Primaria Oradea participa la cea de-a doua sesiune de atribuire a Paraului Petea

Marti, 03 Mai 2016

Primaria Oradea participa la cea de-a doua sesiune de atribuire a Paraului Petea
 

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului anunta deschiderea celei de-a II-a sesiuni din acest an privind atribuirea in custodie a ariilor natural protejate.

Astfel, Primaria Oradea se pregateste sa redepuna dosarul pentru luarea in custodie a Pârâului Petea, termenul limita de depunere fiind 27 mai 2016.

Municipiul Oradea este interesat de preluarea in custodie/administrare a Sitului Natura 2000 - Lacul Petea in vederea implementarii unui plan de actiuni, in conditiile prevazute de legislatia aplicabila in vigoare, pentru conservarea biodiversitatii specifice si transmiterii acestui habitat natural local generatiilor viitoare.

Dosarele pentru atribuirea in custodie se depun la Agentia Nationala pentru Protectia mediului (ANPM) din Bucuresti pâna la data de 27 mai 2016.

In acest moment dosarul este in lucru, el urmând sa fie completat si cu restul documentelor solicitate, respectiv: scrisoarea de bonitate, angajamentul bugetar pe 10 ani (nu pe 5 ani) si prezentarea cazierului fiscal pentru fiecare persoana care se va ocupa de custodia Lacului Petea.

Din cele 29 de situri de importanta comunitara existente in judetul Bihor, patru au zone apartinând Municipiului Oradea: Lacul Petea, Crisul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioara a Crisului Repede si Valea Rosie.

Consiliul Local al Municipiului Oradea, prin Hotarârea nr.737/2015 din luna noiembrie, si-a dat acordul pentru initierea demersurilor legale in vederea preluarii in custodie/administrare a Sitului Natura 2000-ROSCI0098-Lacul Petea, iar primarul Ilie Bolojan a fost imputernicit sa duca la indeplinire aceasta hotarâre..

Conform  angajamentului luat, administratia locala va  implementa o serie de masuri: inventarierea si cartarea biodiversitatii existente, monitorizarea starii de conservare, implementarea masurilor specifice de protectie, reintroducerea speciilor disparute, reconstructia ecologica. In ceea ce priveste partea turistica a sitului, se vor crea servicii, facilitati de vizitare si promovarea turismului, se va realiza infrastructura de vizitare, iar cetatenii vor fi constientizati de importanta conservarii acestor valori naturale. 

Rezervatia Naturala Pârâul Petea, declarata arie protejata prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, este suprapusa sitului Natura 2000 - Lacul Petea.

 

 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: