Dupa transformarea bacalaureatului intr-o gluma, se pregateste reinvierea ,,fabricilor de diplome"!

Duminica 16 Iulie 2017

Romania se intoarce, pas cu pas, la anii de trista amintire in care facultatile erau mosiile unor baroni corupti iar studentii simple vaci de muls. Terenul a fost pregatit anul acesta prin transformarea bacalaureatului intr-o caricatura cu cifre de promovabilitate ,,la hectar", urmand ca ,,productia" sa umple pana la refuz universitatile, reconfigurate si ele in […]
The post Dupa transformarea bacalaureatului intr-o gluma, se pregateste reinvierea ,,fabricilor de diplome"! appeared first on Presa Oradea.
 Romania se intoarce, pas cu pas, la anii de trista amintire in care facultatile erau mosiile unor baroni corupti iar studentii simple vaci de muls. Terenul a fost pregatit anul acesta prin transformarea bacalaureatului intr-o caricatura cu cifre de promovabilitate ,,la hectar", urmand ca ,,productia" sa umple pana la refuz universitatile, reconfigurate si ele in ,,fabrici de diplome".
In paralel cu ofensiva impotriva justitiei, declansata de penalii din Parlamentul Romaniei, in laboratoarele PSD-ALDE s-a pus la punct si retransformarea invatamantului intr-o cloaca ca pe vremea Abramburicai (anchetata in scandalul Microsoft). La conducerea Ministerului Educatiei a fost pus Liviu Pop, sindicalistul tradator care umbla transpirat pe la toate televiziunile sa explice ca acea comisie care stabilise ca Vicor Ponta a plagiat nu avea dreptul sa se pronunte. Incapabil sa poarte coerent un dialog, docil si slugarnic, Pop este instrumentul perfect pentru a pune scoala romaneasca pe butuci si a sterge cu buretele toate progresele facute de la Funeriu incoace.

Prima parte a planului a fost deja rezolvata. Camerele de luat vederi introduse de Funeriu au devenit inutile prin mai multe masuri bine targetate printre care si confectionarea unor subiecte de rasul curcilor. Asa se face ca de la o promovabilitate de 45,73% in 2011, imediat dupa introducerea camerelor, s-a ajuns la una de 71,4% in 2017, comparabla cu cifrele ,,la hectar" obtinute in 2006-2010. Prin urmare, anul acesta avem o ,,recolta bogata" de analabeti (cel putin functionali) cu diplome de bacalaureat, carora li se adauga si multimea de incompetenti din anii trecuti. Ce facem cu ei?
Ciocu mic si mars in banci!
Raspunsul il gasim in Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile educatiei, cercetarii, formarii profesionale si sanatatii. Ce presupune ea, explica cel mai bine Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR):

,,Daca aceasta lege va fi promulgata si va intra in vigoare, singurul criteriu pe care trebuie sa-l respecte universitatile pentru a scolariza un anumit numar de studenti la un program de studii este de a avea un raport dintre numarul total de studenti si numarul de cadre didactice din universitate de cel mult 35 la 1, fara a se tine cont de alte criterii si standarde de calitate, precum asigurarea infrastructurii, bazei materiale, resurselor educationale, spatiilor, resurselor financiare etc. necesare derularii programului respectiv.
Asemenea norme generice nu au ce cauta in cuprinsul unei legi a educatiei nationale, neputandu-se stabili un raport optim studenti-cadre didactice valabil pentru toate domeniile de studiu. Mai mult decat atat, valoarea propusa prin aceasta modificare este una mult prea mare in comparatie cu cele specifice acestui raport in alte sisteme de invatamant superior, si chiar si in comparatie cu sistemul de invatamant preuniversitar din Romania.



Exista programe de studii universitare de licenta care, prin specificul lor, impun un raport cadre didactice-studenti foarte mic pentru derularea unui invatamant de calitate si unde, daca acest lucru nu este clar reglementat, procesul educational poate deveni unul desuet prin cresterea acestui raport pana la maximul permis de lege. Astfel, universitatile vor avea posibilitatea, practic, sa inmatriculeze oricati studenti doresc si sa elibereze oricate diplome de absolvire doresc, fara a mai conta daca intr-adevar acestea au capacitatea si resursele necesare sa scolarizeze respectivul numar de studenti.
Pana in prezent, in urma unei evaluari externe derulate de ARACIS, se stabilea pentru fiecare program de studii in parte care este numarul maxim de studenti care poate fi scolarizat, in functie de capacitatea si resursele existente in respectiva universitate, tinandu-se cont de criterii multiple de calitate. De acum, toate aceste elemente nu vor mai fi luate in calcul, daca prezenta lege va fi promulgata".

Umilitor pentru studenti, este si reducerea lor la statutul de ,,vaci de muls", liderii lor nemaiavand dreptul sa spuna nimic.

,,Ne declaram consternati de eliminarea acestei prevederi de catre Parlamentul Romaniei (n.r. este vorba despre parteneriatul dintre asociatiile studentesti si Ministerul Educatiei), considerand incalcate mai multe principii fundamentale ale legislatiei, si semnalam pericolul la care sunt supusi studentii daca reprezentantii acestora nu vor mai fi consultati in procesul decizional din domeniul educatiei, nevoile, dorintele si interesele acestora nemaifiind transmise si sustinute de nimeni in fata decidentilor"

sustine ANOSR.
Cu alte cuvinte, infractorii care se ascund de lege in Parlamentul Romaniei le transmit studentilor un ,,Ciocu mic si mars in banci!".

Avem asadar o imagine a dezastrului total care se prefigureaza la orizont in Romania: justitia rezista cu greu grupului organizat de infractori din Parlamentul Romaniei, economia este deja pusa pe butuci, Guvernul va trebui sa gaseasca metode de a lua ,,cu japca" bani de la romani (nu va lua de la votantii PSD, cei cu ajutor social, ci tot de la cei care muncesc cinstit) iar educatia trebuie reconfigurata in asa fel incat sa redevina mosia baronilor locali si sa scoata pe banda rulanta ,,idioti cu diploma", votanti de nadejde pentru partidul unic.
Ichim Vasilica
The post Dupa transformarea bacalaureatului intr-o gluma, se pregateste reinvierea ,,fabricilor de diplome"! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: