Al patrulea caz de gripa AH1N1 in Bihor

Marti, 28 Ianuarie 2020

La sfarsitul anului trecut, mai exact in a doua decada a lunii decembrie, a fost raportat Directiei de Sanatate Publica Bihor primul caz de gripa din acest sezon. Luni, 27 ianuarie, s-au primit confirmarile pentru alte trei cazuri. De la inceputul sezonului, au fost confirmate la nivel national peste 240 de cazuri de gripa. Centrul […]
The post Al patrulea caz de gripa AH1N1 in Bihor appeared first on Presa Oradea.
 La sfarsitul anului trecut, mai exact in a doua decada a lunii decembrie, a fost raportat Directiei de Sanatate Publica Bihor primul caz de gripa din acest sezon. Luni, 27 ianuarie, s-au primit confirmarile pentru alte trei cazuri.
De la inceputul sezonului, au fost confirmate la nivel national peste 240 de cazuri de gripa. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a anuntat pana acum trei decese cauzate de gripa sau de boli asociate gripei: in Sibiu, Dambovita si Hunedoara.
In Bihor au fost inregistrate in acest sezon 4 cazuri, dintre care 3 in luna ianuarie.

Primul dintre ele este al unui adolescent 14 ani, domiciliat in Rosiori, nevaccinata antigripal, confirmat cu virus gripal AH1N1. Dupa debutul din 20 ianuarie, pacientul s-a prezentat la mediul de familie, a fost izolat de colectivitatea scolara, si a urmat tratament cu medicatie simptomatica. In prezent starea pacientului este buna si a reluat activitatea scolara.
Al doilea caz este al unei femei de 36 de ani din Sabolciu, nevaccinata gripal, cu astm bronsic in antecedente, confirmata cu virus gripal AH1N1. Pacienta s-a prezentat la Sectia de Boli infectioase a Spitalului Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu" Oradea pe 20 ianuarie, a beneficiat si de tratament antiviral cu Tamiflu, 5 zile. Evolutia bolii a fost favorabila, in prezent pacienta este externata.

Al treilea caz din acest an si al patrulea din intreg sezonul, este al unui barbat de 34 ani, din Oradea, nevaccinat antigripal, confirmata cu virus AH1N1. Pacientul s-a prezentat la sectia Sectia de Boli infectioase a Spitalului Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" Oradea pe 21 ianuarie, avand o forma clinica de gripa complicata. A beneficiat de tratament antiviral cu Tamiflu, starea clinica fiin ameliorata. Totusi, este in internat in spital.
Cum va puteti proteja
Directia de Sanatate Publica a Judetului Bihor recomanda populatiei respectarea masurilor pentru prevenirea infectiilor acute ale cailor respiratorii: optimizarea regimului de viata si activitate prin alimentatie corespunzatoare (in special fructe si legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de imbracaminte si incaltaminte adecvata temperaturii din mediul ambiant, exercitii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic si intelectual, odihna nocturna suficienta, evitarea fumatului, consumului de alcool si exceselor de produse cofeinizate (cafea, bauturi carbogazoase tip cola), aerisirea frecventa a spatiilor de munca si locuit, petrecerea timpului liber in aer curat.

Se mai recomanda spalarea frecventa a mainilor, cu apa si sapun, in special in situatii de participare la activitati publice (locul de munca, scoala, unitati de alimentatie publica) iar in caz de stranut folosirea batistelor, din hartie, de unica folosinta care previn raspandirea picaturilor potential infectate in mediul ambiant, iar dupa folosire batistele trebuie depuse la cosul de gunoi.
Eventualele probleme pot fi rezolvate prin vaccinarea antigripala. Este importanta si evitarea aglomeratiilor din locurile publice (evenimente din sali de spectacole, discoteci; mijloace de transport in comun, supermarketuri), deoarece exista un risc mare de transmitere a infectiilor respiratorii de la persoane aparent sanatoase, deja infectate - care pot transmite agentii cauzali ai infectiei intre momentul infectarii si aparitia primelor manifestari de boala, evitarea contactului cu persoanele bolnave, a vizitelor la domiciliu si in spitale.

In cazul instituirii masurilor de carantina se recomanda respectarea deciziilor personalului din spitale, de la interzicerea totala a vizitelor pana la masuri de protectie recomandate in momentul intrarii in unitatea spitaliceasca.
Autoizolarea la domiciliu in caz de semne de boala precum: febra, secretii nazale, dureri de cap, tuse, dureri in gat si anuntarea telefonic in cel mai scurt timp posibil a medicului de familie privind simptomele in vederea planificarii eventuale la o consultatie, sunt si ele recomandate.


,,In caz de agravare a acestor semne, in special in cursul noptii sau in zilele nelucratoare, poate fi apelat gratuit Numarul Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de garda ale celui mai apropiat spital"

se afirma intr-un comunicat al DSP Bihor semnat de directoarea executiva, dr. Daniela Rahota.
Ichim Vasilica
The post Al patrulea caz de gripa AH1N1 in Bihor appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: