Ce poți face în Oradea în 2020

Publicat la: 23 Apr 2020

Oradea este unul dintre orașele spectaculoase ale României. Situat în partea vestică a țării, reședința de județ impresionează prin centrul orașului, cu peste 3000 de clădiri în stilul Art Nouveau. Unicitatea sa arhitecturală este completată și de alte atracții situație în împrejurimi (Băile Felix, de exemplu).

Toate aceste avantaje vin fără dobândă, ca o formă de mulțumire pentru turiștii care își propun un city break sau o mini-vacanță în această parte de Românie. Cu această ocazie, ei vor descoperi un oraș cu un potențial excepțional de creștere din zona Ardealului.

Ce să faci în Oradea în 2020

Situat pe cursul Crișului Rece, orașul este o combinație între elegantă clădirilor vintage și ingeniozitatea locurilor moderne. Pentru cei interesați să se bucure de spectacolul orașului, Oradea este o zonă care acaparează instant. Periplul lor trebuie să include Piața Unirii, un loc în care festivalurile stradale îi dau un aer aparte (Street Food Festival merită atenția oricărui turist amator de gusturi și senzații locale).

Turnul Primăriei îți oferă o perspectivă captivantă asupra orașului, mai ales că îi permite turistului să observe și alte obiective interesante. Printre acestea se numără Sinagoga Sion, Catedrala Romano-Catolică și Complexul Baroc, Cetatea Oradea și Casa Darvas la Roche. Biserica cu Lună atrage prin prezența unicului portret a lui Horea, unul dintre conducătorii Răscoalei din 1784. Nu trebuie uitat nici globul din interiorul turnului bisericii care evidențiază fazele lunii (și care dă numele bisericii).

Iubitorii de istorie se vor bucura de monumente arhitecturale fără egal. Palatul Vulturul Negru (cu vitraliul original din 1909), Palatul Moskovits și Palatul Ullmann sunt reprezentative pentru orice turist aflat în căutarea unor comori vintage. Muzeul Țării Crișurilor este un complex de muzee care îți facilitează accesul la istoria locurilor din multiple perspective (cultural, social, etnografic, etc). Strada Republicii, Piața Ferdinand (fostă Bemer), Podul Paralelor sau Teatrul de Stat (Regina Maria) îți vor facilita mici incursiuni în istorie.

Casa Fuchsl, Biserica Sfântului Ladislau, Biserica Sfânta Brigita, Biserica Ursulinelor (Sfânta Ana), Palatul Apollo, Platul Poinar, Palatul Rimanoczy sau Palatul Stern sunt mostre arhitecturale deosebite. Stilurile renascentist și secesion pot fi admirate în toată splendoarea lor.

Desigur, istoria are și părțile ei ceva mai moderne (mai degrabă retro), de aceea, o vizită la Lactobarul din Oradea trebuie să se regăsească pe lista obiectivelor de bifat în acest oraș. Creativitatea proprietarilor nu are margini, pentru că aici vei vedea o mică parte din epoca comunismului (inclusiv o Dacie 1300 în care poți lua masa).

Îți poți abate traseul și pe Dealul Ciuperca și pe la Băile Felix. Dacă ajungi în Băile Felix nu trebuie să ratezi Lacul cu Nuferi. Pentru cei temerari, Dealul Somleu este un obiectiv de neratat datorită lacului fosilifer. Ai la dispoziție și Băile 1 Mai, unde poți încerca binefacerile celui mai vechi ștrand cu valuri din țara noastră, cu o vechime de peste 100 de ani.

Acesta este un oraș care surprinde, pentru că nu mulți turiști știu câte frumuseți are de oferit. De aceea, orice traseu turistic pe care intenționezi să îl faci în Transilvania în 2020 trebuie să includă și Oradea!