Primaria Oradea intentioneaza sa restaureze Casa Darvas - La Roche, in vederea valorificarii patrimoniului cultural Secession

Duminica 28 August 2016

Primaria Oradea intentioneaza sa restaureze Casa Darvas - La Roche, in vederea valorificarii patrimoniului cultural Secession
Municipiul Oradea va depune spre finantare proiectul "Restaurarea Casei Darvas - La Roche in vederea valorificarii patrimoniului cultural Secession" prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Municipalitatea oradeana a identificat proiectele cu impact favorabil asupra dezvoltarii economice a comunitatii, dorind sa fructifice posibilitatile de finantare oferite de Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

Astfel, a fost identificat proiectul cu denumirea "Restaurarea Casei Darvas - La Roche in vederea valorificarii patrimoniului cultural Secession", care vine in intâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul Municipiul Oradea legate in principal de nevoia de conservare si restaurare a patrimoniului cultural si istoric in contextul promovarii valorificarii turistice si a nevoilor de servicii publice conexe necesare vietii moderne. 

Valoarea estimata a proiectului de restaurare a Casei Darvas - La Roche este de 10,6 milioane lei si cuprinde reabilitarea structurii de rezistenta, restaurarea fatadei, reconditionarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorica, reabilitarea invelitorii precum si restaurarea spatiilor si instalatiilor interioare.

Proiectul va fi depus pâna la sfârsitul acestei luni la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Casa Darvas - La Roche face parte din Ansamblul Urban - Centru Istoric Oradea, fiind clasificata ca "MONUMENT ISTORIC" datând din anii 1909-1910 si se regaseste in Lista Monumentelor Istorice 2015 - Judetul Bihor - la pozitia 258 cod LMI-BH-II-m-B-01090, fiind o adevarata bijuterie arhitectonica in stil Secession. Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Iosif Vulcan nr. 11, ceea ce ofera accesibilitate directa prin cai de comunicatii locale fiind la o distanta de aproximativ 1 km de drumul national DN 19 si drumul european E79.

Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura din Oradea fiind o creatie reprezentativa a fratilor László si József Vágó, constituind o capodopera constructiva a orasului prin modernitatea ei exceptionala conferita de valentele avangardiste ale compozitiei spatiale, ale purismului volumetriei si ale rafinamentului decoratiei.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: