Primaria Oradea lanseaza un concurs international de idei pentru amenajarea spatiului pietonal dintre strada Independentei si malul Crisului Repede

Joi, 21 Mai 2020

Primaria Oradea lanseaza un concurs international de idei pentru amenajarea spatiului pietonal dintre strada Independentei si malul Crisului Repede
Primaria Municipiului Oradea, prin Institutia Arhitectului Sef si Ordinul Arhitectilor din România - Filiala Teritoriala Bihor, lanseaza in data de 27 mai 2020 un concurs al carui obiect il constituie realizarea unui spatiu urban marcat de un element simbol care sa confere personalitate spatiului definit de zona de circulatie/promenada situata deasupra parcarii subterane din Piata Independentei, aflata in curs de executie.

Detalii legate de acest concurs au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de catre viceprimarul Mircea Malan si arhitectul sef al municipiului Oradea, dl. Radu Fortis.

Conform spuselor reprezentatilor Primariei, concursul are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spatiu/volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independentei si malul Crisului Repede, amplasament redefinit prin proiectul pentru realizarea parcarii subterane, investitie in curs de executie.

„Lucrurile sunt destul de complexe deoarece e nevoie de a stabili o relatie de traseu pietonal cât mai buna in zona, acolo avem statuia lui Mihai Eminescu, dar avem si acele intrari in parcare care sunt din unghiuri diferite, avem Crisul Repede cu proiectul de reabilitare a tronsonului de la podul Sf. Ladislau pâna la podul Intelectualilor pe partea stânga, cu ABA Crisuri, pe care l-am finalizat si pe care in aceste zile il vom receptiona, de asemenea avem aici pasajul Vulturul Negru si intrarea in pasajul Vulturul Negru si, nu in ultimul rând, Piata Unirii, podul Sf. Ladislau si zonele care urmeaza a fi amenajate, care trebuie luate in vedere de catre cei care doresc sa participe la acest concurs. E un concurs international care se va desfasura in conditiile actuale exclusiv online", a mentionat viceprimarul Malan.

Participantii la concurs pot fi birouri individuale de arhitectura, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectura, societati civile de arhitectura sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit legislatiei nationale a statului de provenienta sau persoane juridice (societati comerciale de proiectare) din România sau din alte tari, fie individual sau in asociere. In cazul unei asocieri, liderul acesteia va inscrie proiectul in concurs.

Concurentii persoane juridice vor avea obligatoriu ca asociat sau angajat un arhitect cu drept de semnatura, membru al Ordinului Arhitectilor din România sau al unei organizatii similare din tara sa, care exercita legal profesia de arhitect potrivit legislatiei nationale a statului de provenienta. Individual sau prin asociere, concurentii trebuie sa detina capacitatea de incheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României, capacitate ce va trebui dovedita in fata Promotorului, in cazul câstigarii concursului.

Organizatorii recomanda ca echipele sa aiba in componenta lor si: urbanisti, peisagisti, designeri, artisti plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri sau persoane cu altfel de pregatire, considerata de catre participanti ca fiind relevanta pentru propunerea elaborata, din tara sau strainatate.

„In ceea ce priveste calendarul concursului, in data de 27 mai se va lansa concursul, iar data de 5 iunie este data limita pâna la care se pot face inscrieri la acest concurs. 6 iulie 2020, ora 15 este data limita de primire a proiectelor, iar in 7 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca in data de 9 iulie sa anuntam rezultatele. Pâna in 13 iulie se pot face contestatii, urmând ca in data de 15 iulie sa organizam o expozitie virtuala in care sa prezentam atât proiectele primite cât si cel câstigator", a declarat dl. Radu Fortis, arhitectul sef al municipiului Oradea.

Conform directorului Institutiei Arhitectului Sef, juriul concursului va fi format din reprezentantii Primariei Oradea, precum si profesori si arhitecti cunoscuti din România si din alte tari.

„Vrem sa rezulte un proiect de foarte buna calitate si vrem ca acest spatiu, dincolo de valorile lui utilitare, sa fie un punct de atractie pentru oras si un alt loc in care oradenii si turistii sa se simta bine. Acolo se vor putea organiza iarasi tot felul de activitati cultural- artistice si credem ca orasul are nevoie de astfel de spatii pentru ca am vazut si ce se intâmpla in Piata Unirii: practic este un loc unde orasul traieste si se manifesta, si asta este foarte important pentru noi", a mentionat viceprimarul Mircea Malan.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: