Deputatul european Emilian Pavel demareaza proiectul ,,Urmasii Marii Uniri"

Vineri, 01 Decembrie 2017

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, eurodeputatul bihorean, Emilian Pavel demareaza un proiect de amploare ,,Azi, de Ziua Nationala a Romaniei, si la inceputul anului Centenarului, vreau sa anunt demararea proiectului Urmasii Marii Unirii. Acesta va fi implementat - in aceasta faza din resurse proprii si prin implicarea voluntarilor si a partenerilor nostri, de catre […]
Post-ul Deputatul european Emilian Pavel demareaza proiectul ,,Urmasii Marii Uniri" apare prima data in Stiri Oradea.
 Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, eurodeputatul bihorean, Emilian Pavel demareaza un proiect de amploare
,,Azi, de Ziua Nationala a Romaniei, si la inceputul anului Centenarului, vreau sa anunt demararea proiectului Urmasii Marii Unirii.
Acesta va fi implementat - in aceasta faza din resurse proprii si prin implicarea voluntarilor si a partenerilor nostri, de catre asociatia cu acelasi nume, pe care am infiintat-o in anul 2015, la Oradea, alaturi de mai multi colegi si prieteni, din dorinta de a cinsti memoria participantilor din judetul Bihor la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din Decembrie 1918" a declarat deputatul european, Emilian Pavel, care este si presedintele acestei asociatii.
Asociatia isi propune sa aduca in atentia romanilor si totodata a bihorenilor, urmasi ai delegatilor, sacrificiul si devotamentul acestora delegatilor, dorind sa ii cinsteasca, facandu-le cunoscute povestile si marturiile pentru generatia de azi, si realizand o punte de legatura si de actiune intre trecut si prezent.
Totodata, reprezentantii acestei asociatii, considera ca valorile generatiei de la 1918, pentru care acesti oameni au luptat si s-au sacrificat trebuie, sa reprezinte modelul unei noi generatii de romani care sa duca Romania mai departe, sa ii asigure locul cuvenit in cadrul constructiei europene, si sa ne faca pe toti mai uniti si mai activi in calitate de cetateni.
,,Am fost, inca de la prima citire, acum multi ani, marcat si impresionat de continutul Rezolutiei de la Alba Iulia din 1918. In opinia mea, romanii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!
Abia iesiti, si inca nu pe deplin, dintr-un mileniu de subjugare, romanii participanti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia doreau si proclamau libertatea, democratia,  drepturi sociale, iubire si entuziasm pentru celelalte natiuni subjugate si proaspat eliberate, dorinta de buna convietuire, smerenie fata de jertfa soldatilor romani cazuti pentru unirea tarii, recunostinta fata de aliati si nu in ultimul rand, fapt remarcabil, vot egal pentru femei si barbati! In acest sens, ne dorim sa subliniem de asemenea contributia importanta dar de prea multe ori neglijata a femeilor la realizarea Marii Uniri. Vrem sa evidentiem de asemenea rolul major al judetului Bihor si al Oradiei in desfasurarea evenimentelor premergatoare Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia" a mai declarat Emilian Pavel.
Printre prioritatile asociatiei condusa de catre eurodeputatul bihoren, se numara si o agenda unitara pentru celebrarea Centenarului, prin coordonarea si promovarea reciproca a evenimentelor organizate in judetul Bihor.
,,Discutiile cu partenerii nostri - din mediul universitar, Biserici, institutii publice, organizatii neguvernamentale, au demarat acum mai bine de un an, iar Luni, 4 Decembrie, vom organiza si o prima intalnire comuna, in prezenta unor reprezentanti ai Ministerului Culturii si ai Ministerului pentru Romanii de pretutindeni, pentru a ne putea coordona actiunile, dar si pentru a continua implementarea proiectului nostru principal, Urmasii Marii Uniri" a tinut sa precizeze Emilian Pavel.
Astfel, potrivit reprezentantilor acestei asociatii, acestia isi propun sa realizeze obiectivele propuse, intr-o prima etapa, prin identificarea urmasilor directi ai participantilor la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1918, actiuni cheie ce au fost demarate cu ajutorul partenerilor si a voluntarilor, studenti ai Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii din Oradea, etapa care va cuprinde:
 ?   identificarea si contactarea urmasilor prin munca de cercetare in Arhivele Nationale, arhivele bisericilor, Evidenta Populatiei, colaborare cu istorici si profesori de la Universitatea din Oradea si de la scoli din intregul judet, colectarea de date la fata locului in satele delegatilor din judetul Bihor.
?   realizarea in parteneriat cu Universitatea din Oradea, scolile si parohiile din judetul Bihor, a colectarii si redactarii de marturii privind delegatii si urmasii lor.
?   realizarea, ca si rezultat major al acestui proiect, a unui portal online interactiv dedicat Centenarului, marturiilor despre delegati, cat si promovarii actiunilor partenerilor.
?   colectarea de materiale multimedia, relevante pentru scopul proiectului si oferite de partenerii nostri pentru a putea fi publicate pe portalul online.
?    contributii scrise de la parteneri sau alti colaboratori, cu privire la momente cheie sau personalitati de exceptie din acea perioada, care vor fi publicate pe portalul online al proiectului.
?   organizarea in comun, de seminarii, conferinte, dezbateri, precum si alte activitati de promovare cu tematica Marii Uniri.
Post-ul Deputatul european Emilian Pavel demareaza proiectul ,,Urmasii Marii Uniri" apare prima data in Stiri Oradea.



Sursa:     Citeste mai departe »

Comentarii: