România, în topul celor mai bune țări pentru munca la distanță și pentru părinți

Publicat la: 21 Apr 2022

Deși multe dintre firmele care activează în România au început să-și readucă angajații la birou, încă există multe persoane care aleg munca de la domiciliu. Și tot mai mulți angajați aleg mediile de lucru flexibile, care le permit să acorde timp suficient și vieții de familie.

Datorită spectacolului vizual și a mediului de trai pe care le oferă, Oradea a devenit o atracție nu doar pentru turiști, ci și pentru cei care doresc să își desfășoare activitatea în acest oraș pitoresc. Așa se face că mulți dintre cei care doresc locuri de muncă în Oradea aleg și varianta telemuncii sau lucrul remote. Și, potrivit unor studii recente, România se dovedește a fi printre cele mai atrăgătoare țări pentru liber-profesioniști, precum și un loc propice pentru cei care sunt sau doresc să devină părinți.

Nicăieri nu-i mai bine ca acasă?

În lumina ultimelor schimbări, când tot mai mulți oameni sunt interesați să lucreze în medii de lucru cât mai flexibile, momondo a dezvăluit care sunt țările în care condițiile pentru munca la distanță și posibilitățile de călătorie se îmbină cel mai bine. În acest top, România ocupă locul al treilea, fiind una dintre cele mai atrăgătoare țări pentru liber-profesioniști. Pentru realizarea acestui clasament, au fost analizate îndeaproape date din 111 țări, care au fost clasificate în funcție de 22 de factori împărțiți în șase categorii: costurile de călătorie și accesibilitatea zborurilor pentru fiecare țară, prețurile locale, siguranța și sănătatea, facilitățile privind munca la distanță, viața socială și vremea.

Primul top al țărilor de unde să lucrezi în timp ce călătorești și-a propus să ajute angajații să își găsească noul birou departe de casă. Astfel, au ieșit la iveală cele mai bune țări de unde să muncești de la distanță și să te bucuri de timpul liber călătorind. Fără alte formalități, cele mai bune zece țări în care să îmbini condițiile pentru o muncă productivă cu posibilitățile de călătorie, conform analizei momondo, sunt:

  1. Portugalia
  2. Spania
  3. România
  4. Mauritius
  5. Japonia
  6. Malta
  7. Costa Rica
  8. Panama
  9. Republica Cehă
  10. Germania

Prețurile ne avantajează

România a ieșit pe locul trei la nivel internațional în ceea ce privește munca la distanță, în special datorită prețurilor foarte atrăgătoare și a faptului că are unul dintre cele mai mici costuri de trai, nu doar din Europa, ci din întreaga lume. De asemenea, România oferă prețuri avantajoase la închirieri auto și la hoteluri, în plus față de costuri reduse pentru închirierea pe termen lung a unui apartament, ceea ce asigură condiții foarte bune pentru călătorii interne. Nomazii digitali vor aprecia cu siguranță viteza excelentă a internetului și faptul că mulți localnici vorbesc engleză. Alt factor important în favoarea includerii României în acest top pe o poziție foarte înaltă este viza pentru liber-profesioniști, pe care autoritățile plănuiesc să o pună la dispoziție.

Portugalia a fost evaluată drept cea mai bună țară din lume pentru a lucra de la distanță, obținând punctaje ridicate în toate categoriile, incluzând vremea foarte bună, abundența de locuri de ieșit în oraș, rata mică a criminalității și costul de trai relativ scăzut. Portugalia mai oferă viză de nomad digital și mulți localnici vorbesc engleza la un nivel înalt, ceea ce atrage numeroși expați. Spania ocupă locul al doilea, în principal datorită numărului ridicat de restaurante și cafenele pe cap de locuitor, a internetului de mare viteză, a abundenței de spații de co-working și a vizelor pentru liberii profesioniști. Viața de noapte de aici este bogată și este o țară cu politici LGBTQ+ favorabile.

Fusul orar contează

Mulțumită unei noi funcționalități, românii își pot alege cea mai bună destinație de unde să lucreze în funcție de fusul orar care îi avantajează cel mai mult. În plus față de topul celor mai bune țări de unde să lucrezi și să călătorești, momondo pune la dispoziție o hartă care îi ajută pe utilizatori să înțeleagă repede diferențele de fus orar înainte de a-și alege destinația unde să își mute biroul departe de casă. Topul bazat pe fusul orar ia în considerare factorii cheie și categoriile din topul menționat, dar le afișează în funcție de țara locului tău de muncă, astfel încât, țările care au un fus orar asemănătorul cu acesta apar mai sus în lista destinațiilor. Harta mai oferă și informații despre ultimele restricții legate de călătorii și ratele de vaccinare din fiecare țară. Înainte de a-ți planifica următoarea călătorie, asigură-te că verifici ultimele restricții de călătorie din destinația care te interesează. Harta dedicată afișează actualizările în timp real privind restricțiile legate de COVID-19 și cerințele de intrare pentru fiecare țară din lume. Toate sursele au fost accesate, iar datele au fost extrase între 1 septembrie și 20 octombrie 2021. Numerele prezentate provin din ultimele date disponibile.

Aici e bine să devii părinte

Curioși să afle mai multe despre calitatea concediului parental în Marea Britanie și Europa, Reboot Digital PR Agency au căutat să determine care este cea mai bună țară pentru noii părinți. Astfel, România s-a dovedit a fi cea mai bună țară pentru a deveni proaspăt părinte, oferind 746 de zile de concediu plătit. România se află, de asemenea, pe un loc înalt pentru procentul de zile de concediu pe care mamele le primesc, acesta fiind de 56%. Pe locul al doilea se situează Letonia, care oferă 740 de zile de concediu plătit integral, în timp ce Lituania ocupă al treilea loc, cu numai 433 de zile.

Directoarea și cofondatoarea Reboot Digital PR Agency, Naomi Aharony, a explicat importanța concediului parental și a rolului angajatorului în menținerea stării de bine a noilor părinți: „Concediul parental este esențial pentru sprijinul dezvoltării sociale și psihologice a unui copil. Și pentru angajatori sunt importante beneficiile, dat fiind că statisticile arată că acestea ajută la promovarea stării de bine și a productivității, ceea ce conduce la creșterea ratei de păstrare a angajaților. Uniunea Europeană a adoptat noi directive promițătoare de-a lungul ultimilor ani, menite să mențină echilibrul între muncă și viață privată pentru părinți, dar mai este încă drum lung de parcurs până când se va atinge pe deplin nivelul de egalitate pentru părinți.”