Pare gata, dar nu este este. Reabilitarea Cetatii Oradea, continua!

Miercuri, 11 Iulie 2018

Intre 2007 si 2016, Cetatea Oradea a fost inclusa in doua proiecte care au vizat exclusiv cladirile din interior, nu si constructiile cetatii bastionare propriu-zise. Prezentul proiect isi propune reabilitarea si refunctionalizarea corpul F, bastioanelor Ciunt si Bethlen si zidurilor de incinta - curtina nordica cuprinsa intre Bastioanele Aurit si Ciunt si cea vestica cuprinsa […]
The post Pare gata, dar nu este este. Reabilitarea Cetatii Oradea, continua! appeared first on Presa Oradea.
 Intre 2007 si 2016, Cetatea Oradea a fost inclusa in doua proiecte care au vizat exclusiv cladirile din interior, nu si constructiile cetatii bastionare propriu-zise. Prezentul proiect isi propune reabilitarea si refunctionalizarea corpul F, bastioanelor Ciunt si Bethlen si zidurilor de incinta - curtina nordica cuprinsa intre Bastioanele Aurit si Ciunt si cea vestica cuprinsa intre Bastioanele Ciunt si Bethlen.
Obiectivul proiectului ,,Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea in vederea introducerii in circuitul turistic Cetatea Oradea - Centru multicultural si multiconfesional European - Etapa III. Consolidarea si restaurarea zidurilor Bastianelor Ciunt si Bethlen, respectiv a curtinei nordice si vestice" este punerea in valoare a monumentului istoric Cetatea Oradea, cresterea reprezentativitatii si vizibilitatii acesteia prin includerea in viata socio-culturala a comunitatii, ca un important pilon al turismului oradean, cu arie de actiune regional-nationala si internationala.

Aflat in faza Proiectului tehnic, planul propune reabilitarea si refunctionalizarea Corpul F: parter - sala multifunctionala cu garderoba (conferinte, expozitii, etc) si subsol - spatiu expozitional si grupuri sanitare; Bastioanele Ciunt si Bethlen; Zidurile de incinta - curtina nordica cuprinsa intre Bastioanele Aurit si Ciunt si cea vestica cuprinsa intre Bastioanele Ciunt si Bethlen.
Suprafata totala construita a obiectivelor supuse interventiilor de restaurare in actuala etapa este de 7.759,9 mp. In cazul bastioanelor si curtinelor, propunerile de interventii au in vedere realizarea unor zidarii si finisaje de protectie din caramida dublu presata, consolidarea zidariilor, lucrari de conservare, restaurare si completare a unor elemente de piatra, curatarea suprafetelor parietale din caramida si piatra,

rostuirea suprafetelor parietale din caramida si piatra, hidrofobizarea suprafetelor parietale din caramida si piatra, punerea in valoare a cazematei nord-vestice a bastionului Bethlen, punerea in valoare a grajdului adosat cazematei nord-vestice a bastionului Bethlen, amenajarea platformei bastionului Bethlen cu spatii verzi si alei, respectiv un sistem de irigatii, completarea drumului de rond si a parapetului bastionului Ciunt si protejarea coronamentului zidariilor cu metoda ,,soft wall capping".
In ceea ce priveste Corpul F al cetatii, lucrarile propuse sunt: reabilitarea elementelor de structura existente, refacerea planseului, sarpantei, respectiv invelitorii cladirii, refacerea tuturor finisajelor si tamplariilor interioare si exterioare, refunctionalizarea si recompartimentarea cladirii, precum si realizarea instalatiei sanitare, incalzire-racire, ventilatii si electrice.

Valoarea totala a investitiei este de peste 10.4 milioane de lei, fara TVA iar durata de realizare este de 30 de luni.
Investitia va fi finantata in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitie 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural si din surse proprii bugetare.
Ichim Vasilica
The post Pare gata, dar nu este este. Reabilitarea Cetatii Oradea, continua! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: