Stiri Oradea

Cautare:
Selectati ziarul: Bihoreanul, OradeaPress, Ghimpele de Bihor, Informatia de Vest, Bihon.ro, Primaria Oradea, eBihoreanul, Crisana, BihorStiri.ro,
50 rezultate pentru OradeaPress.
 • Sunt pesedist, liberal, basist sau ce vreti voi. Da' ma tratez!


  [2015-08-04]
  Pentru ca, in general, jurnalistilor li se pun etichete, ca sunt pesedisti, liberali, basisti etc. sau, si mai rau, pentru ca opiniile lor, atunci cand nu sunt considerate partinitoare, sunt vazute ca inconstante, merita reamintit un lucru: jurnalistii lucreaza cu fapte, principii sau legi. Iar faptele reprobabile, incalcarea principiilor sau a legilor, nu sunt apanajul […]
  The post Sunt pesedist, liberal, basist sau ce vreti voi. Da' ma tratez! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru ca, in general, jurnalistilor li se pun etichete, ca sunt pesedisti, liberali, basisti etc. sau, si mai rau, pentru ca opiniile lor, atunci cand nu sunt considerate partinitoare, sunt vazute ca inconstante, merita reamintit un lucru: jurnalistii lucreaza cu fapte, principii sau legi. Iar faptele reprobabile, incalcarea principiilor sau a legilor, nu sunt apanajul unui singur partid politic, personaj public sau a unei singure institutii.
  Va propun un exercitiu de imaginatie. Luati-l pe Victor Ponta din functia de premier si de PSD-ist si puneti un alt personaj in locul lui. Sa spunem un liberal intr-un guvern cu majoritate penelista. Apoi cititi despre noul premier (liberal, cum spuneam) intr-o revista de prestigiu cum e Nature, ca a plagiat. Cautati si pe internet si gasiti paginile din lucrarea lui de doctorat si cele din lucrarea din care au fost copiate si comparati-le. Daca sunt identice, premierul vostru nu e plagiator pentru ca e liberal?

  Nu omul e problema, nu partidul poarta vina, ci fapta e incriminabila! Faptul ca a furat munca altuia si statul i-a platit bani in baza unei minciuni, iar statul a luat banii din taxele si impozitele pe care le-am platit si eu, si dvs., si toata lumea, asta e problema. Axati-va pe fapte cand emiteti judecati de valoare, nu pe oameni sau partide politice. Faptul ca unii au furat mai mult nu e un argument decat pentru amibe, parameci si analfabeti.
  Sa-l luam ca exemplu pe Relu Fenechiu din PNL. Politrucul asta a luat niste transformatoare vechi, le-a vopsit si le-a vandut ca noi la Electrica Moldova, prejudiciind statul cu 2,8 milioane de euro. A fost criticat si facut praf in media atunci cand s-a aflat si pana a ajuns la puscarie. De ce ziaristii nu mai scriu despre asta? Pentru ca Relu Fenechiu nu mai e in functie si nici nu a avut notorietate pe care ti-o da functia de sef al guvernului, nu pentru ca e dintr-un anume partid politic.

  Rolul jurnalistilor, la fel ca al justitiei si al societatii civile, este acela de a amenda, cu mijloacele de care fiecare dispune, faptele, nu persoanele sau partidele.
  Este evident ca impotriva celor care fac acest lucru se vor dezlantui mereu politrucii interesati din toate taberele. ,,Lasa ba, ca stiu eu ca e omul lu' ala!" iar o liota de zombi spalati pe creier, de diferite culori politice, se vor apuca sa ii ,,spurce". Pentru ca amibele, paramecii si analfabetii nu sunt interesati de fapte, sunt interesati de profitul de pe urma partidului sau sunt ingrozitor de prosti, atat de prosti incat ideologia e mai importanta decat fapta.
  Si, da, de multe ori castiga. Pentru ca partidele politice au putere si bani iar jurnalistii si reprezentantii societatii civile (nu-i punem in aceeasi oala pe procurori pentru ca ei au alte mijloace) au doar ,,bune intentii". Mai ales intr-o tara cu o democratie fragila, care nu da doi bani pe merite, pe civism, in care domneste mai degraba carnetul de membru de partid decat meritocratia.

  Intorcandu-ma insa la subiectul de baza al acestei opinii, da, dragi cititori, suntem inconstanti pentru ca urmarim faptele. Iar prostia, lenea si hotia sunt cuibarite deopotriva in toate partidele si institutiile din Romania!
  Ichim Vasilica
  The post Sunt pesedist, liberal, basist sau ce vreti voi. Da' ma tratez! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pretul apartamentelor din Oradea, in scadere usoara


  [2015-08-03]
  Pretul mediu unitar al apartamentelor vechi in Oradea, in primul semestru al acestui an, a fost de aproximativ 699 EUR/mp, in scadere cu 0.9% fata de ultimele sase luni ale anului trecut si cu 1% mai mic decat in semestrul intai din 2014 (cand pretul mediu unitar a fost de 706 EUR/mp). In zona centrala, […]
  The post Pretul apartamentelor din Oradea, in scadere usoara appeared first on Presa Oradea.
   Pretul mediu unitar al apartamentelor vechi in Oradea, in primul semestru al acestui an, a fost de aproximativ 699 EUR/mp, in scadere cu 0.9% fata de ultimele sase luni ale anului trecut si cu 1% mai mic decat in semestrul intai din 2014 (cand pretul mediu unitar a fost de 706 EUR/mp).
  In zona centrala, apartamentele vechi cu doua camere, de exemplu, s-au vandut cu preturi cuprinse intre 27.000 si 46.000 EUR, in timp ce, pentru acelasi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Velenta, acestea au avut preturi cuprinse intre 22.000 si 32.000 EUR. In zona Iosia, apartamentele cu doua camere se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 24.000 si 38.000 EUR, iar in zona Rogerius pretul pentru un apartament este intre 25.000 si 40.000 EUR.

  In ceea ce priveste apartamentele noi, pretul mediu unitar in primul semestru al acestui an a fost de aproximativ 834 EUR/mp, in crestere cu 0.2% fata de ultimele sase luni ale anului trecut (cand pretul mediu unitar a fost de 824 EUR/mp) si cu 1.2% mai mare decat in semestrul intai din 2014. In zona ultracentrala, pentru un metru patrat s-au platit sume intre 820 si 950 EUR/mp, iar in zona mediana intre 810 si 870 EUR/mp.

  Comparativ, la nivel national, in decursul ultimelor 12 luni, scaderea preturilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar in ultimele sase luni s-a inregistrat un usor reviriment, de aproximativ 0.1%. Aceasta crestere din ultimele sase luni s-a simtit foarte putin pe piata, de aceea, parerea generala a fost mai degraba de stabilitate a preturilor. Comparativ cu perioada de inceput a crizei (anul 2008), preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 40% la nivel national.

  Studiul a fost efectuat realizat de firma SC DARIAN DRS SA din Cluj-Napoca. Mai multe informatii gasiti pe site-ul darian.ro.
  Ichim Vasilica
  The post Pretul apartamentelor din Oradea, in scadere usoara appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Expozitie retrospectiva Markus Adrian Sorin, in Baile Felix!


  [2015-08-03]
  La Galeria Euro Foto Art din cadrul Hotelului Crisana din Baile Felix vor fi expuse sambata, 08 august 2015, 55 de imagini, sub genericul ,,Lumini si emotii", realizate de artistul fotograf Adrian Sorin Markus, din Sighetu Marmatiei. Cele 55 de imagini realizate de artistul fotograf Adrian Sorin Markus prezinta o serie de peisaje realizate in […]
  The post Expozitie retrospectiva Markus Adrian Sorin, in Baile Felix! appeared first on Presa Oradea.
   La Galeria Euro Foto Art din cadrul Hotelului Crisana din Baile Felix vor fi expuse sambata, 08 august 2015, 55 de imagini, sub genericul ,,Lumini si emotii", realizate de artistul fotograf Adrian Sorin Markus, din Sighetu Marmatiei.
  Cele 55 de imagini realizate de artistul fotograf Adrian Sorin Markus prezinta o serie de peisaje realizate in diferite parti ale Romaniei si Europei, realizate cu mare maiestrie. Lumina joaca un rol important in atmosfera deosebita a peisajelor realizate in diferite anotimpuri ale anului. Artistul este absolvent al Facultatii de Medicina Generala a UMF Iasi, Medic Specialist in Medicina Interna si Doctor in Stiinte Medicale.


  ,,Pasiunea vietii mele este Medicina Interna pe care o practic in cadrul clinicii mele private in Sighetu-Marmatiei, insa fotografia este felul meu de a fi.
  Povestea a inceput in frageda copilarie, cand am luat prima data in mana un aparat foto cu film, in jurul varstei de 4 ani si am fost introdus de unchiul meu intr-o camera obscura, unde plin de mandrie si dragoste, am developat in revelator si fixator, am folosit aparatul de marit sub indrumarea lui, cu patura pusa pe geam...  De atunci nu am lasat niciodata aparatul foto din mana (...)"

  marturiseste Adrian Markus.
  Artistul a participat cu lucrari la mai multe saloane nationale si internationale de arta fotografica, munca fiindu-i rasplatita cu medalii. In 2013 a devenit membru activ al Asociatiei Internationale ,,Euro Foto Art". Primul lui succes l-a avut la Salonul National ,,Evreii din Romania" in cadrul caruia a obtinut, cu imaginea ,,Rugaciune", medalia de bronz a Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania.

  Vernisajul expozitiei va avea loc in prezenta autorului sambata, 08 august, la ora 18:00. Lucrarile vor fi prezentate de Stefan Tóth, presedintele Asociatiei ,,Euro Foto Art". Momentele muzicale vor fi asigurate de artistul Thurzó Sándor József (viola). Expozitia organizata sub patronajul Consiliului Judetean Bihor va ramane la dispozitia publicului vizitator pana la data de 1 septembrie. Accesul publicului este gratuit.
  Andreea Costea
  The post Expozitie retrospectiva Markus Adrian Sorin, in Baile Felix! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata!


  [2015-08-03]
  Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. Momentan, in ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%. […]
  The post Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata! appeared first on Presa Oradea.
   Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. Momentan, in ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%.
  Viceprimarul Mircea Malan a sustinut la sfarsitul saptamanii o conferinta de presa in Piata Unirii, in cadrul careia a prezentat stadiul lucrarilor. Reabilitarea pietei se realizeaza prin finantare europeana, contributia municipiului Oradea fiind de doar 5% din valoarea cheltuielilor eligibile.


  ,,Ceea ce ne-a interesat a fost sa facem din Piata Unirii un loc mai bun pentru oradeni, sa reusim o corelare a spatiului public cu viata urbana. Unul din obiectivele specifice a fost inlocuirea imbracamintii asfaltice initiale cu mai multe tipuri de piatra naturala: piatra cubica din porfir, placi din porfir sau piatra transi. Piatra transi arata foarte bine ca nuanta si ofera un confort suplimentar fata de nuantele inchise de asfalt.
  Acum, intr-o zi caniculara, am putut compara temperatura pe care o genereaza un asfalt inchis la culoare si temperatura pe care o genereaza un pavaj din piatra naturala. Din calculele facute privind valoarea temperaturii la o inaltime de 80 cm fata de nivelul solului in data de 17 iulie, a rezultat ca in Piata Regina Maria temperatura la 80 cm fata de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar in Piata Unirii tot la 80 de cm fata de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade.  Observam asadar ca intre asfalt si piatra naturala din Piata Unirii este o diferenta de 8-10 grade. Pentru cei care nu stiu, porfirul e o roca vulcanica foarte rezistenta, iar cei din zona Trentino se mandresc cu acesta roca pentru ca din aceasta s-au facut sarcofagele faraonilor. Garantia ceruta de Primaria Oradea pentru executie, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. In ceea ce priveste bordurile, rigolele si soclul statuii, acestea sunt facute din granit auriu"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.
  Vor fi montate 4 fantani de piatra masiva
  Suprafata intregii piete este de 29.000 mp, din care 3800 mp reprezinta suprafata verde, pe care se vor planta 137 de copaci si arbusti de talie nu foarte mare, dar foarte umbrosi, 4700 mp va reprezenta zona carosabila, iar restul va fi suprafata pietonala.


  ,,Spatiile verzi sunt astfel gandite incat sa ofere o perspectiva neingradita asupra cladirilor. La finalul lunii august va incepe si montarea celor 4 fantani compuse din 540 de elemente de piatra masiva"

  a completat viceprimarul Malan.
  Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. In ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%.

  In fata Primariei Oradea vor fi doua benzi de circulatie, dar se va extinde si spatiul pietonal.
  In ceea ce priveste iluminarea Pietei Unirii, viceprimarul Mircea Malan a spus ca se vor folosi leduri in scopul reducerii poluarii si consumului de energie.
  Totodata, urmeaza ca la finalul lucrarilor sa fie montate 39 de banci de odihna si cosuri de gunoi. Din putul descoperit in Piata Unirii se va folosi apa pentru spalarea pietei, iar in zona Bisericii cu Luna vor fi montate doua cismele.
  Capacele de la canalizare sunt deja personalizate cu stema stilizata a orasului Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • ,,Avem daci aici, in Banatul de campie"


  [2015-07-31]
  Sa ridice mana cine stie sa spuna ceva despre daci! Si nu tampenia aceea cum ca ei ai fi fost cei cu latina, de la care au invatat romanii cum sa strige sa te pazesti de caine, si asa mai departe. Vorbesc de lucruri care au un vag parfum de credibilitate, cum ar spune cei […]
  The post ,,Avem daci aici, in Banatul de campie" appeared first on Presa Oradea.
   Sa ridice mana cine stie sa spuna ceva despre daci! Si nu tampenia aceea cum ca ei ai fi fost cei cu latina, de la care au invatat romanii cum sa strige sa te pazesti de caine, si asa mai departe. Vorbesc de lucruri care au un vag parfum de credibilitate, cum ar spune cei de la Catavencu. Adica unde locuiau, cu ce se indeletniceau, ce mancau, ce-i preocupa, scriau sau nu, comunicau sau nu folosind si alte cuvinte decat burta aceea cu ,,barza, varza, manz, viezure, mos" si ce-o mai fi, ce nu se putea aronda altei limbi, ca provenienta.
  Asta pentru ca, in ceea ce e acum Romania si ce avea daci, mai demult, exista doua mari curente care povestesc despre asta, de-l ignoram pe Iliescu ce explica si el ceva despre provenienta dacilor, ,,din camioane", datorita felului sau rusesc de a vorbi engleza: arheologii care vin cu realitati din teren si pseudo-istoricii, ce vin cu povesti elucubrante.
  In fond, suntem aceiasi
  Nu ne intereseaza povestile elucubrante asa ca, atunci cand invitatia de a afla ceva nou despre ,,dacii nostri" vine de la o echipa de arheologi din Timisoara, raspundem prezent. Si nici nu e folosita impropriu sintagma ,,dacii nostri", pentru ca ceea ce ne-a explicat lectorul universitar dr. Dorel Micle, de la Universitatea de Vest din Timisoara, care conduce echipa de studenti (ce lucreaza pentru licenta sau masterat) ce sapa la Unip este de rezumat intr-o propozitie simpla: ,,Avem daci aici, in Banatul de campie".
  Pe care ne-o spune pe santierul-argeologic-scoala, dincolo de localitatea Unip, la buza padurii, aproape de cateva descoperiri interesante, care te provoaca la gandit. Cu precizarea ca cele gasite aici nu se mai intalnesc cat vezi cu ochii, pana in zona Orastiei.

  Se spune ca spiritul uman nu s-a schimbat mult in ultimele doua mii de ani. Nu suferim altfel, nu iubim altfel, nu ne temem altfel. Doar suntem imbracati altfel, traim ceva mai mult din cauza gaselnitelor medicinei si avem niste telefoane mobile care ne mananca mult timp - chiar si la marginea padurii din Unip, atunci cand, din doua in doua zile arheologii pornesc generatorul iar studentii sar sa-si incarce mobilele ca sa mai poata spune pe Facebook unde sunt si ce fac.
  Dar firea umana zice-se ca nu s-a schimbat. Nu va luati dupa dacopatii care vorbesc despre o civilizatie atlantoida, in care dacul nostru facea, dregea si lumina Europa cu intelepciunea sa. Dar ar fi bine sa nici nu cadem in partea ignorantului total, ce si-ar inchipui ca vorbim despre niste maimute cu caciulite tesite pe cap. Sa-i lasam pe arheologi sa ne lamureasca, vazand, alaturi de ei, de ce e asa de interesanta ,,provocarea Unip".
  Dar avem hartie de muste
  Ne strangem la Universitatea de Vest, in ciuda faptului ca un comunicat de presa scris prost te facea sa crezi ca nimeni nu va gasi nimic interesant pentru a-si sacrifica seara de miercuri. Suntem repartizati in masini, plecam spre Buzias si, pe langa Albina, facem dreapta. Nu ia mult drumul pana la Unip. Un sat prafuit, uitat de lume.
  Il intreb pe dr Micle, in gluma, unde sunt tablitele de infartire cu localitati straine de pe continent - ne raspunde ca, atunci cand a ajuns aici prima data, s-a bucurat ca a gasit satul. Parcam langa ,,birtul cu de toate", adica un fel de alimentara cu mese in fata, de unde iti poti cumpara tot ce vrei dar te poti opri si sa bei o bere. A, si sa nu uitam de poetica panglica lipicioasa pentru muste. Au doua, pentru siguranta. Pline de muste.
  Schimbam aici masina, urcam in masinile de teren care ne vor duce la Cealul Cetatuica. Un deal in campie si o cetate de care nu se stie nimic - cam astea erau lucrurile care au parut interesante in urechile celor care au inceput prospectiunile arheologice aici, acum sase ani. Pentru ca, intr-adevar, era ceva care semana cu un delusor, acolo, si mai erau si resturi de ceramica. Multa ceramica.

  Poate din orasele noastre cu malluri si televizoare de unde se sorb stirile despre ultima prostituata a vreunui fotbalist ne e greu sa ne imaginam frenezia unui arheolog caruia o zona incepe sa-i arate ca are ceva de oferit. Ajungi, pe nestiute, stapanul unei parti de istorie, care te asteapta pe tine sa dibuiesti unde sa sapi, s-o dezgropi, sa legi lucrurile si sa spui, mai apoi, dupa ani de cercetare si cugetare, lumii: iata, asta s-a intamplat aici!

  La Unip nu sunt doar arheologi, sunt si viitori arheologi, care invata despre dormitul in cort, despre ceaunul cu fasole, despre cum se spacluieste incet - incet, de parca ai decoji o ceapa, un teren care STII ca are o mie, o suta de mii de surprize pentru tine si colegii sai. Unii ajung sa sape de-o viata intr-un loc, si cine stie daca au scos din pamant macar un sfert din cat ascunde solul, acolo. Este parte din drama prietenului nostru, arheologul. Care isi alege sectiunea pe care merge in baza unei logici, a unor informatii de pe teren, a unor surse din vechime dar, dereori, de ce sa n-o spunem, si in baza intamplarii si a inspiratiei de moment.

  E greu sa ai un teren in fata, sa stii sigur ca acolo, jos, sunt vase si alte obiecte ce te-ar ajuta sa intelegi mai mult, si sa hotarasti de unde sa incepi. Pentru ca s-ar putea sa sapi la cinci metri de cel mai extraordinar sanctuar din continentul tau, si sa nu stii, si sa ramana in pamant. Sau sa dai, in doua zile, de o minune.

  A intelege semnele solului, unde poate fi ceva si unde nu, atunci cand chiar exista ceva de inteles, vine in timp. Un tanar arheolog trebuie sa invete, printre altele, si ca ceea ce face el sa nu se bazeze doar pe noroc. Sa inteleaga patternuri. Sa se transpuna.
  Riscurile arheologiei
  Dr. Micle ne ia cu povestea de la primele zile, de la inceput, din anii 2006-7, cand nu existau decat niste date ambigue. Cu toate acestea, la Cetatuica au avut noroc. Au fost acele resturi de ceramica, apoi perimetrele in care s-a sapat au fost rodnice. S-au gasit gropi ritualice care te fac sa te gandesti. Apreciez ca ni se spune ca inca nu exista raspunsul. Nici nu trebuie sa existe, atunci cand nu exista destule date. Nu raspunsurile monolit, absolut sigure, de dictionar fac parte din frumusetea meseriei - cred eu. Ci noptile la focul de tabara, cand te strangi in colegul de langa tine, nu doar cu trupul ci si cu mintea, si te intrebi, cu o cana de ceai in fata: ma, oare ce-o fi fost acolo?

  E parte din lectia despre a fi arheolog. Asta, cu formulatul unei ipoteze. Care se ia la montat si demontat, care se suplimenteaza sau darama. Pe baza a ceea ce se stia pana atunci sau cu argumente ce tin de fantezie, deocamdata. Dar asa se ajunge la cresteri. Si la a gandi impreuna. Nu cred in arheologia lupului singuratic. Cred in echipa, in a imparti si a impartasi.
  La Cetatuica exista mai multe straturi de locuire. Ceva de acum vreo 3000 si ceva de ani, apoi dacii, apoi ceva slavi, de acum vreo treisprezece secole. Dar ce intriga pe toata lumea, iar arheologii au fost binevoitori si ne-au facut parte din intrebarile lor si pe noi, cei de la presa - sunt aceste gropi cu ceramica dacica. Avem aici vase diferite in fiecare groapa, pentru servirea mesei, apoi o oglinda de cupru, apoi un cuptor, ceva mai incolo. Dar daca gropile acestea sunt parte dintr-o suprafata mai mare, cu mult mai multe case, ce nu sunt asezate in gropi? Daca sapaturile actuale tocmai ocolesc un cimitir sau niste urne funerare? Si cate si mai cate intrebari…

  Vedem vasele, cum se ivesc din sectiunea sapaturii, vedem cele de pe fundul gropilor, cum asteapta, cuminti, de la an la an, sa ajunga la lumina tot mai mult. Cei care nu au ajuns niciodata pe un santier arheologic nu stiu, dar nu ajungi la burta unui vas si-l scoti repede-repede de acolo, sa vezi ce e cu el. Pentru ca mai are si alte fragmente in jur, pentru ca importanta e pozitia in care a fost gasit, straturile, continutul si multe altele. Una dintre colege intreaba in legatura cu un soi de capac pe care il vedem sapcluit pe undeva. Unul dintre arheologi ne spune ca inca nu stie ce e cu el si ca se va vedea cand va fi scos de acolo. E ciudat, e aparte, te intriga si totusi e inca prada pamantului - pentru ca trebuie privit si inteles in context, inainte de a se vedea ce e cu el, individual.
  Se sapa aproape in fiecare an, aici. Aproape in fiecare an alta serie de obiecte scoate capul din pamant, dupa o lunga tacere. Sigur, tacerea in sine merge mai departe. Dar e tacerea unui surdo-mut, care incearca, in felul sau, prin semne, sa iti spuna ceva. De ,,urechea" arheologului, de priceperea sa tine ca mesajul din vechime sa fie inteles.
  Despre mode si zei
  Sa revenim la dacii nostri. Nici maimute, nici zei intelepti. Doar o populatie care era aici. Si care, in timp ce romanii isi scriau istoria si ridicau temple ce au rezistat milenii, se ocupau cu manz-barza-viezure ale lor. Si totusi, cat de interesant e sa incerci sa intelegi ce era pe distanta de la ,,barza" pana la ,,viezure"… Nu e o poveste despre ,,stramosi", ,,continuitati" si ,,drepturi" ci despre om, cu toate ale sale. O poveste despre Zurobara, poftim - daca trebuie sa poarte un nume. Pentru ca despre ea se pare ca vorbim.
  Imi aduc aminte ca eram in clasa a doua cand ma ducea invatatoarea mea in cancelarie, sa le povestesc colegelor ei despre ,,centralizarea statului dac", despre care tocmai citisem. Pe atunci erau mai mult informatii interesante - acum sunt atatea si atatea intrebari. Cum comunicau aceste palcuri de oameni nu-asa-de-mult-diferiti-de-noi intre ei, cum nu se consangvinizau, de unde aveau sare, cum se fereau de ierni, ce zei aveau.

  Iertati-mi precizarea frusta, dar rahatul acela cu romanul care s-a nascut bas roman si bas ortodox, neaparat ortodox, ca altfel n-ar fi roman verde, e o tampenie majora. Omul de ieri a vazut eclipsa de soare sau de luna si a avut nevoie de o explicatie pentru atunci, pentru ca nu-l avea pe Hubble si nici nu-si trimitea curiozitatea in spatiu, pe solul altor planete. Iubea ca noi si suferea ca noi doar ca-i mureau copiii din cauza unui abces dentar sau i se duceau parintii, si trebuia sa-si spuna ceva. Era religia lui ,,mai primitiva" decat religiile de azi?
  Sa nu uitam ca vorbim de o perioada de timp in care grecii aveau o mitologie complexa si absolut superba ca poezie a justificarii existentei constelatiilor, plantelor, formelor de relief sau relatiilor inter-umane. Cred ca important nu este numele zeului pe care si-l creaza omul, atunci cand n-are alte explicatii pentru ce se intampla in jurul lui, ci felul in care raportarea la acea zeitate il face sa-si duca viata inainte. Sau sa moara.

  Stateam, impreuna cu colegii, la marginile sapaturilor care, la un metru si ceva - doi in jos de noi ne faceau martori ai unei lumi duse, suprapusa, totusi, teritorial cu noi. Dar oamenii?… Cat de diferiti erau ei de noi? Doar pentru ca strachinile lor nu seamana intrutotul cu cele ale noastre, doar pentru ca nu cunoscusera plasticul si penicilina, erau ei asa de diferiti de noi? Sa ne gandim ca nici viata noastra de acum, suprapusa cu a unor triburi din Amazon, tot de acum, nu e intrutotul aceeasi…
  Dacii nostri de campie ne-au trimis, in gropile lor ritualice, un fel de mail cu parola. O parola ce le va decoda viata din putinele lucruri ramase, solicitandu-ne fantezia si empatia. De vom gandi in termeni de ,,stramosi justificatori" sau de ,,primitivi", nu vom patrunde mare lucru din viata lor.

  Dar intrebandu-ne impreuna, chiar si doar pe parcursul drumului de 40 de minute dintre Timisoara si padurea de langa Unip, dupa ce se ghidau oamenii aceia in noapte, pentru a-si gasi casa, si deja suntem mai castigati. Pentru ca viata este o suma de ecuatii frumoase, pe care le avem de dezlegat.
  Ramona Balutescu
  The post ,,Avem daci aici, in Banatul de campie" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In Memoriam: Ion Pena, scriitorul interzis de comunisti!


  [2015-07-29]
  Daca privim cu atentie programele manualelor din care invata copiii nostri sau incercam sa facem o evaluare a scriitorilor romani de certa valoare vom observa imediat ca cei mai multi dintre ei se concentreaza inainte sau in perioada interbelica. In desertul nisipos al comunismului abia daca au prins radacini cateva flori, dar acest desert a […]
  The post In Memoriam: Ion Pena, scriitorul interzis de comunisti! appeared first on Presa Oradea.
   Daca privim cu atentie programele manualelor din care invata copiii nostri sau incercam sa facem o evaluare a scriitorilor romani de certa valoare vom observa imediat ca cei mai multi dintre ei se concentreaza inainte sau in perioada interbelica. In desertul nisipos al comunismului abia daca au prins radacini cateva flori, dar acest desert a filtrat nu doar literatura de calitate din cele patru decenii ci si pe cea de dinanite de Al Doilea Razboi Mondial, multi scriitori, precum Ion Pena, ramanand pana astazi niste anonimi.
  Daca ar fi trait in timpurile noastre, timpuri in care critica de calitate nu este doar permisa ci incurajata ca parte esentiala a functionarii democratice, Ion Pena ar fi avut un succes garantat. Ghinionul a facut insa ca perioada de glorie in care si-a manifestat talentul literar sa nu fie atat de favorabila unor astfel de manifestari si, mai ales, sa fie urmata de cea a ,,ciumei rosii" in care ideologia cenzura tot ce nu corespundea liniei partidului.

  Asa se face ca un scriitor care ar fi putut fi astazi in manualele din care invata copiii nostri, este astazi aproape necunoscut.
  Un destin tragic
  Nascut in 25 august 1911 in comuna Belitori, azi Troianul, Teleorman, Ion Pena a scris si s-a impus intr-o perioada tulbure a istoriei, urmata de epoca devastatoare a regimului comunist, care a dus la scoaterea sa in afara circuitului public prin includerea de catre ciracii cenzurii in ,,fondul special interzisi – (S)", intre 1945 si 1989. Viata lui s-a desf?surat sub zodia tragicului, ca sa nu spun a blestemului. Ca prim nascut, a avut parte de un destin frant la doar 33 de ani, fiind al cincelea copil, din cei sapte, pe care parintii l-au pierdut in timpul vietii.
  Trebuind sa-si onoreze functia de perceptor, nu tocmai populara, Ion Pena a fost scriitor cu norma redusa, scria printre picaturi. Mai mult, fiind iubitor de oameni, s-a implicat si in activitatea de culturalizare a satenilor in Banat, la Sichevita si in Domnesti, judetul Muscel, actualmente Arges. In putinul timp ramas Ion Pena a scris, totusi, cateva sute de poezii si epigrame.

  Ca si cum parintii nu ar fi suferit destul, prietenia sa cu Gheorghe Suta, liderul Partidului National Taranesc din Domnesti, unchiul Elisabetei Rizea din Nucsoara, participanta activa la ,,Rezistenta anticomunist? din Muntii Fagaras – Haiducii Muscelului", si apartenenta sa taranist? aveau sa-i condamne familia la supravegherea militiei si securitatii dupa razboi, pana prin anii ’70.
  In studiul sau despre Ion Pena, cunoscutul publicist si istoric literar, Stan V. Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor, consemneaza ca ,,surprinzator, prin 1943 - 1944, acesta pare ca evolua spre un nou fel de poezie, ii intrezarim – incredibil, cumva - pe Nichita Stanescu si Marin Sorescu".
  Este important de spus ca Pena a scris si proz?. Astfel, astazi, noi putem sa judecam firul epic din proza utopica ,,Moneda fantazienilor", scrisa in Banat intre 1937 – 1938, in care merge cu anticipatia pana in 1 ianuarie 2000. In povestire, previziunile autorului au mari analogii cu colectivizarea si cooperativizarea, Ion Pena dovedindu-se un bun analist social de anticipatie.

  Prozatorul si publicistul Constantin Stan (1951 – 2011) il compara cu George Orwell, autorul faimosului roman ,,Ferma animalelor" iar profesorul, ziaristul si prozatorul Victor Marin Basarab afirma tot in 2001 in cartea pe care incepuse s-o scrie despre Pena: ,,Moneda fantazienilor" ar trebui pus? in circulatie si asezat? intr-o exact? comparatie cu proza urmuzian?, intr-o corect? intelegere a vizionarismului sud-est european si, de ce nu, la baza teatrului absurdului ionescian".
  Anti-bolsevic si aparator al latinilor
  De tanar, Ion C Pena si-a creat multe adversitati publicand in Revista ,,SO4H2" texte prin care se delimita de ,,exclusivismul rasei si culturii germane", in care-l combate pe Oswald Spengler, filosof idealist, reprezentant al antiintelectualismului si istoric german, un critic fervent al latinitatii.
  Dialogurile sale epigramistice merg pana la caricaturizarea celor mai inalte varfuri ale societatii literare sau politice: A. C. Cuza, Ion Pillat, Radu D. Rosetti, Al. O. Teodoreanu, Nicolae Iorga, N. Crevedia, Octav Dessila, Al. Macedonschi, Aurel Chirescu, Emanoil Bucuta, Gr. Trancu-Iasi, Al. T. Stamatiad, Ion Minulescu, M. Ar. Dan, Tudor Mainescu, A. C. Calotescu-Neicu, Al. Cazaban, Tudor Arghezi, Mircea Pavelescu, I.Gr.Perieteanu, Ion Vinea, Iancu Brezeanu, Damian Stanoiu, N. Davidescu, Florin Iordachescu, Victor Eftimiu, G. Toparceanu, Miguel de Cervantes Saavedra, G. Bogdan Duica, Cincinat Pavelescu, Pontiu Pilat, Socrate, Hamlet si altii.
  In 1939, deja, Ion Pena publica poezii in controversata revista ,,Prepoem", care dupa septembrie 1940 este considerata de orientare legionara. Pena n-a avut nicio colaborare cu ,,Prepoem" pe timpul sederii legionarilor la putere pana la 14 februarie 1941, cand Statul National-Legionar a fost abrogat in mod oficial, instaurandu-se dictatura militara a generalului Ion Antonescu.

  Mai mult, in singurul volum care i-a aparut in 1939, ,,Furcile caudine", este inclusa si o epigrama in care-l ia peste picior pe A.C. Cuza, mentorul si principalul sustinator al lui Corneliu Zelea Codreanu:
  Lui A. C. Cuza
  Din tinerete n'a mai dat

  O epigrama - si-i pacat!

  Misterul? Muza i-a fugit

  Ca nu cumva pin' la sfirsit,

  Uzind de abila-i suveica

  S-o scoata si pe ea evreica.
  Anti-bolsevic convins, scria, inainte de venirea trupelor sovietice, in Revista ,,Pacala", al carei motto era:
  ,,Iar cand la Patria Romana

  Ravneste hidra bolsevica

  Nesatioasa si pagana,

  Ia si o arma, ca nu strica!."
  Toate aceste lucruri l-au facut usor remarcat in peisajul literaturii romane din acea perioada.
  Inclus de George Calinescu in ,,Istoria Literaturii Romane"!
  A fost membru activ al Gruparii literare ,,Drum" din Rosiorii de Vede, asociatie a tinerilor publicisti teleormaneni, infiintata in 1935 sub presedintia de onoare a scriitorului Zaharia Stancu, presedinti activi fiind Nicolae Stanescu-Udrea si Florian Creteanu.

  In editura acestei grupari ii apare, in 1939, volumul de epigrame ,,Furcile caudine", tiparit la Tipografia ,,Lumina poporului" din aceeasi localitate.
  Avand recenzii favorabile, George Calinescu il inscrie in ,,Istoria Literaturii Romane de la origini pana in prezent", Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, Bucuresti, 1941.
  In aceeasi editura urmau sa ii apara in 1940 (deja erau anuntate in revista bucuresteana ,,Prepoem", an I, nr. 11 din mai 1940) un volum de poezii intitulat ,,Iarmaroc" si un volum de epigrame ,,Flori veninoase".
  Din pacate, nu aveau sa mai vada lumina tiparului, intrucat revista si editura ,,Drum" au fost suspendate de cenzura in acelasi an.

  La plecarea din aceasta lume, in 29 iulie 1944, scriitorului i-au ramas mai multe manuscrise, dintre care sase volume erau pregatite pentru tipar, intre ele afl?ndu-se si cele doua volume, ,,Iarmaroc" si ,,Flori veninoase", oprite de cenzura in 1940:
  Lucrarile lui merita duse mai departe!
  In prezent, dupa documetarile facute, este o certitudine c? Ion Pena a publicat si era apreciat in marile publicatii bucurestene ,,Universul literar", ,,Pacala", ,,Prepoem", ,,Vremea", ,,Epigrama", in revista buzoian? ,,Zarathustra", redactata de Ion Caraion si Alexandru Lungu, cat si in cele teleorm?nene ,,Oltul", ,,Drum", ,,SO4H2", ,,Graiul tineretului t?r?nist" …
  In ,,Universul literar", suplimentul celui mai popular si influent ziar din perioada interbelic?, ,,Universul", Ion Pena era catalogat ,,Un poet plin, de un talent robust, original si format, care face o figura cu totul aparte in corul celorlalti". ,,Astazi Ion Pena vine intre noi cu o lira cu totul innoita, asezandu-se dintr'odata pe primul plan al poeziei tinere", ,,Versurile lui trebuiesc citite cu toata atentia, in miezul lor se sbate un poet de rasa, care semneaza simplu si deslusit: Ion Pena".


  ,,Ion Pena n-a fost casatorit, hotarase s-o faca dupa razboi, dar n-a mai apucat, si n-a avut copii. Totul se pierdea, asa ca am decis sa ma implic in scoaterea sa la lumina. In demersul meu am batut la multe usi literare si publicistice care nu s-au deschis.
  Este un arc in timp, el poate exista din nou prin dumneavoastra, citindu-l. In 2011 a ap?rut cartea ,,Scrieri" de Ion Pena, care include poezii, epigrame, precum si proza, dovedind talentul multilateral al autorului"

  sustine Marin Scarlat cel care incearca sa-l scoata pe Ion Pena la lumina.
  Ichim Vasilica
  The post In Memoriam: Ion Pena, scriitorul interzis de comunisti! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Intre drama si fericire absoluta. La Facultatea de Medicina s-au afisat rezultatele!


  [2015-07-29]
  In ciuda faptului ca Facultatea de Medicina din Oradea nu a fost ocolita de scandaluri in ultima perioada, concurenta de anul acesta a fost una criminala. Absolventi din toata tara s-au imbulzit sa-si incerce norocul, constienti ca o diploma de medic, luata chiar si la Oradea, poate fi o trambulina spre o slujba bine platita […]
  The post Intre drama si fericire absoluta. La Facultatea de Medicina s-au afisat rezultatele! appeared first on Presa Oradea.
   In ciuda faptului ca Facultatea de Medicina din Oradea nu a fost ocolita de scandaluri in ultima perioada, concurenta de anul acesta a fost una criminala. Absolventi din toata tara s-au imbulzit sa-si incerce norocul, constienti ca o diploma de medic, luata chiar si la Oradea, poate fi o trambulina spre o slujba bine platita in Occident.
  Peretii de la parterul Facultatii de Medicina a Universitatii din Oradea fusesera umpluti de la prima ora, ieri, de tabele. Pe langa ele s-au perindat sute de fete, mai intai cu emotie apoi cu dezamagire sau, dimpotriva, pline de speranta si fericire. Tinere cu mame sau cu prietene imbratisate, unele de fericire, altele drept consolare. In ambele cazuri insa lacrimile au fost de prisos. ,,Cerberul" din dreptul scarilor, un barbat bine facut, era omul zilei. Pe la portar treceau aproape toate intrebarile importante ale viitorilor studenti, ale mamenlor sau bunicilor dezamgite. Cele mai multe dintre ele erau indreptate spre etajul intai al Facultatii.

  Cum dadeai coltul, la capatul scarilor, se vedea imediat un munte de bagaje si o domnisoara care statea pe scari cu capul intre mainile sprijinite pe genunghi. Nu spunea nimic, doar privea in gol. In anticamera de langa secretariatele facultatii, oamenii siroiau. La ora 10.48, cea mai mare coada era la seretariatul de medicina dentara acolo unde oamenii, unii veniti de la celalalt capat al tarii, asteptau sa recupereze dosarele copiilor. Au fost mutati la alt birou.
  O doamna revoltata spunea ca secretarele i-ar fis spus ca sunt obosite si ca sa mai astepte. ,,In viata vietilor mele nu o sa mai ajung aici" a pufnit o alta doamna cu o rochie vie, cu flori in diferite culori. ,,La medic e bine sa nu ajungi", i-a spus un barbat, ,,vecin" si el la coada.

  O tanara statea langa mama ei, sprijinita de una dintre ferestre. ,,In toamna nu se va mai da sigur examen, la ce concurenta a fost", i-a spus fica dezamagita. Femeia era prea ganditoare ca sa mai intoarca privirea.
  Aproape noua pe un loc!
  Anul acesta, la specializarea Medicina au fost inscrisi 671 de candidati, acestia dand examenul (biologie sau chimie organica) in 14 sali. Pentru ei, au fost scoase la concurs 80 de locuri bugetate si 60 cu taxa. Asta a insemnat ca pentru locurile bugetate concurenta a fost de 8,4 pe un loc iar pentru toate locurile, concurenta a fost de 4,8 absolventi pe un loc.

  La Medicina Dentara, examenul (biologie sau chimie organica) s-a desfasurat in 5 sali, a inceput la 13.30 si s-au inscris 352 de absolventi. Raportat la locurile bugetate (40), concuenta a fost de 8,8 pe loc in timp ce pentru toate cele 85 de locuri (45 cu taxa), concurenta a fost de 4,1 pe loc.
  La specializarea Farmacie, examenul (biologie plus chimie organica si anorganica) s-a dat intr-o singura sala, de la ora 14.00, fiind inscrisi 68 de candidati. Au fost disponibile 20 de locuri bugetate si 30 de locuri cu taxa, fiind inregistrata o concurenta de 3,4 pe loc la buget si 1,36 pe toate locurile.
  Listele cu cei care au suat sau au picat examenul si cu notele pe care le-au luat, le gasiti dand click AICI.
  In tara sau peste hotare?
  In tabara celor care reusisera, entuziasmul contagios genera problematizari multiple. Pentru cei mai multi, examenul nu fusese foarte greu.


  ,,Depinde de fiecare cat a invatat. Mie nu mi s-a parut foarte greu. A fost totusi mai greu decat anul trecut iar concurenta a fost mai mare. Voi ramane in tara dupa ce termin facultatea. Am fost plecata dincolo, am si facut doi ani de scoala acolo dar tot in Romania prefer"

  a spus Vanessa Mendy din Oradea, proaspata studenta la tehnica dentara.
  Carmen Vlad, o tanara care luase examenul la specializarea la care a fost cea mai mare concurenta, Medicina, spunea ca vrea sa ramana in tara si ca spera ca pana va absolvi facultate conditiile medicilor sa se imbunatateasca:

  ,,Examenul a fost usor, subiectele au fost accesibile, au fost si cateva intrebari gresite care apoi au fost anulate, unele erau si in manual gresite. Eu as fi preferat un examen scris, nu unul grila. As vrea sa raman in tara, sper sa se mai schimbe conditia medicilor din Romania pana cand termin eu facultatea".


  In fata afiselor cu studentii care dadusera examen erau si doi tineri din Italia.

  ,,Ca dificultate cred ca examnul a fost de opt. Eu sunt din Italia, dar imi place Oradea. Am un prieten care studiaza aici si am venit la el sa vizitez orasul. Mi-a placut foarte mult asa ca am decis sa fac aici si facultatea.
  Am terminat liceul in Italia, am trecut examenul de limba si am dat apoi admiterea la facultate. In ceea ce priveste studiile e mai bine in Romania la niversitate decat in Italia. Aici se face mai multa practica in spital. Dupa ce imi voi termina studiile voi profesa in Italia pentru ca tatal meu este dentist acolo"

  a spus Alessandro Faldetta care intrase la medicina dentara.


  ,,Si eu voi pleca in Italia, munca e mai bine remunerata si ai mai multe sanse sa progresezi sa te dezvolti decat daca ramai aici"

  spunea si prietenul lui, Giovanni Sempione, proaspat student la asistenta medicala generala.
  Una peste alta, la Oradea parerile variau. Erau totusi ale unor tineri care inca nu trecusera nici macar printr-o ora de curs, d'apoi prin tot ,,calvarul" ce va urma. Dupa ce vor trece prin cinci sau opt ani de munca asidua pe bancile scolii sunt sanse mari sa isi schimbe optiunile. Patriotismul nu tine de foame!
  Ichim Vasilica
  The post Intre drama si fericire absoluta. La Facultatea de Medicina s-au afisat rezultatele! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cum e viata de student la Oradea?


  [2015-07-27]
  43 de elevi din aproape toata tara inceraca pe pielea lor ce inseamna viata de student la Oradea. Pana la sfarsitul lunii, tinerii participa la cursuri, seminarii, laboratoare, merg in cluburi, viziteaza obiective turistice din Bihor si Oradea, organizatorii sperand sa-i convinga ca la finalizarea liceului sa aleaga Universitatea din Oradea. Elevii au participat in […]
  The post Cum e viata de student la Oradea? appeared first on Presa Oradea.
   43 de elevi din aproape toata tara inceraca pe pielea lor ce inseamna viata de student la Oradea. Pana la sfarsitul lunii, tinerii participa la cursuri, seminarii, laboratoare, merg in cluburi, viziteaza obiective turistice din Bihor si Oradea, organizatorii sperand sa-i convinga ca la finalizarea liceului sa aleaga Universitatea din Oradea.
  Elevii au participat in prima saptamana la o serie de activitati interactive desfasurate pe mai multe paliere: actiuni cu caracter recreativ, educational, dezvoltare personala si orientare in cariera. Mai concret, in prima zi de activitati participantii Oradea Summer University (OSU) s-au deplasat la Ineu unde au jucat golf, au calarit, tras cu arcul si s-au plimbat cu hidorbicicletele, acvitati prin care au putut socializa.

  In weekend elevii au avut ocazia sa cunoasca orasul, printr-o serie de vizite in zona centrala si cateva obiective culturale, intre care, turnul Primariei Oradea si Cetatea Oradiei, cu o prezentare sustinuta de administratorul cetatii, Dumitru Noane. Au urmat mai multe workshop-uri sustinunte de Mihaela Tatu, Remus Toderici, dr. Ligia Burta, prof. univ. dr. Elena Botezat, dr. Larisa Dumbrava si avocatul Laviniu Domocos.

  Incepand de luni elevii frecventeaza cursurile pe care si le-au ales la facultatile din cadrul Universitatii din Oradea. Vorbim despre Facultatea de Medicina si Farmacie, Facultatea de Stiinte Socio-Umane, Facultatea de Inginerie manageriala si Tehnologica, Facultatea de Litere etc. In urmatoarele zile va urma o vizita de lucru la PLEXUS si o excursie la Meziad si Rosia. De asemenea, elevii vor vizita Baile Felix, unde vor petrece noi momente de relaxare dupa o saptamana solicitanta.
  Informatia decide
  Trezirea se face la ora 08.00, dupa care elevii participa la cursuri in intervalele orare 09.00 - 10.00 si 13.00 - 14.00. Dupa masa acestia au parte de exercitii de dezvoltare personala si recreative, iar seara relaxare in camin sau in oras.


  ,,Din punctul meu de vedere, OSU reprezinta un proiect constructiv, benefic si unic in viata elevilor de liceu. Din pozitia de presedinte al Consiliului Judetean al Elevilor (CJE) Ilfov cred ca elevii au nevoie de astfel de proiecte pentru ca multi dintre ei merg la facultate doar influentati de parinti.
  Elevii care participa la universitati de vara aleg reaponsabil, aleg informati, isi urmeaza visul si am increderea ca nu vor esua in cariera.  De asememea, proiectul este unul reusit pentru ca organizatorii combina cele 3 tipuri de educatie (formala, non si informala), este combinat utilul cu placutul iar elevii au nevoie de asta"

  sustine Paul Lungeanu, unul dintre participanti, care este si presedinte al CJE Ilfov.
  OSU este o universitate de vara adresata elevilor din clasele a X-a si a XI-a, aflata la cea de a III-a editie la Oradea. Proiectul se desfasoara simultan in mai multe centre universitare din Romania. Evenimentul a inceput pe 16 si se va incheia pe 29 iulie.

  Aceasta editie este organizata de Asociatia Studentilor Psihologi din Oradea, Asociatia ,,Gheorghe Sincai" a Studentilor in Istorie, Asociatia Studentilor Farmacisti din Oradea, Asociatia Studentilor Stomatologi din Oradea si ELSA Oradea, avand ca partener educational Universitatea din Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Cum e viata de student la Oradea? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • FC Bihor aproape de salvare. Doar daca alaturi de investitor se implica mediul de afaceri local!


  [2015-07-24]
  Omul de afaceri clujean, Mihai Giurgiu, cel care vrea sa preia pachetul majoritar al FC Bihor, ar fi dispus sa aloce in fiecare an intre 550 si 600 de mii de euro catre club, doar ca, in primul an, banii s-ar duce pentru plata datoriilor, iar astfel, pentru sezonul competitional 2015-2016, nu ar mai putea […]
  The post FC Bihor aproape de salvare. Doar daca alaturi de investitor se implica mediul de afaceri local! appeared first on Presa Oradea.
   Omul de afaceri clujean, Mihai Giurgiu, cel care vrea sa preia pachetul majoritar al FC Bihor, ar fi dispus sa aloce in fiecare an intre 550 si 600 de mii de euro catre club, doar ca, in primul an, banii s-ar duce pentru plata datoriilor, iar astfel, pentru sezonul competitional 2015-2016, nu ar mai putea sustine cheltuielile echipei. Din acest motiv solicita implicarea mediului de afaceri local, doar pentru urmatoarea editie de campionat.
  Presedintele clubului FC Bihor, Mircea Fodor, a sustinut joi, 23 iulie, la sediul clubului oradean de fotbal, o conferinta de presa prin care a anuntat situatia din prezent a clubului, legata in special, de posibila preluare a pachetului majoritar al actiunilor de catre omul de afaceri clujean Mihai Giurgiu.

  ,,Domnul Mihai Giurgiu este in continuare dispus sa ia pachetul majoritar si asta o spun pentru ca de cateva zile am auzit anumite barfe prin oras, pe la colt de strada, aruncate de unii, altii, cum ca nu are bani, cum ca ar investi la U Cluj, de ieri sau de alaltaieri.
  Va spun ca nu este asa, omul are bani, vine sa plateasca datorii facute de altii in valoare de aproape un milion de euro sau mai exact 925 de mii de euro si ar dori ca la aceasta munca pe care o va incepe sa aiba alaturi mediul de afaceri al judetului Bihor, pentru anul competitional 2015-2016"

  a declarat presedintele FC Bihor.

  Problema este delicata si prin prisma faptului ca atata timp cat nu sunt platite datoriile catre stat, autoritatile locale nu mai pot investi in club, dar si prin faptul ca deocamdata, cel putin, banii proveniti de la autoritatile locale nu pot fi directionati catre plata salariilor jucatorilor.

  ,,Daca domnul Giurgiu nu plateste aceasta suma de 925 de mii de euro, care este compusa din 700 de mii de euro catre bugetul statului, restul furnizori si salarii restante, Consiliul Judetean nu poate finanta FC Bihor si atunci s-a gandit sa plateasca in intregime aceasta suma, pentru ca cei de la Consiliul Judetean sa poata veni cu aportul pe care il va hotari, dar din acesti bani ai Consiliului Judetean nu se pot plati salarii.
  Sa vedem totusi in noua lege a sportului, care a aparut luni in monitor, dar n-au aparut normele, daca legiuitorul nu cumva le va da voie consiliilor locale si judetene sa plateasca si salariile. Deocamdata, astazi nu stim"

  a mai precizat Mircea Fodor.
  Doar in primul an
  Conform declaratiilor presedintelui clubului oradean de fotbal, omul de afaceri clujean ar fi dispus sa aloce in fiecare an aproximativ 550 - 600 de mii de euro catre FC Bihor, numai ca in primul an banii s-ar duce pentru plata datoriilor, iar astfel, pentru sezonul competitional 2015-2016, nu ar mai putea sustine cheltuielile echipei.
  Din acest motiv, ,,face un apel, o rugaminte, la mediul de afaceri, sa vina ori sponsorizari, ori actionari, in parteneriat, cum doresc ei, cu o suma pana la 400 de mii de euro, maxim", dupa cum a mai precizat Fodor.
  Aceasta sustinere ar fi necesara astfel, doar pentru urmatoarea editie de campionat, pentru ca incepand cu celalalt sezon, odata achitate datoriile, investitia lui Mihai Giurgiu ar cuprinde exclusiv aceste cheltuieli.

  In acest context, presedintele clubului FC Bihor a avut deja un prim contact cu reprezentantii mediului de afaceri bihorean, mai exact cu cei din Federatia Patronilor, dar asteapta si alti sponsori interesati sa ajute echipa sa depaseasca acest hop.
  Mihai Giurgiu are 36 ani si este actionar la o firma italiana care produce parapeti metalici pentru autostrazi, cu reprezentanta in Romania si partener la scoala de fotbal ,,Viitorul Mihai Georgescu" din Cluj-Napoca.
  Ichim Vasilica
  The post FC Bihor aproape de salvare. Doar daca alaturi de investitor se implica mediul de afaceri local! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata!


  [2015-07-24]
  Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. Momentan, in ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%. […]
  The post Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata! appeared first on Presa Oradea.
   Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. Momentan, in ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%.
  Viceprimarul Mircea Malan a sustinut la sfarsitul saptamanii o conferinta de presa in Piata Unirii, in cadrul careia a prezentat stadiul lucrarilor. Reabilitarea pietei se realizeaza prin finantare europeana, contributia municipiului Oradea fiind de doar 5% din valoarea cheltuielilor eligibile.


  ,,Ceea ce ne-a interesat a fost sa facem din Piata Unirii un loc mai bun pentru oradeni, sa reusim o corelare a spatiului public cu viata urbana. Unul din obiectivele specifice a fost inlocuirea imbracamintii asfaltice initiale cu mai multe tipuri de piatra naturala: piatra cubica din porfir, placi din porfir sau piatra transi. Piatra transi arata foarte bine ca nuanta si ofera un confort suplimentar fata de nuantele inchise de asfalt.
  Acum, intr-o zi caniculara, am putut compara temperatura pe care o genereaza un asfalt inchis la culoare si temperatura pe care o genereaza un pavaj din piatra naturala. Din calculele facute privind valoarea temperaturii la o inaltime de 80 cm fata de nivelul solului in data de 17 iulie, a rezultat ca in Piata Regina Maria temperatura la 80 cm fata de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar in Piata Unirii tot la 80 de cm fata de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade.  Observam asadar ca intre asfalt si piatra naturala din Piata Unirii este o diferenta de 8-10 grade. Pentru cei care nu stiu, porfirul e o roca vulcanica foarte rezistenta, iar cei din zona Trentino se mandresc cu acesta roca pentru ca din aceasta s-au facut sarcofagele faraonilor. Garantia ceruta de Primaria Oradea pentru executie, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. In ceea ce priveste bordurile, rigolele si soclul statuii, acestea sunt facute din granit auriu"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.
  Vor fi montate 4 fantani de piatra masiva
  Suprafata intregii piete este de 29.000 mp, din care 3800 mp reprezinta suprafata verde, pe care se vor planta 137 de copaci si arbusti de talie nu foarte mare, dar foarte umbrosi, 4700 mp va reprezenta zona carosabila, iar restul va fi suprafata pietonala.


  ,,Spatiile verzi sunt astfel gandite incat sa ofere o perspectiva neingradita asupra cladirilor. La finalul lunii august va incepe si montarea celor 4 fantani compuse din 540 de elemente de piatra masiva"

  a completat viceprimarul Malan.
  Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. In ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%.

  In fata Primariei Oradea vor fi doua benzi de circulatie, dar se va extinde si spatiul pietonal.
  In ceea ce priveste iluminarea Pietei Unirii, viceprimarul Mircea Malan a spus ca se vor folosi leduri in scopul reducerii poluarii si consumului de energie.
  Totodata, urmeaza ca la finalul lucrarilor sa fie montate 39 de banci de odihna si cosuri de gunoi. Din putul descoperit in Piata Unirii se va folosi apa pentru spalarea pietei, iar in zona Bisericii cu Luna vor fi montate doua cismele.
  Capacele de la canalizare sunt deja personalizate cu stema stilizata a orasului Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Antologie foto a Clubului ARFOMED, la Oradea!


  [2015-07-22]
  Dupa ce recent a fost sarbatorita aniversarea a 25 de ani de existenta a unicei galerii permanente de fotografie din Romania, pe 29 iulie, la ora 19.00, va avea loc vernisajul unei noi expozitii intitulate ,,Cele mai cele!". Evenimentul propune o Antologie de fotografie a Clubului de Fotografie al Medicilor - ARFOMED. Expozitia reprezentativa cuprinde […]
  The post Antologie foto a Clubului ARFOMED, la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa ce recent a fost sarbatorita aniversarea a 25 de ani de existenta a unicei galerii permanente de fotografie din Romania, pe 29 iulie, la ora 19.00, va avea loc vernisajul unei noi expozitii intitulate ,,Cele mai cele!". Evenimentul propune o Antologie de fotografie a Clubului de Fotografie al Medicilor - ARFOMED.
  Expozitia reprezentativa cuprinde 101 fotografii alb-negru si color realizate de membrii cunoscutului Fotoclub al Medicilor: Alex Burlacu (Iasi), Alina Delle Case, Andrei Margulescu, Cristian Cotiga, Cristina Beldescu, Doina Velican, Dragos Malaescu, Elena Demetrescu, Eliza Cinteza, Georgia Baltog, Maria Dragota, Maria Iacob, Marius Dabija (Iasi), Mihaela Cotiga, Mihai Mihailide,

  Mircea Cinteza, Mirela Radulescu, Radu Gologan, Radu Stoenescu, Raluca Bulea, Serban Balanescu, Serban Gologan, Silviu M. Corbu (Oradea), Trestian Gavanescu (Rm. Valcea). Lucrarile expuse prezinta mai multe genuri ale artei fotografice: portrete, eseuri, reportaje, peisaje, socio-fotografii, de calatori.

  Publicul va putea descoperi diferite forme de abordare a subiectelor, de la traditionale pana la conceptuale, in care lumina, umbrele si formele joaca un rol bine definit.

  Clubul de Fotografie al Medicilor – ARFOMED a fost fondat in anul 2006, sub conducerea artistului fotograf Mircea Cinteza, care a preluat o traditie veche de zeci de ani a medicilor din vremea fotografiilor analog, pe film si pe hartie argintata, developate cel mai des in laboratoarele de radiologie ale clinicilor de odinioara.

  De la infiintare, ARFOMED a organizat cel putin o data pe an o expozitie de fotografie. Cele mai multe expozitii au fost gazduite de Muzeul de Istorie al municipiului Bucuresti.

  Vernisajul expozitiei organizate in Oradea, sub patronajul Consiliului Judetean Bihor, va avea loc miercuri, 29 iulie, la ora 19.00, in prezenta artistului fotograf Mircea Cinteza.

  Lucrarile expuse vor fi prezentate de dr. Ramona Novicov, critic de arta. Momentele muzicale vor fi oferite de artistii Thurzó Sándor József si Lucian Malita.
  Andreea Costea
  The post Antologie foto a Clubului ARFOMED, la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Paianjenul cu brate de metal, imblanzit de chirurgii timisoreni


  [2015-07-22]
  E intrucatva ca un paianjen putin inghetat, pe care il scoti cu o punga de struguri, de la firgider, si incepe sa isi miste incet picioarele. Cam asta este impresia robotului Da Vinci, care nu e robot ci putin mai mult, un sistem. Este prezenta de dincolo de chirurgi din sala de operatie, una din […]
  The post Paianjenul cu brate de metal, imblanzit de chirurgii timisoreni appeared first on Presa Oradea.
   E intrucatva ca un paianjen putin inghetat, pe care il scoti cu o punga de struguri, de la firgider, si incepe sa isi miste incet picioarele. Cam asta este impresia robotului Da Vinci, care nu e robot ci putin mai mult, un sistem. Este prezenta de dincolo de chirurgi din sala de operatie, una din ele, de la Spitalul Judetean din Timisoara. Un costm un paing, niste fire si victima care asteapta fara putere sa se mai miste.
  Doar ca, acum, scenariul e putin altfel. ,,Paingul" nostru sporeste cu inca putin faima clinicilor de aici, de chirurgie si urologie. Vor veni alti oameni de departe, la noi, la spitalul judetean, pentru ca interventiile vor fi mai precise, plagile mai mici, timpul de vindecare mai scurt. Ceea ce pare, la prima vedere, o victima intre corzi, se va ridica spre o viata mai buna, dupa interventia chirurgicala, cu putine semne pe corp ca ceva s-a intamplat in acel somn atat de aparte de pe masa de operatie. Dar s-a intamplat.

  Prof. Viorel Bucuras, seful Clinicii de Urologie de la Spitalul Judetean, e nerabdator sa vada cum va curge ,,prestatia" noului copil al spitalului. Cand ne vedem, in prima zi de operatii cu robotul Da Vinci (tot robot o sa-i spunem, totusi), imi spune ca trebuia sa vin ceva mai repede, sa vad si pregatirile. Pe moment nu inteleg de ce ar fi trebuit sa vad pregatirile - un pacient anesteziat, intins pe o masa.

  Totusi, dupa ce am intrat in costumul de sala si am ajuns in sala de operatie iar paingul cel bun a inceput sa-si miste bratele, m-am intrebat cum s-a patruns in corpul pacientului, cum s-au facut acele incizii, cum au intrat tuburile pe care se merge cu instrumentele si cum s-a pozitionat totul pentru ca lucrurile sa curga, mai tarziu, asa cum trebuie.

  Atata lume n-am mai vazut in blocul operator. Sunt aici vreo 15-20 de persoane, de parca ai lua un bilet de tren intr-o gara. Si la vizor, deasupra noastra, in spatiul destinat invatarii, sunt o multime de capete curioase. Si inteleg: in fond este un bilet de tren, spre viitor. Singurul firesc, cum aveam sa inteleg. Cu parere de rau pentru chirurgul cu manusile patate de sange.

  Imi place chirurgul cu manusile patate de sange, imui place lumina aceea aparte din salile de operatie, imi place sa urmaresc mainile cu bisturiu, cu pense, cu ac, in timpul coaserii, imi place sa fotografiez baletul acela superb de gesturi din jurul plagii. Dar depinde ce este mai bine pentru pacient. Daca la intrarea in mica gara spre ziua de maine as fi pariat pe chirurgul clasic, pe procedeele clasice, pe plaga cu munca directa si chirurgul aplecat timp de sase ore peste pacient, la iesirea din sala, in aceeasi zi, imi tradasem convingerile. Robotul ajuta si e bun. Dar nu crezi pana nu vezi.

  In incercarea de a vedea cat mai mult, primul lucru pe care il caut in hemoragia aceea de oameni cu halate si masti este „scaunelul” - personaj important in spatiile unde se invata, in salile de operatii. Fara scaunel nu poti sa vezi prea mult. Ochesc un scaunel, pun mana pe el, imi calculez rapid unghiuri in jurul corpului care asteapta pe masa.

  Dau putintel cu umarul intr-un barbat inalt, pe care nu-l cunosc, ma scuz scurt fara sa mai explic ca sunt ziarist, ca am primit permisiunea sa pozez, foolosindu-ma de faptul ca precis nu toata lumea se cunoaste cu absolut toata lumea, dat fiind ca sunt acolo medici si asistente de la mai multe specialitati. Barbatul imi raspunde in franceza, amabil, o parez spre engleza, e prof. Jean-Marie Hervé, de la Hôpital Foch, ce a venit sa ne-arate cum se lucreaza cu paingul.

  Intreb de as deranja de-mi pun scaunelul intr-un anume loc, imi spune ca nu e o problema, ca nu va fi nimeni pe locul clasic al chirurgului, si-mi arata de unde va lucra. E o consola intr-un colt de sala.

  Incepe tot. Simt lumea mai relaxata decat de obicei, de altfel e si unul dintre lucrurile pe care prof. Hervé le amintea dupa, ca oamenii nu traiesc aceeasi incordare ca la o operatie clasica. Pozez si filmez miscarea bratelor, curiozitatea tuturor, felul in care se vede ce se intampla in corpul pacientului pe monitoare, fetele celor de deasupra noastra. Intr-una din pauze, profesorul ma invita sa arunc o privire in consola pe care o foloseste. Si atunci se schimba totul. Uaaaaaaaaaaaaau! Este fantastic sa vezi tesuturile si vasele si bratele pe care le folosesti in 3D!

  Este atata de mare diferenta incat as ramane acolo, as misca acese brate, as vrea sa fiu dintre cei care stiu si sunt abilitati sa foloseasca robotul. Este fantastica privelistea, cu capul in consola, cu fruntea sprijinita de un cadru, la trei metri de pacient dar… literalmente in el, asa cum spune profesorul: esti inauntru, vezi tot. E fantastic - stiu ca repet cuvantul, dar este cel mai potrivit. Viitorul a fost ademenit si e acum aici.

  Intrucatva, masinaria e ca o orga - trebuie sa stii ce faci cu mainile dar si cu picioarele, profesorul imi arata cum e cu pedalele pe care le misca, zambeste larg cand ma cilc intre zid si consola, intr-un spatiu stramt, sa il prind de extrem de de jos, pentru a iontra in cadru si consolele. In aceste pauze, in care cel care conduce operatia are amabilitatea de a explica tuturor, in engleza si franceza, dar si ziaristului curios, se schimba unghiuri de abordare, se curata ustensilele. Este cu noi si doctorul Ovidiu Precup, de la Cluj, de la Sofmedica, ce a adus sistemul acesta aici, de la Intuitive Surgical.

  Calm, explica celor care stau langa pacient si langa cea mai sumara tava cu instrumentar pe care am vazut-o pana acum, ce se face in anumite momente, cum se abordeaza una sau alta, cum se face tot avand acest robot ca interpus intre tine si bolnav. Are un gen de a participa, de a oferi din ce stie, ce te face sa simti ca a mai participat la multe interventii de acest gen si ca nimic rau nu se poate intampla. Ca suntem pe calea cea buna si ca nu este decat o chestiune de timp ca acest robot sa devina familiar mai multor chirurgi de aici.

  Intr-o discutie de mai tarziu, cu el, cu doctorul Ovidiu Precup, aflu detalii despre Da Vinci acesta - e cel mai nou sistem din tara - cele de la Cluj si Bucuresti sunt din generatii anterioare. Se cheama, totusi, „sistem” pentru ca are mai multe componente - consola chirurgului, turnul video (creierul sistemului), cartul pacientului.

  Imi povesteste despre servis, despre montare, despre consumabile, despre faptul ca, in vest, a devenit o decizie fireasca sa se abordeze interventiile urologice folosindu-se o astfel de varianta - un chirurg ce nu sta cu mainile in abdomenul pacientului ci coordoneaza totul prin miscari ca ale unui copil ce se joaca un joc la un monitor cu roboti din alte lumi.

  Intreb de infectiile ce pot aparea in spital, de diferenta fata de laparoscopie, de timpii de vindecare, de incizii. Peste tot, numai plusuri. Cum aveam sa vad, spatiile pe care se lucreaza sunt niste incizii mici, si abia cand prostata cuprinsa de cancer trebuie scoasa din pacient, dupa ce a fost plasata intr-un recipient improvizat dintr-o manusa chirurgicala, se ajunge la o deschizatura de maxim patru centimetri. Foarte putin sange curs, pacientul va putea pleca din spital mai repede. Doar cu costurile va trebui sa se vada cum va fi, in timp.

  Robotul va putea fi folosit pentru operatii de mai multe genuri dar in principal pentru urologie. Daca decizia prof. Viorel Bucuras, de a lupta sa aiba accest robot aici, a fost una ce simtea mersul epocii, excelenta, faptul ca s-a si ajuns la fonduri si la bifarea proiectului este… ce sa spun… fantastic, iar! Poate pentru colegii ce au venit, ulterior, la conferinta de presa la care a participat si prof. Lazar Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie, era o stire simpla treaba asta, ca, in una din salile de ooperatie, se gaseste, de azi, un robot operativ. Dar cred ca e un unghi aparte cand incerci sa privesti dinspre masa de operatie, dinspre pacient.

  Sunt atatea rotite care trebuie sa mearga bine in mecanismul acesta, al robotului, al celor ce explica, al medicilor romani care au facut deja un stadiu de pregatire in Franta, pentru a invata cum se lucreaza cu robotul, in tot. In bloc, discutand cu doctorul anatomopatolog din Franta, plecat din Romania, care a venit cu profesorul Hervé, constat ca am tot mai multe cunostinte comune, locuri comune, valori comune - pana la urma o rog sa-si ridice masca un moment si o fac si eu cu a mea - am fost colege de liceu, la Arad, am avut aceiasi fantastici profesori cu Camelia Albu, azi Radulescu, logica viului a plecat, la noi, din acelasi loc - de la extraordinarul nostru profesor de biologie Doru Cotuna. Lumea e mica.

  Lumea e mica si pentru realizarile mari - iata, Camelia si-a dorit ca profesorul francez cu care lucreaza acolo, langa paris, sa vina in orasul unde ea a invatat medicina si sa ajute la a se ridica inca putin cota medicinei timisorene.

  Oameni multi, oameni frumosi, oameni relaxati, unii dand explicatii, unii primindu-le. Si pacientul de langa noi, al carui cancer nu mai este o problema, care a primit un bilet de tren, si el, pentru a doua parte a vietii sale. Ce mare lucri e sa ai, in jur, oameni deschisi la nou! A doua zi, la o alta interventie, prind si finalul acestui gen de operatie, pe care il sarisem anterior, din cauza conferintei de presa.

  Prof. Hervé imi spune ca el abordeaza mai toate interventiile de genul acesta cu robotul si ca acesta e prezentul, pentru ei. Ma bucur ca am putut fi admisa la a intelege, a vedea si a incerca sa duc putin din ce am vazut - paingul se retrage in coltul lui, imblanzit si pentru timisoreni. Viitor? Nu. Doar viziune si prezent!
  Ramona Balutescu
  The post Paianjenul cu brate de metal, imblanzit de chirurgii timisoreni appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Blatul blaturilor: PSD Bihor si Ilie Bolojan!


  [2015-07-21]
  Orice democratie care se vrea puternica are nevoie de o opozitie pe masura. Fara o critica constructiva si la obiect marile proiecte ale unui oras risca sa devina mari esecuri iar cei care conduc au tendinta de a se considera alesi pe vecie. In Oradea nu exista opozitie. Cel putin, nu una constructiva si la […]
  The post Blatul blaturilor: PSD Bihor si Ilie Bolojan! appeared first on Presa Oradea.
   Orice democratie care se vrea puternica are nevoie de o opozitie pe masura. Fara o critica constructiva si la obiect marile proiecte ale unui oras risca sa devina mari esecuri iar cei care conduc au tendinta de a se considera alesi pe vecie. In Oradea nu exista opozitie. Cel putin, nu una constructiva si la obiect. Si cum ar putea exista cand principalul partid de opozitie are la carma un plagiator?
  Orice om cu putin simt al realitatii va pricepe repede ca intr-un oras ca Oradea, cu un primar ca Bolojan, este greu sa faci opozitie. Pe de o parte pentru ca primarul are parghiile puterii, el poate face lucruri, in timp ce opozitia poate doar vorbi despre ele. In al doilea rand pentru ca proiectele pe care le-a demarat Primaria Oradea privesc un bine general care e vizibil de pe luna iar a nu fi de acord cu aceste proiecte inseamna a te opune binelui general, adica a deveni fie personaj negativ, fie ridicol.

  In al treilea rand, in Oradea nu ai cu cine face opozitie. PDL-ul si UDMR-ul sunt la aceeasi masa cu primarul iar PSD-ul este condus de un personaj care era cat pe ce sa fie ministru al Educatiei doar ca si-a dat demisia dupa noua zile, de rusinea plagiatului. Ioan Mang nu are legitimitatea de a spune ceva, nu actualului primar, ci oricarui oradean care a muncit cinstit sa isi ia o amarata de lucrare de licenta.
  Ca a plagiat o carte, zece, sau doar un articol, acest aspect nu are nicio relevanta. Omul a furat munca altuia si exista o decizie a Consiliului National de Etica prin care acest lucru este atestat (pentru a vedea cat de mult s-au straduit colegii PSD-isti sa-l ,,albeasca" va recomand articolul acesta din Bihoreanul).

  La orice moment, in orice discutie sau dezbatere politica la care ar participa presedintele PSD Bihor, interlocutorul ar putea sa-i arunce in fata ca e hot, ca nu are anvergura morala de a se pronunta asupra lucrurilor.
  Problema nu o reprezinta aici plagiatura lui Ioan Mang, pe asta s-au pronuntat specialistii, problema o reprezinta situatia PSD Bihor. De unde si intrebarea legitima, cum accepta niste oameni, la prima vedere de bun simt, sa se compromita alaturi de Mang? Cum sa alegi sa te conduca un om care a furat munca altuia? Pentru ca despre asta vorbim. Despre faptul ca daca esti in PSD Bihor porti aceeasi eticheta ca seful tau iar sansele de a face cariera in politica se reduc drastic.

  Florian Bodog, Sorin Ioan Roman, Claudiu Pop, Emilian Pavel, si voi ati furat alaturi de Ioan Mang? Daca nu, atunci faceti pasi in fata si schimbati ceva in partidul asta care pare intr-un blat permanent cu Ilie Bolojan. Doar un blat ar explica de ce sprijiniti in fruntea partidului un personaj compromis moral care nu va fi niciodata in stare sa ii faca opozitie actualului primar.
  Ichim Vasilica
  The post Blatul blaturilor: PSD Bihor si Ilie Bolojan! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Stairway to hell! Iunie, cea mai calda luna din ultimii 135 de ani!


  [2015-07-21]
  Oamenii de stiinta americani au anuntat, conform unei stiri preluate de Mediafax, ca a fost inregistrat un nou record de temperatura, cea mai calda luna iunie din ultimii 135 de ani fiind cea din 2015. Potrivit raportului lunar al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA), primele sase luni ale anului 2015 au stabilit de asemenea […]
  The post Stairway to hell! Iunie, cea mai calda luna din ultimii 135 de ani! appeared first on Presa Oradea.
   Oamenii de stiinta americani au anuntat, conform unei stiri preluate de Mediafax, ca a fost inregistrat un nou record de temperatura, cea mai calda luna iunie din ultimii 135 de ani fiind cea din 2015.
  Potrivit raportului lunar al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA), primele sase luni ale anului 2015 au stabilit de asemenea un record de temperatura.

  ,,Temperatura medie globala la suprafata pamantului si oceanelor in iunie 2015 a fost cea mai ridicata pentru o luna iunie de la inceputul monitorizarilor in 1880.  Temperatura medie pentru luna iunie la suprafata pamantului si oceanelor a fost cu 1,58 grade Fahrenheit (0,88 grade Celsius) peste media din secolul al XX-lea"

  a precizat Centrul National pentru Informatii de Mediu al NOAA. Recordul anterior pentru luna iunie a fost stabilit in 2014.
  Pentru primele sase luni ale anului, 2015 a depasit recordul de caldura din 2010. Temperaturile inregistrate in aceasta perioada

  ,,la suprafata pamantului si oceanelor au fost cu 1,53 grade Fahrenheit (0,85 grade Celsius) peste media din secolul al XX-lea. Aceasta a fost cea mai calda perioada ianuarie-iunie din 1880 pana in 2015"

  a mentionat NOAA.

  Cantitatea de gheata din Arctica a fost de numai 350.000 de mile patrate (906.496 de kilometri patrati), cu 7,7 la suta mai mica decat media din perioada 1981-2010.

  ,,Aceasta a fost a treia cea mai mica cantitate din iunie de la inceputul masuratorilor in 1979"

  a concluzionat Centrul National pentru Informatii de Mediu.
  The post Stairway to hell! Iunie, cea mai calda luna din ultimii 135 de ani! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In ciuda vremii, oradenii au vazut totusi doua din cele trei filme de la Caravan TIFF!


  [2015-07-20]
  Peste 500 de oameni au intins vineri seara paturi pe iarba si au asteptat cuminti sa vada unul dintre cele mai bune filme din 2015. Au apucat sa vada doar 40 de minute din cele 108, pana cand vantul a doborat ecranul pe care era proiectata pelicula. Sambata, din cauza vremii, nu s-a proiectat niciun […]
  The post In ciuda vremii, oradenii au vazut totusi doua din cele trei filme de la Caravan TIFF! appeared first on Presa Oradea.
   Peste 500 de oameni au intins vineri seara paturi pe iarba si au asteptat cuminti sa vada unul dintre cele mai bune filme din 2015. Au apucat sa vada doar 40 de minute din cele 108, pana cand vantul a doborat ecranul pe care era proiectata pelicula. Sambata, din cauza vremii, nu s-a proiectat niciun film dar duminica oradenii au putut urmari Aferim! si Wild Tales.
  Prima zi a Caravanei TIFF, vineri, 17 iulie, incepuse cu o atmosfera de picnic. In afara unui grup de tineri care alesesera scaunele, cateva sute de oradeni stateau pe paturi, alaturi de familii sau de prieteni. Pentru unii pamantul de sub patura era nitel cam tare pe langa scaunele tapitate si comode ale celor doua mari cinematografe din oras iar altora tantarii le rezervasera o seara mai agitata.

  In dreapta panzei, pe alee, doi politisti supravegheau tacuti cele doua tarabe de la care se vindea popcorn, vata pe bat si bere. Trageau insa si ei cu coltul ochiului la panza alba, mai ales ca eroii din film nu se sfiau sa exploateze la maxim limba romana. In spatele ecranului gigantic, cerul intunecat se brazda din cand in cand de luminile viu-colorate ale fulgerelor, dar sunetul se pierdea in eter, contrat de zgomotul boxelor.
  Seara, care incepuse atat de bine, a fost insa cu ghinion, dupa aproximativ 40 de minute vantul a dat jos panza pe care era proiectat filmul iar organizatorii au fost nevoiti sa intrerupa proiectia.

  Sambata seara vremea a fost si mai potrivnica, in ciuda celor trei zile de canicula anuntate de meteorologi, asa ca organizatorii au postat un mesaj pe Facebook:

  ,,Din cauza conditiilor meteo nefavorabile trebuie sa anulam proiectiile din aceasta seara de la ?Oradea. Va multumim pentru intelegere".

  Duminica, organizatorii au reusit totusi sa proiecteze doua din cele trei filme promise oradenilor, Aferim! si Wild Tales.

  Chiar daca vremea a dat peste cap orgnizarea evenimentului, s-a sitit clar ca oradenii iubesc filmul, participarea acestora depasind toate asteptarile.
  Ichim Vasilica
  The post In ciuda vremii, oradenii au vazut totusi doua din cele trei filme de la Caravan TIFF! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Traditiile ne ucid lent. Suntem pe locul cinci in Europa la consumul de alcool!


  [2015-07-17]
  In Romania, alcool la nunta, alcool la botez, alcool la fiecare chef, alcool la inmormantare. Traditiile sunt un mediator ,,stramosesc" intre romani si alcool, iar acest lucru se vede clar in statistici. Tara noastra este pe locul cinci in Europa, cu un consum de 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Mai grav […]
  The post Traditiile ne ucid lent. Suntem pe locul cinci in Europa la consumul de alcool! appeared first on Presa Oradea.
   In Romania, alcool la nunta, alcool la botez, alcool la fiecare chef, alcool la inmormantare. Traditiile sunt un mediator ,,stramosesc" intre romani si alcool, iar acest lucru se vede clar in statistici. Tara noastra este pe locul cinci in Europa, cu un consum de 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Mai grav este ca 8,9% din decesele inregistrate anual in Romania, au la baza consumul de alcool.
  Masa rotunda joi, 16 iulie 2015, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor. ,,Prevenirea si combaterea consumului de alcool - o tema mereu de actualitate", a fost organizata in cadrul Campaniei ,,Luna Iulie – Luna Nationala a Informarii Despre Efectele Consumului de Alcool". Printre participanti s-au aflat directorul executiv si directorul adjunct al DSP Bihor, Daniela Rahota, respectiv Zoia Bitea, psihiatrul Gavril Cornutiu, neonatologul Valeria Filip, psihologul Monica Rotar, medici, politisti si specialisti in preventie.


  ,,Nunta, botezul, petrecerile, pana si inmormantarile sunt stropite in Romania, din plin, cu alcool. Acesta ne insoteste toata viata iar daca aceasta carare a placerii este batatorita se ajunge la consumul in exces si apoi la dependenta. Adictia poate fi privita asadar ca un fenomen natural in Romania, fiind si imposibil de combatut.
  Tinerele insarcinate trebuie sa stie ca orice pahar de alcool baut isi lasa amprenta asupra sistemului nervos al fatului aflat in formare si ca in unul din 14 cazuri duc la probleme grave in ceea ce priveste nou-nascutii. La tinerii care consuma alcool inainte de 16 ani riscul de a deveni alcoolici creste cu 50%.  La oamenii in varsta alcoolu dubleaza riscul unui infarct. Mai trebuie tinut seama si de faptul ca alcoolul poate face ravagii si mai mari asociat cu un stil de viata nesanatos"

  a spus Gavril Cornutiu.
  Legea care interzice vanzarea alcoolului catre minori e o gluma proasta!
  Specialista in neonatologie Valeria Filip a explicat ca alcoolul patrunde prin placenta si poate cauza modificari grave in dezvoltarea fatului.

  ,,Daca se consuma alcool in primele 12-16 saptamani de dezvoltare a fatului, acesta patrunde prin placenta si poate duce la malformatii.  Totusi, sunt putine studii cu privire la sindromul alcoolismului fetal. Si nu doar in Romania"

  a spus Valeria Filip.
  In primele luni de viata, alcoolul consumat de mama se transmite la fat prin laptele matern si poate crea dezechilibre in dezvoltarea micutului. Mai tarziu, intervine teribilismul adolescentin.

  ,,Sunt o multime de cauze ce ii fac pe tineri sa consume alcool. Alaturi de dorinta de integrare in grup, de modelele vazute in familie, pentru ca e la moda sau e cool, tinerii beau alcool pentru ca le creaza o asa-zisa stare de bine.
  In urma consumului de alcool creste probabilitatea de a face sex neprotejat sau alte lucruri care le pot schimba radical tinerilor viata. In plus, o tanara care consuma alcool va deveni la un moment dat mama si nu e sigur daca se va putea abtine.  Legea care le interzice societatilor sa vanda alcool minorilor e o gluma proasta. Inca din clasele primare exista copii care consuma alcool"

  a spus psihologul Monica Rotar.
  Conform statisticilor Uniunii Europene, Romania este pe locul 5 la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 14,4 litri, fiind depasita doar de Belarus (17,5 litri), Republica Moldova (16,8 litri), Lituania (15,4 litri) si Rusia cu 15,1 litri.
  In ceea ce priveste numarul deceselor cauzate de consumul de alcool, in Romania sunt 8,9%, in timp ce in primele patru tari, rata este cuprinsa intre 30,5% si 34,7%. In topul bauturilor consumate, pe primul loc este berea (50%), pe locul doi vinul (29%) si pe locul trei spirtoasele (21%).
  Ichim Vasilica
  The post Traditiile ne ucid lent. Suntem pe locul cinci in Europa la consumul de alcool! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Cocaina si ecstasy la vanzare in Bihor. Procurorii au pus mana pe traficanti!


  [2015-07-17]
  O retea periculoasa care se ocupa cu traficul si vanzarea de cocaina si ccstasy si care actiuna in Maramures, Cluj, Bihor, Satu Mare si Suceava a fost destrucurata de DIICOT Maramures. Perchezitiile care s-a desfasurat si in Bihor, miercuri 15 iulie, au scos la lumina nu mai putin de 964 de pastile de ecstasy. Procurorii […]
  The post Cocaina si ecstasy la vanzare in Bihor. Procurorii au pus mana pe traficanti! appeared first on Presa Oradea.
   O retea periculoasa care se ocupa cu traficul si vanzarea de cocaina si ccstasy si care actiuna in Maramures, Cluj, Bihor, Satu Mare si Suceava a fost destrucurata de DIICOT Maramures. Perchezitiile care s-a desfasurat si in Bihor, miercuri 15 iulie, au scos la lumina nu mai putin de 964 de pastile de ecstasy.
  Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Maramures efectueaza cercetari fata de suspectii Gratian Cosmin Precup si Cristian Vasile Butean pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc si fata de suspectii Vladut Constantin Balauta, Andrei Mihai Balauta si Dumitru Razvan Onciu, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de mare risc si trafic de droguri de mare risc in forma introducerii ilegale in tara.

  Conform anchetatorilor, in perioada martie - iulie 2015, suspectii Gratian Cosmin Precup si Cristian Vasile Butean, prin intermediul suspectilor Vladut Constantin Balauta, Andrei Mihai Balauta si Dumitru Razvan Onciu, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, ar fi procurat din strainatate diverse cantitati de cocaina si pastile MDMA (Ecstasy) pe care le-au introdus in Romania si le-au distribuit fie direct, fie prin intermediari unor cercuri extinse de consumatori din Maramures, Cluj, Bihor, Satu Mare si Suceava.
  Inculpatii Vladut Constantin si Andrei Mihai Balauta au creat legaturi bine structurate in mai multe state din spatiul Uniunii Europene cat si din America Latina, aderand la activitatea de criminalitate organizata a unor retele transfrontaliere de trafic international de droguri cu potential ridicat de periculozitate (cocaina si comprimate MDMA).

  In mod regulat, cei doi suspecti, alaturi de Dumitru Razvan Onciu s-au deplasat in strainatate de unde au procurat cantitati importante de droguri de mare risc, introducandu-le in Romania fie direct, fie prin diferite persoane interpuse.
  Suspectii au oferit spre vanzare cantitati importante la o singura tranzactie, respectiv minimum 10 grame de cocaina cu sume variind intre 80 - 100/gram.
  Sute de pastile ecstasy depistate la percezitii
  Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Maramures impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca - Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures, au efectuat, la data de 15 iulie 2015, 14 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Maramures, Suceava, Bihor, Vaslui si Satu Mare.

  Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost depistate si ridicate 964 de pastile de ecstasy si un gram de cannabis.
  Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea, Satu Mare, Suceava si Vaslui.
  Suportul de specialitate tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

  Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures.
  Ichim Vasilica
  The post Cocaina si ecstasy la vanzare in Bihor. Procurorii au pus mana pe traficanti! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Din seria: ce lichide de parbriz mai beau bihorenii?


  [2015-07-17]
  Daca in 2013 stirea ca 14 bihoreni au decedat pentru ca au baut alcool sanitar facea turul internetului, in 2015 exista statistici care confirma ca unii bihoreni nu au invatat nimic in acesti ultimi doi ani. Conform specialistilor, la Spitalul Judetean sunt inregistrate lunar in jur de 56 de persoane intoxicate cu substante chimice, de […]
  The post Din seria: ce lichide de parbriz mai beau bihorenii? appeared first on Presa Oradea.
   Daca in 2013 stirea ca 14 bihoreni au decedat pentru ca au baut alcool sanitar facea turul internetului, in 2015 exista statistici care confirma ca unii bihoreni nu au invatat nimic in acesti ultimi doi ani. Conform specialistilor, la Spitalul Judetean sunt inregistrate lunar in jur de 56 de persoane intoxicate cu substante chimice, de la alcool sanitar la diluanti si detergenti.
  Spre finalul saptamanii, joi, 16 iulie, in cadrul unei mese rotunde pe tema prevenirii si combaterii consumului de alcool, eveniment desfasurat la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor, Diana Racz a prezentat cateva statistici cu privire la cazurile de intoxicatii cu alcool si alte substante chimice inregistrate la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, care ar trebui sa ii puna pe multi pe ganduri.


  ,,Media lunara a cazurilor de intoxicatii cu substante chimice inregistrate la UPU este de 55.72 pe luna, cu tot cu urgente pediatrice. 35.05 cazuri, cu urgente pediatrice, sunt intoxicatii cu alcool etilic.
  Pe langa alcool etilic sunt inregistrate cazuri de consum de alcooli toxici, alcool sanitar, alcool plus medicamente. Mai grav este ca sunt semnalate si intoxicatii cu diluanti, detergenti, substante dezinfectante, substante psiho-active (etnobotanice), acizi, insecticide etc"

  a spus Diana Racz.

  Dintre cei care ajung la spital din cauza intoxicatiilor cu alcool etilic, cei mai multi (27.55 de cazuri pe luna) sunt barbati si doar in 5.83 de cazuri pe luna consumatorii sunt femei.

  ,,Un semnal de alarma il reprezinta numarul cazurilor de intoxicatii cu alcool etilic la copii, 1.38 pe luna. Cei mai multi copilasi, 1.11 cazuri pe luna, ajung la UPU intoxicati cu detergenti. Medicii spun ca micutii ingereaza Ariel, in general pernute. Parintii nu trebuie sa lase aceste substante la indemana copiilor. Fenomenul in sine este mult mai vast decat cel din aceste statistici pentru ca nu toate cazurile ajung la UPU si nu toate sunt declarate"

  a mai spus Diana Racz de la DSP Bihor.

  In Bihor, cele mai frecvente cazuri de intoxicatii inregistrate la adulti sunt, in ordinea frecventei, cu alcool etilic, substante medicamentoase, diluanti, dezinfectanti, insecticide si detergenti.
  Ichim Vasilica
  The post Din seria: ce lichide de parbriz mai beau bihorenii? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Traficul in Centrul Civic se muta in subteran. Pietonala de la Crisul Center la Cetatea Oradea!


  [2015-07-17]
  Oradea are un patrimoniu arhitectural, cultural si istoric important, cantonat in principiu in centrul istoric, iar administratia locala doreste sa puna in valoare acest patrimoniu prin introducerea in subteran a traficului rutier din zona pietei Gojdu (Centrul Civic), intre Parcul 1 Decembrie si Catedrala Episcopala, pentru a se putea oferi un acces pietonal spre Cetatea […]
  The post Traficul in Centrul Civic se muta in subteran. Pietonala de la Crisul Center la Cetatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Oradea are un patrimoniu arhitectural, cultural si istoric important, cantonat in principiu in centrul istoric, iar administratia locala doreste sa puna in valoare acest patrimoniu prin introducerea in subteran a traficului rutier din zona pietei Gojdu (Centrul Civic), intre Parcul 1 Decembrie si Catedrala Episcopala, pentru a se putea oferi un acces pietonal spre Cetatea Oradea.
  Avand in vedere dificultatile de circulatie existente in zona Politiei Rutiere din Oradea, Piata Gojdu, respectiv Piata Cetatii, municipalitatea oradeana cauta solutii pentru imbunatatirea conditiilor de circulatie in aceasta zona. La solicitarea administratiei locale, firma Egis a realizat un studiu de solutie pentru reorganizarea traficului in zona Pietei Gojdu.


  ,,De asemenea, in aceasta zona avem in asa-numita turbogiratie conflicte de circulatie importante, mai ales la orele de varf. In aceasta zona a giratiei apar doua conflicte de trafic foarte importante, pe de o parte axa care vine dinspre est, respectiv DN 1 - Calea Maresal Averescu si cu DN 76 spre directia Nord au un punct de confluenta in zona podului Dacia.
  Acest punct de confluenta genereaza conflicte in trafic pentru ca fiecare dintre cele doua rute au cate doua benzi, iar conflictul de trafic creat aici genereaza complicatii in intregul sens. Potrivit valorilor de trafic, astazi sunt 732 de masini pe ora dinspre calea Averescu inspre nord, respectiv 675 de pe DN 1.
  Un alt punct important de conflict este in zona in care se intersecteaza traficul rutier care vine de pe DN 1, fie pentru a merge in zona Nufarul, fie in zona centrala. Intrand in sens pana la intersectia cu linia de tramvai, distanta este prea mica pentru a putea fi stocate autoturismele si din aceasta pricina apar complicatii foarte mari pe aceasta axa, care genereaza complicatii si in cealalta parte a sensului.  Trebuie sa gasim variante astfel incat sa eliminam aceste conflicte de trafic"

  a spus viceprimarul Mircea Malan.
  Au fost realizate asadar mai multe variante de solutii pentru reorganizarea traficului.
  Costuri de 20,5 milioane de euro!
  Municipalitatea a ales o varianta care prevede pentru Piata Gojdu realizarea unui pasaj subteran, ce va asigura continuitatea peisagistica dinspre Parcul 1 Decembrie pana la Cetate, cu un gabarit de inaltime de 3,5 m, care va permite trecerea autobuzelor, a majoritatii autocarelor si a vehiculelor de interventie si securitate.

  Pasajul subteran piata Cetatii va permite la randul sau trecerea tuturor autoturismelor, in afara autocarelor, autobuzelor sau a caravanelor, care vor utiliza sensul giratoriu aflat deasupra pasajului subteran.
  Viceprimarul Malan a mentionat ca lucrarile vor costa in jur de 20,5 milioane euro, iar administratia locala va incerca in primul rand sa obtina finantare nerambursabila europeana sau guvernamentala pentru alocarea acestor sume.

  Intre timp se va lua in considerare realizarea studiului de fezabilitate, urmand ca acest proiect de reorganizare a traficului rutier in zona sa fie realizat in functie de sursele de finantare.
  Ichim Vasilica
  The post Traficul in Centrul Civic se muta in subteran. Pietonala de la Crisul Center la Cetatea Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Gaze mai ieftine cu 25% pentru noul CET din Oradea!


  [2015-07-15]
  Noua centrala pe gaz a Oradiei va fi alimentata direct din reteaua Transgaz, ceea ce va insemna o reducere a costurilor cu 25%. Conform primarului Ilie Bolojan, municipalitatea va face astfel o economie de 5 milioane de euro pe an, iar cetatenii vor plati mai putin. In sedinta Consiliului Local de marti, 14 iulie 2015, […]
  The post Gaze mai ieftine cu 25% pentru noul CET din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Noua centrala pe gaz a Oradiei va fi alimentata direct din reteaua Transgaz, ceea ce va insemna o reducere a costurilor cu 25%. Conform primarului Ilie Bolojan, municipalitatea va face astfel o economie de 5 milioane de euro pe an, iar cetatenii vor plati mai putin.
  In sedinta Consiliului Local de marti, 14 iulie 2015, s-a aprobat participarea Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale ,,Transgaz" S.A, in calitate de operator al Sistemului National de Transport Gaze Naturale (SNT GN), prin specialistii delegati la urmarirea lucrarilor de executie a racordului la SNT si la receptia lucrarilor de ,,Racord centrala de cogenerare apartinand Primariei Oradea".

  Tot in sedinta Consiliului Local, s-a dat acordul de principiu pentru transferul investitiei Racord centrala de cogenerare apartinand Primariei Oradea la Sistemul National de Transport al Gazelor naturale din proprietatea publica a Municipiului Oradea in proprietatea publica a statului roman, si administrarea operatorului Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale
  In cadrul contractului de finantare semnat de catre Ministerul Mediului in calitate de Autoritate de management si Municipiul Oradea in calitate de beneficiar sunt prevazute inlocuirea actualelor instalatii de producere a energiei termice si electrice cu functionare pe carbune si adaos pacura (Cazanele 4, 5 si 6) respectiv gaze naturale (cazanele 1,2 si 3), constand in echipamente depasite din punct de vedere tehnic si aflate la limita duratei de viata, cu instalatii complet noi, moderne si de ultima generatie.


  ,,Centrala pe gaz este unul din cele mai importane proiecte ale Primariei Oradea, pentru ca ea va asigura incalzirea orasului in anii urmatori. Aveam doua variante de alimentare cu gaz a acestei centrale: una de la distribuitorul de gaz, caruia trebuia sa ii platim tariful de distrubutie, iar cealalta varianta direct de la angrosist, adica din reteaua Transgaz, retea care se afla la 700 de metri de CET. Valoarea lucrarilor de racordare la acesta retea este de 1,8 milioane euro si este o varianta mult mai avantajoasa.
  In aceste zile s-au facut toate demersurile necesare pentru ca prin doua Hotarari de Consiliu sa se rezolve toate problemele intampinate. Astfel, investitiile facute pentru legarea la reteaua Transgaz, investitii care se fac prin proiectul european, vor fi recunoscute de Transgaz, urmand ca la final lucrarile sa fie predate in administrarea acestei societati.  Pentru cei care nu stiu, tariful de distributie este cca 25% din pretul gazului. Daca am fi ales varianta de a plati tarif de distributie, pretul final al gazului era mult mai mare. Astfel, reusim sa facem o economie de 5 milioane de euro pe an, iar cetatenii vor plati mai putin"

  a spus primarul Ilie Bolojan.
  Proiectul de reabilitare al CET are o valoare de 77,7 milioane de Euro, din care 50% fonduri europene nerambursabile, 45% de la bugetul de stat si 5% de la bugetul local.

  Lucrarile la noul CET ar trebui finalizate pana anul viitor in martie dar constructorul promite finalizarea centralei pana la sfarstul lui 2015.
  Ichim Vasilica
  The post Gaze mai ieftine cu 25% pentru noul CET din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Parc pe strada Aluminei cu ajutorul unei fundatii crestine din Pennsylvania


  [2015-07-14]
  Daca la finalul lunii aprilie 2015, Primaria Oradea anunta ca Fundatia ,,My Brother’s Keeper" a decis sa doneze echipamente de joaca si aparate de fitness in valoare de 50.000 de lei pentru dotarea parcului de pe str. Aluminei, luni, 13 iulie, a inceput montarea echipamentelor. Acum doua luni, Reprezentantii Directiei Tehnice din Primaria Oradea, respectiv […]
  The post Parc pe strada Aluminei cu ajutorul unei fundatii crestine din Pennsylvania appeared first on Presa Oradea.
   Daca la finalul lunii aprilie 2015, Primaria Oradea anunta ca Fundatia ,,My Brother’s Keeper" a decis sa doneze echipamente de joaca si aparate de fitness in valoare de 50.000 de lei pentru dotarea parcului de pe str. Aluminei, luni, 13 iulie, a inceput montarea echipamentelor.
  Acum doua luni, Reprezentantii Directiei Tehnice din Primaria Oradea, respectiv seful Serviciului Servicii Publice si Spatii Verzi, Mircea Stejerean si consilier Elena Grozescu, impreuna cu deputatul Florica Chereches, s-au intalnit cu reprezentantii Fundatiei ,,My Brother’s Keeper" din Oradea.

  In urma discutiilor purtate atunci, Fundatia a comunicat ca doreste sa doneze echipamente de joaca si aparate de fitness in valoare de 50.000 lei pentru dotarea parcului de pe str. Aluminei (vizavi de Magazinul Edina), deoarece acest parc nu se gasea intr-o stare buna, desi era foarte frecventat de copiii locuitorilor din zona Rogerius pentru ca era situat aproape de domiciliu, intr-o zona cu multa verdeata si cu foarte multi copaci.
  Luni dimineata, la ora 8:00, a inceput construirea locului de joaca pentru copii de pe strada Aluminei. Producatorul din Sebes a descarcat echipamentele cu ajutorul voluntarilor, iar apoi s-a trecut la amplasarea lor pe spatiul oferit de primarie.
  Toate echipamentele au fost achizitionate prin bunavointa organizatiei americane ,,My Brother`s Keeper", care a adus si voluntari sa lucreze la constructia propriu-zisa, organizatie care s-a implicat mult si pana acum in Oradea prin sprijinirea activitatii ,,Centrului Puls pentru criza de sarcina".


  ,,Ma bucur sa vad ca un proiect despre care discutam de cel putin 3 ani prinde astazi viata si apreciez atat efortul voluntarilor americani, al sponsorilor, cat si al romanilor care au raspuns solicitarilor facute de cei doi pastori. Apreciez de asemenea implicarea primariei si modul prompt in care raspunde solicitarilor punctuale, pe masura ce apar probleme de rezolvat. Asta imi dovedeste ca ,,Oradea pune suflet" nu este doar un titlu de campanie, ci o realitate"

  a declarat Florica Chereches
  Presedinta Fundatiei ,,My Brother`s Keeper" din Oradea, Mihaela Visan, prezenta la inceperea lucrarilor a spus:

  ,,Suntem foarte placut surprinsi de colaborarea cu Primaria Oradea, cu cele doua biserici evanghelice, cu comunitatea locala care ne-a venit in ajutor. Ii asteptam joi, 16 iulie, ora 10:00 pe cat mai multi copii si pe cat mai multe mamici sa vina la inaugurarea acestui nou parc".

  Locul de joaca este dotat cu un complex mare de joaca (5 tobogane, 4 leagane si mai multe cataratoare) si un aparat de fitness pentru 6 persoane. Amenajarea aleilor se va face de catre Primaria Oradea, ulterior amplasarii echipamentelor.

  Obiectul de activitate al Fundatiei crestine non-profit ,,My Brother’s Keeper", cu sediul in Pennsylvania, SUA, este consilierea femeilor care nu sunt decise in privinta pastrarii sarcini. Acestea pot cere oricand ajutorul la sediul Centrului de Consiliere de pe str. Aurel Lazar, sunand la telefonul 0359.800.665. Daca decid pastrarea sarcinii, fundatia le acorda tot sprijinul de care au nevoie pe o perioada de doi ani.
  Ichim Vasilica
  The post Parc pe strada Aluminei cu ajutorul unei fundatii crestine din Pennsylvania appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • In weekend, Caravana Filmelor TIFF poposeste la Oradea!


  [2015-07-14]
  Veste buna pentru iubitorii de film. Transilvania International Film Festival, in parteneriat cu Primaria, organizeaza si anul acesta, la Oradea, in perioada 17 - 19 iulie, Caravana Filmelor TIFF. Oradenii vor putea vedea trei filme de referinta, ,,Aferim", ,,Nori peste Sils Maria" si ,,Povesti Trasnite" Proiectiile de film in aer liber vor avea loc in […]
  The post In weekend, Caravana Filmelor TIFF poposeste la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna pentru iubitorii de film. Transilvania International Film Festival, in parteneriat cu Primaria, organizeaza si anul acesta, la Oradea, in perioada 17 - 19 iulie, Caravana Filmelor TIFF. Oradenii vor putea vedea trei filme de referinta, ,,Aferim", ,,Nori peste Sils Maria" si ,,Povesti Trasnite"
  Proiectiile de film in aer liber vor avea loc in Santul Cetatii (intrarea dinspre strada Grivitei), accesul fiind liber.
  Oradenii se vor putea bucura de filme precum: ,,Aferim!", regizor Radu Jude (ruleaza in 17 iulie, ora 21:45), ,,Nori peste Sils Maria/ Clouds of Sils Maria", regizor Olivier Assayas (ruleaza in 18 iulie, ora 21:45), ,,Povesti Trasnite/ Wild Tales", in regia lui Damian Szifron, film care va rula in ultima zi a festivalului, tot de la ora 21:45.

  Caravana TIFF cuprinde mai multe orase din Romania, fiind un proiect organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc, iar in Oradea este organizata a treia oara.
  Ichim Vasilica
  The post In weekend, Caravana Filmelor TIFF poposeste la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Sunteti multumiti de activitatea functionarilor Primariei Oradea? Salariile lor cresc cu 12%


  [2015-07-13]
  Luna viitoare, 675 de angajati de la Primaria Municipiului Oradea vor primi salarii marite cu 12%. Conducerea institutiei sustine ca majorarea se datoreaza economiilor inregistrate la capitolul cheltuieli si ca de ea nu va beneficia primarul, viceprimarii si administratorul public. Salariile din cadrul Primariei Oradea cresc de la 1 iulie cu 12%. In conformitate cu […]
  The post Sunteti multumiti de activitatea functionarilor Primariei Oradea? Salariile lor cresc cu 12% appeared first on Presa Oradea.
   Luna viitoare, 675 de angajati de la Primaria Municipiului Oradea vor primi salarii marite cu 12%. Conducerea institutiei sustine ca majorarea se datoreaza economiilor inregistrate la capitolul cheltuieli si ca de ea nu va beneficia primarul, viceprimarii si administratorul public.
  Salariile din cadrul Primariei Oradea cresc de la 1 iulie cu 12%. In conformitate cu O.U.G. nr. 27 din 30 iunie 2015, autoritatile administratiei publice locale pot stabili o crestere salariala pentru personalul angajat in institutiile publice locale de pana la 12%.
  De cresterea salariala de 12% vor beneficia, de la 1 iulie 2015, toti functionarii publici si personalul contractual din cadrul Primariei Municipiului Oradea si din institutiile publice subordonate Consiliului Local Oradea. Numarul de angajati care beneficiaza de aceasta crestere este de 675.

  Aceasta crestere salariala nu se aplica primarului, viceprimarilor si administratorului public.
  Cresterea este acoperita din economiile inregistrate la capitolele de cheltuieli in urma organizarii procedurilor de achizitii, fara a fi necesara suplimentarea bugetului local.

  ,,Mentionam ca salariile functionarilor publici si personalului contractual din administratia publica locala sunt la nivelul stabilit conform anexei nr. 4 din O.U.G. nr. 9/2008, incepand cu 01.10.2008"

  se afirma intr-un comunicat al municipalitatii.
  Ichim Vasilica
  The post Sunteti multumiti de activitatea functionarilor Primariei Oradea? Salariile lor cresc cu 12% appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Incep inscrierile la Universitatea din Oradea!


  [2015-07-11]
  De luni, 13 iulie 2015, incep inscrierile pentru studii universitare de licenta, sesiunea iulie, la Universitatea din Oradea. Anul acesta sunt scoase la concurs, pentru studiile universitare de licenta, 6.237 de locuri din care 1.599 bugetate. Singura facultate care nu va face luni inscrieri va fi cea de Geografie, Turism si Sport, la care dosarele […]
  The post Incep inscrierile la Universitatea din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   De luni, 13 iulie 2015, incep inscrierile pentru studii universitare de licenta, sesiunea iulie, la Universitatea din Oradea. Anul acesta sunt scoase la concurs, pentru studiile universitare de licenta, 6.237 de locuri din care 1.599 bugetate.
  Singura facultate care nu va face luni inscrieri va fi cea de Geografie, Turism si Sport, la care dosarele se vor putea depune de marti, 14 iulie 2015.

  Pentru studiile universitare de masterat depunerea dosarelor de concurs va incepe din 20 iulie 2015, cu exceptia Facultatilor de Constructii si Arhitectura, de Drept, de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii, de Stiinte Economice, care incep mai devreme - pe 13 iulie 2015.
  Detalii despre calendarul defalcat pe facultati se pot gasi pe uoradea.ro la sectiunea Admitere.
  Candidatii isi vor depune dosarele la secretariatele facultatilor conform programului propriu al fiecarei facultati.
  De asemenea, pentru afisarea rezultatelor si confirmari se va urmari calendarul propriu al fiecarei facultati.

  Taxele de anul acesta sunt 150 de lei taxa de admitere, 140 de lei pentru contestatii si 100 de lei pentru inmatriculare. Studentii straini vor plati in plus o taxa de procesare dosar de 150 de euro.
  Pentru sesiunea iulie a concursului de Admitere 2015, Universitatea din Oradea ofera 6.237 de locuri pentru studiile universitare de licenta, din care 1.599 bugetate si 3.596 de locuri pentru studiile universitare de masterat, din care 726 bugetate.
  Ichim Vasilica
  The post Incep inscrierile la Universitatea din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Pasajul intre centura si drumul Deva - Oradea, mai aproape de finalizare!


  [2015-07-11]
  Veste buna pentru soferi. S-a finalizat etapa I de montare a grinzilor la pasajul dintre drumul de centura si DN 76 Deva - Oradea. Conform constructorului, lucrarile sunt in grafic, pasajul urmand sa fie finalizat anul acesta pe 15 decembrie. Bilfinger Baugesellschaft m.b.H - sucursala Voluntari si C.M.S S.R.L firmele care se ocupa de constructia […]
  The post Pasajul intre centura si drumul Deva - Oradea, mai aproape de finalizare! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna pentru soferi. S-a finalizat etapa I de montare a grinzilor la pasajul dintre drumul de centura si DN 76 Deva - Oradea. Conform constructorului, lucrarile sunt in grafic, pasajul urmand sa fie finalizat anul acesta pe 15 decembrie.
  Bilfinger Baugesellschaft m.b.H - sucursala Voluntari si C.M.S S.R.L firmele care se ocupa de constructia pasajului au anuntat vineri, 10 iulie 2015, ca s-a finalizat etapa I de montare a grinzilor la lucrarea ,,Amenajare intersectie prin pasaj denivelat intre drumul de centura al municipiului Oradea si DN 76 Deva-Oradea".


  ,,S-au montat un numar de 30 de grinzi aferente deschiderilor 1 si 2 a pasajului. Urmatoarea etapa a montarii grinzilor e prevazuta pentru intervalul 29 iulie - 7 august 2015, cand se vor monta alte 75 de grinzi, ultima etapa fiind programata pentru 31 august - 4 septembrie, cand vor fi montate ultimele 30 de grinzi.  Lucrarile sunt in grafic, pasajul urmand sa fie finalizat in 15 decembrie 2015. Cu toate ca circulatia a fost restrictionata in timpul transportului pe una dintre benzile aferente bretelei III, nu s-au intregistrat incidente si nici blocaje in trafic"

  a declarat inginerul Achim Alexandru, reprezentant al constructorului Bilfinger Baugesellschaft m.b.H - sucursala Voluntari.
  Ichim Vasilica
  The post Pasajul intre centura si drumul Deva - Oradea, mai aproape de finalizare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Contestatiile au crescut rata de promovabilitate la Bac in Bihor cu 1,33%!


  [2015-07-11]
  Dupa solutionarea contestatiilor depuse la probele de Bacalaureat din acest an, sesiunea de vara, procentul de promovabilitate a crescut de la 63.42% la 64.75%. La examen s-au inscris in Bihor 5.488 de candidati, din care s-au prezentat 5.274 de elevi, 117 fiind eliminati din examen. Dupa afisarea rezultatelor au fost inregistrate 1.831 de contestatii, din […]
  The post Contestatiile au crescut rata de promovabilitate la Bac in Bihor cu 1,33%! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa solutionarea contestatiilor depuse la probele de Bacalaureat din acest an, sesiunea de vara, procentul de promovabilitate a crescut de la 63.42% la 64.75%.
  La examen s-au inscris in Bihor 5.488 de candidati, din care s-au prezentat 5.274 de elevi, 117 fiind eliminati din examen. Dupa afisarea rezultatelor au fost inregistrate 1.831 de contestatii, din care admise 748.
  Potrivit rezultatelor, in urma solutionarii contestatiilor, in Bihor au promovat un total de 3.415 elevi, din care 903 au avut medii intre 6-6.99, 1.053 de elevi au avut medii intre 7-7.99.

  De asemenea, s-au inregistrat 940 de candidati cu medii intre 8-8.99 si 519 au avut media cuprinsa intre 9-9.99.
  In concluzie, in urma contestatiilor, procentul de promovabilitate a crescut de la 63.42 % la 64.75%.
  Ichim Vasilica
  The post Contestatiile au crescut rata de promovabilitate la Bac in Bihor cu 1,33%! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Bacalaureat 2015, o bataie de joc la adresa elevilor care chiar invata! Promovabilitate si eliminari record in Bihor!


  [2015-07-08]
  O bataie de joc si la adresa elevilor din anii precedenti, asa poate fi interpretat examenul de Bacalaureat de anul acesta! Ministerul Educatiei a decis sa ,,ocoleasca" camerele de luat vederi si sa ia ,,la misto" strictetea de la Bacalaureat din anii precedenti, dandu-le elevilor subiecte mai mult decat facile. Cifrele la hectar se vad […]
  The post Bacalaureat 2015, o bataie de joc la adresa elevilor care chiar invata! Promovabilitate si eliminari record in Bihor! appeared first on Presa Oradea.
   O bataie de joc si la adresa elevilor din anii precedenti, asa poate fi interpretat examenul de Bacalaureat de anul acesta! Ministerul Educatiei a decis sa ,,ocoleasca" camerele de luat vederi si sa ia ,,la misto" strictetea de la Bacalaureat din anii precedenti, dandu-le elevilor subiecte mai mult decat facile. Cifrele la hectar se vad peste tot. In Bihor, elevii au batut recordul la promovabilitate, 63,42%, dar si la fraude, 117 elevi fiind eliminati din concurs.
  Pentru cei mai multi dintre absolventii de liceu din Bihor emotiile au luat marti, 7 iulie, o pauza. Pana la cele legate de rezolvarea contestatiilor sau la cele legate de admiterea la facultate, tinerii au reusit un record de promovabilitate la bacalaureat fata de anii precedenti. Au luat BAC-ul 63.42 % dintre candidati. Tot un record national a fost si eliminarea din concurs a (atentie!) 117 elevi.

  In aceasta sesiune, probele scrise ale examenului de bacalaureat s-au desfasurat in 18 centre de examen, fiind inscrisi 5.488 de elevi din care s-au prezentat 5.274, absenti 214, iar 117 au fost eliminati din examen.
  In Bihor, la furat de mana cu profesorii!
  Conform Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) in urma unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie).

  ,,S-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c), profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii"

  potrivit comunicatului MECS.

  In consecinta, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a dispus duminica trimiterea Corpului de Control, iar Comisia Nationala de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Stei. De asemenea, s-a decis sesizarea in scris a organelor de cercetare penala.

  ,,In urma cercetarilor se vor lua masuri impotriva profesorilor sau a elevilor, in functie de gravitatea faptelor si dupa ce va fi analizat fiecare caz in parte"

  a declarat, pentru ziarul Crisana, Claudiu Damian, purtatorul de cuvant al ISJ Bihor.
  In crescendo!
  Potrivit rezultatelor, in Bihor s-au inregistrat 1.488 de candidati cu medii mai mici de 5 si 324 de candidati cu medii intre 5-5.99.
  Din totalul candidatilor prezenti, 3.345 au promovat examenul de bacalaureat, 851 au avut medii intre 6-6.99, 1057 de elevi au avut medii intre 7-7.99, de asemenea s-au inregistrat 959 de candidati cu medii intre 8-8.99 iar 478 au avut media cuprinsa intre 9-9.99.
  Rata de promovabilitate inainte de contestatii este de 63.42 %.

  La examenul de bacalaureat de anul trecut, 2014, rata de promovabilitate in judetul Bihor a fost de 59.36%.
  Candidatii nemultumiti de rezultate au putut depune contestatii marti, 7 iulie, intre orele 16 - 20, iar in 10 iulie vor fi afisate rezultatele finale la centrele de concurs si la Inspectoratul Scolar Judetean Bihor.
  Subiecte prea usoare!
  Asa cum Oradea Press a scris inca de la primele probe de la Evaluarea Nationala, anul acesta Ministerul Educatiei a decis sa-si bata joc de elevii care ar fi avut capacitatea sa ia cu nota 10 examenul, egalizand capacitatea acestora cu a celor care ar fi stiut de maxim 8. Drept urmare, elevii de 8 au devenit, peste noapte, elevi de 10, cu sanse mari de a le lua locurile la facultati celor care anul trecut au luat note mai mici dar stiu mult mai mult.
  Aceste aspecte au fost vizibile pentru orice profesor, dar nu toti au avut bunul simt sa recunoasca. Cei din Galati, de exemplu, de la Colegiile de renume au spus, conform evz.ro: ,,Nu exista nicio intrebare care sa-l puna in valoare pe elevul de 9,00".


  ,,Anul trecut am avut 20 de elevi dintr-o clasa de 25 cu medii peste 9,50. Ceea ce nu este normal. Asta spune ceva despre modul in care au fost facute subiectele. Fata de subiectele date in 2009, care au fost foarte dificile, acum e o diferenta ca de la cer la pamant. Nu ma deranjeaza ca se ia foarte usor 5,00. Asta e foarte bine, dar nu se face o diferentiere pentru elevii cu adevarat buni. Nu exista nicio intrebare care sa-l puna in valoare pe elevul de 9,00. Nici nu mai poti sa le ceri sa invete, pentru ca-ti vor spune ca si asa subiectele sunt usoare"

  a spus profesorul Mitica Dudau de la Colegiul National ,,C Negri".
  De o parere asemanatoare a fost si profesorul Romeo Zamfir, director-adjunct la Colegiul National ,,V. Alecsandri":

  ,,Subiectele ar fi trebuit concepute ca pana la 8,50 sa poata fi facute de toti elevii, dar de la aceasta nota ar trebui sa existe grade de dificultate pentru a putea rasplati si munca celor care au invatat mai mult in cei patru ani de liceu".


  Aceste subiecte sunt insa in concordanta cu ceea ce declara premierul Victor Ponta in 2012:

  ,,Daca vrei si doresti ca bacalaureatul sa fie luat doar de o elita a elevilor din Romania, din punctul nostru de vedere nu acesta este scopul, elitele sunt reliefate de loturile olimpice, de rezultatele exceptionale din universitati si este vorba de o pregatire suficienta fie pentru a intra in mediul universitar, fie pentru a intra in ceea ce inseamna o activitate de angajat sau de a desfasura mai departe o activitate productiva".

  Situatia pare asadar o dovada ca actuala conducere a Ministerului Educatiei a decis sa ,,ocoleasca" camerele de luat vederi si strictetea examenului de bacalaureat din anii precedenti dandu-le elevilor subiecte facile. In fapt aceasta inconsistenta este o bataie de joc la adresa celor care au dat examenul in anii trecuti si care nu au ajuns la facultati avand media prea mica. Locul lor la facultati va fi luat de cei care au dat BAC-ul anul acesta si care au luat note mari pe subiecte foarte usoare.
  Ichim Vasilica
  The post Bacalaureat 2015, o bataie de joc la adresa elevilor care chiar invata! Promovabilitate si eliminari record in Bihor! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Au reciclat, vor fi premiate!


  [2015-07-06]
  Dupa ce, timp de trei luni, RER Ecologic Service S.A. a monitorizat atent deseurile aruncate de locatarii din toate asociatiile de proprietari din Oradea, 50 dintre ele vor fi premiate in cadrul concursului ,,Recicleaza si RER te premiaza". Lista castigatorilor o puteti descarca de AICI. In cadrul concursului, derulat in perioada 1 aprilie - 1 […]
  The post Au reciclat, vor fi premiate! appeared first on Presa Oradea.
   Dupa ce, timp de trei luni, RER Ecologic Service S.A. a monitorizat atent deseurile aruncate de locatarii din toate asociatiile de proprietari din Oradea, 50 dintre ele vor fi premiate in cadrul concursului ,,Recicleaza si RER te premiaza". Lista castigatorilor o puteti descarca de AICI.
  In cadrul concursului, derulat in perioada 1 aprilie - 1 iunie 2015, containerele galbene ale tuturor celor cca 800 de asociatii de proprietari din oras au fost verificate la fiecare golire de muncitorii operatorului licentiat de salubritate.


  ,,Asociatiile care la toate cele 36 de ridicari monitorizate au avut in recipiente doar deseuri reciclabile, asa cum prevad regulile sistemului de colectare selectiva, au fost centralizate. Vorbim de 104 asociatii din Oradea. Cele mai multe sunt in zona Calea Aradului, Iosia si Rogerius"

  a explicat Zoltán Pálhegyi, directorul general tehnic-investitii din cadrul RER Ecologic Service, vineri, 3 iulie 2015, cand a avut loc stabilirea castigatorilor.
  Din cele 104 asociatii, comisia de concurs a tras la sorti 50 de asociatii: 25 au fost premiate cu seturi de curatenie si 25 cu seturi de ustensile pentru gradinarit. Extragerea s-a facut sub supravegherea notarului Carmen Alina Biris si a secretarei Simona Erdei.

  RER Ecologic Service anunta reprezentantii asociatiilor de proprietari ca pot ridica premiile de la sediul operatorului (strada Tudor Vladimirescu nr. 79) pana vineri, 10 iulie 2015. Premiile neridicate vor fi redistribuite, tot prin tragere la sorti, altor asociatii care au colectat selectiv.
  Prin acest concurs, in care Oradea participa si la competitia nationala ,,Orasul Reciclarii", RER Ecologic Service a dorit sa le transmita oradenilor care stau la bloc ca este important sa colecteze selectiv si sa nu amestece cele doua tipuri de deseuri. De aceea, in acest concurs nici nu au contat cantitatile de deseuri reciclabile adunate de asociatii, ci exclusiv calitatea lor, adica faptul ca nu erau amestecate cu deseuri menajere.
  Ichim Vasilica
  The post Au reciclat, vor fi premiate! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Emerson, Faist Mekatronic si Shinheung Electronics cauta peste 300 de muncitori!


  [2015-07-06]
  Firmele din Parcul Industrial Eurobusiness si-au prezentat ofertele de munca la targul de job-uri organizat de AJOFM saptamana trecuta, unde au fost prezentate peste 300 de locuri de munca disponibile. Cele mai multe locuri de munca sunt la firmele Emerson, Faist Mekatronic si Shinheung Electronics. La Emerson Oradea sunt posturi libere pentru asistent comercial, analist […]
  The post Emerson, Faist Mekatronic si Shinheung Electronics cauta peste 300 de muncitori! appeared first on Presa Oradea.
   Firmele din Parcul Industrial Eurobusiness si-au prezentat ofertele de munca la targul de job-uri organizat de AJOFM saptamana trecuta, unde au fost prezentate peste 300 de locuri de munca disponibile. Cele mai multe locuri de munca sunt la firmele Emerson, Faist Mekatronic si Shinheung Electronics.
  La Emerson Oradea sunt posturi libere pentru asistent comercial, analist servicii client, consultant sisteme de calitate, inginer automatist, responsabil proces, sef serviciu, electrician montator de instalatii automatizate, lucrator gestionar, operator CNC, receptionist, tehnician, electromecanic, coordonator, etc.

  La Faist Mekatronic se cauta electrician, operator date, programator software, inginer calitate etc. iar la Shinheung Electronics sunt locuri pentru electricieni, muncitori necalificati, manipulant marfa etc.
  Posturile pot fi consultate si pe site-ul Parcului Industrial, eurobusinessparc.ro, sectiunea Cariere.
  Cei interesati pot depune CV la adresa firmelor respective sau pe adresele de e-mail afisate pe site-urile companiilor.


  ,,Miza dezvoltarii oricarui oras este legata de dezvoltarea economica al orasului, iar elementele care dezvolta un oras sunt legate de companii care genereaza locuri de munca pentru cetatenii orasului. Administratia locala trebuie sa dezvolte aceste companii, care la randul lor dezvolta atat pietele locale cat si pietele nationale.
  Parcul industrial ofera conditii optime pentru ca firmele sa se poate dezvolta, fiind un instrument economic de atragere a firmelor straine si locale, iar daca vom reusi sa atragem si in viitor la fel de multi de agenti economici care sa investeasca in Oradea, orasul isi va mentine ritmul de crestere in continuare"

  considera primarul Ilie Bolojan.

  In Parcul Industrial Eurobussiness din Oradea activeaza in prezent 20 de companii, iar alte 33 au semnat contracte. Conform cerintelor impuse de administratia locala, acestea au realizat deja 3000 de locuri de munca pentru cetateni, urmand sa mai realizeze inca 2000.
  Ichim Vasilica
  The post Emerson, Faist Mekatronic si Shinheung Electronics cauta peste 300 de muncitori! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Evaluarea Nationala 2015. De patru ori mai multi elevi au luat 10 decat anul trecut!


  [2015-07-03]
  Subiectele usoare care le-au picat la elevi la Evaluarea Nationala s-au vazut in rezultatele obtinute. Dupa contestatii, procentul la Evaluarea Nationala a crescut nesemnificativ, de la 79,78 % la 79,80 %. Fata de anul trecut, promovabilitatea a crescut cu 6,3%. La sesiunea de examene din 2015 in judetul Bihor s-au inscris 4.938 de elevi, din […]
  The post Evaluarea Nationala 2015. De patru ori mai multi elevi au luat 10 decat anul trecut! appeared first on Presa Oradea.
   Subiectele usoare care le-au picat la elevi la Evaluarea Nationala s-au vazut in rezultatele obtinute. Dupa contestatii, procentul la Evaluarea Nationala a crescut nesemnificativ, de la 79,78 % la 79,80 %. Fata de anul trecut, promovabilitatea a crescut cu 6,3%.
  La sesiunea de examene din 2015 in judetul Bihor s-au inscris 4.938 de elevi, din care au fost prezenti 4.759, iar 1 elev a fost eliminat.
  Dupa afisarea rezultatelor s-au inregistrat 435 de contestatii, din care au fost admise 130 si respinse 305. Cele mai multe contestatii, 268, au fost depuse la disciplina ,,Limba si literatura romana".

  Din totalul candidatilor prezenti, 961 au avut medii sub 5, 775 au avut medii cuprinse intre 5-5.99, 816 de elevi intre 6-6.99, 840 intre 7-7.99, 779 de candidati cu medii intre 8-8.99, 574 de elevi cu medii cuprinse intre 9-9.99 si 14 cu media 10.
  In concluzie, in urma contestatiilor, procentul de promovabilitate a crescut de la 79,78% la 79,80 %.

  Anul trecut, rata de promovabilitate a fost de 73,50 % si doar trei elevi au luat nota zece.
  Pentru elevi urmeaza repartizarea computerizata la licee si scoli profesionale, repartizare care se va face pe 14 iulie.

  Media obtinuta de elevi la Evaluare va conta in proportie de 75%, restul de 25% reprezentand media generala de absolvire a claselor din gimnaziu.
  Ichim Vasilica
  The post Evaluarea Nationala 2015. De patru ori mai multi elevi au luat 10 decat anul trecut! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Va deranjeaza cersetorii din Oradea? Nu le mai dati bani si sunati Politia Locala!


  [2015-07-03]
  Pentru a stopa fenomenul persoanelor care apeleaza la mila publicului, patrulele din cadrul Politiei Locale Oradea au desfasurat in luna iunie mai multe actiuni de identificare, sanctionare si indrumare catre localitatiile de domiciliu a persoanelor care apeleaza la mila publicului in Oradea. Politistii locali au identificat 52 de persoane apte de munca, dar care apeleau […]
  The post Va deranjeaza cersetorii din Oradea? Nu le mai dati bani si sunati Politia Locala! appeared first on Presa Oradea.
   Pentru a stopa fenomenul persoanelor care apeleaza la mila publicului, patrulele din cadrul Politiei Locale Oradea au desfasurat in luna iunie mai multe actiuni de identificare, sanctionare si indrumare catre localitatiile de domiciliu a persoanelor care apeleaza la mila publicului in Oradea.
  Politistii locali au identificat 52 de persoane apte de munca, dar care apeleau in mod repetat la mila publicului in Oradea.

  Cersetorii au fost identificati, sanctionati si indrumati spre localitatiile de domiciliu, fiind aplicate sanctiuni in valoare de 2.200 lei.
  In continuare, politistii locali vor efectua patrulari si actiuni de identificare a cersetorilor.

  ,,Politia Locala Oradea reaminteste numarul de telefon la care cetatenii pot apela, pentru a semnala astfel de situatii: 0259.969 - Dispecerat"
  se afirma intr-un comunicat al Politiei Locale Oradea.
  Ichim Vasilica
  The post Va deranjeaza cersetorii din Oradea? Nu le mai dati bani si sunati Politia Locala! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Tronsonul II al pistei de biciclete Oradea - Berettyóújfalu, finalizat. Urmeaza conectare cu inima orasului!


  [2015-07-03]
  Veste buna pentru biciclistii oradeni. Joi s-a facut receptia lucrarilor la tronsonul al II-lea al pistei de biciclete Oradea - Berettyóújfalu. Traseul are o lungime de 5.740 de metri, a fost realizat de SC Asfamix SRL iar valoarea lucrarilor este de 316 mii de euro. Urmeaza tronsonul III, care va face legatura intre pistele realizate […]
  The post Tronsonul II al pistei de biciclete Oradea - Berettyóújfalu, finalizat. Urmeaza conectare cu inima orasului! appeared first on Presa Oradea.
   Veste buna pentru biciclistii oradeni. Joi s-a facut receptia lucrarilor la tronsonul al II-lea al pistei de biciclete Oradea - Berettyóújfalu. Traseul are o lungime de 5.740 de metri, a fost realizat de SC Asfamix SRL iar valoarea lucrarilor este de 316 mii de euro. Urmeaza tronsonul III, care va face legatura intre pistele realizate deja si o legatura cu zona centrala si principalele institutii publice si unitati de invatamant
  Tronsonul II cuprinde traseul Pod Sovata - str. Onestilor - str. Magurei - Calea Aradului - str.Padisului - dig mal drept paraul Peta, str. Fagarasului (mal drept paraul Peta), pana la intersectia cu str. Abatorului - Str. Fagarasului (mal drept paraul Peta) de la intersectia cu Calea Armatei Romane la intersectia cu str. Feldioarei, str. Erkel Ferenc (mal drept paraul Peta) - str. Prieteniei - mal drept paraul Peta - str. Petei - str. Depozitului - str. Ogorului (soseaua de centura).

  Lucrarile la pista de biciclete Oradea - Berettyoujfalu au inceput in 2013, primul tronson, realizat de SC Drumuri Orasenesti SA, cu o valoarea de 900 de mii de euro, fiind deja finalizat. Acesta are 8.984 de metri si continua pista de biciclete din localitatea Bors, de la intrarea in Oradea pe Calea Borsului pana in Piata Ferdinand.
  In prezent se afla in evaluare pe SEAP achizitia lucrarilor pentru realizarea tronsonului III al pistei de biciclete de pe teritoriul municipiului. Acesta va avea 8.930 de metri si o valoare estimata de 325 de mii de euro.

  Traseul reprezinta tronsoane intercalate cu scopul de a realiza o legatura intre pistele realizate deja dar si o legatura cu zona centrala si principalele institutii publice si unitati de invatamant.
  Vorbim despre Str. Podului - B-dul Stefan cel Mare - str. Lacul Rosu - Parcul Mihai Viteazu - B-dul Dacia - B-dul Decebal pana la Raul Crisul Repede (4.150 m.), Str. Barcaului de la intersectia cu str. Onestilor - str. Lipovei (1.170 m.), Calea Republicii - Stadion, prin Parcul Petofi (840 m.),

  Strandul municipal - B-dul Magheru, prin Parcul Bratianu (585 m.), B-dul Averescu - str. Dragos Voda, pana la noul pod rutier (395 m.), Parcul Balcescu - Biblioteca Judeteana - Paraul Peta - str. Ov. Densuseanu, pe malul stang al paraului Peta (1.790 m.)
  Tronsoanele II si III ale pistei de biciclete de pe raza municipiului Oradea care face legatura cu pista de biciclete din comuna Bors reprezinta prelungiri ale tronsonului I (pista de biciclete initiala), realizarea lor fiind posibila datorita economiilor realizate de municipalitatea oradeana, economii provenite atat din diferenta de bani dintre valoarea estimata si valoarea contractata a contractelor, dar si din economiile realizate in timpul executiilor lucrarilor.

  Termenul pentru realizarea pistei de biciclete de pe raza municipiului este 30 septembrie 2015, aceasta fiind realizata prin fonduri transfrontaliere.
  Ichim Vasilica
  The post Tronsonul II al pistei de biciclete Oradea - Berettyóújfalu, finalizat. Urmeaza conectare cu inima orasului! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Bacul pe ultima suta de metri. In focul probelor scrise!


  [2015-06-30]
  Saptamana decisiva pentru absolventii de liceu. Luni, 29 iunie 2015, cei 5.490 de elevi din Bihor au sustinut prima proba scrisa, la Bacalaureat, cea la limba si literatura romana. Au avut insa norocul sa le pice subiecte relativ usoare. La poarta Colegiului National ,,Iosif Vulcan", doi elevi care isi pierdusera buletinele au asteptat luni, la […]
  The post Bacul pe ultima suta de metri. In focul probelor scrise! appeared first on Presa Oradea.
   Saptamana decisiva pentru absolventii de liceu. Luni, 29 iunie 2015, cei 5.490 de elevi din Bihor au sustinut prima proba scrisa, la Bacalaureat, cea la limba si literatura romana. Au avut insa norocul sa le pice subiecte relativ usoare.
  La poarta Colegiului National ,,Iosif Vulcan", doi elevi care isi pierdusera buletinele au asteptat luni, la ora 8.15, patru colegi ca sa-i recunoasca, confirmand ca sunt de la aceeasi scoala prin declaratii pe propria raspundere. Mai greu, dar au ajuns si ei in sali. Coridoarele scolii erau linistite, se auzeau dor vocile profesoarelor care explicau cum trebuie scrise corect datele personale. 364 de elevi de la patru scoli au dat proba scrisa la limba si literatura romana, la ,,Iosif Vulcan".

  La fel ca la Evaluarea Nationala, subiectele au fost catalogate de profesori si elevi ca fiind usoare. Pentru fiecare din cele trei subiecte s-au dat cate 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu. La primul subiect elevii au primit un text din Lucia Demetrius - Trei generatii, pe baza caruia au avut de rezolvat noua cerinte (sinonime, rolul cratimei, marci ale adresarii directe, ilustrarea a doua trasaturi ale genului dramatic etc) cu doua, pana la patru puncte, fiecare.
  La subiectul II elevii au avut de scris un text de tip argumentativ (care sa respecte trei cerinte) de 150-300 de cuvinte despre importanta practicarii unui sport la orice varsta.

  Ultimul subiect a fost putin mai dificil. Absolventilor li s-a cerut sa redacteze un eseu de 600 - 900 de cuvinte despre particularitatile de constructie a unui personaj intr-un text narativ studiat apartinand lui Ion Creanga, G. Calinescu sau Marin Preda.
  Fata de anii precedenti, in 2015, la Evaluarea Nationala si Bacalaureat subiectele au fost mult mai usoare, facand aproape inutile camerele de luat vederi. De ce ar fura cineva daca, oricum va lua nota de trecere?

  Dupa proba la limba si literatura romana, de ieri, astazi, se da proba scrisa la limba si literatura materna. Maine, elevii vor sustine proba obligatorie a profilului (examen scris) iar pe 3 iulie va urma proba la alegere a profilului si specializarii (scris). Pe 6 iulie, pana la ora 12.00, toate scolile vor afisa rezultatele, urmand ca, in aceeasi zi, pana la ora 16.00, cei nemultumiti de note sa poata face contestatii. Pe 10 iulie se vor afisa rezultatele finale.
  In 2014, rata de promovabilitate in Bihor, inainte de contestatii, a fost de 57,85 %, cu 6,65% mai mica decat in 2013.
  Ichim Vasilica
  The post Bacul pe ultima suta de metri. In focul probelor scrise! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Neajutati de nimeni, detinutii de la Penitenciarul Oradea, nu au dubii: ,,Cand ies ma reapuc de furat, doar n-o sa mor de foame!"


  [2015-06-30]
  Facultatea de Stiinte Socio-Umane a Universitatii din Oradea a organizat la finele saptamanii trecute o activitate din proiectul ,,Biblioteca vie". Desfasurata sub indemnul ,,Priveste-ma ca pe un om, citeste-ma ca pe o carte!", activitatea s-a dovedit a fi extrem de utila atat pentru detinutii si personalul inchisorii cat si pentru studenti si invitati. Niciunde nu […]
  The post Neajutati de nimeni, detinutii de la Penitenciarul Oradea, nu au dubii: ,,Cand ies ma reapuc de furat, doar n-o sa mor de foame!" appeared first on Presa Oradea.
   Facultatea de Stiinte Socio-Umane a Universitatii din Oradea a organizat la finele saptamanii trecute o activitate din proiectul ,,Biblioteca vie". Desfasurata sub indemnul ,,Priveste-ma ca pe un om, citeste-ma ca pe o carte!", activitatea s-a dovedit a fi extrem de utila atat pentru detinutii si personalul inchisorii cat si pentru studenti si invitati.
  Niciunde nu se vede mai bine ca in Romania ceea ce filosoful francez Michel Foucault spunea inca din anii 70, in cartea ,,A supraveghea si pedepsi". ,,Permanenta criminalitatii nu e un esec al sistemului carceral, e dimpotriva justificarea obiectiva a existentei sale".

  Daca in tarile occidentale exista macar institutii care au scopul de a incerca sa il integreze in societate pe cel care a trecut prin experienta detentiei, in Romania, nimanui nu-i pasa de el. In afara de eforturile pe care le fac cei care administreaza penitenciarele, sociologii, psihologii si preotii, nimeni nu misca un deget pentru ca acesti oameni sa aiba o a doua sansa dupa ce revin in societate. Asta arata exact ce spunea Foucault, si anume ca sistemul pare a fi conceput nu sa rezolve niste probleme reale cu care se confrunta societatea, ci sa pedepseasca.
  Intorcandu-ne la eforturile pe care le fac cei care se ocupa direct de detinuti, ieri, la ora 10.00, la Facultatea de Stiinte Socio-Umane a Universitatii din Oradea a avut loc o activitate din proiectul ,,Biblioteca vie", un proiect prin care se incearca implicarea comunitatii in integrarea detinutilor si cunoasterea personalului penitenciarului prin aflarea povestilor de viata ale acestora.

  Au participat in jur de 70 de persoane, detinuti, fosti detinuti, studenti si cadre didactice, alaturi de mai multi angajati ai Penitenciarului Oradea: seful Serviciului Educatie - Gabriel Tica, directorul adjunct - Florian Hulea, ofiterul educator - Adrian Melesteu, ofiterul asistent social - Floarea Dudas si prodecanul Facultatii de Stiinte Socio-Umane - Marius Cioara.
  ,,Cand pleaca din puscarie, oamenii acestia poarta o eticheta, un stigmat care ii urmareste apoi toata viata"
  Dupa ce Gabriel Tica a explicat ca prin intermediul proiectul se incearca schimbarea imaginii deformate prin care este privit detinutul, invitatii au urmarit un scurt film realizat in urma cu trei ani in Penitenciarul Oradea. In principiu, in film erau marturiile mai multor detinuti, planurile de viitor si parerile celor care se ocupa de reeducarea lor. Doua au fost elementele definitorii care i-au adus pe detinuti, cel putin pe cei din film, in inchisoare, problemele sociale si anturajul.


  ,,Cand pleaca din puscarie, oamenii acestia poarta o eticheta, un stigmat care ii urmareste apoi toata viata"

  sustinea seful Serviciului Educatie care era completat de declaratiile altor detinuti:

  ,,Incercam sa ne angajam, strangem actele si totul se opreste la un singur act, la cazier. Brusc, nu mai e nevoie de noi".

  Pe strada, opinii oarecum asemanatoare:

  ,,Nu as lucra alaturi de un puscarias. Poti sa il ajuti si nu stii cand iti da in cap"

  spunea un oradean.

  Gabriel Tica explica spre finalul filmuletului:

  ,,50% din detinuti, recidiveaza. Daca in penitenciar se inceraca o reeducare, integrarea post-detentie nu exista in Romania. Nu avem institutii care sa se ocupe cu monitorizarea si integrarea lor in societate".

  Drept urmare, un detinut spune la finalul filmului ,,Cand ies ma reapuc de furat, doar n-o sa mor de foame!". Este completat de altii, cu acelasi tip de afirmatii.
  Proiectul ,,Bibliotecii vii" este in acest sens un prim pas. Scopul lui il reprezinta combaterea stereotipurilor si prejudecatilor despre mediul de detentie, personalul din penitenciar si persoanele private de libertate, stimularea comunicarii si diminuarea distantei sociale dintre sistemul penitenciar si comunitate.

  Cartile vii ale bibliotecii, fosti detinuti sau reprezentanti ai penitenciarului, au putut fi ,,citite" de cei intersati, intrebarile si raspunsurile ramanand confidentiale. Apropierea i-a facut pe studenti si invitati sa inteleaga de ce e mai important sa cunoasca inainte sa judece.
  Cu o floare nu se face insa primavara iar marile probleme ale celor care ajung in puscarii, in Romania, sunt departe de a se rezolva in acest fel. Penitenciarul ramane, vorba lui Foucault, un mijloc de pedepsire mai mult decat unul care sa repare si sa vindece ranile sociale.
  Ichim Vasilica
  The post Neajutati de nimeni, detinutii de la Penitenciarul Oradea, nu au dubii: ,,Cand ies ma reapuc de furat, doar n-o sa mor de foame!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oamenii de otel au uimit Oradea. 226 de kilometri inotati, pedalati si alergati in mai putin de zece ore!


  [2015-06-30]
  Niciun oras care se vrea serios nu este intreg fara competitii sportive de anvergura. Intrecerile nu insanatosesc doar cetatenii ci ofera oraselor si un anumit ,,spirit" care le individualizeaza de altele. Din acest punct de vedere, Cupa Tiger Amira X-Man Romania, a fost o intrecere mai mult decat laudabila. Cea mai grea proba a fost […]
  The post Oamenii de otel au uimit Oradea. 226 de kilometri inotati, pedalati si alergati in mai putin de zece ore! appeared first on Presa Oradea.
   Niciun oras care se vrea serios nu este intreg fara competitii sportive de anvergura. Intrecerile nu insanatosesc doar cetatenii ci ofera oraselor si un anumit ,,spirit" care le individualizeaza de altele. Din acest punct de vedere, Cupa Tiger Amira X-Man Romania, a fost o intrecere mai mult decat laudabila. Cea mai grea proba a fost castigata de maghiarul Erdos Peter iar proba Half Ironman de Szilagyi Peter, tot din Ungaria.
  Cupa Tiger Amira X-Man Romania, a luat sfarsit. In concurs s-au inscris 78 de persoane pentru proba de distanta lunga si 145 la proba semi. Intrecerea s-a desfasurat pe doua lungimi de traseu, una egala cu lungimea unei competitii Ironman, adica inot 3.800 m, bicicleta 180 km si alergare 42.2 km, si pe lungimea Half Ironman, adica 1.900 m inot, 90 km ciclism, si 21.1 km alergare.

  Castigatorii la proba X-MAN Half Iron Distance au fost (masculin): Szilagyi Peter - Ungaria, timp total - 4 ore si 17 min, Deak Zsombor - Romania, timp total - 4.18 min si Ciprian Daniel Balanescu - Romania, timp total - 4.25 min. La feminin, castigatoare au fost: Szabolcsi Fruzsina - Ungaria, timp total - 5.10 min, Toth Zsofia - Ungaria, timp total - 5.14 min si Imre Alexandra - Ungaria timp total - 5.19 min.
  La proba X-MAN Iron Distance castigatori (barbati) au fost: Erdos Peter - Ungaria, timp total - 9 ore si 34 min, Marek Parikrupa - Slovacia, timp total - 10.04 si Bartos David - Ungaria, timp total - 10.08 min. La feminin, podiumul a fost ocupat de Ioana Molnar Diaconu - Romania, timp total - 12.58 min, Kovacs Vera - Ungaria, timp total - 13.49 min si Simona Iuliana Grigore - Romania, timp total - 15.30 min


  ,,Avem trei oradeni care au devenit Ironman dupa parcurgerea probelor. Este vorba de Ioana Molnar Diaconu, Bako Annamaria si Flore Vlad Vasile. Ne mandrim si cu prezenta lui Horia Colibasanu - un personaj renumit din alpinismul international cu un palmares important in ascensiunile a mai multor varfuri din lantul Himalaya, care a devenit si el, pentru prima data, Ironman"

  sustine Szokolszky Istvan, vicepresedinte al Xterra Sport Bihor.
  Campioni si campioane nationale!
  In cadrul evenimentului s-a organizat si Campionatul National pe distanta Half si Full. Pe Half Iron Distance campionii romaniei sunt Deak Zsombor din Sf. Gheorghe, Ciprian Daniel Balanescu din Timisoara si Alex Ciocan din Ploiesti. La feminin, pe podium au urcat Andreea Calugaru din Bucuresti, urmata de Nemet Judith Emese din Baia Mare si Bako Anita Tunde din Oradea.

  La Full Iron Distance, masculin, castigatori au fost Andras Maier din Targu Mures, Razvan Catalin Doica din Bucuresti si Cuprian Filip din Baia Mare. La femine, pe locul intai a fost oradeanca Ioana Molnar Diaconu, urmata de Grigore Simona Iuliana din Bucuresti si Annamaria Bako din Oradea.
  Concursul a fost organizat de Asociatia Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor in parteneriat cu Consiliul Judetean Bihor, alaturi de peste 75 de organizatori si voluntari de la Xterra Sport Bihor si Asociatia Eco Mountain Transylvania, ajutati de elevi de la Colegiul National ,,Emanuil Gojdu".
  Organizatorii multumesc SMURD Bihor, Salvamont Salvaspeo Bihor, AIO, Pimariei Oradea, Jandarmeriei si Politiei Locale pentru sprijinul acordat.

  Tot in organizarea Xterra, la jumatatea lunii viitoare, pe 18 iulie, se va desfasura cea de-a doua editie a Triatlonului Companiilor. Evenimentul va avea loc la Kingsland in Ineu. Probele sunt mult mai accesibile, participantii avand de inotat 500 de metri, de pedalat 18 km si de alergare 5.5 km. Mai multe informatii se gasesc pe triatlonulcompaniilor.ro
  Ichim Vasilica
  The post Oamenii de otel au uimit Oradea. 226 de kilometri inotati, pedalati si alergati in mai putin de zece ore! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Legenda fariseilor, despre Corneanu, se opreste aici


  [2015-06-27]
  300567. Este un cod pentru o bucata de strada din Timisoara. Strada Surorile Martir Caceu. Margareta si Silvia-Mariana Caceu. Am gasit din multele scrise pana acum ca ele sunt dintre cei omorati langa Catedrala Ortodoxa, in 17 decembrie 1989. Ma intreb de se mai sinchiseste cineva de vinovati. N-o sa ajut prea mult, acum, legat […]
  The post Legenda fariseilor, despre Corneanu, se opreste aici appeared first on Presa Oradea.
   300567. Este un cod pentru o bucata de strada din Timisoara. Strada Surorile Martir Caceu. Margareta si Silvia-Mariana Caceu. Am gasit din multele scrise pana acum ca ele sunt dintre cei omorati langa Catedrala Ortodoxa, in 17 decembrie 1989. Ma intreb de se mai sinchiseste cineva de vinovati. N-o sa ajut prea mult, acum, legat de cei vinovati. Ma intereseaza, insa, a arata iar nevinovatia unuia dintre cei care au fost acuzati. E vorba despre mitropolitul Nicolae Corneanu. S-a creat legenda ca el ar fi ordonat inchiderea usilor Catedralei si, astfel, cei ce n-au putut sa se refugieze au fost impuscati. El a spus mereu, de a fost intrebat, ca nu era atunci in tara. Doar ca putini l-au crezut. Revin cu o dovada clara, azi.
  Multi timisoreni au marait, dupa Revolutie, cand au fost nevoiti sa-si schimbe buletinele pentru ca s-a decis ca unele strazi din oras sa poarte nume de martiri. Probabil putini au in obicei ca, atunci cand dau de o strada cu un nume care nu le este cunoscut, sa intrebe, sa deschida un dictionar de personalitati sau o carte de istorie. Poate atunci ar fi mai simplu sa memoreze adrese sau sa se impace cu schimbarea buletinelor lor.
  Acum vorbim despre istorie recenta. Multi dintre noi am trait zilele acelea incandescent. Multi dintre noi am fost pe strazi, in fata, mai in spate, de la balcoane sau macar in fata televizoarelor, fiind cu o ureche la vuietul din strada. Ne identificam cu povestile de atunci. Ca timisoreni, avem repere, avem fire ale actiunilor pe care le adaugam la povestea mare, a istoriei, atunci cand mai povestim cu apropiatii despre ce a fost atunci. De o mai facem.

  Printre noi exista si cativa ,,fanatici" (la modul frumos, desigur), ce nu vor sa uite, ce nu vor sa ramana totul neasezat. Istoria are nevoie de timp sa se decanteze, sa gaseasca o matca, sa stratifice actiuni. Vorbim de istorie contemporana, ce e mereu in cautare de documente, de dovezi - de martori, chiar.
  Exista, inca, interese pentru ca adevarul sa fie aflat - sau, dimpotriva, ascuns. Pentru ca unii vinovati pentru dramele intamplate atunci inca nu au platit. Pentru ca familiile celor ce au murit sau au suferit atunci inca exista. Pentru ca, uneori, chiar fara sa fim direct afectati, cum cei care au avut cate un decedat sau mai multi in familie, inca povestim. Pentru ca ducem mai departe legendele ticaloase ale altora, fara sa stim, manipulati in folosul unor indivizi ce se ascund. Sau, dimpotriva, pentru ca cercetam si vrem sa punem pe masa ce gasim.
  De ce a fost nevoie de aceasta calomnie?
  Corneanu a spus mereu, celor ce au avut nu indrazneala ci firescul de a-l intreba despre ziua aceea de 17 decembrie, ca nu a fost in Timisoara. Ca nu a fost in Romania. Ca era in Turcia. O voce mica, blanda, ce nu s-a auzit niciodata prea tare fata de valul de acuze care se lansase impotriva lui. Cineva (in fond, nu o singura persoana ci mai multi) avea interes ca mitropolitul ortodox al Banatului sa fie aratat cu degetul ca vinovat pentru cei care au murit in apropierea Catedralei, pentru ca nu ar fi putut sa se adaposteasca in ea.
  Nu, nu sunt doar cei care au decis cu adevarat ca acele usi sa fie inchise. Desi, desigur, e mai simplu sa te lafaiesti ca ,,ambasador al inutilitatii" (cum a fost numit unul dintre vinovati, mai tarziu) pe undeva sau sa te invarti prin Parlament cand ai putea sa-ti scrii memoriile prin puscarie, pentru a-ti scurta pedeapsa. Dar au mai fost si alte categorii de oameni care il urau pe Nicolae Corneanu si care aveau interesele sa perpetueze aceasta legenda. Sa reamintim ca ierarhul banatean a fost judecat in 2008 pentru deschiderea sa ecumenica, de catre vladicii BOR-ului. Judecata a fost ceruta de colegii sai, ierarhi ortodocsi – de omologul sau, mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, care spunea ca mitropolitul nostru ar fi confundat impartasania cu borsul de urzici, atunci cand ar fi primit pe Cristos euharisticul intr-o biserica greco-catolica. Erau cuvinte venite dinspre un antiecumenic convins, care a refuzat pana la moarte sa dea inapoi greco-catolicilor bisericile pe care pusese gheara, care a incercat cat a putut sa distruga ideea locului de pelerinaj al greco-catolicilor, Manastirea Nicula, ridicandu-si acolo propriile acareturi, care a negat petele trecutului sau desi au aparut marturii legate si de tineretea sa legionara, si de Serviciile din spatele sau, si de ,,reeducarea" pe care o facea cu detinuti de la Aiud.
  Corneanu era urat si de cei care nu erau asa de vrednici ca el, de cei care nu avusesera constiinta sa inapoieze bunurile greco-catolicilor, de cei ce se ascundeau dupa ce el, imediat dupa Revolutie, vorbise deschis despe colaborarea lui cu Securitatea, de cei care ramasesera incrancenati acolo unde Nicolae Corneanu alesese seninatatea marturisirii si lumina bunatatii spre mai departe. Dar era urat si de cei care jinduiau la scaunul sau si care aveau tot interesul a-l cobori in ochii oamenilor, pentru a se putea apropia, macar in felul acesta, de el.
  O negare discreta
  Au fost mai multe controverse legate de numelelui Nicolae Corneanu, in timp. Cea legata de colaborarea cu Securitatea inca isi asteapta istoricii, pentru a se vedea cat si ce a facut, pe aceasta linie. Sa se vada daca cineva a avut de suferit sau nu din cauza lui. A urmat povestea cu inchiderea usilor Catedralei, la Revolutie. A urmat impartasania la greco-catolici, si judecata lui pentru acest gest.

  Am ales sfarsitul lui iunie pentru a scrie despre legenda cu treptele catedralei si pentru a o demonta. Pentru ca, legat de ,,controversele" din viata lui Nicolae Corneanu, imi aduc aminte de o alta zi, pe care nu vreau s-o uitam. In 27 iunie 2008. Mitropolitul iubit al Banatului intra ultima data in Universitatea de Vest din Timisoara, pentru lansarea Bibliei Vulgata in capitala Banatului. Era de fata si academicianul Eugen Simion, care povestea, atunci, public, cat de bine a mancat la unul dintre ierarhii ortodocsi sarbi, om care, cum stiam eu, facuse nenumarate probleme preotului roman din Timoc, Boian Alexandrovici… Dincolo de asta, a fost un gest ecumenic firesc, in firescul Banatului, ca si mitropolitul nostru sa fie acolo, alaturi de ierarhii greco-catolici Alexandru Mesian si Virgil Bercea.
  Un mare ierarh al ortodoxiei intra pentru ultima oara intr-o universitate, langa confrati greco-catolici… Au urmat spitalizarea, judecata, ani de boala, de suferinta fizica si psihica, de retragere, de mahniri. Printre motivele de mahnire era, mereu, acuza aceasta, cum ca el fusese cel care ordonase inchiderea usilor Catedralei, in 17 decembrie 1989. Am intrebat-o pe maica Mihaela, care i-a fost aproape zeci de ani, cum reactiona, stiindu-se nevinovat, cand se auzea condamnat fara vina, la televizor si in presa, iar si iar. Mi-a spus ca mai mult ca sigur suferea si nu-i cadea bine dar ca nu discuta despre asta, le mistuia in el.
  Din dialogul pe care l-am avut in toamna lui 2008 cu mitropolitul Corneanu, publicat in Timpolis, redau pasajul:
  ,,- Parinte, mai e un punct unde ar fi ceva de spus clar. S-a creat legenda ca, la Revolutie, ati ordonat incuierea portilor catedralei si, astfel, oameni au ajuns sa fie omorati pe trepte. Unde erati in acel moment?
  – Nu eram in Timisoara, atunci. Nici macar in tara nu eram. Eram plecat la Constantinopol."
  Cum toata lumea care lucra pe atunci in Mitropolie stia si stie si acum numele celor care au decis inchiderea usilor Catedralei - iar Corneanu era unul dintre cei care stiau adevarul pana la capat - am intrebat-o pe maica Mihaela si de ce nu s-a dezvinovatit cu mai mult decat cu faptul ca nu fusese in Timisoara, de ce nu a dat nume. Maica mi-a spus ca el nu era asa, ca el rabda si lua mai degraba asupra lui tot. O alta persoana care se aflase ani buni in apropierea lui Nicolae Corneanu mi-a declarat ca, uneori, mitropolitul ii mai spusese: ,,Daca as fi fost eu in Timisoara, nu s-ar fi inchis usile Catedralei". Si ca nu a vorbit despre adevaratii vinovati, care au luat aceasta decizie, si pentru ca A FOST AMENINTAT. Eu cred, cunoscandu-l pe Corneanu, ca nu a pus numele pe masa si pentru ca nu voia sa-si faca inca un pacat.. Fusese condamnat pentru colaborarea cu Securitatea, nu voia sa "toarne" pe stil nou - astepta ca alti oameni din societate sa scoata la iveala aceste nume… Iar noi nu am facut-o, inca.
  Acelasi lucru, legat de faptul ca si-ar fi semi-asumat si aceasta vina, nedezvinovatindu-se vocal, l-am regasit publicat de colega Ligia Hutu, in ziarul Timpolis, de unde citam:
  ,,Intrebat despre episodul inchiderii usilor Catedralei si despre posibila implicare a lui Ilie Sarbu in acea decizie, primul purtator de cuvant al revolutionarilor si al Armatei din Timisoara post-revolutionara, Corneliu N. Vaida, spune ca el, personal, nu a fost in preajma Catedralei in dupa-amiaza zilei de 17 Decembrie: ,,Ce pot relata despre episodul acela e doar o discutie purtata in 1990 cu IPS Nicolae, cand am avut ocazia sa insotesc o delegatie ministeriala norvegiana si am fost invitati la pranz la Mitropolie. Cu toate ca protocolul nu prea permitea alt gen de discutii, fiindca Revolutia era prea proaspata in mintea mea, iar in acea vreme dansul era invinovatit de inchiderea portilor Catedralei, m-am scuzat si l-am intrebat de ce a facut acel gest. El m-a privit lung si mi-a spus ca nu el a dat o asemenea dispozitie, dar poate lua asupra sa pacatul..."
  Corneliu Vaida mai spune ca responsabilitatea pentru uciderea unor oameni nevinovati este partajata intre cei care au emis efectiv dispozitiile legate de represalii si zelosii functionari care au executat fara sa cracneasca ordinele superiorilor lor: ,,Pentru mine, cel care a inchis efectiv portile e la fel de vinovat ca si cel care a dat dispozitia! Cati preoti erau atunci in lacas? Cati s-au impotrivit acestui ordin samavolnic?", se intreaba Corneliu Vaida. Apreciind, totodata, ca, in afara de acest episod, acelasi gen de culpa apasa pe umerii comandantilor Armatei, care au dat atunci ordin sa se traga in multime. Acestia, si multi altii care se fac vinovati de crime impotriva propriului popor, au ales ulterior sa se refugieze, las, in spatele tacerilor si al unor vinovatii colective:
  ,,In 17 Decembrie, prima victima a Revolutiei a fost calcata de TAB, la doi metri in spatele meu. Ce era asa greu de depistat cine a fost la mansa TAB-ului respectiv? Exista multe fotografii cu taburile, exista jurnale de lupta ale unitatii, ar trebui sa existe si inregistrari ale convorbirilor radio dintre vehicule si biroul de Operatii din marea unitate", mai spune Corneliu Vaida".
  Dovada
  Nicolae Corneanu a spus ca era in Turcia, in 17 decembrie, la o dezbatere pe teme ecumenice. Asdar, cei care au vrut sa-l creada, l-au crezut. Nu a venit cu bilete de avion doveditoare, cu servetelele cu monograma de la hotel, cu poze cu colegii de seminar, de la Constantinopolul invocat. Dar, azi, va prezint ilustrata pe care a trimis-o din Turcia, cu stampila unui alt loc revolutionar, de mai tarziu, pe ea - Taksim - exact din data de 17 decembrie 1989. E scrisul lui - oricine a primit vreodata o scrisoare sau o dedicatie scrise de mana lui stie asta. A revenit in tara, in Bucuresti, pe 22 decembrie si in Timisoara, cu greu, pe 24 decembrie.

  Am apucat sa impartasesc faptul ca a ajuns la mine aceasta vedere cu persoane care i-au fost apropiate ierarhului nostru - rude ale sale, colaboratori ai sai. Prea Sfintia Sa Alexandru Mesian, cel cu care si pasise ultima data in Universitatea de Vest, acum exact sapte ani, a si vazut-o, i-a recunoscut scrisul, s-a bucurat ca inca un punct al istoriei personale a acestui mare om al Banatului va fi clarificat. Cuvinte bune pentru mitropolit a avut, azi, si ierarhul romano-catolic din Iasi, Petru Gherghel. Si, fara indoiala, multi dintre cei care l-au cunoscut se vor bucura ca una dintre minciunile ce fusesera legate de numele lui Corneanu se va pierde in lada de gunoi a istoriei.

  Nu departe de locul in care e Cimitirul Eroilor, in marea zona cimitir dintre strazile Aradului si Lipovei, in Timisoara, un fost solist de opera are pe piatra de mormant ,,Aria calomniei", din Barbierul din Sevilla. Creezi un zvon, il raspandesti. Functioneaza mereu - si in viata si chiar si dupa. Dar legenda legata de ,,Corneanu din cauza caruia au murit oameni pe treptele Catedralei" trebuie sa se opreasca aici. Mergem mai departe, stiind asta. In 18 decembrie 1989, dimineata, vedeam bucati de creier la radacina unuia dintre teii de langa intrarea in Catedrala, pe dreapta, cand ajunsesem pe strazile Timisoarei, sa pozez. Am locuit, o vreme, pe Strada Surorile Martir Caceu. As vrea sa stiu de catre cine au fost impuscate, de s-a ajuns la acel cod sterp de strada: 300567. Dar, dincolo de toate, stiu un lucru: ca nu Corneanu a fost vinovat. Iar pata aceasta din istorie nu va ramane pe numele lui.
  Ramona Balutescu
  The post Legenda fariseilor, despre Corneanu, se opreste aici appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Oana Lianu in concert. De la Budapesta la Brasov!


  [2015-06-27]
  La inceputul lunii iunie Oana Lianu a concertat la Moara Rasarit, cu ocazia serbarii celor 20 de ani de existenta a Facultatii de Arte, acompaniind colectia Rapsodii romanesti a designerului vestimentar Dana Panciu, una dintre absolventele facultatii. Tot in aceasta perioada artista a facut parte din juriile festivalurilor ,,Floare de Lotus" si ,,Mandru-i cantecu-n Bihor", […]
  The post Oana Lianu in concert. De la Budapesta la Brasov! appeared first on Presa Oradea.
   La inceputul lunii iunie Oana Lianu a concertat la Moara Rasarit, cu ocazia serbarii celor 20 de ani de existenta a Facultatii de Arte, acompaniind colectia Rapsodii romanesti a designerului vestimentar Dana Panciu, una dintre absolventele facultatii. Tot in aceasta perioada artista a facut parte din juriile festivalurilor ,,Floare de Lotus" si ,,Mandru-i cantecu-n Bihor", in calitate de presedinte al juriului.
  Program incarcat pentru artista Oana Lianu. Printre ultimele evenimente la care a participat Oana Lianu se numara aniversarea a 150 de ani de la infiintarea revistei ,,Familia", eveniment care s-a desfasurat la Budapesta, pe 20 iunie si la care a participat si Ambasadorul roman la Budapesta, Alexandru Victor Micula. Oana a fost invitatul special al evenimentului, sustinand un recital, cu melodii din repertoriul clasic international si folclor romanesc - instrumente populare de suflat si voce.

  Miercuri, 24 iunie, s-a sarbatorit Ziua iei romanesti. Sub cupola Era Park, publicul numeros a putut admira o inedita expozitie de fotografii semnata de Adela Lia Rusu, intitulata ,,Frumusete, traditie, poveste", precum si noua colectie vestimentara, tematica, ,,Mystic Folk", semnata de designerul vestimentar Iulia Filip.

  Olimpia Urdea de la Facultatea de Arte a punctat un scurt istoric al iei romanesti si importanta acesteia la nivel international iar artista Oana Lianu a intregit sonor cele doua vernisaje printr-un concert, nai si voce, interpretand melodii populare romanesti.

  Vineri, 26 iunie, la Cluj-Napoca a avut loc Simpozionul ,,Zilele Anesteziei Clujene", editia a IV-a la care invitatul special al serii a fost tot Oana Lianu, care a incantat publicul cu un recital special de jazz-cafe.

  Si luna viitoare se anunta una bogata in evenimente pentru artista. Aceasta va oferi iubitorilor de folclor un concert cu nestemate ale muzicii populare romanesti in cadrul Festivalului de Carte si muzica, organizat de Asociatia Culturala Libris Brasov in parteneriat cu Primaria Municipiului Brasov.
  Ichim Vasilica
  The post Oana Lianu in concert. De la Budapesta la Brasov! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Filarmonica in cifre. Peste o suta de concerte de valoare in stagiunea 2014-2015!


  [2015-06-25]
  Stagiunea 2014-2015 se va incheia saptamana aceast cu doua concerte de muzica din filme. Cu aceasta ocazie, directorul Tódor Albert a facut un sumar al stagiunii 2014 - 2015 la Filarmonica din Oradea. Sumarul a fost facut tinandu-se cont de tipurile de concerte, punctandu-se dirijorii si solistii invitati. Pe langa acestia, in stagiunea 2014-2015 au […]
  The post Filarmonica in cifre. Peste o suta de concerte de valoare in stagiunea 2014-2015! appeared first on Presa Oradea.
   Stagiunea 2014-2015 se va incheia saptamana aceast cu doua concerte de muzica din filme. Cu aceasta ocazie, directorul Tódor Albert a facut un sumar al stagiunii 2014 - 2015 la Filarmonica din Oradea.
  Sumarul a fost facut tinandu-se cont de tipurile de concerte, punctandu-se dirijorii si solistii invitati. Pe langa acestia, in stagiunea 2014-2015 au fost promovati, solisti si artisti oradeni, angajati sau colaboratori ai Filarmonicii din Oradea precum: Tempfli Mária (soprana), Gergely-Tóth Erna (mezzosoprana), Ramona Pataki Hasas (alt), Bede Róbert (tenor), Tasnádi Ferencz (bas), Marin Cristian (clarinet), Martyin György (trompeta), Nagy Kálmán (vioara) si Cruceru Ileana (harpa).

  Categorii de concerte:

  – 46 de concerte cu orchestra: din care 7 vocal-simfonice (alaturi de cor), 1 gala de opera, 1 opera in concert, care in urma succesului obtinut a fost repetata, 5 concerte in cadrul Festivalului Primaverii, 1 festival Beethoven, 1 festival Brahms, 1 festival Mozart, 1 festival Gershwin, Concertul de Anul Nou, respectiv cele 2 concerte de muzica din filme, care in urma succesului obtinut au fost repetate.

  – 24 de concerte educative abordand patru teme, din care 3 deplasari in judet (Stei, Salonta, Sacueni). 2 teme sustinute de orchestra, 1 tema camerala si 1 corala.

  – 4 concerte camerale.

  – 3 ansambluri invitate: Orchestra Simfonica de Suflatori din Oradea (de trei ori), Ansamblul de clarinet ,,Stadler" si Ansamblul de alama ,,Presto Bass".
  – concerte ralizate in parteneriat:

  Cvartetul Transilvanian - sustinut de Gabriel Croitoru (vioara), Nicusor Silaghi (vioara), Marius Suarasan (viola), Vasile Jucan (violoncel) - eveniment artistic dedicat amenajarii unui spatiu de joaca pentru copiii internati la Spitalul Clinic Municipal Oradea (2 septembrie 2014).

  Concert simfonic organizat pentru a celebra Ziua Cooperarii Europene, dirijor Romeo Rimbu (21 septembrie 2014)

  Operacademy - Amicii in canto, concert din cadrul proiectului ,,Academia de opera - Nunta lui Figaro" (21 octombrie 2014)

  Opera Nunta lui Figaro - sustinuta in sala Teatrului Regina Maria la data de 26 octombrie 2014, cu participarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului Julian Smith (Tara Galilor)

  Cvartetul Varadinum - Concert aniversar 25 de ani, interpretat de Costin Éva (vioara), Oláh Boglárka (vioara), Thurzó Sándor József (viola), Dr. Marcu Ágnes (violoncel) (18 noiembrie 2014)

  Concertul de Craciun al Orchestrei Simfonice de Suflatori din Oradea (16 decembrie 2014)

  ,,Impreuna pentru Timeea" – concert caritabil cu colinde de Craciun, organizat de fundatia Deo Gloria, realizat de corul Deo Gloria si ProArt National Symphony, sub bagheta dirijorului Ovidiu Niculas, solisti Diana Oros (soprana, Elvetia), Camelia Matei (pian) (19 decembrie 2014)

  Concert realizat de Orchestra Simfonica de Suflatori a Universitatii de Muzica si Arte din Szeged si a Scolii particulare de muzica din Makó (Ungaria) (20 aprilie 2015)
  Recital pian - sustinut de pianistul tanar Boros Mihály, realizat in cadrul Festivalului de Litera ,,Kultika" (22 aprilie 2015)

  Concert live, rock made in USA: NAT OSBORN BAND (6 mai 2015)

  Ultimul turneu in Romania 15-23 mai 2015, ,,The Time is Now", Glory Gates Quartet Ministries, Glory Gates Quartet si Impact Quartet (15 mai 2015)

  Concert festiv de Ziua copiilor, organizat in parteneriat cu Liceul de Arte Oradea (2 iunie 2015)

  Concert aniversar al Orchestrei Simfonice de Suflatori din Oradea, aniversarea a 5 ani de la infiintare (5 iunie 2015)

  Spectacol de Sfarsit de An, organizat de Scoala de Arte ,,Francisc Hubic" (12 iunie 2015)

  Concurs National de interpretare vocala si dans ,,Floare de Lotus" Oradea, editia a IV-a. Evenimentul face parte din Calendarul Activitatilor Extrascolare Nationale ale Ministerului Educatiei, fiind organizat de Palatul Copiilor si Elevilor Oradea, in parteneriat cu Primaria Municipiului Oradea, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, Filarmonica de Stat Oradea (13 iunie 2015)

  Concert extraordinar - realizat de Orchestra Filarmonicii Oltenia din Craiova, sub bagheta dirijorului Stefan Novak, cu solistii Sunghoon Simon Hwang (pian), Yoonhee Kim (vioara), Sukyung Shin (pian), Chaeyoun Kim (soprana), Soyung Yu (soprana), Junghee Kim (soprana), (30 iunie 2015)
  Printre artistii invitati in stagiunea 2014/2015 s-au numarat:
  Dirijori:
  Gábor Ferenc (Germania), Constantin Grigore, Federico Crisanaz (Italia), Jörg Birhance (Austria), Shinya Ozaki (Japonia), Urs Schneider (Elvetia), Walter Hilgers (Germania), Valentin Doni, Theo Wolters (Olanda), Horváth Gábor (Ungaria), Tiberiu Popovici (Franta), Ondrej Vrabec (Cehia), Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Sabin Pautza, Josef Suilen (Olanda), Leonard Dumitriu, Cristian Orosanu, Alexandru Ganea, Werner Gábor (Ungaria), Ilarion Ionescu-Galati;

  Solisti instrumentisti:
  flaut – Matei Ioachimescu, Bálint János (Ungaria), Marian Ioan Olaru, trombon: Mircea Neamt, – pian: Razvan Dragnea, Andreas Iliuta, Azusa Yamaki (Japonia), Nicolae Mihaila,Teodora Tonea Owen, Daniel Goiti, Székely Attila (Germania), Dana Borsan, Miki Yasuko (Japonia), Ayana Yamaguchi (Japonia), Kyoko Tagawa (Japonia), Horváth Edit, Oana Crisu, Giorgos Konstantinou (Grecia), Mihai Ungureanu,
  – vioara: Zalai Antal (Ungaria), Nicolas Köeckert (Germania), Gabriel Croitoru, Ioana Cristina-Goicea, Francesco Ionascu, Remus Rimbu, Haruna Hosokawa (Japonia), Satoshi Numata (Japonia), Adriana Gabrian, Béres Melinda, Cristina Anghelescu, Calin Mircea (Olanda), Virginie Robilliard (Franta), – violoncel: Szabó Ildikó (Ungaria), Saga Yoshifumi (Japonia), Ana Topalovic (Serbia), Kostyák El?d, Petrus Bölöni Áron (Ungaria), – contrabas: György Róbert si vibrafon: Alexandru Anastasiu
  Solisti vocali invitati:
  de la Opera Maghiara din Cluj - Fülöp Tímea, Tony Bardon, Sándor Árpád, Pataki Adorján, Veress Orsolya, Mányoki Mária, Gergely Arnold, Mányoki László, Plesa Róbert, Sándor Csaba

  – de la Opera Nationala Romana din Cluj: Iulia Merca, Petre Burca, Carmen Gurban, Cristian Mogosan, Oleg Ionese, Diana Tugui, – de la Filarmonica ,,Transilvania" din Cluj-Napoca: Köpeczi Sándor si studenta Academiei de Muzica ,,Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Paula Iancic.
  Stagiunea 2015-2016 va incepe in luna septembrie.
  Ichim Vasilica
  The post Filarmonica in cifre. Peste o suta de concerte de valoare in stagiunea 2014-2015! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ghita ne face de ras in SUA si Franta: ,,Romania - Tigai pentru voturi". Si alea, cumparate de pe piata neagra!


  [2015-06-25]
  Presa internationala a scris joi, 25 iunie 2015, conform Mediafax, despre urmarirea penala a deputatului Sebastian Ghita, aliatul premierului Victor Ponta, acuzat de deturnare de fonduri europene si tentativa de corupere a alegatorilor, carora le-ar fi oferit inclusiv tigai. Scandalul de coruptie in care a fost implicat omul de incredere al premierului PSD, Victor Ponta […]
  The post Ghita ne face de ras in SUA si Franta: ,,Romania – Tigai pentru voturi". Si alea, cumparate de pe piata neagra! appeared first on Presa Oradea.
   Presa internationala a scris joi, 25 iunie 2015, conform Mediafax, despre urmarirea penala a deputatului Sebastian Ghita, aliatul premierului Victor Ponta, acuzat de deturnare de fonduri europene si tentativa de corupere a alegatorilor, carora le-ar fi oferit inclusiv tigai.
  Scandalul de coruptie in care a fost implicat omul de incredere al premierului PSD, Victor Ponta nu a ramas fara ecou in Occident. New York Times, titra: ,,Romania: De la tigaie la focul justitiei". Cotidianul adauga, in stirea preluata de la Associated Press, ca procurorii l-au acuzat pe Ghita ca a platit 392.000 de dolari moldovenilor cu cetatenie romana pentru a-l vota pe Ponta la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, pe care acesta le-a pierdut.

  Procurorii mai spun ca Ghita le-a oferit alegatorilor stimulente ilegale, precum tigai, la scrutinul parlamentar din 2012, in urma caruia a fost ales deputat, precizeaza Associated Press. Agentia de stiri americana adauga ca Sebastian Ghita a primit interdictie de a vorbi cu premierul Victor Ponta, de a parasi orasul de domiciliu si de a-si indeplini atributiile de parlamentar.
  Subiectul este abordat si de site-ul de stiri in limba franceza Boursorama.com, care titreaza: ,,Romania - Tigai pentru voturi". Site-ul, care preia o stire Reuters, noteaza ca Ghita, un apropiat al premierului Ponta, este suspectat ca le-a propus alegatorilor tigai in schimbul voturilor la alegerile legislative din 2012. Ghita este suspectat, de asemenea, ca a incercat sa mituiasca alegatorii din Republica Moldova sa voteze in favoarea lui Ponta la prezidentialele din noiembrie 2014. ,,Degeaba, ca premierul a fost nevoit sa se incline in fata candidatului de centru Klaus Iohannis", scrie sursa citata.

  Agentia de stiri Reuters precizeaza ca procurorii il acuza pe Ghita ca a strans ilegal bani si a cumparat tigai de pe piata neagra pentru a le oferi unui ,,numar important de alegatori" in 2012.
  Reuters mentioneaza, de asemenea, ca Ponta insusi este investigat intr-un dosar separat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.
  The post Ghita ne face de ras in SUA si Franta: ,,Romania – Tigai pentru voturi". Si alea, cumparate de pe piata neagra! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Tusea si junghiu: traseistul Tariceanu si penalul Ponta!


  [2015-06-24]
  Nu imi sta in fire sa folosesc cuvinte dure la adresa personajelor despre care scriu si, cu cateva exceptii, nici nu am facut-o. Exista insa o specie de oameni pe care nu ii pot vedea altfel si pentru care termenul de ,,gunoi" e potrivit. Nu in sensul de murdarie ci mai mult in sensul de […]
  The post Tusea si junghiu: traseistul Tariceanu si penalul Ponta! appeared first on Presa Oradea.
   Nu imi sta in fire sa folosesc cuvinte dure la adresa personajelor despre care scriu si, cu cateva exceptii, nici nu am facut-o. Exista insa o specie de oameni pe care nu ii pot vedea altfel si pentru care termenul de ,,gunoi" e potrivit. Nu in sensul de murdarie ci mai mult in sensul de lepadatura, balast, ramasita. Tariceanu si Ponta se potrivesc perfect aici.
  Inca de la John Locke si Montesquieu separarea puterilor in stat (legislativa, judiciara si executiva) a fost gandita pentru a intari si consolida democratia, pentru ca functiile sa nu se afle in aceeasi mana. Detinute de o singura persoana sau de un grup de persoane, ele ar duce spre dictatura iar Romania stie bine ce inseamna asta.
  In cazul democratiei de astazi, din Romania, principiul separararii puterilor in stat s-ar incalca atunci cand procurorii ar vrea sa faca legi. De fapt, el se incalca de fiecare data cand Guvernul Ponta (la fel ca cele de dinaintea lui), putere executiva, folosindu-se de chichita legislativa ,,de urgenta", legifereaza in locul Parlamentului, da ,,ordonante".

  Cand un parlamentar este cercetat si se cere incuviintarea urmaririi penale nu este imixtiunea justitiei in legislativ pentru ca, repet, procurorii nu vor sa faca legi in locul parlamentarilor ci vor sa ancheteze niste presupusi hoti.
  Principiul separararii puterilor in stat si articolul 16, punctul 1 din Constitutia Romaniei ,,Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", plus articolu 7 din Declaratia universala a drepturilor omului, cel care spune ca ,,Toti oamenii sunt egali in fata legii si au, fara nicio deosebire, dreptul la o egala protectie a legii", se incalca atunci cand Parlamentul decide, in locul judecatorului, ca un senator sau deputat sa nu fie urmarit penal.
  Din acest punct de vedere, insasi imunitatea parlamentara este atat neconstitutionala cat si o abatere de la Drepturile omului.

  Analizand la rece cazul traseistului Tariceanu, cred ca ne-am raci gura incercand sa-i explicam aceste lucruri. Vorbim despre un personaj care, pentru un caz particular (arestarea preventiva a Marianei Rarinca, declarata nevinovata de instantele de judecata), a cerut luna trecuta, presedintelui Klaus Johannis, demiterea sefei DNA, Laura Kovesi, si a sefei Inaltei Curti, Livia Stanciu.
  Sa facem o analogie, pentru o lege care a afectat o persoana, si pe care a votat-o in parlament, el, Calin Popescu-Tariceanu, ar trebui demis? Macar el chiar a contribuit la acea lege, in timp ce Kovesi si Livia Stanciu nu au avut nicio treaba cu Mariana Rarinca.
  E clar ca personajul habar nu are despre ce vorbeste, fie este pur si simplu ,,limitat" si atunci nu are ce cauta in Parlament, fie este un sofist de doi lei si atunci ar trebui tratat ca un escroc de rand, un balast in calea democratiei romanesti.
  Nu ma intelegeti gresit, nu vreau o tara de hingheri si de deparazitori in care sobolanii si javrele cuibarite in cele mai inalte functii sa fie trimise regulat la puscarie. Vreau o tara in care sa nu fie nevoie de hingheri si deparazitori.

  Vreau o tara care sa nu fie condusa de un plagiator urmarit penal, care sa minta mai mult decat sa respire, care sa se inconjoare de alti ministri penali (pana acum, 13), de neamuri, prieteni si rude, o tara in care Parlamentul sa voteze legi pentru toata lumea nu doar pentru cei care le finanteaza campaniile electorale sau pentru cresterea propriilor salarii, o tara in care toti oamenii sa fie egali in fata legii.
  Fara aceste lucruri, orice urma de bunastare este doar o aparenta, perisabila si mincinoasa.
  Nu ma intereseaza din ce partid, de ce varsta, sex, religie, minoritate sau etnie vor fi acesti oameni, ma intereseaza doar sa respecte cele scrise mai sus. E prea mult?
  Ichim Vasilica
  The post Tusea si junghiu: traseistul Tariceanu si penalul Ponta! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Saptamana patimilor pentru absolventii de gimnaziu. Examene plus rezultate!


  [2015-06-23]
  In jur de 5.000 de elevi au inceput luni primul examen important al vietii, Evaluarea Nationala, urmand ca marti sa dea proba la limba materna si miercuri la matematica. Vineri se afiseaza primele rezultate. La Oltea Domna elevii au intrat in examen increzatori. La Tileagd, un absolvent a fost eliminat din concurs pentru copiat. Pregatirile […]
  The post Saptamana patimilor pentru absolventii de gimnaziu. Examene plus rezultate! appeared first on Presa Oradea.
   In jur de 5.000 de elevi au inceput luni primul examen important al vietii, Evaluarea Nationala, urmand ca marti sa dea proba la limba materna si miercuri la matematica. Vineri se afiseaza primele rezultate. La Oltea Domna elevii au intrat in examen increzatori. La Tileagd, un absolvent a fost eliminat din concurs pentru copiat.
  Pregatirile elevilor au ajuns la final iar roadele muncii urmeaza sa fie culese in doar trei zile. Luni a fost proba scrisa de limba si literatura romana, marti e proba scrisa la limba materna iar miercuri, 24 iunie, se va desfasura proba scrisa la matematica.

  La Scoala Oltea Doamna din Oradea, ordinea si disciplina domneau luni, 22 iunie, pe coridoare. 75 de elevi isi asteptau cu emotie subiectele, atenti la profesoarele care le citeau regulamentul. Ghiozdanele, posetele si telefoanele, toate acele lucruri de unde s-ar fi putut ,,inspira", erau predate inca de la poarta.
  Profesoare la intrare, profesoare pe coridoare, profesoare in salile de clasa. Prietenoase si binevoitoare, mult mai amabile decat ochiurile reci ale camerelor care alunecau pe peretii fiecarei sali de clasa. In acest mediu, despre care unii ar spune ca este potrivit meritocratiei iar altii ar sustine ca are ,,darul" de a intimida si-au dat examen elevii, aproape in toate scolile.

  La Tileagd un elev a fost eliminat din concurs.

  ,,A fost dat afara din clasa pentru tentativa de frauda. Pentru ca a fost eliminat lucrarea lui nu se va mai duce la corectat. Chiar si cu nota 1 se va inscrie in etapa a treia la admiterea la liceu. Unde va mai gasi loc, cu acea nota"

  a spus Kery Hajnal, adjuncta Inspectoratului Scolar Judetean Bihor.
  Subiecte medii spre usoare
  Subiectele nu au fost tocmai blande cu cei care nu au invatat. La primul subiect (42 de puncte), elevii au avut de rezolvat cinci cerinte pe baza unui fragment din ,,Lupul cel nazdravan si Fat-Frumos" de Petre Ispirescu si de redactat o compunere de 150 -- 250 de cuvinte in care sa motiveze apartenenta la specie a basmului, valorificand textul dat.

  Tot cerinte pe baza de text au avut de rezolvat elevii si la subiectul II (36 de puncte). Pornind de la materialul Oanei Antonescu, din ziarul Adevarul: ,,Este ziua iei romanesti: piesa vestimentara care nu se demodeaza niciodata", elevilor li s-a cerut la punctul A sa raspunda la sase cerinte iar la punctul B sa redacteze o naratiune in 80 -- 150 de cuvinte in care sa prezinte o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de sarbatoare.
  In compunere trebuia sa fie relatata o intamplare, respectand succesiunea logica a evenimentelor si sa fie precizate doua elemente ale contextului spatio-temporal. Elevii au mai primit 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari (unitatea compozitiei – 1 p, coerenta textului – 2 p, registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului – 2 p, ortografia – 3 p, punctuatia – 2 p, asezarea corecta in pagina si lizibilitatea – 2 p).

  Vineri, 26 iunie, se vor afisa primele rezultate. In aceeasi zi, de la ora 16.00 la 20.00, se vor putea depune contestatii, iar pe 30 iunie se vor afisa rezultatele finale.
  Ichim Vasilica
  The post Saptamana patimilor pentru absolventii de gimnaziu. Examene plus rezultate! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Povestea Parcului Industrial Eurobusiness. De la o livada cu boscheti la 3.000 de locuri de munca!


  [2015-06-23]
  Daca in 2008 la iesirea din Oradea, pe soseaua Borsului, se afla o livada si cateva tufe de buruieni, in 2015, in aceeasi zona, se gaseste un Parc Industrial in care lucreaza 3.000 de oameni. Mai este intr-adevar de lucru, ca gradul de ocupare si salariile sa creasca, dar si in aceste conditii, indiferent cum […]
  The post Povestea Parcului Industrial Eurobusiness. De la o livada cu boscheti la 3.000 de locuri de munca! appeared first on Presa Oradea.
   Daca in 2008 la iesirea din Oradea, pe soseaua Borsului, se afla o livada si cateva tufe de buruieni, in 2015, in aceeasi zona, se gaseste un Parc Industrial in care lucreaza 3.000 de oameni. Mai este intr-adevar de lucru, ca gradul de ocupare si salariile sa creasca, dar si in aceste conditii, indiferent cum ar fi privit, proiectul a fost unul de succes.
  Firma Plexus din Parcul Industrial Eurobusiness a fost marti, 23 iunie 2015, gazda conferintei de finalizare a implementarii proiectului ,,Crearea unei infrastructuri de afaceri in Municipiul Oradea si asigurarea cu utilitati publice a Parcului Industrial Eurobusiness Oradea – etapa a II-a".

  Evenimentul s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor Primariei Oradea, ai Organismului Intermediar - Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, a echipei de management de proiect, a antreprenorului, a dirigintilor de santier si investitorilor.
  Directorul general al Euro Business Parc, Delia Ungur a detaliat pe scurt evolutia Parcului de la inceputuri pana azi.

  In anul 2008 s-a realizat Planul urbanistic zonal pe terenul aferent parcului industrial, o livada, urmand ca in acel an administratia locala sa depuna un proiect cu finantare europeana pentru realizarea parcului. Tot in 2008 s-a infiintat si societatea care administreaza Parcul Industrial, in anul 2009 realizandu-se si primele contracte cu firmele din Parcul Industrial.


  ,,Momentan gradul de ocupare al parcului este de 80%, sunt 20 de companii active si 33 de contracte semnate. Prin contracte se vor realiza 5.000 de locuri de munca, dintre care 3.000 sunt deja realizate"

  a spus Delia Ungur.
  ,,Speram sa mentinem ritmul de crestere!"
  Prezent la conferinta, primarul Ilie Bolojan a mentionat ca miza dezvoltarii oricarui oras este legata de dezvoltarea economica, iar elementele care dezvolta un oras sunt legate de companii care genereaza locuri de munca pentru cetateni.

  Prin urmare, administratia locala trebuie sa dezvolte aceste companii, care la randul lor dezvolta atat pietele locale cat si pietele nationale.

  ,,Parcul industrial ofera conditii optime pentru ca firmele sa se poate dezvolta, fiind un instrument economic de atragere a firmelor straine si locale, iar daca vom reusi sa atragem si in viitor la fel de multi de agenti economici care sa investeasca in Oradea, orasul va mentine ritmul de crestere"

  a spus Ilie Bolojan.

  Totodata, primarul a atras atentia asupra importantei structurii Parcului Industrial, care este si un generator de venit pentru Oradea, fiind foarte important modul in care administratia locala se prezinta in fata investitorilor care vin in Oradea.

  De asemenea, trebuie sa vina cu o oferta diversificata, sa ofere investitorilor conditii favorabile, sa lucreze la pregatirea fortei de munca calificate.
  Ichim Vasilica
  The post Povestea Parcului Industrial Eurobusiness. De la o livada cu boscheti la 3.000 de locuri de munca! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • (FOTO) Gipsy fashion de Oradea!


  [2015-06-22]
  Este dificil de incadrat in ,,paternuri" comportamentul oradenilor atunci cand vad un aparat de fotografiat. Unii sunt irascibili si vocifereaza sustinand ca li se incalca dreptul la intimitate, chiar daca sunt intr-un spatiu public, altii traiesc inca cu amintirile vechiului regim, motiv pentru care iti declara orice dar… fara nume si poza. Exista insa si […]
  The post (FOTO) Gipsy fashion de Oradea! appeared first on Presa Oradea.
   Este dificil de incadrat in ,,paternuri" comportamentul oradenilor atunci cand vad un aparat de fotografiat. Unii sunt irascibili si vocifereaza sustinand ca li se incalca dreptul la intimitate, chiar daca sunt intr-un spatiu public, altii traiesc inca cu amintirile vechiului regim, motiv pentru care iti declara orice dar… fara nume si poza. Exista insa si oradeni care se imbujoreaza doar atunci cand bliturile se lipesc de ei. Si nu vorbim despre politicieni.
  Imaginile de mai jos au fost surprinse de colegul Ciprian Iovan de la ziarul Crisana, la Oradea GrillFest & Rock in Cetatea Oradea, pe 30 mai 2015. Initial, Ciprian a vrut sa faca fotografie unui reprezentant al minoritatii rome care avea o costumatie interesanta. A gasit si cadrul potrivit.

  Ulterior, un alt oradean, care l-a vazut pe primul pozand, a intrat si el in joc.

  Plasele de plastic nu l-au impiedicat sa-si etaleze costumul la care s-a adaugat un fular infasurat cu gratie in jurul gatului.

  Mana cu manusa de ,,Bruce Lee" a fost si ea ridicata cu gratie, cealalta fiind strecurata cu virilitate in buzunar.

  Pentru ca filmul ,,The romanians are coming" era in voga, fotomodelul de ocazie a ales o pereche de ochelari care sa il apropie de ,,indragitele" personaje ,,a la Emir Kusturica" din film.

  Dialogul dintre afis si fototapet fotomodel ajunge in punctul culminant in ultima imagine, acolo unde zambetul domnisoarei pare privit cu bunavointa si luare aminte de interlocutor.

  Una peste alta, sedinta foto a fost una reusita, ,,da' valoare" am putea spune, pastrand detaliile de background.
  Ichim Vasilica
  The post (FOTO) Gipsy fashion de Oradea! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ilie Bolojan: ,,Mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei!"


  [2015-06-22]
  Au mai ramas doar cateva ore pana la Referendumul de unire a Oradiei cu Sanmartin. Cu aceasta ocazie, primarul Ilie Bolojan a adresat un apel oradenilor pe care spera sa ii scoata la vot. Duminica, oradenii au din nou ocazia sa aleaga daca Oradea devine mare sau nu. ,,Dragi oradeni! Cetatenii din Sinmartin si-au exprimat […]
  The post Ilie Bolojan: ,,Mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei!" appeared first on Presa Oradea.
   Au mai ramas doar cateva ore pana la Referendumul de unire a Oradiei cu Sanmartin. Cu aceasta ocazie, primarul Ilie Bolojan a adresat un apel oradenilor pe care spera sa ii scoata la vot.
  Duminica, oradenii au din nou ocazia sa aleaga daca Oradea devine mare sau nu.

  ,,Dragi oradeni! Cetatenii din Sinmartin si-au exprimat la referendumul din 10 mai dorinta de a se uni cu Oradea. Au votat pentru fuziune fiindca au considerat ca alaturi de oradeni le va fi mai bine in viitor.  In 14 iunie, e randul oradenilor sa-si exprime votul. In calitate de primar al municipiului Oradea, sunt incredintat ca fuziunea cu Sinmartinul va crea conditiile pentru a avea locuri de munca mai multe si mai bine platite. Doar Oradea poate face din Baile Felix si 1 Mai statiuni moderne, atractive si de nivel international. Acestea, impreuna cu atractiile orasului, cetatea si centrul istoric, vor atrage mai multi turisti si astfel vom avea cu totii de castigat.
  Va asigur pe toti ca, mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei. Votand pentru un oras mai mare, votam pentru noi si pentru copiii nostri. Va astept la vot duminica, 14 iunie!"

  se afirma intr-un apel adresat opiniei publice si semnat de Ilie Bolojan.

  La primul tur al referendumului, de pe 10 mai 2015, in municipiul Oradea, din 189.416 alegatori s-au prezentat la urne 37.290, respectiv 19,68% din totalul celor inscrisi in listele electorale.
  Dintre acestia 35.738, adica 95,83% au votat cu DA. Referendumul a picat pentru ca la vot nu s-au prezentat 30% din totalul celor inscrisi in listele electorale.
  In comuna Sinmartin, referendumul a fost validat. S-au prezentat la urne 3.890 de persoane, adica 47,98% din totalul celor inscrisi in listele electorale, dintre care 2.120 au votat cu DA
  Ichim Vasilica
  The post Ilie Bolojan: ,,Mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Mafia de la Casa de Pensii Bihor. Erai bolnav, nu erai, trebuia sa dai spaga!


  [2015-06-19]
  Curiozitatea legitima pe care au avut-o toti oamenii cinstiti din Oradea cand au vazut judetul Bihor in top la pensii de boala si-a gasit saptamana aceasta raspunsul. Cinci medici si cinci asistente au fost arestate, miercuri, 17 iunie 2015, pentru 30 de zile acuzate ca dezvoltasera o adevarata retea mafiota de luat spagi, una in […]
  The post Mafia de la Casa de Pensii Bihor. Erai bolnav, nu erai, trebuia sa dai spaga! appeared first on Presa Oradea.
   Curiozitatea legitima pe care au avut-o toti oamenii cinstiti din Oradea cand au vazut judetul Bihor in top la pensii de boala si-a gasit saptamana aceasta raspunsul. Cinci medici si cinci asistente au fost arestate, miercuri, 17 iunie 2015, pentru 30 de zile acuzate ca dezvoltasera o adevarata retea mafiota de luat spagi, una in care nu doar statul era pagubit, fiind obligat sa dea bani unor oameni sanatosi ca si cum ar fi fost bolnavi, ci si oamenii bolnavi, care ar fi fost indreptatiti la pensii de boala.
  Desi le-a mers ani intregi sa incaseze spagi de la toata lumea care le trecea pragul, conform anchetatorilor, medicii au fost denuntati de un bihorean caruia, pentru ca nu a ,,cotizat", i-a fost respins dosarul, desi omul avea dreptul sa beneficieze, legal, de pensie de boala. Politistii si procurorii au intrat pe fir, cu ajutorul mai multor servicii, iar cercetarile au scos la iveala detalii socante.
  Milioane de lei ascunse in masini, sub saltele, in valize si geamantane au fost descoperite miercuri, in urma perchezitiilor. Potrivit IPJ Bihor, au fost ridicate in vederea cercetarilor aproximativ 2.300 de dosare medicale, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societati coordonate de suspecti precum si 1.402.081 lei, 190.880 euro, 125.386 dolari, 10.640 franci elvetieni si 89.000 forinti.

  Dintr-o adresa inaintata de catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bihor au fost stabilite veniturile medicilor si asistentilor in perioada fiscala 2012 - 2014, rezultand o discrepanta majora intre veniturile legale si valoarea tuturor bunurilor pe care le detin. Desi in perioada 2012 – 2014, niciunul dintre suspecti nu a realizat venituri cumulate care sa depaseasca suma de 150.000 lei, organele de urmarire penala au stabilit ca acestia detin fie pe numele lor, fie prin interpusi 43 case si apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme si actiuni la diferite companii listate pe bursa, in valoare totala de peste 4 milioane euro.
  Totodata, in conturile lor au fost descoperiti si indisponibilizati 1.143.733 lei, 38.940 euro si 40.100 dolari. Anchetatorii au decis sa instituie masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile, urmand a fi aplicata masura confiscarii speciale, cu privire la banii obtinuti cu titlu de mita, cat si masura confiscarii extinse, cu privire la bunurile si sumele de bani a caror provenienta nu poate fi dovedita.
  Intre 50 si 500 de lei sau 50 si 400 de euro, in functie de caz!
  Medicii Vasile Salajan, Ovidiu Plesa, Anca-Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun, Ana Maria Gut si asistentii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Pelle Johannes Ladislau, Gianina Tigan si Violeta Dorina Cosa au fost prezentati, ieri, judecatorilor de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventiva. Adusi la instanta cu catuse la maini, niciunul nu a facut nicio declaratie, majoritatea acoperindu-si fata si mainile incatusate.
  In fata anchetatorilor, insa, sustin surse judiciare, asistentii au recunoscut tot si au povestit si modul in care pacientii ,,plasau" spaga pentru medici intre acte. In schimb, toti medicii si-au rezervat dreptul de a nu face, nici macar in fata procurorilor, nicio declaratie. Probele adunate impotriva lor, inclusiv interceptari audio-video sunt insa mai mult decat relevante.

  Pentru a-i putea dovedi, anchetatorii i-au monitorizat non-stop in ultima perioada, montand camere in toate birourile in care medicii si asistentii lucrau. Aceeasi schema era aplicata, in mare, de toti. La cabinetele de pe strada Dunarii, actele celor care solicitau pensii de boala erau preluate, in cazul medicului Vasile Salajan, direct de catre acesta.
  Fara nicio examinare medicala, doctorul cerea doar trei bilete de iesire din spital si niste analize. Exista, totusi, sustin anchetatorii, o conditie esentiala. Aceea ca medicul sa gaseasca, printre acte, si bani. Intre 50 si 500 de lei sau 50 si 400 de euro, in functie de caz. In acelasi fel procedau si colegii sai. Pacientii fie puneau banii printre acte, intr-un plic sau nu, fie ii dadeau asistentilor, care apoi ii inmanau doctorilor cu care lucrau.
  Boala oamenilor nu avea nicio relevanta. Spaga conta!
  Toti asistentii acuzati de luare de mita primeau o parte din spaga. La finalul programului, medicii luau banii ascunsi in birouri, o parte ii bagau in propriul portofel, iar o parte ii lasau pe birou, intr-un plic, pentru asistent. In cazul lui Salajan, anchetatorii arata ca acesta mai pregatea, in fiecare zi, inca un plic cu 500-600 de lei, cu care se deplasa in afara cabinetului.
  Imaginile surprinse chiar in cabinetele medicilor arata ca examinarea medicala a celor care se prezentau la cabinete lipsea cu desavarsire, ,,candidatii" plasand spaga direct doctorilor ori asistentilor, care duceau banii mai departe. Ancheta a mai scos la iveala faptul ca au existat situatii in care pacientii nici macar nu s-au prezentat la cabinetul medical, trimitand actele si, desigur, mita, prin diversi intermediari.

  ,,Nivelul fenomenului de coruptie creat in randul medicilor experti ai asigurarilor sociale/asistentilor medicali, precum si in randul solicitantilor de pensii de invaliditate a ajuns la o asemenea amploare incat medicii nu mai sunt preocupati de evaluarea clinica a pacientilor, ci doar de obtinerea de insemnate foloase materiale pentru ei"

  se arata in referatul de arestare intocmit de procurori pe numele celor zece.

  Definitorie intregului mecanism este, mai arata anchetatorii, afirmatia facuta de inculpatul Plesa Ovidiu in fata unui solicitant:

  ,,Nu conteaza cum va simtiti, conteaza actele pe care noi le putem prezenta".

  Activitatea infractionala a medicilor si asistentilor acuzati de coruptie a generat destabilizarea intregului mecanism de acordare a pensiilor de invaliditate, fapt ce a determinat ca judetul Bihor sa fie printre judetele cu cei mai multi beneficiari de astfel de pensii, circa 32.000, arata procurorii.
  Si spagari si zgarciti!
  Toti medicii inculpati in acest caz aveau pus la punct un adevarat sistem de colectare si inventariere a banilor primiti de la pacienti. Potrivit procurorilor, medicii asteptau sa fie singuri in cabinet, luau plicurile dintre acte, scoteau banii, ii numarau atent, iar unii ii sortau. Apoi, asezau toti banii in sertarele birourilor, iar la finalul zilei ii numarau si ii imparteau cu asistentii.

  ,,Dupa ce colecteaza in sertarul sau sumele de bani sau plicurile primite de la pacienti, dr. Ana Gut numara si sorteaza banii dupa care ii asaza pe toti intr-un singur plic, celelalte plicuri le rupe si le arunca la cosul de gunoi. La finalul programului, doctorul Ana Gut ia din sertar plicul cu banii colectati dupa care incuie sertarul, iar cheia o pune in portofelul personal"

  se arata in referatul prin care procurorii au cerut ieri arestarea preventiva.

  Mai mult decat atat, anchetatorii au vazut, cu ajutorul camerelor instalate in cabinet, cum medicul Gut nu se multumeste doar cu mita primita, ci pretinde, fiecarei persoane, cate 1 leu pentru hartia folosita in eliberarea deciziei de pensie.
  Pe langa acuzatiile de luare de mita, unii dintre medicii implicati in acest caz sunt banuiti si de spalare de bani. Din banii primiti de la pacienti, Anca Grigorescu, spre exemplu, ar fi imprumutat o clinica medicala din Oradea, unde sotul sau este actionar, cu suma de 400.000 de lei. Emilia Cun ar fi imprumutat si ea o firma, unde este asociat si administrator, cu 219.000 lei.
  Politistii si procurorii au descoperit mai multe astfel de contracte de creditare, in perioada 2013 – 2015 inculpatii fiind banuiti ca ar fi creditat mai multe societati, unele coordonate chiar de ei, cu peste 3 milioane de lei, bani folositi pentru diverse achizitii.
  Nu doar cei care au dat si cei care au luat spaga, chemati la politie!
  In masina lui Vasile Salajan procurorii si politistii au gasit, miercuri, 6.000 de lei, 3.500 de euro si 18.500 de forinti. In cabinet, medicul mai avea 2.700 de lei si 50 de euro, iar acasa, alti 5.000 de euro. In cabinetul Ancai Grigorescu, anchetatorii au gasit 2.100 de lei si doua plicuri, unul cu 400, iar altul cu 150 de lei. Pusa sa dea explicatii, medicul a declarat ca pur si simplu nu stie cum au ajuns cele doua plicuri la ea in birou.

  Un alt medic, Ovidiu Plesa, avea miercuri in masina 5.000 de lei si 3.300 de euro, in cabinet 4.865 de lei si 50 de euro, iar acasa 5.500 de lei. Medicul Emilia Cun avea in cabinet 4.250 de lei si 200 de euro. Acasa la ea au fost gasiti 130.365 de euro, 207.200 lei, 3186 USD, 10.640 CHF si 44.500 HUF. Ana Gut avea, tot miercuri, in cabinet, 6.238 de lei, 700 euro si 300 USD, iar la domiciliu 19.336 de lei si 700 euro.
  In masina ei au fost gasiti alti peste 200.000 de lei si aproape 20.000 de euro. In plus, acasa la mama medicului au fost descoperiti 772.200 lei, 120.000 USD si 4.820 euro. Si la asistenti in birouri sau acasa au fost descoperite sume importante de bani, cei mai multi, respectiv 70.200 lei, 6.100 euro si 1.000 USD apartinandu-i Ioanei Precup, asistenta medicului Vasile Salajan.
  Dosarul de coruptie nu vizeaza doar medicii si asistentii care ar fi luat spaga, ci si persoanele care au oferit mita. Astfel, miercuri, 17 iunie, concomitent cu efectuarea perchezitiilor, au fost puse in aplicare 50 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane banuite de comiterea infractiunii de dare de mita, care, in perioada 2012 – 2015, ar fi oferit sume de bani intre 100 lei si 200 euro.

  Potrivit unor surse judiciare, majoritatea celor chemati la audieri au recunoscut ca au dat spaga medicilor si asistentilor pentru a-si rezolva dosarele sau concediile medicale de peste 90 de zile.
  Ichim Vasilica
  The post Mafia de la Casa de Pensii Bihor. Erai bolnav, nu erai, trebuia sa dai spaga! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Istoria care nu se invata la scoala. Au preferat sa arda de vii in grajd decat sa se predea securitatii!


  [2015-06-18]
  Un nou eveniment de prestigiu in Sala Mare a Primariei Municipiului Oradea. Asociatia ,,Cei 40 de Mucenici" si Neamunit - Filiala Bihor a organizat marti, 16 iunie, conferinta ,,Povestile nespuse ale inchisorilor comuniste", eveniment in cadrul caruia fostii detinuti politici Traian Bodea si Ioan Brazda au povestit torturile pe care le-au avut de indurat din […]
  The post Istoria care nu se invata la scoala. Au preferat sa arda de vii in grajd decat sa se predea securitatii! appeared first on Presa Oradea.
   Un nou eveniment de prestigiu in Sala Mare a Primariei Municipiului Oradea. Asociatia ,,Cei 40 de Mucenici" si Neamunit - Filiala Bihor a organizat marti, 16 iunie, conferinta ,,Povestile nespuse ale inchisorilor comuniste", eveniment in cadrul caruia fostii detinuti politici Traian Bodea si Ioan Brazda au povestit torturile pe care le-au avut de indurat din cauza Securitatii.
  Conferinta a fost una de rasunet, la ea participand elevi de la Colegiul National ,,Mihai Eminescu", scriitori, oameni de cultura, autoritati locale, de la presedintele CJ Bihor - Cornel Popa, PS Virgil Bercea - episcopul greco-catolic de Oradea, protopopul ortodox al Oradiei, pr. Dorel Octavian Rusu, la viceprimarul Oradiei, Mircea Malan, dar si iubitori de istorie, cu totii au ascultat marturiile cutremuratoare ale fostilor detinuti politici Traian Bodea si Ioan Brazda.

  In deschiderea conferintei, Traian Bodea, din Beius, a apreciat efortul si initiativa organizatorica a jurnalistei si scriitoarei dr. Cristina-Liana Puscas, un exemplu si unul dintre putinele semnale pozitive care vin din partea noii generatii spre istoria nefardata a romanilor.
  Traian Bodea si-a aratat dezamagirea fata de dezinformarea la care sunt supusi actualii liceeni, viitorii maturi ai societati, pentru care epoca comunista este doar o fila palida in istorie, iar Ceausescu un lider spre care se poate privi si admirativ. Istoria recenta nu este prezentata in manualele de profil din scoli, iar eroii acelei perioade sunt anonimi in constiinta romanilor.

  ,,Tara asta este patria mea, asa cum este. Din pacate, observ ca, in ultima perioada, romanii, de la deputati la oamenii de rand, fac afirmatii care ma ingrozesc. Romanii spun si cred despre ei insisi ca sunt lasi si hoti"

  a declarat Traian Bodea.


  ,,Iar asta se intampla pentru ca eroii ies din istorie. Romanii au uitat sau nu stiu cine a fost spre exemplu Teodor Susman. Partizanul ai carui copii au refuzat sa se predea Securitatii si au preferat sa arda de vii in grajd. Tatal care, dupa ce si-a vazut copiii morti, s-a impuscat, pentru a nu incapea nici el pe mana comunistilor"

  a adaugat Traian Bodea.

  ,,Medicul veterinar Iosif Capota, impuscat pentru manifestele lui, a fost uitat. Lumea se intreaba de ce nu au fost uniti partizanii. Cum sa te unesti cand in Arieseni au fost trimise cinci companii de soldati de securitate. Peste 3.000 de ofiteri mobilizati in Apuseni, la care s-au adaugat militienii, in anul 1952. Si totusi, partizanii au rezistat pana in 1962.
  Iar adevaratii eroi nu sunt doar cei cu arma in mana. Cu familiile lor care au fost suspuse opresiunii. Strainii care le-au oferit ajutor si adapost. Partizanii nu puteau sta iarna in munti. Au fost ascunsi de romani in casele lor, inclusiv aici, la Sudrigiu. Unde a fost lasitatea? Cum poti sa-i numesti lasi?"

  a precizat fostul detinut politic Traian Bodea arestat la 15 ani si doua zile, dupa ce a lipit prin orasul Beius 14 manifeste.


  ,,In contextul evenimentelor din Ungaria, din 1956, la o sedinta la Beius ni se spusese ca banditii de unguri s-au rasculat impotriva Armatei Sovietice, salvatoare. Eu m-am ridicat si am spus ca rusii ar trebui sa plece si de la noi, ca e mult zece ani de cand sunt aici.
  Am fost atat de umilit incat, ajuns acasa, am gasit un bloc de desen intreg si unul pe jumatate, cu 14 coli si am confectionat 14 manifeste in care am scris ,,Afara cu rusii", ,,Afara cu comunistii" si ceva legat de cotele pentru tarani. Toate au avut amprentele mele"

  a povestit Traian Bodea. A fost arestat in ziua de 2 noiembrie 1956, batut timp de cinci ore la Securitatea din Beius, desi isi recunoscuse fapta. Torturile vor fi continuate la Securitatea din Oradea, fiind anchetat de catre locot. major Lacatis Eugen, cel care, mai tarziu, la Timisoara, a racolat-o pe Mona Musca. Desi minor, anchetatorul nu s-a sfiit sa-si stinga tigara pe incheieturile elevului Traian Bodea, cand acesta avea mainile incatusate.
  Rasculati-va!
  Al doilea marturisitor al suferintelor indurate in inchisorile regimului a fost Ioan Brazda, arestat pentru ca a facut parte din Organizatia ,,G4". Aceasta a fost infiintata de un fost ofiter in rezerva, Dumitru Oprea, poet, care a scris poezia ,,Rasculati-va", pe care a afisat-o pe strazile din Oradea.

  Acesta a organizat mai multi elevi din Oradea, cu sase dintre ei urcand in munti. Printre ei s-a aflat si oradeanul Alexandru Simoca. Insa, in urma unei tradari, securitatea i-a inconjurat la Zece Hotare.
  Au fost arestate 19 persoane, din care 11 elevi. Ioan Brazda si fratele sau, Aurel Brazda, au fost, de asemenea, arestati. Ioan Brazda s-a predat singur, dupa trei zile, in care a stat ascuns. Ajuns la Securitatea din Oradea, a fost anchetat si tinut in celule cu igrasie si fara lumina la subsol.

  ,,In celula aveam un geam mic. Nu era lumina. Mancarea, dimineata nu era nimic. La amiaza fasole si 250 de grame de paine, fara lingura. Seara o supa de cartofi"

  a povestit Ioan Brazda. Acesta a relatat faptul ca unul dintre cele mai mari chinuri era faptul ca, incepand de seara, de pe la ora 19.00, pana dimineata, nu li se permitea detinutilor politici sa iasa la WC.


  ,,Era un chin foarte mare. Nu rezistam. Unii ajungeau sa urineze pe pereti"

  a relatat Ioan Brazda. Dupa Penitenciarul Oradea, Cluj-Napoca si Targsor, Ioan Brazda a fost transferat la Gherla, acolo unde a fost introdus in Camera 99, ,,Camera mortii". Aici a fost supus reeducarii.

  ,,Toti am fost culcati pe spate, pe jos si nu am avut voie sa ne miscam. Daca unul se misca ne loveau. Am simtit ca imi intra un cui in cap de atata stat. Pe un coleg l-au tinut in picioare 4 zile si 4 nopti, cu planton langa el. Apoi l-au batut cu bate"

  a povestit experienta de la Gherla. Povestile celor doi fosti detinuti politici au impresionat publicul oradean, organizatorii promitand noi evenimente pe aceasta tema.
  Andreea Costea
  The post Istoria care nu se invata la scoala. Au preferat sa arda de vii in grajd decat sa se predea securitatii! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Filmul referendumului unirii cu Sinmartin. Oradea, la 3.300 de voturi de a fi mare!


  [2015-06-16]
  Imediat dupa a doua raportare a prezentei la votul pentru unirea Oradiei cu Sinmartin, duminica, 14 iunie, pe la ora 13.00, pe strada Republicii abia mai puteau fi zarite una-doua persoane la terase. Soarele, vorba poetului, se topise si cursese pe pamant, motiv pentru care sectiile de vot erau goale. La finalul zilei, au lipsit […]
  The post Filmul referendumului unirii cu Sinmartin. Oradea, la 3.300 de voturi de a fi mare! appeared first on Presa Oradea.
   Imediat dupa a doua raportare a prezentei la votul pentru unirea Oradiei cu Sinmartin, duminica, 14 iunie, pe la ora 13.00, pe strada Republicii abia mai puteau fi zarite una-doua persoane la terase. Soarele, vorba poetului, se topise si cursese pe pamant, motiv pentru care sectiile de vot erau goale. La finalul zilei, au lipsit doar 24 de voturi pe sectie pentru atingerea pragului de 30%.
  Ziua de duminica a inceput promitator pentru cei care isi doreau Oradea Mare. La prima raportare, la ora 10.00, se inregistrase o participare de 3,28% a cetatenilor - un procent dublu fata de prezenta de pe 10 mai, cand se inregistrase, la aceeasi ora, o prezenta de doar 1,5%. Nici raportarea de la ora 13.00 nu era tocmai rea desi avantul se mai temperase, 9,5% prezenta la vot, de la 6,2% in primul tur.
  Dublu. Am zis!
  La sectiile de vot 113 si 114, de pe Republicii caldura se facea resimtita. Usile larg deschise nu erau trecute de prea multa lume.

  Totusi, la sectia 114, la ora 15.30, votasera 220 de persoane dintr-un total de 1.700 cati erau pe liste.

  ,,Dublu fata de data trecuta"

  ne-a asigurat presedinta sectiei. La cealalta sectie de votare, 113, votasera 189 de persoane dintr-un total de 1.095.

  ,,Dimineata a venit mai multa lume dar cred ca vor veni dupa-amiaza sau spre seara mult mai multi. Procentul este bun, dublu fata de data trecuta, in contextul in care avem si trei spitale arondate"

  a spus Roxana Socolan, presedinta sectiei.
  La iesirea din sectie, tatal unui baietel de-o schioapa, pe care-l tinea de manuta, a intrebat oarecum amuzat:

  ,,Mai sunt locuri?".

  Pe Republicii, dalele prafuite si scoase pe jumatate din carosabil, aproape sfaraiau sub pantofi. Nici macar sub umbrelele de la terase nu prea erau musterii. Doi politisti mergeau agale spre covrigaria de langa statuia poetilor maghiari cu sepcile sub brat. Camasile albastre li se lipeau de gat.

  Sectia 122 de la Liceul Ady Endre era mult mai bine plasata. Mare si racoroasa, dar tot goala. 151 de votanti, din 1.342, la ora 15.40. Presedinta sectiei este insa optimista. ,,Vor veni mai multi pe seara, dupa ce se intorc de la strand, iarba verde sau gratare," sunea ea.
  Semnatura cu… noroc!
  Vin si rezutatele oficiale de la ora 16.00: 13,46%. Trendul era descendent, comparativ cu procentele de dimineata, dar, fata de turul intai, la aceeasi ora, cand se inregistrasera 10,68%, era in crestere.
  In fata Primariei Oradea, primarul Ilie Bolojan se oprise pentru a vorbi cu cativa cunoscuti. A urcat apoi pe scarile institutiei, putin cam abatut. Intre timp, in Cartea Oradiei Mari, amplasata pe un soclu in fata Primariei, mesajele se adunasera. 60 pana la ora 17.00. Oradenii semnalasera ca isi dasdusera voturile pentru copii, pentru un oras prosper, european, binecuvantat, pentru ca proiectele importante sa continue sau pentru ca impreuna se considerau mai puternici.
  Desi Cartea era supravegheata de un echipaj al politiei locale, un porumbel isi lasase amprenta pe una din pagini, spre amuzamentul celor care o rasfoiau si care sustineau ca, datorita ,,semnaturii", votul nu putea fi decat ,,cu noroc".
  Alaturi de mesajul primarului Ilie Bolojan:

  ,,Am votat azi cu speranta ca votul meu va fi una dintre zecile de mii de pietre puse azi si in 10 mai la dezvoltarea orasului nostru. Dumnezeu sa aiba in paza Oradea!"

  erau si mesaje de contestare.

  Unul dintre ele, fara a avea nicio legatura cu votul, suna cam asa:

  ,,Sa va fie Rusine domnule primar pentru ilegalitatile comise pe timpul mandatului! DNA-ul sa va ia. La multi ani - cu executare".

  Spre deosebire de celelalte mesaje care erau asumate, ,,curajosul" contestatar se semnase ,,un cetatean".
  Nici cu raportarea de la ora 19.00 soarta Oradiei nu fusese decisa, 19,06% din oradeni votasera (in 10 mai, prezenta la urne la aceeasi ora a fost de 15,20%).
  Ultima raportare de pe site-ul primariei a fost cea de la ora 21.00 care rata o prezenta de 25,25%, adica 47.575 de voturi. Pe Facebook, echipa de campanie a mai postat doua filmulete in care primarul Ilie Bolojan ii impulsiona pe oradeni sa faca un ultim efort.
  Pe siteul primariei nu s-a mai facut nicio raportare, semn care prevestea rezultatul negativ al votului.
  Despre cresterea salariilor vorbim dupa 10 ani!
  Pentru a prezenta rezultatul referendumului, primarul Ilie Bolojan a organizat luni, 15 iunie, o conferinta de presa.


  ,,Din numarul total al persoanelor inscrise in lista pentru referendum, de 189.028, au participat la vot 53.383 de oradeni. Dintre acestia, 51.996 au votat cu DA, iar 1043 au votat cu NU. Numarul voturilor nule a fost de 344, iar al voturilor contestate de 81. Datorita prezentei la vot de 28,3% fata de 30 % cat era necesar, acest referendum nu a fost validat. Facand o medie, au lipsit cca 24 de voturi pe sectie de votare pentru atingerea pragului de 30%"

  a spus primarul Ilie Bolojan.
  In ceea ce priveste prezenta la vot pe cartiere, cea mai mare prezenta s-a inregistrat in cartierul Oncea – 33,83%, cartierul Nufarul - 31,26%, Iosia - 30,42%, Nufarul Cantemir - 28,49%, Rogerius - 26,46, iar cea mai slaba prezenta la vot s-a inregistrat in cartierul Episcopia, de 11,53 %.

  ,,Datorita situatiei generale la nivel de tara, exista o inertie foarte mare a electoratului in a se prezenta la urne, datorata perceptiei negative despre lumea politica. O alta cauza o reprezinta faptul ca cca 10-15% din electori nu si-au comunicat noile date Serviciului de Stare Civila, este vorba de cei plecati la munca in strainatate sau care s-au mutat din Oradea, dar care figureaza inca in listele electorale.
  Un alt treilea factor este reprezentat de situatia politica pe care o avem, in care o buna parte din oamenii cu functii publice au probleme de natura penala, iar in aceste conditii, electoratului ii este greu sa mai aiba incredere, existand perceptia ca cineva ar avea un interes, un beneficiu indirect sau un interes personal.
  O alta cauza a prezentei slabe la vot este faptul ca conducerea partidelor UDMR si PSD a recomandat electoratului in mod public sau in mod mai discret sa nu mearga sa voteze. Aceste partide au ponderea lor de raspundere, pentru ca pentru calcule politice marginite au preferat sa saboteze un proiect, care ar fi generat o dezvoltare suplimentara orasului bazata pe turism. Toate aceste au facut sa avem un minus de 3.300 de voturi"

  a spus primarul Ilie Bolojan.

  Aceasta a mai explicat ca, din punctul lui de vedere, daca nu se respecta ,,regulile de dezvoltare ale orasului" Oradea nu poate progresa.

  ,,Dezvoltarea turismului ramane in continuare un obiectiv important, dar nu vom putea avea un turism care sa depaseasca nivelul actual, fara ca turismul din Baile Felix si Baile 1 Mai sa fie adus la standarde internationale. Aceasta este o conditie esentiala pentru ca Oradea turistica sa devina o realitate. Vom urmari ca parcurile industriale si Universitatea oradeana sa fie conectate la realitatea si nevoile orasului.
  Convingerea mea este ca exista niste reguli de dezvoltare clare, fara de care o comunitate nu poate progresa. Oradea are nevoie de 10 ani cu o crestere economica de 6% pentru ca salariul mediu din Oradea sa se apropie de salariul mediu european. Intotdeauna o zona mai fragmentata administrativ va avea o productivitate mai scazuta si se va dezvolta mult mai greu"

  a concluzionat primarul Ilie Bolojan.
  Pentru a deveni valid referendumul de unificare a Oradiei cu Sinmartinul trebuia sa se prezinte la vot 30% din oradenii inscrisi pe listele electorale permanente. Cu alte cuvinte, trebuiau sa voteze cel putin 56.825 de ceteteni. La primul tur al referendumului, pe 10 mai, in Oradea au votat 37.024 cetateni (19,68%). La aceeasi datra, locuitorii din Sinmartin s-au prezentat la vot in procent de 47,98% si au spus Da pentru unificare intr-un procent de 54,48%.
  Ichim Vasilica
  The post Filmul referendumului unirii cu Sinmartin. Oradea, la 3.300 de voturi de a fi mare! appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Putem pastra democratia fara a o transforma in altceva?


  [2015-06-15]
  Filosoful, istoricul si sociologul Marcel Gauchet sustinea ca, in esenta, crestinismul este o religie a iesirii din religie. Unul dintre sensurile care s-au dat acestei expresii este aceea ca religia permite o laicizare lenta. Cred ca acelasi lucru se poate spune si despre democratia. Este singurul sistem care permite iesirea din democratie. La fel ca […]
  The post Putem pastra democratia fara a o transforma in altceva? appeared first on Presa Oradea.
   Filosoful, istoricul si sociologul Marcel Gauchet sustinea ca, in esenta, crestinismul este o religie a iesirii din religie. Unul dintre sensurile care s-au dat acestei expresii este aceea ca religia permite o laicizare lenta. Cred ca acelasi lucru se poate spune si despre democratia. Este singurul sistem care permite iesirea din democratie.
  La fel ca religia, democratia nu are o capacitate rapida de adaptare la realitati. Sufera de o cangrena cumplita, birocratizarea care o transforma, incet, incet, intr-o fosila vie. Nu dezvolta anticorpi. Apar peste noapte virusi, paduchi, capuse, partidele extremiste sunt aici un exemplu perfect, pe care nu le elimina (daca le-ar elimina nu ar mai fi democratie).

  Ba din contra, unor moluste ca Nigel Farage, omul care recunostea in fata presei britanice ca incaseaza bani cu ambele maini din partea sistemului pe care il critica si il vrea desfiintat, le acorda prea mare importanta, le permite sa se dezvolte in numele unui principiu fundamental pe care nu si-l poate schimba: libertatea.
  In mod normal, daca mecanismul ar functiona asa cum trebuie, extremismul ar trebui sa fie asimilat sau contracarat rapid pentru ca sa nu se extinda. Ros de birocratie, trupul Europei este insa putred, este un colos care pare ca abia se mai tine pe picioare! De unde reactii rapide?
  Ce ar face Europa daca l-ar prinde pe John Jihadisul, ala care se filmeaza decapitand in modul cel mai barbar cu putinta, cu cutitul, oameni nevinovati? I-ar pune catusele. Ca europeni, v-ati simti satisfacuti ca… s-a aplicat legea? Sa fiu iertat, eu nu m-as simti. Aici se creeaza sentimentul ca nu e de ajuns, ca Europa nu are in esenta mijloace eficiente de a raspunde proportional la raul din jur!

  Un alt lucru ingrijorator, lupta dintre principii si bani sau comoditate pare sa fie castigata, la fel ca in tarile roase de coruptie, de bani. In scadalul gazului rusesc s-a vazut foarte clar cat de usor pot fi puse la indoiala principiile de baza, esentele acestui colos, numit democratie.
  Un studiu aparut ulterior dovedea si in cifre ca ideea de ,,toti pentru unu si unu pentru toti" nu e imbratisata chiar de toata lumea. Ca oamenii din inaltul zgarie-norilor sau de la volanele masinilor de firma nu si-ar murdari mainile pentru a sari in ajutorul celorlalti, daca acestia ar fi la ananghie.
  Astazi, generatiile noi, traiesc intr-o casa construita cu mult chin si truda de inaintasii lor care cunosteau cum arata viata ,,afara". Uniunea Europeana este mostenirea pe care o lasa copiilor lor.

  Generatiile tinere insa, nici macar nu stiu cat sunt de norocoase, pentru ele raul exista doar in cartile de istorie, nu il cunosc cu adevarat. De pe fereastra, tendinta de ,,afara" poate deveni tentanta. Cand vor darama casa si vor cunoaste cu adevarat raul de ,,afara", abia atunci vor intelege ce au facut, dar… va fi deja prea tarziu! Putem oare evita acest scenariu?
  Ichim Vasilica
  The post Putem pastra democratia fara a o transforma in altceva? appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Despre sex si problemele sale, la nivel academic, in Timisoara


  [2015-06-12]
  Cursul International de Medicina a Sexualitatii a ajuns, la Timisoara, la editia a doua. Organizat de catre Clinica Urologica din Timisoara, condusa de catre prof. Viorel Bucuras, acest curs a adus in vestul Romaniei, de curand, specialisti ai domeniului din mai multe tari precum si numerosi medici, cu diferite specializari, care au dorit sa fie […]
  The post Despre sex si problemele sale, la nivel academic, in Timisoara appeared first on Presa Oradea.
   Cursul International de Medicina a Sexualitatii a ajuns, la Timisoara, la editia a doua. Organizat de catre Clinica Urologica din Timisoara, condusa de catre prof. Viorel Bucuras, acest curs a adus in vestul Romaniei, de curand, specialisti ai domeniului din mai multe tari precum si numerosi medici, cu diferite specializari, care au dorit sa fie racordati la noutatile internationale are sexologiei.
  Cele doua zile de curs, care i-au reunit pe participanti la Hotelul Lido din Timisoara, au fost dense, trecandu-se, asa cum era si firesc, de la definitii si termini – gazda, prof. Viorel Bucuras, oferind o limba comuna, de lucru, participantilor - la expuneri ce au vizat anatomia si fiziologia sexualitatii, modelele de raspuns sexual, disfunctiile sexuale, relatia boala-sexualitate, anamneza sexologica, disfunctiile sexuale feminine si masculine, urgentele in medicina sexualitatii, infertilitatea masculina, tulburarile de gen si parafiliile, valorile si standardele in comunicarea intre profesionistii din domeniul medical si pacienti.

  De asemenea, in cadrul workshop-urilor au fost prezentate studii de caz precum si sugestii de abordare legate de interactiunea dintre medic si pacient. De asemenea, a fost prezentat si impactul unor medicamente asupra functiei sexuale si managementul potentialelor reactii adverse.
  Abordare internationala
  Dintre prezentarile invitatilor din afara tarii mentionam lucrarile semnate de prof. Juza Chen, din Tel Aviv, Israel, fost presedinte al Societatii Israeliene pentru Medicina Sexuala, "Disfunctia erectila" si "Urgente in medicina sexualitatii", de dr. John Dean din Devon, Marea Britanie, fost presedinte al Societatii Internationale pentru Medicina Sexuala, "Tulburari de gen si parafilii" si "Disfunctii sexuale feminine - tulburari ale dorintei sexuale", de psihologul Hans van Wijngaarden din Zwolle, Olanda, ""Valori si standard in comunicarea intre profesionistii din domeniul medical si pacienti" si de dr. psihiatru Simona Bota, Zwolle, Olanda, "Modele de raspuns sexual", "Disfunctii sexuale", "Relatia boala-sexualitate".

  Medicii si psihologii care au tinut expunerile au dovedit nu doar o deosebita seriozitare in a prezenta colegilor lor munca lor ca specialisti in domeniul sexologiei dar si faptul ca totul se poate face mai bine si mai usor cu un strop de simt al umorului, cu a intelege cum sa comunici cu cel care ti se adreseaza si care este absolut necesar sa-ti poata acorda increderea.
  Discutand cu prof. Juza Chen si cu dr. John Devon, atat despre realitatile, in domeniul sexologiei, ale tarilor lor, Israel si Marea Britanie, dar si despre efortul international pe care acestia il depun pentru ca harta lumii sa aiba tot mai putine pete albe in ceea ce priveste educarea medicilor inspre a putea acorda ajutor in disfunctiile sexuale, am realizat ca orasul nostru a avut un privilegiu aparte din a avea la un loc aceste personalitati, care au lasat pietre de hotar in spatele lor, in domeniul sexualitatii abordate medical.

  Cu toate acestea, nici istorisirile personale ce ajung aproape anecdotice nu s-au lasat asteptate. Cei doi au vorbit si despre tari arabe sau despre Rusia, unde au fost pentru a pregati colegi medici in vederea abordarii problemelor legate de sex si unde lucrurile au curs mai bine si mai pasnic decat in unele parti ale SUA, unde au auzit replica, venita din partea orasenilor din locul unde tineau cursuri, cum ca "Noua nu ne place ce faceti voi aici, este impotriva lui Dumnezeu". Cum, poate, nu ne-am fi asteptat, la arabi a fost mai simplu: "O familie fara probleme sexuale este o familie fericita" a fost ideea care a deschis, simplu, usi.

  Vorbind cu prof. Viorel Bucuras despre cursul pe care l-a oferit, am aflat urmatoarele: "Aceasta manifestare pe care am organizat-o in Timisoara (si care a ajuns la editia a doua) s-a adresat unei echipe multidisciplinare de medici - endocrinologi, neurologi, psihiatri, ginecologi, urologi, medici de familie. A avut ca scop, in afara de aducerea la cunostinta, colegilor nostri, a noutatilor din domeniu, si atragerea atentiei, in societate, fata de bolile si disfunctiile sexuale si solutiile care se gasesc pentru aceste probleme."
  Despre biserici si normalitate
  Primele cuvinte pe care le-am schimbat in privat cu medicul psihiatru Simona Bota, absolventa a UMF Timisoara dar care lucreaza de peste doua decenii in Olanda, ca sexolog, au fost legate de felul aparte in care am auzit-o tinandu-si prezentarile, acolo unde "aparte", pentru un filolog, tine de frazare. Un mod calm, placut, serios si implicat de a vorbi, care cred ca e in stare sa castige rapid increderea oricarui potential pacient. Si astfel, prima intrebare pentru cea cu care am dorit sa trecem in revista, pe scurt, sexologia din Europa comparata cu cea din Romania, a venit firesc.

  Cat de importanta este increderea, atunci cand se discuta despre probleme sexuale?
  Este esentiala, nu doar in sexologie ci in toata sfera medicinei. Oamenii se orienteaza - femeile prefera sa discute cu femei si barbatii cu barbati, desi barbatii prefera un sexolog femeie pentru ca rusinea are o importanta mare iar barbatii sunt mai concurentiali. Succesul este un factor mai important, in viata, pentru ei, mai ales pe plan sexual. Un doctor femeie este mai putin amenintator - sa spun asa. Chiar daca barbatii isi masoara penisurile intre ei, la o femeie e mai degraba o problema de nu are sanii destul de mari sau de are fundul prea mare dar, la un barbat, competitia tine de cele care implica prestatia sexuala - cat de mult si cat de des face sex.  Vorbeati de faptul ca ati ajuns sa nu mai folositi mental, in relatia cu pacientii dumneavoastra, categorisiriri gen "normal" - "anormal". Si totusi, unde ar fi "mai putin normalul"?
  Putem vorbi de zoofilie, care este o boala, si care a existat dintotdeauna. Dar aspectul cultural are un rol foarte important. In Europa, eu nu cunosc tari care sa ia ca normala zoofilia, dar, in Maroc, initierea sexuala a baietilor e si cu capre.


  Pedofilia are granite oarecum jonglabile, cred.
  La 16 ani, decizia unei fete de a se culca cu un baiat poate duce, mai apoi, la gandul ca "ce proasta am fost".


  Asta se poate intampla la orice varsta.
  Toate deviatiile acestea sunt parafilii - zoofilia, pedofilia, necrofilia. In sistemul medical de clasificare exista o diferenta mare intre disfunctie si boala. In situatia de boala, ca la orice, ai doua posibilitati: persoana vrea sa se trateze sau nu vrea. Cei ce vor sa se trateze vor avea ajutor. Pentru cei ce nu vor, se practica inclusiv castrarea chimica. Exista clinici ce tin de psihiatria legala, pentru asa ceva. Exista oameni ce sunt inchisi pe viata, pentru viol cu crima, pentru recidiva.


  ...si au iesit din puscarie pentru ca au scris carti? Va intreb pentru ca la noi a devenit o moda ca diversi incarcerati cu nume de prin politica sa scrie niste carti si sa li se scada din pedeapsa.
  Nu cunosc asa ceva.  Exista, totusi, diferente intre un batran ce violeaza un baiat de 6 ani si un baiat de 19 ani ce face sex cu prietena lui de 17, si apoi se cearta.
  La noi, fetele iau anticonceptionale de la 12 ani. Dar situatia unui bunic ce-si abuzeaza nepotul, de exemplu, e foarte grava.


  Asta incercam sa sugerez, ca, probabil, exista grade diferite de vinovatie.
  Trebuie sa indeplinesti, in raportul legist, niste standard - cat de grava e tulburarea, ce sanse exista pentru tratare.


  Cum gasiti situatia Romaniei in ce priveste deschiderea fata de a discuta si trata problemele sexuale? In stomatologie, spre exemplu, se merge foarte tarziu la dentist, deseori se ajunge la extractii acolo unde s-ar fi putut trata, sau prindea bine profilaxia. Cum e in sexologie?
  Colegii mei au acelasi nivel de pregatire ca si noi pentru a ajuta oamenii. Ganditi-va ca la sexolog vin oameni tineri, cu probleme sexuale, ce, poate, sunt mai importante decat o gaura in masea atunci cand esti tanar.  O paralela cu o alta ramura a medicinei - transplantologia. A fost firesc ca, in istorie, sa existe problemele de la inceput, cu rejetul, pana la aparitia ciclosporinei - tarile ce si-au inceput programul de transplant mai tarziu vor face pasi mult mai repede, fara sa mai treaca prin problemele inceputului. Cu toate acestea, noi, in Romania, in Comunitatea Europeana fiind, stat laic fiind, ne lovim de biserica, prioritar de Biserica Ortodoxa Romana. Cum sa vorbim deschis unui sexolog intr-o tara care, acum cateva zile, prin alesii sai, a respins iar proiectul de recunoastere a parteneriatului civil? Nici macar a casatoriei intre persoanele gay, ca in orice stat civilizat, ci a parteneriatului civil, care nici macar nu se adreseaza exclusiv persoanelor gay.
  Nu e vorba de progresul medicinei. Recunoasterea sexualitatii a inceput in anii 70 cu feminismul si cu dreptul pentru avort. Apoi a inceput si miscarea homosexuala. Acum 20 ani a venit la noi si casatoria homosexuala. Procesul de lupta a fost facut de oamenii ce voiau sa schimbe ceva.


  Cat de importanta era religia in aceasta lupta?
  Era foarte importanta. De aceea ieseau femeile in strada pentru drepturile lor - erau timpuri cand, din Olanda, femeile mergeau in Belgia pentru a face un avort.


  Care ar trebui sa fie lupta noastra, acum, inspre a ajunge la o deschidere a mintilor fata de problemele sexuale? Predarea unor notiuni in scoli, cursuri la facultatile de medicina, slabirea implicarii bisericii?
  Cred ca sexologia ar trebui predate ca disciplina la facultatile de medicina. Si ar trebui sa se vorbeasca despre lucruri care tin de acest domeniu si in scoli, in partea de biologie sau de anatomie. Apoi este necesara specializarea medicilor de familie in acest domeniu. Apoi, la disciplinele de Urologie sau de Ginecologie din spitale e necesar sa existe un coleg cu supraspecializare pe sexologie, sa existe psihologi si asistente medicale cu acest gen de specializare.  Am prins o fraza din ce spuneati intr-o expunere a dumneavoastra, si anume ca "Starea de dragoste implica exclusivitate pentu partener. Nu poti iubi doua persoane deodata". Apoi, la primul studiu de caz din cele doua pe care le-ati prezentat ati detaliat, spunand ca va refereati la "starea de a fi indragostit". As vrea sa ne spuneti daca un medic cu specializarea in sexologie este persoana potrivita pentru a se discuta cu el inclusiv indoieli de acest gen, ale persoanelor, legate de dorintele si starile lor - adica nu doar exclusiv probleme de disfunctii sexuale.
  Toti oamenii care iubesc doresc sa atinga persoana iubita, sa o sarute, sa faca sex. Cu cine sa vorbeasca aceste persoane? De nu au cu cine, se pot adresa si sexologului, sigur. O astfel de discutie poate avea implicatii sociale - sexologul este in situatia in care poate da un sfat si care pastreaza secretul medical asupra discutiei.

  Intr-o Romanie a tabu-urilor, unde tot ce tine de sfera sexuala isi gaseste mai degraba loc in paginile ziarelor de can-can decat in cabinetele medicilor specializati, la Timisoara se lucreaza si se gandeste vestic, inclusiv in ceea ce priveste disfunctiile sexuale. Avem medici pregatiti sa sfatuiasca un pacient cu astfel de probleme dar si sa ofere o mana de ajutor colegilor din toata tara care doresc sa se specializeze in sexologie.
  Ramona Balutescu
  The post Despre sex si problemele sale, la nivel academic, in Timisoara appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress
 • Ilie Bolojan: ,,Mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei!"


  [2015-06-12]
  Au mai ramas doar cateva ore pana la Referendumul de unire a Oradiei cu Sanmartin. Cu aceasta ocazie, primarul Ilie Bolojan a adresat un apel oradenilor pe care spera sa ii scoata la vot. Duminica, oradenii au din nou ocazia sa aleaga daca Oradea devine mare sau nu. ,,Dragi oradeni! Cetatenii din Sinmartin si-au exprimat […]
  The post Ilie Bolojan: ,,Mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei!" appeared first on Presa Oradea.
   Au mai ramas doar cateva ore pana la Referendumul de unire a Oradiei cu Sanmartin. Cu aceasta ocazie, primarul Ilie Bolojan a adresat un apel oradenilor pe care spera sa ii scoata la vot.
  Duminica, oradenii au din nou ocazia sa aleaga daca Oradea devine mare sau nu.

  ,,Dragi oradeni! Cetatenii din Sinmartin si-au exprimat la referendumul din 10 mai dorinta de a se uni cu Oradea. Au votat pentru fuziune fiindca au considerat ca alaturi de oradeni le va fi mai bine in viitor.  In 14 iunie, e randul oradenilor sa-si exprime votul. In calitate de primar al municipiului Oradea, sunt incredintat ca fuziunea cu Sinmartinul va crea conditiile pentru a avea locuri de munca mai multe si mai bine platite. Doar Oradea poate face din Baile Felix si 1 Mai statiuni moderne, atractive si de nivel international. Acestea, impreuna cu atractiile orasului, cetatea si centrul istoric, vor atrage mai multi turisti si astfel vom avea cu totii de castigat.
  Va asigur pe toti ca, mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei. Votand pentru un oras mai mare, votam pentru noi si pentru copiii nostri. Va astept la vot duminica, 14 iunie!"

  se afirma intr-un apel adresat opiniei publice si semnat de Ilie Bolojan.

  La primul tur al referendumului, de pe 10 mai 2015, in municipiul Oradea, din 189.416 alegatori s-au prezentat la urne 37.290, respectiv 19,68% din totalul celor inscrisi in listele electorale.
  Dintre acestia 35.738, adica 95,83% au votat cu DA. Referendumul a picat pentru ca la vot nu s-au prezentat 30% din totalul celor inscrisi in listele electorale.
  In comuna Sinmartin, referendumul a fost validat. S-au prezentat la urne 3.890 de persoane, adica 47,98% din totalul celor inscrisi in listele electorale, dintre care 2.120 au votat cu DA
  Ichim Vasilica
  The post Ilie Bolojan: ,,Mergand la vot pe 14 iunie, o faceti spre binele Oradiei!" appeared first on Presa Oradea.
  [...]Citeste mai departe
  Sursa: OradeaPress