Proiecte de investitii aprobate in sedinta Consiliului Local: modernizari de strazi, drum colector, coridor verde si parcare supraetajata

Marti, 25 Iunie 2019

Proiecte de investitii aprobate in sedinta Consiliului Local: modernizari de strazi, drum colector, coridor verde si parcare supraetajata
Primarul Ilie Bolojan a sustinut luni, 24 iunie 2019, o conferinta de presa cu privire la cele mai importante materiale propuse pentru aprobare in sedinta Consiliului Local.

Modernizarea strazilor adiacente drumului expres

Primarul a anuntat ca unul dintre proiectele importante derulate in aceasta perioada de catre administratia locala este cel al drumului expres, precum si asfaltarea strazilor adiacente acestora. Drumul expres are doua tronsoane in lucru: primul tronson este portiunea din Calea Bihorului care pleaca de la Pasajul Teodor Nes si se duce pâna la limita administrativa a municipiului Oradea, la baza dealului spre Paleu, iar al doilea tronson este din acel punct si pâna la giratia de la Real Episcopia - portiunea noua a drumului expres, unde se lucreaza in prezent.

"Pe primul tronson la care lucram in prezent, la reabilitarea caii Bihorului, lucrarile sunt in intârziere, ritmul nu este bun; imi cer scuze rivenarilor, care sunt deranjati de ritmul lent al lucrarilor. Am notificat constructorul, cerându-i sa urgenteze ritmul, el promitând ca de azi se va rezolva problema. Pe cel de-al doilea tronson se lucreaza in conditii bune, aproximativ 30% din lucrare este realizata; cea mai complexa bucata este cea de pasaj suprateran, acest semipasaj care urca dinspre Real Episcopia inspre deal, aici lucrarile sunt realizate intr-o pondere de 70%. De-a lungul acestei strazi sunt mai multe strazi adiacente, sunt o parte din strazile de pe dealuri in zona Caii Bihorului, care nu sunt modernizate, al doilea grup de strazi este cel din Oncea noua, pe partea stânga dinspre iesirea din Oradea spre Biharia si al treilea grup de strazi este cel din Episcopia veche, care nici ele nu sunt modernizate", a explicat primarul.

Primarul Ilie Bolojan a spus ca pe ordinea de zi a Consiliului Local sunt doua strazi din primul grup de strazi dinspre deal, fiind vorba despre strada Ciresilor si D. Anghel.

Strada Ciresilor, tronsonul cuprins intre str. Strugurilor - intersectie cu str. Piesicilor are o lungime de 765 metri, iar valoarea totala a investitiei este de 2.477.826,69 lei cu TVA. Strada D. Anghel, are o lungime de aproximativ 1 km, valoarea investitiei fiind de 3.629.304,84 lei cu TVA. Ambele lucrari vor fi finalizate in 4 luni, iar in afara de asfaltarea celor 2 strazi vor fi montati stâlpi de iluminat, vor fi realizate ziduri de sprijin, precum si sistem de canalizare pluviala.

"La finalul lunii iulie si celelalte trei strazi care sunt in zona respectiva: Piersicilor, Caisilor si Viilor urmeaza sa aiba studiul de fezabilitate inchis, inclusiv partea de exproprieri in zona, vom demara procedurile de licitatie, iar in toamna vom incepe lucrarile, anul viitor lucrarile urmând sa fie gata. Practic zona respectiva va fi in buna regula, inclusiv zona Caii Bihorului", a declarat Ilie Bolojan.

Primarul a adaugat ca strazile din Oncea Noua:  Cucului, Gh. Pitut, Episcop Al. Todea, Episcop Ion Alexi, Macului si Ioan Pop Reteganul au in momentul de fata realizate in stare avansata proiectele tehnice, iar la finalul lunii viitoare vor fi depuse la Consiliul Local spre aprobare, urmând ca administratia locala sa demareze procedurile de licitatie pentru aceste lucrari.

In ceea ce priveste cele 6 strazi din Episcopia Veche, nemodernizate, pentru acestea au fost semnate contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate, cel mai târziu in toamna se vor aproba indicatorii tehnico-economici, iar cel mai târziu in primavara vor incepe lucrarile de modernizare in aceasta zona.

"Odata cu terminarea acestor lucrari practic, drumul expres va fi legat de toate cartierele din zona, zona de dealuri, cu strazi asfaltate, in asa fel incât sa fie pus in valoare si locuitorii din aceste cartiere sa poata beneficia de aceasta infrastructura noua. In plus, cu aceste lucrari se finalizeaza asfaltarea tuturor strazilor din zona veche a orasului si, incepând de anul viitor, vom lucra la reabilitarea strazilor deteriorate sau la strazile din cartierele noi", a declarat Ilie Bolojan.

Drum colector in zona Piata 100

Un alt material important este cel care se refera la breteaua care este paralela cu soseaua de centura in zona pietei 100.

Primaria Oradea are in lucru câteva proiecte adiacente soselei de centura, iar acest proiect se refera la realizarea unei legaturi intre intrarea de la magazinul Leroy Merlin si Piata 100, facilitând astfel atât accesul masinilor, dar mai ales a pietonilor printr-un trotuar si pista de bicicleta, catre zona Pietei 100, care vor fi legate direct cu pasarela supraterana peste soseaua de centura care a fost proiectata in zona magazinului. Valoarea estimata a acestui tronson de drum paralel cu centura, de o lungime de aproximativ 700 metri, este de 3,4 milioane lui cu TVA, iar lucrarile sunt estimate a se realiza in 4 luni, ele incepând in toamna.

O alta lucrare care va asigura, tot pe partea dreapta dinspre Calea Aradului spre Nufarul, un acces mai bun in centura este o banda colectoare care pleaca din Parcul Idustrial nr. II, de pe strada Anghel Saligny, catre pasajul suprateran peste centura care leaga cartierul Grigorescu de strada Thurzo Sandor de oras.

"Avem contractul in derulare, pe partea de proiectare, la finalul lunii iulie documentatia ne va fi predata, vom aproba indicatorii si vom demara procedurile de licitatie, in asa fel incât conducatorii auto sa poata vira direct dreapta spre Nufarul. Astfel zona Universitatii va fi mai eliberata", a mentionat primarul.

Coridorul verde din strada Barcaului

In sedinta Consiliului Local de azi s-a aprobat un alt proiect important, respectiv cheltuielile legate de proiectul "Coridor verde din str. Barcaului".

Acesta este finantat prin Programul Operational regional 2014 -2020.

Valoarea totala a proiectului este de 10.157.395,51 lei (inclusiv TVA), contributia proprie in proiect a municipiului Oradea reprezentâd achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât si contributia de 2% din valoarea eligibila a proiectului, in cuantum de 197.305 lei.

Proiectul se deruleaza prin Directia Management Proiecte cu Finantare Internationala din Primaria Oradea.

"Estimam ca in urmatoarele doua saptamâni vom semna contractul de finantare, dupa care urmatorul pas va fi semnarea contractului de proiectare si executie. Estimam ca undeva in lunile august - septembrie sa inceapa lucrarile, astfel ca in primavara anului viitor sa putem avea aici un parc. Imi cer scuze riveranilor de pe strada Barcaului pentru disconfortul creat in aceasta zona, pentru praful si zgomotele de la picamere", a precizat primarul Ilie Bolojan.

Parcare supraetajata intre strada Aurel Lazar si strada Iosif Vulcan

In sedinta Consiliului Local de azi s-a aprobat studiul de fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei parcari supraetajate intre strada Aurel Lazar si strada Iosif Vulcan, parcare care va avea 147 de locuri.

Valoarea investitiei este de 3 milioane de euro, inclusiv partea de exproprieri, iar termenul de realizare este de 12 luni.

Obiectivul general al acestei investitii este armonizarea viitoarelor proiecte de pietonalizare a str. Libertatii si a str. Aurel Lazar, a Pietei Ferdinand, precum si a modernizarii str. Iosif Vulcan, prin care se va renunta la o parte din locurile de parcare de la sol, astfel ca parcarea propusa intre strada Aurel Lazar si strada Iosif Vulcan va rezolva acest deficit al locurilor de parcare. 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: