Masuri pentru realizarea noului complex sportiv din Oradea

Marti, 26 Ianuarie 2021

Masuri pentru realizarea noului complex sportiv din Oradea
Consilierii locali au votat in cadrul sedintei de Consiliu Local de ieri, 14 ianuarie, abrogarea partiala a H.C.L. nr. 651/2006, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal si Regulamentul Local de Urbanism aferent pentru "Ansambluri rezidentiale Calea Aradului (A) si str. Armatei Române (B), Oradea". Astfel ca a fost modificat Planul Urbanistic Zonal, ansamblul de blocuri din zona fiind inlocuit cu viitorul complex sportiv, care se va construi in zona Gradinii Zoologice.

Primaria Oradea a anuntat in vara anului trecut intentia de a construi un complex sportiv pe amplasamentul situat intre str. Fagarasului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" si Gradina Zoologica.

In acest sens, se propune ca, pe lânga arena sportiva care va fi obiectivul prioritar pentru aceasta investitie, sa se realizeze si alte obiective prevazute in studiul de fezabilitate aprobat anterior, prin HCL nr. 774/2020, cum sunt zona de parc si terenuri de sport in aer liber multifunctionale, reabilitarea actualului stadion al L.P.S. Bihorul, precum si extinderea lui cu piste pentru atletism si construirea unui bazin de sport didactic. Toate aceste obiective se vor constitui intr-un pol multisportiv, care va avea in acelasi timp, pe lânga rolul sau principal si un rol social si comercial, contribuind astfel la cresterea calitatii spatiului public.

Deoarece pe amplasamentul mentionat a fost aprobat in anul 2006 Planul Urbanistic (P.U.Z.) si Regulamentul Local de Urbanism (R.L.U.) aferent pentru "Ansambluri rezidentiale Calea Aradului (zona A) si str. Armatei Române (zona B), Oradea", totodata, luând in considerare faptul ca aceasta documentatie de urbanism nu a produs efecte in zona "B" - str. Armatei Române, str. Universitatii - , se impune abrogarea partiala a acestui  P.U.Z. cu R.L.U. aferent pe zona care va fi destinata noii investitii publice.

Un alt argument care vine in sprijinul acestei propuneri este faptul ca terenurile care au intrat in posesia persoanei de drept privat, beneficiare a acestui PUZ mai sus mentionat (fiind dezmembrate din nr. topografic initial ca si amprente de viitoare blocuri), pe zona "B" nu respecta reglementarile urbanistice aprobate, mai exact plansa de reglementari urbanistice  - 3U - care prevede o mobilare a zonei "B" , anexa a PUZ,  care difera total de situatia cadastrala actuala, astfel ca aceasta documentatie de urbanism nu poate produce efecte pe zona "B" pentru construirea de blocuri.

"Amplasamentul pe care il abrogam se refera la terenurile transferate de la Consiliul Judetean Bihor la PMO pentru noul stadion. Intr-o alta sedinta de Consiliu Local au fost expropriati 20.000 metri patrati. Urmatorul pas este sa anulam acest PUZ pentru a face posibila construirea stadionului si pentru a pune in cel mai scurt timp posibil amplasamentul eliberat de sarcini la dispozitia Companiei Nationale de Investitii pentru finantarea complexului sportiv", a declarat primarul Florin Birta.

In octombrie 2020, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenti realizarii complexului sportiv. In cadrul complexului se va construi un stadion, un hotel si o parcare subterana cu 150 de locuri, fiind realizate totodata amenajari exterioare, inclusiv accesul in zona de subsol.

Cu o capacitate de 16.291 de locuri, stadionul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar organizarii de competitii nationale si internationale. Stadionul va fi realizat cu toate cerintele pentru omologare ca Stadion UEFA Categoria IV si va dispune de spatii pentru sportivi si oficiali, spatii administrative si spatiile tehnice aferente, restaurant, facilitati VIP, facilitati presa, facilitati public. Terenul de joaca va fi realizat cu gazon hibrid, iar suprafata dintre terenul de joc si gradene se va realiza cu un sistem rutier cu dale vibropresate pentru trafic greu, acoperite cu gazon artificial.

De asemenea, conform proiectelor municipalitatii, acest complex va permite desfasurarea de competitii sportive, concerte, festivaluri si alte tipuri de manifestari cu public numeros si va avea rolul unui catalizator in dezvoltarea orasului.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: