Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orasului Oradea

Miercuri, 13 Octombrie 2021

Mesajul primarului Florin Birta cu ocazia zilei orasului Oradea
Dragi oradeni,Aniversam azi 103 ani de la adoptarea Declaratiei de la Oradea, la 12 octombrie 1918, emisa de Comitetul Executiv al Partidului National Român din Transilvania. Declaratia adoptata in casa avocatului Aurel Lazar a reprezentat un moment-cheie in derularea evenimentelor ce au condus spre Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. A fost un efort national urias, fara precedent pentru neamul românesc, Marea Unire fiind mai apoi consfintita prin textul tratatului de pace semnat in 1919, prin negocierile de pace de la Paris.

Iata, asadar, cum Oradea a avut un rol important in procesul de realizare a României Mari. Prin Declaratia adoptata in casa lui Aurel Lazar se proclama faptul ca: "fiecare natiune poate dispune si hotari singura asupra sortii ei, libera de orice inriurire straina, sa hotarasca singura asezarea ei printre natiunile libere".

Evenimentele petrecute la Oradea in 1918 si, mai apoi in 1919, prin intrarea trupelor conduse de generalul Mosoiu si asezarea administratiei românesti au dat stabilitate orasului, dupa anii insângerati ai Primului Razboi Mondial. De asemenea, au pus bazele prosperitatii orasului cosmopolit, multi-etnic si multi-confesional din perioada interbelica, aici convietuind in bune relatii români, maghiari, evrei, precum si germani, romi, ruteni sau ucraineni.

Secolul XX a fost unul cât se poate de zbuciumat pentru Oradea, cu o multitudine de evenimente dramatice, ce au bulversat viata oradenilor de atunci. Facând un arc peste timp, in ciuda dificultatilor si provocarilor cu care ne confruntam, putem spune ca suntem azi in fata unei oportunitati de dezvoltare a orasului fara precedent, in istoria sa recenta.

Aderarea României la NATO si Uniunea Europeana, in acest inceput de secol si de mileniu, au reprezentat pentru Oradea o sansa uriasa. Sunt constient ca un oras nu poate fi cu adevarat prosper decât daca locuitorii sai sunt, la rândul lor, prosperi. Pentru a atinge acest deziderat, suntem datori sa continuam si, mai mult decât atât, sa acceleram toate acele proiecte ce pot genera plus-valoare in comunitatea noastra.

Imi doresc ca oradenii sa se mândreasca cu orasul lor, iar cei care ne viziteaza orasul sa plece bucurosi ca au avut ocazia sa ne fie oaspeti. De asemenea, imi doresc ca Oradea sa se transforme intr-una din destinatiile favorite pentru românii plecati azi din tara, pentru a-i determina sa se repatrieze.

S-au facut deja pasi importanti pentru atingerea acestor deziderate si suntem datori sa facem alti pasi, si mai hotarâti, pentru ca aceste obiective indraznete sa devina realitatea noastra cotidiana.

Azi este prilej de sarbatoare. Este ziua in care ne sarbatorim orasul. Insa nu putem face abstractie de vremurile dificile pe care le traversam. Din pacate, efectele pandemiei ne obliga iarasi la o sarbatoare sobra, adaptata situatiei epidemiologice cu care ne confruntam. Mult prea multi concitadini de-ai nostri au avut si au, in continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos.

Ne dorim cu totii revenirea la normalitate, astfel incât viitoarele sarbatori sa le putem organiza fara restrictii. Trebuie sa fim constienti ca nu va fi posibil, decât daca vom intelege ca pandemia este cât se poate de reala si poate fi depasita doar printr-un comportament responsabil si consecvent, la nivel de societate.

Am vazut tari care au un procent mult mai mare de vaccinare decât noi si lucrurile au evoluat in bine. Vaccinarea este singura solutie sa trecem cu bine peste aceste vremuri. Este interesul nostru, al tuturor, ca viata sa isi recapete cursul ei normal, pentru a ne putea intâlni si congratula destinsi, de Ziua Orasului si nu numai.

LA MULTI ANI, ORADEA!

LA MULTI ANI, ORADENI!

 

 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: