Există 5G în Oradea?

Publicat la: 17 Mar 2023

Conectivitatea este una din preocupările oamenilor de știință din întreaga lume. Viteza de transfer și de descărcare a datelor e un privilegiu cu care tehnologia întâmpină această nevoie. Secolul 21, numit și secolul vitezei, impune oarecum schimbările de acest gen pentru a contribui la conturarea unei lumi digitalizate.

Amprentele avansului tehnologic se fac resimțite în multiple domenii și sunt aduse numeroase beneficii. Aceste beneficii acționează nu doar în favoarea utilizatorului final, ci și în favoarea dezvoltării marilor industrii. Produse și servicii inovative sunt lansate periodic pe piață, fiind un punct de atracție pentru dezvoltatorii de produse și servicii din industria IT.

Pixabay

5G: un avantaj pentru întreaga lume

Apariția rețelei 5G a creat reacții controversate în rândul populației, fiind lansate diverse ipoteze conspiraționiste. Însă, privind dincolo de aceste presupuneri, rețeaua 5G vine la pachet cu multiple beneficii.

Printre atuurile oferite de implementarea acestei tehnologii enunțăm reducerea timpilor de așteptare (latență foarte mică), descărcări și schimburi de informații ultrarapide, o viteză de conectare mult mai mare. Acum nu doar că se comunică mult mai rapid, ci se pot juca fără întrerupere pacanele online cu fructe și jocuri de masă în mediul online.

5G promovează așa numitul Internet al lucrurilor (IoT) și permite milioane de dispozitive simultan în cadrul aceleiași rețele. Deși conceptul este inovativ și pare a fi ideal pentru a fi și practicat, procentajul de dezvoltare este cu mult inferior speranțelor din momentul lansării. În România sunt puțini utilizatori ce dețin case inteligente.

Cooperarea dintre rețeaua 5G și IoT are drept scop și ușurarea vieții, nu doar inovația. Comunicarea dintre dispozitive poate economisi timp pentru utilizator prin simplul fapt că se face un schimb de date între acestea. Poți controla casa de la distanță prin pornirea sistemului de încălzire sau de răcire, prin aprinderea luminii sau prin pornirea mașinii de spălat vase. Cu ajutorul acestor tehnologii, poți fi înștiințat și cu privire la alimentele ce lipsesc din frigider.

Este activă rețeaua 5G în Oradea?

Viteza pe care această rețea o oferă depășește cu mult pe cea oferită de cea 4G. Teoretic, rețeaua 5G poate atinge viteze cu valori de 10 până la 100 de ori mai mari decât predecesoarea sa (4,5G). În realitate, lucrurile stau puțin altfel.

În urma datelor adunate în anii 2019, 2020 și 2021, a fost întocmit un top al vitezelor 5G din 100 de țări. Din păcate, România se clasa atunci pe locul 45, având o viteză medie de aproximativ 28,7 Mbps.

În 2022 lucrurile s-au îmbunătățit. În al treilea trimestru al anului, România atinsese una din cele mai rapide viteze ale rețelei din partea de sud-vest a Europei. Viteza avea o medie de aproximativ 131,96 Mbps pentru descărcare și de 94,29 Mbps. Fibra optică a atins cote de integrare mai mari, aproximativ 54% din gospodării fiind dotate cu internet prin fibră.

Inițial rețeaua 5G fusese lansată doar în câteva din marile orașe. Apoi, expansiunea a ajuns și în alte orașe ale țării și în unele locuri în mediul rural. În prezent, rețeaua 5G este activă în orașe precum Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Arad. În aceste orașe rețeaua 5G este oferită de anumiți operatori.

În orașul Oradea rețeaua 5G este oferită de operatorul Digi Mobile. Deși momentan nu pare a fi întocmai ideal, oferta operatorilor ce oferă 5G se va diversifica în Oradea și în toată țara. Pe viitor cu siguranță rețeaua va fi oferită și de operatori precum Orange, Vodafone și Telekom.

Pixabay

Pe scurt

Rețeaua 5G pare să fie un concept acceptat de toată lumea. Poate fi considerată un pas înainte către un viitor mai digitalizat și către o societate mai inteligentă din punct de vedere al tehnologiei. Putem spune că acest pas înainte va aduce mai multă inovație în societate. O comunicare mai rapidă și stabilă poate fi cheia succesului în integrarea umanității într-un viitor diferit ce are mult potențial de oferit. 5G are multiple beneficii.