Trei, Doamne! Toate trei!

Joi, 28 Mai 2015

Daca aduci in Oradea spectacole vedeta, intr-o sala de 700 de locuri, la preturi de 100 de lei, nu o umpli. Sa fie clar! Poate sa vina Mos Craciun intr-un show comun cu Muma Padurii, (varianta in versuri) rezultatul va fi matematic precis: 200 de lei pe familie e mult! Sa scoti din casa 350 […]
The post Trei, Doamne! Toate trei! appeared first on Presa Oradea.
 Daca aduci in Oradea spectacole vedeta, intr-o sala de 700 de locuri, la preturi de 100 de lei, nu o umpli. Sa fie clar! Poate sa vina Mos Craciun intr-un show comun cu Muma Padurii, (varianta in versuri) rezultatul va fi matematic precis: 200 de lei pe familie e mult!
Sa scoti din casa 350 de familii, e mult. Pentru un act cultural zic. Asa ca ai de ales: scoti mai putini oameni din casa sau mai putini bani din buzunarul lor. Caz tipic de ghinion, in conditiile in care la Casa de Cultura a Sindicatelor se fac eforturi serioase pentru a se aduce constant spectacole. Este o intreaga poveste despre cat de provincial, necizelat, comod sau mai stiu eu cum este oradeanul. O poveste falsa, desigur. Explicatia este alta: cine poate sa vina nu vrea si viceversa. In Oradea si nu numai, oamenii care au bani nu-i cheltuie pe cultura.
Oamenii care au functii nu sprijina cultura. Si asta ar trebui sa fie limpede ca apa plata! N-are rost sa ne lamentam, sa cautam explicatii, in rezultatele de la BAC, in vaccinurile pentru nou-nascuti, in comunism, in papadii, in culoarea politica a popii sau in studiile primarului. Cultura, ca profesie, nu a adus bani nimanui. Cultura a adus statut social in vremuri care au apus inainte sa se nasca mama. Si am 32 de ani!
In consecinta, sa asteptam sa-si aplece unul sau altul privirea sau buzunarul, cand nu pricepe o iota si nu-i iese un leu un plus, este o inutilitate. Mai mult: Oamenii astia plini de bani si mari in functii sunt putini! Dintre ei, jumatate sunt snobi, iar un sfert atat de snobi incat sunt capabili sa se prezinte la un eveniment cultural doar de poza. Din punctul lor de vedere, simplul fapt ca exista adauga valoare in peisaj, asa ca n-ar fi de mirare sa ne trezim si buni de plata la final!

In loc sa-si aplece ei privirea, ar fi bine sa ne-o aplecam noi spre astia mai de rand (dar nu gramada). Ei sunt publicul, ei sunt grupul tinta, asa pestriti, diversi, talmes-balmes, au un numitor comun: sunt iubitori de spectacole. Si sunt iertatori prin definitie. Pentru ca au fost privati multi, prea multi ani de evenimente frumoase. Memorabile, remarcabile, la fel de diverse ca si ei. Da, or sa barfeasca, or sa strambe din spranceana, or sa fie hateri pe forumuri, or sa latre la luna, dar de venit tot vin. Nu cu forta, nu cu scoala, cu drag. Gusta azi, gusta maine, si-si formeaza apetitul.
Nu se poate sa pui un om sa urce pe Everest cand gafaie pana la etajul trei. Dar sa-l pui sa urce in blocul turn se poate. Iata, avem public pentru spectacole de opera. Iata, avem public in teatru. Mai ales ca trupa Iosif Vulcan impaca si imbraca, in sfarsit, spectatorii. Iata, merg romani la reprezentatiile trupei maghiare. Deocamdata vreo trei, dar e un inceput nesperat de bun. Iata, avem public pentru spectacole de dans. Imediat o sa avem si pentru teatru circ. Cam pe la anu', ca suntem ardeleni. Dar si la anul e bine! Pe bune! Uite ca se poate si teatru in pub. Cam taras, cam anemic, dar se misca lumea (ca actorii se misca de mult).
Si cum lucrurile se misca, si se misca bine, iata ca avem prilej sa dam cu stangu-n dreptu'. Si dam!

Filarmonica organizeaza spectacole de opera, in medie, o data pe an. In 2015 sa fie, deci, ,,Rigoletto". Joi, 21 mai. De la ora 19.00. IDF este premiera orasului. Festival International de Dans. Cea mai ravnita reprezentatie de catre public a fost ,,Generatii-Bolero/Carmina Burana" (Compania de Balet Gyor). In 2015, sa fie, deci ,,Bolero". Joi, 21 mai. De la ora 19.00. Teatrul Regina Maria are in fiecare stagiune ultima premiera (uluitor, nu?). In 2015, sa fie, deci, ,,O poveste foarte simpla". Joi, 21 mai. De la ora 19.00. Asa, in ciuda spectatorului.
Nu stiu care a fost motivul, o concurenta neproductiva sau o comunicare deficitara intre (singurele) institutii creditate de public. Stiu insa ca 80% din aceasta situatie se datoreaza faptului ca in Oradea evenimentele de Doamne ajuta sunt organizate cu noroc chior in loc de fonduri. Pentru ca sus, la Luminatie, de cele mai multe ori e bezna. Restul de vina revine celor care n-au schimbat ora. E trist sa auzi oameni rugandu-se sa se termine un spectacol repede, ca sa apuce macar finalul de la celalat. Nu e semn bun, e semn de foame si de resturi aruncate contra vantului.

Ar trebui sa ajunga faptul ca Filarmonica functioneaza intr-un imobil care nu-i apartine si este nevoie de sponsori privati pentru a se respira aer in loc de transpiratie. Ar trebui sa fie suficient ca teatrul a fost renovat intr-un interval de timp rusinos de mare, ca n-avem sala studio si ca actorii repeta te crucesti pe unde. Ar trebui sa fie jena suprema ca am tras Muzeul pe dreapta si l-am uitat acolo. Ca artistii plastici si fotografii expun in mall si pe strazi. Ar trebui sa fie suficiente artificiile si sacrificiile prin care iau nastere lucrurile de calitate din orasul asta. Autofaultarea e tot ce ne lipsea!
Ar fi bine sa pricepem ca in orasele cu care vrem sa ne comparam, ca numar de locuitori si statui, exista turism cultural. Si ala nu se face nici pe ochi frumosi, nici din piatra seaca. Urmatoarea stagiune prinde an electoral. Avem asfalt si caini in custi, slava Cerului! Daca pupam un spectacol marti, unul miercuri si unul vineri, ne-a pus Dumnezeu mana in cap!
Andreea Costea
The post Trei, Doamne! Toate trei! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: