Ziua orasului Oradea, marcata la Monumentul Ostasului Roman

Miercuri, 13 Octombrie 2021

Ziua orasului Oradea, marcata la Monumentul Ostasului Roman
Ziua orasului Oradea, 12 octombrie, cu dubla semnificatie istorica in 1918 si 1944, a fost marcata, in acest an, intr-un cadru mai restrâns, data fiind situatia pandemica si evolutia in crestere a numarului de cazuri noi de coronavirus.

La Monumentul Ostasului Român din Parcul 1 Decembrie a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori, la care au participat primarul Florin Birta, viceprimarii Arina Mos si Marcel Dragos, prefectul Dumitru Tiplea, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Mircea Malan, episcopul greco-catolic Virgil Bergea, preotul Radu Valer Rus, vicar eparhial, istorici, reprezentanti ai auroritatilor locale, precum si alti cetateni.

Cu aceasta ocazie, primarul Florin Birta a vorbit despre semnificatia si insemnatatea acestei zile, despre pasii importanti pe care orasul i-a facut in atingerea unor obiective indraznete, dar si despre continuarea proiectelor ce pot genera plus-valoare pentru comunitate. Totodata, si-a exprimat speranta ca, prin responsabilitate, lucrurile vor reveni la normal in perioada urmatoare.

„Azi este prilej de sarbatoare. Este ziua in care ne sarbatorim orasul. Insa nu putem face abstractie de vremurile dificile pe care le traversam. Din pacate, efectele pandemiei ne obliga iarasi la o sarbatoare sobra, adaptata situatiei epidemiologice cu care ne confruntam. Mult prea multi concitadini de-ai nostri au avut si au, in continuare, de suferit din cauza acestui virus extrem de periculos.

Ne dorim cu totii revenirea la normalitate, astfel incât viitoarele sarbatori sa le putem organiza fara restrictii. Trebuie sa fim constienti ca nu va fi posibil, decât daca vom intelege ca pandemia este cât se poate de reala si poate fi depasita doar printr-un comportament responsabil si consecvent, la nivel de societate. Este interesul nostru, al tuturor, ca viata sa isi recapete cursul ei normal, pentru a ne putea intâlni si congratula destinsi, de Ziua Orasului si nu numai", a precizat primarul Florin Birta.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre importanta evenimentelor petrecute la Oradea, despre solemnitatea si valoarea momentelor istorice.

„Intâlnirea noastra de astazi este prilejuita de doua momente fericite petrecute in istoria natiunii române, in istoria orasului Oradea. Evenimentele intâmplate la Oradea si-au pus amprenta asupra destinului national. Noi, cei de azi, trebuie sa ne amintim cu multa piosenie de ceea ce s-a intâmplat atunci, trebuie sa transmitem mai departe evenimentele, astfel incât sa intelegem pe deplin solemnitatea si importanta lor. Avem exemple pe care trebuie sa le urmam si din care trebuie sa intelegem, la fel cum au inteles cei din 1918 si 1944 ca, de fapt, ceea ce au avut ei atunci, ce avem noi astazi, nu este, nu a fost al lor, nu este al nostru, ci este al copiilor nostri. Trebuie sa avem grija de prezent pentru a avea ce oferi copiilor nostri. Ei sunt viitorul", a precizat prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

A urmat un Te Deum oficiat de preotii militari ai Garnizoanei Oradea, iar momentul s-a incheiat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe si buchete de flori la Statuia Ostasului Român.

Din partea Primariei Oradea a depus o coroana primarul Florin Birta, impreuna cu  viceprimarii Arina Mos si Marcel Dragos.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: