Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei in Romania, Excelenta Sa Therese Hyd?n

Miercuri, 13 Octombrie 2021

Primarul Florin Birta a primit vizita Ambasadorului Suediei in Romania, Excelenta Sa Therese Hyd?n
Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a primit astazi vizita Ambasadorului Suediei in România, Excelenta Sa Therese Hydén. Diplomatul si-a exprimat aprecierea fata de modul in care administratia publica locala a transformat orasul, dar si vizavi de felul in care reuseste sa atraga fonduri europene pentru dezvoltarea acestuia.

In cadrul vizitei, edilul i-a prezentat principalele proiecte de investitii, dar si planurile de viitor in ceea ce priveste continuarea ritmului accelerat de dezvoltare. S-a pus accentul pe discutii legate de noua companie aeriana infiintata de Primaria Oradea in colaborare cu Consiliul Judetean Bihor, pe infrastructura sanitara, mentionându-se viitorul spital de boli infectioase si pneumologie care urmeaza sa fie construit pe str. Vladeasa, dar si pe proiectele de infrastructura rutiera si pe cele care privesc transportul in comun si sistemul centralizat de incalzire.

„Investim foarte mult in sistemul de sanatate, inclusiv in spitalele pe care le avem, pentru ca este o prioritate pentru noi sanatatea si ne folosim de fondurile europene pentru a imbunatati infrastructura sanitara. Tot cu bani europeni am reusit sa schimbam infatisarea orasului, in ultimii ani, in cele doua programe de finantare, Oradea a atras peste 600 de milioane de euro. Avem noroc cu fondurile europene, dar si cu o echipa care munceste dedicat si se implica pentru ca lucrurile sa mearga bine. Ne preocupa deopotriva sistemul de invatamânt, atragerea de noi investori si regenerarea urbana, dar si crearea de spatii verzi in zonele in care nu exista", a declarat primarul Florin Birta.

Au fost aduse in discutie si problemele legate de situatia actuala generata de pandemia COVID-19, dar si cele care vizeaza cresterea pretului la gazele naturale si la materialele de constructie, primarul Birta subliniind impactul negativ pe care aceste aspecte le au asupra populatiei, dar si a bugetului local. Ambasadorul Suediei si-a manifestat dorinta de a intermedia o legatura intre companiile din tara pe care o reprezinta cu autoritatile locale in vederea unor colaborari viitoare pe diferite proiecte.

„Am auzit foarte multe lucruri bune despre Oradea si ma bucur sa ma aflu astazi aici. Avem multe companii suedeze care ar fi interesate sa deruleze proiecte in România. Mi-au placut proiectele pe care mi le-ati prezentat, sper sa ramânem in contact si sa colaboram pe viitor. Ma intreb ce le lipseste altor administratii publice locale sa atraga fonduri europene remarcând cât de multe lucruri ati reusit sa faceti folosindu-va de finantarile UE",  a precizat Excelenta Sa Therese Hydén.

„Suntem interesati sa vina firme mari in Oradea sa construiasca, noi suntem o administratie serioasa, colaboram deja cu companii mari, spre exemplu o firma cu capital 100% francez construieste un pasaj subteran, exista firme austriece care lucreaza la alte proiecte majore, asa ca daca exista firme suedeze care vor sa participe la licitatie, pot sa faca acest lucru, licitatiile fiind transparente, postate pe site-ul national si chiar vrem sa lucram cu firme serioase", a subliniat primarul Birta.

La finalul intâlnirii, primarul Florin Birta i-a multumit ambasadorului Suediei pentru prima sa vizita la Oradea si, in semn de apreciere reciproca, cei doi au facut schimb de cadouri simbolice.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: