Castigatorii concursului de idei pentru statuia lui Ion I.C. Bratianu

Marti, 27 Ianuarie 2015

Castigatorii concursului de idei pentru statuia lui Ion I.C. Bratianu
Membrii comisiei pentru jurizarea lucrarilor inscrise la concursul de idei ,,Statuia Ion.I.C. Bratianu", organizat de Primaria Oradea, sesiunea 20-27 ianuarie 2015, s-au intrunit ieri, pentru a stabili câstigatorii celor trei premii. In urmatoarea sedinta a Consiliului Local, dintre cele trei machete premiate va fi desemnata statuia care va fi amplasata in Parcul Bratianu.

Pentru realizarea statuii au fost inregistrate douazeci si doua de lucrari, din care doua au participat si la prima sesiune. La sesiunea din septembrie a concursului nu a fost desemnat niciun câstigator.

Comisia de jurizare a lucrarilor a fost formata din Ilie Bolojan - primarul municipiului Oradea, viceprimarul Mircea Malan, Adriana Lipoveanu - arhitectul sef al municipiului, Valentin Tanase - artist plastic, Stefan Paskucz - arhitect, Ramona Novicov - critic si istoric de arta si arhitectul Vlad Popescu Sturz. Comisia intrunita ieri a decis ca jurizarea sa se realizeze in doua etape, in etapa a doua intrând lucrarile care au obtinut minimum 350 de puncte din punctajul maxim de 700.

Criteriile care au stat la baza jurizarii au fost: incadrarea in tema de concurs, originalitatea demersului artistic, mesajul transmis si posibilitatea celei mai bune incadrari in ambient. Astfel, in etapa a doua a concursului s-au calificat sase lucrari, dintre care, in urma unei analize comparate a machetelor, a detaliilor de cap si a partilor scrise cu argumentarea incadrarii statuii in parc, pe primele trei locuri s-au situat urmatoarele lucrari:

- Locul I a fost obtinut de lucrarea cu codul de identificare BG 27386, autor Radu Ciobanu din Satu Mare (695 de puncte) - premiu echivalentul in lei la cursul de azi a sumei de 2000 euro, impozabili;

- Locul II - lucrarea cu codul de identificare GT 91357, autor Gheorghe Tanase din Bucuresti (598 de puncte) - premiu echivalentul in lei la cursul de azi a sumei de 1500 euro, impozabili;

- Locul III - lucrarea cu codul de identificare MM 26574 - autor Marius Muresan din Recea, jud. Maramures (565 de puncte) - premiu echivalentul in lei la cursul de azi a sumei de 1000 euro, impozabili.

Urmeaza ca, in sedinta din 29 ianuarie, Consiliul Local al municipiului sa desemneze dintre cele trei machete premiate pe cea care va face obiectul contractului cu municipalitatea, in vederea realizarii statuii lui I.C. Bratianu.

Pâna la data de 31 iulie 2015 ar urma sa aiba loc turnarea in bronz a statuii si realizarea ansamblului (soclului), statuia urmând a fi inaugurata pe data de 20 august, ziua in care s-a nascut Ion I.C. Bratianu. Statuia va fi amplasata in parcul Ion I.C. Bratianu, in zona mediana, adiacent cu Aleea Strandului.

Pe aceasta cale, Primaria multumeste tuturor artistilor participanti pentru interesul aratat fata de concurs si pentru efortul depus in realizarea si prezentarea machetei, felicitându-i totodata pentru operele realizate. 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: