Demolarea Bisericii Baptiste Nr. 2 inflamează comunitatea baptistă!

Publicat la: 16 Oct 2022

Un mic detașament de credincioși baptiști a pichetat marți, 11 octombrie 2022, biserica lor de suflet, aflată în spatele blocurilor, pe strada Simion Bărnuțiu. Ei nu puteau accepta că, a doua zi, biserica urma să fie demolată. O glorioasă pagină de istorie baptistă românească avea să dispară astfel pentru totdeauna și un val de nemulțumire și revoltă față de conducerea baptistă locală avea să se ridice cu putere!

Seara de dinaintea demolării

Clădirea fusese vândută cu ceva timp în urmă, unui dezvoltator imobiliar pe doar 300.000 de euro, sumă pe care afaceristul și-o recuperează din vânzarea a doar două apartamente din blocul pe care-l va ridica acolo. Nu de alta, dar poziționarea imobilului este centrală, la nici un kilometru de centrul orașului.

Demolarea, în ziua treia, decurge greu din cauza trăiniciei zidurilor

O analiză aprofundată, pornind de la lăsarea în nefolosire a bisericii, timp de 28 de ani, ducea către un aranjament premeditat. Ținta era terenul, numai bun pentru o investiție imobiliară de mare profit. Și cine va sta în luxoasele apartamente? Rudele și apropiații celor din conducerea baptistă, oare? De ce nu s-a încercat blocarea în instanță a acestei demolări? S-a urmărit ștergerea completă a urmei lui Iosif Țon la Oradea, cel care a mărit imobilul respectiv cu propriile mâini? Toate aceste întrebări izbucneau din cauza lipsei de transparență cu care s-a făcut totul și pe care frații baptiști nu pot să o digere.

Odinioară, aici, încăpeau 1400 de scaune. Circa 10.000 de creștini au fost botezați în această sală

O mare durere a pus stăpânire pe sufletul oamenilor, care vedeau cum, de miercuri, 12 octombrie, a început demolarea sfintei clădiri. Ea s-a conservat extrem de bine în cele trei decenii de nefolosire, nefiind distrusă de igrasie. Mai precis, era încă în perfectă stare, lucru aproape incredibil!

Excavatorul mușcă greu din zidul zdravăn, greu de fărâmat

Un material mai amplu pe această temă va fi publicat în curând!

Articol scris de Doru Sicoe