O noua cladire emblematica a Oradiei, intra in reabilitare!

Miercuri, 31 August 2016

In cadrul sedintei de Consiliu Local de marti, 30 august, consilierii au aprobat proiectul de restaurare al casei Darvas - La Roche, proiect care urmeaza sa fie finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014-2020. Conform raportului de specialitate intocmit de catre administratia locala, restaurarea s-ar realiza prin proiectul denumit ,,Restaurarea Casei Darvas – […]
The post O noua cladire emblematica a Oradiei, intra in reabilitare! appeared first on Presa Oradea.
 In cadrul sedintei de Consiliu Local de marti, 30 august, consilierii au aprobat proiectul de restaurare al casei Darvas - La Roche, proiect care urmeaza sa fie finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014-2020.
Conform raportului de specialitate intocmit de catre administratia locala, restaurarea s-ar realiza prin proiectul denumit ,,Restaurarea Casei Darvas – La Roche in vederea valorificarii patrimoniului cultural Secession", care vine in intampinarea unor probleme identificate in urma evaluarilor si expertizelor facute, legate in principal de nevoia de conservare si restaurare a patrimoniului cultural si istoric.

Conform evaluarilor efectuate in ultimele 3 luni, cladirea Casei Darvas - La Roche se afla intr-o stare fizica si functionala care necesita interventii privind functiunile, finisajele si utilitatile.

,,Una din directiile necesare pentru crearea unui centru distinctiv european este si aceea de a avea in zona centrala puncte turistice si de atractie. Prin reabilitarea Casei Darvas, se pune in valoare un stil arhitectural specific orasului nostru, aceasta cladire urmand sa devina primul muzeu Art Nouveau din Romania"

a spus primarul Ilie Bolojan.

Valoarea estimata a investitiei este de 10.546.602 de lei cu TVA. Durata de realizare a proiectului este de 24 de luni, urmand ca finantarea lui sa se realizeze prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Casa Darvas-La Roche a fost proiectata de fratii Vágó József si László, datand de la inceputul secolului al XX-lea.
Cladirea este construita in stil secession vienez cu forme simplificate, geometrice. Planul cladirii este in forma de L, avand fatada principala spre strada Iosif Vulcan si pe cea secundara spre Cris. Fatada principala are trei zone diferit abordate arhitectural. Intreaga fatada este placata cu marmora la intersectia placilor aflandu-se butoni semisferici din caramida smaltuita apartinand fabricii Zsolnay/Pecs. Fatada secundara este mai simpla, terasele coborand in trepte pana in strada.

Curtea interioara are ca element distinctiv gardul cu stalpi din lemn incrustat. Cladirea este foarte importanta pentru istoria arhitecturii si artei, fiind reprezentativa pentru dezvoltarea stilului secession in Romania. Acest lucru a dus la clasarea ca monument istoric
Ichim Vasilica
The post O noua cladire emblematica a Oradiei, intra in reabilitare! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: