Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului!

Joi, 11 Octombrie 2018

Cu ocazia finalizarii lucrarilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primariei nr. 25, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marti, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment in cadrul caruia a avut loc comemorarea Primei Rugaciuni pentru pomenirea si linistea sufleteasca a evreilor deportati din Oradea si judetul Bihor. La […]
The post Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului! appeared first on Presa Oradea.
 Cu ocazia finalizarii lucrarilor la Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primariei nr. 25, Primaria Oradea si Comunitatea Evreilor din Oradea au organizat marti, 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, un eveniment in cadrul caruia a avut loc comemorarea Primei Rugaciuni pentru pomenirea si linistea sufleteasca a evreilor deportati din Oradea si judetul Bihor.
La inaugurarea sinagogii au participat: Felix Koppelman - presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, Dacian Palladi - city-managerul municipiului Oradea, Angela Lupsea - directorul executiv al Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Anamaria Sava - directorul adjunct al Directiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primariei Oardea, Cristian Puscas – arhitectul si proiectantul lucrarii, Beniamin Rus - patronul firmei Selina care a realizat lucrarile de reabilitare a sinagogii, episcopul orthodox Sofronie Drincec, fostul ministru de externe si fost ministru al educatiei Andrei Marga, precum si numerosi alti invitati.

In deschiderea evenimentului, Felix Koppelman, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea, si-a exprimat multumirea, recunostinta si bucuria de a se afla in Sinagoga Aachvas Rein. ,,E un moment extraordinar in viata comunitatii evreilor din Oradea si pentru municipiul Oradea faptul ca intr-un timp foarte scurt, intr-un timp record a luat viata aceasta cladire distrusa, incendiata. Azi, printr-un context fericit de imprejurari, s-a putut realiza prima intalnire atat sociala, cat si ecumenica in aceasta sinagoga de rit ortodox, una din cele 29 de sinagogi si lacasuri de cult care au existat inainte de razboi si unde cei 30.000 de evrei isi desfasurau activitatea", a spus Felix Koppelman.

,,In Oradea, evreii si comunitatea evreiasca au scris istorie. La inceputul anului 1940, Oradea avea o populatie de aproximativ 90.000 locuitori, dintre care mai bine de 30.000 erau evrei, mai bine de 33,3% din populatia orasului. Acestia au cunoscut multa suferinta, dar au conoscut si multa crestere si speranta, iar mai apoi au fost nevoiti sa emigreze.
Cu bucurie constatam ca dupa comunitatea evreilor din Bucuresti, comunitatea evreilor din Oradea este a doua ca marime, desi numarul de 600 de persoane este mult mai mic decat al celor care au fost inregistrati dupa tristele evenimente de la inceputul anului 1940. Daca in 1940, in Oradea erau 30.000 de evrei, in anul 1946 de abia mai puteau fi numarati vreo 6.000 de evrei.
Parte au murit pe frontul austro-ungar, parte au murit de foame, o parte s-au sinucis, o parte au incercat sa supravietuiasca, putini au reusit. Aceste lucruri nu trebuie uitate, aceste lucruri nu trebuie sa se mai intample. Motiv pentru care, dincolo de inaugurarea acestei cladiri, cred ca e mult mai important sa cunoastem istoria, sa ne-o asumam, sa o respectam si sa o sporim spre bine.



Comunitatii evreiesti, reprezentantilor sai si membrilor sai, din partea primarului Ilie Bolojan, din partea Primariei Oradea primiti intreaga noastra consideratiune, regretul pentru suferintele pe care le-ati trait in aceasta perioada si speranta ca atat cat depinde de noi, cu sprijinul si prin excelenta colaborare cu d-voastra, vom creste si vom spori impreuna"

a spus city-managerul municipiului Oradea, Dacian Palladi.
La finalul intalnirii, singurul supravietuitor din Oradea al Holocaustului, Blum Zoltan a aprins mai multe lumanari in memoria evreilor care au pierit.
Muzeu dedicat comunitatii evreiesti
Directorul executiv al Fundatiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupsea a vorbit despre modul in care spatiul din sinagoga va deveni in curand un spatiu expozitional dedicat comunitatii evreilor din Oradea si victimelor Holocaustului.

,,In memoria celor plecati, ne dorim ca aceasta sinagoga sa devina un spatiu expozitional, un spatiu cultural. Spatiul de la mezanin va fi dedicat in exclusivitate Holocaustului si celor deportati la Auschwitz. Deja aici se lucreaza la pictarea numelor evreilor deportati, iar acest lucru va continua atat cat spatiul de aici ne va permite. Spatiul de la parter va fi tot un spatiu expozitional in care vor predomina culorile Statului Israel: alb si albastru. Speram ca cel mai probabil la inceputul lunii decembrie, in preajma sarbatorii de Sf. Nicolae, sa putem deschide sectia Muzeului dedicata istoriei si contributiei evreilor in orasul nostru"

a precizat Angela Lupsea.
Lucrarile de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au inceput in luna mai a acestui an si au fost finalizate saptamana trecuta, la data de 5 octombrie. Acestea au fost realizate de Primaria Oradea prin bugetul local, iar valoarea lor se ridica la cca 380.000 de lei.

Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atat interiorul, cat si exteriorul cladirii. Asfel, lucrarile interioare au constat in: reparatii tencuiala si zugraveli, reparatii ornamente, inlocuirea usilor din lemn, reparatii ale ferestrelor, incalzire in pardoseala, pardoseala din marmura, refacerea instalatiilor electrice si a instalatiilor de iluminat, instalarea retelei IT de uz intern, montarea sistemului de supraveghere video si antiefractie, repararea acoperisului, montarea de jgheaburi si burlane.
Reparatiile exterioare au constat in tencuieli si zugraveli la fatada si in refacerea elementelor decorative ale fatadei. In continuare, vor urma lucrarile de rafacere a gardului, lucrarile de amenajari exterioare si realizarea racordului termic.
Ichim Vasilica
The post Sinagoga Aachvas Rein din Oradea, inaugurata cu ocazia comemorarii Holocaustului! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: