Evenimente si locuri de vizitat in Oradea

Printre cele mai populare orașe din vestul României este Oradea, fiind vizitată de sute de turiști anual. Numită și „capitala Art Nouveau” datorită numeroaselor clădiri aparținând acestui stil, locația este un magnet pentru persoanele care vor să aibă parte de un scurt concediu și care doresc să viziteze anumite locații sau să participe la evenimente.

Evenimente Oradea sau locuri de vizitat în Oradea? Ce alegem? Răspunsul potrivit ar fi ambele, pentru că agenda este una diversificată. Iată în continuare câteva recomandări pentru spectacolele din următoarea perioadă, dar și ce locuri ar merita văzute în Oradea:

Oradea Festival

În fiecare an se organizează Oradea Festival în toamnă. Anul acesta, evenimentul se va desfășura în perioada 7-9 octombrie, chiar în „inima” aglomerației urbane - Piața Unirii. Organizatorii nu au oferit prea multe detalii cu privire la artiștii care vor concerta aici, dar întregul eveniment se anunță unul grozav. De obicei, pe lângă concertele unor artiști autohtoni sau internaționali, aici se organizează și un târg cu preparate tradiționale și internaționale.

Meciuri de baschet

În Oradea activează și echipa de baschet CSM Oradea, fostă campioană a României. Competițiile sportive sunt și ele în sine o atracție pentru turiști. De pildă, atmosfera de la meciurile celor de la CSM Oradea este una plăcută, gălăgioasă și antrenantă, așa că vizionarea unei partide din campionatul intern merită pusă pe „lista de dorințe”, în cazul unei vizite la Oradea.

Cetatea Medievală Oradea

De la evenimente ce vor avea loc în perioada următoare, trecem la obiective turistice care merită vizitate. Printre ele se numără Cetatea Medievală Oradea, una dintre puținele cetăți bastionare din România.

Având o istorie bogată, de aproape 1.000 de ani, Cetatea oferă o arhitectură medievală aparte, unde sunt cuprinse cinci bastioane, fiecare purtând un nume diferit: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișoru și Bastionul Roșu.

Casa Darvas - La Roche

Un alt obiectiv turistic aparte este Casa Darvas - La Roche, o clădire construită în stil Secession vienez, excentrică, concepută de arhitecții József Vágó și László Vágó, născuți în Oradea. Casa Darvas este plasată în centrul orașului Oradea, având în exterior un mobilier de epocă în stil neo-rococo sculptat din lemn de paltin vopsit alb. Încăperile evidențiază stilul luxos al începutului de secol XX.

Palatul Ulmann

În Oradea merită vizitat și Palatul Ulmann, proiectat de arhitectul local Ferenc Lobl în anul 1913. Este printre puținele clădiri din Oradea care au evidențiat apartenența la credința evreiască. Locația cuprinde trei niveluri de locuințe, un partener înalt și o mansardă. Pe exteriorul clădirii se află caracteristici ale artei iudaice: menora (sfeşnicul cu şapte braţe) străjuită de doi lei precum, dar și alte părți florale și geometrice.

Oradea se remarcă prin rafinament, clădiri foarte bine păstrate și reabilitate, evenimente organizate lunar, plus multe localuri unde se găsesc preparate delicioase. Suficiente motive pentru a vizita măcar o dată acest minunat oraș din vestul României!