Hemoroizii Externi

Publicat la: 29 Sep 2016

Hemoroizii reprezintă o problemă extrem de frecvent intalnită și cu toate acestea, oamenii se simt rușinați să vorbească despre ea și nu solicită ajutor decât atunci când nu mai pot suporta senzația dureroasă, ca o arsură, mancărimea și hemoragia cauzate de hemoroizi.


Cunoștințele legate de boala hemoroidală datează din vremea lui Hippocrate, faimosul medic grec, care a trăit acum mai bine de 2400 de ani. El știa încă de atunci că hemoroizii sunt vene anale dilatate, iar tratamentul pe care îl recomanda era unul infricoșător: arderea acestora cu un fier încins!

Ce sunt hemoroizii externi?

Hemoroizii apar atunci cand venele din rect sau anus devin dilatate sau mărite. În funcție de locul în care se află hemoroizii, ei sunt considerați "interni" sau "externi". Hemoroizii externi sunt de obicei găsiți sub pielea care inconjoară anusul și sunt vizibili cu ochiul liber.

În rândurile care urmează, vom trece în revistă câteva lucruri generale care trebuie cunoscute despre boala hemoroidală, cum ar fi: simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament, metode de prevenire și mai ales care sunt perspectivele de viitor ale unei persoane care se confruntă cu o astfel de afecțiune.

1. Simptome

Există o serie de simptome care pot afecta o persoană cu hemoroizi externi. Simptomele tind să varieze în funcție de gravitatea bolii hemoroidale. Unele dintre simptomele pe care le pot avea persoanele cu boală hemoroidală includ următoarele:

  • mâncărime în jurul anusului sau zona rectală

  • durere în jurul anusului

  • noduli în apropierea sau în jurul anusului

  • sânge în scaun

Este posibil să observați sângerări atunci când utilizați baia. Acest fapt include atat sângele observat în materiile fecale, în apa din toaletă, cât și pe hârtie. Nodulii in jurul anusului se pot simți ca și cum ar fi umflați.

Trebuie știut că aceste simptome pot apărea și din alte cauze. De aceea, dacă aveți aceste simptome, ar trebui să vă faceți o programare la medicul de familie, care vă va îndruma, cel mai probabil, la un specialist. Trebuie știut că hemoroizii conduc rareori la anemie severă produsă de hemoragie. În plus, mâncărimea care apare în regiunea anală (pruritul anal) nu reprezintă de obicei un simptom al hemoroizilor, însă aceasta poate să apară în cazul în care prezenţa hemoroizilor face ca igiena anală să fie deficitară.

2. Cauze

Care sunt cauzele hemoroizilor externi?

Principalul factor care conduce la apariţia hemoroizilor este creşterea presiunii în venele regiunii anorectale. Presiunea acționează asupra fluxului de sânge din și în afara zonei. Acest lucru are ca rezultat acumularea de sânge și lărgirea vaselor din acea zonă.

Din acest motiv, un caz sever de constipație sau diaree poate provoca hemoroizi. De asemenea, o sarcină în cazul unei femei, statul prelungit pe scaun şi vârsta pot crea un risc crescut de hemoroizi.

La un număr redus de persoane, hemoroizii pot apărea din cauza presiunii crescute din vena portă (vena mare a abdomenului care drenează sângele viscerelor intestinale spre ficat). Desigur, medicul specialist este cel care poate realiza distincţia dintre hemoroizii obişnuiţi şi dilataţiile venoase care apar în această boală.

3. Factori de risc

Cine riscă să aibă hemoroizi externi? Dacă părinții au avut hemoroizi, ati putea avea si dvs. Pe masură ce îmbătrânim, hemoroizii pot apărea din cauza sedentarismului care pune presiune crescută pe intestin. Și eforturile repetate depuse la defecaţie pot duce la hemoroizi externi.

Dacă nu sunteți sigur de ce suferiți de boală hemoroidală, medicul dumneavoastră ar putea fi în măsură să determine cauza.

4. Diagnostic

Cum sunt realizează diagnosticarea hemoroizilor externi? Deoarece multe dintre simptomele hemoroizilor externi pot fi cauzate și de alte condiții, este necesar să existe un examen aprofundat. Medicul dumneavoastră poate utiliza o serie de teste pentru a confirma prezența hemoroizilor externi lângă anus. Aceste teste pot include:

  • proctoscopie

  • examen rectal digital

  • colonoscopie

  • sigmoidoscopie

  • anoscopie

Medicul începe cu un examen fizic numit tușeu rectal, care este o manevră obligatorie și de rutină a oricărui bolnav și în special a celor ce acuză simptome în această regiune.

5. Tratament

Hemoroizii externi sunt tratați în funcție de severitate. Unele tratamente generale pe care medicul dumneavoastră vi le-ar putea sugera, includ comprese cu gheață pentru a reduce inflamația, creme sau supozitoare cu efect antiinflamator, analgezic sau chiar cu efect anestezic.

Aceste opțiuni pot fi de ajutor pentru persoanele care au un caz mai ușor de boală hemoroidală. Dacă aveți un caz mai sever, medicul poate recomanda tratament chirurgical.

Tratamentele chirurgicale includ:

  • îndepărtarea hemoroizilor - hemoroidectomie

  • arderea țesutului hemoroizilor cu laser sau coagulare electrică

  • scleroterapie sau ligaturarea cu bandă de cauciuc a rădăcinii pachetelor hemoroidale.

Medicii specialiști recomandă să evitaţi produsele eliberate fără reţetă de la farmacie care au substanțe a căror denumire se termină în “caină”, deoarece acestea pot pentru moment, să producă o ameliorare imediată însă, dacă sunt folosite în mod regulat, au efect contrar: agravează iritaţia.

6. Prevenirea

Cum se pot preveni hemoroizii externi în curs de dezvoltare? Singura modalitate de a preveni apariția hemoroizilor este eliminarea factorilor predispozanți: constipația, iritația locală, șezutul prelungit etc.

Pentru a elimina acești factori este nevoie de:

  • regim alimentar regulat cu alimente cu conținut crescut de fibre vegetale cu rol în reglarea peristalticii (mișcărilor tubului digestiv) concomitent cu un consum adecvat de lichide

  • mod de viață sănătos cu mișcare, sport și evitarea sedentarismului

  • nu amânați defecația

  • evitarea condimentelor și alcoolului, mai ales în timpul crizei hemoroidale.

7. Perspective de viitor

Care sunt perspectivele pe termen lung pentru boala hemoroizilor externi? Hemoroizii sunt o afecțiune destul de comună. Mulți oameni se recuperează cu tratament adecvat.

În cazurile severe de hemoroizi externi, metodele chirurgicale pot fi soluția problemei. Medicul specialist este cel mai în măsură să evalueze șansele de vindecare pentru fiecare persoană în parte.

Articol scris de Semida