Știri Oradea: Manifestări publice dedicate lui Avram Iancu

Joi, 23 Iunie 2022

Știri Oradea: Manifestări publice dedicate lui Avram Iancu
In acest an, se sarbatoresc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, precum si 100 de ani de la incoronarea la Alba Iulia a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, actul final al Marii Uniri. Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu - Filiala Oradea va organiza, in zilele de 23 si 24 iunie, in colaborare cu Fundatia pentru protejarea monumentelor istorice din judetul Bihor, o serie de manifestari publice.

Astfel, astazi, 23 iunie, intre orele 17.30-19.30, la Cercul Militar, va avea loc un simpozion si lansarea revistei „Identitatea Nationala". Revista este redactata de lector univ. dr. Ioan Laza, responsabil de numar, profesor universitar emerit Mihai Drecin, care va prezida si simpozionul.

In ziua de 24 iunie, delegatia filialei va face un tur istoric la principalele monumente si câteva asezari istorice ale orasului. In aceeasi zi, se va desfasura un ceremonial militar religios la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian, intre orele 13.00-14.00. Prin grija Fundatiei pentru protejarea monumentelor istorice din judetul Bihor, bustul lui Avram Iancu a fost reabilitat.

In Oradea functioneaza Scoala Generala Avram Iancu, Spitalul Militar cu acelasi nume, Scoala Militara de Agenti de Politie de Frontiera Avram Iancu, o strada ii poarta numele, iar din turnul primariei la ore fixe rasuna Imnul sau: „Astazi cu bucurie românilor veniti!".


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: