Egiptul Antic, o civilizatie fascinanta

Egiptul Antic si egiptenii in general au fost o sursa de mistere si provocari ale imaginatiei pentru celelalte popoare timp de mai multe secole. Viata lor a reprezentat un subiect mai mult decat controversat. Datorita faptului ca perioada in care au trait nu poate fi descifrata corect si complet din hieroglife, cercetatorii si opinia publica au creat diverse teorii, ipoteze sau speculatii. Uneori chiar si domeniul arheologiei, cel care ar fi trebuit sa faca lumina, a continuat misterul si a dus cu gandul la diverse interpretari, multe dintre ele eronate, asa cum s-a constatat ulterior.

Piramidele si interiorul lor

Piramidele sunt in mod clar printre cele mai fascinante cladiri ridicate vreodata pe Pamant. Este greu de crezut ca o civilizatie atat de indepartata a putut crea aceste minuni arhitecturale pe care oamenii contemporani nu le pot intelege. Minuni ale arhitecturii si ingineriei este putin spus, fiind greu de spus cu exactitate chiar si in ziua de astazi cum anume au fost cladite atat de perfect. Piramidele nu au fost construite de sclavi, asa cum multa lume crede, ci de muncitori platiti, iar interiorul peretilor este plin de hieroglife, nu de picture murale. Un alt aspect mai putin cunoscut este faptul ca arhitectii egipteni erau atat de apreciati, incat erau inmormantati langa faraoni.

Cleopatra si frumusetea sa

Despre Cleopatra stim cu totii ca era o frumusete rapitoare. Asta ne dau de inteles toate filmele si jocurile video care o intruchipeaza. Cleopatra a VII-a este o personalitate istorica extrem de importanta pentru perioada in care a trait datorita faptului ca a obtinut un tron si o putere in stat care nu i se cuvineau, in mare parte pentru ca era femeie, dar si pentru ca a sedus doi conducatori ai faimosului Imperiu Roman - doi barbati puternici care au ramas in istorie: Cezar si Marc Antoniu. Desi ne place sa ne-o imaginam drept o femeie greu de refuzat din cauza frumusetii sale, monedele romane care o intruchipeaza spun de fapt contrariul: fata sa avea trasaturi masculine. Surse istorice vorbesc despre ea ca despre o femeie cu o voce fermecatoare, foarte inteligenta, carismatica si deosebit de persuasiva.

Cleopatra si originile sale

Cleopatra nu era egipteana get beget, ci familia sa se tragea din neam grecesc. Acestia au condus Egiptul dupa domnia lui Alexandru cel Mare. Pentru a se apropia cat mai mult de poporul pe care dorea sa il conduca, a fost prima persoana din familie care invata limba egipteana. Numele de “Cleopatra” este unul des folosit in familia sa si de aceea va fi cunoscuta de catre contemporani sub numele de Cleopatra a VII-a.

Egiptologia, un domeniu fascinant

Egiptologia este stiinta care se ocupa cu descifrarea legendelor si miturilor Egiptului Antic. Desi multe persoane cred ca aceasta perioada din istoria umanitatii nu mai are nimic de oferit sau cu ce sa ne surprinda, de fapt an de an se mai descopera si intelege ceva nou. Valea Regilor inca are mistere de descoperit si deslusit.

Hieroglifele si originea lor

Multi am fi inclinati sa credem ca hieroglifele reprezinta modul de scriere al egiptenilor, dar de fapt ele au fost aduse in tara de catre migratorii de pe meleagurile asiatice. Scopul lor este unul lingvistic prin care au ilustrat evenimente istorice. Anul 1798 este momentul in care s-a inteles faptul ca hieroglifele de pe Piatra de la Rosetta nu sunt doar ilustratii, ci litere ale alfabetului.

Egiptul Antic este si in prezent o sursa de inspiratie excelenta pentru numerosi scriitori, regizori de filme sau dezvoltatori de jocuri video. Referitor la ultima categorie, cea a jocurilor video, trebuie sa spunem ca nu doar jocuri de actiune precum Tomb Rider, Age of Mythology, Civilization V sau The Sims 3’s World Adventures sunt populare pe tot globul pamantesc, ci si cele ce se incadreaza in categoria Jocuri cu bani. Vorbim despre video-sloturi ce au intrat in istoria jocurilor de cazino, asa cum sunt Book of Ra (lansat de Novomatic Green Tube in anul 2005) sau Book of Dead (de la providerul Play’n Go, 2016). Ambele sloturi sunt prezente, pe bani reali sau virtuali, in oferta majoritatii cazinourilor online, chiar la cele licentiate ONJN in tara noastra.