fie vigurosi, respectiv sa aiba minimum 4 m inaltime si circumferinta trunchiului de minimum 26 cm.
  Materialul dendrologic care urmeaza sa fie achizitionat va decora aliniamente stradale, scuaruri si parcuri din municipiul Oradea. Tipul de material dendrologic solicitat pentru achizitie sunt arborii foiosi. Se doreste achizitia a cca 200 de arbori din speciile: Acer Negundo Flamingo, Acer platanoides Crimson King, Platanus acerifolia, Tilia cordata, Crataegus Laevigata, Prunus cerasifera Nigra, Sophora japonica, Pyrus chantecleer, Sorbus aucuparia etc.

  Referitor la speciile care vor fi plantate in scuaruri si pe aliniamente stradale, au fost alese acele varietati care corespund cat mai bine conditiilor stationale. Plantarea materialului dendrologic se va executa sub monitorizarea Compartimentului Spatii Verzi din cadrul Primariei Oradea.
  Locatiile unde urmeaza sa fie plantati arborii, sunt: Bd. Dacia nr. 105 Bl. B3 (tronson str. Transilvaniei - str. Podului ), O. Goga (mal drept Peta - fost poligon), Parcul 1 Decembrie, Parcul Linistii, Parcul Seleus, Parcul Salca, Scuar Xenopol (Gradinita), str. Calea Clujului, Centrul Civic (langa Billa), Parcul I.C. Bratianu, Parcul Ion Bogdan/Ion Paun Pincio, Centrul civic (catedrala) etc.

  Lucrarile de achizitie si plantat material dendrologic in municipiul Oradea vor fi suportate din cheltuielile aferente bugetului local al Primariei Oradea, valoarea estimativa a lucrarilor fiind de 226.000 de lei, cu TVA inclus.
  Ichim Vasilica
  The post Se lucreaza la campania de toamna. Primaria spera sa planteze alti 200 de arbori! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Teste Mensa la Universitatea din Oradea


  [2015-10-12]
  Oradenii care vor sa isi testeze coeficientul de inteligenta sunt invitati sambata, 17 octombrie, la Universitatea din Oradea, acolo unde Mensa, organizatia celor mai inteligente persoane din lume, va sustine o noua sesiune. Testarea va avea loc la ora 11:00, la Facultatea de Stiinte, sala C209 (corpul C), str. Universitatii nr.1. Varsta minima pentru cei […]
  The post Teste Mensa la Universitatea din Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Oradenii care vor sa isi testeze coeficientul de inteligenta sunt invitati sambata, 17 octombrie, la Universitatea din Oradea, acolo unde Mensa, organizatia celor mai inteligente persoane din lume, va sustine o noua sesiune.
  Testarea va avea loc la ora 11:00, la Facultatea de Stiinte, sala C209 (corpul C), str. Universitatii nr.1. Varsta minima pentru cei care doresc sa participe la testare este de 11 ani. Data limita este 16 octombrie 2015. Studentii Universitatii din Oradea beneficiaza de gratuitate la testare. Rezultatele testarii sunt confidentiale.

  Informatii despre organizatia Mensa Romania precum si despre modalitatea de inscriere la testare se gasesc pe pagina mensa-romania.ro.
  Organizatia Mensa fost creata in 1946 cu scopul de a identifica si pune in legatura oameni cu un coeficient foarte inalt de inteligenta. Singurul criteriu de admitere in Mensa este obtinerea unui scor care plaseaza individul in primele doua procente din populatie in ceea ce priveste nivelul de inteligenta.
  Ichim Vasilica
  The post Teste Mensa la Universitatea din Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Din 15 octombrie, in Bihor, incepe campania de vaccinare gripala!


  [2015-10-12]
  5.600 de doze de vaccin gripal vor sosi in Bihor pana la jumatatea lunii, urmand ca apoi sa fie demarata o campanie de vaccinare. Vor fi vizate, persoanele cu diferite afectiuni medicale cronice, femeile insarcinate, medicii, cadrele medii sanitare si personalul auxiliar, adultii sau copiii din institutiile de ocrotire sociala precum si persoanele de peste […]
  The post Din 15 octombrie, in Bihor, incepe campania de vaccinare gripala! appeared first on Presa Oradea.
   5.600 de doze de vaccin gripal vor sosi in Bihor pana la jumatatea lunii, urmand ca apoi sa fie demarata o campanie de vaccinare. Vor fi vizate, persoanele cu diferite afectiuni medicale cronice, femeile insarcinate, medicii, cadrele medii sanitare si personalul auxiliar, adultii sau copiii din institutiile de ocrotire sociala precum si persoanele de peste 65 ani.
  Conform Ministerului Sanatatii, joi, 8 octombrie, a fost achizitionata, la nivel national, o cantitate de 500.000 de doze de vaccin gripal sezonier pentru imunizarea persoanelor aflate la grupe de risc, pentru sezonul epidemic 2015-2016. Din aceasta cantitate, judetul Bihor va beneficia de 5.600 de doze de vaccin gripal, din care pentru Directia Medicala MAI - 200 doze iar pentru Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor - 5.400 doze.

  In conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infectiilor respiratorii acute si infectiilor acute respiratorii severe pentru sezonul 2015-2016 grupele populationale considerate la risc si pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in sezonul 2015-2016 sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani, aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm, sau cu virusul imunodeficientei umane, gravidele si medicii, cadre medii sanitare si personalul auxiliar, atat din spitalele cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariatii institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii.
  Tot in categoria populatiei aflata la risc intra si persoanele cu varsta egala sau peste 65 ani si adultii sau copiii, rezidenti in institutii de ocrotire sociala alaturi de persoanele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor cu risc inalt.

  In perioada urmatoare, DSP Bihor va asigura transportul dozelor repartizate de la sediul Companiei Nationale Unifarm SA Bucuresti la sediul propriu iar ulterior repartizarea dozelor catre medicii vaccinatori in vederea vaccinarii populatiei eligibile.
  Demararea campaniei de vaccinare antigripala va avea loc incepand din data de 15 octombrie 2015.
  Ichim Vasilica
  The post Din 15 octombrie, in Bihor, incepe campania de vaccinare gripala! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • ,,We Love Retro!" la Cluj-Napoca, cu Lou Bega, La Bouche, Down Low, Captain Jack si Bomfunk MC's


  [2015-10-12]
  Au mai ramas doar doua saptamani pana la cel mai mare retro party din Romania. ,,We Love Retro!" va avea loc la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, pe 23 octombrie, si ii va avea invitati pe Lou Bega, La Bouche, Down Low, Captain Jack si Bomfunk MC's. In premiera la Cluj, spectacolul ii va purta pe […]
  The post ,,We Love Retro!" la Cluj-Napoca, cu Lou Bega, La Bouche, Down Low, Captain Jack si Bomfunk MC's appeared first on Presa Oradea.
   Au mai ramas doar doua saptamani pana la cel mai mare retro party din Romania. ,,We Love Retro!" va avea loc la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, pe 23 octombrie, si ii va avea invitati pe Lou Bega, La Bouche, Down Low, Captain Jack si Bomfunk MC's.
  In premiera la Cluj, spectacolul ii va purta pe participanti in trecut, in vremea primelor discoteci, a casetofoanelor cu luminite si a petrecerilor cu colegii de scoala.


  ,,Atmosfera celor mai marcanti ani din istoria recenta a Romaniei va fi recreata in detaliu prin decoruri speciale la ,,We Love Retro" - 90's edition"

  anunta organizatorii.

  Biletele Standard presale se mai pot achizitiona pana sambata, 17 octombrie, la pretul de 60 lei in loc de 80 lei, in limita stocului disponibil.

  Un bilet Golden Circle costa 99 de lei (stoc limitat), iar cele VIP 200 de lei(stoc limitat).

  Mai multe detalii gasiti pe transylvaniamusicevent.ro.
  Ichim Vasilica
  The post ,,We Love Retro!" la Cluj-Napoca, cu Lou Bega, La Bouche, Down Low, Captain Jack si Bomfunk MC's appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • La multi ani, Oradea!


  [2015-10-12]
  Oradea se pregateste sa-si imbrace astazi, 12 octombrie, straiele de sarbatoare, pentru a marca alaturi de oradeni Ziua Orasului. Oradenii vor sarbatori atat data de 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaratia de independenta a romanilor din Transilvania, in casa avocatului Aurel Lazar din Oradea, declaratie care a stat la baza Marii Adunari […]
  The post La multi ani, Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Oradea se pregateste sa-si imbrace astazi, 12 octombrie, straiele de sarbatoare, pentru a marca alaturi de oradeni Ziua Orasului.
  Oradenii vor sarbatori atat data de 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaratia de independenta a romanilor din Transilvania, in casa avocatului Aurel Lazar din Oradea, declaratie care a stat la baza Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, dar si data de 12 octombrie 1944 cand orasul Oradea a fost eliberat de sub regimul horthyst, de catre trupele romane si ruse, cu numai cateva zile inainte de eliberarea ultimului oras romanesc, Carei.

  Pentru a comemora si sarbatori aceasta zi importanta, va avea loc o sedinta festiva a Consiliului Local, urmata de depuneri de coroane la Statuia Ostasului Roman si la Casa Memoriala Aurel Lazar.
  De asemenea, cu prilejul Zilei Orasului, Gradina Zoologica Oradea permite astazi accesul gratuit pentru tinerii sub 18 ani (orele 9.00-18.00).
  Ichim Vasilica
  The post La multi ani, Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oktoberfest in Parcul Industrial!


  [2015-10-09]
  Companiile din Parcul Industrial din Oradea au participat la Oktoberfest, un eveniment dedicat exclusiv celor care au investit in oras in ultimii ani. A fost o ocazie perfecta pentru firme de a socializa si a se cunoaste mai bine intr-un alt context decat cel de afaceri. Evenimentul a avut loc joi, 8 octombrie, la ora […]
  The post Oktoberfest in Parcul Industrial! appeared first on Presa Oradea.
   Companiile din Parcul Industrial din Oradea au participat la Oktoberfest, un eveniment dedicat exclusiv celor care au investit in oras in ultimii ani. A fost o ocazie perfecta pentru firme de a socializa si a se cunoaste mai bine intr-un alt context decat cel de afaceri.
  Evenimentul a avut loc joi, 8 octombrie, la ora 17.00, la sediul firmei austriece Salesianer Miettex Oradea, cea care a organizat intalnirea companiilor in cadrul Oktoberfest.

  Deschiderea evenimentului a fost facuta de reprezentantul gazdelor, Victor Ioane - CEO Salesianer Miettex, care a subliniat importanta investitiei in spalatoria industriala din Romania. Aceasta investitie este una dintre cele mai mari ale grupului de firme prezent in noua tari europene.

  In cadrul evenimentului, directorul general al Eurobusiness Parc, Delia Ungur, a laudat aceasta initiativa si spera ca interesul pentru astfel de evenimente sa creasca in viitor.

  In cadrul intalnirii s-a propus infiintarea Clubului de afaceri Eurobusiness Oradea avand ca membri managerii celor mai mari companii din Oradea. Clubul se va intalni periodic si vor fi discutate teme de interes comun, inclusiv proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane si organizarea de evenimente de responsabilitate sociala.
  Ichim Vasilica
  The post Oktoberfest in Parcul Industrial! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Luni, serbam Ziua Orasului Oradea!


  [2015-10-09]
  Oradea se pregateste sa-si imbrace luni, 12 octombrie, straiele de sarbatoare, pentru a marca alaturi de oradeni Ziua Orasului. Oradenii vor sarbatori atat data de 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaratia de independenta a romanilor din Transilvania, in casa avocatului Aurel Lazar din Oradea, declaratie care a stat la baza Marii Adunari […]
  The post Luni, serbam Ziua Orasului Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Oradea se pregateste sa-si imbrace luni, 12 octombrie, straiele de sarbatoare, pentru a marca alaturi de oradeni Ziua Orasului.
  Oradenii vor sarbatori atat data de 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaratia de independenta a romanilor din Transilvania, in casa avocatului Aurel Lazar din Oradea, declaratie care a stat la baza Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, dar si data de 12 octombrie 1944 cand orasul Oradea a fost eliberat de sub regimul horthyst, de catre trupele romane si ruse, cu numai cateva zile inainte de eliberarea ultimului oras romanesc, Carei.

  Pentru a comemora si sarbatori aceasta zi importanta, va avea loc o sedinta festiva a Consiliului Local, urmata de depuneri de coroane la Statuia Ostasului Roman si la Casa Memoriala Aurel Lazar.
  De asemenea, cu prilejul Zilei Orasului, Gradina Zoologica Oradea permite luni accesul gratuit pentru tinerii sub 18 ani (orele 9.00-18.00).
  Ichim Vasilica
  The post Luni, serbam Ziua Orasului Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress