Știri Oradea: Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial a??Oradea pentru toția??

Miercuri, 23 Noiembrie 2022

Știri Oradea: Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial a??Oradea pentru toția??
Oradea Heritage, in colaborare cu Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, va invita mâine, 22 noiembrie, la turul ghidat din cadrul proiectului „Oradea pentru toti" - proiect de accesibilizare turistica pentru nevazatori. Turul va incepe la ora 10:00, având ca punct de intâlnire Casa Darvas - La Roche si presupune parcurgerea unui traseu al principalelor 8 cladiri monumente de patrimoniu si ecleziastice din Oradea.

Traseul propus este urmatorul: Casa Darvas (intrare dinspre str. Iosif Vulcan)- Teatrul Regina Maria - Palatul Primariei Oradea - Sinagoga Neologa Sion - Palatul Vulturul Negru - Biserica cu Luna - Palatul Moskovits Adolf cu fiii - Palatul Episcopal Greco Catolic.

„Traseul va fi unul multisenzorial, conform profilului proiectului. Acest lucru inseamna ca vom face apel la plansele tactile interactive realizate in cadrul proiectului si afisate in cladirile incluse in traseu. Plansele tactile interactive sunt desene in relief care prezinta fatada cladirilor si detalii precum turnuri, usi, vitralii sau statui. Acestea au asociate descrieri audio care cuprind date istorice de interes general despre fiecare cladire in parte. Plansele tactile interactive pot fi explorate independent de catre nevazatori cu ajutorul unei aplicatii de mobil gratuite care identifica pozitia degetului pe desen si descrie audio ceea ce nevazatorul atinge. Ele sunt disponibile pe dimensiuni A3-A4, in functie de complexitatea desenelor si au fost testate impreuna cu comunitatea de nevazatori a Asociatiei Nevazatorilor din România, filiala Bihor'', transmite Oradea Heritage.

Proiectul numit „Accesibilizarea turistica a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiente de vedere'', cunoscut si ca „Oradea pentru toti", si-a propus sa accesibilizeze principalele obiective istorice ale centrului istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiente de vedere. Acest proiect a fost finantat in cadrul programului „Corpul European de Solidaritate" si este implementat de o echipa de tineri voluntari cu experienta in ghidajul turistic la nivel local, sustinuti de Oradea Heritage si Asociatia pentru Dezvoltare Urbana - ADU

Echipa de voluntari:

Grupul cuprinde tineri, cu vârste cuprinse intre 18 si 24 de ani, din Oradea. Grupul nostru s-a creat in urma activitatii de ghizi voluntari in cadrul Oradea Heritage, având scopul de a promova obiectivele turistice ale orasului. Ne-am intâlnit de multe ori cu situatia de a observa pe strada oameni cu deficiente de vedere si am realizat ca nu exista suficienta accesibilitate turistica pentru acestia. Am decis, astfel, ca trebuie sa schimbam acest lucru, venind cu solutii practice. Asa am inceput sa facem primii pasi catre accesibilizare si sa conectam câteva tehnologii deja existente (dezvoltate de ADU) cu cunostintele noastre dobândite ca ghizi la Oradea Heritage.

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana:

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana este initiatoarea proiectului Tactile Images si desfasoara proiecte de advocacy (accesibilizarea spatiilor publice) si lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiente de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucura de parteneriatul a 27 de scoli speciale din România, precum Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Cristal din Oradea, având, in acelasi timp, colaborari cu Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Experienta Asociatiei pentru Dezvoltarea Urbana a fost recunoscuta prin 14 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilitati si Gala Societatii Civile. Pentru detalii vizitati https://www.procivic.ro/ro/organizatia/

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: