Top locuri în care te poți relaxa la maxim în Oradea

Publicat la: 17 May 2022

Citește și află care sunt locurile în care te poți relaxa la maxim atunci când ajungi în Oradea. Descoperă fața mai puțin cunoscută a orașului Oradea.

Oradea – noua destinație turistică de top a României

Remarcându-se de-a lungul istoriei drept unul dintre cele mai importante centre istorice, culturale și comerciale din zona Crișanei, Oradea este unul dintre orașele de mărime medie din România (cu o populație de 612.754 de persoane în 2021). Orașul este cunoscut pentru zonele sale verzi, dar și pentru clădirile istorice, acestea fiind puncte de maxim interes pentru orice turist.

Pentru cei care ajung în această parte a Crișanei, orașul se prezintă ca o oază de relaxare, în care atât pasionații de istorie, cât și cei de socializare, se pot relaxa la maxim. Piața Unirii, palatul Vulturul Negru, Șirul Canonicilor, Palatul Baroc, Cetatea Medievală, Bazilica Româno-Catolică, Palatul lui Moskovits, Casa Darvas – La Roche, Palatul Ulmann sau Turnul Primăriei sunt cele mai populare edificii ale orașului.

Orașul care ascunde atât de multe lucruri necunoscute

Oradea este asemenea unui bonus fără depunere, care încă mai ascunde niște lucruri pe care ți-ai dori să le afli. De exemplu, acela că multe dintre clădirile istorice din oraș sunt reprezentative pentru stilul Art Nouveau, care se regăsește din plin în unele dintre cele mai cunoscute destinații turistice europene, precum Viena, Barcelona sau Budapesta.

Puțini sunt cei care știu că într-un clasament al celor mai curate citadele din România, Oradea ocupă unul dintre primele trei locuri, alături de Brașov și Sfântul Gheorghe. Sau că, acest oraș care se găsește pe cursul râului Crișul Repede, este considerat cea mai sigură localitate din țara noastră.

De asemenea, cetățenii din Oradea se pot lăuda cu un spațiu verde per cap de locuitor de aproximativ 25 de metri pătrați, unul dintre cele mai mari din România. Grație implicării autorităților locale, acest oraș s-a transformat complet de-a lungul anilor, devenind astăzi unul dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din țara noastră.

Puțini sunt cei care știu că unul dintre cele mai populare seriale de televiziune filmat în anii ’70 a folosit Oradea ca locație de filmare pentru că în acea perioadă citadela păstra cel mai bine infrastructura specifică anilor ’40. Serialul care a fost turnat în acest oraș se numește “Pistruiatul” și este unul dintre cele mai urmărite show-uri TV astăzi de către publicul din România.

Oradea rămâne și un oraș al tradițiilor, în care oamenii locului, dar și turiștii pot să-și creeze amintiri de neuitat în locuri cu adevărat speciale. Unul dintre acestea este Podul Intelectualilor, un arc peste timp peste malurile Crișului Repede, care, la început era din lemn și se folosea ca spațiu de trecere de pe un mal pe altul, în schimbul plății unei parale.

Ulterior, construcția a fost înlocuită cu una din metal, care, în anii ’70 a fost schimbată cu un pod nou. Denumirea îi vine de la faptul că pe acest pod treceau lucrătorii care își desfășurau activitatea în zona redacțiilor instituțiilor care editau revistele și ziarele din localitate.

Pentru cei pasionați de astronomie, Oradea este locul în care a funcționat unul dintre primele puncte de observație din țara noastră – Tabula Primi Mobilis. Având în spate o istorie de peste 250 de ani, Farmacia Rodia s-a transformat astăzi într-un muzeu în care cei care îi trec pragul vor descoperi o părticică din spițeriile trecutului.

Oradea – punctul de plecare către alte frumuseți din regiune

Cei dornici să se aventureze dincolo de porțile cetății Oradea vor descoperi în apropierea acestei citadele Cascada Vadu Crișului, Băile Felix, Sălacea – satul cu 1000 de pivnițe, lacurile Leșu și Vida, dar și Stana de Vale.

Orașul Oradea își dezvăluie istoria necunoscută și frumusețile pas cu pas, iar celor care vor să zăbovească puțin mai mult pe aceste meleaguri le vor oferi prilejul de a rămâne cu unele dintre cele mai frumoase amintiri din această zonă unică a României.