Turnul Primariei a fost redeschis vizitatorilor

Miercuri, 13 Octombrie 2021

Turnul Primariei a fost redeschis vizitatorilor
Dupa doi ani in care a fost inchis pentru lucrari de reabilitare, Turnul Primariei si-a redeschis portile. Vizitatorii pot admira o expozitie cu obiecte organizata de Oradea Heritage (Fundatia pentru Protejarea Monumentelor  Istorice Bihor), in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Crisana", dar si imagini foto in cadrul expozitiei „Oradea fermecatoare", organizata in parteneriat cu clubul Expo Foto Art.

La evenimentul de deschidere a fost prezent primarul Florin Birta, directorul Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor  Istorice Bihor, Angela Lupsea, col. Alin Nemes, inspector-sef adjunct ISU Crisana si Stefan Tóth István presedintele Asociatiei Internationale „Euro Foto Art".

„Ma bucur ca azi, de ziua orasului Oradea, am reusit sa redeschidem Turnul Primariei pentru vizitatori. De câteva zile s-au dat jos schelele de pe Primarie, un frumos cadou pentru oradeni. S-au facut lucruri frumoase si ii invit pe oradeni sa vina sa viziteze acest obiectiv turistic", a declarat primarul Florin Birta. 

Turnul Primariei se afla in aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a cladirii si are o inaltime de aproape 50 m. Este prevazut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panorama. In urma cu doi ani a intrat intr-un amplu proces de renovare, lucrarile efectuate fiind  atât in interior cât si in exterior.

"Acest obiectiv a fost punct de observare al pompierilor in anul 1904. Vorbim de o istorie care s-a scris de-a lungul a peste 100 de ani si pe care, azi, incercam sa o prezentam intr-un mod mai inedit. Expozitia realizata in colaborare cu ISU Crisana prezinta trei scenarii din activitatea pompierilor: incendiu, salvare de persoane blocate in turn si salvare de la inaltime. In acest sens sunt prezentate trei costume in cadrul butaforiilor realizate in turn", a precizat directorul Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor  Istorice Bihor, Angela Lupsea.

Totodata, simezele Turnului Primariei prezinta imagini foto in cadrul expozitiei „Oradea fermecatoare", organizata in parteneriat cu clubul Expo Foto Art.

La nivelul I  se afla mecanismul orologiului - numit „ceasul mama", care cânta la ore fixe „Marsul lui Iancu" si a fost construit la inceputul secolului XX, in anul 1904 de catre un lacatus ceasornicar pe nume Mezey Dezso

Nivelul al II-lea prezinta o panorama de la 33,85 m., in timp ce nivelul al III-lea, aflat la 40,25 m., are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane uriase functionale, care bat de câte trei ori la fiecare sfert de ora.

Nivelul al IV-lea ofera posibilitatea observarii in detaliu a obiectivelor turistice din zona centrala a orasului cu ajutorul unui telescop. Accesul la acest nivel se poate face intr-un numar de 5 persoane, din cauza spatiului limitat.

Turnul Primariei poate fi vizitat de marti pâna duminica, de la ora 10.00 la 18.00.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: