Vladimir Pustan intră în Oradea cu dreptul!

Publicat la: 17 Oct 2022

În jur de 1500 de oameni au mers în Oncea, să-l vadă pe pastorul penticostal Vladimir Pustan, cel atât de celebru la Beiuș. Și asta se întâmpla în ziua când în oraș era plin de evenimente de divertisment, ocazionate de serbările adunate sub titlul Oradea Festifall 2022.

Vladimir Pustan și-a început lucrarea la Oradea, duminică seara, 16 octombrie, 2022

De acum înainte, cei care se duceau cu mașinile până în acel colț din sud-estul Bihorului, se pot bucura de comoditatea de a rămâne la Oradea, unde, în cartierul Oncea, în hala fabricii de pantofi, a apărut o nouă biserică. E vorba de Biserica Sfânta Treime, cu înscrisul vizibil din șoseaua ce duce spre Paleu.

Noua biserică penticostală

Toate parcările erau pline deja la ora 17, oră anunțată pentru lansarea noii biserici, a cărui interior seamănă mult cu cel de la Beiuș. Problema parcării o au toate bisericile din oraș, administrația bolojenistă nerezolvând vreodată aceast neajuns. Iată că biserica lui Pustan are un mare plus din acest punct de vedere, locurile de parcare fiind de ajuns, mașinile parcându-se disciplinat, sub direcționarea oamenilor de ordine.

O mare de mașini i-a adus pe credincioși la întâlnirea cu Vladimir Pustan

1200 de scaune și o mulțime de oameni în picioare au umplut la maxim marea hală industrială de odinioară. Se estima chiar o prezență de 2000 de oameni cu cei îngrămădiți pe margini, la intrări și la balcon.

Sala s-a dovedit neîncăpătoare. În centrul sălii, două aparate de filmat, cu cameraman

Am observat trei camere de filmat pe care echipa Cireșarii a pastorului le foloseau ca să imortalizeze importantul eveniment.

Masa presei...

Veniseră să-l vadă pe pastorul Pustan mulți oameni de la alte biserici, inclusiv ortodocși. Mulți pastori, de la biserici diferite, au venit și ei, din respect pentru renumele lui Pustan și, probabil, dintr-o mare curiozitate. Reușita începutului de la Oradea trebuia bine cântărită, deoarece prezența lui Pustan aici va provoca o sporire certă a concurenței religioase printre neoreformanți și nu numai.

Spectacol cu Vladimir Pustan pe scenă

Sala ultraplină și balconul ei făcea ca aerul să fie înăbușitor de cald, cu lume bulucită în intrări. Aceasta era fascinată de spectacolul dat pe scenă de Vladimir Pustan, care-și presăra predica cu momente muzicale susținute de tineri.

De la balcon

Multora, spectacolul pus în scenă la Biserica Sfânta Treime le amintea de Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu, activ în vremea tinereții lui Vladimir Pustan.

Oameni de diferite vârste, mulți tineri...

De remarcat echipa oamenilor de ordine, organizată de Pustan, care avea grijă atât de parcarea mașinilor afară, cât și de bunul mers al lucrurilor în interior. Copiilor li se rezervaseră câteva încăperi în interior, pe categorii de vârstă, lucru foarte util, după câte se putea constata.

Orchestra în acțiune

Vladimir Pustan are titlul de doctor în filosofie, dar acest lucru nu și-l afișează în limbaj. El se inspiră din realitatea imediată în predicile sale, preluând teme de interes public, cu largă audiență la mase. Publicul său provine mai ales dintre oamenii simpli, fascinați de stilul original și accesibil al pastorului. Transmiterea live, pe internet, face ca tot evenimentul să fie un spectacol, care pentru mulți înlocuiește teatrul și filarmonica.

Noua biserică...

Noua biserică s-a lansat într-o hală unde se făceau pantofi, lucru subliniat și de pastor în cuvântarea sa. Chiria ar fi de 6.000 de euro pe lună, sumă pe care un om de afaceri baptist, prezent la eveniment, estimează că Pustan a obținut-o chiar din prima seară, prin donațiile făcute de credincioșii prezenți. Aceștia, chiar dacă nu sunt ca elita baptistă de la Emanuel, s-au dovedit a fi deosebit de disciplinați, îmbrăcați de sărbătoare, cum era tradiția bisericească de la noi și foarte dornici de îmbibarea cu credința radiată de vedeta de la Beiuș. Sala a cântat și s-a rugat împreună cu Pustan, creând un puternic sentiment de apartenență la comunitate.

Sala în picioare

Evenimentul a durat peste două ore, încheindu-se după ora 19. După cum se anunță impresionantul început, Vladimir Pustan a cucerit deja Oradea!

La apus, către casă...

Articol scris de Doru Sicoe