Știri Oradea: Se reiau lucrările la parcarea de tip Park and Ride din Piața Emanuil Gojdu. Vestigiile descoperite vor fi puse în valoare și prezentate publicului

Știri Oradea: Se reiau lucrările la parcarea de tip Park and Ride din Piața Emanuil Gojdu. Vestigiile descoperite vor fi puse în valoare și prezentate publicului

Miercuri, 22 Iunie 2022

Știri Oradea: Se reiau lucrările la parcarea de tip Park and Ride din Piața Emanuil Gojdu. Vestigiile descoperite vor fi puse în valoare și prezentate publicului
Lucrarile la parcarea subterana de tip Park and Ride din Piata Emanuil Gojdu, din zona catedralei episcopale ortodoxe, oprite din cauza cercetarilor arheologice, vor fi reluate cel târziu la inceputul lunii iulie. Printr-un proiect modificator, vestigiile descoperite vor fi puse in valoare, astfel incât sa poata fi vizitate de catre public.

Arheologii de la Muzeul Tarii Crisurilor au finalizat toate lucrarile de cercetare arheologica preventiva la viitoarea parcare din Piata Emanuil Gojdu, iar raportul final a fost aprobat de Comisia Nationala de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii.

„Dupa inceperea lucrarilor si sapaturile care au fost efectuate, au fost descoperite anumite vestigii in zona. Având un contract de cercetare arheologica cu Muzeul Tarii Crisurilor, conform normativelor in vigoare, initial a fost verificata jumatate din suprafata parcarii din punct de vedere arheologic. In urma realizarii raportului arheologic, care a fost trimis la Bucuresti, ni s-a spus ca este o descoperire importanta, sa sapam 75% din suprafata parcarii. Ulterior, impreuna cu cei de la Comisia Nationala de Arheologie, am ajuns la concluzia sa sapam 100% din suprafata parcarii. Toata suprafata a fost cercetata din punct de vedere arheologic. Astfel, s-au descoperit 2 fundatii de biserici vechi: o biserica romanica din secolul al 12-lea si, in jurul ei, o biserica gotica, din jurul secolului al 14-lea. Au mai fost gasite câteva ruine de cladiri medievale, tot din secolul al 14-lea, un zid de ravelin al Cetatii si o contraescarpa a zidului de ravelin. Dupa intocmirea raportului arheologic si avizarea lui de catre Comisia de Arheologie, am venit cu propunerea de punere in valoare a acestor descoperiri pentru a primi avizul Comisiei Nationale si al Directiei de Cultura pentru continuarea lucrarilor la parcare", a precizat primarul Florin Birta.

In baza raportului final al arheologilor, arhitectul Pafka Ernest, seful de proiect al lucrarii, a prezentat o propunere de proiect modificator pentru punerea in valoare a vestigiilor descoperite, constând in:

- fundatiile unei biserici romanice si gotice, vârful ravelinului si a contraescarpei ravelinului vor fi prezentate in forma descoperita in situ, prin montarea unor balustrade de sticla, fara sa fie acoperite sau placate;

- fundatiile unor constructii medievale din vecinatatea bisericilor si conturul ravelinului si al contraescarpei ravelinului vor fi marcate in pardoseala parcajului.

Aviz favorabil

Proiectul a primit avizul favorabil al Directiei Judetene de Cultura Bihor, urmând ca modificarile sa fie detaliate la nivelul unui proiect tehnic de executie in perioada urmatoare. Modificarile rezultate de punerea in valoare a vestigiilor descoperite conduc la diminuarea locurilor de parcare de la 277 locuri initiale la 251 locuri de parcare si desfiintarea unui lift.

„Cel mai târziu la inceputul lunii iulie, lucrarile la parcare vor fi reluate in forta. Se lucreaza la partea de modificare a proiectului pentru a pune in valoare noile descoperiri, modificari care trebuie scoase la licitatie. Va avea loc o licitatie suplimentara pentru proiectare si executie. Important este ca, in acelasi timp, constructorul poate lucra la partea de fundatie si la tot ce nu afecteaza aceste puneri in valoare. Valoarea estimata a parcarii este de aproximativ 25 de milioane de lei, fara TVA, si estimam ca proiectul modificator plus lucrarile suplimentare vor aduce o crestere de aproximativ 20%. Ma bucur ca au fost descoperite toate aceste vestigii si ca vor fi puse in valoare. Estimam ca la finele anului viitor parcarea va fi data in folosinta", a mai precizat primarul Florin Birta.

Prin edificarea parcarii, Primaria municipiului Oradea urmareste imbunatatirea conditiilor de parcare a autoturismelor in zona institutiilor publice din oras si a celor care fac naveta inspre Oradea.

Lucrarile au inceput in decembrie 2020, dar imediat dupa primele sapaturi de adâncime au fost identificate primele oseminte si urme de fundatii ale constructiilor medievale.

Parcajul va dispune de afisaj electronic si va fi accesibil in exploatare numai pentru autoturisme de clasa mica, medie si mare, pâna la lungimea de 5 m, exclusiv pentru cele cu motoare pe benzina, diesel si hibrid electrice sau electrice, cu stricta interdictie pentru GPL. Sunt prevazute 3 statii de reincarcare electrice care deservesc 6 autoturisme, automate de taxare si o cabina tip ghiseu.

In vecinatatea vestigiilor descoperite vor fi montate panouri multilingve de informare a publicului cu prezentarea rezultatului cercetarii arheologice, amplasate la nivelul dalei urbane si in interiorul parcajului in zonele in care sunt marcate cladirile medievale, a bisericii si a ravelinului. Totodata, vor fi amplasate panouri multilingve de informare cu prezentarea unor harti istorice, imagini ale unor obiecte gasite in urma cercetarii arheologice, catalogate, amplasate la nivelul dalei urbane si in interiorul parcajului in zonele in care sunt marcate cladirile medievale, biserica si  sistemul de raveline.

 

 


Sursa: Primaria Oradea

Comentarii: