Expozitia 50 de ani de grafica romaneasca 1970-2020

Miercuri, 11 Decembrie 2019

Expozitia 50 de ani de grafica romaneasca 1970-2020
Expozitia „50 de ani de grafica româneasca 1970-2020" este poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat in România si dedicat artei contemporane românesti. Peste 70 de lucrari semnate de 65 de artisti vor fi expuse in noul spatiu amenajat in Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural.

Realizata printr-un parteneriat model dintre Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural si Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi prin generozitatea colectionarului George Serban, curatoriata de dr. Alexandru Constantin Chituta si dr. Diana Iancu, expozitia este o pledoarie pentru arta, organizata cu scopul de a contribui la promovarea valorilor românesti, din tara si diaspora, si de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri si tehnici.

„50 DE ANI DE GRAFICA ROMÂNEASCA" este o expozitie care anticipeaza expozitia permanenta de arta oraseneasca, cuprinsa in planul de amenajare muzeala. Pâna când acest proiect va fi finalizat, avem ocazia de a admira un numar de peste 70 de lucrari. Expozitia propune o calatorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafica a principalilor sai protagonisti. Sunt expusi 65 de artisti, 3 dintre ei sunt oradeni.

Expozitia intentioneaza sa ofere o privire alternativa a celor mai emblematice experiente artistice din perioada 1970 si pâna in prezent. Exercitiul gravarii si al altor tehnici de reproducere artizanala a imaginii a reprezentat o dubla oportunitate: pe de o parte, aceea de a creste difuzarea, in rândul publicului, a operei lor, pe de alta parte posibilitatea de a exprima o gândire diferita. Realizarea unei expozitii de grafica româneasca in România, care sa cuprinda o seama de artisti incepând cu 1970 si pâna in prezent, constituie un act cultural exceptional ce umple un gol existent in muzeografia româneasca. Iar aceasta expozitie dimpreuna catalogul aferent este speciala din mai multe motive. In primul rând aceasta va fi deschisa sub auspiciile Zilei Nationale a României. Un alt motiv important este acela ca aceasta expozitie este realizata printr-un parteneriat fructuos, dorit si realizat in acest an, dintre Colectia avocatului George Serban din Bucuresti impreuna cu Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural sub imboldul, ideea si conceptia curatorului. Ne-am permis deja sa afirmam in titlul anul 2020, pentru ca lucrarile si numarul artistilor va creste ajungând la 100 anul viitor, iar o parte din aceste lucrari vor fi donate Muzeului Orasului Oradea - Complex Cultural.

Colectia avocatului George Serban este arhicunoscuta si consacrata astazi ca una dintre cele mai valoroase din tara noastra, iar o parte importanta din aceasta colectie este consacrata graficii românesti. Mai putin cunoscuta in mediul artistic, când cei mai multi se indreapta spre pictura, grafica, tusul, acuarela sau litografia are un rol special in arta universala.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 13 decembrie 2019, ora 13.00.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: