Statuia lui Emanuil Gojdu va fi dezvelita sambata!

Marti, 08 Octombrie 2019

Cu ocazia sarbatoririi Centenarului Colegiului National ,,Emanuil Gojdu" Primaria Oradea ii invita pe oradeni sambata, 5 octombrie 2019, cu incepere de la ora 12:00, la festivitatea de dezvelire a Statuii lui Emanuil Gojdu, care va avea loc in Parcul 1 Decembrie (accesul dinspre str. Spiru Haret). Intre ora 11.55 - 12.30, in Parcul 1 Decembrie, […]
The post Statuia lui Emanuil Gojdu va fi dezvelita sambata! appeared first on Presa Oradea.
 Cu ocazia sarbatoririi Centenarului Colegiului National ,,Emanuil Gojdu" Primaria Oradea ii invita pe oradeni sambata, 5 octombrie 2019, cu incepere de la ora 12:00, la festivitatea de dezvelire a Statuii lui Emanuil Gojdu, care va avea loc in Parcul 1 Decembrie (accesul dinspre str. Spiru Haret).
Intre ora 11.55 - 12.30, in Parcul 1 Decembrie, (accesul dinspre str. Spiru Haret) va avea loc intampinarea oficialitatilor si ocuparea locului in dispozitiv, intonarea Imnului National al Romaniei, dezvelirea Statuii Emanuil Gojdu, slujba de sfintire a Statuii Emanuil Gojdu, alocutiuni privind insemnatatea evenimentului, rostite de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan si directorul Colegiului National ,,Emanuil Gojdu", Florin Nicoara, festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori Statuia a fost restaurata de restauratorul atestat Stefan Valentin, iar soclul este realizat din piatra travertin – bloc compact.

Emanuil Gojdu s-a nascut 9 februarie 1802, in Oradea, parte pe atunci a Imperiului Habsburgic si a murit la 3 februarie 1870 la Pesta in Ungaria. A fost un avocat de succes si patriot ardelean de origine aromana, familia sa fiind originara din Moscopole. Gojdu a fost un luptator neobosit pentru drepturile romanilor din Transilvania si Ungaria.
Studiile preuniversitare le-a facut la liceul romano-catolic al calugarilor premonstratensi din Oradea (in prezent Colegiul National ,,Mihai Eminescu" din Oradea). Studiile universitare le-a facut la Academia de Drept din Oradea (1820-1821), la Academia de Drept din Pojon (1821-1822), iar mai apoi la Budapesta (1822-1824).
Diploma de avocat a obtinut-o la Budapesta, pentru ca mai tarziu sa o ia si pe cea de ,,notar cambial". In 1824 s-a asezat la Budapesta ca avocat si politician.

Emanuil Gojdu era mandru de originea sa de roman ortodox. Casa lui din Budapesta a fost cunoscuta ca fiind o casa romaneasca, in care obisnuia sa tina intruniri cu deputatii romani.
Prin testamentul facut la Budapesta in 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu si-a lasat averea ,,acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care apartine la confesiunea orientala ortodoxa", pentru acordarea de burse studentilor si pentru ajutorul preotilor.
In acest sens a fost constituita o fundatie. Acesta fundatie a functionat intre 1870 si 1917, acordand foarte multe burse studentilor romani, dintre care se remarca: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza si Victor Babes.
Ichim Vasilica
The post Statuia lui Emanuil Gojdu va fi dezvelita sambata! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: