Un oraș frumos este acela în care te bucuri că locuiești!

Publicat la: 24 Aug 2021

Orașul Oradea a fost menționat în multe topuri de-a lungul anilor drept cel mai frumos din România. Un oraș poate ajunge în top datorită voturilor cetățenilor unei țări, iar având în vedere că poporul român este unul direct, căruia îi place să spună lucrurilor pe nume, nu există îndoială că acest oraș din regiunea istorică Crișana îndeplinește cu brio criteriile necesare.

Modul în care este văzut un oraș de către comunitatea din interiorul său, dar și de către cei din exterior poate izvorî din analize mai mult sau mai puțin obiective, din experiențele personale trăite în interiorul țării natale sau de peste hotare. Un oraș nu va fi niciodată frumos pentru locuitorii săi doar pentru că atrage turiștii prin clădiri cu o arhitectură impresionantă sau prin vestigii care atestă existența sa de mii de ani. Un oraș va fi frumos în ochii lor în primul rând prin condițiile de trai pe care le oferă, prin modul în care acestea le permit să-și continue existența în același loc și le promit că se poate și mai bine, fără niciun gând de deplasare spre alte regiuni.

Condițiile de trai sunt esențiale pentru înființarea unei comunități durabile, iar fără de acestea, oamenii nu vor rămâne în comunitate. În limba engleză există termenul liveability, care tradus mot à mot s-ar referi la abilitatea de a trăi. Dar cu sau fără traducere, este dificil de definit. Pentru unii, este legat intrinsec de facilitățile fizice, cum ar fi parcurile și spațiul verde; pentru alții este vorba despre ofertele culturale, oportunitățile de carieră, dinamismul economic sau o anumită siguranță existentă în termeni rezonabili, care îți oferă și acea liniște interioară că poți trăi în pace. Multe persoane pot avea așteptări mai mari, cum ar fi posibilitatea de a merge în locații recreaționale, care de altfel au și o desfășurare online în zilele noastre și, în acest sens, este necesară o conexiune bună la internet. Cu toții suntem conștienți de beneficiile pe care ni le aduce internetul, cum ne poate ajuta să salvăm timp, să ne bucurăm de jocuri și sporturi mentale care ne dezvoltă gândirea strategică. Conceptul liveability se referă la modul în care infrastructura facilitează conexiunea între nevoile locuitorilor și mediul înconjurător și chiar și acest proces are la bază o strategie.

Dar există oare o „artă de a face orașe atractive”? Grupul de educație alternativă din Londra, The School of Life (fondat de Alain de Botton), pare să creadă că da și explică și care este calea ce trebuie urmată. Potrivit manifestului lor, există șase lucruri fundamentale pe care un oraș trebuie să „le pună la punct” pentru a fi considerat frumos. Primul este ordinea. Ordinea este motivul pentru care iubim câteva dintre capitalele lumii. Dar trebuie să evităm totuși prea multă ordine. În exces, aceasta poate fi „implacabilă și dură”, deci ceea ce ne dorim este complexitatea organizată. Oamenii adoră orașele aflate la jumătatea distanței dintre haos și plictiseală.

Mai apoi ar fi vorba despre „viața vizibilă”, ceea ce înseamnă că străzile trebuie să fie pline de oameni și de activitate pentru a fi frumoase, în loc de sumbre. Conform celui de-al treilea principiu, orașele trebuie să fie compacte, nu întinse.

Următoarea regulă a orașelor atractive este „orientarea și misterul”: abilitatea de a te pierde și de a nu te pierde, care este posibilă printr-un echilibru între străzile mici și cele mari. De aici rezultă și al cincilea principiu, care este anvergura. Zgârie-norii dedicați activităților bancare și comerciale sau înființării corporațiilor nu ar trebui să fie norma, ci clădirile cu o înălțime ideală de cinci etaje, rezultând astfel orașe dense și medii. Dacă există multe clădiri înalte într-un oraș, acestea par mai mult să ducă la separare, decât să unească întreaga omenire.

În cele din urmă, dar nu și în ultimul rând, cea de-a șasea cheie pentru a face un oraș atractiv este să „îl facem local”. Ceea ce înseamnă că orașele ar trebui să îmbrățișeze caracterele lor unice, să se mândrească cu ele și să evite să imite.

Deci, ce ne împiedică să ne facem toate orașele din România atractive, nu doar Oradea?