Jocurile și evoluția lor online

Publicat la: 05 May 2021

Jocurile au existat în culturile și societățile noastre, sub o formă sau alta, încă din Antichitate. Noi, oamenii, părem să avem în fire o predilecție spre activitatea de joc, nu numai în scopuri de divertisment, dar și de educație și menținere a tonusului fizic și mintal. Majoritatea jocurilor sunt văzute ca activități sociale, arenele dedicate lor atragând mulțimi de oameni în scopuri competitive și de antrenament încă de la apariția lor.

Fiind o prezență constantă în viața noastră, evolutia jocului a suferit numeroase schimbări si îmbunătățiri care au avut loc în același timp cu modificările simțite de societatea și cultura noastră pe parcursul istoriei. Una din cele mai recente dar și relevante îmbunătățiri ale industriei jocurilor a apărut datorită avansului tehnologic, internetul avand un impact important asupra ei. Ideea de jocuri online a fost doar un concept in anii 1970 când au apărut primele jocuri video, ea devenind o realitate cotidiană două decenii mai târziu, în mjilocul anilor 90, odată cu apariția internetului. Deși consolele pentru jocuri video au existat pe piață încă de la începutul anilor 70, în Romania ele nu au devenit populare decât mult mai tărziu, în anii 90, prin consola Terminator 2.

Tehnologia a jucat un rol magistral în popularizarea pokerului dar și a altor tipuri de jocuri. Aparitia Internetului a dus la o explozie a popularitatii pokerului, milioane de jucători profesionisti si începători alăturându-se comunitații online. Transmisiunile în direct a turneelor și competițiilor dar și a meciurilor individuale a jucătorilor profesionisti, câteodată însotite de comentariile lor personale, oferă prilejul începătorilor de a interacționa și de învăța de la ei.

Jocurile și internetul

Apariția internetului a produs transferul multor jocuri din formă fizică în mediul online, printre care și cele de cărți. Pasionații de table și de sah acum au ocazia de a juca o partită oricând și de oriunde, nemaifiind nevoiți să stabilească o întalnire, în prealabil, cu un partener de joc. Iar iubitorii de jocuri de noroc pot miza oricând la ruletă, și pot juca oricând o mână la o masă de poker online.

Popularitatea internetului a dus și la apariția platformelor de jocuri precum Steam și Blizzard, în 2003. Un an mai târziu, WOW a ajuns să fie cel mai jucat joc online din lume, cu peste 10 milioane de utilizatori. Industria jocurilor online a ajuns să fie una din cele mai profitabile din lume, ea generând anual miliarde de dolari. Dezvoltarea tehnologică a rezultat și în apariția transmisiunilor live. Acestea, mai întâi prin canalele de radio și televizune, și mai târziu, prin intermediul internetului, au contribuit foarte mult la popularizarea jocurilor de orice gen si tip. Multe companii de jocuri online aleg să trasmită în direct pe platformele lor competițiile pe care le organizează, multe dintre ele având premii în valoare de milione de dolari. Astfel de website-uri oferă spectatorului șansa de a comenta și de a interacționa în direct cu jucătorii și echipele preferate, dar și cu ceilalti fani.

Pokerul

Nu nunt cunoscute originile pokerului. Se presupune că e un urmaș al jocului de cărti franțuzesc pe nume Epoque care se baza pe acțiunea jucătorului de a blufa și de a paria sume exagerate pe cărtile mici deținute de jucător. Sunt alții care susțin că originile poker vin din Orient, de la chinezi sau chiar de la perși. La începutul anilor 1800 pokerul este adus de către coloniștii europeni pe continentul american, unde, in 1834, adoptă forma cunoscută în prezent drept cea clasică. Pokerul clasic e jucat cu un pachet de 52 de carti si fiecare jucător are 5 carți în mână.

În anii 1970, s-au transmis pentru prima dată partidele de poker din cadrul World Series of Poker, ceea ce a dus la creșterea numarului de fani și de jucători. Dintr-un joc al imigranților săraci, pokerul a ajuns sa fie unul dintre cele mai populare și mai fascinante jocuri de carți din lume, el fiind acum studiat chiar și în mediul universitar, odată cu apariția versiunii de poker Texas Holdem care a făcut jocul să fie mai complex, ridicându-l astfel din rândul jocurilor de noroc în liga celor care necesită gândire matematică și strategică. Dacă la începutul istoriei pokerului, jucatorii își bazau deciziile și miscările jocului pe intuiție și curaj, acum, cu apariția variantei Texas Holdem, pokerul a devenit un joc de strategie și probabilitate, demn de a fi studiat și analizat. În Romania, Texas Holdem a devenit popular de abia la începutul anilor 2000 cu apariția filmului Chinta Roiala (Rounders) și a emisiunilor TV de tipul High Stakes Poker care transmitea jocuri partide dintre jucători profesioniști și celebrități. El a intrat sub juristicția legislaturii române acum 6 ani.

Internetul și posibilitatea de a juca din confortul, liniștea și siguranța propriei case au dus la creșterea numarului de jucători în mediul online. Dacă în 2020 numărul de jucători online a fost estimat la 880 de milioane, el e așteptat să crească în 2021 la 1 miliard, industria jocurilor fiind, în continuare, înfloritoare și de succes.