Radicalism organizatoric la PER Bihor

Publicat la: 22 Jan 2023


Partidul Ecologist Român a apărut încă din 1990, dar se află azi în impas, așa cum este întreaga mișcare ecologistă din România. Abuzurile ecologice ale celor de la putere nu pot fi stăvilite nicicum, aparent. O revitalizare a opiniei publice ecologiste apare deci azi ca o necesitate stringentă, iar accederea unui partid ecologist în Parlament este un deziderat tot mai discutat.

Florin Mateiaș și Vasile Tomoiagă, gazdele întâlnirii de sâmbătă, din Băile Felix, de la Pensiunea Tomis


Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, cu un an și jumătate înainte de alegeri, conducerea PER Bihor s-a întrunit la Pensiunea Tomis din Băile Felix, pentru a discuta necesitatea extinderii acestui partid în județ. Au fost prezenți atât vechiul președinte Vasile Tomoiagă, cât și cel nou, Florin Mateiaș. Predarea de ștafetă s-a făcut la finele anului trecut, fostul președinte motivând că „nu am timp”…
După cum ne declară Florin Mateiaș, el are la dispoziție circa trei luni pentru a-și organiza filiala în tot județul, adică să aibă înființate circa o sută de organizații cu care să-și susțină apoi conferința județeană de alegeri, care va legitima prin vot conducerea. Dacă nu reușește acest lucru, actualul președinte își va da demisia și altcineva va ridica mănușa. E nevoie de o atitudine radicală pentru a repune pe picioare acest partid, având în vedere că alegerile din 2024 se apropie cu pași repezi.
Partidul nu își permite sediu la Oradea, fiind nevoit să funcționeze în pensiunea pusă la dispoziție de fostul președinte și unde au acces doar cei cu mașină, un aspect deloc pozitiv. Cu toate acestea, timp de 11 ore cât a durat sesiunea de discuții și admitere de noi membri în partid, au venit 15 oameni. S-au discutat probleme de politică locală, națională și internațională.

Florin Mateiaș și Valentin Leucuța

Părerea generală este că Ilie Bolojan și-a instalat în Bihor o dictatură personală, cu urmări nefaste în ceea ce privește viața arborilor și spiritul ecologic. Doar din Băile Felix au dispărut în ultimii doi ani o mie de arbori, lăsând centrul stațiunii ras complet, în timp ce în Băile 1 Mai au dispărut alți 500. Și, la aceste două stațiuni, vorbim de un primar PSD!

Din Oradea, în cei 15 ani de Bolojan și al lui PNL, au fost tăiați 40.000 de arbori, dintre care vreo 30.000 sunt recunoscuți chiar de documentele primăriei! Cifrele au fost prezentate de activistul ecologist Valentin Leucuța, prezent și el la întâlnirea de la pensiune. El are o impresionantă bancă de date, cu mii de fotografii de arbori tăiați sub autoritatea lui Bolojan. Totuși, cât timp Garda de Mediu a fost deținută de PSD, s-au mai luat în vedere reclamațiile privind mutilările și tăierile de arbori și s-au mai dat amenzi. De doi ani jumate, de când Bolojan și partidul său au pus însă mâna pe această instituție, nu se mai poate face nimic, precizează Leucuța. În plus, el a fost luat în colimator de publicația bolojenistă eBihoreanul, care-l atacă și ironizează de câte ori Leucuța mai îndrăznește să ridice glasul! Activistul susține că Bolojan a cumpărat mass media locală și națională cu milioane de euro, pentru a-și întreține o imagine falsă de semizeu, cel mai ușor de înșelat în această manipulare fiind chiar pocăiții, care sunt foarte ușor de dus de nas cu televizorul, în special cu ProTV. În Oradea nici nu mai avem vreo televiziune locală, iar ziarele sunt de o obediență grețoasă, ce prevestește amurgul democrației în acest important oraș.

Chiar și așa, dacă absenteismul se va menține la vot – Mateiaș estimează o prezență de doar 33% – Leucuța crede că Bolojan își va aroga 80% din voturi, cele mai multe venind de la pocăiți, din comunitatea cărora provine și el. Cu câteva zile în urmă, de pildă, primarul Oradiei Florin Birta, pus de Bolojan să-i țină locul, a făcut o baie de mulțime la catedrala baptistă Emanuel, unde, în picioare, a fost admirat de toată lumea. Desigur, omul lui Bolojan nu era prezent în sală pentru evanghelizare…
Concluzia este că atât PNL cât și PSD nu arată nici cel mai mic respect față de natură, abuzul cauzat de lipsa educației ecologice și mânat de obscure interese economice fiind cauza dezastrului ecologic unde aceste partide dețin puterea. Mang, președintele PSD Bihor este un ratat la toate nivelurile, dar mai ales la cel ecologic. Deși bombardat periodic cu știri despre tăierile permanente de arbori, el nu a făcut nimic pentru a stăvili abuzurile lui Bolojan, fiind preocupat doar de propriul scaun.

Tavi Florutza, lobby consultant


PER are în Bihor doar patru consilieri locali, însă Tavi Florutza, cel care asigură consultanță lui Florin Mateiaș, consideră că acest partid „are potențial”, mai ales la categoria de vârstă de „până în 30 de ani”. Tot el, prezent la discuțiile de la pensiune, susține că „în 12 ani, partidele istorice (PSD și PNL) vor dispărea de tot”. Și asta o spune cineva care provine din PSD…

Sigla Partidului Ecologist Român


S-a mai discutat despre cotizație, estimându-se o valoare între 10-20 de lei lunar, dar deocamdată nu s-a stabilit nimic. Sediul este oferit gratuit la Pensiunea Tomis însă acest fapt nu e în măsură să contribuie la extinderea numerică a partidului, prin distanța față de Oradea, unde sunt cei mai mulți ecologiști.
Președintele Florin Mateiaș așteaptă să fie contactat de cei care vor să pună umărul la această mișcare, la nr. 0740 103 058. Întâlnirea s-a încheiat abia la orele 20, cu o oră mai mult decât fusese stabilit.

Articol scris de Doru Sicoe