,,Capcana lui Hamlet" in premiera la Teatrul Regina Maria

Joi, 10 Ianuarie 2019

Luna ianuarie va fi una plina de evenimente pentru oradenii care iubesc Teatrul Regina Maria. Duminica, 13 ianuarie, de la ora 19.00, in Sala Mare va avea loc premiera ,,Capcana lui Hamlet", urmata, pe 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia, de un recital de poezie din lirica lui Tudor Arghezi si un […]
The post ,,Capcana lui Hamlet" in premiera la Teatrul Regina Maria appeared first on Presa Oradea.
 Luna ianuarie va fi una plina de evenimente pentru oradenii care iubesc Teatrul Regina Maria. Duminica, 13 ianuarie, de la ora 19.00, in Sala Mare va avea loc premiera ,,Capcana lui Hamlet", urmata, pe 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia, de un recital de poezie din lirica lui Tudor Arghezi si un spectacol dedicat Micii Uniri, sustinut de Ansamblul Crisana, joi 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare.
Cea dintai premiera apartine Trupei Iosif Vulcan si va avea loc duminica, 13 ianuarie, de la ora 19:00, in Sala Mare: ,,Capcana lui Hamlet", adaptare dupa Nedialko Yordanov, in regia lui Petru Vutcarau.
Yordanov, autorul textului montat de Trupa Iosif Vulcan, este un om de literatura bulgar a carui opera se remarca prin texte din registre diverse precum poezie, proza, jurnalism politic si teatru. Creatiile sale de dramaturgie se bucura de succes inca de la inceputul carierei, iar de-a lungul a peste 40 de ani de teatru, a scris piese cuprinzand toate genurile teatrale si a regizat numeroase spectacole.
Textul ,,Uciderea lui Gonzago", care sta la baza spectacolului ,,Capcana lui Hamlet", este, la randul sau, inspirat din tragedia shakespeariana ,,Hamlet", si prezinta o varianta diferita si imbogatita a evenimentelor de la curtea castelului Elsinore, centrata pe conditia artistului.

Hamlet - printul Danemarcei - pune la cale crearea unor imprejurari artificiale care reediteaza abominabila crima infaptuita asupra tatalui sau, iar pionii acestui plan de a demasca nelegiuirea savarsita de Claudius, actualul rege, sunt actorii care tocmai au ajuns la castel. Victimele experimentului imaginat de Hamlet nu raman, insa, doar unchiul sau si - intr-o oarecare masura - mama sa ci si protagonistii spectacolului, artistii care ,,tin oglinzile" pentru ca spectatorul sa se vada pe sine insusi.
Traducerea textului este realizata de Elvira Rimbu, actrita si Manager Interimar la Teatrul Regina Maria, conceptia regizorala a spectacolului ii apartine reputatului om de teatru Petru Vutcarau, care monteaza deja al doilea spectacol din aceasta stagiune cu actorii care fac parte atat din Trupa Iosif Vulcan, cat si din Trupa Arcadia, iar scenografia este semnata de talentata artista Oana Cernea.
Din distributia spectacolului fac parte actorii Richard Balint (Charles), Elvira Rimbu (Elisabeth), Petre Ghimbasan (Benvolio), Razvan Vicoveanu (Henric), Denisa Vlad (Amalia), Pavel Sirghi (Sufleurul), Sorin Ionescu (Polonius), Consuela Egyed (Ofelia), Alin Stanciu (Horatio), Sebastian Lupu (Calaul), Ciprian Ciuciu (Hamlet), Igor Lungu (Un spion, Un tortionar).
Textul ,,Uciderea lui Gonzago" a mai fost montat la Oradea in anul 2010, spectacolul cu acelasi nume avand, insa, doar cateva reprezentatii care s-au jucat la Casa de Cultura a Sindicatelor.
Poezie si folclor
Urmatoarea premiera a Teatrului Regina Maria, ,,Razlete"… Spicuiri din lirica lui Tudor Arghezi, este un moment artistic de exceptie, dedicat iubitorilor de poezie. Sustinut de catre actorul Eugen Tugulea, spectacolul are menirea de a conserva si de a readuce, in acelasi timp, in atentia publicului oradean, opera unuia dintre cei mai prolifici si indragiti poeti romani: Tudor Arghezi. Glasul reputatului actor va fi acompaniat de sunetele instrumentelor de suflat manuite cu pricepere de Petrica Popa. Oradenii sunt asteptati sa paseasca in lumea magica a poeziei luni, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia.

Ansamblul Artistic Profesionist ,,Crisana" va organiza, de asemenea, o premiera, intitulata Uniti in cuget si-n simtiri. Acest concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Romane, va avea loc joi, 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Spectacolul va fi prezentat de indragitul actor George Voinese si vor fi invitate special Niculina Stoican si Mioara Velicu, care vor concerta alaturi de artistii bihoreni Felicia Costin, Petrica Popa, Cornelia Covaciu, Luminita Tomuta, Stangaciu, Leontin Ciucur si corpul de dansatori al ansamblului. Artistii vor fi acompaniati de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crisana", condusa de maestrul Adrian Miescu, iar regia artistica a spectacolului este semnata de Leontin Ciucur.
Biletele s-au pus deja in vanzare si pot fi achizitionate de la Agentia Teatrului de marti pana vineri in intervalul orar 12:00 - 18:00, iar in weekend intre orele 10:00-13:00. Acestea pot fi achizitionate si cu o ora inainte de spectacol sau online pe biletmaster.ro. Pentru informatii suplimentare si rezervari de bilete, se poate apela 0372.368.475
Ichim Vasilica



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: