100 de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon – faraonul băiat

Publicat la: 22 Nov 2022

În această lună s-au împlinit 100 de ani de când arheologul britanic Howard Carter a descoperit în Valea Regilor mormântul lui Tutankhamon. Deși era mult mai mic decât alte monumente funerare din zonă, starea în care acesta s-a păstrat, dar și cele 5398 de obiecte găsite, au făcut din Tutankhamon cel mai faimos faraon egiptean.

Cum a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon

Finanțat de Lordul Carnarvon, Howard Carter a inițiat săpături în Valea Regilor în căutarea unui mormânt nedescoperit. După 5 ani de muncă asiduă, pe 4 noiembrie 1922, echipa sa a descoperit intrarea în camera de înmormântare a Regelui Tutankhamon. Au fost multe voci care au afirmat că intrarea a fost descoperită după ce un sacagiu, Hussein Abdul Rassul, în vârstă de 12 ani, s-a împiedicat de o piatră. Aflat în apropierea mausoleului lui Ramses al VI-lea, mormântul lui Tuthankhamon este singurul care nu a fost profanat și jefuit timp de 3.200 de ani, deși au fost identificate 2 tentative de efracție.

Mormântul constă în 4 camere de piatră în care au fost înghesuite toate obiectele necesare tânărului faraon defunct în viața de apoi: mobilier (printre care 3 canapele din aur pentru animalele de companie), părți din aur ale unor care de luptă, vin, mâncare, îmbrăcăminte, instrumente muzicale și arme. Foarte mic în comparație cu celelalte monumente funerare din zonă, acesta a oferit informații de nepretuit despre religia, ritualurile și cultura egiptenilor antici, asigurând nemurirea lui Tutankhamon.

Mormântul consta dintr-o anticameră, o cameră funerară, o anexă și o sală tezaur. Carter a pătruns în anticameră pe 26 noiembrie 1922. Ușa camerei funerare a fost deblocată în februarie 2023. Ea a dezvăluit o sală plină cu altare, sarcofagul faraonului străjuit de două statui ale lui Anubis și două sarcofage ale unor copii (conform testelor ADN, bebelușii erau fiicele faraonului). În spatele sălii funerare, într-o încăpere sigilată, erau depozitate numeroase obiecte de tezaur.

Când a domnit Tutankhamon

Munca arheologilor a creat o imagine a celui mai cunoscut faraon din istorie. Tutankhamon era fiul faraonului Amenhotep IV/Akhenaton și a uneia dintre soțiile sale secundare (Nefertiti era soția principală). În 1332 î.Hr., Tutankhamon urcă pe tron. El avea 8 sau 9 ani și era ajutat de doi consilieri ai tatălui său. El revine la cultul lui Amon, la care Akhenaten renunțase, și transferă capitala de la Amarna la Teba. Tutankhamon a murit în 1323 î.Hr., la vârsta de 19 ani. Acest aspect justifică dimensiunile mormântului său și graba în care acesta a fost construit.

Au fost lansate multe teorii legate de moartea tânărului faraon, de la crimă, la accident de car sau chiar atacul unui hipopotam. O scanare realizată în primii ani ai acestui mileniu a arătat că Tutankhamon a murit din cauza unei răni infectate la picior. În aceeași perioadă au fost efectuate și testele ADN care au indicat legăturile de rudenie ale faraonului, dar și că că bebelușii din mormânt erau ai săi.

Blestemul din mormântul lui Tutankhamon

În anul 1923, la o lună după ce l-a însoțit în mormânt pe Howard Carter, George Eduard Stanhope Molyneux Herbert, al 5-lea conte de Carnarvon, finanțatorul lucrărilor, a murit din cauza unei mușcături de țânțar, infectată după o tăietură.

Cum un acord prevedea exclusivitate cotidianului „The Time”, mulți jurnaliști nu au avut acces la informații de la sursă despre descoperirea care pusese lumea pe jar. Așa se face că au apărut speculații legate de un blestem, cum ar fi cea a jurnalistei Marie Corelli în „The Express”:

„Nu pot decât să mă gândesc că unele riscuri provin din faptul că s-a intrat în mormântul celui din urmă rege al Egiptului, un mormânt care este păzit special. De aceea, mă întreb, «o muşcătură de ţânţar l-a infectat atât de serios pe Lordul Carnarvon? »”.

„Daily Mail” a fost cel care a consacrat The Mummy’s Curse. Ziarul a lansat mai multe știri false: Cairo a fost cufundat în întuneric după trecerea sarcofagului lui Tutankhamun, fratele vitreg al lordului Carnarvon a murit în condiții suspecte câteva zile mai târziu, că faraonul avea pe obraz o tăietură identică cu cea a lordului sau că echipajul care a transportat sarcofagul a decedat.

Blestemul lui Tutankhamon a născut multe intrigi și a aprins imaginația multora. Industria cinematografică l-a preluat și au apărut Blestemul Faraonului (1980), Blestemul lui Tutankhamon (2006), iar în 2016 a fost lansat serialul Tutankhamon.

De asemenea, au apărut numeroase jocuri video, dar și un slot online dezvoltat de Pragmatic Play. John Hunter and The Book of Tut este un titlu foarte volatil, în care aventura în Valea Regilor îți poate aduce recompense extraordinare în timpul bonusului cu rotiri gratuite cu simbol special extins. Bineînțeles, ca video-slot cu tematică egipteană, printre simboluri, alături de Explorator, vei găsi Cartea lui Tut (colecția de vrăji și sfaturi pentru viața de apoi), Masca mortuară a faraonului, Scarabeul și o reprezentare a zeiței Bastet.

Ce a însemnat descoperirea mormântului lui Tutankhamon pentru omenire

Descoperirea acestui mormânt aproape intact a generat Egiptmania, un curent care este și astăzi foarte popular. Mulți arheologi consideră că este posibil să existe și o a doua cameră ascunsă, unde ar putea fi descoperită mumia lui Nefertiti, legendara regină egipteană, mama vitregă a lui Tut.

Artefactele găsite, multe dintre ele foarte fragile, și desenele de pe pereții mormântului au adus lumină în multe aspecte legate de civilizația egipteană din vremea respectivă. Cele peste 5000 de piese din mormânt au fost obiectul a numeroase expoziții din toată lumea, dar cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la descoperirea mormântului, toate se vor întoarce acasă pentru a fi expuse la Marele Muzeu Egiptean din Giza.