Explorare eco-conștientă cu buget redus: sfaturi de călătorie durabilă

Publicat la: 27 Sep 2023

O călătorie eco-conștientă și prietenoasă cu mediul, care să poată fi realizată și cu un buget redus reprezintă, cu siguranță, o dorință mai ales a acelor persoane care țin la ceea ce se află în jurul lor și doresc să protejeze, pe cât posibil, mediul înconjurător. Poți călători în mod durabil și poți proteja mediul chiar și atunci când nu dispui de bani mulți, iar despre cum poți face acest lucru într-un mod cât mai eficient poți afla din acest articol.

Alege destinații durabile

Înainte de a cumpăra bilete avion Dubai pentru că, pur și simplu, este visul tău să ajungi acolo, înainte de a te aventura într-o călătorie către destinații necunoscute ale lumii ori înainte de a alege cele mai mari aglomerații pentru a descoperi locurile pe care le vizitează toată lumea, gândește-te la opțiunile pe care le ai în ceea ce privește călătoriile durabile. Cercetează acele destinații care prezintă un angajament pentru sustenabilitatea și pentru protejarea mediului și vei reuși să fii mai aproape de atingerea acestui scop: explorare eco-conștientă. 

Alege să vizitezi parcurile naționale, orașele eco-conștiente sau acele locuri în care este promovat turismul responsabil și te vei simți mai bine știind că te relaxezi și explorezi făcând, în același timp, ceva bine pentru mediul în care trăiești. 

Transport sustenabil 

Este de preferat să optezi pentru acele mijloace de transport care au emisii reduse de carbon, așa cum sunt trenurile sau autobuzele. Chiar dacă optezi pentru vizitarea unui oraș-capitală, așa cum este Londra sau a unui oraș extrem de aglomerat, lasă-ți mașina acasă, cumpără-ți un bilet avion Londra și optează pentru mijloacele de transport în comun care te vor ajuta să ajungi la orice obiectiv turistic fără să pierzi timp inutil. 

În ceea ce privește zborul, optează pentru acele companii aeriene care au politici de protejare a mediului și evită escalele care pot crește amprenta de carbon. Nu uita că poți economisi și timp, și energie cu cele mai avantajoase variante de zbor pe care le găsești disponibile doar pe eSky, ba chiar poți profita de posibilitatea de a achiziționa servicii suplimentare, îmbunătățindu-ți astfel experiența de călătorie. 

Cazare sustenabilă 

Nu numai mijlocul de transport eco-conștient reprezintă o alegere bună pe care o poți face pentru mediul înconjurător, ci și cazarea eco-conștientă. Optează pentru acele hoteluri, pensiuni sau alte unități de cazare care au politici de reciclare, care susțin economiile de energie și care știu cum să folosească resursele naturale într-un mod responsabil. Nu uita că poți opta pentru opțiuni de cazare mai simple, chiar pentru campinguri, iar în acest fel impactul asupra mediului va fi redus considerabil. 

Mâncare locală 

De preferat să consumi mâncare locală, dar și produsele de sezon, pentru că în acest fel vei reuși nu numai să reduci amprenta de carbon asociată transportului alimentelor, ci și să sprijini economia locală. În acest sens, este de preferat să alegi restaurante sau localuri în care poți servi masa și care promovează ingredientele locale, care prezintă metode de gătit durabile. 

Totodată, este de preferat să eviți acele activități care afectează mediul înconjurător într-un mod negativ. Evită activități precum excursii cu elicopterul, safari-urile care încurajează vânarea de trofee și preferă mai degrabă acele activități care îți pot transforma vacanța într-una de poveste fără a face rău mediului înconjurător. 

În același timp, este bine să respecți reglementările și regulile pentru protejarea mediului în zonele naturale pe care le vei vizita și nu căuta să iei suveniruri din natură. Nu perturba flora sau fauna locale, iar în acest fel vei reuși să fii aproape de ceea ce înseamnă o călătorie eco-conștientă. 

Dacă dorești să afli mai multe despre problemele de mediu din zona în care vei călători, este recomandat să susții acele organizații care, de regulă, lucrează pentru protejarea mediului în regiunile respective, ba chiar să înveți cât mai multe despre acest probleme, astfel încât să poată fi găsite și rezolvările adecvate. 

O călătorie eco-conștientă este aceea care presupune să fii conștient de impactul tău asupra mediului, aceea în care este necesară luarea unor măsuri pentru a minimiza acest impact. Este de preferat să adopți aceste practici nu numai pentru a proteja natura, ci și pentru a te bucura de aventurile tale în timp ce contribui la a proteja planeta pe care locuiești.