De la 25 de cazuri la 193. Coloniile de romi din Bihor, adevarate focare de rujeola!

Duminica 02 Iulie 2017

Conform DSP Bihor cauzele sunt multiple dar au in prim plan faptul ca romii nu se inscriu la medicii de familie iar daca se inscriu, nu se prezinta cu copiii la vaccinat. Din cele 171 de cazuri documentate pana la 11 iunie 2017 (pana pe 20 iunie se ajunsese la 193), 155 s-au inregistrat la […]
The post De la 25 de cazuri la 193. Coloniile de romi din Bihor, adevarate focare de rujeola! appeared first on Presa Oradea.
 Conform DSP Bihor cauzele sunt multiple dar au in prim plan faptul ca romii nu se inscriu la medicii de familie iar daca se inscriu, nu se prezinta cu copiii la vaccinat. Din cele 171 de cazuri documentate pana la 11 iunie 2017 (pana pe 20 iunie se ajunsese la 193), 155 s-au inregistrat la copii nevaccinati sau vaccinati incomplet.
Daca am face un top al localitatilor cu focare de rujeola pe primul loc ar fi colonia de romi la Ineu de Cris unde sunt la ora actuala peste 49 de cazuri. Urmeaza colonia de romi de la Silindru, cu 17 cazuri, Alesd-Obor - 13 cazuri si colonia de romi de la Tileagd cu 10 cazuri.
Desi pare rau, inca este bine. In mod clar e o mare problema ca anul trecut in Bihor au fost 25 de imbolnaviri iar in 2017, de la inceputul anului, sunt deja 193 de cazuri (plus suspiciuni), este insa bine daca ne uitam in jur si vedem ca in Timis sunt 1.167, in Arad 964 si in Satu Mare 711.

,,Astazi este prima zi fara cazuri de rujeola internate, din septembrie, anul trecut"

a spus epidemiologul Mariana Ferician de la DSP Bihor.


,,Pana la aceasta ora avem inregistrate 193 de cazuri de rujeola in judetul Bihor. Noi suntem la limita inferioara daca ne gandim ca in Timis sunt 1.167, in Arad 964 si in Satu Mare 711"

a spus si Daniela Rahota.
Pana la 11.06.2017 erau inregistrate oficial 171 de cazuri de rujeola si un deces (3 cazuri infirmate serologic, 12 cazuri confirmate serologic, 155 probabile - prin link epidemiologic plus o suspiciune, caz in care s-a recoltat ser in vederea diagnosticului etiologic, nu se cunoaste sursa de infectie, dar clinic este rujeola). Din cele 171 de cazuri, 155 s-au inregistrat la copii nevaccinati deloc sau incomplet (lipseste doza a II-a), iar 16 cazuri s-au inregistrat la copii vaccinati corespunzator varstei.
Merita mentionat ca marea majoritate a cazurilor sunt de etnie roma. Asta explica in mare parte si lipsa vaccinurilor. In 51 de cazuri cauza nevaccinarii a fost faptul ca micutii nu erau inscrisi la niciun medic de familie, 50 dintre ei nu s-au prezentat la vaccinare, 41 nu aveau varsta vaccinari 7 cazuri aveau contraidicatie medicala temporara, in trei cazuri a fost vorba de antecedente necunoscute si doar trei persoane au refuzat explicit sa isi vaccineze copiii.
Sunt vaccinuri, dar cui ii pasa!
Din cele 171 de cazuri, 22 sunt infectii nosocomiale: 13 cazuri infectii nosocomiale de Spital Clinic Municipal Oradea, 4 cazuri infectioase nosocomiale de Spital Clinic Municipa Oradea - sectia boli infectioase, 2 cazuri infectie nosocomiala de Spital Orasenesc Alesd, 2 cazuri infectie nosocomiala de Spital Municipal Marghita, un caz infectie nosocomiala de Spital Municipal Salonta.

Din datele de mai sus se poate trage concluzia ca vaccinurile pot rezolva in cea mai mare parte situatia.

,,Din totalul de vaccinuri necesar in judetul Bihor, 5.138 de doze (3,538 necesar pentru restantieri si 1.600 pentru luna curenta), la ora actuala avem in depozit si la medicii de familie 3.433. Recomandam medicilor sa faca vaccinurile pentru grupa curenta (9 luni), restantierii la 10-11 luni, grupa curenta plus restantieri la 12 luni, restantirilor grupei de 4 ani (cu o doza) si restul restantierilor de 5 ani"

a mai spus Daniela Rahota, directoarea DSP Bihor.
Trebuie subliniat ca doar in 3 cazuri parintii au refuzat explicit vaccinarea si ca in 41 de cazuri, copiii s-au imbolnavit pentru ca nu implinisera varsta necesara vaccinarii iar in 7 cazuri micutii aveau contraidicatie medicala temporara. Este un argument foarte important care contrazice zicala dupa care se ghideaza unii parinti iresponsabili, si anume ,,daca toti copiii sunt vaccinati, al meu nu are de unde sa ia si nici cui sa dea rujeola". Pot lua rujeola copiii care nu s-au vaccinat pentru ca nu au implinit inca varsta si cei care au interditie temporara sa se vaccineze.
Ichim Vasilica
The post De la 25 de cazuri la 193. Coloniile de romi din Bihor, adevarate focare de rujeola! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: