Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru OradeaPress.
 • Expozitie inedita in Cetatea Oradea - ,,Frumusetea curajului"


  [2018-11-16]
  Fotograful Remus Toderici ii invita pe toti iubitorii de arta, vineri, 16 noiembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural, Corp B, etaj II, la vernisajul expozitiei ,,Frumusetea curajului". Expozitia este rezultatul a cinci luni de identificare si fotografiere a persoanelor diagnosticate cu cancer aflate in timpul tratamentului chimioterapeutic. Proiectul si-a […]
  The post Expozitie inedita in Cetatea Oradea – ,,Frumusetea curajului" appeared first on Presa Oradea.
   Fotograful Remus Toderici ii invita pe toti iubitorii de arta, vineri, 16 noiembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural, Corp B, etaj II, la vernisajul expozitiei ,,Frumusetea curajului".
  Expozitia este rezultatul a cinci luni de identificare si fotografiere a persoanelor diagnosticate cu cancer aflate in timpul tratamentului chimioterapeutic.
  Proiectul si-a propus, in primul rand, sa readuca incredere in puterile lor doamnelor diagnosticate cu cancer si sa le faca sa se simta frumoase in acest moment dificil al vietii lor. Aceste sedinte foto, au venit sa ilustreze frumusetea fiecareia dintre ele.
  In al doilea rand, a urmarit sa motiveze si alti pacienti oncologici si sa le demonsteze ca pot fi frumosi si optimisti, deoarece starea psihica are un factor determinant in lupta cu boala.


  ,,Nu in ultimul rand, vrem sa educam societatea civica sa nu le priveasca cu mila sau respingere deoarece aceasta etapa e trecatoare"

  sustin organizatorii.
  Parteneri in proiect: Asocitia Luptatorii Pentru Viata; Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural, Larisa Bejan (make-up) si DeFoto.
  Proiectul este finantat de catre Directia de Dezvoltare si Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judetean Bihor.

  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Impreuna, de demult


  [2018-11-13]
  Preiau porumbelul la gara - cobor scurt din Expresul 1, il smulg din mainile Tinei, urc repede inapoi. Busul a facut enorm pana aici, si mai are cam tot pe-atata pana unde trebuie s-ajung. E Ziua Mortilor, viii se calca-n picioare si-n roti, in Timisoara e o regula sa te duci cu lumina la cei […]
  The post Impreuna, de demult appeared first on Presa Oradea.
   Preiau porumbelul la gara - cobor scurt din Expresul 1, il smulg din mainile Tinei, urc repede inapoi. Busul a facut enorm pana aici, si mai are cam tot pe-atata pana unde trebuie s-ajung. E Ziua Mortilor, viii se calca-n picioare si-n roti, in Timisoara e o regula sa te duci cu lumina la cei plecati, ai tai, in ziua asta, de-i ai aici. De esti de-aici.
  Nasterea nimanui, intr-un anume loc, nu e un merit. Uneori, insa, poate fi un noroc. Eu m-am nascut aici, tatal meu s-a nascut aici, strabunica mea, la care o sa ajung indata, e ingropata aici, si era din ceea ce aveam, pe atunci, ca Banat. Sigur, s-a mai amestecat sangele, din numele nemtesti si maghiare s-a ajuns ca eu sa am un -escu [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oradea, 2-3 ani in santier. Proiecte europene de peste 80 de milioane de euro


  [2018-11-13]
  Primaria Oradea a finalizat partea de evaluare a celor mai importante proiecte ale orasului si a primit vizita in teren saptamana trecuta. Proiectele europene pentru care au fost castigate contracte de finantare ce se ridica la peste 80 milioane de euro sunt in faza de precontractare, municipalitatea estimand ca pana la sfarsitul lunii vor fi […]
  The post Oradea, 2-3 ani in santier. Proiecte europene de peste 80 de milioane de euro appeared first on Presa Oradea.
   Primaria Oradea a finalizat partea de evaluare a celor mai importante proiecte ale orasului si a primit vizita in teren saptamana trecuta. Proiectele europene pentru care au fost castigate contracte de finantare ce se ridica la peste 80 milioane de euro sunt in faza de precontractare, municipalitatea estimand ca pana la sfarsitul lunii vor fi semnate toate contractele.
  Un proiect important este coridorul de mobilitate din Piata Gojdu pana pe str. Vasile Alecsandri, care cuprinde la randul sau mai multe proiecte.
  Primul este pasajul care se va realiza intre Catedrala Ortodoxa si Casa de Cultura a Sindicatelor si datorita caruia masinile vor putea traversa aceasta piata prin subteran, piata devenind una pietonala, care va face legatura intre Cetatea Oradea si centru, asigurand totodata unda verde pentru tramvai. Valorea estimata a acestei lucrari este de 95 milioane de lei.
  Al doilea proiect vizeaza str. Vasile Alecsandri, strada care este deja finalizata, dar decontarea lucrarilor se va face pe bani europeni. Valoarea strazii este de 5,2 milioane de lei.

  A treia achizitie din acest pachet are ca obiect cumpararea a patru autobuze hibrid, a caror valoare estimata este de 10,9 milioane lei.
  In total, acest pachet de proiect se ridica la 111,2 milioane lei, care corespunde unei valori de 23,8 milioane euro inclusiv TVA. Din aceasta suma, o parte este neeligibila, aprox. 7,6 milioane lei, iar din ceea ce este eligibil, contributia Primariei este de 2%.
  Coridorul de mobilitate Piata Gojdu - Piata Cetate
  Al doilea pachet de proiecte este cel legat de coridorul de mobilitate Piata Gojdu - Piata Cetate, pachet care la randul lui cuprinde mai multe proiecte. In primul rand este vorba de pasajul subteran de la Piata Mare, estimat la 33,6 milioane de lei. Acest pasaj va face mult mai usoara traversarea intersectiei respective, traficul auto fiind dirijat in subteran, iar tramvaiul va avea asigurata astfel unda verde.
  Al doilea proiect din acest pachet este parcarea de tip Park and Ride, de 35,8 milioane lei. Aceasta parcare nu este eligibila, prin urmare va fi finantata integral din bugetul local.
  Pachetul mai cuprinde si redresarea statiei de la Blocul Cicero, al carei scop este de a asigura curentul in conditii optime pentru liniile de tramvai. Valoarea estimata a acestui proiect este de 4,6 milioane de lei.

  Ultimul proiect din acest pachet vizeaza achizitia a 6 autobuze hibrid, estimate la 16,3 milioane lei.
  In total, valoarea acestui pachet de proiecte este de 90,4 milioane lei, care corespunde unei sume de 19, 3 milioane euro, din care, pentru ca parcarea de tip Park and Ride este neeligibila, 40% va fi suportat de municipalitate. E vorba de aproximativ 40 milioane de lei.
  Dezvoltarea si prioritizarea transportului public de clatori
  Al treilea pachet important este cel legat de dezvoltarea si prioritizarea transportului public de clatori, proiect care la randul lui cuprinde mai multe subproiecte.
  Este vorba de solutia inovativa din zona Podului Dacia, care corespunde largirii Podului Dacia la 6 benzi, asigurandu-se astfel unda verde pentru tramvai pe pod. De asemenea, pachetul mai cuprinde realizarea pasajului subteran din zona Hotelului Continental catre Politie, care va asigura circulatia usoara a [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Modernizarea Pietei Ferdinand incepe din primavara lui 2019!


  [2018-11-13]
  Reabilitarea, modernizarea si refacerea Pietei Ferdinand este in linie dreapta. S-a adjudecat licitatia privind achizitionarea lucrarilor de implementare a proiectului iar din primavara Municipalitatea spera ca firmele castigatoare sa intre in paine. Ofertantul castigator este asocierea de firme formata din [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Berlin. Ziua Zidului ce nu mai e


  [2018-11-13]
  Acum 20 de ani, Conrad Schumann se spanzura intr-o livada din Bavaria. Era cel care intrase in istorie cu ,,saltul spre libertate", dand estul pe vest, dupa ce hartile incepusera sa se rescrie, conturandu-se ceea ce avea sa fie, in curand, monstruosul Zid al Berlinului. De la caderea caruia aniversam, azi, 29 de ani. Sigur, […]
  The post Berlin. Ziua Zidului ce nu mai e appeared first on Presa Oradea.
   Acum 20 de ani, Conrad Schumann se spanzura intr-o livada din Bavaria. Era cel care intrase in istorie cu ,,saltul spre libertate", dand estul pe vest, dupa ce hartile incepusera sa se rescrie, conturandu-se ceea ce avea sa fie, in curand, monstruosul Zid al Berlinului. De la caderea caruia aniversam, azi, 29 de ani.
  Sigur, istorii ale Zidului exista in multe parti. Cu asta mi-am inceput ziua de azi, urmarind filmulete, deschizand fotografii vechi, cautand relatii intre date pe cale stiam, adaugand, la cele stiute, lucruri noi. Apoi, chiar de nu este o aniversare rotunda, m-am gandit ca ar fi bine sa scriu ceva. Pentru fata unui baiat, urcat pe zid, care se apara, zambind, de jetul de apa ce se presupunea ca ar fi trebuit sa-l doboare, cu o umbrela. Zambetul acela de milioane…
  Istoria se bazeaza pe fapte mari, si ne ramane in minti prin fapte mici. Prin imagini. Prin icoane ale unor gesturi ce, rupte din context, nu ar insemna nimic. [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Eforturi pentru finalizarea podului de la Universitate pana pe 1 decembrie


  [2018-11-13]
  In cursul zilei de luni, 12 noiembrie 2018, au avut loc procedurile de montare a grinzilor de beton armat pentru podul peste paraul Peta intre Calea Armatei si strada Universitatii, urmand a fi executata cofrarea, montarea armaturii si turnarea placii de beton. Pana in prezent a fost realizata estacada metalica pentru devierea retelei de apa […]
  The post Eforturi pentru finalizarea podului de la Universitate pana pe 1 decembrie appeared first on Presa Oradea.
   In cursul zilei de luni, 12 noiembrie 2018, au avut loc procedurile de montare a grinzilor de beton armat pentru podul peste paraul Peta intre Calea Armatei si strada Universitatii, urmand a fi executata cofrarea, montarea armaturii si turnarea placii de beton.
  Pana in prezent a fost realizata estacada metalica pentru devierea retelei de apa si s-au turnat culeele. A fost, de asemenea, curatata valea, amenajarea albiei urmand a fi efectuata in ultima etapa a lucrarilor. Dupa finalizarea podului se vor efectua lucrarile privind refacerea carosabilului, a trotuarelor de legatura si a spatiilor verzi. Municipalitatea depune toate eforturile in vederea rezolvarii traficului pietonal pana la data de 1 decembrie.

  Noul pod va avea o lungime de 19,25 m si o deschidere de 18,59 m, latimea carosabilului fiind proiectata la 2×3,50 m iar cea a trotuarelor la 2×2,40 m, care va include si cate o pista de biciclete cu o latime de 1 m.
  Ordinul de incepere la partea de constructie a noului pod in locul celui vechi, care a fost demolat, s-a dat in data de 17 septembrie. Demolarea vechiului pod a fost necesara intrucat nu mai prezenta siguranta in desfasurarea traficului, fiind construit in anul 1940.

  Termenul estimat pentru finalizarea lucrarilor este 29.11.2018. In functie de evolutia lucrarilor, a conditiilor tehnologice si a conditiilor meteo, acest termen poate fi prelungit.
  Constructia podului este realizata de asocierea de firme SC Drumuri Bihor SA (lider) – SC Proexco SRL – SC Trameco SA – SC General Standard Antreprenor General SRL. Pretul contractului este de putin peste un milion de lei, fara TVA, durata de executie fiind de 4 luni.
  Ichim Vasilica
  The post Eforturi pentru finalizarea podului de la Universitate pana pe 1 decembrie appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Rezerva pentru asigurare caldurii in perioada de iarna


  [2018-11-01]
  Pentru ca in cazul unei avarii nu exista o solutie suplimentara de interventie, Primaria Oradea va face o investitie din bugetele pe care le genereaza Termoficare. Este vorba de un cazan de apa fierbinte si de un motor termic, care vor asigura atat capacitatea de functionare normala, cat si capacitatea de rezerva atunci cand temperaturile […]
  The post Rezerva pentru asigurare caldurii in perioada de iarna appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca in cazul unei avarii nu exista o solutie suplimentara de interventie, Primaria Oradea va face o investitie din bugetele pe care le genereaza Termoficare. Este vorba de un cazan de apa fierbinte si de un motor termic, care vor asigura atat capacitatea de functionare normala, cat si capacitatea de rezerva atunci cand temperaturile sunt foarte scazute sau cand apar avariii la una din actualele componente ale sistemului.
  Primarul Ilie Bolojan a prezentat joi, 25 octombrie, situatia investitiilor in reabilitarea sistemului de termoficare, dar si [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Auschwitz - Birkenau, prin lentila liceencei Baranyi T


  [2018-11-01]
  Clubul Fotografic ,,Nufarul" Oradea a pregatit pentru public si pentru turistii care viziteaza orasul, in parteneriat cu Asociatia Internationala ,,Euro Foto Art" si Muzeul Orasului Oradea – Complex Muzeal, o noua expozitie de arta fotografica in Cetatea Oradea. De aceasta data, pe simezele Galeriei de studio ,,Stefan Vilid [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Polonia suspenda procedurile de numire a judecatorilor


  [2018-11-01]
  Consiliul National Judiciar din Polonia a anuntat, marti 31.10.2018, suspendarea procedurilor de recrutare a judecatorilor Curtii Supreme de Justitie, pentru a aplica astfel o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Curtea de Justitie a UE a cerut oprirea procedurilor dupa ce Comisia Europeana a exprimat preocupare privind noile masuri referitoare la varsta de […]
  The post Polonia suspenda procedurile de numire a judecatorilor appeared first on Presa Oradea.
   Consiliul National Judiciar din Polonia a anuntat, marti 31.10.2018, suspendarea procedurilor de recrutare a judecatorilor Curtii Supreme de Justitie, pentru a aplica astfel o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
  Curtea de Justitie a UE a cerut oprirea procedurilor dupa ce Comisia Europeana a exprimat preocupare privind noile masuri referitoare la varsta de pensionare a judecatorilor instantei supreme.

  ,,Nu mai chemam pe nimeni. Nu mai facem nimic. In acest fel ne conformam deciziei UE"

  a declarat presedintele Consiliului National Judiciar din Polonia, Leszek Mazur.

  In urma cu cateva zile, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a somat tarile central si est-europene sa respecte normele statului de drept si sistemul de distribuire a imigrantilor extracomunitari, reiterand ca Uniunea Europeana ,,nu este supermarket".
  Aflat intr-un turneu in Europa Centrala si de Est, Emmanuel Macron a criticat din nou, intr-un interviu acordat unor publicatii din Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, situatia din aceste tari. Referindu-se la reformele judiciare din Polonia, Emmanuel Macron a exprimat speranta ca ,,Guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a raspunde la preocuparile Comisiei Europene si ale statelor partenere".

  ,,Respectarea deciziilor Curtii de Justitie a UE este echivalenta cu apartenenta la UE"

  a declarat Emmanuel Macron.
  The post Polonia suspenda procedurile de numire a judecatorilor appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dancila si Dragnea de rasul Europei, intr-o emisiune pe Arte (VIDEO)!


  [2018-10-25]
  Ce vedem peste tot in Romania se vede si se intelege si la nivel European. Premierul Viorica Dancila si liderul PSD Liviu Dragnea ,,colombina" si ,,bufonul" au fost subiectele emisiunii de satira ,,28Minutes" difuzata de postul TV francez Arte. Realizatorul emisiunii, Thibaut Nolte, face de obicei, cu umor si ironie acida, portretul unei personalitati ,,rele" […]
  The post Dancila si Dragnea de rasul Europei, intr-o emisiune pe Arte (VIDEO)! appeared first on Presa Oradea.
   Ce vedem peste tot in Romania se vede si se intelege si la nivel European. Premierul Viorica Dancila si liderul PSD Liviu Dragnea ,,colombina" si ,,bufonul" au fost subiectele emisiunii de satira ,,28Minutes" difuzata de postul TV francez Arte.
  Realizatorul emisiunii, Thibaut Nolte, face de obicei, cu umor si ironie acida, portretul unei personalitati ,,rele" sau ,,bune", iar, saptamana trecuta, a venit randul premierului Romaniei. Despre acesta jurnalistul se intreaba daca ar trebui sa i se puna catuse, in timpul emisiunii facand si gestul mainilor incatusate.

  Nolte a vorbit despre faptul ca Dancila vrea sa puna capat independentei justitiei si luptei anticoruptie si a facut un scurt istoric al parcursului politic al acesteia, de la un ,,consilier municipal insignifiant" care nu vorbeste engleza la eurodeputat si apoi premier, ascensiune care i-a fost facilitata de ,,fidelitatea" fata de Liviu Dragnea.
  Jurnalistul a spus ca aceasta a fost impusa presedintelui statului ca premier de ,,puternicul sef al social democratilor, condamnat, la randul lui, in 2015 pentru frauda electorala", intrebandu-se daca Dancila nu este un ,,fals" Dragnea.

  Prezentarea lui Dancila este presarata de filmulete satirice, in care apare sustinand un discurs, in care repeta replicile pe care i le spune Dragnea.

  ,,Sunt furioasa ca tara mea este sub monitorizare. Sunt tratat ca un hot. Sunt un tip cinstit. Daca as fi un mincinos, mi s-ar increti mustata"

  sunt replici pe care le repeta premierul.
  Jurnalistul francez mai spune ca ,,micile manevre ale Vioricai si ale guvernului ei" au fost criticate de magistrati, de manifestanti in strada, de Comisia Europeana si de Departamentul de stat american.


  ,,O colombina in slujba bufonilor. Tragedia dell’arte"

  incheie acesta prezentarea facuta premierului Romaniei.
  The post Dancila si Dragnea de rasul Europei, intr-o emisiune pe Arte (VIDEO)! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Redescoperiti Istoria Romaniei. Mini-documentare gratuite, pe sleau! (VIDEO)


  [2018-10-25]
  Cei care vor sa afle mai multe despre Istoria Romaniei, intr-un mod neconventional, imbogatit cu o grafica inovatoare, o pot face intrand pe canalul de YouTube al lui Vlad Pasca, un tanar profesor de la Universitatea din Bucuresti care a pus bazele proiectului ,,Istorie pe sleau". ,,Istorie pe sleau" este o platforma pe youtube/facebook dedicata […]
  The post Redescoperiti Istoria Romaniei. Mini-documentare gratuite, pe sleau! (VIDEO) appeared first on Presa Oradea.
   Cei care vor sa afle mai multe despre Istoria Romaniei, intr-un mod neconventional, imbogatit cu o grafica inovatoare, o pot face intrand pe canalul de YouTube al lui Vlad Pasca, un tanar profesor de la Universitatea din Bucuresti care a pus bazele proiectului ,,Istorie pe sleau".
  ,,Istorie pe sleau" este o platforma pe youtube/facebook dedicata istoriei Romaniei, care se adreseaza tuturor celor curiosi si dornici de a afla lucruri din trecut (ale caror efecte bantuie prezentul) dincolo de clisee si manuale. Continutul e prezentat sub forma unor mini-documentare animate, cu elemente de info si motion-graphics. Atitudinea este una relaxata, critica, pe alocuri ironica, favorizand esentialul.

  Proiectul a fost bine primit de public dar este inca la inceput. Autorul lui, brasoveanul Vlad Pasca lucreaza la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, trecand prin toate cele trei trepte de formare academica (licenta, masterat, doctorat).

  ,,Am o experienta de 10 ani in cercetarea stiintifica, timp in care cel mai mult mi-a placut in arhivele romanesti, cu emotiile unui cautator de comori.  Cred ca istoricul are si un rol social si de aceea sunt interesat sa (re)aduc experientele umane din trecut in fata societatii de azi, pentru a invata impreuna din greselile, ratacirile si iluziile generatiilor trecute si a incerca sa construim o lume mai buna in viitor"

  spune Pasca.

  Cei care vor sa ii vada minidocumentarele de 5-10 minute o pot face cautand ,,Istorie pe sleau" pe YouTube. Daca considerati ca un astfel de proiect merita continuat, il puteti ajuta pe autor pe patreon.com.
  Ichim Vasilica
  The post Redescoperiti Istoria Romaniei. Mini-documentare gratuite, pe sleau! (VIDEO) appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului!


  [2018-10-23]
  Cu ocazia finalizarii lucrarilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primariei nr. 25, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marti, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment in cadrul caruia a avut loc comemorarea Primei Rugaciuni pentru pomenirea si linistea sufleteasca a evreilor deportati din Oradea si judetul Bihor. La […]
  The post Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului! appeared first on Presa Oradea.
   Cu ocazia finalizarii lucrarilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primariei nr. 25, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marti, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment in cadrul caruia a avut loc comemorarea Primei Rugaciuni pentru pomenirea si linistea sufleteasca a evreilor deportati din Oradea si judetul Bihor.
  La inaugurarea sinagogii au participat: Felix Koppelman - presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, Dacian Palladi - city-managerul municipiului Oradea, Angela Lupsea - directorul executiv al Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Anamaria Sava - directorul adjunct al Directiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primariei Oardea, Cristian Puscas – arhitectul si proiectantul lucrarii, Beniamin Rus - patronul firmei Selina care a realizat lucrarile de reabilitare a sinagogii, episcopul orthodox Sofronie Drincec, fostul ministru de externe si fost ministru al educatiei Andrei Marga, precum si numerosi alti invitati.

  In deschiderea evenimentului, Felix Koppelman, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, si-a exprimat multumirea, recunostinta si bucuria de a se afla in Sinagoga Aachvas Rein. ,,E un moment extraordinar in viata comunitatii evreilor din Oradea si pentru municipiul Oradea faptul ca intr-un timp foarte scurt, intr-un timp record a luat viata aceasta cladire distrusa, incendiata. Azi, printr-un context fericit de imprejurari, s-a putut realiza prima intalnire atat sociala, cat si ecumenica in aceasta sinagoga de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi si lacasuri de cult care au existat inainte de razboi si unde cei 30.000 de evrei isi desfasurau activitatea", a spus Felix Koppelman.

  ,,In Oradea, evreii si comunitatea evreiasca au scris istorie. La inceputul anului 1940, Oradea avea o populatie de aproximativ 90.000 locuitori, dintre care mai bine de 30.000 erau evrei, mai bine de 33,3% din populatia orasului. Acestia au cunoscut multa suferinta, dar au conoscut si multa crestere si speranta, iar mai apoi au fost nevoiti sa emigreze.
  Cu bucurie constatam ca dupa comunitatea evreilor din Bucuresti, comunitatea evreilor din Oradea este a doua ca marime, desi numarul de 600 de persoane este mult mai mic decat al celor care au fost inregistrati dupa tristele evenimente de la inceputul anului 1940. Daca in 1940, in Oradea erau 30.000 de evrei, in anul 1946 de abia mai puteau fi numarati vreo 6.000 de evrei.
  Parte au murit pe frontul austro-ungar, parte au murit de foame, o parte s-au sinucis, o parte au incercat sa supravietuiasca, putini au reusit. Aceste lucruri nu trebuie uitate, aceste lucruri nu trebuie sa se mai intample. Motiv pentru care, dincolo de inaugurarea acestei cladiri, cred ca e mult mai important sa cunoastem istoria, sa ne-o asumam, sa o respectam si sa o sporim spre bine.  Comunitatii evreiesti, reprezentantilor sai si membrilor sai, din partea primarului Ilie Bolojan, din partea Primariei Oradea primiti intreaga noastra consideratiune, regretul pentru suferintele pe care le-ati trait in aceasta perioada si speranta ca atat cat depinde de noi, cu sprijinul si prin excelenta colaborare cu d-voastra, vom creste si vom spori impreuna"

  a spus city-managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi.
  La finalul intalnirii, singurul supravietuitor din Oradea al Holocaustului, Blum Zoltan a aprins mai multe lumanari in memoria evreilor care au pierit.
  Muzeu dedicat comunitatii evreiesti
  Directorul executiv al Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupsea a vorbit despre modul in care spatiul din sinagoga va deveni in curand un spatiu expozitional dedicat comunitatii evreilor din Oradea si victimelor Holocaustului.

  ,,In memoria celor plecati, ne dorim ca aceasta sinagoga sa devina un spatiu expozitional, un spatiu cultural. Spatiul de la mezanin va fi dedicat in exclusivitate Holocaustului si celor deportati la Auschwitz. Deja aici se lucreaza la pictarea numelor evreilor deportati, iar acest lucru va continua atat cat spatiul de aici ne va permite. Spatiul de la parter va fi tot un spatiu expozitional in care vor predomina culorile Statului Israel: alb si albastru. Speram ca cel mai probabil la inceputul lunii decembrie, in preajma sarbatorii de Sf. Nicolae, sa putem deschide sectia Muzeului dedicata istoriei si contributiei evreilor in orasul nostru"

  a precizat Angela Lupsea.
  Lucrarile de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au inceput in luna mai a acestui an si au fost finalizate saptamana trecuta, la data de 5 octombrie. Acestea au fost realizate de Primaria Oradea prin bugetul local, iar valoarea lor se ridica la cca 380.000 de lei.

  Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atat interiorul, cat si exteriorul cladirii. Asfel, lucrarile interioare au constat in: reparatii tencuiala si zugraveli, reparatii ornamente, inlocuirea usilor din lemn, reparatii ale ferestrelor, incalzire in pardoseala, pardoseala din marmura, refacerea instalatiilor electrice si a instalatiilor de iluminat, instalarea retelei IT de uz intern, montarea sistemului de supraveghere video si antiefractie, repararea acoperisului, montarea de jgheaburi si burlane.
  Reparatiile exterioare au constat in tencuieli si zugraveli la fatada si in refacerea elementelor decorative ale fatadei. In continuare, vor urma lucrarile de rafacere a gardului, lucrarile de amenajari exterioare si realizarea racordului termic.
  Ichim Vasilica
  The post Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Rusia: teste nucleare la intimidare!


  [2018-10-23]
  Armata Rusiei a efectuat joi, 11 octombrie 2018, la ordinul presedintelui Vladimir Putin, teste masive ale fortelor nucleare strategice, fiind lansate numeroase rachete din Marea Barents si din Marea Ohotsk. Conform armatei ruse, exercitiile fortelor nucleare strategice au avut loc la ordinul presedintelui si comandantului suprem Vladimir Putin. Submarine atomice ruse si bombardiere strategice au […]
  The post Rusia: teste nucleare la intimidare! appeared first on Presa Oradea.
   Armata Rusiei a efectuat joi, 11 octombrie 2018, la ordinul presedintelui Vladimir Putin, teste masive ale fortelor nucleare strategice, fiind lansate numeroase rachete din Marea Barents si din Marea Ohotsk.
  Conform armatei ruse, exercitiile fortelor nucleare strategice au avut loc la ordinul presedintelui si comandantului suprem Vladimir Putin.
  Submarine atomice ruse si bombardiere strategice au lansat rachete din Marea Barents si din Marea Ohotsk.


  ,,Rachete balistice au fost lansate din submarine, iar avioanele au testat rachete de croaziera, in zona marilor Barents si Ohotsk; la exercitii au participat si avioane strategice, care au decolat de la bazele aeriene Engels, Ukrainka si Saikovka"

  transmite Ministerul rus al Apararii. Toate rachetele au atins tintele din poligoane.

  Sistemele ruse pentru detectia armelor atomice au depistat cu succes lansarile, precizeaza armata rusa. Potrivit Ministerului Apararii de la Moscova, exercitiile, care intervin pe fondul tensiunilor cu Occidentul, au avut rolul de a testa organizarea sistemului de comanda militara de la centrul de control spre unitatile militare regionale.
  The post Rusia: teste nucleare la intimidare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Doua poduri in constructie in Oradea. Lucrarile avanseaza rapid!


  [2018-10-23]
  Noul pod peste Peta de langa Universitatea din Oradea si Podul Centenarului (peste Crisul Repede, intre strada Plevnei si strada Szigligeti Ede) incep sa prinda contur. Valoare celor doua investitii este de aproape 12,4 milioane de lei. Construire podului peste Crisul Repede a inceput pe 25 ianuarie si are termen de finalizare 12 luni. ,,Asta […]
  The post Doua poduri in constructie in Oradea. Lucrarile avanseaza rapid! appeared first on Presa Oradea.
   Noul pod peste Peta de langa Universitatea din Oradea si Podul Centenarului (peste Crisul Repede, intre strada Plevnei si strada Szigligeti Ede) incep sa prinda contur. Valoare celor doua investitii este de aproape 12,4 milioane de lei.
  Construire podului peste Crisul Repede a inceput pe 25 ianuarie si are termen de finalizare 12 luni.

  ,,Asta ar insemna undeva in 25 ianuarie 2019, dar acest pod, din cate vedeti, este intr-o stare avansata si dorim ca pana in data de 1 decembrie sa il finalizam, avand in vedere ca a primit si denumirea de Podul Centenarului"

  a spus viceprimarul Florin Birta.

  Pana in prezent au fost realizate platformele tehnologice de acces pe maluri, lucrarile de deviere a retelelor, pilotii forati pe ambele maluri, culeile pe ambele maluri, hidroizolatiile culeelor, esafodajele metalice provizorii pentru sustinerea confectiei metalice a podului, racordarea canalizarii pluviale si lucrarile la drumuri: sensuri giratorii pe ambele maluri.
  De asemenea, confectia metalica a podului (tablier, arce) este finalizata si adusa in santier, urmand a fi adusa si balustrada care va proteja pietonii si biciclistii care vor trece pe acest pod.
  Momentan se executa montajul confectiei metalice a podului (tablier, arce, trotuar), urmand a fi executat montajul tirantilor, intre arce si tablier, si a predalelor de beton armat prefabricat.

  Pretul contractului este de 11.34 de milioane de lei, fara TVA. Lungimea totala a podului va fi de 79,61 [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dancila si Dragnea de rasul Europei, intr-o emisiune pe Arte (FILM)!


  [2018-10-23]
  Ce vedem peste tot in Romania se vede si se intelege si la nivel European. Premierul Viorica Dancila si liderul PSD Liviu Dragnea ,,colombina" si ,,bufonul" au fost subiectele emisiunii de satira ,,28Minutes" difuzata de postul TV francez Arte. Realizatorul emisiunii, Thibaut Nolte, face de obicei, cu umor si ironie acida, portretul unei personalitati ,,rele" […]
  The post Dancila si Dragnea de rasul Europei, intr-o emisiune pe Arte (FILM)! appeared first on Presa Oradea.
   Ce vedem peste tot in Romania se vede si se intelege si la nivel European. Premierul Viorica Dancila si liderul PSD Liviu Dragnea ,,colombina" si ,,bufonul" au fost subiectele emisiunii de satira ,,28Minutes" difuzata de postul TV francez Arte.
  Realizatorul emisiunii, Thibaut Nolte, face de obicei, cu umor si ironie acida, portretul unei personalitati ,,rele" sau ,,bune", iar, saptamana trecuta, a venit randul premierului Romaniei. Despre acesta jurnalistul se intreaba daca ar trebui sa i se puna catuse, in timpul emisiunii facand si gestul mainilor incatusate.

  Nolte a vorbit despre faptul ca Dancila vrea sa puna capat independentei justitiei si luptei anticoruptie si a facut un scurt istoric al parcursului politic al acesteia, de la un ,,consilier municipal insignifiant" care nu vorbeste engleza la eurodeputat si apoi premier, ascensiune care i-a fost facilitata de ,,fidelitatea" fata de Liviu Dragnea.
  Jurnalistul a spus ca aceasta a fost impusa presedintelui statului ca premier de ,,puternicul sef al social democratilor, condamnat, la randul lui, in 2015 pentru frauda electorala", intrebandu-se daca Dancila nu este un ,,fals" Dragnea.

  Prezentarea lui Dancila este presarata de filmulete satirice, in care apare sustinand un discurs, in care repeta replicile pe care i le spune Dragnea.

  ,,Sunt furioasa ca tara mea este sub monitorizare. Sunt tratat ca un hot. Sunt un tip cinstit. Daca as fi un mincinos, mi s-ar increti mustata"

  sunt replici pe care le repeta premierul.
  Jurnalistul francez mai spune ca ,,micile manevre ale Vioricai si ale guvernului ei" au fost criticate de magistrati, de manifestanti in strada, de Comisia Europeana si de Departamentul de stat american.


  ,,O colombina in slujba bufonilor. Tragedia dell’arte"

  incheie acesta prezentarea facuta premierului Romaniei.
  The post Dancila si Dragnea de rasul Europei, intr-o emisiune pe Arte (FILM)! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Morometii 2 se vede mai intai la Oradea!


  [2018-10-18]
  Teatrul Regina Maria va fi luni, 29 octombrie, gazda primei proiectii a filmului Morometii 2. Cei care nu vor reusi sa isi cumpere bilete la proiectia de la ora 18.00, isi vor putea cumpara la proiectia de la ora 20.30. Ambele se vor desfasura in prezenta echipei. Pelicula readuce pe marile ecrane, dupa mai bine […]
  The post Morometii 2 se vede mai intai la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria va fi luni, 29 octombrie, gazda primei proiectii a filmului Morometii 2. Cei care nu vor reusi sa isi cumpere bilete la proiectia de la ora 18.00, isi vor putea cumpara la proiectia de la ora 20.30. Ambele se vor desfasura in prezenta echipei.
  Pelicula readuce pe marile ecrane, dupa mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiasi Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru si este semnata de Vivi Dragan Vasile, unul dintre cei mai apreciati directori de imagine din Romania.

  Morometii 2 continua povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Campia Dunarii, si-l are in prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 il gasesc pe Ilie Moromete imbatranit, dar inca in putere. Intre el si cea de-a doua sotie, Catrina, tensiunile continua, in timp ce Niculae este pus la incercare de promisiunile lumii noi, in care totul e posibil daca te inregimentezi.

  ,,E un film care se petrece intr-o perioada mai dura, mai agitata, se instaureaza un nou sistem politic, e multa ingrijorare si teama. Iar lumea aceea pe care o stiam dispare, de fapt. Asta m-a si atras la ideea unei continuari, am vrut sa duc pana la capat epopeea acestor personaje care au supravietuit pana in anii '50 colectivizarii. E un omagiu adus acestei lumi"

  declara regizorul Stere Gulea.
  Distributia reuneste cativa dintre cei mai apreciati si iubiti actori romani. In rolurile principale ii vom vedea pe Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) si Iosif Pastina (Niculae Moromete), aflat la debutul intr-un rol principal in cinema.

  Alaturi de ei apar Razvan Vasilescu (Cocosila), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moasei), Florin Zamfirescu (Tugurlan), George Mihaita (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauabei), Marian Ralea (Carcadat), Dorina Chiriac (Marioara Bazdoveica), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinara a lui Ion Caramitru (Directorul scolii).
  Filmarile pentru Morometii 2 au inceput anul trecut, in septembrie, majoritatea secventelor fiind turnate in aceeasi casa, din acelasi sat (Talpa, judetul Teleorman) in care a fost realizat si primul film in 1985. Pre-productia partii a doua a durat mai bine de un an – casa Morometilor a fost refacuta de scenograful Cristian Niculescu dupa schitele si imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Paparuz, premiata cu trofeul Gopo pentru ,,Aferim!", este creatoarea costumelor.

  Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu si Alexandra Gulea, muzica este semnata de Vasile Sirli, iar coloana sonora este gandita de aceeasi Dana Bunescu, castigatoare a 6 premii Gopo pana in prezent, pentru montaj si sunet. Machiajul si coafura sunt semnate de Dana Roseanu, Iulia Roseanu si Domnica Bodogan. Producatorii filmului sunt Oana Giurgiu si Tudor Giurgiu.
  Biletele au fost deja puse in vanzare pe Eventbook.ro. Filmul se va lansa oficial in cinematografele din tara pe 16 noiembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.
  Ichim Vasilica
  The post Morometii 2 se vede mai intai la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Rusia: teste nucleare la intimidare!


  [2018-10-13]
  Armata Rusiei a efectuat joi, 11 octombrie 2018, la ordinul presedintelui Vladimir Putin, teste masive ale fortelor nucleare strategice, fiind lansate numeroase rachete din Marea Barents si din Marea Ohotsk. Conform armatei ruse, exercitiile fortelor nucleare strategice au avut loc la ordinul presedintelui si comandantului suprem Vladimir Putin. Submarine atomice ruse si bombardiere strategice au […]
  The post Rusia: teste nucleare la intimidare! appeared first on Presa Oradea.
   Armata Rusiei a efectuat joi, 11 octombrie 2018, la ordinul presedintelui Vladimir Putin, teste masive ale fortelor nucleare strategice, fiind lansate numeroase rachete din Marea Barents si din Marea Ohotsk.
  Conform armatei ruse, exercitiile fortelor nucleare strategice au avut loc la ordinul presedintelui si comandantului suprem Vladimir Putin.
  Submarine atomice ruse si bombardiere strategice au lansat rachete din Marea Barents si din Marea Ohotsk.


  ,,Rachete balistice au fost lansate din submarine, iar avioanele au testat rachete de croaziera, in zona marilor Barents si Ohotsk; la exercitii au participat si avioane strategice, care au decolat de la bazele aeriene Engels, Ukrainka si Saikovka"

  transmite Ministerul rus al Apararii. Toate rachetele au atins tintele din poligoane.

  Sistemele ruse pentru detectia armelor atomice au depistat cu succes lansarile, precizeaza armata rusa. Potrivit Ministerului Apararii de la Moscova, exercitiile, care intervin pe fondul tensiunilor cu Occidentul, au avut rolul de a testa organizarea sistemului de comanda militara de la centrul de control spre unitatile militare regionale.
  The post Rusia: teste nucleare la intimidare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului!


  [2018-10-11]
  Cu ocazia finalizarii lucrarilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primariei nr. 25, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marti, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment in cadrul caruia a avut loc comemorarea Primei Rugaciuni pentru pomenirea si linistea sufleteasca a evreilor deportati din Oradea si judetul Bihor. La […]
  The post Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului! appeared first on Presa Oradea.
   Cu ocazia finalizarii lucrarilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primariei nr. 25, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marti, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment in cadrul caruia a avut loc comemorarea Primei Rugaciuni pentru pomenirea si linistea sufleteasca a evreilor deportati din Oradea si judetul Bihor.
  La inaugurarea sinagogii au participat: Felix Koppelman - presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, Dacian Palladi - city-managerul municipiului Oradea, Angela Lupsea - directorul executiv al Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Anamaria Sava - directorul adjunct al Directiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primariei Oardea, Cristian Puscas – arhitectul si proiectantul lucrarii, Beniamin Rus - patronul firmei Selina care a realizat lucrarile de reabilitare a sinagogii, episcopul orthodox Sofronie Drincec, fostul ministru de externe si fost ministru al educatiei Andrei Marga, precum si numerosi alti invitati.

  In deschiderea evenimentului, Felix Koppelman, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, si-a exprimat multumirea, recunostinta si bucuria de a se afla in Sinagoga Aachvas Rein. ,,E un moment extraordinar in viata comunitatii evreilor din Oradea si pentru municipiul Oradea faptul ca intr-un timp foarte scurt, intr-un timp record a luat viata aceasta cladire distrusa, incendiata. Azi, printr-un context fericit de imprejurari, s-a putut realiza prima intalnire atat sociala, cat si ecumenica in aceasta sinagoga de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi si lacasuri de cult care au existat inainte de razboi si unde cei 30.000 de evrei isi desfasurau activitatea", a spus Felix Koppelman.

  ,,In Oradea, evreii si comunitatea evreiasca au scris istorie. La inceputul anului 1940, Oradea avea o populatie de aproximativ 90.000 locuitori, dintre care mai bine de 30.000 erau evrei, mai bine de 33,3% din populatia orasului. Acestia au cunoscut multa suferinta, dar au conoscut si multa crestere si speranta, iar mai apoi au fost nevoiti sa emigreze.
  Cu bucurie constatam ca dupa comunitatea evreilor din Bucuresti, comunitatea evreilor din Oradea este a doua ca marime, desi numarul de 600 de persoane este mult mai mic decat al celor care au fost inregistrati dupa tristele evenimente de la inceputul anului 1940. Daca in 1940, in Oradea erau 30.000 de evrei, in anul 1946 de abia mai puteau fi numarati vreo 6.000 de evrei.
  Parte au murit pe frontul austro-ungar, parte au murit de foame, o parte s-au sinucis, o parte au incercat sa supravietuiasca, putini au reusit. Aceste lucruri nu trebuie uitate, aceste lucruri nu trebuie sa se mai intample. Motiv pentru care, dincolo de inaugurarea acestei cladiri, cred ca e mult mai important sa cunoastem istoria, sa ne-o asumam, sa o respectam si sa o sporim spre bine.  Comunitatii evreiesti, reprezentantilor sai si membrilor sai, din partea primarului Ilie Bolojan, din partea Primariei Oradea primiti intreaga noastra consideratiune, regretul pentru suferintele pe care le-ati trait in aceasta perioada si speranta ca atat cat depinde de noi, cu sprijinul si prin excelenta colaborare cu d-voastra, vom creste si vom spori impreuna"

  a spus city-managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi.
  La finalul intalnirii, singurul supravietuitor din Oradea al Holocaustului, Blum Zoltan a aprins mai multe lumanari in memoria evreilor care au pierit.
  Muzeu dedicat comunitatii evreiesti
  Directorul executiv al Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupsea a vorbit despre modul in care spatiul din sinagoga va deveni in curand un spatiu expozitional dedicat comunitatii evreilor din Oradea si victimelor Holocaustului.

  ,,In memoria celor plecati, ne dorim ca aceasta sinagoga sa devina un spatiu expozitional, un spatiu cultural. Spatiul de la mezanin va fi dedicat in exclusivitate Holocaustului si celor deportati la Auschwitz. Deja aici se lucreaza la pictarea numelor evreilor deportati, iar acest lucru va continua atat cat spatiul de aici ne va permite. Spatiul de la parter va fi tot un spatiu expozitional in care vor predomina culorile Statului Israel: alb si albastru. Speram ca cel mai probabil la inceputul lunii decembrie, in preajma sarbatorii de Sf. Nicolae, sa putem deschide sectia Muzeului dedicata istoriei si contributiei evreilor in orasul nostru"

  a precizat Angela Lupsea.
  Lucrarile de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au inceput in luna mai a acestui an si au fost finalizate saptamana trecuta, la data de 5 octombrie. Acestea au fost realizate de Primaria Oradea prin bugetul local, iar valoarea lor se ridica la cca 380.000 de lei.

  Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atat interiorul, cat si exteriorul cladirii. Asfel, lucrarile interioare au constat in: reparatii tencuiala si zugraveli, reparatii ornamente, inlocuirea usilor din lemn, reparatii ale ferestrelor, incalzire in pardoseala, pardoseala din marmura, refacerea instalatiilor electrice si a instalatiilor de iluminat, instalarea retelei IT de uz intern, montarea sistemului de supraveghere video si antiefractie, repararea acoperisului, montarea de jgheaburi si burlane.
  Reparatiile exterioare au constat in tencuieli si zugraveli la fatada si in refacerea elementelor decorative ale fatadei. In continuare, vor urma lucrarile de rafacere a gardului, lucrarile de amenajari exterioare si realizarea racordului termic.
  Ichim Vasilica
  The post Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oana Lianu, concert de jazz-caf


  [2018-10-09]
  Artista Oana Lianu a cantat pentru prima data, intr-un concert inedit de jazz-caf [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Tu ce ai fi facut cu palatul episcopal?


  [2018-10-09]
  Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a ars in 25 august 2018. (Sigur, nu tot, dar o spunem mai simplu asa). [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Teatrul Arcadia, premiat la Festivalul International de Animatie din Timisoara!


  [2018-10-09]
  Teatrul Arcadia a participat, saptamana trecuta, la cea de a III-a editie a Festivalului International de Animatie ,,Sub bagheta lui Merlin", Timisoara 2018, cu productia artistica Cenusareasa. Spectacolul s-a bucurat de aprecierea publicului, dar si a juriului care i-a oferit scenografei Oana Cernea Premiul pentru Costume. Teatrul Arcadia a onorat miercuri, 4 octombrie, invitatia de […]
  The post Teatrul Arcadia, premiat la Festivalul International de Animatie din Timisoara! appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Arcadia a participat, saptamana trecuta, la cea de a III-a editie a Festivalului International de Animatie ,,Sub bagheta lui Merlin", Timisoara 2018, cu productia artistica Cenusareasa. Spectacolul s-a bucurat de aprecierea publicului, dar si a juriului care i-a oferit scenografei Oana Cernea Premiul pentru Costume.
  Teatrul Arcadia a onorat miercuri, 4 octombrie, invitatia de a participa la cea de a III-a editie a Festivalului International ,,Sub Bagheta Lui Merlin", festival desfasurat in Timisoara si organizat de Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin. In cadrul evenimentului, trupa Arcadia a participat cu spectacolul Cenusareasa, una dintre cele mai indragite si apreciate productii artistice oradene pentru copii din ultimii ani.

  Prezenta Arcadiei pe scena festivalului nu a trecut neobservata, trupa oradeana bucurandu-se de entuziasmul publicului dar si de aprecierea juriului. Astfel, spectacolul s-a intors acasa cu un binemeritat premiu: Premiul pentru Costume, acordat ,,Ex Aequoe" scenografei oradence Oana Cernea, pentru spectacolul Cenusareasa, si scenografului Mihai Androne (Teatrul Imaginario Ploiesti), pentru costumele din spectacolul Vrajitorul din Oz.
  Premiul este cu atat mai important cu cat teatrul oradean a fost prezent in festival alaturi de alte 16 prestigioase teatre din din Romania, Italia, Ungaria si Republica Moldova.
  Spectacolul Cenusareasa a avut premiera in aprilie 2017 si s-a bucurat de aprecierea publicului oradean, dar si de aprecierea publicului de specialitate, fiind invitat si in Festivalul International al Teatrelor de Papusi si Marionete Puck , editia a XVI-a - Cluj Napoca, octombrie, 2017.

  Spectacolul a fost pus in scena de regizoarea Adela Moldovan, cea care semneaza si dramaturgia, si ii are in distributie pe actorii: Consuela Egyed, Alexandru Pop, Andrei Fazecas, Florin Stan, Zentania Lupse, Armanca Serac, Florian Silaghi si Igor Lungu. Scenografia spectacolului a fost realizata de Eustatiu Gregorian, costumele de Oana Cernea, iar muzica de Ladislau Luptovits.
  Ichim Vasilica
  The post Teatrul Arcadia, premiat la Festivalul International de Animatie din Timisoara! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oana Lianu, concert de jazz-caf


  [2018-10-05]
  Artista Oana Lianu a cantat pentru prima data, intr-un concert inedit de jazz-caf [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Toamna Oradeana 2018: concerte, street food, teatru stradal, fun zone. PROGRAM


  [2018-10-05]
  Oradea se pregateste de sarbatoare. In perioada 4-7 octombrie, in Cetatea Oradea si pe Pietonala Vasile Alecsandri oradenii si turistii sunt invitati la o noua editie a Toamnei Oradene, eveniment care va fi presarat cu concerte, street food si teatru stradal, si in care copiii vor avea o zona de joaca doar a lor. Editia […]
  The post Toamna Oradeana 2018: concerte, street food, teatru stradal, fun zone. PROGRAM appeared first on Presa Oradea.
   Oradea se pregateste de sarbatoare. In perioada 4-7 octombrie, in Cetatea Oradea si pe Pietonala Vasile Alecsandri oradenii si turistii sunt invitati la o noua editie a Toamnei Oradene, eveniment care va fi presarat cu concerte, street food si teatru stradal, si in care copiii vor avea o zona de joaca doar a lor.
  Editia din acest an aduce in fata oradenilor nume consacrate din lumea muzicala autohtona. Fie ca sunt fani Carla's Dreams, ca iubesc hiturile Holograf sau vor sa danseze pe ritmul celor de la Suie Paparude, oradenii se vor bucura de o diversitate de stiluri muzicale la cele 9 concerte in aer liber din Cetatea Oradea. Pe lista sunt artisti si trupe precum: Carla's Dreams, Irina Rimes, Holograf, Antonia, Elena Gheorghe, Suie Paparude, Macanache, Damian Draghici&Brothers si Vanotek&Quartet.

  Cum orice festival are nevoie de savoare, Toamna Oradeana aduna cei mai renumiti si harnici bucatari din Oradea si din Romania. Peste 20 de standuri cu preparate care mai de care mai apetisante si gustoase asteapta sa fie incercate. De la Famous Waffles, Hotdog secuiesc, Noodle Pack si Eat It, pana Raclette, Ograda, Meatic si Burger Family, fiecare gurmand isi va putea gasi preparatul preferat. Vor fi prezenti si cei de la Rewine, cu sortimente alese de vin si Taverna Racilor, cu un meniu apetisant, cu raci, scoici, creveti, caracatita, rapane, midii, paella, si multe alte preparate delicioase.
  Standurile cu bunatati vor fi amplasate in curtea Palatului Princiar al Cetatii, impreuna cu doua zone de bar, iar in curtea principala a Cetatii se vor gasi alte patru zone de bar.

  Pe langa muzica buna si mancare copioasa, Toamna Oradeana aduce 4 zile pline de distractie in Cetatea Oradea. Punctul principal de atractie a zonei FUN va fi parcul de distractii compus din doua caruseluri si un trenulet electric. Totodata, cei mici isi vor putea testa si exersa abilitatile creative in cadrul festivalului, participand la ateliere ingenioase, sau se vor bucura de jocuri, baloane cu heliu si sesiuni de pictura pe fata. Vor fi alaturi si cei mai buni prieteni ai copiilor, Prietenii Veseliei, dar si Lutelierul cu o doza zdravana de culoare si bucurie.
  La standul Butic de Toamna participantii vor putea cumpara articole vestimentare si de mobilier sub semnaturile unor designeri oradeni precum [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • ,,Contabilul" mafiei italiene, arestat la Oradea


  [2018-10-05]
  Vito Bigione, unul dintre cei mai cautati mafioti italieni, urmarit international, condamnat la 15 ani pentru trafic international de droguri de mare risc, a fost depistat de politistii bihoreni si arestat joi, 4 octombrie, in Oradea. Politistii Compartimentului Urmariri - Serviciul de Investigatii Criminale impreuna cu luptatorii Serviciului pentru Actiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de […]
  The post ,,Contabilul" mafiei italiene, arestat la Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Vito Bigione, unul dintre cei mai cautati mafioti italieni, urmarit international, condamnat la 15 ani pentru trafic international de droguri de mare risc, a fost depistat de politistii bihoreni si arestat joi, 4 octombrie, in Oradea.
  Politistii Compartimentului Urmariri - Serviciul de Investigatii Criminale impreuna cu luptatorii Serviciului pentru Actiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bihor, sub coordonarea Serviciului Urmariri al Directiei de Investigatii Criminale – IGPR, in cooperare cu politisti din cadrul Politiei Italiene, in baza unui Mandat European de Arestare si a unui ordin european de ancheta, au depistat pe raza municipiului Oradea un barbat, de 66 de ani, din Italia, urmarit international.
  Autoritatile din Italia au emis pe numele acestuia un Mandat European de Arestare, barbatul fiind condamnat de autoritatile italiene la o pedeapsa de 15 ani de inchisoare in regim de detentie, pentru comiterea infractiunii de trafic international de droguri de mare risc.

  Pentru depistarea barbatului, politistii bihoreni au beneficiat de date si informatii suplimentare, obtinute prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala - Inspectoratul General al Politiei Romane.

  ,,Acesta a fost prezentat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, care a emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentat la Curtea de Apel Oradea, in vederea luarii masurilor ce se impun. Barbatul a fost incarcerat in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al Inspectoratului de Politie Judetean Bihor"

  se afirma in comunicatul IPJ Bihor.
  In activitatile desfasurate, politistii de investigatii criminale bihoreni au beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si de suportul autoritatilor italiene.
  Ichim Vasilica
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Weekend cu bunatati. O noua editie Sarbatoarea Recoltei! (PROGRAM)


  [2018-09-27]
  Si in acest weekend oradenii vor avea ce face. Editia 2018 a Sarbatorii Recoltei propune trei zile dedicate belsugului toamnei, traditiilor si obiceiurilor, dar si concerte cu artisti in voga si un spectacol folcloric In Memoriam Florica Duma. Producatori autohtoni ii asteapta pe vizitatori cu recolta din acest an, cu produse care mai de care […]
  The post Weekend cu bunatati. O noua editie Sarbatoarea Recoltei! (PROGRAM) appeared first on Presa Oradea.
   Si in acest weekend oradenii vor avea ce face. Editia 2018 a Sarbatorii Recoltei propune trei zile dedicate belsugului toamnei, traditiilor si obiceiurilor, dar si concerte cu artisti in voga si un spectacol folcloric In Memoriam Florica Duma.
  Producatori autohtoni ii asteapta pe vizitatori cu recolta din acest an, cu produse care mai de care mai gustoase si mai apetisante. De la fructe si legume, pana la traditionala zacusca sau preparate din miere de albine. De vineri pana duminica, intre orele 11.00 si 20.00, fiecare producator participant va incerca sa prezinte vizitatorilor valoarea produselor agroalimentare si traditionale din zona.

  Mai mult, in toate cele 3 zile de eveniment vor fi concerte LIVE la scena mare din Cetate. Vineri, de la ora 20.00, pe scena vor urca membrii trupei Ad Libitum Voices, unul dintre primele grupuri vocale din Romania ce adopta stilul pop opera. Sambata va urma Lidia Buble, una dintre cele mai in voga soliste din Romania, care va urca pe scena tot de la ora 20.00.
  Ziua de duminica va fi una speciala, care se va incheia in ton festiv cu un spectacol folcloric In Memoriam Florica Duma. Incepand cu ora 19:00, pe scena din Cetate vor urca Grigore Lese, Laura Lavric, Angela Buciu, Stana Stepanescu, Corina Szatmari, Otilia Haragos, Felicia Costin, Cornelia Covaciu si Luminita Tomuta, acompaniati de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crisana.
  Cu mic si mare
  Programul cuprinde si workshop-uri tematice. Scopul acestora este de a identifica posibilitati de colaborare intre producatorii agroalimentari locali si unitati din industria ospitalitatii (restaurante, unitati de alimentatie publica), precum si cel de a sustine comercializarea fructelor in regiunea Crisana.

  Astfel, workshop-ul ,,Oportunitati privind colaborarea dintre producatorii agroalimentari locali si industria ospitalitatii: prezent si perspective", va avea lorc vineri, de la ora 18:00 in corpul I al Cetatii Oradea, la etajul 1, iar workshop-ul ,,Livezi superintensive si arbusti fructiferi: oportunitati pentru finantarea si valorificarea fructelor", va avea loc sambata, 22 septembrie, in Corpul I, la etajul 1, incepand cu ora 10:00. Locurile la aceste workshop-uri sunt limitate, fiind necesara o inscriere prealabila.
  Cei mici vor avea si ei parte de distractie pe parcursul celor 3 zile. Acestia se vor putea bucura de tobogane si trambuline, si se vor distra construind un cos [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Turneu Worldwired, Metallica, 2019. Unde preferati sa vedeti concertul, la Viena sau Bucuresti?


  [2018-09-27]
  Legendara trupa Metallica revine la Bucuresti in turneul Worldwired, intr-un concert senzational ce va avea loc pe 14 august 2019, pe Arena Nationala. Biletele se pun in vanzare vineri, 28 septembrie, la ora 10:00. In deschidere vor canta trupele Ghost si Bokassa. Pentru iubitorii muzicii rock din Nord-Vestul tarii o destinatie mai avantajoasa, din mai […]
  The post Turneu Worldwired, Metallica, 2019. Unde preferati sa vedeti concertul, la Viena sau Bucuresti? appeared first on Presa Oradea.
   Legendara trupa Metallica revine la Bucuresti in turneul Worldwired, intr-un concert senzational ce va avea loc pe 14 august 2019, pe Arena Nationala. Biletele se pun in vanzare vineri, 28 septembrie, la ora 10:00. In deschidere vor canta trupele Ghost si Bokassa. Pentru iubitorii muzicii rock din Nord-Vestul tarii o destinatie mai avantajoasa, din mai multe puncte de vedere (distanta, calitatea drumurilor), ar fi Viena, unde trupa va concerta la doar doua zile dupa show-ul de la Bucuresti.
  Dupa seria de concerte indoor din 2017 – 2018 ce a depasit recorduri in 29 de locuri de pe tot continentul, Metallica revine in Europa si Marea Britanie cu 25 de show-uri programate in peste 20 de tari. Debutand pe 1 mai 2019 in Lisabona, turneul include orase in care Metallica nu a mai concertat de multi ani, printre care Milano, Zurich, Dublin, Bruxelles (pentru prima oara din 1988), Berlin, Moscova, Varsovia, Bucuresti, Gothenburg, si chiar orase cu show-uri in premiera, cum ar fi Trondheim (Norvegia), H [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Noaptea Cercetatorilor Europeni 2018 la Oradea


  [2018-09-27]
  Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori iti dau intalnire pentru a lua parte la experimente inedite, conferinte captivante si concursuri cu premii atragatoare, vineri, 28 septembrie 2018, in cadrul Noptii Cercetatorilor, in Sala Polivalenta a Universitatii din Oradea. Participantii vor putea lua parte la un Visiting Tour de la orele 18.00 si 19.00, avand, cu aceasta […]
  The post Noaptea Cercetatorilor Europeni 2018 la Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori iti dau intalnire pentru a lua parte la experimente inedite, conferinte captivante si concursuri cu premii atragatoare, vineri, 28 septembrie 2018, in cadrul Noptii Cercetatorilor, in Sala Polivalenta a Universitatii din Oradea.
  Participantii vor putea lua parte la un Visiting Tour de la orele 18.00 si 19.00, avand, cu aceasta ocazie, sansa de a vedea trei dintre cele mai moderne infrastructuri de cercetare de la Universitatea din Oradea.
  De asemenea participantii se vor putea bucura si de Zona SciFUN. Aceasta este dedicata stiintei interactive, zona experimentelor distractive legate de stiinta, zona unde descoperi explorand stiinta prin activitati captivante, jocuri scifun. Participantii vor experimenta si isi vor testa inclinatiile spre stiinta.

  Evenimentul va avea loc la Sala Polivalenta - Campus UO, intre orele 17:00-22:00
  Noaptea Cercetatorilor Europeni face parte din seria de evenimente finantate de catre Comisia Europeana prin Programul Cadru de Cercetare si Inovare H2020, actiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA) si isi propune sa arate publicului ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.
  Prima editie a avut loc in 2005, iar de atunci si pana in prezent evenimentul a atras peste 1,1 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetatorilor ofera oamenilor de stiinta posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea stiintei si oamenii din spatele experimentelor inedite.

  Proiectul se adreseaza mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o gama larga de activitati stiintifice si educationale. Editia din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori in Romania. Pe termen lung evenimentul atrage noile generatii catre munca de cercetare si activare profesionala in acest domeniu, in interiorul Uniunii Europene si creste respectul publicului larg fata de munca nevazuta a cercetatorilor.
  Mai multe informatii gasiti pe noapteacercetatorilor.eu
  Ichim Vasilica
  The post Noaptea Cercetatorilor Europeni 2018 la Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mai crezi si acum ca votul tau nu conteaza?


  [2018-09-19]
  Acum, cand niste ,,oameni in alb" au venit la tine in curte si ti-au omorat porcul promitandu-ti bani la sfantu’ asteapta, cand ai vazut cu ochii tai, oameni nevinovati, loviti cu bestialitate si gazati de jandarmii aflati sub ordinea MAI, condus de mana dreapta a lui Dragnea, Carmen Dan (PSD), acum, mai crezi ca votul […]
  The post Mai crezi si acum ca votul tau nu conteaza? appeared first on Presa Oradea.
   Acum, cand niste ,,oameni in alb" au venit la tine in curte si ti-au omorat porcul promitandu-ti bani la sfantu’ asteapta, cand ai vazut cu ochii tai, oameni nevinovati, loviti cu bestialitate si gazati de jandarmii aflati sub ordinea MAI, condus de mana dreapta a lui Dragnea, Carmen Dan (PSD), acum, mai crezi ca votul tau nu conteaza?
  Despre vot sunt cateva maxime care pe oamenii inteligenti ii motiveaza. Prima este afirmatia lui Aristotel care spunea ca cei care nu voteaza vor ajunge negresit sa fie condusi de oameni mai prosti ca ei. Alta este cea care spune ca ,,Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic" (Edmund Burke). Cea mai noua afirmatie auzita in legatura cu a merge la vot, desi nu se poate compara ca anvergura cu cele doua mentionate anterior, este cea a politicianului american John McCain: ,,Chiar cand nu votezi, sa stii ca votezi! Pentru ca daca eu votez si tu nu, votul meu se pune dublu!".

  Daca genul acesta de rationamente, poate prea subtile pentru o categorie, trebuie sa recunoastem, destul de mare de romani, nu sunt suficiente, poate ce se intampla in ultimul an in Romania, ii va motiva. Iau ca exemplu doar doua evenimente petrecute de curand: pesta porcina si incidentele din 10 august.
  Potrivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina africana evolua, in septembrie 2018, in 11 judete, 190 de localitati, cu un numar total de 826 de focare si 46 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala. Pentru baietii cu diplomat care plimba stampile pe la diverse birouri si si-au facut facultatea la 40 de ani, acestea sunt niste cifre. Pentru zeci de mii de familii din Romania, aceasta situatie este mai mult decat tragica si va duce la convulsii sociale severe. Sunt mii de gospodarii in fiecare judet care depind de aceste animale. Oamenii nu vor avea ce pune pe masa de sarbatori, nu vor mai avea ce vinde sau de unde cumpara, de unde face rost de banii necesari pentru alte lucruri importante in gospodarie.

  De ce s-a ajuns la asta? Pentru ca avem un guvern incompetent. Un analfabet functional ministru, coordonat de un premier de acelasi calibru si de niste papusari preocupati doar sa scape de puscarie. Toate acestea puteau fi evitate si toata aceasta drama nationala putea fi anulata daca se luau masuri rapide si se aplica un plan de contingenta pentru raspandirea virusului, asa cum s-a facut pe vremea guvernului Ciolos. Sau daca se actiona, in 2017, cand Comisia Europeana a oferit un raport cu recomandari dupa aparitia primului focar de pesta porcina. Daca in locul unui partid preocupat sa-si scape liderii si baronii din teritoriu din puscarie ar fi fost ales un guvern cu oameni competenti, poate ca nu ar mai fi venit ,,extraterestii" in alb sa va ia porcul din curte. Pentru ca, da, votul conteaza!
  Sa luam ce-a de-a doua situatie. Pe 10 august 2018, jandarmii au intervenit in forta, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoriei din Bucuresti, pentru a dispersa protestatarii, majoritatea din diaspora, aflati in fata sediului Executivului. Peste 400 de persoane, printre care 35 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale din partea echipajelor SMURD. Dintre aceste persoane, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme. Au fost facute peste 770 de plangeri la Parchetul General, impotriva modului in care au actionat jandarmii, televiziune manipulatoare ale PSD-ului prezentand, in mod exagerat, cazul unei jandarmerite ajunsa la spital, desi fusese aparata chiar de protestatari.

  Cum ar veni, jandarmul, pretegatit sa gazeze si sa bata oameni, era o vicmina iar cele 400 de persoane care venisera sa protesteze pasnic (nu sa bata oameni) nu existasera. Jandarmeria a mers pe acelasi sofism ,,ad misericordiam" (apel la mila) mintind ca janramerita ar putea merge in scaun cu rotile (desi stiau ca nu va fi asa) sperand sa atraga atentia de la interventia brutala si disproportionata asupra unor oameni, cei mai multi dintre ei, pasnici. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan s-a spalat pe maini spunand ca prefectul Bucurestiului Speranta Cliseru a dat ordin pentru interventia brutala, aceasta din urma a spus ca la 12.00 cand a semnat hartia, deja se intervenise. Pe 3 septembrie, procurorii militari au deschis un dosar penal in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu in legatura cu modul de interventie al jandarmilor in timpul protestului din 10 august.
  Ca a fost vorba de incompetenta in modul in care au intervenit jandarmii, asta este clar (specialistii au explicat ca oamenii turbulenti trebuiau izolati, ca oamenii nevinovati, unii cu mainile lasate pe langa corp nu trebuiau loviti, ca gazele nu trebuiau pulverizate la nivelul fetei etc), dar important este cine a dat ordinul si, oricum am lua-o, tot PSD este de vina. Prefectul Capitalei, ca toti prefectii din tara, este pus de PSD, ministrul de Interne, structura in subordinea careia se afla Jandarmeria, este condus de Carmen Dan, secretara de scoala generala din Teleorman propulsata in fruntea ierarhiei politice de Dragnea, Guvernul din care face parte Carmen Dan este unul PSD-ALDE, toti spun ca acolo nimic nu se face fara ordinul sefului PSD.

  Prin urmare, oricum ai vrea sa interpretezi situatia ajungi la aceeasi concluzie: PSD este responsabil de acele incidente. In plus, existau si motive serioase, pentru acest gen de manifestare. Protestele incepute cu OUG 13, impotriva guvernelui PSD-ALDE sunt si astazi la ordinea zilei. Alegerile prezidentiale au fost oarecum decise de diaspora, Iohannis castigand in fata lui Ponta, pe atunci sef al PSD-ului.
  Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a marit salarii si pensii (este drept, inghitite intr-o buna parte de cresterea preturilor, de marirea ratelor la banca) care are o crestere economica istorica, etc? Au inebunit brusc romanii de atata bine? Nu, nici vorba! Romanii au ajuns la un nivel la care nu mai pot fi cumparati atat de simplu si nu au acceptat aceasta mare mita nationala. Va dam niste bani in plus, dar lasati-ne si pe noi sa ne scoatem hotii din puscarii, sa furam in continuare.
  Toate astea s-ar mai fi intamplat daca ar fi iesit mai multi oameni la vot? Iar cei care au votat PSD, au votat pentru ca lor, sau celorlalti, oameni simpli si cinstiti, sa le ia ,,oamenii in alb" porcul din curte sau sa fie batuti cu bestialitate oameni plecati in pribegie pentru o bucata de paine mai buna, pentru simplul fapt ca vor sa aiba unde se intoarce cand tot exilul se va trermina? Ati votat pentru asta? Daca da, inseamna ca meriti tot ce vi se intampla!
  Ichim Vasilica
  The post Mai crezi si acum ca votul tau nu conteaza? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ritmuri si trairi din locuri exotice la prima editie a Ora Jazz Festival de la Oradea


  [2018-09-19]
  Timp de trei zile, oradenii care iubesc jazzul vor fi rasfatati. De vineri, 14 septembrie si pana duminica, in Sinagoga Neologa Sion se va desfasura prima editie a Ora Jazz Festival. Muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franta, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China (Taiwan) si Austria vor prezenta cele mai noi proiecte ale lor. Festivalul se […]
  The post Ritmuri si trairi din locuri exotice la prima editie a Ora Jazz Festival de la Oradea appeared first on Presa Oradea.
   
  Timp de trei zile, oradenii care iubesc jazzul vor fi rasfatati. De vineri, 14 septembrie si pana duminica, in Sinagoga Neologa Sion se va desfasura prima editie a Ora Jazz Festival. Muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franta, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China (Taiwan) si Austria vor prezenta cele mai noi proiecte ale lor.
  Festivalul se va deschide vineri, 14 septembrie, cu recitalul lui Adam Ben Ezra. Contrabasistul israelian transforma fiecare concert intr-un eveniment spectaculos: muzicii create la contrabas ii adauga o combinatie inteligenta de efecte si pedale, iar rezultatul este un concert intens, de fiecare data unic.
  Al doilea concert al serii va apartine muzicienilor germani de la Arne Jansen Trio. Liderul grupului, chitaristul Arne Jansen este detinatorul unui prestigios premiu ECHO Jazz. La Oradea va prezenta albumul ,,Nine Firmaments", ce contine piese cu atmosfera mediteraneeana, compuse intr-o calatorie prin Sudul Europei.

  Prima zi de festival se va incheia cu Bansal Trio, grupul violonistei norvegiene de origine indiana Harpreet Bansal. Trioul celebreaza 10 ani de activitate in acest an. Muzica lor este o invitatie intr-o calatorie printre lumini si umbre, seninatate, agitatie si spiritualitate in mijlocul automatismului vietii urbane.
  Sambata, 15 septembrie, va incepe cu ,,Cele 1001 de voci ale contrabasului" – recitalul solo al renumitului contrabasist francez Renaud Garcia-Fons. [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dovezi tot mai clare: Rusia este vinovata de atacul chimic de pe teritoriul Angliei!


  [2018-09-19]
  Dupa ce s-a stabilit ca arma cu care prorusii din Ucraina au doborat avionul cu 298 de oameni nevinovati, provenea din Rusia, este tot mai clar ca si atacul chimic care a avut loc pe teritoriul Angliei a fost pus la cale de oamenii lui Putin. Cea mai clara dovada o reprezinta arestarea in Olanda […]
  The post Dovezi tot mai clare: Rusia este vinovata de atacul chimic de pe teritoriul Angliei! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa ce s-a stabilit ca arma cu care prorusii din Ucraina au doborat avionul cu 298 de oameni nevinovati, provenea din Rusia, este tot mai clar ca si atacul chimic care a avut loc pe teritoriul Angliei a fost pus la cale de oamenii lui Putin. Cea mai clara dovada o reprezinta arestarea in Olanda a doi spioni rusi care planuiau sa patrunda in reteaua de calculatoare a laboratorului elvetian care analizeaza probele cazului Skripal si ancheteaza atacurile cu arme chimice atribuite regimului sirian.
  Ministerul de Externe Elvetian l-a convocat pe ambasadorul rus la Berna de trei ori in acest an, pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la operatiunile suspecte care vizeaza organizatiile cu sediul in Elvetia, inclusiv un laborator folosit pentru a testa armele chimice.

  ,,Departamentul Afacerilor Externe al Elvetiei a cerut Rusiei sa puna capat imediat activitatilor ilegale desfasurate pe teritoriul elvetian sau impotriva tintelor elvetiene"

  a afirmat duminica, 16 septembrie 2018, Ministerul de Externe elvetian printr-un comunicat.
  Doi agenti rusi, despre care se crede ca voiau sa patrunda in reteaua de calculatoare a unui laborator elvetian de investigatii privind utilizarea de arme chimice, au fost arestati in Olanda, in primavara.
  Publicatia elvetiana Tages-Anzeiger, a scris ca agentii vizau Laboratorul Spiez, o institutie guvernamentala care ancheteaza atacurile cu arme chimice atribuite regimului sirian, un aliat al Moscovei, cat si atacul neurotoxic din Marea Britanie, in urma caruia fostul spion rus Sergei Skripal si fiica sa, Iulia, au fost grav raniti.

  In momentul arestarii, cei doi rusi aveau asupra lor echipamente care sa le permita sa patrunda in reteaua de calculatoare a laboratorului, potrivit unor surse citate de cotidianul olandez NRC Handelsblad.
  Serviciul federal de Informatii din Elvetia a transmis ca

  ,,are cunostinta de cazul spionilor rusi care au fost descoperiti si inlaturati la Haga".

  O purtatoare de cuvant a declarat ca serviciul elvetian de informatii a cooperat cu partenerii olandezi si britanici, adaugand ca s-a reusit prevenirea unor ,,actiuni ilegale impotriva infrastructurii elvetiene de importanta critica".
  Marea Britanie spune ca Moscova a folosit substanta neurotoxica Noviciok pentru a incerca sa-l omoare pe fostul spion rus Serghei Skripal in orasul englez Salisbury in martie si a acuzat in absenta doi barbati rusi pentru tentativa de crima.
  Operatiunea a dus la expulzarea a doi spioni rusi, in martie. Intre timp, procurorii elvetieni au declarat ca investigheaza un atac cibernetic impotriva birourilor Agentiei Mondiale Anti-Doping.
  The post Dovezi tot mai clare: Rusia este vinovata de atacul chimic de pe teritoriul Angliei! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Un miliardar japonez va fi primul turist care va calatori in jurul... lunii


  [2018-09-19]
  Chiar daca este la inceput, omenirea a intrat intr-o noua era, cea a turismului spatial. Dupa Dennis Tito, care, in 2001, a platit 20 de milioane de dolari pentru a ajunge, cu ajutorul unei capsule rusesti Soyuz, pe Statia Spatiala Internationala, un miliardar japonez va fi primul turist care va calatori in jurul Lunii la […]
  The post Un miliardar japonez va fi primul turist care va calatori in jurul… lunii appeared first on Presa Oradea.
   Chiar daca este la inceput, omenirea a intrat intr-o noua era, cea a turismului spatial. Dupa Dennis Tito, care, in 2001, a platit 20 de milioane de dolari pentru a ajunge, cu ajutorul unei capsule rusesti Soyuz, pe Statia Spatiala Internationala, un miliardar japonez va fi primul turist care va calatori in jurul Lunii la bordul unui vehicul al companiei private de transport spatial SpaceX, alaturi de sase – opt artisti.
  Calatoria este programata pentru cel mai devreme 2023, iar Yusaku Maezawa, va fi prima persoana care va ajunge in jurul Lunii de la cea mai recenta misiune americana Apollo, care a avut loc in 1972.
  Maezawa, aflat pe locul al 18-lea in topul celor mai bogati oameni din Japonia, cu o avere de 3 miliarde de dolari, potrivit Forbes, a vorbit despre aceasta calatorie ca despre un vis implinit al copilariei sale.

  Una dintre cele mai mari pasiuni ale lui Maezawa este sa colectioneze opere de arta moderna, iar, anul trecut, a anuntat ca a cumparat o capodopera de Jean-Michel Basquiat pentru 110,5 milioane de dolari.
  Dragostea pentru arta l-a determinat sa decida sa ia cu el in aceasta calatorie mai multi artisti, a spus acesta intr-o conferinta de presa care a avut loc luni, 17 septembrie 2018, la sediul si fabrica de rachete ale companiei SpaceX din Hawthorne, California. Artistii vor fi rugati sa creeze ceva dupa ce se intorc din calatorie, iar operele de arta vor fi surse de inspiratie pentru restul oamenilor, a mai spus miliardarul japonez.
  Pana in prezent, doar americanii au trecut de orbita Terrei. 24 de astronauti ai NASA au calatorit spre Luna in timpul misiunilor Apollo, in anii 1960 – 1970. 12 dintre acestia au si pasit pe satelitul Terrei.
  Primul turist spatial din istorie a fost omul de afaceri american Dennis Tito, care, in 2001, a platit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a ajunge, cu ajutorul unei capsule rusesti Soyuz, pe Statia Spatiala Internationala.
  ,,Este periculos, sa fie clar. Nu este o plimbare in parc"
  Elon Musk, CEO al SpaceX, l-a descris pe Maezawa drept ,,cel mai curajos si mai aventuros" om si s-a declarat onorat ca acesta a apelat la serviciile companiei sale.

  Musk a mai spus ca aceasta calatorie va fi gratuita pentru artistii care il vor insoti pe Maezawa in spatiu.

  ,,Este periculos, sa fie clar. Nu este o plimbare in parc"

  a avertizat Musk, care a adaugat ca este posibil sa mearga si el in aceasta calatorie.
  Turistii vor calatori la bordul unei rachete Big Falcon, care nu va fi gata pentru un zbor cu echipaj uman mai devreme de cinci ani. Proiectul pentru aceasta racheta a fost anuntat in 2016, fiind descrisa drept cea mai puternica racheta din istorie, mai puternica decat Saturn V Moon folosita in misiunile Apollo in urma cu cinci decenii. Anul trecut, Musk a spus ca racheta va avea un zbor de testare spre Marte in 2022, urmat de unul cu echipaj uman spre planeta rosie in 2024.
  Racheta – ale carei costuri se ridica la aproximativ 5 miliarde de dolari -, lunga de 118 metri, are o componenta care include motoarele si sistemele de alimentare cu carburant si o alta cu vehiculul ce transporta echipajul.

  Si alte companii, precum Virgin Galactic, infiintata de miliardarul britanic Richard Branson, si Blue Origin, a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, lucreaza la sisteme care ar putea transporta in spatiu turisti. Lor li se alatura companii din Rusia si China.
  Pentru anul viitor, SpaceX – care a primit miliarde de dolari de la NASA pentru a transporta diverse materiale si provizii pe Statia Spatiala Internationala (ISS) si pentru a construi un vehicul pentru echipajele de astronauti – are in plan sa devina prima companie privata care va trimite oameni pe ISS.
  Pentru aceasta calatorie, omul de afaceri a platit o suma care nu a fost facuta publica.
  The post Un miliardar japonez va fi primul turist care va calatori in jurul… lunii appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati!


  [2018-09-10]
  Noul an teatral care va incepe in septembrie va fi extraordinar din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregatesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atat din dramaturgia clasica, cat si din cea contemporana, vor reveni regizori care au facut istorie la Oradea, […]
  The post Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati! appeared first on Presa Oradea.
   Noul an teatral care va incepe in septembrie va fi extraordinar din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregatesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atat din dramaturgia clasica, cat si din cea contemporana, vor reveni regizori care au facut istorie la Oradea, alaturi de unii noi.
  Stagiunea se deschide cu o noutate. Spectatorii pot consulta programul Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria care este stabilit pana in luna decembrie si isi pot achizitiona deja bilete pentru reprezentatiile pe care doresc sa le vizioneze de la Agentia Teatrului si de pe site-ul biletmaster.ro.
  In noul an teatral fiecare dintre cele trei trupe care intra in componenta Teatrului Regina Maria a pregatit surprize frumoase pentru publicul oradean.
  Prima premiera a stagiunii va avea loc duminica 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia si aduce in prim plan un regizor oradean tanar, care si-a finalizat studiile la Viena, Alexandru Weinberger-Bara. Acesta va pune in scena un text scris de unul dintre cei mai controversati scriitori suedezi ai vremii lui: ,,Domnisoara Iulia", de August Strindberg.

  Trupa Iosif Vulcan pregateste pentru luna noiembrie si o premiera la Sala Mare, un text contemporan din dramaturgia turceasca: ,,Avalansa", de Tuncer Cücenoglu. Spectacolul va fi regizat de Petru Vutcarau, regizor si actor originar din Republica Moldova, cunoscut si apreciat de publicul oradean, care se va afla la a saptea colaborare cu Teatrul Regina Maria.
  In a doua parte a stagiunii, ne vom putea bucura de inca trei premiere: un spectacol din dramaturgia clasica, regizat de Claudiu Goga, artist multi-premiat, detinator al unui premiu UNITER inca de la debut, un spectacol din dramaturgia americana contemporana, regizat de Erwin Simsensohn, un tanar director de scena, a carui activitate artistica a fost deja recompensata cu nominalizari si premii importante,
  bucurandu-se chiar de o nominalizare pentru cea mai buna regie in cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, editia 2016 si un spectacol din dramaturgia contemporana romaneasca, regizat de Radu Iacoban, al carui nume a devenit din ce in ce mai cunoscut in teatrul romanesc, conturandu-se sub o tripla eticheta, de actor, de regizor si de dramaturg.
  Pentru cei mici: ,,Ispravile lui Pacala" si ,,Cei trei muschetari"
   
  De asemenea, se va relua un proiect apreciat de publicul oradean: ,,Uciderea lui Gonzago", de Nedialko Yordanov, regizat de Petru Vutcarau la teatrul din Oradea in 2010.
  Spectatorii vor avea la dispozitie in stagiunea 2018 - 2019 patru tipuri de abonamente: de premiera, standard (adulti), pentru pensionari si pentru studenti si vor putea fi achizitionate in perioada 1 septembrie - 1 noiembrie 2018 de la Agentia Teatrului.

  Trupa Arcadia ne va incanta si anul acesta cu proiecte care se vor adresa micilor spectatori, precum ,,Regele Smoc de Barba" si ,,Apolodor, pinguinul calator", dar pregateste si alte surprize, care cu siguranta vor starni un val de entuziasm in randul publicului de toate varstele. Noutatile stagiunii vor fi doua mari spectacole, care se vor adresa in primul rand tinerilor de 12 - 13 ani: ,,Ispravile lui Pacala", in regia lui Petre Ghimbasan si ,,Cei trei muschetari", o adaptare dupa celebrul roman al lui Alexandr Dumas.
  Ansamblul Artistic Profesionist Crisana se pregateste de sarbatoare, cum altfel, decat prin spectacol: un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, prin care va reusi sa redea, prin muzica traditionala, dans si cantec, putin din ceea ce inseamna Romania.
  Biletele pentru spectacolele primei parti a stagiunii 2018 - 2019 s-au pus deja in vanzare si pot fi achizitionate de la Agentia Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. De asemenea, biletele pot fi achizitionate si cu o ora inainte de spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, puteti suna la numarul de telefon: 0372.368.475
  Ichim Vasilica
  The post Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Inceput de an scolar cu Centenarul in gand, in Bihor!


  [2018-09-10]
  94.000 de elevi si 7.000 de cadre didactice din judetul Bihor au luat parte la festivitatile de inceput de an scolar. Seful Inspectoratului Alin Novac-Iuhas a participat la evenimentul de la Liceul de Arte din Oradea, primarul Ilie Bolojan la Colegiul National ,,Emanuil Gojdu". In cifre, inceputul de an scolar arata cam asa: din cei […]
  The post Inceput de an scolar cu Centenarul in gand, in Bihor! appeared first on Presa Oradea.
   94.000 de elevi si 7.000 de cadre didactice din judetul Bihor au luat parte la festivitatile de inceput de an scolar. Seful Inspectoratului Alin Novac-Iuhas a participat la evenimentul de la Liceul de Arte din Oradea, primarul Ilie Bolojan la Colegiul National ,,Emanuil Gojdu".
  In cifre, inceputul de an scolar arata cam asa: din cei 94.000 de elevi din Bihor, la nivel prescolar, sunt in jur de 16.612 (8.640 in mediul urban si 7.972 in mediul rural). La nivel primar sunt 28.453 de elevi (14.735 in mediul urban si 13.718 in mdiul rural). In gimnazii, anul acesta vor invata 22.124 de elevi, din care 11.560 in mediul urban si 10.564 in mediul rural.

  La nivel de liceu, sunt in total 18.435 de elevi, din care in clasa a IX-a, invatamant de zi, 4.340, seral - 196, invatamant profesional - 3.193 si postliceal 1.348 (771 la buget si 577 la invatamant cu taxa). In ceea ce priveste cadrele didactice, in judetul Bihor sunt in jur de 7000 de profesori si 2.000 de persoane incadrate ca personal nedidactic.
  Iuhas, pentru prima data la Arte!
  Avizierele de la de la Liceul de Arte din Oradea au fost la mare cautare in prima zi de scoala la fostul Colegiu Tehnic ,,Constantin Brancusi", unde au fost mutati elevii si profesorii de la Liceul de Arte Oradea, pe perioada reabilitarii scolii. Pe toate holurile erau elevi si profesori cu ecusoane care le explicau noilor veniti unde le-au fost repartizate clasele. S-a lucrat intens la reabilitarea si reconditionarea lor pana in ultima saptamana de dinaintea inceperii cursurilor.
  La festivitatea tinuta in curtea interioara au participat, alaturi de conducerea scolii, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bihor, Alin Novac-Iuhas, deputatul Rozália Biró, reprezentantul Inspectoratului de Politie Judetean Bihor - Florin Capris precum si preotii Mihai Tocai (ortodox) si Barbut Petrica (romano-catolic). Evenimentul a inceput cu intonarea imnului national, cantat impecabil de corul Ariston al liceului, dirijat de Arnold Schneider.


  ,,Este pentru intaia oara cand particip la deschiderea anului scolar la Liceul de Arte si sunt foarte bucuros sa fiu aici cu dumneavoastra. Este un moment al bilantului performantelor de anul trecut, si stiu ca au fost foarte multe aici, dar si un moment in care ne putem face planuri pentru a corecta eventualele greseli. Este cu atat mai important cu cat este anul Centenarului Romaniei, un an in care trebuie sa ne aducem aminte si de cei care au muncit si s-au jertfit pentru ca noi sa avem toate aceste lucruri"

  a spus, printre altele, Alin Novac-Iuhas.
  Directoarea Mihaela Bondar le-a multumit parintilor si elevilor pentru munca depusa in anul precedent.

  ,,Merita subliniat ca anul trecut, la Bacalaureat, Liceul a avut o promovabilitate de peste 80% ceea ce inseamna ca munca noastra, a tuturor, a dat roade. Acest lucru s-a vazut si anul acesta cand concurenta la noi a fost mare si am avut foarte multe cereri de transfer. Un alt lucru care merita mentionat este faptul ca anul acesta am primit 70.000 de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare prin proiectul ROSE pentru activitati pedagogice si de sprijin, activitati extracurriculare si activitati de renovare si dotare"

  a spus directoarea Liceului de Arte Oradea.

  A urmat apoi prezentarea claselor si a dirigintilor, in aplauzele si strigatele elevilor.
  Pentru dezvoltare, cei mai importanti sunt oamenii!
  Primarul Ilie Bolojan a participat la festivitatea de deschidere de la Colegiul National ,,Emanui Gojdu", unde a vorbit despre importanta unui invatamant de calitate pentru dezvoltarea orasului Oradea, urand in numele Primariei Oradea mult succes in noul an scolar, putere de munca si rezultate bune tuturor elevilor.

  ,,Dezvoltarea orasului nostru este legata in primul rand de oameni. E adevarat ca sunt importante si infrastructura si dotarile unui oras, dar cel mai important lucru sunt oamenii. Ce talente are un oras, cat de bine sunt pregatiti oamenii unui oras, ce disciplina au, ce forta au - toate aceste lucruri sunt determinante pentru dezvoltarea orasului, iar ceea ce se intampla in scolile din Oradea in acesti ani e determinant pentru viitorul orasului nostru.
  De modul in care elevii nostri sunt pregatiti, depinde Oradea in anii urmatori. Multumesc profesorilor din Oradea pentru ceea ce fac, iar in acest caz profesorilor de la Colegiul National Emanuil Gojdu pentru ca au mentinut acest liceu la un standard ridicat de invatamant. Istoria orasului Oradea se impleteste cu cea a acestui colegiu.  Anul acesta este un an foarte important pentru Romania pentru ca se implinesc 100 de ani de la Marea Unire,  iar anul viitor va fi unul foarte important pentru Oradea, pentru ca in primavara lui 2019 se implinesc 100 de ani de administratie romaneasca, iar in toamna lui 2019 se implinesc 100 de ani de la infiintarea liceului Gojdu.
  Pentru ca una dintre primele decizii ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei a fost aceea de a infiinta scoli romanesti in marile orase din Transilvania, in octombrie 1919 s-a decis si infiintarea acestui colegiu, in care cu onoare suntem toti astazi prezenti si din zidurile caruia ne privesc 99 de ani de istorie. Va doresc de pe acum ,,La multi ani!" si mult succes elevilor de la Colegiul Emanuil Gojdu si tuturor elevilor care invata in Oradea"

  a spus primarul Ilie Bolojan.
  La randul sau, viceprimarul Florin Birta a participat la festivitatile de deschidere de la Scoala Gimnaziala ,,Oltea Doamna" si, alaturi de Prefectul Judetului Bihor, Ioan Mihaiu, la Liceul Teologic Baptist Emanuel.


  ,,Avand in vedere ca suntem in anul Centenarului, iar Centenarul a fost realizat de elitele Romaniei, avem nevoie de elite in scolile noastre, asa ca eu va doresc atat in numele meu cat si din partea Primariei Municipiului Oradea mult succes la invatatura si rezultate cat mai bune!"

  a spus viceprimarul Florin Birta.
  Ichim Vasilica
  The post Inceput de an scolar cu Centenarul in gand, in Bihor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Surprize la Festivalul International de Teatru Oradea! PROGRAM


  [2018-09-09]
  Teatrul Regina Maria, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Fundatia Culturala FITO si UNITER, organizeaza in perioada 23 - 30 septembrie a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Oradea. Ca in fiecare an, spectatorii sunt invitati sa se bucure de opt zile intensive de teatru, in care vor avea ocazia sa […]
  The post Surprize la Festivalul International de Teatru Oradea! PROGRAM appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Fundatia Culturala FITO si UNITER, organizeaza in perioada 23 - 30 septembrie a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Oradea.
  Ca in fiecare an, spectatorii sunt invitati sa se bucure de opt zile intensive de teatru, in care vor avea ocazia sa vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din intreaga tara, dar si de peste granita si doua spectacole lectura. Pe langa reprezentatiile teatrale, si aceasta editie va fi intregita de o serie de evenimente conexe, care au rolul de a prilejui crearea unor spatii de intalnire culturala cu totul speciale.
  Festivalul International de Teatru Oradea va cuprinde trei mari sectiuni: sectiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la editia cu numarul XXIV, sectiunea Spectacole Invitate – Off Concurs si o noutate a festivalului, sectiunea Cu tineri, pentru tineri - Romania dupa 100 de ani, dedicata Centenarului Marii Uniri.

  Festivalul este o manifestare culturala unica in peisajul teatral romanesc si are caracter competitiv. Anul acesta selectia a fost realizata de catre Victoria Balint - seful de birou proiecte culturale si relatii cu publicul al Teatrului Regina Maria si cuprinde 14 productii realizate atat de teatre institutionalizate, cat si de cele care provin din mediul independent. Juriul, format din cinci personalitati culturale, si anume: criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de presedinte al juriului), Elisabeta Pop si actorii Teodor Corban, Cristian Sofron si Richard Balint, vor acorda cinci premii.
  In componenta Festivalului de Teatru Scurt intra si ,,Concursul de Creatie Dramatica Dedicat Piesei Scurte", care are ca scop incurajarea dramaturgiei romanesti originale, cu precadere a teatrului scurt. In concurs au fost inscrise editia aceasta 15 texte, iar castigatorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Bors, Claudiu Groza si actorul Eugen Tugulea.
  Sectiunea Spectacole Invitate – Off Concurs este dedicata special oradenilor si aduce in fata spectatorilor productii exceptionale, care au starnit admiratie peste tot unde s-au jucat. Dintre cele opt spectacole care se incadreaza la aceasta sectiune, doua vin de departe: din Franta - Les Rois Vagabonds, cu spectacolul ,,Concerto pour deux clowns" si USA - Trap Door Theatre, cu spectacolul ,,Occidental Express".
  Concert in 2 sustinut de Ada Milea si Bobo Burlaceanu
  Sectiunea ,,Cu tineri, pentru tineri - Romania dupa 100 de ani" se incadreaza in sirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din cadrul festivalului si porneste de la principiul valorificarii importantei istorice a faurii Romaniei Mari, insa prin prisma tinerilor, a celor care reprezinta prezentul si viitorul acestei tari, care duc mai departe efortul predecesorilor de a crea o Romanie unita, independenta si bogata cultural. In cadrul acestei sectiuni au fost selectate cateva spectacole de teatru care trateaza teme sociale, punand accent pe problemele actuale sau din trecutul recent cu care s-au confruntat cu precadere tinerii.

  In completarea acestei idei, spectacolele care fac parte din Festivalul de Teatru Scurt, a carei selectie porneste de la acelasi principiu, vor fi analizate si de un juriu format din patru tineri studenti, care vin de la cele mai prestigioase facultati de teatru din tara.
  Tot in cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri se inscriu si spectacolul de poezie ,,Treptele Unirii", sustinut de actorul Emil Boroghina, urmat de un colocviu care propune discutii pe tema Centenarului si o expozitie in interiorul cladirii teatrului deschisa in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor.
  De asemenea, pe langa evenimentele destinate sarbatorii Centenarului, iubitorii de carte sunt invitati la lansarea volumului ,,Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)", scrisa de dramaturgul Mihai Ignat.
  Festivalul International de Teatru Oradea se alatura, de asemenea, eforturilor de reconstructie a Palatului Episcopiei Greco-Catolice si lanseaza campania ,,Un festival pentru Oradea - impreuna pentru o cladire, artistii sustin reconstructia Palatului Episcopiei Greco-Catolice". La spectacolele in aer liber ,,Miorita", ,,Eutopia" si ,,Concertul in 2 sustinut de Ada Milea si Bobo Burlaceanu", intrarea este libera, insa se vor amplasa urne in care spectatorii pot dona bani pentru reconstructia cladirii palatului, urmand ca suma adunata sa fie virata in conturile Episcopiei.
  Evenimentele din cadrul FITO 2018 se vor desfasura in opt spatii diverse, forand atat conventionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului si Sala Arcadia, cat si neconventionalul prin spectacolele cu publicul pe scena la Casa de Cultura a Sindicatelor, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act si scena mobila amplasata in aer liber.
  FITO, unul dintre cele mai importante evenimente culturale oradene, va reuni astfel si anul acesta nume mari ale teatrului romanesc, dintre care ii amintim pe actorii Maia Morgenstern, Emil Boroghina, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar si regizori, critici si directori de teatru.


  ,,Estimam un total de 500 de invitati. Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi: sponsorului oficial Raiffeisen Bank, partenerului oficial Holcim, sponsorilor Club Rotary Oradea, Rotary Club Oradea Art Nouveau, D&C, Mic Mobilier Trans, Lions Club, A’la Chef Catering, S.C. Congips, Farmacia 3 si tuturor partenerilor media: Revista Zile si Nopti, Cotidianul Crisana, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, Bihorstiri, Evenimente Oradea, Agerpress, Revista Yorick, Radio Romania Cultural, Ghid Local, Magic FM, Alesd Online, InfoOradea, UZP Bihor si Party Oradea.

  PROGRAMUL IL GASITI AICI
  Biletele se vor pune in vanzare incepand cu 3 septembrie la Agentia Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, puteti suna la numarul de telefon: 0372.368.475.
  Ichim Vasilica
  The post Surprize la Festivalul International de Teatru Oradea! PROGRAM appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Facebook, YouTube si Twitter vor intra in epoca ,,flower-power"!


  [2018-09-07]
  Comisia Europeana intentioneaza sa oblige Facebook, YouTube si Twitter sa identifice si sa elimine propaganda terorista si violenta extremista, neconformarea fiind urmata de amenzi. Comisarii sustin ca ,,nu au observat progrese suficiente" din partea companiilor si ca nu putem fi inactivi ,,fata de un fenomen atat de obscur si distructiv". Comisia Europeana va abandona abordarea […]
  The post Facebook, YouTube si Twitter vor intra in epoca ,,flower-power"! appeared first on Presa Oradea.
   Comisia Europeana intentioneaza sa oblige Facebook, YouTube si Twitter sa identifice si sa elimine propaganda terorista si violenta extremista, neconformarea fiind urmata de amenzi. Comisarii sustin ca ,,nu au observat progrese suficiente" din partea companiilor si ca nu putem fi inactivi ,,fata de un fenomen atat de obscur si distructiv".
  Comisia Europeana va abandona abordarea voluntara prin care companiile active pe Internet elimina mesajele, inregistrarile video si audio care au continut asociat terorismului, optand pentru reglementari mai dure, conform unui proiect legislativ care va fi prezentat in septembrie.
  Julian King, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, a declarat pentru Financial Times ca Bruxellesul ,,nu a observat progrese suficiente" din partea companiilor din domeniul tehnologiei informationale in sensul eliminarii materialelor care au continut terorist, astfel ca ,,vor fi implementate masuri mai dure pentru protejarea cetatenilor" europeni.


  ,,Nu ne putem permite sa ne relaxam sau sa fim inactivi fata de un fenomen atat de obscur si distructiv"

  a spus Julian King.
  Desi detaliile proiectului legislativ sunt inca in curs de elaborare, un oficial european de rang inalt a explicat ca probabil va fi impusa o limita de o ora pentru ca platformele online sa stearga materialele considerate de autoritati ca avand caracter terorist. Noua reglementare ar fi o premiera la nivelul Uniunii Europene, in contextul in care pana acum companiile online aveau propriile reguli si nu aveau responsabilitate juridica pentru continutul difuzat de utilizatori.
  Actiuni unitare pentru platformele on-line
   
  Julian King a explicat ca proiectul de lege, care va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European si a Consiliului UE, va contribui la clarificarea situatiei legale pentru platformele online, urmand sa se aplice tuturor website-urilor, indiferent de marime.


  ,,Diferentele de marime si resurse inseamna ca platformele au capabilitati diferite pentru a actiona impotriva continutului terorist, iar politicile lor in acest sens nu sunt mereu transparente. Aceste lucruri au ca rezultat proliferarea in continuare a continutului de acest tip pe Internet, reaparitia dupa stergere si transmiterea de la o platforma online la alta"

  a argumentat Julian King.
  Noile masuri analizate de Bruxelles pentru contracararea activitatilor extremiste intervin dupa o serie de atentate produse in ultimii doi ani in Londra, Paris si Berlin.
  Compania americana Google sustine ca peste 90% din materialele care au continut terorist sunt eliminate automat de pe platforma video YouTube, jumatate dintre inregistrari avand mai putin de zece vizualizari. La randul sau, Facebook anunta ca a eliminat cele mai multe dintre cele 1,9 milioane de materiale difuzate de retelele teroriste Stat Islamic si Al-Qaida detectate in primul trimestru al anului 2018.

  Un oficial UE a explicat ca initiativa Comisiei Europene de adoptare a unor reglementari la nivel comunitar pentru contracararea extremismului online reflecta preocuparile privind actiuni legislative unilaterale adoptate de guvernele statelor membre.
  Germania a adoptat deja o lege impotriva ,,discursurilor care instiga la ura", vizand orice tip de continut online, de la stiri false la rasism. Conform noii legislatiii germane, companiile trebuie sa elimine materialele ilegale in cel mult 24 de ore, altfel risca amenzi de pana la 50 de milioane de euro.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav avariat de incendiu, va fi transformat in Centru Cultural. Unde si cum puteti dona?


  [2018-09-07]
  In urma incendiului de sambata, 25 august, Primaria Oradea a cautat impreuna cu Episcopia Greco-Catolica solutii pentru reabilitarea cladirii, una emblematica pentru Oradea, dar si pentru redarea ei oradenilor, asa cum a fost si proiectul initial al Episcopiei, de o transforma intr-un centru cultural. Intr-o declaratie de presa comuna, a Primariei si Episcopiei, episcopul Virgil […]
  The post Palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav avariat de incendiu, va fi transformat in Centru Cultural. Unde si cum puteti dona? appeared first on Presa Oradea.
   In urma incendiului de sambata, 25 august, Primaria Oradea a cautat impreuna cu Episcopia Greco-Catolica solutii pentru reabilitarea cladirii, una emblematica pentru Oradea, dar si pentru redarea ei oradenilor, asa cum a fost si proiectul initial al Episcopiei, de o transforma intr-un centru cultural.
  Intr-o declaratie de presa comuna, a Primariei si Episcopiei, episcopul Virgil Bercea a spus ca:

  ,,Este foarte greu sa imi adun gandurile, este o drama pentru Episcopie, pentru ca e adevarat, e proprietatea noastra, dar este si o drama care s-a intamplat orasului Oradea. Dumneavoastra stiti cat de greu s-a lucrat aici, cu ce eforturi am reusit sa facem acest edificiu sa straluceasca in mijlocul orasului.  Il rog pe Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa nu ingenunchem, ci sa mergem inainte, sa putem sa il reconstruim. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am vazut multa disponibilitate din partea oradenilor, din partea intregii tari".

  Primarul Ile Bolojan a precizat ca, avand in vedere distrugerile masive pe care incendiul de sambata le-a provocat, Primaria Oradea a cautat impreuna cu Episcopia Greco-Catolica solutii pentru reabilitarea acestei cladiri emblematice, dar si pentru redarea ei oradenilor, asa cum a fost si proiectul initial al Episcopiei de o transforma intr-un centru cultural.

  ,,Am convenit sa realizam un parteneriat in urma caruia aceasta cladire, intr-un termen cat mai scurt posibil, sa fie pe de o parte reabilitata, iar pe de alta parte sa aiba o functiune publica, sa fie un centru cultural pentru oradeni. In acest sens, Primaria Oradea va urma sa ia in administrare aceasta cladire, sa parcurgem procedurile necesare pentru reabilitarea ei.  Am convenit de principiu, ca acest proces de preluare in administrare sa se faca pe 20 de ani, sa realizam impreuna etapa de colectare de fonduri in asa fel incat cei care doresc sa participe la reabilitarea acestei cladiri - si fac pe acesta cale un apel catre toti oradenii si catre toti cei care doresc sa sprijine reabilitarea acestei cladiri - sa o faca prin conturile care deja au fost anuntate de catre Episcopie.
  Avand in vedere suma mare de bani care va fi necesara, tinand cont de distrugerile mari care se vad, e foarte probabil sa fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de catre Consiliul Local Oradea, dupa ce se termina perioada de colectare"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Pentru perioada urmatoare, primarul Ilie Bolojan a estimat urmatorul parcurs: dupa finalizarea cercetarilor pe care le desfasoara Politia si Parchetul privind cauzele acestui incendiu, se va trece la prima etapa, care va consta in curatarea molozului din interior si in realizarea unei expertize de rezistenta care va arata ce trebuie facut in continuare, se va trece apoi la etapa a II-a, care presupune punerea in siguranta a cladirii pentru acesta iarna -
  lucrare care va viza acoperisul, planseele si care se va realiza in regim de urgenta. In a treia etapa, in baza unui proiect de reabilitare se va trece la reabilitarea propriu-zisa a cladirii, cu tot ce inseamna partea de interioare si toate celalalte spatii (spatii de conferinte, zona de muzeu, biblioteca), astfel incat cladirea sa fie redata oradenilor sub forma unui Centru Cultural.


  ,,Multumesc anticipat tuturor celor care si-au manifestat sprijinul, ii multumesc d-lui ministru al Culturii, George Ivascu, pentru ca a sunat duminica si ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar si celorlalte autoritati publice si companii care si-au manifestat disponibilitatea de a sustine prin fonduri sau prin alte interventii reabilitarea cladirii"

  a incheiat primarul Ilie Bolojan
  Donatii, unde, cand si cum?
  Primaria Oradea a anuntat pe 29 august ca donatiile se pot face atat in conturile deschise la Banca Transilvania de catre Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judetul Bihor (Oradea Heritage) si de catre Episcopia Greco-Catolica Oradea, cat si in numerar la obiectivele turistice din oras, la Sala ghiseelor din cadrul Primariei Oradea, la sediul Episcopiei Greco-Catolice si la toate parohiile Greco-Catolice ale Eparhiei de Oradea.

  Astfel, se vor putea face donatii la casieriile obiectivelor turistice Turnul Primariei Oradea, Sinagoga Zion si Cetatea Oradea, de marti pana duminica intre orele 10.00 - 17.00, precum si la ghiseele de incasari din cadrul Primariei Oradea, de luni pana joi intre orele 07.30 - 18.00, iar vineri intre orele 07.30 - 15.30.
  In ceea ce priveste donatiile la sediul Episcopiei Greco-Catolice de pe strada Mihai Pavel nr. 4, acestea pot fi facute de luni pana vineri intre orele 08.00-16.00, sau la toate Parohiile Greco-Catolice de pe intreg teritoriul Eparhiei din Oradea.
  Conturile deschise la banca pentru donatii in numerar sau cu ordin de plata:
  Fundatia de protejare a monumentelor istorice din judetul Bihor: pentru donatii in EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002; in USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001; in lei – RO69BTRLRONCRT0078504007. SWIFT: BTRLRO22.

  Episcopia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica de Oradea: pentru donatii in EURO - RO78BTRLEURCRT0463151401; in lei - RO31BTRLRONCRT0463151401; in USD - RO82BTRLUSDCRT0463151401; in CHF - RO57BTRLCHFCRT0463151401; in GBP - RO36BTRLGBPCRT0463151401; in HUF - RO91BTRLHUFCRT0463151401; SWIFT: BTRLRO22.
  Ichim Vasilica
  The post Palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav avariat de incendiu, va fi transformat in Centru Cultural. Unde si cum puteti dona? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Banutul vaduvei


  [2018-09-04]
  Zi de august. Dupa noapte de august, cea in care Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a ars. Este ceva de spus, acum? Eu cred ca da. Pentru toti oamenii care au asistat, inmarmuriti, ieri noapte, cum unul dintre cele mai frumoase palate ale orasului ardea. Pentru cei care vedeau ca istoria le intinde inca o […]
  The post Banutul vaduvei appeared first on Presa Oradea.
   Zi de august. Dupa noapte de august, cea in care Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a ars. Este ceva de spus, acum? Eu cred ca da. Pentru toti oamenii care au asistat, inmarmuriti, ieri noapte, cum unul dintre cele mai frumoase palate ale orasului ardea. Pentru cei care vedeau ca istoria le intinde inca o cursa. Pentru cei care au ridicat ochii la cer, intrebatori.
  Cred ca, pe lumea asta, oamenii se impart in snopi mari. Unii, putini, sunt cei care construiesc. Care sunt mortar, lucrurilor. Care incheaga, care aduc aproape. Care fac casa si pun pom. Unul dintre ei era si Demetriu Radu, episcop greco-catolic de Lugoj, apoi de Oradea.  In iunie 1905 sfintea Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Apoi sunt pastratorii, cu importanta misiune, si ei. Apoi vin distrugatorii.

  Sigur, cladirea a fost si scoala populara, si biblioteca, pe vremea hotilor. Dar a reajuns la stapanii de drept. La noii stapani. Greco-catolicii de acum. Care au avut grija sa faca astfel incat palatul sa redevina o bijuterie a coroanei. Pana cand n-au mai avut grija.

  Se putea face mai mult, pentru ca palatul acesta sa nu arda? Faptul ca acolo nu se puteau intampla prea multe, din cauza pericolelor de incendiu, se stia - si nu pomenesc aici ultima intamplare in care lucrul acesta a fost spus public, aveti google. Se putea face mai bine, dinspre pastratorii edificiului? Banuiesc, iar, ca da. Vor invata ei ceva de acum inainte? Banuiesc, cu tristete, ca nu.

  Eparhia Greco-Catolica de Oradea pare pastratoarea unui blestem, care nu se mai termina, cu ramificatii mai mari si mai mici. Si totusi, pe masura incercarii, credinciosii, desi se imputineaza, exista si sunt alaturi de Biserica, prin toate aceste incercari. Un credincios ar zice ca exact asta e logica lucrurilor, sa iti arati coerenta in incercari. Dar, dincolo de mistica, se intreaba, oare, cineva cate dintre aceste incercari puteau fi evitate? Cu putin mai multa grija, cu o patrundere mai mare in a vedea oamenii, cu o precautie mai mare fata de posibilele magarii ale sortii?

  "Pe mistic", asa "da Dumnezeu". Mi-ar fi placut sa aud, azi, in Catedrala Sf. Nicolae, o predica in care sa se explice credinciosilor greco-catolici "de ce da asa Dumnezeu", dar preotul paroh nu a facut-o. Ma tem ca "Oare Dumnezeu nu este cu noi? Cu siguranta ca este, iubiti credinciosi. El ne va da puterea, asa cum ne-a dat-o in repetate randuri, pe parcursul istoriei (…)" nu este destul. Sigur, este frumos ca a fost pomenit incendiul, in ultimul sfert de predica. Desi, probabil, un dascal de omiletica ar spune ca predica trebuie mai mult ancorata in realitate. Si ce realitate…

  Oricum, predica de azi ar fi fost util sa fie tinuta de episcopul Virgil Bercea, care sa se adreseze credinciosilor, imediat dupa incendiu, de la catedra cea mai insemnata a eparhiei. In caz ca ar fi existat deja o varianta de explicat de ce se strang si se intetesc relele asupra eparhiei. Si sunt sigura ca ar fi facut-o frumos.

  "Pe laic", lucrurile acestea se intampla. Fie ca e vorba de o neglijenta (si sper ca, in acest caz, prieteniile si aliantele din oras sa nu ascunda adevaratii vinovati), fie de un incendiu planificat (iar Oradea nu duce lipsa de piromani, chiar "prieteni" ai Eparhiei, tot prin grija sortii), fie de o aliniere nefericita a planetelor, sunt altii cei care vor da rezolutia.

  Dar cred ca mai e de spus ceva. Dincolo de  vini nu intotdeauna de trecut usor cu vederea, conducerea Eparhiei Greco-Catolice a incercat sa fie o buna pastratoare (macar) a valorilor preluate de la greco-catolicii de dinainte de 1948. Nu a reusit intotdeauna. Insa de multe poate fi acuzat episcopul Virgil Bercea, dar nu de lipsa de interes fata de biserica. Totusi, nu as vrea sa fiu in pielea lui cand/daca va avea onestitatea de a-si pune intrebarile despre ce se putea face mai bine.

  Dincolo de asta, credinciosii greco-catolici, atatia cati sunt, au, inca, un conducator care sa-i tina laolalta pentru a trece cumva si de aceasta incercare. Sigur, sentimentele de culpa e firesc sa existe - atunci cand nu poti fi nici macar un bun pastrator, devii, fara voie, distrugator. Dar exista un lucru care este, inca, o buna baza, in Eparhia Greco-Catolica de Oradea, pentru a se cladi. Coeziunea sociala. Despre credinta nu pot vorbi, nu este lumea mea, si oricum ma lasa deseori siderata constatarea ca unii una spun in predica si alta fac in viata cea de toate zilele. Insa implicarea in zona sociala a celor de aici exista.

  Exista proiecte care influenteaza Oradea, Bihorul, Salajul, zi de zi. Exista actiuni ce implica zeci de voluntari, obisnuind mai ales tinerii cu ideea ca traim prin ce dam, si ca bucuria impartita cu celalalt este cea de durata. Este munca organismului pe care il cunoastem drept "Caritas Eparhial", care hraneste, acopera, spala si mangaie pe cei in suferinta. Mari lucruri! Lucruri care leaga oamenii, atat in societate, dincolo de barierele (aparente) credintei, precum si in interiorul Bisericii Greco-Catolice.

  L-am vazut pe episcop, dincolo de timpul pe care si-l aloca (sau nu) marilor intrebari ale vietii - din care, acum, a primit inca o sarada usturatoare - servind masa saracilor Oradiei, si spaland pe jos dupa ei, ducand plase cu alimente la goapa de gunoi, celor mai putin avuti, vizitandu-i pe cei bolnavi in spitale si ajutandu-i pe cei care ii sunau la usa - chiar si pe cei care il minteau si il furau. Si nu era mereu singur - antrena cu el si pe unii din jurul lui.

  Dupa mine, acestea sunt caramizi pe care se poate construi. Prin care se pot tine oamenii laolalta, inca. Prin care se spera la un viitor. O cladire arsa nu e, totusi, un suflet ars, chiar daca inimile multora dintre noi, cei care am stat, azi sau ieri seara, in fata cladirii in flacari, s-au simtit parjolite. Cladirile se vindeca prin suflete, sufletele nu se vindeca prin mai nimic. Iar Eparhia Greco-Catolica de Oradea, in ciuda marilor incercari prin care inca trece, are, cred eu, acel suvoi de suflet care sa o faca sa mearga mai departe.

  Acum sapte ani mi-am petrecut ziua de nastere in Palatul Episcopal Greco-Catolic, pozand. In un aprilie in care lucrurile incepusera sa infloreasca – pe sub schele, pe schele, prin sali, in fosta capela episcopala, pe coridoare. Imi dorisem mult asta, o primisem aproape ca pe un cadou, atunci cand episcopul mi-a permis sa imi bifez dorinta. M-au fascinat cahlele sobelor, detaliile stucaturii vechi sau refacute, si, mai ales, candelabrul cu flori ale soarelui, prafuit, asteptand vremuri mai bune. Nu le-a mai apucat. Au ramas niste poze. Si, macar dinspre mine, cateva coperti ale cartilor mele, cu ele.

  Era ceva acolo, o senzatie ca de sanctuar din care zburasera pasarile, si ceva spunea ca nu vor mai veni vreodata, si simteai, vascoasa, tacerea. Si nu puteam sa-mi inchipui deloc cum va fi aceasta cladire, terminata. Interiorul ei. Nu cred in premonitii. Era doar incapacitatea mea de a-mi inchipui. Dar cred cu tarie ca va veni ziua cand se va reface tot. Lucrurile nu tin doar de bani, pe lumea asta, tin si de marea dorinta a oamenilor de a aseza ce li-i important. Iar, oradenilor, le este, palatul acesta.

  Deja s-au adunat voci – dincolo de cele oficiale, care se rup in figuri cu declaratii mari, legat de strangeri de bani. Voci care spun de oamenii simpli, ce vor sa vina sa dea din pensia lor, din salariul lor mai-putin-decat-colosal. Oare exista ,,oameni simpli"?… In fond, nu cred. Doar graba noastra ii face asa. Doar ochiul nostru, nedeprins sa cearna, uneori.

  Poate ca, si "pe laic", si "pe profan", credinciosii eparhiei, dar mai ales capii lor, trebuie sa invete sa vada mai bine "banutii vaduvei", cei doi banuti aruncati in cutie, spre cresterea din necazul de azi. Mai bine decat pe o suma de oameni de carton, cu faima de mariri, prin coruri ne-ingeresti, prin academii calpe, prin consilii profesorale de pupatori in fund. As da, canon, fiecarui aproape-orb de pana acum sa stea langa cutia donatiilor, o ora pe zi, si sa se uite la fetele celor care vor dona. Nu la culoarea fisicului de bani, de e verde, sau portocaliu, sau albastru. Ci la fete. Poate, si la maini.

  Mainile muncite, fetele triste si singure, de oameni trecuti cu greu prin viata, sunt cele ale persoanelor care rup o bucatica de suflet, mai usor. Ale celor care au plans in piata, ieri si azi, nu in fata plasmei de acasa, de doi metri, declarativ. Ale celor ce nu au. Cand nu ai, e mai simplu sa rupi o jumatate de farama din farama ta. Am vazut mereu asta.

  Am plecat de la Oradea cu constiinta ca va fi bine. In ciuda orbirii, a lipsei de caracter, a ipocriziei si a hotiei multora dintre personajele pe care am ajuns sa le cunosc, in ani, ce capuseaza Eparhia Greco-Catolica. Exista putere de regenerare. Candva, poate nu in timpul vietilor noastre, cladirea care azi sufera va avea iar numele lui Demetriu Radu scris undeva pe pereti. Candva. Poate si ale celor de azi.

  Au existat si oradeni (poate, pe stil nou), care au avut cuvinte mai putin frumoase de spus, legat de incendiu. Ii voi cita cu numele ,,de scena", de pe Fb. Dana Hering: ,,Nu era cladirea bisericii, era monument al orasului". ,,Pupaza Kinga Andrea: ,,Cat dramatism". Andrei Domsa: ,,O fi ceva manevra pe asigurare sau ceva interese". Alex Hadade: ,,Cata zarva pentru un incendiu, Dumnezeule".

  Poate e bine ca legiuitorii sa nu mai taie bani de la Educatie. Poate e util ca tinerii unui loc ce nu e neaparat ocol de vite sa creasca invatand mai mult despre cultura acelui loc. Despre valori. Despre coeziune sociala. As avea o intrebare (de ateu nedormit de doua zile, caruia ii pasa de cladirea asta, precum si de cum se vor strange oamenii sa se ajute, inainte de a se ruga celui pe care-l cred sus): Ati dormit bine ieri noapte? Din pacate, cred ca am si raspunsul, chiar de nu e sintagma mea: "Excelent. Ca Dumnezeu in timpul Holocaustului"… Felicitari.
  Ramona Balutescu
  The post Banutul vaduvei appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati!


  [2018-09-01]
  Noul an teatral care va incepe in septembrie va fi extraordinar din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregatesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atat din dramaturgia clasica, cat si din cea contemporana, vor reveni regizori care au facut istorie la Oradea, […]
  The post Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati! appeared first on Presa Oradea.
   Noul an teatral care va incepe in septembrie va fi extraordinar din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregatesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atat din dramaturgia clasica, cat si din cea contemporana, vor reveni regizori care au facut istorie la Oradea, alaturi de unii noi.
  Stagiunea se deschide cu o noutate. Spectatorii pot consulta programul Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria care este stabilit pana in luna decembrie si isi pot achizitiona deja bilete pentru reprezentatiile pe care doresc sa le vizioneze de la Agentia Teatrului si de pe site-ul biletmaster.ro.
  In noul an teatral fiecare dintre cele trei trupe care intra in componenta Teatrului Regina Maria a pregatit surprize frumoase pentru publicul oradean.
  Prima premiera a stagiunii va avea loc duminica 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia si aduce in prim plan un regizor oradean tanar, care si-a finalizat studiile la Viena, Alexandru Weinberger-Bara. Acesta va pune in scena un text scris de unul dintre cei mai controversati scriitori suedezi ai vremii lui: ,,Domnisoara Iulia", de August Strindberg.

  Trupa Iosif Vulcan pregateste pentru luna noiembrie si o premiera la Sala Mare, un text contemporan din dramaturgia turceasca: ,,Avalansa", de Tuncer Cücenoglu. Spectacolul va fi regizat de Petru Vutcarau, regizor si actor originar din Republica Moldova, cunoscut si apreciat de publicul oradean, care se va afla la a saptea colaborare cu Teatrul Regina Maria.
  In a doua parte a stagiunii, ne vom putea bucura de inca trei premiere: un spectacol din dramaturgia clasica, regizat de Claudiu Goga, artist multi-premiat, detinator al unui premiu UNITER inca de la debut, un spectacol din dramaturgia americana contemporana, regizat de Erwin Simsensohn, un tanar director de scena, a carui activitate artistica a fost deja recompensata cu nominalizari si premii importante,
  bucurandu-se chiar de o nominalizare pentru cea mai buna regie in cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, editia 2016 si un spectacol din dramaturgia contemporana romaneasca, regizat de Radu Iacoban, al carui nume a devenit din ce in ce mai cunoscut in teatrul romanesc, conturandu-se sub o tripla eticheta, de actor, de regizor si de dramaturg.
  Pentru cei mici: ,,Ispravile lui Pacala" si ,,Cei trei muschetari"
   
  De asemenea, se va relua un proiect apreciat de publicul oradean: ,,Uciderea lui Gonzago", de Nedialko Yordanov, regizat de Petru Vutcarau la teatrul din Oradea in 2010.
  Spectatorii vor avea la dispozitie in stagiunea 2018 - 2019 patru tipuri de abonamente: de premiera, standard (adulti), pentru pensionari si pentru studenti si vor putea fi achizitionate in perioada 1 septembrie - 1 noiembrie 2018 de la Agentia Teatrului.

  Trupa Arcadia ne va incanta si anul acesta cu proiecte care se vor adresa micilor spectatori, precum ,,Regele Smoc de Barba" si ,,Apolodor, pinguinul calator", dar pregateste si alte surprize, care cu siguranta vor starni un val de entuziasm in randul publicului de toate varstele. Noutatile stagiunii vor fi doua mari spectacole, care se vor adresa in primul rand tinerilor de 12 - 13 ani: ,,Ispravile lui Pacala", in regia lui Petre Ghimbasan si ,,Cei trei muschetari", o adaptare dupa celebrul roman al lui Alexandr Dumas.
  Ansamblul Artistic Profesionist Crisana se pregateste de sarbatoare, cum altfel, decat prin spectacol: un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, prin care va reusi sa redea, prin muzica traditionala, dans si cantec, putin din ceea ce inseamna Romania.
  Biletele pentru spectacolele primei parti a stagiunii 2018 - 2019 s-au pus deja in vanzare si pot fi achizitionate de la Agentia Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. De asemenea, biletele pot fi achizitionate si cu o ora inainte de spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, puteti suna la numarul de telefon: 0372.368.475
  Ichim Vasilica
  The post Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Surprize la Festivalul International de Teatru Oradea! PROGRAM


  [2018-08-31]
  Teatrul Regina Maria, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Fundatia Culturala FITO si UNITER, organizeaza in perioada 23 - 30 septembrie a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Oradea. Ca in fiecare an, spectatorii sunt invitati sa se bucure de opt zile intensive de teatru, in care vor avea ocazia sa […]
  The post Surprize la Festivalul International de Teatru Oradea! PROGRAM appeared first on Presa Oradea.
   Teatrul Regina Maria, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bihor, Primaria Municipiului Oradea, Fundatia Culturala FITO si UNITER, organizeaza in perioada 23 - 30 septembrie a VI-a editie a Festivalului International de Teatru Oradea.
  Ca in fiecare an, spectatorii sunt invitati sa se bucure de opt zile intensive de teatru, in care vor avea ocazia sa vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din intreaga tara, dar si de peste granita si doua spectacole lectura. Pe langa reprezentatiile teatrale, si aceasta editie va fi intregita de o serie de evenimente conexe, care au rolul de a prilejui crearea unor spatii de intalnire culturala cu totul speciale.
  Festivalul International de Teatru Oradea va cuprinde trei mari sectiuni: sectiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la editia cu numarul XXIV, sectiunea Spectacole Invitate – Off Concurs si o noutate a festivalului, sectiunea Cu tineri, pentru tineri - Romania dupa 100 de ani, dedicata Centenarului Marii Uniri.

  Festivalul este o manifestare culturala unica in peisajul teatral romanesc si are caracter competitiv. Anul acesta selectia a fost realizata de catre Victoria Balint - seful de birou proiecte culturale si relatii cu publicul al Teatrului Regina Maria si cuprinde 14 productii realizate atat de teatre institutionalizate, cat si de cele care provin din mediul independent. Juriul, format din cinci personalitati culturale, si anume: criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de presedinte al juriului), Elisabeta Pop si actorii Teodor Corban, Cristian Sofron si Richard Balint, vor acorda cinci premii.
  In componenta Festivalului de Teatru Scurt intra si ,,Concursul de Creatie Dramatica Dedicat Piesei Scurte", care are ca scop incurajarea dramaturgiei romanesti originale, cu precadere a teatrului scurt. In concurs au fost inscrise editia aceasta 15 texte, iar castigatorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Bors, Claudiu Groza si actorul Eugen Tugulea.
  Sectiunea Spectacole Invitate – Off Concurs este dedicata special oradenilor si aduce in fata spectatorilor productii exceptionale, care au starnit admiratie peste tot unde s-au jucat. Dintre cele opt spectacole care se incadreaza la aceasta sectiune, doua vin de departe: din Franta - Les Rois Vagabonds, cu spectacolul ,,Concerto pour deux clowns" si USA - Trap Door Theatre, cu spectacolul ,,Occidental Express".
  Concert in 2 sustinut de Ada Milea si Bobo Burlaceanu
  Sectiunea ,,Cu tineri, pentru tineri - Romania dupa 100 de ani" se incadreaza in sirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din cadrul festivalului si porneste de la principiul valorificarii importantei istorice a faurii Romaniei Mari, insa prin prisma tinerilor, a celor care reprezinta prezentul si viitorul acestei tari, care duc mai departe efortul predecesorilor de a crea o Romanie unita, independenta si bogata cultural. In cadrul acestei sectiuni au fost selectate cateva spectacole de teatru care trateaza teme sociale, punand accent pe problemele actuale sau din trecutul recent cu care s-au confruntat cu precadere tinerii.

  In completarea acestei idei, spectacolele care fac parte din Festivalul de Teatru Scurt, a carei selectie porneste de la acelasi principiu, vor fi analizate si de un juriu format din patru tineri studenti, care vin de la cele mai prestigioase facultati de teatru din tara.
  Tot in cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri se inscriu si spectacolul de poezie ,,Treptele Unirii", sustinut de actorul Emil Boroghina, urmat de un colocviu care propune discutii pe tema Centenarului si o expozitie in interiorul cladirii teatrului deschisa in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor.
  De asemenea, pe langa evenimentele destinate sarbatorii Centenarului, iubitorii de carte sunt invitati la lansarea volumului ,,Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)", scrisa de dramaturgul Mihai Ignat.
  Festivalul International de Teatru Oradea se alatura, de asemenea, eforturilor de reconstructie a Palatului Episcopiei Greco-Catolice si lanseaza campania ,,Un festival pentru Oradea - impreuna pentru o cladire, artistii sustin reconstructia Palatului Episcopiei Greco-Catolice". La spectacolele in aer liber ,,Miorita", ,,Eutopia" si ,,Concertul in 2 sustinut de Ada Milea si Bobo Burlaceanu", intrarea este libera, insa se vor amplasa urne in care spectatorii pot dona bani pentru reconstructia cladirii palatului, urmand ca suma adunata sa fie virata in conturile Episcopiei.
  Evenimentele din cadrul FITO 2018 se vor desfasura in opt spatii diverse, forand atat conventionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului si Sala Arcadia, cat si neconventionalul prin spectacolele cu publicul pe scena la Casa de Cultura a Sindicatelor, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act si scena mobila amplasata in aer liber.
  FITO, unul dintre cele mai importante evenimente culturale oradene, va reuni astfel si anul acesta nume mari ale teatrului romanesc, dintre care ii amintim pe actorii Maia Morgenstern, Emil Boroghina, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar si regizori, critici si directori de teatru.


  ,,Estimam un total de 500 de invitati. Multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi: sponsorului oficial Raiffeisen Bank, partenerului oficial Holcim, sponsorilor Club Rotary Oradea, Rotary Club Oradea Art Nouveau, D&C, Mic Mobilier Trans, Lions Club, A’la Chef Catering, S.C. Congips, Farmacia 3 si tuturor partenerilor media: Revista Zile si Nopti, Cotidianul Crisana, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, Bihorstiri, Evenimente Oradea, Agerpress, Revista Yorick, Radio Romania Cultural, Ghid Local, Magic FM, Alesd Online, InfoOradea, UZP Bihor si Party Oradea.

  PROGRAMUL IL GASITI AICI
  Biletele se vor pune in vanzare incepand cu 3 septembrie la Agentia Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Puteti achizitiona bilete si cu o ora inainte spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, puteti suna la numarul de telefon: 0372.368.475.
  Ichim Vasilica
  The post Surprize la Festivalul International de Teatru Oradea! PROGRAM appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Facebook, YouTube si Twitter vor intra in epoca ,,flower-power"!


  [2018-08-29]
  Comisia Europeana intentioneaza sa oblige Facebook, YouTube si Twitter sa identifice si sa elimine propaganda terorista si violenta extremista, neconformarea fiind urmata de amenzi. Comisarii sustin ca ,,nu au observat progrese suficiente" din partea companiilor si ca nu putem fi inactivi ,,fata de un fenomen atat de obscur si distructiv". Comisia Europeana va abandona abordarea […]
  The post Facebook, YouTube si Twitter vor intra in epoca ,,flower-power"! appeared first on Presa Oradea.
   Comisia Europeana intentioneaza sa oblige Facebook, YouTube si Twitter sa identifice si sa elimine propaganda terorista si violenta extremista, neconformarea fiind urmata de amenzi. Comisarii sustin ca ,,nu au observat progrese suficiente" din partea companiilor si ca nu putem fi inactivi ,,fata de un fenomen atat de obscur si distructiv".
  Comisia Europeana va abandona abordarea voluntara prin care companiile active pe Internet elimina mesajele, inregistrarile video si audio care au continut asociat terorismului, optand pentru reglementari mai dure, conform unui proiect legislativ care va fi prezentat in septembrie.
  Julian King, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, a declarat pentru Financial Times ca Bruxellesul ,,nu a observat progrese suficiente" din partea companiilor din domeniul tehnologiei informationale in sensul eliminarii materialelor care au continut terorist, astfel ca ,,vor fi implementate masuri mai dure pentru protejarea cetatenilor" europeni.


  ,,Nu ne putem permite sa ne relaxam sau sa fim inactivi fata de un fenomen atat de obscur si distructiv"

  a spus Julian King.
  Desi detaliile proiectului legislativ sunt inca in curs de elaborare, un oficial european de rang inalt a explicat ca probabil va fi impusa o limita de o ora pentru ca platformele online sa stearga materialele considerate de autoritati ca avand caracter terorist. Noua reglementare ar fi o premiera la nivelul Uniunii Europene, in contextul in care pana acum companiile online aveau propriile reguli si nu aveau responsabilitate juridica pentru continutul difuzat de utilizatori.
  Actiuni unitare pentru platformele on-line
   
  Julian King a explicat ca proiectul de lege, care va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European si a Consiliului UE, va contribui la clarificarea situatiei legale pentru platformele online, urmand sa se aplice tuturor website-urilor, indiferent de marime.


  ,,Diferentele de marime si resurse inseamna ca platformele au capabilitati diferite pentru a actiona impotriva continutului terorist, iar politicile lor in acest sens nu sunt mereu transparente. Aceste lucruri au ca rezultat proliferarea in continuare a continutului de acest tip pe Internet, reaparitia dupa stergere si transmiterea de la o platforma online la alta"

  a argumentat Julian King.
  Noile masuri analizate de Bruxelles pentru contracararea activitatilor extremiste intervin dupa o serie de atentate produse in ultimii doi ani in Londra, Paris si Berlin.
  Compania americana Google sustine ca peste 90% din materialele care au continut terorist sunt eliminate automat de pe platforma video YouTube, jumatate dintre inregistrari avand mai putin de zece vizualizari. La randul sau, Facebook anunta ca a eliminat cele mai multe dintre cele 1,9 milioane de materiale difuzate de retelele teroriste Stat Islamic si Al-Qaida detectate in primul trimestru al anului 2018.

  Un oficial UE a explicat ca initiativa Comisiei Europene de adoptare a unor reglementari la nivel comunitar pentru contracararea extremismului online reflecta preocuparile privind actiuni legislative unilaterale adoptate de guvernele statelor membre.
  Germania a adoptat deja o lege impotriva ,,discursurilor care instiga la ura", vizand orice tip de continut online, de la stiri false la rasism. Conform noii legislatiii germane, companiile trebuie sa elimine materialele ilegale in cel mult 24 de ore, altfel risca amenzi de pana la 50 de milioane de euro.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav avariat de incendiu, va fi transformat in Centru Cultural. Unde si cum puteti dona?


  [2018-08-29]
  In urma incendiului de sambata, 25 august, Primaria Oradea a cautat impreuna cu Episcopia Greco-Catolica solutii pentru reabilitarea cladirii, una emblematica pentru Oradea, dar si pentru redarea ei oradenilor, asa cum a fost si proiectul initial al Episcopiei, de o transforma intr-un centru cultural. Intr-o declaratie de presa comuna, a Primariei si Episcopiei, episcopul Virgil […]
  The post Palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav avariat de incendiu, va fi transformat in Centru Cultural. Unde si cum puteti dona? appeared first on Presa Oradea.
   In urma incendiului de sambata, 25 august, Primaria Oradea a cautat impreuna cu Episcopia Greco-Catolica solutii pentru reabilitarea cladirii, una emblematica pentru Oradea, dar si pentru redarea ei oradenilor, asa cum a fost si proiectul initial al Episcopiei, de o transforma intr-un centru cultural.
  Intr-o declaratie de presa comuna, a Primariei si Episcopiei, episcopul Virgil Bercea a spus ca:

  ,,Este foarte greu sa imi adun gandurile, este o drama pentru Episcopie, pentru ca e adevarat, e proprietatea noastra, dar este si o drama care s-a intamplat orasului Oradea. Dumneavoastra stiti cat de greu s-a lucrat aici, cu ce eforturi am reusit sa facem acest edificiu sa straluceasca in mijlocul orasului.  Il rog pe Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa nu ingenunchem, ci sa mergem inainte, sa putem sa il reconstruim. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am vazut multa disponibilitate din partea oradenilor, din partea intregii tari".

  Primarul Ile Bolojan a precizat ca, avand in vedere distrugerile masive pe care incendiul de sambata le-a provocat, Primaria Oradea a cautat impreuna cu Episcopia Greco-Catolica solutii pentru reabilitarea acestei cladiri emblematice, dar si pentru redarea ei oradenilor, asa cum a fost si proiectul initial al Episcopiei de o transforma intr-un centru cultural.

  ,,Am convenit sa realizam un parteneriat in urma caruia aceasta cladire, intr-un termen cat mai scurt posibil, sa fie pe de o parte reabilitata, iar pe de alta parte sa aiba o functiune publica, sa fie un centru cultural pentru oradeni. In acest sens, Primaria Oradea va urma sa ia in administrare aceasta cladire, sa parcurgem procedurile necesare pentru reabilitarea ei.  Am convenit de principiu, ca acest proces de preluare in administrare sa se faca pe 20 de ani, sa realizam impreuna etapa de colectare de fonduri in asa fel incat cei care doresc sa participe la reabilitarea acestei cladiri - si fac pe acesta cale un apel catre toti oradenii si catre toti cei care doresc sa sprijine reabilitarea acestei cladiri - sa o faca prin conturile care deja au fost anuntate de catre Episcopie.
  Avand in vedere suma mare de bani care va fi necesara, tinand cont de distrugerile mari care se vad, e foarte probabil sa fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de catre Consiliul Local Oradea, dupa ce se termina perioada de colectare"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Pentru perioada urmatoare, primarul Ilie Bolojan a estimat urmatorul parcurs: dupa finalizarea cercetarilor pe care le desfasoara Politia si Parchetul privind cauzele acestui incendiu, se va trece la prima etapa, care va consta in curatarea molozului din interior si in realizarea unei expertize de rezistenta care va arata ce trebuie facut in continuare, se va trece apoi la etapa a II-a, care presupune punerea in siguranta a cladirii pentru acesta iarna -
  lucrare care va viza acoperisul, planseele si care se va realiza in regim de urgenta. In a treia etapa, in baza unui proiect de reabilitare se va trece la reabilitarea propriu-zisa a cladirii, cu tot ce inseamna partea de interioare si toate celalalte spatii (spatii de conferinte, zona de muzeu, biblioteca), astfel incat cladirea sa fie redata oradenilor sub forma unui Centru Cultural.


  ,,Multumesc anticipat tuturor celor care si-au manifestat sprijinul, ii multumesc d-lui ministru al Culturii, George Ivascu, pentru ca a sunat duminica si ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar si celorlalte autoritati publice si companii care si-au manifestat disponibilitatea de a sustine prin fonduri sau prin alte interventii reabilitarea cladirii"

  a incheiat primarul Ilie Bolojan
  Donatii, unde, cand si cum?
  Primaria Oradea a anuntat pe 29 august ca donatiile se pot face atat in conturile deschise la Banca Transilvania de catre Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judetul Bihor (Oradea Heritage) si de catre Episcopia Greco-Catolica Oradea, cat si in numerar la obiectivele turistice din oras, la Sala ghiseelor din cadrul Primariei Oradea, la sediul Episcopiei Greco-Catolice si la toate parohiile Greco-Catolice ale Eparhiei de Oradea.

  Astfel, se vor putea face donatii la casieriile obiectivelor turistice Turnul Primariei Oradea, Sinagoga Zion si Cetatea Oradea, de marti pana duminica intre orele 10.00 - 17.00, precum si la ghiseele de incasari din cadrul Primariei Oradea, de luni pana joi intre orele 07.30 - 18.00, iar vineri intre orele 07.30 - 15.30.
  In ceea ce priveste donatiile la sediul Episcopiei Greco-Catolice de pe strada Mihai Pavel nr. 4, acestea pot fi facute de luni pana vineri intre orele 08.00-16.00, sau la toate Parohiile Greco-Catolice de pe intreg teritoriul Eparhiei din Oradea.
  Conturile deschise la banca pentru donatii in numerar sau cu ordin de plata:
  Fundatia de protejare a monumentelor istorice din judetul Bihor: pentru donatii in EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002; in USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001; in lei – RO69BTRLRONCRT0078504007. SWIFT: BTRLRO22.

  Episcopia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica de Oradea: pentru donatii in EURO - RO78BTRLEURCRT0463151401; in lei - RO31BTRLRONCRT0463151401; in USD - RO82BTRLUSDCRT0463151401; in CHF - RO57BTRLCHFCRT0463151401; in GBP - RO36BTRLGBPCRT0463151401; in HUF - RO91BTRLHUFCRT0463151401; SWIFT: BTRLRO22.
  Ichim Vasilica
  The post Palatul Episcopiei Greco-Catolice, grav avariat de incendiu, va fi transformat in Centru Cultural. Unde si cum puteti dona? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dupa Summer Film incepe prima editie TIFF Oradea!


  [2018-08-26]
  Prima editie TIFF Oradea se va desfasura in perioada 7 - 9 septembrie si va aduce iubitorilor de film romanesc un program incarcat de premiere si noutati de toamna. Sapte filme inca nelansate in cinema vor sosi la Oradea alaturi de o parte din autorii si protagonistii lor. Pe langa acestea, publicul are sansa de […]
  The post Dupa Summer Film incepe prima editie TIFF Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Prima editie TIFF Oradea se va desfasura in perioada 7 - 9 septembrie si va aduce iubitorilor de film romanesc un program incarcat de premiere si noutati de toamna. Sapte filme inca nelansate in cinema vor sosi la Oradea alaturi de o parte din autorii si protagonistii lor. Pe langa acestea, publicul are sansa de a vedea alte filme romanesti recente apreciate in festivalurile internationale.
  In program se afla cel mai recent film al lui Florin Serban, ,,Dragoste 1. Caine", a carui premiera internationala a avut loc pe 13 august in Competitia oficiala a Festivalul International de Film de la Sarajevo. Avandu-i in rolurile principale pe Cosmina Stratan si Valeriu Andriuta, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui padurar singuratic, a carui existenta este data peste cap de o femeie pe care o gaseste in padure.

  Documentarul ,,Popeasca", un omagiu adus regretatei actrite Stela Popescu, va fi pentru prima oara proiectat pe ecran mare in cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 si pana in prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Romane, precum si inregistrari din arhiva personala a actritei, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvaluirea sensibila a unei vieti dedicate scenei.

  Deja anuntata, una dintre premierele romanesti mult-asteptate de la TIFF Oradea va fi si proiectia celui mai nou film lui Radu Jude, ,,Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari", laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary si propunerea Romaniei pentru nominalizarile la categoria ,,Cel mai bun film strain" la Premiile Oscar 2019.

  Marele castigator al Ursului de Aur la Berlin, ,,Nu ma atinge-ma!", debutul in lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiectiile sold-out de la TIFF, ajunge si la Oradea. O explorare socanta a ideii de intimitate si a nevoii umane de contact autentic, filmul testeaza granita dintre fictiune, documentar si arta vizuala. De un debut foarte bun a avut parte in 2018 si Andrei Cretulescu cu ,,Charleston", un cocktail pop condimentat cu umor negru si melodrama, care s-a bucurat de o premiera mondiala in competitia oficiala de la Locarno 2017.

  Printre surprizele primei editii TIFF Oradea se numara debutul in regie al actorului Vlad Zamfirescu, ,,Secretul fericirii", o comedie cinica plina de rasturnari de situatie care vor tine publicul cu sufletul la gura. Dupa premiera din TIFF, ,,Dacii liberi", regizat de Andrei Gorgan si Monica Lazurean Gorgan, se va bucura de o proiectie speciala la Oradea. Filmul reda cele mai controversate subiecte ale momentului legate de nationalism si surprinde intrigile iscate in comunitatile de dacologi cu viziuni diferite.

  Castigator al Premiului Zilelor Filmului Romanesc pentru debut in 2013 (O luna in Thailanda) si autorul comediei populare ,,Doua lozuri", Paul Negoescu aduce pe ecrane ,,Povestea unui pierde-vara", o comedie dulce-amara despre situatiile dificile in care ne-arunca uneori dragostea, filmata pe strazile Bucurestiului, cu Alexandru Papadopol in rolul principal. Tot despre iubire si provocarile ei vorbeste filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, ,,Cateva conversatii despre o fata foarte inalta". Avandu-le pe actritele Silvana Mihai si Florentina Nastase in rolurile principale, filmul prezinta incercarea de a construi din bucati inceputul unei povesti de dragoste care pe masura ce se contureaza se loveste de obstacole greu de depasit.

  O tandra meditatie despre conditia umana si efemeritate, ,,Licu, o poveste romaneasca" (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig si vine la Oradea, imediat dupa lansarea oficiala din cinema, programata pentru finalul lunii august. Un alt documentar plin de emotie, care va face deliciul oradenilor, este si ,,Caisa" (r. Alex Mavrodineanu), povestea relatiei dintre un antrenor de box si un tanar sportiv foarte talentat, dar a carui cariera e pusa sub semnul intrebarii.

  TIFF Oradea este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) si co-finantat de Primaria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Dupa Summer Film incepe prima editie TIFF Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Banutul vaduvei


  [2018-08-26]
  Zi de august. Dupa noapte de august, cea in care Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a ars. Este ceva de spus, acum? Eu cred ca da. Pentru toti oamenii care au asistat, inmarmuriti, ieri noapte, cum unul dintre cele mai frumoase palate ale orasului ardea. Pentru cei care vedeau ca istoria le intinde inca o […]
  The post Banutul vaduvei appeared first on Presa Oradea.
   Zi de august. Dupa noapte de august, cea in care Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a ars. Este ceva de spus, acum? Eu cred ca da. Pentru toti oamenii care au asistat, inmarmuriti, ieri noapte, cum unul dintre cele mai frumoase palate ale orasului ardea. Pentru cei care vedeau ca istoria le intinde inca o cursa. Pentru cei care au ridicat ochii la cer, intrebatori.
  Cred ca, pe lumea asta, oamenii se impart in snopi mari. Unii, putini, sunt cei care construiesc. Care sunt mortar, lucrurilor. Care incheaga, care aduc aproape. Care fac casa si pun pom. Unul dintre ei era si Demetriu Radu, episcop greco-catolic de Lugoj, apoi de Oradea.  In iunie 1905 sfintea Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Apoi sunt pastratorii, cu importanta misiune, si ei. Apoi vin distrugatorii.

  Sigur, cladirea a fost si scoala populara, si biblioteca, pe vremea hotilor. Dar a reajuns la stapanii de drept. La noii stapani. Greco-catolicii de acum. Care au avut grija sa faca astfel incat palatul sa redevina o bijuterie a coroanei. Pana cand n-au mai avut grija.

  Se putea face mai mult, pentru ca palatul acesta sa nu arda? Faptul ca acolo nu se puteau intampla prea multe, din cauza pericolelor de incendiu, se stia - si nu pomenesc aici ultima intamplare in care lucrul acesta a fost spus public, aveti google. Se putea face mai bine, dinspre pastratorii edificiului? Banuiesc, iar, ca da. Vor invata ei ceva de acum inainte? Banuiesc, cu tristete, ca nu.

  Eparhia Greco-Catolica de Oradea pare pastratoarea unui blestem, care nu se mai termina, cu ramificatii mai mari si mai mici. Si totusi, pe masura incercarii, credinciosii, desi se imputineaza, exista si sunt alaturi de Biserica, prin toate aceste incercari. Un credincios ar zice ca exact asta e logica lucrurilor, sa iti arati coerenta in incercari. Dar, dincolo de mistica, se intreaba, oare, cineva cate dintre aceste incercari puteau fi evitate? Cu putin mai multa grija, cu o patrundere mai mare in a vedea oamenii, cu o precautie mai mare fata de posibilele magarii ale sortii?

  "Pe mistic", asa "da Dumnezeu". Mi-ar fi placut sa aud, azi, in Catedrala Sf. Nicolae, o predica in care sa se explice credinciosilor greco-catolici "de ce da asa Dumnezeu", dar preotul paroh nu a facut-o. Ma tem ca "Oare Dumnezeu nu este cu noi? Cu siguranta ca este, iubiti credinciosi. El ne va da puterea, asa cum ce-a dat-o in repetate randuri, pe parcursul istoriei (…)" nu este destul. Sigur, este frumos ca a fost pomenit incendiul, in ultimul sfert de predica. Desi, probabil, un dascal de omiletica ar spune ca predica trebuie mai mult ancorata in realitate. Si ce realitate…

  Oricum, predica de azi ar fi fost util sa fie tinuta de episcopul Virgil Bercea, care sa se adreseze credinciosilor, imediat dupa incendiu, de la catedra cea mai insemnata a eparhiei. In caz ca ar fi existat deja o varianta de explicat de ce se strang si se intetesc relele asupra eparhiei. Si sunt sigura ca ar fi facut-o frumos.

  "Pe laic", lucrurile acestea se intampla. Fie ca e vorba de o neglijenta (si sper ca, in acest caz, prieteniile si aliantele din oras sa nu ascunda adevaratii vinovati), fie de un incendiu planificat (iar Oradea nu duce lipsa de piromani, chiar "prieteni" ai Eparhiei, tot prin grija sortii), fie de o aliniere nefericita a planetelor, sunt altii cei care vor da rezolutia.

  Dar cred ca mai e de spus ceva. Dincolo de  vini nu intotdeauna de trecut usor cu vederea, conducerea Eparhiei Greco-Catolice a incercat sa fie o buna pastratoare (macar) a valorilor preluate de la greco-catolicii de dinainte de 1948. Nu a reusit intotdeauna. Insa de multe poate fi acuzat episcopul Virgil Bercea, dar nu de lipsa de interes fata de biserica. Totusi, nu as vrea sa fiu in pielea lui cand/daca va avea onestitatea de a-si pune intrebarile despre ce se putea face mai bine.

  Dincolo de asta, credinciosii greco-catolici, atatia cati sunt, au, inca, un conducator care sa-i tina laolalta pentru a trece cumva si de aceasta incercare. Sigur, sentimentele de culpa e firesc sa existe - atunci cand nu poti fi nici macar un bun pastrator, devii, fara voie, distrugator. Dar exista un lucru care este, inca, o buna baza, in Eparhia Greco-Catolica de Oradea, pentru a se cladi. Coeziunea sociala. Despre credinta nu pot vorbi, nu este lumea mea, si oricum ma lasa deseori siderata constatarea ca unii una spun in predica si alta fac in viata cea de toate zilele. Insa implicarea in zona sociala a celor de aici exista.

  Exista proiecte care influenteaza Oradea, Bihorul, Salajul, zi de zi. Exista actiuni ce implica zeci de voluntari, obisnuind mai ales tinerii cu ideea ca traim prin ce dam, si ca bucuria impartita cu celalalt este cea de durata. Este munca organismului pe care il cunoastem drept "Caritas Eparhial", care hraneste, acopera, spala si mangaie pe cei in suferinta. Mari lucruri! Lucruri care leaga oamenii, atat in societate, dincolo de barierele (aparente) credintei, precum si in interiorul Bisericii Greco-Catolice.

  L-am vazut pe episcop, dincolo de timpul pe care si-l aloca (sau nu) marilor intrebari ale vietii - din care, acum, a primit inca o sarada usturatoare - servind masa saracilor Oradiei, si spaland pe jos dupa ei, ducand plase cu alimente la goapa de gunoi, celor mai putin avuti, vizitandu-i pe cei bolnavi in spitale si ajutandu-i pe cei care ii sunau la usa - chiar si pe cei care il minteau si il furau. Si nu era mereu singur - antrena cu el si pe unii din jurul lui.

  Dupa mine, acestea sunt caramizi pe care se poate construi. Prin care se pot tine oamenii laolalta, inca. Prin care se spera la un viitor. O cladire arsa nu e, totusi, un suflet ars, chiar daca inimile multora dintre noi, cei care am stat, azi sau ieri seara, in fata cladirii in flacari, s-au simtit parjolite. Cladirile se vindeca prin suflete, sufletele nu se vindeca prin mai nimic. Iar Eparhia Greco-Catolica de Oradea, in ciuda marilor incercari prin care inca trece, are, cred eu, acel suvoi de suflet care sa o faca sa mearga mai departe.

  Acum sapte ani mi-am petrecut ziua de nastere in Palatul Episcopal Greco-Catolic, pozand. In un aprilie in care lucrurile incepusera sa infloreasca – pe sub schele, pe schele, prin sali, in fosta capela episcopala, pe coridoare. Imi dorisem mult asta, o primisem aproape ca pe un cadou, atunci cand episcopul mi-a permis sa imi bifez dorinta. M-au fascinat cahlele sobelor, detaliile stucaturii vechi sau refacute, si, mai ales, candelabrul cu flori ale soarelui, prafuit, asteptand vremuri mai bune. Nu le-a mai apucat. Au ramas niste poze. Si, macar dinspre mine, cateva coperti ale cartilor mele, cu ele.

  Era ceva acolo, o senzatie ca de sanctuar din care zburasera pasarile, si ceva spunea ca nu vor mai veni vreodata, si simteai, vascoasa, tacerea. Si nu puteam sa-mi inchipui deloc cum va fi aceasta cladire, terminata. Interiorul ei. Nu cred in premonitii. Era doar incapacitatea mea de a-mi inchipui. Dar cred cu tarie ca va veni ziua cand se va reface tot. Lucrurile nu tin doar de bani, pe lumea asta, tin si de marea dorinta a oamenilor de a aseza ce li-i important. Iar, oradenilor, le este, palatul acesta.

  Deja s-au adunat voci – dincolo de cele oficiale, care se rup in figuri cu declaratii mari, legat de strangeri de bani. Voci care spun de oamenii simpli, ce vor sa vina sa dea din pensia lor, din salariul lor mai-putin-decat-colosal. Oare exista "oameni simpli"?… In fond, nu cred. Doar graba noastra ii face asa. Doar ochiul nostru, nedeprins sa cearna, uneori.

  Poate ca, si "pe laic", si "pe profan", credinciosii eparhiei, dar mai ales capii lor, trebuie sa invete sa vada mai bine "banutii vaduvei", cei doi banuti aruncati in cutie, spre cresterea din necazul de azi. Mai bine decat pe o suma de oameni de carton, cu faima de mariri, prin coruri ne-ingeresti, prin academii calpe, prin consilii profesorale de pupatori in fund. As da, canon, fiecarui aproape-orb de pana acum sa stea langa cutia donatiilor, o ora pe zi, si sa se uite la fetele celor care vor dona. Nu la culoarea fisicului de bani, de e verde, sau portocaliu, sau albastru. Ci la fete. Poate, si la maini.

  Mainile muncite, fetele triste si singure, de oameni trecuti cu greu prin viata, sunt cele ale persoanelor care rup o bucatica de suflet, mai usor. Ale celor care au plans in piata, ieri si azi, nu in fata plasmei de acasa, de doi metri, declarativ. Ale celor ce nu au. Cand nu ai, e mai simplu sa rupi o jumatate de farama din farama ta. Am vazut mereu asta.

  Am plecat de la Oradea cu constiinta ca va fi bine. In ciuda orbirii, a lipsei de caracter, a ipocriziei si a hotiei multora dintre personajele pe care am ajuns sa le cunosc, in ani, ce capuseaza Eparhia Greco-Catolica. Exista putere de regenerare. Candva, poate nu in timpul vietilor noastre, cladirea care azi sufera va avea iar numele lui Demetriu Radu scris undeva pe pereti. Candva. Poate si ale celor de azi.

  Au existat si oradeni (poate, pe stil nou), care au avut cuvinte mai putin frumoase de spus, legat de incendiu. Ii voi cita cu numele "de scena", de pe Fb. Dana Hering: "Nu era cladirea bisericii, era monument al orasului". "Pupasa Kinga Andrea: "Cat dramatism". Andrei Domsa: "O fi ceva manevra pe asigurare sau ceva interese". Alex Hadade: "Cata zarva pentru un incendiu, Dumnezeule".

  Poate e bine ca legiuitorii sa nu mai taie bani de la Educatie. Poate e util ca tinerii unui loc ce nu e neaparat ocol de vite sa creasca invatand mai mult despre cultura acelui loc. Despre valori. Despre coeziune sociala. As avea o intrebare (de ateu nedormit de doua zile, caruia ii pasa de cladirea asta, precum si de cum se vor strange oamenii sa se ajute, inainte de a se ruga celui pe care-l cred sus): Ati dormit bine ieri noapte? Din pacate, cred ca am si raspunsul, chiar de nu e sintagma mea: "Excelent. Ca Dumnezeu in timpul Holocaustului"… Felicitari.
  Ramona Balutescu
  The post Banutul vaduvei appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pod intre cultura si distractie la Oradea. Cu bicicleta si pe jos, de la Aquapark la Cetate!


  [2018-08-24]
  Primaria Oradea vrea sa construiasca un pod nou, care ar urma sa fie amplasat la jumatatea distantei dintre Podul Dacia si Podul Maresal Prezan, in zona Hotelului Hilton de pe malul drept al Crisului Repede. Conform municipalitatii, in etapa a II-a a acestui proiect  se prevede si prelungirea strazii Redutei in asa fel incat sa […]
  The post Pod intre cultura si distractie la Oradea. Cu bicicleta si pe jos, de la Aquapark la Cetate! appeared first on Presa Oradea.
   Primaria Oradea vrea sa construiasca un pod nou, care ar urma sa fie amplasat la jumatatea distantei dintre Podul Dacia si Podul Maresal Prezan, in zona Hotelului Hilton de pe malul drept al Crisului Repede.
  Conform municipalitatii, in etapa a II-a a acestui proiect  se prevede si prelungirea strazii Redutei in asa fel incat sa se realizeze un circuit pietonal si de biciclete, care sa plece din zona verde situta in Parcul Bratianu, zona Aquapark si zona hoteliera, care apoi sa intre in Cetatea Oradea prin poarta din spate care astazi este mai putin folosita, zona in care municipalitatea doreste realizarea unei parcari pentru autobuze,

  iar apoi traseul sa se indrepte spre Catedrala si spre Parcul 1 Decembrie, de unde se va ajunge foarte usor in orice punct  din zona centrala a orasului.
  ,,Estimam ca studiul de fezabilitate aflat momentan in lucru va fi finalizat in a doua jumatate a lunii septembrie, iar daca vor fi obtinute toate avizele necesare pentru acest proiect,

  ar urma ca la ultima sedinta ordinara din luna septembrie sa fie aprobati indicatorii tehnico-economici, dupa care proiectul sa fie depus pentru finantare pe fonduri europene pe Axa de Mobilitate Urbana"
  a precizat primarul Ilie Bolojan.
  Ichim Vasilica
  The post Pod intre cultura si distractie la Oradea. Cu bicicleta si pe jos, de la Aquapark la Cetate! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati!


  [2018-08-23]
  Noul an teatral care va incepe in septembrie va fi extraordinar din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregatesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atat din dramaturgia clasica, cat si din cea contemporana, vor reveni regizori care au facut istorie la Oradea, […]
  The post Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati! appeared first on Presa Oradea.
   Noul an teatral care va incepe in septembrie va fi extraordinar din toate punctele de vedere. Pe langa faptul ca se reiau cele mai iubite spectacole din stagiunile trecute, se pregatesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atat din dramaturgia clasica, cat si din cea contemporana, vor reveni regizori care au facut istorie la Oradea, alaturi de unii noi.
  Stagiunea se deschide cu o noutate. Spectatorii pot consulta programul Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria care este stabilit pana in luna decembrie si isi pot achizitiona deja bilete pentru reprezentatiile pe care doresc sa le vizioneze de la Agentia Teatrului si de pe site-ul biletmaster.ro.
  In noul an teatral fiecare dintre cele trei trupe care intra in componenta Teatrului Regina Maria a pregatit surprize frumoase pentru publicul oradean.
  Prima premiera a stagiunii va avea loc duminica 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia si aduce in prim plan un regizor oradean tanar, care si-a finalizat studiile la Viena, Alexandru Weinberger-Bara. Acesta va pune in scena un text scris de unul dintre cei mai controversati scriitori suedezi ai vremii lui: ,,Domnisoara Iulia", de August Strindberg.

  Trupa Iosif Vulcan pregateste pentru luna noiembrie si o premiera la Sala Mare, un text contemporan din dramaturgia turceasca: ,,Avalansa", de Tuncer Cücenoglu. Spectacolul va fi regizat de Petru Vutcarau, regizor si actor originar din Republica Moldova, cunoscut si apreciat de publicul oradean, care se va afla la a saptea colaborare cu Teatrul Regina Maria.
  In a doua parte a stagiunii, ne vom putea bucura de inca trei premiere: un spectacol din dramaturgia clasica, regizat de Claudiu Goga, artist multi-premiat, detinator al unui premiu UNITER inca de la debut, un spectacol din dramaturgia americana contemporana, regizat de Erwin Simsensohn, un tanar director de scena, a carui activitate artistica a fost deja recompensata cu nominalizari si premii importante,
  bucurandu-se chiar de o nominalizare pentru cea mai buna regie in cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, editia 2016 si un spectacol din dramaturgia contemporana romaneasca, regizat de Radu Iacoban, al carui nume a devenit din ce in ce mai cunoscut in teatrul romanesc, conturandu-se sub o tripla eticheta, de actor, de regizor si de dramaturg.
  Pentru cei mici: ,,Ispravile lui Pacala" si ,,Cei trei muschetari"
   
  De asemenea, se va relua un proiect apreciat de publicul oradean: ,,Uciderea lui Gonzago", de Nedialko Yordanov, regizat de Petru Vutcarau la teatrul din Oradea in 2010.
  Spectatorii vor avea la dispozitie in stagiunea 2018 - 2019 patru tipuri de abonamente: de premiera, standard (adulti), pentru pensionari si pentru studenti si vor putea fi achizitionate in perioada 1 septembrie - 1 noiembrie 2018 de la Agentia Teatrului.

  Trupa Arcadia ne va incanta si anul acesta cu proiecte care se vor adresa micilor spectatori, precum ,,Regele Smoc de Barba" si ,,Apolodor, pinguinul calator", dar pregateste si alte surprize, care cu siguranta vor starni un val de entuziasm in randul publicului de toate varstele. Noutatile stagiunii vor fi doua mari spectacole, care se vor adresa in primul rand tinerilor de 12 - 13 ani: ,,Ispravile lui Pacala", in regia lui Petre Ghimbasan si ,,Cei trei muschetari", o adaptare dupa celebrul roman al lui Alexandr Dumas.
  Ansamblul Artistic Profesionist Crisana se pregateste de sarbatoare, cum altfel, decat prin spectacol: un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, prin care va reusi sa redea, prin muzica traditionala, dans si cantec, putin din ceea ce inseamna Romania.
  Biletele pentru spectacolele primei parti a stagiunii 2018 - 2019 s-au pus deja in vanzare si pot fi achizitionate de la Agentia Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. De asemenea, biletele pot fi achizitionate si cu o ora inainte de spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, puteti suna la numarul de telefon: 0372.368.475
  Ichim Vasilica
  The post Incepe stagiunea la Teatrul Regina Maria. Sase premiere si multe alte noutati! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Comisar european, despre modificarile legilor justitiei: reconsiderati-le!


  [2018-08-22]
  Vera Jourova, comisarul european pentru Justitie, indemana Guvernul Romaniei sa reconsidere recentele modificari ale legislatiei din domeniul judiciar dupa ce acestea au provocat ample proteste in tara. Legislatia ameninta independenta judecatorilor, limiteaza autoritatea procurorilor si submineaza increderea cetatenilor in sistemul judiciar, a afirmat Jourova intr-un interviu publicat in editia de luni a cotidianului Die Welt. […]
  The post Comisar european, despre modificarile legilor justitiei: reconsiderati-le! appeared first on Presa Oradea.
   Vera Jourova, comisarul european pentru Justitie, indemana Guvernul Romaniei sa reconsidere recentele modificari ale legislatiei din domeniul judiciar dupa ce acestea au provocat ample proteste in tara.
  Legislatia ameninta independenta judecatorilor, limiteaza autoritatea procurorilor si submineaza increderea cetatenilor in sistemul judiciar, a afirmat Jourova intr-un interviu publicat in editia de luni a cotidianului Die Welt.
  Comisarul european a adaugat ca ar fi ,,util" ca Guvernul Romaniei sa refaca aceste planuri.

  Potrivit agentiei Dpa, coalitia guvernamentala a adoptat o serie de legi care limiteaza puterea DNA si au demis-o pe procurorul sef al acestei institutii, Laura Codruta Kovesi.
  Kovesi si DNA joaca un rol cheie recunoscut international in privinta combaterii coruptiei din Romania.

  Schimbarile facute de coalitia guvernamentala au provocat ample proteste, iar organizatorii acestor actiuni sustin ca legile sunt facute pentru a servi intereselor politicienilor corupti.
  The post Comisar european, despre modificarile legilor justitiei: reconsiderati-le! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Facebook, YouTube si Twitter vor intra in epoca ,,flower-power"!


  [2018-08-20]
  Comisia Europeana intentioneaza sa oblige Facebook, YouTube si Twitter sa identifice si sa elimine propaganda terorista si violenta extremista, neconformarea fiind urmata de amenzi. Comisarii sustin ca ,,nu au observat progrese suficiente" din partea companiilor si ca nu putem fi inactivi ,,fata de un fenomen atat de obscur si distructiv". Comisia Europeana va abandona abordarea […]
  The post Facebook, YouTube si Twitter vor intra in epoca ,,flower-power"! appeared first on Presa Oradea.
   Comisia Europeana intentioneaza sa oblige Facebook, YouTube si Twitter sa identifice si sa elimine propaganda terorista si violenta extremista, neconformarea fiind urmata de amenzi. Comisarii sustin ca ,,nu au observat progrese suficiente" din partea companiilor si ca nu putem fi inactivi ,,fata de un fenomen atat de obscur si distructiv".
  Comisia Europeana va abandona abordarea voluntara prin care companiile active pe Internet elimina mesajele, inregistrarile video si audio care au continut asociat terorismului, optand pentru reglementari mai dure, conform unui proiect legislativ care va fi prezentat in septembrie.
  Julian King, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, a declarat pentru Financial Times ca Bruxellesul ,,nu a observat progrese suficiente" din partea companiilor din domeniul tehnologiei informationale in sensul eliminarii materialelor care au continut terorist, astfel ca ,,vor fi implementate masuri mai dure pentru protejarea cetatenilor" europeni.


  ,,Nu ne putem permite sa ne relaxam sau sa fim inactivi fata de un fenomen atat de obscur si distructiv"

  a spus Julian King.
  Desi detaliile proiectului legislativ sunt inca in curs de elaborare, un oficial european de rang inalt a explicat ca probabil va fi impusa o limita de o ora pentru ca platformele online sa stearga materialele considerate de autoritati ca avand caracter terorist. Noua reglementare ar fi o premiera la nivelul Uniunii Europene, in contextul in care pana acum companiile online aveau propriile reguli si nu aveau responsabilitate juridica pentru continutul difuzat de utilizatori.
  Actiuni unitare pentru platformele on-line
   
  Julian King a explicat ca proiectul de lege, care va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European si a Consiliului UE, va contribui la clarificarea situatiei legale pentru platformele online, urmand sa se aplice tuturor website-urilor, indiferent de marime.


  ,,Diferentele de marime si resurse inseamna ca platformele au capabilitati diferite pentru a actiona impotriva continutului terorist, iar politicile lor in acest sens nu sunt mereu transparente. Aceste lucruri au ca rezultat proliferarea in continuare a continutului de acest tip pe Internet, reaparitia dupa stergere si transmiterea de la o platforma online la alta"

  a argumentat Julian King.
  Noile masuri analizate de Bruxelles pentru contracararea activitatilor extremiste intervin dupa o serie de atentate produse in ultimii doi ani in Londra, Paris si Berlin.
  Compania americana Google sustine ca peste 90% din materialele care au continut terorist sunt eliminate automat de pe platforma video YouTube, jumatate dintre inregistrari avand mai putin de zece vizualizari. La randul sau, Facebook anunta ca a eliminat cele mai multe dintre cele 1,9 milioane de materiale difuzate de retelele teroriste Stat Islamic si Al-Qaida detectate in primul trimestru al anului 2018.

  Un oficial UE a explicat ca initiativa Comisiei Europene de adoptare a unor reglementari la nivel comunitar pentru contracararea extremismului online reflecta preocuparile privind actiuni legislative unilaterale adoptate de guvernele statelor membre.
  Germania a adoptat deja o lege impotriva ,,discursurilor care instiga la ura", vizand orice tip de continut online, de la stiri false la rasism. Conform noii legislatiii germane, companiile trebuie sa elimine materialele ilegale in cel mult 24 de ore, altfel risca amenzi de pana la 50 de milioane de euro.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Primaria vrea sa impulsioneze construirea de locuinte noi in Oradea


  [2018-08-19]
  Municipalitatea a prezentat joi, 9 august, un regulament privind sustinerea constructiei de apartamente in oras, cu scopul de a ajuta la cresterea populatiei si pentru ca oradenii sa ramana si sa locuiasca in continuare in municipiu. Obiectivul principal al regulamentului il constituie incurajarea construirii de noi locuinte in perimetrul municipiului Oradea. Primarul Ilie Bolojan a […]
  The post Primaria vrea sa impulsioneze construirea de locuinte noi in Oradea appeared first on Presa Oradea.
   Municipalitatea a prezentat joi, 9 august, un regulament privind sustinerea constructiei de apartamente in oras, cu scopul de a ajuta la cresterea populatiei si pentru ca oradenii sa ramana si sa locuiasca in continuare in municipiu.
  Obiectivul principal al regulamentului il constituie incurajarea construirii de noi locuinte in perimetrul municipiului Oradea.
  Primarul Ilie Bolojan a explicat care sunt tintele urmarite prin acest regulament:

  ,,Una din mizele dezvoltarii orasului Oradea este aceea de a ne creste populatia, pe de o parte, de a atrage locuitori in Oradea, dorind sa asiguram forta de munca pentru companiile din Oradea sau din zona metropolitana, iar pe de alta parte ne dorim ca oradenii sa ramana sa locuiasca in continuare in Oradea, asigurandu-le conditii de viata cat mai bune.
  Pentru ca acestia sa vina sa locuiasca in oras trebuie sa le asiguram locuinte la preturi cat mai bune, in zone cu o infrastructura corespunzatoare, cu un acces facil la mijloacele de transport in comun si conditii bune de locuit.


   

  Am identificat o astfel de zona ca fiind vatra veche a orasului Oradea, respectiv perimetrul delimitat la sud de traseul Centurii Oradea - Calea Ogorului si Calea Santandreiului, la vest de str. Ovid Densusianu si str. Podului, iar la nord si est de calea ferata spre dealuri, dar nu pe dealuri. Ne dorim sa existe astfel o densitate urbana rezonabila si un pret al apartamentelor competitiv".

  Municipalitatea doreste sa asigure infrastructura de utilitati pe cheltuiala proprie acolo unde dezvoltatorii imobiliari construiesc blocuri de locuinte.
  Investind in aceste utilitati, municipalitatea va cere dezvoltatorilor indeplinirea catorva conditii: proiectul de dezvoltare imobiliara sa fie amplasat in aria de aplicabilitate, pe un amplasament sa fie construite minim 150 de apartamente, regimul de inaltime a blocurilor sa fie de minim 3 etaje, durata de executie a constructiilor sa fie de cel mult 3 ani de la data semnarii acordului si sa predea parcarile de la sol in domeniul public al municipiului Oradea, pentru a fi gestionate mai bine fata de ce se intampla astazi cu parcarile private din cartiere.
  Daca valoarea utilitatilor va depasi 2500 de euro/apartament, atunci diferenta va fi suportata de catre dezvoltatorul imobiliar.
  Regulamentul il puteti consulta sau descarca de AICI si va fi aplicabil viitoarelor proiecte de dezvoltare imobiliara.
  Ichim Vasilica
  The post Primaria vrea sa impulsioneze construirea de locuinte noi in Oradea appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Se cauta cea mai frumoasa gradina din fata blocului!


  [2018-08-17]
  Pentru ca in Oradea o mare parte a asociatiilor de proprietari intretin si amenajeaza spatiile verzi aferente blocurilor din cvartale de locuit contribuind astfel prin aceste actiuni la infrumusetarea municipiului, Primaria Oradea lanseaza concursul ,,Cea mai frumoasa si curata asociatie de proprietari din municipiul Oradea". Din comisia de premiere a concursului fac parte: viceprimarul Florin […]
  The post Se cauta cea mai frumoasa gradina din fata blocului! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca in Oradea o mare parte a asociatiilor de proprietari intretin si amenajeaza spatiile verzi aferente blocurilor din cvartale de locuit contribuind astfel prin aceste actiuni la infrumusetarea municipiului, Primaria Oradea lanseaza concursul ,,Cea mai frumoasa si curata asociatie de proprietari din municipiul Oradea".
  Din comisia de premiere a concursului fac parte: viceprimarul Florin Birta, directorul adjunct al Directiei Tehnice - Emil Bentan, seful Serviciul Tehnic - Mircea Stejeran, consilier Directia Tehnica - Loreta Malain, consilier Directia Tehnica – Ramona Bakk, consilier Directia Tehnica - Lucian Faragau si purtatorul de cuvant al Primariei Oradea - Anca Grama.

  Reprezentantii asociatiilor de proprietari care doresc sa participe la concursul lansat de Primaria Oradea sunt rugati sa trimita pana la data de 1 octombrie 2018 pe adresa de e-mail: mircea.stejeran@oradea.ro maxim 10 fotografii cu spatiile verzi intretinute insotite de urmatoarele informatii: denumirea Asociatiei de proprietari, adresa spatiului intretinut (strada, nr), numele si prenumele presedintelui asociatiei de proprietari (sau al admninistratorului), numarul de telefon al presedintelui asociatiei de proprietari (sau al administratorului).
  Comisia de premiere se va deplasa in teren in perioada 1 - 5 octombrie 2018 si va verifica urmatoarele aspecte in cadrul asociatiilor de proprietari: curatenia, amenajarea si intretinerea spatiilor verzi, apoi curatenia, amenajarea si intretinerea punctelor de colectare a deseurilor, dar si curatenia si intretinerea aleilor, trotuarelor si a parcarilor.

  Dupa vizita din teren, in intervalul 5 -12 octombrie se vor acorda 10 premii care vor consta in unelte gospodaresti, utile oricarei asociatii de proprietari, dar si diplome pentru cele mai frumoase si curate asociatii.
  Ichim Vasilica
  The post Se cauta cea mai frumoasa gradina din fata blocului! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Dupa Summer Film incepe prima editie TIFF Oradea!


  [2018-08-17]
  Prima editie TIFF Oradea se va desfasura in perioada 7 - 9 septembrie si va aduce iubitorilor de film romanesc un program incarcat de premiere si noutati de toamna. Sapte filme inca nelansate in cinema vor sosi la Oradea alaturi de o parte din autorii si protagonistii lor. Pe langa acestea, publicul are sansa de […]
  The post Dupa Summer Film incepe prima editie TIFF Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Prima editie TIFF Oradea se va desfasura in perioada 7 - 9 septembrie si va aduce iubitorilor de film romanesc un program incarcat de premiere si noutati de toamna. Sapte filme inca nelansate in cinema vor sosi la Oradea alaturi de o parte din autorii si protagonistii lor. Pe langa acestea, publicul are sansa de a vedea alte filme romanesti recente apreciate in festivalurile internationale.
  In program se afla cel mai recent film al lui Florin Serban, ,,Dragoste 1. Caine", a carui premiera internationala a avut loc pe 13 august in Competitia oficiala a Festivalul International de Film de la Sarajevo. Avandu-i in rolurile principale pe Cosmina Stratan si Valeriu Andriuta, filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui padurar singuratic, a carui existenta este data peste cap de o femeie pe care o gaseste in padure.

  Documentarul ,,Popeasca", un omagiu adus regretatei actrite Stela Popescu, va fi pentru prima oara proiectat pe ecran mare in cadrul TIFF Oradea. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 si pana in prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Romane, precum si inregistrari din arhiva personala a actritei, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvaluirea sensibila a unei vieti dedicate scenei.

  Deja anuntata, una dintre premierele romanesti mult-asteptate de la TIFF Oradea va fi si proiectia celui mai nou film lui Radu Jude, ,,Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari", laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary si propunerea Romaniei pentru nominalizarile la categoria ,,Cel mai bun film strain" la Premiile Oscar 2019.

  Marele castigator al Ursului de Aur la Berlin, ,,Nu ma atinge-ma!", debutul in lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiectiile sold-out de la TIFF, ajunge si la Oradea. O explorare socanta a ideii de intimitate si a nevoii umane de contact autentic, filmul testeaza granita dintre fictiune, documentar si arta vizuala. De un debut foarte bun a avut parte in 2018 si Andrei Cretulescu cu ,,Charleston", un cocktail pop condimentat cu umor negru si melodrama, care s-a bucurat de o premiera mondiala in competitia oficiala de la Locarno 2017.

  Printre surprizele primei editii TIFF Oradea se numara debutul in regie al actorului Vlad Zamfirescu, ,,Secretul fericirii", o comedie cinica plina de rasturnari de situatie care vor tine publicul cu sufletul la gura. Dupa premiera din TIFF, ,,Dacii liberi", regizat de Andrei Gorgan si Monica Lazurean Gorgan, se va bucura de o proiectie speciala la Oradea. Filmul reda cele mai controversate subiecte ale momentului legate de nationalism si surprinde intrigile iscate in comunitatile de dacologi cu viziuni diferite.

  Castigator al Premiului Zilelor Filmului Romanesc pentru debut in 2013 (O luna in Thailanda) si autorul comediei populare ,,Doua lozuri", Paul Negoescu aduce pe ecrane ,,Povestea unui pierde-vara", o comedie dulce-amara despre situatiile dificile in care ne-arunca uneori dragostea, filmata pe strazile Bucurestiului, cu Alexandru Papadopol in rolul principal. Tot despre iubire si provocarile ei vorbeste filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, ,,Cateva conversatii despre o fata foarte inalta". Avandu-le pe actritele Silvana Mihai si Florentina Nastase in rolurile principale, filmul prezinta incercarea de a construi din bucati inceputul unei povesti de dragoste care pe masura ce se contureaza se loveste de obstacole greu de depasit.

  O tandra meditatie despre conditia umana si efemeritate, ,,Licu, o poveste romaneasca" (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig si vine la Oradea, imediat dupa lansarea oficiala din cinema, programata pentru finalul lunii august. Un alt documentar plin de emotie, care va face deliciul oradenilor, este si ,,Caisa" (r. Alex Mavrodineanu), povestea relatiei dintre un antrenor de box si un tanar sportiv foarte talentat, dar a carui cariera e pusa sub semnul intrebarii.

  TIFF Oradea este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) si co-finantat de Primaria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Dupa Summer Film incepe prima editie TIFF Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress