Știri Oradea: Om cu om, casă cu casă. Începe recenzarea în teren.

Vineri, 13 Mai 2022

Știri Oradea: Om cu om, casă cu casă. Începe recenzarea în teren.
Daca nu ai reusit sa te autorecenzezi, mai ai o ocazie ca sa completezi chestionarul din cadrul Recensamântului Populatiei si Locuintelor. Intre 16 mai si 17 iulie, un recenzor va veni la tine acasa ca sa te intervieveze, inregistrând datele pe care tu i le vei oferi, cu ajutorul unei tablete electronice.

Recenzorul este persoana care interactioneaza direct cu populatia care nu a putut, din diverse motive, sa se autorecenzeze, intervievând persoanele din locuintele alocate in sectorul de recensamânt atribuit si completând informatiile pentru toate locuintele, spatiile colective de locuit, gospodariile si persoanele din sectorul respectiv.

Fiecare recenzor care se afla in teren va avea o lista, pentru fiecare adresa, cu CNP-urile (partial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat si CNP-urile (partial anonimizate) pentru care trebuie desfasurat interviul. Recensamântul urmeaza un calendar fix, asa ca ar trebui sa fii acasa in perioada respectiva, deoarece amânarea vizitei se face doar in cazuri exceptionale. Recenzorul este usor de recunoscut, intrucât are obligatia de a prezenta legitimatia cu insemnele recensamântului (RPL2021).

Durata activitatii de recenzare fata-in-fata depinde de numarul de sectiuni ale chestionarului la care fiecare persoana trebuie sa raspunda, iar in mod normal, aceasta poate varia intre 3 si 10 minute per persoana.

In functie de locatia locuintelor pe care le detii, vei fi cautat de unul sau mai multi recenzori. Asta pentru ca fiecare localitate este impartita in sectoare de recensamânt, iar un recenzor efectueaza recenzarea intr-un singur sector. Acesta are datoria sa viziteze fiecare locuinta din sectorul de recensamânt repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate.

Recensamântul este o datorie cetateneasca si este in beneficiul tuturor. Cooperarea fiecarui cetatean este esentiala pentru buna desfasurare a recensamântului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informatii sau furnizarea de date incomplete sau eronate constituie contraventii care pot fi sanctionate cu amenda intre 1.000 si 3.000 lei. Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi sa intelegem faptul ca a completa chestionarul de recensamânt este o indatorire civica si o responsabilitate fata de comunitatea in care traim.

Oferirea de raspunsuri false pericliteaza exactitatea datelor statistice si implicit contributia celorlalti cetateni de buna-credinta. Daca ne dorim politici de care sa beneficieze comunitatea noastra, atunci si noi trebuie sa oferim informatii reale si complete.

Toate intrebarile cuprinse in RPL 2021 trebuie sa fie completate corespunzator cu situatia particulara a fiecarei persoane, deci nu puteti refuza sa raspundeti la intrebarile adresate. Acestea sunt concepute astfel incât sa nu aduca atingere niciunei categorii de persoane. Atentie! Nu se cer informatii confidentiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice.


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: