Transformatorul: construcție, utilizări și funcții principale

Un transformator este un dispozitiv electric care folosește inducția pentru a transfera electricitatea AC de la un circuit la altul, menținând în același timp frecvența inițială. Astfel, îți permite să schimbi valoarea tensiunii electrice din circuit - de la mai mic la mai mare sau invers. Transformatoarele au multe funcții utile, datorită cărora aplicarea lor este foarte largă.

Construcția transformatorului

Un transformator standard este format din două componente de bază. Pe coloane se montează înfășurări din conductoare izolate din aluminiu sau cupru. Ele joacă rolul circuitelor electrice ale dispozitivului. Înfășurările sunt de obicei separate galvanic, astfel încât nu există nicio legătură electrică între ele. În transformatoare sunt utilizate diferite tipuri de înfășurări - de obicei sub forma unei înfășurări cilindrice. Al doilea element este miezul, care este circuitul magnetic al transformatorului. Este alcătuit din coloane cu înfășurări înfășurate, precum și din elemente speciale care le conectează. 

Un transformator este folosit în primul rând pentru a conduce fluxul magnetic, prin urmare, pentru producerea lui, sunt utilizate foi subțiri, izolate, înfundate corespunzător.

Gama largă de puteri a unităților disponibile dovedește utilizarea diversificată a transformatoarelor. Datorită acestei diversități, gama de parametri a transformatorului poate fi adaptată la multe modele. 

Utilizările transformatoarelor

Transformatoarele de putere sunt cele mai utilizate. Ele sunt folosite în transportul energiei electrice, precum și în distribuția acesteia. Acestea permit transmiterea unor cantități mari de energie pe distanțe mari, asigurând în același timp pierderi minime. Un transformator de putere redusă este de obicei utilizat în dispozitivele electronice și electrice. Transformatoarele speciale sunt construite pentru multe scopuri. 

Funcțiile transformatoarelor

Transformatoarele sunt utilizate în mod obișnuit nu numai în industria energetică profesională. Ele sunt utilizate oriunde este necesară modificarea valorii curentului sau tensiunii în circuitele de curent alternativ. Cu toate acestea, transformatorul poate servi și unor scopuri complet diferite. Acest tip de echipament nu transferă componentele de curent și tensiune DC pe partea secundară, de aceea este uneori folosit sub forma unui filtru pentru a le elimina. Transformatoarele sunt folosite și când este necesară reglarea elementelor de circuit individuale pentru a obține condiții optime.