Știri Oradea: Pietonala Republicii va fi reabilitată, proiectul fiind o restilizare a vechiului model premiat de Academia Română

Miercuri, 22 Iunie 2022

Știri Oradea: Pietonala Republicii va fi reabilitată, proiectul fiind o restilizare a vechiului model premiat de Academia Română
Strada Republicii din Oradea va fi reabilitata pe tronsonul cuprins intre Piata Ferdinand, str. losif Vulcan si str. Gheorghe Dima. Conceptul se doreste o reinterpretare a modelului anterior celui existent, prin trasarea unor linii organice ce se integreaza cu stilul arhitectural prezent (secession, eclectic etc.) pe portiunea studiata.

Proiectul a fost prezentat astazi, 21 iunie, de catre primarul Florin Birta, intr-o conferinta de presa, in care a mentionat ca doreste ca, la finalizarea lui, strada sa fie cea mai frumoasa pietonala din tara. Oradenii sunt invitati sa isi exprime opinia si sa trimita sugestii si propuneri vizavi de acest proiect la adresa de e-mail primarie@oradea.ro, pâna la finalul acestei luni.

Administratia publica locala urmareste crearea unui coridor de mobilitate pietonala unitara in zona centrala pentru punerea in valoare a obiectivelor turistice, asigurarea unui acces pietonal corespunzator si o zona de recreere adiacenta obiectivelor din zona. Totodata, se are in vedere uniformizarea traseelor pietonale prin utilizarea aceluiasi tip de finisaj folosit in zonele pietonale din centrul Oradiei si anume piatra naturala si porfir.

„Am pornit de la cum arata strada Republicii inainte de modernizarea din 2006-2007 si am gândit un concept care reinterpreteaza modelul anterior celui existent, studiind proiectul respectiv care a fost intocmit de arhitectul Szabo Arnold si care a fost premiat la acea vreme inclusiv de Uniunea Arhitectilor si de Academia Româna. Am decis sa reabilitam strada, având in vedere si diferitele sesizari si reclamatii pe care le-am avut in ultimul timp privind starea pietonalului, am gândit un concept prin trasarea unor linii organice ce se integreaza cu stilul arhitectural din zona, Practic este o restilizare a proiectului vechi, un proiect de succes, zic eu, si care nu degeaba a fost nominalizat ca fiind unul dintre cele mai frumoase proiecte de pietonalizare din tara. Strada va fi pavata cu porfir pentru a continua stilul de pavare pe care l-am avut si-l avem in zona pietonala, urmând ca acele linii care vor fi marcate organic sa fie facute dintr-o piatra alba, care sa exprime diferenta dintre porfir si piatra respectiva. Noi in ultimii ani am incercat sa schimbam partea de infrastructura subterana pe zona Republicii, lucrând la retelele de termoficare, energie electrica, gaze, apa si canalizare, in mare parte acestea fiind rezolvate, singurul lucru la care vom mai lucra este un camin tehnic in zona de mijloc, la care vor avea acces toate terasele, acestea din urma fiind asezate in zona mediana", a declarat primarul Florin Birta.

Accesul riveranilor si a masinilor de aprovizionare si interventie va fi permis in continuare si se vor lua masuri suplimentare pentru siguranta pietonilor in intersectiile cu strazile Mihai Eminescu, Parcul Traian si Episcop Roman Ciorogariu, trecerile de pietoni urmând a fi reabilitate.

Corpurile de iluminat public existent in zona se vor inlocui cu corpuri noi economice, cu un aspect similar, toate cablurile de pe fatade si cele aeriene se vor introduce subteran, iar colectarea apelor pluviale se va realiza cu ajutorul unor rigole de tip scafa.

Bancile propuse vor avea o structura metalica si un sezut din lemn, unele fiind de tip smart city (vor avea conexiune cu port USB Tip A); punctual se vor amplasa jardiniere decorative cu arbusti, iar terasele existente vor fi reamplasate pe axul central al pietonalei. De asemenea, fântânile arteziene din paviment isi pastreaza pozitia si vor fi reabilitate pentru, a se integra in noul concept din zona.

„Trecerile de pietoni vor fi realizate din pavaj cu cubeti ca in piata Ferdinand, iar rigolele de scurgere vor fi tot din acel material, nu vor deranja mersul, nu vor fi adânci si vor fi comode pentru mersul pe jos si accesibilizat pentru cei cu carucioare. Sistemul de iluminat va fi montat pe cladirile existente. Cele doua fântâni existente vor ramâne pe aceeasi pozitie, urmând sa fie readaptate solutiei pe care o vom propune pentru a fi implementata. Mobilierul urban va fi schimbat in totalitate, vor exista jardiniere in jurul teraselor, vor fi montate banci, cosuri de gunoi cu colectare selectiva in trei fractii si toate cablurile vor fi bagate in subteran. Practic, prin acest proiect se reintregeste o zona pietonala care porneste de la magazinul Crisul si traverseaza strada Republicii, Piata Ferdinand, Podul Ladislau, Piata Unirii, str. Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, partea de piateta pietonala din Centrul Civic (dupa ce traficul va fi introdus in subteran), piateta de deasupra parcarii Park and Ride si va ajunge la Cetatea Oradea", a mai precizat edilul.

Proiectul va fi depus spre finantare prin Programul Operational Regional 2021 - 2027, având o valoare estimata cuprinsa intre 7- 9 milioane de euro, cu un termen de executie de 12 luni.

Cel mai devreme, lucrarile ar putea incepe undeva in vara sau toamna anului viitor, in functie de semnarea actului de finantare. Proiectul ar urma sa fie finantat din bani europeni, in proportie de 98%. In prezent, Oradea are o suprafata pietonala de 85.000 de mp, iar municipalitatea are in plan si alte obiective similare: pietonalizarea strazii Dunarii, piateta Concordiei, piateta Independentei (licitatie in desfasurare) s.a..

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: