Știri Oradea: UrbanTalks Oradea, un eveniment de succes în care s-a vorbit despre provocările viitorului

Vineri, 13 Mai 2022

Știri Oradea: UrbanTalks Oradea, un eveniment de succes în care s-a vorbit despre provocările viitorului
UrbanTalks Oradea - Orasul Românesc 4.0 a fost una dintre editiile de succes, au transmis organizatorii care au reusit sa aduca, la Oradea, experti in dezvoltare, antreprenori, reprezentanti ai Guvernului si primari din Vest, care au vorbit despre provocarile din procesul de dezvoltare si oportunitatile viitorului.

Cartea a fost scrisa de 11 experti care au dorit sa realizeze un produs educational adresat celor care vor sa inteleaga mai bine cum vor arata orasele in 2050. Ionut Maries, Bianca Butacu, Alexandra Nae, Florina Ciuchita, Alexandru Popescu, Viorela Sfârlea, Oana Frant, Corina Dovancescu, Mihai Danciu, Adina Vintan si Dan Silva sunt cei care semneaza „Orasul Românesc 4.0", carte anuntata si lansata la Oradea, in cadrul UrbanTalks.

''Cele opt capitole (Viziune, Principii de dezvoltare, Implementarea conceptului de oras inovativ, Jurnalul devenirii, Orasul pentru copii, Orasul pentru nomazii digitali, Orasul 4.0, Conceptele pentru viitor) nu tintesc sa fie un ghid pe care liderii urbani sa il urmeze pas cu pas, ci un suport pentru creionarea unei viziuni pentru viitorul oraselor. Acest viitor nu poate depinde total de administratie sau de privat. Este nevoie de o abordare integrata in care toate resursele care reprezinta capitalul uman capabil sa genereze schimbarea. Vorbim despre sectorul public, sectorul privat, universitate si comunitate pentru ca acestea reusesc sa incurajeze, sa creeze contexte si sa sprijine cetatenii care vin cu idei inovatoare.'', au transmis organizatorii.

De ce trebuie sa gândim de pe acum orasul viitorului?

„Orasul Românesc 4.0" a fost lansata intr-un oras unde ideile prezentate in carte vor fi citite si puse in practica. Argumentul lui Marcel Heroiu, cel care a incurajat autorii si a creat contextul pentru ca inputul expertilor sa fie comprimat intr-o carte, se bazeaza pe politicile de dezvoltare ale Oradiei si eficienta administrativa demostrata in ultimii ani.

„Ideea cartii este sa gândim pasul urmator. In contextul in care tarile vin cu inovatii disruptive, dicteaza mersul lumii, si nu rau sa incercam sa ii prindem din urma, dar o sa mergem mereu dupa ratusca din fata care va conduce. E important sa gândim cum ar fi sa fim noi ratusca din fata care sa conduca lumea. Nu avem de ce sa nu gândim frumos. Am venit la Oradea pentru un motiv relativ simplu: credem ca este unul dintre locurile cu sansele cele mai mari ca oamenii sa citeasca aceasta carte, sa o inteleaga si parte dintre idei sa fie si implementate. E un fel de carte post-infrastructura. Mai e de lucru la infrastructura, dar e important sa ne gândim la pasii urmatori. Daca vreti o metafora, uitati-va la sistemul de termoficare din Oradea, unde s-a inceput treaba acum câtiva ani buni, s-a gândit integrat si s-a mers gradual si acum probabil este unul dintre putinele sisteme care functioneaza si unul dintre cele mai bune sisteme de termoficare. Bineinteles, când vorbesti de capital uman ai alt dialog. Daca nu exploatam la maximum capitalul cel mai important pe care il are un oras, un judet, o tara, riscam sa avem orase care vor ramâne, unele au ramas deja, fara resursa cea mai importanta. Cartea este despre acest subiect, consideram noi vital, pentru toate orasele din România si din intreaga lume", a spus Marcel Heroiu.

Cum va arata orasul 4.0?

Multa lume se gândeste ca orasele viitorului inseamna orase super-tehnologizate. Totusi, fara oamenii din el, orasele nu sunt nimic mai mult decât niste bucati de ciment si parcuri. Eva Viorela Sfârlea crede ca orasele viitorului sunt despre incurajarea inovatiei si a omului sa-si atinga potentialul maxim. 

„Veti regasi o incercare de a explora ce inseamna orasele viitorului. La nivel global, noi nu ne centram strict pe tehnologie de dragul tehnologiei. Incercarea aceasta de explorare a oraselor viitorului se refera la a intelege dincolo de tehnologie are sunt elementele necesare pentru a sprijini inovatia si potentialul fiecarui om de a se dezvolta. Daca industria 4.0 inseamna interconectarea dintre diverse facilitati dintr-o fabrica, de exemplu, orasul românesc 4.0 inseamna o interconectare cât mai buna intre mediul privat, administratie si cetateni, intre unitatile educationale si cele de cariera in viitor. Am identificat si principalele trenduri care ar putea parea de domeniul SF, dar ideea de baza este de a ne familiariza cu aceste concepte atât la nivel personal cât si administrativ pentru a avea o abordare flexibila si a nu ne speria de provocarile care vor veni in viitor, de a fi disponibili catre schimbare si a lua decizii cât mai informate. Nu incercam neaparat sa spunem ca am ajuns la nivelul de dezvoltare al oraselor din Vest, ci sa vedem ce pot face orasele românesti pentru a defini viitorul. Nu avem de ce sa nu incercam sa visam frumos, si orice intreprindere mare incepe cu un vis", a explicat Eva Viorela Sfârlea.

Ce inseamna inovatia?

Inovatia aduce schimbare si rezolva problemele cu care ne confruntam. Ca sa beneficiem de acest trend, trebuie sa investim in oameni si sa ii lasam sa experimenteze, sa invete si sa creeze. 

„Un oras inovativ recunoaste potentialul inerent al fiecarui cetatean. Trebuie sa fim constienti ca fiecare dintre noi isi pune amprenta semnificativ pe dezvoltarea orasului nostru, pe dezvoltarea comunitatii din care facem parte. Avem atâtea exemple de cetateni care au schimbat semnificativ comunitatea lor, au lasat valori inestimabile in orasele lor. Vorbim despre valorificarea talentului si creativitatii copiilor si tinerilor nostri. Suntem familiarizati cu sintagma: copii sunt viitorul nostru. Dar, o folosim mai mult teoretic. Ar trebui sa le acordam mai multa incredere si mai multe optiuni pentru ca ei sa isi atinga potentialul. Trebuie sa ne gândim ca un copil din ziua de astazi porneste cu un bagaj de cunostinte mult mai dezvoltat decât am pornit noi, parintii sau bunicii nostri. Atunci, ei au potentialul mult mai mare sa vina cu idei creative si inovatii care sa aduca o calitate a vietii mult mai ridicata pentru toti cetatenii. Un oras inovativ sprijina fiecare cetatean sa isi defineasca un tel mare in viata. Pentru ca cei care avem un scop mare in viata suntem mai implicati, suntem mai activi, avem mai multa incredere, devenim mai puternici si avem mai multe sanse sa ne indeplinim aceste vise. Mesajul nostru este sa visam cu totii indraznet pentru a ne indeplini aceste vise", a transmis Adina Vintan.

Cum putem sa evoluam?

Exista mai multe motive pentru care nu ne implicam pentru a produce schimbarea in orasele noastre. Simtim frica de esec, ezitam sa ne aruncam spre nou pentru ca nu cunoastem toate datele si nu putem sa estimam ce se va intâmpla dupa, nu ne facem vocea auzita in comunitate din diverse motive, nu simtim ca evoluam sau nu ne simtim apreciati. Pentru a depasi aceste piedici, este nevoie de un jurnal al devenirii in care sa spunem unde suntem, unde vrem sa ajungem si ce facem in fiecare zi, saptamâna, an pentru a ajunge in acel punct.

„Consideram ca oamenii sunt motoarele oraselor si pentru ca acestea sa functioneze la capacitate maxima este important ca oamenii sa porneasca si sa initieze proiecte care ofera insemnatate vietii lor si in care cred. Daca devenirea oamenilor este cumva programata si inteligent programata, odata cu ei si orasele devin mai inovative si mai dinamice. Unul dintre capitolele cartii se numeste jurnalul devenirii si am incercat sa evidentiem importanta existentei acestui jurnal ca sa ne arate cine suntem si ce putem deveni. Veti gasi si niste pasi pentru adaptarea acestui tip de jurnal. Este harta experientelor noastre si acestea ne vor arata care este potentialul maxim la care putem ajunge. Credem ca oamenii trebuie sa fie atrasi intr-un sistem de perfectionarea continua, sa aiba incredere ca pot sa devina ceea ce vor si sa stie ca sunt apreciati", a punctat Corina Dovacescu.

Lectia de baza care poate fi invatata din „Orasul Românesc 4.0" este ca investitia in resursa umana va fi mereu o strategie eficienta pe care timpul o va dovedi, iar orasele smart sunt despre oameni smart. Cei care vor sa se familiarizeze mai bine cu conceptele de care trebuie sa se tina cont când se vorbeste despre viitorul oraselor, pot sa citeasca „Orasul Românesc 4.0" accesând acest link.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: