Purim 5777, sau despre atingere

Vineri, 24 Martie 2017

Citeam candva, intr-o carte de horticultura, ca plantutelor de violete de Parma le place sa se atinga intre ele. M-am gandit des la asta, la mijlocul lui martie, invitata la Purimul evreilor din Timisoara, Purimul 5777. O fraza din Talmud, atribuita unui rabin pe nume Rava, zice ca, de Purim, omul trebuie sa bea pana […]
The post Purim 5777, sau despre atingere appeared first on Presa Oradea.
 Citeam candva, intr-o carte de horticultura, ca plantutelor de violete de Parma le place sa se atinga intre ele. M-am gandit des la asta, la mijlocul lui martie, invitata la Purimul evreilor din Timisoara, Purimul 5777.
O fraza din Talmud, atribuita unui rabin pe nume Rava, zice ca, de Purim, omul trebuie sa bea pana cand nu mai poate face diferenta intre ,,blestemat este Haman" si ,,binecuvantat este Mordechai". Si asa, toata istoria defileaza intre cateva pahare de vin: poporul evreu e cat pe ce sa fie pierdut din cauza orgoliului lui Haman dar este salvat de initiativa lui Mordechai.

Asadar, ca de atatea alte ori, Comunitatea Evreilor din Timisoara este invitata in cladirea germanilor pentru a   sarbatori. Luciana Friedmann, sefa Comunitatii Evreilor, spune ca e o traditie ce tine de multi ani, de a sarbatori acolo, in virtutea respectului avut de germanii din oras fata de regretatul rabin Neumann.

Seara a fost un prilej de a vedea impreuna membrii comunitatii, intr-un ,,du-te vino" intre scena si locurile din sala, multi dintre cei prezenti ajungand cantareti, dansatori, actori sau instrumentisti la spectacolul care curgea sub ochii nostri cam ca o discutie vesela dintr-o scara de casa italiana. Multi copii, mai toti cu masti pentru Carnavalul de Purim, multi care au participat la macar un moment artistic de pe scena serii. Cine spune ca, in Romania, comunitatile evreiesti isi traiesc ultimul suflu, ar fi trebuit sa-i vada pe acesti copii, si sa-si schimbe parerea.

Ma intreb ce n-am avut in seara asta. Pentru ca a fost ca intr-o mare familie timisoreana. Am reintalnit prieteni si amici vechi, am rontait ,,urechi ale lui Haman" (o prajitura triunghiulara, tipica sarbatoririi Purimului, am ascultat cantece in limbile Banatului, muzica instrumentala, bancuri mai vechi si mai noi, am privit la dansuri si la o sceneta, am povestit, am facut planuri de viitor.

Ma bucura sa constat ca evreii din Timisoara inca se strang pentru a sarbatori – Banatul ar fi (si, mai ales, ar fi fost) mult mai sarac fara ei. Si mai e si placerea de a-i vedea facand lucruri impreuna: cum spuneam la inceput, ca niste violete de Parma ce se ating, facand lumea din jur mai frumoasa, prin culoarea lor.
Ramona Balutescu
The post Purim 5777, sau despre atingere appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: