Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata!

Luni, 03 August 2015

Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. Momentan, in ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%. […]
The post Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata! appeared first on Presa Oradea.
 Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. Momentan, in ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%.
Viceprimarul Mircea Malan a sustinut la sfarsitul saptamanii o conferinta de presa in Piata Unirii, in cadrul careia a prezentat stadiul lucrarilor. Reabilitarea pietei se realizeaza prin finantare europeana, contributia municipiului Oradea fiind de doar 5% din valoarea cheltuielilor eligibile.


,,Ceea ce ne-a interesat a fost sa facem din Piata Unirii un loc mai bun pentru oradeni, sa reusim o corelare a spatiului public cu viata urbana. Unul din obiectivele specifice a fost inlocuirea imbracamintii asfaltice initiale cu mai multe tipuri de piatra naturala: piatra cubica din porfir, placi din porfir sau piatra transi. Piatra transi arata foarte bine ca nuanta si ofera un confort suplimentar fata de nuantele inchise de asfalt.
Acum, intr-o zi caniculara, am putut compara temperatura pe care o genereaza un asfalt inchis la culoare si temperatura pe care o genereaza un pavaj din piatra naturala. Din calculele facute privind valoarea temperaturii la o inaltime de 80 cm fata de nivelul solului in data de 17 iulie, a rezultat ca in Piata Regina Maria temperatura la 80 cm fata de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar in Piata Unirii tot la 80 de cm fata de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade.



Observam asadar ca intre asfalt si piatra naturala din Piata Unirii este o diferenta de 8-10 grade. Pentru cei care nu stiu, porfirul e o roca vulcanica foarte rezistenta, iar cei din zona Trentino se mandresc cu acesta roca pentru ca din aceasta s-au facut sarcofagele faraonilor. Garantia ceruta de Primaria Oradea pentru executie, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. In ceea ce priveste bordurile, rigolele si soclul statuii, acestea sunt facute din granit auriu"

a spus viceprimarul Mircea Malan.
Vor fi montate 4 fantani de piatra masiva
Suprafata intregii piete este de 29.000 mp, din care 3800 mp reprezinta suprafata verde, pe care se vor planta 137 de copaci si arbusti de talie nu foarte mare, dar foarte umbrosi, 4700 mp va reprezenta zona carosabila, iar restul va fi suprafata pietonala.


,,Spatiile verzi sunt astfel gandite incat sa ofere o perspectiva neingradita asupra cladirilor. La finalul lunii august va incepe si montarea celor 4 fantani compuse din 540 de elemente de piatra masiva"

a completat viceprimarul Malan.
Lucrarile de reabilitare a Pietei Unirii trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2015. In ceea ce priveste partea de infrastructura a pietei, lucrarile sunt gata in proportie de 70%, imbracarea cu piatra in proportie de 45%, iar in ceea ce priveste suprafata restaurata a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizata in proportie de 40%.

In fata Primariei Oradea vor fi doua benzi de circulatie, dar se va extinde si spatiul pietonal.
In ceea ce priveste iluminarea Pietei Unirii, viceprimarul Mircea Malan a spus ca se vor folosi leduri in scopul reducerii poluarii si consumului de energie.
Totodata, urmeaza ca la finalul lucrarilor sa fie montate 39 de banci de odihna si cosuri de gunoi. Din putul descoperit in Piata Unirii se va folosi apa pentru spalarea pietei, iar in zona Bisericii cu Luna vor fi montate doua cismele.
Capacele de la canalizare sunt deja personalizate cu stema stilizata a orasului Oradea.
Ichim Vasilica
The post Piata Unirii se schimba, incet dar sigur, la fata! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: