Palatul Stern va fi reabilitat din bugetul Primariei Oradea

Vineri, 29 Mai 2015

Palatul Stern va fi reabilitat din bugetul Primariei Oradea
 

In sedinta Consiliului Local de ieri, 28 mai 2015, s-a aprobat demararea procedurii de notificare si inceperea lucrarilor de interventie de catre Municipiul Oradea, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati din imobilul monument istoric Palatul Stern, situat pe str. Republicii, nr. 10 - 10 A.

Palatul Stern - cladire monument istoric ce trebuie protejata

Palatul Stern este cladire monument istoric, situata in zona centrala a municipiului Oradea, pe str. Republicii, mai precis la intersectia a doua strazi: str. Mihai Emenescu si str. Republicii. Locatia este marcata de doua cladiri de mari dimensiuni, construite in perioada 1900 -1914, in stil "secession": Palatul Apollo (intersectia dintre str. Republicii, nr. 12 si str. Mihai Eminescu) si Palatul Moskovits Miksa (str. Republicii, colt cu Parcul Traian, nr. 2). Acestea sunt unele dintre cele mai spectaculoase edificii ridicate la inceputul secolului XX in Oradea.

In cadrul conferintei de presa, de ieri, 28 mai, primarul Ilie Bolojan aspus: "Vom reabilita Palatul Stern din bugetul Primariei Oradea, iar proprietarii care nu vor fi de acord sa-si plateasca ratele vor fi executati silit."

Legislatia obliga detinatorii sa ia masuri pentru reabilitarea cladirii

Proiectul de hotarâre a avut la baza Programul Multianual pentru realizarea lucrarilor de protejare si interventie asupra cladirilor cu valoare cultural arhitecturala situate in "Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea" prin care Municipiul Oradea poate sa contribuie la acoperirea costurilor lucrarilor de protejare si de interventie asupra monumentelor istorice.   Totodata, s-a luat in considerare si prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si a Legii nr. 153/2011 modificata si completata de Legea nr. 146/2013 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural -ambientale a cladirilor, prin care se face referire la faptul ca, detinatorii de orice fel a cladirilor care, prin nivelul de degradare pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si afecteaza calitatea mediului inconjurator si a cadrului urban construit sunt obligati ca din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural -arhitecturala a anvelopei cladirilor.

Primaria realizeaza lucrarile sub conditia recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati

Executarea de catre Municipiul Oradea a lucrarilor de interventie conform contractului de executie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati din imobilul monument istoric Palatul Stern se face cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati.

Aprobarea constituirii dreptului de creanta se constituie pentru fiecare detinator in functie de suprafata construita a proprietatii, pe o perioada de 10 ani si la valoarea totala a cheltuielilor efectuate de la bugetul local al Municipiului Oradea pentru imobil, pentru detinatorii care refuza executarea lucrarilor in conditiile si la termenele notificate.

Pentru acei detinatori din imobilul monument istoric Palatul Stern, care si-au asumat cotele de proprietate si valoarea lucrarilor de interventie sau care isi vor exprima acordul in scris pâna la data predarii amplasamentului, dar nu mai târziu de 15 iunie 2015, Hotarârea de Consiliu Local prevede acordarea de facilitati asa cum sunt ele prevazute in Programul Multianual aprobat prin HCL nr. 649/2014.

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: