Ziua de 12 octombrie in istorie

Joi, 12 Octombrie 2017

Stiati ca pe data de 12 octombrie au avut loc o serie de evenimente importante in istorie? Iata cateva din cele mai relevante 1449 – Batalia de la Tamaseni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II-lea devine domn al Moldovei. 1492 – Cristofor Columb a acostat in Insulele Bahamas, crezand ca a ajuns in Asia de Est si nerealizand […]
Post-ul Ziua de 12 octombrie in istorie apare prima data in Stiri Oradea.
 Stiati ca pe data de 12 octombrie au avut loc o serie de evenimente importante in istorie? Iata cateva din cele mai relevante

1449 – Batalia de la Tamaseni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II-lea devine domn al Moldovei.
1492 – Cristofor Columb a acostat in Insulele Bahamas, crezand ca a ajuns in Asia de Est si nerealizand ca a ajuns in apropierea coastelor Americii.
1595 – Stefan Razvan, domn al Moldovei, ocupa Bucurestii.
1777 – Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iasi din porunca sultanului.
1793 – Regina Frantei, Maria Antoaneta este chemata la primul interogatoriu, in fata lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor si a catorva copisti. Fouqhier-Tinville va incheia actul de acuzare cu cuvintele: „Maria Antoaneta, vaduva lui Ludovic Capet, a fost, cat timp a stat in Franta, flagelul si vampirul francezilor”.
1808 – Napoleon I si Alexandru I semneaza conventia prin care Rusia anexeaza Moldova si Tara Romaneasca.
1810 – Primul festival Oktoberfest: Cetatenii din München au fost invitati sa se bucure de celebrarea casatoriei printului Ludwig I al Bavarieicu printesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
1822 – Pedro I este proclamat imparat al Braziliei.
1823 – Scotianul Charles MacIntosh a pus in vanzare primele pelerine de ploaie.
1872 – Decret imperial privind infiintarea Universitatii din Cluj, in limba maghiara, cu patru facultati: filosofie si litere, matematica si stiintele naturii, drept si medicina.
1910 – A fost descoperit, in catedrala din Aachen, sarcofagul cu ramasitele imparatului Otto al III-lea (Sfantul Imperiu Roman)
1915 – Asistenta medicala britanica Edith Cavell a fost executata de germani pentru ca a ajutat trupele Antantei sa se retraga din Belgia.
1925 – A fost inaugurata Universitatea Guadalajara din Mexic.
1931 – Se incheie procesul de constituire a Frontului de la Harzburg, din care faceau parte partidele de extrema dreapta germane.
1931 – Se inaugureaza statuia lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, care are 30 de metri inaltime fara sa se includa cei 8 metri ai soclului, latimea intre brate de 28 metri, are o greutate de 635 de tone si este situata pe varful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.
1944 – Municipiul Oradea a fost eliberat de catre unitati militare romanesti si sovietice, de sub ocupatia maghiara fascista, fiind sarbatorita Ziua orasului.
1946 – A fost infiintat Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din Bucuresti.
1960 – Nikita Hrusciov infuriat loveste cu pantoful in masa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmatie a unui lider filipinez despre politica sovietica coloniala a Uniunii Sovietice in Europa de Est.
1964 – Sovieticii au lansat Voskhod I in spatiu, prima nava spatiala capabila sa transporte trei persoane pe orbita Pamantului.
1968 – Se deschide a XIX-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara din Mexico City, Mexic; Romania a obtinut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).
2005 – A fost lansata a doua misiune chineza cu oameni la bord, Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbita.

Post-ul Ziua de 12 octombrie in istorie apare prima data in Stiri Oradea.



Sursa:     Citeste mai departe »

Comentarii: