Proiectul de producere a agentului termic pe baza de energie geotermala in cartierul Nufarul I va fi finantat din fonduri europene

Joi, 20 Iulie 2017

Proiectul de producere a agentului termic pe baza de energie geotermala in cartierul Nufarul I va fi finantat din fonduri europene
Viceprimarul Mircea Malan a sustinut azi, 11 iulie 2017, o conferinta de presa privind aprobarea proiectului "Valorificarea energiei geotermale in asociatie cu pompe de caldura, pentru producerea agentului termic pentru incalzire si apa calda in cartierul Nufarul I - Oradea" in vederea finantarii acestuia in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020 Axa Prioritara 6.

Bugetul proiectului este de 98.275.862, 57 lei (inclusiv TVA). Proiectul a fost aprobat in sedinta Consiliului Local de astazi.

La nivelul cartierului Nufarul I, consumatorii sunt alimentati momentan dintr-o retea de distributie cu un grad de uzura foarte accentuat, cele 7 puncte termice fiind si ele intr-o stare de uzura tehnica inaintata.

Obiectivul specific al acestui proiect este cresterea productiei de energie din resurse regenerabile. Proiectul presupune realizarea unui foraj la o adâncime de cca 3 km, inlocuirea intregii retele de transport de la statie pâna la fiecare consumator in parte, respectiv pâna la cele 288 de module de termie, care vor fi amenajate la fiecare scara de bloc. Acest lucru va duce la dezafectarea celor 7 puncte termice din zona Nufarul I si folosirea lor tot in interesul cetatenilor, fie pentru amenajarea de locuri de parcare, fie in alte scopuri. De asemenea, apa geotermala folosita pentru producerea agentului termic va fi reinjectata, evitându-se astfel epuizarea zacamântului.

Viceprimarul Mircea Malan a explicat beneficiile implementarii proiectului: "Acest proiect este unul foarte important pentru oras. Ne dorim sa devenim exploatatori ai zacamântului geotermal, iar in acest sens am inceput deja demersurile pentru a obtine licenta de exploatare proprie. Beneficiile concrete ale acestui proiect nu sunt deloc de neglijat. Astfel, se vor reduce semnificativ costurile de producere a energiei termice, va rezulta o energie nepoluanta, iar prin inlocuirea tuturor retelelor vom inlatura pierderile din sistem, crescând in acelasi timp calitatea serviciilor oferite catre cetateni".

 

 

 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: